MindenKorPécs – Osztálykirándulóknak

Page 1

muzped 2013 002_Layout 1 8/7/13 5:41 PM Page 1


muzped 2013 002_Layout 1 8/7/13 5:42 PM Page 2


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:44 PM Page 3

s

éc P r o K n e

Hová menjünk kirándulni? Mikor menjünk kirándulni? – merül fel a kérdés diákban, tanárban, osztályfőnökben. Nehéz a választás, hisz kicsiny hazánk rengeteg izgalmas és szép vidékre csábíthat. Mi mégis azt mondjuk: Tél vagy nyár, ősz vagy tél: MindenKorPécs! Ókor, középkor, újkor Pécsett együtt van jelen, s e régmúlt korok páratlan emlékeket hagytak itt lépten, nyomon. Az ókorból ránk maradt egy antik temető, mely azóta nem csak Pécs, de a Világörökség része lett. A középkorról Magyarország első egyeteme mesél, míg az újkori aranykort a Zsolnay hagyaték idézi fel. A MindenKorPécs elnevezésű program célja a Pécs különböző történelmi korszakait reprezentáló épített és tárgyi örökségi értékeknek, valamint az általuk közvetített szellemi

hagyatéknak élményszerű és hiteles interpretációja kalandos élménycsomagban. A programot az életkori sajátosságoknak és a különböző célcsoportok igényeinek megfelelően alakítottuk ki, a fejleszteni kívánt kompetenciák figyelembevételével. A programok során igyekszünk a hagyományos, hosszú tárlatvezetésektől eltérni. A foglakozásokat főként játék, önálló feladatvégzés és garantált jókedv kíséri. A programban szereplő helyszínek: — A pécsi világörökségi helyszínek — Pécs Sopianae Ókeresztény temetője — Középkori Egyetem — Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai — Labor – Interaktív varázstér — Planetárium

Örökségpedagógiai program a Cella Septichora Látogatóközpontban

d n i M

3


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:45 PM Page 4

CELLA SEPTICHORA LÁTOGATÓKÖZPONT Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római, ókeresztény temetőjének egy része 2000-ben felkerült a világörökségi helyszínek közé. A kultúrtörténeti kincs minősítést azzal az indokkal érdemelte ki, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét.

MindenKorPécs

Több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint na-

4

gyobb méretű temetői épületek találhatók itt. Ezeknek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlékegyüttes egyediségét, egyetemes kulturális értékét. A Cella Septichora Látogatóközpontban megszervezett foglalkozások, múzeumi órák hátterét az állandó kiállítást képező 1600 éves késő római sírépítmények adják. Így egy adott „állandó installációba” helyeződnek programjaink.


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:45 PM Page 5

1

Expedíció az időkapszulák nyomában Kaland a holtak városában

A programban a Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény emlékein felül az Ókeresztény Mauzóleum, valamint az Apáca utcai sírépítmények is szerepelnek. Időtartam: 120 perc Ajánlott korosztály: minden korosztály számára kialakítottuk a programot.

Örökségpedagógiai program a Cella Septichora Látogatóközpontban

A program egy tematikus séta, melynek során a résztvevők térképek segítségével fedezhetik fel az egykori antik város ókeresztény temetőjét, ahol titokzatos időkapszulák1 után kutatva ismerhetik meg a 4. századi Sopianae történelmi korokon átívelő szellemi és kulturális örökségét. A közös múlt töredékeit szimbolizáló mozaikdarabokat összeillesztve 1600 éves képeslap2 üzen az ókori város temetőjének építményeiről és a korabeli szakrális térről.

5


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:45 PM Page 6

2

Örökségműhelyek Idézzük fel az egykori Római Birodalom fennhatósága alatt virágzó Sopianae városának mindennapjait, társadalmi környezetét!

Bibliai történetek – mozaikkészítés Az ókeresztény szimbólumvilág és a pécsi ókeresztény temető bibliai jeleneteinek értelmezése. Jelképek és történetek újragondolása, mozaikkészítés növényi magokból.

Gasztronómia az antik világban Beszélgetés a római kori lakomákról, az előkelő római polgárok étkezési szokásairól, a korabeli eszközökről, edényekről, bútorokról, az étkezési kultúráról. A program során felidézzük a római lakomákat, és a gyerekekkel közösen készítünk ókori ínyencségeket a híres római szakács, Apicius receptjei alapján.

