Page 1

In onze

burcht

Verantwoordelijke uitgever Driemaandelijks tijdschrift Jaargang 28 — nummer 3 april, mei, juni 2013

ZONNEBURCHT Vynckier Krist Sint-Jozefstraat 3 8790 Waregem


Hallo Zonneburchtkids Schooljaar 2012 – 2013 zit er al weer op.

Voor sommigen hun eerste jaar in Zonneburcht,

voor enkelen hun enige jaar in Zonneburcht, voor een 50tal leerlingen hun laatste jaar in Zonneburcht,

maar… hoe dan ook voor elk van jullie een heel bijzonder jaar in Zonneburcht.

Het schooljaar waarin…. jullie voor het eerst een prachtige blauwgele turnzak van onze ouderraad kregen. jullie voor het eerst de nieuwe plastic heen- en weermappen kregen van school. we voor het eerst leerden en oefenden hoe we vlot en veilig een bus kunnen verlaten.

voor het eerst een Zonneburcht-burgemeester verkozen werd.

op gedichtendag de Zonneburcht omgetoverd werd in een reuzentearoom.

Zonneburcht 30 fietsen kreeg die hopelijk nog heel veel zullen gebruikt worden.

we voor het eerst met ons allen naar onze hoofdstad Brussel op daguitstap gingen.


als voorbereiding op die uitstap het Suske en Wiske – album “Het kregelig ketje” werd voorgelezen.

er heel veel sneeuw viel waardoor de bussen meerdere dagen niet tijdig in school geraakten.

het gebouw achteraan onze speelplaats werd afgebroken om plaats te maken voor appartementen.

Maar… vooral… een schooljaar waarin net als alle voorbije schooljaren, niet alleen velen van jullie, maar ook veel juffen en meesters

elke dag weer keiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihard hun best deden om er samen met, en speciaal voor jullie, weer een heel leuk en leerrijk schooljaar van te maken.

Dus… jullie verdienen allen een superleuke vakantie! Geniet ervan! directeur Krist


Woordje van de directeur voor ouders, leerkrachten en vrienden van de Zonneburcht

“Er is bij jullie toch altijd iets te doen.” Het is een citaat dat wij heel vaak horen. Soms van collega’s uit andere scholen, soms van ouders, vaak van partners, ouders, broers of zussen van leerkrachten, …. Een receptie met alle leerlingen voor één of andere gelegenheid, een pensionering van één van de collega’s, een zoveelste nieuwe leerling die in de loop van het schooljaar start, een info-avond voor ouders, een opendeurdag, een Communie-viering, een groep kleuterjuffen op bezoek, een activiteit van de sportclub, een vergadering van één of andere werkgroep, bezoek van onze gepensioneerde ex-collega’s, oudleerlingen op bezoek, …

Beste ouders, vrienden , sympathisanten, ... Het voorbije schooljaar 2012 – 2013 was inderdaad weer van dat. Het werd, zoals u al heel lang van ons gewoon bent, weer een heel erg druk maar boeiend jaar. U zag of las er ongetwijfeld al over in vorige schoolkranten, in Zonneflitsen, op de website, misschien zelfs in een regionale krant. Heel wat van die initiatieven zijn niet helemaal nieuw. Wat goed is,wordt behouden. Wat beter kan, wordt bijgestuurd. Enkele activiteiten waren wel primeurs. Tof hierbij is dat de meeste spontaan opwellen uit het creatieve, enthousiaste, dynamische brein van één of meerdere Zonneburcht-teamleden. Niet superspectaculair, maar toch wel heel bijzonder dit jaar was: de vele vrijwilligershulp die we van veel ouders kregen. Al vele jaren kunnen wij rekenen op een heel sterke oudervereniging. Zij organiseren elk jaar enkele winstgevende activiteiten. Dit jaar waren dit ondermeer een kaarting, de chalet aan de ijspiste, de hartenkoekenverkoop, hun standen tijdens ons schoolfeest en opendeurdag, … Met de opbrengst verwezenlijken ze elk jaar weer prachtige zaken. Heel vaak betalen zij mee in uitstappen zoals het bioscoopbezoek, de leeruitstap naar Brussel, de sportdagen. Ook de Sint kreeg weer de nodige hulp van hen. Nieuw dit jaar was dat in september alle leerlingen een prachtige turnzak kregen van onze oudervereniging.


Wij, en dan bedoel ik alle leerlingen, hun ouders, alle leerkrachten en ikzelf als directeur mogen ons heel erg gelukkig prijzen met zo’n sterke oudervereniging. Dit is echt wel een grote meerwaarde voor onze school. Nieuw en erg positief dit jaar was dat ook regelmatig enkele niet – ouderraad-leden kwamen helpen bij allerlei klussen: ze zorgden voor vervoer naar en van bos- en zeeklassen, kwamen tientallen boeken kaften voor onze bibliotheek, labelden veel nieuwe materialen uit onze SEO-theek, tekenden en kleurden de prenten van onze kamishibai die we gebruikten tijdens de voorleesweek, kwamen boterhammen smeren en beleggen voor ons sober maal, voerden voor de sportdag materiaal naar het Jeugdcentrum, kwamen een handje toesteken tijdens onze reuzenbarbecue op het einde van het schooljaar, … Allemaal heel erg welgekomen hulp die ook wel interessant is voor ons, omdat ouders ondertussen spontaan allerlei schoolse zaken bespreken waar wij dan kunnen van leren. U merkt het waarschijnlijk. Ik ben een tevreden directeur. Het voorbije schooljaar mag net als vele voorgaande schooljaren in de bestandsmap “geslaagd” bewaard worden. Ik meen te mogen zeggen dat onze school er op verschillende vlakken kwalitatief weer op vooruit gegaan is. Ik wens dan ook iedereen die hier op één of andere manier aan meegeholpen heeft, de vele vrijwilligers in het bijzonder, van harte te danken. Net als onze leerlingen en leerkrachten hebben ook jullie het komend verlof heel erg verdiend.

Geniet er maar ten volle van!!

Krist Vynckier Directeur Zonneburcht

P.S.

Tijdens deze laatste schooldagen ga ik nog vlug op zoek naar nog een vrijwilliger die de komende 2 maanden voor het goede weer kan zorgen zodat, behalve de zonnepanelen van velen onder jullie, vooral ook de batterijen van jullie allen weer opgeladen geraken!


Familienieuws “geen tranen of woorden kunnen zeggen hoezeer we je missen … “ Mevr. Marie Lambertijn, overleden op 20 april, oma van secretariaatsmedewerker Ruth, De heer André Vanden Bulcke, overleden op 29 april, opa van Sarah (klas meester Koen), Mevr. Brigitte Casteur, overleden op 3 mei, mama van juf Anne Duthoy, De heer Jules Van Hulle, overleden op 3 mei, schoonvader van juf Kathleen Vandendriessche, De heer Paul Poppe, overleden op 9 mei, opa van Shana (klas juf Kathleen Decorte) en Bjorn (klas juf Petra), Mevr. Francine Naessens, overleden op 17 mei, schoonzus van Viviane Croes, ex- poetsvrouw van Zonneburcht, Mevr. Germaine Martens, overleden op 23 mei, mama van juf Mia, Mevr. Jacqueline Desmet, overleden op 23 mei, overgrootmoeder van Joppe (klas juf Véronique), Mevr. Lutgarde Laevens, overleden op 28 mei, oma van Angy (klas juf Joke/juf Annelies)

“welkom in ons hart, welkom in ons leven !” ELISE, geboren op 12 april 2013, een dochtertje voor Bram en juf Bieke, NOAH, geboren op 10 mei 2013, een kleinzoontje voor juf Rita De Loore, JULIA, geboren op 13 mei 2013, een kleindochtertje voor juf Brigitte, JéRÔME, geboren op 28 mei 2013, een broertje voor Saartje (klas mr. Chris) – Saartje is tevens de fiere “mémé” van Jérôme !


Mama Bieke klas van juf Sofie/Stefanie Juf Bieke is mama geworden. Joepie … juf Bieke is mama geworden! De hele klas heeft er lang naar uitgekeken rn eindelijk was het zover. Elise is geboren op 12 april. Ze woog 3 kg 300 g en mat 50 cm. Helemaal perfect! We konden niet wachten om juf Bieke en haar schattig dochtertje te gaan bezoeken. Maar eerst werkten we nog ons cadeautje af dat we voor haar hadden gemaakt! We maakten een geboorterups: in elk pootje van de rups hadden we de letter van Elise haar naam geschreven en die mooi versierd. Daarna maakten we alle pootjes vast aan elkaar. Op vrijdagnamiddag gingen we dan eindelijk op bezoek. Elise had net een flesje gedronken en was héél rustig. Ze lag gezellig te rusten op de arm van haar mama. En daarna deed ze ook nog een dutje in haar bedje. Ondertussen konden wij smullen van lekkere cake of aten we een snoepje. We kregen ook iets om te drinken. Juf Bieke deed dan haar cadeau open en was er superblij mee! Jammer genoeg was het al weer tijd om te vertrekken. We vonden het héél tof dat we Elise en juf Bieke eens gezien hadden maar nu moesten ze weer een beetje rusten. Tot gauw!


