Page 1

TAGSÁGI HÍRMONDÓ 4 ‘13

2013. október 25-én a Firesz - Duna Mente új vezetőséget választott Süll Tamás, Kelemen Sándor, Édes Zoltán, Bugyi Ágnes és Šenkár Szabina személyében. Továbbá a tavalyi közgyűlésen meg lett szavazva, hogy két „ex vezetőségi tag“ – Gyurcsis Júlia és Acsay Balázs - az országos vezetőségben fogja képviselni a Firesz - Duna Mentét. Itt a remek lehetőség, hogy megtudj róluk néhány érdekes, fontos, vicces dolgot.

Kelemen Sándor Területi alelnök-missziós felelős. A fiatalok közti missziót koordinálja.

1. Ha hangszer lennél, akkor milyen és miért? Az a kancs ó, amin dobolni lehet - talán Udu-nak, vagy Urdu-nak hívják. Azért mert barátságosan egyszerű – ellentéte mondjuk a méltóságteljes orgonának –, mindenki merne rajta egy kicsit dobolni. Persze ettől még profik is játszanak rajta! Tetszik, hogy ilyen egyszerű, de nagyszerű!

Fotó: byronh1 / sxc.hu

Interjú az új vezetőséggel kipattant a fejemből, hogy elengedem a csákányom és lecsusszanok mellé, megmutatva, hogy milyen profi síző vagyok... Eredmény: 10 méter küzdelem az egyensúlyért... 30 méter egy lábon felvonózás úgy, hogy a másik lábam hátrafelé ált a rajta lévő léc pedig merőlegesen a kb. 50 fok meredekségű emelkedőre... az egyensúlyért való közös küzdelmünk vereséggel végződött... nagy esés... leszakadt csákány... gyorsan elslisszoló Zsófi és Sanyi...

3. Ha unalmas az egyik vezetőségi gyűlés... Mivel dobnád fel a hangulatot? Egy komoly javaslatot hoznék: mindenki szorongassa jó alaposan meg a fülcimpáját. Élénkít és vicces is!

4. Mi a „kedvenc” kifogásod, ha valamihez nincs kedved? Mindjárt megcsinálom, csak még egy „kicsit” ezt meg azt csinálom, amibe „épp” belefogtam és „muszáj” befejezni (mondjuk, mostanában sakkozok, de néha a teázgatás és az olvasgatás is ilyen, vagy a szimpla „nothing box”. „Kicsit” = pár óra, „épp” = legalább fél órája, „muszáj”=nyugodtan abbahagyhatnám.

2. Mi volt életed „legőrültebb” tette?

5. Miért aktuális ma is a fiatalok számára a Biblia üzenete?

Az egyik legőrültebb, ami eszembe jutott: csákányos felvonózás egy sípályán. Én vontatom magam elől egyedül a kétszemélyes csákányon és úgy alakult, hogy mögöttem épp Zsófi jött, szintén egyedül... Hát

Mert komoly, kihívásokkal teli, izgalmas, személyre szabott, de mégis lehet róla beszélni másokkal és „nagyon” hosszú távú kalandra hív. Van még egy ilyen dolog? tagsági hírmondó 4/’13

1


Édes Zoltán Ő a munkatársakat koordinálja. Ebbe beletartozik a munkatársak kiválasztása és beosztása az egyes szolgálati területekre, hogy mindenki megtalálja a helyét a gépezetben. Nem utolsó sorban pedig feladata motiválni a munkatársakat a képzésekre, továbbfejlődésre lehetőséget nyújtani számukra.

1. Ha hangszer lennél, akkor milyen és miért? Dob vagy basszusgitár. Azért, mert nem feltűnő de mégis fontos hangszerek, alapot és ritmust adnak a zenének. Meghát persze a mély hangok miatt :)

2. Mi volt életed „legőrültebb” tette? Útálom az ilyen kérdéseket, mert ezekből kiderül, hogy mennyire puding vagyok valójában... Az őrült énemig majdnem csecsemőkoromig kell visszamenni. Pl. mikor az udvaron „kiszálltam” a babakocsiból és elindultam négykézláb a szépen felszántott és felázott, tiszta sár kertbe. Még jó, hogy az akkori hátsó szomszédunk, a kukkeros néni (vajon miért hívtuk így?), meglátott a barázdában és hazavitt. Anyáék, akik közben benn voltak a vendégekkel, meg is lepődtek hogy miért jön hozzánk a szomszéd egy nagy pislogó sárdarabbal.

