Page 1

Ebro Vs Po LÁTJÁK-E A HALAK A SZÍNEKET? A VILÁG LEGKISEBB HALA

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

KROKODIL HORGÁSZAT FIGYELD A VIZET, ÉS FOGJ TÖBB PISZTRÁNGOT!

Sósvízi horgászat a szomszédban!

2011 szeptember / 1. szám


V ÜDVÖZLŐ

Vipfish Magazin - Több, mint peca

Több, mint horgászat!

Mit jelent szerintünk horgásznak lenni?

Na jó, de mitől több?

Utazás közben az út mellett megcsillanó ismeretlen vizeket keressük...

Első ránézésre talán mindenki rávágná, hogy hát a lányoktól, de persze ez nem így van. Ők csak kis szelete annak (igaz, talán a leglátványosabb), amitől, és amivel mi többet, mást is nyújtunk az olvasóinknak, mint azt eddig megszokhatták.

A kocsiban mindig ott egy-egy könnyű bot szerelékkel, hátha dobhatunk párat egy hirtelen felszabaduló órában...

A kifogott halak súlyának grammban és méretének milliméterben való nyilvánosságra hozatala számunkra a legkevésbé sem szórakoztató, és azt gondoljuk, mostanság már azoknak sem, akiknek eddig a méret volt a lényeg. VÉLEMÉNYÜNK SZERINT NEM CSAK A FOGÁS FONTOS, SŐT! A horgász társadalom egyre inkább megoszlik ebben a kérdésben is, mint minden másban is... szóval nekünk az a célunk, hogy azok táborát erősítsük, akik mást, többet várnak egy horgászattól, mint egy kifogott potya ebéd. Inkább életvitelként gondolunk a horgászatra, nem pedig mint sport, hobbi vagy pénzforrás.

Hogy miért a neten és miért ingyen? Olyat akartunk létrehozni, ami egyedi, és valami új. A nyomtatott piacon már van elég kiadvány, szakportálok száma szinte megegyezik a horgászok számával, és ilyen még itthon nem volt. KITALÁLNI VALAMIT, ami merőben más, egy egészen új területet meghódítani, nekünk ez a célunk.

Egy jó horgász naprakész, és az információ megszerzéséhez minden technikai eszköz már bárki számára elérhető. Egy laptop, egy okostelefon már mindenki táskájában ott lapul, és a táblagépek is egyre nagyobb teret hódítanak, így egyértelmű volt, hogy ezeken keresztül szolgáltatunk nektek tartalmat. ÉS HOGY MIÉRT INGYEN... Talán mert méltánytalannak tartanánk pár száz forintot kérni a munkánkért, a hivatásunkért, és mert amennyit ez nekünk megérne, annyit meg szemtelenség lenne kérni. Így inkább ajándékba adjuk, amit reméljük megbecsültök, és továbbadtok másoknak is, hisz mindenki horgászik, csak van, aki nem kezdte még el.

VipFish

www.vipfish.hu

Nálunk a peca nem a vízparton kezdődik és ér véget, hanem már évek, évtizedek óta tart a szezon, nap mint nap...

havonta megjelenő online magazin 2011. szeptember / 1. szám KIADÓ ÉS JOGTULAJDONOS Pixelgyár Kft. info@pixelgyar.com

LAPVEZETŐ Szabó Gábor

A víz mellett lenni olyan, mintha haza érnél, látni a nádat, figyelni a tollas, lábas, uszonyos jószágokat egyaránt öröm...

MŰVÉSZETI VEZETŐ

Az első és az utolsó botlendítés a legszebb és a legnehezebb egy szép víz melletti napon...

MUNKATÁRSAK

És ha az időjárás vagy elfoglaltságaink nem engednek kiszabadulni, attól te még fejben horgászol...

V

Tóth Hunter Zsuzsanna

Kisfaludi Csilla Varga Csenge Kovács Zsolt Kiss Ferenc

Tisztelettel és méltósággal adni vissza vagy venni el egy gyönyörű hal életét... Jó lenne, ha ti is és mások is így gondolnátok a horgászatra, mert mi igyekszünk mindent megtenni azért, hogy egymásra találjunk.

Koch András

HIRDETÉS REFERENS marketing@vipfish.hu LAPINFORMÁCIÓ / KAPCSOLAT info@vipfish.hu

Nos, kedves internetező pecások, mi nektek készítjük ezt a magazint. Technikailag fegyverkezzetek fel, mert innentől kezdve lesz mire használni a netes kütyüket, ha már fizetitek a számlát, legalább legyen rajta mit nézni és olvasni is.

FOTÓ

Jó szórakozást hozzá!

SMINK

Fórika Attila Crestock.com

Zétényi Vica

Üdvözlettel

MODELL Molnár Réka

Szabó Gábor

Kövess minket a Facebookon is! facebook.com/vipfish

2

2011 szeptember / 1. szám

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

3


V AJÁNLÓ

Vipfish Magazin - Több, mint peca

TARTALOM V

www.vipfish.hu

CÍMLAPON Réka,

a szexi rendőrlány

7 14 30

17 4

2011 szeptember / 1. szám

17

PISZTRÁNG Figyeld a vizet, és fogj több pisztrángot!

7

ÚJDONSÁGOK

10

AZ ÓPERENCIÁN TÚL A világ legkisebb hala

12

HARCSA HORGÁSZAT Ebro vs. Po

14

CSALIZÓ Látják-e a halak a színeket?

26

CSUKAHORGÁSZAT Krokodil horgászat

30

TECH Peca a zsebben

32

Várj... Kapás van!

34

TENGERI HORGÁSZAT Sósvízi horgászat a szomszédban

37

37 INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

5


V

VipFish

Vipfish Magazin - Több, mint peca

www.vipfish.hu

Figyeld a vizet, és fogj több pisztrángot!

V

Elég csak figyelemmel kísérned a természet jelzéseit, és gyakrabban fog megmozdulni a kapásjelződ.

Ha szánunk némi időt arra, hogy értelmezzük a természet jelzéseit, jelentősen növelhetjük pisztrángfogási esélyeinket. Számtalanszor előfordult már velem, hogy sikerült több pisztrángot szákolnom, mint ellenfeleimnek, és csak annyi volt a trükköm, hogy a természet “útbaigazításait” követtem. A jó legyezőhorgász mindig a víz jelzéseit fürkészi, és vízi járművét a választott taktika és a pisztrángok holléte alapján választja ki.

Horgászvideók a nagyvilágból www.vipfish.net

Forrás: gofishing.co.uk

Kattints!

6

2011 szeptember / 1. szám

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

7


V PISZTRÁNG A szél iránya

Rovarok

A nyár közepén a hátszél irányába érdemes dobni, amilyen mélyre csak lehet. Ebben az irányban találhatóak a hidegebb vizek.

Légy szemfüles attól a pillanat tól kezdve, hogy megérkeztél a horgászterületre. Fontos területek, ahol rovarokkal találkozhatsz, például a pókhálók és rovarfészkek a vizen közel a szél felőli parthoz. Figyelj a rovarok színére és méretére - de a színüknek szentelj különös figyelmet.

