Page 1

2017 2018

BØMLO

FOLKEHØGSKULE

Down under: Australia Fokus: Afrika Fokus: Latin-Amerika Friluftsliv: Sør-Afrika Teaterproduksjon: New York Mat med smak av verden: India Digital workshop: California


2 INNHOLD

Bømlo Folkehøgskule, Olavsplasset 11, 5437 Finnås

Tlf.: 53 42 56 50 E-mail: post@bomlo.fhs.no www.bomlo.fhs.no


3

04 Livet på Bømlo Folkehøgskule 06 Mitt utrolige år 08 Reisebrev fra Latin-Amerika 10 Fellestur til Kina 13 Fellestur til Hovden 14 Mat med smak av verden: India 16 Digital workshop: California 18 Fokus: Afrika 20 Fokus: Latin-Amerika 22 Down under: Australia 24 Friluftsliv: Sør-Afrika 26 Teaterproduksjon: New York 28 Valgfag og fellesfag 30 Praktisk informasjon 31 Hvor ligger Bømlo?

I

VÅRE ØYNE ligger naturperlen Bømlo i sentrum av verden. Øyriket med vestlandets vakreste skjærgård, innbyr til storslåtte naturopplevelser, både til sjøs og til lands. I tillegg er her et yrende kulturliv med flere store arrangement som samler folk fra fjern og nær. Beliggenheten er perfekt for en folkehøgskole, iallefall om vi tar utgangspunkt i tilbakemeldinger vi får fra storfornøyde avgangselever – år etter år. Håper vi sees til høsten – du er hjertelig velkommen! Med vennlig hilsen Magne Grøneng Flokenes Rektor


4 LIVET PÅ SKOLEN

Hvordan er det å bo på Bømlo? Du kommer nært på dine medelever og lærere, men mest av alt kommer du nær deg selv. Bømlo Folkehøgskole ligger lagelig til mellom hav og fjell, og vi tror det er nettopp disse omgivelsene som gjør noe godt med deg. Vi ønsker deg velkommen til et år du sent vil glemme!

D

U BOR GODT! Hvert rom har egen dusj og toalett. Elevrommene er fordelt på åtte hus, som alle har trådløst nettverk installert. Du velger om du vil bo sammen med noen på dobbeltrom, eller om du vil ha et eget. Det er seks små og tre store rom på hvert hus. Alle hus har ellers det du trenger i dagliglivet, med fellesstue, kjøkken og vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel. Alt du skal ha på rommet står du for selv, både pynt, håndklær og sengklær. Vil du kikke litt nærmere på rommene og skolen har vi flere panoramabilder på hjemmesidene vår.

UTEN MAT OG DRIKKE... ...duger helten ikke! Vi legger stor vekt på at du skal trives også i matveien. I og med at vi har egen matlinje på skolen, får de andre elevene nyte godt av dette. Det serveres velsmakende, variert og næringsrik mat. Selvsagt tilrettelegger vi for spesielle behov, og vi har vegetaralternativer. Et høydepunkt er absolutt julebordet. Da steller Matlinja til med et overdådig kalas og det blir fest med alle elever og ansatte.

ROM FOR LITT AV HVERT Skolebygget har undervisningsrom av mange slag, samt en rekke ulike spesialrom: Filmrom, gymnastikksal, treningsrom, scene med tilskuerkapasitet på ca 350 personer, datarom, musikkrom, klatrevegg, biljardrom, oppholdsrom, peisestue osv. Skolen har også sjøhus, brygge og båter.


5

De beste ambassadører er våre tidligere elever. Det mangler ikke på ros og gode ord når vi ber dem om å beskrive hva de sitter igjen med etter året her.

Jenny Dahl Brøndbo Tidligere elev ved Fokus: Afrika

Helge Konstad Tidligere elev ved Down Under: Australia

E n av mange flotte ting ved Bømlo Folkehøgskule er arrangementene vi står for. Fredsfestival, revyuke og en familiedag og matfestival for å samle inn penger til forskjellige prosjekter og turer. På familiedagen og matfestivalen kommer det masse folk og du som elev arrangerer det hele. Alle jobber sammen om dette og elevene deltar på selve festivalen med ansiktsmaling, matlaging, leker og fantastisk stemning.

Det var absolutt det faglige som fikk meg til å velge Down Under. Det å kombinere Australia som destinasjon med et så interessant tema som urbefolkning var kanskje den viktigste årsaken til valget. Og så ble jeg nysgjerrig på skolen. Bømlo var jo ikke på noen måte kjent for meg så det var eksotisk nok i seg selv, og at det lå i utkantnorge måtte jo bety at vi som elever ble ekstra godt knytta sammen.

Og før du vet ordet av det sitter du på bussen mot Flesland klar for avreise. Linjeturen vår viste oss det ekte Afrika, og vi fikk se både de gode og vonde sidene av Kenya, Uganda og Tanzania. Vi møtte alt fra barn i lek på vei hjem fra skolen og de som levde i fattigdom i slummen. Det var både voksne mennesker med gode jobber, og rusa voksne som lå utslått i varmen. Vi bodde hos 3 ulike stammer og fikk oppleve deres kultur, levemåte og tradisjoner. Vi fikk også gleden av å oppleve strikkhopping, rafting, og safari. Men det som kanskje var best med turen var alle de tette og ekte vennskapene som oppstod. Det var noe spesielt med det å reise langt og oppleve så mye med noen. Vi ble knyttet så tett og delte så mye sammen, samtidig som vi på godt og vondt lærte å respektere hverandre og tåle at folk er ulike.

Turen var uten tvil høydepunktet. Vi var jo allerede gode venner før avreise, men det at vi var sammen om denne opplevelsen, helt isolert fra dagliglivet og delte de samme øyeblikkene gjorde noe helt spesielt med oss som gruppe. Det er noe vi deler livet ut tror jeg. En erfaring jeg har gjort som vil være nyttig fremover er at jeg tør mer. Nå er det ikke like vanskelig å begi meg ut på noe ukjent og nytt som det var før. Nå skal jeg jo på backpacking rundt i Asia, noe som ville vært helt hinsides all fornuft for meg før folkehøgskolen. Det å bare pakke sekken og reise til andre siden av jorda ville ikke vært realistisk om jeg ikke hadde fått den erfaringen jeg fikk her.


6 ELEVUTTALELSE

Skoleåret som virkelig kan anbefales «Det beste året jeg har hatt!» er noe mange sier etter et år på Bømlo Folkehøgskule.

J

EG VAR SÅ HELDIG å få besøke skolen året før jeg skulle begynne der. Da fikk jeg hilse på det som skulle bli min fantastiske linjelærer, og snakket med noen av dem som gikk der. Fra elevene fikk jeg bare gode tilbakemeldinger. De fortalte at det er kjempekjekt og fint på Bømlo, og at folkene du treffer er ufattelig koselige og noe for seg selv. Møtet med elever og lærere gjorde meg sikker på at det var her jeg skulle gå.

«Jeg hadde ikke et eneste sekund der jeg angret på at jeg gikk her...»

