Page 1

Wereldreizen

individuele reizen groepsreizen maatwerk

2018


Wereldreizen Met trots presenteren wij je onze reisbrochure Zuiderhuis Wereldreizen 2018, vol met reizen naar verre bestemmingen. Reizen naar tropische plekken en actieve reizen naar het hooggebergte. Met bezoeken aan culturele toppers en aan speciale natuurfenomenen. Ook alle wandelreizen buiten Europa zijn in deze brochure opgenomen. Al meer dan 30 jaar onder de naam Vreemde Kontinenten en Te Voet en sinds 2015 onder de vlag van Zuiderhuis. Onze naam is veranderd, maar onze passie en ervaring blijven. Zuiderhuis is een 100% Belgische reisorganisatie die reeds in de jaren ’80 begon met het organiseren van bijzondere reizen naar de mooiste plekken op onze planeet. Sinds de beginjaren dragen wij kwaliteit, kleinschaligheid en expertise hoog in het vaandel. Jaarlijks zijn we op pad om onze bestemmingen te bezoeken en nieuwe reispro-gramma’s samen te stellen. Ons gespecialiseerde aanbod groepsreizen en individuele arrangementen vind je uitgebreid terug op onze website. Jouw individuele maatwerkreis stippelen wij uit op basis van jouw wensen, aangevuld met onze ervaring. Maak een afspraak, kom naar ons kantoor en laat je inspireren door ons team van experten. Wij helpen je graag verder!

Š Heidi De Koninck

zuiderhuis.be/wereldreizen - 1


8 INDIVIDUELE REIZEN

12 Latijns-Amerika

32 GROEPSREIZEN

36 Latijns-Amerika 44

18 Afrika

58 Midden-Oosten

22 Midden-Oosten en Himalaya

66 Himalaya

26 Azië

78 Azië

30 Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland

84 Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland

© heidi de koninck

16 Middellandse Zee

2 - zuiderhuis.be/wereldreizen

Afrika


8

93

90 INCENTIVES

ALGEMENE

92

INFO

JONGERENREIZEN

5 Reizen met specialisten 7 Veelgestelde vragen 89 Reiskalender Groepsreizen

32

© foto’s

heidi de koninck

ashley mctaggart

sven van daele

94 Algemene Voorwaarden 95 Bijzondere voorwaarden

zuiderhuis.be/wereldreizen - 3


Š heidi de koninck

4 - zuiderhuis.be/wereldreizen


Reizen met specialisten We leggen de lat hoog. Ons team is samengesteld uit een kleine kern van reisspecialisten met jarenlange ervaring en met een uitgebreide kennis van hun land en regio. Je kan bij hen terecht om je reisplannen te bespreken en zij helpen je graag met de realisatie van je droomreis.

dominique dellaert

Al meer dan 25 jaar is Dominique de drijvende kracht achter Wereldreizen Vreemde Kontinenten/Zuiderhuis. Haar expertise situeert zich vooral in Afrika en het Midden-Oosten. Iran, Oezbekistan, Ladakh, Botswana, Madagaskar en Ecuador behoren tot haar favorieten.

mieke matthys

Tijdens haar 10 jaar lange loopbaan in de reissector kruisten Miekes wegen vaak het Afrikaanse continent. Mieke koestert een grote passie voor Madagaskar, Namibië, Botswana en Zuid-Afrika maar heeft ook een brede kennis van Thailand en Argentinië.

heidi de koninck

Na twintig jaar reizen, ettelijke keren de planeet rondgevlogen te hebben en meer dan 40 reizen begeleid te hebben is Heidi geland bij het Zuiderhuis. Met een voorkeur voor actieve reizen en weidse landschappen is ze de specialiste voor Zuid-Amerika, Madagaskar en verschillende Aziatische bestemmingen.

sven van daele

Een ongebreidelde reislust zorgde er voor dat Sven na een carrière als specialist in vliegtuigtickets bij ons verkoopsteam terecht kwam. Je kan bij Sven terecht voor reisadvies naar o.a. Ecuador, Costa Rica, Nicaragua, Myanmar, Vietnam, Peru, Brazilië, India en Indonesië.

jan delarbre

Als fervente ‘stapper’ coördineert Jan ons aanbod aan wandelreizen buiten Europa. In de loop van de jaren heeft hij heel wat reizen begeleid en expertise omtrent wandelvakanties en hooggebergte trekkings opgebouwd. Je kan bij hem terecht voor (wandel)reizen in onder meer Nepal, Zuid-Afrika en Marokko

liv goethals

Een ongebreidelde reislust loodste Liv naar verschillende uithoeken van de wereld. Ze reed op struisvogels in Zuid-Afrika, zuiverde haar karma op de Ganges en werd verliefd op de Andes. Heb je reisplannen naar Indonesië, Ecuador, Canada of Peru, dan begeleidt Liv je er graag naartoe.

filip en sonja

Reisleiders en beroepsfotografen Filip en Sonja trokken enige jaren geleden naar Nieuw-Zeeland en ze verloren er meteen hun hart. Sedert een tiental jaar is Nieuw-Zeeland hun thuisland. Passioneel en deskundig organiseren zij jouw à la carte droomreis naar Nieuw-Zeeland.

steven andries

Samen met enkele Tanzaniaanse partners richtte Steven een tiental jaar geleden een safaribedrijfje op met een origineel concept. Sinds dit jaar stelt hij zijn expertise ten dienste van ZuiDERHuis. Met zo’n 50 safari’s op de teller, organiseert hij samen met jou je reis of gidst hij je blindelings doorheen Tanzania.

zuiderhuis.be/wereldreizen - 5


6 - zuiderhuis.be/wereldreizen

Š martine de doncker - iran, erg rayan


Veelgestelde vragen Wie nog nooit met ons reisde, heeft ongetwijfeld een aantal vragen. We zetten enkele veel gestelde vragen even op een rijtje.

Reis ik in groep of individueel? Niet altijd een makkelijke keuze. De sfeer en gezelligheid van een groep gelijkgestemde reizigers laat soms herinneringen achter die langer bijblijven zijn dan de bestemming zelf. Bovendien worden er vaak vriendschappen voor het leven gesloten. Op de meeste reizen heb je ook een Nederlandstalige reisleider die een link vormt tussen de groep en de bevolking en lokale cultuur. Op een individuele reis echter kies je volledig zelf je route.

Wat zit in de prijs inbegrepen? Voor onze groepsreizen hanteren we een zo volledig mogelijke prijs. Vluchten, transport, overnachtingen, reisleiding, de meeste excursies en bijdrage garantiestelling zijn inbegrepen. Afhankelijk van het type reis zijn ook maaltijden, toegangsgelden en andere diensten inclusief. We vermelden duidelijk bij elke reis welke diensten inbegrepen zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voor onze individuele reizen ontvang je een gedetailleerde prijsofferte waarin duidelijk is aangegeven wat is inbegrepen in de reissom.

raden we je eventuele inentingen aan. Voor een uitgebreid advies kan je terecht bij je arts of het Instituut Tropische Geneeskunde (www.itg.be).

Kan ik een reisverzekering afsluiten? Nooit inbegrepen zijn: annulerings- en bijstandsverzekering, fooien, visumkosten, dranken en persoonlijke uitgaven. Per persoon rekenen wij € 10 dossierkosten aan met een maximum van € 40 per dossier.

Wij geven je de mogelijkheid om tegen zeer gunstige voorwaarden een reisverzekering af te sluiten bij Protections. Je kan kiezen voor een annuleringsverzekering, een bijstandsverzekering of een combinatie van beide. Tarieven en voorwaarden vind je op pagina 96.

Heb ik een visum nodig? Voor de meeste verre reizen heb je een reispas nodig geldig tot 6 maand na terugkeer. Je vraagt deze best tijdig aan bij je gemeentebestuur. Soms heb je ook een visum nodig. In sommige landen kan je die bij aankomst kopen maar af en toe moet je naar de ambassade van het land waar je naartoe wilt.

Wij raden je absoluut aan om een annuleringsverzekering te nemen. Deze dekt de kosten die ontstaan als je om welbepaalde redenen (zoals ziekte, ongeval, overlijden in de familie en werkloosheid) je reis moet annuleren. Een verzekering voor bijstand en repatriëring is ook een must: in sommige landen kunnen medische kosten zeer hoog oplopen.

Zijn er inentingen verplicht?

Hoe kan ik inschrijven?

Voor de meeste reizen zijn geen inentingen wettelijk verplicht. Niettemin geven we toch een aantal tips om de reis gezond door te komen en

Inschrijven voor een groepsreis kan je makkelijk via het inschrijvingsformulier op de website. Op deze manier hebben we onmiddellijk al je correc-

te gegevens. Je ontvangt van ons dan een reisbevestiging via e-mail met daarbij alle verdere informatie over betaling, voorschot en reisverzekeringen.

Wanneer schrijf ik best in? Zeker voor de zomermaanden en het najaar lopen sommige groepsreizen snel vol. Wacht dus niet te lang om je reis te reserveren. Voor onze groepsreizen leggen wij vliegtuigtickets vaak meer dan een jaar vooraf vast bij de luchtvaartmaatschappijen. Ongeveer 8 tot 16 weken voor afreis moeten wij meestal het definitieve aantal passagiers door te geven. Wie na deze periode inschrijft, kan eventueel een supplement aangerekend krijgen wegens een duurdere vlucht. Uiteraard brengen we je hiervan op de hoogte bij je inschrijving. Ook voor individuele reizen start je best tijdig met je reisplannen. Verre reizen zitten in de lift en in sommige landen is goede accommodatie beperkt. Tijdig plannen geeft ons de kans om je de meest interessante vluchten voor te stellen.

zuiderhuis.be/wereldreizen - 7


Š heidi de koninck

8 - zuiderhuis.be/wereldreizen


INDIVIDUELE REIZEN Laat je programma volledig op maat samenstellen door een Zuiderhuis specialist die de regio goed kent. Vertrek eender welke dag van het jaar. Samen met jou puzzelen we de beste route en reis in elkaar. 12 Latijns-Amerika

22 Midden-Oosten en Himalaya

16

26 AziĂŤ

Middellandse Zee

18 Afrika

30 Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland

zuiderhuis.be/wereldreizen - 9


Š heidi de koninck

10 - zuiderhuis.be/wereldreizen


Individueel reizen – reizen in alle vrijheid Met een individuele reis bedoelen we reizen met twee, met het gezin of met een eigen groep(je).

Je stelt zelf je reis samen op basis van je interesses en je budget. Je hoeft je niet te schikken naar vaste data en geniet samen met je reisgezelschap van een reis die volledig op jouw maat verloopt.

interessantste vliegtuigticket tot het vastleggen van de leukste hotelletjes, van het engageren van bekwame lokale medewerkers tot het verzorgen van je transport ter plaatse.

Vaak ontbreekt het aan tijd en kennis om zelf een dergelijke reis grondig voor te bereiden. De zoektocht naar betrouwbare lokale partners, leuke accommodaties en interessante bezienswaardigheden neemt immers flink wat tijd in beslag. Kostbare tijd, die je misschien liever besteedt aan andere aspecten van je reisvoorbereiding.

We staan open voor je suggesties, maar geven je graag ook zelf tips om je reisdromen waar te maken.

Zuiderhuis biedt hiervoor de oplossing. Ons team van reisspecialisten werkt voor jou graag een vakantie uit waarbij wij alle praktische beslommeringen op ons nemen: van het zoeken naar het

Wij werken individuele reizen uit naar een uitgekiende selectie van bestemmingen. Allemaal landen of gebieden die onze medewerkers door en door kennen en waar wij een duidelijke meerwaarde aan je reis kunnen geven. We wagen ons niet aan hachelijke avonturen, maar werken enkel met solide lokale partners

die onze reizigers en hun verwachtingen kennen. Niet de grote agentschappen waar je een naamloos nummer bent, maar kleinere vaak familiaal gerunde organisaties die je met een groot hart en een open geest laten kennis maken met hun land. Elke reiziger heeft andere verwachtingen. Elke individuele reis is anders. Daarom werken wij steeds met een reisvoorstel op maat. Omdat het voor reizigers die minder bekend zijn met een land of regio, vaak flink wat puzzelwerk is om een evenwichtig en haalbaar programma op te stellen, vind je verderop een aantal mogelijkheden op de bestemmingen in ons aanbod. De duur en prijs van de suggesties zijn een indicatie maar we kunnen er eindeloos op

variĂŤren. Op de website staan deze reizen in detail uitgewerkt en geven ze een nog beter beeld van de mogelijkheden. Ze kunnen een handige leidraad vormen voor jouw individuele reis en geven je alvast een eerste idee van wat mogelijk is binnen de periode die je voor ogen hebt. De vanaf prijs is steeds per persoon op basis vanaf minimum 2 reizigers. Staat jouw route naar keuze of jouw bestemming er niet tussen? De kans is groot dat we het toch kunnen aanbieden of dat we in de voorbereidingsfase zitten om het als suggestieroute op de website te plaatsen.

zuiderhuis.be/wereldreizen - 11


Latijns-Amerika

ARGENTINIE – BOLIVIA – BRAZILIË – CHILI – COLOMBIA - COSTA RICA – ECUADOR – PERU - NICARAGUA

Latijns-Amerika is een continent van uitersten: van de eeuwig groene jungle in de Amazone tot de desolate gletsjers van Patagonië, van de actieve vulkanen van Costa Rica tot de imposante Colca Canyon in Peru, van de zonovergoten zandstranden in Brazilië en de Caraïben tot de met sneeuw omkranste pieken in de Andes ... Voor actieve natuurliefhebbers is het dan ook het neusje van de zalm.

12 - zuiderhuis.be/wereldreizen

Cultuur wordt in Latijns-Amerika met een grote C geschreven. Machu Picchu, Salvador da Bahia, Antigua, en Arequipa zijn slechts enkele van de vele pareltjes van het continent. In Latijns-Amerika schakel je automatisch in een lagere versnelling en geniet je met volle teugen van de relaxe Latino-sfeer: alles kan, niets moet. Tot plots opzwepende ritmes weerklinken en iedereen zich laat meedrijven op de aanstekelijke muziek.

Voor wie? Onze reizen zijn geschikt voor iedereen, wat je interesse ook mag zijn. Een aantal bestemmingen als Argentinië, Brazilië en Costa Rica mikken voluit op natuurliefhebbers, maar in andere landen als Peru en Ecuador speelt ‘couleur locale’ een belangrijke rol. Kleurrijke markten, diverse etnische groepen en een levendige ambiance bepalen er ‘la pura vida’.

Cultuurminnaars genieten van een boeiende mix van Spaans koloniale geschiedenis en eeuwenoude Indianen-culturen.

Hoe? Onze reisformules zijn divers: we bieden reizen aan met ondersteuning van lokale agentschappen of je trekt er op sommige bestemmingen in alle vrijheid met een huurwagen op uit.


COSTA RICA EN NICARAGUA Het verhaal van twee zussen (18 dagen) . exuberante fauna en flora in tropische wouden . koloniale architectuur in Leon en Granada . zandstranden, meren en actieve vulkanen

NICARAGUA De glimlach van de jaguar (15 dagen) . koloniale architectuur in Leon en Granada . Somoto Canyon, Isla Ometepe en Miraflor Reservaat . nevelwouden en idyllische stranden

Prijs vanaf € 2225

NICARAGUA

COLOMBIA Een Swingend verhaal (16 dagen) . gevarieerd landschap, bruisende metropolen & vergeten koloniale dorpjes . wandel over eeuwenoude indianenpaden, langs koningspalmen en door koffieplantages . Cartagena, het kloppende hart van Caribisch Colombia Prijs vanaf € 1995

Prijs vanaf € 2405

COSTA RICA

COLOMBIA

COSTA RICA Avontuurlijk Costa Rica (16 dagen) . actieve en avontuurlijke natuurexploratie te midden van een unieke fauna en flora . berglandschappen, tropische regenwouden en exotische stranden . rafting, canyoning en wandelen in het intense Parque Nacional Corcovado

Pura Vida! (15 dagen) . self drive in het tropische Costa Rica . uitzonderlijke fauna en flora in Tortuguerro en Puerto Viejo de Sarapiqui . de Arenal vulkaan, Rincon de la Vieja en de idyllische Pacifische kust Prijs vanaf € 1500

Prijs vanaf € 2315

Gezinsreis (15 dagen) . self drive op een rustig ritme . uitzonderlijke fauna en flora in Tortuguerro en Puerto Viejo de Sarapiqui . vulkanen en ongerepte stranden aan de Caraïbische kust Prijs vanaf € 935 (vanaf 4 personen)

© foto sven van daele

zuiderhuis.be/wereldreizen - 13


PERU De spiegel van de Andes (14 dagen) . oog in oog met de machtige condors in de Colca Cañon . Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld . Cuzco en wereldwonder Machu Picchu Prijs vanaf € 2610

De vleugels van de condor (22 dagen) . de hoogtepunten van het noorden en het zuiden . vliegen over de mysterieuze Nazca-lijnen . Sipan in Chiclayo en de paleizen van de Moche in Trujillo Prijs vanaf € 3615

PERU & BOLIVIE Het mooiste van Zuid-Amerika (15 dagen) . 3-daagse 4x4 tocht over de zoutvlakte van Uyuni en langs meren en vulkanen . overnachten in een zouthotel . Machu Picchu en de heilige vallei Prijs vanaf € 3100

ECUADOR Actieve gezinsreis (14 dagen) . sportief programma op maat van gezinnen met kinderen . Amazone, kust en vulkanen in de Andes . logies in sfeervolle, kleinschalige hotels Prijs vanaf € 2340

Laan der vulkanen (13 dagen) . de koloniale parels Quito en Cuenca . bruisende lokale folklore in Otavalo en Quilotoa . wandelen in de nationale parken van Cotopaxi, Chimborazo en Cajas Prijs vanaf € 2325

De Galapagos, once in a lifetime (verlenging) . in de voetsporen van Darwin . meerdaagse cruise doorheen de archipel . de wonderbaarlijke symbiose van dier en natuur Prijs op aanvraag

Het Amazonewoud (verlenging) . per kano naar het hart van de jungle . overnachting in een ecolodge . wandelen op zoek naar vogels en andere diersoorten

ECUADOR

Prijs op aanvraag

PERU

BOLIVIE

14 - zuiderhuis.be/wereldreizen


ARGENTINIË, BOLIVIË & CHILI ABC – het drielandenpunt (20 dagen) . het Noord-Westen van Argentinië . de meren, flamingo’s en zoutvlakte van Uyuni in Zuid-Bolivië . San Pedro de Atacama, een oase in de woestijn

BRAZILIË De blauwe Macaw (20 dagen) . natuurreis met focus op de Braziliaanse fauna en flora . verblijf in een prachtige lodge omringd door het Amazonewoud . de steden Rio de Janeiro en Salvador

Prijs vanaf € 3390

Prijs vanaf € 3850

BRAZILIE

Kaaimannen en Caipirinha’s (18 dagen) . verken het bruisende Rio de Janeiro . de prachtige stranden en koloniale architectuur van Paraty en Ilha Grande . genieten van natuurpracht in de Zuidelijke Pantanal en aan de Iguaçu watervallen

BOLIVIE

Prijs vanaf € 2595

ARGENTINIE & BRAZILIE Het Noordwesten en Iguazu (15 dagen) . de grillige Argentijnse quebrada’s van het Noordwesten . de zoutvalkte van Salinas Grandes & de Quebrada de Humahuaca . Cachi & de wijnstreek van Cafayate ARGENTINIE & CHILI In de voetsporen van Chatwin (16 dagen) . de nationale parken van Vuurland, Torres del Paine en Los Glaciares . krakende ijsmassa bij de wereldberoemde Perito Moreno . zeeleeuwen, pinguïns en walvissen op Peninsula Valdes

ARGENTINIE CHILI

Prijs vanaf € 1560

The Mission (13 dagen) . Jezuiëten missieposten aan de grens met Paraguay . Iguazu watervallen . self-drive in de omgeving van Salta Prijs vanaf € 1885

Prijs vanaf € 2400

Pure wildernis in Patagonië en Vuurland (20 dagen) . het einde van de wereld in Ushuaia . de mooiste dagtochten in de Patagonische Andes vanuit El Chaltén . meerdaagse trekking in Torres del Paine nationaal park Prijs vanaf € 3280

© foto’s heidi de koninck

zuiderhuis.be/wereldreizen - 15


Landen rond de Middellandse Zee MAROKKO - TURKIJE

Marokko en Turkije, beide grenzend aan de Middellandse zee, zullen je verbluffen met hun diversiteit aan landschappen en culturen.

© an bleuze

Marokko wordt gedomineerd door de immense bergketen van de Atlas. Naast de koningssteden Fez, Marrakech en Meknes zijn de canyons van de Todra & Dadès en de kashba’s van Aït Benhaddou & Telouet beslist een bezoek waard. Bij de schilderachtige dorpen van Tafraoute of aan de palmoases van Skoura en de Rozenvallei is het heerlijk wandelen. De rivier ‘de Drâa’ mondt uit in de eindeloze duinenzee van de Sahara.

16 - zuiderhuis.be/wereldreizen

Met zijn mix van beschavingen heeft ook Turkije enorm veel te bieden. Cappadocië is een prachtige regio met geweldige rotsformaties, waar je nog authentieke dorpjes en een originele levensstijl terugvindt. Tijdens deze wandelreis doorkruis je veelkleurige canyons en groene valleien. Je struint over eeuwenoude herderspaden en uitgedroogde rivierbeddingen, door godvergeten dorpen en langs eeuwenoude, met fresco’s beschilderde rotskerken. Tijdens de reis langs de Lycische kust ontdek je het oostenlijk gelegen traject van de befaamde Lycische wandelweg. Het is een unieke combinatie van natuur en cultuur.

Voor wie? Voor iedereen die van wandelen houdt in een prachtige natuur en zich wil laten bekoren door de hartelijke gastvrijheid van de bevolking.

Hoe? De individuele reizen in Marokko kunnen volledig op maat uitgewerkt worden. Om je op weg te helpen, hebben we al enkele programma’s voor je samengesteld. Ook voor gezinnen stippelen we actieve reizen op maat uit. Je wordt begeleid door een Marokkaanse Engelstalige of Franstalige gids.

In Turkije ontdek je aan de hand van een uitvoerige wandelbeschrijving op eigen houtje de mooiste plekjes van Cappadocië en de Lycische kust. Op deze manier kan je rustig wandelen en voldoende tijd nemen om goed rond te kijken, want overal valt wel iets bijzonders te ontdekken.


MAROKKO Het hart van Marokko (8 dagen) . bezoek aan Marrakech, Telouet en Essaouira . kennismaken met de Berbers in Atlas, wandelen door de oase van Skoura . logies in comfortabele riads en sfeervolle kasba’s

TURKIJE

Prijs vanaf € 850

Valleien en dorpen van de Toubkal (8 dagen) . wandelen langs afgelegen dorpen in de Atlas . kennismakening met de Berbercultuur . geniet van de hartelijke ontvangst door de gastvrije bevolking

MAROKKO

Prijs vanaf € 720

De Rozenvallei (8 dagen) . wandelen door de uitlopers van de Atlas . de kasba’s in de vallei van de Dadès . kleurrijke rozen en oleanders en de rivier Mgoun Prijs vanaf € 535

De Bouguemez vallei voor families (8 dagen) . kennismaken met het dagelijkse leven in een hooggelegen vallei in de Atlas . wandel met ezeltjes door de velden en over makkelijke bergpaden . voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar Prijs vanaf € 725

MAROKKO De Oriëntaalse droom (8 dagen) . wandelen aan de voet van de Toubkal en langs de oceaan bij Essaouira . kook met de Berbers, surf op de golven van de oceaan, leer je naam kalligraferen . voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar

TURKIJE Wonderlijk Cappadocië (8 dagen) . sprookjesachtige rotsformaties in surrealististische landschappen . grotwoningen en rotskerken met mooie fresco’s . wandelen door verborgen valleien

Prijs vanaf € 955

Prijs vanaf € 515

De beklimming van de M’goun (8 dagen). . beklimming van de 4068m hoge M’goun in de Centrale Atlas . wandelen langs hooggelegen Berberdorpen in een erg geïsoleerd gebied . de gastvrije ontvangst in de Bouguemez, ‘la vallée heureuse’

Langs de Lycische kust (8 dagen) . alom aanwezige graftomben en monumenten . wandelen langs een vrij ongerept Middellandse Zee landschap . de hartelijke ontvangst door de gastvrije bevolking

Prijs vanaf € 785

Prijs vanaf € 535

De Beklimming van de Toubkal (8 dagen) . beklimming van de hoogste berg in de Atlas, de Toubkal 4167m . stevige trekking met tenten over enkele hoge bergpassen . contrast tussen de overweldigende natuur en het exotische Marrakech Prijs vanaf € 675

© foto an bleuze

zuiderhuis.be/wereldreizen - 17


Afrika

TANZANIA – NAMIBIË – BOTSWANA – ZUID-AFRIKA - MADAGASKAR

Afrika blijft bekoren. Eender waar je in Afrika rondreist word je overstelpt door een veelheid aan indrukken. Soms slaat de dierenwereld je met verbazing, een andere keer droom je weg op een aanstekelijk ritme van trommels tijdens een lokaal feest of word je verrast door de hartelijke ontvangst in een klein dorp nabij het woud.

© steven andries

Botswana en Namibië garanderen schitterende natuurlandschappen en intense wildlife met optimaal comfort: van eenvoudige kampen tot luxueuze lodges.

18 - zuiderhuis.be/wereldreizen

Madagaskar biedt een uitzonderlijke biodiversiteit; vele planten en dieren komen nergens anders ter wereld (meer) voor. Maar de verborgen troef van Madagaskar is ongetwijfeld de smeltkroes van volkeren: Afrikaans, Aziatisch en Arabisch.

Voor wie?

Hoe?

Wie houdt van de natuur kiest voor Afrika: uitgestrekte natuurreservaten en wildparken, avontuurlijke of comfortabele safari’s, desolate woestijnen en indrukwekkende bergmassieven.

Tanzania is een comfortabele natuurbestemming. Je combineert er een safari of trekking met een verblijf aan een exotisch strand.

Voor gezinnen met kinderen biedt Afrika talrijke sportieve mogelijkheden: lichte wandelingen, meerdaagse trekkings en safari’s in Tanzania en actieve rondreizen door Zuid-Afrika of Namibië.

Zuiderhuis biedt steeds een optimale omkadering ter plaatse. We opteren voor ervaren en deskundige lokale partners ter plaatse. Afhankelijk van de bestemming reis je in een wagen met privéchauffeur, met of zonder gids, of krijg je een huurwagen ter beschikking. Qua accommodaties bestrijken we een breed gamma: van eenvoudige tentenkampen tot luxueuze lodges met alle comfort.

In Zuid-Afrika ervaar je een ongekende natuurpracht in talrijke wildparken en natuurreservaten.


TANZANIA In het spoor van de Masai (17 dagen) . avontuurlijke ontdekkingstocht voor reizigers die graag buiten de lijntjes kleuren . adembenemend mooie trekking begeleid door de Masai . groot wild in Lake Manyara, Ngorongoro, Serengeti en Lake Natron Prijs vanaf € 3490

Watoto Wa Tanzania (13 dagen) . actieve gezinsreis voor jonge ontdekkingsreizigers . olifanten, giraffen en leeuwen in Lake Manyara, Ngorongoro en Serengeti . watervallen bedwingen met de Masai , jagen met de Bosjesmannen, fietsen met flamingo’s Prijs vanaf € 1690

Serengeti’s baby boom (11 dagen) . een miljoen gnoes en zebra’s komen kalveren in Ndutu . de ‘Big Five’ in Tarangire, Ngorongoro en Serengeti . kennismaking met de Nilotische stamen van de Great Rift Prijs vanaf € 2495

Kilimanjaro (7 dagen) . naar Uhuru Peak via Marangu, Machame of Lemosho . van tropisch woud door alpien hoogland naar de eeuwige sneeuw . fenomenale zonsopgang van op het dak van Afrika Prijs vanaf € 1750

Zanzibar (5 dagen - verlenging) . hagelwitte stranden en turquoise zee . colobusaapjes, exotische kruiden en een fenomenale onderwaterwereld . Moorse steegjes en Arabische cultuur in Stone Town Prijs vanaf € 650

TANZANIA

Mount Meru (4 dagen - verlenging) . adembenemende beklimming van Afrika’s derde hoogste berg . spectaculaire zichten op de uitgedoofde Merukrater en buur Mount Kilimanjaro . de buffels in Arusha National Park Prijs vanaf € 995

Tanzania’s big five (8 dagen) . de 5 grote parken van Noord-Tanzania . de ‘Big Five’ in het vizier: neushoorn, leeuw, olifant, buffel en luipaard . 5 verschillende landschappen 5 verschillende ervaringen Prijs vanaf € 1980

© foto’s steven andries

zuiderhuis.be/wereldreizen - 19


NAMIBIA Eindeloze woestijnlandschappen (12 dagen) . comfortabele rondreis met huurwagen . wildobservatie in Etosha (the big five) . inclusief Naukluft nationaal park en Sossusvlei Prijs vanaf € 2425

BOTSWANA Ontembare wildernis (10 dagen) . met de boomkano in de moerasgebieden van de Okavango . wildobservatie in Chobe nationaal park . voor liefhebbers op zoek naar intense natuurbeleving

NAMIBIE

BOTSWANA

Fly-in safari (11 dagen) . verplaatsingen via kleine chartervliegtuigjes . logies in kleinschalige, exclusieve accommodaties . landschappelijke hoogtepunten Prijs vanaf € 5995

Hoogtepunten van Namibië (17 dagen) . focus op diverse woestijnlandschappen . grootwild in Etosha . inclusief Fish River Canyon Prijs vanaf € 3180

20 - zuiderhuis.be/wereldreizen

© foto’s

jan delarbre

dominique dellaert

Prijs vanaf € 3770


ZUID-AFRIKA De Tuinroute (14 dagen) . Kaapstad en de wijnregio's rond Stellenbosch . de fabelachtige kust tussen George en Mosselbaai . the big five in Addo Elephant nationaal park

MADAGASKAR Zuidelijke route (RN7) en Andasibe (14 dagen) . inclusief 5 natuurparken, o.a. Isalo . kennismaking met diverse bevolkings groepen . eindigen aan zee in Ifaty Prijs vanaf € 2575

Prijs vanaf € 1580

Noordkust en Nosy Be (15 dagen) . tropisch regenwoud in Montagne D’ Ambre . wandelen in het karstlandschap van de Rode Tsingy . verkenning van de noordelijke kust

Noord en zuid (19 dagen) . hoogtepunten van de noordoostelijke provincies inclusief Swaziland . de Oostelijke en Westelijke Kaapprovincies . op zoek naar de 'Big Five' in het Kruger National Park

Prijs vanaf € 2245

Prijs vanaf € 1990

Van nationale parken tot de Kaap (21 dagen) . self drive van Johannesburg tot Kaapstad . safari’s in privé wildreservaten in het noorden en net over de grens in Botswana . de Panoramaroute, Swaziland, St Lucia Wetlands, Tuinroute en de Kleine Karoo Prijs vanaf € 2880

MADAGASKAR

ZUID-AFRIKA

© foto’s

heidi de koninck

sven van daele

zuiderhuis.be/wereldreizen - 21


Midden-Oosten en Himalaya

ARMENIË – BHUTAN - GEORGIË – IRAN – INDIA: LADAKH - NEPAL – OEZBEKISTAN

Reizen door het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Himalaya is een totaalervaring. En mix van culturele hoogtepunten en een vaak overweldigende natuur gecombineerd met een gastvrije bevolking zorgen ervoor dat de Westerse bezoeker zijn hart verliest en er steeds weer heen wil. Voor ervaren wereldreizigers heeft Centraal-Azië (Oezbekistan) een bijzondere aantrekkingskracht: woestijnen, steppen en bergen. Ooit was dit gebied niet enkel het domein van rondtrekkende woestijn- en bergvolkeren maar ook van oude rijken die een uniek cultureel erfgoed nalieten.

© dominique dellaert

Iran is rijk aan schitterende monumenten en heeft de liefhebber van geschiedenis, archeologie en kunst heel wat moois te bieden. Een bijzondere troef is de welgemeende gastvrijheid; de meeste Iraniërs zijn oprecht blij om Westerse bezoekers te ontmoeten.

