De ZuidWester september 2020

Page 1

ZuidWester

september 2020 - jaargang 27 - nummer 7

Onafhankelijke wijkkrant voor en door Enschede-West

Acacia, Boswinkel, Bruggert, De Braker, Kotmanpark, Pathmos, Ruwenbos, Stadsveld, Stevenfenne, Zwering

Verkeersader in West jaar afgesloten

PATHMOS

Boek over Papoea-jongen

door Martijn de Lange reageren? redactie@de-zuidwester.nl

De aanleg van de Stadsbeek is hervat. Maandag 17 augustus zijn de werkzaamheden gestart voor de aanleg van het derde (en voorlopig laatste) deel van de beek. Het werk betekent dat de Elferinksweg een jaar lang is afgesloten voor doorgaand verkeer. ll Met de aanleg van de Stadsbeek pakt de gemeente de (grond)wateroverlast in Stadsveld en Pathmos aan. De beek eindigt bij de Bruggertstraat en komt dan uit in de Usselerstroom.

Waarom is de Stadsbeek nodig? De wijken Stadsveld en Pathmos zijn de laagstgelegen delen van Enschede. Wanneer het hard regent, stroomt water vanuit de andere wijken hiernaartoe. Straatkolken kunnen het regenwater niet zo snel afvoeren en de riolering kan zoveel water in één keer niet goed verwerken. Hierdoor komen straten blank te staan en loopt het water soms zelfs de woningen binnen. Daarnaast hebben beide wijken last van hoge grondwaterstanden. Hierdoor ontstaat schade aan woningen. Wethouder Jurgen van Houdt licht toe: “Door de klimaatverandering krijgt Enschede in de toekomst steeds vaker te maken met zware regenbuien en met hoge temperaturen en perioden van droogte. Enschede wil en moet hierop goed voorbereid zijn. De aanleg van de Stadsbeek pakt de wateroverlast aan. Overtollig grondwater en regenwater (bij hevige buien) stroomt de beek in. Dit schone water komt niet meer in het riool terecht, waardoor het riool minder belast wordt en het water niet meer gezuiverd hoeft te worden. Tevens maakt de beek de omgeving vele malen groener. Dit zorgt voor verkoeling op hete zomerse dagen. Een win-winsituatie."

FOTO'S: TONNIE NIEUWENHUIZEN

Like ons op Facebook: ZuidWester053

Lees ZuidWester online: www.dezuidwester.nl

Eind 2016 is het startschot voor de aanleg van de Stadsbeek gegeven. In de afgelopen jaren is de beek aangelegd in de Bruggertstraat, Rembrandtlaan en B.W. ter Kuilestraat. In deze straten is volgens de gemeente de wateroverlast aanzienlijk verminderd. Nu is de laatste fase begonnen: de Elferinksweg zal vanaf de B.W. ter Kuilestraat tot en met de kruising met de Poolmansweg een volledig nieuwe inrichting krijgen. Het derde deel van de Stadsbeek is naar verwachting in de zomer van 2021 gereed. Auto's moeten tot die tijd omrijden. Fietsers en voetgangers kunnen over de stoep.

ll Het boek 'De Verstekeling' vertelt

het verhaal van Eddy Korwa (80 jaar) die als jonge jongen van NederlandsNieuw-Guinea naar Nederland komt. Hij heeft een jarenlange vriendschap onderhouden met Pathmos-bewoner Leo Flake (overleden in 2017). Pagina 9

ENSCHEDE-WEST

Jeugd ViVa opnieuw succes

ll De jeugd in Enschede-West heeft

zich in de zomervakantie vermaakt. Ook al was die vakantie door corona dit jaar anders dan normaal. Pagina 6

ENSCHEDE-WEST

Deelscooters staan overal

ll De een vindt het handig, overal een

scooter voor het grijpen. De ander vindt het maar niets, overal groene scooters op straat. GO Sharing heeft honderd deelscooters verspreid over de stad. Pagina 3 Ook in West staan ze.

Volg ons op Twitter: @zuidwester053


2

NIEUWS

Het liefst zie ik mijn lijf vol getatoeëerd met mijn eigen verhaal, mijn geschiedenis op mijn lijf.

We willen zorgen dat de Hatteler weer een plek wordt waar iedereen van kan genieten.

Zelfs op vakantie kijk ik rond of er nog mooie materialen te vinden zijn.

Marit Nijhof is erg creatief en zou graag zelf als tatoeeerder aan de slag willen.

Wethouder Van Houdt is de overlast door jongeren bij Hatteler Plaza zat.

Edelsmid Paulien Worp gebruikt graag de natuur in haar sieraden.

Pagina 5

Pagina 11

Pagina 12

STADSVELD

PATHMOS

Poolse super in oude Albert Heijn is open Nieuwe winkel open: Gabeez

FOTO: TONNIE NIEUWENHUIZEN

ll Pathmos is sinds kort een nieuwe

FOTO'S: HERMIEN HESSELINK

ll Pierogi, bigos, lazanki, klopsiki.

Ooit van gehoord? Het zijn traditionele gerechten uit de Poolse keuken en je kunt ze nu kopen bij de eerste Poolse supermarkt in Enschede, in de oude Albert Heijn aan de Thomas de Keyserstraat. Op de foto hierboven bedrijfsleider Hawar Said en eigenaar Kosar Hama Aziz. Mede-eigenaar Aalan Ali ontbreekt op de foto.

De winkel Mleczko Delikatesy is van maandag tot en met zaterdag elke dag geopend van 09.00 tot 21.30 uur. Op zondag is de Poolse supermarkt geopend van 10.00 tot 19.00 uur. De zaak zit in een deel van het pand dat eigendom was van Ahold en waarin eerder Albert Heijn zat. Het pand stond al een jaar of tien leeg.

STADSVELD

Boxmasters ll Aan de Elferinksweg zit sinds en-

kele maanden een nieuwe snackbar: Boxmasters. In het pand zat eerder jarenlang Cafetaria Grill 't Elferink. Naast het reguliere snackbar-assortiment biedt Boxmasters ook diverse pasta- en patatboxen, wraps, lahmacun en complete menu's met rijst, bulgur of patat, groente en vlees. Boxmasters is elke dag geopend vanaf 16.00 uur. Op zondag tot en met donderdag sluit de zaak om 23.00 uur, op vrijdag en zaterdag is dat 02.00 uur. FOTO: TONNIE NIEUWENHUIZEN

winkel rijker: Gabeez Huiskamer. De winkel zit in het pand waar jarenlang (sinds 1967!) de tabakszaak van Wim Smit zat. Smit is gestopt met de zaak, waarna het pand aan de Pathmossingel een tijd heeft leeggestaan.

te koop om je huis mee in te richten, zoals kaarsen, bloemen en planten en nieuwe en gebruikte woonaccessoires en kleine meubels. Eigenaresse Gaby houdt daarnaast creatieve workshops, geeft advies over wonen en inrichting en heeft ook home-made artikelen.

Gabeez noemt zichzelf op internet 'de veelzijdige huiskamer om lekker te snuffelen'. Er zijn allerhande spullen

Gabeez is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

STADSVELD

Halfverharding aangepakt Door PvdA-raadslid André Boersma

ll De Stadsbeek is nu aangelegd

tot de kruising Elferinksweg- BW ter Kuilestraat. Na de zomer begint de aanleg van het gedeelte langs de Elferinksweg. Veel bewoners zijn positief over de beek. Het is een welkome en nuttige voorziening. De wijk wordt er aantrekkelijker en groener van, en de beek zorgt voor afvoer van overtollig (grond)water.

ding te lopen. Rond de bomen wil de gemeente wel halfverharding houden, omdat die goed waterdoorlatend is. Maar dan moet die een betere kwaliteit hebben.

