Page 1

MIKLAVŽEV ZVON župnik Vinko Štrucelj

Glasilo župnije Sevnica

Telefon 07/ 81.61.680 Mobilni telefon 041/71.69.39 – Vinko

4. POSTNA NEDELJA

041/26.18.70 - Grega 031 35.19.55 - Jože

30. marec 2014

Elektronska pošta zupnija.sevnica@salve.si

»Veruješ v Sina človekovega?« »Kdo je to, Gospod, da bi veroval vanj?«

(Jn 9,35-38)

Slepi je po posredovanju Jezusa Kristusa spregledal. Res je videl, vendar ni videl Njega. Tudi mi vidimo, a smo Zanj še vedno slepi in ga ne vidimo. Ne vidimo Njegove ljubezni, njegove milosti, ne vidimo našega Odrešenika. V tem postnem času smo povabljeni, da ga na novo zagledamo, da verujemo Vanj. Kot pravi sv. Janez Bosko: »Vera je, ki vse naredi.« Pustimo se Njegovemu dotiku.


TISTI, KI OZDRAVLJA, NAM ŽELI POLNO ŽIVLJENJE Slepota je težka bolezen. Človek nič ne vidi. Ne vidi sonca, ne vidi lune, ne vidi čudovite narave, živali, človeka. Slepi ne vidi ljubljene osebe. Ne more videti njenih čudovitih oči, ne barve njenih las, njenega obličja, postave. Poleg tega ima težave z gibanjem. Neprestano mora paziti, da se kam ne zaleti, spotakne, kakšno stvar poškoduje. Eno od poslanstev, ki jih je Jezus opravljal, je bilo tudi ozdravljanje. Nekaterim je odprl oči, da so spet videli, nekateri mogoče prvič v življenju. Od popolne slepote so prešli k popolnemu vidu. Iz teme so stopili v luč. V trenutku je odpadla kopica težav. Življenje je postalo neprimerno lepše in lažje. Ozdravljeni je lahko normalno deloval, se vključil v družbo. Pa vendar telesna slepota ni najhujša. Dosti hujša je duhovna slepota. Ko človek ne vidi resnice, ko je zaverovan v svoj prav in si ne pusti nič reči. Vsi drugi delajo napake, samo on ne, vsi drugi grešijo, samo on ne. Kaj je torej problem slepote, o kateri govori Jezus? To, da se ustavljamo v lagodju in nehamo rasti. Da lovimo veter v svoja jadra in ne iščemo prave smeri in si ne prizadevamo za resnico. Lagodje uniči vsak občutek za resnično, dobro, popolno. V lagodju ni prostora za Boga, ni prostora za tisto več. Trdimo, da vidimo, a smo v resnici zaslepljeni z lagodjem in utrjeni v svojih položajih. Obstajata pravzaprav dve poti. Pot k neprestanemu globljemu gledanju – iz teme k luči, ter druga pot od luči k vedno večji temi. Ozdravljeni izbira. Če bo tvegal tudi naslednji dan in dneve potem govoriti resnico, bo ostajal v luči in videl svet vedno globlje. Če pa se bo umaknil, bo postajal najprej podoben svojim staršem in bo nazadnje pristal med farizeji. Post se je prevesil v drugo polovico. Če smo se v prvi polovici trudili spoznavati, kdo smo, danes že dobro vemo, da je potrebno neprestano spreminjanje. Poslani smo, da se vsak dan umijemo in pričamo o luči. Radikalno se odločimo za luč, za pot pričevanja o njej, naj stane kolikor hoče. Naj bo odločitev tega posta, vztrajno iskanje luči, vztrajanje v resnici in upor vsakemu farizejstvu. Naj k temu prispeva tudi dobra spoved. Naj bomo kot ozdravljeni, a ozdravljeni vsak dan in navdušeni nad lučjo in resnico vsak dan, za vsako ceno. Tisti, ki ozdravlja, nam želi polno življenje. Vzemimo ga zares!

MOLITVENI NAMENI ZA APRIL Splošni: Da bi se vlade zavzemale za varstvo okolja in za pravično delitev dobrin in naravnih virov. Za evangelizacijo: Da bi Vstali Gospod z upanjem napolnil srca vseh, ki jih je zadela preizkušnja bolezni in bolečine. Slovenski: Da bi bil vstali Kristus neizčrpen vir našega zaupanja v Boga.