22 - zuiderhuis.be/wereldreizen

De Kaukasus-landen Armenië en Georgië zijn minder gekende reisbestemmingen maar toch zeer de moeite waard. Georgië richt zich naar ervaren bergwandelaars. In Armenië vind je prachtige Christelijke kloosters en vooral de Europees-Russische mix gekruid met een vleugje Midden-Oosten ambiance is uniek. En breed uitwaaierend over het Indische subcontinent is de Himalaya (Bhutan – Ladakh (India) – Nepal) een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van onze planeet. Besneeuwde bergpieken, gletsjers, desolate hoogvlakten en woeste rivieren, je vindt het er allemaal en meestal nog in een overtreffende trap. Ook wie houdt van cultuur komt aan zijn trekken: mysterieuze boeddhistische kloosters lijken soms wel aan de rotswand gekleefd. Wat bij veel Himalayareizigers blijft nazinderen is de warme gastvrijheid van de bevolking. Hoe divers de etnische

groepen ook zijn in hun cultuur en tradities, één ding hebben ze gemeen: als reiziger ben je er ‘een gast’.

Voor wie? Voor cultuurliefhebbers en natuurliefhebbers op zoek naar authenticiteit. Een meerdaagse trekking is de ultieme manier om de grootsheid van de Himalaya en de Kaukasus te beleven, maar evenzeer kan je per jeep rondreizen en je beperken tot lichte wandelingen en cultuurbezoeken. Ook voor gezinnen stellen we actieve en kindgerichte reizen samen, Ladakh is ideaal tijdens onze zomermaanden. Voor Nepal zijn Kerst en Pasen geschikte reisperiodes.

Hoe? Zuiderhuis biedt steeds een optimale omkadering ter plaatse. We opteren voor ervaren en deskun-

dige lokale partners ter plaatse. Afhankelijk van de bestemming reis je in een wagen met privéchauffeur, met of zonder gids. De route, de overnachtingen en eventuele bezoeken zijn vooraf geregeld. Qua accommodaties bestrijken we een breed gamma: van eenvoudige guesthouses tot bijzonder comfortabel logies, dikwijls kleinschalig en passend bij de sfeer van het land. Elke reis is maatwerk en wordt zorgvuldig samengesteld op basis van je wensen. Je sluit niet aan bij een internationale groep, zelfs met twee personen verloopt de reis volledig privé.


GEORGIË Tbilisi, Kutaisi en Svanetië (14 dagen) . wandelen door Svanetië, Unesco werelderfgoed . aan de voet van de magische Kaukasus . middeleeuwse torens en eeuwenoude tradities

OEZBEKISTAN Van Khiva tot Samarkand (11 dagen) . zijderoutesteden Khiva, Bukhara en Samarkand . inclusief één homestay op het platteland . russisch-Centraal-Aziatische ambiance

ARMENIË Mystiek met een vleugje Bosjewiek (8 dagen) . selectie van de mooiste christelijke kloosters . excursie Aragatzberg . cosmopolitisch Yerevan

Prijs vanaf € 1835

Prijs vanaf € 1599

Prijs vanaf € 1825

IRAN Hoogtepunten van kunst en cultuur (14 dagen) . focus op kunst, cultuur en geschiedenis . ontmoetingen met zelfbewuste Iraniërs . rondreis met maximale vrijheid: enkel logies en privé-transport zijn voorzien Prijs vanaf € 2240

Zoetzuur als een granaatappel (13 dagen) . toppers als Shiraz, Persepolis, Yazd, Isfahan . inclusief één homestay in de Dash-e Lutwoestijn . ontdekking van een mysterieuze samenleving met talrijke paradoxen

OEZBEKISTAN

GEORGIE

Prijs vanaf € 1970

ARMENIE

IRAN

© foto dominique dellaert

zuiderhuis.be/wereldreizen - 23


NEPAL Annapurna Base Camp (18 dagen) . afwisselende 12-daagse trekking naar het hart van het Annapurna-massief . Pokhara en bezienswaardigheden in de Kathmandu-vallei . op een rustig tempo naar een hoogte van 4130 meter Prijs vanaf € 1430

Annapurna light (13 dagen) . 3-daagse trekking met zicht op de machtige Annapurna-bergketen . bezoek aan enkele minder bekende plaatsen in de Kathmandu-vallei . zonsopgang boven de Himalaya in Sarangkot

NEPAL

Prijs vanaf € 1265

Everest trekking (20 dagen) . klassieke Everest-trekking door de Kumbu, het land van de sherpa’s . ijzingwekkende gletsjerwanden, diepe ravijnen en woeste rivieren . onvergetelijke zichten op Everest, Ama Dablam en andere ‘Himalaya-reuzen’

Langtang trekking (13 dagen) . 9-daagse trekking door de Langtang Himal . bezoek aan de boeddhistische stoepa’s van Bodnath en Pashupatinath . extensie mogelijk naar de 3 heilige meren van Gosaikunda

Prijs vanaf € 2075

Prijs vanaf € 1195

Nepal explorer (13 dagen) . 3-daagse excursie naar de jungle van Chitwan National Park . lichte vijfdaagse trekking langs kleine dorpen en prachtig bewaarde tempels . begeleid bezoek aan Kathmandu, Bhaktapur en Patan

Family adventure (13 dagen) . gevarieerd programma op maat van kinderen . het liefelijke platteland en de fascinerende Himalaya . op zoek naar wildlife in het Chitwan Nationaal Park

Prijs vanaf € 1250

Prijs vanaf € 1300

24 - zuiderhuis.be/wereldreizen


INDIA Ladakh: Van Lamayuru naar Chilling (13 dagen) . Leh en de boeddhistische kloosters van de Indus . bezoek aan de kleurrijke gompa’s van Alchi en Lamayuru . mooie maar korte trekking over enkel hoge passen

BHUTAN Culturele hoogtepunten en Druk Path Trekking (8 dagen) . 3-daagse trekking tussen Sangaygang en Jemina . culturele hoogtepunten in en rond Paro en Timphu . ideaal als uitbreiding op uw reis naar Nepal of India

Prijs vanaf € 890

Prijs vanaf € 1935

De Markha vallei (17 dagen) . Leh en de boeddhistische kloosters van de Indus . sportieve trekking over een hoge pas naar een wonderlijke vallei . kennismaking met een gastvrije bevolking

LADAKH

Prijs vanaf € 1290

Actieve gezinsvakantie (14 dagen) . op maat van gezinnen met kinderen . korte trekking in de Shamvallei . ontmoeting met de nomaden aan het Tso­karmeer Prijs vanaf € 1498

Jeeptocht Lamayuru, Nubra en Tsomoriri (14 dagen) . jeeptocht langs Himalaya-landschappen . de mooiste boeddhistische kloosters: Alchi, Likir en Lamayuru . een nacht homestay in een traditioneel dorp

BHUTAN

Prijs vanaf € 1999

© foto’s

heidi de koninck

wim delarbre

zuiderhuis.be/wereldreizen - 25


Azië

CAMBODJA - CHINA – INDIA - INDONESIË – LAOS - MALEDIVEN - MYANMAR - SRI LANKA – THAILAND - VIETNAM

Azië fascineert. Of je nu door de druk wemelende steden van India reist of verpoost aan de oevers van de zacht kabbelende Mekong. Reizen door Azië is een totaalervaring. Een mix van culturele hoogtepunten en een vaak overweldigende natuur gecombineerd met een warme en gastvrije bevolking zorgen ervoor dat de Azië-reiziger snel zijn hart verliest.

© sven van daele

De meeste reizigers zijn vooral gecharmeerd

26 - zuiderhuis.be/wereldreizen

door de relaxe en ontspannen sfeer waarin de reizen zich afspelen. Het aangename klimaat dat men op veel bestemmingen aantreft zit daar zeker voor veel tussen.

Voor wie? Onze bestemmingen en reisformules zijn geschikt voor iedereen. Waar ook je interesse naar uit gaat onze bestemmingen hebben voor iedereen wel iets te bieden. De uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding zorgt

er voor dat je in Azië tegen een redelijke prijs een prachtige rondreis kan maken. Een aantal bestemmingen zoals Sri Lanka, Indonesië en Vietnam zijn ideaal als instapreis voor wie nog nooit een ‘wereldreis’ maakte.

Hoe? De klassieke en meest aangewezen formule voor een rondreis is een privé-wagen met chauffeur. Op deze manier maak je kennis met de bevolking en stop je waar je maar wil.

Langere afstanden kunnen overbrugd worden met een binnenlandse vlucht of treinrit. Op de meeste bestemmingen werken wij met een luchthaven-tot -luchthavenformule, waarbij onze lokale partners je op de luchthaven opwachten bij aankomst en je daar ook veilig en wel weer terugbrengen na een ongetwijfeld intense reiservaring. Afhankelijk van je wensen zijn excursies en bezoeken inbegrepen.


CHINA Hoogtepunten (15 dagen) . het karstgebergte in Guilin . meesterlijke bouwkunst in Beijing en het Terracottaleger in Xi’an . wandelen op hemelse hoogtes bij het Tibetaanse Songzanglin klooster

VIETNAM Drijvende steden en pagodes (14 dagen) . bont palet van diverse culturen en landschappen . overnachting in het idyllische Halong Bay . fietsen op het ritme van de Mekong Delta Prijs vanaf € 1550

Prijs vanaf € 2400

Minderheden van Zuid-China (17 dagen) . lokale bevolking met typische klederdracht . bijzondere bruggen- en trommeltorenarchitectuur in de houten Dong-dorpen . de Long Ji rijstterrassen Prijs vanaf € 3255

LAOS & CAMBODJA De mythe van de MekongCHINA (19 dagen) . gevarieerde natuur- en cultuurreis . uitgebreid bezoek aan de Khmer tempels van Angkor Wat . overnachting bij de lokale bevolking op het Tonle Sap meer

CHINA

Prijs vanaf € 2955

LAOS

De verborgen glimlach in Noord-Vietnam (16 dagen) . avontuurlijke reis ideaal voor gezinnen of een groepje vrienden . op bezoek bij de hartelijke bergvolkeren van Noord-Vietnam . jungle trekking, kajakken, zwemmen in grotten Prijs vanaf € 2235

VIETNAM & CAMBODJA Mysterieus Indochina (18 dagen) . de hoogtepunten van twee unieke bestemmingen in één reis . bont palet van diverse culturen en landschappen . uitgebreid bezoek aan de Khmer tempels van Angkor Prijs vanaf € 2340

VIETNAM CAMBODJA

CAMBODJA Op het ritme van de Mekong (15 dagen) . uitgebreid bezoek aan de Khmer tempels van Angkor Wat . bezoek aan de dorpen langs de Mekong . ontdekking van het platteland Prijs vanaf € 1610

© foto’s

heidi de koninck

carmen zanders

zuiderhuis.be/wereldreizen - 27


MYANMAR Gouden pagodes en groene heuvels (15 dagen) . ontmoet de hartelijke en bijzonder gastvrije bevolking . de mystieke tempels van Bagan . ontdek het platteland in en rond Hsipaw

INDONESIË Driemaal anders (20 dagen) . combinatie van Bali en Sulawesi . de paradijselijke Gili-eilanden . spiritueel Bali

Prijs vanaf € 1890

Gezinsreis Bali (12 dagen) . fietsen en wandelen langs rijstterrassen en tropisch regenwoud . kleurige onderwaterwereld rond het eiland Menjangan . Ubud, het culturele hart van Bali

THAILAND Avontuurlijke gezinsreis (14 dagen) . wervelend Bangkok per fiets . zip-line en trekking door het regenwoud . snorkelen in paradijselijk Phang Nga bay Prijs vanaf € 1550

Thailand off the beaten track (21 dagen) . Unesco-werelderfgoed in Sukhotai . de gouden driehoek aan de grens met Laos en Myanmar . drijvend hotel aan de rivier Kwai Prijs vanaf € 2050

Prijs vanaf € 2220

Prijs vanaf € 1575

MYANMAR

THAILAND

Java en Bali Classic (19 dagen) . Ubud, het culturele hart van Bali . Surrealistisch aandoende vulkaan landschappen en Javaanse hofcultuur . fietstocht doorheen de frisgroene rijst velden en snorkelen tussen de koraalriffen Prijs vanaf € 1730

INDONESIË Sumatra en Bali (14 dagen) . Bukit Lawang, de paradijselijke habitat van de Oerang Oetang . hindoeïstische tempels, koraalriffen en rijstvelden op Bali . de Ijen Prijs vanaf € 1830

Noord Sulawesi (10 dagen) . Pulau Bunaken, een topper voor duikers en snorkelaars · Tangkoko Batuangus natuurreservaat, een ongewoon veelzijdige flora en fauna · rustieke standresorts aan de rand van het regenwoud Prijs vanaf € 1005

Zuid Sulawesi (7 dagen) . de Toroja's, meesterstukjes van inheemse bouwkunst · fascinerend landschap van karstgebergtes · trektochten langs groene rijstvelden Prijs vanaf € 1015

Flores (10 dagen) . imposante berglandschappen en een indrukwekkende onderwaterwereld . witte zandstranden · de prehistorisch uitziende komodovaraan Prijs vanaf € 1175

INDONESIE

28 - zuiderhuis.be/wereldreizen

© foto liv goethals


INDIA De toppers van het noorden (18 dagen) . Punjab met de Sikh bevolking en de fascinerende gouden tempel . het hart van India aan de Ganges rivier in Varanasi . de paleizen van Rajastan en de Taj Mahal Prijs vanaf € 2395

Tempels en kruiden van Zuid-India (17 dagen) . de kleurrijke tempels van Madurai . Kerala backwaters per woonboot . Periyar nationaal park

INDIA

Prijs vanaf € 2765

Glorieus Gujarat (14 dagen) . culturele rondreis met aandacht voor authenticiteit en couleur locale . uitgestrekte vlakten met zinderende zoutpannen . wetlands met honderden vogelsoorten Prijs vanaf € 1995

SRI LANKA

MALEDIVEN Magische Malediven (4 dagen - verlenging) . relaxen op parelwitte stranden . duiken of snorkelen tussen kleurrijke tropische vissen

SRI LANKA Gezinsreis (14 dagen) . raften, fietsen en een rit op een ossenkar . met een open trein langs de theeplantages . natuurparken met olifanten en luipaarden Prijs vanaf € 1320

Boeddha’s Eiland (14 dagen) . wandelen langs world’s end en theeplantages . een mengelmoes van boeddhistische en hindoe cultuur . stranden en paalvissers

Prijs vanaf € 530

MALEDIVEN

Prijs vanaf € 1350

© foto heidi de koninck

zuiderhuis.be/wereldreizen - 29


Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland ALASKA – CANADA – Nieuw-Zeeland

Meer dan tienduizend kilometer scheiden Alaska en Nieuw-Zeeland en toch hebben ze heel wat gemeen. Ze zijn een mekka voor wie houdt van ruige, ongerepte natuurgebieden waar je van de ene verbazing in de andere valt.

© foto filip rasquin

Of je nu langs de eindeloze Denali Highway rijdt, de Rocky Mountains doorkruist of per ferry de Marlborough Sounds oversteekt, verwondering is nooit ver weg.

30 - zuiderhuis.be/wereldreizen

In Alaska en Canada ervaar je Noord-Amerika aan den lijve. Eindeloze highways, immense bergketens, goed georganiseerde Nationale Parken en de hartelijke ontvangst die zo typisch is voor de ‘pioniers’ die in deze afgelegen gebieden wonen. Nieuw-Zeeland laat geen enkel zintuig onberoerd. Je geniet er van de stilte, van het ruisen van de zee, van steeds wisselende natuurdecors, van een hoogstaande gastronomie en natuurlijk ook van de oprechte gastvrijheid en de no nonsense aanpak van de Kiwi’s.

Voor wie? Voor wie houdt van de natuur en graag ook zelf initiatief neemt voor een wandeling of een extra excursie. Als je kan genieten van prachtige autoritten die je door ongeëvenaarde decors voeren, zit je juist in Canada en Alaska. Af en toe de benen strekken op een wandeling hoort er natuurlijk bij. Voor Nieuw-Zeeland trek je best voldoende tijd uit: voor de meeste reizigers is dit een ‘once in a lifetime’-reis, het zou dus zonde zijn mocht je sommige toppers aan jou laten voorbijgaan.

Hoe? De beste manier om deze gebieden te verkennen is per huurwagen. Je reist op je eigen tempo en kan voldoende tijd uittrekken om te wandelen of te fotograferen. Wij reserveren voor jou elke avond een zacht bed op vaak unieke locaties. Een handig roadbook boordevol tips zorgt ervoor dat je het noorden niet kwijtraakt.


CANADA Parken van de Canadian Rockies (14 dagen) . uitgestrekte wouden, alpine weiden en diepblauwe meren . Rocky Mountainpracht . schitterende uitzichten langs de Trans Canada Highway

ALASKA

ALASKA De ontdekking van Alaska (17 dagen) . fjorden en gletsjers van het Kenai schiereiland . op zoek naar de grizzly . hoogtepunten van Centraal- en ZuidwestAlaska

Prijs vanaf € 1940

CANADA

Dwars door West-Canada (15 dagen) . gletsjers, besneeuwde bergtoppen en kristalblauwe meren . de mooiste parken tussen Calgary en Vancouver . wandelen langs de lange stranden het Pacifisch Regenwoud

Prijs vanaf € 3645

Prijs vanaf € 1665

De Rockies en de Inside Passage (15 dagen) . grote variatie aan wildlife . de parken van de Canadese Rockies . cruise langs de Inside Passage en Vancouver Island Prijs vanaf € 2240

NIEUW-ZEELAND Het land van de lange witte wolk (22 dagen) . combinatie van hoogtepunten en verborgen parels op Noorder- en Zuidereiland . onvergetelijke ontmoetingen met pelsrobben, dolfijnen en koningsalbatrossen . gevarieerde natuurpracht van kleurrijke kratermeren tot goudgele stranden

NIEUW-ZEELAND

Prijs vanaf € 3895

© foto benny verberck

zuiderhuis.be/wereldreizen - 31


Š foto jan delarbre

32 - zuiderhuis.be/wereldreizen


GROEPSREIZEN Kies je voor een groepsreis met een ervaren begeleider dan kan je hier ons volledig aanbod reizen buiten Europa vinden. Culturele reizen, natuurreizen, actieve wandelreizen – voor elk wat wils. 36 Latijns-Amerika 66 Himalaya 44 Afrika 78 Azië 58 Midden-Oosten en 84 Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland Centraal-Azië

zuiderhuis.be/wereldreizen - 33


Begeleide groepsreizen Zuiderhuis organiseert reeds meer dan 30 jaar actieve groepsreizen. Sinds de begindagen is er heel wat veranderd, maar de basisprincipes zijn nog steeds dezelfde: kleine groepen, ervaren begeleiders en een intense reisbeleving.

Echt kleine groepen Op enkele uitzonderingen na reizen wij steeds in groepjes van maximum 14 deelnemers. Het leuke hieraan is dat de deelnemers snel met elkaar en met de begeleider vertrouwd geraken. Je bent geen naamloos nummer, maar een volwaardig ‘mede’-reiziger. Een kleine groep biedt ook heel wat praktische voordelen: je kan je sneller verplaatsen en er kan ook gemakkelijker ingespeeld worden op lokale omstandigheden. Bovendien is de impact van een kleine groep op het vaak fragiele ecosysteem van de gebieden die we bezoeken beduidend lager

© heidi de koninck

Ervaren begeleiders Omdat het avontuur te kostbaar is om aan avonturiers over te laten, werken wij steeds met ervaren reisleiders die het klappen van de zweep kennen. De reisleiders worden geselecteerd op basis van hun kennis van het land en op hun sociale vaardigheden. Sommige begeleiders wonen permanent ter plaatse, anderen verblijven jaarlijks langere periodes op hun bestemming. Velen onder hen groeiden in de loop der jaren uit tot echte kenners van de door hen bezochte gebieden. Zij geven je de nodige achtergrondinfo, maken je wegwijs in de cultuur en gastronomie van het bezochte gebied en zorgen ervoor dat je de reis van je leven beleeft. Elk op hun eigen manier en met hun eigen accenten, laten ze je delen

34 - zuiderhuis.be/wereldreizen

in hun reispassie. Soms vormen zij een perfecte tandem met een lokaal team dat instaat voor de praktische kant van het reisgebeuren.

willen veel beleven en durven te kiezen voor het onverwachte.

Intense Reisbeleving

Doorgaans slapen we in sfeervolle hotels met een degelijk comfort. We kiezen eerder voor kleinschalige, familiaal gerunde accommodatie omdat we zo zeker zijn dat de opbrengst hiervan rechtstreeks de lokale bevolking ten goede komt. We durven echter ook soms kiezen voor een overnachting bij de bevolking of voor tenten. In dat geval zorgt Zuiderhuis voor alle kampeermateriaal.

Onze programma’s zijn ‘af’: geen vrijblijvende routes boordevol vrije dagen en optionele excursies. Dit betekent niet dat er geen ruimte is voor eigen initiatief. Neem je graag je tijd om te fotograferen of te filmen, dan kan dat. Trek je er liever eens enkele uurtjes alleen op uit om in vreemde cultuur te ‘verdwalen’ en de sfeer op te snuiven, ga gerust je gang. We bouwen onze reizen op in functie van het programma, niet in functie van de aanwezigheid van luxe-accommodatie. Omdat de wereld snel verandert, zijn ook onze reisroutes aan wijzigingen onderhevig: een authentiek dorpje kan op enkele maanden tijd volledig van sfeer veranderen door het aanleggen van een weg bijvoorbeeld.

Hoe zijn de groepen samengesteld? Zowel individuele reizigers als koppels reizen met Zuiderhuis. Van reis tot reis kan de groepssamenstelling erg verschillen. Zo bestaan sommige groepen vrijwel uitsluitend uit singles en tellen andere groepen een meerderheid aan koppels. Ook qua leeftijd kennen we een grote variatie, maar het grootste deel van onze reizigers is tussen de 35 en de 65 jaar jong. Een ding hebben al onze deelnemers echter gemeen: ze reizen graag,

Hoe zit het met de overnachtingen?

Hoe verplaatsen we ons? We verplaatsen ons meestal met privé-vervoer: een eigen minibus, krachtige jeeps met lokale chauffeur of per boot. Dit is de beste manier om op relatief korte tijd veel te zien en het laat ons toe om te stoppen waar we willen. Soms proeven we ook van de ‘couleur locale’ en nemen we een lokaal transportmiddel: een unieke manier om kennis te maken met een land en zijn inwoners. Op sommige bestemmingen nemen we binnenlandse vluchten om lange afstanden op een comfortabele manier te overbruggen.

Wat eten we? Lekker eten is voor Vlamingen zeer belangrijk. Onze reisleiders laten je op onze reizen dan ook kennis maken met de rijke gastronomische tradi-

ties van het gastland. Dit kan variëren van een typisch restaurant tot een kleurrijk eetstalletje langs de kant van de weg. Op een aantal reizen zorgt een lokaal team voor de maaltijden: met vaak beperkte middelen toveren zij lekkere schotels op tafel.

Is er een voorbereidende samenkomst? Ongeveer 1 maand voor afreis, plannen wij een samenkomst met alle deelnemers om het praktische reisverloop te bespreken en om al even kennis te maken. Je ontvangt hiervoor tijdig een uitnodiging. Kan je niet aanwezig zijn dan ontvang je alle info uiteraard achteraf.

Ik reis alleen: betaal ik een supplement? Voor alleenreizende deelnemers zijn er twee mogelijkheden. Je verkiest een individuele kamer? Voor de meeste bestemmingen kan dat, indien bij boeking aangevraagd en mits betalen van een supplement single. Meestal schrijven alleenreizenden in ‘op indeling’. Dan deel je een twee-of driepersoonskamer met een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht). Slechts op enkele reizen wordt om logistieke redenen een single supplement aangerekend aan de laatst ingeschreven solo-reiziger; dit wegens niet passende verdeling man/vrouw. We informeren je dit uiteraard bij inschrijving.


Hoe fysiek zwaar is deze reis? Bij het maken van een keuze van je reis moet je je naast de bestemming ook laten leiden door het karakter van de reis, de graad van sportiviteit en het overnachtingscomfort. Het is belangrijk dat je een reis kiest waarbij het wandelritme en de graad van inspanning aan je verwachtingen voldoen. Om te helpen bij je keuze hebben we aan iedere reis een waardering toegekend. Hiernaast vind je onze indeling. Wakkere reizigers merken dat het aanbod groepsreizen van Wereldreizen uitgebreid werd met de trekkings van Wandelreizen. Meer en meer lopen de interesses van het Zuiderhuis-publiek door elkaar, vandaar de keuze voor één brochure verre reizen. Wandelreizen focust op het sportieve en op het wandelen als doel van de reis. Het aanbod is divers: van lichte wandelingen tot stevige trekkings. Wereldreizen kiest voor een mix van contacten met de lokale bevolking, culturele bezoeken en actieve natuurbeleving, waar mogelijk met af en toe een recreatieve wandeling. De wandelreizen worden vermeld met

fysiek 0,5

fysiek 4

comfort 1

Geen specifieke conditie vereist. Wandelingen of vergelijkbare activiteiten van maximum 2 uur per dag.

Reizen die omwille van de hoogte, het hoge rugzakgewicht en/of andere redenen duidelijk zwaarder zijn dan alle andere reizen. Deze reizen stellen hoge eisen aan het uithoudingsvermogen en vergen enige ervaring. Training vooraf is voor iedereen noodzakelijk.

Tentovernachtingen.

fysiek 1

Een normale gezondheid volstaat. Gemiddeld 3 à 5 uur wandelen per dag of activiteiten die max. 3 à 5 uur in beslag nemen, met geringe hoogteverschillen afhankelijk van de bestemming tot ca. 400 meter per dag. Goed te been zijn is een must. fysiek 2

Gemiddeld 5 à 6 uur wandelen per dag, uitzonderlijk eens langer. Hoogteverschillen tot ca. 900 meter per dag. Wandelingen met een dagrugzak. Voor iedere reiziger met een goede basisconditie. fysiek 3

Sportieve tochten. Gemiddeld 6 à 8 uur trekken per dag. Tochten met hoogteverschillen boven de 1000 meter of tochten met trekrugzak. Een goede fysieke conditie en een goed uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk.

comfort 2

Berghutten of hostels met gemeenschappelijke slaapvertrekken of -zaaltjes. comfort 3

fysiek 5

Tochten met een expeditie-karakter. Omwille van extreme klimatologische omstandigheden, hooggebergte terrein of zware uitrusting vereisen deze tochten een uitstekende fysieke conditie en een groot doorzettingsvermogen. NOTA Valt een tocht tussen 2 niveaus (bv. 5 dagen voldoen aan niveau 2 en 4 dagen aan niveau 3) dan krijgt de reis niveau 2,5. Wandel je meer dan 6 uur maar de hoogteverschillen zijn minder dan 1000 m dan krijgt een reis niveau 2,5. Voldoet de reis aan alle specificaties van niveau 2 maar het terrein of het klimaat zorgen ervoor dat de reis zwaarder wordt dan krijgt de reis niveau 2,5.

Tweepersoonskamers in guesthouses of hotels met gemeenschappelijk sanitair. comfort 4

Tweepersoonskamers in middenklasse hotel, guesthouse of lodge met privé-sanitair. comfort 5

Zeer comfortabele logies in hotels of een lodge met een hoog comfort door de aanwezigheid van bepaalde faciliteiten of door een bijzondere ligging. Tweepersoonskamers met privé-sanitair. NOTA Indien het logies afwisselend van het karakter van niveau 2 en niveau 3 zijn, dan krijgt de reis niveau 2,5.

zuiderhuis.be/wereldreizen - 35


Š heidi de koninck

36 - zuiderhuis.be/wereldreizen


LATIJNS-AMERIKA Een Latino sfeer in ongerepte landschappen en natuur. Dat is wat reizigers naar Latijns-Amerika staat te wachten. De link naar Europa is, zeker in de steden, nooit ver weg maar op het platteland maak je ook kennis met boeiende oude culturen. 38 Nicaragua - In de voetsporen van Sandino 39 Ecuador - Het eiland van de Andes 40 Peru - Hoogtepunten van de Inca-cultuur

41 42 43

Peru - Trekking in de Collidera Huayhuash Brazilië - País tropical Argentinië en Chili - Patagonia: Naar het einde van de wereld

zuiderhuis.be/wereldreizen - 37


Nicaragua - In de voetsporen van Sandino Landschappen gedomineerd door meren en vulkanen Talrijke wandelingen Koloniale architectuur DAG 1 VLUCHT NAAR MANAGUA

transport

Bij aankomst verwelkoming en hoteltransfer.

Bus en ferry. comfort

Kleinschalige, comfortabele hotels en guesthouses (kamers met badkamer). fysiek

Doorsnee conditie en sportieve ingesteldheid. Veel korte, soms ook een iets langere wandeling (2 à 4 uur). Tijdens de wandelingen enkel dagrugzakje te dragen. klimaat

We reizen in de ideale reisperiode. Tropisch warm en zonnig, occasioneel regenbuitje mogelijk. inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen, excursies en toegangsgelden volgens programma, 11 ontbijten, Nederlandstalige reisleiding, vooraf betaalbare luchthaventaksen.

DAG 2 EN 3 HET HOOGLAND VAN MATAGALPA

Rit naar de noordelijke hooglanden van Matagalpa. Twee nachten logies in een eco-lodge omringd door nevelwoud en koffieplantages. Wandeling in een mistig nevelwoud met unieke vegetatie: bijna elke boom in het bos is begroeid met epifyten zoals varens, mossen, bromelia’s, orchideeën. Tijdens een koffietour zien we hoe koffie groeit, geoogst en verwerkt wordt. DAG 4 TOT 6 LANDELIJK ESTELI

Rit naar het noorden, naar het landelijke Esteli. We zoeken kennismaking met de lokale bevolking: bezoek aan een tradtionele finca (boerderij)

en vervolgens aan een sigarenfabriek. En tijdens een bergwandeling bewonderen we lokale kunst; in de rotsen zijn bizarre kunstwerken uitgehouwen. De volgende dag trekken we de wandelschoenen aan voor een avontuurlijke wandeling in de Somoto Canyon. DAG 7 EN 8 HET KOLONIALE LEON

Verder naar de universiteitsstad Léon, een Spaans koloniale stad vol van geschiedenis. De geest van de revolutie waart hier nog rond. Tijdens de stadsverkenning ontmoeten we misschien wel oud-strijders van de revolutie? De Cerro Negro is een vrij jonge vulkaan; de klim naar het panoramisch uitzichtpunt loont, we genieten er van een spectaculair zicht op de omringende vulkanen. Afdalen doen we te voet, we

zakken soms wel tot onze enkels in een dikke laag vulkanisch as. Nadien gaan we de voeten wassen aan het strand van Las Penitas. DAG 9 TOT 11 GRANADA EN VULKANEN

Granada is het paradepaardje voor koloniale architectuur. Stadsbezoek: dwalend door de smalle straatjes ontdekken we kerken, kleurrijke marktjes, sfeervolle pleinen en rum-barretjes; liefhebbers genieten er van een heerlijke ‘Flor de Cana’. De Masaya vulkaan domineert het landschap. Na de excursie naar deze actieve vulkaan – bijzonder indrukwekkend is de 300m diepe krater - rest er tijd voor een bezoek aan een sfeervol dorp waar we genieten van typische marimba-muziek. Op een wandeling naar de krater van de Mombacho vulkaan vertelt een lokale natuurgids over de fauna en flora van het nevelwoud. DAG 12 EN 14 OMETEPE EN NICARAGUA-MEER

niet inbegrepen

Rit naar de haven voor de ferry naar het eiland Ometepe, in het uitgestrekte Nicaraguameer. Het eiland wordt gevormd door twee vulkanen. Een boswandeling biedt goede kansen op spotten van brul-en kapucijnapen. Ook een voormiddag kajakken in het natuurgebied van de Rio Istian staat op het programma, een ideale kans voor vogelobservatie. Voor de niet-kajakkers: heerlijk relaxen aan een tropisch strand of wandelen naar de nabijgelegen kustdorpjes. Op dag 14 terugrit naar Managua.

Resterende maaltijden (richtbudget € 20 per dag), optionele excursies, vertrektaks Managua. documenten

Geldige reispas verplicht. deelnemers

min. 8 - max. 14 reisleiding

Nederlandstalige reisleider.

DAG 15 EN 16 TERUGVLUCHT UIT MANAGUA. datum en prijs per persoon

09.11.18

- 24.11.18

38 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 2790

© foto marc missinne


Ecuador - Het eiland van de Andes Actieve vulkanen in de Andes Maagdelijk regenwoud in Cuyabeno Zwoele Caraïbische sfeer aan de kust DAG 1 HEENREIS

DAG 8 CHIMBORAZO VULKAAN

Vlucht naar Quito. Bij aankomst hoteltransfer.

Een dag stadsbezoek Quito laat toe te acclimatiseren aan de hoogte (Quito ligt op 2800m).

De witte piek van de Chimborazo (6310m) is de hoogste van het land en domineert het natuurreservaat. Al wandelend is de kans groot dat we vicuna’s spotten. ’s Avonds komen we aan in Riobamba.