Toch zijn er ook klachten. Met name de gekozen halfverharding in de trottoirs aan de BW ter Kuilestraat zorgt voor overlast. De korrels blijven niet op de plek liggen. Ze spoelen weg, ze gaan aan de schoenen mee het huis in en aan fiets- en autobanden mee op straat. Het ziet er niet uit en het is erg onpraktisch. Ik heb deze klachten in het voorjaar aan de orde gesteld in de stadsdeelcommissie West.

Er is inmiddels gekeken naar een ander type halfverharding. Het heeft een vergelijkbare uitstraling, is goed waterdoorlatend, maar wordt veel sneller hard (al na een dag) en laat dan ook nog maar nauwelijks iets los. Dat zou voor de bewoners heel wat schelen. De gemeente wil dit andere type gaan toepassen in de Elferinksweg. Als er een eerste stuk is aangelegd aan de Elferinksweg, zal met de bewoners van de BW ter Kuilestraat worden gekeken wat die ervan vinden. Als dat beter voldoet (ook wat de bewoners betreft), zal het in hun straat ook worden aangebracht.

Er is inmiddels contact geweest tussen bewoners en de gemeente. Afgesproken is dat de gemeente naar alternatieven kijkt. Eventueel zouden alsnog de tegeltrottoirs gedeeltelijk doorgetrokken kunnen worden. Dan hoeven mensen niet meer door de halfverhar-

Een andere klacht gaat over rommel in en rond de beek. Sommige mensen zien die schijnbaar als een afvalputje. De gemeente maakt regelmatig schoon, maar het is ook aan de mensen in de wijk om erop te letten dat de beek niet vervuilt.


ZuidWester september 2020 www.de-zuidwester.nl

HATTELER PLAZA

Beklad en nu weer verfraaid

3

NIEUWS

ZuidWester

ll Dat ziet er weer keurig

uit. Mooi blauw met de tekst Hatteler Plaza De Triangel. In juli was het gebouwtje nog beklad met de weinig poĂŤtische woorden: 'We are back bitches'. Die tekst is snel overgespoten, zodat het gebouwtje er nu weer keurig bijstaat. Op en rond de Hatteler Plaza zorgen jongeren vaker voor vernielingen en overlast.

In april zijn handhavers van de gemeente Enschede door een groep jongeren bekogeld met stenen. Dat gebeurde bij een controle. Gemeente en politie controleren nu vaker rondom het gebied, waar het rustiger lijkt dan voorheen. Een deel van de jongeren heeft zich verplaatst naar andere plekken in de buurt, onder meer bij het parkje achter Bonhoeffer College. FOTO: HERMIEN HESSELINK

ENSCHEDE-WEST

ENSCHEDE-WEST

Afvaldump: houdt het ooit op?

Vier winnaars zomerpakketten

N FOTO'S: HERMIEN HESSELINK

ll De EnschedeĂŤr moest wennen aan de nieuwe

manieren van afvalinzameling, het zou vanzelf beter worden. Woorden van de afvaldeskundigen van de gemeente Enschede een paar jaar geleden.

Sinds de invoering van diftar lijkt het bij de afvaleilanden in de wijken soms net een vuilstort. Nog steeds zijn er veel mensen die hun rotzooi naast een container gooien om er zo gratis vanaf te zijn.

FOTO: UBEL JAN VAN WIJHE

ll In de zomervakantie verschijnt er

geen papieren ZuidWester. Toch zit de redactie niet stil. De hele zomer is de Facebook-pagina bijgehouden met nieuws en fotoseries van activiteiten in Enschede-West. Daarnaast zijn via Facebook vier leuke speelpakketten

voor kinderen verloot, met veel houten speelgoed erin. Deze pakketten zijn gewonnen door Marlene, Michelle, Herma en Rozali. Op de foto overhandigt eigenaresse Christa ten Bolscher van webwinkel Twinckeltje een van de pakketjes aan een blije winnaar.

ENSCHEDE-WEST

Overal zijn groene scooters

STADSVELD

Genieten van natuur in de wijk

FOTO: HERMIEN HESSELINK

ll Ineens stonden ze overal. Op tal van

plekken in Enschede-West (en in de rest van de stad) staat nu groene scooters van het bedrijf GO Sharing. Naar verluidt staan er zo'n honderd door de hele stad. Als je de scooter wilt gebruiken betaal je 29 cent per minuut. Als je even kort ergens naar binnen gaat, bijvoorbeeld voor een boodschap, dan kost dat 5 cent per minuut. Na gebruik kun je de scooter laten staan waar je wilt. Niet iedereen vindt de deelscooter een goed idee. De scooters worden geregeld gebruikt door jongeren om er rondjes mee te crossen. Daarna worden ze neergezet op onhandige plekken, waar ze de doorgang blokkeren bijvoorbeeld. Door de gemeenteraad zijn al vragen gesteld.

FOTO: HERMIEN HESSELINK


4

NIEUWS

ENSCHEDE-WEST

BOSWINKEL

Pathmos Oase bij Sint Jan

Eerste editie Zomerweken Terphoes succes

FOTO'S: HERMIEN HESSELINK

ll Normaal is het Ni-je Terphoes stil

Door Henk Thüss namens werkgroep Pathmos Oase van de Sint Jan

Op initiatief van pater Ben Engelbertink van de Sint Jan wordt er gewerkt aan een plan om onze pastorietuin voor een brede groep open te stellen.

ll Op het terras achter de pastorie

is een mooie dot-painting muurschilderij aangebracht met als titel: Lente op het Malieveld, verwijzend naar de jongeren die op het Malieveld bijeenkwamen om te demonstreren voor een beter ecologisch beleid. In het zitje daaronder is het onder het genot van een kop koffie al goed toeven. Maar er zijn meer plannen. Langs de hoge tuinmuren kunnen bij mooi weer schilderijen worden gehangen, waardoor diverse kunstenaars de gelegenheid krijgen om te exposeren. Ook komen er langs nieuwe en bestaande paden sokkels om beelden en keramiek te plaatsen.

De Pathmos Oase, zoals wij de tuin nu al noemen, gaat een groot succes worden. Hulp, steun en goede ideeën stromen binnen. Er is een plan om onder de grote boom - die centraal staat in de tuin - een Mariakapelletje

FOTO: TONNIE NIEUWENHUIZEN

te bouwen. De beelden van de Heilige Maria en Sint Jozef staan al klaar en wachten op de kapel die wij ‘De rode pannen’ gaan noemen. Die kapel moet nog gebouwd worden, de rode pannen zijn er al. Perken met mooie bloemen en planten zullen het geheel voltooien.

en verlaten in de zomervakantie. Het wijkgebouw zit dan op slot. Dit jaar niet. Colette Koenhorst van Power Royael: “Het Ni-je Terphoes en Power Royael hebben deze zomer een programma samengesteld met diverse activiteiten voor jong en oud. Normaal gaan de wijkgebouwen dicht in de zomervakantie, gaan veel wijkbewo-

ners op vakantie en zijn er minder activiteiten in de wijken. Omdat dit jaar alles toch anders gaat, is deze zomer een divers programma bedacht voor jong en oud. Van educatief tot creatief, van beleving tot ontmoeting. Er waren vrijwilligers en docenten die workshops gaven, de Nationale Vertelschool kwam langs, er waren ook ontmoetingsavonden met borrelhapjes en

Op zaterdag 26 september bent u vanaf 10.00 uur van harte welkom op de Groene Burendag. Onze tuinwerkgroep heeft daarvoor een extra subsidie ontvangen. Het is de bedoeling de tuin achter de pastorie aan de Haaksbergerstraat 253 op te knappen en open te stellen voor de wijk. Naast de prachtige dot-paintings op de muur en wand is er ook een tentoonstelling over deze vorm van kunst op de muren. Hoewel ons gastenteam u graag een rondleiding geeft, is er daarnaast een kleurrijk geïllustreerd boekje beschikbaar met afbeeldingen en uitleg. We mogen 100 gasten ontvangen en houden ons aan de coronaregels. Het is de bedoeling dat na de officiële opening (24 oktober) de tuin een oase wordt voor de hele buurt.

