{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

2020 2021

BØMLO

FOLKEHØGSKULE

Fokus: Afrika Fokus: Latin-Amerika Fokus: Australia Miljø & Bærekraft: Europa Friluftsliv: Norge Friluftsliv: Sør-Afrika


2 INNHOLD

Bømlo Folkehøgskule Olavsplasset 11 5437 Finnås

Tlf.: 53 42 56 50 E-mail: post@bomlo.fhs.no www.bomlo.fhs.no


3

04 Livet på Bømlo Folkehøgskule 08 Tidligere elever 12 Fellestur til Nepal 14 Knyttet vennskapsbånd for livet 16 Fokus: Afrika 18 Fokus: Latin-Amerika 20 Fokus: Australia 22 Miljø & Bærekraft: Europa 24 Friluftsliv: Norge 26 Friluftsliv: Sør-Afrika 28 Valgfag og fellesfag 30 Praktisk informasjon 31 Hvor ligger Bømlo?

I

VÅRE ØYNE ligger naturperlen Bømlo i sentrum av verden. Øyriket med vestlandets vakreste skjærgård, innbyr til storslåtte naturopplevelser, både til sjøs og til lands. I tillegg er her et yrende kulturliv med flere store arrangement som samler folk fra fjern og nær. Beliggenheten er perfekt for en folkehøgskole, iallefall om vi tar utgangspunkt i tilbakemeldinger vi får fra storfornøyde avgangselever – år etter år. Håper vi sees til høsten – du er hjertelig velkommen! Med vennlig hilsen Magne Grøneng Flokenes Rektor


4 LIVET PÅ BØMLO FOLKEHØGSKULE

BØMLO «Det beste med Bømlo Folkehøgskule er at det er en skole ute i gokk.» – August Råme


5

Du kommer nært på dine medelever og lærere, men mest av alt kommer du nær deg selv. Bømlo Folkehøgskule ligger lagelig til mellom hav og fjell, og vi tror det er nettopp disse omgivelsene som gjør noe godt med deg. Vi ønsker deg velkommen til et år du sent vil glemme!


6 LIVET PÅ BØMLO FOLKEHØGSKULE

Hvordan er det å bo på Bømlo Folkehøgskule?

D

U BOR GODT! Hvert rom har egen dusj og toalett. Elevrommene er fordelt på åtte hus, som alle har trådløst nettverk installert. Du velger om du vil bo sammen med noen på dobbeltrom, eller om du vil ha et eget. Det er seks små og tre store rom på hvert hus. Alle hus har ellers det du trenger i dagliglivet, med fellesstue, kjøkken og vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel. Alt du skal ha på rommet står du for selv, både pynt, håndklær og sengklær. Vil du kikke litt nærmere på rommene og skolen har vi flere panorama­ bilder på hjemmesidene våre.

UTEN MAT OG DRIKKE... ...duger helten ikke! Vi legger stor vekt på at du skal trives også i matveien. I og med at vi har valgfaget Matlyst på skolen, får de andre elevene nyte godt av dette. Det serveres velsmakende, variert og næringsrik mat. Selvsagt tilrettelegger vi for spesielle behov, og vi har vegetar- og veganalternativer. Et høydepunkt er julebordet da det serveres forskjellige juleretter til både elever og ansatte.

ROM FOR LITT AV HVERT Skolebygget har undervisningsrom av mange slag, samt en rekke ulike spesialrom: Filmrom, gymnastikksal, treningsrom, scene med tilskuerkapasitet på ca 350 personer, musikkrom, klatrevegg, biljardrom, oppholdsrom, peisestue osv. Skolen har også sjøhus, brygge, båter og kajakker.


7

«Den bobla vi skaper her, samler mange forskjellige typer folk. Vi får liksom vår egen lille verden her.» – Nermina Tica

NÆROMRÅDET Dagligvarebutikken er en sykkel- eller rotur unna om godtesuget skulle trenge seg på. Vil du ha en film med på kjøpet er nærmeste kinosal på Bømlo Kulturhus. Her huses også flere arrangementer i løpet av året, som konserter, foredrag og forestillinger. Om du vil trene i basseng har Bømlo en helt ny svømmehall. Alt dette er en liten busstur unna.


8 TIDLIGERE ELEVER

Hvert år kommer rundt 100 forventningsfulle elever til Bømlo. Hvilke inntrykk sitter de igjen med etter et folkehøgskoleår?

Sara Shi Øyen Elev, Fokus: Latin-Amerika


9

«Spennende mennesker og opplevelser venter!» S

om jeg savner klassen og den fantastiske tiden sammen på Fokus: Latin-Amerika! Man kommer til å bli kjent med alle på skolen gjennom året, men det er noe helt spesielt med klassekameratene. Her møter du mange ulike personer og fremtidige venner, som alle deler en felles interesse for denne eksotiske verdensdelen i vest hvor man får unike opplevelser sammen og blir kjent med hverandre på en ny måte. Man kan trygt si at vi ble en godt sammenspleiset vennegjeng. Undervisningsopplegget er fleksibelt og man er i stor grad med på å bestemme hva, og hvordan man ønsker å lære. Vi studerte Latin-Amerikas, spesielt Equador og Colombias, historie og diskuterte dagsaktuelle temaer. Geografi, urbefolkninger, politikk, sosiale utfordringer, og Norges forbindelse til området var videre på timeplanen. Vi hadde spansktimer, dro på utflukter og i løpet av året har vi hatt engasjerte

samtaler og hyggelige stunder, både i og utenfor klasse­rommet. Læreren din er mer som en venn, og det er lav terskel for å komme med tanker og innspill. På linjetur fikk vi oppleve litt av alt: byliv, landsby, regnskog, og til og med litt ekstremsport, for de som våget! For meg var en av favorittdelene ved reisen den uka vi besøkte det lille jordbrukssamfunnet i Andesfjellene. Der oppe, i den friske lufta og vakre naturen, hjalp vi lokale bønder med arbeidet, og underviste på barneskolen og hjalp til i barnehagen. Vi dro på marked og danset til live folkemusikk. Det var utrolig fascinerende å se på nært hold hvor annerledes liv de lever der oppe, men likevel hvor befriende og lite stressende det virket. Vi ble tatt varmt i mot og spiste god lokal mat - vi fikk til og med smake på selvplukkede larver (valgfritt!) Jeg kunne skrevet side opp og side ned om alle minnene fra turen, men dette er noe som du virkelig må oppleve selv!

