Page 8

zl podium

advertorial

april 2017

tekst Renée Bekkers fotografie Joris Vroemen ontwerp Annemarie Mans

Voor de open haard in de tijdelijke burgemeesterskamer aan de Batterijstraat staat een lieflijk krukje. Zwarte glimmende pootjes, een bordeauxrode vilten rand en een gehaakt zitgedeelte. Het is een heus ‘Made in Maastricht’-krukje. Met de aankoop van dit krukje en 3 andere meubelstukken uit de collectie neemt de gemeente Maastricht het stokje over van het Elisabeth Strouven Fonds om het Maastrichtse kwaliteitslabel te boosten. Burgemeester Penn-Te Strake over Made in Maastricht en ‘haar’ krukje van de hand van ontwerper Olivia Bertus.

“Als je wilt, kun je alles uit Maastricht halen” Burgemeester Penn-Te Strake over Made in Maastricht

“Als je kijkt naar de geschiedenis van Maastricht, dan is deze stad altijd sterk geweest in dingen maken. Dat zit in ons DNA. Wij zijn de stad van de maakindustrie; die van iets met je handen doen, van iets ontwerpen. Als je je als stad wilt ontwikkelen, dan moet je dat doen vanuit je kracht. Je moet niet iets willen zijn wat je niet bent. Daarom bieden we jonge makers en ontwerpers ruimte om hun talenten te ontwikkelen en een eigen onderneming te beginnen. Logisch dus dat wij dan het initiatief van het Elisabeth Strouven Fonds omarmen en verder uitdragen.”

MAASTRICHTSE TROEVEN

De aanschaf van de 4 meubelstukken voor het Stadhuis is pas het begin. Want als het aan de burgemeester ligt, staat Made in Maastricht straks stevig op de kaart. “Maastricht wordt steeds aantrekkelijker voor jonge ontwerpers en creatievelingen. Voor hen heeft Amsterdam het interessantste imago. Maar Maastricht heeft eigenschappen die Amsterdam niet of minder heeft. Eigenschappen die belangrijke ingrediënten zijn in het creatieve proces. Rust. Ruimte. Een warme, minder zakelijke omgeving. Het goede leven.”

8

“Plus Maastricht heeft al ongelooflijk veel talenten en creativiteit in huis. Als je wil, kun je alles uit Maastricht halen om je hele huis in te richten. Alleen zijn we in Limburg en Maastricht te bescheiden. We moeten veel meer uitdragen wat we aan capaciteiten in huis hebben. Dat doen we nu gelukkig. En we gaan verder: openbare ruimtes inrichten met Maastrichtse ontwerpers. Jonge ontwerpers op weg helpen; zorgen voor ruimte, bijvoorbeeld in het Sphinxkwartier. En ze zichtbaar maken in de stad zodat straks een ‘nieuw’ Maastricht het oude versterkt.”

EEN SNOEPJE

Het krukje is dus veel meer dan een mooi meubelstuk. Of het straks ook meeverhuist naar het Stadhuis? “Ja, dat lijkt me wel. Ik vind het een snoepje. De materialen zijn goed gekozen. Het straalt gezelligheid uit. Het past bij me. En het is ook nog eens praktisch, want ik zit er regelmatig op om te bellen.”

ZL4 Podium  

maandelijkse bijlage van Zuiderlucht met uitgebreide cultuuragenda voor Zuid-Nederland en doorkijkjes naar de rest van Europa