BOSWINKEL

Voorstelling ll Tijdens de zomervakantie werd in

’t Ni-je Terphoes de voorstelling 'Ga je mee op reis' opgevoerd door Tessa Kortenbach. De aanwezige kinderen konden als ze wilden meezingen en -dansen.

HAVENGEBIED

OPROEP

Haven krijgt stalen wanden Werk mee aan uw wijkkrant! ll Wijkkrant De ZuidWester wordt

maandelijks gemaakt door een klein team van enthousiaste vrijwilligers. Dit team zet zich in om tien keer per jaar een krant voor u te maken met interessant nieuws, interviews, mooie foto's en aankondigingen van diverse activiteiten in Enschede-West. Tien keer per jaar een uitgave van twaalf pagina's, verspreid over duizenden huishoudens in Pathmos, Stadsveld en Boswinkel.

ENSCHEDE-WEST

Spotta verspreidt ZuidWester ll Sinds het begin van de coronacri-

sis wordt wijkkrant De ZuidWester niet meer verspreid door Axender. Deze verspreider is nu samengegaan met Spotta. Voorheen werden er in stadsdeel West twee pakketten met folders verspreid: eentje in plastic en eentje zonder. Door de fusie wordt nu alleen nog maar een pakket in plastic bezorgd, met daarin alle folders. Eenmaal per maand wordt de ZuidWester daarbij los meebezorgd. Mocht u de ZuidWester niet ontvangen, meldt uw bezorgklacht dan via spotta.nl.

thema-avonden.” Op de laatste dag van de Zomerweken kwam stadsdeelwethouder Jurgen van Houdt langs. Hij reikte tijdens een zomerse middag de prijzen uit van een kleurwedstrijd en hij onthulde een schilderij, gemaakt door wijkbewoners. Misschien krijgen deze Zomer-weken volgend jaar een vervolg, binnenkort wordt de opzet van deze eerste editie geëvalueerd.

De al geplande fusie van Axender en Spotta is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen en heeft ook wat opstartproblemen gehad. De wijziging naar Spotta betekent ook een wijziging in het bezorggebied. Tuindorp krijgt voortaan geen ZuidWester meer, in dat gebied wordt overigens ook al langer de Brinkpraat bezorgd. Voortaan ontvangt ook het gebied Horstlanden-Veldkamp De ZuidWester. Dit komt omdat een deel van dit postcodegebied onder Pathmos valt (het gedeelte binnen de singel).

ll In het havengebied van Enschede

worden de houten wanden vervangen door nieuwe stalen wanden. Dat was hard nodig ook, zo laat de gemeente weten. “De haven is medio 1950 uitgebreid met de Nieuwe Industriehaven. Delen van de oeverconstructies in de haven dateren nog uit die tijd en zijn aan het eind van hun technische levensduur. Begin juli zijn we daarom

begonnen met het vervangen van een deel van de houten stuwwanden door metalen wanden. In combinatie met de aanvoer van zand van projecten in Enschede verhogen we zo de duurzaamheid.” Stadsdeelwethouder Jurgen van Houdt was ook op de locatie aanwezig om de eerste werkzaamheden mee te maken.

Een wijkkrant kan uiteraard niet zonder de inbreng van de wijk. Zonder wijk geen wijkkrant. Daarom vragen we uw hulp. Voor ons team zoeken wij fotografen en mensen die interviews willen doen. Een diploma of ervaring als fotograaf of schrijver is niet nodig. Het werk voor De ZuidWester vraagt slechts enkele uren per maand. Meer weten of direct aan de slag als vrijwilliger? Stuur ons een mailtje: redactie@de-zuidwester.nl. Daarna wordt er contact opgenomen voor een nadere kennismaking.


ZuidWester september 2020 www.de-zuidwester.nl

INFORMATIE ZuidWester

5

Aangenaam ENSCHEDE-WEST

AutoMaatje zoekt chauffeurs Door Milou Wolterinck van Alifa

ll Veel mensen willen graag eens

naar de stad willen of naar familie. Als mensen niet veel contacten hebben en ook niet meer mobiel meer zijn, kan eenzaamheid het gevolg zijn. Er is weinig geschikt vervoer voor minder mobiele ouderen of anderen met een beperking die iets meer service nodig hebben. Voor hen is Automaatje een uitkomst. ANWB AutoMaatje biedt mensen de gelegenheid om weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Het zijn vaak korte maar waardevolle ritten. Alifa organiseert AutoMaatje en coördineert de ritten. Op dit moment rijden wij klanten onder volgens de regels van het RIVM naar hun bestemming. AutoMaatje is een groot succes in Enschede. Het zorgt ervoor dat we nieuwe vrijwillige chauffeurs goed kunnen gebruiken. Als vrijwilliger vervoert u met uw eigen auto tegen een kleine kilometervergoeding minder mobiele plaatsgenoten. Wilt u een AutoMaatje worden voor uw minder mobiele plaatsgenoten? Wilt u een uitnodiging ontvangen voor de eerstvolgende voorlichtingsbijeenkomst voor vrijwilligers? Neem voor meer informatie contact op met Theo Jongman, bereikbaar via 053 432 01 22.

ENSCHEDE-WEST

Wedstrijd: schrijf over vrede Door Tiny Hannink, Vrouwen voor Vrede

ll Enschede voor Vrede en Vrouwen

voor Vrede Enschede houden samen een verhalenwedstrijd. Het thema is: ‘Vrede verbindt verschil, hoe ervaar en beleef je dat in coronatijd?’ De wedstrijd is opgezet in samenwerking met de Friedens Freunde Dülmen en de Centrale Bibliotheek Enschede. Dit jaar is er wederom een verhalenwedstrijd in de jaarlijkse vredesweek (van 19 tot en met 27 september 2020). Op 23 september zullen de mooiste verhalen aan elkaar worden voorgelezen en worden gebundeld. Het thema van de vredesweek voor 2020 is: ‘Vrede verbindt verschil’. Vanwege het coronavirus willen wij er aan toevoegen: ‘Hoe ervaar en beleef je dat in coronatijd?’ De bedoeling van deze verhalenwedstrijd is dat we onze ervaringen en belevenissen met elkaar delen, naar elkaar luisteren en van elkaar leren. Hoe gaat het in zijn werk? Schrijf een pakkend verhaal van maximaal 700 woorden (ook (veel) korter is toegestaan). Stuur uw verhaal, geschreven in het Duits óf het Nederlands, vóór 12 september naar info@enschedevoorvrede.nl onder vermelding van ‘Verhalenwedstrijd 2020’. Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen. Er zullen enkele mooie prijzen zijn. De prijsuitreiking is (als het veilig kan) op 23 september van 19.30 tot 21.00 uur in de centrale bibliotheek van Enschede.

MARIT NIJHOF

We leren in deze rubriek elke maand iemand kennen uit stadsdeel West. Aan het einde van het gesprek stellen we de vraag met wie wij kennis moeten maken. Door Hetty Dellwig, redactie@de-zuidwester.nl

ll Wie ben je?

Ik ben Marit Nijhof en ik ben 36 jaar oud. Ik ben geboren in het Bruggert, een tijdje weggeweest maar redelijk snel weer teruggekomen. Nu woon ik een paar huizen verder dan mijn ouderlijk huis, samen met mijn vriend en onze twee kinderen.