DA DET HELE STARTET Da jeg var på vei til Bømlo, var jeg kjempenervøs for hvordan jeg ville få det og hvem jeg skulle bo med. Det tok ikke lange tiden før jeg begynte å snakke med folk, og innså hvor koselige medelevene var! De var åpne og inkluderende. Det jeg etter hvert fant ut, var at de 92 andre elevene var i akkurat samme båt som meg. Etter som året går lager man et eget miljø på Bømlo Folkehøgskule. Det er akkurat som om verden utenfor står på pause, og man lever i sin egen boble. Etter skoletid er du virkelig fri til å


7

Sindre Håvarstein var elev ved Mat med smak av verden i 2014/2015. Alle bildene er fra Mat med Smak av Verden sin linjetur til Vietnam forrige skoleår. I 2017/2018 går turen til eventyrlige India!

gjøre hva du vil. Bømlo er kanskje ikke verdens navle, men byr på fantastisk vestlandsnatur og ellers alt du måtte trenge i hverdagen. Her har du alle muligheter for små og store opplevelser. Du kan for eksempel ro en tur til butikken for å kjøpe is, like gjerne som du rusler bort. MAT MED SMAK AV VERDEN Matlinja i seg selv er kjempekjekk! I løpet av skoleåret lærte jeg hvordan jeg enkelt kan lage spennende retter av smakfulle og sunne råvarer. Inspirasjonen hentet vi fra inn- og utland, og vi utforsket også det økologiske kjøkkenet, vegetarmat og ulike «hotte» mattrender. Det å stå på kjøkkenet og kjenne på alle de gode luktene fra panner og kjeler, før vi så smakte på herlighetene og sammen delte gleden og entusiasmen for mat, var fantastisk. I tillegg besøkte vi små og store kjøttprodusenter, en ostegård og et bryggeri. Disse utfluktene gav et spennende innblikk i moderne matproduksjon, både i stor og liten skala. Så lenge du er glad i og opptatt av maten du spiser, og liker å lage den selv, er matlinja noe

for deg! Selv om du ikke har planer om å bli kokk. Og mat er jo noe vi skal lage hele livet, så hvorfor ikke lære nye triks og oppskrifter? Selv var jeg totalt nybegynner på kjøkkenet da jeg startet på matlinja. Men det gikk kjempefint, og jeg hadde det fantastisk bak grytene. For meg åpnet skoleåret døren inn til et stort og mangfoldig matunivers, og jeg har fått kunnskap og erfaring som blant annet gjør det langt enklere å styre unna masseprodusert ferdigmat til fordel for skikkelige måltider laget fra grunnen av. EN REISE TIL ET NYTT SMAKSUNIVERS Linjeturen vår til Vietnam var rett og slett sykt bra. Det var en reise i en matkultur som har med seg det beste fra Østen og elementer fra det franske kjøkken. Underveis fikk vi blant annet handle spennende råvarer på det lokale markedet, lage mat hos et gammelt, lokalt ektepar, vi dro på tur med firestjerners båt i Ha Long Bay, og en hel masse mer! For å gi noe tilbake til våre gjestfrie verter, malte vi en

skole i en liten landsby vi bodde i. Landskapet i Vietnam er definitivt noe helt eget. Det var bare utrolig flott. Etter turen sitter jeg igjen med mange flotte minner og historier til å huske og mimre om senere i livet. ETTERDØNNINGENE Etter et år her på Bømlo Folkehøgskule finner man virkelig ut hvem man er, og hvor man står som person. Jeg hadde ikke et eneste sekund der jeg angret på at jeg gikk her, og at jeg valgte matlinjen. Dette året har hjulpet meg så utrolig mye, og jeg har fått møtt, snakket med og hørt historiene til utrolig mange flotte mennesker. Jeg kan trygt si at jeg står igjen med uendelig mange flotte minner fra matlinjen. Jeg har ganske enkelt hatt et skoleår som virkelig kan anbefales! Hilsen Sindre Håvarstein, elev ved Mat med smak av verden 2014/2015.


8 REISEBREV FRA LATIN-AMERIKA

Fra vulkaner i Andesfjellene til lianer i Amazonas-jungelen Det hele startet i Quito med litt over en måned med utrolige opplevelser foran oss. Lite visste vi om hvor utrolig og fantastisk den skulle bli.

I

Quito ble vi møtt av yrende liv, masse trafikk og en tutekultur uten like. Det at Ecuadors hovedstad ligger på 2800 moh., altså høyere enn Galdhøpiggen, merket vi i trappene på hostellet og byens bratte gater. Ikke nok med at byen ligger i Andesfjellene, den er også omringet av aktive vulkaner! Vi dro videre til Mindo, en mindre by enn hovedstaden hvor zip-lining, tubing, natt­ vandring i jungelen, rappellering og ett besøk på sommerfuglfarm ventet oss. Hele klassen var i ekstase da vi både fikk se og holde sommer­fugler i alle farger og størrelser. Videre ventet zip-liningen som mange hadde gledet seg til. Det å fly 100 meter over bakken over tropiske planter er noe man ikke glemmer med det første, ei heller tubing nedover en elv og natt­vandring hvor vi så mange litt skumle, men kule dyr! Spansken ble for alvor utprøvd og ikke minst forbedret da vi returnerte til Quito og skulle bo hos en ecuadoriansk vertsfamilie og gå på språkskole. Selv om det ble noen misfor­ ståelser her og der da vi forsøkte å snakke med vertsfamilien vår på spansk, klarte vi som oftest å gjøre oss forstått. Vi fikk et bedre vokabular og litt mer selvtillit til å snakke

spansk og dermed turte vi å prøve ut spansken etter skoletid. Vi så fotballkamp kledd i Ecuadors farger, reiste med gondolbanen Teleférico til fjellet Pichincha 4000 moh. og fikk panoramautsikt over Quito. E tter en uke bar det til Chilcapamba, et lite sted på landet der vi ble møtt av en liten mann med mørk stemme, langt hår i hestehale og hatt på hodet. Han og familien viste oss rundt i hostellet hvor vi skulle bo i en uke. Stedet og menneskene var fantastiske og hostellet var omringet av åkere og vulkaner som beriket pausene fra arbeidet i åkeren. Vi så inkaruiner i Ibarra og stoppet innom Otavalo for å dra på et av Latin-Amerikas største urfolks­markeder. Tett i tett av boder med klær og pledd i alpakkaull, smykker, bukser, hatter og mye annet. Vi gikk fra bod til bod og prutet på alt vi så. Det var ikke alltid vi klarte å få den prisen vi ville ha, men etter hvert begynte vi å få tak på det. Da vi ikke klarte å bære flere handleposer, dro vi tilbake til Quito for en natts søvn før turen mot Amazonas. Vår første stopp på vår ferd var et lite sted som het Papallacta med oppvarmet basseng og en karaokebar som fikk kjørt seg . Videre i Liana

Lodge hadde vi endelig kommet til jungelen, noe den slående varmen og fuktige luften bekreftet da man begynte å svette ved kun å løfte en finger. Her ventet god mat, skogsturer, det å slenge seg fra en liane ned i elven, et besøk på AmaZOOnico og tubing nedover elven. D ypere inn i jungelen, etter to timer med kano, var vi fremme på Nenke camp hvor vi skulle bo i telt. Straks vi hoppet ut av kanoene og var komt under tak levde regnskogen opp til sitt navn og pøsregnet meldte sin ankomst.


