NONSENSNA POEZIJA I MUDRE KOJEŠTARIJE - ZBORNIK PJESAMA 2021.

Page 1

Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

POEZIJA -1-

ZBORNIK PJESAMA


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Naziv NONSENSNA POEZIJA I MUDRE KOJEŠTARIJE

Autori: Grupa autora

Izdavač: Časopis „Sapphoart“ Portal „Očaravanje“ Uredništvo: Marija Juračić, prof. Zoran Hercigonja, mag.edu.inf. Josip Ergović, prof. Grafičko oblikovanje: Zoran Hercigonja,prof.

Lektori: Marija Juračić, prof. Josip Ergović, prof.

Naslovnica: Zoran Hercigonja,prof.

Digitalno izdanje Varaždin, 2021.

ISBN 978-953-8200-24-3

-2-


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NONSENSNA POEZIJA I MUDRE KOJEŠTARIJE ZBORNIK PJESAMA

-3-


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Uvodna riječ

ZZ

bornik „Nonsensna poezija i mudre koještarije“ je prvi hrvatski zbornik te vrste, pisan uglavnom hrvatskim jezikom, ali i jezikom autora iz drugih država. Knjiga je rezultat poetske igre koju su u vidu pjesničkog natječaja raspisali portal „Očaravanje“ i časopis „Sapphoart“. Rađena je s nakanom da se reafirmira nonsensna poetika, koja i u nas ima svoju umjetničku i kritičku žanrovsku povijest, ali zanemarenu. Pjesme smo podijelili prema vrsti nonsensa koji u njima prevladava. Izborno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: Marija Juračić, prof. Zoran Hercigonja, mag.edu.inf. Josip Ergović, prof.

Crtež: Zoran Hercigonja

-4-


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Nonsensna poezija

N N

onsensna poezija nije novìna. Carevala je ona i u srednjovjekovno doba na ponekom dvoru u izvedbi dvorske lude koja je svojim dvosmislenim stihovima, razigranom i hinjenom ludošću zabavljala kralja i dvor, te govorila istinu koja se bez posljedica mogla reći samo pod krinkom ludosti. Dvorska luda nije bila običan glumac iako je morala posjedovati i to umijeće. Ona je pažljivo gradila svoju ulogu i u njezinoj je ludosti često počivala mudrost. Iako nonsensna poezija nikada u nekoj književnoj epohi nije postala dominantna vrsta, ona se provlačila vjekovima pa i danas zauzima vidljivo mjesto u europskoj i hrvatskoj književnosti. Nonsensna poezija nije obična budalaština. Ona nije glupost. Ona ima tragove besmislenosti, ali, kako bi rekao Šekspir, u svakoj ludosti ima metode. Nonsensna poezija na poseban, začudan i otkačen način stvara poetski tekst. Njezina je semantika neuobičajena, naoko kaotična, njezin se jezični kod dešifrira drugačijim jezičnim ključem koji nema ništa od klasičnog načina građenja pjesme. Zbog svojih zaigranih, skakutavih, nelogičnih slika, slabe smislene povezanosti, nonsensna je poezija rado viđena u dječjem svijetu, gdje ne postoji nemoguće i gdje se sve može izvesti, gdje smisao i jezično pravilo postaju dio igre, dio poetske priče, jer mala djeca i stara djeca vole priče, vole smijeh i vole igru. Sve to nalaze u nonsensnom pjesništvu. Autori nonsensne poezije izmišljaju riječi koje nisu pokrivene smislom - en ten tini, savaraka tini… analogna tvorba riječi kosi se s jezičnim normama, odstupa se od standardnih jezičnih pravila, a ipak sve ostaje zaigrano, otkačeno, duhovito… Nonsensna poezija manipulira smislom, ali nije besmislena, ona manipulira jezičnim normama, ali nije nepismena. Njezine su slike nevjerojatne, ali uživamo u njima. Marija Juračić

-5-


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NONSENS SADRŽAJNE MUTACIJE Homo sapiens - Homo ludens - Homo nonsens

-6-


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

BESMISAO NAGLAVAČKE

NA NOS HODA HODAVDE

Sam nos ide, Ulicama hoda; S rinčicom u nosu, To je zadnja moda. Josip Ergović

Crtež: Zoran Hercigonja

-7-


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A N A S T J E LJ A

RASPEVANA PČELA

Pitala se jedna pčela da li bi zapevati smela? Pitao se labud beli zašto su medvedi tako debeli? Pitao se galeb s mora gde je taj hleb sa sedam kora? Pitala se i paunica jedna zašto je kamila toliko žedna? Pitao se maslačak žuti da li može biti crvene puti? A zapitala se i šljiva zrela da l’ je poludela ona raspevana pčela?

Crtež: Ljiljana Stjelja

-8-


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

ALEXANDER ABS DINOHERRSCHAFT Es ändert sich nun alles in der Politik! Denn schaut, was vor dem Reichstag sich hier tut. Ein lautes Stampfen hört man schon von weitem ja: Die Dinos kommen- keiner hat´s vorausgeseh´n. Minister und Regierung sehen, was nun kommt: Man nimmt die Beine in die Hand, und weg sind sie. Tyrannosaurus tritt nun ans Mikrofon: "Ein neuer Wind weht jetzt, ihr Leute, glaubt es nur! Es hat die Politik versagt, so ist es nun an uns. Wir Echsen machen besser, was ihr nicht geschafft. Nun schaut, ihr Abgeordneten, das neue Team!" Und angsterfüllt schaut man sich jetzt die Dinos an. Wer hätte wohl gedacht, was man hier alles sieht: Der Hesperornis, scheinbar ausgestorben, zeigt sich sichtlich stolz. Triceratops zeigt seine Panzerplatten, dass man staunen muss. Velociraptor eilt nunmehr zum Rednerpult! Nullstundenwoche ist´s, was jetzt wird eingeführt. Und Torten gibt´s auf Krankenschein, dass ihr es alle wisst!" Man jubelt ihnen zu, man klatscht und trampelt- und zu Recht.

Vladavina dinosaura U politici se sve mijenja! Gledajte što se pred parlamentom zbiva. Izdaleka se čuje glasno tapkanje: Dinosauri dolaze - to nitko predvidio nije. Ministri i vlada znaju što slijedi: Daju petama vjetra i bježe.

-9-


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama Sada tiranosaur prilazi mikrofonu: "Puše novi vjetar, ljudi, samo vjerujte!“ Politika je zakazala i sve je ostalo na nama. Mi gušteri radimo bolje sve što vi niste znali načiniti. Zastupnici, pogledajte samo novi tim! I svi, puni straha, gledahu dinosaure. Tko je samo mogao pomisliti što će ovdje vidjeti: Hesperornis, očito izumrli, vidljivo je ponosan. Triceratops pokazuje svoje zapanjujuće oklopne ploče. Velociraptor juri prema govornici! "Vi ljudi, svaka radna obaveza se ukida! Uvodi se radni tjedan od nula radnih sati. I uzmite na znanje da kolači idu na zdravstveno osiguranje. Obodreni plješću i gaze - s punim pravom.

Crtež: Ljiljana Stjelja

- 10 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A N T O N I J A Ž E LJ K A K A H L I K AUTOMOBIL Moguće je li je A je. Auto ljutito gazdi nogu hvata Na kočnicu je snažno stisne Gume škripe, auto vrisne Kvaka se ruci otvoriti ne da Gazdi dosta toga rata A kravatu još pričepiše i vrata. Prolaznika torba sve to gleda Pa izlogu samo mahne Čudnih ljudi usred grada Mobitel će dodat još malo jada. On je spreman i kad nije Pa se njemu niš ne krije. Učas svi će znati Kako auto ljutito svom gazdi Uvijek istom mjerom vrati.

- 11 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A N T O N I J A Ž E LJ K A K A H L I K

MOBITEL Džep se strese pa zapjeva Usred gužve tramvaj stade Gdje je, gdje je, ruka pita Pa se čudi Isto rade baš svi ljudi. Glasno pjesma dalje ječi Nasred poda torba kleči Ruka pipa puna jada Al' utihnu ta dreka iznenada. Po tramvaju zuri pogled Tko izgubi u tom boju I hoće li novi ogled Kad zapjevaju mobiteli u roju?

- 12 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A LJ O Š A Đ U G U M UTJEHA NONSENSA Od plodova mora noćnih sam gladan Moji emoji kažu da sam jadan Zbog plodova noćnih mora i stresa Treba mi utjeha slatkog i mesa. Ja doručkovat ću fileći pile A za desert ledoslada tri kile Zatim ću odmoriti na kauču Pa nek' u meni jauci stomaču. Kada se naspavam u inat gladi Jao svinjetini i čokoladi Nema utjehe bez slatkog i mesa Nema ni Poezije bez nonsensa.

- 13 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć LUDOST I MUDROST

Prodaje ludost mudrosti zjake, za bisernu nisku nudi joj dlake. A mudrost mudruje - sve se čini da svoju mudrost pred ludosti hini pa bisere mudrost pred ludost baci gledajuć’ hoće li privuć’ je mamci. A što će ludost neg’ bisere brati: ta nije svinja da si bisere krati. I sve tako, u manje od po sata, bljesne ludosti mudrost oko vrata. Zato se ponekad teško shvati koga ludost, a kog’ mudrost prati.

- 14 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć UPITAN JE CILJ Upitan je miš za ovogodišnji cilj. A on će: ni pet ni šest, već sedam vrsta sira mirisati. Upitana je ovca za ovogodišnji cilj. A ona će: sve u šesnaest do sedamnaest se ošišati. Upitana je koka za ovogodišnji cilj. A ona će: valjda štogod iz svega prokljuviti. Upitan je pijun za ovogodišnji cilj. A on će: k’o iz topa sigurno kralja matirati . Upitan je Perica za ovogodišnji cilj. A on će: na visoko ove godine praćkom ciljati. Upitano je sunce za ovogodišnji cilj. A ono će: kad se najmanje nadaš svima sjati. Upitan je cilj što mu je ovogodišnji cilj. A on će: redom ove godine

Crtež: Anja Lekić

dokazati: je li miš uspio ni pet ni šest, već sedam vrsta sira mirisati je li se ovca uspjela sve u šesnaest do sedamnaest ošišati je li koka uspjela valjda štogod iz svega prokljuviti je li pijun uspio k’o iz topa sigurno kralja matirati je li Perica uspio na visoko ove godine praćkom ciljati je li sunce uspjelo, kad se najmanje nadaš, svima sjati je li cilj uspio redom ove godine dokazati da je miš uspio ni pet ni šest već sedam vrsta sira mirisati

- 15 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

da se ovca uspjela sve u šesnaest do sedamnaest ošišati da je koka uspjela valjda štogod iz svega prokljuviti da je pijun uspio k’o iz topa sigurno kralja matirati da je Perica uspio na visoko ove godine praćkom ciljati da je sunce uspjelo, kad se najmanje nadaš, svima sjati da je cilj uspio redom dokazati je li miš uspio ni pet ni šest, već sedam vrsta sira mirisati…

- 16 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć PRIJELOMNE VIJESTI Uštapio se Mjesec iznad brda refleksira se sjajno i ne mrda. Kaže, vječno uštap ostat’ želi, ne treba mu da se stalno seli. Jedna se karika (jer je bila slaba) skrivala od drugih, al’ sve joj džaba. Od muke je dobila temperaturu pa sad vidješe - karikaturu. U gulagu je nastala gungula. Ma tko, ma što? - Drvena gula! Žali se da je pukla i navukla vlagu, traži bolje mjesto i suhu udlagu. Stara baka s vatrom se bori, naložila vatri da brže gori. Naljuti se vatra, pucketajuć’ puče, a onda plamene jezike povuče. Izgubio se kompas u pampas travi. Traži od mrava nek' mu smjer da pravi. Progovori mrav te ga fino otpravi: „Orijentiraj se, kompa, po svojoj glavi!”

