Page 1

Ali vas tale dan navdaja z žalostjo? S kakimi spomini gotovo. Pokopališka kultura je že nekaj dni v polnem razmahu cvetličnega razkošja. Kot da bi hoteli z rožno lepoto prekriti, kar spodaj neusmiljeno razpada in trohni. Pa še koledar nas poučuje, da je to dan mrtvih. Če izvzamemo kako izjemo, kjer piše, da prazniku vseh svetih sledi dan vernih duš. To je pa, če se hočemo malo zamisliti, precej bolj optimistično. Mirno priznam, da imam oba dneva rada. Prestavita me ČEZ tja v območje Duha. Nič zato, če je med rajnimi že toliko prijateljev, znancev, najbližjih. Saj ostajajo z nami, pač bivajoči v precej drugačnem zavedanju, z jasnejšim uvidom v skrivnostnost življenja TU in TAM. Pa je lepo, da k zadnjim zemeljskim ostankom prinašamo cvetje in prižigamo sveče. Tudi na zapuščenih grobovih. Tako boš ležal, kot ležiš, pravi pesnik, vendar dovolj globoko, da ne dosežeš več teh trav s to svojo roko. Menda je na Zemlji živelo že kakih osemdeset milijard ljudi. Tudi če podatek ni točen, jih je treba šteti z milijon milijoni. KJE SO? se bo vprašal vsak razmišljajoči um. Jih ni, bo odgovoril marsikdo in je tudi prepričan, da je tako. A je kar pretresljivo, da v tem znanstvenem in razumskem svetu vztraja prepričanje o posmrtnem življenju in da nekatere kulture še gojijo kultno prinašanje hrane na grob umrlega. Ne zato, ker ga ni več, ampak zato, da krepak prispe v novi kraj. Kristjani pa, kristjani,


te dni slišimo v evangeliju, da za tisti dan ne ve nihče, pa da naj bomo budni, kajti »ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov«. Praznik vseh svetih in dan vernih duš sta res pomenljiva spominska dneva. Zaradi njune duhovne vsebine se ju lahko samo veselimo in prav nič krščansko ni jadikovati zaradi naših rajnih. Če to počnemo, izrazimo nekaj sebičnosti; v globini nam je, če priznamo ali ne, težko, ker smo ostali brez njihove oprijemljive navzočnosti, s tem pa tudi brez njihove skrbi za nas. Ne tako, ne tako nas tudi v tej zvezi svari apostol. Pozabljamo namreč, da nismo ostali brez njihove LJUBEZNI. Bolj kot prej smo obdani z njo! Zaradi TEGA je prav, da na grobove prinašamo cvetje, in še bolj prav, da namesto grmade rož namenimo kak groš za potrebe živih. Obrisal Bog je njih solze, nič več bolesti ne trpe … velja za pokojne. Kaj pa živi? Naš sosed? Naš sodelavec? Begunec? Brezdomec? Zasvojenec? Sirota? Zlorabljeni? Pretepeni? Ta Kristusov brat, ki ga tako radi prezremo. Mame so za dan vernih duš nekoč spekle prešce – hlebčke kruha za revne otroke. Bi bilo lepo, ko bi se še mi izkazali s čim prijaznim do živih in z molitveno mislijo za koga, ki leži tako globoko, da ne doseže več teh trav s to svojo roko. /Berta Golob/ DAR - SVEČA Pred nami sta praznika vseh svetih in vernih duš. Sodelavci Karitas želimo, da spomin na rajne ne bi bil samo čas množičnega kupovanja sveč in dragih aranžmajev…. V ta namen tudi letos vabimo k akciji Dar sveče in cveta. Z njo želimo spodbuditi ljudi, da bi namesto minljivih sveč in cveta darovali v dober namen, saj verjamemo, da je dober dar lep spomin na naše rajne in pomoč tistim dušam, ki so naše pomoči še potrebne. Hvaležni vam bomo za vsak vaš dar, ki ga lahko oddate v nabiralnik za Karitas. MOLITVENI NAMENI ZA MESEC NOVEMBER Splošni: Častitljiva tradicija in duhovno bogastvo Vzhodnih katoliških Cerkva Za Vzhodne katoliške Cerkve, da bi drugi poznali njihovo tradicijo in jo spoštovali kot duhovno bogastvo za a vso Cerkev. Misijonski: Uresničevanje sprave in pravičnosti v Afriki Da bi afriški kontinent našel v Kristusu moč za uresničevanje sprave in pravičnosti, ki ga je nakazala afriška škofovska sinoda. Slovenski: Mašni nameni Da bi se v naših cerkvah ne opravljale maše pretežno za pokojne, marveč vsaj v enaki meri tudi za žive (otroke, mladino, družine, starejše, bolne, državne in cerkvene voditelje itd).


