Page 1

1


PRVA SVETA PRIČEST U ZNAKU DOBROG PASTIRA

Knjižicu priredio: Martin Radošević

2

www.kateheza.weebly.com


UVODNI OBRED ULAZNA PJESMA

POKAJNIČKI ČIN 1. Dobri Bože! Ti poznaješ svakoga od nas. naša su imena u tvojoj ruci, ali mi živimo kao da tebe nema. Gospodine, smiluj se! Pjeva se: Gospodine, smiluj se! (prilog ispod teksta) 2. Isuse Kriste, ti nas pozivaš da te slijedimo. Ali mi u svom životu često tvoj glas ne čujemo i ne poznajemo. Kriste, smiluj se! Pjeva se: Kriste, smiluj se!

Svećenik: Smilovao nam se svemogući Bog, otpustio nam grijehe naše i priveo nas u život vječni. Amen.

3

3. Dobri Bože, ti nas želiš voditi pravim putovima, ali mi idemo svojim putovima. Gospodine, smiluj se! Pjeva se: Gospodine, smiluj se!


4

SLAVA


ZBORNA

5

Svećenik: Oče nebeski. Ti nas nikad ne ostavljaš same. Darovao si nam svog Sina, Gospodina našega Isusa Krista kao dobrog pastira koji je položio svoj život za svoje ovce. Na tome ti zahvaljujemo i molimo te, daj da po tvome Sinu osjećamo blizinu u svim našim potrebama. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu Sinu tvome koji s tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.


SLUŽBA RIJEČI PRVO ČITANJE Čitanje knjige proroka Ezekiela Ovako govori Gospodin Bog: "Evo me, sam ću potražiti ovce svoje i sam ću ih pasti! Kao što se pastir brine za ovce svoje kad se nađe uza stado raspršeno, i ja ću se pobrinuti za svoje ovce i skupiti ih iz svih mjesta u koje se raspršiše u dan oblaka i mraka. Izvest ću ih iz naroda, skupit ću ih iz zemalja i dovesti ih u zemlju njihovu da ih pasem na gorama izraelskim, po svim dolinama i travnjacima. Past ću ih na izvrsnim pašama, ovčinjaci će im biti na visokim gorama izraelskim; ondje će počivati u dobrim ovčinjacima i past će na sočnim pašama, po gorama izraelskim. Sam ću pasti ovce svoje i sam ću im dati počinka – rijeć je Gospodina Boga. Potražit ću izgubljenu, dovesti natrag zalutalu, povit ću ranjenu i okrijepiti nemoćnu, bdjeti nad pretilom i jakom – past ću ih pravedno!" Riječ je Gospodnja.

6

PSALAM


DRUGO ČITANJE Čitanje Otkrivenja svetog Ivana apostola Ja, Ivan, vidjeh: eno velikoga mnoštva, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda, i plemena, i puka, i jezika! Stoje pred prijestoljem i pred Jaganjcem odjeveni u bijele haljine; palme im u rukama. I reće mi jedan od starješina: "Oni dođoše iz nevolje velike i oprali su haljine svoje i ubijelili ih u krvi Jaganjčevoj. Zato su pred prijestoljem Božjim i služe mu dan i noć u hramu njegovu, i Onaj koji sjedi na prijestolju razapet će Šator svoj nad njima. Neće više gladovati ni žeđati, neće ih više paliti sunce nit ikakva žega jer Jaganjac koji je posred prijestolja bit će pastir njihov i vodit će ih na izvore voda života. I otrt će Bog svaku suzu s očiju njihovih." Riječ Gospodnja.

ALELUJA

EVANĐELJE

U ono vrijeme reče Isus: „Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem, i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propsati nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. ja i Otac jedno smo.“ Riječ Gospodnja.

7

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu


OBNOVA KRSNIH OBEĆANJA Majka: Od krštenja pa do danas, štitila sam ovaj plamen, i na kiši i na vjetru, da Ti, Kriste bude znamen. A sad dijete, primi svjetlo i postani grad na gori, neka tvoje srce malo, istinu i ljubav zbori. Dijete: Hvala majko, za sve dobro, što ga ova svijeća skriva, bit ću svima svjetlo, znamen, kao što si i ti bila. A sad majko budi sretna, kada milo dijete tvoje, prima Krista, svjetlo živo, u čisto srce svoje. Majka pali svijeću prvoprićesnicima. Kad se upale svijeće svećenik nastavlja:

Svećenik: Vi draga djeco držite u svojim rukama upaljene svijeće. Svijeće i vaše bijele prvopričesničke haljine podsjećaju vas na vaše krštenje. Roditelji su mjesto vas ispovijedili svoju vjeru. A danas ćete to vi učiniti. Stoga vas pitam: Svećenik: Odričete li se grijeha, da živite u slobodi djece Božje? Svi: Odričem Svećenik: Odričete li se zavodljivosti zla da vas grijeh ne nadvlada? Svi: Odričem Svećenik: Odričete li se sotone, začetnika i vođe grijeha? Svi: Odričem Svećenik: Vjerujete li u Boga Oca, svemogućega stvoritelja neba i zemlje? Svi: Vjerujem Svećenik: Vjerujete li u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je rođen od Djevice Marije, trpio i bio pokopan, koji je od mrtvih uskrsnuo i sjedi s desna Ocu? Svi: Vjerujem Svećenik: Vjerujete li u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni? Svi: Vjerujem

