Page 1

MIKLAVŽEV ZVON župnik Vinko Štrucelj

Glasilo župnije Sevnica

Telefon 07/ 81.61.680 Mobilni telefon 041/71.69.39 – Vinko 041/26.18.70 - Grega

2. ADVENTNA NEDELJA – BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE 8. december 2013

031 35.19.55 - Jože Elektronska pošta zupnija.sevnica@salve.si

»Glej Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi!« (Lk 1, 26-38)

ISKATI, DA BI NAŠLI V predbožičnem času sta v nekem ameriškem mestu mama in njena štiriletna hčerka hiteli po nakupih. Deklica je stalo gledala v tla, po pločniku. »Zakaj ne gledaš v izložbe, ki so tako lepo okrašene?« jo je vprašala mama, ko je videla hčerko gledati v tla. »Nekaj iščem,« je odgovorilo dekletce. »Kaj, za božjo voljo, pa iščeš tu po tleh?« je začudeno dejala mati. »Mama, » je dejala deklica, »iščem, da bi kaj našla.« Ali nismo mi vsi malo podobni tej hčerkici? Tako pogosto hodimo skozi življenje z očmi uprtimi v tla in iščemo, da bi kaj našli. Hkrati pa se ne zavedamo tega kar je okrog nas.


PAPEŽ FRANČIŠEK: »BOŽIČ JE SREČANJE!« »Na božič se pripravimo z molitvijo, dejavno ljubeznijo in slavljenjem. Naše srce naj bo odprto, da se bomo pustili srečati Gospodu, ki vse prenavlja,« pravi papež Frančišek in nas hkrati spomni, da v teh dneh začenjamo »novo pot«, pot Cerkve nasproti Gospodu, nasproti božiču. Božič pa ni samo nek dogodek v času ali le spomin na nekaj lepega. »Božič je več. Po tej poti hodimo, da bi srečali Gospoda. Božič je srečanje, srečanje vere!« Bolj kot da mi srečamo Gospoda, je namreč pomembno pustiti, da On sreča nas. »Kadar samo srečamo Gospoda, smo mi – med navednicami – gospodarji tega srečanja; toda kadar se pustimo srečati Njemu, je On tisti, ki vstopi v nas. On v nas naredi vse novo, kajti to je prihod.« To je tisto, kar pomeni, da pride Kristus: da vse prenovi, prenovi srce, dušo, življenje, upanje, pot. V adventnem času smo torej na poti z vero. Na poti smo, da bi srečali Gospoda in predvsem, da bi se Mu pustili srečati. Da bi se to res lahko zgodilo, je potrebno tudi odprto srce. Odprto srce je nujno, da bi nam On povedal, kar nam želi povedati in kar ni vedno tisto, kar mi želimo slišati. »On je Gospod in On nam bo povedal tisto, kar ima za nas, kajti Gospod nas ne gleda vse skupaj kot množico. Ne! Gleda nas vsakogar posebej v obraz, v oči, saj ljubezen ni nekakšna abstraktna ljubezen, ampak je konkretna ljubezen, od osebe do osebe: Gospod kot oseba gleda mene kot osebo. Pustiti se srečati Gospodu je prav to: pustiti se Mu ljubiti!« Papež Frančišek še doda, da nam na tej poti nasproti božiču pomagajo nekatere drže. Med le-temi so: vztrajanje v molitvi, več molitve, delavnost na področju bratske dejavne ljubezni, približanje tistim, ki potrebujejo pomoč, in veselje ob slavljenju Gospoda. Molitev, dejavna ljubezen, slavljenje in odprto srce: vse to nas mora torej spremljati v tem adventnem času, da bi nas Gospod zares srečal. MOLITVENI NAMENI Splošni: Da bi otroci, ki so zapuščeni ali trpijo nasilje, našli ljubezen in varnost, ki ju potrebujejo. Misijonski: Da bi kristjani, razsvetljeni po učlovečeni Besedi, pripravili človeštvo na Odrešenikov prihod. Slovenski: Da bi obhajanje božičnih skrivnosti v vseh nas, posebno v naših družinah, poglobilo zaupanje v Božjo Previdnost.