DAG 3 HET KRATERMEER VAN CUICOCHA

DAG 9 EN 10 GUAMOTE EN OMGEVING

DAG 2 QUITO

De azuurblauwe Laguna de Cuicocha is in feite een oude kratermond van de Cotacachi vulkaan. Op een wandeling (4-tal uur) genieten we van fraaie vulkaanpanorama’s en bewonderen we een veelzijdig planten-en dierenleven. DAG 4 TOT 7 AMAZONETOCHT

Binnenlandse vlucht van Quito naar Lago Agrio. Van daaruit naar de Cuyabeno-rivier en verder per motorkano naar het Cuyabeno reservaat, een beschermd tropisch (primair) regenwoud. Logies in een sfeervolle lodge aan de Laguna Grande, een uitstekende locatie om Amazone wildlife te spotten. Boeiende dag en nachtwandelingen, vogelobservatie, boomkanotochten. Op dag 7 terug naar Quito (transfer overland).

Rit naar Guamote, een authentiek indianendorp in de Altiplano. De wekelijkse markt op donderdag lokt duizenden indianen uit de wijde omgeving, al heel vroeg ’s morgens is het een drukte van jewelste. Na het bezoek aan de markt verkennen we – o.l.v. een lokale ngo - enkele nog puur traditionele indianendorpen in de omgeving. De volgende dag trekken we de wandelschoenen aan voor een stevige dagwandeling aan de meren van Ozogoche. DAG 11 EN 12 CUENCA

Op weg naar Cuenca mogen we de Inca-ruïne van Ingapirca zeker niet missen. Op dag 12 bezoek aan Cuenca. Het is heerlijk flaneren in deze

oude Spaans koloniale stad met smalle straatjes, gezellige pleinen en marktjes. DAG 13

DAGWANDELING CAJAS

transport

Gecharterde bus, binnenlandse vlucht (1), motorboot en boomkano.

Door gletsjers uitgesleten liggen tientallen kleine en grotere meren, wisselend in kleur van groen tot diepblauw en zwart, verspreid in de Altiplano van het Cajas nationaal park (3800m). Dagwandeling midden een unieke fauna en flora.

comfort

DAG 14 NAAR DE KUST

fysiek

Comfortabele en sfeervolle hotels (3***), kamers met douche en toilet. In de Amazone: eenvoudige maar gezellige bungalows met sanitair. Aan zee: mooi gelegen lodge aan een tropisch strand.

Transferrit naar Puerto Lopez, aan het nationaal park van Machalilla. Drie nachten logies in idyllisch gelegen bungalows, op het strand, met zicht op zee.

Veel korte, soms ook iets pittiger wandelingen (3 à 5 uur). De wandelingen zijn technisch eenvoudig maar kunnen door de grote hoogte (3000 à 4500m), het ruwe terrein en klimatologische omstandigheden (vochtig warme jungle) inspannend zijn.

DAG 15 ZWOELE TROPISCHE SFEREN

klimaat

Dagexcursie en wandeling naar de parelwitte zandstranden en kustsavanne van Los Frailes en Tortuguita. DAG 16 RELAXEN AAN ZEE

Vrije dag. Relaxen aan zee is een ideale afsluiter: zwemmen, snorkelen, genieten van een lange strandwandeling. Optioneel: excursie en boottocht naar Isla De Le Plata ‘klein Galapagos’. DAG 17 EN 18 TERUGREIS

Transfer naar Guayaquil luchthaven voor terugvlucht. Aankomst op dag 18.

Wisselvallig in het hooggebergte. Zonnig overdag maar op grote hoogte en ’s nachts kan het koud zijn. In de Amazone en aan zee: tropisch warm en vochtig. inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen op basis van twee-of driepersoonskamer, excursies en parktaxen volgens programma, alle ontbijten, 6 lunches, 3 dagen volpension, Nederlandstalige reisleider en plaatselijke gidsen, vooraf betaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Overige maaltijden, facultatieve excursies, toegangsgelden in Quito en Cuenca. documenten

Geldige reispas verplicht.

Een individuele extensie cruise Galapagos (4, 5 of 8 dagen) is mogelijk.

deelnemers

min. 10 - max. 14 reisleiding

Nederlandstalige reisleider.

datum en prijs per persoon

05.09.18 © foto liv goethals

- 22.09.18

€ 3948

zuiderhuis.be/wereldreizen - 39


Peru - Hoogtepunten van de Inca-cultuur Afwisselende mix tussen cultuur en natuur Inclusief Colca Cañon, Cuzco en Machu Picchu Comfortabele hotels DAG 1 EN 2 VLUCHT NAAR LIMA

transport

Bus, boot, trein en twee binnenlandse vluchten.

Vlucht naar de hoofdstad Lima. Verkennende stadswandeling.

comfort

Sfeervolle en comfortabele hotels (3***), steeds kamers met eigen sanitair. fysiek

Een doorsnee conditie volstaat. De reis situeert zich wel op grote hoogtes (rond 3800m). klimaat

Wisselvallig klimaat, divers volgens regio. Meestal zonnig en warm, op grotere hoogte kouder en soms winderig.

DAG 3 AREQUIPA

Vlucht naar Arequipa, de bijzonder aantrekkelijke oud Spaans koloniale stad aan de voet van de Misti-vulkaan. We bezoeken er sfeervolle plaza’s, de kathedraal en andere imposante monumenten. Vervolgens bewonderen we het Santa Catalinaklooster. DAG 4 EN 5 COLCA CANYON

Na een mooie bergrit zien we voor het eerst la-

ma’s en vicuna’s, en de Colca Cañon, een van de diepste ravijnen ter wereld. We vertoeven in traditionele dorpjes, maken kennis met bewoners en terwijl we ‘El Condor pasa’ van Simon en Garfunkel neuriën, zien we de legendarische vogel zijn enorme vleugels spreiden over de vallei. DAG 6 EN 7 TITICACAMEER

Transfer naar Puno. Berglandschap wijkt voor Altiplano. In Puno proeven we authentieke Indiaanse cultuur. En daarna lonkt het mythische Titicacameer. We verkennen het eiland en verwonderen ons over de drijvende eilanden van de Uros.

inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen en excursies volgens programma, ontbijten, toegangsgeld voor Machu Picchu, Nederlandstalige reisbegeleiding en lokale Engelstalige gidsen, voorafbetaalbare luchthaventaksen.

DAG 8 TOT 12 CUZCO EN DE HEILIGE VALLEI

Langs de weidse Altiplano reizen we naar het oergezellige Cuzco waar we verdwalen in de smalle steegjes, wandelen langs Spaanse koloniale herenhuizen, kloosters, musea en een zee van rode pannendaken. Onderweg stoppen we aan de ‘Sixtijnse kapel’ van Zuid-Amerika, de Andahuaylillas kerk. We ontdekken te voet de prachtige Inca-sites in de buurt van Cuzco, o.a. Pisac, een van de best bewaarde Inca-steden in de heilige vallei. Na het bezoek aan de site van Moray en de zoutterrassen van Maras dalen we af naar de Urubambarivier. DAG 13 MACHU PICCHU

We eindigen deze bijzondere cultuurrreis met een absoluut hoogtepunt: het aanschouwen van de heiligste plaats van de Inca’s. Machu Picchu laat zelfs de meest verwende reiziger met verstomming staan. De Incastad is bovendien subliem gelegen; op een hoogte van 2350m, in een overgangsgebied van de Andes naar de jungle, enerzijds zijn er de bergen maar anderzijds bestaat de vegetatie al grotendeels uit tropische gewassen. O.l.v. een lokale gids genieten we van deze oogverblindende ruïne en proberen haar geheimen te ontsluieren.

niet inbegrepen

Lunches en diners, andere toegangsgelden (richtbudget € 100). documenten

Geldige reispas verplicht. Bij inschrijving ontvangen we graag een kopie van de reispas, nodig voor de permit voor Machu Picchu. deelnemers

DAG 14 INCA RUÏNES

min. 10 - max. 14

Dagexcursie naar de Inca-ruïnes van Ollantaytambo en Pumamarca. Na de kleurrijke Indianenmarkt in Huilloc wandeling langs enorme Inca-terrassen.

reisleiding

Nederlandstalige reisleider + lokale gidsen.

DAG 15 EN 16 TERUGVLUCHT

Vrije voormiddag in Cuzco. Aansluitend op de terugvlucht luchthaventransfer en terugvlucht vanuit Cuzco, via Lima en Madrid. Aankomst in Brussel op dag 16.

data en prijzen per persoon

07.09.18 – 22.09.18 02.11.18 – 17.11.18 40 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 3645 € 3645

© foto helen demeyer


Peru - Trekking in de Cordillera Huayhuash Acclimatisatiewandelingen in de Cordillera Blanca 11-daagse Huayhuash circuit Bezoek aan Lima en de archeologische site van Chavin de Huantar DAG 1 EN 2 LIMA

Vlucht naar Lima en bezoek aan het historische centrum op dag 2. DAG 3 TOT 6 HUARAZ

Op dag 3 verplaatsen we ons naar Huaraz, toegangspoort tot de Cordillera Blanca. Vanuit Huaraz maken we een daguitstap naar de archeologische site van Chavin de Huantar en maken we

twee fantastische acclimatisatiewandelingen. Vanuit Cebollapampa klimmen we langs watervallen en liefelijke meertjes naar het indrukwekkende Laguna 69. De omringende witte bergtoppen en gletsjers weerspiegelen in het smaragdgroene gletsjermeer. We heben oa een fantastisch zicht op de Huascaran, met 6768 meter de hoogste berg van Peru.

DAG 7 TOT 17 HUAYHUASH CIRCUIT

We verlaten Huaraz en reizen, langs enkele traditionele Peruaanse dorpjes, naar Cuartelwain (4150 m), startpunt van de Huayhuash trekking. De Cordillera Huayhuash werd bij ons vooral bekend door het boek ‘Touching the Void’ van Joe Simpson, waarin Simpson zijn hachelijke avontuur en wonderbaarlijke redding bij de beklimming van de Siula Grande verhaalt. Dit gebied is puur en ruig - de Andes op zijn extreemst. De bergen vormen een bijna verticale wand die opeens tevoorschijn komt uit het omringende hoogland. De tocht leidt ons over verschillende hoge passen, langs turquoise meren, quenua bossen en groene Andesweiden, begraasd door wilde lama ‘s. Overal hebben we onvergetelijke zichten op de met sneeuw en ijs bedekte vijf- en zesduizenders. Boven ons zweeft de condor op zoek naar kadavers van herten of runderen. We kamperen op schitterende plekjes, langs een heldere beek of bij een glinsterend meer met zicht op imponerende bergen. Mooiere kampeerplaatsen kan je je niet voorstellen. In elf dagen wandelen we rond het adembenemende Huayhuash-massief. Het circuit geldt als een van de mooiste trektochten ter wereld - een hooggebergtetrekking op zijn best. DAG 18 TOT 20 TERUGREIS

Vanuit Huaraz reizen we terug naar Lima. Voor we weer huiswaarts keren slenteren we nog een laatste keer door de straten van de hoofdstad.

transport

Comfortabele lange afstand bus tussen Lima en Huaraz. Minibus voor de overige transfers. comfort

Hotel in Lima en Huaraz – tenten tijdens de trekking (incl. keuken- en eettent met tafel en stoelen). fysiek

Vrij zware trekking over verschillende hooggelegen bergpassen. +/- 10 dagen boven de 4000 meter. Gemiddelde 6 à 7 uur wandelen per dag. klimaat

Doorgaans zonnig en stabiel weer. Dagtemperaturen tussen de 15 en 20°C - ’s nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. inbegrepen

Vlucht Brussel-Lima (h/t), transfers ter plaatse, overnachtingen, excursies volgens programma, volpension tijdens de trekking, Nederlandstalige reisleider, plaatselijke gids, kok, ezeldrijver, vervoer van bagage met ezels, ‘nood’ paard, tweepersoonstenten, keukentent, eettent met tafels en stoelen, toilettent, gemeenschappelijk kampeermateriaal, vooraf betaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Meeste maaltijden tijdens de hotelovernachtingen in Lima en Huaraz. documenten

Geldige reispas. deelnemers

min. 6 - max. 11 reisleiding

Eric Sackx - bijgestaan door lokale gidsen.

data en prijzen per persoon

03.07.18

- 22.07.18 in voorbereiding zuiderhuis.be/wereldreizen - 41


Brazilië – Pais tropical Fauna en flora in de Pantanal en Chapada's Twee wereldwonderen in een reis: Iguaçu en Cristo Redentor Afrikaanse ritmes en sfeer in (Salvador da) Bahia DAG 1 TOT 3 RIO DE JANEIRO

transport

Gecharterde bus en enkele binnenlandse vluchten. comfort

Comfortabele en sfeervolle hotels. Kamers met douche en toilet. fysiek

In Iguaçu, de Pantanal en de Chapada’s worden er verschillende wandelingen gedaan. Deze variëren van enkele uren tot een halve dag De hoogteverschillen zijn gering. klimaat

Warm in heel het land. Het is nog droog en zonnig seizoen wat niet uitsluit dat er af en toe een bui kan vallen. inbegrepen

Aankomst in Rio de Janeiro. Op een daguitstap bezoeken we twee fantastische locaties: de Suikerbroodberg en de Corcovado Op de top van de Corcovado staat het reusachtige Christusbeeld dat verkozen is tot een van de nieuwe wereldwonderen met prachtige zichten op de stad. Nadien een vrije dag om nog meer van Rio de Janeiro te ontdekken. Bezoek de botanische tuinen, verken de oude wijk Santa Teresa of relax op de beroemde stranden waar alles draait om zien en gezien worden. DAG 4 TOT 6 DE WATERVALLEN VAN IGUAÇU

We bezoeken zowel de Braziliaanse als de Argentijnse kant. Er zijn goede wandelpaden die ons

soms tot heel dicht bij het water brengen. Aan de Argentijnse kant heb je de 'Garganta del Diabolo' waar je bijna bovenop de waterval staat. DAG 7 EN 8 CHAPADO DOS GUIMARÃES

Vanuit Cuiaba rijden we naar het nationale park ‘Chapada dos Guimarães’. Aan de ´Lagoa Azul´ maken we een snorkelexcursie. Je laat je rustig meedrijven met boven je een dichte jungle met apen, toekans en slangen en onder water exotische en kleurrijke vissen. Vervolgens bezoeken we een poeltje vol palmbomen waar een grote kolonie grote rode Ara’s hun nesten heeft. Een spectaculair gezicht om tegen de schemering deze dieren te zien aan- en afvliegen.

Vluchten, transport, overnachtingen op basis van tweepersoonskamers, excursies volgens programma, alle ontbijten, volpension tijdens verblijf in Pantanal, Nederlandstalige reisleider en plaatselijke gidsen. niet inbegrepen

Overige maaltijden, facultatieve excursies op dag 3 en 16, toegangsgelden.

DAG 9 TOT 11 PANTANAL

We verblijven enkele dagen in een sfeervolle lodge We verkenningen het omliggende gebied te voet, te paard, per kano en per motorboot. Met een beetje geluk zien we reuzenotters, kaaimannen, apen, capibara's, papegaaien, toekans en anaconda’s en gaan we vissen op piranha’s. DAG 12 EN 13 SALVADOR DA BAHIA

Salvador is een stad met sterke Afrikaanse invloeden in de keuken, de muziek en de religie. We bezoeken onder andere het oude stadsdeel Pelourinho dat heel Portugees oogt. DAG 14 TOT 16 CHAPADA DIAMANTINA

We duiken weer het binnenland in naar de Chapada Diamantina, een groot natuurgebied met spectaculaire grotten met kristalheldere meertjes, watervallen en grillig gevormde rotsformaties. We trekken er twee dagen op uit om het gebied te verkennen. Op de verschillende uitstappen bezoeken we en wandelen we naar watervallen en uitkijkpunten. DAG 17 EN 18 MORRO DE SÃO PAOLO

documenten

In Salvador stappen we op een ferry naar Morro de São Paulo, een tropisch eiland vol mangroves, kokospalmen en heerlijke stranden. Snorkelen en relaxen zijn de sleutelwoorden op dit eiland. Ook vissersgehuchtjes en enkele oude koloniale nederzettingen zijn absoluut een bezoekje waard.

Geldige reispas verplicht. deelnemers

min. 8 - max. 14 reisleiding

Nederlandstalige reisleider.

DAG 19 EN 20

Naar Salvador en terugvlucht.

datum en prijs per persoon

30.09.18

- 20.10.18

42 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 3895 © foto heidi dekoninck


Argentinië en Chili - Patagonia: naar het einde van de wereld Torres del Paine W-trekking en dagwandelingen in El Chalten en Ushuaia Reusachtige gletsjers zoals de Perito Moreno Walvissen, pinguïns en zeeolifanten in Peninsula Valdés DAG 1 EN 2 BUENOS AIRES

Vlucht naar Buenos Aires. Verkennende stadswandeling. DAG 3 EN 4 PENINSULA VALDES

Dit schiereiland bevat een enorme verzameling aan zeedieren. Van walvissen tot pinguïns, zeeleeuwen en zeelolifanten. We maken een excursie langs de grootste trekpleisters van het schiereiland en tijdens een boottocht speuren we naar walvissen. DAG 5 TOT 7 USHUAIA

Aangekomen in Ushuaia, aan het ‘einde van de wereld’, maken we diverse boeiende uitstappen. Een boottocht op het Beagle kanaal brengt ons langs de bekende vuurtoren en vanop de boot kunnen we de mooie zuid-Patagonische landschappen bewonderen. We gaan op een wandeling naar de Martial gletsjer vanwaar we alweer impressionante zichten hebben op de omgeving. Vervolgens verkennen we het nationaal park van Tierra del Fuego. DAG 8 TOT 13 TORRES DEL PAINE

Vlucht naar El Calafate en transfer naar Chili. In het Torres del Paine nationaal park kiezen we voor de klassieke W-trekking en overnachten er in comfortabele berghutten. Gedurende vijf dagen kunnen we ten volle genieten van spectaculaire landschappen met zicht op de rotsformaties Torres en Cuernos en op de Franse en Grey gletsjers.

wandelingen naar uitkijkpunten op de bergen Fitz Roy en Cerro Torre. Na de wandeling genieten we van het comfort vanv douche en bed en de lekkere Argentijnse keuken en wijn. We brengen vervolgens ook een bezoek aan de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer.

DAG 19 BUENOS AIRES

Vrije dag in bruisend Buenos Aires. Facultatief: in functie van de interesses van de groep zal de reisleider optionele excursies voorstellen.

transport

Soms privé-bus, voor enkele transfers gedeeld met andere toeristen. Binnenlandse vluchten (4). comfort

DAG 20 EN 21 TERUGREIS NAAR BRUSSEL.

Comfortabele en sfeervolle hotels op basis van tweepersoonskamers. Slaapzalen en/ of meerpersoonskamers van 4 tot 10 personen tijdens de Torres del Paine trekking (4 nachten). fysiek

Een goede conditie is vereist. Alhoewel je nooit op grote hoogte bent zijn er op sommige wandelingen toch veel hoogteverschillen. Enkele wandelingen van meer dan 20 km. Het dragen van bagage is beperkt tot persoonlijke items tijdens de 5-daagse. klimaat

Vier seizoenen in een dag. Van stralend blauwe lucht tot regen en wind. Temperaturen tussen 15 a 25 graden. inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen op basis van tweepersoonskamers, excursies volgens programma, alle ontbijten, volpension tijdens verblijf in Torres del Paine, Nederlandstalige reisleider en plaatselijke gidsen. niet inbegrepen

Overige maaltijden, facultatieve excursies, toegangsgelden. documenten

Geldige reispas verplicht. deelnemers

min. 8 – max. 13 reisleiding

Nederlandstalige reisleider. DAG 14 TOT 18 GLACIARES / PERITO MORENO

El Chalten is een uit de kluiten gewassen klimmersdorp en de ideale uitvalsbasis voor prachtige

datum en prijs per persoon

25.11.18

- 15.12.18

€ 5895

zuiderhuis.be/wereldreizen - 43


Š foto steven andries

44 - zuiderhuis.be/wereldreizen


AFRIKA

Op ‘jacht’ naar de big five of naar de top van de hoogste berg van Afrika. In Madagaskar leer je dan weer een totaal andere wereld, van lemuren en kameleons, kennen. Met de ondersteuning van de reisleider en het lokale gids is avontuur gegarandeerd. 46 47 48 49 50 51

Tanzania - De grote trek Tanzania - Kilimanjaro en safari Madagaskar - Allemaal beestjes Zuid-Afrika - Het noorden, Swaziland en Lesotho Zuid-Afrika - De kaap, de tuin van Afrika Zuid-Afrika Grand tour, van noord naar zuid

52 Namibië - Comfortabele ontdekkingsreis door Zuid-Namibia 53 Botswana - De ultieme safari belevenis 54 Magisch Marokko 55 Marokko - De Rozenvallei 56 Marokko - De Mgoun 57 Marokko - Toubkal

zuiderhuis.be/wereldreizen - 45


Tanzania – De grote trek Een miljoen zebra’s en gnoes op weg naar de uitgestrekte vlakten van de Serengeti De ‘Big Five’ in Tarangire en de Ngorongoro Krater Kennismaking met de Nilotische stammen van ‘The Great Rift’ DAG 1 VLUCHT NAAR KILIMANJARO

transport

Transfers in een 4WD Toyota Landcruiser met dak dat opent tijdens de ‘game drives’. comfort

Overnachtingen in de nationale parken in mooie ‘luxury tented lodges’. Overnachtingen buiten de parken in kleinere hotelletjes, een missiepost of bij een gastgezin. fysiek

Doorsnee conditie klimaat

Einde droog seizoen. Ca 25 graden. Weinig kans op regen. inbegrepen

Intercontinenale vluchten, overnachtingen, maaltijden, vervoer, excursies, toegangsgelden en taksen volgens programma, reisleiding, bijdrage garantiestelling. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 6 – max. 12 reisleiding

Nederlandstalige reisleider samen met lokale gidsen (Engelssprekend).

In maart 2019 programmeren we een groepsreis die focust op het kalverseizoen in Serengeti. 1,5 miljoen gnoes en zebra’s komen er kalveren. Ze worden op de voet gevolgd door jachtluipaarden en leeuwen die een gemakkelijke prooi niet laten liggen. Spektakel verzekerd! Raadpleeg de website voor meer info.

datum en prijs per persoon

24.09.18

- 06.10.18

46 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 3890

Bij aankomst in Kilimanjaro verwelkoming en transfer naar Arusha.

is. Ook de zeldzame servalkat en de zwarte neushoorn kunnen we hier soms spotten. DAG 7 TOT 9 SERENGETI

DAG 2 EN 3 TARANGIRE NATIONAAL PARK

Tarangire National Park is de vergeten parel van het noordelijke safari-circuit. Met zijn glooiende heuvels, majestueuze baobabs en enorme kuddes olifanten is dit park niet te missen. Naast de grote kolossen vind je er ook leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden en met een beetje geluk zelfs wilde honden. Het park prijkt ook bovenaan op het lijstje van vogelliefhebbers. DAG 4 EN 5 HET ONVERSNEDEN AFRIKA

Via het kleurrijke stadje Mto wa Mbu bereik je de top van ‘the Great Rift’. Een lokale wandelgids neemt je van hieruit mee naar Endallah, de thuishaven van de WaIraqw. Twee nachten logeer je in het huis van een Tanzaniaans gastgezin. Ze nemen je mee naar de rand van de Great Rift waar je een fantastisch zicht hebt op het aangrenzende Lake Manyara National Park. Je bezoekt de school en het dispensarium en maakt kennis met de gebruiken van de WaIraqw. ‘s Avonds kaart je na rond een kampvuurtje in de tuin. DAG 6 NGORONGORO KRATER

De Ngorongoro krater is één van de grootste intacte kraters ter wereld en wordt beschouwd als een natuurlijk wereldwonder. De concentratie aan dieren op de kraterbodem is ongeëvenaard. De lokale Masai mogen in het droge seizoen hun kuddes vee in de krater laten grazen.

Op de eindeloze vlakten van de Serengeti maakten de beste tekenaars van Disney hun schetsen voor ‘De Leeuwenkoning’. In de maand oktober valt er in de Serengeti doorgaans nog meer te beleven dan anders. Een miljoen gnoes en zebra’s wagen zich er aan de levensgevaarlijke oversteek van de Mararivier. Een natuurspektakel zonder gelijke waar je met een beetje geluk getuige van kan zijn. De ontelbare andere dieren zijn een extra troef. DAG 10 TOT 12 MASAI EN NATRONMEER

Op de glooiende heuvels van Loliondo trachten de Masai en hun gezworen vijanden, de Sonjo, vreedzaam naast elkaar te leven. In het lager gelegen Engare Sero is er slechts één heerser: de nog actieve vulkaan Ol Doinyo Lengai, de heilige berg van de Masai. In deze ruwe halfwoestijn leeft de herdersstam in harmonie met de grillige en soms ongenadige natuur. Het uitgestrekte en mysterieuze Natronmeer is tevens de broedplaats voor een van de grootste kolonies flamingo’s ter wereld. Drie dagen combineer je avontuurlijke activiteiten met een onderdompeling in de levensgewoonten van de Masai. DAG 13 TERUGREIS OF EXTENSIE

Terugvlucht uit Kilimanjaro of individuele verlenging (beklimming van de Kilimanjaro of Mount Meru of een strandverblijf op Zanzibar).

Nadat je de eerste leeuwen hebt gespot zal je beseffen dat dit best een gewaagde onderneming © foto steven andries


Tanzania - Kilimanjaro en safari Trekking Kilimanjaro; de hoogste berg van Afrika Op zoek naar de ‘Big Five’ in Tarangire en de Ngorongoro Krater Kennismaking met de Masai en WaIraqw DAG 1 VLUCHT NAAR KILIMANJARO

DAG 7 FIETSTOCHT LAKE MANYARA

Bij aankomst verwelkoming en transfer naar Arusha.

Met de fiets doorkruis je het kleurrijke en vruchtbare stadje Mto wa Mbu. De ontspannende fietstocht voert je langs rijstvelden en bananenplantages naar Lake Manyara, thuishaven voor grote zwermen flamingo’s, gnoes en zebra’s. Van hieruit gaat het naar Arusha waar de klimgids het van de safarigids overneemt.

DAG 2 EN 3 TARANGIRE NATIONAAL PARK

Tarangire National Park is de vergeten parel van het noordelijke safaricircuit. Met zijn glooiende heuvels, majestueuze baobabs en enorme kuddes olifanten is dit park de absolute topper van het droge seizoen. Naast de grote kolossen vind je er ook leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden en met een beetje geluk zelfs wilde honden. Het park prijkt ook bovenaan op het lijstje van vogelliefhebbers.

DAG 8 TOT 13 BEKLIMMING KILIMANJARO

De Kilimanjaro, een slapende vulkaan op de evenaar, is met zijn 5.895 meter de hoogste alleenstaande berg ter wereld. Zijn besneeuwde top

torent majestueus boven de Oost-Afrikaanse vlakte uit. De Machame Route of ‘Whiskey Route’ is een uitdagende en soms steile klim die Kilimanjaro’s vijf verschillende klimaatzones doorkruist. Bij een subliem decor van regenwoud, uitgedoofde lavavelden, alpien hoogland, gletsjers en grillige kraterwanden klim je naar Uhuru Peak, het dak van het Afrikaanse continent. Het adembenemend zicht op de omringende hoogvlakte bij zonsopgang is de kers op de taart. DAG 14 TERUGREIS

Terugvlucht of verlenging naar Zanzibar.

transport

Transfers in een 4WD Toyota Landcruiser met dak dat opent tijdens de ‘game drives’. comfort

tot

Overnachtingen tijdens het safarigedeelte in kleinschalige lodges of hotels of bij het gastgezin. Bij de beklimming kamperen in tenten. Kamperen is basic. Je slaapt op een matje op de grond in een tent. Alle gemeenschappelijk kampeermateriaal is voorzien, een matje, slaapzak en/of kussen dien je zelf mee te nemen. Een ervaren lokaal team verzorgt de kamptaken (o.a. lokale gids, kok en getrainde dragers voor de bagage). fysiek

Wegens het verblijf op grote hoogte, het ruwe terrein en de stevige wandelingen is een zeer goede conditie vereist.

DAG 4 EN 5 THE GREAT RIFT

Vanuit Tarangire naar de top van ‘the Great Rift’. Een lokale wandelgids neemt je van hieruit mee naar Endallah, thuishaven van de WaIraqw. Twee nachten logeer je in het huis van een Tanzaniaans gastgezin. Ze nemen je mee naar de rand van de Great Rift voor een fantastisch zicht op het aangrenzende Lake Manyara National Park, je bezoekt de school en het dispensarium en maakt kennis met de gebruiken van de WaIraqw. ‘s Avonds kaart je na rond een kampvuurtje in de tuin.

inbegrepen

Intercontinentale vluchten, overnachtingen, maaltijden, vervoer, toegangsgelden, kampeergelden en taksen volgens programma, reisleiding en lokaal team, kampeermateriaal tijdens de beklimming, bijdrage garantiestelling. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 6 – max. 12

DAG 6 NGORONGORO

reisleiding

De Ngorongoro krater is één van de grootste intacte kraters ter wereld en wordt beschouwd als een natuurlijk wereldwonder. De concentratie aan dieren op de kraterbodem is ongeëvenaard. We brengen ook een bezoek aan de lokale Masai die in het droge seizoen hun kuddes vee in de krater laten grazen. Een zwarte neushoorn of zeldzame servalkat maakt de dag hopelijk compleet.

Nederlandstalige reisleider bijgestaan door een lokale gids tijdens de safari. Gespecialiseerd lokaal team tijdens de beklimming.

datum en prijs per persoon

17.09.18 © foto steven andries

- 30.10.18

€ 3980

zuiderhuis.be/wereldreizen - 47


Madagaskar - Allemaal beestjes Het minder toeristische noorden met de Tsingy (rouges) Baobabs van alle formaten Tal van endemische diersoorten in alle kleuren en maten

transport

Transfers in een minibus. Op enkele locaties ook met een 4x4. Drie binnenlandse vluchten. comfort

Kleine en sfeervolle hotels. We nemen de best beschikbare hotels maar op sommige plaatsen is het verblijf eenvoudig. Een flexibele ingesteldheid is vereist. Wel steeds kamers met douche en toilet. fysiek

De wandelingen zijn meestal op goed begane paden. In de nationale parken zijn er hoogteverschillen van soms enkele 100-en meters. Tredzekerheid is belangrijk, vooral op de paden die door de Tsingy lopen. klimaat

Warm in heel het land. In de heuvels koelt het 's nachts sterk af. Weinig kans tot regen. inbegrepen

Intercontinentale vluchten, begeleiding door een ervaren Nederlandstalige gids, alle overnachtingen met ontbijt, vervoer, taksen en bijdrage garantiestelling. niet inbegrepen

Visum, overige dranken en maaltijden, toegangsgelden, optionele uitstap in Ifaty, persoonlijke uitgaven en fooien.

DAG 1 EN 2 ANTANANARIVO (TANA)

DAG 14 EN 15 ISALO NATIONAAL PARK

Vlucht naar Tana. Bezoek aan Abohimanga, het oude koninklijke paleis.

Via het Anja parkje met ringstaart maki’s rijden we naar het Isalo nationaal park. Tijdens een wandeling in Isalo genieten we van dit prachtige park met zijn vele kloven, tropische poeltjes en endemische plantengroei.

DAG 3 EN 4 DIEGO SUAREZ

We vliegen naar het noorden en brengen een bezoek aan de meest noordelijke stad van het land. De volgende dag wandelen we naar Montagne Français om de lokale Baobabs te zien. Vervolgens wandelen we van strand tot strand in de baai van Sakalava. Mooie uitzichten verzekerd! DAG 5 TOT 8 TSINGY EN ANKARANA

We zetten koers naar het regionaal park van Ankarana en bezoeken onderweg de prachtige rode Tsingy. In Ankarana maken we verschillende wandelingen en bezoeken de Tsingy, kloven en grotten terwijl we op zoek gaan naar kameleons en lemuren. Nadien rijden we terug naar Diego.