9

Rundt oss var urskog og vi ble bedt om å holde gummistøvlene våre opp ned og riste litt i dem før vi tok de på oss for å få ut eventuelle skorpioner, edderkopper og andre dyr. Og da vi oppdaget at det var en tarantella i vasken og firebeinte dyr rett utenfor teltene våre ble jungellivet atter bekreftet. Vi møtte Waorani-folket, lærte om deres kultur og dagligliv, danset med dem, ble giftet bort, malt med achote, padlet kano, hørte om legender, badet i et vannfall, lærte om jakt og

skjøt pil med blåserør, gikk på nattvandring og fant ut at vi var 100 meter unna en puma, badet i elva, lærte ecuadorianske kortspill på kveldene og lagde mat på waoranisk vis. Dette var noen av de mange tingene vi opplevde i jungelen. Det pøsregnet igjen da vi skulle dra tilbake i to timer med kano. Men det satte ikke en stopper for den glade gjengen vi er, men det begynte å gå innover oss at vi nå var på tur hjem igjen.

Reisebrevet er skrevet av Mari Skumsrud Børresen, elev ved Fokus Latin-Amerika i 2015/2016


10 FELLESTUR TIL KINA

(NI HAO!) Som fast tradisjon reiser hele skolen til Kina, der vi alltid finner vi nye og spennende opplevelser. Denne gang stĂĽr den vestlige Sichuan-provinsen for tur!


11 Den 71m høye buddhaen i Leshan er bare noe av det vi opplever i fortryllende Kina.

V

ELKOMMEN TIL KINA og en annerledes opplevelse. Turen går til det ville og vakre fjellområdet I Vest-Sichuan, godt krydret med kulturelle opplevelser og en verden du neppe ville oppdaget på egenhånd. Vi besøker historiske steder, pandasenteret, kjempebuddhaen, opplever gamle tibetanske landsbyer og vandrer på det hellige verdensarvfjellet Mt. Emei. I løpet av oppholdet gjør vi oss også kjent med den moderne storbyen Chengdu – som har vært et av vest- og sørvest-Kinas kulturelle sentre i 2000 år. Vel fremme i Sichuan-provinsen blir vi møtt av lokale guider og turen går til et gjestehus i Chengdu. Der fordeler vi rom før kveldens velkomstmiddag på en Sichuan-restaurant sammen med vertskap vårt i Kina. Hovedmålet for ankomstdagen blir å lade batteriene før de neste intense dagene med mange kontrasterende inntrykk. Vi våkner til den første dagen i Chengdu, som også er pandaens hjem. Da hører det med at vi besøker Giant Panda Breeding Center og lærer mer om pandaens utfordringer. Lokale eksperter forteller om pandaen og hvordan vi kan bidra til å gi den et best mulig miljø å bo i. Verdens vernearbeid for kjempepandaer har hjulpet, og nylig ble pandaen tatt bort fra lista over verdens truede dyrearter. Det nytter! Videre besøker vi Leshan Giant-Buddha, en 71-meter høy skulptur som er hugget inn i fjellet med blikket rettet mot Tang-dynastiet. Du kan


12 FELLESTUR TIL KINA

gå fra Buddhas hode og ned til føttene hans på den ene siden av klippen, og opp igjen på den andre siden. Tre timer fra Chengdu finner vi Mt. Emei. Dette fjellandskapet har vært på verdensarvlista siden 1996, vel fortjent på grunn av dets vakre landskap, spennende naturfenomen, og siden fjellet er et viktig, hellig buddhistisk sted. Du kan få en helt uforglemmelig opplevelse på den åtte-ni timer lange vandringen til toppen. Om fotturen skulle bli for heftig, kan deler eller hele turen tas med buss. Toppen rager 3079 meter over havet og er et av Kinas fire hellige buddhistiske fjell. Det er mer enn 5000 ulike arter av planter og dyr på Mt Emei, og er du heldig får du se aper krysse fjellstiene. Vi overnatter i gjestehus på 2480 meter over havet, og hviler til neste dag hvor vi står opp tidlig for en fabelaktig soloppgang. De neste dagene på Mt. Emei og tilbake i Chengdu blir det åpent for egne aktiviteter, så her står du fritt til å utforske blant annet taichi i Folkets

Park, markedene i Jinli-gaten eller den enorme handlegaten Chunxi. Mulighetene er mange! Vi fortsetter programmet og tar turen til Zhonglu, med stopp i Yingxiu som i 2008 ble hardt rammet av et jordskjelv som målte hele 8,0 på Richters skala. Vi lærer om naturkatastrofen og hvordan lokalbefolkningen sakte men sikkert har kommet seg tilbake til hverdagen. I Zhonglu blir vi innlosjert i vertsfamilier, lever som tradisjonelle innfødte og får førstehånds forståelse for hvordan man lever i denne delen av verden. Det venter besøk på ”Forest School”, markene, i landsbyhusene og utsiktstårnet, og vi tar turen via den gamle landsbyløypa opp til det hellige fjellet og ser nærmere på tibetansk arkitektur. Vi lærer om lokalt håndverk og flaggmaling. I Mozidalen kan vi besøke en 78 år gammel håndverker som har bodd her hele sitt liv, høre hans historier og se hvordan han arbeider. Det blir mulighet for en tur opp i utsiktstårnet, som også har sin historie.

Vi er opplagte og klare for en kulturopplevelse når vi neste dag besøker de gamle byene Suopo og Buke. Her bor den tibetanske urbefolkningen, og området er kjent som ”The Kingdom of Thousands Diaolou” – de tusen vakttårns rike. Fra gammelt av måtte hver familie som har en mann boende hjemme bygge et vakttårn i tilfelle krig. Buke ligger langt borte fra hovedveien og folkemengdene. Folket her bor i fredfulle og harmoniske omgivelser, og er langt fra krigerske. Etter frokost neste dag returnerer vi til Chengdu og bruker tiden i byen til å kjenne på kontrastene til det fredelige tibetanske livet vi har opplevd dagene i forveien. På kvelden møtes vi for avslutningsmiddag, der vi mentalt klargjør oss for hjemreise. Kanskje gleder vi oss, og kanskje kommer returen alt for brått etter alle disse opplevelsene i en verden helt ulik vår egen.


FELLESTUR TIL HOVDEN 13

Med ski på beina i snøparadis! Hele skolen stikker til fjells på Hovden! Her er vi garantert et snørikt eventyr og mange skiaktiviteter. Om frosten biter seg fast er det også kos med varm kakao og en dukkert i bassenget...