MindenKorPécs

A foglalkozások időtartama: 90 perc Ajánlott korosztály: általános iskolásoknak

6


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 7

3

Színezd rómaira Pécset!

Sopianae antik városa hív, hogy megismerd elfeledettnek hitt romjait, utcáit, tereit. Csapd válladra a régész batyuját, vedd magadhoz eszközeit, kapd elő a térképet és fedezd fel Pécs városát római emlékek után kutatva. A feladatot követően együtt színezzük át a modern kori Pécs térképét!

A programok nem előre meghatározott időpontban zajlanak, munkatársaink a jelentkező csoportok igényei szerint szervezik a foglalkozásokat. Jelentkezni és a programok részleteiről érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet: Kálóczi Lola múzeumpedagógus (e-mail: kaloczi.lola@zsn.hu, tel: +36 20 371 38 71) Jegyértékesítéssel és programinformációval kapcsolatban információkérést, csoportok bejelentkezését az info@pecsorokseg.hu e-mail címen várjuk. Telefon: +36 72 224-755 web: www.pecsorokseg.hu/

Örökségpedagógiai program a Cella Septichora Látogatóközpontban

Időtartam: 2-2,5 óra Ajánlott korosztály: általános és középiskolások számára.

7


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 8

ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED

MindenKorPécs

Szeretnénk megismertetni a fiatalokat a Zsolnay Kulturális Negyed értékeivel, felhívni a figyelmet a Zsolnay család munkájának és erőfeszítéseinek jelentőségére, a porcelángyártás történetére és azokra a páratlan szépségű és értékű iparművészeti alkotásokra, amelyek világhírűvé tették Pécs egyik legkiválóbb kvalitásokkal megáldott családját. A Zsolnay család helyi, hazai és nemzet-

8

közi helyzetének, valamint más iparágakkal való kapcsolatainak bemutatásával, kirajzolódik a kor ipara és a város fejlődése. Foglalkozások helyszínei: Rózsaszín Zsolnay kiállítás, Zsolnay Aranykora – Gyugyi Gyűjtemény, Látványmanufaktúra, Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás, Labor – Interaktív varázstér, Planetárium.


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 9

A Zsolnay Kulturális Negyed állandó kiállításai:

A Rózsaszín Zsolnay kiállítás azokat a mindennapi használati tárgyakat – kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat – mutatja be, amelyek Zsolnay Vilmos pink kísérleteinek nyomán születtek. A rózsaszín mázas tárgyak a 19. századi polgári életről, az egyszerű fazekasságból világhírre szert tevő Zsolnay-gyár technikai és művészeti fejlődéséről mesélnek nekünk. A Rózsaszín kiállítás darabjai tömegtermelésben készültek, mégis mindegyik egyedi darab, mindegyiknek saját története van. Ez a nem megszokott szín, a használati tárgyak egyszerűsége magával ragadja az embert. A „rózsaszínek” fürdőszobák, konyhák, ebédlők és dolgozószobák kedvelt tárgyaivá váltak, falusi és városi háztartásokban, éttermekben és fogadókban egyaránt. A konyhaedények, zsírosbödönök, mosdó- és

étkészletek mind-mind nagyanyáink, dédanyáink valamikori, régmúlt idejébe visznek minket. Bepillanthatunk azokba a terekbe is, ahol használták ezeket a tárgyakat elődeink: korabeli fürdőszoba, konyha, étkező, nappali és dolgozószoba képe tárul elénk. Az első néhány vitrinben még a fejlődés korai lépései láthatóak, a több mint 130 éve kézzel készült egyszerű, kevésbé díszes tárgyak, amelyek színük miatt bárhol megállták a helyüket. A manufaktúra fejlődése során a kezdeti, teljesen sima formák lassan díszesebbé váltak. Sokszor az egyszerű, népi eredetű edények felületükön domborított, sokszor stukkóhoz hasonló rátétekkel gazdagodtak, vagy formájukat megtartva a kiégetett edényekre kerülő kézi festéssel váltak egyedibbekké. A használati tárgyak formai változásainál észrevehető a dísztárgyakhoz való közeledés, de az edények jellemző színe, a rózsaszín még hosszú ideig tovább élt.