- 17 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć ZALJUBLJENI RAK

Zavolio nebo i postao zrak… zavolio Sunce i postao mu trak… zavolio noć i postao mrak… zavolio čvor i postao čvorak… zavolio goru i postao gorak… zavolio kor i postao korak… zavolio rakovicu i stupio u brak. Crtež: Anja Lekić

- 18 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć

KONAC ŽIVOTA Svaki život ima konac, svoju nit, na koncu konca, svoju bit. U cjelini ga tek na kraju vidiš kad dođe stota, možda i prije ovisno o niti kad se odmota. Ništa na svijetu ne (o)visi o loncu ili novcu već o koncu. Jer na koncu, konac krasi djelo, primjerice odijelo. Teško je sada ovako na brzinu pohvatati konce mnogih stvari, na primjer nešto što ti na koncu život kvari. A da se ne bi drugome il' sebi samome - 19 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama pomrsili konci, pa polupali lonci, treba znati što se hoće, i povući one prave konce, zauzdati ih prije zloće da se ne bi pojelo kojim slučajem zabranjeno voće. I treba znati zastati, stati... i čvor zauzlati poput dobre švalje da se glupost bez kraja i konca ne širi sve dalje i dalje.

- 20 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

DINO ŠPALETA

SMISAO Nemam kamo pobjeći, Nemam s kime bježati. Koliko god bilo teško, Morat ću pronaći smisao U samom sebi. Jedino mi je to preostalo.

LJUBAVNI PREZIR

Smijem se Sa suzama u očima. Iskren sam U svim svojim lažima. Skrivam ti noć suncem Dok prezirem te poljupcem.

- 21 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

DOMINIK TOMIĆ BLOND BOND & BOND Plavuše vijekom su na meti šaljivaca, redom na tapeti društvene sve im etiquette ljubomorne prišivaju brunette, što i same htjele bit bi blond. Plavo uvijek nekako se nosi, stoji ravnoj i kuštravoj kosi, al' kad crnka zakroči tom scenom rida plavka za svojim mecenom, koj' već s Carmen čvrsti stvara bond. Dok znatiželjno s balkona kuće Thames pogledava sve to bradom Bond. Bond, James.

- 22 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Crtež: Marija Juračić

JOSIP ERGOVIĆ NONSENSNI ČUŠPAJZ “Em smrdi nit` miriše!“

- 23 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Crtež: Zoran Hercigonja

- 24 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

JOSIP ERGOVIĆ

Nekad su tehnologije bile atraktivne; danas su interaktivne. Trinaesto stoljeće spada u kasno srednjovjekovno tročetvrtinsko doba. Paranormalne aktivnosti su nenormalne aktivnosti koje s parom nemaju ama baš nikakve veze.

K`o pijan plota neki se drže zakona. Drugi se puštaju zakona radi hvatanja zaklona. Ja držim se krovova kad kiši i časne riječi zadane Miši. Držim se dalje od kriminala držim se prometnih pravila. Ne držim se baš za maršala. Kad vozim, držim se guvernala.

- 25 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

JADRANKA VARGA PORUKA- PREPORUKA Bojiš li se ruku mi dati, sad kad te gomila gleda ili ćeš po strani stajati i reći: “Netko mi to ne da?“ Hoćeš li mi se pridružiti u ovoj hladnoj zimi ili ćeš samo šutjeti diveći se mojoj rimi? Znam takve koji šute, zbog drugih bi izgledali lijepo, jer u glavi svojoj nešto mute i za krdom uvijek idu slijepo. Bojiš li se ruku mi dati sad kad te gomila ne gleda ili ćeš samo i dalje trajati, jer nema onog tko ti to ne da?

- 26 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KATARINA SARIĆ

Crtež : Milica Živković

- 27 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

RASTANAK 21. v. na kulturan način Želim ti svu sreću ovog svijeta itd. blablabla da nađe te ljubav nova da sve ti cvjeta a važi btw. samo ti kaži možemo i na jedan klik ako izmisle gotovu poruku ništa uživo da ostajemo za bruku čik da ne slomiš nogu (ma što jednu?!) obje da polomiš i nos proviriš ispod pokrova pod svetu petku da zavrnem ti pinokija u finalnoj završnici ja tralalalalala pa da vidiš kako završava žena od mesa krvava - ta nisi mislio da će tvoja biti zadnja lutko voštana ?

- 28 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

REFLEKSIVNA PJESMICA

Crtež : Aleksandra Drecun “Esperanto“

Povratna zamjenica svakog lica: sebe/se koristi se uglavnom za radnje koje subjekt vrši na sebi, npr. - češljam se; - umivam se; itd. ili pak misaone: - stidim se... Posve je nepravilno koristiti je u konstrukcijama tipa: - šetam se ili razmišljam se, tek bijem se! (osim u slučajevima podvojene ličnosti ili totalnog prolupanja) kao kad: - sebe prošetam k’o malo dijete nerazumno ili kakvog starog panja - razmislim se i išamaram pošteno - e, tad je dozvoljeno. Štaviše - poželjno! - 29 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

ŠTA SVE U JEDNU GLAVU MOŽE DA STANE Vještačka noga iz koje vadim neku opasnu pucaljku ali bezvučnu (mrzim buku) programiranu tako da ima efekat produženog radioaktivnog dejstva (joj, kako se unaprijed sladim) kao s kruške opalim medom dok je na slabiće vadim. Tamanim sljedećim redom: rezervisane stolove, vip, lože, parking mjesta, vezove za jahte, komplete ležaljki sa suncobranom, tende i kovanu bravariju vještački penis (na akumulator, nikako na struju) (joj, opet se sladim) i nikako da ga izvadim. Guzim sve redom: agencijske ture, notare, žabare i babare, babe i đedove na kruzere preko rive, taksiste, hostese, barmene i konobare, naplatne rampe, žice i ograde, teorije zavjere

- 30 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

(moj mali dere li, dere) ne umije da prestane Eh... ŠTA SVE U JEDNU GLAVU MOŽE DA STANE (daleko bilo) i ostane mjesta za još jedno zrno soli i rajske ptice krilo. ŠTA SVE U GLAVU JEDNU MOŽE DA STANE (dok sanja ona omču ispod prve grane.)

- 31 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KATICA BADOVINAC NAOPAKA KATA

Jedna mala Kata sva je naopačke ima ruke od brokata hoda naglavačke. Gore joj zemlja s visećim vrtovima ružičasto nebo dolje s krilatim oblacima. Boji se Kata vrata dom joj je kao prova soba od dva kvadrata puna je letećih slova. Sjedi na oblakortu udicom peca jabuku, pa ispreplete crtu da učini halal-buku.

- 32 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

PAŠKO I SULA Živi Paško u Gabinoj Bredi, voli Kiju, sav sliči djedi. Vozi Kia na rakijetni pogon kad joj se gas nagazi postane kijagon. Ponekad i Paška koja čaša trgne s njim Kia poput kometa šmugne. Najednom se nađe u Nonolulu gdje sa Sulom danima pućka lulu.

- 33 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

LJ E R K A V A R G A

NIGDAR KRAJA

Zestale se kume tri, Kata, Mara, Bara, Pak so debaterale, kak nemaju para. -Ja na placa nosim jajca.-veli Kata. Mara veli ima sira, dok je toga nek se svira. -Ja pak, - veli Bara - imam rakije, Gda je život žmefki, kupica se popije. Slušal ih je Pišta, neje rekel ništa, Bil je baš pri Bari, za trače ne mari. Tak so se kume tri, dobre nadebaterale. Si so prešli čez rešeto, celo selo i se sveto. O sima je se se znalo, bilo staro ili malo, Al' od sega onak pomale, kaj se ni smelo reči, Neg’ se potihe pripovedalo, po čkomeči. Taki je vre podne bile, jedvaj so se rastavile, Brže bole pozdravile, k domu fletno požurile, Ručka je kuhati treba i njih trač gledi- veli Mara, Od klafranja ničega dobrega ni, al’ nit’ para.

- 34 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NA DVORIŠTU NOVA FACA Preživala jedna krava i mislila Da je pravda uvijek prava, Pa je ponekad djetelinu, Kod susjeda krala, vražja mala. Al’ djetelina je mokra bila Pa se mala napuhala… Gledala to žaba, velika je htjela biti, Al’ nije se mogla toliko napuhati, Ostala joj samo, zelena je boja, Jer drugačijeg ne može biti soja. Koza gleda potkivaju konja, Crtež: Ljerka Varga Pa pomisli samo, tu mi nešto vonja, Ona je htjela otmjena biti, No nju nisu htjeli potkovati… Kokoš je samo skakala i kokodakala, Nemate pojma što novoga ima, Moja se slika nalazi na novoj juhi, Ma baš ste priglupi vi potepuhi, Kokošja se juha, kad drugog nema, kuha. Krava čuti, daleko dospjela nije, Žaba skače, koka kokodače, Koza gleda kao prije i samo se smije.

- 35 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama SPREMAJU SE KARNEVALI

Crtež: Ljerka Varga

Lica vremena imaju obilježja Dolična, dvolična, bezlična Pa kažu, kakvo sjeme, takva biljka Pa kažu, jabuka rajska Ne pada daleko od stabla. Dolična lica putuju stoljećima Nose ih priče, legende, istina. Ona žive u legendama Ona su putokaz, temelj i vjera… Dvolična su lica pod maskama Ispod jedne krije se druga Dok jedna se smije puna laskanja Naličje se ismijava svemu i ruga. Bezlična lica nemaju opisa Ona se ne zacrvene od srama Znamo gdje su oči, nos i usta Ali osjećaja na njima niti grama. Spremaju se karnevali, mijenjaju se maske Bitno je glumiti i brzo doći teatru na daske. - 36 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MIRJANA PEJAK DVA KRUMPIRIĆA I CVRČAK Na livadi na stazici u šarenilu cvijeća kotrljala se dva krumpirića negdje krajem ljeta. Gledaju se tako kao da se znaju, pa jedan drugog pitaju jesu li se sreli već u mjesecu maju. Kad su bili mali posadili ih ljudi u zemljicu meku da ih sunce budi. Krumpirić žute boje žute naočale ima, a crvenom krumpiriću se stalno monokl klima. Obojica šeširiće slamnate na glavi nose livadom se kotrljaju, nogice im bose. Izgubili cipelice u zelenoj travi, pa ih tužno traže sa šeširićem na glavi. Odjednom ispred njih stari cvrčak skoči tek se probudio a spavao po noći. Dobro jutro, krumpirići sad vam društvo pravim dok tražite cipelice pjesmom vas zabavim. Tražili su, tražili na livadi punoj cvijeća - 37 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama dok je cvrčak pjevao pratila ih sreća. Pronašli su cipelice od sunčevih pjega veselo su pjevali sretni baš zbog svega.

ZEKIN SAN

Ponosan na um, bijeli zeko u školu je krenuo. Nije čuo što mu govori medo kum, već je na biciklu brzo jurio. Pratili ga kišni oblaci, za njim uzvikivala žitna polja ali žuri zeko maleni jer kasni, a počela je škola. Vozio je zeko brže nego što je mogao i za trenutak pred školom se stvorio. Gleda zeko, sve mu čudno gdje su djeca, a jutro je budno gdje su torbe i učiteljica, gdje su čitanka i pjesmica? Iz sna se zeko naglo probudio zbunjen gleda svoju sobu odjednom se sjeti zeko, pa danas je nedjelja i ne ide se u školu.

- 38 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

JEDAN MALI MRAV Došao je jedan dan u moj stan, sav nabrijan crni, mali mrav. Pokupio mrvice s malene police, nosio ih cijeli dan i bio je užurban. Upitam ga, što to radiš, mali mravu, zar ti nemaš svoju glavu, pa mi skupljaš mrvice s drvene police? Al' se pravi važan uz to jako snažan pa ne čuje pitanje i pobjegne u skitanje. Gledam čiste police nigdje nema mrvice izjurim iz stana tražit maloga mrava. Tražila sam na ulici, u šumarku, na klupici, na kolodvoru, semaforu... Tužna se vratim u stan tako prazna, tako sama kad odjednom prav i zdrav preda mnom se stvori vrijedni, mali mrav!