«Folkehøgskoleåret er unikt, der man lærer 100 % fordi man har lyst til å lære, uten vurderingssituasjoner og tidspress om å komme igjennom et spikret pensum.» Så om du ønsker et minnerikt år med fokus på Latin-Amerika, og møte mange nye mennesker, anbefaler jeg deg på det sterkeste å søke. Folkehøgskoleåret er unikt, der man lærer 100 % fordi man har lyst, uten vurderingssituasjoner og tidspress om å komme igjennom et spikret pensum. Spennende mennesker og opplevelser venter! Selv har jeg ikke angret en dag på at jeg søkte, og jeg drømmer meg ofte tilbake.


10 TIDLIGERE ELEVER «...det er heller ikke hver dag du beskuer en leopard rusle forbi safaribilen etter at en ape har frarøvet deg potetgullet.»

Linjeturen fulgte ingen turhåndbok. Det var en unik reise hvor vi fikk oppleve det virkelige Afrika, både på godt og vondt. Fem uker fullspekket av kontraster og inntrykk som jeg aldri før har opplevd. Fra elendigheten i slummen og fortvilelsen i en flyktningleir, til det håpet som ble skapt i ungdomsprosjekter, barnehjem og fødselsklinikker. Den idylliske og fredfulle Kikuyulandsbyen som virket uberørt

«Opplevelsene er så mange og jeg misunner fremtidige kull som får ta del i de.» Øystein Sand Elev, Fokus: Afrika

S

iden jeg alltid har drømt om å reise til Afrika ble Fokus: Afrika på Bømlo Folkehøgskule det åpenbare valget. Linja kunne by på spennende opplegg og en eventyrlig linjetur. Kombinert med uslåelig vestlandsnatur og valgfag med friluftsliv, kajakk og klatring ble valget noe jeg aldri har angret på. Gjennom linjelærers enorme engasjement, lærer vi om politikk, historie og Afrika. Vi planla og arrangerte solidaritetsdag og fikk etterhvert se hvor mye de innsamlede midlene faktisk utrettet. Og da vi dro på "walkabout" uten bruk av penger fikk vi oss en skikkelig utfordring som knyttet oss enda mer sammen.

av omverdenen da jeg våknet grytidlig for å melke kyrne, litt som å stå opp i en annen tid. Pulsen var en del høyere da jeg hoppet i strikk over Nilen eller flippet rundt med raftingbåten. Og det er heller ikke hver dag du beskuer en leopard rusle foran safaribilen etter at en ape har frarøvet deg potetgullet. Opplevelsene er så mange og jeg misunner fremtidige kull som får ta del i de. Dette året har lært meg så mye og motivert meg videre til studier, inspirert meg til å reise og ikke minst gitt meg venner over hele landet.


11 Anna Mo Andreassen Elev, Friluftsliv: Sør-Afrika

J

eg husker det som om det var i går da jeg satt hjemme, forvirra som få, og ikke skjønte hvilken folkehøgskole jeg burde velge. At det til slutt landet på Bømlo Folkehøgskule, og Friluftsliv: Sør-Afrika, er jeg evig takknemlig for! Hva frister vel ikke mer enn å ha vestlandsnaturen som sitt klasserom i ett år? Også studietur til Sør-Afrika da! Alle anbefalinger fra tidligere elever hadde høynet forventningene da jeg ankom denne vakre, ukjente øya i august. Men det tok ikke lang tid før både skolen, de ansatte, naturen, mine medelever og alle klasseaktivitetene ikke bare innfridde, men overgikk alle mine forventninger! Det gikk sjeldent en dag uten at vi lærte noe nytt eller fikk prøve noe vi aldri hadde prøvd før, og allerede første uka stod kajakk og kamerat­ redning for tur. Videre ble det isbrevandring over Folgefonna, rappelleing fra bru, brattkort

og både ute - og innendørsklatring. Vi fikk også prøve oss på surfing! Å ha en så variert skolehverdag var nok det beste av alt. At man tilbringer så mye tid med hverandre gjennom året, på både godt og vondt i trange telt, gjør at klassen blir veldig sammenspleisa. Flere overnattinger i både i telt, under åpen himmel, i hengekøye, i snøhule, i koselige hytter og ikke minst i små telt på safari i Sør-Afrika. Det var under denne fantastiske linjeturen at vi virkelig ble godt kjent. Å hoppe verdens høyeste strikkhopp fra bru med en heiende klasse i bakgrunnen, dra på juvvandring og å hilse på Afrikas dyr på nært hold, er noen få eksempler på hva man opplever sammen på de tre eventyrlige ukene i Sør-Afrika. Jeg misunner dere alle som har dette året foran dere, jeg skulle gjerne ha gått et år til!

Eirin Glimstad Elev, Down Under: Australia

G

jennom en fantastisk lærer, og hverandre, lærte vi om mennesker fra kulturer helt forskjellig fra det vi selv er vant til. Vi så dokumentarer, jobbet i grupper og hadde ofte klasserommet ute i den vakre Bømlonaturen.

har sovet under, og våknet til den vakreste soloppgangen jeg har sett. Man begynner nesten å tro på magi der man ligger på bakken og prater med klassekamerater til man sovner.

Ingens forventninger røk da vi reiste til Australia. Jeg vil heller si vi aldri sluttet å bli overrasket over hva dette mektige landet hadde å by på.

Det var også både skremmende og veldig lærerikt å se med egne øyne hvordan enkelte mennesker fremdeles blir behandlet. Dokumentarene fra lerretet ble plutselig ikke så fjerne fra virkeligheten.

