Page 1

2. NEDELJA MED LETOM

15. JANUAR 2012

"POGLEJTE BOŽJE JAGNJE!" Učenca sta slišala, kar je Janez Krstnik rekel, in odšla za Jezusom. Mimo je blišč prazničnih dni. Kaj je ostalo v mojem srcu razen lepih besed in dobrih želja? Kje je tisto božje Jagnje, pravkar rojeno, ki potrebuje zaščito in toplino medčloveške ljubezni? Ali je našlo mir in srečo v tem našem svetu? Kaj pa jaz? Sem prisluhnil besedi "Poglejte božje Jagnje!" in se odpravil na pot za njim? Sem kaj podoben dečku Samuelu, ki se je na klic takoj odzval in rekel: "Govori Gospod, poslušam." ?


DON BOSKOVI DNEVI 2011 PETEK, 27. 01. - mladinska sveta maša ob 18.00 - zabavno druženje – SMC Sevnica ob 19.00 SOBOTA, 28. 01. - oratorijski dan za otroke - športni turnirji – športni dom Sevnica o odbojka od 12. 30 do 14.00 o nogomet od 14.00 do 15.00 NEDELJA, 29. 01. - sveta maša z otroškim pevskim zborom ob 10.00. Med mašo se nam bodo predstavile sestre Frančiškanke Brezmadežnega spočetja iz Krškega. -

Večerna prestava Gregorja Čušina – Janez brez glave. Kulturna dvorana Sevnica ob 19.00

OZNANILA  Danes je 2. nedelja med letom.  Prihodnja nedelja 3. med letom. Ob 11. 30 bo sv. maša pri sv. Neži na Zagradcu.  Bralci nedeljske božje besede imajo na razpolago nov razpored.  V sredo bomo začeli z molitven osmino za edinost kristjanov. Vabljeni smo, da se pridružimo molitvi pri sv. maši ali pri osebni molitvi. Letošnji teden za edinost kristjanov ima naslov »Zmaga našega gospoda Jezusa Kristusa nas bo vse spremenila« /prim 1. Kor 15, 51 – 58/  V soboto 28. januarja 2012 ob 18.00 bo v okviru tedna za edinost kristjanov sv. maša po vzhodnem obredu in staroslovanskem jeziku v župnijski cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah. Liturgijo bo spremljal Slovenski ekumenski pevski zbor. Vabljeni.


 Za vernike iz salezijanskih župnij, kot je sevniška, pa je vedno prazničen tudi konec januarja. Tudi letos se bomo spomnili svetega Janeza Boska, zavetnika mladine, ki nam je s svojim zgledom in nauki dal zares čudovito popotnico za življenje in delo. Vljudno vas vabim, da se udeležite kakšnega izmed dogodkov, ki bodo potekali v sklopu Don Boskovih dni 2012. Gotovo se bo za vsakogar našlo kaj primernega. Naj še dolgo gori navdušenje in vera Janeza Boska v vseh po srcu mladih!  K Bogu po večno plačilo je odšla s. Ivanka Mešiček HMP. Gospodar življenja jo je poklical k sebi po dolgi in težki boleni v nedeljo Jezusovega krsta. Sestra Ivanka je več let delovala tudi v salezijanskih ustanovah v Želimljem in na Rakovniku. Rojena je bila 21. oktobra 1944 v Lončarjevem Dolu in krščena 5 dni kasneje v župnijski cerkvi v Sevnici. Od nje smo se poslovili na ljubljanskih Žalah v petek 13. januarja 2012. Spomnimo se s. Ivanke v svojih molitvah.  Mesec januar je pri nas posvečen verskemu tisku. Pa ne gre samo za reklamo in pridobivanje novih naročnikov. Tudi ni samo prepričevanje in prosjačenje, da ne bi odpovedali kakšnega časopisa zaradi zvišane naročnine. Ampak naj bi se bolj zavedli pomena duhovne hrane, ki nam jo prav verski tisk nudi v obilju.  Letne naročnine za verski tisk (preko župnijskega urada) za prihodnje leto znašajo: Družina – 78,00 €, Ognjišče – 27,50 €. Kdor želi prejemati verski tisk po pošti, ali pa želi prekiniti naročnino, naj nam to sporoči.  V župnijski pisarni lahko kupite: Marijanski koledar – 2€, Družinsko pratiko – 5,00€ in listni koledar - 0,50€. Lahko poravnate tudi stolnino.  V tem tednu smo končali z blagoslovi vaših domov. Če smo koga po pomoti izpustili ali pa vas ob obisku duhovnika ni bilo doma, pa želi tudi letos blagoslov doma, nam to sporočite. Radi se bomo odzvali vašemu vabilu.  Prišla je nova številka Družine.  Iskren Bog plačaj skupini iz Vranja, Podvrha in Stržišča, ki je ta teden očistila in okrasila cerkev. Prihodnji teden ima skrb za čiščenje in krašenje cerkve skupina iz Pod Vrtače in Florjanska – spodnji del.


SVETE MAŠE od 15. do 22. januarja 2012 NEDELJA 15. 01

Sevnica Šmarje

ob 8.00 ob 9.00

2. MED LETOM

Sevnica

ob 10.00

za žive in rajne farane † Jože, Antonija in Urška Srpčič † Terezija Kovač

Sevnica

ob 18.00

† Stanko Pešec

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 18.00

Sevnica

ob 8.00

Sevnica

ob 18.00

Sevnica

ob 10.00

v priprošnjo Mariji za zdravje

Sevnica

ob 18.00

† Anica, Martin in Ivan Kozinc

Sevnica

ob 8.00

† Starši Rupnik in Imperl

Sevnica

ob 18.00

† Zeks Marija, 30. d.p.p.