Wat zijn je hobby´s? Heb je even? Ik mag graag creatief bezig zijn, schilderen en kleding maken. In de toekomst hoop ik van deze passies mijn werk te maken. Het lijkt me ontzettend leuk om samen met een klant het gesprek aan te gaan, samen iets unieks creëren!

Wat is je beroep? Tijdens mijn studie SPH werkte ik in de kinderopvang. Daar werk ik nog. Ik vind het helpen van mensen namelijk erg leuk. Drie middagen in de week werk ik bij de buitenschoolse opvang bij odbs Europa. Hier kan ik een stuk van mijn creativiteit in kwijt. Het is een leuke baan, maar ik merk dat mijn hart toch meer ligt bij het creëren, zelf kunstzinnig bezig zijn.

Het creatieve zat er als jong kind al in. Ik knutselde en schilderde graag en dat doe ik nog steeds. Ook zou ik graag willen tatoeëren. Mijn fascinatie daarvoor zit in het feit dat je je lichaam kan versieren met je eigen unieke verhaal. Een stuk van mijn verhaal vind je terug in mijn tattoo’s. Je ziet de namen van mijn kinderen, een afbeelding van mijn overleden vader en mijn liefde voor de jaren

60/70. Die vind je terug in een tattoo van de Rolling Stones en de Beatles en de vele mooie bloemen. Ik wilde het vak zelf leren en ben een half jaar in de leer geweest bij een tatoeëerder in Losser. Hij heeft me van alles geleerd over het vak, de materialen, de hygiëne. Daar heb ik geoefend op mijn eigen lijf en op dat van mijn mentor. Maar het echte vak leer je in de praktijk. Het liefst zie ik mijn lijf vol getatoeëerd met mijn eigen verhaal, mijn geschiedenis op mijn lijf! Hoe mooi is dat. En dan mijn andere passies. Het schilderen en kleding maken. Ik

BOSWINKEL

Samen even een ijsje eten ll Daar was het wel weer voor: een

lekker ijsje tijdens de hittegolf deze zomervakantie. Deze moeder en haar dochter hebben een ijsje gehaald bij IJssalon Heinink aan de Wethouder Elhorststraat. Dat gaat er wel in. Moeder moet haar dochter even op weg helpen door met het lepeltje wat ijs op te vangen voor het eraf smelt. Of zou ze gewoon willen snoepen van het roze ijsje? Daarna kan het jonge meisje lekker genieten van de koude verwennerij. FOTO'S: HERMIEN HESSELINK

ben gek op popart, op Andy Warhol. De kleuren, het gericht opdelen van kleurvlakken en er toch een gezicht in zien. Dat boeit me. Het is terug te zien in mijn schilderijen. Het leuke is dat ik dit ook toepas in het bedrukken van stof en daar weer kleding van maak. Voor mezelf maar ook voor mijn gezin. Het plaatje is compleet als het toepassen van zeefdruk en kleding maken van de bedrukte stof een uniek resultaat op leveren. Daar word ik blij van. Met wie moeten we de volgende keer kennis maken? In de volgende ZuidWester zou ik graag Anita Laumann en Joop Halman horen over hun bezigheden.


6

SCHOLENPLEIN

Jeugd ViVa anders dan anders, net zo'n succes

ll Elke zomer is er in Enschede de

Jeugd ViVa. De jeugd kan terecht bij speeltuinen in de stad voor allerhande zomerse activiteiten. Ook deze zomer was er een Jeugd ViVa, maar door de coronacrisis wel anders dan normaal.

Alle speeltuinen waren deze keer de gehele vakantie gewoon open voor de jeugd, om lekker te kunnen spelen. ZuidWester-fotografen Tonnie Nieuwenhuizen en Hermien Hesselink legden de Jeugd ViVa vast in foto's.

ll De foto's op deze pa-

De scholenpleinpagina’s in De ZuidWester zijn bedoeld voor de scholen in West.

Mail uw bijdrage voor de volgende ZuidWester naar redactie@ de-zuidwester.nl.

gina zijn gemaakt door Tonnie Nieuwenhuizen en Hermien Hesselink bij 't Ni-je Terphoes en de speeltuinen Robinia, Tuindorp, Stevenfenne, Boswinkel en 't Honk. Veel meer foto's op Facebook bij De ZuidWester.


ZuidWester september 2020 www.de-zuidwester.nl

SCHOLENPLEIN

Podium voor de scholen in Enschede-West

7

Bonhoeffer trapt schooljaar af met intro-dagen Volle schooletuis uitgedeeld

Door Wim Roetenberg, afdelingsleider onderbouw Bonhoeffer College Bruggertstraat

ll De kop is eraf: schooljaar 20202021 op de locatie Bruggertstraat is gestart. We zijn rustig begonnen. De eerste dag (maandag 17 augustus) was het nog wennen aan het idee dat de school weer begint. Zowel de leerlingen als de docenten vonden het fijn elkaar weer te zien. Ook fijn om na vijf maanden weer gewoon naar school te kunnen. Natuurlijk wel rekening houden met de anderhalve meter afstand naar de docenten, maar verder was het gewoon weer samen naar school.

Dinsdag en woensdag waren er introductieactiviteiten. Zo leerden de brugklassers elkaar en hun mentor beter kennen met allerlei spelletjes. Vooral de escaperoom was een groot succes, gezien de enthousiaste reacties van de leerlingen. De vierdeklassers gingen samen de strijd aan op de stormbaan. Elkaar een beetje testen en uitdagen. Moet kunnen. De leerlingen van klas 3 gingen voor een foto-opdracht de stad in. Altijd gezellig. Met je groep de opdrachten uitvoeren. En als dan onze

burgemeester langskomt hem vragen of hij mee wil doen aan een opdracht. Zie de foto hierboven. Het waren twee intensieve, maar ook waardevolle dagen voor leerlingen en docenten. En vanaf de donderdag weer aan de slag. De lessen volgen, elkaar ontmoeten, huiswerk maken. De school is nu echt weer begonnen. Hopelijk gooit corona geen roet in het eten en wordt het een normaal schooljaar. Op de Bruggerstraat maken we er samen een leuk, gezellig en leerzaam schooljaar van.

Datzelfde geldt voor wijkgenoot Tjesca Oosterhuis.“Ik heb een vrij zorgeloze jeugd gehad, heb een goede baan en werk daarnaast voor mijzelf”, vertelt ze. Geregeld spreken Olthuizen en Oosterhuis elkaar en dan hebben ze het vaak over levensvragen. Tjesca: “Naast iets willen is er namelijk ook iets wel of juist niet kunnen. Mensen kunnen soms in situaties terecht komen waardoor ze door de bomen het bos even niet meer zien. Een helpende hand, een duwtje in de juiste richting, is dan al snel een welkom lichtpuntje.”

Jong en oud sport samen Door Lindy Hardeman van odbs Europa

ll De vernieuwde Krajicek Plaza trekt

veel volwassenen die sporten. En in de pauzes wordt de Plaza gebruikt door de leerlingen van odbs Europa. Maar wat nou als de groepen 2, 3 en 4 extra buitenspelen terwijl de volwassenen aan het sporten zijn? Geen probleem, dan wordt er gewoon samen gesport!

ll Niemand wil graag bij de voedselbank komen. Toch zijn veel mensen blij met het bestaan ervan. In 2019 landelijk zelfs meer dan 150.000. De voedselbank verstrekt levensmiddelen aan mensen die (tijdelijk) niet voldoende geld hebben. Ook wordt hiermee de verspilling van voedsel deels voorkomen. “Er is echter niet alleen behoefte aan voedsel”, weet Hilly Olthuizen. “Het kunnen ook andere dingen zijn, zoals maandverband of een speeltje voor het kind”. Hilly woont in Enschede-West en is voormalig redacteur van wijkkrant De ZuidWester. Ze heeft als kind nooit enige luxe gekend, zelfs geen verjaardagsfeestje. Ze betreurt het zeker niet. “Ik ben tevreden met wat ik heb”, zegt ze vrolijk. Ze heeft werk en dat is voor haar heel belangrijk. “Onafhankelijk zijn, dat wil toch iedereen”.