Turer i en vill og variert natur, lagde mat på bål og sov under det som syntes å være millioner av stjerner, de samme som Aboriginerne

Bømlo Folkehøgskole har gitt meg venner, minner og verdier jeg vil ha med meg resten av livet.


12 FELLESTUR TIL NEPAL

न ेप्स ेमा स्वागत छ (Velkommen til NEPAL) Mange kjenner til Nepal og legendariske Kathmandu. Med det vakre landskapet og de vennlige imøtekommende menneskene, er Nepal et land mange reiser til både to og tre ganger! Bli med du også!

* Det blir alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Nepal-turen.


13

fellesturen vår får du oppleve den rike kulturen, majestetiske naturen, og hvordan en sterk lokalbefolkning lever sine liv i hjemlandet til verdens høyeste fjell, Mount Everest. Vi starter oppholdet i legendariske Katmandu, med farger, lukter og vrimlende liv så langt øyet kan se. Førsteinntrykket er kanskje kaotisk storby, men byen har også sine roligere oaser preget av ro og mystikk. Vi besøker det berømte Apetempelet, der vi lærer mer om Kathmandudalen, nyter den fantastiske utsikten over byen. På guidet tur i hovedstaden får vi også innblikk i buddhismen og hinduismen, viktigheten av turistnæringen, og vi sjekker ut shoppingmulighetene og det pulserende livet i den hotteste bydelen Thamel. På dag tre reiser vi videre og utforsker vakre Pokhara, en liten by ved innsjøen Feva som har fantastisk utsikt til Himalayas topper.

Byen er også utgangspunkt for fotturen vår til fjellandsbyen Astham, 1600 meter over havet. Landsbyen ligger vakkert til ved foten av Annapurnamassivet, og er et storslått utsiktspunkt mot de mektige fjellene. I løpet av dagene vi oppholder oss her, får vi også fantastisk innsikt i hvordan det er å leve i en fjellandsby i Nepal. Gjennom å tilbringe tid med lokalbefolkningen lærer vi om livsgrunnlag, levesett, og øker forståelsen vår for forskjellene i verden. Vel tilbake i Pokhara, har vi en hel dag til å utforske mer av hva byen har å by på av opplevelser, adrenalin og kultur. Her blir det muligheter for rafting, paragliding, fottur i nærområdet, besøk til en kaffefarm, besøk hos fair trade-arbeidere, museumsbesøk, shopping og avslapning. Fellesturen avrundes så med retur til Kathmandu, der du den siste dagen kan velge

blant en rekke ulike aktiviteter mens du utforsker byen. Du kan for eksempel lære deg å lage lokal mat, besøke de lokale markedene, prate med munker, lunsje med nonner, eller dra på fot- eller terrengsykkeltur – før vi utpå kvelden setter kursen for flyplassen og sier farvel til magiske Nepal.


14 INTERVJU

Knyttet vennskapsbånd for livet Høsten 2017 møttes Julie, Amanda og Une for aller første gang på Bømlo Folkehøgskule. I dag deler de ferske studentene leilighet i Bergen og er sikre på at vennskapet vil vare livet ut.

D

e går på hvert sitt studium i vestlands­ hovedstaden, Une Halvorsen fra Bergen, Julie Ødegård fra Molde og Amanda Sevaldson fra Nesodden. Men når studenthverdagens mange aktiviteter er unnagjort, samles trioen i sitt eget lille kollektiv i sentrum av byen. – Vi bestemte oss allerede på Bømlo at vi skulle bo sammen i studietiden, og reiste til Bergen en fredag før folkehøgskoleåret var over for å se på leilighet, forteller de. De hadde aldri sett hverandre før de møttes på Bømlo Folkehøgskule, der Une og Julie gikk på Down under-linjen og Amanda gikk Fokus: Afrika.

– På Bømlo Folkehøgskule er alle venner med alle, og hverdagen er så sosial og full av felles aktiviteter at folk finner hverandre på tvers av linjene de går på. Vi ble introdusert gjennom romvenninner, og fant hverandre allerede tidlig i skoleåret. Alle ble del av en god gjeng som hang mye sammen, enten vi trente, så film eller bare var sammen på rommene. I denne gruppen klikket vi tre ekstra godt, minnes 20-åringene.

medelevene, gjør at du blir kjent med nye mennesker på en annen og bedre måte enn du gjør ellers, mener bergenseren.

Une føler at medelevene hun møtte på folkehøgskolen generelt var mye mer åpne for nye bekjentskaper, opplevelser og interesser enn folk hun møter på andre arenaer.

Kollektivet beskriver året på Bømlo som veldig kjekt, preget av et godt samhold og flotte opplevelser. Både på selve skolen og på linjeog fellesturene de var med på.

– Denne gjennomgående åpenheten, kombinert med at du lever så tett på

– Nå som vi er blitt studenter, savner vi friheten og den sosiale, kreative og avslappede

«Vi bestemte oss allerede på Bømlo at vi skulle bo sammen i studietiden...»


Linjene på Bømlo Folkehøgskule Bømlo folkehøgskule har hovedfokus på miljø, kreativitet, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på et inkluderende og trygt skolemiljø, og linjene våre har alle noe til felles: Det du lærer her skal bygge deg som menneske og utvikle dine evner innen kommunikasjon, konfliktløsning og samarbeid. Dette vil gi deg store fortrinn når du skal videre i studier og arbeidsliv.

atmosfæren vi hadde på Bømlo – der noen hele tiden tok initiativ til gøy aktiviteter, enten det var åpen gymsal, filmkveld, padletur eller beat for beat-konkurranse. Nå må vi dessuten lage maten vår selv. Det er faktisk ganske vanskelig, ler Amanda, Julie og Une. I tillegg til å ha lært mye om seg selv og verden rundt, og fått tonnevis av gode minner, tror trioen at nettopp vennskapet dem imellom er noe av det viktigste de sitter igjen med etter et år på Bømlo Folkehøgskule. – Vi har oppdaget veldig mye nytt sammen, og fortsetter å gjøre det her i Bergen. Opplevelsene vi deler gjør båndene våre enda sterkere, framhever de. – Best friends forever, altså? – Til graven, svarer Julie, Amanda og Une kontant.