OZNANILA  Danes je 4. postna nedelja.  Prihodnja nedelja bo 5. postna, tudi tiha nedelja. Na razpolago bodo oljčne vejice. Prostovoljni prispevki, ki jih boste namenili za oljčne vejice, bo namenjen župnijski Karitas. Se priporočamo. Za vsak dar iskren Bog plačaj. Hkrati je prva nedelja v mesecu. Ob 8.30 vabljeni k molitvi rožnega venca pred najsvetejšim, ob 16.00 pa k molitvi za nove duhovne poklice. Pri vseh mašah bo ofer za cerkvene potrebe.  Danes, ob 11.00. uri, bo pred boštanjsko cerkvijo blagoslov motoristov, ob 15.00. uri, pa na Šmarčni blagoslov kolesarjev. Vabljeni.  Srečanje starejše zakonske skupine bo v sredo, 2. aprila, ob 20.00. uri.  Petek je prvi v mesecu. Obiskali bomo naše bolne in starejše farane. Ob 16.00 bo sv. maša v Domu starejših občanov. Pri vseh mašah bo priložnost za sv. spoved.  Če bi kdo od starejših ali bolnih faranov v pripravi za praznike še želel opraviti sveto spoved in prejeti obhajilo, nam to sporočite v župnišče. Radi se bomo odzvali vašemu vabilu.  Kot ste opazili v teh dneh potekajo dela okrog cerkve. Vsem, ki pomagate in ki boste pomagali z različnimi prispevki in darovi, iskren Bog plačaj.  Ker smo danes zjutraj ure prestavili na poletni čas, bodo maše med tednom spet v župnijski cerkvi. Večerne maše bodo ob 19.00.  V postnem času vabljeni k molitvi križevega pota, ki ga bomo molili ob petkih po večerni sveti maši in ob nedeljah pred večerno sveto mašo. Ob petkih bo na razpolago tudi tuj spovednik. Ta petek bo med nami gospod Tomaž Šojč, kaplan iz Brestanice.  Prišla je nova številka Družine in Mavrice.  V četrtek po maši bo molitev pred najsvetejšim.  Iskren Bog plačaj skupini iz Trga svobode in ulic nad OŠ, ki je ta teden očistila in okrasila cerkev. Prihodnjo soboto je na vrsti skupina iz Čanja.


SVETE MAŠE od 30. marca do 6. aprila 2014 NEDELJA,

Sevnica Šmarje

ob 8.00 ob 9.00

za farane † Močivnik in Vovk

Sevnica

ob 10.00

† Milka in Alojz Gabrič

Sevnica

ob 19.00

† Drago Deželak

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 19.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 19.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 19.00

Sevnica

ob 8.00

30. 3. 4. POSTNA sv. Janez Ponedeljek, 31. 3. sv. Benjamin Torek, 1. 4. sv. Tomaž Sreda, 2. 4. sv. Frančišek Četrtek, 3. 4.

† Štricelj, Traven, Vencelj † Davorin, Štefka in sorodniki Zupančič † Milan Kuzem v zahvalo † Milka Gabrič † Marija in Franc Stopar † Marija Košir

Sevnica

ob 19.00

sv. Rihard Petek, 4. 4.

† Jernej Metelko, obl. † Marija Mirt, 30. d.p.p. † Alojz Urbančič

Sevnica

ob 8.00

sv. Izidor Sobota, 5. 4.

dom Sevnica Sevnica Sevnica Sevnica

ob 16.00 ob 19.00 ob 8.00 ob 10.30 ob 19.00

sv. Vincencij NEDELJA, 6. 4.

Sevnica Šmarje

ob 8.00 ob 9.00

5. POSTNATIHA

Sevnica

ob 10.00

† Ivan Veber

sv. Irenej

Sevnica

ob 19.00

† Marija Trček

po namenu † Kladnik in Ameršek Bogu v zahvalo Bogu v zahvalo † Alenka Tomažin in sorodniki † Antonija in Jožefa Vovk za farane Bogu in Mariji v zahvalo za zdravje

4. postna nedelja - 2014  

Miklavžev zvon, od 30.3. do 6.4.2014