a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 20

markt

Door duidelijke assortimentskeuzes te maken kunnen we zorgen voor én een betere rotatie én een visueel aantrekkelijk schap”, aldus Blanken. “Het zuivel- en kaasassortiment dat op deze manier ontstaat zorgt ervoor dat de Natuurwinkel zich kan onderscheiden van de supermarkt. Zo is het mogelijk om in kaas een omzetaandeel te halen van minimaal 10 procent en bedraagt het zuivelaandeel circa 7 procent van de totaalomzet van de winkel. Het totale versaandeel ligt rond de 50 procent. We kunnen we met recht spreken van een speciaalzaak”. Kroon Biologische Verswaren levert eveneens een breed en diep assortiment buitenlandse specialiteiten. “Inmiddels is ook voor het buitenlandse assortiment de tijd van doorontwikkeling aangebroken. In plaats van gebruik te maken van verzamelaars in het buitenland zoekt de versleverancier steeds vaker rechtstreeks contact met kleinere zuivel- en kaasproducenten. Dankzij deze nieuwe relaties is het voor Natuurwinkel mogelijk om vernieuwend te blijven en het herkomstverhaal uit te dragen”, legt Blanken uit.

Natuurwinkel nieuwe stijl

Yuri Blanken: “Jaarlijks bezoeken 100.000 mensen het de Heerlijkheid Mariënwaerdt om te zien hoe hun Landgoed Kaas wordt geproduceerd.”

ren hoe de kaas wordt geproduceerd”. De Natuurwinkel biedt biologische boerenkazen uit heel Nederland. Daaronder is Wilde Weide kaas uit het Groene Hart, geitenkaas van zorgboerderij de Klompenhoeve uit Egmond aan de Hoef en Remeker kaas van Jersey melk van de Grote Voort in Lunteren. Ook verschillende specialiteiten uit koe-, geit- en schapenmelk van Bastiaansen behoren tot het binnenlandse assortiment. “Een helder aanbod Nederlandse kazen zonder veel doublures biedt ruimte voor een uitgebreid assortiment buitenlandse biologische zuivelzicht / 18 juli 2012

425657.indd 19

specialiteiten zoals Brie de Meaux uit Frankrijk en Gorgonzola uit Italië, maar ook uit Zuid-Duitsland. De smaak van deze specialiteiten is het te typeren als puur en intens”, vertelt de categorymanager.

Kleinere producenten De interesse van lokale kaas- en zuivelproducenten voor distributie via Kroon Biologische Verswaren neemt toe, signaleert Yuri Blanken. “Wel of niet opnemen in het assortiment hangt mede af van de toegevoegde waarde van het product voor de winkelier.

De Natuurwinkel nieuwe stijl heeft een rustige uitstraling en details die het landelijke, ambachtelijke, karakter en de eigenzinnige kant van de winkel benadrukken. Specialiteiten waar de Natuurwinkel sterk in is worden overzichtelijk gepresenteerd in kasten met informatieborden. Iedere winkel krijgt de ruimte om eigen specialiteiten te kiezen en zo in te spelen op de bestaande vraag uit de omgeving. Natuurwinkel, ontwikkeld in de jaren negentig, startte vijf jaar geleden met een vernieuwing om de winkels een frissere en modernere uitstraling te geven. “Om de kracht van de formule te onderstrepen is het nu tijd voor een opfrisoperatie. Daarbij komen de basis van de formule en de eigenheid van de ondernemers beter tot hun recht”, verwacht Yuri Blanken. Aanleidingen zijn het vergroten van het aanbod van bioproducten in niet-Natuurwinkels en de wens van ondernemers om in te spelen op de vraag uit de omgeving. Hierdoor bereikt Natuurwinkel andere klantgroepen en spreekt het concept een bredere groep ondernemers aan. Bovendien zijn de marktverhoudingen veranderd: er zijn nu 16 vestigingen van Natuurwinkel; dat waren er begin vorig jaar nog 58 (zie kader). 19

17-7-2012 10:58:39

Profile for zuivel zicht

ZuivelZicht juli 2012, nummer 7, jaargang 104  

ZuivelZicht juli 2012, nummer 7, jaargang 104

ZuivelZicht juli 2012, nummer 7, jaargang 104  

ZuivelZicht juli 2012, nummer 7, jaargang 104

Advertisement