Onze eerste communicantjes

Steffi Derycke

Pauline Hardeman

Shana Lammers

Lander Van Nieuwenhuyse

Guillaume Vanhaelst

Izaura Scherpereel

Brit Dejagere

Shana Van De Kerkckhove

Florian Crepieux

Matheo Steeland

Mathijs Holvoet

Cedric Tyberghien

Jeroen Van Nevel

Bodhi T’Joens


Onze vormelingen

Callens Yline Milan Vanhoorne Viktor Vandewalle Sarah Vanden Bulcke Dylan Verhaeghe Kelly Verhaeghe Jordi Gijzelijngs Aaron Van Parijs Mathis Verbeke Bram Eggermont Jason Decock Arthur Vanhee Brandon Oosterlynck Elke De Langhe Mathias Vermeersch Jinte Coorman Michelle Beirnaert

Alexina Allaert Annelique Rogge Jelle Houtteman Lisa Coucke Vadim Bruyneel Brandon Poulain Tom Lammens Niels Laureys Sandra Vanderlinden Sebastien MarĂŠchal Guillaume Becqaert Baptiste Dhaene Angy Verhaeghe Joachim Lobbens Branko Steeland Lucas Waeye Jasper Holvoet


Afscheid van juf GERDA Juf Gerda is op pensioen en op donderdag 16 mei hebben we dat gevierd. Juf Gerda was er al bij van in het begin van Zonneburcht. Ze is vele jaren klastitularis geweest en ook nog vele jaren BLIO (bijzondere leerkracht individueel onderwijs). In die functie was Gerda steeds op zoek om nieuwe manieren te vinden om kinderen met hardnekkige taal– of rekenproblemen weer vooruit te helpen. Wat juf Gerda allemaal verwezenlijkt heeft, is te veel om op te noemen ‌ Daarom hebben we er een liedje van gemaakt !

(op de melodie: en de boom staat op de bergen...)

Refr. : En dit is juffrouw Gerda, halihalo, en dit is juffrouw Gerda halihalo. 1. En voor die juf kwam er een klas, een leuke klas, een prachtige klas ! oh jongens wat een klas was dat... en een klas voor de juf en... dit is juffrouw Gerda. 2. Met Bovti maakte zij een reis, een sportclubreis, een leuke reis! oh jongens wat een reis was dat... en een reis met de klas, en een klas voor de juf en ... dit is juffrouw Gerda.. 3. En in de kerk zong zij een lied, een vormsel lied, een vrolijk lied! oh jongens wat een lied was dat... en een lied op reis en de reis met de klas en de klas voor de juf en... dit is juffrouw Gerda... 4.En in de klas daar kwam een kind, een zorgenkind, een auti-kind! oh jongens wat een kind was dat... en het kind zingt een lied en een lied op reis en de reis met de klas en de klas voor de juf en ... dit is juffrouw Gerda... 5.En in haar klas daar kwam een boog, een regenboog, een kleurenboog! oh jongens wat een boog was dat... en de boog rond het kind, en het kind zingt een lied, en een lied op reis, en de reis met de klas en de klas voor de juf en.... dit is juffrouw Gerda... 6. En aan de wand daar kwam een berg, een moeilijke berg, een spellingsberg! oh jongens wat een berg was dat... en de berg met een boog, en de boog rond het kind, en het kind zingt een lied, en een lied op reis, en de reis met de klas, en de klas voor de juf en.... dit is juffrouw Gerda... 7. En op de kast daar kwam een man, een houten man, een robotman! oh jongens wat een man was dat... en de man op de berg, en de berg met een boog, en de boog rond het kind, en het kind zingt een lied, en een lied op reis, en de reis met de klas, en de klas voor de juf en.... dit is juffrouw Gerda... 8. En in het schrift daar kwam een kaart, een vingerkaart, een tafelkaart! oh jongens wat een kaart was dat... en de kaart bij de man, en de man op de berg, en de berg met een boog, en de boog rond het kind, en het kind zingt een lied, en een lied op reis, en de reis met de klas, en de klas voor de juf en.... dit is juffrouw Gerda... 9. En zelf ging zij ook graag naar school, een rekenschool, een axenschool, een spellingschool, een Gonnersschool, een crea-school, een bezinningsschool, een gevoelensschool, een filosoferendeschool...juf Gerda is een duizendpoot en... Dank u juffrouw Gerda halihalo, wij danken juffrouw Gerda, halihalo!


DANK U de oudervereniging Hierbij wil ik iedereen bedanken die ons dit jaar heel veel gesponsord hebben. Denk maar aan al de frietjes, cava, wijn, bier, frisdrank, … voor in de chalet in Park Casier al de frietjes, frikadellen, mayonaise, ketchup, kippenboutjes, dessertbordjes, …. op ons schoolfeest, al de frietjes, kippenboutjes, mayonaise, ketchup, frikadellen,… voor op de Open-ZONneburcht-DAG. Doordat we dit jaar niet veel zelf hebben moeten aankopen, hebben we veel kunnen doen voor de kinderen zoals: elk een mooie turnzak Sinterklaas een beetje geholpen met de snoepzakjes een deel van de Brussel-dag (10€ per kind) een deel van de sportdag (4€ per kind) eerste communiegeschenkje het afscheid van de schoolverlaters een infoavond over veilig internet, … Hoe deden we dit alles? - drankverkoop in chalet aan ijspiste Park Casier - de hartenkoekenverkoop - de kaarting - de activiteiten op het Brusseldag-feest - open ZONneburchtDAG Bedankt ook aan de ouders die ons meegeholpen hebben op bepaalde activiteiten.

BEDANKT BEDANKT BEDANKT ... We kunnen het niet genoeg zeggen. Dank zij jullie hulp kunnen we o zo veel doen voor de kinderen.

Bedankt De oudervereniging Zonneburcht


Keukenhelpers van de maand Dit schooljaar konden Anja en Virginie van de keuken rekenen op heel wat hulp van onze oudere leerlingen. Juf Rita en Juf Marleen stonden de leerlingen bij om hen de taken aan te leren, hen aan te moedigen en bij te sturen indien nodig. Elke vrijdag werden de helpers beloond voor hun vele werk. Uit alle helpers werden per maand enkele keukenhelpers van de maand verkozen. keukenhelpers van september: Jens Vanluchene, Simon De Waele keukenhelpers van oktober: Stephanie Grammens, Amely Van Steenkiste keukenhelpers van november: Anyelina Del Carmen, Safia Qamari, Finley Verhoeven keukenhelpers van december: Laura Vandeputte, Robin Lapierre, Benjamin Dekocker, Yline Callens, Bram Eggermont keukenhelpers van januari: Arthur Cuypers, Kelly Verhaeghe keukenhelpers van februari: Hinde Ramdani, Brandon Oosterlynck keukenhelpers van maart: Sinem Karsikaya, Lysanne De Bruyne, Saartje Van Hoorebeke keukenhelper van april: Fiona Puype keukenhelpers van mei: Marlies Quintyn, Lindsey Ronse, Britt Van Parys, Lisa Coucke, Michelle Beirnaert, Berend Schoutteten Uit al deze verkozen leerlingen kiezen de juffen en de meesters ‘de keukenhelper van Zonneburcht 2013’. De naam van deze leerling wordt pas bekend gemaakt de laatste week van het schooljaar. Anja en Virginie zijn deze leerlingen heel dankbaar. Van alle juffen en meesters kan ik deze leerlingen alvast een ‘dikke proficiat’ toe wensen voor hun goede hulp en doorzetting. Dank je wel keukenhelpers ! Hopelijk kunnen we volgend schooljaar weer rekenen op de inzet van de leerlingen die blijven in Zonneburcht… Keukenjuffen, Juf Rita en juf Marleen


Twee uitvinders klas van meester Patriek

In de klas van meester Patriek zitten er 2 echte uitvinders : Jens en Jordy ! Ze kunnen heel goed knutselen ! Zo maakten ze al een tol, een voetbalspel, een katapult, een aardbeienspel, enz ‌ . Deze keer hebben ze ons verrast met een waterpistool ! Jens en Jordy, echte bezige bijen zijn het ! Een dikke proficiat voor zoveel uitvinders-talent !

Liefste mama, Ik hou van jou ! Voor jou sta ik in de kou. Je bent een wondervrouw ! Ik vind het heel fijn dat jij onze mama wil zijn !

En schrijven kunnen ze ook heel goed ! Zo maakten ze voor hun mama, op moederdag, een mooi gedicht !