De kinderen hebben kennisgemaakt met sportattributen van de mannen. Daarna gingen de mannen squatten met de kinderen op hun nek. Iedereen vond het geweldig. Het vernieuwen van Krajicek Plaza is een goed initiatief geweest en deze middag heeft de meerwaarde nogmaals bewezen! - ADVERTENTIE -

Ontdek, samen met een professional, hoe jouw kind zich spelenderwijs ontwikkelt. Woensdag + vrijdag tijdens schoolweken van 9:30 - 11:30 uur ’t Nije Terphoes Noordhollandstraat 4 7543 WB Enschede

Meer info? Bel naar 06 - 1505 7495. Kom een keer spelen! Gratis en vrijblijvend. Per ochtend plaats voor maximaal 8 kinderen.

De twee vrouwen hebben voor dat doel samen een spaarpotje geregeld, zo vertellen ze. Bij de vraag wat ze ermee wilden doen kwam al snel de voedselbank en dan met name het kind in beeld. Olthuizen is op het idee gekomen om schoolspullen te geven aan de basisschoolkinderen die op dit moment van de Voedselbank Enschede-Haakbergen afhankelijk zijn. Om ze zo dat lichtpuntje te bezorgen. In de afgelopen tijd waren er bij deze voedselbank 212 kinderen in de basisschoolleeftijd aangemeld. Het aantal elders in het land ligt hoger. Via sponsoring hebben de twee dames wat extra geld ontvangen om zo voor elk kind iets te kunnen kopen. Schooletuitjes zijn aangeschaft en rijkelijk gevuld. “Een hele klus, maar met veel plezier en een heel voldaan gevoel hebben we eraan gewerkt. Zo maken we 212 kinderen blij in plaats van alleen wij”, zegt Olthuizen. In elke etui zit ook een gedicht van Hilly Olthuizen zelf. Ze hoopt dat het oog van het kind en de ouders ook daar op valt. Een gedicht voor elk kind als opsteker. Van Diana van der Heide, vrijwilligster bij de Voedselbank EnschedeHaaksbergen, hoorden de twee dat vele ouders en kinderen blij verrast waren en dat de schooletuitjes dan ook vol enthousiame ontvangen zijn.


- ADVERTORIAL -

ENSCHEDE - Aan de G.J. van Heekstraat op het Twekkelerveld is recent een nieuw tandtechnisch laboratorium geopend, ‘De Kunstgebitmakerij’. Deze richt zich speciaal op mensen die een kunstgebit dragen.

VERKOOPPLANNEN?

Tel. (053) 488 59 95

Schakel uw wijkmakelaar in!

Enschede@euvermannuyts.nl

GRATIS Waardebepaling?

Ervaren tandtechnieker Het laboratorium wordt gerund door Eric Beukers, die sinds 1983 werkzaam is in de tandtechniek. “Ik ben begonnen als leerling tandtechnieker bij een klein laboratorium in Oldenzaal. Mijn interesse in het vak groeide snel, waardoor ik heb besloten om de opleiding tot tandtechnieker te volgen. Deze vijfjarige deeltijdopleiding zorgde ervoor dat ik mij breed ontwikkelde, met de specialisatie uitneembare voorzieningen (kunstgebitten). Na 22 jaar in loondienst

te hebben gewerkt, besloot ik in 2005 mijn eigen laboratorium te starten. Deze stap naar het zelfstandig ondernemer zijn, was een mooie ontwikkeling in mijn loopbaan. In 2018 heb ik mijn bedrijf overgedragen aan mijn twee vennoten. In de periode van 2018 tot nu heb ik mij kunnen focussen op nieuwe uitdagingen waaruit ‘De Kunstgebitmakerij’ is ontstaan,” vertelt Beukers. Laagdrempeligheid ‘De Kunstgebitmakerij’ is gevestigd in het pand van De Melkweg aan de G.J. van Heekstraat 408. De ruimte is dusdanig ingericht dat mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen als er iets aan hun kunstgebit mankeert. “Mensen kunnen zonder tussenkomst van een tandarts

bij mij terecht voor een kapot kunstgebit, bijvoorbeeld wanneer deze gebroken is of er een tand of kies is uitgevallen. Het kunstgebit wordt dan ter plekke gemaakt en op afspraak kan het weer worden opgehaald, meestal dezelfde dag nog. Hiervoor hoeft de patiënt dus niet langs de tandarts,” legt Beukers uit. Bij het laboratorium staan laagdrempeligheid, kwaliteit en service altijd voorop. Samenwerking met tandartsen Patiënten kunnen ook bij het laboratorium terecht voor vrijblijvend advies en voorlichting omtrent hun kunstgebit. In sommige gevallen is samenwerking met een tandarts namelijk toch gewenst, bijvoorbeeld wanneer de pasvorm van de prothese niet meer optimaal is of als een reparatie aan het kunstgebit niet meer mogelijk is en er dus een nieuwe gemaakt moet worden. Dit gaat uiteraard altijd in overleg met de patiënt.

Nodig ons uit voor een kop koffie! Voor vragen of een afspraak kunt u bellen naar 06 38 66 20 99 of binnenlopen bij ‘De Kunstgebitmakerij’. Reparaties kunnen op afspraak ook ’s avonds of in het weekend worden gemaakt.

NIEUWE PATIËNTEN ZIJN WELKOM! U kunt bij ons terecht voor alle vormen van tandheelkunde RJBM Degen tandarts-implantoloog Tandartspraktijk Stadsveld Wethouder Nijhuisstraat 225A Enschede, tel. 053-4313800

• • • • • • •

Boswinkel/Groenplaats West-Boswinkel De Braker Park Boswinkel Ruwenbos Kotmanpark Cromhoffsbleek

Kleurrijk verbinden www.bewonersteamboswinkel.nl info@bewonersteamboswinkel.nl Facebook

w w w . b e w o n e Meer weten?r Bel 053 4818338. Mail: info@bewonersteamboswinkel.nl s t d s d s d s d s d De klimboom is er al. s

Initiatiefnemers bedankt! Voor twee nieuwe speelplekken dit jaar. Fijn dat er wijkbudget is.

d s d s d s d

“Een goed verzorgde uitvaart waar u met een goed gevoel op terug kunt kijken. Daar staan we voor.”

s d s a m b o s

Pedro Swier

Bel (053) 431 23 89

www.vredehof.nl

i n k e l . n l


ZuidWester september 2020 www.de-zuidwester.nl

9

INFORMATIE ZuidWester

PATHMOS/NEDERLANDS NIEUW-GUINEA

BOEKFRAGMENT

Boek over bijzondere vriendschap tussen Hoofdstuk 1: jongens uit Pathmos en Nieuw-Guinea Toen alles nog goed was ll Na de dorpsschool moest ik samen met twee vrienden een toets maken in Biak om naar de Algemeen Lagere School te mogen in Sorido. We werden alle drie toegelaten. Die school werd in die tijd net opgezet. De oprichter was meneer Berend Soer, een ex-marineman uit de Achterhoek. Leerlingen kwamen van over heel Biak vandaan en ik hoorde tot de allereerste leerlingen van die school. Als je op dezelfde dag jarig was als iemand van het Nederlandse Koningshuis, dan kreeg je elk jaar cadeaus opgestuurd van de Oranjevereniging in Nederland. Ik was op dezelfde dag jarig als Prinses Irene en daarom kreeg ik ieder jaar oranje cadeautjes zoals pennen, schriften, vlaggetjes, snoep.... alles oranje.