Elevene skal utvikle seg og trives, og et år ved Bømlo Folkehøgskule skal gi elevene læring og mening.

16 Fokus: Afrika 18 Fokus: Latin-Amerika 20 Fokus: Australia 22 Miljø & Bærekraft: Europa 24 Friluftsliv: Norge 26 Friluftsliv: Sør-Afrika


16 LINJE

Fokus: Afrika

Afrika viser sine mange sider Afrika er så uendelig mye mer enn slik det fremstår i nyhetene. Afrika er tårer og smil, tøffe stunder og herlige stunder, og det er alt imellom disse ytterpunktene. Det skal vi finne ut. Gjennom møter med mennesker og stammer, overnatting i jordhytter, lek med barn, rafting på Nilen og snorkling på Zanzibar, opplever vi at Afrika er langt fra bare svarthvitt. Studietur: 4-5 uker til Afrika

HØSTSEMESTER Vi starter skoleåret med en gjennomgang av landene og prosjektene vi skal besøke. Hva er historien til Uganda, Kenya, Tanzania? Hvordan henger samfunnet sammen? Henger det i det hele tatt i sammen? Det handler om politikk og hverdag, folket og framtida, dypere innblikk i Afrika. Vi skal også arrangere en solidaritetsdag, der vi samler inn penger til diverse prosjekter i Afrika og Latin-Amerika. Det er en stor opplevelse å overrekke midler til barnehjemmet du selv har vært med på å samle inn til! LINJETUR Vi skal på en 4-5 ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania (Zanzibar). Underveis skal vi oppleve hvordan det er å leve ute på landsbygda, der vi bor i jordhytter. Her får vi føle på virkeligheten til mange afrikanere. Vi reiser også til Nilens kilde og rafter, utfordrer oss selv til strikkhopp, besøker den altfor virkelige slummen, og drar på safari.


Den siste uken tilbringer vi på Zanzibar ved Det indiske hav, der vi får sand mellom tærne, snorkler og slapper av. Kanskje får vi svømme med delfiner? På turen skal vi se innom flere spennende prosjekter og organisasjoner. Vi besøker barnehjem - hvor vi kan se at frivillighet og gode intensjoner hjelper, vi besøker skoler - og får et viktig innsyn i en hverdag som er fjern fra den vi er vant med, og vi skal oppleve arbeidet til et HIV/Aids-prosjekt. Vi har noen faste «hjertesaker» vi stopper opp ved, for eksempel barnesoldatprosjektet i Uganda og barnehjemmet Maisha Mema i Kenya, men dere må gjerne komme med innspill til andre prosjekter vi kan besøke. Vi bestemmer nemlig sammen hvordan reisen vår skal bli, og sammen lager vi turen og opplevelsene underveis. Linjeturen blir en lang reise fysisk sett, men også garantert en vel så lang indre reise.

Du vil nok oppleve at du ikke kan redde verden, men at du kan gjøre en viktig forskjell for noen! VÅRSEMESTER: Etter jul blir det gjennomgang og bearbeiding av Afrika-turen vår. Videre utover våren vil vi, gjennom ulike former for prosjektarbeid, sette oss bedre inn i Afrika generelt. Vi ser også nærmere på situasjonen i Midtøsten og ellers i verden. Hvordan kan vi fremme menneskerettigheter? Hva skjer i kampen om ressursene, miljøpolitikken, forholdet Norge – verden? Vi arrangerer også en frivillig «walk about». Målet er å reise ut for å samle inn penger til en organisasjon, uten å bruke penger på hverken transport, overnatting eller mat. Som elev ved Fokus Afrika vil du lære like mye om verden som om deg selv, og du kommer til å delta aktivt i arbeidet for fred og solidaritet – både her hjemme og der ute.

«Turen til Afrika var alt, slitsom, rik, morsom, trist, ja alle følelser samtidig. » – Nermina Tica

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Kjetil Berger Falk kjetil @bomlo.fhs.no


18 LINJE

Fokus: Latin-Amerika

Opplev det ekte Latin-Amerika Forstå Latin-Amerika. Bli engasjert av menneskene, historiene og motet. Bli provosert av urettferdighet, fattigdom og miljøødeleggelser. Bli fascinert av naturen, fargene og smilene. Studietur: 4–5 uker til Ecuador og Colombia

HØSTSEMESTER Det er urolige tider i Latin-Amerika. Nyhetsbildet preges av avskoging i Amazonas, krise i Venezuela og vold og konflikt i Mellom-Amerika. Samtidig er Latin-Amerika mye mer enn bare krisestoff. På linja Fokus: Latin-Amerika får du et unikt innblikk i situasjonen på det latinamerikanske kontinentet. For å forstå dagens Latin-Amerika starter skoleåret med et historisk tilbakeblikk. I november reiser vi på linjetur til Ecuador og Colombia, og ukene før turen bruker vi på å sette oss grundig inn i situasjonen i disse to landene. Aktuelle temaer vil være situasjonen i ecuadoriansk Amazonas, urfolksrettigheter og borgerkrigen i Colombia. Målet er å forberede oss til den virkeligheten som møter oss på linjeturen. Bømlo folkehøgskule ønsker å vise solidaritet med menneskene i de landene vi besøker og derfor arrangerer vi solidaritetsdag i september.


På Fokus: Latin-Amerika er vi sterkt involvert i planleggingen og gjennomføringen av denne dagen.

innpå urfolks kultur og tradisjoner og kampen for å bevare regnskogen. Reisen avsluttes på Stillehavskysten.