We vinden je oo zo lief, Je bent onze hartendief ! Je bent de beste in plukken, Daarom loop je niet op krukken ! We houden van je lach en wensen je een zalige Moederdag ! Van Jens en Jordy


Opstelletjes klas van juf Joke/Annelies

BEZOEK AAN HET V.T.I. We werden eerst in 4 groepen verdeeld. In elke groep zaten er tien leerlingen. Daarna zijn we bij de metaal-klas geweest. We zijn ook bij houtbewerking en een paar andere klassen geweest. We hebben een paar stukken van onze boot in elkaar gestoken. Ook hebben we een paar stukken gekregen. We gaan ze vrijdag in elkaar steken. Ik denk dat het leuk zal worden. Vorig jaar hebben ze ook de boot gemaakt. Ik mocht meehelpen. Ik heb ook mijn broer gezien. Het was leuk in het V.T.I. ILAYDA

Joepie! Vrijdag zijn we naar het V.T.I. geweest! Toen we aankwamen werden we in groepjes verdeeld. Ik zat samen in het groepje met Annelique, Evy, Ilayda, Angy, Josephine, Joran, Yentl en nog een paar anderen. Wij hebben eerst de kleine onderdelen gemaakt. We kregen natuurlijk ook hulp. Nadat we alle kleine onderdelen aan elkaar hadden geprutst, was het tijd voor hout! In hout hebben we de meeste onderdelen gekregen. Maar dan ook wel de grootste! Dan de allerlaatste afdeling: dat waren de proefjes. Bij de proefjes was het leuk, vond ik. Daar hebben we bijvoorbeeld gezien hoe sterk iets was. Daar hebben we zelf de tassen die wij kregen ook gemaakt. Dat vond ik leuk! Die waren dan voor de volgende school die naar het V.T.I. ging komen. Als leuk aandenken aan ons bezoek kregen we een drankje en een balpen. ROMANI

Op 1 maart gingen we met de hele klas (behalve Niels) en nog een paar andere klassen naar het V.T.I. Het eerste wat we deden was elektriciteit. We moesten solderen. Ik was wel een beetje bang van die soldeerbout. Ik ging er iets dichter bij en ik voelde de warmte op mijn vinger. Daarna gingen we naar metaal. Ik vond het tof om met die machines te werken. Bij de eerste drie machines stond er begeleiding. Bij de laatste mochten we het allemaal eens alleen proberen. Daarna gingen we naar hout. We zagen heel veel dingen die van hout gemaakt waren. Als laatste gingen we naar textiel. We hebben dan het zeil en de vlag gemaakt. Daarna mochten we allemaal iets uitproberen. Als we weg gingen, kregen we nog een drankje en een balpen. Ik vond het bezoek aan het V.T.I. heel leuk en leerrijk. ANGY We werden in vier groepen verdeeld. Ik ging met de groep naar elektriciteit. We hebben leren solderen. We hebben de motor van ons bootje gemaakt en het bakje waar de batterij in moet worden aangesloten. Toen zijn we naar metaal gegaan en hebben we de staander voor de motor gemaakt. Daarna zijn we naar de afdeling hout geweest en hebben we met een speciale boormachine gaatjes geboord. Daarna hebben we het hout geschuurd. Daarna zijn we naar textiel geweest. We hebben proefjes gedaan en nieuwe zakken gemaakt. Ik vond het bijmaken van de zakken het leukst. Ik kan niet wachten tot we de bootjes afwerken. EVY


DE VOORBIJE VAKANTIE De eerste dag van de vakantie heb ik lang geslapen. Mijn moeder was drie dagen thuis in de vakantie. Ik ben op woensdag naar mijn oma geweest in haar nieuwe huis en dan gaan trainen. Donderdag moest mijn mama weer werken en ik ben gaan zwemmen met Joppe. Vrijdag heb ik T.V. gekeken en moest ik weer gaan trainen. Ik moest voetballen tegen F.C. Eendracht Kuurne en we hebben 2 – 1 gewonnen. Dan zijn we ook nog naar SV Zulte Waregem – Waasland Beveren geweest en SV Zulte Waregem heeft gewonnen met 2 – 0. De zondag heb ik lang geslapen. Ik heb ook nog een tablet gekregen van mijn tante en nonkel. Dan zijn we nog iets gaan drinken. ARNE Wat was ik blij dat er een weekje vakantie was. De week ervoor was ik thuis met griep. De zaterdag hebben we onze koffers gemaakt. We zijn ’s avonds vertrokken naar Koksijde. De vriendin van mijn oudste zus Helena was ook mee. Binnen een uur waren we aangekomen aan zee. Maandag kwam er nog een vriendin van Helena. We gingen samen zwemmen. De volgende dag zijn mijn oma, nicht en neefje op bezoek geweest. Ze gingen dan ook blijven slapen. Maar de vriendinnen van Helena waren dan al weg naar huis. Dus was er meer plaats vrij voor mijn oma, nicht en neef. ’s Avonds of in de namiddag gingen we vaak een ijsje eten. Je denkt nu waarschijnlijk, een ijsje brrr …., maar het was één van mijn lievelingsijsjes. De mensen die er werken, maken die ijsjes zelf. Het was een superleuke vakantie ! JOSEPHINE

De voorbije vakantie ben ik gaan shoppen met mijn zus en papa. We zijn naar de Appelle (een kledingzaak) geweest en ik heb een T-shirt van Gangnam-style gezien. We waren er voor mijn zus, maar we hebben niets gevonden. Toen gingen we naar de H&M en we zijn er zeker anderhalf uur geweest. Uiteindelijk zijn we met een grote zak vertrokken. Daarna zijn we naar Tims (schoenen- en tassenwinkel) geweest. Ik heb een Converse zijtas gekocht en mijn zus een paar laarzen. Dan hebben we de tassen in de auto gestopt. Dan zijn we nog iets gaan drinken. Toen zijn we naar een soort van cadeau-shop geweest. We waren daar voor een cadeautje voor mijn mama. We hebben veel dingen gezien om mee te lachen. Toen vonden we een dobbelsteen waarop stond: “jij wast af” en op de andere kant “ik was af !”. En toen vonden we nog een mooie fotokader. We hebben de dobbelsteen en fotokader gekocht en we gingen naar huis. Een paar dagen later ging mijn zus op kamp en was het saai, maar stil thuis. Ik kon ongestoord T.V kijken, op de pc spelen en eten. Zondag maakte ik mijn boekentas en was mijn zus weer thuis. EVY

WEEKOPDRACHT Op 1 maart zijn mijn klasgenoten naar het V.T.I. geweest. Ik zat toen heel de voormiddag met de kinderen uit 11A en 9B in de klas. De klas van meester Chris (8B) moest ook eventjes bij ons in de klas. Het was leuk. Toen het grote uur wiskunde was, zaten we alleen : Joachim, Jasper, Mathias en ik. Het was rustig. Vergeleken met elf kinderen. Na de speeltijd was het taal. In taal had ik heel mijn woordzoeker uit. Toen was het het klein rekenuurtje. Eigenlijk was het geen rekenen, wij mochten vrij op de computer. Ik zat muziek te beluisteren en met Mathias op de computer. NIELS


Onze Brusseldag klas van juf Ine

Wij vonden het leuk in Brussel. Het begon al leuk in de trein. De zwervers waren wel een beetje raar. Het Atomium was heel groot en Manneke Pis heel klein. In het Warandepark was het leuk. Het Parlementarium was heel leerzaam. Het paleis was heel groot.

Thomas en Mattis

We moesten in het station op onze trein wachten. We kwamen aan in Brussel en we aten daar eerst een koek. Dan gingen we binnen in het Parlementarium. Het was leuk met de audiofoon om dingen te beluisteren. Toen gingen we uit het Parlementarium. We gingen dan eten in het Warandepark. En we mochten daar een beetje rondlopen. Manneke Pis was heel grappig met zijn kostuum. Het Atomium was heel erg groot.

Aaron en Arthur

We zijn naar Brussel geweest. We zijn ook naar het Parlementarium geweest. In het Parlementarium hebben we met een audiofoon gewerkt. We hebben ook het Atomium gezien. Het was super grooooooooooooooot ! En Manneke Pis had een pakje aan. En het was super warm op de bus! Groetjes van Thibo en Yentl


We zijn naar Brussel geweest. We vertrokken met de trein. Op de trein zat een rare zwerver. We kwamen aan in Brussel. Eerst mochten we een koekje eten of drankje drinken. Dan zijn we naar het Parlementaruim geweest. Het was leuk met de audiofoon. Dan zijn we naar het Warandepark gewandeld. We hebben daar soldaten zien werken aan het Koninklijk Paleis. Dan hebben we middagpauze gehad. Dan hebben we gewandeld naar Manneke Pis. Hij kan ver plassen, dat was grappig. Dan zijn we met de bus naar het Atomium geweest. En dan naar huis. Het was een super dag! Helena, Bo en Jolien

Wij zijn naar Brussel geweest. Er waren veel Franse mensen. We gingen eerst naar het parlementarium. Het was leuk, maar wel een beetje moeilijk. De audiofoon was super cool. We zijn naar het Warandepark geweest. Dan zijn we naar manneke Pis gaan kijken. Dan zijn we naar de bus geweest en zijn we vertrokken naar het Atomium. Dat was heel groot. Ons leukste moment was in het WarandePark.

groetjes van Lucas en Branko


Brusseldag juf Nathalie/Hannelore Met z’n allen naar Brussel.