Vi drar en hel uke på hyttetur til Hovden. Her har vi ikke under­visning inne, men er i aktivitet ute (det blir alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være ute i snøen hele dagen). Du kan drive med alpin­sport; slalåm, brettkjøring, utfor, akebrett, lang­renn i fine preparerte løyper og skileker for store og små. Hovden skisenter har 16 nedfarter, egne skogsløyper, snow­board­park med half pipe, bigjump og funboxer, og varm­ estue. Her er det også 11 preparerte langrenns­ løyper i 800-1250 moh. Og du kan også få stå på skøyter. Etter en dag med ski, kan du besøke badeland med stort inne- og uten­dørs­basseng (30 grader), stor vannsklie, sauna, boblebad og solarium. Om kveldene samles vi i peisestua og slapper av og spiller spill.


14 LINJE

Mat med smak av verden: India

I alle verdens retter fins et hav av smak! Ønsker du et variert og innholdsrikt år fullt av gode (smaks)opplevelser? Dette er linjen er for deg som er nysgjerrig på matverdenen. Lær nye triks og imponer familie, venner, kjæreste – og ikke minst deg selv! Du trenger ingen spesielle forkunnskaper, så lenge du ønsker å lære! Og husk: Å lage mat sammen med andre knytter bånd og åpner dører. Studietur: Ca. 3 uker til India

HØSTSEMESTERET Vi blir godt kjent med hverandre, samtidig som vi lager spennende retter av smakfulle og sunne råvarer. Allerede i september deltar vi på matfestival her på Bømlo. Utover i semesteret gir vi oss i kast med en rekke varierte aktiviteter, der vi blant annet lager treretters meny ute i vakker vestlandsnatur, arrangerer Masterchef på kjøkkenet, og har temadager om italiensk mat og andre emner. Vi stikker på fisketur og sopptur, for deretter å lage deilige måltid av den kortreiste maten vi har hentet selv. Gjennom tilberedning av kreative retter har vi det gøy og lærer samtidig! I høstsemesteret arrangerer vi også restaurantdag på skolen, og arbeider med mat som er inspirert fra både inn- og utland. Det årlige julebordet vi steller i stand for hele skolen er et spennende førjulsprosjekt. Her tar vi vare på våre norske tradisjonsretter og lærer å lage vårt eget pinnekjøtt fra grunnen av!


LINJETUR Gled deg til en treukers eventyrlig reise til India! Her skal vi virkelig boltre oss i herlige smaksopplevelser og oppleve dette fargerike og spennende landet! India har et unikt og verdenskjent kjøkken. På linjeturen får du muligheten til å lære å lage ekte indiske retter sammen med lokale innbyggere. Å lage mat sammen er inngangsporten til å bli kjent med landet og menneskene. Vi skal også bo noen netter sammen med de lokale og hjelpe dem i dagliglivet. På reisen får vi oppleve en mangfoldig kultur og en fantastisk natur. Tigersafari og spennende opplevelser venter! Vi har også fokus på å gjøre reisen vår etisk, og har som mål å gi noe positivt tilbake til lokalsamfunnet. Vi bidrar derfor med frivillig arbeid, noe som er givende både for de lokale og oss selv. Dere er selv med på å bestemme hvordan reisen vår skal bli, og sammen lager vi turen og opplevelsene underveis.

India er et land med store kontraster, og linjeturen kommer nok til å gjøre inntrykk. Du vil garantert sitte igjen med uforglemmelige og fantastiske minner. VÅRSEMESTERET Vi drar på en «road trip» med fokus på vår gode, lokale matkultur. Underveis besøker vi kanskje et bryggeri, prøver ut smalahove, eller hilser på en lokal osteprodusent. De gode råvarene vi skaffer på turen bruker vi til å tilberede et smakfullt måltid. Vi jobber også med et prosjekt der bærekraft står i fokus. Her er vi blant annet nysgjerrige på begreper som «dumpster diving» og «dumpster food», hva er fordeler og ulemper med denne trenden? I forbindelse med skolens fredsfestival lager vi mat fra andre kulturer, og kanskje lar vi resten av skolen få en liten smakebit av India? Vårsemesteret preges videre av varierte, praktiske aktiviteter på kjøkkenet. Som elev hos oss blir DU hørt, og du får anledning til å påvirke hva vi finner på.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Eva Engevik eva@bomlo.fhs.no


16 LINJE

Digital Workshop: California

Digital kreativitet til "next level" Vår hverdag er uten tvil digital. Her får du en innføring i alt fra app-design til basic programmering av dataspill. Hvilke apper og verktøy eksisterer, og finner vi nye behov å dekke? Vi jobber prosjektbasert for å få erfaring innen problemløsning, produksjon og presentasjon. Studietur: 2 uker til California

HØSTSEMESTERET Vi lærer basisen innen flere felt, fra apputvikling, animasjon, programmering og webdesign til å bygge dataspill i ulike skalaer. Vi forsøker å skape neste YouTube-fenomen og lærer hvordan vi kan bruke sosiale medier for å nå ut til publikum. Du får en smakebit av alt for å kunne fordype deg i ett felt i slutten av året. Vi arbeider i team med konsept, design og produksjon av egne produkter innen våre respektive interessefelt. Programvarer som GameMaker: Studio, Unity 3D, Inkscape og GIMP blir de viktigste byggeklossene for raskt å lage grunnlag for apper, animasjoner, interaksjon og spill. Det blir hovedsakelig praktisk arbeid på denne linja, men vi går også inn på hvordan teknologi har forandret måten vi lever og kommuniserer på. Hvordan har dette enorme spranget påvirket oss og hvor er vi på vei? Her blir det rom for diskusjon rundt relevante temaer som etikk, kommunikasjon og bærekraft. Innimellom jobber vi med innholdet på linjeturen.


LINJETUR California, USA. Første stopp er Silicon Valley, San Francisco. Mye av dagens informasjonssamfunn har sitt utspring her. Her ligger mange tone­ angivende amerikanske IT-selskaper, som Google, Apple, Facebook og HP, samt en rekke store spill­ selskaper. Vi prøver å få innpass i disse teknologi­ miljøene, med besøk hos både større og mindre aktører. Hva er historien deres, og hvor tror de veien går videre? Det blir naturligvis et besøk på The Tech Museum of Innovation, som byr på interaktive utstillinger om alt fra roboter til genspleising. Et av verdens aller beste universiteter innen computer science, Stanford University, ligger i Silicon Valley og er også vel verdt et besøk. På siden av det faglig relevante, kan San Francisco by på fornøyelses­parker, komiklubber, konserthaller, teater og omvisning på den legendariske fengselsøya Alcatraz. Videre på vei mot LA tar vi en analog pause og camper i Big Sur, et landskap med gigantiske redwoodtrær, klipper, åpent hav, fjell og surfe­ vennlige strender. Vi sover under stjernene og lever

ekte amerikansk campingliv før veien går videre sørover mot blockbusternes hjemby. I Los Angeles tilbringer vi en dag i fornøyelses­ parken Universal Studios, som huser attraksjoner fra film- og serieverdener som Jurassic Park, Harry Potter og The Walking Dead. Englenes by er også base for en rekke store og små spill­ selskaper og nettsamfunn, som blant annet Activision, Riot, Dice og Buzzfeed – og vi ønsker å besøke flere av disse kreative og innovative miljøene. LA byr i tillegg på muligheter for kjendis­spotting i Hollywood, og attraksjoner som Hollywood Walk of Fame, Venice Beach, Santa Monica Pier og mye, mye mer. VÅRSEMESTERET Vi deltar på Global Game Jam 2018 i Bergen, der vi lager dataspill i lynfart i fellesskap med andre. Siste del av skoleåret vil vi fordype oss i et prosjekt. Du velger selv hvilken plattform du vil jobbe på, og hva målet med oppgaven er. Her er det mulig å jobbe med reelle organisasjoner og å starte elevbedrift – om prosjektet passer for det.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Bjørg Hus bjorg.hus@bomlo.fhs.no