LINJETUR På linjetur til Ecuador og Colombia får du se et kontrastfylt Latin-Amerika på nært hold. Reisen starter i Colombias hovedstad Bogota. I Bogota får du et unikt innblikk i den colombianske borgerkrigen og fredsforhandlingene. Vi besøker den norske ambassaden, aktivister og tidligere geriljasoldater. Deretter går reisen videre til storbyen Medellin. Her går du en uke på spansk språkskole og bor i vertsfamilie.

VÅRSEMESTER Tilbake fra linjetur opplever vi at engasjementet vårt har økt. Nå har vi sett miljøødeleggelser, fattigdom og urettferdighet på nært hold, og vil gjerne vite hva vi kan gjøre. Derfor brukes vårsemesteret på fordypning i blant annet latinamerikansk politikk, miljøproblematikk og menneskerettigheter. Vi arrangerer også «walkabout», en fire dagers reise hvor målet er å samle inn penger til en bistandsorganisasjon uten å bruke en eneste krone på deg selv – hverken på mat, overnatting eller transport. Som elev på Fokus: Latin-Amerika vil du utvikle ditt eget engasjement i samarbeid med andre. Det er viktig for oss å gi deg den faglige tyngden du trenger for å gjøre en forskjell i de sakene du brenner for!

I Ecuador deltar vi i frivillig arbeid i en landsby langt oppe i Andesfjellene, og du får besøke Kichwa-befolkningen dypt inne i Amazonas. Vi besøker også det unike Tsa’chila-urfolket som holder til i lavlandet. I Ecuador kommer du tett

«...det som rørte ved oss mest var å bo sammen med stammer inne i Amazonas-jungelen.» –Ragna Myhr Kveli

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Åse Birkeland Nesdal ase@bomlo.fhs.no


20 LINJE

Fokus: Australia

I urfolkets fotspor Med Australia som ramme, fokuserer vi på urbefolkninger – både «down under» og ellers i verden. Vi skal dykker ned i de australske aboriginenes eldgamle kultur: Hvordan mente de at verden ble til, hvordan levde og lever aboriginene i dag, hvilke utfordringer står de overfor i dagens samfunn? På linjeturen lærer vi mer om dette i praksis, når vi selv går i aboriginenes fotspor. På reisen opplever vi til fulle Australias fengslende mangfold: Den unike villmarka, det flerkulturelle storbylivet, surfingen og milelange strender. Studietur: 3 uker i Australia

HØSTSEMESTERET Vi forbereder oss til linjetur! Vi gjør oss kjent med landet og urbefolkningen: Hvordan levde aboriginene før europeerne kom til Australia? Hvordan påvirket koloniseringen urbefolkningen? Hvordan har aboriginene blitt behandlet i Australia – og hvordan blir de behandlet i dag? Vi setter søkelyset på aboriginsk historie, kultur, tradisjoner, levesett og urfolkets politiske situasjon i Australia i dag. LINJETUR Linjeturen til Australia varer i ca. tre uker. Australia er et enormt land, med masse forskjellig å by på. Vår reise «down under» fokuserer på “The Red Centre” – det spirituelle episenteret i hjertet av Australia, midt ute i «outbacken», der aboriginenes hellige stein Uluru ligger. Linjeturen starter i Adelaide, på sørkysten av Australia. Derfra starter eventyret når vi blir hentet av vår australske guide som tar oss med


på en ti dagers tur inn i bushen! Vi sover under åpen himmel, lager middag på bålet og besøker steder med stor betydning for aboriginene. Det blir turer med spektakulær utsikt og et landskap man ikke finner noe annet sted. Høydepunktet for mange er Uluru – den røde steinen som trekker turister fra verden over. Her er det et mangfold av aboriginske historier og tradisjoner, og helt fantastiske naturopplevelser. Framme i Alice Springs, midt inne i Australia, sover vi vår første natt på ti dager i ordentlige senger og har et par dager i denne historiske og kulturelle byen. Vi avslutter reisen med by- og strandliv i Sydney, der vi blant annet besøker Operahuset og surfer på Bondi Beach.

VÅRSEMESTERET Vi tar med oss erfaringene vi har gjort oss på turen inn i klasserommet, og ser på hvordan urbefolkningen lever i dag. Vi retter søkelyset mot andre urbefolkninger rundt om i verden, særlig maoriene på New Zealand og vår egen urbefolkning, samene. Undervisningen på linjen er både teoretisk og praktisk, og varierer mye. Vi sammenligner, stiller spørsmål, undersøker og diskuterer. Vi bygger urfolkshytter, maler “dot paintings” og har forskjellige kreative, praktiske og teoretiske prosjekter.

«...vi var 10 dager i bushen og sov ute under åpen himmel hver natt, vi fikk gå rundt Uluru, Kings Canyon og virkelig se det vi har lært om.» – Sigrid Underlid

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Heid Rannveig Reinsnos heid@bomlo.fhs.no


22 LINJE

Miljø & Bærekraft: Europa

Hvordan leve godt, men på en bærekraftig måte Lei av bruk- og kast-mentaliteten? Ønsker du å leve mer naturlig – i balanse med deg selv, andre og kloden vår? Med fokus på kroppen og naturen, dykker vi ned i temaer som bærekraft, miljø, etikk og solidaritet. Du er i stor grad med på å forme skoleåret, i samarbeid med lærer og resten av klassen. Studietur: 3 ukers «slow travel» i Norden/Europa.

