Page 1

MIKLAVŽEV ZVON Glasilo župnije Sevnica

župnik Vinko Štrucelj

17. NEDELJA MED LETOM 29. JULIJ 2012

Telefon 07/ 81.61.680 Mobilni telefon 041/71.69.39 – Vinko 041/26.18.70 - Grega 031 35.19.55 - Jože Elektronska pošta zupnija.sevnica@salve.si

»Poberite koščke, ki so ostali, da kaj ne bo šlo v izgubo.« Jn 6,12

Spletna stran www.donbosko.si/sevnica

ZRNO ŽITA Nekoč je živel kralj, ki je modro vladal. Njegovi podložniki so ga imeli radi. Nekega dne je sklical svoje štiri hčerke in jim dejal, da se odpravlja na dolgo pot. »Rad bi izvedel kaj več o Bogu, zato odhajam v oddaljen samostan, kjer se bom posvetil molitvi. V moji odsotnosti boste morale ve vladati!« Hčerke so planile v jok, in prosile očeta: »Oh, ne, oče! Ne zapuščaj nas. Ne bomo sposobne vladati brez tvoje pomoči.« Kralj pa se je le nasmehnil. »Tudi v moji odsotnosti boste dobro vladale, a preden odidem, bi rad vsaki izmed vas nekaj podaril. Molil bom tudi, da bi vam to darilo pomagalo naučiti se, kako morate vladati.« In vsaki hčerki je položil v roke pšenično zrno ter odpotoval. Najstarejša hči je odšla v svojo sobo. Zrno je zavila v zlat trak in ga položila v kristalno skrinjico. Vsak dan jo je vzela v roke in ogledovala zrno. Druga hčerka je položila pšenično zrno v leseno škatlico ter jo shranila na varen kraj-pod svojo posteljo. Tretja hčerka je bila zelo življenjska. Ko je dobila v roke zrno, je pomislila:«To zrno se


v ničemer ne razlikuje od drugih žitnih zrn.« In ga preprosto vrgla proč. Tudi najmlajša hčerka je odnesla pšenično zrno v svojo sobo. Premišljevala je, kakšen pomen naj bi zanjo imelo to darilo. Premišljevala je tedne in mesece. Ko je minilo skoraj leto, je končno razumela pomen daru. Meseci so se povezovali v leta in hčerke so vladale v kraljestvu svojega očeta, dokler se ta lepega dne ni vrnil. Imel je dolgo brado in njegove oči so sijale od razsvetljenja, ki ga je dobil v letih molitve in premišljevanja. Kralj je pozdravil vsako hčerko posebej potem pa jih je vprašal, če bi lahko videl dar, ki jim ga je izročil pred odhodom. Najstarejša hčerka je odhitela v svojo sobo in se vrnila nazaj s kristalno skrinjico: »Oče, glej, pazljivo sem povezala zlat trak okoli zrna, ga položila k postelji in ga od tvojega odhoda vsak dan pazljivo pogledala.« Kralj se je sklonil, sprejel skrinjico ter se zahvalil. Potem je prišla k očetu druga hčerka z leseno škatlico, v kateri je hranila pšenično zrno. »Vsa ta leta sem ga skrbno hranila pod posteljo,« je dejala. »Tukaj je.« Spet se je oče sklonil k hčerki, sprejel skrinjico in se zahvalil. Tretja hčerka je stekla v shrambo, pobrala prvo pšenično zrno, ki ji je prišlo pod roke, stekla k očetu ter dejala: »Oče, tu je tvoje darilo.« Končno je pred očeta stopila najmlajša hčerka ter dejala: »Nimam več zrna, ki si mi ga dal ob odhodu.« »Kaj pa si naredila z njim,« je zanimalo kralja. »Oče, skoraj eno leto sem razmišljala, kaj naj naredim z njim, dokler se mi ni posvetilo. Odkrila sem, da je zrno seme. Zrastlo je in rodilo cel klas drugih zrn. Potem sem vse posadila in sledila je žetev. Vsako leto znova sem to storila. Sedaj pridi, da boš videl sadove.« Kralj je stopil za hčerko, ki mu je pokazala ogromno polje, posejano z žitom. Bilo je tako veliko, da ga nisi mogel zaobseči s pogledom in bilo bi ga dovolj, da bi z njim nasitil prebivalce kraljestva. Kralj je stopil pred hčerko, snel zlato krono in ji jo položil na glavo. »Naučila si se, kako je treba vladati,« ji je nežno dejal. ZNAMENJA PRI SVETI MAŠI Vsaka sveta maša je sestavljena iz mnogo znamenj, ki jih obnavljamo, da počastimo Boga. Prepričani smo, da poznamo vse, pa vendar za katero znamenje ne poznamo pravega pomena. tokrat si bomo prebrali pomen beril in evangelijev.


