Page 1

II. évfolyam, 2014. 5. szám / MAGYARORSZÁG MELEG MAGAZINJA / THE HUNGARIAN GAY MAGAZINE / INGYENES / FREE

“With ENGLISH pages”


Share the moment. Youth HotSpots in Germany

Must Sees Nightlife Bars & Cafés Festivals & Events www.germany.travel/youth

Get the app! Your top locations plus free-access Wi-Fi for when you’re on the move.

© Getty Images

Shopping


THE LEGENDARY® BURGER

1% MARHAHÚS. FÜSTÖLT BACON. ÉS MINDEN AMI BELEVALÓ. ILYEN EGY ROCK & ROLL MÚZEUMBAN KAPHATÓ HAMBURGER.

BUDAPEST | VÖRÖSMARTY TÉR +36 30 572 4011 HARDROCK.COM /BUDAPEST JOIN HARDROCKREWARDS.COM

FACEBOOK.COM /HARDROCKCAFEBUDAPEST

#HARDROCK

©2014 Hard Rock Cafe International (USA), Inc. All rights reserved.


[útmutató] [48]

[emberkép] 30 CsakADanitÉrdekli 32 Homokóra

[körkép] 34 Élethelyzet Heterófóbia

36 Bárka

Nagy-britannia

[04]

38 Szamizdat

Százmilliós fiaskó

[létkérdés] 42 Sportcipő

Indul a strandszezon

44 Vény nélkül

Alfa Egészség Központ

46 Pszichosarok

Dominálni márpedig kell!

[éjjel:nappal]

[36]

48 Útlevél

Olaszország

50 Útlevél

Németország

[iránytű]

52 Gasztroblog

04 Interjú Lakatos Márkkal

London

54 Gasztroblog

[klasszik]

Globalista konyha

56 Pride

10 Kulissza

Keresztes Tamás az Amadeusról

14 Mozgókép

X-Men Az eljövendő múlt napjai

16 Artmozi

Filmajánló, Hitchcock sorozat

Gay Pride Spanyolországban

58 Proud Hungary

[10]

English pages

62 Menetrend Programajánló

Címlap fotó: Wicsek Andràs

[könnyű] 18 Fesztivál

Sziget és Volt fesztivál

20 Basszus

Interjú Gájer Bálinttal

24 Fesztivál

Margó fesztivál

26 Betűtészta

Ha én főznék neked

28 Koncert

James Blunt

2

[56] facebook.com/humenmagazin


[kezdet]

[14/05]

Impresszum Főszerkesztő: Balogh Máté Vezető szerkesztők: Szincsák Gergő Bendegúz, Filákovity Radojka, Gabriel Online szerkesztő: Waliduda Dániel Újságírók: Attys, Bámli Zoltán, Cs.Z., Gabriel, Gyimesi Andrea, jean, Radi, Robi, Timo, TMV, Szincsák Gergő, Waliduda Dániel, Zsani, Zsoltee Korrektor: Szíj Barbara Grafikai munkák: Abonyi Zoltán Felelős kiadó: Erdei Zsolt Hirdetés szervezés: sales@humenmagazin.com Czakó András +36 20 577 7115 Sugár Noémi +36 30 508 1537 Sugár Dina +36 30 555 3991 Kiadja Freestyle Promotion Bt. H-4030 Debrecen, Veker utca 3. Levelezési cím H-1132 Budapest, Kresz Géza utca 16. fsz. 1/a Sajtóközlemények és programok info@humenmagazin.com Nyomdai kivitelezés Le Coin Kft. 1066 Budapest, Lovag u. 16. WWW.HUMENMAGAZIN.COM

ISSN 2064-101X

A Humen Magazin bejegyzett márkanév. A név vagy a logó bármilyen felhasználása kizárólag a Freestyle Promotion Bt. írásos engedélyével lehetséges. Engedély nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után. A Humen magazinban megjelent cikkek, írások és fotók - egyedi esetektől eltekintve a Freestyle Promotion Bt. tulajdonát képezik. Bárminemű utánközléshez a kiadó írásbeli engedélye szükséges. A hirdetések tartalmáért a Freestyle Promotion Bt. nem vállal felelősséget. A lapban közölt olvasói írások és interjúk nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

www.humenmagazin.com

S

ok mindent tudnék írni ebben a rövid köszöntőben, de egyrészt nem szeretném elvenni Mátétól a lehetőséget, másrészt pedig a megszabott 1200 karakter nem sok lehetőséget ad nekem erre. Ezért röviden és tömören osztanék meg veletek néhány gondolatot a júniusi számunkkal kapcsolatban. Ebben a hónapban is próbáltunk több újdonságot hozni nektek: folytatjuk a The Real Humen Party-t, melynek második felvonása június 27-én lesz az AlterEgo Clubban. Kitartóan dolgozunk rajta, hogy egy olyan állandó bulisorozatot valósítsunk meg, mely hazánkban egyedülállónak, üde színfoltnak számít. Az ezzel kapcsolatos terveinket az elkövetkező hónapokban természetesen megosztjuk veletek is. Emellett végre elérkezett a pillanat, hogy a sokat emlegetett új kiadványunkról is lerántsam a leplet: örömmel szeretném bemutatni nektek Magyarország első „Gay Guide” kiadványát, a Humen Travel Guide térképes ajánlót, amely a hazánkba érkező meleg turisták részére fog tájékozódást nyújtani a fővárosunkban található meleg, illetve melegbarát helyekről. A térkép különlegessége, hogy nem csupán Budapesten lehet majd hozzájutni, hanem terveink szerint Bécsben, Berlinben, Kölnben, Düsseldorfban, Londonban és Barcelonában is fellelhető lesz. Hasonló lelkesedéssel jelentem, hogy júniustól a Humen Magazin már nemcsak magyar nyelven, hanem angolul is elérhető lesz. Egyelőre csupán pár oldalon jelentkezünk majd idegennyelvű tartalommal, de ha a visszajelzések pozitívak lesznek, és igény lesz rá, a jövőben növelni fogjuk az angol nyelvű oldalak számát.

Erdei Zsolt

A

júniusi szám többszörösen is izgalmas számomra. Nagyon nyári, nagyon minőségi. Legalábbis szerintem. Három remek interjút olvashattok Lakatos Márk stylisttal, Gájer Bálint énekessel és Keresztes Tamás színművésszel. Szintén a hármas tagolás jegyében ellátogatunk Olaszországba, Németországba és a legforróbb pride-okra, amelyekre természetesen Spanyolországban tombolhatunk. A meleg bulik mellett készülünk a fesztiválszezonra is, köztük a Szigetre, VOLT-ra és a Margo-ra. A könnyebb témákat is érdemes megnézegetnetek majd, amelyek tipikusan a nyárra koncentrálnak. Úgymint, hogyan legyen kockahasatok, és hol szeretkezzetek szabadban; és hogy dominánsak vagytok-e, vagy éppen heterofóbok, ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphattok. Végezetül csak azt tudom ajánlani mindenkinek, hogy akárhová is mentek strandolni, uszodázni, vigyetek magatokkal egy Hument és olvassátok látványosan. Ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy csillogó szempárokra és mosolygásra akadjatok, akár már az igazitól is.

Balogh Máté

3


[14/05]

Lakatos Márk neve mára egy brand lett: keze nyomán barokkos finomsággal születnek meg a személyiséghez tökéletesen illő öltözékek. Kezdetben jogot, majd filmtörténetet tanult, neve mára azonban a stílus, a jó ízlés és az affektálás szinonimájává vált. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ő ma Magyarországon A Stylist, aki stílustisztogatást végzett a médiában, A Férfi, aki rengeteg nőnek adta vissza az önbizalmát, A Meleg, aki a tapintható homofóbia ellenére a másság elfogadását, és annak természetességét tartja követendő példának.

[Interjú

LAKATOS MÁRKKAL]

„MINDIG IS KERESTEM AZ ÚJ KIHÍVÁSOKAT” 4


[iránytű] Mind a jogi pálya, mind a színészet, mind a marketing megfért egymás mellett a tanulmányaid között. Ez az eklektika arra enged következtetni, hogy jellemző rád a kísérletezés, és az, hogy mindig a saját fejed után menj. Lakatos Márk: Igen, mindez azóta is megmaradt. Ezért van az, hogy mindig megpróbálok új területeket keresni magamnak. Ebből adódik, hogy mindig keresem a styling szférájában is az új kihívásokat: a Lakatos Márk Szalon például most kezdett el foglalkozni esküvőszervezéssel is, ez egy teljesen új irány számunkra. Emellett nagyjátékfilmben is dolgoztam, valamint az Operában megrendezett Ezüst Rózsa Bál számára is terveztem jelmezt. A gasztrovilágba a Hal a tortánnal csöppentem bele, ezt egyre újabb irányokba kezdtem el fejleszteni: egy jó barátnőmmel egy lakásétterem- projekten dolgozom, és jelenleg édesanyámnak a 40 éves fogorvos évfolyam-találkozóját szervezem. Ez a gasztro-vonal nagyon szép horizont, amit nagyon izgalmasnak találok. A filmek iránti szeretet mennyire van még jelen az életedben? L.M.: Mindig is jelen volt, nem véletlenül végeztem filmelmélet-filmtörténet szakon Pécsett. Abszolút ez a típusú kultúrafogyasztó vagyok: vagyis mindaz, ami a színpadi műfajból következő művészet, mint például a film, az nagyon érdekel engem. A divat iránti rajongásod mindig is jelen volt az életedben vagy volt egy kardinális pont, amikor eldöntötted: ez az én utam? L.M.: [1] Az az igazság, hogy egyre inkább azt hiszem, hogy a divatnál egyre jobban érdekel a stílus, a személyes stílus megtalálása. Ezért is szeretem különösen a Lakatos Márk Szalonban végzett munkánkat, hiszen ott a változó divattrendek helyett sokkal inkább azt a stílust [1] „Az az igazság, keresem, amely karaktereket, egyéhogy egyre inkább niségeket mutat meg. Míg a filmnél azt hiszem, hogy vagy a színpadi előadásnál karaktea divatnál egyre jobreket kell megformálnom a ruhával, ban érdekel a stílus, addig egy élő embernél a saját szea személyes stílus mélyiségét kell kibontanunk a vámegtalálása.” lasztott ruha segítségével. Ez engem még inkább érdekel, mint a divat, mert most az látom, hogy az önmagát ismétli, és majdnem mindig ugyanoda jut el. Az ízlés mennyire tanulható? L.M.: Ez egy furcsa dolog. Az ízlés számomra nem egy pozitív vagy negatív, hanem inkább egy szubjektív dolog, ami minden ember sajátja: a választások ös�szessége. Ha ma Magyarország meghallják azt, hogy stylist, elsőként biztosan te jutsz eszükbe. Úttörőnek számítasz a szakmában?

www.humenmagazin.com

L.M.: Nem gondolom, hogy az lennék. Már csak a koromból adódóan sem, hiszen előttem is sok stylist létezett Magyarországon, csak akkor még belterjesebb közegnek számított. Én a Megasztárral kaptam nagyobb ismertségi felületet, és ezáltal lettem népszerű személyiség. Mennyire változott az ízlésed azóta? Van olyan kreáció, amelyet most nem vallanál magadénak? L.M.: Ahogyan az ókori mondás is tartja, hogy nem lépünk kétszer ugyanabba a folyóba, én is így válaszolnék most erre a kérdésre. Én mindent vállalok, amit akkor kiválasztottam egy-egy versenyző számára, de nem biztos, hogy így, tíz év elteltével ugyanazt adnám rájuk.