Fontos megjegyezni viszont, hogy hűvösebb nyári napokon hidegebb a víz felszíne is, valamint a legmélye is. De általánosságban nagyon forró napokon a melegebb vízfelszínt elfújja a szél, így a hűvösebb víz pont eléd kerül, és rengeteg pisztráng járőrözik ezen a területen. Keresd a 9 és 11 celsius fok között mozgó vízhőmérsékletet, mert ez a hőmérséklet optimális a pisztrángok számára. Az uralkodó széljárás gyakran iszaplerakódást eredményez a part mentén, éppen ezért, ha a csónakos horgászást választjuk, a legjobb megoldás az, ha a szárazföld peremével párhuzamosan haladunk, és ezen a területen érdemes bedobni a szereléket.

8

Vipfish Magazin - Több, mint peca

Madarak Keresd a sarlós fecskéket, hattyúkat, sirályokat, kárókatonákat. A sarlós fecskék gyakran repkednek a vízfelszín felett és keresek a rovarlárvákat, tehát megmutatják a rovarfészkek helyét. Járd körbe ezt a területet, és derítsd ki az ott található rovarok fajtáját. Biztos lehetsz benne, hogy ha a fecskék felfedezték ezt a területet, akkor a halak sem tétlenkedtek. A hattyúk hosszú nyakukkal kihúzogatják a gazokat, és ezzel rengeteg élelmet nyújtanak a halaknak. A szereléket dobd minél közelebb a hattyúkhoz a sekélyebb részeken, de ne túl közel. A pisztráng hamar fel fog figyelni a könnyen elérhető élelelmre. A kárókatona halakkal táplálkozik, éppen ezért, amikor kárókatonákat látsz lakomázás közben, tudnod kell, hogy a pisztrángok nincsenek messze. Horgászversenyek során rengetegszer voltak segítségemre a kárókatonák.

Szerkezet / jellegzetességek Pontonhidak, csónakkikötők, fák gyökerei vagy bármi más, ami a vízben található élelmet és menedéket biztosít. A hatalmas víztározók tornyai a kisebb, és gyakran a nagyobb pisztrángok gyűjtőhelye is lehet. A pontonhidak mentén szintén fellelhetőek a pisztrángok, mert védelmet biztosítanak számukra a madaraktól. Nagyobb víztározókban a bójaláncok a kedvenc területeim közé tartoznak, mert a láncokon felgyülemlenek a különböző növények, amelyek vonzzák a pisztrángokat.

SZÍNES V

www.vipfish.hu

A világ legnagyobb krokodilja Morbi volutpat pharetra urna sit amet ornare. Duis libero magna, feugiat at vulputate ut, congue vel nibh. Curabitur ac metus euismod nibh laoreet commodo. Proin malesuada pellentesque auctor. Duis id metus eget urna mattis dignissim vel a enim. Vestibulum sollicitudin, purus volutpat ullamcorper convallis, lorem felis luctus nisl, a congue arcu lectus ac sapien. Praesent libero lacus, facilisis ac consectetur vitae, laoreet ut nibh. Sed viverra tristique lacus. Pellentesque cursus sem quis dolor iaculis a ultrices justo vehicula. Fusce consectetur, nibh et aliquet dictum, velit enim eleifend odio, id tincidunt nibh ipsum mattis odio. Etiam malesuada mi eu quam mattis ultrices tristique metus vehicula. Suspendisse ante diam, malesuada in lacinia quis, mollis eu justo. Aliquam erat volutpat. Vestibulum pretium odio quis diam rhoncus quis tristique diam facilisis. Nulla fermentum magna sit amet nisi rhoncus lacinia.

A többi horgász A legalapvetőbb módszer a halak lelőhelyének megtalálására, és a megfelelő csali kiválasztására az, hogy a többi horgászt figyeljük. Ha egyszerre több horgász van egy helyen, az csak egyet jelenthet: pisztráng van arrafelé. Ne horgonyozz le ott, amerre csónakok közlekednek. A horgászok megfigyelése mindent elárul, amit tudnod kell: az orsókat, a damilt, és ha elég közel mész, még a csalit is. Ha látsz egy ügyes horgászt, aki éppen damilt húz le az orsóról, akkor bizonyára műcsalit használ. Ha épp karikába szedi a legyező zsinórt, akkor valószínűleg nimfázik.

2011 szeptember / 1. szám

Kapásból egy műláb! Morbi volutpat pharetra urna sit amet ornare. Duis libero magna, feugiat at vulputate ut, congue vel nibh. Curabitur ac metus euismod nibh laoreet commodo. Proin malesuada pellentesque auctor. Duis id metus eget urna mattis dignissim vel a enim. Vestibulum sollicitudin, purus volutpat ullamcorper convallis, lorem felis luctus nisl, a congue arcu lectus ac sapien. Praesent libero lacus, facilisis ac consectetur vitae, laoreet ut nibh. Sed viverra tristique lacus. Pellentesque cursus sem quis dolor iaculis a ultrices justo vehicula. Fusce consectetur, nibh et aliquet dictum, velit enim eleifend odio, id tincidunt nibh ipsum mattis odio. Etiam malesuada mi eu quam mattis ultrices tristique metus vehicula. Suspendisse ante diam, malesuada in lacinia quis, mollis eu justo. Aliquam erat volutpat. Vestibulum pretium odio quis diam rhoncus quis tristique diam facilisis. Nulla fermentum magna sit amet nisi rhoncus lacinia.

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

9


V ÚJDONSÁGOK

Vipfish Magazin - Több, mint peca

V

www.vipfish.hu

TF Gear Chill Out Boots EGYEDI TERVEZÉSŰ

A vízálló csizma egész évben jól jön, azonban amikor hidegre fordul az idő, a hagyományos gumicsizmákban igencsak vacognak az ember lábujjai. És ha a lábad fázik, mindened fázik - úgy pedig nem sok örömöd lesz a horgászatban, főleg ha sokat kell várni a kapásra! A termobéléses csizma kényelmes, jól szigetel és benntartja a meleget. A TFGear robosztus kialakítású csizmája maximális védelmet nyújt a legrosszabb időjárás közepette is.

£39.99

VipFish Csuka póló A horgász minden esetben horgász marad. Viseld büszkén horgász mivoltodat, és a kedvenc halaidat! Ezeket a grafikákat úgy terveztük meg, hogy bármikor hordható viseletként ne ciki öltözet legyen a horgász póló! A természetesség jegyében 100% pamutból készülnek, és a nagynövésűek sem maradnak hoppon - XL, 2XL, és 3XL méretben rendelhetőek!

www.fishtec.co.uk

3 hallal, 3 színben - az első széria már kapható! www.vipfish.hu Szabó Péter és Hoitsy György

Halak és halételek A Halak és halételek nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új megvilágításba helyezi a mai magyar gasztronómia kissé elhanyagolt szegmensét, a halak világát. A könyv túlmutat azon a szinten, amit megszokhattunk a szakácskönyvektől, mert íróinak stílusa, őszinte gondolataik és közvetlen hangvételű magyarázataik – mit, mikor, hogyan és miért, illetve szakmai felkészültségükből áradó magabiztosságuk révén óhatatlanul megváltozik a szemléletünk, ahogyan eddig a halakra néztünk.