Vlucht naar Tana en rit naar Antsirabe. Dit is de stad van de pousse pousse, een soort van rickshaw. Een ritje in een pousse pousse is mogelijk. DAG 10 EN 11 AMBOSITRA

deelnemers

reisleiding

DAG 12 EN 13 RANOMAFANA NP

Geldige reispas verplicht. Een visum koop je bij aankomst. min. 8 – max. 14 Nederlandstalige reisleiding.

datum en prijs per persoon

02.09.18

- 21.09.18

48 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 3950

We rijden langs saffierstadjes en zien het landschap veranderen. De bomen worden groter en het landschap is er bezaaid met machtige Baobabs. Via Tulear rijden we naar het kustdorp Ifaty waar we een dag uitrusten of waar er een optionele uitstap kan gemaakt worden. Met een lokale

DAG 9 ANTSIRABE

We rijden enkele uren naar het zuiden en overnachten in Ambositra, in de regio van de Zafimahira houtbewerkers. De volgende dag maken we een wandeling over glooiende heuvels naar een typisch dorp met houtbewerkers.

documenten

DAG 16 EN 17 IFATY

Van de houtsnijwerkers gaan we naar het dichte woud van het Ranomafana nationaal park. Hier duiken we het woud in op zoek naar de bamboe lemur en tal van reptielen en vogels die het park rijk is.

© foto heidi dekoninck

zeilboot kan je gaan snorkelen en/of een wandeling maken naar het nabije baobabbos. DAG 18 TOT 20 INDRI’S IN ANDASIBE

Een vlucht brengt ons terug naar Tana. We rijden de dag nadien verder naar het Andasibe – Mantadia nationaal park. Hier leeft de grootste lemuur soort: de Indri. Je hoort hen ’s ochtends vroeg al roepen en op de wandeling zie je hen van boom naar boom springen. DAG 21 EN 22 TERUGREIS

Rit terug naar Tana voor de terugvlucht naar België.


Zuid-Afrika - Het noorden, Swaziland en Lesotho Comfortabel wandelen langs de mooiste wild- en natuurparken in het noorden Game-drives worden afgewisseld met onovertroffen en verrassende wandelingen Gediplomeerde Vlaamse gids, woonachtig in Zuid-Afrika DAG 1 TOT 5 EN KRUGERPARK

Vanuit Johannesburg reizen we via Graskop en de Panoramaroute naar het bekende Krugerpark. Onderweg maken we prachtige wandelingen rondom de Misty Hills, naar de Lisbon waterval en naar de 700 meter diep uitgesleten Blyde Rivier-canyon. Een stop aan de Three Rondavels, de Potholes en God’s Window kan uiteraard niet ontbreken. Het Krugerpark is één van de bekendste wildparken in Afrika en wordt beschouwd als één van de beste plaatsen om de big five te spotten in zijn natuurlijke omgeving. DAG 6 TOT 9 SWAZILAND

We verlaten Zuid-Afrika en brengen enkele dagen door in Swaziland. Het koninkrijk is ongerepter en authentieker dan Zuid-Afrika en heeft een erg gastvrije en vriendelijke bevolking. Het landschap is erg gevarieerd: uitgestrekte vlaktes

worden afgewisseld met bossen, hoge bergen en spectaculaire watervallen. Het Malolotja Nature Reserve en het Mlilwane National Park verkennen we te voet. We wandelen tussen de zebra ‘s, antilopen, wrattenzwijnen en giraffen die ons nieuwsgierig staan aan te kijken.

kartelde pieken en zacht glooiende groene heuvels. Voor we doorreizen naar Lesotho houden we nog een dag halt in het Golden Gate National Park voor een stevige wandeling. Het park is bekend om zijn vreemd gevormde zandsteenformaties in verschillende kleuren rood, oranje, geel en goudbruin.

DAG 10 TOT 16 ST-LUCIA, DRAKENSBERGEN EN GOLDEN GATE NATIONAL PARK

DAG 17 TOT 20 LESOTHO EN TERUGVLUCHT

Terug in Zuid-Afrika, maken we een onvergetelijke wandeling langs de Indische Oceaan en de wetlands van St-Lucia. Vanuit dit laatste dorpje maken we een boottocht door de lagunes en mangroven waar talrijke vogelsoorten, krokodillen en nijlpaarden huizen. Via het binnenland van Kwazulu Natal rijden we naar de Drakensbergen. Door erosie is hier een spectaculair landschap ontstaan van scherp ge-

Vanuit Malealea in Lesotho maken we prachtige wandelingen door de bergen van het kleine koninkrijk dat terecht het ‘kingdom in the sky’ wordt genoemd. Lesotho, is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 meter ligt. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. We bevinden ons in het onovertroffen land van de Basotho. Een mooie afsluiter van een reis met vele gezichten en overweldigende indrukken.

transport

Privé-busje (14 seater) met aanhangwagen. comfort

We logeren in sfeervolle lodges, guesthouses en chalets. Soms logeren we in gezellige huisjes met een zithoek, keuken en een gemeenschappelijke badkamer. fysiek

Eenvoudige wandelingen met beperkte hoogteverschillen worden afgewisseld met enkele pittige dagtochten door berggebied. klimaat

Gematigd savanneklimaat met zonnige en droge wintermaanden (juni tem augustus) – temperaturen tussen de 23 en 28°C overdag – tussen 16 en 20°C in het hoger gelegen Lesotho. ’s Avonds en ’s nachts wordt het opmerkelijk frisser. inbegrepen

Vluchten, alle transfers en tolgelden ter plaatse, alle overnachtingen, 17x ontbijt, 2x lunch en 13x avondmaaltijd, game drive in Kruger National Park (1 volledige dag), bootsafari in St-Lucia, Nederlandstalige gids, voorafbetaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Overige maaltijden, optionele activiteiten. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 6 - max. 10 reisleiding

Een in Zuid-Afrika wonende Vlaming die nationale gids is.

datum en prijs per persoon

01.07.18 – 20.07.18 © foto jan delarbre

€ 3370

zuiderhuis.be/wereldreizen - 49


Zuid-Afrika – De kaap, de tuin van Afrika Bezoek aan Kaapstad en het Kaapse schiereiland Tuinroute en Grote Karoo, met vele ontspannende wandelingen Vlaamse natuurgids, woonachtig in Zuid-Afrika DAG 1 TOT 4 KAAPSE SCHIEREILAND

transport

Privé-busje (14 seater) met aanhangwagen. comfort

We logeren in sfeervolle lodges, guesthouses en hotels. Soms logeren we in gezellige huisjes met een zithoek, keuken en een gemeenschappelijke badkamer. fysiek

Soms wandelen we slechts enkele uren per dag, andere dagen maken we een dagwandeling. Op sommige tochten heb je de keuze tussen een gemakkelijke en een iets stevigere wandeling. klimaat

Mediterraan klimaat met warme en droge zomers (maanden november tem maart) op het Kaaps schiereiland en langs de Tuinroute. In de Karoo valt zelden neerslag. De temperaturen in de zomer schommelen tussen de 25 en 30°C. inbegrepen

Het indrukwekkende Kaapstad ligt op een schiereiland aan de Atlantische Oceaan en aan de voet van de beroemde Tafelberg die zich majestueus verheft boven de stad. Wolken en mistflarden zorgen hier vaak voor een fraai schouwspel. Kaapstad is ook de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het Kaapse schiereiland. Via Chapman 's Peak rijden we naar Kaappunt vanwaar we een wandeling maken tot aan Kaap de Goede Hoop. Onderweg heb je prachtige uitzichten over de oceaan. DAG 5 TOT 9 TUINROUTE EN TSITSIKAMMA

We volgen een mooie kustroute via Hermanus en Kaap Agulhas naar Mosselbaai. Onderweg bezoeken we een pinguïnkolonie en hebben we een reeële kans om walvissen te spotten. Vanuit Mosselbaai rijden we langs de Tuinroute verder

tot in Tsitsikamma National Park. De Tuinroute dankt zijn naam aan de intense en uitbundige flora. We trekken langs de kust meer oostwaarts en stoppen op de mooiste plekjes voor een onvergetelijke wandeling. De Tuinroute heeft veel moois te bieden: de spectaculaire St Blaiz trail langs de Indische Oceaan, Robberg Nature reserve - een schiereiland met een grote zeehondenpopulatie - en het onovertroffen Tsitsikamma National Park. De combinatie van woeste zee en weelderige bossen maakt dit park tot een waar wandelparadijs. DAG 10 TOT 17 ADDO ELEPHANT PARK EN KAROO

We trekken landinwaarts en rijden de Grote Karoo tegemoet. Onderweg houden we halt voor een game drive door het Addo Elephant Park. Op dag 11 bereiken we Graaff Reinet. Hier ma-

Vluchten, transfers en tolgelden ter plaatse, overnachtingen en excursies volgens programma, 17x ontbijt, 1x lunch en 11x diner, toegangsgelden voor de parken, game drive in Addo Elephant Park, Nederlandstalige gids, voorafbetaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Overige maaltijden, optionele activiteiten. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 6 - max. 10 reisleiding

Een in Zuid-Afrika wonende Vlaamse natuurgids. data en prijzen per persoon

08.01.18 24.11.18 07.01.19

– 27.01.18 – 13.12.18 – 26.01.19

50 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 3295 € 3295 € 3295

© foto jan delarbre

ken we kennis met de zwarte cultuur van ZuidAfrika. Een lokale gids neemt ons mee doorheen zijn township. De Karoo is een halfwoestijn met een flora en fauna die droogte en extreme temperaturen verdraagt. Het vormt een uniek Zuid-Afrikaans landschap van dolorietgesteente, tafelbergen en eindeloze vlaktes. In de loop van miljoenen jaren hebben wind en water de Cederbergen omgevormd tot een waar sprookjeslandschap. DAG 18 EN 19 FRANSCHHOEK

Voor we weer huiswaarts vliegen maken we nog een vier uur durende wandeling door de wijnvelden van Klapmuts. Overnachting in het pittoreske dorpje Franschhoek, bekend voor zijn gastronomie en heerlijke wijn. DAG 20 TERUGVLUCHT


Zuid-Afrika – Grand tour, van noord naar zuid Comfortabele reis langs de mooiste wild- en natuurparken Gediplomeerde Vlaamse natuurgids, woonachtig in Zuid-Afrika Gevarieerd programma met diverse game drives inclusief DAG 1 TOT 4 EN KRUGERPARK

Vanuit Johannesburg reizen we over de Panoramaroute naar het bekende Krugerpark. Onderweg hebben we onvergetelijke uitzichten over de fantastische Blyde River Canyon. Het Krugerpark wordt beschouwd als één van de beste plaatsen om de big five te spotten. ’s Morgens vroeg, wanneer alles tot leven komt en het wild op zijn actiefst is, rijden we met een jeep door het park. DAG 5 TOT 10 SWAZILAND - DRAKENSBERGEN

Het landschap van het koninkrijk Swaziland is erg gevarieerd: uitgestrekte vlaktes worden afgewisseld met bossen, hoge bergen en spectaculaire watervallen. We overnachten er in de traditionele beehives. In Hluhluwe Umfolozi spotten we

ongetwijfeld de witte en zwarte neushoorn en vanuit St-Lucia maken we een boottocht door de lagunes en mangroven waar talrijke vogelsoorten, krokodillen en nijlpaarden huizen. De Drakensbergen verkennen we op dag 9 en 10. DAG 11 TOT 14 LESOTHO EN GROTE KAROO

In Lesotho bevinden we ons in het onovertroffen land van de Basotho. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. We steken de Grote Karoo door en bereiken Graaff Reinet. Een lokale gids neemt ons mee doorheen zijn township, we maken een korte game drive en genieten van een onvergetelijke zonsondergang bij de ‘Vallei van Verlatenheid’.

DAG 15 TOT 22 TUINROUTE - KAAPSTAD

We trekken langs de kust en stoppen op de mooiste plekjes langs de tuinroute. De woeste zee en de weelderige bossen van het Tsitsikamma National Park vormen een paradijs voor de natuurliefhebber. Vanop het strand kan je vaak dolfijnen en walvissen spotten. Na een bezoek aan de struisvogels in Oudtshoorn en het wijndorpje Franschhoek komen we aan in Kaapstad. De stad ligt aan de voet van de beroemde Tafelberg, die zich majestueus verheft boven de stad. Wolken en mistflarden zorgen hier vaak voor een fraai schouwspel. We bezoeken Robbeneiland en verkennen het Kaapse schiereiland.

transport

Minibus.

comfort

Logies in sfeervolle lodges, guesthouses en hotels. fysiek

Geregeld trekken we onze wandelschoenen aan voor een (korte) wandeling. Een doorsnee fysieke conditie en een goede gezondheid volstaan. Enkel dagrugzak te dragen. klimaat

De reis gaat door verschillende klimaatzones. Tijdens het voorjaar en de zomermaanden heb je vaak aangename temperaturen. Een kort regenbuitje is altijd mogelijk. De kust heeft een mediterraan klimaat. inbegrepen

Vluchten, overnachtingen, 19 ontbijten, 13 diners, gamedrive in Kruger NP (volledige dag), bootsafari in St. Lucia, halve dag safari in Hluhluwe Park, transport en tolgelden, Nederlandstalige gediplomeerde gids. niet inbegrepen

Vooraf betaalbare luchthaventaxen. Overige maaltijden, dranken. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 6 - max. 10 reisleiding

Een in Zuid-Afrika wonende Vlaming die nationale gids is.

data en prijzen per persoon

06.10.18

- 27.10.18

€ 3965

zuiderhuis.be/wereldreizen - 51


Namibië - Comfortabele ontdekkingsreis door Zuid-Namibië Verken al wandelend de vier woestijnen van Namibië Oneindige vergezichten en surrealistische landschappen Verblijf in uitstekende en unieke lodges, B&B's en farms DAG 5 TOT 8 NAAR FISH RIVER CANYON

DAG 1 TOT 4 KALAHARI

transport

Privé-busje (14 seater) met aanhangwagen. comfort

We logeren in sfeervolle en erg comfortabele lodges, B&B's en boerderijen. fysiek

Soms wandelen we slechts enkele uren per dag. Andere dagen maken we een dagwandeling. Geringe hoogteverschillen. klimaat

Overdag is het aangenaam zonnig en warm (tussen 18 en 28°C), maar niet te heet. 's Avonds koelt het flink af.

Vlucht naar Windhoek. We verlaten meteen de stad en rijden doorheen een heuvelachtig landschap naar onze mooie lodge in de Kalahari. Wandelend tussen grillige rotsformaties en torenhoge zandduinen ervaren we dat een woestijn niet alleen uit zand bestaat. De Kalahari woestijn is de grootste aaneengesloten zandstrook ter wereld. Toch valt er relatief veel regen in deze regio waardoor er naast uitgestrekte zandvlakten en imposante duinen ook grote stukken steppe en savanne voorkomen. In de met stug gras en stekelige struiken begroeide delen komen oa. grote kuddes springbokken en Oryxen voor.

Via het kokerbomenwoud, de groene vallei van de Oranjerivier en de ruige Nama steenwoestijn bereiken we de Fish River Canyon, één van de grootste canyons ter wereld. Onderweg ervaren we een oorverdovende stilte en genieten we van de onovertroffen schoonheid van rode rotsen, zandgele sterduinen en diepe canyons. Het kokerbomenwoud nabij Keetmanshoop bevat ongeveer 250 kokerbomen. In 1995 werd het bos tot nationaal monument uitgeroepen. De Fish River Canyon is ongeveer 160 km lang en op sommige plaatsen 550 meter diep. De wan-

inbegrepen

Vluchten, alle transfers ter plaatse, alle overnachtingen, 16x ontbijt, 1x lunch en 16x avondmaaltijd, alle toegangsgelden voor de parken, game drive aan Afrika Safari Lodge, Nederlandstalige gids, alle wandelpermits, voorafbetaalbare luchthaventaksen. Overige maaltijden. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 6 - max. 10 Een in Zuid-Afrika wonende Vlaming die nationale gids is. Begeleidt jaarlijks meerdere groepen in Namibië.

DAG 12 TOT 17 NAMIB-NAUKLUFTPARK

De indrukwekkende rode duinen van Sossusvlei, de ruige bergen en uitgestrekte zandvlakten van Namibrand Nature Reserve en de spectaculaire Sesriem kloof zijn ondergebracht in het Namib-Naukluftpark.

We kijken terug op een fantastische natuurreis waarop we genoten van betoverende landschappen in combinatie met het comfort van uitstekende lodges, B&B’s en farms.

datum en prijs per persoon

52 - zuiderhuis.be/wereldreizen

Vanuit Aus verkennen we de Succulent Karoo Woestijn en het prachtige Ausgebergte. De Succulent Karoo is vooral bekend om zijn grote diversiteit aan vetplanten. We maken enkele afwisselende en onvergetelijke wandelingen en genieten meermaals van een sublieme zonsondergang.

DAG 18 EN 19 TERUGREIS VANUIT WINDHOEK

reisleiding

- 05.09.18

DAG 9 TOT 11 SUCCULENT KAROO

In Sossusvlei vind je de hoogste zandduinen ter wereld. Zeker bij zonsopgang en zonsondergang krijgt het landschap hier een surrealistisch aanblik. We doorkruisen al wandelend het hart van het Namibrand Nature Reserve. De met gras begroeide duinen wisselen steeds van kleur en licht en bieden een prachtig schouwspel.

niet inbegrepen

18.08.18

deling die we langs de rand van de ravijn maken levert spectaculaire zichten op de ruige bergen, diepe kloven en grillige rotsformaties.

€ 4580 © foto jan delarbre


Botswana - de ultieme safari belevenis Bezoeken aan Chobe, Savuti en Moremi Met de boomkano in de Okavango delta Optimale wildlife-belevenis DAG 1 EN 2 VLUCHT NAAR MAUN

Aankomst in Johannesburg en Maun. Verwelkoming door de reisleider. Een vlucht (facultatief) over de delta is een ideale introductie tot onze natuurreis. DAG 3 EEN INDRUKWEKKENDE RIVIERDELTA

De Okavango rivier mondt niet uit in zee maar heeft in het zand van de Kalahari een paradijselijke oase doen ontstaan. Een waaiervorming netwerk van waterlopen, eilandjes en lagunes is de biotoop voor een indrukwekkende variatie aan dieren. In mokoro’s (typische boomkano’s) glijden we door het riet tot aan open lagunes vol met waterlelies.

DAG 8 WATERVALLEN ALS WERELDWONDEREN

DAG 11 TOT 13 SAVUTI EN MOREMI

Dagtocht naar de Victoria watervallen. Over een lengte van meer dan anderhalve kilometer stort het water van de Zambezi zich met donderend geraas in een nauwe kloof. Stuifwater drijft in dichte nevelsluiers naar de rand van de kloof. Helicoptervlucht (optioneel) over de watervallen. DAG 9 EN 10 GAME-DRIVES CHOBE-

Het grootwild (o.a nijlpaarden, buffels, antilopen) concentreert zich aan de rivier en langs de overstromingsgebieden. Twee dagen wildobservatie en speuren naar de big five.

Rit naar Savuti. In de namiddag excursie in de moerassen op zoek naar kleurrijke vogels. De uitgestrekte overstromingsgebieden en enorme grasvlakten van het Moremi Reservaat trekken grote hoeveelheden wild aan: leeuwen, luipaarden, buffels en antilopen zakken ’s ochtends en bij valavond af naar de drinkplaatsen. Ook de game-drives bij zonsopgang en bij zonsondergang zijn spannende belevenissen: voor onze ogen verdringen zich indrukwekkende aantallen groot wild. DAG 14 EN 15 TERUGREIS

transport

Jeeps, motorboot en boomkano. comfort

Kamperen in ruime tweepersoonstenten, afwisselend op campings, bush campsites (met bushdouche en toilet) en enkele nachten bivak in de vrije natuur (geen sanitair). Hotelovernachting (2) in Maun: sfeervol en comfortabel hotel. fysiek

Geschikt voor de sportieve en fitte reiziger. klimaat

Woestijnklimaat: grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag zonnig warm, flinke afkoeling ’s avonds. inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen, excursies, parkingangen en kampeergelden volgens programma, alle ontbijten, volpension tijdens de kampeerovernachtingen, kook en kampeermateriaal, lokale kok bij de kampeernachten, Nederlandstalige reisleiding en lokale natuurgidsen in de parken, vooraf betaalbare luchthaventaksen.

DAG 4 TOT 6 CENTRALE KALAHARI

In het Central Kalahari Game reserve ontdekken we een rijke fauna en flora: wilde grassen en lage struiken, acacia’s en andere doornachtigen zijn een habitat voor zwartmanige leeuwen, stokstaartjes, oryxen en springbokken. Het spel van licht en schaduw tekent contouren over de zoutpannen: strakblauwe hemel en oneindige horizonten. ’s Avonds zorgen duizenden sterren voor een indrukwekkend schouwspel.

niet inbegrepen

Resterende maaltijden, visum Zimbabwe, toegang Victoria Watervallen (richtprijs USD 35), optionele excursies (vluchten over de Okavango en Vic Falls).

DAG 7 KASANE EN BOOTTOCHT CHOBE

documenten

Reispas en visum verplicht.

Tegen de middag zijn we in Kasane waar we twee nachten verblijven op een camping. Chobe nationaal park is bekend om zijn immense olifantenpopulatie. Sensationeel is een boottocht op de rivier: olifanten nemen een bad, nijlpaarden rollen door de modder, visarenden duiken naar hun prooi.

deelnemers

min. 10 - max. 12 reisleiding

Nederlandstalige reisleiding.

data en prijzen per persoon

19.07.18 17.11.18 © foto rik eggermont

- 02.08.18 - 01.12.18

€ 4300 € 4300

zuiderhuis.be/wereldreizen - 53


Marokko - Magisch Marokko De Koningssteden Meknes, Fez en Marrakech De overweldigende natuur met Sahara, Atlas en Anti-Atlas Essaouira en de oceaan

transport

Minibus.

comfort

Comfortabele en sfeervolle hotels, riads en kasba’s, kamers met douche en toilet. In de woestijn logeer je in een vast tentenkamp met beperkt comfort. fysiek

Een doorsnee conditie volstaat, er wordt regelmatig gewandeld (2 tot max 3 uur). klimaat

Overdag zonnig en warm, 's avonds koeler. inbegrepen

Vluchten, transfers, overnachtingen, bezoeken volgens programma, alle maaltijden (behalve middag-en avondmalen in Casablanca, Fez en Marrakech), Franssprekende gids gedurende de ganse reis, stadsgids in Fez en Volubilis en Marrakech (halve dag), voorafbetaalbare luchthaventaksen.

DAG 1 TOT 4 CASABLANCA, FEZ EN MEKNES

DAG 6 EN 7 TODRA EN SKOURA

In Casablanca, de grote witte stad, staat de grootste moskee van het land, de Hassan II. Meknes is een van de keizerlijke steden, je wandelt langs de grote toegangspoort, de Bab Mansour. Volubilis was een oud Romeinse stad en is nu de grootste archeologische site in Marokko en geklasseerd door de Unesco. Bezoek aan Fez, het cultureel en intellectueel centrum van Marokko met talrijke monumenten en levendige wijken.

Na de laatste zonsondergang over de duinen rijden we naar Todra. Je wandelt langs steile rotswanden door de indrukwekkende kloof. In Skoura word je ondergedompeld in de sfeer van Kasba’s en palmbomen.

DAG 4 TOT 6 MERZOUGA EN DE WOESTIJN

Op de weg naar de woestijn rijd je door een weids en vulkanische landschap. De geïsoleerde dorpen wisten hun traditionele levenswijze goed te behouden. De nomaden van Beni m’ Guild doorkruisen met hun zwarte tenten en hun grote kudden de hooggelegen vlakten. Langs Er Rachidia naar Merzouga, je overnacht er in de woestijn, tussen de duinen van Erg Chebbi.

DAG 7 EN 8 TAFROUTE

De Kasba van Ait Benhaddou is de bekendste en indrukwekkendste Skar van Zuid- Marokko. Daarna gaat het naar het verre Westen. Wandelen door de vallei van Taliouine. Kleine traditionele lemen dorpen met weelderige boomgaarden. Transfer tot Taroudant, de ‘trotse’ stad met mooie stadswallen in donkere aarde. Langs Aït Baha klimt de weg langzaam langs versterkte dorpen in de richting van sublieme roze bergen omgeven door enorme granieten blokken, oasen en dorpen. Korte wandeling naar Aguerd Oudad

niet inbegrepen

Middag en avondmalen in Casablanca, Fez en Marrakech. documenten

Geldige reispas. deelnemers

min. 7 - max. 11 reisleiding

Zeer ervaren Franstalige lokale gids.

data en prijzen per persoon

10.05.18 – 21.05.18 01.11.18 – 12.11.18 54 - zuiderhuis.be/wereldreizen

AIT BENHADDOU, TAROUDANT,

€ 1620 € 1620 © foto an bleuze

‘de laatste vinger’ een gehucht aan de voet van een enorme rode rotsmassa. DAG 9 EN 10 ESSAOUIRA

Met de minibus tot Essaouira. Logies in een riad in het hart van de Médina. Valavond is een ideaal tijdstip voor een wandeling door het stemmige stadje. DAG 10 TOT 12 MARRAKECH

‘s Morgens bezoek aan Essaouira, labyrint van witte huizen met blauw geverfde deuren en vensters, een fort, een markt, een vissershaven met bescheiden werf. Naar Marrakech, de rode stad, druk en bruisend en bekend om talrijke monumenten en soeks, tuinen en paleizen, pleinen en terrassen en het exotische Djema El Fna plein.


Marokko - De M’goun Beklimming van de 4000m hoge Ighil M’Goun Berbercultuur in Aït Boulli, Aît Bouguemez en vallei De overweldigende natuur van de Atlas DAG 1 MARRAKECH

Je wordt opgewacht bij aankomst op de luchthaven. Transfer naar een comfortabele riad in de Medina, op wandelafstand van zowel de Koutoubia als het Djemaa El Fna plein. DAG 2 NAAR DE HOGE ATLAS

Transfer per minibus door de Hoge Atlas, onderweg mooie panorama's over bergen en valleien. De kleine karavaan van muilezels en drijvers wacht je op in Aït Boulli, letterlijk te vertalen als 'zij die kudden met schapen en geiten hebben'. Na de lunch start de wandeltocht langs dorpjes met rode lemen huizen. De talrijke notelaars zorgen voor schaduw. Kamperen in de buurt van Rougoult. 3 uur wandelen, 400m klimmen, 4 uur transfer. DAG 3 BERBERCULTUUR

Wandelen tussen kloven en herdersnederzet-

tingen langs de rivier de Assif n' Aït Ahmed. We lunchen aan de voet van een lage col. Tijdens de afdaling krijg je een geweldig uitzicht op vallei van de Tessaout. Kamperen bij Idoughmaman tussen de jeneverbesstruiken. 7 uur wandelen, 900m stijgen en 400m dalen. DAG 4 NAAR DE VOET VAN DE M’GOUN

Langs het mooie pad van Assdremt klimmen naar de hooggelegen bergweiden aan de voet van de M'Goun. Onderweg wandel je langs talrijke grotten en zomerse schuilplaatsen van herders. De nomaden van de Aït Atta trekken in de lente met hun kudden schapen en dromedarissen vanuit de Sahro naar de hooggelegen weiden rond de M'Goun. Van mei tot en met september is het er behoorlijk druk. Kamperen op mooie weiden bij de bron van de Tessaout rivier (2900m). De M'Goun domineert het landschap. 6 uur stappen, 900m klimmen en 300m dalen.

DAG 5 BEKLIMMING M’GOUN

Heel vroeg begin je aan de klim naar de top van de M’Goun (4068m). De bergkam is bezaaid met fossielen. Op de top geniet je van het prachtige uitzicht op de Centrale Atlas en de bekende Dra en Dadès valleien. Het pad naar beneden loopt door een grote couloir naar een col, de Oumsoud, vanwaar we tot bij de kampeerplaats bij Izabine komen. 8 uur wandelen, 1168m stijgen en 1470m dalen.

transport

Minibus. comfort

Comfortabele en sfeervolle riad in Marrakech. Gîte en kamperen tijdens de trekking. fysiek

Gemiddeld 6 à 7 uur wandelen met hoogteverschillen tot 1000m per dag. De dag naar de top is langer. klimaat

DAG 6 BOUGUEMEZ VALLEI

Een dagje wandelen door magnifieke rode berglandschappen. Over een pas (2900m) vanwaar je een panoramisch zicht krijgt op de Bouguemezvallei en de herdershutten van Ikis. Dalen door een kloof naar de grotwoningen van het dorp Arous. Avondmaal en overnachting in de comfortabele gîte van Agouti. 7 uur wandelen, 500m klimmen, 1200m dalen. DAG 7 TERUG NAAR MARRAKESH

Een laatste ‘berber’ ontbijt in de gîte, daarna met privé vervoer terug naar Marrakech. Aankomst in de riad in de vroege namiddag, op tijd om nog even te snuisteren in de soek en te genieten van het altijd boeiende Marrakech met paleizen en moskeeën.

Overdag zonnig en warm, meestal droog, 's avonds koelt het flink af. inbegrepen

Transfers, overnachtingen, excursies volgens programma, ontbijten, volpension tijdens de trekking, Franssprekende gids, lokale équipe (kok en drijvers), vervoer van de bagage (met muildieren), gemeenschappelijk kampeermateriaal. niet inbegrepen

Vluchten, middag- en avondmalen in Marrakech. documenten

Geldige reispas deelnemers

min. 5 - max. 11 reisleiding

Zeer ervaren Franstalige lokale gids.

DAG 8 MARRAKECH

Transfer naar de luchthaven voor je terugvlucht of individuele verlenging.

data en prijzen per persoon

07.07.18 – 14.07.18 15.09.18 –De 22.09.18 Namibië © Carl Meyer - Sossusvlei, © foto an bleuze

€ 555 € 555

zuiderhuis.be/wereldreizen - 55


Marokko - De Rozenvallei De kasba’s van de vallei van de Dades Berbercultuur langs de M’goun rivier De overweldigende natuur van de Atlas en Anti-Atlas DAG 1 MARRAKECH

transport

Minibus

comfort

Comfortabele en sfeervolle riad in Marrakech. Gîtes en hotelletje tijdens de trekking.

Je wordt opgewacht bij aankomst op de luchthaven. Transfer naar een mooie riad in de Medina. Verkennende stadswandeling. Op het Djemaa El Fna bruist het van leven tot laat op de avond.

fysiek

Enkele dagen 5 tot 6 uur wandelen, met hoogteverschillen tot 700m per dag.

DAG 2 DADESVALLEI

Transfer per minibus over de Tizi n’Ticka naar de

Dadés, de palmeraie van Skoura en het stadje Kelaa M’Gouna. Vandaar naar enkele oases tussen de Hoge Atlas en de Sahro.

rijke landschappen. Overnachting bij lokale bevolking (eenvoudige gîte). 6 uur wandelen, 500m stijgen en 350m dalen.

DAG 3 TABERKHACHT EN AGOUTI

DAG 4 AMEJGAG

De wandeling in de Rozenvallei vangt aan met een gemakkelijke beklimming van 350m naar Timsguite. Vervolgens afdaling naar het dorpje Agouti. Gedurende de dag, wisselende en kleur-

klimaat

Overdag zonnig en warm, meestal droog, 's avonds koelt het af. inbegrepen

Transfers, overnachtingen, excursies volgens programma, ontbijten, volpension tijdens de trekking, Franssprekende gids, vervoer van bagage (met muildieren)

Door de “gorges El-Qadi, een belangrijke plek voor de bewoners, de Imgouns die leven van de landbouw met een beetje veeteelt. Je ontdekt mooie Berberdorpen, omringd door bewerkte velden op de terrassen. Vervolgens steek je het plateau van Aït Hmed over en klim je naar het meer van Asselda, gelegen op een hoogte van 2360m. Vandaar dalen naar Ameskar. 6 uur wandelen, 700m stijgen en 350m dalen. DAG 5 AGUERD ZEGA

deelnemers

Vandaag wandel je in een ander landschap. Het gebied wordt bergachtig met her en der oeroude jeneverbesstruiken. Imposant uitzicht op de Dadès en Sahro. Daarna wandelen naar de oase van Aguerd Zega. 6 uur wandelen, 300m stijgen en 250m dalen.

reisleiding

DAG 6 BOUTAGHAR

niet inbegrepen

Vluchten, middag- en avondmalen in Marrakech. documenten

Geldige reispas min. 5 - max. 9

Boutaghrar, Kelaa M’Gouna, centrum van het Rozenfestival. Terugkeer langs Ouarzazate naar Marrakech. Aankomst in de late namiddag. Overnachting in een sfeervolle riad.

Zeer ervaren Franstalige lokale gids.