HØSTSEMESTERET Hvilke produkter du bruker i hverdagen påvirker deg, andre mennesker og klimaavtrykket ditt. Du lærer om hvorfor produksjon av ulike produkter skader mennesker og naturen, og vi eksperimenterer med å lage miljøvennlige alternativ gjennom ulike DIY-prosjekter der bare fantasien setter grenser. Du får innsikt i hvordan forbruk og velferd henger sammen. Vi ønsker å vise deg at livskvaliteten kanskje blir bedre om vi lever litt mer miljøvennlig. Livsstilsutfordringer som plastfri uke, dumpster diving, vegansk uke, shoppestopp og Zero Waste beriker dagene og bevisstgjør oss på en helt ny måte. Vi blåser liv i tanken om å gjøre det meste og beste ut av det vi allerede har tilgjengelig rundt oss av kjellerskatter, naturens råvarer og søppel som kan upcycles. LINJETUR I løpet av tre uker besøker vi steder og arbeider på prosjekter som du er med på å bestemme


sammen med klassen. Vi setter minst mulig klimaavtrykk underveis, og “slow travel” gjør at vi ikke haster med å komme fram til neste sted. Reisen blir en opplevelse i seg selv, og kan inkludere både storbyer, landsbygda og storslagen natur. Linjeturen handler om en kombinasjon av indre og ytre bærekraft. Kanskje sykler vi i Amsterdam, besøker en økolandsby, deltar i hverdagen på en biodynamisk gård, lærer mer om bærekraft på FN- hovedkvarteret i Genève, eller besøker ulike communities – små samfunn hvor folk har fokus på å ha det godt og å leve av det naturen har å by på. Tidligere har vi reist innad i Europa, men vi kan like gjerne hoppe på den transsibirske jernbanen eller dra på seiltur. VÅRSEMESTERET Hva har du lyst til å endre? Vi ser på hvordan man skaper endringer i eget liv og påvirker andre. Vi kan gjennomføre en demonstrasjon, meditere, eller lære å skrive gode debattinnlegg.

Vi snakker med ulike mennesker som er engasjert i politikk eller miljøorganisasjoner, og får oversikt over hvordan du kan ta med engasjementet ditt videre i livet. Dokumentarer, aktivister og ulike foredragsholdere gir innsikt i alt fra forholdene i klesindustrien til dyrevelferd, sykkelreparasjon, potethøsting og gjennomføringen av en protest. Ny kunnskap gjør at mange velger å gjøre livsstilsendringer, og vi bruker tid på lære hvordan vi kan gjennomføre slike endringer. Gode, felles friluftsopplevelser inspirerer til å ta vare på naturen rundt oss. Vi mener at man skal ta vare på det man er glad i, og ser helhetlig på egen helse og velvære, relasjon til andre mennesker og hvordan vi kan ta vare på vår moder Jord. Miljøfokus et helt år? Så klart! Det gir verdifull kunnskap for livet.

«Vi lærer oss hvordan vi skal være snille mot oss selv og jorda» – Aleksander Frontéri

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Kristine E. Morton kristine@bomlo.fhs.no


24 LINJE

Friluftsliv: Norge

Drømmeturer i verdens vakreste land Fra hav til tind: Gjennom et år fullt av aktivitet og varierte naturopplevelser blir du godt kjent med det vakreste landet i verden – Norge! Klasserommet vårt er havet, fjella, breen og skogen. Bømlo er vår basecamp – et perfekt utgangspunkt for spennende og varierte naturopplevelser til lands og til vanns, i klatresele og tau. Her i Vestlandets vakreste skjærgård har vi alt fra åpent hav til kvasse tinder og isbreen Folgefonna i nærområdet. Sammen legger vi opp året slik at vi får realisert dine turdrømmer, uansett hvor erfaren du er. Studietur: Jotunheimen og Hardangervidda

HØSTSEMESTERET På høsten blir det mye klatring. Skolen har innendørs klatrevegg der vi kan lære oss det grunnleggende, og i nærområdet har vi både noen av Norges fineste muligheter for klatring på blankskurt granitt og Haugalandsveggen med 1000 m2 innendørs klatrebonanza. Alle får tilbud om å ta «Brattkort». Skolen satser mye på kajakkpadling. Du får ta grunnkurs i havkajakk og får «Våttkort». Bømlo- skjærgården, med sine tusen øyer, er et eldorado for kajakkpadling – med alt fra stille, innaskjærs farvann til det buldrende storhavet rett utenfor døra. Vi utforsker innsjøer, skog og fjelltopper på Bømlo og i regionen ellers. Noen ganger på dagsturer, andre ganger i flere dager. Vi overnatter i telt, lager mat på primus og bål, og lærer å klare oss selv. På isbreen Folgefonna vandrer vi blant eventyrlige


formasjoner av tusen år gammel is, og de som vil kan klatre bratte isvegger med skikkelig isklatreutstyr. Hvert år arrangerer vi også fridykkekurs og kurs for båtførerprøven.

LINJETUR I tillegg til dagsturer, 2- og 3-dagersturer i nærområdet vårt, reiser vi på 2 lengre reiser i løpet av året. På høsten reiser vi på en ca. 10 dager lang tur til Jotunheimen, der det blir klatring, brevandring, grottevandring og fantastiske toppturer blant annet til Galdhøpiggen! Underveis sover vi i telt og på turistforeningshytter. På vinteren reiser vi på en ca. 10 dagers tur der vi går på fjellski på Hardangervidda. Det blir overnatting i telt, snøhule og turistforeningshytter.

VÅRSEMESTERET På vinteren reiser vi på skiturer til fjells, der vi sover i telt, snøhule eller hytte. Vi velger turer etter evne, og lærer om trygge veivalg i forhold til snøskred. For virkelig å dyrke skigleden, drar vi en uke på tur til vintereldoradoet Hovden med resten av skolen. Våren er en fantastisk tid på Bømlo! Etter påske fokuserer vi på kysten. Vi padler kajakk og klatrer, og nyter at naturen våkner til liv etter vinteren. Undervisningen blir i stor grad tilpasset vær og føre, slik at vi kommer nærmest mulig optimale forhold for det vi driver med. Det betyr at vi kanskje ikke alltid får gjennomført det vi hadde tenkt, men på en eller annen spennende tur kommer vi oss alltid! Semesteret krydres også med miljøprosjekt og strandrydding.