Knjiga beril in evangelijev Kadar smo zbrani v kapeli pri sveti maši, najprej prisluhnemo branju Božje besede, da bi razumeli kaj pričakuje Bog od nas ta trenutek. In če smo do te Besede odprti, zagotovo postajamo deležni poživljajočih moči. Temu delu maše pravimo besedno bogoslužje, saj prisluhnemo berilu in evangeliju. Berilo je iz Stare ali iz Nove zaveze (ob nedeljah in praznikih beremo dve berili, eno iz Stare in eno iz Nove zaveze. Evangelij je osrednji del besednega bogoslužja. Med branjem stojimo v znamenje spoštovanja do Jezusovih besed. Kdor zaradi bolezni ali iz kakšnega drugega razloga ne more stati, lahko med evangelijem mirno sedi. Preden duhovnik prebere evangelij, tiho moli: »Gospod, očisti moje srce in moje ustnice, da bom vredno oznanjal tvoj evangelij.« Tudi mi prosimo Gospoda, da bi njegove besede pri nas naletele na odprta ušesa in še bolj odprto srce!

OZNANILA  Danes je 17. nedelja med letom.  Prihodnja nedelja je 18. nedelja med letom-prva nedelja v mesecu. Ob 7.30 vabljeni k molitvi rožnega venca pred Najsvetejšim. Ob 16.00 bo molitev za nove duhovne poklice. Vabljeni. Pri vseh mašah bo ofer za cerkvene potrebe.  V četrtek, 2. avgusta, smo lepo vabljeni na obhajanje porciunkule pri kapucinih v Krškem. Svete maše bodo ob 7.00, 8.00, 9.15 in 10.30. Pridite, da bomo Marijo počastili, se ji zahvaljevali, jo za pomoč in varstvo prosili.  Petek je prvi v mesecu. Obiskali bomo naše bolne in starejše farane. Ob 16.00 bo sv. maša v Domu starejših občanov. Pri vseh mašah bo priložnost za sv. spoved.  V tem tednu smo uredili drenažo okoli cerkve sv. Marjete na Pečju. Iskren Bog plačaj delavcem, ki so s prostovoljnim delom lepo uredili okolico.  Prišla je nova številka Družine in Ognjišče.  Iskren Bog plačaj skupini iz Naselja heroja Maroka, ki je ta teden očistila in okrasila cerkev. Prihodnji teden ima skrb za čiščenje in krašenje cerkve skupina iz Orehovega.


SVETE MAŠE od 29. julija do 05. avgusta 2012 Sevnica sv. Ana

ob 8.00 ob 9.00

17. MED LETOM sv. Marta

Sevnica

ob 10.00

Sevnica

ob 19.00

Ponedeljek

Sevnica

ob 8.00

† Amalija in franc Tasič

Sevnica

ob 19.00

† Angela in Ivan Trefalt

Sevnica

ob 8.00

† Filip in družina Jurman

Sevnica

ob 19.00

Sevnica

ob 8.00

† Jakob in Marija Možič † Leopold Zelič, 7.d.p.p. † Štefanija Vrisk

Sevnica Sevnica

ob 19.00 ob 8.00

† Julij Janežič † Angela Pinoza

Sevnica Sevnica

ob 19.00 ob 8.00

Dom Sevnica Sevnica

ob 16.00 ob 19.00 ob 8.00

† Košar in Blatnik † Anton Kragelj in sorodniki † Ana Brečko Bogu v zahvalo † Ljudmila Sluga

Sevnica Sevnica Šmarje

ob 19.00 ob 8.00 ob 9.00

† Ivan Veber za farane † Fortunat Mastnak st.

18. MED LETOM

Sevnica

ob 10.00

† Marija in družina Božič

Sv. Osvald

Sevnica

ob 19.00

† Ladislav Groboljšek, 30.d.p.p.

NEDELJA 29. 07.

30. 07. sv. Peter Torek 31. 07. sv. Ignacij Sreda 01. 08. sv. Alfonz Četrtek 02. 08. sv.Štefan Petek 03. 08. sv. Lidija Sobota 04. 08. sv. Cecilija NEDELJA 05. 08.

Za farane † Franc in Ana Božič ter Hohkrautovi † Martin Požun in Matilda Kozmus † Janko Zupančič, obl.

17. nedelja med letom - 2012  

Miklavžev zvon, od 29.7. do 5.8.2012

17. nedelja med letom - 2012  

Miklavžev zvon, od 29.7. do 5.8.2012

Advertisement