Örökségpedagógiai program a Cella Septichora Látogatóközpontban

1

Rózsaszín kiállítás „Kezdetben volt a rózsaszín...”

9


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 10

2

Látványmanufaktúra

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra és a Zsolnay Kulturális Negyed különlegessége a Látványmanufaktúra, ahol a gyártási folyamatok 150 éves múltját ismerhetjük meg. Ebben a történelemmel átitatott térben betekintést nyerünk a híres „Zsolnay” formázásába és festésébe, láthatjuk, milyen aprólékos, precíz munka árán készül el egyegy újabb termék. Nyomon követhetjük a gyártás fázisait, hogy miként formálódnak a tárgyak, attól kezdve, hogy a masszát a gipszformába öntik, a tárgyak csiszolásán, alakításán keresztül egészen a gondos ecsetvonásokkal egyedivé alakított darabokig. Megtudjuk, hogy mi az az „Eos” hajnal istennőjéről elnevezett eozin, és miként kerülhet annyi szín, árnyalat és játékosság a tárgyak felületére.

MindenKorPécs

A Látványmanufaktúrában elénk tárul egy csepp Zsolnay-világ, és látható, hogy mennyi ember tudására és összhangjára van szükség, hogy ezek a remekművek elkészülhessenek.

10


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 11

A Zsolnay Kulturális Negyed gyönyörű épületében, a Sikorski-házban kapott helyet dr. Gyugyi László páratlanul szép gyűjteménye, abban az épületben, ahol élt és alkotott Zsolnay Júlia, a „legnagyobb magyar fazekas” leánya és férje, Sikorski Tádé. Azokkal a remekművekkel találkozunk itt, amelyek a világ számos pontját bejárták, hogy végül egy lelkes gyűjtő segítségével visszatérjenek oda, ahonnan elindultak világhódító útjukra. A kollekció darabjai a gyár aranykorát jelentő, 40 évet átölelő (1870-1910) időszakának termékei, amely három nagy korszakra osztható: a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusaira. A historizmus időszakában készült tárgyakra a természet motívumai mellett a régészeti és néprajzi gyűjtőmunka „sajátos és nemzeti” forrásai jellemzőek. A gyűjtemény egyik különlegessége, hogy mindkét Zsolnay kisasszony, Teréz és Júlia saját festésű, szignált, datált korai tárgyai közül is láthatunk néhányat.

Nyomon követhetjük a technikai fejlődést. Megtudhatjuk a porcelánfajansz, a vasalap-, aranybrokát-, a tigertechnika készítésének lépéseit, és feltárul előttünk még a Zsolnay -gyárra jellemző számos csoda. A honfoglalás ezredik évfordulójára Zsolnay Vilmos új máztechnikát fejlesztett ki, melyet „millenniumi technikának” nevezett el. A későbbiekben eozinnak nevezett, színváltó, színjátszó mázféleségekkel jelent meg, melyeken nemesfémek és drágakövek színe csillan meg. Ez tette világhírűvé a gyárat és halhatatlanná Zsolnay Vilmos nevét. Vilmos halála után fia, Miklós vette át a gyár irányítását. Kivételes alkotók keresték fel Miklós meghívására a gyárat: Rippl-Rónai József, Apáti Abt Sándor és a szecesszió több fiatal alkotója. A gyűjtemény darabjai bemutatják a Zsolnay-gyárra jellemző változatosságot és azt, hogy a több mint 100 éves darabok miként ihlették meg a későbbi alkotókat.

Örökségpedagógiai program a Cella Septichora Látogatóközpontban

3

Zsolnay Aranykora Gyugyi-gyűjtemény

11


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 12

4

Zsolnay Mauzóleum

A Zsolnay Negyedtől pár perc sétára található a Zsolnay család temetkezési helyének szánt Zsolnay Mauzóleum. A piciny dombra Zsolnay Vilmos is szívesen járt ki, hogy innen szemlélje élete munkáját, a Gyárat.