‘De Verstekeling. Van Sorong naar Rotterdam.’ Dat is de titel van een boek over Eddy Korwa (80) en zijn vriendschap met Pathmos-bewoner Leo Flake (overleden in december 2017). Het boek is op zaterdag 15 augustus gepresenteerd in de Pathmos Schakel in Enschede. ll Het boek gaat over Eddy Korwa

(1940). Hij is een Papoea, geboren

en opgegroeid in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De Nederlandse belofte over een vrij en onafhankelijk West-Papua werd in 1962 ruw verbroken met de overgang van Nederland naar Indonesië. Eddy kon dat niet accepteren. Hij verzette zich van meet af aan tegen de nieuwe machthebbers, kwam daardoor in de problemen en moest voor zijn eigen veiligheid zijn land verlaten. Hij vluchtte in 1964 als

verstekeling aan boord van een Nederlands vrachtschip. Dit was een gewaagde onderneming, die hij zonder de hulp van zijn penvriend Leo Flake uit Enschede niet zou hebben gered. Eddy bouwde in zijn nieuwe thuisland Nederland een bestaan op, maar de strijd voor gerechtigheid en een onafhankelijk West-Papua is zijn hele leven centraal blijven staan.

In de derde klas kregen we van meneer Soer ansichtkaarten van jongens en meisjes in Nederland. Hun namen stonden erop, zodat je met hen kon corresponderen. Ik deed graag mee en ik kreeg de kaart van ene Leo Franciscus Flake uit Enschede. Dat werd mijn correspondentievriend. We waren nog kinderen, dus wat we schreven waren vooral jongensverhalen. Leo schreef

Hoofdstuk 3: Eddy werkt in haven Sorong uitkijkpost aan de havenmeester dat er een buitenlands schip voor de haven van Sorong lag. Met de havenmeester en de loods moest ik de ms Schelde Lloyd tegemoet varen. Het schip lag buitengaats te wachten op de loods. Terwijl we met het loodsbootje op dat grote schip afgingen, voelde ik van binnen de bevestiging dat dit schip mijn laatste kans zou zijn om te vertrekken. Toen dat schip aan de kade lag, werd ik bij de havenmeester geroepen. Hij gaf me de bemanningslijst van de ms Schelde Lloyd, die moest ik naar zijn kantoor brengen. Zelf moest hij nog een en ander bespreken met de kapitein. Op weg naar dat kantoor, zei een stemmetje in mijn hoofd dat ik even in die bemanningslijst moest neuzen. Al lopende las ik al die Hollandse namen.

Eddy Korwa en zijn vriend Leo Flake in Pathmos in 2013 (eigen foto) ll Foto rechtsboven:

omslag boek De Verstekeling van Eddy Korwa ll Foto miden:

Eddy Korwa en Sjoukje Flake (de weduwe van Leo) bij de presentatie in de Pathmos Schakel op 15 augustus 2020. (foto: Tonnie Nieuwenhuizen) ll Foto onder:

De ms Schelde Lloyd (foto: P. Verheij)

Eind 1959 begon het Gouvernement van Nederlands Nieuw Guinea aan de voorbereidingen voor een onafhankelijke staat West Papua. Overal werden plakkaten opgehangen met de oproep aan jongeren om zich te melden voor een opleiding. Ook via Radio R.O.N.G. (Radio Omroep Nieuw Guinea) werden jongens en meisjes opgeroepen en op alle lagere en middelbare scholen werden leerlingen voorgelicht over deze onderwijscampagne, zodat we ons zouden kunnen inzetten voor de toekomst van ons vrije land.

BOEKFRAGMENT

ll Op 19 april 1964 meldde de

ll Foto linksboven:

over de winter in Nederland en over de sneeuw daar. Dan schreef ik terug: "Bij ons kun je het hele jaar zwemmen. Maar wij hebben ook sneeuw, eeuwige sneeuw op de toppen van de bergen in het binnenland." We schreven ook over onze dromen voor later. Ik weet nog dat ik hem een keer schreef: "Als ik ooit in Nederland kom, dan kom ik je opzoeken." Toen ik een aantal jaar later voor mijn opleiding naar Hollandia vertrok, is onze correspondentie gestopt. Ik begon aan mijn toekomst, mijn kinderverhalen liet ik achter, samen met mijn kindertijd.

Tot mijn verbazing zag ik op die lijst de naam Leo Franciscus Flake staan. Meteen schoot het door mijn hoofd, dat was dezelfde naam als mijn correspondentie-vriend van de lagere school! Daar had ik al drie jaar geen contact meer mee. Zou dit diezelfde Leo zijn? Aan boord van de Schelde Lloyd ging ik naar de kantine waar de mannen bij elkaar zaten om te drinken en muziek te maken. Bij de kantinedeur kwam bootsman Eigenraam naar me toe: "Wat kom je doen?" Ik vroeg hem of ze iemand aan boord hadden die Leo Flake heet. Hij antwoordde: "Jazeker, dat is een van de bemanningsleden en hij is hier." Toen ik vroeg of ik hem ll ‘De Verstekeling’ van Eddy Korwa (256 pagina's) is online te bestellen

mocht spreken, riep de bootsman naar de mannen in de kantine: "He Leo, ik heb hier een Papoea-jongen voor jou, hij wil je spreken." Leo, de dekjongen, was vriendelijk en onbevangen. Hij praatte volop en nog voordat ik hem kon zeggen waarvoor ik kwam, vertelde hij mij dat hij tot drie jaar terug had gecorrespondeerd met een Papoea-jongen in Biak. Ik wist niet wat ik hoorde. Leo voegde er aan toe dat hij hoopte op deze laatste tocht die jongen uit Biak te kunnen vinden. Ik was nog altijd stil van spanning, maar Leo praatte gewoon door. Toen stond hij op en pakte een fotoalbum van zijn kastje. Hij haalde er een foto uit en liet mij zijn correspondentievriend zien. Ik kon bijna geen adem meer halen, want ik had mijn eigen foto in mijn hand! Maar ik zei hem niet meteen dat ik het was, de spanning was gewoon te groot. In plaats daarvan zei ik dat ik ook een foto had van mijn correspondentievriend, een Nederlandse jongen. Leo wilde die foto graag zien. Toen ik de foto uit mijn zak haalde riep Leo verrast: "Wauw, dat is mijn pasfoto! Ben jij die Korwa?!" Hij sloeg zijn armen om me heen in een stevige omhelzing terwijl hij me vroeg: "Wat wil je, wat ben je van plan?" Ik zei: "Ik wil van hier weg, ik wil vluchten". Leo reageerde meteen: "Oke, ik zorg dat je in Nederland komt". Dit is het begin van een spannend verhaal over een bootreis van vier maanden, van Sorong naar Rotterdam. via verstekeling.webnode.nl. Het boek kost 21 euro (excl. verzendkosten).