- 39 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NEVENKA ŠARIĆ DIJAGNOZA

Jedan labud iz Rastoka požurio do potoka tanak, bili sako nosi naopako a mliko iz špine voli piti mlako. Stari čvarci, povjetarci zimski lanci i komarci svi se redom urotili kako bi ga potirali odšetale vode, štipale ga rode pobigao iz potoka nalio se krvotoka ima dijagnozu da papri prognozu.

Crtež: Ljerka Varga „Labud iz Rastoka“

- 40 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NEVENKA ŠARIĆ

U HOTELU TETKE DARE

U hotelu tetke Dare samo pare gospodare krivolovci, mišomorci, kostolomci odsjeo tu prosjak Bare i ljubimac mu magare nosi lulu, čizme stare, dvije gitare preveslao tetku Daru da on bere tešku paru podigla se zbog tog frka, ćorci njuše lopovluka dok ga lažno zlato traži, Bare visi na garaži zgrabio ga lonac prvi pa rebarca redom mrvi što od gladi, ljutog straha najeo se suhog graha šarenoga paprenoga branjenoga vino pije sa tri roga, zemlja pleše oko smoga u glavi mu vatra sijeva, zaplesala trešnja lijeva čuje viku, nasta trta, mora hitno preko vrta lete čvarci, zubi škripe, zapjenio Darin Stipe pobjegao Bare stari, magarac mu na gitari.

BAKA S RIVE Priča je o baki sa zadarske rive nosila je šorc, ispijala pive konobari i biljari bakalari i brodari fizičari i ormari sakrili na Muraj sve limenke pive nema više bake sa zadarske rive.

- 41 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SAVO OROZOVIĆ

ČUDESNA U noćni sat, pijan k'o treska Spotakoh se na plaži o zrnce pijeska. Zaronim nosom, zacrni me bljesak A plažom se prolomi glasan pljesak. Otvorim oči, a iz mrkle tame Plamene varnice k sebi me mame. Oko vatre plešu gole, razuzdane Baš raskošne ribe, neznane i znane. Ćelavi ježinci, sva sila meduza I sirene zlatnih, ljuskavih guza. Perajama svojim u kolo me zovu DJ morski konjic pušta pjesmu novu. Kakvo čudno stanje, što li sam to pio Na ovakvoj plaži nisam prije bio. Bacim se u more vrelo kao žar A ono me ispljune baš nazad u bar. I tamo pod šankom što mi runde zna Probudih se trijezan od čudesnog sna.

- 42 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SUZANA MARIĆ SVE JE NAOPAKO

Riba lovi ribara U džepu je žabi bara Dugovrata bijela roda Na povodcu liju voda. U strahu je od miša mačka Kamenom se davi praćka Od bodlji se ježić ježi Motika od zemlje bježi. Puž potrči pa posustaje Krava čokolino daje A magarac u zadnjoj klupi Katkad koju "pravu" lupi. Na dimnjaku bleji koza Prase sad romobil voza U vatri se drvo grije Pod dekom se Mjesec krije. Pijevac pjeva serenadu Po selu i po gradu Za kunu il' za dvije Bez para on nikad nije. Medvjed vrca slatki med Sova gleda kroz dvogled Stihova više nema Sunce sebi ručak sprema. Ne može to više tako Sve je ovdje naopako!

- 43 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SUZANA MARIĆ NESTAŠNA SLOVA Jao, ljudi, kojeg čuda Razbježala se slova svuda Jedno vamo, drugo tamo Kako da ih pohvatamo? Baš su mali vragolani Nestašni i razigrani Poput rijeke su se slila Nema gdje se nisu skrila: Na planini, u slanini Na dvoru i lavoru U pjesmi i u česmi U ručku koji mama kuha U tvom srcu, pokraj uha. Napokon su posustala Pa sam sve ih pohvatala Umorna su, idu spati A ja ću im papir dati I nježno ih pokriti Papir će im deka biti.

- 44 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

ČUDNI POSLI I ZAPOSLENICI

Zamolio vuk starog pastira Da ga nauči kako se frula svira. I onako, malo pobliže Da mu objasni kako se ovca striže. I mačka uči kako se šiša Pa na frizuru poziva miša. Jež se svojim iglama trudi Sašiti bundu da kada se probudi Bunda ga topla ugrije Jer snijeg se još otopio nije. Zeca na vidiku nigdje nema Ha, eno ga u šumi, ražanj sprema Peći će za ručak mrkvu žutu Što kao krumpir raste na putu. Pijevac više dvorištem ne skita Uzeo je novine i oglase čita I on sada posao traži Htio bi raditi u počasnoj straži. Najavljivati goste kod premijera Nadam se da mu premijer Ovo ne zamjera.

- 45 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

IZVANREDNE VIJESTI

Vuk sladoled voli jesti Stolac na kolac hoće sjesti Vuna igle želi plesti Kuća metlu hoće mesti Vino bocu hoće piti Baka želi mlada biti Od krova graditi Živjeti, a ne raditi Bez glasa pjevati Jesti, a ne zijevati Na avion skakati Kad boli, ne plakati Sve godine vratiti Bez novaca platiti I još mnogo, mnogo čuda Smišlja jedna glava luda…

- 46 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

VESNA ŠKRLIN BATINA O GLAVAMA

Postoje glave razne, neke su pune, neke su prazne, u nekima rastu pjesme i snovi, a neke razmišljaju samo o lovi. Neke su velike, neke su male, neke nabujale od vica i šale i mnogo radosti pod kapom kriju dok im se oči veselo smiju. U mnogim se glavama svašta pronađe: kuće, rakete, roboti, lađe i još mnogo, mnogo raznih čudesa… Kamo treba ići bez nje ne bi znali tek mali je problem ako u glavi neka daska fali.

- 47 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

POVRTNI PREVRAT

Narasle u jednom vrtu dvije prave glave luka, velike, okrugle, snažne pa se tako prave važne. Bijela crvenoj tad reče: “Mene nitko dirat’ neće! Miris moj daleko seže i duhovi od njega bježe.” “Pa što!” – crvena joj odgovori, “K’o da imaš foru neku! U mene kad netko gleda kao oganj suze peku.”

Tako su se nadimale. tako su se nadmetale, hvalile se usred polja koja od njih bit će bolja. U povrtnoj pravoj priči ne mogu se zaobići svježeg luka ove glave, tako lijepe, tako zdrave. I dok su se prepirale nisu niti mogle znati da će biti samo sluge miješanoj salati.

- 48 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

UPOZORENJE Ne čitajte pjesme! Mogli biste upasti u zamku! Možda vam se pjesma neće svidjeti već na početku pa čemu onda gubiti vrijeme da idete do kraja? Ako ipak uspijete doći do kraja nakon odluke da joj date drugu priliku, možda je nećete razumjeti. U tom slučaju naglo se može poljuljati vjera u vlastitu pamet. Ne, ne, to sigurno ne biste željeli. Ali sumnja bi vas mogla natjerati da čitate ponovno. A iza jedne uvijek dolazi još. I još, I još… To bi vas već moglo umoriti. Kada ih budete čitali možda se spotaknete na duboko skrivenu misao koju ne možete ni s kim podijeliti, možda zalutate u vremenu ili se vrijeme zaustavi na trenutak, možda upoznate nekog ili (ne daj Bože) uspijete prepoznati sebe, a možda od silne bujice riječi postanete ovisni. Možda? Ili sasvim sigurno. Odjednom se nađete u začaranom krugu iz kojeg više nikad ne možete izaći. Tko će tada utažiti vašu glad? Zato, molim vas, budite pametni, NE ČITAJTE PJESME! A što bi se tek moglo dogoditi ako ih počnete pisati?! - 49 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

PIJANA PJESMA

Napila se jedna pjesma, pala jadna ispod šanka, umorile su je riječi, postala je malo tanka. A dugo je bila glasna, pjevala iz petnih žila. Možda bi se još i čula da je malo manje pila. Nije znala da ne treba drugog slušat što joj kaže, mislila je da je bolja kad se rakijom podmaže. Što je - tu je, sad je kasno i više joj nema spasa, ispod šanka traži svoju izgubljenu boju glasa.

- 50 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

VESNA ŠKRLIN BATINA

BANKET Napraviti gala feštu odluči fina dama, da se malo proveseli, da ne bude sama. Na svečanost pozvala je vođe i masone, moćnike i uglednike, tajkune i poltrone. Kako bi se najbolje predstavila svijetu po europskoj novoj modi naruči toaletu. A u praznoj kući mjesta ima dosta, vrata širom otvorena za svakog su gosta. Uzvanici doveli su i rodbinu svoju (nek' i njima bude malo k'o bubregu u loju). Na toj gozbi neće falit ni ptičjega mlijeka, ni domaćih masnih, slasnih, prvoklasnih oblizeka. Prava dama uvijek ima i za puk svoj mara, sirotinji je podijelila kruha i igara. Došla je i glazba, sve u srce dira. Vidjet će se tko zna plesat kako ona svira. Pjenom se zapjenio pjenušac u čaši, k'o svojta svi nazdravljaju – i Vaši i Naši. Ali usred slavlja začuje se buka, neka strka, lom i prasak neobičnog zvuka. Odjednom se otvoriše vrata od ormara, iz ormara ispadoše dva kostura stara. „Oprostite na smetnji, mi bi k vama isto, samo nismo mogli naći svoje rublje čisto!“

- 51 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Crtež: Vesna Škrlin Batina

- 52 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SJETVA POMUZENE LOGIKE ILI IZ MALOG MOZGA

- 53 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Crtež: Zoran Hercigonja

- 54 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Poezija apsurda Pijani mornari na pijanom brodu iz pijanog mora izbacuju vodu pa kada je izbace do posljednje tone trabakula neće moći da potone! Ladislav Babić

Crtež: Zoran Hercigonja

- 55 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A LJ O Š A Đ U G U M ŠIŠ – MIŠ Odlučio miš da šiš-miš bude da prešiša sve na putu slave odlučio miš šišati ljude sve te pametne i lude glave. Bitno da je frizura lijepa A nije važno tko koga šiša Prema šišanju ljubav slijepa Taj čas ga pretvori u šiš-miša. Otvorio salon usred grada Uzeo škare i češalj u ruke Obješen repom o luster sada Naopako visi bez po muke. Ako ste mišljenja da je miš lud Da je izmišljena ova priča I moja frizura je njegov trud Pa recite da sam ludi čiča.

- 56 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć

JEZIK KOJI NIJE ZNAO STATI

Jedan jezik nije znao stati, na počinak nije htio leći. Govorili mu drugi nek’ bira riječi jer tek praznu slamu mlati. Ali on nikako da to shvati, veze dalje istim vezom, nekad se pravi i Englezom tek da drugi jezik skrati. Ničeg se on nije libio, na sramotu ili diku. Što na srcu to na jeziku, moto mu je glavni bio. Svrbjelo ga čak da slaže bez pardona i bez dlake bez po muke ili tlake makar da se nešto kaže. Onda mu se jednom desi što ranije nikad nije slomio se kada vidje kako mu se drugi kesi. Odjednom se čudo zbilo, sav je jadan otežao, ništa reći nije znao, navrh mu tek nešto bilo. Pogodio ga jezik zao pa ga opet povukao. Izleti mu bolno: „Jao! Jao, jezik pregrizao!”

- 57 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

DOMINIK TOMIĆ

Crtež: Ljiljana Stjelja

COVIMP

Nezgodna ta Covid-vila. Coviduša, za prijatelje. (Za baku pak Koviljka.) Stoluje u Frana, Mihaljevića, razme se. Maska i dezinficijens… Kakav Milano modu diktiram ja! Na epidemonološkom Olimpu glavna je pin-upuša: svi skaču oko nje! (Na trenutke se i izbezumljuju.) - 58 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama I Harpije i bakanalije, i Kerber i Prometej, nesretnik, vrana mu je pričala. Toliko je bila dosadna da se i sam počeo preživati. Orfej projuri iz Hada k'o muha bez glave. Euridika je, naime, pozitivna. Atena se probola mačem (a čime bi drugim, jadnica), Demetra vilama, Apolon se načeo lirom, pa dokrajčio kitarom. (Pazio je na metriku!) Euridika je shvatila Kove je odnijela šalu. Zaplesale su kolo na Panov ritam. Sretnik je uživao imunitet stada! Merkur mu nije uspio podvaliti test. Odisej je na Meliti obdržavao karantenu. Dvorili su ga neki Ragužani. Uz kolendu, naravno.