Bugyi Ágnes Belkapcsolatokért felelős, magyarul: tőle kapjátok mostantól a hírleveleket :) Továbbá igykeszik, hogy mindenki aki csak egyszer is részt vesz egy Firesz alkalmon az a következőről is tudjon, meg legyen szólítva és érezze, hogy visszavárja ez a közösség.

1. Ha hangszer lennél, akkor milyen és miért? Egyértelműen zongora lennék. Azért, mert szerintem nem könnyű megtanulni rajta játszani, viszont ha valakinek sikerül, akkor gyönyőrűen meg lehet szólaltatni. Az is jó benne, hogy nem kell hozzá semmilyen más zenei kíséret, önmagában is szép tud lenni. Nem mellesleg szeretnék valamikor megtanulni zongorázni :)

2. Mi volt életed „legőrültebb” tette? Húú, hát nem vagyok az az ,,őrültködős’’ típus, de talán az idesorolható, amikor a tavalyi osztálykiránduláson pár osztálytársammal együtt megfürödtem a 1617°C-os Balatonban, miközben kint sem volt 18°C-nál melegebb, mondván, hogy egyszer vagyunk közösen kirándulni a Balatonnál és a rossz idő nem foghat ki rajtunk :) És határozottan idesorolnám még azt is, hogy tavaly megmásztam Németország harmadik legnagyobb hegyét, a Watzmann-t. Az se volt semmi :)

3. Ha unalmas az egyik vezetőségi gyűlés... Mivel dobnád fel a hangulatot?

Egy jó ciki sztori, vagy egy beszólás sokat tud segíteni a hangulaton. Vagy egy vicces beteg ötlet a témával kapcsolatban is fel tudja ébreszteni a társaságot.

Azt hiszem mesélnék valami vicces történetet, vagy játszhatnánk valami jót, ami egy kicsit felpezsdíti a társaságot.

4. Mi a „kedvenc” kifogásod, ha valamihez nincs kedved?

4. Mi a „kedvenc” kifogásod, ha valamihez nincs kedved?

Általában a bocsi de tiltja a vallásom szöveget használom.

Általában az, hogy ,,nem olyan sürgős ez még, ráérek holnap megcsinálni”.

5. Miért aktuális ma is a fiatalok számára a Biblia üzenete?

5. Miért aktuális ma is a fiatalok számára a Biblia üzenete?

Mert megoldás van benne minden kérdésre, problémára. Mert igaz tükröt ad elénk, megmutatja mi az igazság. Mert gyógyulást ad a sebekre. Mert szabaddá tesz a múltunktól a terheinktől és amitől szeretnénk, de nem tudunk szabadulni. És mert boldog, örömteli és teljes élet lehetőségét kínálja!

Pascalt idézve ,,Minden ember szívében egy Isten alakú űr van, amit csak Isten tud betölteni’’. És ez alól senki sem kivétel :) Sem Te, sem én, sem a fiatalok, sem az idősebbek. Egyszerűen nem leszel teljes nélküle :)

2

tagsági hírmondó 4/’13

Fotó: Zanidou / sxc.hu

3. Ha unalmas az egyik vezetőségi gyűlés... Mivel dobnád fel a hangulatot?


már

KAPHATÓ a

2014 DIÁR

-es

31

C DE

31

EC D

az

irodában!