18 LINJE

Fokus: Afrika

Afrika viser sine mange sider Afrika er så uendelig mye mer enn slik det fremstår i nyhetene. Afrika er tårer og smil, tøffe stunder og herlige stunder, og det er alt imellom disse ytterpunktene. Det skal vi finne ut. Gjennom møter med mennesker og stammer, overnatting i jordhytter, lek med barn, rafting på Nilen og snorkling på Zanzibar, opplever vi at Afrika er langt fra bare svarthvitt. Studietur: 4-5 uker til Afrika

HØSTSEMESTERET Vi starter skoleåret med en gjennomgang av landene og prosjektene vi skal besøke. Hva er historien til Uganda, Kenya, Tanzania? Hvordan henger samfunnet sammen? Henger det i det hele tatt i sammen? Det handler om politikk og hverdag, folket og framtida, dypere innblikk i Afrika. Vi skal også arrangere en solidaritetsdag, der vi samler inn penger til diverse prosjekter i Afrika og Latin-Amerika. Det er en stor opplevelse å overrekke midler til barnehjemmet du selv har vært med på å samle inn til! LINJETUR Vi skal på en 4-5 ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania (Zanzibar). Underveis skal vi oppleve hvordan det er å leve ute på landsbygda, der vi bor i jordhytter. Her får vi føle på virkeligheten til mange afrikanere. Vi reiser også til Nilens kilde og rafter, utfordrer oss selv til strikkhopp, besøker den altfor


virkelige slummen, og drar på safari. Den siste uken tilbringer vi på Zanzibar ved Det indiske hav, der vi får sand mellom tærne, snorkler og slapper av. Kanskje får vi svømme med delfiner? På turen skal vi se innom flere spennende prosjekter og organisasjoner. Vi besøker barnehjem - hvor vi kan se at frivillighet og gode intensjoner hjelper, vi besøker skoler - og får et viktig innsyn i en hverdag som er fjern fra den vi er vant med, og vi skal oppleve arbeidet til et HIV/Aids-prosjekt. Vi har noen faste «hjertesaker» vi stopper opp ved, for eksempel barnesoldatprosjektet i Uganda og barnehjemmet Maisha Mema i Kenya, men dere må gjerne komme med innspill til andre prosjekter vi kan besøke. Vi bestemmer nemlig sammen hvordan reisen vår skal bli, og sammen lager vi turen og opplevelsene underveis. Linjeturen blir en lang reise fysisk sett, men også garantert en vel så lang indre reise.

Du vil nok oppleve at du ikke kan redde verden, men at du kan gjøre en viktig forskjell for noen! VÅRSEMESTERET Etter jul blir det gjennomgang og bearbeiding av Afrika-turen vår. Videre utover våren vil vi, gjennom ulike former for prosjektarbeid, sette oss bedre inn i Afrika generelt. Vi ser også nærmere på situasjonen i Midtøsten og ellers i verden. Hvordan kan vi fremme menneskerettigheter? Hva skjer i kampen om ressursene, miljøpolitikken, forholdet Norge – verden? Vi arrangerer også en frivillig «walk about». Målet er å reise ut for å samle inn penger til en organisasjon, uten å bruke penger på hverken transport, overnatting eller mat. Som elev ved Fokus Afrika vil du lære like mye om verden som om deg selv, og du kommer til å delta aktivt i arbeidet for fred og solidaritet – både her hjemme og der ute.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Kjetil Berger Falk kjetil@bomlo.fhs.no


20 LINJE

Fokus: Latin-Amerika

Opplev Latin-Amerikas mange kontraster Latin-Amerika er et kontinent fylt av kontraster. Dagliglivet i millionbyene er helt annerledes enn i en liten landsby i Andesfjellene eller dypt inne i Amazonas, og ulikhetene er store mellom fattige og rike. Hvor store forskjellene er skal vi selv få inntrykk av gjennom spanskstudier i Quito, frivillig innsats blant urinnvånere i Andes og besøk hos Huoarani-folket i Amazonas. Sammen opplever vi det ekte Latin-Amerika. Studietur: 4 uker til Ecuador

HØSTSEMESTER I november reiser vi til fantastiske Ecuador, et land fullt av sosiale og geografiske kontraster. For virkelig å forstå dette landet bruker vi tiden før linjeturen på å fordype oss i Latin-Amerika. Vi fokuserer på de temaene dere elever selv interesserer dere for. Målet er å forberede oss til den virkeligheten som møter oss på linjetur. Det vi vet om Latin-Amerika fra skole og nyheter blir fort for lite. Visste du for eksempel at bønder i Bolivia kjemper for å fjerne assosiasjonen mellom kokablader til tradisjonelt og rituelt bruk og kokain? Ante du at ecuadorianske kristne arrangerer bønnemøter på toppen av fjellene, en arv fra inkatiden der de stedene som var nærmest solen var hellige? I tillegg går vi langt tilbake i historien og lærer om kulturene som eksisterte i Latin-Amerika før aztekerne, mayaene og inkaene. For å forstå rasismen og den sosiale ulikheten som er så tydelig i Latin-Amerika, jobber vi med temaer som militærdiktatur, statskupp


og koloniarv. Bømlo Folkehøgskule ønsker å vise solidaritet med menneskene i de landene vi besøker, og arrangerer både solidaritetsdag og matfestival i september. Dere som er elever på Fokus: Latin-Amerika er sterkt involvert i planleggingen og gjennomføringen av disse. LINJETUR På linjetur til Ecuador opplever du LatinAmerikas kontraster på nært hold. Du bor hos en middelklassefamilie mens du studerer spansk i Quito, du gjør frivillig arbeid i en Kichwa-landsby høyt oppe i Andesfjellene, og i Amazonas besøker du Huoaraniene. Du vil også få se hvordan oljeutvinning har ødelagt store deler av den sårbare jungelen. I Ecuador kommer du tett innpå lokal kultur og tradisjoner. Kanskje vil du smake grillet marsvin, eller prøve en ny eksotisk frukt hver dag? I tillegg kan du prøve zip-lining og rafting, og i et land med aktive vulkaner er det mange naturlig varme kilder å bade i.

