Page 1

Sulinet A Web 2.0-ás eszközöknek van egy sajátos csoportja, amit tartalomkezelő rendszerek, tananyagok és tudásbázisok alkotnak. Ilyen például a Mahara, a Moodle és a Sulinet. Későbbiekben ez utóbbiról, alkalmazásáról, működéséről lesz szó. Először is, mi is az a Sulinet? A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) egy olyan magyar tartalomkezelő keretrendszer, melyet az oktatásban részt vevők díjmentesen használhatnak, és elsődleges funkciója a közoktatási és szakképzési tananyagok tárolása, kezelése, illetve publikációja különböző felhasználók részére.

Rövid leírás: Maga a rendszer a 2004-es tanévben indult útjára, de fejlesztése már 2002-ben elkezdődött számos szakember részvételével a Sulinet Expressz Program fontos alapköveként, melynek célja a „digitális pedagógia” támogatása, és lértehozása. Első évben még csak a 7-12. osztályok történelem és földrajz digitális tananyagai voltak fellelhetők rajta, majd a következő (2005-2006) tanévben ez kibővült az összes közismereti tantárgyra, bár még ugyanebben a korcsoportban. A tananyagokat egyébként pályázatnyertes fejlesztő kiadók, programok készítették, de bárki készíthet SDT-kompatibilis tananyagot a rendszer nyilvános szerkesztőjével, ez természetesen később ellenőrzés alá kerül. A tananyaghoz egyébként bizonyos „pedagógia információk”, azaz metaadatok, ill. tanítási (TIP) és tanulási programok (TAP) is tartoznak. Előbbi a pedagógusoknak, utóbbi a tanulóknak ad információkat, ötleteket a tananyag megfelelő leadásához, feldolgozásához. A fogalmak megértését segíti az ún. fogalomgráf, megy az összefüggéseket is segít megtalálni.

Használata: Összességében a Sulinet nem csak tudásbázis, hanem hírmagazin és közösség is, ezt rögtön látjuk a kezdőlapon, mindegyikhez egy külön fül tartozik. Természetesen ahhoz, hogy használni is tudjuk, itt is regisztrációra lesz szükségünk.


Ha ezt megtettük, és aktiváltuk is e-mail címünket, majd beléptünk a rendszerbe, lehetőségünk van profilunk különböző beállítására, megtekinthetjük és írhatjuk privát üzeneteinket, a hírfolyamban is részt vehetünk, illetve dokumentumok feltöltésére is lehetőségünk van. Fontos, hogy csoportokba is beléphetünk, rákeresketünk, és nem utolsó sorban létre is hozhatunk akár, ezt mutatja ez a kép:

Beállíthatunk különböző tulajdonságokat, pl. a láthatóságot, kategóriát, stb.


A hírmagazinban a rendszerezést segíti a kategorizálás, illetve láthatjuk a legfrissebb, legolvasottabb, legnépszerűbb és a kiemelt témákat is. A tudásbázis részben szintén tantárgyanként láthatjuk a tananyagokat, azon belül pedig osztályonkénti felbontásban.

„Elakadás” esetén szintén rendelkezésünkre áll a Súgó. Összességében tehát a Sulinet a digitális pedagógiát jelentékenyen megkönnyítő, hasznos rendszer, mely folyamatosan alakítható, ugyanakkor fenn is tartja a régebbi elképzeléseket. forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sulinet_Digit%C3%A1lis_Tud%C3%A1sb%C3%A1zis

Sulinet