- 59 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

JOSIP ERGOVIĆ

NE VOZIM Ja danas ne vozim. Na cesti ste ... lijepo molim!? Na cesti sam, al`ne volim. Ne vozim pa ... molim!

IZLAZAK Ne mogu napolje. Tamo je cesta Ali mogu van.

- 60 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

K A T H A R I N A SCH W E I SS G U T H EIN LAUCH Ein Lauch rauchte grauselig viel, wuchs so sehr krauselig. Seine krumme Zauselform passt’ nicht zur EU-Lauch-Norm. So wurd’ er Lauchcremesuppe nie – fand das aber schnuppe. Poriluk se strašno skvrčao jako se nakovrčao oblikom iskrivio EU standard izgubio. Da postane krem juha nema ni šanse ni teze ali boli ga briga i nema veze.

- 61 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KATICA BADOVINAC

IDU DANI

Ponedjeljak je p'jan od vikenda namrgođen kao pravi mrgud čini se da ima bipolarnu ćud što mjeri atmosferska sonda. Nakon beskrajnog rastezanja kao poskok u tor uskoči utorak oštro ubrzava nordijski korak nema više s njim zezanja. Stigao je čak do srijede, a ona galopira poput konja ravno u sridu, nek’ vidi šonja, pa i četvrtak je dobio sijede. Četvrtku je ostavljena četvrt ne miri se nastavkom - ak želi da ga zovu kvadratak, jer ne posjeduje čitav vrt. Ubrzao je dolazak petak uz cajke dat će si odušak na licu mu zagonetan smiješak predao se suboti kao cvijetak.

- 62 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A subota je želju sublimirala treba spremna dočekati dan uzela opremu, živi svoj san otišla u planine i profitirala. Dotrčala nervozna nedjelja u hitnji štafetu odmah predala nastavila povlačiti sva gudala dok mrgud traži gdje mu je fotelja.

- 63 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KATICA BADOVINAC

VAMPIRSKI BEĆARAC Ponoć prošla, a vampiri plešu puni Mjesec, svoje kljove tešu! Čeka snaša svojega vampira u srcu joj ponestalo mira! Stiže lola iz Transilvanije nutka rakije, da ga opije! U vampira naoštreni zubi al' ne mari kad je strasno ljubi! Ima oči, dvije žeravice ej, na oči - padaju curice!

- 64 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MARKO JAREB ČAROBNI DVOR

U jednom čarobnom dvoru, kad' su vruće ljetne žege, kao u nekome zboru, igra se i pjeva rege. U jednom čarobnom dvoru, kada je ljetna gungula, za odagnati pokoru, pjevala je stara špula. U tom i takvom čarobnom dvoru, za bolje sutra i novu nadu, živeći od faune u moru, gladilo se pod borićem bradu. U jednom čarobnom dvoru, dok spava svaki božji vrt, čekajući novu floru, spavao je i čelik krt. U jednom čarobnom dvoru, koji navigati parte, sanjaju novu odoru, na putovanju bez karte.

- 65 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

LJ E R K A V A R G A MRKVENKO PITA: ZAR NA HRASTU MRKVE RASTU Vidi čuda, što se zbiva? Pa ovo je šala živa, da s drveta mrkve vise kao da gore na hrastu najnormalnije rastu. Tko se to sa njime šali pa on je samo zeko mali to što puno mrkve voli -Zašto to nekoga boli? Pitao se, skoro plak'o. Da, da, čudna mi čuda baš je ovo priča luda ma neće gore mrkve rasti vjetar će ih srušiti i ove će uskoro pasti. A na drugoj strani hrasta vjeverica Mila od srca se smije ona voli neslane šale i kao snijeg polako sada s hrasta odjednom mrkva pada. Oprosti! Baš smiješna je priča cijela Samo sam se našaliti htjela.

- 66 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MILAN DRAŠKOVIĆ

PROGRAM VINI PU Proglašena opšta uzbuna Otvoren lov na viruse, crve, krtice, medvede… Neprijatelj lociran - program ,,Vini Pu". Program koji je postao antiprogram! Kristofer Robin odlazi na praksu kod Betmena. Parobrod sa Misisipija pristaje uz brežuljak Voteršip. Male ženske tajne razmenjuju Doroti i Alisa Toma Palčić se raduje dolasku u čiča Tominu kolibu. Pitamo se šta je sledeće ( Dobro došao, Haose! )

Crtež: Milan Drašković

- 67 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NEVENKA ŠARIĆ ZGODE NAOPAKE

Nabrajao dječak naopake zgode po kojima rode izlaze iz mode i čudne se stvari posvuda zbivaju pa se majke djeci po kući skrivaju. Ubola se igla na maleni trn izronio dimnjačar pun želja i crn u dubini more tuširalo val zaronio pijesak u pješčani žal opila se čaša od dva deca vina išetao mačak sa platna iz kina konopac preskočio zaigrano dijete krupne kapi kiše oblaku prijete užareno Sunce uz vatru se grije a hladna se zmija svojoj seki smije išetao pas vlasnicu na zrak prepao se noći tajanstveni mrak kockica leda do Afrike došla a šarena duga ispod mosta prošla zbog poplave žaba napustila dom odvezla se jutros na motoru svom na rolama baka dodala sav gas u koprivi zatim pronašla svoj spas Zubić vili ukrali prvi dječji zub od tuge se skrila na Mjesečev rub i za kraj za djecu čudnovate vijesti od šećerne vune mogu lutke plesti i poruka jedna odaslana svima volite svu djecu koliko ih ima.

- 68 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NEVENKA ŠARIĆ

AMERIČKA PITA Otišla su dica u tuđinu tražit snove i velu istinu a kad tamo rodila se Ika ista mama slika i prilika i baka se na put dalek sprema u kuferu nema čega nema pa je sritna čak iz Like potegla do Amerike. Tri je dana putovala da bi sunce ugledala kad je prošla carinike nesta tona, nesta slike od betona od čelika takva ti je Amerika trube trube, svuda vika neboderi i bunika nit borika nit šljivika puno bučnih brojčanika pa se snađi, prika mili ne spava se tu u svili proletilo misec dana misec dana podstanarskog stana. Slatko joj se Ika smije vareniku s guštom pije sa prozora priča lastavica ja još letim, još sam ista ptica baka sanja ikavicu i za zdravlje sikavicu sa mislima po livadi štrika doziva je sokol genetika od palente ličke još je sita komu triba Američka pita?

- 69 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NEVENKA ŠARIĆ

BOSA I OSA Sa mosta tjerala Bosa osamdeset osam osa bila je kosata, ljuta i nosata al' doleti sa lotosa mala osa iz Prkosa u odori komandosa, sasvim bosa pa bi sada vođa bila, maskirno bi sve nosila dok je tako piljila malo se ufitiljila uozbiljila ušiljila zapalila sve roštilje, sve roštilje i fitilje sada bježe prema špilji policajci i štambilji ona želi nosku Bosu pečatirati po nosu sto mu jada, odustani, još si mlada na Bosu zbog nekog štosa sada juri šesnajst osa spotakla se u šumarku, nestala u žutom jarku.

Crtež: Zoran Hercigonja

- 70 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NEVENKA ŠARIĆ

LEPTIR

Šaren leptir doletio, iz Japana se vratio tri mjeseca lut'o svijetom venući za plavim cvijetom letio je avionom kamionom, škorpionom vratio se sa ciklonom branili mu slatke sne, nije mogao bez nje. U tom času putom prošla jedna Ava, sva prpošna u šarenoj haljinici, šeširićem na glavici sa njega se smješka ruža, moli leptir da ga razoruža.

- 71 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

LANA

Otkrivena javna tajna da je djeva jedna bajna prevarila dva pandura pa sad svoju furku fura krsno joj je ime Lana još je zovu debilana dok zec leti, ona spava sa suncem se poigrava promijenila tri je klana a zovu je još pilana mjesečina o njoj šuti kamilicom vodu muti pazeć da je ne naljuti Lana, Lana ispeglana srce joj je k'o kuglana haljina od plavog lana kad je sretneš usred dana leptir gata joj iz dlana krhka poput porculana to je ona ista Lana san ponoćni u njoj spava a dan jutrom otkucava na prozoru magla stara s Mjesecom se razgovara što zbunjeno tamo stojiš zar se moje Lane bojiš? I kapne joj suza slana preko vranca osedlana pa u kasu jedna kap uskoči u drhtav slap Lana, Lana, debilana probudi je dodir dlana nad posteljom majka Ana. - 72 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

S NJ E Ž A N A B U D A N E C

FILOZOF

Kad sjedim sama sa sobom na kavi uvijek si imam što za reći baš kao pokajnik pred oltarom kad kleči. I kad šutim, vrlo je bučno, nešto i u tišini izvire, a da je mudro i poučno. Monološki razgovor se još intenzivno vodi u samoći kad se vrijeme provodi. Ne volim kad me prekidaju dok solilokvije redam, druženje sa samom sobom nikom ne dam! Žestoko krilim laktovima svojih misli što bolje da objasnim sama sebi što se to sa mnom zbiva i kakva je to u meni neistražena zona siva. U tančine sve si kažem, ne mogu sama sebi da lažem. I ništa sakriveno od mene ostati ne može, kao na ispovijedi kažem: " Oprosti mi, Bože, stvarno ne mogu iz vlastite kože!“ Psihološke analize redam, u prazno često gledam. Na osobnoj psihijatrijskoj fotelji često mi se krevelji jer mi neki puta trebaju vlastitih misli prevoditelji i tog sveopćeg kaosa krotitelji. A nisam filozof, možda naginjem da postanem vječni paixzof, u svom sam nutarnjem svijetu veliki introzof, Ipak rasprave o tome prepuštam futurističkim apsurdistima, vječno nonsensnim internistima i teatralno efektivnim i egzistencijalnim stipendistima. Ogovaram samu sebe sebi vrlo često, od mene to je krajnje i naprosto zločesto. Od takvih seansi svaki psihijatar prekvalificirao bi se i postao fratar. Naposljetku pravo je umijeće, - 73 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama s čime se slaže i moje unutarnje vijeće, napraviti monologisti psihogram jer na kraju dobiješ lucidno fantazmagorijski hologram. Ipak je bolje biti u svom svijetu grof nego umišljeni i propali štof. Ili možda postati nonsenselof pa do mile volje igrati privatni golf. Bolje ipak igrati se sama angramom i biti nonsensna, nego sudjelovati u dijalogu i postati brutalno nesnosna/n.

- 74 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

VALENTINA MILAČIĆ

HEDONISTIČKA PJESMA Hedonistička pjesma, trebala bi jesti dopadljivo, piti dostojanstveno, voljeti jasno, živjeti život strasno. Trebala bi pojesti sebe.