Van olyan személyiség, akinek a munkái inspirálóan hatnak rád? L.M.: Hát, egy személyt nem tudok kiemelni, inkább azt mondanám, a divatvilág merész alkotóinak kreációit kedvelem. A divat angol fenegyerekének, Alexander McQueennek a ruhái mellett közel áll hozzám az angol Vivienne Westwood stílusa vagy a francia mester, Jean-Paul Gaultier világa is. Mint minden ember életében, gondolom veled is előfordult olyan, hogy rossz döntéseket hoztál, vagy épp nem kedvezett számodra a szerencse. Hogyan kezeled a rossz periódusokat? Nem vagyok az a típus, aki azon rágódik, hogy mi történt. Sokkal inkább jellemző rám, hogy megpróbálom levonni a konzekvenciákat és tanulni egy-egy történetből. A Werk Akadémián is tanítod a még zöldfülű, ámde lelkes stylistokat. Mit gondolsz, men�nyire telített ez a szakma? L.M.: Nem gondolom, hogy sokkal többen lennének, mint például a jogi vagy közgazdasági szektorban, sőt…. Úgy látom, hogy mostanában sokkal inkább előtérbe helyeződött a test és a külsőségek, és ezáltal

5


[iránytű]

[14/05]

nagyobb hangsúlyt is kap a munkánk. Aktuálisabb, mint korábban volt. Mit gondolsz, milyen képességek kellenek ahhoz, hogy valaki megállja a helyét ebben a szakmában? L.M.: [2] Azt gondolom, hogy az elhivatottság a legfontosabb, vagyis az, hogy tudd, ezt akarod csinálni. Ez a leginkább fontos tényező. Emellé pedig mindig szükség van egy jó adag szerencsére is. Köztudott, hogy meleg vagy, talán az egyik legismertebb ma Magyarországon. Men�nyire volt előny vagy hátrány számodra ez a szakmában? L.M.: Hátrányom nem származott belőle, de Magyarországon előnyöm sem származhatott. Már kicsit unom, hogy ez a téma mindig felmerül az interjúk során. Unom, de ugyanakkor tudom, hogy kötelességem beszélni róla, mert kevesen vannak, akik vállalják a másságukat. Azt mondod ezzel, hogy a társadalmi elfogadást jobban elősegítené, ha több ember coming out-olna? [2] „Azt gondolom, L.M.: Nem, azt gondolom, akkor hogy az elhivatottság lenne minden rendben, ha ez terméa legfontosabb, vagyis szetes lenne, és nem kellene mindig az, hogy tudd, ezt kitérnem erre.

akarod csinálni.”

LAKATOS MÁRK - NÉVJEGY Stylist, divatújságíró, műsorvezető, jelmeztervező

2001 óta stylistként dolgozik, ő az ország legismertebb stílustanácsadója. 2003-ban vált ismertté a Tv2 Megasztár című tehetségkutató műsora által. 2007-től kezdve a Werk Akadémia tanára. Több saját televízióműsor hostja, mint pl. a Szeretem a testem, Én is szép vagyok, Én is karcsú vagyok, Én is menyasszony vagyok stb. A Nagy Duettben énekesként is sikerrel mutatkozott be. A nagy sikerű Sztárban sztár című műsor zsűritagja volt. Részt vett a Sötétbe zárt szépség című dokumentumfilm készítésében. Első könyve Stílusterápia címmel jelent meg 2011-ben, ezt követte 2013 decemberében a Te & Én Divat- és stíluskalauz. Az Operaház több produkciójában is részt vett mint stylist és látványtervező, valamint a 2014-es Ezüst Rózsa Bál kreatív tanácsadója volt. Jelmeztervezőként dolgozott továbbá a Bárkában, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, Aradon és Marosvásárhelyen. Közreműködött többek között a Kabaré, A varázsfuvola, a Don Giovanni és A sevillai borbély munkálataiban. Az EUtrio alkalmával kreatív tanácsadóként részt vett a „20 ruha Európának” című kiállítás brüsszeli, madridi és budapesti megnyitóján, amit a Cervantes Intézet, a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és Spanyolország Nagykövetsége rendezett 2010-ben. 2012 óta stylistkent és kreatív tanacsadóként dolgozik a Design Terminál által szervezett Gombold Újra! Öltözéktervezői Pályázat és a Central European Fashion Days programjain. A 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül megálmodott Lepkeház művészeti vezetője. Hámori Barbarával együtt a Lakatos Márk Szalon alapítója és tulajdonosa.

DÍJAI: Három alkalommal elnyerte az Év Stylistja-díjat 2013-ban elnyerte a „Férfi, aki a legtöbbet tette a nőkért” díjat Az Írj a Nőkért-díj alapítója

jean

6

1975. január 15-én született. Egy spanyol-magyar két tannyelvű gimnáziumban érettségizett, később jogi tanulmányokat folytatott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd Madridban tanult idegenforgalmat és PR-t. A Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán végzett, filmtörténet-filmesztétika szakon. Spanyol és francia nyelvből felsőfokú nemzetközi nyelvvizsgával rendelkezik, angolul középszinten beszél.

facebook.com/humenmagazin


Bal: póló: Devergo: 3.990Ft nadrág: Devergo: 15.990 Ft napszemüveg: Plastik Store-Ray Ban: 44.990Ft Jobb: póló: Devergo:6.990Ft nadrág: Saxoo London: 11.990 Ft napszemüveg: Plastik Store-Ray Ban: 44.990Ft


A kultúrA mindenkié. legAlábbis Azoké, Akik nyitottAk rá. /// mi AbbAn segítünk, hogy megismerjék, felismerjék és bízzAnAk Önben Azok, Akikhez szólni AkAr és Akikkel párbeszédet folytAtnA. /// képzőművészet kÖnyv színház komolyzene film fesztiválok /// www.kortArspr.hu


Kulissza

[14/05]

Wolfgang Amadeus Mozart örök. Nemcsak a zenéje, hanem az élettörténete is. Peter Shaffer színdarabjából a legújabb előadást az Orlai Produkció mutatja be június közepén. Amadeus megformálójával, Keresztes Tamással féltékenységről, zenéről, felnőtté válásról beszélgettünk.

[KERESZTES TAMÁS

az Amadeusról]

„ÉBREDT MÁR BENNEM IS FÉLTÉKENYSÉG” 10

Színdarab, legendás film, híres előadások, neves színészpárosok. Ezek az Amadeus előzményei. Nyomnak ezek a súlyok benneteket a mostani színpadra állításkor? Keresztes Tamás Legelőször, sok éve, a filmmel találkoztam. Nagyon meghatározó élmény volt, éveken keresztül a kedvenc filmem volt. Akkor nem tudtam még, hogy egyszer találkozni fogok ezzel a szereppel is. Színpadi előadást nem láttam a történetből. A film csodálatos alkotás, nagyon gazdagon tár elénk egy világot. Alapos, átgondolt munka, remek színészi játékokkal és a rendező lenyűgöző színészvezetésével. Ha megnézem, most is három mondatonként elvigyorodok, annyira szellemesen fogalmaz, kliséktől mentesen. Segítség vagy hátrány a filmélményed a színpadi próbáknál? Szabad egyáltalán rágondolni? K.T. Szabad, abszolút. Bár kezdem azt érezni, hogy túlságosan benne van a fejemben. Még nagyon az elején járunk a próbafolyamatnak, még nem ismerkedünk a jelenetekkel, szituációkkal. Színpadon nincs mód olyan gazdag kiállításra, mint a filmben volt. Nem tudunk udvari csendéletet festeni. Teátrálisan mutatjuk meg, hogyan játszódik le Salieri fejében a történet. Egy bolondok házában emlékszik vissza; keveredik majd az előadásban a jelen a múlttal, az udvari és kórházi közeg. A tehetség és a féltékenység a két kulcsfogalom a darabban. Hogy látod, mennyire van jelen a színházban a féltékenység? Te milyen viszonyban vagy vele? K.T. Ébredt már bennem is féltékenység. Megakadályozni nem tudtam.

facebook.com/humenmagazin


[könnyű] Ez egy alapvető emberi vonás, nem hiszem, hogy baj lenne ezzel. K.T. Valószínűleg kapcsolatban van az ember életösztönével, az élni akarással. Nem szerepre, adottságokra voltam féltékeny. Olyan ez, mint a szerelem, egyszer csak megjelenik az emberben és kínozza, nem tudja megölni, kiirtani. Kezelni kell. Szerintem nekem sikerült, minden alkalommal. Mi volt a módszered? K.T. Jó barátságban voltam azzal, akinek a képességeire féltékeny voltam. Az érzés megjelenését terápiának is fel lehet fogni, játékot kell kialakítani a kezelésére. Azt mondtam, jó is, hogy van, mert általa fejlődhetek, mélyülhetek. Megpróbálhatom behozni a lemaradásomat azokban az adottságokban, amelyekre irigy vagyok. Gyötrő dolog így is, úgy is, akkor is, ha rám féltékenyek. Tapasztaltál ilyet is? K.T. Azt hiszem, igen, ám igyekszem nem tudomást venni róla. A munkatársi, baráti viszonyt mindenek elé kell helyezni. Tiszteletben kell tartanunk egymást. Ha az ember mérget termel magában, netán intrikál, csakis magával tesz rosszat. A színházban mindig erősebb, ha több ember közösen hoz létre valamit, mint ha szólóban. A színésznek elsősorban a produktumért kell lennie, nem a személyes kis sikerekért. Közösen legyünk nagyszerűek! Ez kicsit egybecseng azzal, hogy a Katona József Színház tagja vagy, amelynek mindig kiemelik az erős, közösségi társulatát. Mennyire számítottál kis Mozartnak, amikor oda kerültél? Egyből nagy szerepekkel kezdtél. K.T. A Katona nagyon jó állapotban van társulatilag. Jó kondícióban van ott a morál, ha szabad így kifejeznem magam. Az első tagként játszott szerepem a Ledarálnakeltűntem-ben volt, Bodó Viktor rendezésében. Nagyon egy nyelvet beszéltünk, ha jól emlékszem, Viktornak is az volt az első munkája a Katonában tagként. Mind a ketten tele voltunk ambíciókkal. Jól sikerült az előadás, rengeteget jártunk vele külföldre. Tavaly vettük le a műsorról, nyolc-kilenc év után. Kulka Jánossal másodjára alkottok párost, épp csak bemutattátok a Katonában a Godot-ra várvát. Hogyan

www.humenmagazin.com

működtök együtt? Át tudtok valamit menteni abból az Amadeusba? K.T. A Godot-ban egy úr és szolga párost alkotunk, korábban soha nem dolgoztunk ennyire együtt Jánossal, az előadásban egymásból kell fogalmaznunk. Nagyon gazdag próbafolyamat volt, sokat megismertünk egymásból, a bizalmunkba fogadtuk a másikat. Ezt az élményünket biztos, hogy használni tudjuk az Amadeusban is. Zenéléssel is foglalkozol. Hogyan kezdődött? K.T. Gyerekkoromban nagyon vonzódtam a doboláshoz, ám a szüleim nem merték bevállalni ezt a hangszert a debreceni panellakásunkba. Aztán édesapám egyszer hazahozott egy szintetizátort. Jártam párszor egy jazz tanárnál, aki megmutatott néhány fortélyt, ezután otthon, autodidakta módon megtanultam rajta játszani. A zenélés a hobbimmá vált, sőt annál is többé. Kisgyerekként vágytam arra, hogy zenét komponáljak, amikor számítógépem lett, akkor nyílt erre mód. Sok hangszert tudtam egyszerre megszólaltatni, fel lehetett építeni a dalt, mintha „többen lennék én”. Alapvetően elektronikusabb zenéket írtam. Az életem részévé lett, hogy otthon komponálok.