OZNANILA  Danes je 2. adventna nedelja – praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. Po vsaki maši na sv. Miklavža vas vabimo v župnišče na kavo in čaj.  Prihodnjo nedeljo je 3. adventna nedelja. V Brežicah bo potekal dekanijski molitveni dan za duhovne poklice. Odhod avtobusa bo ob 15. uri iz Glavnega trga.  Iskren bog plačaj g. kaplanu in mladim, ki so nam pripravili lepo srečanje s svetim Miklavžem v cerkvi in v Domu starejših občanov.  Z današnjo nedeljo zaključujemo praznovanje 150-letnice posvetitve naše župnijske cerkve. Hkrati se v Miklavževem zvonu zaključuje podlistek o njeni zgodovini. Ob okroglem jubileju je Župnijski urad dal izdelati tri panoje na katerih so predstavljeni župnija skozi čas, župnijska cerkev in ostale podružnične cerkve. Panoji so oz. bodo na ogled v župnijski cerkvi pod korom in v avli župnišča. Vabljeni k ogledu.  Če kdo od bolnih ali starejših faranov za praznike ne more v cerkev, pa si želi opraviti sv. spoved in prejeti sv. obhajilo, nam to sporočite. Radi se bomo odzvali vašemu vabilu.  V Želimljem so se dijaki lotili priprave božičnih voščilnic. Z izkupičkom iz prodaje bomo podprli tiste naše dijake, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin. Cena kompleta je 8 € /10 voščilnic/ in 5€ /4 voščilnice/.  Bralci Božje besede imate na razpolago nov razpored za branje beril pri nedeljskih svetih mašah.  V župnijski pisarni lahko kupite Družinsko pratiko /5,20€/, in Marijanski koledar /2€/.  Prišla je tudi nova številka Družine.  Iskren Bog plačaj skupini iz Gornjega in Dolnjega Brezovega, ki je ta teden očistila in okrasila cerkev. Prihodnji teden ima skrb za čiščenje in krašenje cerkve skupina iz Vranja Podvrha in Stržišča.


SVETE MAŠE od 8. do 15. decembra 2013 NEDELJA, 08. 12.

Sevnica

ob 8.00

Šmarje

ob 9.00

Sevnica

ob 10.00

Sevnica Sevnica

ob 18.00 ob 8.00

Sevnica Sevnica

ob 18.00 ob 8.00

Sevnica

ob 18.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica Sevnica Sevnica

ob 18.00 ob 8.00 ob 18.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 18.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 18.00

NEDELJA, 15. 12.

Sevnica Šmarje

ob 8.00 ob 9.00

3. ADVENTNA sv. Marija

Sevnica Sevnica

ob 10.00 ob 18.00

za farane † Ana in Franc Kožuh

2. ADVENTNA Brezmadežno spočetje Device Marije Ponedeljek, 09. 12. sv. Valerija Torek, 10. 12. sv. Gregor Sreda, 11. 12. sv. Sabin Četrtek, 12. 12. sv. Finian Petek, 13. 12. sv. Lucija Sobota 14. 12. sv. Janez od Križa

† Joško Kovač † družine Golob, Ocvirk in Žičkar † Antonija Požar † Vinko Pompe, obl. ter Ivan in Milka † Katarina Špan Mariji Pomagaj v dober namen † Milan Popelar, obl. † Milena in Darko Vencelj Bogu v zahvalo † Jožefa Mirt po namenu † Ivan Jene, 30. d.p.p. † Drago in sorodniki Stegenšek za božji blagoslov † Marija Trček, 30. d.p.p. † Ivan Puc, 7.d.p.p. v zahvalo † Breda Brinovar † Alojzij Oblak, obl. † Alojz Jazbec † Justina in Ferdinand Kragl, obl. za farane v zahvalo † Nikolaj Grobovšek, obl. † Vida Beršnak

2. adventna nedelja - 2013  

Miklavžev zvon, od 8.12. do 15.12.2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you