Page 1

2018 2019

BØMLO

FOLKEHØGSKULE

Down under: Australia Fokus: Afrika Fokus: Latin-Amerika Friluftsliv: Sør-Afrika Digital workshop: California


2 INNHOLD

3

04 Livet på Bømlo Folkehøgskule 09 Reisebrev fra Latin-Amerika 10 Fellestur til Kina 12 Fellestur til Hovden 14 Digital workshop: California 16 Fokus: Afrika 18 Fokus: Latin-Amerika 20 Down under: Australia 22 Friluftsliv: Sør-Afrika 24 Valgfag og fellesfag 26 Praktisk informasjon 27 Hvor ligger Bømlo?

I

VÅRE ØYNE ligger naturperlen Bømlo i sentrum av verden. Øyriket med vestlandets vakreste skjærgård, innbyr til storslåtte naturopplevelser, både til sjøs og til lands. I tillegg er her et yrende kulturliv med flere store arrangement som samler folk fra fjern og nær. Beliggenheten er perfekt for en folkehøgskole, iallefall om vi tar utgangspunkt i tilbakemeldinger vi får fra storfornøyde avgangselever – år etter år. Håper vi sees til høsten – du er hjertelig velkommen!

Bømlo Folkehøgskule, Olavsplasset 11, 5437 Finnås

Tlf.: 53 42 56 50 E-mail: post@bomlo.fhs.no www.bomlo.fhs.no

Med vennlig hilsen Magne Grøneng Flokenes Rektor


4 LIVET PÅ BØMLO FOLKEHØGSKULE

5

Hvordan er det å bo på Bømlo? Du kommer nært på dine medelever og lærere, men mest av alt kommer du nær deg selv. Bømlo Folkehøgskole ligger lagelig til mellom hav og fjell, og vi tror det er nettopp disse omgivelsene som gjør noe godt med deg. Vi ønsker deg velkommen til et år du sent vil glemme!


6 LIVET PÅ SKOLEN

7

De beste ambassadører er våre tidligere elever. Det mangler ikke på ros og gode ord når vi ber dem om å beskrive hva de sitter igjen med etter året her.

D

U BOR GODT! Hvert rom har egen dusj og toalett. Elevrommene er fordelt på åtte hus, som alle har trådløst nettverk installert. Du velger om du vil bo sammen med noen på dobbeltrom, eller om du vil ha et eget. Det er seks små og tre store rom på hvert hus. Alle hus har ellers det du trenger i dagliglivet, med fellesstue, kjøkken og vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel. Alt du skal ha på rommet står du for selv, både pynt, håndklær og sengklær. Vil du kikke litt nærmere på rommene og skolen har vi flere panorama­ bilder på hjemmesidene våre.

UTEN MAT OG DRIKKE... ...duger helten ikke! Vi legger stor vekt på at du skal trives også i matveien. Det serveres velsmakende, variert og næringsrik mat. Selvsagt tilrettelegger vi for spesielle behov, og vi har vegetaralternativer.

ROM FOR LITT AV HVERT Skolebygget har undervisningsrom av mange slag, samt en rekke ulike spesialrom: Filmrom, gymnastikksal, treningsrom, scene med tilskuerkapasitet på ca 350 personer, musikkrom, klatrevegg, biljardrom, oppholdsrom, peisestue osv. Skolen har også sjøhus, brygge og båter.

Jenny Dahl Brøndbo Tidligere elev ved Fokus: Afrika

Helge Konstad Tidligere elev ved Down Under: Australia

E n av mange flotte ting ved Bømlo Folkehøgskule er arrangementene vi står for. Fredsfestival, revyuke og en familiedag og matfestival for å samle inn penger til forskjellige prosjekter og turer. På familiedagen og matfestivalen kommer det masse folk og du som elev arrangerer det hele. Alle jobber sammen om dette og elevene deltar på selve festivalen med ansiktsmaling, matlaging, leker og fantastisk stemning.

Det var absolutt det faglige som fikk meg til å velge Down Under. Det å kombinere Australia som destinasjon med et så interessant tema som urbefolkning var kanskje den viktigste årsaken til valget. Og så ble jeg nysgjerrig på skolen. Bømlo var jo ikke på noen måte kjent for meg så det var eksotisk nok i seg selv, og at det lå i utkantnorge måtte jo bety at vi som elever ble ekstra godt knytta sammen.

Og før du vet ordet av det sitter du på bussen mot Flesland klar for avreise. Linjeturen vår viste oss det ekte Afrika, og vi fikk se både de gode og vonde sidene av Kenya, Uganda og Tanzania. Vi møtte alt fra barn i lek på vei hjem fra skolen og de som levde i fattigdom i slummen. Det var både voksne mennesker med gode jobber, og rusa voksne som lå utslått i varmen. Vi bodde hos 3 ulike stammer og fikk oppleve deres kultur, levemåte og tradisjoner. Vi fikk også gleden av å oppleve strikkhopping, rafting, og safari. Men det som kanskje var best med turen var alle de tette og ekte vennskapene som oppstod. Det var noe spesielt med det å reise langt og oppleve så mye med noen. Vi ble knyttet så tett og delte så mye sammen, samtidig som vi på godt og vondt lærte å respektere hverandre og tåle at folk er ulike.

Turen var uten tvil høydepunktet. Vi var jo allerede gode venner før avreise, men det at vi var sammen om denne opplevelsen, helt isolert fra dagliglivet og delte de samme øyeblikkene gjorde noe helt spesielt med oss som gruppe. Det er noe vi deler livet ut tror jeg. En erfaring jeg har gjort som vil være nyttig fremover er at jeg tør mer. Nå er det ikke like vanskelig å begi meg ut på noe ukjent og nytt som det var før. Nå skal jeg jo på backpacking rundt i Asia, noe som ville vært helt hinsides all fornuft for meg før folkehøgskolen. Det å bare pakke sekken og reise til andre siden av jorda ville ikke vært realistisk om jeg ikke hadde fått den erfaringen jeg fikk her.


8 REISEBREV FRA LATIN-AMERIKA

9

Fra vulkaner i Andesfjellene til lianer i Amazonas-jungelen Det hele startet i Quito med litt over en måned med utrolige opplevelser foran oss. Lite visste vi om hvor utrolig og fantastisk den skulle bli.