DAG 7 BOUTAGHRAR EN MARRAKECH

Boutaghrar, Kelaa M’Gouna, centrum van het Rozenfestival. Terugkeer langs Ouarzazate naar Marrakech. Aankomst in de late namiddag. DAG 8 EINDE VAN DE REIS

Terugvlucht of verlenging van je reis.

data en prijzen per persoon

28.04.18 – 05.05.18 20.10.18 – 27.10.18 56 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 580 € 580 © foto an bleuze


Marokko - Toubkal Beklimming van de hoogste berg in de Atlas Berbercultuur in valleien De overweldigende natuur van de Atlas DAG 1

MARRAKESH

Je wordt opgewacht bij aankomst op de luchthaven. Transfer naar een comfortabele riad in de oude stad, op wandelafstand van zowel de Koutoubia als het Djemaa El Fna plein en de soek. DAG 2

TRANSFER NAAR DE ATLAS

Korte transfer per minibus van Marrakech naar de start van de trekking. Je wandelt al meteen een eerste etappe en geniet van de Berberse sfeer in de kleine dorpjes van de “Assif n’Imenane”. We maken kennis met de levenswijze van de Berbers. Wandelen langs de terrassen waar ze, dankzij de irrigatiesystemen fruit en groenten telen. Kamperen bij Imenane aan de voet van de col de 2300m hoge Likemnt. 6 uur wandelen DAG 3

een hoge col, de Tizi n’Ouanoums (3600m). Een moeilijke passage voor onze muilezels. Daarna volgt er een gemakkelijke afdaling naar de refuge Neltner, gelegen op een hoogte van 3200m en ons basiskamp (kamperen) voor de beklimming. 6 uur wandelen DAG 6

TOP VAN DE TOUBKAL

Naar de hoogste top van Noord-Afrika, de Toubkal. Je volgt het bergpad van bij de kampplaats naar boven. Vervolgens volgt een lange finale die we voorzichtig aanvangen via een bergkam. Eens aangekomen op de top hebben we een adembenemend uitzicht op de laagvlakte van Marrakech,

de Siroua en het diepe Zuiden. We dalen af langs de Noordelijke route tot aan de kampeerplek. 8 uur stappen

Minibus

comfort

DAG 7

AFDALING

Na het ontbijt beginnen we aan de lange, maar aangename afdaling via Chamharouch naar Aremd (1900m) en Aït Souka. Transfer naar Marrakech en je riad in de oude stad.

Comfortabele en sfeervolle riad in Marrakech. Kamperen tijdens de trekking. fysiek

Gemiddeld 7 à 8 uur wandelen met hoogteverschillen tot meer dan 1000m per dag. klimaat

DAG 8

MARRAKESH

Transfer naar de luchthaven voor je terugvlucht of verlenging van je reis.

IMENANE – TIZI N’AOURAY

Overdag zonnig en warm, meestal droog, 's avonds koelt het flink af inbegrepen

Transfers, overnachtingen, wandeltochten volgens programma, ontbijten, volpension tijdens de trekking, Franssprekende gids, lokaal team (kok en drijvers), het vervoer van de bagage (met muildieren), gemeenschappelijk kampeermateriaal. niet inbegrepen

Klimmen naar de Tizi n'Likemnt, 3500m (en hoog in de bergen) om zo bij de “Azibs n’Liment” te komen. Deze Azibs zijn geïsoleerde herdershutten, enkel bewoond in de volle zomer. Grote kudden uit Amsouzert komen hier in volle zomer grazen. Vervolgens trek je in de richting van de Tizi n’ Aouray. Kamperen aan de voet van de pas. 8 uur wandelen DAG 4

transport

Vluchten, middag- en avondmalen in Marrakech. documenten

Geldige reispas deelnemers

min. 5 - max. 11 reisleiding

Zeer ervaren Franstalige lokale gids.

NAAR IFINI

Een pittige etappe. Eerst klimmen naar de Tizi n’ Aouray, een desolate en dorre pas (3100m). Vervolgens daal je af naar het dorp van Amsouzert (1740m). De dag eindigt met een prachtige wandeling naar het Ifni meer. De kampplaats ligt aan de oever op 2295m. 7 uur wandelen data en prijzen per persoon

DAG 5

14.07.18 – 21.07.18 22.09.18 –De 29.09.18 Namibië © Carl Meyer - Sossusvlei,

NAAR REFUGE NELTER

Door een canyon wandelen en klimmen naar © foto an bleuze

€ 555 € 555

zuiderhuis.be/wereldreizen - 57


Š dominique dellaert

58 - zuiderhuis.be/wereldreizen


MIDDEN-OOSTEN EN CENTRAAL AZIË Met een rasechte Iran specialiste in huis ben je bij ons aan het juiste adres voor een groepsreis naar Iran. De reizen in Georgië en Centraal-Azië zijn ideaal voor reizigers die weg willen van de platgetreden paden en een ongerept stuk van de wereld willen leren kennen. 60 61 63

Iran - Ontsluierd Iran - Van Zarathustra tot de Islamitische republiek Georgië - Trekking in Svaneti

64 65

Kirgizië - Bishkek, Tian Shan gebergte en nomaden Tadzjikistan en Oezbekistan - Samarkand en Pamirgebergte

zuiderhuis.be/wereldreizen - 59


Iran - Ontsluierd Hoogtepunten van kunst en cultuur Inclusief Dasht-e Lut woestijn Twee overnachtingen bij de lokale bevolking DAG 1 EN 2 TEHERAN

transport

Gecharterde bus en binnenlandse vlucht Teheran-Kerman. comfort

Comfortabele en sfeervolle hotels (3***), kamers met douche en toilet. Twee homestayovernachtingen met zeer eenvoudig comfort (meerpersoonskamers) en beperkt sanitair. fysiek

Een doorsnee conditie volstaat.

Vlucht naar Teheran. Als introductie kiezen we enkele interessante musea. DAG 3 KERMAN

Luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar Kerman. Stadsbezoek; o.a moskeeën met kleurrijke tegeldecoraties en kalligrafie, oriëntaalse bazaars en theehuizen. DAG 4 NAAR DE WOESTIJN

klimaat

Continentaal klimaat: overdag zonnig en warm, 's avonds koeler. inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen, excursies en toegangsgelden volgens programma, ontbijten, Nederlandstalige reisleider en plaatselijke gids, vooraf betaalbare luchthaventaksen.

Optioneel: per jeep naar magische rots-en zanddecors in de woestijn. Een late namiddagwandeling in het licht van de ondergaande zon is de perfecte afsluiter van een schitterende dag.

We starten met een bezoek aan de Soefimoskee van Mahan en de lemen citadel van Erg Rayan. Vervolgens naar de Dasht-E Kalut woestijn. We overnachten er in een sfeervol oasedorpje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

en Meibod. Vervolgens rit naar een uitgedroogd zoutmeer aan de rand van een oude vulkaan. We nemen tijd voor een ontspannende wandeling en maken kennis met een gastvrije plattelandsbevolking.

DAG 5 EN 6 YAZD

Yazd is een sfeervolle oasestad met stoffige, nauwe straatjes. Sobere en traditionele kleiarchitectuur laat de stad versmelten met de omliggende woestijn. Stadsbezoek; de vuurtempel en de torens der stilte (traditionele begraafplaatsen van de Zoroasters), de Vrijdagsmoskee, Amir Chakhmaq en het watermuseum.

DAG 8 TOT 10 ISFAHAN

DAG 7 HOMESTAY OP HET PLATTELAND

DAG 11 SHIRAZ

We rijden richting westen en houden halt in Nain

Transfer naar Shiraz. Na de middag wandeling door de sfeervolle stad en bezoek aan tuinen en moskeeën. ’s Avonds verpozen we in het lokale theehuis; een geschikte plek voor ontmoetingen met trotse Iraniërs.

niet inbegrepen

Overige maaltijden, optionele jeepexcursie woestijn.

Isfahan, de glorieuze hoofdstad van het Safavidenrijk. Twee volle dagen intens genieten van Perzische kunst en architectuur. De subtiele verfijning van de tegeldecoraties en kleurrijke mozaïeken in de moskeeën en paleizen brengt zelfs de meest verwende reiziger in vervoering.

DAG 12 PERSEPOLIS

documenten

deelnemers

Dagexcursie naar het wereldvermaarde Persepolis, de koninklijke hoofdstad van het Achaemenidische rijk. Schitterende zuilen en kapitelen, monumentale trappen en fijn uitgewerkte reliëfs getuigen van de pracht en praal van een eens zo machtige beschaving. Ook niet te missen zijn de graven van Darius, Xerxes en Artaxerxes in Naqsh-E-Rustam.

reisleiding

DAG 13 TERUGVLUCHT NAAR BRUSSEL

Geldige reispas en visum verplicht. Om de visumregeling tijdig te kunnen opstarten worden de inschrijvingen 8 weken voor vertrek afgesloten. De reispas mag geen stempel van Israël bevatten. Bij boeking ontvangen we graag een kleurenscan van de reispas (de pagina met info over de reiziger). min. 10 - max. 14 Nederlandstalige reisleider.

De reis in oktober is een 14-daagse met 1 extra dag in Shiraz. data en prijzen per persoon

02.04.18 15.10.18

- 14.04.18 - 28.10.18

60 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 2559 € 2667 © foto martine dedoncker


Iran - Van Zarathustra tot de Islamitische republiek Verfijnde kunst en architectuur Kennismaking met een hartelijke bevolking Archeologische hoogtepunten van het Perzische rijk DAG 1 EN 2 STAD VAN TUINEN EN DICHTERS

Vlucht naar Shiraz (via Istanbul). Wandeling door de sfeervolle stad en de bazaar; bezoek aan tuinen, moskeeën en de mausolea van de dichters Saadi en Hafiz. We verpozen in het lokale theehuis, een geschikte plek voor ontmoetingen met de trotse Iraniërs. DAG 3

PERSEPOLIS

Dagexcursie naar het wereldvermaarde Persepolis, de koninklijke hoofdstad van het Achaemenidische rijk. Schitterende zuilen en kapitelen, monumentale trappen en fijn uitgewerkte reliëfs getuigen van de pracht en praal van een eens zo machtige beschaving. Ook niet te missen zijn de graven van Darius, Xerxes en Artaxerxes in Naqsh-E-Rustam. DAG 4 EN 5 KERMAN

Transferrit naar Kerman. Stadsbezoek; o.a mos-

keeën met kleurrijke tegeldecoraties en kalligrafie, oriëntaalse bazaars en theehuizen. Vervolgens bezoek aan de Soefimoskee van Mahan en de lemen citadel van Erg Rayan. DAG 7 EN 8 YAZD

Yazd is een sfeervolle oasestad met stoffige, nauwe straatjes. Sobere en traditionele kleiarchitectuur laat de stad versmelten met de omliggende woestijn. Yazd is tevens het centrum van het Zoroastrisme, een eeuwenoude religie. Het heilige vuur speelt nog steeds een belangrijke rol voor de volgelingen van Zoroaster (Zarathustra). Stadsbezoek; de vuurtempel en de torens der stilte (traditionele begraafplaatsen), Vrijdagsmoskee, Amir Chakhmaq en het watermuseum.

hoofdstad van het Safavidenrijk. Twee volle dagen intens genieten van Perzische kunst en architectuur. De subtiele verfijning van de tegeldecoraties en kleurrijke mozaïeken in de moskeeën en paleizen brengt elkeen in vervoering. Het oude poloplein Meidun-e-Iman schittert er in grootsheid; valavond is het ideale tijdstip voor de fotografen want in het zachte avondlicht krijgen de moskeeën een extra laagje romantisch vernis. DAG 11 EN 12 KASHAN

DAG 9 EN 10 ISFAHAN

Kashan heeft een bijzonder karakter: historische koopmanshuizen uit de Kadjarperiode (18de eeuw) en daken met windtorens (badgirs) bepalen het uitzicht. In de Fin-tuin begrijpen we waarom Iraniërs gek zijn op tuinen; groene oases met fonteinen en kunstig aangelegde geometrische bloemperken.

Op weg naar Isfahan houden we halt in Meibod en Nain. Vervolgens naar Isfahan, de glorieuze

DAG 13 TOT 15 QOM EN TEHERAN

Rit naar Qom, een Shiïetische heilige stad en belangrijk pelgrimsoord. Vervolgens naar het kerkhof van de martelaren van de revolutie en de Iran-Irakoorlog; een bezoek dat niemand onberoerd zal laten. Eindigen doen we in Teheran. We kiezen enkele interessante musea als afsluiter. Luchthaventransfer en terugvlucht naar Brussel.

transport

Gecharterde bus. comfort

Comfortabele en sfeervolle hotels (3***), kamers met douche en toilet. fysiek

Een doorsnee conditie volstaat. klimaat

Continentaal klimaat: overdag zonnig en warm, 's avonds koeler. Juli is heet, maar wegens een droog woestijnklimaat toch draaglijk. inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen excursies en toegangsgelden volgens programma, ontbijten, Nederlandstalige reisleider en plaatselijke gids, voorafbetaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Overige maaltijden, visumkosten. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. Om de visumregeling tijdig te kunnen opstarten worden de inschrijvingen 8 weken voor vertrek afgesloten. De reispas mag geen stempel van Israël bevatten. Bij boeking ontvangen we graag een kleurenscan van de reispas (de pagina met info over de reiziger). deelnemers

min. 10 - max. 14 reisleiding

Nederlandstalige reisleiding.

Vermelde route is de najaarsreis. De juli-reis is een aangepast programma. Kerman schrappen we. In de plaats gaan we wandelen in de Zagros-bergen (o.a. Dena nationaal park) en vertoeven we bij de Bakhtiari nomaden. data en prijzen per persoon

19.07.18 01.10.18 © foto dominique dellaert

- 02.08.18 - 15.10.18

€ 2799 € 2785

zuiderhuis.be/wereldreizen - 61


62 - zuiderhuis.be/wereldreizen


Georgië - Trekking in Svaneti Wandelen langs vijfduizenders in de Kaukasus Ervaar de Georgische gastvrijheid en zijn eeuwenoude tradities Inclusief zes sites vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst DAG 1 TOT 3 TBILISI, KUTAISI EN BECHO

DAG 4 TOT 11 UPPER SVANETI

DAG 12 TOT 14 KUTAISI, MTSKHETA EN GORI

Voor we koers zetten naar Kutaisi verkennen we het historische centrum van Tbilisi. We slenteren door de gezellige straatjes, langs kerken, oude paleizen en prachtige traditionele Georgische huizen. Minstens even indrukwekkend is de moderne architectuur die je her en der in de stad terugvindt. Oud en nieuw vloeien harmonieus samen. In Kutaisi bezoeken we de Bagrati kathedraal, vervolgens reizen we door naar Upper Svaneti. Op weg naar Becho maken we een korte wandeling bij de Okatse Canyon en stoppen we aan de indurkwekkende stuwdam van Inguri.

Vanwege zijn ongerepte natuur en de middeleeuwse dorpen met eeuwenoude torens is het gehele hogergelegen deel van Svaneti Unesco-werelderfgoed. Acht dagen lang stappen we over mooie bergpaden met zicht op de hoge bergen van de imposante Kaukasus. We wandelen tussen de rododendrons, door dichtbegroeide wouden, langs spectaculaire watervallen en kolkende rivieren. Magnifieke - met sneeuw en ijs bedekte - bergtoppen en ontelbare typische vestigingstorens bepalen het uitzicht. We logeren in geïsoleerde en authentieke dorpjes waar we steeds gastvrij verwelkomd worden.

We bezoeken de markt van Kutaisi en het Gelati klooster. Het klooster dat ook op de Unesco werelderfgoedlijst staat, bezit kunstige mozaïeken en fraaie fresco ’s uit de 17de eeuw. Op weg naar Tbilisi stoppen we in de historische steden Mtskheta en Gori, geboortestad van Stalin. Wie het wenst kan een bezoek brengen aan het Stalin-museum. Voor we weer huiswaarts keren genieten we nog een laatste dag van Tbilisi, een stad met vele gezichten: een wirwar van straatjes met oude en moderne gebouwen, hippe terrassen en weelderige parken.

transport

Minibus en jeeps. comfort

In de steden: comfortabele guesthouses (kamers met douche en toilet). Op het platteland (3n): één yurt-overnachting en enkele nachten logies bij de lokale bevolking: homestay (eenvoudige meerpersoonskamers/gedeeld sanitair). Voorzie eigen slaapzak. Beperkt comfort maar steeds met warme gastvrijheid. fysiek

8 wandelingen van gemiddeld 6 à 7 uur stappen per dag. Dagelijks gemiddeld 1000 meter klimmen en dalen. Lange wandeldag op dag 6 en 11. klimaat

Gematigd landklimaat met aangename wandeltemperaturen in Svaneti (+/- 23°C). In Tbilisi en Kutaisi kan het erg warm worden tijdens de zomermaanden. inbegrepen

Vluchten, transfers, overnachtingen, alle maaltijden van de eerste dag ’s avonds tot de laatste dag ‘s morgens, excursies en inkomgelden volgens programma, vervoer van bagage tijdens de trekking, paarden voor rivieroversteek op dag 6, Nederlandstalige reisleider, plaatselijke gidsen, voorafbetaalbare luchthaventaksen. documenten

Geldige identiteitskaart. deelnemers

min. 8 - max. 12 reisleiding

Eddy Vangeel - bijgestaan door lokale Engelssprekende gidsen.

data en prijzen per persoon

21.07.18 © foto jan delarbre

- 03.08.18

€ 1890

zuiderhuis.be/wereldreizen - 63


Kirgizië - Bishkek, Tian Shan gebergte en nomaden Enkele interessante dagwandelingen en 2 korte trekkings Kamperen en overnachtingen in joerts Kennismaken met Kirgizische halfnomaden DAG 1 EN 2 BISHKEK

transport

Minibus. comfort

Comfortabel hotel in Bishkek, guesthouse in Karakol, elders sfeervolle joerts en op trekking kamperen in het wild. fysiek

Voor de sportieve wandelaar. Enkel dagrugzak te dragen. Ongeveer 5 tot 6 uur wandelen per dag op een rustig tempo. Hoogste pas is 3780m. klimaat

Wisselvallig continentaal klimaat. Meestal zonnig overdag, in de bergen kan het fris zijn, met stevige wind en een bui. inbegrepen

Vluchten, transfers, overnachtingen, excursies volgens programma, maaltijden, Nederlandstalige reisleider en lokale gidsen, vervoer van bagage. niet inbegrepen

Facultatieve excursies. documenten

Geldige reispas.

Vlucht naar Bishkek en hoteltransfer. Verkennend bezoek aan Bishkek, een haast Siberisch stadje in Sovjet stijl met brede lanen, parken en talrijke terrassen.

je) tussen massieve kalkstenenwanden. Eeuwen wind en regen hebben het gesteente flink geërodeerd en het resultaat is even bizar en kleurrijk als sfeervol. De dag eindigt in Karakol, één van de grotere steden in de regio, gelegen aan de oostelijke oever van het Issyk-Kul meer.

een gebied met kleine bergmeertjes, over jailoo's (uitgestrekte weiden) en over enkele mooie passen als de Ailanysh pas (3560m) en de Ortok pas (met 3780m het hoogste punt). Onderweg krijg je schitterende panorama’s op de Alamaluu en de Arashan vallei.

DAG 9 TOT 13 TREKKING

DAG 14 EN 15 TERUGREIS

Korte transfer naar het Kara-Kyz joert kamp, start van de trekking. Je wandelt 5 à 6 uur per dag op hoogtes tussen 2000m en 3500m. Dragers bekommeren zich over de bagage, overnachten doe je in tweepersoonstenten. De route loopt door

Rit van Karakol naar Bishkek langs de noordelijke oever van het Issyk-Kul meer. In de namiddag is er tijd voor rondneuzen in de bazaar.

DAG 3 EN 4 CANYONS

Per bus naar de Boom canyon (125km) en wandeling door de Konorchok canyons. We vergapen ons aan eindeloze rode zandstenen pijlers. Een bijzonder locatie is de slapende vulkaan. De volgende dag wandel je door de Tosor canyon (waar de paardemannen je opwachten). Vervolgens nog een vijftal uur stappen tot bij de kampeerplaats bij Kyrchyn. DAG 5 EN 6 TREKKING NAAR TEMIR KANAT

Twee dagen wandel je over twee passen boven de 3000m (5 tot 6 uur per dag). Overnachtingen in het wild (tenten) en in een joertkamp. Het Temir-Kanat kamp is mooi gelegen op een plateau boven het gelijknamige dorp. Je krijgt er een adembenemend panorama over de witte sneeuwtoppen bij de grens met Kazachstan aan de andere kant van het meer.

deelnemers

min. 7 - max. 12

DAG 7 VRIJE DAG IN TEMIR KANAT

reisleiding

Nederlandstalige reisleider Benny Verberck en lokale gids.

Een dag in Temir-Kanat. Je kan te voet of per paard de bergen in trekken. Je kan ook de herders bezoeken in hun joerts op de jailoo (uitgestrekte Kirgizische bergweiden) waar je kan proeven van kymyz (gefermenteerde paardenmelk) en het wel en wee van de families gadeslaan. DAG 8

datum en prijs per persoon

11.08.18

- 25.08.18

64 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 2520

KARAKOL

Rit naar Bokonbaevo waar een jager met adelaar je opwacht. De jager vertelt over het jagen met een roofvogel en demonstreert. We maken een korte wandeling in Skaska (Russisch voor sprook© foto jan delarbre

Terugvlucht naar Brussel.


Tadzjikistan en Oezbekistan – Samarkand en Pamirgebergte De historische steden Samarkand, Buchara en Khiva Kennismaken met eeuwenoude oosterse beschavingen Trekking door het ruige Pamirgebergte DAG 1 EN 2 DUSHANBE EN ARTOUTCH

DAG 9 NAAR SAMARKAND

DAG 12 EN 13 KHIVA

Vlucht naar Dushanbe, onthaal en hoteltransfer. Na een laat ontbijt volgt een ritje naar de bergen. In Artoutch, een bescheiden dorp word je opgewacht door het lokale team. Overnachten bij de bewoners.

Transfer naar Bekobod en de grens met Oezrt en op weg naar Samarkand. Verkennende stadswandeling.

Transfer (dagrit) van Bukhara naar Khiva. Khiva heeft een uniek karakter en is ongetwijfeld de charmantste oasestad op de Zijderoute. Het is een waar openluchtmuseum: minaretten met prachtig felblauw gekleurde tegels, moskeeën met een woud van oude houten pilaren.

DAG 3 EN 4 TCHUKRAK - KULIKALON

Langs de rivier wandel je naar het Tchukrak meer, waar je een eerste keer kampeert. De volgende dag klim je naar de 3300m hoge Tchikrak col en daal je naar het Kulikalon meer. Het is prachtig gelegen en heeft een turquoise waterspiegel. Het is een beschermd gebied en een interessante plek voor vogelaars; het zicht op de Fansky bergketen met de 5480m hoge Tchimtarga is er impressionant.

DAG 10 SAMARKAND

Samarkand, kruispunt van handelswegen en culturen. De oude stad is een architecturaal hoogtepunt met bouwwerken die een sfeer van macht en glorie uitstralen. DAG 11 EN 12 BUKHARA

Bukhara was ooit één van de belangrijkste centra van de islamitische wereld. Wetenschap, poëzie, muziek en schilderkunst floreerden. De madrasas en moskeeën zijn unieke kunstwerken. Op wandeling door de oude stad voel je eeuwen geschiedenis door de straten zinderen.

DAG 14 EN 15 TASHKENT

Brede boulevards, immense pleinen en een metrostelsel met prachtig versierde stations kenmerken het moderne Tashkent. De oude Oezbek-wijk met zijn kleurrijke bazaar ademt echter nog steeds de sfeer van lang vervlogen tijden. DAG 16 TERUGREIS

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht.

DAG 5 EN 6 GROTE MEREN

Over een col (3800m) naar het Aluddin meer. Een idyllische plek gelegen tussen hoge bergen waar je kampeert. Je maakt vandaar een mooie dagtocht, langs zomerverblijven van de herders die er hun kudden laten grazen in de schaduw van de Zamok (5070m) en Energiya(5120m). Picknicken op 3500m aan de oever van het meer.

transport

Minibus.

en Comfortabele en sfeervolle hotels in de steden, eenvoudige hotelletjes en kamperen op de trekking. comfort

fysiek

Tijdens de trekking gemiddeld 5 à 6 uur wandelen met hoogteverschillen tot 800m per dag. klimaat

Overdag zonnig en warm, meestal droog, 's Avonds koelt het flink af. inbegrepen

Vluchten, transfers, overnachtingen, maaltijden, toegangsgelden en excursies volgens programma, lokale taksen (wandeltaks en ecologietaks), een plaatselijke Franssprekende (berg)gids, de diensten van een kok, ezeldrijvers en lastdieren voor het vervoer van de bagage tijdens de trekking, het nodige gemeenschappelijke kampeermateriaal (voorzie een eigen slaapzak). niet inbegrepen

Maaltijden in Tashkent. documenten

Geldige reispas. Visa voor Oezbekistan en Tadzjikistan. deelnemers

DAG 7 SANGUI SAFED KLOVEN

min. 5 - max. 11

Over de Tchapdara col (3430m) vanwaar je een mooi zicht hebt op de pic Marie (4680m), naar de Sangui Safed kloof. Ook de Bodhona (5100m) biedt schitterende panorama’s.

reisleiding

Lokale gidsen. Nederlandstalige reisleider vanaf min. 7 deelnemers.

DAG 8 MARGOUZOR - KHUJAND

Einde trek in Margouzor, een traditioneel Tadzjiek dorp. Vandaar transfer naar Khujand, een stemmige stad bekend om de sfeervolle lokale markt. datum en prijs per persoon

02.09.18 © foto jan delarbre

- 17.09.19

€ 2475

zuiderhuis.be/wereldreizen - 65


Š jan delarbre

66 - zuiderhuis.be/wereldreizen


HIMALAYA De reusachtige pieken van de Himalaya kun je bewonderen op het aanbod groepsreizen in Nepal en in het Noordelijke gedeelte van Inda: Ladakh. Het merendeel van deze reizen focust op wandelen maar cultuurliefhebbers en minder sportievelingen vinden op sommige reizen zeker hun gading. 68

India - Ladakh:

73 Nepal - Kathmandu en de

Op hemelse hoogte

Annapurna’s

69

India - Ladakh:

74 Nepal – Everest View

Tsokar en Markhavallei

75 Nepal – Beklimming Mera Peak

70

India - Ladakh: Stok Kangi

76 Nepal - Mustang

71

Nepal - Oog in oog met

77 Nepal – Annapurna met Nar,

de hoogste toppen

Phu en Tilicho

72

Nepal - Kathmandu,

Koningsteden & Chitwan

zuiderhuis.be/wereldreizen - 67


India - Ladakh: Op hemelse hoogtes Tsokar-meer en nomaden Homestay in een authentiek boerendorp Met jeeps over hoge bergpassen, focus op het ongerepte Zanskar

transport

Binnenlandse vluchten (2) en jeeps. comfort

en

Eenvoudige hotels en guesthouses en vaste tentenkampen (beperkt sanitair). Een aantal nachten kamperen in de vrije natuur. Alle kampeermateriaal - iglo-tenten (tweepersoons)en matrassen - worden voorzien. Slaapzak exclusief.

DAG 1 TOT 3 KLEIN TIBET

DAG 11 EN 12 HOMESTAY

Na een vrij dagje voor acclimatisatie in Leh bezoeken we het fort en paleis in de oude hoofdstad Shey. Verder naar Thikse, spectaculair gelegen, hoog op een rotspunt.

Rit naar een sfeervol boerendorp in de Chamvallei waar ons een gastvrij onthaal wacht. Tijdens het diner vertellen ze over hun dagelijkse leven; een leven in harmonie met de natuur. Op de terugweg naar Leh bezoek aan twee schitterende kloosters: Alchi en Likir.

DAG 4 TOT 5 INDUSVALLEI

fysiek

Per jeep rijden we door ruige, desolate natuur naar Lamayuru, het bekendste klooster van Ladakh. Verkenning van de Indusvallei. Kleine landbouwperceeltjes strekken zich uit als een lappendeken met op de achtergrond wapperende gebedsvlaggen en steeds dominante bergtoppen.

klimaat

DAG 6 TOT 9 HOGE PASSEN IN ZANSKAR

Doorsnee conditie. Ontspannende natuurwandelingen. Wel verblijf op grote hoogte (3600m en meer). Er is voldoende acclimatisatietijd voorzien. Over het algemeen droog en zonnig. Het weer in het hooggebergte is echter onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Temperaturen overdag gemiddeld 20 à 25°C, ’s avonds flinke afkoeling. inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen, excursies en toegangsgelden volgens programma, in Delhi enkel logies, in Ladakh en Zanskar volpension, Nederlandstalige reisleider en plaatselijke gidsen, vooraf betaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Overige maaltijden, eventuele toegangsgelden en bezoeken in Delhi. Transfer naar Schiphol (h/t). documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 10 - max. 14

Ochtendvlucht uit Leh naar Delhi. Vrije dag. Het Tsokar-zoutmeer ligt midden een weids en

Boeddhistische tempels leunen als arendsnesten tegen steile bergflanken aan. Dramatische landschappen glijden voorbij: steppeachtige kale hoogvlaktes, grillige bergkammen, frisgroene dalen waar stoere yaks de horizon beroeren. Rangdum ligt temidden kleurrijke heuvels. In het licht van de ondergaande zon genieten we er van een wandeling naar een op een heuveltop gelegen klooster. We vervolgen de Zanskar rivier tot Zangla. In sfeervolle dorpjes ontmoeten we trotse en levenslustige Zanskari.

reisleiding

DAG 10 KARGIL

data en prijzen per persoon

Transferrit langs imposante berglandschappen naar Kargil.

19.07.18 02.09.18

- 03.08.18 - 17-09-18

68 - zuiderhuis.be/wereldreizen

DAG 15 EN 16 TERUGREIS

DAG 13 TOT 14 NOMADEN EN TSOKARMEER

Vier dagen genieten we van majestueuze en ruige natuurlandschappen in Zanskar. De route leidt via hoge bergpassen met besneeuwde toppen naar een gebied met immense gletsjers en wild meanderende rivieren die het hoogplateau doorsnijden.

Nederlandstalige reisleiding.

desolaat landschap. Langs de oevers van het meer liggen witte en gele zoutkorsten. Tijdens een wandeling spotten we watervogels en met enig geluk zien we zelfs wilde paarden (kyang). Kennismaking met de Champan nomaden.z

€ 2598 € 2598 © foto dominique dellaert

Luchthaventransfer en vlucht naar Amsterdam.


India - Ladakh: Tsokar en Markha Trekking van Markha naar Tsokar door de Indische Himalaya Leh en de kloosters langs de Indus De boeddistische cultuur van ‘Klein Tibet’ DAG 1 TOT 3 VLUCHT NAAR LEH

Vlucht naar Delhi en Leh. Acclimatiseren en rustig wandelen tot bij Sankar gompa of klimmen door de nauwe straatjes van het oude stadsdeel naar het paleis vanwaar je een prima uitzicht hebt over de stad.

mer) door nomaden druk bezochte plek. Meestal verblijven er een paar families die hun kudden laten grazen op hogergelegen weiden. We kamperen op een sfeervolle plek (4250m) en speuren naar wilde ezels (Kyang). DAG 16 EN 17 TSOKAR - LEH

DAG 3 TOT 5 CULTUUR IN DE INDUSVALLEI

Een brok cultuur in de Indusvallei. Boeiende excursie naar de kloosters van Shey, Thikse en Hemis. Door een ruig berglandschap met prachtige vergezichten rijden we naar Rizong en Alchi, wereldberoemd om de prachtige muurschilderingen van Tibetaans boeddhistische taferelen.

Naar Tsokar, het zoutmeer, hooggelegen in een

sublieme omgeving. Niet te voet deze keer maar met de jeep. Onderweg en bij het meer hebben we oog voor fauna en flora. DAG 18 EN 19 TERUGREIS

Vroeg ‘s morgens terugvlucht van Leh naar Delhi. Delhi, dagkamers in het hotel. In de late avond transfer naar de luchthaven voor terugvlucht.

transport

Minibus of jeep. comfort

Comfortabel en sfeervol guesthouse in Leh, homestay en kamperen. fysiek

Een goede conditie is aanbevolen. Klassieke trekking in de Himalaya met dagrugzak. 4 tot 7 uur stappen per dag. klimaat

Overdag zonnig en warm, 's avonds koeler. inbegrepen

Vluchten, plaatselijke transfers, overnachtingen, maaltijden, Engelssprekende gids, kok en drijvers voor de pony’s, vervoer van bagage door pony’s, het gemeenschappelijk kampeermateriaal.

DAG 6 TOT 10 MARKHAVALLEI

Meerdaagse trekking over enkele hoge cols naar de Markha vallei. Pony’s dragen de lasten. Je wandelt langs met populieren omzoomde irrigatiekanalen en gehuchten, slechts enkele huizen groot en met witgekalkte buitenmuren. De huizen zijn getooid met wapperende gebedsvlaggen en omgeven door groene akkers en okergele heuvels. Op de platte daken ligt hout te drogen. We trekken een stuk door het Hemis Nationaal park, habitat van het sneeuwluipaard. Onderweg panorama's over de 6150m hoge Stok Kangri bergketen. In de Markha vallei trek je langs tarwe- en gerstvelden. De mooie dorpen in traditionele bouwstijl zijn omgeven door chortens en stupa's.

niet inbegrepen

Maaltijden in Delhi. documenten

Geldige reispas met visum. deelnemers

min. 5 - max. 11 reisleiding

Zeer ervaren lokale gidsen. Nederlandstalige reisleiding vanaf min. 7 deelnemers.