- 75 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

ZVUKOVNA NONSENS MUTACIJA

- 76 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Crtež: Zoran Hercigonja

- 77 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NONSENSNA AKVIZICIJA ZVUKA Nina nuna Nenu

Nina nuna naninu Nenu. Nina Neni: „Nini se privini!” Nana Neni: „Ununaj se nani!” Nina nani: „Mani me se, mani!” Nana Nini: „Nunajte se vani!” Trajno Nina nuna Nenu naaaa-aj! Anja Lekić

Crtež: Zoran Hercigonja

- 78 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Z O R A N H E R C I G O NJ A AKVIZICIJA ZVUKA -

vjetlost je nastala tek nakon zvuka. U početku bijaše jecaj kozmičke bespomoćnosti, uzdah oduševljenja ili razočaranja. Zvuk je prirodno sredstvo samostalnog djelovanja i širenja kroz materiju i na materiju kroz narativne prikaze i viđenja. Zvukovi nastaju sami od sebe u svojoj esencijalnoj biti. Zvukove koji oponašaju one nastale same od sebe, priroda je pretvorila u strast razlike, tamni zvuk praznine, u drugu kožu svemira. Zvuk postoji samostalno, isprekidano, ali samostalno bez prijevoda i transkripcije, kola bićem, kamenom i prazninom. Pokušaji čovjekove akvizicije zvuka kroz fizičke, umjetne tvorevine (uređaje/spremnike za memoriranje zvuka) pretvoreni su često u zarobljavanje jeke tog istinskog zvuka koji svoj izvor glasnoće i nemirno treperavo srce skriva u mnogo istaknutijoj i uzvišenijoj svijesti od samog čovjeka. Načinom zarobljavanja zvuka putem fizičko-umjetnih medija, stvorenih od strane čovjeka, zarobljava se samo jedna komponenta zvuka: slušna komponenta zvuka, komponenta tehničkog usvajanja i memoriranja zvuka koja jedina može biti zarobljena u jednom uređaju. Zvuk u svojoj cjelovitosti ne pripada isključivo slušnosti kao tehničkoj komponenti razaznavanja zvuka, nego osjetilnoj koja potiče, stvara i pokreće. Čovjek kao biće sâm akvirira zvuk na osjetilnoj i slušnoj razini. On sâm predstavlja živi medij skladištenja (memoriranja) zvukova koji potiču i stvaraju nove zvukove stvorene strašću i harmoničnom puninom. Zvuk akviriran u čovjeku, sam potiče stvaranje nove osjetilno-slušne cjeline, koja možda nije toliko savršena kao „drevni“ zvuk, ali je dovoljno jaka da pomiče brda. Zvuk je kao izražajno sredstvo samostalnije i samoodrživije od bilo kojeg drugog sredstva. Zvuk stvara boje, mirise, slike, strahove i sigurnosti, uspone i padove. Zvuk ne može biti zarobljen u smislu da bude zarobljeno njegovo srce, živost, značaj i stvaralačka snaga. Pokušaji akvizicije, stjecanja, pribavljanja, svedeni su na jednostavno zarobljavanje zvuka, njegove slušne komponente u zamjenu za intenziviranje osjećaja posjedovanja. Zvuk je nemoguće steći u smislu „stjecanja“ i „zarobljavanja“ njegove stvaralačko aktualizirajuće prirode. Zvuk je oslobođen oblika, okvira, sputavajućih faktora. On je taj mnogoliki artifeks, stvoritelj slika, boja, mirisa, snage, dimenzija, osjećaja. Naprosto prolazi oblicima i formama, ali ne ostaje zarobljen u smislu skladištenja njegove esencije

SS

- 79 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama zarobljavanjem. Postupak akviriranja zvuka, stjecanja započinje porobljavanjem njegove slušno-tehničke komponente, ali ne i njegove biti. Zvuk je nemoguće akvirirati u potpunosti, jedino u njegovoj stvaralačkoj moći. Čovjek nije zarobio zvuk niti ga posjeduje. Čovjek je biće ritma, nastalo uslijed djelovanja zvuka kroz materiju i na materiju. Čovjek reproducira zvuk i stvara zvuk, ali ga ne posjeduje, jer zvuk je stvorio čovjeka i njegove kretnje. Zvuk je u svakom čovjekovom pokušaju stvaranja i reprodukcije zaposjeo čovjeka. Tko je doista akvirirao koga?

Crtež: Zoran Hercigonja

- 80 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć KOŠTUNJAVI POSAO

Kucni kuc, stuci stuc, rukni ruk, pukni puk, kvrcni kvrc, krcni krc, vadi vad, suzbij glad! . Krcnu krc, mrcnu mrc, gricnu gric, trcnu trc… Krizni kriz! Zvizni kviz! Smiri smir, zvirni zvir. . Mućni muć, tko je ruč, sukn’o suk, mrkn’o mrk? Gukni guk, kaži kaž, je si l’ gric, ne laži laž?! . Viknu vik, riknu rik, Grcnu grc, šmrcnu šmrc… Odsad tuć, fućkat fuć, niš ne žvak, pos’o lak. - 81 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć

VISOKI UDARCI

Dobio ponos po nosu nogu bosu. Da je noga imala cipelu dobio bi cipelarinu, da je imala sandalu, dobio bi sandalovinu, da je imala opanak bio bi opandrčen, da je imala japanku, bio bi pojapančen, da je imala papuču, postao bi papučar… Ovako je još i dobro prošao. I nije mu žao.

- 82 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

ŽIVOTNA BORBA JEDNOG BORA U početku je kao borić boravio u borovini, u prirodnom boravištu gdje borovi borave. Dobro oboružan i borben borio se s oborinama dok je čuvao ovce u oboru. O Božiću je boravio u Borkinu i Borisovu boravku viseći na jednom bordo naboru. Pjevao je čak u zboru i zborovođu oborio glasom. Na izborima se izborio teškom borbom i stekao ratoborne pobornike. U čast toj borbi kemijski element bor dobio je svoje ime i svoj broj. Od životnih borbi dobio je bore. Na kraju oboren, pade u zaborav.

- 83 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć

PREHRAMBENE NAVIKE OBITELJI TKO

Sva Tko je svaštario Sla Tko se sladio slanim Nu Tko je stalno nešto slatko Ma Tko se preispitivao Ne Tko nije htio jesti meso I Tko je bio najčešće na postu Ni Tko nije bio, ali ne često Zla Tko se zla nije manio Gla Tko je išao drugima niz dlaku.

- 84 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KA T I C A B A D O V I N A C

KOBNA LJUBAV

Mala muha se zaljubila u dugonogog, dlakavog pauka i svima ljubav rastrubila. Ljubavne pjesmice mu pjevala samo da ne bi zijevala: – Zzz, zzz, želim biti tvoja muha ispleti svoju mrežu pored buha, zzz, zuj, uj, uj, uj…! Al’ pauk ne mari i dalje sanjari kako će muha u njegovoj mreži biti fina, bez vina i vitamina. Muha k'o muha bez glave najela se lude trave i uporno na uho mu zujala: – Zzz, zzz, zuuj… muha je fuj, fuj! Njoj se kleo (i mrežu pleo) da mu je sve na svijetu i da traži drugu metu. Pa nebom razapeo srebrne niti i nasjela mušica na trik tad se začu kratak krik: – Zzz! Krc, krc, konzumirao pauk brak i odjurio u lunapark.

- 85 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MARIJA JURAČIĆ ŠTO JE JELA JELA

Naša Jela za stol sjela najela se od predjela. Pojela je sira bijela Uz to sedam jaja cijela. I gulaša od jelena I puslica od bjelanjka. Kada je na vagu sjela Ne zna Jela što se zbilo. Kaže Vaga: Jelo draga, Ti izgubi cijelo kilo.

- 86 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama ŽENA IZ SEVILJE

Bila je to žena, žena iz Sevilje vozila je bager, voljela tortilje Kišobrani, padobrani lukobrani, mostobrani branili tortilje ženi iz Sevilje.

Crtež: Marija Juračić

MARKO SERTIĆ MRAVCI ME IMAJU

Mravci nam po tijelu hodiju Jedan, dva, tri… Mravci nam pod pazuhe zalaze Jedan, dva, tri… Kako da se branimo, kako u napad da idemo? Lijevo oko nam je nonesen podmulo Spraili nas stariji, sve je u magiji Ljubil sam malen ja malecku jednu ja Mravac gor mravac dol Pomoz majko, pomoz oče Hoće i u cipele Ne mogu spiti, sanjam Šarabaju Šara mi štraftu po čelu Grize mi obraze, ludi mi mačke - 87 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama Bit će danas svračke Sve su to divna stvorenja Sbravljen moj sanek Bježi lanek u šum tražiti čežnju majčicu Mravci, stonoge, pravci Ja ću biti najjačiji, ja ću biti vatrougasiti Kajbojca zovem ja, treba mi laso dugo Pojavi se na nebu dugo Hvatal bih mravce, stonoge, rabce Ali mi ne daju moje rube Sam zgubil sve šarene tube.

- 88 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MAX MALER Autor i Zvijezda

ZVIJEZDA U KUHINJI

Jedna zvijezda sa nebesa Svome Mjesecu večeru kuha Umijesila je malo kruha Izlupala komad mesa. Na sunčevu vrelu sjaju Hladnu tavu zagrijala Ali jedno nije znala Da se dan bliži kraju. I dobro ga zasolila Začina je nabacala Sve je dobro izmiješala I zaboravila. Srećom da je ciča zima Kad se Mjesec probudio Skoro da je poludio U oblaku crnog dima. Nebom crnim grom se ori Da li to Mjeseca ljutnja buja Ili malu zvijezdu krevet žulja Dok miješaju da ne zagori.

- 89 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

M I LJ E N K A K O Š T R O ZNALAC MATKO

Znalac Matko Ne može biti svatko. Sve mu ide, k'o po loju, glatko. Salenjaci, njemu su - slatko. Konobaricu u kafiću Nazove Kulenovom sekom I naruči crnu kavu Izbijeljenu mlijekom. Sam sa sobom priča, Poklopi uši, nikoga ne sluša Ta skromna ljudska duša. U tuzi, masne viceve jezikom preko usta valja. Crtež: Miljenka Koštro Da se jače nasmije, radost vinom zalije. Mrtvac mu u brk viče, pred očima miče. Mrav mu čašu soka popije Dok mu priča lovačke priče. Dok ispod zida grli priju, kokoš mu ukrade liju. Bačve mu se vinom slade, Kriomice, vinograd mu oberu. Kada s njegovom ženom Susjed kavu pije, Ah, on, odmah, za ručak pojede i večeru. Na kiši, sitom glavu pokrije. Da prostite, brige u juhi kuha, Posoli i jede slatko, U grlu jabuku čuva. Takav je znalac Matko. Bez mrvice kruha.

- 90 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

I još jedna važna stvar, U glavi mu je tvornica, Proizvodi dar-mar. A kada belaj odnese šalu Utjehu i društvo potraži u vina punu bokalu.

- 91 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SNEŽANA MARKO- MUSINOV ČISTA LOGIKA Dotačinjem, ištem, dajem, trajem, dirnuta tuđom samoćom za drugačiji pogled na svet hajem, doživljavam ga, opstajem. U prepletaju ritma tajne nadahnuća dese se i rađanja i uginuća, uzdizanja i smaknuća, preklapanja i širina bespuća. Srdačni pozdravi u najavi, budi spreman - otpozdravi, dobici, gubici, rizici... u reči i slici, po logici i navici. Fokusirana na dostupne podatke, redovna primanja i izdatke, trošim se na usklađivanja trenutnih dešavanja. Uticaj krize svakog stiže, miran i stabilan san vremenski je neizbalansiran, a važan za jezom istine obasjan dan. Opijenost strašću stvaranja ne prestaje da vri, jednom zadojen njom ostaješ limitiran opsenom. Opsesija slobodom venama tutnji, unutar istorijskih znanih ljutnji, na emotivnih debata putanji: kreni - stani, pođi - goni, detalje slomi, dušu gani. - 92 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Čarobnjaštvo ti ne treba da shvatiš šta iskače iz reda, čemu treba da posvetiš pažnju ne dajući o sebi sliku lažnu. U tvom svetlilampnom domu pronaći ćeš davno izgubljenu šemu, kad ugledaš pravi kvadrat bešumno koračaj po njemu. Ako taban zabridi, šta ćeš - ti vidi, potrudi se da te putna želja ne postidi, šta ti je činiti uvidi. Krene li bajka da se odmotava, tra-la la-la, kopa hup zbriši na neki drugi skup bup, bup, tup, tup, cup.