I

Quito ble vi møtt av yrende liv, masse trafikk og en tutekultur uten like. Det at Ecuadors hovedstad ligger på 2800 moh., altså høyere enn Galdhøpiggen, merket vi i trappene på hostellet og byens bratte gater. Ikke nok med at byen ligger i Andesfjellene, den er også omringet av aktive vulkaner! Vi dro videre til Mindo, en mindre by enn hovedstaden hvor zip-lining, tubing, natt­ vandring i jungelen, rappellering og ett besøk på sommerfuglfarm ventet oss. Hele klassen var i ekstase da vi både fikk se og holde sommer­fugler i alle farger og størrelser. Videre ventet zip-liningen som mange hadde gledet seg til. Det å fly 100 meter over bakken over tropiske planter er noe man ikke glemmer med det første, ei heller tubing nedover en elv og natt­vandring hvor vi så mange litt skumle, men kule dyr! Spansken ble for alvor utprøvd og ikke minst forbedret da vi returnerte til Quito og skulle bo hos en ecuadoriansk vertsfamilie og gå på språkskole. Selv om det ble noen misfor­ ståelser her og der da vi forsøkte å snakke med vertsfamilien vår på spansk, klarte vi som oftest å gjøre oss forstått. Vi fikk et bedre vokabular og litt mer selvtillit til å snakke spansk og dermed turte vi å prøve ut spansken

etter skoletid. Vi så fotballkamp kledd i Ecuadors farger, reiste med gondolbanen Teleférico til fjellet Pichincha 4000 moh. og fikk panoramautsikt over Quito. E tter en uke bar det til Chilcapamba, et lite sted på landet der vi ble møtt av en liten mann med mørk stemme, langt hår i hestehale og hatt på hodet. Han og familien viste oss rundt i hostellet hvor vi skulle bo i en uke. Stedet og menneskene var fantastiske og hostellet var omringet av åkere og vulkaner som beriket pausene fra arbeidet i åkeren. Vi så inkaruiner i Ibarra og stoppet innom Otavalo for å dra på et av Latin-Amerikas største urfolks­markeder. Tett i tett av boder med klær og pledd i alpakkaull, smykker, bukser, hatter og mye annet. Vi gikk fra bod til bod og prutet på alt vi så. Det var ikke alltid vi klarte å få den prisen vi ville ha, men etter hvert begynte vi å få tak på det. Da vi ikke klarte å bære flere handleposer, dro vi tilbake til Quito for en natts søvn før turen mot Amazonas. Vår første stopp på vår ferd var et lite sted som het Papallacta med oppvarmet basseng og en karaokebar som fikk kjørt seg . Videre i Liana Lodge hadde vi endelig kommet til jungelen, noe den slående varmen og fuktige luften

bekreftet da man begynte å svette ved kun å løfte en finger. Her ventet god mat, skogsturer, det å slenge seg fra en liane ned i elven, et besøk på AmaZOOnico og tubing nedover elven. D ypere inn i jungelen, etter to timer med kano, var vi fremme på Nenke camp hvor vi skulle bo i telt. Straks vi hoppet ut av kanoene og var komt under tak levde regnskogen opp til sitt navn og pøsregnet meldte sin ankomst. Rundt oss var urskog og vi ble bedt om å holde

gummistøvlene våre opp ned og riste litt i dem før vi tok de på oss for å få ut eventuelle skorpioner, edderkopper og andre dyr. Og da vi oppdaget at det var en tarantella i vasken og firebeinte dyr rett utenfor teltene våre ble jungellivet atter bekreftet.

skjøt pil med blåserør, gikk på nattvandring og fant ut at vi var 100 meter unna en puma, badet i elva, lærte ecuadorianske kortspill på kveldene og lagde mat på waoranisk vis. Dette var noen av de mange tingene vi opplevde i jungelen.

Vi møtte Waorani-folket, lærte om deres kultur og dagligliv, danset med dem, ble giftet bort, malt med achote, padlet kano, hørte om legender, badet i et vannfall, lærte om jakt og

Det pøsregnet igjen da vi skulle dra tilbake i to timer med kano. Men det satte ikke en stopper for den glade gjengen vi er, men det begynte å gå innover oss at vi nå var på tur hjem igjen.

Reisebrevet er skrevet av Mari Skumsrud Børresen, elev ved Fokus Latin-Amerika i 2015/2016


10 FELLESTUR TIL KINA

11 Den 71m høye buddhaen i Leshan er bare noe av det vi opplever i fortryllende Kina.

(NI HAO!) Vi har vært på tur til den vestlige Sichuan-provinsen i Kina!

E

n tur helt utenom det vanlige! Vi besøkte kinesisk kultur og den flotte naturen i fjellene i Sichuan provinsen. Vi fikk også se kjempebuddhaen i Leshan, gikk på tur i eksotisk natur og så apekatter, besøkte et gulltempel på toppen av Mt. Emei og en tibetansk fjellandsby hvor vi fikk møte lokalbefolkning, fikk se danseoppvisninger og et innblikk i lokalkultur. Vi fikk et møte med både moderne og tradisjonsrik kultur i urbane og rurale strøk. Vi ankom Kina og Emeishan og møtte guidene våre. Her fikk vi servert middag som besto av ris og mange forskjellige småretter, og vi spiste selvfølgelig med pinner. Guidene delte oss opp i grupper, og vi brukte resten av kvelden på å gjøre oss klare for første utflukt. Vi ble kjørt i buss til Leshan hvor vi fikk se kjempebuddhaen, en 71 meter høy buddha som står i flotte omgivelser. Vi kom først til hodet og gikk nedover trappene i fjellveggen ved siden av statuen, hele veien ned til føttene. Flere lokale stoppet opp ved foten av buddhaen for å be og tenne røkelse.


12 FELLESTUR TIL KINA

FELLESTUR TIL HOVDEN 13

Med ski på beina i snøparadis! Hele skolen stikker til fjells på Hovden! Her er vi garantert et snørikt eventyr og mange skiaktiviteter. Om frosten biter seg fast er det også kos med varm kakao og en dukkert i bassenget...

