Page 1


Indhold # 1 / 2009 Forside: Side 2: Annonce Side 3: Inholdsfortegnelse / Info Side 4:: Test af Motorex Forza 2T Side 5: Test af MOFF SFR ‘09 Side 6/7: Hvordan man dyser korekt Side 8: Speedmeet Side 9: Spass und Aktion Side 10: Side 11: ROOST Bagside: Rossi Foto

Velkommern til dette nye tiltag på den Danske scooter og mini scene. Vi vil forsøge at komme rundt i de forskellige hjørner af den Danske scooterverden og fortælle lidt om hvad der rør sig. Der vil komme reportager fra træf, race, åbent hus og andre spændende arrangementer. Der vil være test af forskellige varer, lige fra olie til prøvekørsler, ja kort sagt alt der har relation til scooter og mini scenen. I dette nummer kan du blandt andet læse om den nye MOFF SFR mini motard, noget om Spass und Aktion løbene og Speedmeet ´09. Vi håber du vil tage godt imod dette nye tiltag. Bladet vil udkomme 4 - 6 gange om året, og vil være tilgængelig via de kendte internetbutikker der handler med relevante varer. God fornøjelse Claus & Kristian Bladet udgives af ZOOTSCOOT i/s


TEST: MOTOREX FORZA Lad dig ikke narre af den lidt kiksede etiket på den prisvindende og patenterede dunk fra Schweiz. Olien har vi testet i DMU løb og til 24 timers løbet på Spa i Belgien. Vi har under hele testen kørt med en 2% blanding og har ikke haft en sætning under hele forløbet. En interessant ting vi lagde mærke til efter at have skilt mototren ad for nærmere gennemsyn, var at motorens indre var dækket af en rød farve fra olien.

Efter vores mening er denne olie glimrende under alle forhold og brænder ren uden nogen aflejringer på topsykke eller tændrør. Gokendelser: API TC, JASO FC, ISO-L-EGD PIAGGIO HEXAGON Olien kan købes hos blandt andet www.zootscoot.dk og koster kr. 139.- men er på tilbud til kr.109.- for 1 liter. www.motorex.com


Hvordan man dyser korrekt Den forkerte måde: Til at starte med vil jeg sige, at læse den korrekte dysning ved at kikke på tændrørets insulator/keramik , er forkert. Farven på insulatoren/keramikken afhænger af dysen og varmetallet på tændrøret. Så forkert varmetal på tændrøret, men korrekt dyse eller et korrekt varmetal med en forkert dyse, vil frembringe en farve der giver et falskt billede. Et par eksempler: 1. Din dyse er ok, og dit tændrør er med relativ højt varmetal. Farven på insulatorens/keramikkens top vil være lys grå til hvid . Det vil få dig til at tro dysen er for lille, og du vil dyse op. Resultatet af dette vil betyde tab af heste og/eller ødelagt tændrør. 2. Din dyse er for lille og varmetallet på tændrøret er for koldt. Farven på insulatoren/keramikken vil være brun, hvorved du vil tro at alt er ok, men der er risiko for overophedning.

Den rigtige måde: Lidt fakta om tændrør: Tændrørets insulator/keramik skal opnå en selvrensende temperatur. Dette er temperaturen hvor carbon aflejringerne på insulatoren brænder væk. Hvis tændrøret ikke opnår sin selvrensende temperatur, vil der konstant komme carbon aflejringer der ikke kan brænde væk. Dette vil resultere i et ødelagt tændrør. På den anden side vil en for varm forbrænding ikke fjerne aflejringerne, men resultere i en smeltet elektrode eller andre overophednings problemer så som en sætning af cylinderen.

Tændrøret herunder er et NGK B9EGV der er blevet brugt til 3 løb på en Piaggio Zip SP. Kerakmikken (insulator nose) er rimelig ren og ud fra det kan vi se at det rigtige varmetal på tændrøret er valgt. Metallet er fjernet for at vi kan komme til at se flere vigtige detaljer; nemlig blandingsringen (mixture ring). Ringen kommer frem i bunden af keramikken og viser os hvordan motoren er dyset. På billedet kan man se at motoren er dyset tæt på perfekt. Hvis dysen var for stor, ville ringen blive tykkere og rykke nærmere spidsen. Hvis dysen derimod er for lille vil ringen blive tyndere og rykke mod bunden eller helt forsvinde. Hvis ringen bliver virkelig tynd eller forsvinder er der fare for overophedning. Så simplet kan det beskrives. Det sværeste er at skulle fjerne alt metallet hver gang man skal undersøge tændrøret. Men med godt sollys eller skarpt lys fra en lygte burde det være muligt.