2014201 4

2€

Benne: heti bontású naptár az összes Firesz – Duna Mente programmal, tervező az idei és következő évre, lelki tükör minden hónapra... + borító kétféle színben! Lapozz bele itt: FIÚS verzió | LÁNYOS verzió

Süll Tamás Hivatalosan ifjúsági és egyetemi lelkész, elméletben a Firesz Duna Mente elnöke. Gyakorlatban összegyűjti a felmerülő ötleteket és a napvilágot látott álmokat, igyekszik azokat rangsorolni, hogy melyik állja meg a helyét, melyik lehet az, amelyiket Isten is megszeretné valósítani, melyik és mi módon lehetne hosszútávú-kivitelezhető... a meglévő „projekteket” igyekszik „futtatni”.

1. Ha hangszer lennél, akkor milyen és miért? Cselló, vagy szaxofon: mindkettőnek lenyűgöz a hangja... és hát ugye a szaxofonból magam is próbálkozom kihozni a szépet... és egyszer az egyik felvételen a szaxofon olyan hangot adott ki, mint egy cselló.

2. Mi volt életed „legőrültebb” tette? Még a tánckonzervatóriumon ellógtunk a legjobb barátommal az egyik óráról (zenetörténelem) úgy, hogy miközben a tanárnő a táblára írt, mi kiosontunk a az

ajtón :-) utána behívatott az osztályfőnök, és miután jól megszidott, kérte, hogy áruljuk el, hogy csináltuk, hogy a tanárnő nem vette észre? De van még egy, de azt majd máskor árulom el :-)

3. Ha unalmas az egyik vezetőségi gyűlés... Mivel dobnád fel a hangulatot? Fú, a gyűlések sosem unalmasak, de ha mégis, akkor a PIZZA-szünet mindenkinek bejön.

4. Mi a „kedvenc” kifogásod, ha valamihez nincs kedved? Ajaj, ebben én sajnos profi vagyok: vagy elterelem a témát, vagy meggyőzően érvelek, hogy amint lesz másik alkalom, biztosan élek a felajánlással. Nagyon szégyellem magam ilyenkor! De ha arról van szó, igyekszem nem tolni magam előtt a feladatokat.

5. Miért aktuális ma is a fiatalok számára a Biblia üzenete? Mert a SZERETETRŐL, sőt a SZERELEMRŐL is szól! Isten a szeretet, és Isten gyönyörködik abban, ha szeretik egymást az emberek... és én még nem találkoztam olyan fiatallal, aki nem szeretne szeretni, és szeretve lenni! tagsági hírmondó 4/’13

3


4. Mi a „kedvenc” kifogásod, ha valamihez nincs kedved?

Šenkár Szabina Támogatói bázis felelőse, azaz figyelemmel kíséri a beérkezett támogatásokat és gondoskodik arról, hogy a támogatók tudjanak arról, hogy mibe fektettük be a tőlük kapott összeget és emellett egy-egy apró figyelmességgel megköszöni az egész csapat nevében az anyagi juttatást.

1. Ha hangszer lennél, akkor milyen és miért? Ha hangszer lennék, hárfa lennék, mert már megjelenésében nemes és szép, valamint kevés ember tudja igazán gyönyörűen meggszólaltatni.

2. Mi volt életed „legőrültebb” tette? Nem sokkal érettségi előtt piercinget rakattam a nyelvembe ennek következményeképp egy hétig pösze voltam és nem tudtam kimondani az „r” betűt. Az egyik osztálytársam azon élcelődött, hogy elmondatta velem a „Répa, retek, mogyóró” kezdetű mondókát és pont azon a héten különösen sokat olvastatott fel velem az angol tanárnőm, talán úgy vélte, végre tudok angolos „r” betűt mondani. Azt hiszem rajtam kívül mindenki feletébb jól szórakozott azon a héten,:)

3. Ha unalmas az egyik vezetőségi gyűlés... Mivel dobnád fel a hangulatot? Ha fáradunk, akkor minden „gumicsontra” ráharap a csapat, szóval unalmas megbeszélésen még nem voltam, de ha megtörténne, egy üveg nutella azt hiszem használna:)

„el vagyok havazva”:)

5. Miért aktuális ma is a fiatalok számára a Biblia üzenete? Azt gondolom, hogy ha a mai fiatalok szeretnek nehezeket kérdezni és érdekli őket, hogy van-e egyáltalán értelme ennek az életnek és ha igen, mi az, érdekel-e egyáltalán valakit, hogy ők a világon vannak vagy minden csak a vak véletlen műve, akkor mindenképp érdemes a kérdéseikkel ostromolni a Bibliát és Istent.

