Page 1

MIKLAVŽEV ZVON župnik Vinko Štrucelj

Glasilo župnije Sevnica

Telefon 07/ 81.61.680 Mobilni telefon 041/71.69.39 – Vinko

5. POSTNA NEDELJA

041/26.18.70 - Grega 031 35.19.55 - Jože

6. april 2014

Elektronska pošta zupnija.sevnica@salve.si

»Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre.« (Jn 11,25)

Napetost narašča. Jezus se približuje Jeruzalemu in svojemu trpljenju, smrti. Da bi v ljudeh vzbudil vero, od mrtvih obudi prijatelja Lazarja. Je napoved njegovega vstajenja in hkrati znamenje, da je On gospodar življenja. Tudi don Bosko se zaveda, da je človekovo spreobrnjenje nemogoče, če vmes ne poseže Bog z nadnaravnimi dogodki. »Kadar slaba navada zastara, lahko takega človeka spreobrne samo še čudež.« Kar nekaj »čudežnih« dogodkov se je dogodilo don Bosku. Ali je Bog tudi v mojem življenju storil kakšen nenavaden dogodek, čudež? Kako sem ga razumel? Se je moje življenje spremenilo?


VSE BO MIRNO, ČE BOMO Z GOSPODOM NA VSAKEM KORAKU Marta in Marija me nagovarjata s preprosto in trdno besedo: Gospod, ko bi bil ti tukaj, moj brat ne bi umrl. Neverjetna gotovost. Obe sta trdno prepričani, da ob Jezusu ni smrti. V večno življenje niti najmanj ne dvomita. Od kod ta čudovita vera: »Gospod, ko bi bil ti tukaj, moj brat ne bi umrl.« Ta vera je očitno odraz njunega prijateljstva z Jezusom. Njun odnos z njim je bil tako pristen, tako prisrčen, tako globok, da je spoznanje o Njegovi moči samo privrelo na dan. V vsej globini sta začutili, kdo je. Ob doživljanju Lazarjeve smrti se prijateljstvo samo potrjuje oz. čudovito izrazi. Ob tem se nam poraja vprašanje: Kako se je tkalo takšno prijateljstvo? Kako naj do takšne bližine pridemo mi? Naša vera pravzaprav lahko raste samo skozi prepletanje našega in Njegovega življenja. In s tem prepletanjem in združevanjem bo rasla tudi naša vera v vstajenje. Potem smrt ne bo konec, niti ne groza, ampak prehod v večnost, v novo življenje. Današnji evangelij nam govori o logičnem nadaljevanju pristnega prijateljstva z Gospodom. Če je z nami v življenju je z nami tudi v smrti. Če ga vzamemo zares v vsakdanjih trenutkih, nam bo ob smrti najdražjih samo privrelo na dan: Gospod, ko bi bil ti tukaj, bi ta ne umrl, a vseeno vemo, da živi, ker si ti življenje. Vera, ki je življenje samo, nas osvobaja, prinaša nam brezmejno zaupanje. Solze niso več tragika, tudi te osvobajajo. Če je Gospod z nami v skušnjavah, v hrepenenjih, v resnici in odločitvah je vedno vse dobro, vse osvobajajoče, vse vstajenjsko. To je sporočilo tihe nedelje. Vse bo mirno, če bomo z Gospodom na vsakem koraku. Na koncu bomo lahko rekli: Gospod, ker si tukaj, je vse v redu. Hvala ti!

OZNANILA  Danes je 5. postna, tudi tiha nedelja. Na razpolago so oljčne vejice. Prostovoljni prispevki, ki jih boste namenili za oljčne vejice, so namenjeni župnijski Karitas. Za vsak dar iskren Bog plačaj. Hkrati je prva nedelja v mesecu. Ob 8.30 vabljeni k molitvi rožnega venca pred najsvetejšim, ob 16.00 pa k molitvi za nove duhovne poklice. Pri vseh mašah bo ofer za cerkvene potrebe.