TopPets

De 5 zekerheden van uw dierspecialist 1. Deskundig advies

GR A

thuisb TIS ez v orgd toppeita s.nl

2. Verantwoord assortiment 3. Betrokken medewerkers 4. Betrouwbare service

Karen Hof begeleidt alle directe naasten vanaf het moment dat een afscheid in zicht komt of is gekomen. Omdat zij ervan overtuigd is dat tijd en aandacht een voorwaarde is om goed afscheid te kunnen nemen. Je kunt het maar één keer doen... Karen Hof | T 053 574 74 79 | M 06 81 45 43 62 Doolhof 26 | 7548 BZ Boekelo www.hofuitvaartzorg.nl

5. Betaalbaar voor iedereen

Kom langs bij Dierspecialist TopPets Sinds 2010 gevestigd in winkelcentrum Twekkelerveld

Zonstraat 22 • 7521 HH Enschede • Tel: 053-2304794

Keuring en reparatie Gereedschappen Voor bedrijven en particulier doe ik keuringen volgens de NEN 3140 Normen. En aansluitsnoer kapot of koolborstels vervangen, reinigen van gereedschap zijn de mogelijkheden. Prijs is altijd in overleg. WWW.ALDEG.NL E-MAIL: info@aldeg.nl Mobiel: 06 39554029

Cavom adult Fokker Nutri-Fit M

20kg 13kg

37,95 37,50

Greenfield High Energy Hobby First Canex Adult

10kg 12kg

26,95 31,95

Huismerk Lam & Rijst 10kg Konacorn Puppy & Junior 10kg

15,95 15,95

Noblesse Original 15kg Prins ProCare Standard Fit 15kg

28,95 42,95

Royal Canin Selection Croc20kg Smolke Adult Medium/Maxi 12kg

49,50 29,95

Konacorn Adult

10kg

24,70

Huismerk 3-mix

10kg

17,95

Prins Fit Selection Mix

10kg

39,95

Prijswijzigingen voorbehouden.


ZuidWester september 2020 www.de-zuidwester.nl

ZuidWester

ENSCHEDE-WEST

Van Houdt vertelt...

Saskia helpt met wijkideeën Marijke van Oostende heeft vlak voor de zomervakantie afscheid genomen van stadsdeel West, zoals in de vorige ZuidWester was te lezen. Zij gaat aan de slag in stadsdelen Noord en Oost. Haar opvolger, Saskia van Dijk, stelt zich hieronder voor.

In elke uitgave van De ZuidWester leest u een column van Jurgen van Houdt, de stadsdeelwethouder van Enschede-West. Hij vertelt over wat hem opvalt in West. ll De zomervakantie is weer voorbij.

Wat wel doorgaat is het werk aan de Stadsbeek. De werkzaamheden voor de aanleg van het derde deel van de Stadsbeek in de Elferinksweg zijn inmiddels gestart. Het aankomende jaar krijgt de Elferinksweg vanaf de B.W. ter Kuilestraat tot en met de kruising met de Poolmansweg een volledig nieuwe inrichting. Het geeft vast even overlast maar wordt niet alleen mooi, we pakken zo ook de (grond)wateroverlast in West aan.

Samen met het team in stadsdeel West staan we de komende tijd weer voor u klaar. Ik ben benieuwd hoe u de zomer heeft beleefd. Door het coronavirus was de vakantie anders dan voorgaande jaren, toch hoop ik dat u een mooie tijd hebt gehad in of buiten ons stadsdeel. Heeft u ook zo genoten van de zomerse activiteiten bij ’t Ni-je Terphoes? De pubquiz en de tekeningenwedstrijd met officiële prijsuitreiking vond ik een groot succes. Respect voor alle vrijwilligers en Power Royael die dit deze hele zomer mogelijk hebben gemaakt.

Over water gesproken; we gaan ook verder met het toekomstbestendig en aantrekkelijk maken van onze haven. Een deel van de houten damwanden uit 1955 wordt vervangen door stalen damwanden. Daarmee voldoen de laad- en loskades aan de huidige eisen en kunnen ze weer jaren mee.

De komende periode zal het coronavirus onze agenda helaas voor een groot deel blijven bepalen. Veel activiteiten en evenementen zijn afgelast. Jammer dat het Pathmos Zomerfeest van 2020 niet doorgaat. Maar als het aan de organisatie ligt, wordt dit feest volgend jaar extra groots aangepakt op 29 augustus 2021.

Daarnaast willen we binnen onze mogelijkheden werken aan het verminderen van de overlast bij de Hatteler. De Hatteler is een plek

waar jongeren (onze kinderen!) graag verblijven. Dit gaat geregeld gepaard met de nodige overlast voor omwonenden en andere gebruikers van het park, dit jaar nog heviger en langduriger dan voorgaande jaren. Tezamen met de jongeren zelf, de buurtbewoners, de politie en andere betrokken partijen willen we zorgen dat de Hatteler weer een plek wordt waar iedereen van kan genieten. Dat moeten we echt samen doen en daarbij ligt een belangrijke, zo niet de belangrijkste rol bij ons als ouders en opvoeders. Wat vinden we wel normaal en wat niet, ook in hoe we omgaan met onze leefomgeving en die van anderen die ook plezierig willen wonen. Misschien zit u ergens mee zit of wilt u iets bespreken. Neem dan contact op met het stadsdeelmanagement in West. U vindt hun contactgegevens op www.enschede.nl/west, maar u kunt mij ook altijd bellen of mailen.

Wijkraden en stadsdeelcommissie

Wijkkrant De ZuidWester De ZuidWester is een uitgave van stichting De ZuidWester en verschijnt 10 keer per jaar in Enschede-West.

Marco Gort Frank Wouwenberg Hoofd- en eindredactie:

Hetty Dellwig Tim Tuininga Fotografie

ik woon in Enschede Noord met mijn vriend en twee kinderen van 10 en 11 jaar. We wonen in een huis uit de jaren 30. Veel van mijn vrije tijd gaat in het huis om dit helemaal naar onze zin te maken. Gelukkig is klussen ook een hobby van me. Daarnaast hou ik van kunst. Dit komt ook door mijn opleiding. Ik heb de AKI gedaan, de kunstacademie. Ik werk sinds 2017 als adviseur bewonersinitiatieven bij de gemeente Enschede. Dit doe ik in stadsdeel Noord en Zuid. En nu ruil ik met Marijke Noord en West om. Ik ga dus nu West en Zuid combineren. Hiervoor werkte ik negen jaar als accountmanager op de IT-afdeling van de gemeente Enschede. Na vooral op de interne organisatie gericht te zijn als accountmanager, was het een stap voor mij om in de stadsdelen aan het werk te gaan. Maar een hele verfrissende en inspirerende stap. Ik vind het erg prettig om met de bewoners

Supermarkten: Jumbo Boswinkel, Dirk van der Broek Stadsveld en Albert Heijn Stadsveld

sept. okt. nov. dec. Bewoners Team Boswinkel Speeltuin Boswinkel - - - Stadsveld Speeltuin Stadsveld, 19.30 uur - - - Pathmos hal obs Het Pathmos, 20.00 uur 9 - 18 Stadsdeelcommissie West wisselende locaties 22 - 10

van de stad samen te werken en om daar te zijn waar ideeën en uitvoering bij elkaar komen. Niets maakt me trotser om door de stad te fietsen en al het moois te zien wat door de bewoners tot stand is gekomen. Ik zie het als mijn taak om bewoners met ideeën bij elkaar te brengen. En te ondersteunen waar dat nodig is.

Afhaalpunten wijkkrant

VERGADERDATA WIJKRADEN

Woon- en zorgcentra: Livio-locaties De Hatteler, Bleekhof, De Cromhoff en Lippink's Hof

Wijkcentra: Servicecentrum West, De Boei Overig: Bibliotheek, Primera Stadsveld, Speeltuin Stadsveld De ZuidWester wordt door Spotta huis-aan-huis bezorgd in Pathmos, Stadsveld en Boswinkel. Heeft u vragen of klachten over de bezorging van De ZuidWester? Mailt u dan naar info@de-zuidwester.nl.