DAG 10 TOT 15 TSOKAR

Over de Kang Yatse, een hoge bergpas, bereiken we de weidse hooglanden van de Rupshu vallei met z'n adembenemnde panorama's. De Zalung Karpo La is met 5220m het hoogste punt van de trekking. Vanop de col krijg je een adembenemend uitzicht. Wat verder ligt Dat, een (in de zo-

datum en prijs per persoon

08.07.18 © foto jan delarbre

- 26.07.18

€ 2610

zuiderhuis.be/wereldreizen - 69


India – Ladakh: beklimming van de Stok Kangri Beklimming van de 6000 meter hoge Stok Kangri Trekking door de Indische Himalaya De boeddistische cultuur van Little Tibet DAG 1 TOT 3 VLUCHT NAAR LEH

transport

Minibus of jeep. comfort

Comfortabel en sfeervol guesthouse in Leh, homestay en kamperen.

Vlucht naar Delhi en Leh. Acclimatiseren en rustig wandelen tot bij Sankar gompa of klimmen door de nauwe straatjes van het oude stadsdeel naar het paleis vanwaar je een prima uitzicht hebt over de stad.

fysiek

Een zeer goede conditie en wandelervaring is vereist. klimaat

Overdag zonnig en warm, 's avonds koeler in de vallei, koud hoog in de bergen. inbegrepen

Vluchten, plaatselijke transfers, overnachtingen, maaltijden, excursies en trekking volgens programma, Engelssprekende gids, kok en drijvers voor de pony’s, vervoer van bagage door pony’s, gemeenschappelijk kampeer en klimmateriaal, lokale permits.

DAG 3 EN 4 KLOOSTERS VAN DE INDUS

Een brok cultuur in de Indusvallei. Boeiende excursie naar de kloosters van Shey, Thikse en Hemis. Door een ruig berglandschap met prachtige vergezichten rij je naar Likir, een levendig klooster met talrijke monniken en een school. DAG 5 TOT 8 LAMAYURU

Langs Lamayuru - de meest gefotografeerde

gompa en schitterend gelegen - rijd je naar de start van de trekking. We trekken over twee hoge cols, de Konke La (4910m) en de Dun Dun La (4610m), naar het bij de Zanskarrivier gelegen dorpje Chilling. Onderweg kampeer je op uitgelezen locaties, speur je naar Tibetan snowcocks en blue sheep (bharal) waarop het sneeuwluipaard jaagt.

De 6153m hoge Kangri is een imposante berg, van heinde en ver torent de Stok bergketen uit boven de omringende bergen. Acclimatiseren doe je met de 5385m hoge Palam en onderweg kamperen we bij interessante dorpen als Yurutse en Rumbak. De klim naar de top vertrekt van-

Maaltijden in Delhi. documenten

Geldige reispas en visum. deelnemers

min. 4 - max. 9 reisleiding

Zeer ervaren lokale gidsen Nederlandstalige reisleiding vanaf min. 7 deelnemers.

datum en prijs per persoon

- 12.08.18

70 - zuiderhuis.be/wereldreizen

DAG 16 EN 17 TERUG NAAR LEH

De afdaling gaat snel. Vanuit Stok is het een uurtje rijden tot Leh.

DAG 9 TOT 15 STOK KANGRI

niet inbegrepen

25.07.18

op het 5000m hooggelegen basiskamp. Reken op dagelijks een 1100m klimmen en dalen. Het uitzicht vanop de top is een van de beste in de Himalaya met een panorama van Zanskar tot de Karakorum, met de K2 als blikvanger.

€ 2910 © foto jan delarbre

DAG 18 EN 19 TERUGREIS

Vroeg in de ochtend terugvlucht van Leh naar Delhi. Dagkamer in Delhi. In de late avond transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.


Nepal - Oog in oog met de hoogste toppen

West Bank

Zeer volledige kennismaking met Nepal Bezoek aan het Royal Chitwan National Park Trekking naar het basiskamp van de Annapurna DAG 1 EN 2 VLUCHT BRUSSEL - KATHMANDU

DAG 17 TOT 19 RAFTEN EN CHITWAN NP

DAG 20 PATAN EN BHAKTAPUR

Aankomst in Kathmandu op dag 2. Verkennende stadswandeling als de tijd het toelaat.

Tijdens de rafting op de Trisuli genieten we volop van het adembenemende natuurdecor. Vervolgens rit naar het Royal Chitwan N.P. De laagvlaktes van de Terai contrasteren fel met de hoge Himalaya. We verkennen het park te voet, op de rug van een olifant en per prauw en gaan op zoek naar krokodillen en eenhoornige neushoorns.

Als afsluiter bezoeken we de koningssteden Patan en Bhaktapur, sfeervolle middeleeuwse stadjes. We smijten ons in de gezellige drukte van de smalle straatjes en vergapen ons op het met tempels en paleizen omzoomde Durbarplein.

transport

DAG 21 EN 22 VLUCHT KATHMANDU - BRUSSEL

fysiek

DAG 3 KATHMANDU EN DE KATHMANDUVALLEI

Kathmandu is een bruisende, ietwat chaotische stad. Je kan er uren wandelen zonder dat de verveling toeslaat. Achter elke straathoek wacht een mooie tempel of stoepa. We bezichtigen er meteen een van de grootste ter wereld: Bodhnath. Op wandelafstand van de stad nemen we een kijkje in de beroemde apentempel: Swayambunath, waar honderden apen de 365 trappen mee op hollen. We krijgen er een prachtig uitzicht over de Kathmandu-vallei. In Pashupatinath, het Nepalese Varanasi, maken we een crematie mee.

Aankomst in België op dag 22.

Bus en minibus. comfort

Comfortabel hotel in Kathmandu en Pokhara. Jungle lodge met zwembad in Chitwan. Eenvoudige guesthouses (lodges) tijdens de trekking. Tijdens de trekking dagelijks gemiddeld 5 à 6 uur wandelen. Maximumhoogte is 4130 meter. klimaat

Zonnig en warm in de bergen, flinke afkoeling ’s avonds en op grotere hoogte. Weinig kans op neerslag (droogseizoen). In de lagergelegen Terai (Chitwan) liggen de temperaturen beduidend hoger (25° à 30°C). inbegrepen

Vluchten, transfers ter plaatse, overnachtingen, noodzakelijke permits, excursies volgens programma, alle maaltijden tijdens de trekking, het raften en het verblijf in Chitwan, ontbijt in Kathmandu en Pokhara, begeleiding, dragers tijdens de trekking, cultuurgids op dag 3 en 20, gebruik van de uitrusting bij het raften, voorafbetaalbare luchthaventaksen.

DAG 4 POKHARA

Transfer naar Pokhara, aan het Fewa-meer. We krijgen er al een eerste glimp op de imposante contouren van het Annapurna-massief. DAG 5 TOT 16 ANNAPURNA BASISKAMP

niet inbegrepen

Twaalf dagen lang trekken we door de indrukwekkende Annapurna-bergketen. Wij klimmen geleidelijk aan tot in het basiskamp van de Annapurna. We starten in Naya Pul, waar we de eerste hangbrug van onze tocht oversteken en wandelen door traditionele dorpjes en langs rijstvelden. Langs schuimende rivieren, uitgestrekte loof– en bamboebossen, rotspartijen en steile valleien trekken we langzaam hoger. Onderweg maken we uitgebreid kennis met de levenswijze van de Nepalese bergbewoners. Oog in oog met de hoogste bergen op aarde wijst de kracht van de natuur ons op onze eigen nietigheid.

Overige maaltijden (Kathmandu en Pokhara), toegangsgelden bij stadsbezoeken op dag 3 en 20. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 4 - max. 14 reisleiding

Lokale Engelssprekende gidsen.

datum en prijs per persoon

27.10.18 © foto jan delarbre

- 17.11.18

€ 2410

zuiderhuis.be/wereldreizen - 71


Nepal - de Koningssteden, Chitwan en Pokhara Vier dagen wandelen in de Kathmandu-vallei Ontdek het kloppend hart van de Nepalese cultuur De jungle van Chitwan National Park DAG 1 EN 2 VLUCHT BRUSSEL - KATHMANDU

transport

Binnenlandse vlucht Pokhara-Kathmandu. (Mini) bus voor de overige transfers. comfort

3-sterren hotel in Kathmandu en Pokhara en 2-persoonskamers in lodges of eenvoudige hotelletjes tijdens de trekking. Safarilodge met zwembad in Chitwan. fysiek

Aankomst in Kathmandu op dag 2 en eerste kennismakening met de de chaotische, maar prachtige, Nepalese hoofdstad.

Himalaya. Door de velden trekken we naar Nala en Dhulikhel. Onderweg bezoeken we enkele bekende tempels die mee het kloppende hart van de Nepalese cultuur vormen. In Dulikhel kuieren we over de lokale markt.

DAG 3 TOT 7 KATHMANDU-VALLEI

Na een uitgebreid bezoek aan de koningssteden Patan en Bhaktapur rijden we door naar Nagarkot, bekend om zijn mooi vergezicht over de

We trekken verder de vallei in naar het authentieke en landelijke Nepal waar de tijd bleef stilstaan. In Namobudda bezoeken we een Tibetaans

Een doorsnee conditie volstaat. Je maakt 4 rustige wandelingen van 4 à 5 uur per dag over een heuvelend terrein. Maximumhoogte is 2100 meter.

klooster en vanuit het charmante boeddhistische dorpje Balthali hebben we terug een magnifiek zicht op de hoogste toppen van Nepal. Na enkele uren stappen eindigt onze 4-daagse wandeltocht aan de tempels van Panauti. Op dag 7 zijn we in de namiddag weer in Kathmandu. We gaan er op in de gezellige drukte van de smalle straatjes en kijken onze ogen uit op het met tempels en paleizen omzoomde Durbarplein. DAG 8 TOT 11 CHITWAN NATIONAAL PARK EN POKHARA

Transfer naar het Royal Chitwan National Park, gelegen in de laagvlakte van de Terai. We verblijven 2 nachten in een sfeervolle lodge met zwembad en verkennen uitgebreid het park. Het is de habitat van neushoorns en diverse hertensoorten. Met wat geluk zien we ook wilde olifanten, beren, een luipaard of tijger. Met een prauw varen we over de Raptirivier voor een ontmoeting met krokodillen en de zeldzame gaviaal. Vogelliefhebbers speuren naar ijsvogels en spechten. Op dag 10 komen we toe in Pokhara, de tweede stad van Nepal. Hier maken we een mooie wandeling naar een uitzichtpunt over het Phewa-meer en de stad. In de verte schitteren de hoge witte pieken van de Annapurna-keten en de prachtige Macchapuchare.

klimaat

Zonnig en warm in de steden en tijdens de wandeldagen (20° à 25°C). In Chitwan liggen de temperaturen beduidend hoger (25° à 30°C). Weinig kans op neerslag (droogseizoen). inbegrepen

Vluchten, transfers, overnachtingen, excursies volgens programma, volpension tijdens de trekking en het verblijf in Chitwan - ontbijt in Kathmandu en Pokhara, Nederlandstalige reisleider, plaatselijke gids en dragers, cultuurgids op dag 3 en 13, vooraf betaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Overige maaltijden (Kathmandu en Pokhara), toegangsgelden bij stadsbezoeken. documenten

Geldige reispas en visum verplicht.

DAG 12 EN 13 OMGEVING VAN KATHMANDU

Ervaren ZuiDERHuiS-reisleider - bijgestaan door lokale Engelssprekende gidsen.

Vanuit Pokhara vliegen we over de Himalaya terug naar Kathmandu. In de nabijheid van de hoofdstad bezichtigen we de stoepa van Bodhnath en het prachtige hindoecomplex Pashupatinath.

datum en prijs per persoon

DAG 14 EN 15 VLUCHT KATHMANDU - BRUSSEL

deelnemers

min.7 - max. 12 reisleiding

10.11.18 16.03.19

- 24.11.18 € 2695 - 30.03.19 in voorbereiding

72 - zuiderhuis.be/wereldreizen

Aankomst in België op dag 15.

© foto jan delarbre


Nepal - Kathmandu en de Annapurna 's

West Bank

Lichte trekking aan de voet van het Annapurna bergmassief Culturele hoogtepunten in en rond Kathmandu Onvergetelijke zonsopgang boven de Himalaya vanop Poon Hill en vanuit Sarangkot. DAG 1 EN 2 VLUCHT NAAR KATHMANDU

Bij aankomst hoteltransfer.

sche Machapuchare (fish tail) laten zich in volle glorie bewonderen onder een rode gloed.

DAG 3 KATHMANDU-VALLEI

DAG 12 NAAR KATHMANDU

Bezoek aan de boeddhistische en hindoe heiligdommen Swayambhunath, Pashupatinath en Bodnath. DAG 4 TOT 11 BALKONS VAN DE ANNAPURNA

Binenlandse vlucht met sublieme zichten op de hoogste bergen van de Himalaya. In de namiddag hebben we ruimschoots de tijd om langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad te slenteren.

DAG 13 BHAKTAPUR EN PATAN

Bezoek aan de Koningssteden Bhaktapur en Patan en aan de middeleeuwse hindoe tempel van Changu Narayan. DAG 14 EN 15 VLUCHT KATHMANDU - BRUSSEL

Aankomst in België op dag 15.

Op deze 8-daagse trekking langs de indrukwekkende Annapurna sta je oog in oog met enkele van de hoogste bergen op aarde. Het voor- en najaar is de perfecte periode voor deze reis. De temperaturen zijn bijzonder aangenaam en dankzij de heldere lucht is het zicht op de hoge toppen ongeëvenaard. In de lente staan ook de rododendrons vol in bloei. Nepal heeft de meest uitgestrekte rododendronbossen ter wereld, erg indrukwekkend om door te wandelen.

transport

Binnenlandse vlucht Pokhara-Kathmandu. (Mini) bus voor de overige transfers. comfort

3-sterren hotel in Kathmandu en Pokhara en 2 of 3-persoonskamers in lodges tijdens de trekking. fysiek

Dagelijks 2 tot 5 uur wandelen over goed begaanbare paden. De dagafstanden en hoogteverschillen werden bewust beperkt gehouden. Fysiek in orde zijn, graag wandelen en bereid zijn om een fysieke inspanning te leveren zijn echter een must. klimaat

Overdag is het warm en zonnig (18 à 25°C). ’s Avonds en op grotere hoogte kan het gevoelig frisser zijn. inbegrepen

Vluchten, transfers, overnachtingen met ontbijt, noodzakelijke permits, excursies volgens programma, volpension tijdens de trekking, Nederlandstalige reisleider, plaatselijke gids en dragers, cultuurgids op dag 3 en 13, vooraf betaalbare luchthaventaksen.

Na een rit door de heuvels tussen Kathmandu en Pokhara, overnachten we een eerste keer in de bergen. In Sarangkot, hoog boven het befaamde Phewameer, genieten we een eerste keer van een prachtige zonsopgang. De dag erop start de rustige en erg afwisselende trekking door de uitlopers van het Annapurna-massief. Deze trekking is een aanrader voor wie op een rustige manier kennis wil maken met de Himalaya. We logeren in sfeervolle lodges en genieten ten volle van onovertroffen panorama 's. We passeren dorpen van Magar en Gurung en maken kennis met de levenswijze van de Nepalese bergbewoners. Op dag 8 klimmen we in het donker naar het op 3210 meter hoog gelegen uitzichtspunt Poon Hill. Hier worden we bij het opkomen van de zon beloond met een panorama over met ijs en sneeuw bedekte bergtoppen. Oa Manaslu, de Annapurna-toppen, Dhaulagiri en de fantasti-

niet inbegrepen

Overige maaltijden, toegangsgelden bij stadsbezoeken op dag 3, 12 en 13. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 7 - max. 11 reisleiding

Jean-Pierre Rosseel - bijgestaan door lokale Engelssprekende gidsen. data en prijzen per persoon

14.04.18 03.11.18 © foto jan delarbre

- 28.04.18 - 17.11.18

€ 2445 € 2445

zuiderhuis.be/wereldreizen - 73


Nepal - Everest view Lichte trekking: relatief korte afstanden met beperkt aantal hoogtemeters Grote afwisseling in landschappen - door groene valleien naar het ruige hoogland Onvergetelijke zichten op o.a. Everest, Lhotse en Ama Dablam DAG 1 EN 2 VLUCHT BRUSSEL - KATHMANDU

transport

Binnenlandse vluchten Kathmandu-Phaplu en Lukla-Kathmandu. Minibus voor de overige verplaatsingen. comfort

3-sterren hotel in Kathmandu en 2 of 3-persoonskamers in lodges tijdens de trekking. fysiek

Dagelijks 3 tot 6 uur wandelen over goed begaanbare paden. De dagafstanden en hoogteverschillen zijn beperkt. Fysiek in orde zijn, graag wandelen en bereid zijn om een fysieke inspanning te leveren zijn echter een must. klimaat

Overdag is het warm en zonnig (18 à 25°C). ’s avonds en op grotere hoogte kan het gevoelig frisser zijn. Weinig kans op neerslag (droogseizoen). inbegrepen

Aankomst in Kathmandu op dag 2 en transfer naar ons comfortabel en rustig gelegen hotel in het toeristische centrum van de hoofdstad. DAG 3 KATHMANDU-VALLEI

Bodnath en Swayambunath zijn de belangrijkste boeddhistische heiligdommen in de Kathmandu-vallei. De indrukwekkende witte stoepa van Bodnath is 40 meter hoog en heeft een diameter van 40 meter. Op een heuvel ten westen van Kathmandu ligt Swayambunath, het oudste boeddhistische tempelcomplex van Nepal. Pashupatinath is de belangrijkste hindoetempel in Nepal en ligt aan de heilige Bagmati rivier. De hoofdtempel is alleen voor hindoes toegankelijk maar vanop de heuvel aan de andere oever van de rivier heb je een prachtig uitzicht op de Pashupati-tempel en het volledig tempelcomplex.

DAG 4 TOT 12 TREKKING NAAR EVEREST VIEW HOTEL

Deze trekking werd ontwikkeld voor de minder geoefende wandelaar die de Everest-regio wil ontdekken. Dagafstanden en hoogteverschillen houden we bewust beperkt, zo kan elkeen die bereid is om een (beperkte) fysieke inspanning te leveren actief genieten van de zichten op de hoogste bergen ter wereld. De trekking verloopt op een relatief lage hoogte. We starten in Phaplu op 2450 meter en klimmen geleidelijk aan naar het Everest view hotel op een hoogte van 3962 meter. We krijgen er een onvergetelijk zicht op oa Everest, Lhotse en Ama Dablam. We wandelen afwisselend door rododendron- en bamboebossen, langs gecultiveerde terrassen en Sherpa en Rai dorpjes. Via spectaculaire hangbruggen met honderden in de wind

Vluchten, transfers, overnachtingen, noodzakelijke permits, excursies volgens programma, volpension tijdens de trekking - ontbijt in Kathmandu, Nederlandstalige reisleider, plaatselijke gids en dragers, cultuurgids op dag 3 en 14, vooraf betaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Overige maaltijden (Kathmandu), toegangsgelden bij stadsbezoeken op dag 3 en 14. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 7 - max. 11 reisleiding

Jean-Pierre Rosseel - bijgestaan door lokale Engelssprekende gidsen.

datum en prijs per persoon

17.11.18

- 02.12.18

74 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 2745 © foto jan delarbre

wapperende gebedsvlaggen steken we wilde rivieren over. Dagelijks hebben we onvergetelijke zichten op de Khumbu-vallei en de nabijgelegen bergen. DAG 13 EN 14 BHAKTAPUR EN PATAN

Terugvlucht naar Kathmandu op dag 13. In de namiddag genieten we vanop een terrasje of in de Garden of Dreams na van een onvergetelijke ervaring. De volgende dag bezoeken we de Koningssteden Bhaktapur, Patan en Kathmandu o.l.v. een Engelstalige cultuurgids. We bewonderen tal van monumentale gebouwen met veel houtsnijwerk, weelderig versierde tempels en paleizen, vergulde tempeldaken en sfeervolle binnenplaatsen. DAG 15 EN 16 VLUCHT KATHMANDU - BRUSSEL

Aankomst in België op dag 16.


Nepal - Beklimming Mera Peak

West Bank

Beklim de hoogste Nepalese trekking peak (geen grote technische moeilijkheden). Aanloop vanuit Phaplu voor een optimale acclimatisatie. Sublieme zichten over de Himalaya. DAG 1 AANKOMST IN KATHMANDU

Onafhankelijk van uw uur van aankomst wordt een transfer naar het hotel in Kathmandu voorzien. Hier maak je kennis met de overige deelnemers. DAG 2 KATHMANDU

Verkenning van de stad en tijd om extra kledij en materiaal aan te kopen of te huren. DAG 3 TOT 11 PHAPLU - KHARE

Een goede acclimatisatie is een absolute voorwaarde om de beklimming met succes aan te vatten. Daarom starten we onze tocht naar de voet van de Mera Peak in Phaplu, hoofdplaats van de Solu. Door de wilde Hinkuvallei trekken we over weinig bewandelde paden en langs enkele Kharka’s (zomerse graasweiden) langzaam omhoog tot in Khare (5000 m), aan de voet van de Mera. Een erg mooie tocht die je de Himalaya in al zijn facetten doet ontdekken. We doen het rustig aan zodat we kunnen wennen aan de grote hoogte. DAG 12 TOT 14 BEKLIMMING MERA PEAK

Over Morenen en gletsjers klimmen we in 2 dagen naar het hoogte kamp op 5800 meter. Hier genieten we bij een noedelsoepje van een prachtige zonsondergang. Deze plaats wordt beschouwd als één van de mooiste uitkijkpunten van Nepal. Dag 14 is de dag van de waarheid. Vroeg in de ochtend vatten we de klim over de gletsjer aan. Het wordt een lange en zware dag. De beklimming is technisch niet moeilijk en de helling is niet echt steil maar de hoogte en de weersomstandigheden kunnen de beklimming erg zwaar maken. Toch genieten we onderweg van de subliemen zichten op de omringende zeven- en achtduizenders. Moe maar voldaan bereiken we de top van Nepals hoogste trekking-peak (6461 m). We

hebben een onvergetelijk zicht op oa Kangchenjunga, Makalu, Lhotse, Cho Oyu, Ama Dablam en Everest. DAG 15 TOT 19 KHARE - LUKLA

We wandelen over enkele bergkammen met fantastische zichten en door spectaculaire rhododendron- en bamboebossen, naar Lukla. Op dag 19 vliegen we terug naar Kathmandu.

DAG 20 RESERVE DAG

Vrije dag om eventuele vertragingen tijdens de trekking op te vangen. Optioneel (begeleid) bezoek aan enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Kathmandu-vallei. DAG 21 INTERCONTINENTALE VLUCHT

Luchthaventransfer of verlengd verblijf in Nepal.

transport

Binnenlandse vluchten (2). comfort

Comfortabel hotel in Kathmandu. Tijdens de trekking overnachtingen in lodges – op de berg in tenten (2 nachten). fysiek

Tijdens de trekking naar de voet van de Mera Peak wandelen we ongeveer 6 uur per dag. Perfecte acclimatisatie. Daarna 3 dagen over gletchers en morenen om de top te bereiken en weer af te dalen. Geen grote technische moeilijkheden. Voor de ervaren bergsporter. klimaat

Aangename wandeltemperaturen tijdens de trekking. Tijdens de beklimming kan het erg koud zijn. inbegrepen

Binnenlandse vluchten, transfer, overnachtingen, noodzakelijke permits, volpension tijdens de trekking - ontbijt in Kathmandu, plaatselijke Engelstalige (berg)gidsen en lokaal team, gemeenschappelijk kampeergerief en klimmateriaal, vooraf betaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Vlucht naar Kathmandu, overige maaltijden (Kathmandu), persoonlijke klimuitrusting. documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 2 - max. 10 reisleiding

Ervaren Engelssprekende Nepalese berggidsen. data en prijzen per persoon

28.10.18 - 17.11.18 bij 2 of 3 deelnemers vanaf 4 deelnemers vanaf 7 deelnemers

€ 2860 € 2593 € 2510

zuiderhuis.be/wereldreizen - 75


Nepal - Naar het oude koninkrijk Mustang Exclusieve wandelreis door het ongerepte Mustang. Diep uitgesneden canyons en prachtig geërodeerde zandsteenformaties. Permit voor Mustang inbegrepen. DAG 1 EN 2 VLUCHT BRUSSEL - KATHMANDU

transport

Binnenlandse vluchten Pokhara-Jomsom, Jomsom-Pokhara en Pokhara-Kathmandu. (Mini)bus voor de overige transfers. comfort

3-sterren hotel in Kathmandu en Pokhara en 2 of 3-persoonskamers in lodges tijdens de trekking (soms berperkt comfort). fysiek

Dagelijks 4 tot 7 uur wandelen over een golvend terrein, meestal tussen 3000 en 4000 m hoogte. klimaat

Aankomst in Kathmandu op dag 2 en transfer naar ons hotel in Thamel, het toeristische centrum van de hoofdstad. DAG 3 SWAYAMBHUNATH, PASHUPATINATH EN BODNATH

Vergezeld door een culturele gids bezoeken we Swayambhunath, Pashupatinath en Bodnath. DAG 4 EN 5 NAAR JOMSOM

Via Pokhara reizen we naar Jomsom, startpunt van onze trekking. Op de kleine luchthaven van

Jomsom ontmoeten we de lokale crew en onmiddellijk zetten we koers naar het dorpje Kagbeni, toegangspoort tot Upper Mustang. DAG 6 TOT 16 TREKKING NAAR LO MANTHANG

De trekking vanuit Jomsom naar de oude koningsstad Lo Manthang blijft één van de bijzonderste trekkings in Nepal. In een ver verleden was Mustang een onafhankelijk koninkrijk, dat zich bevond op een belangrijke doorgangsroute tussen India en Tibet. In 1991

Overdag is het warm en zonnig (18 à 23°C). ’s Avonds en op grotere hoogte kan het gevoelig frisser worden. Weinig kans op neerslag tijdens de trekking.

werd Upper Mustang voorzichtig opengesteld voor toeristen. Door een 30 jaar gedwongen isolement, hebben de bewoners van dit gebied, de Loba’s, hun eigevhn identiteit goed kunnen bewaren. Het landschap in Upper Mustang is adembenemend. Het desolate woestijnlandschap met zijn grillig verweerde gesteenten en mooie rotsformaties vertoont een onwaarschijnlijke variatie aan aardse tinten, waarbij de besneeuwde bergtoppen nooit uit je gezichtsveld verdwijnen. Deze landschappen, doorweven met de nog zeer authentieke dorpjes met hun typische huizen en kloosters, maken deze trekking onvergetelijk. Sinds kort is men begonnen met de aanleg van een weg tussen Jomsom en Tibet. In 2018 misschien wel de laatste kans om het authentieke Mustang te bezoeken …

inbegrepen

Vluchten, transfers ter plaatse, overnachtingen, noodzakelijke (permit Mustang twv 539 USD), excursies volgens programma, volpension tijdens de trekking - ontbijt in Kathmandu en Pokhara, Nederlandstalige reisleider, plaatselijke gids, cultuurgids op dag 3 en 20, vervoer van bagage met paarden, vooraf betaalbare luchthaventaksen.

DAG 17 TOT 20 (NAAR) KATHMANDU

In 2 dagen vliegen we via Pokhara terug naar Kathmandu. In Pokhara genieten we na vanop een terrasje langs het Phewa meer. We werpen een laatste blik op het Annapurna gebergte.

niet inbegrepen

Overige maaltijden (Kathmandu en Pokhara), toegangsgelden kloosters en toeristische sites.

Vanuit Kathmandu brengen we nog een bezoek aan de koningssteden Patan en Bhaktapur en slenteren we door de nauwe straatjes van het oude centrum naar Durbar Square, waar je een aantal paleizen en maar liefst vijftig tempels kan bewonderen.

documenten

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 8 - max. 11 reisleiding

Jean-Pierre Rosseel - bijgestaan door lokale Engelssprekende gidsen.

DAG 21 EN 22 VLUCHT KATHMANDU - BRUSSEL

Aankomst in België op dag 22.

datum en prijs per persoon

21.07.18

- 11.08.18

76 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 3685 © foto jan delarbre


Nepal - Annapurna met Nar, Phu en Tilicho meer

West Bank

Zeer diverse landschappen in de Himalaya. Hooggelegen geïsoleerde boeddhistische dorpen Nar en Phu Naar het bijzondere Tilicho meer. DAG 1 EN 2 KATHMANDU

DAG 12 TOT 15 BRAGA EN TILICHOMEER

DAG 16 TOT 19 TERUG NAAR KATHMANDU

Vlucht naar Kathmandu en verkenning van het centrum. Wandelen langs de oude Newar paleizen op Durbar square. Vanop de bekende ‘apentempel’ Swayambunath heb je een prachtig zicht over de stad.

De gompa van Braga is rijk en historisch, Manang is dé plek voor reizigers en trekkers met behoefte aan wat comfort. Vandaar loopt een piste naar het plaatse Kangsar, over een verschrikkelijk mooi maar hier en daar wat luchtig bergpad wandel je naar het hoogstgelegen meer van Nepal, het wonderlijke azuurblauwe Tilicho, 4900m hoog en omgeven door sneeuwwitte bergen. Met een mooi zicht op de Pisang Peak en de geweldige Danda wandel je door de mooie vallei van de Upper Marsyangdi terug tot Pisang, 3200m, einde van de tocht.

Vanuit Pisang met lokaal transport naar Chame, Dharapani en Besisahar, een drukke en warme stad.

DAG 3 TOT 5 DHARAPANI EN TIMANG

Transfer naar het beginpunt van de trekking. De reis begint in haast subtropisch gebied langs de Marsyandi rivier. Bananenbomen, waterbuffels, kleine vruchtbare akkers en talrijke vogelsoorten als de hop trekken hier de aandacht. Hogerop staan loof- en naaldbossen. In Timang ontplooit de Manaslu keten zich.

In Kathmandu hebben we een extra dag en kunnen we een bezoek brengen aan Pashupati, het Nepalese Varanasi bekend om de crematies, en aan Bodnath, stadje aan de rand van Kathmandu, gezegend met een wonderschone stupa en het kloppend hart van de boeddhistische gemeenschap. Op dag 19 zijn we weer in Brussel.

DAG 6 TOT 11 PHU EN NAR

transport

(Mini)bus en/of jeeps. comfort

Comfortabel hotel in Kathmandu, lodges tijdens de trekking. fysiek

Enkele lange wandeldagen (7/8 uur) en een hoge pas (5200m). klimaat

Na de moesson is het droog en zonnig. Het is fris tot koud ’s nachts eens boven de 4000m. inbegrepen

Vluchten, transfers, overnachtingen, alle maaltijden tijdens de trekking, Nepalese gids en dragers, Zuiderhuis begeleiding, de permits. niet inbegrepen

Overige maaltijden in Kathmandu.

Phu en Nar zijn twee dorpen hoog en ver in de Himalaya. Ze liggen langs een lang verboden pad naar Tibet. Daardoor is dit nog een heel authentiek gebied, erg verwant met Mustang. Phu ligt hoog boven de velden. Nog hoger staat de oude gompa, die beslist een bezoek waard is. De Chinees -Tibetaanse grens is vlakbij. Ook Nar is een mooi en interessant dorp. Het ligt hoog achter de Pisang Peak. De huizen liggen als een hoefijzer boven de geïrrigeerde velden, die de boeren bewerken met yaks. Over een hoge pas met prachtig uitzicht op de Annapurna keten, de 5300m hoge Kang La, komen we in het dorpje Ngawal en op de bekende Annapurna route.

documenten

Paspoort en visum voor Nepal. deelnemers

min. 7 – max. 11 reisleiding

Nederlandstalige reisleider Benjamin Verberck, die Nepal zeer goed kent.