MindenKorPécs

Az épület művészettörténeti és építészeti értékét a klasszikus neoromán stílus és a benne rejlő jelképek határozzák meg. Habár temetkezési hely, mégsem az elmúlásra emlékeztet, hanem a Zsolnay család élete és munkássága előtt tiszteleg. Zsolnay Vilmos sírhelye annak a fénnyel és színekkel való játékosságnak a szimbóluma, amely legfőbb találmányának, az eozinnak is jellegzetessége. Ez az a fény, amely halála után több mint száz évvel sem tudott kihunyni. Az épület egy sírkápolnát és alatta egy sírkamrát foglal magában díszes eozin szarkofággal, melyben Zsolnay Vilmost és feleségét, Bell Teréziát helyezték el. Rajtuk kívül már

12

csupán fiuk, Miklós nyugszik az épületben. Az eozinnal gazdagon díszített kápolnából lenézők fejet hajtanak, míg a kriptában állók megemelik tekintetüket a pár lépcsővel megemelt szarkofágra. A látogató önkéntelenül is megadja a tiszteletet az itt nyugvóknak. A homlokzat zománcozatlan pirogránit lapjai, a kupola sötétzöld majolikamázas idomcserepei, a kápolnában lévő eozin oltár és örökmécses és a falakon található színes csempék azoknak a Zsolnay-gyárban dolgozóknak a munkái, akik mind tisztelettel gondoltak Zsolnay Vilmosra. A pécsi Pantheon felépítésében a gyár valamennyi munkása részt vett, a legapróbb részletekig mindent ők készítettek. A Mauzóleum maga a szépség dicsérete. Mondják, hogy a téli napfordulókor, amikor a Nap a zeniten áll, az épületbe betörő fény feltárja az eozin titkát. Figyelni kell, és mi magunk is a titok tudói lehetünk…


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 13

A Zsolnay család egykori lakóházában elhelyezett kiállítás beszámol az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről. A gyár története összekapcsolódik Magyarország történelmének fontos állomásaival. Alapítása a Bach-korszakban történt, felvirágzása az Osztrák–Magyar Monarchia, vagyis a dualizmus korszakához kapcsolódott. Az első világháború és az azt követő békekötés megtörte a nagyívű fejlődést. A két világháború közötti időszak az újrakezdés és a modernizálás időszaka volt. Újabb fordulópontot jelentett az államosítás, a hagyományok megszakítása, majd a feltámasztásukra irányuló művészi-technikai kísérletek. A fiatal iparművészek új, modern formanyelvet honosítottak meg a gyár termékein, emellett egyre erősebben mutatkozott az igény a tradicionális technikák és formák megőrzésére is. Ezeket az állomásokat a dísztárgyakon és használati kerámiákon keresztül ismerhetjük meg, a korabeli berendezési tárgyak között járva felelevenedik a korszak emberének közege. A leszármazottak művei, a

napló- és történetrészletek mind-mind arra szolgálnak, hogy a korszak politikai történéseit és döntéseit a gyár és a család életének tükrében tárják szemünk elé. A gyűjtemény darabjai betekintést engednek Zsolnay Teréz és Júlia fazekas- és textilgyűjteményébe, csodálhatjuk Zsolnay Vilmos tehetségét festményein keresztül, tanúi lehetünk a korabeli kísérleteknek. A kerámiákon és kerámiatöredékeken keresztül gondolatban végigjárhatjuk Zsolnay Miklós közel-keleti útját, amelynek hatására gyönyörű épületburkoló kerámiákat készítettek a hazai közönség számára. Nyomon követhetjük az unokák erőfeszítéseit a gyár fennmaradása érdekében. Megismerjük azokat a családtagokat is, akik kitartóan és elhivatottsággal dolgoztak a gyárban, de ritkábban hallhatjuk a nevüket. Megemlékezik azokról a munkásokról is, akik közül sokan generációkon keresztül szolgálták a gyár művészi és üzleti sikereit, őrizték a szakmai tudást és igényességet, amely a tartós sikernek mindenkori záloga.

Örökségpedagógiai program a Cella Septichora Látogatóközpontban

5

Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás

13


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 14

Múzeumpedagógiai és művészetpedagógiai programjaink az itt röviden bemutatott állandó kiállításaink témáihoz kapcsolódnak.

