Page 1

OZNANILA ŽUPNIJE VODICE zupnije.rkc.si/vodice/

februar 2011 Svete maše Vodice: ponedeljek, četrtek, petek ob 18:00, sreda, sobota ob 7:00, nedelja ob 7:00 in 9:30 Utik: torek ob 17:00 Šinkov Turn: nedelja ob 8:30 Skaručna: delavniki ob 17:00, sreda, sobota ob 7:00, nedelja ob 8:00 Repnje: delavniki ob 6:30, nedelje in slovesni prazniki ob 7:00 Šmarna gora: nedelja ob 11:00

Jezusova ponudba V Jezusovem govoru na gori nekateri vidijo njegov program, načrt za graditev božjega kraljestva, ustavo tega kraljestva; druga pa le Jezusovo ponudbo. Ob tem, da je spregovoril na gori, se predstavi kot novi Mojzes. Mojzes se je povzpel na goro Sinaj, da bi od Boga sprejel deset božjih zapovedi in jih razglasil pred vsem ljudstvom. Jezus se, kot novi Mojzes, povzpne na goro in svojim učencem razglasi svoj program. Ne gre za neko vrsto zapovedi, temveč razglaša srečo, blagor. Učencem, ki so poslušali, se je morda zazdelo, da jim ponuja srečo z napako. Če premišljujemo malo provokativno, bi lahko v Jezusovih blagrih začutili vprašanje: Bi radi srečo z napako ali brez? In kakšno srečo si res želimo? Morda zdaj eno zdaj drugo? Ali kar obe hkrati? Morda tako, ki pade sama z neba? Podarjeno? Ali pa prometejsko, priborjeno, vzeto? Srečo za vsako ceno? – Sama


Govor na gori; Carl Heinrich Bloch, 1890

odprta vprašanja. Vse kar delamo, počnemo zato, da bi bili srečni. Sreče pa tako malo! Mogoče pa je prav to sreča, da kdaj nimamo sreče, sicer bi bili prehitro samo osrečeni, ne pa tudi srečni. V govoru na gori je dal Jezus osem odgovorov na osem odprtih vprašanj: kdo je srečen. Pred vsakim odgovorom z gore bolj ali manj odprtih ust strmimo: češ ubogi, pa srečni; krotki, pa srečni; lačni in žejni pravice, usmiljeni, čisti, miroljubni, obrekovani, preganjeni – pa srečni! V našo preizkušnjo se vedno znova vračajo denar, slava in oblast, »sveta trojica« tega sveta, kot prava izbira pri odpravljanju vseh človeških zagat. V odločilnem trenutku se je celo Jezusu predstavila kot skušnjava za temeljni program vsega odrešenjskega dela. Moško jo je zavrnil. Pa mi? Kje bi kupil pravo srečko, da bi bil končno milijonar. Prva, druga, tretja mesta; zlate srebrne in bronaste medalje se delijo vsak dan – a drugim. Bogkov kot, ki nekaj šteje, je prekrit z uokvirjenimi diplomami in priznanji. Svetniške slike in podobice se ne morejo primerjati z albumi fotografij pred hišo z avtom, v bazenu, ob torti. Po zgledu Zebedejeve mame in njenih sinov bi iskali, kje bi se dalo prisedati na desno ali levo ob različnih svetnih in nebeških prestolih.


Leto dobrodelnosti in solidarnosti, kaj bi z njim? V nebesa bi radi prišli siti vseh pravic. Kako se bomo tam počutili ob vseh ubitih, splavljenih, zaprtih, zatrtih, zbrisanih, brez imena, nikoli nagrajenih, nikoli pohvaljenih, zamolčanih? Usmiljeni in krotki, zakaj le? Vsako jagnje bi nazadnje le nabodli na kol in ga spekli na ražnju. Agresivni: to da, saj imamo svoje pravice! Če »muzika« ni agresivna, ni prave zabave! Če pijača ni žgana, je ne pijemo! Če cene niso agresivne, niso ekonomske! Če krotka voda ni pomešana z gnojnico ali strupom, o njej ne pišemo! … Blagri: morda je prav, da jih še ne znamo na pamet. Težko bi nam šlo učenje. So programsko čisto nemogoči in se nam upirajo. Pa vendar: kakor bomo delali bilanco svoje sreče in nesreče, nam za orientacijo lahko pomagajo. Jezus jih do sedaj niti za pičico ni preklical. Morda se bo na koncu le izkazalo, da je – če smo mu verjeli – bila v Njegovih besedah naša sreča kar primerno naložena. Nič ne de, če je to postračunalniški jezik; da je le zadnji, ki ostane.

Svečnica in Stična mladih Leto krščanske dobrodelnosti in solidarnosti ter jubilejna 30. Stična mladih si podajata roko. V letošnjem letu bo vsakoletno srečanje mladih v Stični obhajalo jubilejno 30. letnico. Priprave so se že začele. Jubilejno praznovanje in številni gostje tudi iz tujine, za organizacijo predstavljajo tudi finančni strošek. Organizatorji (Skupnost katoliške mladine)


bodo morali malo globlje seči v žep, za katerega pa dobro vemo, da pri mladih ni prav globok. Odločili so se, da del sredstev pridobijo tudi tako, da ponudijo vsem slovenskim župnijam posebne sveče za praznik Jezusovega darovanja in celotno občestvo Cerkve na Slovenskem povabijo k dobrodelnosti in solidarnosti v akciji z naslovom: Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi! Del zbranega denarja bodo namenili kritju organizacijskih stroškov Stične mladih 2011, del sredstev pa za dobrodelne namene. Sveče bodo na razpolago tudi v naši župniji.

Obvestilo Zavod sv. Stanislava v Šentvidu vabi na INFORMATIVNA DNEVA na Škofijski klasični gimnaziji ter v Jegličevem dijaškem domu v petek, 11. 2. 2011 ob 9.00 in ob 15.00 in v soboto, 12.2.2011 ob 9.00.

Napovednik sreda, 02.02.: gospodovo darovanje – svečnica; blagoslov sveč pri mašah sobota, 05.02.: nočno češčenje v Repnjah torek, 08.02.: slovenski kulturni praznik četrtek, 10.02.: priprava na krst nedelja, 13.02.: krščevanje 20. do 27.02.: zimske počitnice V januarju so bili štirje pogrebi in en krst.

Oznanila je izdal Župnijski urad Vodice, Vodiška 5, 1217 Vodice, tel.: 01 832 31 02. Odgovarja župnik Franc Mervar. Oblikovanje: Jožefov

Oznanila župnije Vodice, februar 2011  

Oznanila župnije Vodice, februar 2011

Oznanila župnije Vodice, februar 2011  

Oznanila župnije Vodice, februar 2011

Advertisement