11


[könnyű]

Segítenek ezek a tapasztalatok eljátszani Mozartot? K.T. Egy pillanatig nem szeretném összehasonlítani magamat Mozarttal. Az élményt ismerem, amikor megszületik a zene. Azt, amikor reggelre kész vagyok és megnyomom a lejátszás gombot. Amikor egyben hallom azt a zenét, amit még senki nem hallott, amiről nem is sejtettem, hogy lesz. Játszottam zenekarban is, több színházi előadás zenéjének a szerzésére felkértek. Általános iskolás koromban kaptam az első ilyen megbízásomat egy gyerekszínházi társulattól, aztán egyetemista koromban Ascher Tamástól, a Katonában pedig a Notóriusok-sorozat több részéhez írtam zenét. Komoly ambícióim voltak a komponálást illetően, ám egy idő után be kellett látnom, a színészet is egész embert követel. Így az utóbbi időben háttérbe szorult a zenélés. Viaskodós típus vagy? K.T. Talán igen. Szoktam magamban párbeszédeket folytatni. Sőt, néha kimondottan vágyom rá, hogy kicsit egyedül maradjak. Ezzel nyilván nem vagyok egyedül. Erre korábban sem volt sok alkalmam, ám amióta 3 és fél éve megszületett a gyermekem, végképp ritkán. Néha megpróbálok kiszakadni, akár csak egy órára, ilyenkor elindul az analizálás, elemzés odabent. Előre vagy hátrafele gondolkodsz? K.T. Mikor mire van szükség. Igényem van arra, hogy átgondoljak helyzeteket. Hirtelen előbukkannak az emlékezetemből, később jobban rájuk látok, megoldást találok a kérdéseimre. Előre is kell gondolkoznom, főleg ha arra adom a fejemet, hogy szerepeket formáljak. Ám a jelen pillanatok

12

Kulissza

[14/05]

megélését tartom a legfontosabbnak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezerrel kell égni, csak azt, hogy meg kell becsülni azokat a pillanatokat, amelyekkel az élet megkínál. És szeretném, ha lenne időskorom, ha lehetnék idős színész is, látnám a gyerekemet felnőttként. Még egyszer szóba hozom a féltékenységet. Párod, Jordán Adél ugyancsak színész, kell-e áldozatot hozni kettőtökért, hármótokért? K.T. Mindenképpen. Ugyanannyit, mint minden családban. A család akkor születik meg, ha az egyének valamelyest feladják magukat. Nekünk hármunknak kell egynek lenni. Sokat, de nem mindent kell feladni a gyerek miatt. Én sem vártam el a szüleimtől, hogy csakis nekem éljenek. Annyi biztos, hogy megváltozik az ember élete, ha megszületik a gyermeke, más lesz a ritmus. Élvezem, hogy esténként mesét olvasok. Iszonyatosan le is fáradok. Egy gyereknek határtalan, szárnyaló a fantáziája, abban a birodalomban együtt szárnyalni vele kimerítőbb, mint színpadon szerepeket eljátszani. A fiam megszületésével új élet kezdődött, át kellett csoportosítani az energiáimat. Már nem az a fiatal ember vagyok, aki előadások után belement az éjszakába. Vágyam most is van erre, ám ha gyakran tenném, nem lenne energiám másnapra. Ez is egyfajta feladás. Nem lehetek zombi se a családommal töltött időben, se a színházban. Rengeteg másfajta élmény ér. Már nem vagyok féltékeny arra, hogy nem élhetem azt a fiatalkort, amit hat-hét éve. Nem érzem, hogy ezzel kevesebb lennék.

Cs. Z.

facebook.com/humenmagazin


ALTEREGO CLUB júniUs infO@ALTEREGOCLUB.hU - www.ALTEREGOCLUB.hU 1082 BUdApEsT, dEssEwffy U. 33 TEL: + 36 70 345 4302

06. 06.

sUmmER RETRO pARTy VOL.1 BEsT Of 80’s 90’s & 00’s sUmmER hiTs

06. 07.

LOVEGO pARTy

06. 13.

AnGEL CLAssiC dAnCE niGhT fRidAy ThE 13th EdiTiOn

06. 14.

LOVEGO pARTy

06. 20.

LAdy dÖmpER

50. sZÜLETÉsnApi

pARTy! 06. 21.

LOVEGO pARTy

06. 27.

EGO pOp pARTy

06. 28.

ii. ThE REAL

pARTy


Mozgókép

[14/05]

AZ ELJÖVENDŐ MÚLT NAPJAI

X-MEN M

X-MEN – AZ ELJÖVENDŐ MÚLT NAPJAI

(X-Men: Days of Future Past)

Színes, szinkronizált, amerikai akciófilm, 131 perc, 2014 Rendező: Bryan Singer, Forgatókönyvíró: Simon Kinberg, Operatőr: Newton Thomas Sigel, Producer: Simon Kinberg, Hutch Parker, Lauren Shuler Donner, Bryan Singer Szereplők: Hugh Jackman (Logan/Farkas), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr/ Magneto), Patrick Stewart (Charles Xavier), James McAvoy (Charles Xavier), Ian McKellen (Erik Lehnsherr/Magneto), Jennifer Lawrence (Raven/Mystique)

Bryan Singer hosszabb kihagyás után visszatért a mutánsokhoz, hogy levezényelje a  hetedik X-Men mozit. Egy sorozat ikszedik részétől általában nem vár túl sok jót az ember, de aggodalomra semmi ok: ezúttal is jól fogy majd a popcorn és a kóla. 14

iután Brett Ratner Az ellenállás végében egy laza huszárvágással megszabadult az eredeti trilógia legtöbb szereplőjétől, a Fox és a Marvel igyekezett életben tartani a szériát. Először jött Farkas külön sztorija, majd az újgenerációs prequel, Az elsők. Bryan Singer néhány félsiker és egy jókora bukás után úgy gondolta, ideje visszaülnie a sorozat rendezői székébe. Visszahívta hát az életben hagyott öregeket és összehozta őket a fiatalokkal, hogy [1] Az eljövendő múlt rendbe szedjék a sarkaiból kinapjai egy alternatív fordult világot. jövőképpel indít, ahol [1] Az eljövendő múlt napmár javában zajlik jai egy alternatív jövőképpel a mutánsok és az emindít, ahol már javában zajberek háborúja. lik a mutánsok és az emberek háborúja. Meglepő módon az utóbbiak állnak nyerésre, köszönhetően a hetvenes években kifejlesztett szuperrobotoknak, melyek képesek felismerni és elpusztítani a mutánsokat. A robothadsereg ötlete Dr. Bolivar Trasktól (Peter Dinklage) származik, aki korábban biológiai kísérletekkel próbálta létrehozni a tökéletes fegyvert. Mystique sikeres merényletet követ el ellene, de ez csak olaj a tűzre. Évtizedekkel később a túlélők nem látnak más megoldást, csak a múlt megváltoztatását. Farkast küldik vis�sza 1973-ba, hogy az ifjú Xavier és Magneto hathatós segítségével megakadályozza a gyilkosságot, ami a sötét jövőhöz vezet. Az időutazós téma több szempontból is jó választás volt. Egyrészt tökéletes módja annak, hogy összeboronálják a két szereplőgárdát, másrészt ki lehet köszörülni néhány olyan csorbát, amely nem tenne jót a későbbi folytatásoknak. Nem beszélve a sorozat különböző részeit összekötő szereplők és események – néha kicsit túlerőltetett – felvillantásáról. A rendező egyébként James Camerontól – aki már elég

facebook.com/humenmagazin


[klasszik]

tapasztalatot szerzett a múlt megváltoztatását illetően – kért tanácsot tér-idő kontinuum ügyben. A film nyitójelenete sem véletlenül idézi a Terminátor 2 bevezető képsorait. A képregényrajongók dúskálhatnak a régi és új karakterekben. Akik nem Rozsomák és Vihar kalandjaival élték túl a kamaszéveiket, azok[2] Annak ellenére, nak ott van a kék testű Jennifer hogy az X-Men filLawrence vagy az izomheggyé mek közel sem hozgyúrt Hugh Jackman. (Hogy mitak annyi bevételt, ért kellett megváltoztatni a mamint a Bosszúállók gyar fordítást a képregényhez tagjai együtt vagy képest, az számomra továbbra külön-külön, a képis Rejtély.) regény-adaptációkA 131 perces játékidő talán ból viszonylag jól meg túlzásnak tűnhet, de unatkozlehet élni.. ni csak a morális tanulságok perceiben fogunk. A film nagy részét szépen megkomponált akciójelenetek teszik ki, néhány jól irányzott poén kíséretében. Az alkotók szerencsére tartották magukat ahhoz a koncepcióhoz, hogy ebben a világban senki sem

egyértelműen jó vagy rossz. Ezzel sikerült annyi mélységet vinni a történetbe, hogy ne érezzük hasztalannak a helyenként eltúlzott látványvilágot. [2] Annak ellenére, hogy az X-Men filmek közel sem hoztak annyi bevételt, mint a Bosszúállók tagjai együtt vagy külön-külön, a képregényadaptációkból viszonylag jól meg lehet élni – az eredmény érdekében viszont el is költöttek 250 millió dollárt erre az új etapra. Ennek nagy része a speciális effektekre és a szereplőgárda gázsijára mehetett el, még akkor is, ha néhányan csak cameózni ugrottak be. A stáblistán hemzsegnek az Oscardíjas és A-kategóriás sztárok, akik most nem feltétlenül alakításukkal, mint inkább jelenlétükkel emelik a színvonalat. Lesz, ami lesz, 2016-ban érkezik a következő rész Apokalipszis címmel, valamint Farkas is újra színre lép egy évvel később. Érdekes csavar lehet a történetben, hogy a Bosszúállók folytatásában feltűnik egy X-Men is, méghozzá a jelen esetben Evan Peters által megformált Higanyszál (Quicksilver). A stúdiók hosszas jogi hercehurca után sem tudtak dűlőre jutni a karaktert illetően, ezért az Ultron korához egy másik színészt szerződtettek. Valami azért készülődhet a háttérben, mert Hugh Jackman egyre gyakrabban nyilatkozik arról, hogy szívesen mérné össze erejét Hulkkal. Bármi is lesz a vége, mi azt is megnézzük.

Robi

www.humenmagazin.com

15


Artmozi

[14/05]

www.artmozi.hu

A SZÁZÉVES EMBER, AKI KIMÁSZOTT AZ ABLAKON ÉS ELTŰNT

A SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG

(Hundraaringen som klev ut genom fönstret och försvann)

(La belle et la bête)

színes, magyarul beszélő, svéd vígjáték, 114 perc, 2013

bemutató: június 5.

Bemutató: június 5.

rendező: Christophe Gans, forgatókönyvíró: Christophe Gans, zeneszerző: Pierre Adenot, operatőr: Christophe Beaucarne, producer: Richard Grandpierre

színes, magyarul beszélő, francia-német film, 112 perc, 2014

rendező: Felix Herngren, író: Jonas Jonasson, forgatókönyvíró: Felix Herngren, Hans Ingemansson, operatőr: Göran Hallberg, Producer: Malte Forssell, Felix Herngren szereplők: Robert Gustafsson (Allan Karlsson), Iwar Wiklander (Julius), David Wiberg (Benny), Mia Skäringer (Gunilla), Jens Hultén (Gäddan), Bianca Cruzeiro (Caracas), Alan Ford (Pim)

szereplők: Vincent Cassel (Szörnyeteg), Léa Seydoux (Szépség), Eduardo Noriega (Perducas), Audrey Lamy (Anne), Jonathan Demurger (Jean-Baptiste), Nicolas Gob (Maxime), André Dussollier (a kereskedő)

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt – ennél talán hosszabb és unalmasabb címet keveset látni a moziműsort böngészve. A gyanútlan, mozgóképre éhező közönség szemeazonban biztosan beleolvas majd a leírásba, hát még aznem beszélve azokról, akiknek volt szerencséjüke Jonas Jonasson rekeszizom-lázat okozó regényéhez is. A Svédországban 800 ezer, világszerte pedig 6 millió példányban eladott könyv íróját vannak, akik Rejtő Jenő skandináv kultúrában reinkarnálódott másának, a könyvet pedig a Švejk humorát idéző kötelező északi irodalomnak tekintik. Nem volt tehát könnyű dolga Felix Herngren rendezőnek, aki ehhez a regényhez nyúlt, hiszen A százéves ember kalandokban és humorban sem szűkölködő története már olvasók garmadájának szívébe belopta magát a százéves ember kalandokban és humor bonbonokban nem szűkölködő története, és ezáltal az elvárás is az egekig ér. A film azonban az írott szöveghez méltó módon, dinamikusan, látványosan és hasonlóanélettelien meséli el Allan Karlsson utazását, aki a sztori kezdetén megszökik a nyugdíjas napköziből, hogy aztán egy pénzzel teli táska birtokában a nyomába szegődjenek a drogdílerek és a rendőrség is a nyomába szegődjenek. A százéves, korában cseppet sem a szépkorúak életét élő Allan aktuális kalandjai mellett azonban az elmúlt évek történelmi személyiségekben is bővelkedő találkozásaiból is ízelítőt kapunkivel is találkozhatunk: az atombomba-kérdés Sztálinnal, egy vacsora Truman elnökkel, és a Churchillel való stoppolás is nemcsak historikus perspektívában, hanem humoros utóízzel van tálalva Herngren konyhájában.