«Å ha en så variert skolehverdag er nok det beste av alt!» – Anna Andreassen

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Øyvind Rolfsnes-Flock oyvind@bomlo.fhs.no


26 LINJE

Friluftsliv: Sør-Afrika

Høyt og lavt – i Norge og Afrika Vårt klasserom er havet, fjella, breen, skogen og savannen! Bømlo er vår basecamp – et perfekt utgangspunkt for spennende og varierte naturopplevelser til lands og til vanns, i klatresele og tau. Sammen legger vi opp året slik at du får opplevd mye av det beste friluftslivet Norge har å by på, og topper det hele med tre ukers herlig action og sterke opplevelser i Sør-Afrika. Studietur: 3 uker i Sør-Afrika

HØSTSEMESTERET På høsten blir det mye klatring. Skolen har innendørs klatrevegg der vi kan lære oss det grunnleggende, og i nærområdet har vi både noen av Norges fineste muligheter for klatring på blankskurt granitt og Haugalandsveggen med 1000 m2 innendørs klatrebonanza. Alle får tilbud om å ta «Brattkort». Skolen satser mye på kajakkpadling. Du får ta grunnkurs i havkajakk og får «Våttkort». Bømloskjærgården, med sine tusen øyer, er et eldorado for kajakkpadling – med alt fra stille, innaskjærs farvann til det buldrende storhavet rett utenfor døra. Vi utforsker innsjøer, skog og fjelltopper på Bømlo og i regionen ellers. Noen ganger på dagsturer, andre ganger i flere dager. Vi overnatter i telt, lager mat på primus og bål, og lærer å klare oss selv. På isbreen Folgefonna vandrer vi blant eventyrlige formasjoner av tusen år gammel is, og de som vil kan klatre bratte isvegger med skikkelig isklatreutstyr. Hvert år arrangerer vi også fridykkekurs og kurs for båtførerprøven. LINJETUR Når høststormene har begynt å rase på Bømlo, gjør vi som trekkfuglene. Vi reiser sørover.


Helt til Sør-Afrika. Der drar vi på safari i en av landets mange nasjonalparker, og opplever ville dyr på nært hold. Vi bruker også tid på å sette oss inn i landets dramatiske historie og store forskjeller. Vi reiser langs Garden Route, strekningen mellom Cape Town og Port Elizabeth. Langs denne vakre kyststrekningen blir det blant annet juvvandring, fotturer, surfing og verdens høyeste strikkhopp fra bru (216m!) – for de som ønsker det. På slutten av turen tilbringer vi ei god uke i Cape Town – av mange ansett som en av verdens vakreste byer. Dette er byen/regionen for oss som er aktive, med mange muligheter for felles- og valgfrie aktiviteter: • Table Mountain • Rappelering • Bølge- eller vindsurfing • Klatring • Kajakkpadling • Fallskjermhopping • Haidykking • Juvvandring • Fjellturer • Kapp det gode håp • Robben Island • Townships

VÅRSEMESTERET På vinteren reiser vi på skiturer til fjells, der vi sover i telt, snøhule eller hytte. Vi velger turer etter evne, og lærer om trygge veivalg i forhold til snøskred. For virkelig å dyrke skigleden, drar vi en uke på tur til vintereldoradoet Hovden med resten av skolen. Våren er en fantastisk tid på Bømlo! Etter påske fokuserer vi på kysten. Vi padler kajakk og klatrer, og nyter at naturen våkner til liv etter vinteren. Undervisninga blir i stor grad tilpassa vær og føre, slik at vi kommer nærmest mulig optimale forhold for det vi driver med. Det betyr at vi kanskje ikke alltid får gjennomført det vi hadde tenkt, men på en eller annen spennende tur kommer vi oss alltid! Semesteret krydres også med miljøprosjekt og strandrydding.

«Hele turen var jo et adrenalin-rush fra den ene aktiviteten til den andre.» – Hedda Befring

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Øyvind Rolfsnes-Flock oyvind@bomlo.fhs.no


28 VALGFAG & FELLESFAG

Frihet til å velge... Vi tilbyr et bredt og spennende valgfagstilbud, med hele 18 ulike fag i skoleåret 2020/2021. Hvilke valgfag det faktisk blir hvert år kommer både an på hvilke lærere vi har, og hva elevene ønsker seg.

M

ange av valgfagene er i tråd med vår solidariske profil, for eksempel BESØKSVENN OG SOSID (SOSIALANTROPOLOGI + IDRETT). I BRENNPUNKT utforsker og diskuterer vi nasjonale og internasjonale problemstillinger, og vi ser på vår egen hverdag med samfunnskritisk blikk. Valgfaget har også ansvar for fagdagen under Fredsfestivalen i mars. Vil du ha opp pulsen velger du AKTIV. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs. Nærmiljøet vårt er perfekt for FRILUFTSLIV. Her kan vi padle kajakk, klatre, rappellere, bade og gå på tur. Like ved skolen har vi dessuten en ekte gullgruve å utforske! I SMAK AV NATUR bruker vi den samme vakre naturen, men inviterer


29

smaksløkene med på jakt etter godsaker som lever og gror i det fri. Kanskje lager vi soppsuppe med selvplukket sopp ute i skogen, dampede blåskjell, nystekte lappekaker på et svaberg, eller nygrillet ørret ved et stille fjellvann? I MATLYST kokkelerer vi med ulike tema og inspirasjon både fra inn- og utland. Om du heller vil ha utløp for skapergleden, gir KREATIV mange muligheter. Her kan du lære tradisjonelt håndarbeid som strikking, hekling og søm. Kanskje vil du ha tid til å utvikle deg innen tegning, maling, fotografi, musikk, teater eller andre kreative fag? I tråd med miljøengasjementet vårt er det naturlig å lage nytt av gammelt. I REDESIGN lager vi nye ting av alt vi kommer over av klær, metall, møbler, og annet som andre ser på som søppel. Her er det i stor grad opp til elevene hvilke uttrykk og teknikker de velger å engasjere seg i.