OZNANILA  Danes je 30. med letom – tudi žegnanjska nedelja.  Prihodnja nedelja bo 32. nedelja med letom – zahvalna nedelja. Je tudi prva nedelja v mesecu. Ob 7.30 vabljeni k molitvi rožnega venca pred najsvetejšim, ob 15.00 vabljeni k molitveni uri za duhovne poklice. Pri vseh mašah bo ofer za cerkvene potrebe. Ob 11.30 bo sv. maša na Grački gori.  Večerne sv. maše bodo od danes naprej ob 18.00.  V torek je praznik vseh svetnikov. Svete maše bodo ob 8.00, 10.00 in ob 14.00 v župnijski cerkvi. Ob 15.00 smo vabljeni na pokopališče, kjer bomo skupaj molili za naše rajne in blagoslovili grobove. Ob 17.00 smo vabljeni v župnijsko cerkev, kjer se bomo ob molitvi rožnega venca spomnili naših rajnih. Spomine lahko naročite v župnišču. Večerne maše ob 18.00 ne bo.  V sredo 2. novembra – na praznik vernih duš bodo sv. maše ob 7.00 na pokopališču, ob 8.00 in ob 18.00 v župnijski cerkvi.  Petek je prvi v mesecu. Obiskali bomo starejše in bolne farane. Ob 16.00 bo sv. maša v domu starejših občanov. Pri vseh mašah bo priložnost za sv. spoved.  Veroukarji vabljeni na oratorijski dan, ki bo v četrtek, 3. 11. 2011, od 9.00 do 15.00. Zbiranje otrok bo od 8.30 dalje.  Sedmošolci in sedmošolke vabljeni na duhovno-družabni vikend v Staničev dom pri Krškem od petka, 4. 11. do nedelje, 6. 11. 2011. Odhod je v petek ob 17.00 uri. Več informacij dobite pri g. kaplanu Gregu.  V tem tednu smo uredili zakristijo v cerkvi pri sv. Marjeti na Pečju. Iskren Bog plačaj delavcem, /Andrej, Jože, Anton, Bojan/, ki so s prostovoljnim delom lepo uredili zakristijo. Iskren Bog plačaj donatorjem, ki so prispevali denar za nabavo gradbenega materiala /Branko Metelko, Anton in Antonija/.  V župnijski pisarni lahko kupite Marijanski koledar in Družinsko pratiko. Prišla je tudi nova številka Družine in Ognjišče.  Iskren Bog plačaj skupni iz skupina iz NHM, ki so včeraj očistili in okrasili cerkev. Prihodnji teden ima skrb za čiščenje in krašenje cerkve iz Orehovega.


SVETE

MAŠE

od 30. oktobra do 06. novembra 2011 NEDELJA 30. 10. 31. MED LETOM

Sevnica

ob 8.00

Šmarje Sevnica

ob 9.00 ob 10.00

sv. Marcel Ponedeljek 31. 10. sv. Alfonz Torek

Sevnica Sevnica

ob 18.00 ob 8.00

Sevnica

ob 18.00

Sevnica Sevnica

ob 8.00 ob 10.00

za farane + Anton Jazbec, obl.

VSI SVETI Sreda

Sevnica

ob 14.00

+ Alojz Jazbec, obl.

Pokop.

ob 7.00

+ Avgust in Marija Žibret

02. 11.

Sevnica

ob 8.00

+ Marija Kolman, 7.d.p.p.

VERNI RAJNI Četrtek

Sevnica Sevnica

ob 18.00 ob 8.00

03. 11. sv. Viktorin Petek 04. 11. sv. Karel Sobota 05. 11.

Sevnica

ob 18.00

Sevnica Dom Sevnica Sevnica

ob 8.00 ob 16.00 ob 18.00 ob 8.00

Sevnica

ob 18.00

Sevnica Šmarje

ob 8.00 ob 9.00

01. 11.

sv. Zaharija in Elizabeta

NEDELJA 06. 11.

za farane + Ivan Svažič, obl. + Jakob in Uršula Lisec in Kukovičič ter Terezija Kladič + Stanislav Radej + 2x Jože in Marija Bošnjak + Anton Špec, 7.d.p.p.

+ Rudi Beršnjak po namenu + Rudi Popelar, 30.d.p.p. + Ivan Cizelj + Jože Petrnel in starši + Mihael in Marjan Gračner, obl.

+ Štricelj, Traven, Vencelj za duše v vicah po namenu + sotrudniki in dobrotniki + Jože, Marija, Štefanija Motore in Amalija Brinovar za farane + Janko Stanislav in Helena ter družina Mesojedec in Marija ter Jože Knez

32. MED LETOM ZAHVALNA

Sevnica

ob 10.00

Gr. Gora

ob 11.30

+ Jože, Anton in Antonija Medvešek + Anton Požun

sv. Lenart

Sevnica

ob 18.00

+ Žveglič

31. nedelja med letom - 2011  

Miklavžev zvon, od 30.10. do 6.11.2011