Etter en omtrent 3 timers lang busstur kom vi til Mt. Emei, hvor vi bodde i et tempel. Så høyt oppe ble det kaldt, så noen måtte gå til innkjøp av votter i noen små salgsboder der. Etter en kald natt og litt hvile gikk turen opp til toppen av Mt. Emei. Vi tok en gondolbane til toppen av fjellet. Høyden gjorde det slitsomt å gå de få trappetrinnene opp til toppen, men det var virkelig verdt det, for synet av gulltempelet er fantastisk! Turen gikk videre til Leshan, en sjarmerende by med litt over tre millioner innbyggere. Her fikk vi titte i butikker, spise lokal mat, og til og med shoppa litt. Vi tok bussen ut til pandareservoaret, hvor vi fikk lære litt om pandabjørnen og se mange forskjellige pandaer, fra kjempepandaen til små røde pandababyer. De som hadde lyst kunne dra å bade i glovarme badestamper, et deilig og avslappende avbrekk fra turen.

Så var det tid for Chengdu og storbyliv. Vi ankom gjestehuset og ble inndelt i grupper før vi gikk ut for å utforske byen. Chengduprovinsen har i overkant av 14 millioner innbyggere og er et sentrum for vestkinesisk kultur. Vi fikk oppleve et kinesisk maskeshow med musikk, farger, røyk og lys. Etter showet dro noen videre for å spise Hotpot, en stor kokende gryte hvor du kan koke din egen supersterke mat! Vi reiste ut på landsbygda igjen, og denne gangen besøkte vi Zhonglu, en historisk og vakker landsby med karakteristiske vakttårn som ble brukt for å holde utkikk etter inntrengere i tilfelle krig. Vi bodde i grupper hos lokalbefolkningen og fikk være med på å lage mat og leve som de lokale. I et vakkert fjellområde fikk vi være med på en seremoni, der flotte lokale dansere ga oss en danseoppvisning. Vi besøkte en skole, der vi blant annet lærte å lage bønneflagg. Guidene

tok oss med på en tur rundt i lokalområdet der vi fikk møte en gammel håndverker som fortalte oss om livet sitt og om bygdas historie. Vi avsluttet turen med noen dager i Chengdu der vi fikk litt tid til å oppleve byen på egen hånd og til å fordøye alle inntrykkene fra turen. Chengdu er en stor by med mye å by på så her var det mye morsomt å gjøre, som å shoppe, spise spennende streetfood, eller bare gå tur i de klassiske kinesiske gatene i sentrum. På kvelden samlet vi oss for et felles avslutningsmåltid sammen med guidene våre før vi vendte nesa mot Norge igjen. August Muri, elev 2016/2017

Vi drar en hel uke på hyttetur til Hovden. Her har vi ikke under­visning inne, men er i aktivitet ute (det blir alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være ute i snøen hele dagen). Du kan drive med alpin­sport; slalåm, brettkjøring, utfor, akebrett, lang­renn i fine preparerte løyper og skileker for store og små. Hovden skisenter har 16 nedfarter, egne skogsløyper, snow­board­park med half pipe, bigjump og funboxer, og varm­ estue. Her er det også 11 preparerte langrenns­ løyper i 800-1250 moh. Og du kan også få stå på skøyter. Etter en dag med ski, kan du besøke badeland med stort inne- og uten­dørs­basseng (30 grader), stor vannsklie, sauna, boblebad og solarium. Om kveldene samles vi i peisestua og slapper av og spiller spill.


14 LINJE

Digital Workshop: California

Digital kreativitet til "next level" Vår hverdag er uten tvil digital. Her får du en innføring i alt fra app-design til basic programmering av dataspill. Hvilke apper og verktøy eksisterer, og finner vi nye behov å dekke? Vi jobber prosjektbasert for å få erfaring innen problemløsning, produksjon og presentasjon. Studietur: 2 uker til California

HØSTSEMESTERET Vi lærer basisen innen flere felt, fra apputvikling, animasjon, programmering og webdesign til å bygge dataspill i ulike skalaer. Vi forsøker å skape neste YouTube-fenomen og lærer hvordan vi kan bruke sosiale medier for å nå ut til publikum. Du får en smakebit av alt for å kunne fordype deg i ett felt i slutten av året. Vi arbeider i team med konsept, design og produksjon av egne produkter innen våre respektive interessefelt. Programvarer som Unity 3d, Autodesk Maya, Inkscape og GIMP blir de viktigste byggeklossene for raskt å lage grunnlag for apper, animasjoner, interaksjon og spill. Det blir hovedsakelig praktisk arbeid på denne linja, men vi går også inn på hvordan teknologi har forandret måten vi lever og kommuniserer på. Hvordan har dette enorme spranget påvirket oss og hvor er vi på vei? Her blir det rom for diskusjon rundt relevante temaer som etikk, kommunikasjon og bærekraft. Innimellom jobber vi med innholdet på linjeturen.

LINJETUR California, USA. Første stopp er Silicon Valley, San Francisco. Mye av dagens informasjonssamfunn har sitt utspring her. Her ligger mange tone­ angivende amerikanske IT-selskaper, som Google, Apple, Facebook og HP, samt en rekke store spill­ selskaper. Vi prøver å få innpass i disse teknologi­ miljøene, med besøk hos både større og mindre aktører. Hva er historien deres, og hvor tror de veien går videre? Det blir naturligvis et besøk på The Tech Museum of Innovation, som byr på interaktive utstillinger om alt fra roboter til genspleising. Et av verdens aller beste universiteter innen computer science, Stanford University, ligger i Silicon Valley og er også vel verdt et besøk. På siden av det faglig relevante, kan San Francisco by på fornøyelses­parker, komiklubber, konserthaller, teater og omvisning på den legendariske fengselsøya Alcatraz. Videre på vei mot LA tar vi en analog pause og camper i Big Sur, et landskap med gigantiske redwoodtrær, klipper, åpent hav, fjell og surfe­ vennlige strender. Vi sover under stjernene og lever

ekte amerikansk campingliv før veien går videre sørover mot blockbusternes hjemby. I Los Angeles tilbringer vi en dag i fornøyelses­ parken Universal Studios, som huser attraksjoner fra film- og serieverdener som Jurassic Park, Harry Potter og The Walking Dead. Englenes by er også base for en rekke store og små spill­ selskaper og nettsamfunn, som blant annet Activision, Riot og Dice – og vi ønsker å besøke flere av disse kreative og innovative miljøene. LA byr i tillegg på muligheter for kjendis­spotting i Hollywood, og attraksjoner som Hollywood Walk of Fame, Venice Beach, Santa Monica Pier og mye, mye mer. VÅRSEMESTERET Vi deltar på Global Game Jam 2019 i Bergen, der vi lager dataspill i lynfart i fellesskap med andre. Siste del av skoleåret vil vi fordype oss i et prosjekt. Du velger selv hvilken plattform du vil jobbe på, og hva målet med oppgaven er. Her er det mulig å jobbe med reelle organisasjoner og å starte elevbedrift – om prosjektet passer for det.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Bjørg Hus bjorg.hus@bomlo.fhs.no