Bømlo Folkehøgskule lager hvert år en ÅRBOK/ ÅRFILM. Her blir du med på å forevige ditt og medelevenes fantastiske skoleår. FELLESFAGENE på Bømlo FHS er stort sett organisert som prosjekter. Det blir turer i friluft, til vanns og til lands – både sommer og vinter. Skitur med overnatting på HOVDEN, SOLIDARITETSDAG, FREDSFESTIVAL, REVYUKE og JULEVERKSTED er noen eksempler. Gjennom året har vi ulike LØRDAGSSEMINAR. En del av disse seminarene er knyttet opp til prosjektene og linjene, mens andre lørdager får vi besøk av organisasjoner eller mennesker som har noe å gi oss innenfor forskjellige tema. Hver mandag har vi også REKTORS TIME, hvor elevene kan ta opp små ting fra hverdagen eller store ting fra livet og verden rundt oss sammen

med Magne. Vi har også to timer med fellesfag der ulike temaer blir belyst. I løpet av året får du i tillegg tilbud om BÅTFØRER­ PRØVE, BRATTKORTKURS og FRIDYKKERKURS, i tillegg til opplæring i bruk av skolens KAJAKKER og KLATREVEGG.

Ta opp fag fra videregående? I løpet av tiden hos oss, har du også muligheten til å ta opp fag fra videregående. Vi tilrettelegger og samarbeider med Bømlo Vidaregåande skule, som hjelper deg å nå målet ditt – samtidig som du er en del av et fantastisk miljø!


30 PRAKTISK INFORMASJON

EN TYPISK UKE PÅ BØMLO FOLKEHØGSKULE Siden vi har mange ulike arrangement i løpet av året er det ofte variasjon i hvordan ukene forløper. Men noen faste innslag prøver vi å holde på: MANDAG: Rektors time, vask av hus og husmøte fram til lunsj. Fra 12.30 er det linjefag. TIRSDAG OG ONSDAG: Linjefag hele dagen. TORSDAG OG FREDAG: Fellesfag fram til kl 10.00, deretter valgfag. Les mer om valgfag på side 28 og 29. LØRDAG: Lørdagsseminar. Alle hverdager er det morgensamling kl 08:00. På lørdag starter morgensamlinga kl 09:00. Etter morgensamlinga er det frokost. Første timen begynner kl. 09:00 på hverdager og kl. 10:00 på lørdager. Vi spiser lunsj fra 11:30-12:30 på hverdager og middag kl 15:00. I helgen blir middagen servert kl 14:00. Kl 19:30 er det kveldsmat (kl 18:30 lørdag). ALDERSGRENSE Ved Bømlo FHS har vi 18-års aldersgrense. Det vil si at du må fylle 18 år i løpet av høsten. Gjennomsnittsalderen er på vel 19 år. KOSTNADER Du betaler kr 2 250 i innmeldingspenger. Oppholdsutgifter skoleåret 2020/2021 er kr 75 000 for stort dobbeltrom og kr 70 000 for lite dobbeltrom. For enkeltrom er prisen kr 80 000. Oppholdsutgiftene blir betalt i 10 terminer. Du får tilbud om avtalegiro for denne betalingen.

I begynnelsen av august betaler du kr 11 000,- for fellesturer, kopiering osv. Elever som slutter i skoleåret må betale for seks uker etter at de har sluttet. SKOLETUR Skoleturen til Nepal kommer på ca. 18 000 kroner og betales 15. januar. Det vil bli alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Nepalturen. LINJETURENE Fokus: Afrika: ca kr. 32 000 Fokus: Latin-Amerika: ca kr. 35 000 Fokus: Australia: ca kr. 36 000 Friluftsliv: Norge: ca kr. 10 000 Friluftsliv: Sør-Afrika: ca kr. 33 000 Miljø & Bærekraft: Europa: ca kr. 10 000 Alle priser inkluderer reise, overnatting og de aller fleste måltider. Kostnader for vaksiner og lignende kommer i tillegg. LÅN OG STIPEND Alle elever kan søke stipend og eventuelt lån i Statens lånekasse for utdanning. REGLER FOR LIVET PÅ SKOLEN Et godt miljø krever regler. De to viktigste er: • Skolen skal være fri for rusmiddel. • All undervisning og fellesaktiviteter er obligatoriske.


31 «Turene er jo veldig bra, men om vi skal være ærlige så er jo de turene lokkemat for å få folk til å søke. Og det funker jo, men når du først kommer hit så skjønner du at det er jo ikkje det som er greia. «Det er jo å bo her, være her sammen, med folk som du setter pris på hver dag!»

– Ragna Myhr Kveli

– Sigrid Underlid

«Men... hvor finner vi BØMLO?» Øyriket Bømlo, helt vest i havet, er landfast med tunnel og bru, og ligger ca to timer sør for Bergen og en times reise nord for Haugesund. - Ekspressbuss og hurtigbåt har flere daglige avganger til Bergen, Haugesund og Stavanger. - Fra Oslo går det fly til Stord som ligger en halvtimes kjøring fra Bømlo. - Første skoledag arrangerer Bømlo Folkehøgskule henting av elever, bl.a. på Stord.

HVOR LANGT ER DET? - ca. 30 min fra Stord (buss/bil) - 1 t fra Haugesund (buss/bil) - 1,5 t fra Bergen (hurtigbåt) - 3 t fra Stavanger (buss/bil) - 1,5 t fra Oslo (fly + buss/bil) Ta kontakt med oss på telefon 53 42 56 50 eller per e-mail post@bomlo.fhs.no for mer informasjon om hvordan du kommer fram.


Reiselyst? Bli med oss! Bømlo Folkehøgskule har reisemål i hele verden, fra fjellandet Nepal til Amazonasjungelen. Søknad til Bømlo Folkehøgskule: Gå inn på www.bomlo.fhs.no og fyll ut elektronisk søknadsskjema. Lurer du på noe, eller vil ha et inntrykk av skolen og lærerne, kan du kontakte oss på Tlf.: 53 42 56 50 eller E-mail: post@bomlo.fhs.no. www.bomlo.fhs.no

www.bomlo.fhs.no

Profile for Zpirit Reklamebyrå

Bømlo FHS - Studiekatalog 2020/2021  

Bømlo FHS - Studiekatalog 2020/2021  

Profile for zpirit