1

Készíts Zsolnayt!

Interaktív művészeti foglalkozás gyerekeknek a Zsolnay Kulturális Negyed gyűjteményeinek tükrében. Gyugyi László hatalmas gyűjteményének megtekintése igazi művészettörténeti kalandozás: a program során különböző stílusokkal, motívumokkal, történetekkel találkozunk. Egy igazi vizuális élmény, amelyet tervezési feladat és saját „műtárgy” készítése követ.

A Zsolnay Mauzóleum

A foglalkozás időtartama: 90 perc

14

2

Tanoncjárat

A program egy tematikus séta, melynek során a résztvevők térképek segítségével fedezhetik fel a Zsolnay Negyed területét, ahol rejtélyek, titkok, kódok kutatása során ismerhetik meg a Zsolnay család és korának szellemi és kulturális örökségét. A programban szereplő helyszínek: Zsolnay Kulturális Negyed területe, Gyugyi-gyűjtemény, Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, Család- és gyártörténeti kiállítás, valamint a Látványmanufaktúra, Zsolnay Mauzóleum. Időtartam: 2-2,5 óra

A programok nem előre meghatározott időpontban zajlanak, munkatársaink a jelentkező csoportok igényei szerint szervezik a foglalkozásokat. Jelentkezni és a programok részleteiről érdeklődni a latogato@zsn.hu email címen, illetve a 20/235-4722 telefonszámon lehet.


Örökségpedagógiai program a Cella Septichora Látogatóközpontban

muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 15

15


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 16

LABOR – INTERAKTÍV VARÁZSTÉR

A Zsolnay Kulturális Negyed szívében, a Ginkgo téren lévő Látogatóközpont épülete valaha laborként működött: itt tesztelték a nagyfeszültségű porcelánszigetelőket. A mai látogató is kísérletezhet, kutathat, hiszen itt található a Labor – Interaktív Varázstér azokkal az eszközökkel, amelyekhez nyúlni nem tilos, hanem kötelező!

Az elsőként előállított elektromos hangszerrel, a tereminnel is varázsolhatunk hangokat, majd mikrofonokat csatlakoztatva egy miniatűr stúdióhoz kalandozhatunk a hangok káoszában is.

A közel 150 m2-es kiállítótérben az érdeklődők bepillantást nyernek az optika, a hangtan, a mechanika, az elektromosságtan, a mágnességtan rejtelmeibe.

Találunk itt levitáló földgömböt és lejtőn felfelé guruló testet. Rombolhatunk légörvényágyúval, de építhetünk boltívet is.

A Bermuda-henger segítségével Arkhimédész törvényét, az úszás, lebegés, elmerülés problémáját érthetjük meg.

MindenKorPécs

A Newton-bölcső megmutatja a rugalmas ütközés mozgási energia és impulzus tartását.

16

A Tesla-transzformátor mesterséges villámot és mennydörgést hoz létre, de zene lejátszására is alkalmas.

Megtapasztalhatjuk a gravitációt a Földön, a Holdon és a Marson.

Botkormányt ragadhatunk, és vitorlázó repülővel elhagyhatjuk a Földet. A fény terme a plazmagömbbel, a színes árnyékok és a mozgókép titkának felfedésével egy 30 m2-es, fantasztikus világba csábít gyermeket, felnőttet egyaránt.


muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 17

PLANETÁRIUM

Űrhajónk a Föld (8–12 éves korosztálynak szóló, 45 perces előadás) A diákok megtanulhatják az égbolt mozgásának okait, következményeit, a napszakok és évszakok váltakozásának törvényszerűségeit. Az előadás során egy képzeletbeli űrhajóval utazást teszünk a Földről kiindulva a Holdig, a szomszédos bolygókig és a Naphoz. Tájékozódás a csillagos égbolton (10–15 éves korosztálynak ajánlott, 45 perces előadás) A tájékozódás az égtájak kitűzésével és azonosításával, valamint a csillagképekkel történik. Megismerkedhetnek a diákok az égitest-tí1