16 LINJE

Fokus: Afrika

Afrika viser sine mange sider Afrika er så uendelig mye mer enn slik det fremstår i nyhetene. Afrika er tårer og smil, tøffe stunder og herlige stunder, og det er alt imellom disse ytterpunktene. Det skal vi finne ut. Gjennom møter med mennesker og stammer, overnatting i jordhytter, lek med barn, rafting på Nilen og snorkling på Zanzibar, opplever vi at Afrika er langt fra bare svarthvitt. Studietur: 4-5 uker til Afrika

HØSTSEMESTERET Vi starter skoleåret med en gjennomgang av landene og prosjektene vi skal besøke. Hva er historien til Uganda, Kenya, Tanzania? Hvordan henger samfunnet sammen? Henger det i det hele tatt i sammen? Det handler om politikk og hverdag, folket og framtida, dypere innblikk i Afrika. Vi skal også arrangere en solidaritetsdag, der vi samler inn penger til diverse prosjekter i Afrika og Latin-Amerika. Det er en stor opplevelse å overrekke midler til barnehjemmet du selv har vært med på å samle inn til! LINJETUR Vi skal på en 4-5 ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania (Zanzibar). Underveis skal vi oppleve hvordan det er å leve ute på landsbygda, der vi bor i jordhytter. Her får vi føle på virkeligheten til mange afrikanere. Vi reiser også til Nilens kilde og rafter, utfordrer oss selv til strikkhopp, besøker den altfor

virkelige slummen, og drar på safari. Den siste uken tilbringer vi på Zanzibar ved Det indiske hav, der vi får sand mellom tærne, snorkler og slapper av. Kanskje får vi svømme med delfiner? På turen skal vi se innom flere spennende prosjekter og organisasjoner. Vi besøker barnehjem - hvor vi kan se at frivillighet og gode intensjoner hjelper, vi besøker skoler - og får et viktig innsyn i en hverdag som er fjern fra den vi er vant med, og vi skal oppleve arbeidet til et HIV/Aids-prosjekt. Vi har noen faste «hjertesaker» vi stopper opp ved, for eksempel barnesoldatprosjektet i Uganda og barnehjemmet Maisha Mema i Kenya, men dere må gjerne komme med innspill til andre prosjekter vi kan besøke. Vi bestemmer nemlig sammen hvordan reisen vår skal bli, og sammen lager vi turen og opplevelsene underveis. Linjeturen blir en lang reise fysisk sett, men også garantert en vel så lang indre reise.

Du vil nok oppleve at du ikke kan redde verden, men at du kan gjøre en viktig forskjell for noen! VÅRSEMESTERET Etter jul blir det gjennomgang og bearbeiding av Afrika-turen vår. Videre utover våren vil vi, gjennom ulike former for prosjektarbeid, sette oss bedre inn i Afrika generelt. Vi ser også nærmere på situasjonen i Midtøsten og ellers i verden. Hvordan kan vi fremme menneskerettigheter? Hva skjer i kampen om ressursene, miljøpolitikken, forholdet Norge – verden? Vi arrangerer også en frivillig «walk about». Målet er å reise ut for å samle inn penger til en organisasjon, uten å bruke penger på hverken transport, overnatting eller mat. Som elev ved Fokus Afrika vil du lære like mye om verden som om deg selv, og du kommer til å delta aktivt i arbeidet for fred og solidaritet – både her hjemme og der ute.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Kjetil Berger Falk kjetil@bomlo.fhs.no


18 LINJE

Fokus: Latin-Amerika

Opplev Latin-Amerikas mange kontraster Forstå Latin-Amerika. Bli engasjert av menneskene, historiene og motet. Bli provosert av urettferdighet, fattigdom og miljøødeleggelser. Bli fascinert av naturen, fargene og smilene. Studietur: 4–5 uker til Ecuador og Colombia

HØSTSEMESTER I november reiser vi til fantastiske Ecuador, et land fullt av sosiale og geografiske kontraster. For virkelig å forstå dette landet bruker vi tiden før linjeturen på å fordype oss i Latin-Amerika. Vi fokuserer på de temaene dere elever selv interesserer dere for. Målet er å forberede oss til den virkeligheten som møter oss på linjetur. Det vi vet om Latin-Amerika fra skole og nyheter blir fort for lite. Visste du for eksempel at bønder i Bolivia kjemper for å fjerne assosiasjonen mellom kokablader til tradisjonelt og rituelt bruk og kokain? Ante du at ecuadorianske kristne arrangerer bønnemøter på toppen av fjellene, en arv fra inkatiden der de stedene som var nærmest solen var hellige? I tillegg går vi langt tilbake i historien og lærer om kulturene som eksisterte i Latin-Amerika før aztekerne, mayaene og inkaene. For å forstå rasismen og den sosiale ulikheten som er så tydelig i Latin-Amerika, jobber vi med temaer som militærdiktatur, statskupp

og koloniarv. Bømlo Folkehøgskule ønsker å vise solidaritet med menneskene i de landene vi besøker, og arrangerer både solidaritetsdag og matfestival i september. Dere som er elever på Fokus: Latin-Amerika er sterkt involvert i planleggingen og gjennomføringen av disse. LINJETUR På linjetur til Ecuador og Colombia opplever du Latin-Amerikas kontraster på nært hold. Du bor hos en middelklassefamilie mens du studerer spansk i Quito, du gjør frivillig arbeid i en Kichwalandsby høyt oppe i Andesfjellene, og i Amazonas besøker du Huoaraniene. Du vil også få se hvordan oljeutvinning har ødelagt store deler av den sårbare jungelen. I Ecuador kommer du tett innpå lokal kultur og tradisjoner. Kanskje vil du smake grillet marsvin, eller prøve en ny eksotisk frukt hver dag? I tillegg kan du prøve zip-lining og rafting, og i et land med aktive vulkaner er det mange naturlig varme kilder å bade i.

