Page 1

MIKLAVŽEV ZVON Glasilo župnije Sevnica župnik Vinko Štrucelj

KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA 24. november 2013

Telefon 07/ 81.61.680 Mobilni telefon 041/71.69.39 – Vinko 041/26.18.70 - Grega 031 35.19.55 - Jože

In on mu je rekel: »Resnično povem ti: Danes boš z menoj v raju.« /Lk 23, 35- 43/

Elektronska pošta zupnija.sevnica@salve.si Spletna stran www.donbosko.si/sevnica

Danes stojimo pred križem. Jezus umira v agoniji, skupaj z dvema razbojnikoma. Judovski voditelji se mu posmehujejo in rogajo, ker je trdil, da je Mesija, pa ne more rešiti niti samega sebe. Tudi rimski vojaki izlivajo svoj prezir na tako imenovanega »judovskega kralja«. V poudarjenem kontrastu nam Luka poda osupljiv pogovor med Jezusom in enim izmed razbojnikov. Edino Luka je zabeležil ta dialog, ki je nekomu spremenil življenje. Eden izmed razbojnikov se pridruži splošnemu zasmehovanju Jezusove trditve, da je Mesija. Drugi razbojnik pa ga pograja. Spoznal je dve bistveni stvari. Prvič: judovski voditelji so prezrli, da Jezus »ni storil nič hudega« – torej je nedolžen in si ne zasluži kazni. Drugič: res je to, kar so obupano pričakovali učenci – to ni konec, temveč se bo Jezus vrnil, vrnil kot Kralj. Bogaboječi razbojnik je priznal, da si zasluži kazen za svoja dejanja. Izpovedal je vero v Jezusa in se izročil v Božje roke, vedoč, da je to njegovo edino upanje. Jezus se odzove, kakor se je na iskreno vero in na klic po usmiljenju odzval vedno: z darom odrešenja.


NOVA DEJAVNOST SKUPNOSTI EMANUEL – S.O.S. MOLITEV Očitno je, da ljudje čutijo potrebnost in pomembnost molitve. Zato so v Skupnosti Emanuel začeli s posebno dejavnostjo v cerkvi – odprli so telefonsko linijo, na katero lahko kdorkoli pokliče zato, da z njim in zanj molijo. Za več informacij lahko pokličete gospo Mihaelo na 041 859 531. TEDEN KARITAS 2013 - VERJAMEM VATE Od 24. novembra do 1. decembra 2013 bo potekal Teden Karitas pod geslom Verjamem vate. Karitas spodbuja vsakega posameznika, da verjame v sočloveka, zaupa vanj in mu pomaga, verjame pa tudi v dobrodelnost in solidarnost ljudi. Prostovoljci in vsi državljani skupaj gradimo našo prihodnost, skupaj si pomagamo, skupaj iščemo najboljše v nas in drugih. "KDOR LEPO POJE, DVAKRAT MOLI" – sv. Avguštin Slovenci si sploh ne moremo predstavljati druženja brez lepe pesmi. Tudi srečanje s Kristusom pri bogoslužju bi bilo za nas nedoživeto, nepopolno, če ne bi bilo petja in glasbe. Zato je vsaka župnija ponosna, če ima lepo petje in s tem tudi bolj doživeto sodelovanje pri obredih. Pevski zbor je ena izmed dejavnejših skupin v župniji. Obogati in olepša bogoslužje v cerkvenem letu. Vsako bogoslužje je praznik, petje pa že po naravi ustvarja in veča prazničnost in slovesnost. Naš pevski zbor sv. Nikolaja redno sodeluje pri polnočnici, obredih velikega tedna, pri velikonočni procesiji, na praznik sv. birme, na farni praznik sv. Miklavža ter vsako nedeljo pri sveti maši ob 8. uri. Pevske vaje imamo vsak petek ob 19. uri v našem župnišču. Večkrat se zberemo tudi na družabnih srečanjih, kjer se skupaj poveselimo, zapojemo in se še bolj povežemo v skupnost. Sedaj vadimo prelepe adventne in božične pesmi. Ob praznovanju sv. Cecilije – naše zavetnice, vabimo nove pevke in pevce da se nam pridružijo in popestrijo naše vrste. ŽUPNIJSKI PRAZNIK SV. NIKOLAJA V četrtek 5. decembra, obisk sv. Miklavža, petek, posvetitev naše župnije Jezusovemu Srcu, v soboto po maši v Miklavževi dvorani poročilo o zgodovini naše župnije /Zelič Zoran/, v nedeljo ob 8.00 in ob 10.00 slovesni sv. maši na čast sv. Nikolaju.