A Szépség és a Szörnyeteg története mindenki számára ismerősen cseng: a csodaszép Belle apja helyett beköltözik be a Szörnyeteg kastélyába, hogy aztán beleszeressen, és megpróbálja a zord külső mögül előhívni az alkalmanként felbukkanó szerelmesherceget, akibe aztán bele is szeret – ebben amelybenaz elvarázsolt tárgyak, Kanna mama, a kis Csészike, Lumiére, a gyertyatartó és Cogsworth, a falióra lesznek segítségére. A klasszikus sztorit most azonban a Silent Hillt is rendező Cristophe Gans keltette életre, és ennek a tündérmesének thrilleres-animációs elemekkel tarkított változatában olyan nagyágyúk lesznek segítségére, mint az Adéle életében főszerepet játszó Léa Seydoux és a sármos, számos filmben brillírozó Vincent Cassel. A végeredmény egy CGI-ban, kosztümökben és akciójelenetekben bővelkedő, a nézőt a moziterem székébe préselő alkotás, amely a sztárparádéval kiegészülve egy felnőtteknek szóló, emlékezetes alkotásnak ígérkezik. A rendező a rózsaszín álomvilágot sötét színekre cseréli, ám a történet tétje változatlan marad: a különleges szépségű és jóravaló Belle-nek vajon sikerül-e megmentenie a herceget? Vajon a csúnya férfit megszépíti és feloldozza a lány magazinokba kívánkozó külseje és példátlan odaadása?, ésÉs legfőképpen: a film kielégíti-e majd a moziban ülő embereket? A válasz június 5-én, a film magyarországi premierjén kiderül.

16

Zsani

facebook.com/humenmagazin


[klasszik] SZÉL TÁMAD

(Kaze tachinu / The Wind Rises) színes, feliratos, japán animációs film, 126 perc, 2013.

HITCHCOCK SOROZAT A

A

lfred Hitchcock-sorozattal tiszteleg a filmtörténet egyik legnagyobb mestereként számon tartott rendező munkássága előtt a Puskin mozi. A vetítéseket tavaly szeptemberben kezdték, a filmekből pedig egészen augusztus 13-ig lehet szemezgetni,ezen a napon ünnepeljük ugyanis Hitchcock születésének 115. évfordulóját.

bemutató: június 19. rendező: Hayao Miyazaki, forgatókönyvíró: Hayao Miyazaki, zeneszerző: Joe Hisaishi, producer: Toshio Suzuki szereplő: Hideaki Anno (Jirô Horikoshi hangja), Mirai Shida (Kayo Horikoshi hangja), Jun Kunimura (Hattori hangja), Hidetoshi Nishijima (Honjô hangja), Miori Takimoto (Naoko Satomi hangja), Steve Alpert (Kastrup hangja) Hayao Miyazaki olyan mérföldkő az animációs filmkészítésben, mint Picasso a festészetben: korszakos zseni, már életében legenda. Olyan japán rajzfilmrendező, akinek animéi még az Óperencián túl is ismertek. Ki ne emlékezne a Chihiro Szellemországban című Oscar-díjas munkájára, amelyben egy kislány varázslatos történetét meséli el, akinek az a feladata jutottaz lesz, hogy szüleit kimentse szüleit Szellemországból? Az ősi istenektől és csodalényektől hemzsegő történetek a rendező saját bevallása szerint kisgyermekeknek készülnek, mégis olyan többlettartalommal rendelkeznek, amelyek a felnőtt befogadó számára is rejtélyes világok kulcsait tartalmazzák. A „japán Walt Disney”-ként is emlegetett Oscar-díjas rajzfilmkészítő 2013-ban a Velencei Filmfesztiválon jelentette be hivatalosan, hogy visszavonul. Utolsó munkáját a külföldi kritikák már az egekbe magasztalták: volt, aki az animációs filmkészítés csúcspontjaként utalt a Szél támad című animére. A film története szerint Jiro Horikosi együtt utazik Naokóval, amikor a nagy és kegyetlen Kanto földrengés utol éri őket. A lány segít a fiúnak hazajutni, de anélkül távozik, hogy Jiro megtudná a hölgynő nevét. A film azonban nem merül ki ebben, hanem Miyazaki ugyanis egy, a tőle megszokott álomvilágba is elkalauzolja a nézőt: szó szerint, hiszen a főhős álmot lát, amelyben elsőként egy repülőt épít, amelyre bombákat dobnak és lezuhan, aztán pedig rossz látása és egy feltaláló segítségével képes lesz arra, hogy megépítsen egy masinát, amellyel repülni tud. A film az álmok és a valóság mezsgyéjén jár kötéltáncot. , és Miyazaki zsenialitásának és elragadó képi világának köszönhetően Jiro repülését látva erőtkedvet kapunk ahhoz, hogy a fantáziánkat is szabadjára engedjük.

www.humenmagazin.com

A rendezőt a feszültségkeltés mestereként tartják számon, és olyan világhírű filmes munkák kerültek ki a keze alól, mint a Psycho, a Hátsó ablak és a Szédülés. A borzongás atyja nevét dicséri a Zsarolás című alkotás is, amelynek filmtörténeti érdekessége, hogy eredetileg némafilmnek készült, majd Hitchcock utószinkronizálta és ezzel 1929-ben megalkotta Anglia első hangosfilmjét. Sok alkotásában cameo szerepben, vagyis egy-egy rövidke jelenet hátterében is feltűnt. A Puskin mozi szervezésében a sorozat 13 Hitchcock-filmet mutat be. Június 11-én a Téboly című alkotást láthatja a nagyérdemű, amely 1972-ben debütált az Egyesült Államokban. A történet szerint a „Nyakkendős gyilkos” félelemben tartja London egész lakosságát; Richard Blaney, a Királyi Légierő egykori

-BAN

tisztje – akinek feleségét is megöli – a titokzatos gonosztevő nyomába ered. Így próbál bos�szút állni nején és tisztára mosni magát, a Scotland Yard ugyanis a mostanra lecsúszott katonát vádolja a bűncselekménnyel. A sorozat utolsó Hitchcockműve Az ember, aki túl sokat tudott című alkotás lesz. A film érdekessége, hogy a mester kétszer is leforgatta: 1934-ben készítette el az első verziót, majd 1956-ban a remake-et. A két alkotásról később úgy nyilatkozott, hogy az első változat egy tehetséges amatőr műve, míg a második már egy profi alkotás. Július 17-én a Puskin moziban az 1956os változatot vetítik, amely egy vérbeli Hitchcock-féle krimi. Zárásként nem a mester alkotását láthatja a közönség, hanem egy róla szóló munkát, a Hitchcock című filmet, amelyben a címszereplőt Sir Anthony Hopkins játssza. Az elsősorban rajongóknak ajánlott filmet augusztus 13-án, a mester születésének 115. évfordulóján vetítik, ezzel tisztelegve a filmtörténet egyik legnagyobb zsenijének munkássága előtt.

17


Fesztivál

[14/05]

Az idei SZIGET fesztivál teljes körű bemutatására az egész magazin is kevés lenne, ezért engedjétek meg, hogy a Nagyszínpadot, az A38 színpadot, a Colosseumot, a Cökxpon Chill Gardent és végül a teljes egészében megújult Világfalut egy kicsit közelebb hozzam hozzátok.

SZIGET

A

Nagyszínpadon fellép a nemrég bejelentett Blink 182, mely a Sziget -1. napján először a fesztivál történetében külföldi headlinerként szerepel. Különlegességnek ígérkezik, hogy a 0. napon látványos Opening Show zárja az estét, ahol Deadmau5-é a főszerep. Egy hét alatt olyan nevek lépnek majd fel, mint a The Kooks, Lily Allen, Placebo, Skrillex és a fesztivál utolsó napján az End Show-t Calvin Harris zárja. Az A38 színpad idén is a fesztivál legnagyobb helyszíne, mely tízezer ember befogadására alkalmas. A 0. napon már itt is lesznek koncertek, ahol fellép a Brody Dalle és a The 1975, de a többi napokon olyan előadókból csemegézhettek, mint Crytal Fighters, Wild Beasts, The Big Pink, Bonobo, ect., de az élő koncertek után sem lesz csend, hiszen ugyan itt találkozhattok majd Borgoreval, Laidback Lukekal vagy épp Nickolas Jaar új formációjával a Darksidedal. A Colosseum a Sziget egyik leglátványosabb és legegyedibb helyszíne, amely raklapokból áll össze egy hatalmas több ezer főt befogadó buli helyszínné. A Hello Wood

18

alkotócsoport által megálmodott és kivitelezett építmény kibővül és új helyszínre költözik, így a partizás méltó fellegvára lesz, mivel egész héten nemzetközi és hazai lemezlovasok szolgáltatják majd a proggresszívebb elektronikus műfajok kedvelőinek a talpalávalót. A vizuális és hanghatások együttes élménye olyan utazást garantál, ahol segédanyagok nélkül is garantáltan elszállhatnak a látogatók. A Cökxpon Chill Garden a megszokott módon a nyugalom, a lazítás és a relaxálás terepe lesz idén is a köztársaság területén belül. Egy mini sziget a szigetben, ahol a pihenésről nem csak a zene és a hely belső atmoszférája gondoskodik, hanem a workshopok és a természetgyógyászok is . A fesztivál egyetlen non-stop chill zenei helyszíne. Az egyetlen helyszín, ahol napfelkeltével „zárhatod” a napodat. Az eddig egymástól függetlenül működő Világzenei Nagyszínpad, az Afro-Latin-Reggae Színpad, a Roma Sátor és a Hungarikum falu egy közös Világfaluban – egy igazi multikulturális helyszínen – várja a Sziget lakóit. A hagyomány értéke így összhangba kerül a globális felfedezés varázsával. Az eddigi négy produkció helyett már napi hat fellépőt köszönthetünk a Világfalu színpadán. A programok kínálatában az adott műfaj legaktuálisabb csillagával találkozhattok, akik egy különleges zenei utazásra invitálnak benneteket. Erről a világkörüli utazásról Belgiumon, Izraelen, valamint Kanadán át érkezhettek Magyarországra, érintve Malit, Kongót és Argentínát is, s köretnek igazán ízléses magyar fellépők is társulnak. Folyt Köv.!

facebook.com/humenmagazin


[könnyű] Kevesebb, mint egy hónapot kell már csak várnotok, hogy kezdetét vegye minden idők legnagyobb, leghosszabb és legígéretesebb VOLT fesztiválja, ahol soha ennyi világsztár nem lépett még egyszerre színpadra. Napi bontással már találkozhattok a fesztivál honlapján, így engedjétek meg, hogy a bemutassam a Humen Magazin szerkesztőségének ajánlatát.

VOLT

J

úlius 2-án lép színpadra az angliai székhelyű Morcheeba, akiknek mindenképp csekkoljátok a Blindfold című számát. Ugyan ezen a napon ajánljuk nektek Woodkid koncertjét, akitől a Run Boy Run kötelező mű! Ezen a napon a magyar csapatokt közül többek közt a Quimby és a Brains szórakoztatja majd a közönségetis erősíti. Július 3-án egy nagy visszatérő, a Thirty Seconds To Mars ígérkezik a legnagyobb durranásnak, akiktől az Up In The Air-t feltétlenül hallgassátok meg, de Steve Aoki Boneless című száma is kötelező. A szerkesztőségünk erre a napra a Kaukázus zenekart és a Mary Popkids formációt ajánlja magyar fronton. Július 4-én Milky Chance és a Stolen Dance a kihagyhatatlan, de az igazi ínyencek Excisiont is elcsíphetik, akinek egyik közismert száma az Execute. A magyarok közül erre a napra a Carbonfools és a 30Y ajánlott. Július 5-ére

www.humenmagazin.com

FOTÓ: SZIGET.HU TMV

a Hurts – Stay és a You Me At Six – Fresh Start Fever a kedvencek, akiket Péterfy Bori és a Punnany Massif egészít ki, majd a mindent elsöprő Arctic Monkeys zárja a meghosszabbított fesztivált. Tudjátok, ők az a zenekar, akiknek az első nagylemeze a brit zenetörténelem leggyorsabban fogyó debütáló albuma volt. A Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not akkora sikert aratott, hogy felülmúlta az az Oasis Definitely Maybe lemezét. Elsöprő sikerét bizonyítja, hogy megnyerték a 2006-os Mercury Prize-ot és a 2007-es BRIT Awards-ot a legjobb brit album kategóriában, de a második korongjuk sem aratott kevesebb sikert: kétszázhuszonötezer példányt adtak el belőle. Az együttest két szomszéd, Alex Turner és Jamie Cook alapította 2001-ben, s kezdeti sikerüket annak köszönhették, hogy soha sem a pénz motiválta őket. Koncertjeikent ingyen CD-t osztogattak rajongóiknak, akik az interneten keresztül osztották meg egymással a hanganyagot. Ezek a számok főként a MySpace-en voltak elérhetőek, és az ottani zenekari lapot is a rajongók készítették. Számaik a MySpace-en terjedtek el annyira, hogy Angliában már ők voltak a legsikeresebb zenekar. Jelenleg ők számítanak a VOLT fesztivál legnagyobb durranásának – ne hagyjátok ki!