Gyurcsis Júlia Az országos vezetőségben képviseli a Firesz - Duna Mentét. A Firesz - Duna Mentén belül a külkapcsolatokért felelős. Ezen kívül pedig a Duna Mente irodájában tevékenykedik.

1. Ha hangszer lennél, akkor milyen és miért? Cselló - mert olyan szép a hangja. Egyszerű és magasztos. Törékeny, finom és közben erős. És szép alakja van :)

2. Mi volt életed „legőrültebb” tette? Azt hiszem ehhez a kérdéshez nem vagyok elég őrült. Nem jut semmi az eszembe. Vicces meg pláne nem. Piócákat gyilkolásztam kiskoromban... ez gondolom nem annyira vicces - bár mi meglehetősen élveztük,

TÖLTSÜK EGYÜTT AZ ÉV UTOLSÓ NAPJÁT! ...na meg az új év első óráit! Bővebb infó: www.firesz.sk

4

tagsági hírmondó 4/’13


ahogy a kis parazitákat irtottuk. :) ... Törökországban egy hót idegen (na jó pár órája már ismertem) török sráccal elmentem valami házi buli szerűségbe - ez elég őrült dolog volt és veszélyes is (így utólag, ha belegondolok). Warning! Do not try this at home (or anywhere else)! :)

3. Ha unalmas az egyik vezetőségi gyűlés... Mivel dobnád fel a hangulatot?

Acsay Balázs Jelenleg az országos vezetőség tagja, ahol elsődleges feladatának tartja, hogy sikerüljön elérni a Firesz tulajdonának/vagyonának a legoptimálisabb kihasználását.

Játszanánk „vadí-nevadí”-t :) vagy „Dobble”-t

1. Ha hangszer lennél, akkor milyen és miért?

4. Mi a „kedvenc” kifogásod, ha valamihez nincs kedved?

Zongora, mert szerintem az egy csúcs hangszer :)

5. Miért aktuális ma is a fiatalok számára a Biblia üzenete? Mikor, ha nem ma? :) ... azért mert abszolút értékeket közvetít. Így van egy „biztos pont a világunkban”, amihez viszonyíthatsz, amihez igazodhatsz. Amúgy meg hihetetlen sok gyakorlati útmutató van benne. És nem utolsó sorban az igazi szeretet üzenetét hordozza magában, amit szerintem valahol mindenki hiányol.

breki, geki...

GeKIB 2013.november 18-án különböző utakon „járva” megérkeztünk Tomival Sárospatakra. Itt volt ugyanis a GeKIB idei utolsó megbeszélése. Én kimondottan élveztem – főleg a szálláshelyünket. Életemben nem aludtam még idegen helyen olyan jó ágyban! :) Az élvezeteket fokozta még két vendégelőadónk: Jim Brown (az Exodus ifjúsági szervezet európai igazgatója... Észak-írországi és magyar a felesége :)) és Szalai András (az Apológiai Kutatóközpont igazgatója – akik voltatok Csillagponton, talán ismeritek. Volt egy előadása, ahol többek között elmesélte, hogy buddhista volt és hogyan tért meg). Jim Brown a tanítványozásról beszélt... igen... nem éppen a legmagyarabb szó ez... szegény tolmácsnak is meggyűlt vele a baja :) Arról tanított, hogy milyen fontos, hogy tanítványokká legyünk és másokat is tanítványokká tegyünk. Az, ahogyan ők csinálják... működik!!! És ez nagy inspiráció volt számunkra. :) ... van egy Night Club-juk is :D ... erről az irodában mesélek, ha érdekel ;)

2. Mi volt életed „legőrültebb” tette? Inkább reális ember vagyok, nem szoktam túl nagy hülyeségeket csinálni :)

3. Ha unalmas az egyik vezetőségi gyűlés... Mivel dobnád fel a hangulatot? Ha unalmas egy vezetőségi gyűlés, akkor nagy baj van, a Fireszben ilyen nincs ;)

4. Mi a „kedvenc” kifogásod, ha valamihez nincs kedved? Nem szoktam kifogásokat keresni, egyenesen, kerek-perec megmondom, hogy nincs kedvem hozzá, ha nagyon muszáj kifogás, akkor a „nem érek rá” a nyerő.