30 april Met de trein gingen we naar Brussel. Het was schitterend weer. Gids Lut toonde ons enkele mooie plekjes: de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, de Grote Markt, Manneke Pis en zelfs Jeanneke Pis, dat is een meisje dat aan het plassen is. Manneke Pis had een mooi pak aan. Wist je dat hij meer dan 800 kostuumpjes heeft? ’s Middags picknickten we in het Warandepark. Dat

ligt recht tegenover het Koninklijk Paleis. In de namiddag bezochten we het Belvue-museum. Hier zagen we veel foto’s en spulletjes van hoe het vroeger was in België. Voor we met de bus naar huis terug keerden, stopten we nog even aan het Atomium. Amai, zo van dichtbij zagen die 9 bollen er wel heel groot en vooral mooi blinkend uit. We vonden het een leuke, fijne dag en zijn al benieuwd waar we volgend schooljaar met z’n allen naartoe trekken.


Brusseldag klas van meester Kurt We zijn met de hele school naar Brussel geweest. We hebben een stadwandeling gedaan. Daarna hebben we Manneke Pis bezocht. We wandelden door Rue des Bouchers en door de Wetstraat . We hebben ook langs de Grote Markt gewandeld. Daar hebben we het stadhuis gezien. Daarna hebben we het koninklijk paleis gezien waar de soldaten bewaakten. Er werd een foto getrokken. De vlag stond op het paleis. We zijn ook naar het Warandepark geweest en het was erg druk. Daar hebben we lekker gegeten. Het was daar erg mooi en gezellig en we konden spelen. Bram

We zijn met de hele school naar Brussel geweest . We zijn naar het Warandepark geweest .Het was daar wel druk maar het was daar ook mooi en gezellig .We konden er veel spelen. Daarna zijn we langs het koninklijk paleis gewandeld . De Belgische vlag stond op het paleis .We zagen de bewaking en trokken een groepsfoto. Tenslotte liepen we naar onze bus . We passeerden langs het Atomium . We passeerden ook langs het Bouwdewijnstadion en we bekeken een film in de bus. Het was heel leuk ! Elke We zijn met de hele school naar Brussel geweest. Eerst zijn we met de trein naar Brussel geweest. Ondertussen hebben we gespeeld en gebabbeld. Daarna zijn we gaan eten in het Warandepark. Na het eten zijn we een stadswandeling gaan maken en we passeerden de Grote Markt en als de kers op de taart zijn we Manneke Pis gepasseerd! Jason


We zijn met de hele school naar Brussel geweest. Eerst zijn we gaan kijken naar het koninklijk paleis. We hebben de bewaking zien wisselen . De koning was op zijn werkplaats. Omdat de vlag wapperde. Daarna hebben we een groepsfoto getrokken. We zijn daarna gaan eten in het Warandepark. Nadat we hadden gegeten, mochten we spelen tot ze 3 keer floten. Na het eten hebben we een stadswandeling gemaakt. We hebben naar de Grote Markt gestapt. We hebben het stadshuis gezien. Dan hebben we naar Manneke Pis geweest . Hij stond in zijn legerkostuum. Het was leuk. Jinte We zijn met de hele school naar Brussel geweest. We gingen met de trein naar Brussel, onderweg mochten we babbelen, spelen en moesten we 2 keer overstappen. Toen we daar aankwamen, bezochten we het Parlamentarium. We kregen daar een audiofoon die ons uitleg gaf over het ontstaan van het Europees Parlement. Tenslotte deden we een stadswandeling langs Manneke Pis. Rue des Bouchers en ook langs de Wetstraat. Kelvin

We zijn met de hele school naar Brussel geweest. We zijn met de trein vertrokken naar Brussel . We moesten 2x overstappen . We konden veel praten en spelen op de ds . ’s Middags aten wij in het Warandepark. Als we gegeten hadden, dan mochten we spelen . Het was er echt mooi . Daarna hebben we een stadswandeling gedaan. We hebben het stadshuis gezien . We passeerden Manneke Pis . Tenslotte hebben we naar Rue des Bouchers geweest . Tibaut

We zijn met de hele school naar Brussel geweest . We zijn gaan kijken naar het koninklijk paleis. Daarna hebben we een stadswandeling gemaakt en we zijn naar Manneke Pis gaan kijken. Dan zijn we naar Rue des bouchers geweest en dan zijn we naar de Grote markt geweest .En tenslotte zijn we naar de bus geweest en met de bus zijn we naar het Atomium gereden. Robin


BRUSSELDAG klas van juf Sofie/Stefanie

We zijn naar Brussel geweest met de bus. Het duurde héél lang. Dan zijn we er. We stappen naar het Heizelstadion. Daarna naar het atomium. Nu gaan we met de bus naar het koninklijk paleis. De bus stopte om een hoek om een stuk fruit of een koek te eten. Te voet naar het stripmuseum … Eerst deden we een activiteit bij Schanulleke en daarna gingen we de smurfen bekijken. We kregen daar ook blauwe klei om de smurfen te maken en ook hun huis. Na het stripmuseum trokken we naar Manneke Pis die soldatenkleren aanhad. Om af te sluiten stapten we terug naar het station. Daar bracht de trein ons naar huis. Het was een superleuke dag!

Jonathan Dekocker


Filmvoorstelling klas van juf Nathalie/Hannelore Patatje oorlog

Patatje oorlog

Op een dag moet Kieks vader naar de oorlog .

In de schakel waren niet zo veel mensen.

Hij is dokter en moet gewonde soldaten gaan verzorgen . Opeens is hij spoorloos . Kiek heeft een optreden maar ze wil dat haar vader erbij is . Op het einde vinden ze vader terug Hij is wel een been kwijt . Ik vond de film zeer leuk . Raf

Kiek vindt skateboarden leuk. Haar papa is dokter en de dokter gaat één jaar naar de oorlog. Kiek krijgt dan een hoofdrol in Peter Pan. De papa is dan weg naar de oorlog. De mama van Kiek was verdrietig. Dan wil Kiek niet meer de hoofdrol van Peter Pan spelen. Op het einde hebben ze de papa terug gevonden. Maar hij is wel een stuk been verloren. Ik vond de film mooi maar wel triestig. Safia Qamari

Schoolfeest klas van juf Sofie/Stefanie Op zaterdag 4 mei hielden wij ons schoolfeest. De mensen die toekwamen dronken eerst iets bij de bar in de grote zaal. Dan waren er optredens. Na de optredens konden de kinderen zich laten schminken. Er was in de namiddag ook een rommelmarkt. Een aantal kinderen (Baptiste, Yinthe, Tibo, Lotte, …) brachten speelgoed mee om te verkopen. In de klas van meester Kurt en juf Els L. kon je een diareportage over Brussel bekijken. Er waren ook veel volksspelen op de speelplaats. De kinderen hadden die dag veel plezier. Als je alle volksspelen had gedaan dan kreeg je een snoepje in de vorm van Manneke Pis. Er waren ook frietjes, kippenboutjes en frikadelletjes. En ook lekkere chocolade buiten. Het was een supercoole namiddag! Jana Debrouwere


Bezoek aan kunstenaars klas van juf Hilde R/Isabelle Op 16 april zijn wij met de juffen van onze klas naar de kunstenaars geweest. De kunstenaars wonen in Sint-Eloois-Vijve, dichtbij de Carrefour en dichtbij de Aveve. Ze heten Lut en Jozef. We zijn eerst naar het atelier van Lut gaan kijken. De hele klas heeft er een schilderij voor moederdag gemaakt. Daarna mochten we in haar atelier en in de gangen naar alle schilderijen gaan kijken. Het waren mooie schilderijen. We hebben koekjes gegeten en een snoepje gekregen. We zijn een keer in de tuin geweest en het was een zeer mooie tuin. Er stonden allemaal dieren en bloemen die Jozef had gemaakt uit metaal. Daarna kregen we een rondleiding in het atelier van Jozef. Het was een fijne namiddag. Shania


Bij de imker klas van juf Sabrine De klassen van juf Els en juf Sabrine gingen op leeruitstap naar de imker en naar de molenaar. Het was alweer een leerrijke ervaring. Kijk en lees maar… De leerlingen van juf Sabrine vertellen er over.

Louca : “Ik heb de bijenkoningin gezien en dat vond ik leuk.” Ismaël : “We mochten naar de bijen kijken. Ik heb een echte imkerhoed gedragen!”