5990 Ft

Ide kattintva meg is tudod rendelni!

2012 újdonságok a Strike Kingtől

Corvina Kiadó

Katalógus letöltése

10

2011 szeptember / 1. szám

Új Crappie Crank wobblerek még változatosabb színekben!

11


V AZ ÓPERENCIÁN TÚL

Vipfish Magazin - Több, mint peca

A világ legkisebb hala

Adam Guy www.fishingfury.com

Mindannyian ismerünk olyan horgászt, aki a legnagyobb, a lehető legnagyobb halat akarja kifogni, de találkoztál már olyannal, aki a világ legkisebb halát akarta kifogni - horoggal és damillal? Japánban az a szerencse ért, hogy részt vehettem ebben a horgászat-különlegessében. Ésszerű, hogy a legtöbb sporthorgász trófeahalakat akar fogni; minél nagyobb, annál jobb - mondják. Habár bizonyára ismerünk olyan horgászokat, akiknél a kapás mérete a verseny után hirtelen nagyobb lesz, és minden egyes újramesélésnél felszed még magára néhány kilót. De most Japánról beszélünk, ahol a miniatürizálásból űznek versenyt, legyen szó kertészkedésről, művészetről, számítógépekről, műszaki berendezésekről. Gondoljunk csak a sokat emlegetett “kapszula” hotelekre vagy a bonsai fákra, amiket két ujjal meg tudunk fogni. Ugyanezek érvényes a sporthorgászatra is, amit Japánban tanago horgászatnak hívnak és az egyik legősibb horgászmódszerek egyike.

A ‘tanago’ japánul kis édesvízi halat jelent. Néhány tanago halfaj 15 cm-re is megnő, habár az 5-10 cm-es hosszúság a gyakoribb. Az ikrázás idején a hím feltűnő mintát ölt, piros szín keveredik szivárványszínekben pompázó metállal, amíg a nőstények, habár fakó megjelenésűek, nagyon hosszú tojásrakó szervet növesztenek, ami gyakran hosszabb, mint az egész testük.

12

2011 szeptember / 1. szám

www.vipfish.hu

A tanago halak a pontyfélék családjába tartoznak, és általában mindenevők. Főként a rizsföldeket és lótuszmezőket körülvevő csatornákban és kisebb patakokban gyülekeznek, de megtalálhatók keskeny árkokban is. Én leggyakrabban a Kasumigaura tavak felé veszem az irányt, amely Tokiótól északra található. A tanagók lelőhelyének felkutatása a móka része, amit megnehezít a buja növényzet és az egyedi állatvilág. Számos vízimadár fajjal találkozhat az idelátogató; egyszer nekem volt szerencsém egy vadászsólyomhoz, amely nagy ritkaság errefelé, számos japán ornitológus csak álmodozik arról, hogy valaha is láthat egy ilyen csodálatos madarat. A tanago halak nem válogatósak, ragadozó módjára kapnak rá a csalira, legyen az akár keményítő, pontyoknak szánt gluténalapú tészta, de a főtt tojássárgája is megfelelő. Semmi másra nincs szükség, csak egy úszóra és egyetlen horogra. Természetesen nincs szükség akkora szerelékre, mint a hagyományos halak esetében, a horgászbot mérete a halak méretéhez igazodik. A tanago horgászok azt vallják, hogy minél kisebb hal akad a horogra, annál ügyesebb egy horgász, ezért igyekeznek minél kisebb halakat becserkészni. A hagyomány szerint egy figyelmet érdemlő tanago “belefér egy yen pénzérmébe”, azaz hosszúságra kisebb, mint 20 miliméter. Hat hónapnyi tanago horgászat után még mindig várok az én pénzérme nagyságú halamra. Egy horgász barátom megmutatta nekem a tanago horog élesítésének “titkát”: ezt egy mikroszkóp segítségével és egy óramester gyémántreszelőjével végzik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a legtöbb tanago horgászt bogarasnak tartják.

V Az Edo-kor alatt damil helyett emberi hajszálat használtak tanago horgászathoz, ami szerencsés esetben a szeretett nő hajkoronájából származott. Állítólag a tanago horgászathoz a női haj a legmegfelelőbb, mert kellően rugalmas és pont ideálisan süllyed a víz alá. Bár a magyarázat szép, de prózai jellegét annak köszönheti, hogy annak idején nem tudták a selyemszálat elég vékonyra szőni, és persze a nők haja hosszú volt, a férfiaké pedig rövid. Mindegy, hogy emberi hajat vagy egyszerű damilt használsz, a teljes horgászfelszerelésedet belepakolhatod egy kis erszénybe vagy akár az inged zsebébe is. A botokat több darabba lehet szedni és egy-egy darab 20 cm körüli. Ennek történelmi oka van. Az Edo-korban a sporthorgászat bűnös dolognak számított, és volt olyan időszak, amikor törvényileg tiltották. Aki nem tudott lemondani a tanago horgászatról, egyszerűen csak több kisebb darabra szedte a botját, és elrejtette az erszényében vagy táskájában. Ahogy a női hajjal történő horgászás, ez a sztori is hagy maga után kétségeket. Ugyanis nem egyértelmű, hogy azért rejtették-e el a botot, hogy a szigorú vezetés ne szerezzen tudomást róla, vagy csupán azért, hogy megkíméljék magukat a horgászat-ellenes feleség szitokszavaitól. Végezetül csak annyit mondanék, hogy aki egyszer kipróbálja a tanago horgászatot, nem tudja majd abbahagyni. Azoknak, akik a vad tengeren mahi mahira és tonhalra “vadásznak”, vagy pisztrángot szeretnének látni a horgukon, ez a fajta szórakozás kissé furcsának tűnhet. Én is ugyanezt gondoltam, egészen addig, amíg ki nem próbáltam.

Egyszer találkoztam egy férfival, aki profi csónakos horgász volt, de számos országos verseny megnyerése után megunta ezt a horgászási formát. Eladta az összes csónakmotorját és elkezdett bambusznáddal tanagora horgászni. Most egész évben utazgat az országban, hogy hódolhasson legújabb hóbortjának. A tanago botok bambuszból készülnek , és általában 50 cm és 1 méter hosszúak, a horgok pedig 4 vagy 5 miliméteresek.

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

13


V HARCSA HORGÁSZAT

Vipfish Magazin - Több, mint peca

Ebro vs. Po Híres-hírhedt nagy vizeken!