VÅRSEMESTER Når vi kommer tilbake fra linjetur opplever vi at engasjementet vårt har økt. Nå har vi sett miljø­ødeleggelser og urettferdighet på nært hold, og vil gjerne vite hva vi kan gjøre. Derfor brukes vårsemesteret på fordypning i blant annet utviklingshjelp, miljøproblematikk, menneske­ rettigheter og demokratisering. Du lærer om nord/sør-problematikk og får dypere kunnskap om hvordan norske og internasjonale bistands­ organisasjoner jobber for å gjøre verden til et bedre sted. Selv får du mulighet til å bidra gjennom valgfag som for eksempel Fredsfestival og Bærekraft. Fredsfestivalen arrangeres over to dager mot slutten av skoleåret, og temaet velges av elevene. Vi arrangerer også «walkabout», en firedagers reise hvor målet er å samle inn penger til en selvvalgt bistandsorganisasjon uten å bruke en eneste krone på deg selv; hverken på mat, overnatting eller transport. Som elev på Fokus: Latin-Amerika vil du få utvikle ditt eget engasjement i samarbeid med andre. Det er viktig for oss å gi deg den faglige tyngden du trenger for å gjøre en forskjell i de sakene du brenner for!

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Åse Birkeland Nesdal ase@bomlo.fhs.no


20 LINJE

Down Under: Australia

Å gå i fotsporene til aboriginere Australia. Kjent for kenguruer, koalabjørner, Bondi Beach, Crocodile Dundee og operahuset i Sydney. Men kontinentet byr på så uendelig mye mer. På denne linjen utforsker vi ulike sider av Australia – både på godt og vondt – med hovedfokus på urfolket aboriginene. Hvordan har de levd? Hvordan lever de i dag? Hva kan vi lære av denne 50.000 år gamle kulturen og andre urfolk? Studietur: 3 uker i Australia

HØSTSEMESTER Hva er et urfolk? Vi begynner skoleåret med å gjøre oss kjent med ulike begreper og verdens urfolk generelt. Deretter sikter vi oss inn på Australia, og fordyper oss i aboriginene. Vi «reiser» tilbake i tid og ser på hvordan dette urfolket mente verden ble til i «The Creationtime». Hvordan levde de frem til James Cook kom til landet i 1770, og Australia ble «tatt» av England? Hva har skjedd med aboriginene etter den tid? Hva menes med «The Stolen Generation»? Vi jobber kreativt, praktisk og teoretisk med ulike oppgaver, der vi blant annet bygger våre egne hytter med naturmaterialer, lager og smaker på noen av urfolkets matretter, og prøver oss som kunstnere – inspirert av aboriginene. Innimellom forbereder vi oss også på turen «down under», og lærer om stedene vi skal besøke.

LINJETUR Fra Adelaide sør legger vi så ut på en over 1500 kilometer lang roadtrip til Alice Springs – en av Australias mest isolerte byer midt inne på kontinentet. Underveis får vi virkelig oppleve den store og øde villmarken. Vi sover ute under åpen himmel, har måltider rundt bålet, og lærer om dyre- og plantelivet tett på oss. Her får vi også kjenne på kroppen hvordan urfolket hadde det da de levde i villmarken, noe som bare forsterkes av aboriginene vi møter rundt bålet og på besøkene våre til eldgamle boplasser, grotter med fantastiske hulemalerier og aboriginenes hellige sten – fjellformasjonen Uluru. Fra Alice Springs flyr vi til Sydney, der vi er storbyturister og tar for oss av den flerkulturelle smeltedigelens mange attraksjoner.

VÅRSEMESTER: Vi tar med oss erfaringene fra Australia-turen inn i klasserommet, og ser på hvordan urfolk som maoriene og våre egne samer lever i dag. Vi sammenligner urbefolkninger verden over, ser på forskjeller og likheter, kunsten og musikken. Har de blitt integrert eller assimilert? Hva kan vi lære av historiene deres og dra nytte av i dag? Undervisningen krydrer vi med en rekke spennende aktiviteter. Blant annet lærer vi oss haka og poi – tradisjonelle maori-danser fra New Zealand, vi lager linoleumssnitt inspirert av treskjæringene til maoriene, og vi tar med oss lavvoen og prøver å leve som nomader ute i vestlandsnaturen.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med lærer: Heid Rannveig Reinsnos heid@bomlo.fhs.no


22 LINJE

Friluftsliv: Sør-Afrika

Naturopplevelser både over og under ekvator For deg som ønsker et år fullt av aktivitet og naturopplevelser! Vi padler havkajakk, går fjellturer, er ute i båt, reiser på brevandring, klatrer inne og ute, går på skiturer og overnatter i telt, hytte og snøhule. Hva med strikkhopp, eller bølgesurfing? Mulighetene er mange – Vi lover deg fantastiske naturopplevelser og utfordringer i variert og storslagen natur! Studietur: 3 uker i Sør-Afrika

HØST- OG VÅRSEMESTERET Klasserommet vårt har ingen vegger, vi bruker heller havet, fjella, breen og skogen. Bømlo er vår basecamp, tusen øyer og Vestlandets vakreste skjærgård, et perfekt utgangspunkt for spennende og varierte naturopplevelser, både til lands og til vanns. I nærområdet vårt har vi alt fra åpent hav til kvasse tinder og isbreen Folgefonna. Dette er mulighetenes år! Sammen legger vi opp året slik at dine turdrømmer blir realisert! Skolen har innendørs klatrevegg der vi lærer oss det grunnleggende. Nord på Bømlo finner vi noen av Norges fineste klatreruter på blankskurt granitt og bare en time unna ligger Haugalandsveggen med 1000 m2 innendørs klatrebonanza. Alle får muligheten til å ta ”Brattkort”. Alle får ta grunnkurs i havkajakk og får ”Våttkort”. Øyriket Bømlo byr på alt fra stille beskytta farvann innaskjærs, til det buldrende storhavet – rett utenfor døra. Få ting er som å gli stille gjennom speilblank sjø, få øye på sjøfugl før de får øye på deg, eller padle rett gjennom bølgene og kjenne vannet fosse rundt kajakken.