- 93 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

S O NJ A K O K O T O V I Ć DILEMA

Skupile se glave šume riješiti jedan bitan mar je li šuma šumovina ili šumija za njih, bitna stvar! Svatko ima nešto reći zato lupi predsjedajući: „Dajte, glave, malo tiše od te buke, past će kiše!“ Na drugoj strani, male zvijeri zadesio požar jak tko gdje stigne, bježi, leti jer vatre se boji svak'! Cijuču, cvrkuću, škrguću, rokću, pijuču, grakću, uzbuna cijeli dan, izradile male zvijeri brzi plan! U kotlu već kuha se juha nožice, krilca, kljunovi sade od srušene jazbine novu, sviscu rade. Dabar brzo oblikuje dom pa radi još jedan da ima i som! Vjeverica Gita više ne skita orahe nosi mišu što kosi. Grančica veća, tanja, manja - 94 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama bit će opet kućica, kaže prepelica Sanja. Malo pomalo, nastao opet veseli gaj male zvijeri izradile još bolji raj. Dotle u šumi glave, čuju, još uvijek zbore da li je šuma šumovina ili šumija nikako da se dogovore.

Crtež: Marija Juračić

- 95 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SPOMENKA KREBS

SPRINGENDE HEUSCHRECKE

Springende Heuschrecke, fröhlich und kräftig, springt in mein Bier. Aber es ist nicht meine Schuld denn als sie wieder springt versteckt sie sich vor mir. Aber schau, die Majestät hat sich In ihrer majestätischen Schönheiten auf einen kleinen Ast gerettet.

- 96 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

STANKA SRŠEN KOZA BIJELA U štiklama koza bijela selom prošetala. Druge koze iza plota zauzele poze. Svaka se smije u bradugle, bijela krenula na paradu. Pogledaj je kozji svijete šepiri se k'o da je s druge planete. A spustila se s kozjeg brda pa sad vrda, mrda. Krevelji se i mekeće kozjeg mi papka to na dobro neće.

Crtež: Marija Juračić

- 97 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

FENOMEN IDIOTSTVA ILI KAKO SE GLASAJU NONSENŠANI

- 98 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KROKODIL JE U SUMRAK PROGUTAO SUNCE

krokodil je u sumrak progutao sunce pa zato svitanje kasni što krokodil zna što Sunce znači Zemlji Nikola Šimić Tonin

Crtež: Zoran Hercigonja - 99 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

ANTONIJA ŽELJKA KAHLIK

GLASATI, NE GLASATI Nȍvine ili novìna Ulovljena glavnina Bijelo crna pjega Srušila se s brijega. Zaigrana novìna Dohvatila nȍvine U inat vlasti i velikoj slasti Odlučila okrasti velike ribe Ne boji se ni batine ni šibe. Kad obrve se dižu Obavezno njih sedamdeset šest gmižu Da sakrije se prava stvar Nȍvine i novìna dar-mar.

- 100 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć GARAŽA PARALAŽE Otkada je laža postala paralaža, odlučila je laži pospremit’ u garaži. Na jednoj su stalaži slijepljeni kolaži istrošenih laži u davnoj blamaži. Novije, u ambalaži, svrstane su po gramaži, a one po kuraži su smotane u metraži. Na oknima garaže cakle se bez gnjavaže najnoviji vitraži neotkrivenih laži.

- 101 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Crtež: Zoran Hercigonja

JOSIP ERGOVIĆ BICIKRKLJANAC Jedan momak odlučio svojoj curi priuštiti vožnju bicikla na buri. Ne bi vožnja damu puno koštala, da se nije: sa sandalom i pedalom; zlatnom šnalom, guvernalom; masnim lancem, ogledalcem; cin-kočnicom, besposlicom; mnogom žbicom i bicikla sicom u jarak stropoštala.

- 102 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

ZANÃTA “TATA“ Ova je pjesma posvećena tati; Ne baš tati, već “Tata“ zanāti. Zanāta je “Tata“ dragocjena vrlo I bez mene to se do dva puta čulo. Nema tate bez “Tata“ zanātē. Ma, šta mlatiš i laprdaš tamo?! Istina je prava, sve i samo: Pravi tata upravlja zanātōm, dok zanāta ne upravlja tatom. Pa, ipak su tate više od zanātē!

- 103 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

JOSIP ERGOVIĆ HOPNI HOP I

,,, I Cimni cim I „ Klimni klim I // ,,,Hipni hip I // I// I A HA HA Skoči, zboči pa poskoči: Hipni hip, hopni hop! Zgrčka, zbočka i raznoška: Cimni cim; klimni klim! Hvataj zalet, krok na krok Bočkaj zgrčno pa troskok! Drž`se, ne daj; grêdu grêdaj: Dajni vaj i vajni daj! Ravno gledaj, korak gegaj Pripreme za kroskok redaj! Raznoži se, sunoži se Pêtaj pête, založi se! Cim, cim bok; s boka skok Trčkaj, bočkaj pa naskok! Sad odskoči skočni skok Dočekaj se u doskok!

- 104 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

LETIMIČAN POGLED Jedan pogled letimičan svratio na divan; a kad tamo, vidi pogled nacifran, atraktivan, magičan, dinamičan, biran i pomalo lascivan, riječju ... fantastičan! Odmah do njeg` tu je pogled kivan, nasilan, živčan i netaktičan, ljubomoran, stravičan, faličan i ... pomalo pijan. Dalje od njih razgovara jedan pogled praktičan, taktičan, apatičan, rekli bismo, zvaničan, s tri pogleda, s tri imena: Dogmatičan, Prozaičan i Pragmatičan. Kud` će - šta će letimični mag slijedio trag je pa na sag kad tamo sjedi mali vrag naivan i posve drag brižan, blag, simpatičan do uha sav nasmijan. Pa divane svašta bogata im mašta.

- 105 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NERIJEČ Čudnih li riječi, lijepo vas molim; Pred svima njima Ja zbunjen stojim. Slovo, al` i riječ, naše je A. Daleko to je od razuma. A je i veznik ... bezveznik O! Ne ... O je prijedlog i predlaže ... što? I U je prijedlog. (Što radi tu I!? Veže li nešto il` samo bdi?) “Svi riječ smo i slovo, E je tek glas! Velika razlika između nas.“ “Eeee, sveg` mi je dosta, samo da znaš! Koga je briga za status vaš!“ *** Kazalište nije kāzalište Govorilište ni prīčalište Kazalište je pokāzalište: Nekad je i pjevalište, Sviralište pa i plēsalište Ponekad i šūtilište. Kazalište smije Bit` i prazno Al` nikad Isprazno.

- 106 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MARIJA JURAČIĆ ČOVJEK IZ ŠANGAJA

Našeširio šešir čovjek iz Šangaja našušurio brk do visokog sjaja pa bacio oko na jednu garavu na jednu čupavu na jednu visoku plavooku žestoku. Tek kada ugleda onu ćelavu pjevačicu Ionesca brk mu zaigra u nju se zatreska.

- 107 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Crtež: Marija Juračić

- 108 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MARKO SERTIĆ TRGOBOLILJUBAC

Spil si budem jedan rum zum Lakrdija, nostalgija Oplela me pučina, zadobila mučnina Vapaj zubobolje, sutra će biti bolje. Ptica nemirno leti Dani su nam bili sveti Trgoljubac trguje zubima.

Boliljubac kupuje urlike Igramo uvijek opasno srećom Dok se patuljak i Potepuh dobacuju vrećom Nije nam bilo lako lani, ma sve to mani. Visoka temperatura čelo nam je pekla Babroga istinu je rekla Čuvaj dubinu postojanja svoga Dok zmaj pije ulje iz glomaznog roga. Tudum budum kradem očaj Donosim prostor ravnice Potrbuške spava mjesec, sunce se zeleni u jutru Žuto u ateljeu zarobljeno na slikarskom platnu. Ko to riba dlanove puste i nesanice guste? Pljušte, pljušte uvrede zmijo jezikoslovca Napeti su lukovi, igraju usni kukovi.

- 109 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

PETA KLOTZBERG

FREULEIN LEILA ( JAZZROCK )

freulein leila leila leila freulein leila leila laa freulein leila sitzt in einem feuerlöscher (schnell und wild) über ihrem kopf schlägt die gesamte welt zusammen freulein leila, nebenan schlägt jemand nägel ein -nägel mit köpfen freulein leila gießt täglich ihren rosenstock (schnell und wild ) freulein leila durchstreift die stadt, nachts, im rock (dezenter, leiser) sie lässt sich nix erzählen (ausgedünnt, sehr dezent) freulein leila, niemand ist so stark wie du (leise) und keine_r ist klüger, sicher, kompetent, charmant und entspannt refrain: freulein leila, du bist superwoman, leila, powervoll a wüde, leila,unersättlich, leila freulein leila, bist verängstigt, leila, kleines mädchen,dass sich daumenlutschend an sein stofftier klammert freulein leila leila leila freulein leila leila laa freulein leila telefoniert per headset mit madagaskar ganz klar und gut verständlich am anderen ende der leitung fährt man die computer runter und alle gehen nach hause mister nobody beobachtet mit schräggestellten augen (langsam!): „freulein leila, brauchen sie ne pause?

- 110 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama refrain: freulein leila, du bist superwoman, leila, a wüde, leila, unersättlich, leila freulein leila, bist verängstigt, leila, kleines mädchen,dass sich daumenlutschend an sein stofftier klammert freulein leila ist künstlerisch aktiv, mäßig talentiert (langsam) (sehr dünn) hrr xyz macht ihr ein komplimentund (lässig) für ihr langes elegantes abendkleid (am beat) -so nett zu walzerklängen säuft freulein leila - gar nicht nettfreulein leila ist herzlich, aber distanziert sie kontrolliert sie wechselt die glühbirne im badindem sie auf die sessellehne klettert in hautfarbnen seidenstrümpfen

Crtež: Zoran Hercigonja

- 111 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SANIJELA MATKOVIĆ BITI U BITI

Biti hrast Ili biti more? Ma bit ću samo more I more samo Bit ću sama I bit ću samo ja. Jer kad bih bila hrast Bila Bih biće koje sviće U džepovima tvoga jutra ma bit ću Ma bit ću sutra Ili more bit ću Pa usnit ću da sam hrast ...a ti Ti ih voliš! Ma bit ću more Pitko ZAŠEĆERENO Pa kad se prelije usnama tvojim Konačno BIT ĆU JA!

Slika: Sanijela Matković

I zaigrat ću pikado Sa zvijezdama Dobiti špil u igri sa kišom U tvoje oči naselit se krišom ..i biti ja.

- 112 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

S O NJ A K O K O T O V I Ć TAJNE AVANTURE MALOGA PERE Žmigoljibezbrigolji šapuće Pero i čeka da riječ postane rijeka, da živi kao Antuntun da svijet bude mašte pun! Čuda su, desila se, istoga trena Reksi stavio zlom susjedu lanac! Maja češlja pijetlu rep, kokice u vrtu plešu step! Mišić Gricko ispija vino ništa od sira nije mu fino! Vani je sunce - a čokse kiše, ribica Mima na srce diše! Što je ovo, smije se Pero baka po lokvici gaca, djed mijauče kao maca! Mamaaa, gdje si, da vidiš ovo! Žmigoljibezbrigolji izgovara Pero i gle, već ga nosi vihorasti prah na krevet, u jedan mah! U taj tren proviri s kata mama, na Perina vrata da l' djetešce njeno, mirno spava? Dobro je, viri mu samo kosa plava. Poljubi ga mama i ode puštajući da ga snovi i dalje vode. Žmigoljibezbrigolji šapuće Pero, prenuvši snove idemo u avanture nove!

- 113 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

VESNA ŠKRLIN BATINA DAMA

U podne je posred sela prošetala guska bijela, poširoka, podebela, ulica joj uska cijela. Pahuljasta poput snijega ponosna se guska gega, glavom truska, naklon čeka k’o plemkinja ruska neka. A kada se umorila od truskanja guska bijela pomisli da zakuska bi hruskava joj dobro sjela. No umjesto restorana jednu lokvu spazi guska, veselo se u nju baci i vodom se sva zapljuska. I što reći nakon svega – izgleda k’o dama ruska, a na kraju, svi to znaju, jednom guska - uvijek guska.