Zoem een bij op een bloem honing in de pot zoet


Bij de molenaar klas van juf Sabrine

Khadija : “Het was leuk bij de molen. De wieken van de molen draaiden rond en rond.” Yorben : “Het was leuk in de molen. We hebben veel geleerd.” Andrej : “Ik vond dat de molen groot was.” Jens : “Ik vond het heel leuk. De molenaar heeft me veel geleerd.” Minh Nhut : “De molen is heel mooi.” Akram : “Ik vond het leuk in de molen. Boven in de molen was het eng.” Ashraf : “Ik was en beetje bang in de molen. De trap vond ik wiebelig.” Matthias : “Er was veel te zien. Het meel kwam uit het gat.”


wind waaiende wieken door de lucht de draaiende stenen malen molen


We lieten ons verrassen door de wetenschap…. Juf Ida en juf Ine

Met z’n drieën een auto optillen… fluitje van een cent… dankzij de hefboom natuurlijk… of wat dacht je…

De fluisterbuis… mijn woorden kunnen maar 1 kant uit… maar uit welke buis… rara…

Hier moest je een balletje laten rollen en dat bleef maar rollen en rollen. Het was interessant om te zien.


Ringeling… Het was alsof de ring zweefde maar telkens na 3 minuten stopte die…voor de wetenschap nog altijd een raadsel…

Met deze auto mochten we rondrijden zonder een gevaar te vormen voor de anderen… Gelukkig maar…

Fasten your seatbelts… Hier mochten we zelf piloot zijn. Je kon het vliegtuig besturen. Het voelde hetzelfde aan zoals in het echt.

Mijn haar komt er van recht… maar dan eens letterlijk genomen…

De weervrouw van dienst voorspelt voor iedereen EEN ZONNIGE VAKANTIE !!!


Wielermuseum klassen van juf Véronique en juf Joke/Annelies LEERUITSTAP naar het CENTRUM VAN DE RONDE VAN VLAANDEREN in Oudenaarde met de LIJNBUS…. Bezoek wielermuseum.  Workshop fietstechniek, fietsonderhoud, fietsveiligheid door wielrenners van de wielerschool van Ronse. 

We kregen les van knappe wielrenners van de wielerschool van Ronse ;) ;) ;) Ik wou dat ik de fiets van CADEL EVANS kreeg! Die is super duur en mooi!!!

Ze leerden ons hoe we een gaatje moeten dichten in een band! Annelique en Ann-Sophie en Melissa

Joppe

Ik wou dat ik een “drinkpul” kreeg van de Ronde van Vlaanderen

We

weten

nu hoe

we de

lijnbus

en een truitje en een broekje van de koers!

moeten nemen en hoe we ons op de

Het was super super super leuk in Oudenaarde!!!  

de bel drukken.

bus moeten gedragen! Joppe mocht op

Nick

Mathias

aarde geweest en wij namen lijn

Ik zat naast Melissa op de bus. Toen het bijna tijd was, aten we een ijsje. Ik had een aardbei op mijn ijsje met 2 andere bolletjes dan Melisssa en Ann-Sophie!

58. We hebben daar een fiets

Annelique

Wij zijn met de bus naar Ouden-

gezien die 1 miljoen euro kost. Yozal

Klas Véronique   


Uitstap naar Oudenaarde klas van juf Joke/Annelies

Op dinsdag 14-5-2013 zijn we naar Oudenaarde geweest. De verplaatsing gebeurde met de bus.

Dinsdag zijn we met de lijnbus naar Oudenaarde getrokken.

We kregen in het museum eerst een beetje uitleg. Dan mochten we vrij wandelen in het museum.

Toen we aankwamen mochten we een koek eten.

We zagen veel fietsen. Op die fietsen kon je bepaalde testen doen. We konden ook een korte film zien.

Daarna zijn we doorgestapt naar het wielermuseum. Eenmaal we binnen waren, was er een workshop. Jongeren die zelf koersten, hebben die workshop gegeven. Eerst kregen we wat uitleg en dan mochten we zelf een band vervangen! Ons groepje: Ann-Sophie, Annelique, Melissa, en Sarah waren eerst klaar !

Daarna deden we een stadswandeling. Dan konden we een ijsje eten. Het was een leuke dag. Niels

Daarna was het middag en hebben we onze boterhammen opgegeten. Eenmaal we klaar waren gingen we door naar het museum. In het museum was het leuk. We mochten zelf eens op fietsen rijden. We konden ook de hele oude en de hele nieuwe fietsen bekijken. Ook de hele eerste handschoenen en schoenen kon je bekijken. Je kon er ook leuke spelletjes spelen: bijv. vier op ĂŠĂŠn rij in het groot. Op het einde kon je ook een foto maken met twee wielrenners naast jou. Daarna gingen we naar een park waar we even hebben gelopen. Daarna was het alweer tijd om naar huis te gaan met de lijnbus. Romanie


We zijn samen met onze klas en die van juf Véronique naar Oudenaarde geweest. Met de lijnbus gingen we naar Oudenaarde. Toen we er aan kwamen, zijn we naar het wielermuseum geweest. Daar mochten we eerst ons tussendoortje opeten of wat drinken. Dat was lekker, want we mochten in de bus niet eten. In het museum gingen we eerst naar mensen luisteren die in een wielerschool zitten. Daar leren ze goed fietsen en hun banden oppompen als ze stuk zijn. Wij mochten dat ook eens proberen. Wij zaten in groepen van zes. Ik zat bij Angy en de jongens. Ik was blij dat ik bij Angy zat, want zij is één van mijn beste vriendinnen. Daarna gingen we naar een film kijken over wielrenners zoals Tom Boonen en nog andere goede wielrenners. We mochten daar allerlei activiteiten doen. Leuke dingen mochten we doen. Het was heel leuk dat we daarna nog een ijsje mochten kopen. Eén bol koste 1€, twee bollen kosten 2€. Ik heb er twee genomen met citroen en framboos. Dat zijn mijn lievelingssmaken. Ik heb wel nog lievelingssmaken. Het was superleuk. Een hele leuke dag !!! Josephine

We zijn naar het station gewandeld rond 9u12. Juf heeft ons uitgelegd wat je moet doen als je op de lijnbus stapt. Toen de bus er was zijn we opgestapt en heeft juf Véronique de kaartjes in dat machientje gedaan. Toen zijn we vertrokken, rond 10u waren we in Oudenaarde. We zijn toen naar het wielermuseum gewandeld. We hebben onze jas uitgedaan en we hebben onze rugzak erbij gezet. Toen zijn we naar een workshop geweest. We kregen veel uitleg. Uiteindelijk hebben we nog geleerd hoe we de binnenband losmaken. Daarna hebben we onze boterhammen opgegeten. Na het middageten hebben we door het museum gewandeld. Eerst zijn we in een soort cinema geweest en hebben we naar een film gekeken over wielrenners van vroeger. Daarna hebben we door de rest van het museum gewandeld. We zagen fietsen waar je zelf op mocht fietsen. Het leukste vond ik die kartonnen wielrenner waarbij je een foto kon nemen. Evy


Planetarium klas van juf Nathalie/Hannelore Bezoek aan het planetarium te Brugge We zijn met de klas naar het planetarium geweest. We zijn met de bus gegaan. Daarna zijn wij in de toren gegaan. Onze gids was Rinus die kent er veel van. We hebben ook naar een film gekeken. Dan zijn we naar boven geweest. Daar hebben wij door de telescoop gekeken. Daarna hebben we nog een boswandeling gedaan. Ik vond het heel leuk. Raf Callewaert

We moesten allemaal op de stoelen gaan zitten voor de film. We hebben de sterren gezien binnen in een zaal met de machine. Het was leuk om door de telescoop te kijken. We mochten ook vrij rond lopen. Dat was leuk. De planeten hebben mooie kleuren en een mooie vorm. Het was leuk en cool en tof. We deden ook een leuke boswandeling. Lotte Vangampelaere

We hebben naar een film gekeken, het was over de planeten. We moesten dan naar boven en daar stond een verrekijker maar veel groter, maar ik weet niet meer hoe het noemt. Er was een zaal met allemaal uitleg. Na het eten mochten we dan spelen en we hebben een kamp gemaakt. We zijn ook naar het bos gegaan en we hebben een eekhoorn gezien. Het was heel leuk. Jelle Houtteman


Sportdag klas van juf Nathalie/Hannelore De paralympische sportdag ’s Morgens hebben we een lekker ontbijt gekregen. We hebben voor de eerste sport rolstoelbasket in een rolstoel gereden. Daarna hebben we badminton gedaan op de poep het was moeilijk. We hebben een rolstoelparcours gedaan op de speelplaats het was super leuk. Bert heeft ons leren petanquen op een stoel en dat was moeilijk. Arthur Cuypers

’s Morgens kregen we ontbijt dat was lekker. We moesten rolstoelbasket doen het was leuk met de rolstoel. Dan was er pauze. Dan deden we badminton op de poep. Je mocht niet rechtstaan. ‘s Middags moesten we in de grote zaal eten op de grond. Bij het blindenparcours had juf Carine de leiding, 2 keer zonder bril en 1 keer met bril. De derde sport was rolstoelparcours het was leuk en juf Hannelore de turnjuf was gevallen dan moest iedereen lachen. De laatste sport was petanquen dat was leuk. Ik vond de sportdag super leuk ! Safia Qamari