Talán nincs is olyan horgász, aki ne vágyna azokra a világhíres vizekre, amelyekről legendákat regélnek barátok, ismerősök és a horgász világ. Harcsás horgászok között ilyen európai víz az olaszországi Po és a spanyol Ebro. Olyan élményeket lehet ezeken a vizeken szerezni, amit aligha felejt el az ember. Kevesek engedhetik meg maguknak ezeket a nagy túrákat, és talán pont ez adja a varázsukat is. A mediterrán vizek halbősége párosul a leleményes turisztikai hagyományokkal, így nem csoda, hogy az elmúlt évtizedben eljutottak oda a spanyol és olasz kempingek és túraszervezők, hogy az összes európai szaksajtó folyamatosan foglalkozik velük. Években, évtizedekben gondolkodnak, nem pedig szezontól szezonig. A horgász idegenforgalom egy olyan komoly iparág, ami szinte egész évben folyamatos munkát, és ezáltal sok-sok csordogáló eurót jelent a vállalkozóknak, és ezáltal az országuknak is. Bár ezekben az országokban a mediterrán éghajlat mellé mediterrán munkatempó is párosul általában.

14

Ez alapvetően számunkra idegen, de minden nagyon simán megy, ha ezen túl tudunk lépni. Főleg az Ebróra hirdetnek már úgy utakat, hogy aki nem fog legalább egy 50 kilós harcsát, annak visszatérítik az út árát, vagy legközelebb ingyen jöhet. Ez az a pont, amikor érdemes elgondolkodni, hogy mennyire szól ez még a klasszikus horgászat öröméről, és mennyire egy hatalmas halastóban való turkálásról. Persze itt kerül elő, hogy: Jó, de ha már ennyit utaztunk, és ennyi pénzt áldoztunk rá, legalább fogjuk is halat! Ebben persze mindenkinek igaza van, mert mindanynyian alapvetően a fogás élményét keressük, csak nem mindegy, hogy hogyan.

2011 szeptember / 1. szám

V

www.vipfish.hu

Sok olyan horgásszal beszéltem már, akik itthoni viszonylatban szinte elképzelhetetlen fotós trófeákkal tértek haza ezekről a vizekről, melyekkel büszkélkednek is, hiszen ez a lényege... A történet végére szinte mindig előkerül a fricska is. Az a fricska, mely szerint bizony ez így nem más, mint egy bazinagy akvárium. Fixen és folyamatosan etetett horgászállásokat alakítanak ki a túráztatók, így szoktatva folyamatos zabálásra az amúgy is falánk harcsákat. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy néha-néha egy-egy zacskó ezt vagy azt beszórnak a szoktatáshoz, hanem itt éves szinten sok ezer kiló etetőanyagról van szó. Arról a mennyiségről nem is beszélve, amit maguk a horgászok szórnak még be a peca során, amit persze szintén helyben a vezetőktől a legegyszerűbb megvenni.

Egy olyan prédát becserkészni, amit napokig, hetekig keres az ember, azt hogyan lehetne összehasonlítani egy olyan fogással, amit gyakorlatilag az ember horgára akasztanak. Igen-igen... élmény az, amiért az ember annyit költ, és ezért utazik ezer kilométereket, de mégis megmarad egy keserű pirula az egyhetes tobzódás után, amit le kell nyelni. Amikor az ember már a harmadik, ötödik kapitális halát vonszolja ki a partra, azután hogyan ül vissza a siófoki mólóra és hogyan fogja lenyűgözni egy két és feles tükrös magyar ponty? Az egyszeri élmény persze örök, és hasonlót itthon nem is remélhet a horgász, talán ez az, amiért mégis sokan rászánják magukat a túrára.

De vajon így mennyire hiteles az élmény amit kapunk?

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

15


V HARCSA HORGÁSZAT

Az olasz Po kereslete már lecsengőben van, talán pont a spanyol leleményességnek és a raklapnyi etetőanyagnak köszönhetően. Egyrészt Olaszország már nem a régi. Irdatlan mennyiségű hal tűnt el a vízből, köszönhetően többek között a magyar és kelet-európai rabsic tevékenységnek is, amiről mindenki tud, csak kevesen beszélnek róla, és még kevesebben tesznek ellene. Másrészt a Po a lehetőségeket kínálja, nem pedig a biztos fogást. Óriási bajuszosok lapulnak a letörések, a meredek partok alatt, de itt meg kell dolgozni a fogásért, keresni, kutatni kell a halat. Nem látni, hogy valaki akár kétszáz méterre a parttól horgászna (nem is olyan széles a folyó), vagy hogy napi rendszerességgel a túráztatók által megtömött vájúra tenné a szereléket. Mások a körülmények és mások az elvárások is. Persze itt is mindenki próbálja szoktatni a halakat, legfőképp a pontyokat, de a harcsát errefelé inkább kutatják. Egyre-másra járják be a horgászok a folyó lendületesebb, és olykor csak csordogáló szakaszait, hogy a csatornákról, mellékágakról ne is beszéljünk. Szóval az olaszoknál más a fogás, más a módi, és ha van hal, márpedig még van, az élmény is talán szerethetőbb. A Po mára egyszerűen már nem annyira “trendi”, mint ezelőtt pár évvel. Azt a garanciát senki sem keresi, és épeszű igazmondó vezető nem is kínálja, amit a spanyolok tálcán nyújtanak bárkinek.

Vipfish Magazin - Több, mint peca

És az is igaz, hogy sokkal inkább magára van hagyva az ember a Po vizén. Jó tanácsok, tippek persze vannak, és útmutatás is, de egy kevésbé tapasztalt horgász, aki nagy elvárásokkal indul útnak otthonról, sokszor találhatja magát szo-rult helyzetben, magányosan a folyó közepén. Nem divat kézen fogni vezetni a vendéget, aminek azért vannak előnyei és hátrányai is. Az olasz barátságos, de “beleszarós” mentalitáson nem kell meglepődni, az a hétköznapokhoz tartozik, ahogyan a szieszta és a többi általunk furcsának tartott szokás is. A harcsázás és a horgásztúrák e két nagy “ipartelepe” sok kérdést vet fel, és sokat is adhat, csak az élményt kell jól kiválasztani. Mindenki a maga vérmérséklete, falánksága és természetesen pénztárcája szerint dönthet, mit választ. Egy biztos, valamire való harcsásnak vétek kihagyni ezeket az amúgy pompás és csodálatos vizeket, még ha ellenmondásosak is. Végszóként talán még annyit, hogy a bátrabbaknak létezik még egy kalandokat és bőséges élményt nyújtó megoldás, ez pedig a saját motyónkkal való egyéni horgászút, amit magunk szervezünk, és amin magunkéval verjük a csalánt, ha nem jönnek úgy össze a dolgok ahogyan azt mi elképzeltük. Fotó: Fórika Attila