VÅRSEMESTER Når vi kommer tilbake fra linjetur opplever vi at engasjementet vårt har økt. Nå har vi sett miljø­ødeleggelser og urettferdighet på nært hold, og vil gjerne vite hva vi kan gjøre. Derfor brukes vårsemesteret på fordypning i blant annet utviklingshjelp, miljøproblematikk, menneske­ rettigheter og demokratisering. Du lærer om nord/sør-problematikk og får dypere kunnskap om hvordan norske og internasjonale bistands­ organisasjoner jobber for å gjøre verden til et bedre sted. Selv får du mulighet til å bidra gjennom valgfag som for eksempel Fredsfestival og Bærekraft. Fredsfestivalen arrangeres over to dager mot slutten av skoleåret, og temaet velges av elevene. Vi arrangerer også «walkabout», en firedagers reise hvor målet er å samle inn penger til en selvvalgt bistandsorganisasjon uten å bruke en eneste krone på deg selv; hverken på mat, overnatting eller transport. Som elev på Fokus: Latin-Amerika vil du få utvikle ditt eget engasjement i samarbeid med andre. Det er viktig for oss å gi deg den faglige tyngden du trenger for å gjøre en forskjell i de sakene du brenner for!

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Bjørnar Urang Funderud bjornar@bomlo.fhs.no


22 LINJE

Down Under: Australia

Å gå i fotsporene til aboriginere Australia. Kjent for kenguruer, koalabjørner, Bondi Beach, Crocodile Dundee og operahuset i Sydney. Men kontinentet byr på så uendelig mye mer. På denne linjen utforsker vi ulike sider av Australia – både på godt og vondt – med hovedfokus på urfolket aboriginene. Hvordan har de levd? Hvordan lever de i dag? Hva kan vi lære av denne 50.000 år gamle kulturen og andre urfolk? Studietur: 3 uker i Australia

HØSTSEMESTER Hva er et urfolk? Vi begynner skoleåret med å gjøre oss kjent med ulike begreper og verdens urfolk generelt. Deretter sikter vi oss inn på Australia, og fordyper oss i aboriginene. Vi «reiser» tilbake i tid og ser på hvordan dette urfolket mente verden ble til i «The Dreamtime». Hvordan levde de frem til James Cook kom til landet i 1770, og Australia ble «tatt» av England? Hva har skjedd med aboriginene etter den tid? Hva menes med «The Stolen Generation»? Vi jobber kreativt, praktisk og teoretisk med ulike oppgaver, der vi blant annet bygger våre egne hytter med naturmaterialer, lager og smaker på noen av urfolkets matretter, og prøver oss som kunstnere – inspirert av aboriginene. Innimellom forbereder vi oss også på turen «down under», og lærer om stedene vi skal besøke.


LINJETUR Fra Adelaide sør i Australia drar vi først til Kenguru Island, av mange omtalt som Australias Galapagos. Her møter vi kenguruer, koalaer, wallabyer, pingviner, sjøløver, maurpiggsvin, et yrende fugleliv og et overveldende naturlandskap. Tilbake i Adelaide, legger vi så ut på en over 1500 kilometer lang roadtrip til Alice Springs – en av Australias mest isolerte byer midt inne på kontinentet. Underveis får vi virkelig oppleve den store og øde villmarken. Vi sover ute under åpen himmel, har måltider rundt bålet, og lærer om dyre- og plantelivet tett på oss. Her får vi også kjenne på kroppen hvordan urfolket hadde det da de levde i villmarken, noe som bare forsterkes av aboriginene vi møter rundt bålet og på besøkene våre til eldgamle boplasser, grotter med fantastiske hulemalerier og aboriginenes hellige sten – fjellformasjonen Uluru. Fra Alice Springs flyr vi til Sydney, der vi er storbyturister og tar for oss av den flerkulturelle smeltedigelens mange attraksjoner.

VÅRSEMESTER: Vi tar med oss erfaringene fra Australia-turen inn i klasserommet, og ser på hvordan urfolk som maoriene og våre egne samer lever i dag. Vi sammenligner urbefolkninger verden over, ser på forskjeller og likheter, kunsten og musikken. Har de blitt integrert eller assimilert? Hva kan vi lære av historiene deres og dra nytte av i dag? Undervisningen krydrer vi med en rekke spennende aktiviteter. Blant annet lærer vi oss haka og poi – tradisjonelle maori-danser fra New Zealand, vi lager linoleumssnitt inspirert av treskjæringene til maoriene, og vi tar med oss lavvoen og prøver å leve som nomader ute i vestlandsnaturen.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med lærer: Heid Rannveig Reinsnos heid@bomlo.fhs.no


24 LINJE

Friluftsliv: Sør-Afrika

Naturopplevelser både over og under ekvator For deg som ønsker et år fullt av aktivitet og naturopplevelser! Vi padler havkajakk, går fjell­ turer, er ute i båt, reiser på brevandring, klatrer inne og ute, går på skiturer og overnatter i telt, hytte og snøhule. Hva med strikkhopp, eller bølge­ surfing? Mulighetene er mange – og du er med og bestemmer hva vi skal gjøre! Vi lover deg fantastiske naturopplevelser og utfordringer i variert og storslagen natur! Studietur: 3 uker i Sør-Afrika

HØST- OG VÅRSEMESTERET Klasserommet vårt har ingen vegger, vi bruker heller havet, fjella, breen og skogen. Bømlo er vår basecamp, tusen øyer og Vestlandets vakreste skjærgård, et perfekt utgangspunkt for spennende og varierte naturopplevelser, både til lands og til vanns. I nærområdet vårt har vi alt fra åpent hav til kvasse tinder og isbreen Folgefonna. Dette er mulighetenes år! Sammen legger vi opp året slik at dine turdrømmer blir realisert! Skolen har innendørs klatrevegg der vi lærer oss det grunnleggende. Nord på Bømlo finner vi noen av Norges fineste klatreruter på blankskurt granitt og bare en time unna ligger Haugalandsveggen med 1000m2 innendørs klatrebonaza. Alle får muligheten til å ta ”Brattkort”. Alle får ta NPFs grunnkurs i havkajakk og får ”Våttkort”. Øyriket Bømlo byr på alt fra stille beskytta farvann innaskjærs, til det buldrende storhavet – rett utenfor døra. Få ting er som å gli stille gjennom speilblank sjø, få øye på sjøfugl før de får øye på deg, eller padle rett gjennom


bølgene og kjenne vannet fosse rundt kajakken. Kanskje vil du lære deg eskimorulle? Vi reiser til isbreen Folgefonna og vandrer blant eventyrlige formasjoner av tusen år gammel is. Vi kan gå ned i sprekker og komme ut helt andre steder. Vi klatrer bratte vegger med skikkelig isklatreutstyr. Vil du lære deg bølgesurfing? Da tar vi turen til Karmøys hvite strender. Senere får du prøvd i Sør-Afrika. Vi pakker sekken og går på fjellturer, noen ganger på dagsturer, andre ganger i flere dager. Vi overnatter i telt, lager mat på primus og bål, og lærer å klare oss selv. På vinteren reiser vi på skiturer til fjells. Vi overnatter i telt, snøhule og hytte. Vil du gå i slakt terreng eller mot den bratteste toppen, for så å suse ned igjen? Vil du lære mer om snøskred? Vi fokuserer på turer etter evne og trygg ferdsel.