West informatie

VOOR BRANDWEER/POLITIE/AMBULANCE BELT U (ALLEEN IN NOODSITUATIES) MET 112

Chantal van der Burgt Hermien Hesselink Tonnie Nieuwenhuizen

POLITIE

Vormgeving

WIJKAGENTEN

Martijn de Lange

Boswinkel Pathmos Stadsveld

Druk

ll Ik ben Saskia van Dijk, 50 jaar en

De ZuidWester is af te halen op de volgende locaties in de wijken. Let op: de krant ligt er pas vanaf enkele dagen ná de huis-aan-huisverspreiding.

Martijn de Lange Redactie

Door Saskia van Dijk, adviseur en ondersteuner buurtinitiatieven in West en Zuid

Bewoners Team Boswinkel www.bewonersteamboswinkel.nl Wijkraad Stadsveld www.wijkraadstadsveld.nl Wijkraad Pathmos www.wijkraadpathmos.nl Stadsdeelcommissie West www.enschede.nl/inhoud/stadsdeelcommissie-west

Klachten over de bezorging graag doorgeven op info@de-zuidwester.nl. Bestuur

11

INFORMATIE

HUISARTSEN

Meldlijn

0900 8844 (voor niet spoedeisende zaken)

Mehmet Kemaloglu mehmet.kemaloglu@politie.nl Bram Entjes bram.entjes@politie.nl Nieck Klijnstra nieck.klijnstra@politie.nl

Tuijnenburg Van Tienen Knaap Van de Water en Van Welij De Vey en Schenau Van der Lugt

Bleekhofstraat 331 Zweringweg 211 Zweringweg 211 Zweringweg 211 Zweringweg 211 Burg. van Veenlaan 72

4318733 4316491 4315202 4312105 4311900 4766949

Bleekhofstraat 359 Zweringweg 213 Haaksbergerstraat 229

4324165 4322332 4324165

Parkweg 25 Weth. Nijhuisstraat 225a Pathmossingel 139

4317070 4313800 4338538

G. Terborghplein 5 Burg. M. van Veenlaan 86 S.L. Louwesstraat 21 Ferdinand Bolstraat 84 B.W. ter Kuilestraat 61

4333360 4773131 4313219 4280420 4314314

Bleekhofstraat 351

4762122

Van Barneveld - Denekamp Verspreiding

MILIEUPOLITIE

4815858

APOTHEKEN

4818181

Boswinkel Medsen Wooldrik

Spotta Oplage

SERVICECENTRUM WEST

12.400 exemplaren

B.W. ter Kuilestraat 33

Persberichten en tips

STADSDEELBEHEER WEST

per mail: redactie@de-zuidwester.nl

B.W. ter Kuilestraat 33

Deadline

SVEN WELZIJNSWERK IN WEST

Redactionele bijdragen dienen voor de 20e van de maand binnen te zijn (foto’s aanleveren in hoge resolutie)

Jolande van den Bergh Sigrid Binksma Arife Nisli-Alkan

Advertenties

BIBLIOTHEEK STADSVELD

Voor de 20e van de maand via advertentie@de-zuidwester.nl (bij voorkeur als PDF)

Meindert Hobbemastraat 28 4304344

De ZuidWester werkt in haar berichtgeving samen met omroep 1Twente.

TANDARTSEN

4815849 06 3874 6319 (Wijkwijzer) 06 1509 3370 (Pathmos en Stadsveld) 06 2876 1652 (Boswinkel en Stadsveld)

Aanvullingen en aanpassingen voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar de redactie van De ZuidWester: redactie@de-zuidwester.nl.

De Bont Degen De Wals FYSIOTHERAPEUTEN

Fysiotherapie Van Haeringen c.s. Praktijk Het Stadsveld Grote Bruine Beer mts Bruggeman VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK

Enschede Zuid


12

ZuidWester september 2020 www.de-zuidwester.nl

DE ACHTERKANT

PAULIEN WORP, EDELSMID

Ondernemer in beeld

De ZuidWester stelt in deze rubriek elke maand een ondernemer voor die zijn of haar winkel of bedrijf heeft in West. Waarom kiest hij of zij voor dit werk en waarom in stadsdeel Enschede-West? Paulien Worp heeft een bijzonder beroep. Ze is namelijk edelsmid. Al 22 jaar zit ze met haar atelier in Enschede-West, aan de Theo van Doesburgstraat. De opleiding tot goudsmid heeft ze gevolgd aan de MTS in Schoonhoven. ll Paulien vertelt: “Als kind was ik

altijd al met mijn handen bezig, ambachtelijk werk heeft me altijd getrokken. Bovendien had de moeder van een vriend een cursus aan de MTS in Schoonhoven gevolgd. Mijn interesse werd gewekt, ambacht en handwerk kwamen bij elkaar en zodoende ben ik de opleiding daar gaan volgen.” Meer dan twaalf jaar heeft Paulien les gegeven aan een cultureel centrum in Enschede. Toen de cursus daar stopte was dat een mooie aanleiding om voor haarzelf te beginnen. In de achtertuin van haar woning staat een mooi atelier, daar geeft ze wekelijks cursussen. Deelnemers leren er alle technieken van het edelsmeden, zodat ze hun eigen unieke sieraden kunnen maken. Haar cursussen beginnen deze maand weer.

Prijspuzzel

Haar passie ligt toch wel bij het zelf maken van sieraden. Bij het kunstzinnige karakter van haar werk, het zelf ontwerpen en het gebruik van allerlei materialen. Behalve goud en zilver gebruikt ze vaak natuurlijke producten als hout en natuursteen maar ook leer en plexiglas. Het levert unieke sieraden op. “De natuur is mijn inspiratiebron", zo vertelt Paulien enthousiast. "Zelfs op vakantie kijk ik rond of er ergens nog mooie materialen te vinden zijn. Zoals een keer in Barcelona, aan de weg lag een stapeltje snoeihout van een palmboom. Ik dacht gelijk: ‘meenemen, daar kan ik wel wat mee’. Ik heb er mooie ringen en colliers van gemaakt. Het creëren van eigen werk, daar word ik nou blij van!” Op diverse plekken in Nederland heeft Paulien inmiddels geëxposeerd en af en toe staat ze met haar werk op kunstmarkten. Mensen weten Paulien hierdoor te vinden. Ook door mond-tot-mondreclame heeft ze veel klanten blij-gemaakt met haar unieke sieraden.

Gezien in West

Los de puzzel op en win een cadeaubon van Albert Heijn! Wat is de oplossing van deze breinbreker? Stuur uw antwoord uiterijk 20 september naar redactie@de-zuidwester.nl. Mails zonder adresgegevens en telefoonnummer dingen niet mee. Om het meedoen sportief te houden, is maximaal 1 inzending per persoon toegestaan. De prijs is ook deze maand een cadeaubon van Albert Heijn in Stadsveld (Wethouder Nijhuisstraat) ter waarde van 10 euro.

ll Wat kun je blij zijn met de geboorte van

De oplossing van de prijspuzzel van de vorige ZuidWester is: de strandbal is 15. De winnaar is: Martine Maas, Theresastraat. Van harte gefeliciteerd! De winnaar krijgt bericht per mail.

een kind. Kersverse ouders willen het vaak wel van de daken schreeuwen. In dit geval hoeft dat niet, deze grote opblaasbare baby schreeuwt het zelf wel vanaf het (af)dak.

Onze fotograaf Hermien Hesselink zag deze uit de kluiten gewassen opblaasbaby bij een woning aan de Maaierstraat, op de hoek met de Tomatenstraat. Uiteraard feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun dochter.

STUUR UW FOTO IN! Heeft u zelf ook iets opmerkelijks gezien in Enschede-West en wilt u daarvan een foto insturen voor deze rubriek? Mail dan uw foto naar ons, redactie@de-zuidwester.nl.