19


Basszus

[14/05]

A szving elegancia. Gájer Bálint szívesen azonosul ezzel a stílussal. A  Voice-ban második helyezést elért fiatal énekes nemcsak a Group ’N’ Swing zenekarral, hanem szólóban is egyre sikeresebb. A  hónap utolsó napján Bálint az  Alterego közönségével is szeretné megismertetni ezt a  mára klasszikussá vált, ugyanakkor szórakoztató zenét.

[interjú

GÁJER BÁLINTTAL]

„AZ ÉLETEM A SZVING ZENE KÖRÜL FOROG” 20

Azt vártuk, hogy Cadillac-kel és napszemüvegben érkezel. Ez az imázs csak a klipjeidben jellemző, vagy valóban szereted az elegáns, dizájnos megjelenést? GÁJER BÁLINT Életem első autóját nemrég vettem meg, az Értem jött a nyár klipjében egy rózsaszín Cadillacet béreltünk ki. A Group ’N’ Swingnek is van egy 1938-as Chevroletje, az a zenekar klipjében jelent meg. A zenei vonalhoz, a 40-es, 50-es évek Amerikájához nagyon illenek ezek a kocsik, van, hogy velük együtt hívnak meg bennünket fellépni. Egyébként én magam nem vagyok különösebben nagy autórajongó. Magamnak olyat szerettem volna vásárolni, amit jellemez az az elegancia, amit zeneileg is követek. Ez is te vagy, vagy ezek csak szükséges kellékek a szving dalok előadásához? G.B. A 30-as évek hétköznapi öltözködésének is jellemzője volt az elegancia. Emlékszem, nagypapám is öltönyben, ingben, nyakkendőben, szövetkabátban járt dolgozni. Mikor szerettél bele a szving zenébe? Sőt, talán még érdekesebb kérdés, hogy miként? Hogyan találkozik egy fiatal srác ezzel a fajta muzsikával? G.B. Otthon nem annyira hallgattunk zenét, tízéves koromban kezdtem el dobolni. Az ütősegyüttesen keresztül először egy rokon műfajjal, a ragtime-mal találkoztam. Nagyon megtetszett a lüktetése. Később játszottam dobosként egy big bandben, ahol már kimondottan a szvinges vonalat képviseltük. Amikor

facebook.com/humenmagazin


[könnyű] elkezdtem énekelni, kiderült, jól áll a bariton hangtípusomhoz a szving. Ebben a zenében nagyon fontos a lüktetést elcsípni. Az előadásnak könnyednek kell lennie, a számok arra hivatottak, hogy megmosolyogtassanak, hiszen szórakoztató tánczenéről van szó. Én arra is vállalkozom, hogy nemcsak klasszikusokat, hanem mai popslágereket is ilyen hangzásban, nagyzenekari előadásban adjak elő. Mennyi hangsúlyt kell fektetni az előadásmódra? G.B. Az elegancia, ahogy már szóba került, alapkövetelménye a műfajnak. A Group ’N’ Swinggel csináltunk egy szving show-t, a táncosokkal, az énekesnővel folyamatos párbeszédben voltunk egymással és a közönséggel is. Számos formációban fellépek, mikor mire van igény: egyedül, duóban, trióban, zongoristával, kis zenekarral vagy nagy szimfonikusokkal. Láttad Robbie Williams-et, készülsz Michael Bubléra? G.B. Abszolút ott kellett lennem, elmentünk a barátnőmmel, a novemberi koncertre pedig már megvettük a jegyünket. Kik a példaképeid? G.B. Először életemben Frank Sinatrától hallottam szving zenéket. Később, érettségi után Pély Barnánál tanultam Székesfehérváron egy jazz szakközépiskolában, ahol számos újabb előadót ismertem meg: Tony Bennettet, Paul Ankát. Nem sokkal később Robbie Williams is elkezdett szvinget énekelni, ám az abszolút kedvencemmé Michael Bublé vált, aki

www.humenmagazin.com

mesterien házasítja a szvinget a latin és popzenékkel. Én magam is erre törekszem, így elérni a legszélesebb rétegeket. Mekkora a közönség érdeklődése erre a klasszikusabb zenére? G.B. Igény abszolút van az igényes szórakoztató zenére. Ugyanakkor nehéz a helyzet, mivel a szving rétegzene, nem igazán játsszák a rádiók. Mégis népszerű, hiszen a Group ’N’ Swinggel három teltházas nagykoncertet is adtunk a MÜPÁ-ban, a MOM rendezvényközpontban és a RAM-ban. Az életem most abszolút a szving zene körül forog, ám nem volt ez mindig így: korábban akár négy-öt órákat énekeltem egyedül bulikban, esküvőkön, céges rendezvényeken, dolgoztam karaoke műsorvezetőként is. A zenén kívül pedig a vendéglátásban is dolgoztam: voltam pincér, pultos, és árultam jégkrémet is. Most már csakis a zenéből élsz? G.B. Viszonylag régóta már, a vendéglátós életem 2000[1] A Group ’N’ ig tartott, azóta Swingnek és a Voicemeg tudok élni nak köszönhetően előadóként. a szólókarrierem is [1] A Group beindult. ’N’ Swingnek és a Voice-nak köszönhetően a szólókarrierem is beindult. Már semmilyen másfajta zenei fellépést nem vállalok, csak szvinget. Elég céltudatosan jutottál el ide: egyrészt zenei szakközépiskolába, aztán a Zeneakadémiára jártál, másrészt jelentkeztél tévés tehetségkutató műsorokba. G.B. Ma már csak a tévén keresztül van lehetőség sok ember előtt megmutatkoznia

egy előadónak és ismertségre szert tenni. Annak idején jelentkeztem a Megasztárba is, Caramellel egy mezőnyben, ám nem igazán tudtam, mit akarok, nem is jutottam tovább. Utólag örülök ennek, hiszen képeztem magamat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz szakán, kialakult a fejemben, milyen zenét szeretnék énekelni. Amikor a Voice-ba jelentkeztem, megtetszett, hogy élő zenekarral lehetett versenybe szállni. Hozott a műsor olyan ismertséget, amilyenre vágytál és olyat, amivel együtt lehet élni? G.B. Abszolút, bár régebben sokkal nagyobb lehetőség volt ezekben a műsorokban, mára a több évadnyi Megasztár, X-faktor és Voice után telítődött a piac. Kevés fellépésük van az énekeseknek. Nekem abból a szempontból szerencsés a helyzetem, hogy nem énekel senki más szvinget és popot egyszerre az országban. Ha ilyen férfi előadóra van szüksége egy rendezvényszervezőnek,

21


[könnyű] én jutok először az eszébe. A Voice kiváló lehetőség volt számomra, ugródeszka, hivatkozási alap. [2] Régen elég volt egy jó iskola, ahonnan elvitték a tehetségeket. Ma már szükség van az ismertségre, ezért vettem saját kézbe a dolgaim irányítását, ami rengeteg energia, de így valóban az történik, amit én szeretnék. Magam tárgyalok a megrendelőkkel, levelezek, szervezem a fellépéseket. Persze én is kérek tanácsot és szívességet másoktól is. Pimaszat kérdezek: ehhez szükséges az is, hogy egy bulvárlap nyaralás közben a fürdőkádban fotózzon le a barátnőddel? G.B. Igyekszem meghúzni a magánéletem határát, ám mivel a barátnőm is ismert ember, Ötvös Brigitta

22

Basszus

[14/05]

szépségkirálynő, ezért ez nem annyira könnyű. Brigi a Miss International Hungary 2013-as királynője, Tokióban a világversenyen negyedik helyezést ért el. A bulvársajtót a magánéleti és nem a zenei kérdések foglalkoztatják. Aktuális téma: biztos te is követted az Eurovíziós Dalfesztivált. Conchita Wurst-ot érte hideg is, meleg is. Mi erről a véleményed? G.B. Én is indultam a versenyen, bekerültem a harminc legjobb magyar előadó közé. Mindenképpen jelen [2] Régen elég szerettem volt egy jó iskola, volna lenni ahonnan elvitték a megmérettea tehetségeket. tésben, hiszen elhangozhatott a dalom a tévében. Összességében úgy sejtettem, kint nem lett volna esélyem a győzelemre, mivel épp a nagyon modern és extra produkciók vannak divatban. Nekem tetszett Kállay Saunders András dala, hihetetlen eredmény, hogy különösebb csinnadratta nélkül ötödik helyezést ért el. Természetesen tetszett Conchita dala, hiszen a James Bond-hangzásvilág nekem is stílusom. Kérdés, ha ugyanezt a dalt például én énekeltem volna, nyertem volna-e. Az extrémre könnyen felfigyelnek az emberek. Az Eurovíziós Dalfesztivál nemcsak a dalokról szól, ahogy a mostani esetben is látszott, hanem például a tolerancia kérdéséről. Ugyanakkor az osztrák versenyző extravagánssága felveti a kérdést, valóban ebbe a műsorba való-e ennek a kérdésnek a felvetése. Nem vagyok biztos benne, hogy Cs. Z. minden családban könnyen

el tudták magyarázni a gyerekeknek, mi az, hogy szakállas nő. A végeredmény ugyanakkor azt mutatja, Európa nyitott és elfogadó ebben a kérdéskörben. Május 31-én éjszaka az Alteregoban lépsz fel. Milyen műsorral és érzésekkel készülsz? G.B. Egyszer jártam már ott szórakozni. Éjfél után egy húsz perces műsorral, öt-hat dallal érkezem, lendületes számokat viszek, például Michael Jacksontól és Bruno Marstól. Igyekszem majd minél jobban bevonni a közönséget is a műsorba. Aznap az lesz az utolsó fellépésem, így valószínűleg ott is maradok majd kikapcsolódni, van jó pár meleg ismerősöm. Úgy tűnik nekem, ők nagyon bulizósak és összetartóak, ez derült ki az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán is. Végezetül arra kérlek, avass be bennünket a készülő lemezed néhány titkába! G.B. Életem első önálló nagylemeze lesz ez, egyre csak gyűlnek az újabb ötletek. Az biztos, hogy a különböző tévéműsorokban elhangzott dalok feldolgozásai mellett saját szerzemények is hallhatóak lesznek rajta. Három dalt rögzítettünk a Budapest Jazz Orchestrával, ezzel nagy álmom vált valóra, hiszen régóta szerettem volna egy profi big banddel együtt dolgozni. Közös munkánk a Moves like Jagger feldolgozása, Hevesi Tamás slágere, az Ezt egy életen át kell játszani, valamint egy cha-cha. Nyár előtt már kijövök az Egyszerű az élet című dalommal, a lemezbemutató nagykoncertet október 9-én tartjuk a MOM-ban.

facebook.com/humenmagazin


[könnyű]

Fesztivál

[14/05]

No, de nem kell semmi rosszra gondolni: a negyedik alkalommal megrendezett Margó Irodalmi Fesztiválról van szó, mely június 11–15. között „Lapozz bele a városba!” jelszóval várja az irodalomkedvelő közönséget.

kel és műveikkel. A Margó Fesztivál fő programjának ebben az évben is az Irodalom Éjszakája ígérkezik, ahol 21 író 7 rendhagyó és népszerű helyszínen mutatja be művét. A szerzők és szövegek kimozdulnak megszokott közegükből, az este folyamán a résztvevők felfedezhetik Budapest ismeretlen arcát, és a programhelyszínek kö-

A

fesztivál központi helyszíne ezúttal a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz, ahol egy igazi irodalmi oázist rendeznek be a szervezők: napközben ejtőzni lehet majd, könyvet olvasni és az olvasmányokról beszélgetni. Ugyanakkor, ahogyan azt már megszokhattuk, a város több pontján is érdekesebbnél érdekesebb programokra számíthatunk, és hogy a főszereplőket se felejtsük ki: Grecsó Krisztián, Háy János, Rakovszky Zsuzsa, Lackfi János, Lovasi András és John Rambo is megtiszteli jelenlétével az idei Margót. A programok között számos felolvasás és koncert található, azonban a szokásostól eltérően, új közegben találkozhatunk majd írókkal, költőkkel, zenészek-

MARGÓ IDÉN IS FELEJTHETETLEN ÉLMÉNYEKET ÍGÉR

zött vándorolva találkozhatnak kedves alkotóikkal, illetve olyan írók műveivel ismerkedhetnek meg, akikről talán még sosem hallottak. Emellett Háy János és Beck Zoltán (30Y) estje is izgalmasnak ígérkezik, de a 2 Dés a 2 Grecsó is felejthetetlen élményt ígér: az irodalom, a zene és a tánc találkozását mutatják be a nagyérdeműnek.