- 114 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

VESNA ŠKRLIN BATINA ZAPETLJANAC

Negdje blizu Divulja naišla je krivulja, zakrivljena, nakrivljena, sva u krivo nastrojena pa vrluda kojekuda i krivuda tako luda. A iz nekog drugog kuta skočila je ravna crta. Svi je znaju. Tako javna ona misli da je glavna, glavnija no krivulja ona blizu Divulja. Tamo - amo, amo - tamo, svoju rutu drže samo. Jedna krivo, druga pravo, obje misle tvrdoglavo da u dobrom smjeru teku dok se negdje ne presijeku. Jedna drugoj na put stane i zgrabe se nabrijane, umjesto u dogovoru spetljale su se u čvoru. Kriva pravoj sve se ne da, a putokaz samo gleda.

- 115 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

VESNA ŠKRLIN BATINA

NEZGODNE ZGODE Mukne prehlađena mačka da bi kravi rekla: “Zdravo!” a ova se uvrijeđeno okrene i vikne: “Kravo!” Čini se da ova koka nije više ista, jučer ju je prestrašila jedna kišna glista. Traži igla rupu da uđe u konac, trebala bi zakrpati polupani lonac.

- 116 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KALAMBURIRANJE

- 117 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

NE, NE, A DA Ne boli Bol, k`o što boli bol; Ne svira Brač, k`o sto svira brač; Zato Odžak dimi više nego što dimi odžak. Josip Ergović

- 118 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

JOSIP ERGOVIĆ KALAMBŪR

K K

alambur dolazi iz Italije srednjovjekovnog doba i svoje nam značenje nestrpljiv je, objasnit` da proba. „Nisam ja“, kazat će, „šaljivdžija stara, nego radim s vjerom i s puno mara. Šalim se vašim perom, s ukusom i sa mjerom. Eto, naprimjer, Zmrkonjićeva „Čitaljka“; prepuna je slova i posve je slatka. Kaže: „Rado strada radost rada“; „Pas maže pa smaže“; „Šta koristi štakor isti?“ „Polag ovna... hm, da.“ Na to ide mentor Zbalog, svim šālama on je nalog. Govori, kaže: „ Tko me što pita od jabuka.“ Tu su, onda, „Trg-ovci“ i „Pub-lika“, nepoznata pjesnikova Lika. Sad smo već kod rubnog toka, al` je mis`o još duboka. „Ludičke parafraze“ im je ime; nema u njih, `opće, rime. „Ludičke“ nisu što su iz ludnice, već jer su iz pera dovitljive ludice. Te „fraze“ su baš na „paru“; to i mala djeca znaju! Tu-tuuu... sluššššaj priču ovu: „Pipi druga čarapa; Igre na smeću; Poncije Pirat; Mrak iz interesa; Sunčani lihvar.“ Ima jedna moja vrsta; prosta li su u nje usta. Aprosdoketonom nazivlje se ... i bećarcem još. Prelijepo je oto ime za steonog bika vime: Kaže, veli pa se teli: „Što sam sinoć jednu uz tarabu Bosom nogom nagazio žabu!“ Stid ga i sram može biti, tako nešta telaliti! A sad slušaj dobro mene, dolazimo skroz do teme: „U snu i na Javi, sjedimo u travi.“ Smisliš li ovakav ma i jedan red, pošalji ga Mariji ... pravit ćemo zajedničak slijed.

- 119 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SLIJED ( Anja Lekić) Maslina je prva obrana - odbacila prirod, a nama dala za zdravlje. Ma, slina je prva obrana od bacila - priroda nama dala za zdravlje. S mjesta na mjesto, redovima puni prostor. Smjesta na mjesto! Red! Ovima puni prostor! Suda nigdje nema; prava zaboravljena. Sud, a nigdje nema prava; zaboravljena. Figuru kom` pokažem, odmah drugom slāžem. Figu rukom pokažem, odmah drugom slažem. Pašteta je velika blamaža. Pa, šteta je; velika blamaža. Radovi naviru, mahnitome kraju se bliže. Radovi na Viru, mahni Tome, kraju se bliže. Kravata me davi, djela nije vrijedna. Krava ta meda vidjela nije; vrijedna. Glad na usta lakoma! Gladna ustala, koma! Kamen i cementa! Još to ide nasipu. Kamenice, menta - još to ide na sipu. Na početku mise sveti Duje u miru. Smije se, onda, poslije što reći. Na početku mi se sveti Duje - umiru, smije se on, da - poslije što reći. Tambura sve ruši malom svirkom Krkom. Tam` bura sve ruši! Ma, lom! Svi rkom-krkom! Spor, a nije zaostao. Spor, a nije zao. Stao. Zgodan, a nezgodan! Zgodan, Ane, zgodan!

- 120 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

(Aljoša Đugum) Kolos je div, velik i od mora jači; k`o bik u buri opak. Kolo sjedi. Veliki odmor. A ja? Číko bi kuburio pak. (Suzana Marić) Ružmarin mirisan. Ružmarin mȋri san. Na pūsti otok árā od grabljivica bježi! Napusti Otokara; od grablji vica bježi!

Ludičke parafraze i bezumne smislice (Josip Ergović) Galiotova plijesan (Penicillium Chrysogaleum) M. Proust: „U trajanju sa izgubljenim vremenom“ Nebo je puno oblaka i prazno neba. Dvostruka negacija je jednostruka dagacija. To je priča bez kraja i konca za mašinu. Ustrajte na svojim stajalištima ... čak i ako autobus kasni satima. Popu bob ... ne nužno i bobu pop.

Aprosdoketon (Katica Badovinac): „Nonsensni bećarac“ Ajoj, mojoj maloj nema para ostavila sve kod plastičara. - 121 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama Promijenila ona lični opis aj, u ruku turila mi popis. Na papiru sve dugačko piše: liposukcija, botoks, i više. Ne poznajem onu moju dragu ej, što ljubi na kućnome pragu. Ajoj, u nje fali pola nosa, diki mojoj nestalo ponosa. Grudi su joj veliki sifoni, kad ih dirnem, puknu k’o baloni. Usne su joj sočne safalade, aoj, slina curi sve do brade. Moja draga oči nakosila, nakosila, mene usosila. Hej, moja mala mene vara, mene vara, staroga bećara!

- 122 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJ A L E K I Ć NONSENS NA MAH Čitaj naglas, u jednom dahu, kreni polakše, prema potrebi ubrzaj) Skamenio se kamen od sipina osipa što ga je dobila otkako je vidjela da se kit zakitio kitom cvijeća ne bi li podmitio mitom o sreći lava pa je lava eruptirala, a sve kako bi se puha, koji se ovdje jedva nekako iz druge pjesme upuhao i već dobrano zapuhao, odvratilo od vrata žirafe jer mu je sav žir žirafa brzo žvačući pojela.

- 123 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

A NJA L E K I Ć PREVIŠE I PREMALO Previše s odviše i suviše diše dok Premalo na umalo i zamalo miriše. Čudno je to Previše - čini se da nikad nije. I kad ljubimo, znamo: nit’ suviše, nit’ odviše. A opet, kad se zamalo ljubi il’ umalo daje, čini se da Premalo previše traje. A to Premalo je glupo i pogubno: za onim što drugi drži u ruci, pogubi se u trci. Pa kad je tog Premalo već previše, život ti se i ne živi odviše. Ali, nekad Previše na Premalo odiše u mislima je pomalo – k’o da nema nimalo. Kao kad pamet boluje od suviška pa se više ne zna podijeliti ni kriška. Najgore je kad Previše već postane Premalo: opaka boljka na vidiku - od nje imaš krivu sliku! Od viška te glava zaboli, a u njoj ni grama soli. Kriva slika - izgubljena bitka: ne vodi nikad do boljitka! Tako Previše i Premalo mnoge glave zapale. Zato se disertacije i traktati s njima ne šale.

- 124 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

JOSIP ERGOVIĆ

SVENOS

Odnos ide od nosa do nosa Ponos je po nosu i po glavi Prinos je pri nosu da se nôsa Nanos je za na nos da se stavi Zanos je za nosom da se gega Nos mi kaže: “Pun mi je nos svega!”

Crtež: Josip Ergović

- 125 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

BIM BAM BUS Je li ovo parni stroj? Ne, ovo je neparni stroj na paru. AH I UH Korio UH je uzdaha AHa Rad` teške inflacije “ah“ uzdaha. AH je tad UHa, u istoj mjeri, ćušn`o za uho, u dobroj vjeri. Dok su se AH i UH nemilo svađali, IH, EH i OH od smijeha su se valjali.

NONSENSNI NESNOS Zanimljiva ovo pjesma je, da; Sazdana sva je od nonsensa! Školjska je mȏrka; Sȃtni je zlāt; Svìrēlna drvara; `Odite spat`! Vŕbna je tūža, Prízoran grôz; Jezičan Francuz; To glupo je skroz! Stožasti jastog, stožeran s`tog; Bogovskih bogova božnat je... `ajd`, bog! Rodnog mi roda i mene mog; Zaklinjem sad se u sebe svog! Zgodna je zgoda; Nužno je zlo; Nesnosni nonsens sve vam je to!

- 126 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama ŠĺLJILO, NE ŠĺLJILO Šīljilo ja, ne šīljilo* I opet sam Šiljilo.

NEMOJMO Nemojmo se ponavljati Titikaka odsad Tika se ima zvati Babaroga Baroga će biti K`o kos kokos će se piti. U protivnom, prijetim gegenenetikom. Mamajonezom i sličnom fonetikom. ***

Neopasna to je Bura Ta tàmBura - kalàmBura Više svírī, manje pírī Pa veselje svuda šȋri: “Al` sam juče` jednu vr` oraja... Suvu granu slomijo do kraja!“ `Aj, što sam sinoć jednu baš po danu; Na astalu narib`o taranu! Jedan, dva; Opsa - sa!

PIJANO PIANISSIMO Vivo je živo, kom` je i krivo Vivace znan je kao živače. Fortissimo je snažisimo A Lentissimo sporisimo. Staccato se cima, na štakama klima Pianissimo dotle je nečujan svima. Largo, Adagio, pa i Andante Brži su jedva od stare kante. Allegro brz je, al` ma non troppo. - 127 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama Presto, Prestissimo ... Accelerando Brzaju, stružu pa ... Ritardando. I tako nazad do Graave i Leento Pa do L aa rr g h i sss ii m oo Taj pravi je blento. Forte je snažan i s puno force Piano tih je, s više manjorce. Pianoforte nije ni tiho ni glasno To vam je klavir; je l`svima jasno?!

*** Kontra i pro nisu isti na vlas Kontrapost, dotle, je sav protiv nas. Rekontra kontri u sportu je spas Kontrapunkt noti je suglasan pas Kontrabas nije “protivan bas“ On nije drugo do ... kontrabas.

KONAC Konac je toliko simboličan da je postao dvoličan, Troličan, čak i dvjestoličan. Čovjek ga mrsi, povlači mu niti I nikako da shvati: Konac želi samo koncem biti.

IDU Ide OSMAn SEDMAković i jaran mu ŠESToje Ide PETka ČETVRTković Idu uTROJE

- 128 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KATICA BADOVINAC SVE ZA PET

Broj PET napisao PETiciju ubacio mjenjač u PETu brzinu uletio kaPETan u PETokraciju uPETirao se u svaku pasminu. ZaPET u prostom broju odluči otputovati u Sankt PETerburg s PETrom se natjecati u PEToboju, al' ga zeznuo aPETit i operirao PETokirurg. Dao PETama vjetra i postao aPETala u PETeljke se uPETljao, pa izletio kao PETarda s PETrarkizmom ćuti trePET cimbala uzidan u PETerokutnoj kuli ko PETogarda. Dugo je tulio na trumPETu: Tru-PET-tru-PET-truuum! Tek kada je spazio pipetu PETorima mu saplela um. Odvede ga naPETost u PETrokemiju proPET oPET u PETrodolaru traži paraPET za PETljaniju uspio se poPET na PETrovu goru. PETeroknjižjem razaPET u PETak postao PETokademik kao morska zvijezda saPET odgalopira PETerotaktni konjanik.