De wandeldagen zij vrij lang, reken op 7 uur stappen per dag. Op de vrije dag in Phu word je ondergedompeld in het dagelijks leven van het dorp. Ook in Nar is er tijd om kennis te maken met het (harde) boerenleven hoog in de Himalaya. datum en prijs per persoon

13.10.18 - 31.10.18 © foto jan delarbre

€ 2790 zuiderhuis.be/wereldreizen - 77


Š heidi de koninck

78 - zuiderhuis.be/wereldreizen


AZIE Een groepsreis in AziĂŤ brengt je langs diverse landschappen en eeuwenoude culturen. Bewonder vulkanen en huizen met speciale daken in IndonesiĂŤ. Reis op de zijderoute, langs de Chinese muur en aanschouw natuurfenomenen in China. Het karstgebergte van Vietnam in combinatie met de archeologische tempels van Angkor biedt diversiteit alom. 80

China - Van zijde en rijst

81 Cambodja en Vietnam De Goden van Indochina

zuiderhuis.be/wereldreizen - 79


China - Van zijde en rijst De Zijderoute met fenomenale landschappen Pieken en bulten in Guilin en Zhangjiajie Culturele hoogtepunten van Peking en Xian DAG 1 TOT 4 PEKING

fysiek

Vlucht naar Peking. In deze fascinerende wereldstad bezoeken we de verborgen stad, het zomerpaleis, Tiannanmen plein en de Chinese muur. Als culinaire introductie staat er ’s avonds Peking eend op het menu.

en vliegen later op de dag naar Xian. Het wereldberoemde terracotta leger mogen we niet missen maar Xian heeft nog veel meer te bieden. Te voet of met de fiets kan je helemaal over de stadsmuur rondgaan. Ook de moslimwijk is meer dan het bezoeken waard.

klimaat

DAG 5 EN 6 OP DE ZIJDEROUTE

DAG 11 TOT 13 ZHANGJIAJIE

transport

Minibus en 4 binnenlandse vluchten. comfort

Comfortabel hotels. Wandelingen van enkele uren tot een dag. We reizen in het noorden, centrum en zuiden van het land en reizen dus door verschillende klimaatzones. Overal is het warm met in het subtropische zuiden meer kans op regen. inbegrepen

De vluchten, de transfers, alle overnachtingen met ontbijt, Chinese gids, ervaren Zuiderhuis begeleiding. niet inbegrepen

Overige maaltijden. documenten

Paspoort en visum voor China. deelnemers

min. 8 - max. 14 reisleiding

Nederlandstalige reisleiding.

We reizen naar Dunhuang, in het westen van China en gelegen op de Zijderoute. We bevinden ons meteen in een wondere wereld van woestijnlandschappen en duinen. Hier bezoeken we de Mogoa grotten en we trekken de woestijn in aan de Mingsha duinen. Een daguitstap brengt ons naar meer desolate landschappen en geschiedkundige parels. De door erosie gevormde Yardangs van Dunhuang zijn beschermd door Unesco. De Yumen pas maakte deel uit van de Zijderoute en we bezoeken ook een oud deel van de grote Han muur van China. Op de Shazhou avondmarkt in Dunhuang komt heel de stad tot leven. Er worden tal van producten verkocht die je elders in China niet vindt.

Vlucht naar Zhangjiajie en bezoek aan Tianmen Mountain. Een kabelbaan brengt je naar de top waar je via de spectaculaire glazen paden en uitkijkpunten een wandeling maakt. De volgende dag bezoeken we het Zhangjiajie nationaal park. De karstpieken rijzen hoog op uit de mist en zorgen voor een prachtig schouwspel. Natuurlijk wandelen we ook over de gekende glazen brug.

DAG 7 EN 8 JIAYUGUAN EN DANXIA

Via desolate landschappen en langs de Jiayuguan pas reizen we een eind naar het oosten. Onderweg stoppen we bij een ander indrukwekkend deel van de Chinese muur. Nadien gaat het verder naar een van de toppers op deze reis, de unieke kleurrijke rotsformaties van Zhangye Danxia. DAG 9 EN 10 XIAN

We bezoeken eerst nog de spectaculaire Tibetaans boeddhistische Matisi grotten en tempels datum en prijs per persoon

08.09.18

- 29.09.18

80 - zuiderhuis.be/wereldreizen

€ 3950 © foto heidi dekoninck

DAG 13 TOT 18 MIAO EN RIJSTVELDEN

Rit naar het gebied van de Miao bevolking. De volgende dagen bezoeken we deze regio waar verschillende minderheden wonen midden een betoverend landschap van rijstterrassen. We maken er verschillende uitstappen en wandelingen en bezoeken er tal van traditionele dorpen. DAG 19 EN 20 GUILIN

Onze volgende halte is Guilin. We verblijven in het dorpje Yangshuo omringd door een idyllisch karstlandschap. Fietstocht tussen de bulten door en langs rijstvelden, vervolgens wagen we ons met een bamboe boot op de Li rivier. DAG 21 EN 22 TERUGVLUCHT VIA PEKING


Cambodja en Vietnam - De Goden van Indochina Uitgebreid bezoek aan de Khmer tempels Bont palet van diverse culturen en landschappen Kennismaking met de kleurrijke etnische minderheden DAG 1 EN 2 SIEM REAP

DAG 5 TONLE SAP

Aankomst in Siem Reap op dag 2. Hoteltransfer. Bij zonsondergang werpen we vanop een heuvel onze eerste blikken op de mysterieuze Angkor Wat tempel.

We begeven ons door het pittoreske platteland naar het grootste meer van Cambodja, Tonle Sap. Per boot ontdekken we sfeervolle drijvende dorpjes en maken we kennis met het dagelijkse lokale leven. Vlucht naar Da Nang en transfer naar Hoi An.

DAG 3 EN 4 ANGKOR

De ruïnestad Angkor is Unesco-werelderfgoed en behoort tot het beste dat de menselijke beschaving heeft voortgebracht. We verkennen de tempels van o.a. Angkor Wat, Angkor Thom, Ta Phrom, Beng Melea en Banteay Srei.

DAG 6 TOT 8 HOI AN - HUE

We starten de dag met een Vietnamese kookles. Op dag 7 genieten we van een vrije dag in het schilderachtige Hoi-An. Vervolgens transfer naar

Hue via de Hai Van Pass. De rit biedt een spectaculair panorama van de kustlijn. In Hue bezoeken we de bekende Thien Mu Pagoda en wandelen we langs de paden van de majestueuze keizerlijke citadel.

transport

Bus, boot, trein en binnenlandse vlucht. comfort

Kleinschalige, comfortabele hotels en homestays.

DAG 9 EN 10 HANOI EN MAI CHAU

fysiek

Vlucht. We lopen er door nauwe straatjes, zien hoe gerechten worden bereid en proeven van de plaatselijke keuken. De volgende dag vertrek naar de Mai Chau vallei, woonplaats van de Dao, Muong en Thai bergvolkeren. We overnachten bij de lokale bevolking. Het is ‘back to basics’ maar de gulle gastvrijheid van de locals en de sfeer garanderen een intense reisbeleving.

klimaat

DAG 11 TOT 13 NINH BINH

Per sampan verkennen we de But Cave grotten. Vervolgens genieten we van een relax dagje fietsen op de landelijke wegen met zicht op het karst gebergte. Nadien transfer naar en bezoek aan Hanoi vanwaar we de nachtrein naar Lao Cai nemen.

Doorsnee conditie en sportieve ingesteldheid. Veel korte, soms ook langere wandelingen (4 à 5u). Tijdens de wandelingen enkel dagrugzak te dragen. Tropisch klimaat, zonnig en warm, regenbui steeds mogelijk. Lentetemperaturen in de bergen. inbegrepen

Vluchten, transport, overnachtingen, excursies en toegangsgelden volgens programma, ontbijten, lunch op dag 5, 9 tot 11, 13 tot 17, diner op dag 8 en 9, 13, 14 en 16, Nederlandstalige reisleider en lokale gidsen, vooraf betaalbare luchthaventaksen niet inbegrepen

Resterende maaltijden, optionele excursies. DAG 14 TOT 16 SAPA

De volgende dagen wandelen we langsheen rijstvelden met indrukwekkende panorama’s. Onderweg bezoek aan enkele authentieke bergdorpen. We overnachten bij een lokale familie.

documenten

Reispas en visum voor Vietnam en Cambodja. deelnemers

min. 8 - max. 12 reisleiding

DAG 17 EN 18 HA LONG BAY – CAT BA

Nederlandstalige reisleiding.

Het sprookjeslandschap van Halong Bay lonkt. We brengen er de nacht door op een traditionele jonk en varen tussen de krijtrotsen en de meer dan 3000 kalkstenen eilandjes. We eindigen aan het strand van het idyllische Cat Ba eiland. DAG 19 EN 20 TERUGREIS

Vrije voormiddag. Transfer naar de luchthaven van Hanoi en terugvlucht. © foto sven vandaele

datum en prijs per persoon

23.11.18

- 12.12.18

€ 2895

zuiderhuis.be/wereldreizen - 81


82 - zuiderhuis.be/wereldreizen


Indonesië – De Soenda eilanden Traditionele dorpen en tradities De magische Komodo varanen Tropische stranden en weelderig groene landschappen DAG 1 TOT 3 UBUD, BALI

Vlucht naar Bali en transfer naar Ubud, het culturele hart van Bali, omgeven door groen en rijstvelden. Je kan het een dagje rustig aan doen en van de omgeving genieten. Optioneel kan je op een fietstocht gaan langs landelijke wegen.

en uniek voor het eiland Soenda. In het Kodi district aan het strand van Rantenggaro zien we tal van tombes zoals die van Koning Rato Pati Leko. Langs een van de talloze wondermooie stranden stoppen we zeker ook eens om het water in de gaan. Dag 8 is een vrije dag. Optionele activiteiten zijn mogelijk.

DAG 4 EN 5 SOEMBA

Een vlucht brengt ons naar het eiland Sumba. We komen er in een totaal andere wereld terecht. Een wereld van afgelegen omheinde dorpen waar de huizenhoge rieten daken hebben en de graven van hun voorouders omringen. We bezoeken het dorp Praijing en ook het strand van Kerewe, bezaaid met rotsen en begeerd door surfers. DAG 6 TOT 8 TAMBOLAKA

In de omgeving van Tambolaka bezoeken we enkele dorpen waar het Marapu geloof nog wordt gepraktiseerd, een geloof met tal van ceremonies

DAG 9 EN 10 KUPANG, TIMOR

Halverwege de reis is het tijd voor even pauze op Timor voordat we verder de volgende eilanden verkennen. DAG 11 EN 12 KELIMUTO, FLORES

Vlucht naar Flores en transfer naar Moni. De volgende dag moeten we vroeg uit de veren voor een wandeling naar de top van de Kelimutu vulkaan om er de zonsopgang te zien. De drie kratermeren veranderen regelmatig van kleur en zijn een hoogtepunt op het eiland Flores.

DAG 13 EN 14 BAJAWA, FLORES

In het hoger gelegen Bajawa (op 1200 m) lijkt de tijd stil gestaan te hebben. We maken er een wandeling door het heuvelachtige landschap bezaaid met bamboebossen en indrukwekkende zichten. We gaan langs bij de vriendelijke lokale bevolking waar de oude tradities en gewoonten uitgelegd worden. Na de wandeling kunnen de spieren ontspannen in de warmwaterbronnen van Soa. DAG 15 TOT 17 LABUAN BAJO

Prachtige rit naar Rutang. We bezoeken het kratermeer van Ranamese dat omringd is door regenwoud, de habitat voor tal van endemische vogelsoorten. De tocht gaat verder naar Labuan Bajo maar eerst aanschouwen we de fascinerende Lingko: rijstvelden in de vorm van een spinnenweb. Dag 17 ben je vrij voor een aangeboden optionele activiteit. DAG 18 EN 19 KOMODO

Op een tweedaagse boottocht varen we naar de eilanden Komodo en Rinca. We maken er tal van stops en maken er wandelingen, op zoek naar de wereldberoemde Komodo varanen. Onderweg stoppen we om te snorkelen en om te genieten van de zonsondergang en de overweldigende natuur. Onder een schitterende sterrenhemel kan je nog nagenieten van de prachtige reis.

transport

Privé-vervoer, 4 binnenlandse vluchten en privé-boot. comfort

In de steden comfortabele 3*hotels en guesthouses (kamers met douche en toilet). Tijdens de tweedaagse boottocht naar Komodo verblijf op een privé-boot (beperkt sanitair.) fysiek

Doorsnee conditie en sportieve ingesteldheid. Veel korte wandelingen. klimaat

De ideale reisperiode is tijdens het droge seizoen, van april tot december. Een warm klimaat met gemiddelde temperaturen tussen de 25 à 30°C. inbegrepen

Alle vluchten (vanuit Amsterdam), transport, overnachtingen, excursies volgens programma. Volpension tijdens boottocht Komodo, Nederlandstalige reisleiding en lokale gidsen, vooraf betaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Transfer naar Schiphol, facultatieve excursies, toegangsgelden, overige maaltijden. documenten

Reispas verplicht. deelnemers

min. 8 - max. 12 reisleiding

Nederlandstalige reisleider.

DAG 20 TOT 22 SANUR, BALI

Binnenlandse vlucht naar Sanur op het eiland Bali om er nog even te genieten voor wat zon, zee en strand. Na een nacht op Bali volgt de terugvlucht. data en prijzen per persoon

07.10.18

- 28.10.18

€ 2950

zuiderhuis.be/wereldreizen - 83


Š ben verberck

84 - zuiderhuis.be/wereldreizen


ALASKA EN NIEUW-ZEELAND Pure natuur kan je in de uithoeken van de wereld vinden. Zowel Alaska als Nieuw-Zeeland verwonderen reizigers met talloze indrukwekkende bergketens en schitterende fjorden. Beren observeren in Alaska is een belevenis die bijblijft. 84

USA en Alaska The last frontier

85 Nieuw-Zeeland - De natuur in haar puurste vorm

zuiderhuis.be/wereldreizen - 85


USA en Alaska - The last frontier Exclusieve natuurreis door ongeschonden wildernissen Ontspannende wandelingen in sublieme natuurdecors Complete reisroute met alle hoogtepunten DAG 1 TOT 7 NAAR MCCARTHY

transport

Privé-bus met lokale chauffeur. comfort

Comfortabele en sfeervolle hotels, motels, lodges of cottages op basis van twee- of driepersoonskamers. fysiek

Doorsnee conditie en sportieve ingesteldheid. Veel korte wandelingen afgewisseld met enkele steviger tochten. klimaat

Meestal zonnige dagtemperaturen (15 à 25°C) maar in de bergen is het weer grillig en onvoorspelbaar, ’s avonds koelt het merkelijk af. In de zomer is er 22 uur daglicht. inbegrepen

Internationale vluchten, transport, overnachtingen op basis van twee-of driepersoonskamer, excursies en toegangsgelden volgens programma, Nederlandstalige reisleiding, vooraf betaalbare luchthaventaksen. niet inbegrepen

Maaltijden en facultatieve excursies. documenten

Geldige reispas en ESTA-procedure (online) verplicht. deelnemers

min. 8 - max. 10 Nederlandstalige reisleider.

datum en prijs per persoon

- 03.08.18

86 - zuiderhuis.be/wereldreizen

DAG 8 TOT 11 DENALI NATIONAAL PARK

Na een laatste blik op Mount Wrangell, de hoogste actieve vulkaan van Alaska, zetten we koers over de Denali Highway. Het ruige grindtraject is desolaat, kronkelend en hobbelend. We bewonderen bergmassieven, gletsjers, morenen, meren, watervogels en beverdammen. We bereiken Denali nationaal park dat we deels te voet en deels met de park bus bezoeken. We ontdekken er een uniek natuurgebied aan de voet van de Mount McKinley, de hoogste berg (6200m) van NoordAmerika. Onderweg naar Palmer stoppen we een paar keer om Mount McKinley in al zijn glorie te aanschouwen. Facultatief: McKinley flight seeing met gletsjerlanding. DAG 12 TOT 13 KENAI THE GREAT OUTDOORS

reisleiding

18.07.18

Via Anchorage en de Glenn Highway trekken we een authentieke wildernis tegemoet. De rit naar McCarthy is een van de spannendste ter wereld, met hier en daar een smalle brug over een kolkende rivier. In het nationaal park Wrangell-St Elias wagen we ons aan een gletsjertocht op de Root gletsjer. We verblijven in een sfeervol pioniersdorp en bezoeken Kennicott, een ghost town.

€ 5850

Via de Seward Highway trekken we naar het zuidwesten langs besneeuwde berghellingen en klaterende watervallen. Voorbij de baai van Turnagain Arm bereiken we de Portage ijsrivier, een venster op vroegere ijstijden. We volgen de Sterling Highway tot het schilderachtige Homer. Onderweg vangen we een glimp van de ‘Ring of Fire’. Iets voorbij Homer ontplooit zich een subliem decor van rivieren, bossen en bergen. Deze locatie is een van de spectaculairste landschap-

pen van Kenai. Facultatief: bear watching Katmai nationaal park.

een adembenemend zicht op de woestenij van het Harding ijsveld; een blauwblinkende ijsmuur knarst, scheurt en druppelt hoorbaar.

DAG 14 TOT 15 FJORDEN EN GLETSJERS

Via de ‘Skilak Loop Drive’ naar Seward, onze uitvalsbasis voor de verkenning van de majestueuze Kenai Fjords. Hier kunnen we met een beetje geluk zalmen acrobatische sprongen stroomopwaarts zien maken. De cruise tussen fjorden en afkalvende gletsjers is inbegrepen. Met wat geluk spotten we walvissen, orka’s en zeehonden. Wandelend langs de Exit Glacier genieten we van

DAG 16 TOT 17 TERUGREIS

Facultatieve excursies (vooraf in te schrijven; bij boeking van de reis): Flight seeing met gletsjerlanding Mount Denali € 350 pp. Bear watching in Katmai nationaal park € 740 pp.


Nieuw-Zeeland - De natuur in haar puurste vorm Unieke route langs de highlights Rondreis in kleine groep Begeleid door Vlaamse Nieuw-Zeeland kenners DAG 1 TOT 3 AUCKLAND

DAG 19 TOT 22 MOUNT ASPIRING

Bij aankomst in Auckland verwelkoming en kennismaking met de reisleiding.

We laten ons bekoren door de universiteitsstad Dunedin en het sfeervolle Wanaka. Verder naar Mount Aspiring.

DAG 4 TOT 5 MARLBOROUGH SOUNDS

We ontdekken Marlborough Sounds, het fjordengebied vol inhammen, desolate eilandjes en afgelegen boerderijen. DAG 6 TOT 8 KAIKOURA

In Kaikoura staan we oog in oog met pelsrobben, zeeleeuwen, albatrossen en stormvogels. We rijden langs uitgestrekte weilanden in Hanmer Springs en bezoeken Nieuw-Zeelands jongste wijngebied Waipara. In Banks Peninsula kan je deelnemen aan een minicruise (facultatief). DAG 9 CANTERBURYPLAINS

Naast watervallen, grotten en speciale rotsformaties worden we getrakteerd op een panoramisch zicht op de Canterbury Plains.

DAG 23 TOT 25 NAAR DE KUST

De gletsjers Fox Glacier en Franz Josef starten hoog in de Southern Alps en eindigen in tropisch regenwoud bij de kust. Ook wij zetten onze reis verder aan de kust van Hokitika naar het Paparoa National Park. DAG 25 TOT 28 ABEL TASMAN NP

We nemen afscheid van het Zuidereiland op de

goudgele stranden van het Abel Tasman National Park.

transport

DAG 29 TOT 30 WELLINGTON - HAWKES BAY

comfort

Bezoek aan Wellington en Napier. Overnachting in Hawkes Bay met zicht op de Stille Oceaan.

Luxe minibus. Zeer comfortabel logies (4*-hotels). Tweepersoonskamers met eigen badkamer. fysiek

DAG 31 TOT 35 TONGARIO EN ROTORUA

Dagwandeling op het vulkanisch hoogplateau van Tongariro National Park. Bezoek aan het geothermale Rotorua. DAG 36 TERUGREIS

Terugvlucht naar Brussel.

Een doorsnee conditie volstaat. Je kan steeds kiezen of je een lichte of zwaardere wandeling maakt. klimaat

Einde van de Nieuw-Zeelandse lente net wanneer de temperaturen aangenaam warm worden (15 tot 20°C). inbegrepen

Binnenlandse vluchten, transport, overnachtingen, ontbijten, maaltijden en excursies zoals per programma, Nederlandstalige reisleiders. niet inbegrepen

Intercontinentale vluchten, overige maaltijden en facultatieve excursies. documenten

DAG 10 TOT 13 MOUNT COOK NP

In het voorjaar is Mt Cook National Park een droomomgeving voor natuurliefhebbers. Facultatief: helivlucht boven de Southern Alps of gletsjerwandeling. DAG 14 QUEENSTOWN

In Queenstown zijn de (facultatieve) mogelijkheden eindeloos: wildwater rafting, bungeejumping, skydiving of een ballonvaart. DAG 15 TOT 18 MILFORD SOUND

We volgen de imposante bergroute tot in Milford met watervallen, bergrivieren, meren en gletsjers.

Geldige reispas en visum verplicht. deelnemers

min. 6 - max. 8 reisleiding

Nederlandstalige reisleiding (Belgische beroepsfotografen die in Nieuw-Zeeland wonen).

data en prijzen per persoon

Je kunt kiezen voor een programma van 21, 29 of 36 dagen. 10.11.18 10.11.18 10.11.18 09.11.19 09.11.19 09.11.19

- - - - - -

30.11.18 € 4490 08.12.18 € 5390 15.12.18 € 6950 29.11.19 in voorbereiding 07.12.19 in voorbereiding 14.12.19 in voorbereiding zuiderhuis.be/wereldreizen - 87


88 - zuiderhuis.be/wereldreizen


Reiskalender groepsreizen Reisdata

Duur

Bestemming

Prijs in euro

Pagina

2018 JANUARI 08.01.18-27.01.18 20 Zuid-Afrika - De Kaap, de tuin van Afrika

3295

50

APRIL 02.04.18-14.04.18 13 Iran - Ontsluierd 14.04.18-28.04.18 15 Nepal - Kathmandu en de Annapurna's 28.04.18-05.05.18 8 Marokko - De Rozenvallei

2559 2445 580

60 73 56

MEI 10.05.18-21.05.18 12 Marokko - Magisch Marokko

1620

54

3370 in voorbereiding 555 2610 555 5850 2799 4300 2598 1890 3685 2910

49 41 55 69 57 86 61 53 68 63 76 70

AUGUSTUS 11.08.18-25.08.18 15 Kirgizië - Bishkek, Tian Shan gebergte en nomaden 18.08.18-05.09.18 19 Namibia - Comfortabele ontdekkingsreis door Zuid-Namibië

2520 4580

64 52

SEPTEMBER 02.09.18-17.09.18 16 Tadzjikistan en Oezbekistan - Samarkand en Pamirgebergte 02.09.18-17.09.18 16 India - Ladakh: Op hemelse hoogtes 02.09.18-21.09.18 22 Madagaskar - Allemaal beestjes 05.09.18-22.09.18 18 Ecuador - Het eiland van de Andes 07.09.18-22.09.18 16 Peru - Hoogtepunten van de Inca-cultuur 08.09.19-29.09.18 22 China - Van zijde en rijst 15.09.18-22.09.18 8 Marokko - M'Goun 17.09.18-30.09.18 14 Tanzania - Kilimanjaro en safari 22.09.18-29.09.18 8 Marokko - De Toubkal 24.09.18-06.10.18 13 Tanzania - De grote trek 30.09.18-20.10.18 20 Brazilië - Pais Tropical

2475 2598 3950 3948 3695 3950 555 3980 555 3890 3895

65 68 48 39 40 80 55 47 57 46 42

JULI 01.07.18-20.07.18 20 Zuid-Afrika - Het noorden, Swaziland en Lesotho 03.07.18-22.07.18 20 Peru - Trekking in de Cordillera Huayhuash 07.07.18-14.07.18 8 Marokko - M'Goun 08.07.18-26.07.18 19 India - Ladakh: Tsokar 14.07.18-21.07.18 8 Marokko - De Toubkal 18.07.18-03.08.18 17 USA - Alaska: The last frontier 19.07.18-02.08.18 15 Iran - Van Zarathustra tot de Islamitische republiek 19.07.18-02.08.18 15 Botswana - De ultieme safari Belevenis 19.07.18-03.08.18 16 India - Ladakh: Op hemelse hoogtes 21.07.18-03.08.18 14 Georgie - Trekking in Svaneti 21.07.18-11.08.18 22 Nepal - Naar het oude koninkrijk Mustang 25.07.18-12.08.18 19 India - Ladakh: Beklimming van de Stok Kangi

OKTOBER 01.10.18-15.10.18 15 Iran - Van Zarathustra tot de Islamitische republiek 06.10.18-27.10.18 22 Zuid-Afrika - Grand Tour, van noord naar zuid 07.10.18-28.10.18 22 Indonesië - De Soenda eilanden 13.10.18-31.10.18 19 Nepal - Annapurna met Nar, Phu en Tilcho meer 15.10.18-28.10.18 13 Iran - Ontsluierd 20.10.18-27.10.18 8 Marokko - De Rozenvallei 27.10.18-17.11.18 22 Nepal - Oog in oog met de hoogste toppen 28.10.19-17.11.18 21 Nepal - Beklimming Mera peak

2785 3965 2950 2790 2667 580 2410 vanaf 2510

61 49 83 77 60 56 71 75

NOVEMBER 01.11.18-12.11.18 12 Marokko - Magisch Marokko 02.11.18-17.11.18 16 Peru - Hoogtepunten van de Inca-cultuur 03.11.18-17.11.18 15 Nepal - Kathmandu en de Annapurna's 09.11.18-24.11.17 16 Nicaragua - In de voetsporen van Sandino 10.11.18-24.11.18 15 Nepal - De koningsteden, Chitwan en Pokhara 10.11.18-30.11.18 21 Nieuw-Zeeland - De natuur in haar puurste vorm 17.11.18-01.12.18 15 Botswana - De ultieme safari Belevenis 17.11.18-02.12.18 16 Nepal - Everest View 23.11.18-12.12.18 20 Cambodja & Vietnam - De Goden van Indochina 24.11.18-13.12.18 20 Zuid-Afrika - De Kaap, de tuin van Afrika 25.11.18-15.12.18 21 Argentinie en Chili - Patagonia: Tot aan het einde van de wereld

1620 3695 2445 2790 2695 4490 4300 2745 2895 3295 5895

54 40 73 38 72 87 53 74 81 50 43

2019 JANUARI 07.01.19-26.01.19 20 Zuid-Afrika - De Kaap, de tuin van Afrika

3295

50

in voorbereiding in voorbereiding

72 46

MAART 16.03.19-30.03.19 15 Nepal - De koningsteden, Chitwan en Pokhara maart 2019 Tanzania - De grote trek

zuiderhuis.be/wereldreizen - 89


Een droom voor incentives

een 4x4 jeeptour door de nationale parken in Zuid-Afrika, een uniek jungle-verblijf in Thailand of maak kennis met beren in het avontuurlijke Canada.

CreĂŤer herinneringen om nooit te vergeten en versterk de onderlinge band met je team tijdens

We werken steeds een programma uit afhankelijk van je wensen en houden rekening met wat je

Š foto mattias fredrikkson

Een incentivereis is geen gewone "reis" maar een georganiseerd evenement waarbij jouw werknemers van de ene verbazing in de andere moeten vallen.

90 - zuiderhuis.be/wereldreizen

als bedrijf wil bereiken. Onze specialisten staan je graag met raad en daad bij in de planning, praktische uitwerking en promotie van een unieke incentive reis van A tot Z. Van luisterend oor tijdens de briefing naar creatieve voorstellen op maat tot persoonlijke begeleiding en opvolging ter plaatse. Oprechte betrokkenheid, oog voor

kwaliteit, open en concrete communicatie, een efficiĂŤnte werkwijze, proactiviteit en specialisatie, dragen we hoog in het vaandel. Voor een voorstel op maat, contacteer ons met je wensen via wereldreizen@zuiderhuis.be of 09/233.50.00.


Kortrijksesteenweg 19 – Gent Tel. 09/220.87.99 I E-mail atlas.zanzibar@skynet.be

Uw materiaal en kleding voor een geslaagde reis.

www.atlaszanzibar.be zuiderhuis.be/wereldreizen - 91


Š laura verslyp

92 - zuiderhuis.be/wereldreizen


JONGERENREIZEN De Zuiderhuis Jongerenreizen groepsreizen zijn gericht op jonge volwassenen en volwassen jongeren, zowel vrienden, koppels als singles, voor twintigers en dertigers. Elk programma is specifiek ontworpen voor deze doelgroep en wordt begeleid door gedreven reisleiders. Ontdek onze grensverleggende bestemmingen buiten Europa voor ieders budget. Gedetailleerde routes vind je op zuiderhuis.be/jongerenreizen. Thailand - The Real Thailand

Nepal - Annapurna Base Camp

Thailand - Jungle & Elephant adventure

Iran - Heden en verleden

Myanmar - Mystiek Myanmar en Thailand

Colombia – Het best bewaarde geheim van Zuid-Amerika

Sri Lanka - Parel in de Indische Oceaan

Peru, Bolivië, Chili - De grote Trans-Andes

Filipijnen - Nieuwjaar op het paradijs in de Stille Oceaan

Costa Rica & Nicaragua - De warme gloed van okergeel

Cambodja & Vietnam - De hoogtepunten

Canada - Trans-Canada Backcountry Experience

Laos - in voorbereiding

Zuid-Afrika - Mooiloop

Indonesië - Bali, het Godeneiland

Marokko - Wilde toppen van de Hoge Atlas

China - China Challenge

Senegal - Let's go enjoy Casamance

Mongolië - in voorbereiding

zuiderhuis.be/wereldreizen - 93


Algemene voorwaarden Wereldreizen Een nieuwe wet op het reiscontract is in de maak. Deze ‘ wet betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten’ is in behandeling bij Kris Peeters, federaal minister voor consumentenzaken. De nieuwe wet treedt in werking op 1 juli 2018 en zal gelden voor alle contracten afgesloten vanaf 1 juli 2018. Voor alle reiscontracten die tot en met 30 juni 2018 worden afgesloten blijft de huidige reiscontractenwet (onderstaande algemene voorwaarden) van toepassing. De algemene voorwaarden geldig vanaf 1 juli 2018 kunnen geraadpleegd worden op de website www.zuiderhuis.be vanaf 1 juli 2018. Algemene voorwaarden geschillencommissie reizen vzw van toepassing vanaf 4 oktober 1994. ARTIKEL 1: TOEPASSINGSGEBIED Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de wet van 16 februari 1994 (B.S. van 1 april 1994) tot regeling van het Contract tot Reisorganisatie en Reisbemiddeling (reiscontractenwet). ARTIKEL 2: PROMOTIE EN AANBOD I. De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator die de brochure heeft uitgegeven, tenzij: a) wijzigingen in deze gegevens duidelijk, schriftelijk en voor het afsluiten van het contract ter kennis van de reiziger zijn gebracht, b) er zich naderhand wijzigingen voordoen ingevolge een schriftelijk akkoord tussen partijen bij het contract. II. De reisorganisator kan genoodzaakt zijn een bepaald aanbod tijdelijk of blijvend te schrappen. III. Het aanbod in de brochure geldt steeds tot uitputting. ARTIKEL 3: INFORMATIE VANWEGE DE REISORGANISATOR EN/ OF REISBEMIDDELAAR De reisorganisator en/of bemiddelaar zijn verplicht: I. voor het sluiten van het contract tot reisorganisatie of -bemiddeling, aan de reizigers schriftelijk mede te delen: a) de algemene informatie betreffende paspoorten en visa en de formaliteiten op het gebied van gezondheidszorg die voor reis en verblijf noodzakelijk zijn, opdat de reizigers de nodige documenten zouden kunnen in orde brengen. Reizigers van niet-Belgische nationaliteit doen er goed aan bij de bevoegde instanties te informeren welke formaliteiten zij moeten vervullen, b) informatie over het aangaan en de inhoud van een annulatie- en/ of reisbijstandsverzekering, II. ten laatste zeven kalenderdagen voor de vertrekdatum, volgende inlichtingen aan de reizigers schriftelijk te verstrekken: a) dienstregelingen en tussenstops en aansluitingen alsook, indien mogelijk, de door de reiziger in te nemen plaats, b) naam, adres en telefoon- en faxnummer van hetzij de plaatselijke vertegenwoordiging van de reisorganisator en/of -bemiddelaar, hetzij de plaatselijke instanties die de reiziger bij moeilijkheden kunnen helpen, hetzij rechtstreeks de reisbemiddelaar of de reisorganisator, c) voor reizen en verblijven van minderjarigen in het buitenland, de informatie waardoor rechtstreeks contact mogelijk is met het kind of met de persoon die ter plaatse voor diens verblijf verantwoordelijk is. De in het vorige lid vermelde termijn van zeven kalenderdagen is niet van toepassing in geval van laattijdig gesloten contract. ARTIKEL 4: INFORMATIE VANWEGE DE REIZIGER De reiziger moet aan de reisorganisator en/of bemiddelaar alle nuttige inlichtingen verstrekken die hem uitdrukkelijk gevraagd worden. Wanneer de reiziger verkeerde inlichtingen verstrekt en dit tot extra kosten leidt voor de reisorganisator en/of reisbemiddelaar, mogen die kosten in rekening worden gebracht. ARTIKEL 5: TOT STANDKOMEN VAN HET CONTRACT I. Bij het boeken van de reis zijn de reisbemiddelaar of reisorganisator ertoe gehouden een bestelbon aan de reiziger te overhandigen conform de wet. II. Het contract tot reisorganisatie ontstaat op het ogenblik dat de reiziger, al dan niet door tussenkomst van de voor hem optredende reisbemiddelaar, van de reisorganisator de schriftelijke bevestiging