Radi www.facebook.com/margofeszt

24

facebook.com/humenmagazin


Betűtészta

[14/05]

HA A VÉGZET ASSZONYA LOTTA LUNDGREN gasztroblogger és televíziós műsorvezető igen nagy népszerűségnek örvend Svédországban: talán éppen azért, mert egyáltalán nem hétköznapi, sőt, kissé szürreális. Nem okozott csalódást a Geopen Kiadó gondozásában megjelent „HA ÉN FŐZNÉK NEKED” című könyvével sem, hiszen nem tagadta meg önmagát: az alkotás elképesztően gyönyörűen fényképezett, koncepciójában provokatív, megjelenésében szexi, és ami a legtöbb szakácskönyvről nem mondható el, olvasmányos.

26

FŐZNI KEZD özhely, de nagyon is igaz, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Tagadhatatlan, hiszen az ízlelés éppúgy az érzékek játéka, mint a szerelem. És elvégre, miért is lenne az bárhol előírva, hogy jó háziasszonnyá csak kötényben, felkötött/csapzott hajjal, szárazságtól kirepedezett kézzel válhat valaki? Miért ne lehetne csinosan, elegánsan és stílusosan az asztalra tenni az ínycsiklandozó fogásokat? [1] Talán ellentmondva évszázadok tapasztalatának, mégis lehet valaki egyszerre kitűnő társ, csodás szerető és istennő a konyhában? Amikor bontogattam a kiadótól kapott borítékot és megláttam a meghök[1] Talán ellentmondva kentő címlapot, úgy éreztem: megtaláltam a boszorkányévszázadok tapaszsághoz vezető utat. A borítón talatának, mégis a finoman lábat villantó végzet lehet valaki egyszerre asszonya a kényes anyagú kitűnő társ, csodás taft szoknyán nyugodtan szerető és istennő pihenteti a nyers báránya konyhában? combot, a csuklóján pedig zavarba ejtően drága ékszerek csillognak. Ez a szokatlanul merész koncepció egyébként az egész kiadványon végigvonul: oda nem illő helyeken bukkannak fel olyan luxusholmik, mint egy kívánatos hamburgerbe szúrt gyémántbross, vagy épp körömlakk a zöldségmosóban. Kétséget kizáróan művészi alkotás, formabontó próbálkozás a vágy és az étvágy határainak elmosására. A szerző valóban feszegeti a határokat: a receptek köré sztorikat épít, amelyek ugyan a főzés terhe előtt vagy közben szórakoztatóak, de kissé közhelyesek. [2] A stílus pedig az internetes naplók világához szokott szemnek is sokszor nyegle, a minőségi írásra fittyet hányóan semmitmondó. Olvasmányként tehát értelmezhetetlen. És receptkönyvként sem váltja meg a világot: a kiadványban szereplő 66 étel nagyon változatos, de egyszerűen elkészítSzincsák hető. A reggelitől a vacsoráig, a könnyed Gergő előételektől kezdve a főételeken át egészen

facebook.com/humenmagazin


[könnyű]

Like-old Facebook oldalunkat a kedvezményekért

Lumo studio Díjmentes konzultáció:

+36 30 623 23 03

Készülj a nyárra! Fájdalommentes zsírbontási akció EGÉSZ JÚNIUSBAN [2] A stílus pedig az internetes naplók világához szokott szemnek is sokszor nyegle, a minőségi írásra fittyet hányóan semmitmondó.

a desszertekig mindenfélét találhatunk benne. Nem a konyha világával csak most ismerkedő kezdők számára készült, hiszen a hozzávalók mennyiségének konkretizálásával nem foglalkozik túlzottan Lotta: nagyon helyesen egyébként, hiszen mindannyian másik piacról vásárolunk, nem is kaphatjuk ugyanazt az ízű, méretű, minőségű alapanyagot. Mindenesetre elmondhatom, hogy ehhez foghatóan stílusosan kivitelezett, érzéki és bámulatos képekkel illusztrált, keménykötésű szakácskönyvet még soha ezelőtt nem tartottam a kezemben. A kiadvány rendkívül inspiratív, de a nagymamám még mindig nagyobb boszorkány a konyhában, mint én.

1 alkalom 5.500 Ft 8 alkalmas bérlet 38.000 Ft Szolgáltatások: » IPL tartós szőrtelenítés » Lézeres tetoválás eltávolítás » Masszázs » Derma roller kezelés » galvánáramos bőrfiatalítás

Az eredmény centikben mérhető, mert a méret itt is számít! 1132 Budapest, Gyöngyház u. 4. Bejelentkezés: +36 30 623 2303 www.humenmagazin.com

www.lumo.hu


Koncert

[14/05]

AZ ISTENI JAMES

HOLDRA SZÁLL – és onnan meg sem áll Budapestig

Újra hazánkba látogat a legsármosabb balladaénekes: James Blunt ezúttal a legújabb lemezét bemutató Moon Landing turnéval varázsolja majd el a magyar közönséget október 27-én a Budapest Arénában. 28

É

vekkel ezelőtt az egész világot lehengerelte az ismeretlen, szerény srác: James Blunt, hatalmas sikerei ellenére még tavaly is úgy nyilatkozott az egyik brit lapnak, hogy ő nem igazán világsztár típus, „inkább egy énekes-dalszerző, aki a személyes tapasztalatait, érzéseit közvetíti.” Tegyük hozzá, nagyon is lehengerlő módon: a különleges orgánummal megáldott James ugyanis

facebook.com/humenmagazin


[könnyű] a You’re Beautiful óta szinte ontja magából a jobbnál jobb dalokat. 2005-ös debütálását két album és négy újabb listavezető sláger, illetve öt Grammy-jelölés követte, és számtalan rangos zenei díj, köztük az MTV díja. Az énekes mára közel 17 millió eladott lemezt, világszerte 20 millió dalletöltést és a You Tube-on 257 milliós nézettséget jegyez. A „blunti”, jól felismerhető zenei stílust azóta számos pályatársa próbálta meghatározni, több-kevesebb sikerrel. Phil Collins például egy interjú során úgy fogalmazott, hogy James zenéje igazán semmihez sem hasonlítható, akusztikus, lágy balladák keveréke. „Nem rock, és nem igazán pop. Nem tudom, mi ez. Komolyan.” Legújabb albumával, a Moon Landing-gel sokak szerint visszatért az alapokhoz: a fiatalkori álmokhoz, a kötődéshez, az első szerelemhez és saját hangzásvilágához. A zene érzelemközvetítő erejének egyenes és őszinte újrafelfedezéséhez. Ahogyan az énekes fogalmazott, kamaszkorában a zenében találta meg szabadságát, az álmodozás egyfajta módjára lelt benne, mely megtanította neki, hogyan fejezze ki a közönségnek és persze magának, ki ő valójában. „Sok időbe telt megérteni és újra érezni ezt - újrakezdeni az álmodozást” – nyilatkozta nemrég; de nagy sikerrel járt benne, hiszen az album első kislemeze, a szabadságot éltető Bonfire Heart rögtön bombasiker lett. Októberben pedig a magyar közönségnek is lehetősége lesz rá, hogy élőben fedezze fel az új album egyedülálló zenei világát.

Jegyek már kaphatók a

livenation.hu oldalon keresztül.

ÖRÖK HARCOS

Radi

www.humenmagazin.com

További információ:

A brit énekes Tidworthben, egy katonai kórházban jött világra. Gyermekkorában több hangszeren tanult játszani, azonban egyetemi tanulmányai után – családi hátterének köszönhetően – a katonai pályát választotta. 2002-ig szolgált a Brit Hadseregnél, ahol egészen a századosi rendfokozatig jutott. Röviddel leszerelése előtt kezdte el építeni zenei karrierjét. Fellépett a South by Southwest Music Fesztiválon, majd Linda Perry kiadójánál, a Custardnál írt alá lemezszerződést. Los Angelesben vette fel Back To Bedlam című albumát Tom Rothrock-kal. A megjelenést általános közönnyel fogadták. Majd kijött az a bizonyos harmadik sláger, a You’re Beautiful. James Blunt, hírnevét kihasználva nemes ügyeket is szolgál: többek közt jótékonysági szerveket – mint a Medicines Sans Frontiers vagy a Help For Heroes – támogat, valamint a mai napig is kampányol az éghajlati változás sürgető ügye mellett.

www.livenation.hu

www.jamesblunt.com

29


CsakADanitÉrdekli

[14/05]

DESMOND TUTU

– Történet egy jó emberről A jó emberekről valamiért nehezebb írni. Kevésbé látványosak, kevésbé keresi őket a média és így hozzánk is nehezebben, de legalábbis ritkábban jutnak el. Ez van, ilyen világot élünk. 1931-ben a dél-afrikai Klerksdorpban született. Tanári végzettséget szerzett, de 1957ben a dél-afrikai kormány által faji megkülönböztetést alkalmazó oktatási törvények hatására lemondott állásáról és egyházi pályára lépett. Kezdetben Tutu anglikán segédlelkész volt (tudjátok, ez az a keresztény egyház, amelyet az angol király, VIII. Henrik alapított, hogy

30

elválhasson megunt feleségétől). Az anglikánokat az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon episzkopálisoknak hívják, ami az egyik kedvenc szavam is egyben. Öt évnyi angliai teológia tanulás után 1967-ben visszatért a Dél-afrikai Köztársaságba, egy kisvárosba, aminek a nevét valószínűleg soha többé nem fogjátok hallani: Ciskeibe. Itt a teológiai szeminárium előadója lett. 1970-től a Lesothói Nemzeti Egyetemen tanított. 1975-ben Johannesburg főesperese lett, majd 1977-től egy évig Lesotho püspöke volt. 1987-től tíz évig az Afrikai Egyházak Konferenciájának elnöke lett, ezzel Dél-Afrika egyik legbefolyásosabb egyházi vezetőjévé vált. Mindig mosolygott. Prédikációit évtizedeken át erős gesztikulációval kísérte, ami kicsi termetének tudható be. Igehirdetéseit, beszédeit gyakran viccel vezette be, sokszor kísérte hangos nevetés vagy taps, akár templomban, akár másutt szólt. „Azoknak a nevében beszélt, akik[1] Amint a mennyeiek nek nem volt odafenn meghallothangjuk, akiket ták, hogy jövök, rázni elnémítottak, kezdték a kezüket. vagy még csak suttogni mertek – s ilyenkor élesen, máskor simogatóan, soha nem idegesen, és mindig humorral vegyítve beszélt, só és paprika volt szavában” – mondta róla Nelson Mandela. Az utóbbi években ritkábban beszél, és rövidebben. De szól, mert ő – ahogyan a Dalai Láma fogalmazott – Dél-Afrika élő lelkiismerete. És felemeli szavát például a dél-afrikai politikusok luxusautói ellen, a faji megkülönböztetés

rendszerének megdöntéséért, az idegengyűlölet felszámolásáért, a fejlődő világ népeinek öntudatra ébresztéséért, vagy Izrael és a palesztinok viszonyának rendezéséért. Tiltakozó meneteket vezet, többszöri halálos fenyegetéssel nézett szembe, több kormány elvette az útlevelét, rendőrök vitték kihallgatásra, de mindvégig állhatatos maradt: hitt Istenben és döntése igazában. 2003-ban neve alatt és jelentős anyagi támogatásával HIV Alapítvány és központ jött létre Cape Townban. Bátran kiáll a melegek ügye mellett: “Visszautasítanám a belépést egy homofób mennyországba.” Hite sok személyes sorspróbán átsegítette. 1997-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Amikor tizenhárom éve, 2001-ben újult erővel szorongatni kezdte a betegség, törhetetlen humorával megjegyezte: [1] „Amint a mennyeiek odafenn meghallották, hogy jövök, rázni kezdték a kezüket. S csak annyit jegyeztek meg: Vissza, vissza, nem, nem, köszönjük, az ilyen figura nem kell nekünk. Maradjon csak ott lenn, ott legalább szükség van rá.”