Hvordan man vælger det rigtige tændrør: At vælge det rigtige tændrør er nøglen til høj ydeevne. Start med at bruge det rør der anbefales af producenten til cylinder kittet. Efter at have brugt din motor til det den skal bruges til ( race på gokartbane, sprint, etc..), vil du være i stand til at finde ud af om valget er korrekt. Som nævnt tidligere bør spidsen af isolatoren være ren.

fortsættes...


...fortsat

Hvis insulatorens spids har carbon aflejringer, er tændrøret for koldt til dit brug.(højt tal) Hvis insulatoren er lys grå eller hvid, og/eller elektroden viser tegn på overophedning, er tændrøret for varmt.(lavt tal)

Den vigtigste hovedregel er: Jo mere du kører med fuld gas, des koldere tændrør ! Til daglig brug er det ikke nødvendigt at fin indstille blandingen, da den som regel er til den fede side for at undgå overophedning. Men til race bør man trække enhver heste ud af motoren. Derfor bør dysen tilpasses vejrforholdene og banen.

Guidelines til at bestemme dyse:

Overophedet tændrør

Koldt, tørt (høje eller ingen skyer) - Luftrykket er højt; større dyse. Vådt, tåget (lave skyer, tåge) - Lufttrykket er lavt, høj luftfugtighed; mindre dyse. Lange, lige baner - større dyse, koldere tændrør. Korte, snævre baner - mindre dyse, varmere tændrør.

Oversat fra www.roost.si


“Spass und Aktion” Lyder lidt fesent, men er i virkeligheden et rigtigt lækkert arrangemnet der foregår i Danmark arrangeret af tyskere. “Ordnung must Sein” er nok ikke den kendte tyske sætning der gennemsyrer en løbsdag på Asserballe Gokartbanen. Normalt når man stiller op til et DMU arrangeret løb, kræver det en masse forberedelser med hensyn til teknisk kontrol og licens.

Til “Spass und Aktion” møder du op på løbsdagen med dit køretøj og så er du faktisk klar til race. Selve arrangementet er bygget op således at der er 6 løb a´20 minutter + een omgang. Du kan vælge at køre alle 6 løb alene eller du kan teame op med en kammerat og køre 3 løb hver. Hvis man vælger at dele løbene med en makker er det tilladt at køre på sin egen maskine. Det eneste man skal huske er at flytte transponderen fra køretøj til køretøj. Transponderen låner man på dagen, hvis man ikke selv har en.

Det kræves selvfølgelig af dig at dit køretøj er i forsvarlig stand og bremser og dæk er i orden. Heldækkende motorcykeltøj, ikke nødvendigvis læder, men det anbefales på det kraftigste, hjelm,handsker, støvler og rygskinne.

Hvis du har fået lyst til at deltage i dette arrangement bare for sjoveller fo r at finde ud af om du vil køre i DMU, så hold dig endelig ikke tilbage. Fordi her gælder det ligeså meget om at have det sjovt som at vinde.

Der er dog spottet en enkelt tysker med Adidas tennissko, men personligt mener jeg det dybt uansvarligt.

Her er et par gode råd til en løbsdag:

Prisen for at deltage er beskedne 650 kr pr. team incl. transponder. Hvis du kører alle løbene alene er det 2 timers køretid med fuld koncentration og fuld gas. Dette er krævende og stiller store krav til den mentale del af aspektet. Ydermere stiller det store krav til maskineriet, da der kun er ca 15 minutters pause mellem løbene, så eventuelle reparationer skal gå stærkt.

Benzin Madpakke Drikkevarer (masser af vand), Reservedele, og ikke mindst dit gode humør !

Mere kan ses på: www.spass-aktion.de www.stalkerzone.dk/forum under “Roadrace” sektionen.

Danskere deltager ikke i det samlede tyske mesterskab, men kan selvfølgelig komme på podiet på selve dagen.