16

V

www.vipfish.hu

2011 szeptember / 1. szám

Réka

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

a szexi rendőrlány

17


VA FOTÓZÁS

Vipfish Magazin - Több, mint peca

www.vipfish.hu

V

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

19

Kavicsos tó A fotózásunk helyszínéül a szigetszentmiklósi kavicsos tórendszert választottuk. Ez a környék hemzseg a bányatavaktól, amiket főleg az 50-es években kotortak utoljára. Ha térképen megnézi az ember, gyakorlatilag vannak olyan részek errefelé, ahol szinte váltakozva egy szántó, egy bányató sorminta rajzolódik ki. Mi azon szerencsések közé tartoztunk, akik meghívást kaptak egy közvetlen vízparti házba, hogy ott tartsuk meg a fotózást, és a szünetekben élvezzük a nyárvégi napsütést. Vendéglátónk, Sándor, az egész évet itt tölti a családjával. Szép többszintes házuk vízkapcsolatos, mert hogy a hátsó kert maga a tó. Egy stég könnyíti meg a vízhez jutást, no és a horgászatot. A rodpod gyakorlatilag kint lakik a stégen, hiszen nincs olyan nap, amikor ne tartaná a botokat. Sanyi, ha teheti, minden szabad délutánját és éjszakáját pecával tölti. A mindennapos használat jól látható módon a felszerelését is kikezdte... a teleszkópos fenekező botokban annyi horgászóra volt, amit még szerintem sosem láttam. Szépen szolgálják gazdájukat, Sándor örömére és a halak nagy bánatára. Ez egy nagyon szép és tiszta tó. Átlagosan 4-8 méter mély a jó minőségű víz. A tavat elnézve a rendezett környezet egyértelműen az itt lakókon múlik. Nem látni olyan részt a tóparton, ami szabadon megközelíthető lenne, mert háztól házig érnek a telkek. Egyszerűen nincs, aki csak úgy szétdobálná a szemetet, vagy aki ipari hulladékkal töltené fel a néhol meredek vízpartot. Itt mindenki igyekszik óvni, amilye van. Figyelnek egymás házára, szemmel tartják az idegeneket, és persze vigyázzák a víz telepített halállományát. A fő halfaj hagyományosan a ponty, de sok a compó, keszegféle, és akadnak benne szép süllők is.

18

Nézd meg a videót!

A legújabb szerzemény néhány szép tokhal, amit persze mindenki szeretne megakasztani, többkevesebb sikerrel. Vigyáznak a halak épségére, sokan a megfogott halat fotó után máris engedik vissza. Rossz szemmel nézik azokat, akik Tescós szatyorban viszik el a halat. Nem az ezzel a baj, hogy valaki egy jó hallére horgászik, hanem hogy képes egy élőlényt gyakorlatilag fulladásos halálra ítélni, ami valljuk meg, nem éppen humánus módja az élet kioltásának. Már csak itt-ott látni romos, omladozó kis hétvégi házakat, lassan a fiatalság veszi birtokba a vizet. Felújítanak, kipofozzák vagy elbontják a régi házakat, és élettel töltik meg a környéket. Egy jól összetartó közösség van itt kialakulóban, akiknek fontos a város közelsége, de nem mondanának le semmi pénzért a természet, a víz közelségéről. Ezt a tavat és a környékbeli vizeket is a helyi önkormányzattól az idén 75 éves Csepel Horgászegyesület bérli. Az egyesület nagyon fontosnak tartja a Ráckevei-Soroksári Dunaágon való hagyományos horgászat megőrzését, de a tavak gondozását is legjobb tudásuk szerint végzik. 2011 szeptember / 1. szám


V

20

Vipfish Magazin - Több, mint peca

www.vipfish.hu

V

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

21

Álmaiban Kuba szerepel, de nem a finom szivarok miatt, hanem, mert szeretné megismerni a híres latinzenei- és egyéb kultúrájukat. Nagyon kíváncsi az emberekre, és nem utolsó sorban a szigetvilág lenyűgöző természeti szépségéért is rajong.

2011 szeptember / 1. szám


V

Vipfish Magazin - Több, mint peca

V

www.vipfish.hu

Megtudtuk tőle, hogy a fotózás előtt is állt már stégen, sőt, még horgászbot is volt a kezében, mivel tóparton nőtt föl.

22

2011 szeptember / 1. szám

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

23


V

Vipfish Magazin - Több, mint peca

Székesfehérváron született 1987 márciusában a Kos jegyében. A csillagok kozmikusan hatottak rá is, így a jegy főbb vonásai Rékánál sem maradhattak el. Saját magát is makacs, akaratos, társaságkereső, de megosztó személyiségnek tartja. A vendéglátó-iparit hamar svédmasszázsra cserélte, de mindemellett dajka, gyerekekre vigyáz, és a szabad hétköznapokon a családi vállalkozást is erősíti. Hogy jobban teljen az idő, a hétvégéken pultosként dolgozik egy szórakozóhelyen, szóval lendületes az élete. Aligha elégszik meg ennyivel, mert ezek mellett szociálpszichológiát tanul Győrben, Budapesten pedig rendészetet. Az egyenruha iránti tisztelet számára családi kötelék, az iskolák elvégzése után a rendőrség gyerek- és ifjúságvédelmi osztályán szeretne elhelyezkedni. Pihentető szórakozásként a rajzfilmek a kedvencei: Micimackó – Tigrissel és Fülessel, A hercegnő és a kobold, Én kicsi pónim, Hupikék törpikék, és Spon gyabob kockanadrág is. Megtudtuk tőle, hogy a fotózás előtt is állt már stégen, sőt még horgászbot is volt a kezében, mivel tóparton nőtt föl. A baráti társaságában több horgász is akad. Volt, hogy túrákra is velük tartott, hallgatta a sztorikat hatalmas fogásokról, de belőle nem lett fanatikus horgász, hisz az egyhelyben ülést sokáig nem bírja.

V

www.vipfish.hu

A modellkedés nem szerepel a kitűzött céljai között, ezért vegyes érzelmekkel fogadta a megkeresést. Mikor megtudta a részleteket a fotózásról, azonnal igent mondott, de a meglepetés, az öröm és a megtiszteltetés mellé félelem is párosult. Elmondása szerint a stáb nagyon kedves és megértő volt, a kezdeti feszengés után sikerült feloldódnia, és már várja a következő felkérést. Két modellt fotóztunk ezen a napon. Mikor párba állítottuk őket, és a két csábító test egymáshoz simult, mindkét lány szemében csillogás jelent meg. Az egyébként is forró napon a stábnak egyre inkább melege Lett, és „feszülten” várta a folytatást. Statisztikák szerint a lányok nagy százaléka sző álmot, kacérkodik a gondolattal egy azonos neművel történő erotikus kicsapongásról. Réka sem kivétel ez alól, ugyanis egy-egy jól sikerült buli alkalmával bizony nála is előfordul, hogy a legjobb barátnőjét érzéki módon öleli magához tánc közben, hangolódik rá, simul hozzá, ilyenkor akár egy nyelves puszi is belefér, de továbbra is a fiúk maradnak a gyengéi.

Molnár Réka Magassága: 160 cm Súlya: 49 kg Mellbősége: 80 cm (75c) Derékbősége: 65 cm Csípőszélessége: 81 cm Elégedettség a testével 10-es skálán: 7

24

2011 szeptember / 1. szám

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

25


V

Vipfish Magazin - Több, mint peca

Forrás: http://www.fishing.net.nz

Látják-e a halak a színeket?