Kanskje vil du lære deg eskimorulle? Vi reiser til isbreen Folgefonna og vandrer blant eventyrlige formasjoner av tusen år gammel is. Vi kan gå ned i sprekker og komme ut helt andre steder. Vi klatrer bratte vegger med skikkelig isklatreutstyr. På Bømlo har vi mye kyst men også innsjøer, skog og mange fjelltopper, små og store med god utsikt, vi besøker mange av dem. Vi pakker sekken og går på fjellturer, noen ganger på dagsturer, andre ganger i flere dager. Vi overnatter i telt, lager mat på primus og bål, og lærer å klare oss selv. På vinteren reiser vi på flere skiturer til fjells. Vi overnatter i telt, snøhule eller hytte. Vi går på skiturer i snilt terreng og fokuserer på tur turer etter evne og trygg ferdsel. På våren blir det mere klatring og padling, fotturer eller båtturer i skjærgården. Våren er en vakker tid på Bømlo!

I løpet av året får du tilbud om å ta kurs i fridykking, båtførerprøven og jegerprøven her på skolen. LINJETUR I november reiser vi til Sør-Afrika! Vi reiser på safari i den kjente Krüger nasjonalpark, rafting og besøker apartheidmuseet, og nabolaget til Nelson Mandela i Johannesburg. Deretter reiser vi til sørkysten hvor det blir surfing, riding, juvvandring, besøk av Afrikas sørligste punkt Kapp Agulhas, fantastiske fjellturer, rapellering, slumbesøk i Cape Town, besøk av fangeøya Robben Island og masse mer. De mest vågale kan prøve strikkhopp, hoppe i fallskjerm, dykke med hai eller fly paraglider!

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Øyvind Rolfsnes-Flock oyvind@bomlo.fhs.no


24 VALGFAG & FELLESFAG

25

Frihet til å velge... Vi tilbyr varierte valgfag innenfor samfunnsfag, friluftsliv, kreativitet m.m. Hvilke valgfag det faktisk blir hvert år kommer både an på hvilke lærere vi har, og hva elevene ønsker seg.

M

ange av valgfagene er i tråd med vår solidariske profil, for eksempel BESØKSVENN, SOSIALANTROPOLOGI og MILJØ OG BÆREKRAFT. Og siden det er viktig å sette ord på sine idéer og verdier, blir DEBATT fort et naturlig fag. Her får du utfordret språk, engasjement og ideologi, og lært viktige teknikker. Her kan alt diskuteres, fra politikk til film og små og store utfordringer i hverdagen. Kanskje blir du enda sikrere i dine standpunkter, eller kanskje endrer du helt syn på en sak? Vil du ha opp pulsen velger du IDRETTS­ AKTIVITETER. Om disse aktivitetene er fotball, håndball, volleyball, dans, styrke, crossfit, eller kanskje økter i treningsstudio, basseng eller på skøytebane, er det elevene selv som velger i fellesskap.

Nærmiljøet vårt er perfekt for FRILUFTSLIV. Her kan vi padle kajakk, klatre, rappellere, bade og gå på tur. Like ved skolen har vi dessuten en ekte gullgruve å utforske! I SMAK AV NATUR bruker vi den samme vakre naturen, men inviterer smaksløkene med på jakt etter godsaker som lever og gror i det fri. Kanskje lager vi soppsuppe med selvplukket sopp ute i skogen, dampede blåskjell, nystekte lappekaker på et svaberg, eller nygrillet ørret ved et stille fjellvann? Om du heller vil uttrykke deg gjennom mer KREATIVE FAG, er mulighetene mange! Her kan du lære tradisjonelt håndarbeid som strikking, hekling og søm. Kanskje vil du ha tid til å utvikle deg innen tegning, maling, fotografi eller andre teknikker? I tråd med miljøengasjementet vårt er det naturlig å lage nytt av gammelt, både klær,

møbler, kunst og andre ting. Her er det i stor grad opp til elevene hvilke uttrykk og teknikker de velger å engasjere seg i. Bømlo Folkehøgskule lager hvert år en ÅRBOK/ ÅRFILM. Her blir du med på å forevige ditt og medelevenes fantastiske skoleår. FELLESFAGENE på Bømlo FHS er stort sett organisert som prosjekter. Det blir turer i friluft, til vanns og til lands – både sommer og vinter, skitur med overnatting på HOVDEN, SOLIDARITETSDAG og FREDSFESTIVAL, REVYUKE og JULEVERKSTED. Gjennom året har vi ulike LØRDAGSSEMINAR. En del av disse seminarene er knyttet opp til prosjektene og linjene, mens andre lørdager får

vi besøk av organisasjoner eller mennesker som har noe å gi oss innenfor forskjellige tema. Hver mandag har vi også REKTORS TIME, hvor elevene kan ta opp små ting fra hverdagen eller store ting fra livet og verden rundt oss sammen med Magne. Vi har også to timer med fellesfag der ulike temaer blir belyst. I løpet av året får du i tillegg tilbud om BÅTFØRER­ PRØVE, JEGERPRØVE og FRIDYKKERKURS, i tillegg til opplæring i bruk av skolens KAJAKKER og KLATREVEGG. I løpet av tiden hos oss, har du også muligheten til å TA OPP FAG fra videregående. Vi tilrettelegger og samarbeider med Bømlo Vidaregåande skule, som hjelper deg å nå målet ditt – samtidig som du er en del av et fantastisk miljø!