 Prihodnja nedelja bo 6. postna – CVETNA NEDELJA. Pri vseh mašah bo blagoslov butar in zelenja. V primeru lepega vremena bo blagoslov butar in zelenja ob 8.00 pred cerkvijo sv. Florjana. Sledi procesija do župnijske cerkve ter sv. maša.  Na cvetno nedeljo ob 15.00 vabljeni na križev pot, ki ga bomo molili iz Čanja na Gračko goro. V cerkvi bomo še zmolili litanije Matere Božje in prejeli blagoslov z najsvetejšim.  Radijski misijon na Radiu Ognjišče bo potekal od 6. do 12. aprila. Vodil ga bo p. Marko Rupnik.  Spovedni dan v naši župniji bo v petek, 11. aprila. Od 7.30 do 9.00 domači duhovniki, od 9.00 do 11.00 g. Fonzi Žibert, od 11.00 do 13.00 Franc Vidic, popoldne domači duhovniki.  V soboto, 12. aprila, bo ob 9.00 v SMCju oratorijski dan za otroke. Izdelovali bomo butare za cvetno nedeljo.  Srečanje za starše birmancev in birmank bo v torek, 8. aprila 2014, ob 9.00 in ob 20.00 v župnijski kapeli. Pridete lahko dopoldne ali zvečer, kar Vam bolj odgovarja glede na Vaše ostale obveznosti.  V tem tednu bomo pri verouku opravili velikonočno spoved.  Če bi kdo od starejših ali bolnih faranov v pripravi za praznike še želel opraviti sveto spoved in prejeti obhajilo, nam to sporočite v župnišče. Radi se bomo odzvali vašemu vabilu.  V postnem času vabljeni k molitvi križevega pota, ki ga bomo molili ob petkih po večerni sveti maši in ob nedeljah pred večerno sveto mašo. Ob petkih bo na razpolago tudi tuj spovednik. Ta petek bo med nami gospod Robert Smodiš.  Prišla je nova številka Družine.  V četrtek po maši bo molitev pred najsvetejšim.  Iskren Bog plačaj skupini iz Čanja, ki je ta teden očistila in okrasila cerkev. Prihodnjo soboto je na vrsti skupina iz Žurkovega dola in Ostrešja.


SVETE MAŠE od 6. do 13. aprila 2014 NEDELJA, 6. 4.

Sevnica Šmarje

ob 8.00 ob 9.00

5. POSTNATIHA

Sevnica

ob 10.00

za farane Bogu in Mariji v zahvalo za zdravje † Ivan Veber

Sevnica

ob 19.00

† Marija Trček

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 19.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 19.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica Sevnica

ob 19.00 ob 8.00

Sevnica

ob 19.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 13.00

Bogu v zahvalo

Sevnica Sevnica

ob 19.00 ob 8.00

† Marolt in Kuštreba † Kovač in Božič

Sevnica

ob 19.00

† Vladimir Kelnerič

Sevnica

ob 8.00

za farane † Ivan Jene

sv. Irenej Ponedeljek, 7. 4. sv. Herman Torek, 8. 4. sv. Dionizij Sreda, 9. 4. sv. Maksim Četrtek, 10. 4. sv. Domen Petek, 11. 4.

sv. Družini v zahvalo † Cveto Mlinarič † Nada Senica, 30.d.p.p. Bogu in Mariji v priprošnjo † Drago Prah za zdravje † Anton Češek † Ivanka in Jože Jazbec za ozdravitev družinskega debla † družini Škoberne in Kožuh ter Amalija Medvešek Bogu v zahvalo

sv. Stanislav Sobota, 12. 4. sv. Julij NEDELJA, 13. 4.

Šmarje

ob 9.00

6. POSTNACVETNA

Sevnica

ob 10.00

† Jože in Helena Stopar, obl.

sv. Ida

Sevnica

ob 19.00

† Alojz in Kristina Košar, obl.

5. postna nedelja - tiha - 2014  

Miklavžev zvon, od 6.4. do 13.4.2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you