OZNANILA  Danes je zadnja v cerkvenem letu – NEDELJA KRISTUSA KRALJA VESOLJSTVA.


 Prihodnjo nedeljo je 1. adventna nedelja – tudi prva nedelja v mesecu. Ob 7.30 vabljeni k molitvi rožnega venca pred najsvetejšim, ob 15.00 pa vabljeni v župnijsko kapelo, kjer bo molitev za nove duhovne poklice. Pri vseh mašah bomo blagoslovili adventne venčke. Je tudi nedelja Karitas. Nabirka prihodnjo nedeljo bo za Karitas.  Danes, na slovesni praznik Kristusa Kralja vesoljstva, obhajamo tudi sklep Leta vere. Osrednje škofijsko slavje bo v celjski stolnici, ko bo v nedeljo od 14.00 ure dalje priložnost za sv. spoved, ob 14.30 molitvena ura in nato slovesno somaševanje.  V četrtek, 28. 11., ob 9.00 in 19.30, bo v župnijski kapeli, srečanje za starše letošnjih prvoobhajancev.  SMC Sevnica pripravlja oratorijski dan v soboto, 30. novembra, od 9.00 do 15.00. Med oratorijskim dnevom bo potekala tudi delavnica izdelovanja adventnih venčkov. Več informacij pri kaplanu Gregu.  Učenci prvega, drugega, tretjega, četrtega in petega razreda bodo v tem tednu pri verouku izdelovali adventne aranžmaje.  Bliža se praznik dobrote, sv. Nikolaj, ki je naš župnijski zavetnik. Sv. Miklavž bo našo župnijo obiskal na predvečer njegovega godu - 5. decembra, ko bo obdaroval naše otroke. Srečanje z Miklavžem bo v župnijski cerkvi, po maši ob 18.00. Prijave otrok bomo zbirali v župnijski pisarni ali pri verouku. Prispevek je 3€. Če kdo ne zmore tega stroška, naj se oglasi v župnišču, da bomo s skupnimi močmi otroku omogočili srečanje s sv. Miklavžem.  V župnijski Karitas bodo tudi letos – za prodajo – naredili večje število adventnih venčkov. Namenjeni so predvsem tistim, ki nimate možnosti, da bi si sami naredili svojega. Zato vas prosimo, da nam prinesete kovinske obročke iz preteklih let.  V župnijski pisarni lahko kupite Družinsko pratiko /5,20€/, Marijanski koledar /2€/. Prišla je tudi nova številka Družine in Ognjišča.  Iskren Bog plačaj skupini iz Žurkovega dola in Ostrešja, ki je ta teden očistila in okrasila cerkev. Prihodnji teden ima skrb za čiščenje in krašenje cerkve skupina iz Orešja.


SVETE MAŠE od 24. novembra do 1. decembra 2013 NEDELJA, 24. 11.

Sevnica

ob 8.00

Šmarje Sevnica

ob 9.00 ob 10.00

† Ivan Svažič, obl., † Franc Jeler, obl.

Sevnica

ob 18.00

† Ivan Blas

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 18.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica Sevnica

ob 18.00 ob 8.00

† Katja Špan, obl. † Marija Valant

Sevnica Sevnica

ob 18.00 ob 8.00

† Jože Božič, obl. in starši † Vinko Žičkar

Sevnica

ob 18.00

Petek, 29. 11. sv. Filomen

Sevnica

ob 8.00

† Jože Mihurko v čast Materi Božji za zdravje na duši in telesu † Ivanka Trbovc

Sevnica

ob 18.00

Sobota 30. 11. sv. Andrej NEDELJA, 1. 12.

Sevnica

ob 8.00

Sevnica Sevnica Šmarje

ob 18.00 ob 8.00 ob 9.00

1. ADVENTNA

Sevnica

ob 10.00

sv. Marija

Sevnica

ob 18.00

34. MED LETOM – Kristus kralj vesoljstva Ponedeljek, 25. 11. sv. Katarina Torek, 26. 11. sv. Leonard Sreda, 27. 11. sv. Severin Četrtek, 28. 11. sv. Jakob

za farane

† Marija Koleto † Jože Rupnik, 30. d.p.p. Bogu v zahvalo in priprošnjo † Denis Pečnik

† Frančiška Štricelj † Dragica Kuhar † Silvestra Rupret † 2 Jožeta in 2 Mariji Radej za farane † Milka in Stanko Svenšek ter starši † Marija in Lojze Resnik, obl. † Marija Beršnjak, obl. ter Jožef in Rudi Beršnjak

34. nedelja med letom - Kristus Kralj - 2013  

Miklavžev zvon, od 24.11. do 1.12.2013