26 PRAKTISK INFORMASJON

27

EN TYPISK UKE PÅ BØMLO FOLKEHØGSKULE Siden vi har mange ulike arrangement i løpet av året er det ofte variasjon i hvordan ukene forløper. Men noen faste innslag prøver vi å holde på: MANDAG: Rektors time, vask av hus og husmøte fram til lunsj. Fra 12.30 er det linjefag. TIRSDAG OG ONSDAG: Linjefag hele dagen. TORSDAG OG FREDAG: Fellesfag fram til kl 10.00, deretter valgfag. Les mer om valgfag på side 28 og 29. LØRDAG: Lørdagsseminar. Alle hverdager er det morgensamling kl 08:00. På lørdag starter morgensamlinga kl 09:00. Etter morgensamlinga er det frokost. Første timen begynner kl. 09:00 på hverdager og kl. 10:00 på lørdager. Vi spiser lunsj fra 11:30-12:30 på hverdager og middag kl 15:00. I helgen blir middagen servert kl 14:00. Kl 19:30 er det kveldsmat (kl 18:30 lørdag). ALDERSGRENSE Ved Bømlo FHS har vi 18-års aldersgrense. Det vil si at du må fylle 18 år i løpet av høsten. Gjennomsnittsalderen er på vel 19 år. KOSTNADER Du betaler kr 2 000 i innmeldingspenger. Oppholdsutgifter skoleåret 2018/2019 er kr 70 000 for stort dobbeltrom og kr 65 000 for lite dobbeltrom. For enkeltrom er prisen kr 75 000. Oppholdsutgiftene blir betalt i 10 terminer. Du får tilbud om avtalegiro for denne betalingen.

I begynnelsen av august betaler du kr 10 000,- for fellesturer, kopiering osv. Elever som slutter i skoleåret må betale for seks uker etter at de har sluttet. SKOLETUR Skoleturen til Kina kommer på ca. 18 000 kroner og betales 15. januar. Det vil bli alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Kinaturen. LINJETURENE Fokus: Afrika/ Latin-Amerika: ca. kr 30 000 Digital Workshop: California: ca. kr 25 000 Friluftsliv: Sør-Afrika: ca. kr 25 000 Down Under: Australia: ca kr 36 000 Alle priser inkluderer reise, overnatting og de aller fleste måltider. Kostnader for vaksiner og lignende kommer i tillegg. LÅN OG STIPEND Alle elever kan søke stipend og eventuelt lån i Statens lånekasse for utdanning. REGLER FOR LIVET PÅ SKOLEN Et godt miljø krever regler. De to viktigste er: • Skolen skal være fri for rusmiddel. • All undervisning og fellesaktiviteter er obligatorisk.

«Men... hvor finner vi BØMLO?» Øyriket Bømlo, helt vest i havet, er landfast med tunnel og bru, og ligger ca to timer sør for Bergen og en times reise nord for Haugesund. - Ekspressbuss og hurtigbåt har flere daglige avganger til Bergen, Haugesund og Stavanger. - Fra Oslo går det fly til Stord som ligger en halvtimes kjøring fra Bømlo. - Første skoledag arrangerer Bømlo Folkehøgskule henting av elever, bl.a. på Stord.

HVOR LANGT ER DET? - ca. 30 min fra Stord (buss/bil) - 1 t fra Haugesund (buss/bil) - 1,5 t fra Bergen (hurtigbåt) - 2 t fra Stavanger (buss/bil) - 1,5 t fra Oslo (fly + buss/bil) Ta kontakt med oss på telefon 53 42 56 50 eller per e-mail post@bomlo.fhs.no for mer informasjon om hvordan du kommer fram.


Reiselyst? Bli med oss! Bømlo Folkehøgskule har reisemål i hele verden, fra urgamle Kina til urbane California. Søknad til Bømlo Folkehøgskule: Gå inn på www.bomlo.fhs.no og fyll ut elektronisk søknadsskjema. Lurer du på noe, eller vil ha et inntrykk av skolen og lærerne, kan du kontakte oss på Tlf.: 53 42 56 50 eller E-mail: post@bomlo.fhs.no. www.bomlo.fhs.no

www.bomlo.fhs.no


29 LINJE

Food for thought: India

I alle verdens retter fins et hav av smak! Mat er politikk, kultur og religion, og på Food for thought kokkelerer vi oss gjennom temaer som bærekraftig matproduksjon og -konsum, økologi og ulike matkulturer og -trender. Matgleden står hele tiden i sentrum mens vi fisker, sanker og høster, sløyer og parterer, smaker og dekorerer, danderer og serverer. På menyen står alt fra lokale fristelser til internasjonale retter, og gjennom matlagingen får vi perspektiver, kunnskaper og ferdigheter som er til nytte både på kjøkkenet og i livet ellers. Studietur: Ca. 3 uker til India

HØSTSEMESTERET Mat er både nytelse og folkehelse, nasjonal og internasjonal, trendy og tradisjonell. Den er privatøkonomi og samfunnsøkonomi, distrikts­ politikk og næringspolitikk, fiskeripolitikk og ikke minst landbrukspolitikk. Gjennom året belyser vi flere av disse aspektene med en fin blanding av teori og praksis, og vi starter med emner som bærekraftig mat, selvberging og kortreist mat. Som en del av undervisningen sanker og høster vi kanskje bær, urter, vaktelegg og andre lokale ingredienser, og vi fisker vår egen fisk. Fangsten tilbereder vi ute på svaberget, siden den vakre vestlandsnaturen vel så gjerne er kjøkkenet vårt for dagen som de velutstyrte fasilitetene vi har inne på skolen. Gjennom matlagingen blir vi godt kjent med hverandre, samtidig som vi øver inn grunnleggende kjøkkenteknikk og -kunnskap. Det får vi nytte av allerede i september når vi deltar på matfestival her på Bømlo. Høstmånedene har mye å by på. Vi høster sopp som blir både hovedingrediens og garnityr, forsyner oss fra lokale eple- og plommetrær og

følger lammene til en lokal sauebonde hele veien fra bøen til bordet. Hjem fra slakteriet får vi med deilige råvarer som vi bruker i tilberedningen av tradisjonell norsk julemat til det årlige julebordet som vi arrangerer for hele skolen. LINJETUR India har et unikt og verdenskjent kjøkken og du lærer å lage ekte indisk tradisjonsmat sammen med lokale innbyggere, noe som er en flott innfalls­port til å bli kjent med landet og menneskene. Vi lever en periode sammen med lokale familier, og i samarbeid med hjelpe­ prosjektet «Hunger-free Kozhikode» engasjerer vi oss i flere lokale prosjekter som legger til rette for bærekraftig mat­produksjon og utdeling av måltider til regionens fattigste. Det blir også opplevelser utover det spiselige. Tigersafari og spennende opplevelser venter i majestetisk natur og en mangfoldig kultur! India er et land med store kontraster, og linjeturen kommer nok til å gjøre inntrykk.