MARY GRIFFITH – Egy anya küzdelmei a melegekért

Mary Griffith neve a többség számára Bobby Griffith miatt lehet ismerős. Teljes nevén Robert Warren Griffith az Imák Bobbyért (Prayers for Bobby) című, megtörtént eseményeken alapuló film főhőse, aki a hetvenes-nyolcvanas évek Amerikájában próbált küzdeni homoszexualitásával.

facebook.com/humenmagazin


[emberkép] során Mary Griffith az egyik legismertebb és legelismertebb melegjogi aktivistává, Pride-szervezővé vált. Számos alapítvány és emberi jogi szervezet ismerte el munkáját, kitüntetette az Amerikai Egyesült Államok későbbi elnöke, Bill Clinton is.

MYKKI BLANCO – A feltörekvő meleg rapművész Az akkor San Francisco kertvárosában, Walnut Creekben élő család és különösen az édesanya, Mary Griffith nehezen birkózott meg fiatalabb fiuk, a tizennyolc esztendősen coming outoló Bobby melegségével. A vallásos, presbiteriánus neveltetés, a férjével rendszeresen felmerülő házastársi gondok, gyógyszerproblémák és a homoszexualitással kapcsolatos tudatlanság is gondot okozott fia elfogadásában. Fia, Bobby is nehezen fogadta el magát, szerelmi csalódás is érte, amelynek következményeként 1983. augusztus 27-én leugrott egy [2] Az évtizedek során hídról. Mary Griffith az egyik Édesanyja, legismertebb és legelMary magát ismertebb melegjogi hibáztatta aktivistává, Pridefia haláláért. szervezővé vált. Rádöbbent, milyen keveset is tud valójában az LMBTQtársadalomról, így felvette a kapcsolatot a közösséget támogató csoportokkal (például a PFLAG-gel: Melegek és Leszbikusok Szülei, Családtagjai, Barátai), keresztény felekezetekkel és életét a meleg és Waliduda leszbikus fiatalok segítésének Dániel szentelte. [2] Az évtizedek

www.humenmagazin.com

[3] A new york-i rapper-művészvilág egyik legmenőbb arca tizenhat évesen szó nélkül lépett le otthonról, hogy a Nagy Almában (hívja amúgy még bárki így ezt a várost?) találjon rá élete értelmére. Kezdettől fogva a művészetek érdekelték: kísérleti színházakban és divatiskolában próbálgatta a szárnyait. 2011 júniusában kiadták első verseskötetét, rá másfél évre pedig megjelentek első zenei próbálkozásai is. Mára túlzás nélkül a keleti parti nagyvárosi, artisztikus, underground hiphop egyik legeredetibb alakjává nőtte ki magát. Röpke két év alatt a New York-i művészvilág ünnepelt sztárja lett, Terry Richardson készített róla fotósorozatot, Azealia Banks pedig halálra dicsérte első, 2012-es mixtapejét. Tavaly valamirevaló magazin nem jelenhetett meg Mikky Blanco-interjú nélkül, és a nemi szerepekkel könnyedén játszadozó, azokat visszájukra fordító „gendernindzsa” akarata ellenére a „meleg rap” egyik vezéralakja lett. Mykki Blanco személye eleve egy nagyszabású szerepjáték: Quattlebaum (mert ez az eredeti vezetékneve) szerint egy „lázadó tinilány” alakít, akinek a nevét Lil’ Kimtől, filozófiáját a riot grrrl mozgalomtól,

a New Orleans-i és new york-i transzvesztita közösségektől kölcsönözte. Ebből a szerepjátékból bontakozik ki Mykki Blanco parókás-flitteres-boásmelltartós, szürreális perszónája, aki kirúzsozva pózol, de ugyanígy simán előad utcai prolirapet is. [3] A New York-i rapper-művészvilág egyik legmenőbb arca tizenhat évesen szó nélkül lépett le otthonról...

31


Homokóra

[14/05]

A T... LÁGY ÖLÉN F

[Homokóra

Timóval]

A júniusi Homokóra perceit ígéretemhez híven a szabad ég alatt történő örömszerzésnek szánom, hiszen hivatalosan is nyár van, indul a  szex-szezon, vagyis az egyre melegebb éjszakáknak köszönhetően szívesebben vetkőzünk a lakáson kívül is (nem, nem a strandra gondolok). De hol is szeretünk a  méltán híres Népligeten kívül egymás alá nyúlni? Lássuk csak! 32

Timo

ővárosunk egyik legszebb parkja a Margit-sziget, ami a legnagyobb zöld terület Budapest kellős közepén. Mosolygó családok, sportoló emberek, kellemes séták, izgalmas esti bulik jellemzik a sziget hangulatát, de sötétedés után bizony megmozdulnak a bokrok, ahol heterók és melegek egyaránt előszeretettel nyúlnak egymáshoz. Sőt mi több, pokróc nélkül hemperegnek a földön. Persze kellemesebb, ha egy bokor holdfényes árnyékában húzzuk meg magunkat, melyből szerencsére akad még néhány fővárosunkban. Ha a Duna vonalát követjük, akkor északra tekintve az Óbudai-sziget, délre pedig a Gellért-hegy és a Kopaszi-gát szolgál remek helyszínül, igaz, utóbbi helyen kevesebb „alkalmas” bokorral találkozhattok. A Gellért-hegy azonban nemcsak bokrok, fák, sötét és eldugott helyek Mekkája, de autós mulatságra is alkalmas, mely a hegyen felfelé fokozza a lebukás kockázatát, de pont ettől olyan izgi. Többen válaszoltatok a Humen magazin Facebook falán megjelent posztra, hogy hol csináltátok már. A Fiumei úti sírkerttől és a gyorséttermektől most eltekintenék, és inkább vessünk egy pillantást a Vajdahunyad várára. Ez az építészeti stílusában egyedülálló épület igazán remek választás, ugyanis kevesen keresik fel éjszakai pompájában. Az „extrém sportolóknak” a vár udvara ajánlott, míg a többiek a vár körül egy kisebb mászással igazán remek padokat(!) találhatnak, ha nyakukba emelnék a másik lábát. Ugyanitt [1] szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a Városliget a kutyások kedvenc éjszakai helyszíne, így célszerű nappal feltérképezni, nehogy aknadús legyen a kiszemelt helyszín… Talán kevesen ismeritek, de a Fogarasi Tesco és a mögötte található Lidl közt egy igen kedves és biztonságos takarást nyújtó domb fekszik, mely (abban az esetben, ha nem foglalt) tökéletes helyszín a légyottra. Ha itt végeztetek egymással, de még van bennetek szufla, akkor a Mogyoródi úton a belváros irányába haladva egyszer csak a Puskás Ferenc Stadion

facebook.com/humenmagazin


[emberkép] mellett találjátok magatokat. Kevesen tudják, de a terület a lecsukott sorompó ellenére szabadon látogatható, ugyanis rengeteg sportolót vonz a park. Itt kedvetekre válogathattok lebetonozott területekből vagy akár lépcsőkből is. Természetesen akadnak olyan helyszínek is, melyek rossz idő esetén is kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Ilyen például a János-hegyi kilátó, a Vasúttörténeti Park, vagy épp valamelyik híd alatti terület. Apropó híd: akik odavannak a szép panorámáért, azok sötétedés után bátran sétáljanak le Buda vagy Pest rakpartja alá, ahol alacsony vízállás esetén a kövek is izgalmas helyszínül szolgálhatnak. Remélem, sikerült pár izgalmas és számotokra ismeretlen helyszínnel szolgálni, melyet teszteljetek tetszés szerint, de fogadjatok meg egy pár jó tanácsot: húzzatok óvszert, szájba nem élvezni, csak ha megbíztok a partnerben, és a Népligetet, valamint környékét kerüljétek!

Kezd nálunk A FUNNY CARROTBAN a szabadságod, egy jó ital mellett családias környezetben, kedves, figyelmes kiszolgálással segítünk eligazodni a budapesti éjszakában! Budapest (V. district), Szép utca 1.

[1] ...szeretném

felhívni a figyelmeteket, hogy a Városliget a kutyások kedvenc éjszakai helyszíne, így célszerű nappal feltérképezni, nehogy aknadús legyen a kiszemelt helyszín…

facebook.com/funnycarrot.drinkbar

www.funnycarrot.hu Ingyenes wifi! Free wifi

Nyitvatartas, minden este 7 órától hajnali 4 óráig! Open: every evening from 19:00 to 4:00

Start your holiday here with us at FUNNY CARROT in a warm-hearted company with a nice cup of drink, enjoying the high-quality and kind service we offer you. We assist you in getting to know the gay night-life here in Budapest!

www.humenmagazin.com


Élet/helyzet

[14/05]

HETERÓFÓBIA A mostani lapszámban egy olyan témáról lesz szó, amiről nem nagyon szokott szó esni és talán nem is gondolnánk, hogy ilyen létezik. Rögtön az elején fontos tisztázni, hogy a heterófóbia nem tükörképe a homofóbiának.

D

e mielőtt bővebben beszélnénk aktuális témánkról, járjuk körbe kicsit a fóbia fogalmát. Nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen félelme, ezért nézzük meg a szakirodalom szerint, mi is a fóbia. A fóbia indokolatlan viszolygás vagy félelem tárgyaktól, helyzetektől, személyektől, amelyek általában nem igazolható félelmek, de ennek ellenére az egyén nem tud szabadulni tőlük. [1] A heterófóbia egyes nézetek szerint egy nemlétező dolog, csak a homofóbok találták ki, hogy ezzel tompítsák

34

a homofóbiát. Más nézetek szerint viszont a feminista mozgalmak férfiellenességét takarja. Személyes tapasztalatom szerint vannak olyan melegek, akik heterófóbok. Ezt nem úgy kell érteni, hogy nem állnak szóba heterókkal (ez kivitelezhetetlen is lenne), vagy hogy megverik a heterókat vagy beszólnak nekik az utcán. Inkább [1] A heterófóbia arról van szó, hogy ha tehetik, egyes nézetek szerint akkor kerülik a heterók táregy nemlétező saságát (főleg a heteró férfidolog, csak a hoak társaságát), és itt most nem mofóbok találták ki, arra kell gondolni, hogy munhogy ezzel tompítsák kahelyen vagy a családban, a homofóbiát. hanem a magánéletben, szórakozáskor vagy egyéb élethelyzetekben. Alapvetően abban semmi különleges nincs, hogy a melegek szívesebben vannak melegek között, főleg, ha lazulni, szórakozni akarnak. Természetesen kivételt képeznek azok a homofób melegek, akik nem bírják elviselni más melegek közelségét. De a heterofób melegek szó szerint csak melegek között tudják jól érezni magukat és nem igazán fordul az elő velük, hogy munka után a heteró kollégákkal beülnek a sarki kocsmába sörözni, sőt a heteró és főleg férfikollégákkal sehova sem járnak el. Ezek a meleg srácok szórakozni is csak és kizárólag meleg helyekre mennek, mert ott tudják elengedni magukat, és itt nem huncutságokra gondolok, hanem szimplán arra, hogy jól érezzék magukat. Ha esetleg mégis heteró szórakozóhelyre tévednek, akkor ott befeszülnek, képtelenek elengedni magukat és nem lesznek éppen a társaság kedvencei ezáltal. Az ilyen melegeknek a baráti társasága főleg szintén melegekből, illetve leszbikus és néhány heteroszexuális nőből áll, akik között önmaguk lehetnek, és önfeledten jól érezhetik magukat. Ha jobban belegondolunk, valahol érthető, hogy [2] meleg srácok sokkal szívesebben vannak melegek között, akik előtt nem kell visszafogni vagy megjátszani magukat. Illetve van közös téma, érdeklődés. Mert azért nem teljesen valótlan az, hogy heteró férfiak közötti beszélgetésbe – mondjuk egy kocsmában – annyira egy meleg srác nem tud érdemben bekapcsolódni. Személyes ismeretségemen

facebook.com/humenmagazin


[körkép] A kirobbAnó férfiegészség centrumA Intim panaszok diszkrét kezelése végignézve kevés olyan meleg ismerősöm van, aki autók, foci, [2] ...meleg srácok nők témában sok releváns tusokkal szívesebben dással és információval rendelvannak melegek kezne, viszont a legújabb trenközött, akik előtt nem dek és parfümök terén eléggé kell visszafogni vagy jól tájékozottak (de persze nem megjátszani magukat. csak ezekben). És az sem mellékes, hogy sok meleg srácban ott van a félsz, hogy mondjuk heterók között, ha „elárulja” magát és kiderül, hogy meleg, akkor esetleg nem kerül-e kellemetlen szituációba. Ahogy azt láthatjuk, a heterófóbia nem egy veszedelmes dolog, inkább egy érzés, ami néhány melegben ott van és én ezt nem tartom különösebben nagy bajnak. Nem vagyunk egyformák (szerencsére), és mindenkinek más körülmények kellenek ahhoz, hogy komfortosan és biztonságban érezze magát, ezt tartsuk tiszteletben.

