Page 1

FARALDA KRAAN HOTEL NDSM Amsterdam Visie Document

17.01.2013

IAA Architecten


Architectonisch concept Faralda kraan De Faraldakraan maakt na de verbouwing een belangrijk deel uit van het nieuwe levendige havenlandschap van Amsterdam. De kraan markeert niet alleen het NDSM terrein, maar door de hoogte is de kraan van verre zichtbaar uit veel zichthoeken. Dat betekent dat de ingrepen in en aan de kraan zowel op het schaalniveau van de kraan zelf als bouwwerk, als ook op het stedenbouwkundig niveau als icoon aan de horizon moeten worden beschouwd. De kraan gaat een nieuw leven tegemoet als hotel. Daarmee gaat de verwijzing naar het verleden niet verloren. Het plan bestaat uit een zorgvuldig restauratieplan, gecombineerd met een uitbreiding die zelfbewust als nieuwe aanbouw zichtbaar is. De uitbreiding wordt vormgegeven als een plastiek gevormd rond het staketsel van de kraan De plastiek wordt gevormd uit grote gekleurde rode staalplaten,tandheugelbanen, balken en kolommen die zichtbaar “los” van het bestaande staalskelet worden vormgegeven. In een contrast met de bestaande kraan. De plastiek ontleend haar vormgeving aan de “nautica “ in de havenomgeving. Schepen, booreilanden, lichtschepen en boeien. Gelaste staalplaten, ramen in staal gezet, grote luiken en patrijspoorten. Industrieel vervaardigd, relatief ruw, rechttoe rechtaan. Dat is de stijl van de toevoeging. Al de restaureren delen worden in originele staat teruggebracht. In de hotelkamers gaat het erom optimaal gebruik te maken van het spectaculaire uitzicht vanuit de bijzondere kraan op die prachtige plek. In en uit de kraankamers komen is een spectaculair evenement. Een tandheugellift ,die normaal in bouwkranen wordt gebruikt , brengt de bezoekers op hun hoge post. Grote vensters laten een riante blik toe vanuit de kamers. Deze vensters zijn verborgen achter grote stalen luiken die vanuit de kamer met grote draaiwielen kunnen worden geopend aan de zijde waar de gast naar buiten wil kijken. Zo kan de kamer van een besloten cocon naar een uitzichtnest worden getransformeerd, al naar behoefte. Voor de bepaling van de kleur zoeken we aansluiting bij enkele nautische elementen in het omringende havenlandschap. De lichtschepen, een kraan in de verte, en het REM eiland. We zijn van mening dat de rode kleur van REM eiland het best werkt. Van grote afstand. Rood, met een lichte paarse toets, die niet modieus werkt en eigen lijkt aan de scheepvaart. Deze kleur werkt ook van dichtbij goed, contrasteert, maar blijft logisch door verwantschap te tonen met de scheepvaart. In helder weer werkt de kleur goed maar “ blijft ook overeind en fris” in grijzer weer. IAA architecten, januari 2013


Lokatie


Kraan

Scheepsbouw kranen zijn puur functioneel bedacht, ontworpen en gebouwd.

In de scheepvaartindustrie is efficiĂŤntie en functionaliteit een lange traditie.


Referenties


Materialen

Door middel van materiaal keuze.


Concept

De nieuwe toevoegingen aan de kraan gaan een eigen krachtige uitstraling krijgen, zodat de kraan zijn identiteit behoud.


Concept

Door middel van robuuste detaillering.


Concept


Kleuren

Sikkens F8.40.80

RAL 7042

voorkeur IAA Achitecten De originele kleurstelling is onderzocht en in een raportage vastgelegt. De bogies waar de kraan mee over de kraanbaan reed waren orgineel geschilderd in zwart / gele strepen. Het geel heeft de zelfde kleurcode, sikkens F8.40.80, als de punten van de giek. Het overige deel van de kraan was geschilderd in Ral 7042. De nieuwe toevoegingen zouden we in de kleur van het REM eiland willen maken. Dit is kleurcode: S1580 Y90R


Kleuren

De Faraldakraan maakt na de verbouwing een belangrijk deel uit van het nieuwe levendige havenlandschap van Amsterdam. De kraan markeert niet alleen het NDSM terrein, maar door de hoogte is de kraan van verre zichtbaar uit veel zichthoeken.

Voor de bepaling van de kleur zoeken we aansluiting bij enkele nautische elementen in het omringende havenlandschap. De lichtschepen, een kraan in de verte, en het REM eiland.


Kleuren

We zijn van mening dat de rode kleur van REM eiland het best werkt. Van grote afstand. Rood, met een lichte paarse toets, die niet modieus werkt en eigen lijkt aan de scheepvaart.

Deze kleur werkt ook van dichtbij goed, contrasteert, maar blijft logisch door verwantschap te tonen met de scheepvaart. In helder weer werkt de kleur goed maar “ blijft ook overeind en fris� in grijzer weer.


Fotocollage


Machinistencabine

De `Machinekamer suite` krijgt een eigen karakter door kenmerkende orginele elementen, die na de restauratie terug gebracht worden in het interieur van de hotelkamer.


Gevels

Zuidgevel

Noordgevel


Gevels

Westgevel

Visualisatie

Oostgevel


Visualisaties


Visualisaties


Detail bordes niveau 2 / Wenteltrap


Visualisaties


Lift


Visualisaties


Hotelkamers

Nieuwe hotelkamer (alle luiken open)

Bestaande cabine vernieuwen in orginele stijl

Nieuwe hotelkamer (alle luiken dicht)

Niveau 1

Plattegrond Nieuwe hotelkamer

Niveau 2


Visualisaties


Nacht foto bestaand


Colofon

Project: Opdrachtgever: Projectleiding: Architectuur: Bouwkundig:

Faralda Crane Hotel E. Kornmann Rudi Architectuurmanagement D. Postma IAA Architecten VDNDP

Datum: 17.01.2013

28.11.2012

opdrachtgever: E. Kornmann Rudi

Visie kraan 13 amsterdam 17 01 2013 kl  

Visie Faralda kraan Amsterdam

Advertisement