Op sportdag was het leuk. Eerst moesten we naar een film kijken van de Paralympische Spelen. Daarna was het rolstoelbasket. We moesten eerst wat met de rolstoel rijden om op te warmen. Dan moesten we naar elkaar gooien. Nell was bang van de basketbal. Daarom moesten we met een zachte bal. Dan was het badminton op de grond. Ik kon het goed en heb vijf punten gemaakt. Dan was het rolstoelparcours. Ik ben gevallen en de meneer was bijna op mij gevallen. Maar anders was het wel leuk hoor. Amy Vanoutryve


De sportdag Klas van juf Els L


Wist je dat ... …wij samen met de klassen van meester Kurt, juf Els C. en juf Ine veel bijgeleerd hebben tijdens onze lessen W.O. …wij tijdens ons W.O.-thema ‘EHBO’ eens les gekregen hebben van … ‘EHBO’ de afkorting is van Eerste Hulp Bij Ongevallen …wij geleerd hebben te zorgen voor onze eigen veiligheid en die van een slachtoffer …wij nu weten hoe je iemand moet reanimeren …wij zelf de kinlift mochten oefenen bij elkaar …wij nu een spiraalverband juist kunnen aandoen bij iemand die een wonde heeft …je nu bij ons terecht kunt als je een vraag hebt over ‘EHBO’


Hoekenwerk klas van juf Evelien Naar aanleiding van onze schoolreis werkten we in de klas rond ‘de zee’. Ook in het hoekenwerk op vrijdag stond alles in het teken daarvan… taalhoek: woorden nastempelen zoals kreeft, schelp, kwal en dolfijn rekenhoek: experimenteren met materiaal – zinken of drijven? computerhoek: powerpoint ‘de zee’ bekijken en een opdracht uitvoeren knutselhoek: collage maken van strand en zee puzzelhoek: zeilboot versieren met mozaïeken boekenhoek: lees- en informatieve boeken inkijken rond ‘de zee’ spelletjeshoek: memory en vis-jumbolino


2 griezelverhalen klas van juf Ine Mijn griezelverhaal

Jens schrok. Een donkere schaduw boog over zijn bed. Heel voorzichtig haalde Jens adem. Hij riep zijn mama. Het monster kwam dichter en dichter. Hij zag meer van het monster. Het was het koekiemonster. Zijn mama was aan zijn kamer. Ze nam een stok en sloeg het koekiemonster. Jens plaste in zijn bed. Het koekiemonster was dood. Mama was blij. Jens deed andere kleren aan en mama maakte zijn bed schoon. Mama sleurde het monster naar buiten. Ze gooide hem in de vuilbak. EINDE ! Mattis Mijn griezelverhaal Jens schrok, een donkere schaduw boog over zijn bed. Heel voorzichtig haalde Jens adem en is enorm bang. Het monster stak zijn hand uit. Hij zag dat de hand van het monster de vorm van een koek had. Jens riep naar zijn mama zo hard hij kon. Het monster kwam stilletjesaan dichter en dichter. Mama kwam dan in de kamer gelopen. Ze zag het koekiemonster en een hamer. Ze nam de hamer en sloeg ermee op het monster zijn hoofd. Jens was blij dat het koekiemonster er lag en dat mama er was. Ze deed dan vlug het koekiemonster in de kelder, voordat hij wakker werd. EINDE ! Aaron


Functioneel lezen bij juf Beatrijs

Mathieu leerde dit schooljaar op een functionele manier lezen in de logopedie. Hij was zo ontmoedigd dat het met de leesmethode van de klas niet meer lukte. We maakten per week een leesles (10- tal zinnen) zelf, naar aanleiding van een belevenis uit het weekend. We hielden geen rekening met leestechnische moeilijkheden; motivatie en interesse waren het voornaamste uitgangspunt. De opbouw van de leesweek was iedere keer hetzelfde: - les maken (Mathieu vertelt, logo typt de les) - moeilijke woorden oefenen (geclusterd), herhalend lezen en herkennen - het verhaal losknippen, zinnen lezen en chronologisch weer opbouwen - zinnen herhalend lezen - woorden visueel identificeren en lezen ‌

Maandag 25 maart 2013

De lente

Ik heb gezaaid. Eerst heb ik bloembakjes gepakt. Daar heb ik aarde in gedaan. De aarde moet mooi platgedrukt worden. Dan pas kon ik de zaadjes van de watermeloen op de aarde zaaien. Er kwam nog een dun laagje aarde boven. Dan heb ik water gegoten met een gieter. De bakjes staan nu binnen voor de tuindeur. Ik moet wachten tot de zaadjes kiemen en kleine plantjes worden.


Terugkomdag 25 april 25 april … een dag waar enkele kinderen al een tijdje naar uit keken. Enkele van onze ‘oud’-leerlingen die in september vanuit Zonneburcht terug naar het eerste leerjaar in het gewoon onderwijs konden overstappen, kwamen samen met hun GON-begeleidsters nog eens een bezoekje brengen aan onze school. Bij hun aankomst op Zonneburcht waren ze alvast blij om elkaar terug te zien!

Dag Fran, Elian, Gaëtan, Kato, Jarno, Mohammed en Yenltl Wat is dit lang geleden… Vol ongeduld stapten ze Zonneburcht binnen.

Dag mijnheer directeur …. wat zijn we fier om onze werkjes te tonen. We doen heel hard ons best hoor. Kijk je eens in onze boekjes en werkjes? Mogen we eens lezen? Wat denk je ervan?


Na het praatje met de directeur gingen ze op zoek naar hun klaslokaal en juf van vorig jaar. Die schrok toen ze haar oud-leerlingen terug zag.

Oei…wat zijn jullie gegroeid…wat ben ik blij om jullie weer te zien…waw ,wat hebben jullie al veel gewerkt in het eerste leerjaar! Vol trots toonden de kinderen hun werkjes aan juf Kathleen. Lezen en rekenen gaat al super! En natuurlijk was ook juf Kathleen heel tevreden om te zien dat ze het allemaal zo goed doen op hun nieuwe school.


Het springkasteel bij juf Carine missen de kinderen wel een beetje op hun nieuwe school Daarom mochten ze er nog eens enkele oefeningen op doen… Hoera!!

Daarna gingen we op zoek naar de vrienden van vorig schooljaar die in Zonneburcht gebleven zijn. Ze zitten nu in de klas van juf Evelien.

Dag Jeroen, Dayco, Florian, Mathijs, Jens, Lukas en Ian …. We kennen jullie nog hoor, gaan we samen spelen? Alle kinderen deden hun best om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Het dino-spel werd een succes!

Na de inspanning volgde de ontspanning. We speelden samen op het speelplein en er was een lekker ijsje voor iedereen. Mmm…


Wat was die namiddag toch vlug voorbij. Nog een foto met de GON juffen en dan terug naar de school.

Fran en Elian terug naar de VBS Gaverke, Jarno naar de GBS Wakken, Yentl naar de ‘koorddanser’ Meulebeke, Gaëtan en Kato naar de VBS Zulte en Mohammed naar de SBS St.-Eloois-Vijve

Dank je wel voor de fijne namiddag! Het wat zo leuk om nog eens op Zonneburcht te zijn. Juf Evelien, Kathleen, Carine, Stefanie, Annick, Anne, Sabine en Greet


Figureren in een film Figureren in de film van FC. De Kampioenen.

Op woensdag 5 juni kwam onze droom uit. Samen met mijn mama Miranda en Katho (oud -leerlinge) en haar mama Patricia reden we richting Hemiksem (Antwerpen) naar de opnames van de film “FC De Kampioenen”. We vertrokken om 5.30u om files te vermijden. Alles verliep goed tot 6.45u. De auto wilde niet meer schakelen. Dus telefoneerde mama om hulp. We zagen de leuke dag nu al eindigen. Maar we hadden geluk. De takeldienst kon de auto maken. Na 1.30u konden we terug verder. Nog 8 km en we waren op het verwachte voetbalveld FC Oxford. Eerst meldden we dat we aangekomen waren. En ja hoor, daar waren ze: Xavier, Maurice, Pol, … Ons hartje ging sneller slaan. We waren zo dicht bij bekende Vlamingen. TOF!!! Vlug enkele handtekeningen verzamelen. Iets later zagen we nog Bieke, Markske, Carmen, Ronaldinho (Niels Destadsbader), … Niels herkende ons accent. “West-Vlamingen?” vroeg Niels. Hij is zelf van Deerlijk en na eventjes praten verklapte hij dat mijnheer Vynckier familie is. We mochten meespelen in verschillende takes. Eerst met beeld alleen en daarna met geluid erbij. Soms wel 10 keer opnieuw! Het was lastig maar leuk. Gelukkig hadden we mooi weer, we waren verbrand van de hete zon. Om 19 uur mochten we naar huis. Moe maar voldaan reden we terug naar huis. Eerst nog een stop in “De Treffer” om onze thuisblijvers te laten watertanden.