Minden horgász felszerelésében találunk élénk rózsaszín kellékeket. De vajon számít-e a csali színe? A horgászok különbözőképpen vélekednek a csalik színeiről. Vannak tudományosan bizonyított elméletek, és vannak legendák ezzel kapcsolatban, amelyek generációról generációra szállnak. A színek a horgászás minden területén fontos szerepet játszanak, legyen az édesvízi vagy sósvízi horgászat, használjunk akár könnyű, vagy akár nehéz szereléket. De látnak-e egyáltalán a halak színeket? És ha igen, ugyanúgy látják, ahogy mi? Most bizonyára a kedvenc műcsaliaidra gondolsz, és talán neked is van egy saját elméleted arról, hogy milyen színek a legjobbak. Ha neked azok a színek beválltak, az jelenthet valamit. Tehát nem meggyőzni akarlak, csak bemutatni néhány érdekes kutatást a halak színérzékeléséről. Legtöbbször a damil az, amit a halak legkönnyebben észrevesznek. Éppen ezért a szivárvány minden színében lehet manapság kapni.

26

CSALIZÓ V

www.vipfish.hu

2011 szeptember / 1. szám

De miért készítenek színes damilokat? Van néhány egyszerű és ésszerű magyarázat, de hogy miért nem elég csak néhány szín, az rejtély. Először is, a legtöbb színezett damil, legyen az átlátszó, zöld, kék vagy piros, oly módon készül, hogy a hal még véletlenül se vegye észre. Tehát az a szín lesz a legmegfelelőbb választás, ami a leginkább hasonlít a víz színéhez, amelyben horgászunk. De miért fontos a damil színe, ha legtöbb esetben drótelőkét használunk? A drótelőke színe még a damil színénél is fontosabb, a legkevésbé láthatóak általában átlászóak. Kerüljük a fényes hatású drótelőkéket, mert a vízben úgy világítanak, mint a karácsonyfaégő.

Tehát legenda ide vagy oda, a damil és a drótelőke színe igenis számít, különösen akkor, ha tiszta vízben horgászunk, ahol a halaknak elég idejük van kikémlelni a csalit. A damil színe nem annyira fontos olyan körülmények között, ahol a vízben rosszak a látási viszonyok és a halak a csali rezgésére lesznek csak figyelmesek. Vannak már kékben és sárgában fluoreszkáló damilok is, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy a csónakból horgászók akár éjszaka is láthassák a damil irányát.

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

27


V CSALIZÓ

Vipfish Magazin - Több, mint peca

www.vipfish.hu

V

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

29

Rhino Black Cat Clonk Teaser Formavilága és mérete a tengeri csalikat idézi, de a Rhino Black Cat Clonk Teaser kimondottan harcsahorgászathoz fejlesztett darab. Erős forgó, strapabíró fejrész, finommozgású farokrész, harcsához illő horoggal.

€7.99-11.99

Evolve Az Evolve nem kevesebbet tűzött ki célul, minthogy a csalijai a legszebbek és a leghatékonyabbak is legyenek. A békák és szalamandrák rendkívül élethűek, anyaguk azonban ellenáll a ragadózók támadásainak.

$ 14.99

Recyclures Ted McDonah jól bánik a fémmel, és a hobbija a horgászat. E kettő ötvözete a Recyclures, ami a parton eltöltött időben keletkező sörösdobozok, kiürült konzervek praktikus újrahasznosítása. A csalik nem csak környezettudatosak, hanem színesek, és egyediek - így akár ajándéként is garantált a siker! Ügyeskezűek Borsodira honosíthatják az ötletet!

28

2011 szeptember / 1. szám


V

Vipfish Magazin - Több, mint peca

L I D O K O KR

CSUKA HORGÁSZAT V

Az Ipoly árnyékában, Szécsényben ez nem így van. A Robinson-szigeteken kimondottan örömmel fogadják a pergetőket, sőt külön csatornarendszert kotortak nekik, hogy mindenki megtalálja a számításait. A hideg beálltával igencsak felélénkül az amúgy nyáron csendesen megbúvó bőséges csuka állomány. Egy-egy jobb reggelen szinte számolatlanul tudja fogni az ügyeskezű horgász a 30-40 centis krokodil pofájú szépségeket, de a jóval nagyobbak is megbújnak a dús növényzetben.

! t a z s á g r o h

A csatornarendszer összeköttetésben van a nagy tóval, így a szabadon mozgó víz főleg a lehűlést követően kristálytisztává válik. Nagyon dús a vízi flóra, a felszín alól a figyelmetlenebb horgász csokorszám rángathatja ki a keménylevelű, hínárszerű növényzetet. Ennek sokszor a csali látja kárát, mert az itt jól bevált gumihalak és twiszterek simán oda lesznek egy-egy akadás alkalmával.

k, és n u g r o p bén to ö z s ü k meleg n n o e z s e ö z s n gető a külö l ü r óberi ö t k g A fő per o á z s s ő r p gész o r a csí árják á v m t r t r e é b bár az e z novem rnek, a s e á b r a m e ott m t z z o ú d z n a szep o s g téket é tett és l í e p k e l ntyos l e o e f p t p a k o na s m leg ne k. Nem ő f ő , t n e e g r s e ap et szíve k ő k á j t vízen lá ... tavakon

30

www.vipfish.hu

2011 szeptember / 1. szám

Gyakorlott szempár azonnal kiszúrja, hogy hol vannak a jó helyek, de alapvetően rossz hely nincs is csatornákban. Az ívek, átfolyók környéke mindig ad halat, de a nád széle éppúgy nyerő lehet, mint a mélyen a növényzetben vontatott jig is. Szinte itt minden csalit érdemes kipróbálni.

Katt a térképre!

Főleg a frissen szerzett, még általunk kevésbé ismert darabokat kiválóan próbálgathatjuk, mert a csukáktól forrongó víznél aligha kívánhat jobb teszthelyet a horgász. A vízszint ingadozó, éppúgy tud emelkedni a víz 20-40 centit is, ahogyan apadni is képes, köszönhetően az Ipoly áldásos vagy kártékony hatásának. A szép és egészséges halállomány olyannyira népszerű, hogy több pergető kupát is tartanak itt, de bemutatóknak, teszthorgászatoknak is helyt adott már ez a labirintus. Kitűnő hely lehet ez azoknak, akiknek nincs sok ideje horgászni, mert egy délelőtt meg lehet szerezni egy egész hétvége fogási élményét, ha szemfüles az ember.

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

www.robinsonszigetek.hu

31


V TECH

Vipfish Magazin - Több, mint peca

www.vipfish.hu

Peca a zsebben

Ma már az egész világot magunkkal vihetjük egy okostelefon, egy laptop vagy egy táblagép segítségével. Böngészés, levelezés, közösségi élet - mind elérhető, akár a tóparton ülve is. Ennél azonban hasznosabban is töltheti egy horgász az idejét, amíg a kapásra vár.