Sevnica

ob 8.00

sv. Absalom Ponedeljek 16. 01. sv. Jožef Torek 17. 01. sv. Anton Sreda 18. 01. sv. Marjeta Četrtek 19. 01. sv. Suzana Petek 20. 01.

Sevnica

ob 18.00

sv. Sebastjan Sobota 21. 01.

Sevnica

ob 8.00

sv. Neža NEDELJA 22. 01.

Sevnica Sevnica Šmarje

ob 18.00 ob 8.00 ob 9.00

3. MED LETOM

Sevnica

ob 10.00

Sv. Neža Sevnica

ob 11.30 ob 18.00

sv. Vincencij

† priprošnja k sv. Duhu † Ana in Vinko Kodeh, obl. po namenu † Vida Udovč

† Drago in Lojze Jene † Zlata Androjna † Tone Kragl † Anton Mlakar in Rozalija Lilek za žive in rajne farane † Avgust in Marija Žibret † † † †

Jožef Žnidar Amalija Vidmar Očko Ivan Mirt Angela, obl.


s. IVANKA MEŠIČEK HMP (*21. 10. 1944

+ 8. 1. 2012)

V evangeljskem odlomku nedelje Jezusovega krsta (ki smo ga tudi danes ponovno slišali) pisatelj zapiše besede nebeškega Očeta izrečene nad Jezusom, Božjim Maziljencem: »Ti si moj ljubljeni sin, zelo sem te vesel!« Verjamemo, da je takšno besedo ljubezni zaslišala tudi naša s. Ivanka Mešiček, ki je po dolgotrajni bolezni 68. letu starosti dopolnila svojo življenjsko pot v nedeljo, 8. Januarja 2012, na praznik Jezusovega krsta. Rojena 21. oktobra 1944 v Lončarjevem Dolu in krščena 5 dni kasneje v župnijski cerkvi v Sevnici je Ivanka s svojim prihodom razveselila zakonca Antona in Jožefo Mešiček, ki sta v svoj sicer zelo revni dom sprejela 7 otrok, trije so umrli v zgodnjem otroštvu. Kljub skromnim materialnim sredstvom sta starša svojim otrokom nudila bogastvo ljubezni, poštenega dela in velike vere, ki jim je vedno znova dajala moč za premagovanje vsakdanjih težav. Svoj dom in domače je s. Ivanka zelo ljubila. Rada je obudila bridke in lepe spomine, kakor tistega, kako dobra je bila studenčnica blizu njihove domače hiše in kako je oče v dolgih zimskih večerih otrokom pripovedoval zgodbe iz Svetega pisma ali vsebino kakšne druge knjige. Ivanka je po petih razredih osnovne šole ostala doma, da je pomagala staršema pri kmečkih in gospodinjskih opravilih, zlasti po očetovi bolezni. Ob trdem delu pa jo je Bog pripravljal na življenjsko poslanstvo. V svoj zvežčič si je tedaj zapisala tole misel: »Tebe bo Bog poklical, prav zares te bo poklical. Toda prišel bo trenutek trpljenja. Zdelo se ti bo, da boš omagala. Takrat zaupaj, hčerka, zakaj Bog te hoče očistiti od vsakega zemeljskega zadoščenja. Dal ti bo v roke zlate posode, še več duše, da jih boš vodila. Zdelo se ti bo, da si popolnoma nezmožna, toda zaupaj. Z Božjo pomočjo bo šlo vse. Sedaj pojdi in vse razloži Jezusu.« Ko


je Ivanka kasneje tudi staršem izrazila željo, da bi postala redovnica, jo pri tem nista ovirala. Mama je celo večkrat rekla: »Bila bi srečna, tudi če bi Gospod poklical vse moje otroke.« Ivanka je vstopila k hčeram Marije Pomočnice 3. februarja 1963 na Reki. Mamino srečo je Bog res pomnožil, saj ji je v redovni poklic dve leti zatem sledila še mlajša sestra Tončka. Sestra Ivanka je prve redovne zaobljube je izpovedala 5. avgusta 1966 v Lovranu na Hrvaškem. V njenih duhovnih zapiskih beremo: »Dospel je najsrečnejši trenutek mojega življenja, po katerem tako hrepeni moja duša. Trenutek, v katerem sem postala samo Jezusova. Marijina hčerka sem in nevesta Jezusova. Tega se moram zavedati v svojem življenju. Daj, o Jezus, da bom pozabljena in zaničevana od vseh; zadosti mi je tvoja ljubezen.« Po redovnih zaobljubah je s. Ivanka najprej preživela leto juniorata v Chieriju v Italiji. Dolga nadaljnja leta pa svoje življenjsko daritev za mlade darovala v večjih in manjših kuhinjah, večinoma pri bratih salezijancih na Rakovniku, Reki (Hrvaška) in v Želimljem. Leta 1998 se je pridružila našim sestram na apostolski nunciaturi v Ljubljani in tudi tam delovala kot odlična kuharica. Tu jo je leta 2001 presenetil tumor v glavi in njen način služenja Bogu, skupnosti in mladim se je od tedaj popolnoma spremenil. Potrpežljivo sprejemanje bolezni in darovanje trpljenja je vse bolj postajal oltar njenega življenja. Njen obraz je vse bolj izžareval vedrino in umirjenost. Okrepljeni z ljubeznijo in molitvijo sestrske skupnosti, s tolažbo zakramentov, je Bog tudi nad njo izrekel besede: »Ti si moja ljubljena hčerka« in jo poklical v polnost življenja.

2. nedelja med letom - 2012  

Miklavžev zvon, od 15.1. do 22.1.2012

2. nedelja med letom - 2012  

Miklavžev zvon, od 15.1. do 22.1.2012

Advertisement