Jana Debrouwere (klas juf Sofie/Stefanie)


Sportnieuws Overzicht van de voorbije activiteiten.

Buitenspeeldag (woensdag 27 maart 2013) Een activiteit georganiseerd door Stad Waregem in samenwerking met de Sportdienst. Dit jaar was het mooi weer! De leerlingen konden genieten van vele activiteiten op en rond de vijvers: van op de reling aan de cinema naar beneden springen op een zeer dik luchtkussen, torpedofietsen op het water, gekke fietsen, ponyrijden, circus, trampoline, speleologie, circusarena… We namen deel met de oudste leerlingen (26 deelnemers)

Een halve dag extra sporten! Organisatie SVS-Bewegingslandschappen Park -en bosspelen: dinsdag 23 april 2013 Doe aan sport beurs: donderdag 27 juni 2013 (leerlingen van juffen Greet B., Ida, Ine, Joke/Annelies, Veronique en meester Kurt)

SPORTDAG (donderdag 30 mei 2013)

Sportdag op school (PSP-sportdag) : Paralympische Sportdag in Waregem Donderdag 30 mei was een hele speciale dag voor de oudste leerlingen van ‘De Zonneburcht’. Omdat zij de BPC wedstrijd van het Paralympic School Day project hadden gewonnen, werd er voor hen een Paralympische Sportdag op school georganiseerd. De dag begon lekker en gezond, met een uitgebreid ontbijt, aangeboden door Delhaize. Nadat alle kinderen hun buikjes volledig rond hadden gegeten, keken ze samen naar een film over de Paralympische Spelen. Daarna was het tijd om zelf in actie te schieten! In kleine groepjes, werd er kennisgemaakt met de sporten rolstoelbasketbal, zitbadminton en boccia. De speelplaats werd omgetoverd tot een uitdagend rolstoelparcours met smalle doorgangen en andere hindernissen. In de turnzaal werd een reis rond de wereld gemaakt en balspelletjes gespeeld, allemaal geblinddoekt. Zo konden de leerlingen zelf ondervinden hoe het is om aan sport te doen als je blind bent. Op het einde van de dag zagen we alleen maar tevreden gezichten. Het was een aangename kennismaking met Paralympische Sport, en vooral een heel actieve, vermoeiende en leuke sportdag!


3- daagse aangepaste sporten te Harelbeke

We waren wel een beetje nat !

Jongste klassen: sportdag ‘Beer Floor zet door’ in het Jeugdcentrum Skatepark, samen spelen, fietsen, parachute, dansen, … En het bezoek van Beer Floor! Het werd en spannende, gezellige dag want ook wij zetten door! Iedereen was tevreden.


Tijdens sluitingsperiode zwembad Op maandag 10 juni gingen we, naar jaarlijkse traditie, lopen rond de vijvers te Waregem. Dit verliep tevens in 2 zwembeurten, maar dit keer liepen de leerlingen per klas. Hierbij moesten ze telkens een stukje lopen en aan een volgend aflossingspunt een kegel doorgeven aan een vriend of een vriendinnetje van de klas. Iedereen liep zo hard of ze konden, ook de allerkleinsten lieten het beste van zichzelf zien.

Uitslag: De klas van juf Els C. werd winnaar met 14 toeren. De klassen van juffen VĂŠronique, Joke/Annelies, Nathalie/ Hannelore, Ine en meesters Koen en Chris behaalden een 2 de plaats met 13 toeren. De bronzen medaille ging naar de klassen Ida/Kurt, meester Patriek, juffen Hilde R./Isabelle en meester Wim! Grote proficiat aan alle deelnemers!

Sportm


Paardrijden in het BLOSO centrum te Waregem (woensdagen 12 en 19 juni 2013) Dé apotheose voor leden van de sportclub.

Sportman – Sportvrouw 2012-2013 SPORTMAN VAN HET SCHOOLJAAR ‘12-’13 : Matteo Wambeke SPORTVROUW VAN HET SCHOOLJAAR ‘12-’13: Laura Vandeputte

PROFICIAT!

We wensen aan iedereen een deugddoende vakantie toe en hopen jullie volgend jaar terug met veel enthousiasme in de sportclub te mogen begroeten.

Juf Hilde en juf Hannelore


Ons gedacht klas van meester Patriek Mogen wij ook nog eens ons gedacht zeggen ? Hallo, ik ben Lindsey Ronse. Ik ben geboren op 22 mei in het jaar 2002. Mijn hobby’s zijn “naar de Chiro gaan” en spelen. Mijn mama heet Dorine en mijn papa heet Eddy. Ik heb een broer, Wesley en een zus Kimberley. En dan is er nog de hond, die heet Lady. Ik speel veel buiten. Ik heb ook nog 4 vissen ! (Lindsey Ronse) Directeur, directeur, directeur, we zijn blij dat we op deze school zijn ! Maar er is soms ruzie, maar daar trekken we ons niets van aan, want onze directeur is … topie topie topie ! (Jens, Jordy, Maxim en Marlies) De jongens zijn leuk en de meisjes ook. We leren super-veel, zoals wiskunde, en W.O. en nog veel meer. Wij zijn blij dat we in deze klas zitten en we zijn al een keer naar mijn huis geweest om iets bij te leren over “aardbeien”. We zijn ook naar de sportdag geweest en we vonden het heel leuk ! (groeten van Jens) We zijn eens naar de brandweer geweest en we hebben spelletjes gedaan en ook eens op sportweek geweest. Het leukste was toen base-ball. We zijn ook naar het bos geweest : daar speelden we leuke spelletjes ! (van Navayo) Ik heb een leuke klas en ik heb veel vrienden en vriendinnen. En de school is supertof en we zitten in de klas met 5 jongens en met 8 meisjes. Mijn meester heet meester Patriek. We zijn ook naar Brussel geweest. Mijn beste vriendinnen zijn Britt, Shirley, Amber, Silke en Laura. (en ik …… ben Aïcha Bruyneel) Ik vond fietsen heel leuk. En ook de sportdag was heel leuk. Het paardrijden was ook heel leuk ! (van Silke)

Hallo, ik ga een verhaal zeggen : We leren goed en schrijven goed. En we leren, en we zingen en we zijn zo blij en alles gaat goed ! En we zitten in de beste klas en we zijn een keer naar het zwembad geweest met de fiets. En het is leuk ! En ik leer goed …… echt waar ! (van Anouar)


In de klas is het heel leuk. Er zijn hier altijd dingen te doen. Soms is het taal, dan weer is het W.O. We doen ook veel leuke dingen. We zijn ook een keer op sportdag geweest, het was een hele leuke sportdag. We hebben ook base-ball gedaan en het was heel leuk ! (van Jordy) Ik ben Marlies Quintijn. In de klas leren we taal en rekenen. Ik vind bijna alles even leuk. De meester heet Patriek. We fietsen bijna elke maandag naar het zwembad. We zijn op sportdag geweest naar de Gavers, daar moesten we ook fietsen. Dat was Ik ben jarig op 14 augustus ! (van Marlies)

heel leuk !

De klas is mooi en heel heel leuk ! Ik ben hier graag omdat het hier leuk is, maar je mag van de meester wel niet zo veel fouten maken. Soms is het moeilijk in de klas, soms is het gemakkelijk ! Er is wel eens ruzie tussen mij en Anouar, maar dat wordt snel opgelost. Ook de directeur is leuk en tof ! (van Laura Maene) In de klas zijn er goede afspraken : bijvoorbeeld goed luisteren en opletten ! Er mag ook geen ruzie zijn. Maar mijn klas is de tofste klas die ik ooit heb gehad ! Ik heb veel vrienden en vriendinnen. Heel de klas is tof. We gaan ook met de fiets naar het zwembad ! Dat is heeeeeeeeeeel erg tof ! Mijn beste vriendinnen zijn Lindsey, Britt, Silke en Laura ! (van Shirley) Hallo, ik ben Britt van Parys ! Ik zit bij meester Patriek en we leren in de klas taal, rekenen en nog veel meer. We zitten met 13 kinderen in de klas, 5 jongens en 8 meisjes. We zijn ook al op sportdag geweest : we hebben er gefietst, base-ball gespeeld en een rondvaart gemaakt op de Gavers. Met de fiets trekken we op maandag naar het zwembad. (van Britt)


Hallo klas van juf Greet

Hallo Ik ben Michelle. En met een diepe zucht denk ik aan de Zonneburcht. De plaats waar ik zo graag ben, de plaats die ik zo goed ken ! De vakantie komt eraan,

In Zonneburcht is het super leuk daar lach ik me een breuk. In Zonneburcht is het super fijn daar moet iedereen zijn, want daar is het het leukst van de wereld !

straks weet ik niet wat gedaan.

ď Š

Ik zal mijn vrienden missen !

Laura

Ik ben Milan. Ik heb op de moto gezeten en we zijn met de fiets naar het Suske en Wiske museum gereden. Dat was leuk ! Ik blijf nog 1 jaartje in Zonneburcht.