VÅRSEMESTERET Det blir «road trip» til Bergen, Evanger og Voss hvor vi undersøker den vestlandske matkulturen. Det står blant annet smalahove, lokalproduserte oster og øl på timeplanen, og råvarene setter vi sammen til vårt eget smakfulle måltid. «Best før, men ikke dårlig etter» inspirerer oss når vi konkurrerer om hvem som kan kreere det beste måltidet med mat vi har samlet gjennom «dumpster diving». Lokale bønder og gartnere lærer oss om hva det betyr å produsere økologisk. Er vi heldige får vi med oss både økologiske urter, grønnsaker og honning tilbake til kjøkkenet, og kan la kreativi­teten få fritt spillerom. Utfordringen «hemmelig matkasse» blir tatt på strak arm når vi raskt må kokkelere med de råvarene vi får utdelt. Ellers preges vårsemesteret av en rekke andre praktiske aktiviteter og overraskelser på kjøkkenet. Vi har det gøy, utvikler kunnskapene, ferdighetene og oss selv videre – egen­skaper som blir nyttige uansett ambisjons­nivå på kjøkkenet og ellers i livet.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Eva Engevik eva@bomlo.fhs.no


31 ELEVUTTALELSE

32

Skoleåret som virkelig kan anbefales

Årets reise for Food for thougt går til India. Du kan lese mer om programmet og tidligere reiser på www.bomlo.fhs.no eller på linjebeskrivelsen på side 16.

«Det beste året jeg har hatt!» er noe mange sier etter et år på Bømlo Folkehøgskule.

J

EG VAR SÅ HELDIG å få besøke skolen året før jeg skulle begynne der. Da fikk jeg hilse på det som skulle bli min fantastiske linjelærer, og snakket med noen av dem som gikk der. Fra elevene fikk jeg bare gode tilbakemeldinger. De fortalte at det er kjempekjekt og fint på Bømlo, og at folkene du treffer er ufattelig koselige og noe for seg selv. Møtet med elever og lærere gjorde meg sikker på at det var her jeg skulle gå.

«Jeg hadde ikke et eneste sekund der jeg angret på at jeg gikk her...»

DA DET HELE STARTET Da jeg var på vei til Bømlo, var jeg kjempenervøs for hvordan jeg ville få det og hvem jeg skulle bo med. Det tok ikke lange tiden før jeg begynte å snakke med folk, og innså hvor koselige medelevene var! De var åpne og inkluderende. Det jeg etter hvert fant ut, var at de 92 andre elevene var i akkurat samme båt som meg. Etter som året går lager man et eget miljø på Bømlo Folkehøgskule. Det er akkurat som om verden utenfor står på pause, og man lever i sin egen boble. Etter skoletid er du virkelig fri til å

gjøre hva du vil. Bømlo er kanskje ikke verdens navle, men byr på fantastisk vestlandsnatur og ellers alt du måtte trenge i hverdagen. Her har du alle muligheter for små og store opplevelser. Du kan for eksempel ro en tur til butikken for å kjøpe is, like gjerne som du rusler bort. FOOD FOR THOUGHT Matlinja i seg selv er kjempekjekk! I løpet av skoleåret lærte jeg hvordan jeg enkelt kan lage spennende retter av smakfulle og sunne råvarer. Inspirasjonen hentet vi fra inn- og utland, og vi utforsket også det økologiske kjøkkenet, vegetarmat og ulike «hotte» mattrender. Det å stå på kjøkkenet og kjenne på alle de gode luktene fra panner og kjeler, før vi så smakte på herlighetene og sammen delte gleden og entusiasmen for mat, var fantastisk. I tillegg besøkte vi små og store kjøttprodusenter, en ostegård og et bryggeri. Disse utfluktene gav et spennende innblikk i moderne matproduksjon, både i stor og liten skala. Så lenge du er glad i og opptatt av maten du spiser, og liker å lage den selv, er matlinja noe

for deg! Selv om du ikke har planer om å bli kokk. Og mat er jo noe vi skal lage hele livet, så hvorfor ikke lære nye triks og oppskrifter? Selv var jeg totalt nybegynner på kjøkkenet da jeg startet på matlinja. Men det gikk kjempefint, og jeg hadde det fantastisk bak grytene. For meg åpnet skoleåret døren inn til et stort og mangfoldig matunivers, og jeg har fått kunnskap og erfaring som blant annet gjør det langt enklere å styre unna masseprodusert ferdigmat til fordel for skikkelige måltider laget fra grunnen av. EN REISE TIL ET NYTT SMAKSUNIVERS Linjeturen vår til Vietnam var rett og slett sykt bra. Det var en reise i en matkultur som har med seg det beste fra Østen og elementer fra det franske kjøkken. Underveis fikk vi blant annet handle spennende råvarer på det lokale markedet, lage mat hos et gammelt, lokalt ektepar, vi dro på tur med firestjerners båt i Ha Long Bay, og en hel masse mer! For å gi noe tilbake til våre gjestfrie verter, malte vi en

skole i en liten landsby vi bodde i. Landskapet i Vietnam er definitivt noe helt eget. Det var bare utrolig flott. Etter turen sitter jeg igjen med mange flotte minner og historier til å huske og mimre om senere i livet. ETTERDØNNINGENE Etter et år her på Bømlo Folkehøgskule finner man virkelig ut hvem man er, og hvor man står som person. Jeg hadde ikke et eneste sekund der jeg angret på at jeg gikk her, og at jeg valgte matlinjen. Dette året har hjulpet meg så utrolig mye, og jeg har fått møtt, snakket med og hørt historiene til utrolig mange flotte mennesker. Jeg kan trygt si at jeg står igjen med uendelig mange flotte minner fra matlinjen. Jeg har ganske enkelt hatt et skoleår som virkelig kan anbefales! Hilsen Sindre Håvarstein, elev ved Food for thought 2014/2015.

Bømlo Folkehøgskule 2018 / 2019  

Har du lyst på et folkehøgskuleår utenom det vanlige? Her kan du lese i katalogen til Bømlo Folkehøgskule som garanterer et år du ikke vil g...

Bømlo Folkehøgskule 2018 / 2019  

Har du lyst på et folkehøgskuleår utenom det vanlige? Her kan du lese i katalogen til Bømlo Folkehøgskule som garanterer et år du ikke vil g...