På våren blir det mere klatring og padling, fotturer eller båtturer i skjærgården. Våren er en vakker tid på Bømlo! I løpet av året får du muligheten til å ta kurs i fridykking og båtførerprøven her på skolen. Mulighetene er mange og du er med å bestemme. LINJETUR I november reiser vi til det sørlige Afrika! Vi starter turen med fantastisk rafting i Victoria Falls i Zimbabwe og overnatter på bredden av Zambesi. Vi reiser på safari i nabolandet Botswana og våkner til løvebrøl på savannen. I Sør-Afrika blir det fantastiske fjellturer, klatring, surfing, rapellering, juvvandring, strutseriding, strikkhopp, grottevandring, slumbesøk, besøk av fangeøya Robben Island og masse mer.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Øyvind Rolfsnes-Flock oyvind@bomlo.fhs.no


26 LINJE

Teaterproduksjon: New York

Fra Bømlo til Broadway Elsker du teater og ønsker å lage gode forestillinger? Lyst til å jobbe kreativt og målrettet for å utvikle deg som skuespiller? Ta del i inspirerende læring med et eventyrlig og velregissert år på teaterlinjen på Bømlo Folkehøgskule! Studietur: 2 uker New York

HØSTSEMESTERET På denne linjen jobber vi med alle sider av teaterproduksjon. I høstsemesteret fordyper vi oss i monologer, kroppsspråk, ansiktsuttrykk, stemmebruk, sang, rolleutvikling, status, bærekraftig økoscenografi, og det blir mye improvisasjonsteknikk. Vi setter også opp en monologforestilling sammen med Bømlo kulturskule, en egen barneforestilling, og vi preproduserer hovedoppsetningen vår i vårsemesteret. I denne preproduksjonen utvikler vi blant annet forestillings- og scenografikonsepter, tema, lyd- og lysdesign, samt produksjons- og øvingsplaner. Innimellom får vi også tid til å planlegge linjeturen til New York, og en hel uke jobber hele skolen med vår felles revy som vises for foreldre.


LINJETUR På linjetur til New York leter vi etter gull i metropolens svært så mangfoldige teater- og musikalunivers – en verden som spenner fra de store, kjente publikumsmagnetene på Broadway til mer obskure gratisoppsetninger på små scener i anonyme bakgater. Er vi skikkelig heldige, møter vi kanskje en av de store stjernene mens vi henger på stagedoor? Vi skal se mye teater på turen. Nesten hver kveld. Men, vi skal også ta oss god tid til å være turister. Nattevandring til topps i Empire State Building, besøk på Coney Island, sjekk av 360-graders utsikten på Top of the Rock, båttur rundt Manhattan, omvisning på Lincoln Center for The Performing Arts; her er det bare å velge og vrake. I tillegg til slike klassiske turistaktiviteter, søker vi naturligvis også de litt mer autentiske Big Appleøyeblikkene – både på egenhånd og sammen med en lokalkjent norsk-newyorker.

VÅRSEMESTERET Nå gir vi gass for fullt med hovedproduksjonen vår. Enten er dette et spennende og aktuelt drama vi har valgt selv, som vi setter opp i det lokale kulturhuset, eller så er det et blodferskt, nyskrevet stykke vi er blitt tildelt i regi av «Den unge scene». Da får vi spille stykket på selveste Den Nasjonale Scene i Bergen, sammen med et knippe andre unge teatergrupper! I forberedelsene til premiere følger vi produksjonsplanen vi har satt opp, og lærer replikker, legger regi, fastsetter arrangementet, og lager lydeffekter. Hver elev har oppgaver utover rollen sin i stykket, med funksjoner som produsent, scenograf, lysdesigner, lyddesigner, kostymedesigner og inspisient. Etter vel overstått forestilling og skolens fellestur til Kina, venter flere ulike kortkurs – der vi fordyper oss i ulike emne som gjør oss til enda bedre skuespillere og teaterprodusenter.

KONTAKT Dersom det er noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer: Runa Våge Krukhaug runa@bomlo.fhs.no


28 VALGFAG & FELLESFAG

Frihet til å velge... Vi tilbyr varierte valgfag innenfor samfunnsfag, friluftsliv, kreativitet m.m. Hvilke valgfag det faktisk blir hvert år kommer både an på hvilke lærere vi har, og hva elevene ønsker seg.

M

ANGE AV VALGFAGENE er i tråd med vår solidariske profil. Som eksempel kan vi nevne REDD BARNA, BESØKSVENN, RETTFERDIG, FREDS- OG ORGANISASJONSARBEID OG MILJØ OG BÆREKRAFT. Siden det er viktig å sette ord på sine idéer og verdier blir DEBATT et naturlig fag og dets teknikker et essensielt kunnskapsverktøy. Her får du utfordret språk, engasjement og ideologi. Alt kan diskuteres, både forskjellige politiske tema, film eller hverdags­ utfordringer. Kanskje du blir mer sikker i dine saker? Vil du ha opp pulsen velger du IDRETTS­ AKTIVITETER, om det er fotball, håndball, volley­ ball, dans, styrke, cross fit, besøk på trenings­ studio, basseng eller skøytebane er opp til hva elevene vil engasjere seg i. Er scenen ditt rette element, kan du utfolde deg gjennom SANG, MUSIKK eller TEATER. Om det er å terpe sangteknikk, konkurrere freestyle, lære deg et instrument eller starte band er opp til deg. Vi kan utfordre latter­musklene i teatersport, øve inn og fremføre kjente monologer eller stykker fra musikal, teater eller film. Nærmiljøet er perfekt for FRILUFTSLIV. Vi padler kajakk, klatrer, rappellerer og går på turer. Like ved skolen finner vi ei ekte gullgruve! SMAK AV NATUR kombinerer den samme vakre naturen,

men inviterer smaksløkene med. Vi plukker sopp og lager deilig soppsuppe i skogen. Det kan bli stekte lappekaker på et svaberg eller nygrillet ørret som du har fisket selv på fjellet. Kanskje sanker vi blåskjell, leter etter ramsløk, bær og andre godsaker rett fra skogen. Vil du mane frem "handymannen" i deg har vi et eget VAKTMESTER-FAG. Det betyr ikke at du skifter lyspærer en gang i uken, men det kan by på mange forskjellige oppgaver i og rundt skolen, enten det er å bygge hønsehus eller felle trær, flytte sauer eller drive vedlikehold på hus og båt. Det blir garantert mye å gjøre og ulike verktøy å ta i bruk. Om du heller vil uttrykke deg gjennom mer KREATIVE FAG er det ingen problem! Her kan vi lære tradisjonelt håndarbeid som strikking, hekling og søm. Kanskje vi utforsker CosPlay og designer kostymer? I tråd med miljøengasjementet er det naturlig å lage nytt av gammelt, både klær, møbler, kunst og andre ting. Det er i stor grad opp til hvilke uttrykk og teknikker elevene engasjerer seg i. Det er også mulighet til kreative uttrykk i DATA eller på kjøkkenet der vi setter fokus på alt som er SØTT OG GODT.


29

Som tidligere tema kan vi nevne EI VERD – ULIKT ANSVAR?, VÅR FELLES FRAMTID, EKSTREMISME og ROM FOR TOLERANSE. Du kan lese mer om tidligere Fredsfestivaler på våre hjemmesider. FELLESFAG på Bømlo FHS er stort sett organisert som prosjekt. Det blir TURER i friluft, til vanns og på land både sommer og vinter, skitur med overnatting på HOVDEN, SOLIDARITETS­DAG og FREDSFESTIVAL, REVYUKE, MAT-DAGER, KREATIV UKE og JULEVERKSTED.