TECH V

nézd s é s t n Katti eót! d i v a g me

A fejlesztő srácok (Ivan és Igor - mulatságos mű orosz angolsággal) nem csak egy jó alkalmazást hoztak össze, hanem egy szórakoztató videóban mutatják be, mire jó az okostelefon, ha épp nem sörnyitó. A Fishing Calendar 900 Ft körüli ára nem sok, ha a megfizethetetlen ábrázatot akarjuk látni a horgász eredményeinkben hitetlenkedők arcán.

A Fishing Calendar egy sokrétű alkalmazás, ami az Android Market és az iTunes polcain várja a horgászokat. Alapvetően horgásznaptárként funkcionál, megmutatja, mikor milyen fogásra számíthatunk a szolunáris módszerre hagyatkozva. Ettől még azonban nem lesz egyedi alkalmazás - ezt egy sima A4-es papírra nyomtatva is magunkkal hordhatjuk! De amikor baráti társaságban szóba kerül a peca, minden nagyotmondó száját befoghatjuk, ha elővillantjuk a mobilban tárolt fogási naplónkat - pontos hellyel, idővel és a zsákmányról készült fényképekkel! Sőt, akár a nagy fogást azon nyomban megoszthatjuk a Facebookon vagy elküldhetjük emailben a haveroknak!

32

2011 szeptember / 1. szám

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

33


V TECH

Vipfish Magazin - Több, mint peca

Legyél Te a National Geographic horgásza!

TECH V

www.vipfish.hu

Rapala Pro Bass Fishing: Az elit!

Várj... kapás van! Mindenki ezt a pillanatot várja a legjobban. Most, hogy lassan vége a napsütéses sütkérezésnek, fokozatosan egyre többet vagyunk a négy fal közé szorítva, és olyan szórakoztató alternatívákat keresünk, amik a horgászatot pótolhatnák. Az interneten számos komoly és komolytalan játék szolgálja ki az online horgászok igényeit, de National Geographic oldalán található egy kimondottan szerethető változat.

Már jó ideje ott van a boltok polcain, de ha nincs egy 10 éves játékkonzol megszállott fiad, akkor nem valószínű, hogy csak úgy összefutottál vele. Na de mi kerül ebbe ennyibe? ...merthogy nem olcsó, de egy tank benzin áránál nem több.

A fogások és a helyszínek ismerősek lehetnek, hiszen a NG Chanell műsorain szép számmal vannak halmentéssel, horgászattal kapcsolatos ismeretterjesztő filmek. Csatorna egyik “saját sztár” horgásza, Jakub Vágner a szomszédos Csehországból, szinte minden egzotikus horgászhelyen megfordult már, és fogott is mindent, ami csak úszik. Nos, akár az ő avatárjaként élhetjük át a halfogás ezen szórakoztató élményét a Hooked elnevezésű játékban. Kezdésként egy kis amazonasi kihívást kell leküzdeni, majd jöhet a sebes folyású Mekong harcsáival, és a kitartóak a tengeri horgászatot kapják bónuszként. Csónakunkban ülve egy markáns karakterisztikájú bot és egy multi orsó az alapfelszerelés. Balunkon halradar, jobbunkon csalis doboz segíti a jó fogást. Irányítani igen egyszerű, az egér mozgatásával ki is merülnek a lehetőségek. Bár angol nyelvterületre készült, ezzel még az is könnyen elboldogul, aki egyáltalán nem beszél más nyelveket. Egy jól irányzott dobás után nem kell sokat várni az első mozdításra. Egy megfelelő bevágás, és indulhat a küzdelem. Vannak jámborabb példányok is, de mindig készen kell állni a kirohanásokra, mert bizony szakadhat a szerelék és elmegy a hal egy keményebb fordulás után. Ha jönnek a halak, cserélj csalit, próbáld újra és nem marad el a siker. Kimondottan szerethető és játszható játék. Előnye, hogy a munkahelyeden, stikában is dobhatsz párat, vagy valamilyen praktikus mobil eszközzel bárhol játszhatod. Kipróbálod most? Nyomás játszani!

34

2011 szeptember / 1. szám

A konzol játékok megszokott cd doboz méretű tokja helyett itt valami mást kapsz. A vaskos doboz valami horgászbotféle eszközt rejt, ami méretét tekintve akkora, mint egy teleszkópos gyerekpeca, funkcióját tekintve viszont semmire sem jó. Persze ez nem igaz, mert ez a bot adja az igazi “realisztikus” élményt. Ülsz vagy állsz a nappalidban, és mehet a peca. Elsőre talán morbid gondolat így horgászni, de tényleg jó, meglepően jó! Magad válogatod ki a felszerelést a legapróbb részletekig, Nitro csónakból pergethetsz, és a hűtő csak pár lépés... mi kellhet még? Paterold el a gyereket a konzol elől, mondván most apa játszik, és lépj be az elitek világába. Válassz tavat, teljesítsd a kitűzött fogást és győzd le a többieket! Igazi észak-amerikai horgászverseny részese lehetsz, tisztára mint a tévében, csak ez így sokkal jobb. Igaz, a botkontroller nem az igazi elsőre, de az új felszerelést csak meg kell szokni. Dobj párat, és utána simán fog menni!

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

Az irányító botba mozgásérzékelőt építettek, így tényleg jobbra, balra, fel és le kell mozgatni ahhoz, hogy eredményes lehess, és gyűjtőbe tehesd a fogást. Persze egy szobában a horgászélmény sosem lesz az igazi, de a cél nem is ez, hanem a szórakozás. Lehet bajnoki trófeád, horgászhatsz csapatban vagy egyedül. Így legalább új értelmet kap az, hogy miért adtál ki annyi pénzt a gyerek konzolgépéért, és talán párbaj üzemmódban még le is tudod győzni a kicsit, ha hagyja magát! A sporthorgász programot Wii-re, PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra, Nintendo DS-re, PlayStation Portablere és PlayStation 2-re adják ki, de természetesen elérhető az iTunes virtuális polcain is. Sajnos Androidos verzió még nem készült belőle.

Kipróbálod most? Nyomás játszani!

35


Vipfish Magazin - Több, mint peca

http://croatia.hr

V

TENGERI HORGÁSZAT V

www.vipfish.hu

Sósvízi horgászat a szomszédban

Amikor sósvízi horgászatról hall az ember, valamiért elsősorban az óceánok, és mondjuk a Florida Key West ugrik be először. Pedig ennek nem kéne így lennie. Példaként ott vannak a feneketlen skandináv fjordok, a maguk mélytengeri horgászatával és gigantikus lapos halaival, de egy délelőtti autóútnyira van tőlünk a horvát tengerpart is.

A

nyaralás kapcsán egyből felmerül, hogy legalább egyszer-egyszer lecseréljük a Balatont a tengerpartra, de a horgászat kapcsán már nem vagyunk ennyire rugalmasak.