Race dates : 26.07.2009 Asserballe 08:00 - 15:00 27.09.2009 Asserballe 08:00 - 15:00

Tekst: CB Foto: KLJ

18.10.2009 Asserballe 08:00 - 15:00


GoPro Hero Wide er verdens mindste trådløse helmet kamera med en vægt på kun 139 gram. I motorsportspakken som vi har testet får du: Kamera og et plastik hus der er modstandsdygtig over for stød og vandtæt ned til 30 meter. Derudover får du 5 monterings plader der kan klæbes fast på f.eks. din hjelm eller din racer. Der er 2 til runde overflader og 3 til flade overflade. Der følger også et sugekop beslag med så du f.eks. kan montere kameraet i forruden på din bil hvis du vil filme turen til racerbanen. Kameraet fastgøres til disse beslag ved at bruge ét af de to ”quick release” beslag der skrues fast på kameraets plastik hus. Du kan derfor flytte rundt med kameraet som det passer dig. Det kan i øvrigt monteres på hovedet da det er muligt at indstille kameraet til at optage ”på hovedet”.

Kameraet leverer video i god kvalitet med dets 5 mega pixel store sensor og dets 170 graders vidvinkel linse. Faktisk praler producenten af at have markedets bedste video kvalitet indenfor denne type kamera. Det er nok heller ikke helt ved siden af når man sammenligner med andre videoer der kan findes på nettet. Kameraet optager naturligvis også lyd også denne er i god kvalitet og vindstøjen er minimal pga. plastik huset. Der er også mulighed for at tage billeder med kameraet, du kan vælge mellem flere metoder: Du kan tage et billede ved at trykke på udløser knappen ligesom på et normalt kamera. Men det er også muligt at få kameraet til at tage et billede for hvert 2. eller 5. sekund.

Kameraet understøttet pt. kun SD kort på op til 2GB men det vil snart være muligt at anvende 4GB SDHC kort ved hjælpe af en gratis opdatering som kan downloades på producentens hjemmeside inden for kort tid. Det er mulig at optage 56 minutters video eller tage 1945 billeder på nuværende tidspunkt med det understøttede 2GB SD kort. Og med den nye opdatering skulle der være mulighed for den dobbelte mængde data. SD kort og batterier skal købes separat. Her anbefales det at anvende Lithium AAA batterier. Prisen ligger fra 1999.- og kan bl.a. købes hos www.zootscoot.dk Tekst: Kristian Jensen

Foto: www.rossifoto.dk


Historien Svært at sige, hvornår det hele startede. Lidenskaben for totaktsmotorer, og spændingen ved konkurrencen på banen, var den vigtigste rettesnor for bygningen af de første eksemplarer af udstødningssystemer. De første modeller lignede en parodi på en raceudstødning og blev samlet primitivt, kegler blev skåret i hånden, svejsningerne var amatøragtige, samlet af forskellige stumper og stykker der var håndsavet og hamret sammen. Men de gode indledende resultater tilskyndede til at fortsætte med udviklingen, konstant forbedring af materialer, teknologi og vigtigst af alt, den viden om, hvordan et godt udstødningssystem skal konstrueres, voksede. Det er ikke en let opgave at opbygge en god udstødning. Fysisk udergår den en masse stress, som en race motor generere, så som en masse vibrationer og ekstreme temperaturændringer. Det er nødt til at se godt, alle ved, at hvis det ser godt ud, virker det godt. For til stadighed at forbedre udstødningerne, laver vi en masse tests for stadig udvikling og perfektionisme, fortæller Marko.

Derfor har vi bygget vores eget dynamometer, som vi kan måle udførelsen og effekten af en udstødning med stor nøjagtighed. Den nemme anvendelse af det giver os mulighed for at køre mange tests på kort tid, således kan vi sammenligne vores og andre kommercielle udstødninger.

ROOST er et 100 % håndbygget produkt, produceret i Slovenien af Performa d.o.o. Manden bag denne succes er Marko Bostjancic

Udover de almindelige modeller kan der og så laves udstødninger på mål til en egen opsætning.

www.zootscoot.dk er dansk importør og har forhandlingen af udstødninger lavet på mål. www.speedline.dk er dansk forhandler og varetager alle andre udstødninger.

www.roost.si for mere information og forum.


Kr. 39.-

1. Udgave 2009 www.zootscoot.dk

Foto: www.rossifoto.dk

Scoot 1/2009  

First Danish scooter mag

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you