94 - zuiderhuis.be/wereldreizen

van de geboekte reis ontvangt. III. Wijkt de inhoud van de bestelbon af van die van de reisbevestiging of gebeurt de bevestiging niet binnen uiterlijk 21 dagen na de ondertekening van de bestelbon, dan mag de reiziger ervan uitgaan dat de reis niet werd geboekt en heeft de reiziger recht op de onmiddellijke terugbetaling van alle reeds betaalde bedragen. ARTIKEL 6: PRIJS I. De in het contract overeengekomen prijs kan niet worden herzien, tenzij dit uitdrukkelijk in het contract is voorzien samen met de precieze berekeningswijze ervan, en voor zover de herziening het gevolg is van een wijziging in : a) de op de reis toegepaste wisselkoersen en/of b) de vervoerskosten, met inbegrip van de brandstofkosten en/of c) de voor bepaalde diensten verschuldigde heffingen en belastingen. II. Er moet dan wel aan de voorwaarde worden voldaan dat bedoelde wijzigingen ook aanleiding zullen geven tot een verlaging van de prijs. III. De in het contract vastgestelde prijs mag in geen geval worden verhoogd binnen de 20 kalenderdagen die de dag van het vertrek voorafgaan. IV. Zo de verhoging 10 % van de totaalprijs te boven gaat, kan de reiziger het contract zonder vergoeding verbreken. In dit geval heeft de reiziger recht op onmiddellijke terugbetaling van al de bedragen die hij aan de reisorganisator heeft betaald. V. De prijzen zijn berekend op basis van de tarieven en wisselkoersen voor het verblijf en andere diensten in het buitenland die op 1 november 2015 golden; daarnaast op de tarieven voor het vervoer die op 1 november 2015 bekend waren, en in het bijzonder op de brandstofprijzen voor vervoer per chartervlucht, gekend over het gemiddelde van de maand november. ARTIKEL 7: BETALING VAN REISSOM I. Behalve in het geval van verhuring of indien uitdrukkelijk anders wordt overeengekomen, betaalt de reiziger, bij de ondertekening van de bestelbon, het voorschot dat door de reisorganisator in zijn algemene voorwaarden werd bepaald. II. Behalve indien op de bestelbon anders wordt overeengekomen, betaalt de reiziger het saldo uiterlijk 1 maand voor de vertrekdatum, en op voorwaarde dat hem vooraf of terzelfdertijd de schriftelijke reisbevestiging en/of reisdocumenten bezorgd worden. III. Boekt de reiziger minder dan 1 maand voor vertrekdatum, dan moet hij de totale reissom onmiddellijk betalen. ARTIKEL 8: OVERDRAAGBAARHEID VAN DE BOEKING I. De reiziger kan, voor de aanvang van de reis, zijn reis overdragen aan een derde, die wel moet voldoen aan alle voorwaarden van het contract tot reisorganisatie. De overdrager dient tijdig voor het vertrek de reisorganisator en, in voorkomend geval, de reisbemiddelaar, van deze overdracht op de hoogte te brengen. II. De overdragende reiziger en de overnemer zijn hoofdelijk gehouden tot de betaling van de totaalprijs van de reis en de kosten van de overdracht ARTIKEL 9: ANDERE WIJZIGINGEN DOOR DE REIZIGER Vraagt de reiziger om een andere wijziging, dan mag de reisorganisator en/of -bemiddelaar alle kosten aanrekenen die daardoor worden veroorzaakt. ARTIKEL 10: WIJZIGING DOOR DE REISORGANISATOR VOOR DE AFREIS I. Indien, voor de aanvang van de reis, een van de wezenlijke punten van het contract niet kan worden uitgevoerd, dient de reisorganisator de reiziger zo spoedig mogelijk, en in elk geval voor de afreis, daarvan op de hoogte te brengen en hem in te lichten over de mogelijkheid het contract te verbreken zonder kosten, tenzij hij de door de reisorganisator voorgestelde wijziging aanvaardt. II. De reiziger dient zo spoedig mogelijk, en in elk geval voor de afreis, de reisbemiddelaar of reisorganisator van zijn beslissing in kennis te stellen. III. Zo de reiziger de wijziging aanvaardt, dient er een nieuw contract of een bijvoegsel bij het contract te worden opgesteld waarin de aangebrachte wijzigingen en de invloed daarvan op de prijs worden meegedeeld. IV. Zo de reiziger de wijziging niet aanvaardt, mag hij de toepassing

vragen van artikel 11. ARTIKEL 11: VERBREKING DOOR DE REISORGANISATOR VOOR DE AFREIS I. Indien de reisorganisator, voor de aanvang van de reis, het contract verbreekt wegens een niet aan de reiziger toe te rekenen omstandigheid, heeft de reiziger de keuze tussen: a) ofwel de aanvaarding van een nieuw aanbod van een reis van een gelijke of betere kwaliteit, zonder dat hij een supplement dient te betalen: zo de reis die ter vervanging wordt aangeboden van mindere kwaliteit is, moet de reisorganisator het verschil in prijs zo spoedig mogelijk terugbetalen, b) ofwel de terugbetaling, zo spoedig mogelijk, van alle door hem op grond van het contract betaalde bedragen. II. De reiziger kan eveneens, in voorkomend geval, aanspraak maken op een schadeloosstelling voor het niet-uitvoeren van het contract, tenzij: a) de reisorganisator de reis annuleert omdat het minimum aantal reizigers, voorzien in het contract en nodig voor de uitvoering van de reis, niet werd bereikt en de reiziger, binnen de in het contract voorziene termijn en ten minste 15 kalenderdagen voor de vertrekdatum hiervan schriftelijk op de hoogte werd gebracht. b) de annulering het gevolg is van overmacht, waaronder overboeken niet is inbegrepen. Onder overmacht wordt verstaan abnormale en onvoorzienbare omstandigheden die onafhankelijk van de wil van diegene die zich erop beroept en waarvan de gevolgen ondanks alle voorzorgsmaatregelen niet konden worden vermeden. ARTIKEL 12: GEHELE OF GEDEELTELIJKE NIET-UITVOERING VAN DE REIS I. Indien tijdens de reis blijkt dat een belangrijk deel van de diensten waarop het contract betrekking heeft niet zal kunnen worden uitgevoerd, neemt de reisorganisator alle nodige maatregelen om de reiziger passende en kosteloze alternatieven aan te bieden met het oog op de voortzetting van de reis. II. Zo er een verschil is tussen de voorgenomen en de daadwerkelijke verleende diensten, stelt hij de reiziger schadeloos ten belope van dit verschil. III. Indien dergelijke regeling onmogelijk blijkt of indien de reiziger deze alternatieven om deugdelijke redenen niet aanvaardt, moet de reisorganisator hem een gelijkwaardig vervoermiddel ter beschikking stellen dat hem terugbrengt naar de plaats van het vertrek, en, in voorkomend geval, de reiziger schadeloos stellen. ARTIKEL 13: VERBREKING DOOR DE REIZIGER De reiziger kan te allen tijde het contract geheel of gedeeltelijk verbreken. Indien de reiziger het contract verbreekt wegens een aan hem toe te rekenen omstandigheid, vergoedt hij de schade die de reisorganisator en -bemiddelaar lijden ten gevolge van de verbreking. De schadevergoeding kan forfaitair bepaald worden en ten hoogste eenmaal de prijs van de reis bedragen. ARTIKEL 14: AANSPRAKELIJKHEID VAN DE REISORGANISATOR I. De reisorganisator is aansprakelijk voor de goede uitvoering van het contract, overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de bepalingen van het contract tot reisorganisatie redelijkerwijs mag hebben, en voor de uit het contract voortvloeiende verplichtingen, ongeacht of deze verplichtingen zijn uit te voeren door hemzelf dan wel door andere verstrekkers van diensten en zulks onverminderd het recht van de reisorganisator om deze andere verstrekkers van diensten aan te spreken. II. De reisorganisator is voor de daden en nalatigheden van zijn aangestelden en vertegenwoordigers, handelend in de uitoefening van hun functie, evenzeer aansprakelijk als voor zijn eigen daden en nalatigheden. III. Indien een internationaal verdrag van toepassing is op een in het reiscontract inbegrepen dienst, wordt, in voorkomend geval, de aansprakelijkheid van de reisorganisator overeenkomstig dat verdrag uitgesloten of beperkt. IV. Voor zover de reisorganisator niet zelf de in het reiscontract voorziene diensten verleent, wordt zijn aansprakelijkheid voor stoffelijke schade en de vergoeding van de derving van het reisgenot samen beperkt tot tweemaal de reissom. V. Voor het overige zijn de artikels 18 en 19 van de in artikel 1 genoemde wet van toepassing.

ARTIKEL 15: AANSPRAKELIJKHEID VAN DE REIZIGER De reiziger is aansprakelijk voor de schade die de reisorganisator en/ of reisbemiddelaar, hun personeel of hun vertegenwoordigers door zijn fout oplopen, alsook wanneer hij zijn contractuele verplichtingen niet is nagekomen. De fout wordt volgens het normale gedrag van een reiziger beoordeeld. ARTIKEL 16: KLACHTENREGELING I. Voor de afreis: klachten voor het reiscontract uitgevoerd, moet de reiziger zo snel mogelijk per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs indienen bij de reisbemiddelaar of reisorganisator. II. Tijdens de reis: klachten tijdens de uitvoering van het contract moet de reiziger zo spoedig mogelijk ter plaatse, op een gepaste en bewijskrachtige manier melden, zodat naar een oplossing kan worden gezocht. Daarvoor moet hij zich -in deze volgorde- wenden tot een vertegenwoordiger van de reisbemiddelaar of rechtstreeks tot de reisbemiddelaar, of tenslotte rechtstreeks tot de reisorganisator. III. Na de reis: werd een klacht ter plaatse niet bevredigend opgelost of kon de reiziger onmogelijk ter plaatse een klacht formuleren, dan moet hij uiterlijk één maand na het einde van de reisovereenkomst bij de reisbemiddelaar of anders bij de reisorganisator per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs een klacht indienen. ARTIKEL 17: VERZOENINGSPROCEDURE I. Ingeval van betwisting moeten de partijen eerst onderling een minnelijke regeling nastreven. II. Mislukt deze poging tot minnelijke regeling binnen een termijn van 1 tot 3 maanden, dan kan elk van de betrokken partijen aan het secretariaat van de Cel Verzoening van de vzw Geschillencommissie Reizen vragen om een verzoeningsprocedure op te starten. Alle partijen dienen ermee in te stemmen. III. Hiertoe zal het secretariaat aan de partijen een informatiebrochure, een verzoeningsreglement en een “overeenkomst tot verzoening” bezorgen. Zodra de betrokken partijen deze overeenkomst (gezamenlijk of afzonderlijk) hebben ingevuld en ondertekend, en zodra elke partij een bedrag van 50 euro heeft betaald, zal de verzoeningsprocedure opgestart worden. IV. Overeenkomstig de in het reglement beschreven eenvoudige procedure, zal een onpartijdige verzoener daarna contact opnemen met de partijen teneinde een billijke verzoening tussen de partijen na te streven. V. Het eventueel bereikte akkoord zal in een bindende schriftelijke overeenkomst vastgelegd worden. Secretariaat van de ‘Cel verzoening’: Koning Albert II laan 16, 1000 Brussel e-mail: verzoening.gr@skynet.be ARTIKEL 18: ARBITRAGE OF RECHTBANK I. Wordt geen verzoeningsprocedure ingesteld of mislukt deze, dan heeft de eisende partij in principe de keuze tussen een procedure voor de gewone rechtbank of een arbitrageprocedure voor de Geschillencommissie Reizen. II. Voor geëiste bedragen vanaf 1250 euro, beschikt iedere verwerende partij over een termijn van 10 kalenderdagen om een door de eisende partij aangevraagde arbitrageprocedure per aangetekende brief te weigeren, waarna het geschil voor de gewone rechtbank kan worden aanhangig gemaakt. Onder de 1250 euro staat de mogelijkheid om de arbitrageprocedure te weigeren enkel open voor de reiziger. III. Deze arbitrageprocedure wordt geregeld door een geschillenreglement, en kan slechts worden opgestart nadat binnen een periode van 4 maanden volgend op het (voorziene) einde van de reis (of eventueel vanaf de prestatie die aanleiding gaf tot het geschil) geen minnelijke regeling kon worden bereikt. Geschillen m.b.t. lichamelijke letsels kunnen enkel door de rechtbanken beslecht worden. IV. Het paritair samengesteld arbitraal college doet, overeenkomstig het geschillenreglement, op een bindende en definitieve wijze uitspraak over het reisgeschil. Hiertegen is geen beroep mogelijk. Secretariaat van het arbitraal college, en algemeen secretariaat van de Geschillencommissie Reizen: Koning Albert II laan 16, 1000 Brussel e-mail: clv.gr@skynet.be


Bijzondere voorwaarden Wereldreizen De algemene reisvoorwaarden worden op een aantal punten aangevuld door bijkomende reisvoorwaarden die specifiek zijn aan ZUIDERHUIS N.V. Ondervermeld is een ingekorte versie, op 1 pagina, opgemaakt voor publicatie in de brochure WERELDREIZEN. Voor de integrale versie verwijzen we naar www.zuiderhuis.be. | INSCHRIJVING EN BETALING Uw inschrijving gebeurt door de ondertekening van de volledig ingevulde bestelbon (online of in één van de kantoren) en betaling van het voorschot. Het voorschot bedraagt 25% van de reissom + 100 % van de Protections-verzekeringspremie (indien van toepassing). Het voorschot dient binnen de 7 dagen na inschrijving betaald te zijn. Indien zich voor een bepaalde bestemming meer personen aanmelden dan er plaats voorhanden is, zal de datum van de betaling van het voorschot (waarde, datum, bank) het criterium zijn. Verder zal het saldo uiterlijk 6 weken voor de afreisdatum dienen betaald te zijn. Personen die inschrijven binnen de 6 weken voor de afreisdatum, zullen de totale reissom ineens betalen. Bij niet– of laattijdige betaling behoudt Zuiderhuis NV zich het recht voor om de boeking te annuleren. De hierna bepaalde annuleringskosten blijven in dat geval niettemin van toepassing. Wie met zijn handtekening andere deelnemers inschrijft, is aansprakelijk voor het nakomen van de reisvoorwaarden door de door hem ingeschreven personen. | WIJZIGING EN ONTBINDING DOOR DE REIZIGER Indien U uw reis wenst te annuleren, dient U Zuiderhuis NV daarvan zo vlug mogelijk telefonisch en per aangetekend schrijven op de hoogte te stellen. Bij annulering dienen onderstaande annuleringskosten in ieder geval betaald te worden door de reiziger aan Zuiderhuis NV, zelfs indien de annulering te wijten is aan toeval of overmacht. De annuleringskosten zijn variabel volgens het tijdstip van annulering. De juiste datum van annulering wordt uitsluitend bepaald door de datum van ontvangst door Zuiderhuis NV. Alle bedragen zijn aangeduid per persoon. Bij annulering worden volgende kosten aangerekend: Groepsreizen en individuele reizen (+ à la cartes): a - tot 120 dagen voor vertrek: 10% van de reissom (met een minimum van € 100 pp) (**) b - tussen de 119 en 60 dagen voor vertrek: 25 % van de reissom (**) c - tussen de 59 en 32 dagen voor vertrek: 50% van de reissom (**) d - minder dan 31 dagen voor vertrek: 100% van de reissom (**) a+b+c+d= (**) Eventueel te vermeerderen met annulatiekosten vliegtuig en treintickets of bijkomende annulatiekosten door leveranciers. Voor scheepsreizen (Groenland / Spitsbergen / Antarctica / Galapagos) gelden bij annulering de volgende kosten: a - bij annulering tot 90 dagen voor vertrek: 25% van de reissom (**) b- bij annulering tussen 89 en 61 dagen voor vertrek: 50 % van de reissom (**) c - vanaf 60 dagen voor vertrek: 100% van de reissom (**) (**) Voor alle WERELDREIZEN (scheepsreizen, groepsreizen, individuele reizen, à la cartes): eventueel te vermeerderen met 100 % annuleringskosten vlucht (indien het vliegtuigbiljet reeds werd uitgegeven) of bijkomende kosten van leveranciers voor hotels en diverse andere arrangementen (vb. lokale permits). Vliegtuigtickets:annuleringskosten na ticketuitgifte: 100%. Wijzigingskosten na ticketuitgifte: 100% Naamwijziging wordt aanvaard tot 121 dagen voor vertrek, onder voorbehoud en voor zover dit mogelijk is. Eventuele kosten (o.a. reeds uitgeschreven niet-terugbetaalbaar ticket) vallen steeds ten laste van de deelnemer/reiziger. Iedere wijziging, ook naamswijziging, vanaf 120 dagen voor de ver-

trekdatum geldt als annulering. | REISDUUR EN PROGRAMMA 1| WERELDREIZEN verstrekt belangrijke informatie over reisroute en programma evenals nuttige praktische reistips via de website. 2| De reiziger verbindt zich er toe om voor de boeking kennis te nemen van de inhoud hiervan. 3| De vermelde dienstregelingen zijn indicatief. De reiziger dient in alle omstandigheden er rekening mee te houden dat deze zowel voor als tijdens de reis gewijzigd kunnen worden. 4| Wijzigingen in de dienstregelingen van vervoerders kunnen de reisduur beïnvloeden. De reiziger heeft geen recht op gehele of gedeeltelijke terugbetaling van de reissom indien de tijdstippen van vertrek en aankomst, tengevolge van wijzigingen, niet meer dan 36 uur afwijken van het oorspronkelijke tijdstip. 5| De reisorganisator draagt geen grotere verantwoordelijkheid dan de vervoerder zelf voor schade die het gevolg is van vertragingen. 6| Deelnemers dienen de groep te vervoegen op de afgesproken tijd en plaats. Eventuele kosten omwille van het niet (tijdig) aansluiten bij de reis zijn voor rekening van de reiziger. Niet genoten diensten, ten gevolge van het laattijdig vervoegen van een groep, zijn niet terugbetaalbaar. 7| De reiziger die tijdens de reis op eigen initiatief van de geprogrammeerde reisroute afwijkt of zich aan begeleiding onttrekt en daardoor niet op de afgesproken tijdstippen aanwezig is, draagt de aansprakelijkheid voor alle extra kosten die dit met zich meebrengt, en heeft geen recht op terugbetaling voor niet genoten diensten. 8| De reisdata en de reisroutes zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de vluchtbevestiging door de luchtvaartmaatschappijen. | AARD VAN DE REIS 9| De reiziger bevestigt uitdrukkelijk op de hoogte te zijn van het avontuurlijk karakter van de reis, met het daarbij horend eventueel gebrek aan comfort en met de mogelijke programmawijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden in het bezochte land. 10| Gezien de aard van bepaalde reizen dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico’s en eventueel gebrek aan of het soms beperkte niveau van de medische hulpverlening, infrastructuur en communicatiemiddelen. De reiziger kan hierbij geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerders. 11/ Zuiderhuis raadt de reiziger aan om het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken met betrekking tot de gekozen bestemming te raadplegen. Door reizen naar bepaalde bestemmingen aan te bieden garandeert Zuiderhuis niet dat het reizen naar dergelijke bestemmingen aan te raden of zonder risico is. Zuiderhuis kan dan ook in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor schade of verlies, voortvloeiend uit de situatie ter plaatse. | ONTBINDING EN WIJZIGING DOOR DE REISORGANISATOR 11| De lokale omstandigheden, de bijzondere bestemmingen en het avontuurlijk karakter van de aangeboden reizen, kunnen met zich meebrengen dat voor of tijdens de reis aanpassingen in het programma moeten worden aangebracht. De reisorganisator verplicht zich er toe om de eventuele nadelige gevolgen voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken. 12|Wanneer er zich tijdens de groepsreis een programmawijziging opdringt door factoren onafhankelijk van de wil van de reisorganisator, zal de betrokken reisleider een evenwaardig alternatief zoeken. De reisleider neemt de uiteindelijke beslissing. 13| Bedoelde aanpassingen in het reisprogramma kunnen in uitzonderlijke gevallen tot gevolg hebben dat routes, excursies, accommodatie en plaatselijk vervoer afwijken van hetgeen in de publicatie is aangegeven. De reisorganisator is in dat geval verplicht de reiziger alternatieven aan te bieden die zoveel mogelijk het karakter van de reis in stand laten. | AANSPRAKELIJKHEID VAN DE REISORGANISATOR 14| De reisorganisator is niet aansprakelijk voor onvoorziene gebeurtenissen, voortspruitend uit overmacht, zoals onvoorziene wijzigingen in reglementeringen, vertraging of annulering van vluchten, ongevallen, stakingen, epidemieën, weersomstandigheden, oorlog enz., voorbeelden waarvan de opsomming niet beperkend is. De

extra vervoer– of verblijfkosten hiervan zijn voor rekening van de reiziger. 15| Evenmin zullen de reisorganisator noch de reisleider aansprakelijk zijn voor de eventuele aanhouding door politie en/of andere autoriteiten wegens het door de reiziger niet naleven van de voorschriften. Alle gevolgen zijn voor rekening van de reiziger. 16| Gezien het avontuurlijke karakter van de reis, zal de correctheid van de diensten uitgevoerd door derden in het buitenland moeten beoordeeld worden naar de plaatselijke gebruiken en gewoonten. | FORMALITEITEN De reiziger dient kennis te nemen van de informatie inzake de te vervullen formaliteiten die hem in de brochure of door de reisbemiddelaar worden medegedeeld. 17| De reiziger dient te zorgen voor een geldige internationale reispas, geldig tot minimum zes maanden na de terugkeer van de reis. Sommige visumaanvragen kunnen door de reisorganisator verzorgd worden. Alle kosten voor het aanvragen van dit visum zijn voor rekening van de reiziger. De reisdocumenten (reispas met visum) dienen door de reiziger of door een door hem belaste persoon opgehaald te worden op het kantoor van het reisbureau. Indien de reiziger verzoekt de documenten te versturen dan geschiedt dit aldus onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de reiziger. 18| De reiziger dient in te staan voor eventuele inentingen. Gezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegde arts. 19| De reiziger verklaart op het ogenblik van inschrijving dat er geen gezondheidsrisico’s te melden zijn. Hij verklaart eveneens niet in medische en/of paramedische behandeling te zijn, noch geneesmiddelen in te nemen, die in enigerlei mate de uitvoering en/of de deelname aan de reis zouden verzwaren voor hem/haar en/of de medereizigers, en verbindt zich ertoe elke wijziging in die toestand voor afreis te melden aan Zuiderhuis. Persoonlijke schade, alsook schade aan derden, die voortvloeit uit verkeerde inlichtingen dienaangaande vallen volledig ten laste van de reiziger. 20| De reiziger dient in te staan voor alle formaliteiten inzake bagage en deviezen. Bij niet–naleving van de wettelijke voorschriften van het betrokken land, is de daaruit voortvloeiende schade voor rekening van de reiziger. | VERLOOP VAN DE REIS (GROEPSREIZEN) 21| De reiziger zal de richtlijnen van de reisleider in verband met veiligheid, het verloop van de reis, het groepsgebeuren dienen te volgen. Bij overtreden van de richtlijnen, kan een deelnemer van (verdere) deelneming uitgesloten worden zonder aanspraak te kunnen maken op schadevergoeding. 22| Wanneer tijdens de reis zou blijken dat iemand niet of niet langer over de vereiste ingesteldheid of conditie beschikt om de reis verder te zetten, kan de reisleider besluiten hem/haar naar het hotel of naar de plaats van vertrek terug te sturen. Ongemakken en kosten die hieruit zouden voortvloeien, zijn voor rekening van de reiziger. 23| De reiziger die hinder en overlast oplevert, zodanig dat een goede uitvoering van de reis wordt bemoeilijkt, kan door de reisleider van verdere deelneming aan de reis worden uitgesloten. Alle kosten daaruit voortvloeiend zijn voor rekening van de reiziger. De reiziger heeft geen enkel recht op terugbetaling van de gehele of gedeeltelijke reissom. 24|De diensten van de Zuiderhuis-reisleider starten /eindigen bij aankomst/vertrek in het land van bestemming.

voerder of hotel blijven evenwel behouden. 26| De adviezen over toegelaten gewicht van de bagage dienen gevolgd te worden. Eventuele extra kosten voor overgewicht zijn ten laste van de reiziger. 27| Bij eventuele niet aflevering van de bagage door de luchtvaartmaatschappij dient de reiziger de nodige attesten te laten opmaken bij de vervoerder (lost luggage department) en/of andere officiële instanties. | KLACHTEN Voor klachten waarvoor de Geschillencommissie Reizen niet bevoegd is, zijn alleen de rechtbanken te Gent bevoegd. | GARANTIESTELLING REIZEN Conform art. 36 van de reiscontractenwet is Zuiderhuis NV aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel. | PRIJZEN De prijzen in de brochure WERELDREIZEN gelden van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 en zijn berekend aan de dagkoersen van 1 november 2017. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De reisorganisator is niet aansprakelijk voor kosten voortvloeiend uit vertragingen in het transport tengevolge van weersomstandigheden, defecten, stakingen, oorlog, wijzigingen van dienstregelingen, of transportmiddel. Bij elke reis worden de in de prijs inbegrepen diensten vermeld. Maaltijden en overnachtingen ten gevolge van lange overstaptijden bij vluchten op weg naar de bestemming zijn nooit inbegrepen (tenzij anders vermeld). Prijzen die telefonisch door onze reservatiedienst worden doorgegeven, zijn steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid. Enkel schriftelijke prijsbevestigingen zijn geldig. Nooit inbegrepen zijn: annulerings-en bijstandsverzekering, fooien, visumkosten, dranken en persoonlijke uitgaven. Bij boeking worden eveneens € 10 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 40 per dossier. Prijzen 2019 Bij een aantal bestemmingen staan reeds vertrekdata voor het jaar 2019. Door mogelijke tariefstijgingen van de luchtvaartmaatschappijen of lokale leveranciers en wijzigende wisselkoersen zijn de bijbehorende gepubliceerde prijzen onder voorbehoud. | REISROUTE Het avontuurlijke karakter van onze reizen en de politieke omstandigheden in bepaalde landen in acht genomen, kan de reisroute ter plaatse door de reisleider gewijzigd worden. | VERZEKERINGEN Er is geen annulerings- of bijstandsverzekering inbegrepen in de prijs. Het wordt sterk aanbevolen een annuleringsverzekering af te sluiten. Ook een volwaardige reisbijstandsverzekering is een absolute must! Reizigers die geen bijstandsverzekering hebben afgesloten, staan zelf in voor de kosten die ontstaan tengevolge hiervan. In geen geval zal de reisorganisator hierin tussenkomen of bedragen voorschieten.

| LEEFTIJD Reizigers jonger dan 18 jaar worden enkel aanvaard indien ze vergezeld zijn van een voor hen verantwoordelijke volwassene. De leeftijd van de deelnemers is beperkt tot maximum 75 jaar. Uitzonderingen zijn enkel mogelijk bij voorlegging van een recent medisch attest ‘avontuurlijke en actieve reizen’ en na een persoonlijk gesprek met de reisorganisator. | BAGAGE 25| De reisorganisator is niet aansprakelijk voor verlies, diefstal of beschadiging van bagage. De mogelijke aansprakelijkheid van de ver-

zuiderhuis.be/wereldreizen - 95


COLOFON Coördinatie en realisatie Heidi De Koninck Anne-Sophie Van Hove Tekst Heidi De Koninck, Dominique Dellaert, Liv Goethals, Sven Vandaele, Steven Andries, Laura Verslype, Jan Delarbre, Mark Dewit.

MET PROTECTIONS REIS JE OP EN TOP VERZEKERD! ANNULATIE Terugbetaling van de annulerings- of wijzigingskosten bij ondermeer: - ziekte, ongeval of overlijden van de verzekerde of een familielid tot in de 2e graad, inclusief de gevolgen van een chronische of reeds bestaande ziekte - verwikkelingen tijdens de zwangerschap - ontslag - herexamen - intrekking verlof - echtscheiding of feitelijke scheiding - ...

Coverfoto © Heidi De Koninck

REISBIJSTAND

Ook tijdens de reis draagt Protections steeds zorg voor jou, overal ter wereld, 24 uur op 24! - medische kosten onbeperkt - nabehandelingskosten tot € 5.000 - repatriëring - dringende terugkeer - bijstand en extra hotelnachten bij natuurramp of epidemie - een extra kapitaal bij overlijden of blijvende invaliditeit - verlies of diefstal van bagage tot € 1.875 - compensatiereis ten gevolge van een repatriëring - ...

Extra verblijfskosten & terugkeer bij natuurramp of epidemie meeverzekerd!

Boek en vertrek niet zonder verzekering omdat je denkt al verzekerd te zijn bij de mutualiteit of via een kredietkaart. Wanneer je er de kleine lettertjes op naleest merk je al snel op dat je niet voor alle ongemakken een beroep kunt doen op deze gratis verzekeringen!

TARIEVEN Tijdelijke contracten (reizen tot € 10.000 per persoon) ALL-IN (= annulatie & reisbijstand): 7% op de totale reissom (minimum van € 35 per persoon) Annulatie: 4,9% op de totale reissom (minimum van € 20 per persoon) Reisbijstand: € 3,5 per dag (minimum € 25 per persoon) Jaarcontract ALL-IN (reizen tot € 5.000 per persoon) Single (= 1 persoon): € 250 Duo (= 2 personen): € 310 Family (= 3 of 4 personen): € 370 Large (= 5 of 6 personen): € 395 De volgende vrijstellingen zijn steeds van toepassing: annulering (€ 50 per persoon), medische kosten (€ 25), bagage (€ 50).

Protections is een product verzekerd door ATV NV (code 1015) T +32 2 463 5000 F +32 2 463 55 55 E info@protections.be | Sleutelplas 6, B-1700 Dilbeek | FSMA 067380 A 96 - zuiderhuis.be/wereldreizen

Fotografie Heidi De Koninck, Steven Andries, Dominique Dellaert, Sven Vandaele, Liv Goethals, Merel Vermeiren, Jan Delarbre, Carmen Zanders, Filip Rasquin, Martine Dedoncker, An Bleuze, Benny Verberck, Rik Eggermont, Katrien Thyssen.

Deze pagina is een beknopt overzicht en heeft geen enkele contractuele waarde.

Wereldreizen is een product van ZuiDERHuiS NV. Vergunning A 5039 toegekend door Toerisme Vlaanderen - 1000 Brussel. Ondernemingsnummer BE 0443 491 423. ZuiDERHuiS NV is verzekerd tegen financieel onvermogen bij het Garantiefonds Reizen. ZuiDERHuiS NV erkent de algemene reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Realisatie Kasper Digitale Media, 9000 Gent Verantwoordelijke Uitgever Filip Jennen Kortedagsteeg 13-15, 9000 Gent

@zuiderhuis wereldreizen

tzuiderhuis

zuiderhuis

@zuiderhuis


laplandreizen

de specialist voor alle reizen naar Lapland en ScandinaviĂŤ

wandelreizen

wandelreizen individueel

ZuiDERHuiS GENT Kortedagsteeg 13-15 9000 Gent tel 09 233 50 00 ZuiDERHuiS ANTWERPEN Melkmarkt 23 2000 Antwerpen tel 03 285 99 99

ijslandreizen

de specialist voor alle reizen naar IJsland

fietsvakanties

recreatief, sportief, city en familievakanties

wereldreizen@zuiderhuis.be

zuiderhuis.be/wereldreizen

wandelreizen

wandelreizen in groep

jongerenreizen

actieve reizen voor twintigers en dertigers

ZuiDERHuiS Wereldreizen 2018  

Ontdek onze aanbod groepsreizen en individuele reizen buiten Europa. Wij specialiseren ons in het samenstellen van bijzondere reizen wereldw...

ZuiDERHuiS Wereldreizen 2018  

Ontdek onze aanbod groepsreizen en individuele reizen buiten Europa. Wij specialiseren ons in het samenstellen van bijzondere reizen wereldw...