Szép fogásokat ígér a köves, kavicsos part, hogy a nyílt vízről már ne is beszéljünk. A feltételek adottak, olyannyira, hogy még a Horvát Minisztériumi államaparát is a horgászok kedvét keresi azzal, hogy elektronikus hobbihorgász engedélyt készített. Haladván a korral és felmérve az igényeket, ez év júliusától kényelmesen, otthonról tudunk engedélyt vásárolni az általunk kiválasztott időszakra. Természetesen a nagyobb tengerparti városokban lévő utazási irodákban, sporthorgászati egyesületeknél és jachtkikötőkben továbbra is válthatunk ki jegyeket, hiszen ez csak egy alternatíva azoknak, akik nincsenek oda a helyszíni keresgélésért, vagy akik szeretik előre elintézni az efféle ügyeket. Mivel elektronikus úton igényeltük, így online is jutunk hozzá a hivatalos papírhoz. A megadott email címre PDF dokumentumként érkezik meg az engedély, amit kinyomtatva természetesen magaddal kell vinni! Minden ellenőrzéskor az azonosítási szám (license serial number) alapján tudni fogják, hogy te előrelátóan még otthonról váltottad meg jegyedet, mely a hobbi horgászatra jogosít fel.

Online horgászengedély vásárlás http://www.mps.hr/ribarstvo/

36

2011 szeptember / 1. szám

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

Egyébként többféle horgászengedély közül is lehet választani Horvátországban - attól függően döntsünk, hogy mire és hogyan szeretnénk horgászni. Például az egyik legnemesebb halfajra, a tonhalra, külön engedélyt kell váltani. Ami nem is csoda, hisz egyre veszélyeztetettebb az ipari méretű túlhalászás okán az egész világon, így térségében is. A térség vizeinek legnagyobbra növő halfajáról beszélünk, amit nem könnyű megakasztani, és minden kétséget kizáróan óriási élmény kifogni. Persze a sósvízi horgászat egy cseppet sem veszélytelen. Ezért szigorúan veszik a vízen való horgászatot. Mindenképpen ajánlatos vezetőt fogadni. Igaz, hogy fizetni kell a szolgáltatásaiért, de ennek sok előnye van: Egyrészt ugye van hajója, ami nagy előny, ha vízre akarunk szállni. Ismeri a környéket, tudja melyik halat hol és mikor kell keresni. Gondoskodik a felszerelésről is, hiszen elég kevesen tartanak Magyarországon tonhalhoz szokott szerelést. Az Adriában több olyan halfaj is él, amivel jobb óvatosnak lenni, mert mérgezőek is lehetnek, ami tönkreteheti az egész kirándulásunkat! Összességében ezek azért már olyan tényezők, ami a pontyos bányatavakhoz szokott, kemény vállú magyar horgászokat is.... (térdre kényszeríti) További információ tengerihorgászattal kapcsolatban: Horvát Idegenforgalmi Közösség

37


V

Vipfish Magazin - Több, mint peca

Saci

A mindennapjaimat a középiskola tölti ki. Környezetvédelmet tanulok, ami hivatásom és a hobbim egyben. 38

2011 szeptember / 1. szám

www.vipfish.hu

V

Fontosnak tartom, hogy élhető világot tartsunk fenn, ezért elkötelezett híve vagyok az erőforrások ésszerű felhasználásának. Ha tehetem, és az idő engedi, sokat járok vízpartra, ahol sokszor elkeserítő körülményeket találok. Felháborít az emberi trehányság és a gondatlanság. INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

39


V

Vipfish Magazin - Több, mint peca

www.vipfish.hu

V

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

41

Az élővilág céltalan és esztelen pusztítása ellen vagyok, talán ezért sem járok olyan sűrűn horgászni, pedig a családomnak ez fontos dolog. Ők rendszeresen akár hétvégéket is pecázással töltenek, amihez szívesen csatlakozom, igaz, leginkább napozással, olvasással múlatom az időt, nem pedig a halfogással. Ezek a vízparti napok mindig kikapcsolnak és feltöltenek, így a hétköznapok is könnyebben mennek. Szeretek futni, mozogni, és nagyon érdekel a tengerek, óceánok élővilága: ha lehetőségem lenne, talán az óceánográfusi pályát választanám. 40

2011 szeptember / 1. szám


V

Vipfish Magazin - Több, mint peca

A túlzott halászat miatt a Földközi-tengerből eltűnőben van a tonhal.

S

V

www.vipfish.hu

ekre, p é k a s Kattint zd meg a és né deókat i v ó d ó l kapcso be-on! u T u o Y a

panyolország vizeiből már 85 százaléka eltűnt ezeknek a hatalmas és ízletes húsú halaknak. Annyira megritkult az állomány, hogy sok étterem már az étlapról is levette a tonhal ételeket.

Ezért alternatívákat keresnek a halak megmentésére úgy, hogy a kulináris élvezetek kedvelőinek se kelljen lemondani e nemes finomságról. Egy amerikai vállalat tonhal szaporító programja lehet az első sikeres lépés ez irányba, mert a kékúszójú tonhalakat sikerült fogságban felnevelni és ívásra bírni, ami hatalmas sikernek számít. Egy horvátországi tonhalfarmon fiatalon a tengerből befogott, és a halfarmon felnevelt példányokat sikerült természetes módon szaporodásra bírni. Az összegyűjtött ikrákat genetikai ellenőrzés mellett speciális módszerekkel keltették ki, majd tengerből lekerített halneveldékben nevelték tovább. A cél az, hogy saját állományból meg tudják oldani a tonhalak szaporítást, a nevelést és később az értékesítést is. Ez hatalmas előrelépés lehet, hiszen ha beválik a módszer, új esélyt kapnak a tonhalfélék, és talán természetes módon regenerálódhat világszerte az igen brutálisan megtépázott tonhalpopuláció.

42

2011 szeptember / 1. szám

INGYENESEN letölthető, havonta megjelenő horgászmagazin

43


V

Vipfish Magazin - Több, mint peca

VipFish A következő szám megjelenik: október 24. Információ info@vipfish.hu

Hirdetés marketing@vipfish.hu

A VipFish magazinban és weboldalán a vipfish.hu-n található minden kép és szöveg szerzői jogi védelem alatt áll. A magazin és a honlap tartalma kizárólag a Pixelgyár Kft. írásbeli engedélyével másolható, terjeszthető, használható fel. A VipFish magazin szabadon letölthető - üzleti célú felhasználása, plagizálása jogi követkeményekkel jár! A cikkekben található linkek működéséért, tartalmáért felelősséget nem vállalunk. Minden, a magazinban található márkanév, logó, termékmegnevezés, termékfelirat jogvédelem alatt áll. A magazin teljes tartalmát a magyar törvényeknek megfelelően készítettük el. Az esetleges hibákért felelősséget nem vállalunk! A változatás jogát fenntartjuk.

44

2011 szeptember / 1. szám

VipFish  

Több, mint horgászat! Töltsd le: www.vipfish.hu

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you