8

Svećenik: To je vjera naša. To je vjera Crkve. Njom se dičimo. Nju ispovijedamo u Kristu isusu Gospodinu našemu. Svi: Amen


MOLITVA VJERNIKA Svećenik: BožeOče naš, tebe zazivamo, jer nas ti vodiš prema vodi života. 1. dijete: Isuse, Dobri Pastiru, štiti papu našega Benedikta, biskupe i sve svećenike, jer po njima i danas dolaziš k nama. Pošalji poslanika i dobrih pastira Crkvi svojoj koji će nas i dalje k tebi voditi, molimo te. 2. dijete: Isuse, ti si za nas položio svoj život i zato si najbolji Pastir. Okupljaj malene uvijek oko sebe i oko svetog oltara da budemo u svemu najbolji, molimo te. 3. dijete Danas ćemo mi prvopričesnici, prvi put pristupiti stolu ljubavi i blagovati posvećeni kruh – Kristovo Tijelo. Dobri Isuse, udijeli nam po tom kruhu snagu koja će nas čuvati od zla i grijeha, molimo te. Majka: Za naše prvopričesnike i sve nas. Daruj nam u svojoj Riječi i u svome Kruhu novu snagu do kraja našeg života, molimo te. Otac: Puno je ljudi koji su se udaljili od Tebe Gospodine i krenuli svojim putem. Pozovi ih da te slijede, molimo te. 4. dijete: Dobri Spasitelju, naši pokojnici nisu više s nama jer si ih ti pozvao k sebi. po svom križu otvori im vrata raja da "pašu nalaze na nebeskim pašnjacima", molimo te.

9

Svećenik: Dobri Pastiru, isuse Kriste, primi dobrostivo ove naše molitve i sačuvaj u svojoj ljubavi sve, za koje si krv svoju prolio. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.


EUHARISTIJSKA SLUŽBA PRINOS DAROVA

Iza svakog prinesenog dara pjeva se:

Štap

Ovaj štap nas podsjeća na pastira sa svojim štapom. on se na taj štap oslanja kad promatra i broji svoje stado. Štap mu služi kako bi otjerao vukove i zaštitio stado. Štap Dobrog pastira je znak sigurnosti i zaštite. Bog je uvijek s nama, posebno, kad se nalazimo u teškim opasnostima života. Isuse i mi se nalazimo u opasnostima života. Želimo, da nam ti budeš naš Pastir, da budemo u tvojim rukama kao malo janje, koje ti štitiš od svakoga zla. Voda

U psalmu smo pjevali: Na vrutke me tihane vodi... Zato donosimo vrč s vodom. Voda označuje riječ Božju koju smo čuli u evanđelju. Božja riječ daje našim srcima novo osvježenje. Hostije Gospodin je pastir moj. On prostire stol s kruhom. Mi smo se pripravljali, kako bi danas pristupili k ovom stolu, da primimo kruh nebeski. Ova Božja mana pomaže nam, na našem životnom putu prema vječnoj Gozbi u kući Očevoj. Vino Gospodin je pastir moj. On napunja bogato kalež. Ovaj kalež predokus je vječne Gozbe u nebu.

10

PRIKAZNA PJESMA


SVET

11

JAGANJČE


12

PRIČESNE PJESME


13


ZAHVALA NAKON PRIČESTI 1. dijete Isuse! Ti si pastir Dobri. i brineš se za svoje stado. Brineš se za mene, jer sam Tvoja. Puno sam puta to osjetila. 2. dijete Volim biti u tvojoj blizini, iako sam nekad slušao tuđe glasove, koji se ne mogu mjeriti s tvojim. Tvoj glas. On je jedinstven! U njemu je darovana sigurnost da dane na ovoj zemlji ne živimo sami. 3. dijete U tom glasu je ljubav Onoga koji nas neizmjerno voli Na tisuću načina! U njemu je briga Da svako naše danas i sutra Bude ispunjeno radošću života. Zato idemo za Tvojim glasom.

14

4. dijete Ti si naš Dobri Pastir! Za tobom želimo ići uvijek, Jer želimo biti na pravome putu Sigurni, zaštićeni, voljeni...


15

ZAVRŠNA PJESMA

Prva pričest u znaku Dobog Pastira  
Prva pričest u znaku Dobog Pastira  

Program za prvu svetu pričest Publikaciju možete preuzeti ovdje: http://kateheza.weebly.com/8/post/2013/09/prva-priest-u-znaku-dobrog-pastir...

Advertisement