pusokkal, illetve azok felismerésének módszerével. Az előadás kitér a Föld mozgásaival kapcsolatos égboltmozgásokra és az időszámítás csillagászati vonatkozásaira. Helyünk a világegyetemben (12 éves kortól ajánlott, időtartam 50 perc) Az előadás során bemutatásra kerül a Föld mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. Ez a képzeletbeli tér-idő utazás választ ad az érdeklődőknek a fizika és a csillagászat mai, a végtelen Univerzumról alkotott képéről. Idegen égboltok alatt (Az előadás 12 éves kortól javasolt, időtartam 50 perc) Az előadás más országok, kontinensek hazánkétól részben vagy teljesen eltérő égboltját, csillagait és csillagképeit mutatja be. A műsor rávilágít a Föld gömb alakjából, a tengelyforgásából és a Nap körüli keringéséből adódó érdekességekre, törvényszerűségekre.

A temető ásatása során 3 időkapszula került elő a sírok környezetében, amelyek a korábbi feltárások dokumentációját tartalmazzák. 2 Régészek (Pozsárkó Csaba, Tóth Zsolt) által készített rekonstrukció alapján.

Örökségpedagógiai program a Cella Septichora Látogatóközpontban

A 45 férőhelyes planetárium nyolcméteres kupolájában Digitarium Kappa típusú, Európában elsőként működő vetítőberendezés fogadja a látogatókat. A létesítmény amellett, hogy számít a nagyközönség érdeklődésére, fő célközönségének tekinti az oktatási intézmények különböző korosztályait az óvodásoktól egészen az egyetemi hallgatókig.

17


MindenKorPécs

muzped 2013 002_Layout 1 8/12/13 5:46 PM Page 18

18

A foglalkozások részleteiről érdeklődni a latogato@zsn.hu email címen, illetve a 20/235-4722 telefonszámon lehet.


© Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva Kiadta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Márta István Szöveg: Kálóczi Lola, Schaff Ivett, Tóth Viktória Fotó: Buda Réka, Cseri László, Sasvári János Grafikai terv: Sándor Zsolt Nyomdai munkák: Sz. K. Stúdió Kft.


ar_Layout 1 8/13/13 1:45 PM Page 1

MindenKorPécs Árjegyzék – osztálykirándulóknak

CELLA SEPTICHORA Expedíció az időkapszulák nyomában: 900 Ft/fő + 3000 Ft a foglalkozás díja Örökségműhelyek: 900 Ft/fő + 3000 Ft a foglalkozás díja Színezd rómaira Pécset! 900 Ft/fő + 3000 Ft a foglalkozás díja ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED Készíts zsolnay-t! 1000 Ft/fő + 3000 Ft a foglalkozás díja Tanoncjárat 1200 Ft/fő LABOR – INTERAKTÍV VARÁZSTÉR Belépő: 450 Ft/fő PLANETÁRIUM Belépő: 700 Ft/fő


ar_Layout 1 8/13/13 1:45 PM Page 2

LÁTOGATÓBARÁT

JEGYCSOMAGOK

Pécsi kulturális túraajánlat nem csak turistáknak, akár 30% kedvezménnyel! Az alábbi helyszínekre érvényes: - Gyugyi-gyűjtemény - Zsolnay Család -és Gyártörténeti Kiállítás - Rózsaszín Zsolnay Kiállítás - Látványmanufaktúra - Zsolnay Mauzóleum - Labor - Interaktív Varázstér - Planetárium - Bóbita Bábmúzeum

- Pécsi Galéria (m21) - Pécsi Galéria (Széchenyi tér) - Cella Septichora és Ókeresztény Mauzóleum (Világörökségi helyszínek) - Kodály Központ: a ZsÖK NKft. és a Pannon Filharmonikusok által szervezett koncertek esetében - Művészetek és Irodalom Háza

A kedvezmény mértéke: 2 helyszín

3 helyszín

10%

15%

4 helyszín

20%

5 helyszín

25%

6 vagy több helyszín esetén

30%

Jegycsomagok vásárolhatók a Kodály Központban, a Cella Septichora Látogatóközpontban, a Művészetek és Irodalom Házában és a Zsolnay Kulturális Negyedben.


muzped 2013 002_Layout 1 8/7/13 5:42 PM Page 20

ZSOLNAY ÖRÖKSÉGKEZELŐ NONPROFIT KFT.

PÉCS A KULTÚRA VÁROSA