De som skal til Latin-Amerika vil ha ekstra nytte av SPANSK, men det er selvsagt rom for alle å lære mer av dette fasinerende språket. Det passer like fint om du har kunnskap fra før, eller om du er helt fersk. Bømlo Folkehøgskule lager hvert år en ÅRBOK/ ÅRFILM, og du er med på å forevige deres fantastiske år. Hvert år arrangerer vi FREDSFESTIVAL, og de som vil være med å forme årets festival kan ha det som eget valgfag. Selv om alle elevene er med på å arrangere Fredsfestivalen, er det en komité som jobber litt ekstra med dette. Festivalen arrangeres på våren. Da inviterer vi kjente og ukjente forelesere, organisasjoner, politikere og fagfolk, og deler ut vår egen fredspris. Til festivalen kommer besøkende fra barnehager, barne- og ungdomsskoler, videregående skoler, folkehøgskoler og studenter. I to dager yrer skolen av aktiviteter i fredens tegn og det hele avsluttes med en solidaritetskonsert.

Gjennom året har vi ulike LØRDAGS­­SEMINAR. En del av lørdagsseminarene er knyttet opp til prosjektene og linjene, mens andre lørdager får vi besøk av organisasjoner eller mennesker som har noe å gi oss innenfor forskjellige tema. Hver mandag har vi UKESTART MED REKTOR, hvor elevene har en time med Magne for å ta opp små ting fra hverdagen, eller store ting fra livet og verden i rundt oss. Vi har også en time med sang i uka, og en time med fellesfag der ulike temaer blir belyst. I løpet av året får du tilbud om BÅTFØRERPRØVE, JEGERPRØVE og FRIDYKKERKURS, i tillegg til opplæring i bruk av skolens KAJAKKER og KLATREVEGG.

Du har også mulighet til å TA OPP FAG FRA VIDEREGÅENDE. Vi tilrettelegger og samarbeider med Bømlo Vidaregåande skule som hjelper deg å nå målet ditt, samtidig som du er en del av et fantastisk miljø!


30 PRAKTISK INFORMASJON

EN TYPISK UKE PÅ BØMLO FOLKEHØGSKULE Siden vi har mange ulike arrangement i løpet av året er det ofte variasjon i hvordan ukene forløper. Men noen faste innslag prøver vi å holde på: MANDAG: Ukestart med rektor, vask av hus og husmøte fram til lunsj. Fra 12.30 er det linjefag. TIRSDAG OG ONSDAG: Linjefag hele dagen. TORSDAG: Sang fram til kl 10.00, deretter valgfag. FREDAG: Fellesfag fram til kl 10.00, deretter valgfag. Les mer om valgfag på side 28 og 29. LØRDAG: Lørdagsseminar. Alle hverdager er det morgensamling kl 08:00. På lørdag starter morgensamlinga kl 09:00. Etter morgensamlinga er det frokost. Første timen begynner kl. 09:00 på hverdager og kl. 10:00 på lørdager. Vi spiser lunsj fra 11:30-12:30 på hverdager og middag kl 15:00. I helgen blir middagen servert kl 14:00. Kl 19:30 er det kveldsmat (kl 18:30 lørdag).

ALDERSGRENSE Ved Bømlo FHS har vi 18-års aldersgrense. Det vil si at du må fylle 18 år i løpet av høsten. Gjennomsnittsalderen er på vel 19 år. KOSTNADER Du betaler kr 2 000 i innmeldingspenger. Oppholdsutgifter skoleåret 2017/2018 er kr 67.500 for stort dobbeltrom og kr 62.500 for lite dobbeltrom. For enkeltrom er prisen kr 72.500. Oppholdsutgiftene blir betalt i 10 terminer. Du får tilbud om avtalegiro for denne betalingen. I begynnelsen av august betaler du kr 9 000,- for fellesturer, kopiering osv. Elever som slutter i skoleåret må betale for seks uker etter at de har sluttet. SKOLETUR Skoleturen til Kina kommer på ca. 17 000 kroner og betales 15. januar. Det vil bli alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Kinaturen.


31

LINJETURENE Er du elev ved Fokus: Afrika/ Latin-Amerika vil turen koste ca. 28 000,-. For Digital Workshop vil turen til California koste ca. 22 000,-. Turen til Sør-Afrika med friluftslivlinja vil koste ca. 30 000,-. For Down Under: Australia vil turen koste ca 35 000,-. For Teaterproduksjon: New York vil turen koste ca 19 000,-. Turen til India med Mat med smak av Verden vil koste ca. 20 000,-. I tillegg kommer kostnader for vaksiner og lignende.

LÅN OG STIPEND Alle elever kan søke stipend og eventuelt lån i Statens lånekasse for utdanning. REGLER FOR LIVET PÅ SKOLEN Et godt miljø krever regler. De to viktigste er: • Skolen skal være fri for rusmiddel. • All undervisning og fellesaktiviteter er obligatorisk.

Alle priser inkluderer reise, overnatting og de aller fleste måltider.

«Men... hvor finner vi BØMLO?» Øyriket Bømlo, helt vest i havet, er landfast med tunnel og bru, og ligger ca to timer sør for Bergen og en times reise nord for Haugesund. - Ekspressbuss og hurtigbåt har flere daglige avganger til Bergen, Haugesund og Stavanger. - Fra Oslo går det fly til Stord som ligger en halvtimes kjøring fra Bømlo. - Første skoledag arrangerer Bømlo Folkehøgskule henting av elever, bl.a. på Stord.

HVOR LANGT ER DET? - ca. 30 min fra Stord (buss/bil) - 1 t fra Haugesund (buss/bil) - 1,5 t fra Bergen (hurtigbåt) - 2 t fra Stavanger (buss/bil) - 1,5 t fra Oslo (fly + buss/bil) Ta kontakt med oss på telefon 53 42 56 50 eller per e-mail post@bomlo.fhs.no for mer informasjon om hvordan du kommer fram.


Reiselyst? Bli med oss! Bømlo Folkehøgskule har reisemål i hele verden, fra urgamle Kina til urbane New York Søknad til Bømlo Folkehøgskule: Gå inn på www.bomlo.fhs.no og fyll ut elektronisk søknadsskjema. Lurer du på noe, eller vil ha et inntrykk av skolen og lærerne, kan du kontakte oss på Tlf.: 53 42 56 50 eller E-mail: post@bomlo.fhs.no. www.bomlo.fhs.no

www.bomlo.fhs.no

Bømlo Folkehøgskule 2017 / 2018  

Katalogen for skoleåret 2017 / 2018. Bømlo Folkehøgskule har mange spennende linjer innen solidaritet, data- og spillprogrammering, teater,...

Bømlo Folkehøgskule 2017 / 2018  

Katalogen for skoleåret 2017 / 2018. Bømlo Folkehøgskule har mange spennende linjer innen solidaritet, data- og spillprogrammering, teater,...