- 129 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

KATICA BADOVINAC

TANCI-ŠPRANCI

Lovina lovi lovca orao podigao zrak na Mjesecu leti ovca Zemljom kȋšē mrak. Bezubi zubi jedu kolače hobotnice vise s grana svinja za biserom plače kiša je okusa slana. U zmaju sa sedam glava sagrađen propuh labirint šiklja vatra kao slap trava iz koje cvjeta hijacint. Džointirane, loptaste glave kaos baca na krivu stranu kerberi u podzemlju slave tanci-špranci drmeš u katranu.

- 130 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MARIJA JURAČIĆ

TAT I TATA TAT

On je tat i ima tatu tata. Mama mu je znana kao Tata – Mata. U vremenu nakon rata tata ta skužili su da: Nema racije kod privatizacije.

Crtež: Marija Juračić

- 131 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

MARIJA JURAČIĆ

KOSA

Stari Kosac kosu brusi. Kosa dugu kosu kosi kosmatom dječaku u vijetnamskome jarku. Kosa Koscu pušiona Od hipija do Samsona Filistejca do Formana Od Kosova do Londona. . Kosi toranj, padež kosi Sve što vidi kosac kosi stari Kosac od zanata uvaženi birokrata. Što o Koscu možeš reć? Kosac ima zadnju riječ.

- 132 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

S O NJ A K O K O T O V I Ć

ČARLOVITO ZVANJE /ČAR lovi to zvanje/ U svakom od nas žive ČARi ČARolije ČARaju u svima nama, neki imaju i ČARobno zvanje pa jutrom idu na svoje poslanje: slastiČARi, botaniČARi, statistiČARi, dimnjaČARi, grafiČARi, kritiČARi, keramiČARi piroteniČARi, prognostiČARi, bolniČARi.. Kakva ČARovita zanimanja! Bez obzira na sva ta radna, ČARobna stanja ljudski mar ima jedan poseban ČAR takav ČAR je najČARobnije biti bez njega sigurno ne bi ČAR bio mar niti mar bio ČAR to ČARobirajuće stanje to ČARovito ….. čudo gdje se može ČARati, ČARlijati, svo zaČARano vrijeme, činiti ČAR mar! ČARno je kad taj ČARkuš shvati da svašta ČARlovito može sebi dati: ČAR, ČARić, ČAR gle, politiČAR!

- 133 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

STANKA SRŠEN KUMA JELA

kuma Jela na jelu je sjela i pitu jela. Odnekud doletjela pčela piknu Jelu posred bijela čela. Skoči s jele pobiesnjela Jela ode k vragu pita cijela.

- 134 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SUZANA MARIĆ

KAMO NAS TO VODI

PlinoVODI,vodoVODI CjevoVODI, dalekoVodi Začepljeni odVODI… Kamo sve to ljude vodi? Vodu VODI, Plin doVODI. Muku muči i prebrodi. Ljude muče sad razVODI I pogrešni naVODI. Da se sve na jedno sVodi Ne trebaju nam uVODI. Ljuljamo se k'o na VODI Sve nas čekaju sproVODI. U VODI se život rađa Dosta mržnje, dosta svađa. Mir doVODI svuda sreću Ja u VODI mulja neću!

- 135 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

BURA Ova bura kalambura Iz bureta burbon pije I još k sebi došla nije Kad nanovo šiša, brije. Na gusarskom brodu bila Tamo bila, jela, pila Na kormilu se vrtila Pa ga polomila. Leti svuda, goropadi Grize za nos, dušu hladi. Robom maše k’o barjakom Visi sad za vratom svakom. Visi sada i na škuri Cvili, ječi, pa se duri Moru nos od nje curi Bura dalje kalamburi. More kihat neće stati Nos će morat nakapati. Kalamburit prestat neće Barku si na glavu meće U džep trpa gradsko smeće Sve prevrće i okreće. Ajme, ljudi, pa dokle će? Gdje autoput njezin skreće Da ode sa puta Bijesna gradom da ne luta? Pod nogama mi se mota U klupko se luda smota Gola viri iza plota Buro, nije l' te sramota?

- 136 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

RUKA I OPORUKA

Sanjala je jedna ruka Da joj se je oko struka Omotala oporuka, Pa je čita, ajme bruka! Čita između dva struka Sada plače, cvili, kuka Za nasljeđem kreće trka. Bit će to gadna frka Jer uslijed zaruka Pružena je kriva ruka Izrasla iz lijevog kuka. Uh, koja bruka! A oporuka? Od nje ništa bez zaruka.

- 137 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SUZANA MARIĆ POTRES

Ovaj mi potres izaziva stres I mozgotres i dušotres. Pa kada zatrese Kad se sve strese Pa muž potresen Psovku otrese Jer mrzi potrese. Sav u stresu za krevet se drži Gledamo na vrata, tko će biti brži Da na brzinu zdimimo van U još jedan stresodan. Potreseni, streseni, zdrmani i uzdrmani. Bum, stres, zemljotres!

STRKA

Usred dana biJela Nastala je strka ciJela Naša Jela Na peć sJela Pa joj suknja izgorJela Kad je kavu skuhat htJela. Skoči tada žuta zdJela Prepuna finog Jela Što je Jela previdJela I nikako nije htJela. Više suknja nije ciJela Preklapa se u dva diJela Pa ju je Jela odniJela Na štapu ispod jela I na suknju u hlad sJela. - 138 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

SUZANA MARIĆ SVAKODNEVNICA Teška je to svakodnevnica Jer premala je dnevnica Nije podijeljena jednako Kao ravnodnevnica. Nekima je dnevnica Kao godišnjica A drugima manja Nego ovih satnica. Svakodnevno mozgamo I brige brigamo Kome prije dnevnicu da damo. U podnevnom dnevniku Ništa o dnevnicama U dnevnom boravku Rasprava o računicama. Računa mnogo, dnevnice malo Od dnevne dnevnice Ni “D ” nije ostalo.

- 139 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

VESNA ŠKRLIN BATINA OŽUJAK Otvorio ožujak oči. Oprezno osluhnuo. Odmoren, osnažen, oslobođen ozebline otopio, oblake otpuhnuo. Otrcani ogrtač odbacio, ormare odškrinuo, obnovljene oprave odjenuo, ogrlice objesio, obraze orumenio, opančiće obuo. Oraspoložen, odmah odskočio, okolicu obišao, optrčao, ozelenio, ošarenio, oživio, obogatio, ovčice otpratio, ojkalicu otpjevao, oranice obradio, okućnice očistio, okitio, osvježenjem obavio, onda odahnuo, okupljenoj obitelji odmahnuo, ozaren osmijeh ostavio.

- 140 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

VESNA ŠKRLIN BATINA KAD JE BUHA SRELA PUHA

Jedna buha, malo suha, umjesto da nešto skuha sjela je na jednog puha, taman iza lijevog uha. Zasvrbjelo jako puha iza toga lijevog uha pa uzvikne: "Ajoj meni!" al' se buha pravi gluha. Baš se lijepo namjestila, našla je i mrvu kruha pa sve misli da je smoči dobro bi joj došla juha. No za puha nema mira, ta ga buha baš nervira pa se češe iza uha, osta skoro i bez sluha. Uživala buha kada odjednom k'o klada pada ispred puha iznebuha, skoči on na potepuha. Prestraši se buha puha kao da je srela duha i bez kruha i bez ruha pobjegne u strahu - suha.

- 141 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

Je li Nonsens besmislena glupost

Ne Ne

... Nonsens je nesmislena ludost! Nonsens je primordijalni krik: prapočetno mucanje; atavistično bajanje i čaranje; rudimentarno gatanje i zagonētanje; Nonsens je očaravanje. Sensičari se na Nonsensa ljute zato što misle da se Sensu ruga, a Nonsens nije drugo do Sens; samo na “non“ način. Tamo gdje Sens poučava, Nonsens razučava; gdje Sens pati, Nonsens mlati ... li ga mlati. U odnosu na što bi postojao Sens kad ne bi bilo Nonsensa? On ga kao sjenka prati; uravnotežuje ga i smisao mu nesmislom upotpunjuje. Doktor Bagić kaže da se Nonsens dogodi "kad umjetnik susretne imbecila". Tako doktor kaže; valjda, onda, zna. Pa ... sretna li susreta! Da je Nonsens bolest, zvao bi se dislalija, disleksija ili disfazija. Ali ... Nonsens nije dijagnoza nego za veselje dobra prognoza. Zbrčkan je i sprčkan; redom nered rêda. Slogove i riječi premēće; novo im značenje namēće. Neki misle da Nonsens pogrešno uči; drugi kažu da je prost. Nonsens je tek razvijanje mašte u djece ... i djece u odraslih. Josip Ergović

- 142 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama SADRŽAJ: UVODNA RIJEČ [4] NONSENSNA POEZIJA [5] NONSENS SADRŽAJNE MUTACIJE [6] BESMISAO NAGLAVAČKE [7] A N A S T J E LJ A [8] ALEXANDER ABS [9] A N T O N I J A Ž E LJ K A K A H L I K [11] A LJ O Š A Đ U G U M [13] A NJ A L E K I Ć [14] DINO ŠPALETA [21] DOMINIK TOMIĆ [22] JOSIP ERGOVIĆ [23] J A D R A N K A V A R G A [26] KATARINA SARIĆ [27] KATICA BADOVINAC [32] LJ E R K A V A R G A [34] MIRJANA PEJAK [37] NEVENKA ŠARIĆ [40] SAVO OROZOVIĆ [42] SUZANA MARIĆ [43] VESNA ŠKRLIN BATINA [47] SJETVA POMUZENE LOGIKE ILI IZ MALOG MOZGA [53] LADISLAV BABIĆ [55] A LJ O Š A Đ U G U M [56] A NJ A L E K I Ć [57] DOMINIK TOMIĆ [58] JOSIP ERGOVIĆ [60] K A T H A R I N A SCH W E I SS G U T H [61] KATICA BADOVINAC [62] MARKO JAREB [65] LJ E R K A V A R G A [66] M I L A N D R A Š K O V I Ć [67] NEVENKA ŠARIĆ [68] S NJ E Ž A N A B U D A N E C [73] V A L E N T I N A M I L A Č I Ć [75] ZVUKOVNA NONSENS MUTACIJA [76] ANJA LEKIĆ [78] Z O R A N H E R C I G O NJ A [79] A NJ A L E K I Ć [81] KA T I C A B A D O V I N A C [85] MARIJA JURAČIĆ [86] MARKO SERTIĆ [87] MAX MALER [89] M I LJ E N K A K O Š T R O [90]

- 143 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama SNEŽANA MARKO - MUSINOV [92] S O NJ A K O K O T O V I Ć [94] SPOMENKA KREBS [96] STANKA SRŠEN [97] FENOMEN IDIOTSTVA ILI KAKO SE GLASAJU NONSENŠANI [98] NIKOLA ŠIMIĆ TONIN [99] ANTONIJA ŽELJKA KAHLIK [100] A NJ A L E K I Ć [101] JOSIP ERGOVIĆ [102] MARIJA JURAČIĆ [107] MARKO SERTIĆ [109] PETA KLOTZBERG [110] S A N I J E L A M A T K O V I Ć [112] S O NJ A K O K O T O V I Ć [113] VESNA ŠKRLIN BATINA [114] KALAMBURIRANJE JOSIP ERGOVIĆ A NJ A L E K I Ć JOSIP ERGOVIĆ KATICA BADOVINAC MARIJA JURAČIĆ S O NJ A K O K O T O V I Ć STANKA SRŠEN SUZANA MARIĆ VESNA ŠKRLIN BATINA JOSIP ERGOVIĆ

[117] [118] [123] [125] [129] [131] [133] [134] [135] [143] [142]

- 144 -


Nonsensna poezija i mudre koještarije || zbornik pjesama

- 145 -


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.