5. Miért aktuális ma is a fiatalok számára a Biblia üzenete? Mert minél többet olvassa az ember, annál jobban megtalálja magát benne, annál bölcsebb lesz, annál tisztábban lát és ez mindenkinek, minden időben érvényes!

András pedig rengeteg fontos és érdekes infót mondott nekünk arról, hogy kiben hiszünk, miért hisszük ezt és nem épp mást, milyen Istenünk van nekünk, milyen istenben hisznek más vallású emberek. Mesélt nekünk a jógáról (az eredetiről)is. Hihetetlen, hogy mennyi mindent tud! És mennyire alázatos ember mind emellett. Szóval, aki teheti, keresse meg őt vagy a honlapot: www.apologia.hu A sok előadás mellett persze megbeszéltük a nyári élményeket, kiértékeltük a Csillagpontot, a Kárpátmedencei imaéjjelt és tervezgettük a következő évet.

Fotó: Rene Mensen / Flickr

Figyi, Pistike ezt gyorsabban és ügyesebben meg tudja csinálni, mint én. Szerintem kérd meg őt, jó?

Bővebben a GeKIB-ről itt olvashatsz. Még fényképek is vannak! :D

Gy. Júlia

tagsági hírmondó 4/’13

5


ZKSM Péntek este nemezeltünk – igen élveztem! Másnap meg következett a kemény dió: közgyűlés volt rengeteg témával, illetve megválasztandó funkciókkal. Úgy, ahogy nálunk is volt tisztújítás, hát itt is. A ZKSM elnökét újra megválasztottuk 4 évre. Hogy tud kiről van szó: Janko Buc. Ha érdekel, itt van néhány előadása: http://www.youtube.com/watch?v=C3b3vztvg8k http://www.youtube.com/watch?v=tMg-ny9hbEs Az ellenőrző bizottság egyik tagja pedig én lettem. És képzeld, a ZKSM „történelmében” most először választottak be nőt az ellenőrző bizottságba :)

Fotó: ZKSM

Szerintem lassan útinaplót kéne vezetnem :) ... Sárospatak után egy napot itt voltam Komáromban, aztán felpattantam táltosomra és nekivágtam a nagy rengetegnek. Este meg is érkeztem Vázsecbe (a google így hívja magyarul Važec-et).

Szombaton még átrágtuk a ZKSM beindított (LIFENET, Adoptuj si politika), ill. új projektjeit (Kresťan v politike), áttanulmányoztuk az új állami támogatás (Program Podpora 2014-2020)követelményeit, és megkaptuk a jövő évi tagsági matricákat is. Rendeltünk a ZKSM-n keresztül egy érdekes könyvet: „Teológia jej/ jeho tela” (Jason Evert). Ha bele szeretnél lapozni, gyere be az irodába! Van itt több más érdekes könyv is! Lazítás képpen szombat este még elmentünk egyet bowlingozni :) - az első partit megnyertem :D ... vasárnap még tettünk közösen egy kitérőt egy közeli barlangba és aztán mindenki nekivágott a hazafelé vezető útnak. Fényképes beszámolót itt láthattok.

Programok 2014 jan. / feb. / már. Jan 31. – FEB 2.

6

Gy. Júlia

Web: Fb: Iroda:

firesz.sk FireszDunamente Megye u. 14/108. 945 01 Komárom

I. Tinihétvége

FEB 6 –9.

Téli tábor – CREDO

MÁR 7– 9.

Munkatársi és ÉlesztŐ előkészítő hétvége

MÁR 14 –16.

Tavaszi kórushétvége (Gömör)

MÁR 22.

I. Ifjúsági találkozó

tagsági hírmondó 4/’13

Tagsági hírmondó 04-2013  

www.firesz.sk

Advertisement