ď Œ

Hallo ik ben Thibo . Het was een super jaar. Brasschaat was super, bij het terugkeren met de moto en Brussel was ook super leuk. Het was te fijn om waar te zijn.


Hallo Ik ben Yline.

Ik vond het leuk om met mijn klas naar de brandweer te gaan. Iedereen was zeer tevreden. Op school heb ik al veel gedaan en ik vind het ook tof om op sportdag te gaan. Ik ga graag naar de markt 28 om te drinken. 

Ik ben schoolverlater, Matteo. Dit was mijn laatste jaar in Zonneburcht want ik ga naar de lage kouter in Kortrijk. Ik heb op Zonneburcht bij 4 lieve juffen gezeten. Ik ben naar Bellewaerde geweest, op ponyklas. Blackjack was mijn favoriete paard. Dit jaar zijn we naar Brasschaat geweest, voor 1 week. We zijn met de moto teruggekeerd, dat was leuk.

Volgend jaar ben ik schoolverlater.

Ik vind het lastig om afscheid te nemen. Dat is echt waar want ik zie die 4 juffen super graag ! 

Hallo ik ben Benjamin.

Ik ben Robin.

Ik heb 7 jaar in Zonneburcht gezeten.

Ik ben 13 jaar en schoolverlater.

Ik ben met meester Kurt naar Lokeren geweest.

Ik ben blij dat ik op Zonneburcht zat, met al mijn vrienden en vriendinnen.

Ik werk in de keuken !  In september ga ik naar Kortrijk naar school !

Het was fijn met al die lieve juffen en meesters ! Haha . Ik zal jullie missen !


Het einde van het schooljaar klas van juf Els C. Het schooljaar loopt alweer op zijn laatste beentjes‌ Het is bijna niet te geloven! De grote vakantie staat alweer voor de deur! Toch nemen we geen afscheid van het voorbije schooljaar, zonder dat we nog eens terugkijken‌ Genieten jullie mee ?

Dit schooljaar vond ik de sportdag over de paralympische spelen het leukste . Het was echt leuk tijdens de rolstoelbasket . Tijdens de uitstap naar Brussel gingen we op bezoek bij Manneke Pis . Het leukste van het schooljaar bij juf Els c. was godsdienst dat vond ik super leuk. Het leukste bij het schoolfeest waren de volksspelen. Het tofste van de zeeklas was rijden met de go-cars. Mijn schooljaar was super super tof ! Mathis Toen ik voor de eerste keer in Zonneburcht kwam in 2010 was het heel fijn. Anyelina ,dat is mijn beste vriendin. We gaan altijd akkoord met elkaar, maar soms is er een klein ruzietje maar alles komt OK! Juf Els Callens is de beste juffrouw! Alles was leuk zeeklas: sportdag, Brusseldag en nog veel meer.. Mijn schooljaar was: nooit te vergeten! Het was GEWELDIG. Melisa We zijn op uitstap geweest naar Brussel, het was super. Ik vond de rolstoelwedstrijd op de sportdag echt leuk hoor! We moesten om het eerst aan de finish zijn . Het schoolfeest was super leuk met mezelf in de hoofdrol. Het was een tof schooljaar. Met veel laatstejaars groeten Kelly.


Ik was mijn klas snel gewoon omdat er kinderen van mijn vorige klas nu in mijn klas zitten. Het leukste van mijn schooljaar vond ik de sportdag over de paralympische spelen . Omdat ik in een rolstoel kon zitten . Yarno

Ik vond het schooljaar echt superleuk . Ik zat met nieuwe vrienden in de klas, en ook met kinderen van vorig jaar . Hakeem en Melisa zijn mijn ZIJN MIJN BESTE VRIENDEN , en ook wel een speciaal persoon ik zal hem nooit vergeten ! Ik vond het super leuk en tof bij juf Els C . ook ZEKER zal ik juf Marleen nooit vergeten . Van de activiteiten vond ik dat de Brusseldag de leukste was. Mijn schooljaar was eentje om nooit te vergeten . Anyelina

Mijn beste vrienden zijn Brandon, Yarno, Jorn, Mathis en Jordi. Soms was de les een beetje saai maar soms ook wel leuk. Alle uitstappen waren leuk. Het lezen van het boek van Suske en Wiske vond ik niet zo leuk. De speeltijd was meestal heel leuk. Eigenlijk was mijn schooljaar wel leuk. Michael Ik vond de zeeklas heel tof, want we hebben veel gefietst, dat was super. We hebben lekker gegeten het was door de super koks. De schelpen zoeken was het tofst. Ik lag met goeie vrienden op de kamer. We deden veel leuke dingen dit schooljaar. We hebben ook veel geleerd. Mijn schooljaar was super tof Alexina


Het was super op zeeklassen !!! Ik heb me daar enorm geamuseerd . De sportdag was top vooral door de rolstoelen . De Brusseldag was een beetje leuk . Ik zal veel leerlingen missen vooral Stephanie en zo . Hopelijk wordt het volgend schooljaar ook zo leuk . Het was een top jaar met jullie allemaal . Ik zal jullie allemaal nooit vergeten . Ook bij juf Els was het een zeer leuk jaar ik ben blij dat ik in deze klas mocht zitten . Mijn schooljaar was echt geweldig, een jaar om nooit te vergeten. Groetjes Gianna .

Het is hier al veel toffer dan in Anzegem. Het was vooral nog wennen en ook op de bus. Ik zat bij hele toffe kinderen in de klas. Ik ben een vriend voor iedereen maar Helena is mijn beste vriendin. Ik vond het zeer tof. Ik vond zeeklassen het leukste vooral het fietsen. Ik heb bij tijdens de lessen verkeer veel bij geleerd. Mijn schooljaar was:een beetje wennen, maar nu wel leuk. Jolien

Het was tof bij juf Els C, dank u. Het was tof op Brusseldag met Manneke Pis . En ik heb veel bijgeleerd bij juf Els C. Op zeeklas hebben we veel gefietst . Er waren veel nieuwe kindjes in de klas . Mijn schooljaar was tof ! Jorn


Het schooljaar was heel leuk bij juf Els C . Op zeeklas en tijdens de sportdag was het heel leuk . Bij de Franse lessen heb ik veel bij geleerd. Mijn beste vrienden zijn Brandon, Yarno, Jorn, Mathis, Michael, Vadim en Bryan . En de Brusseldag was de leukste dag van het jaar . Mijn schooljaar was leuk.

Jordi

Wij zijn op zeeklas geweest . En het was heel leuk . En ik ken nu mijn tafels beter door veel te oefenen. We zijn dan naar Brussel geweest . En we zijn naar Manneke Pis geweest. En ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Mijn schooljaar was tof Brandon

En nu zijn we er klaar voor : GENIET MAAR VAN EEN WELVERDIENDE VAKANTIE !

Veel zonnige groetjes vanwege de vrienden van de klas van juf Els C.


LADY Hallo, Lang geleden maar toch willen we je even laten weten dat alles goed gaat met de blindengeleidehond (Lady) van Kiana (zus van Mattis uit de klas van juf Ine). We hebben Lady nu al sinds september 2012 en ze voelt zich steeds beter thuis. In het begin was het dan ook een grote aanpassing voor haar, alles was nieuw, elk geluid en nog vele andere ...... Ze werkt ook heel goed samen met Kiana. Het zijn twee dikke vrienden. Ze gaan ook elke dag samen naar de les. Ik wil jullie dan ook vertellen dat wij al samen twee vrachtwagens vol en twee camionnetten dopjes hebben gespaard. Dit is dan ook al heel wat als je weet hoe lang we aan een zakje dopjes sparen. We willen jullie dan ook allen van harte bedanken voor jullie massale inzet want … elk beetje helpt. De schooldirectie heeft me dan ook vandaag beloofd om volgend schooljaar nog verder dopjes te sparen. Dank daar voor Zonneburcht !!! We wensen jullie dan ook een leuke vakantie. Fam Dejaeghere en “Vrienden der blinden” danken jullie .


Puzzelen voor de kleinsten

ananas ?

Naam :………………………………………………. Klas van juf/meester : …………………………………………….


Puzzelen voor de middengroep

1

2

14

15

3

4

5

6

7

8

9

10

16

17

18

19

20

21

22

11

12

13

Naam :………………………………………………. Klas van juf/meester : …………………………………………….


Puzzelen voor de oudsten

Naam :………………………………………………. Klas van juf/meester :……………………………………………….


Puzzelen voor ouders en leerkrachten Rond elke smiley komen de cijfers van 1 tot en met 8. In de vakken die aan elkaar grenzen komen nooit dezelfde cijfers. Vul de lege vakjes in.

4

5

3

6

7 8

1 3

8 4

5

7 3

Naam:……………………………………………………….. Ouder van: ………………………………………………... Uit de klas van juf/meester: ……………………………….

Schoolkrant juni 2013  
Schoolkrant juni 2013  
Advertisement