Bőrgyógyászat Nemigyógyászat STDszűrés Urológia Andrológia Proktológia Endokrinológia Dietetikai tanácsadás

Bámli Zoltán

1137 Bp., Szent Istvánkörút 24. II.e Tel: +36 1 785-9895

www.koc.hu


Bárka

[14/05]

Ország Nagy-Britannia Főváros London (12,6 millió fő) Államforma Parlamentáris monarchia Népesség 63.7 millió fő Melegség legális 1967 óta

NAGY-BRITANNIA Louise Englefielddel 2012 kora tavaszán találkoztam először, azokban az időkben, amikor a budapesti EuroGames protokollfőnökeként dolgoztam. Ő volt a rendezés jogát adó ernyőszervezet, az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) női társelnöke. Ugyanabban az évben beválasztották Nagy-Britannia száz legbefolyásosabb meleg és leszbikus személyisége közé. Magas, kellemes, mély orgánumú nő, olyan angol akcentussal, amibőlmelyből azóta se értek semmit.

Z

áLou egy dél-angliai kisvárosban látta meg először a napvilágot, negyven éve ugyanazt a baptista templomot látogató édesanya és ateista édesapa gyermekeként. Házuk a várostól öt kilométerre lévő falu szélén volt, szomszédjuk

36

a végtelen mező. A faluban nem volt más, csak templom, kocsma, posta és községháza. Vágyott a városba, ahol tudta, magas hőfokon zajlik az élet. Hétvégéit a tanulás, a vasárnapi iskola és az egyházközség által

működtetett Lányklub töltötte ki. 15 évesen, ahogy valaha apja is, végül elhagyta az egyházat és csak kétszer tért vis�sza: nővére esküvőjéreekor és édesapja temetésére. Bár édesanyjának volt meleg munkatársa és apja is nagyon liberálisnak számított, Lou családjában a homoszexualitás és általában a nemiség sosem került elő. Így kérdéseit se mertem kinek feltenni: [1] „Szeretnék gyerekeket. De hogy lehetséges ez, ha nem tudok szerelmes lenni egy fiúba?”. Lounak fogalma se volt arról, hogy létezik [1] „Szeretnék nő és nő kögyerekeket. De hogy zötti szerelem lehetséges ez, ha is, további hat nem tudok szerelmes évébe telt, lenni egy fiúba?” mire rájött – ő leszbikus. 1988. március nyolcadik8-án, az egyetem nőnapi rendezvényén bújt elő. Fejét kopaszra borotválta, így fejezve ki a változást, az új periódust életében. Amíg kopasz volt és láthatóan leszbikus, folyamatos atrocitások érték. Megbámulták, szidták, lökdösték, belerúgtak az utcán. De az idők változnak, utoljára három éve kiabáltak utána. Bár, már nem is kopasz. már Családja nagyon nehezen viselte coming outját, dühösek, ingerültek lettek. Lou

facebook.com/humenmagazin


[körkép] évekig alig látta őket. Aztán 1993-ban édesapja haldokolni kezdett, gyors lefolyású betegség vitte el. Utolsó beszélgetésük során apja még elmondta, mennyire bánja, amiért ennyire makacsul elítélte. Belátta, hogy otthonról hozta rossz beidegződését és csak azért szerette volna, ha lánya heteroszexuális, mert úgy könnyebb élete lehetne. De halálos ágyán elmondta Lou-nak, hogy a legfontosabb, hogy boldog és elégedett életet éljen, nem számít, ha leszbikus. Családjánál jobban már csak a brit politikai élet homoszexualitáshoz való hozzáállása változott. Ahogy Lou fogalmazott, [2] „felmérhetetlen” az, ami az elmúlt tíz-tizenöt évben történt. Coming outja évében még a mostani, orosz melegpropaganda-ellenes törvényhez [2] „felmérhetetlen” hasonlót lépaz, ami az elmúlt tíztettek életbe, tizenöt évben történt. tavaly pedig ugyanaz a Konzervatív Párt már megszavazta az azonos neműek házasságát. A jogi egyenlőség azonban még így sem teljes: az elhunyt partner utáni öröklés szigorított, bonyolult procedúra tottabb és az anglikán államegyház sem teszi lehetővé melegek és leszbikusok frigyét. ÉsEmellett az LMBTQközösség rengeteg tagjában megmaradtak a régi, vélt, vagy valós félelmek is: nem mernek előbújni a családban, munkahelyükön, az orvosuknak és félnek kinyilvánítani érzelmeiket a nyílt utcán. Az iskolákban is hos�szú utat kell még bejárni. A Stonewall iskolai jelentés Waliduda szerint a brit meleg, leszbiDániel kus és biszexuális fiatalok 55

www.humenmagazin.com

százalékát érte már valamilyen sérelem az iskolában. A meleg diákok 53 százalékát szóban, 23 százalékát az interneten, és 16 százalékukat pedig fizikailag bántalmazták. Hat százalékuk kapott már halálos fenyegetést. Lou életében ismeretlen fogalom a pihenés. Amellett, hogy fociedzéseket tart, a Manchesterben évente megrendezésre kerülő Pride Games LMBTQsportrendezvény főszervezője és a Football v Homophobia (www.footballvhomophobia. com) kampányigazgatója. Amikor épp nem szervez, akkor maga is előszeretettel sportol:, mostanában épp a kosárlabdával esett

szerelembe. Bízik benne, hogy a gazdasági válság és az általa megerősödő szélsőséges erők, valamint a velük szinte törvényszerűen együtt járó homofób indulatok nem nyernek szélesebb körben teret Európában és különösen Kelet-Európában. Drukkol nekünk, magyaroknak is, rengeteg szép emléket őriz a budapesti EuroGames szervezési szakaszában itt eltöltött időkből. Élete egyik legbüszkébb pillanataként tartja számon, amikor a rendezvény nNyitó üÜnnepségén felolvashatta a 2012-es Londoni Nyári Olimpiai Játékok Szervezőb Bizottságának támogató levelét.

37


Szamizdat

[14/05]

SZÁZMILLIÓS FIASKÓ

A drogellenes háború margójára A kormányok világszerte milliárdokat költenek hatástalan drogellenes erőfeszítésekre. A nyilvánvaló eredménytelenség miatt könnyedén belátható, hogy a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás elleni háború nem csupán pénzpocsékoló fiaskó, de a szándékolttal ellentétes hatás kiváltására alkalmas tévút. A pénznyelő-automataként működő (ál)bűnüldözés ráadásul olyan módszerektől és programoktól von el forrásokat, amelyek viszont sikeresek és működőképesek: a tűcsere-programtól kezdve a helyettesítő szerekkel folytatott terápiákig.

A

kábítószer elleni harc elbukott, és ennek következményei nemcsak hazánkban, de szerte a világban lesújtóak. A keménység, az alkalmi (és rendszeres) fogyasztók kriminalizálása nem megoldotta, hanem elmélyítette a problémát. Vagyonokat ölünk olyan démonüldözésbe, amelynek hasznossága évtizedek óta kétségbe vonható. A(z eddig) bűnözőknek

38

tekintett kábítószer-fogyasztók erőszakszervezetek általi üldözése feleslegesnek és hatástalannak bizonyul, hisz sem a fogyasztást, sem a termelést nem tudták letörni. Sőt, a beláthatatlan következményekkel és hatásmechanizmussal járó dizájner drogok elterjedését tették lehetővé. Alapvető reformokra, új drogstratégiára van tehát szükség: a bűnüldözés helyett az emberek védelmére

kellene helyezni a hangsúlyt. Az elmúlt időszakban hatalmas feketepiac jött létre, és a karhatalom áldozatos (de áldásosnak nem mondható) tevékenysége ellenére játszi könnyedséggel lehet hozzájutni a tiltott szerekhez. Már az is nagy eredmény és előrelépés lenne, ha a költségvetési forrásokat nem az eleve bukásra ítélt üldözésre és tiltásra költenénk, hanem az eredményesebbnek bizonyuló egészségügyi és szociális programokra. Bár ezt is csupán részmegoldásnak érezném, hiszen a világ Már az is nagy ereddrogmentessé mény és előrelépés tétele fantazlenne, ha a költségmagória. vetési forrásokat nem Bizonyos az eleve bukásra ítélt szerek eseüldözésre és tiltásra tében a teljes költenénk, hanem legalizáció az eredményesebbmellett kell nek bizonyuló egészletennünk ségügyi és szociális a voksot. programokra. Szabad emberek, szabad döntésükből és akaratukból miért is ne tehetnének azt saját szervezetükkel, amit csak jónak tartanak? De ha már tehetik, miért ne szerezhetnék be szükségleteiket ellenőrzött körülmények közül származó,

facebook.com/humenmagazin


[körkép] ellenőrzött körülmények között forgalmazott, adó- és járulékbevétel tekintetében milliárdokat jelentő forrásokból, miközben a regisztrációhoz kötött szabad felhasználás a későbbi egészségügyi nyomonkövetést is elősegítené. Kiiktatva az illegális Miért ne szerezhetdrogtermelőnék be szükségleket, dílereket teiket ellenőrzött a folyamatból, körülmények közül megfosztva származó, ellenőrzött a maffiát körülmények között bevételeinek forgalmazott, adó- és és ezáltal járulékbevétel tekinhatalmának tetében milliárdokat és befolyásájelentő forrásokból? nak javától, és letörve az újabb és újabb kísérleti vegyszerek tudatmódosítóként való felhasználásának esélyeit. Ha a társadalom rábízza polgáraira, hétköznapi, felnőtt emberekre az alkoholfogyasztásuk mértékét, álszentség bűnözőként tekinteni a marihuána-, kokain- vagy éppen az amfetaminfogyasztókra. A világban egyébiránt egyre csak szaporodó szemléletváltozásbeli példák (Hollandiától kezdve Csehországig, Uruguayon keresztül Washington D. C.ig) mind azt bizonyítják, hogy a szabadabbá váló hozzáférés nemhogy növelte volna a felhasználók számát, hanem szűkült a függő fogyasztók köre (bár nyilvánvalóan az alkalmi kipróbálóké nőtt). Ugyanakkor a keletkező költségvetési többletbevételekből fenntarthatóan finanszírozható válnának a kárenyhítő és egészségügyi programok, továbbá a felszabaduló rendőrségi kapacitás valós társadalmi problémák Szincsák és élethelyzetek megoldására Gergő koncentrálhatna.

www.humenmagazin.com

39


Bal: napszemüveg: Plastik Store-Wings: 4.900Ft póló: Devergo:5.990Ft nadrág: Saxoo London: 11.990Ft cipő: Devergo: 12.990Ft Jobb: napszemüveg: Plastik Store-Ray Ban: 44.990Ft nadrág: Scotch&Soda: 20.990 Ft cipő: Devergo: 14.990Ft Fotó: Kirschner Anna www. annakirschner.com Modellek: Baranyai Patrik, Viktor Dániel Stylist: Valociková Cyntia Stylist munkatárs, MUA: Paksi Éva


Nyitva: kedd–vasárnap: 10.00–20.00.

Hantai Simon: Etude (Etűd), magángyűjtemény. Fotó: Laurent Lecat | Simon Hantai: Etude (Study, private collection.) Photo: Laurent Lecat

2014. május 09 - 2014. augusztus 31.


Sportcipő

[14/05]

SPEED – STRENGTH SATISFIED – SELF-CONFIDENT A legtöbb fővárosi (és természetesen vidéki) gyógy- és strandfürdő megnyitotta már a kapuit, és a hőmérséklet folyamatos emelkedésével a szabad-strandokra is egyre többen kimerészkedhetünk.

E

ljött tehát az utolsó néhány hetes lehetőségünk arra, hogy legalább a nyár végére

csodálnivaló formás-kockás hasfalunk legyen, amiben gyönyörködhet a medencék és vízpartok népe. Indul tehát a strandszezon és az utolsó kétségbeesett akciók az oly sokak által vágyott kidolgozott hasizom elérésére. [1] A hasizom ugyanis Számos csak akkor tud összetisztáznivaló húzódni – más szóval kérdés adódik feszülni –, ha a mellkarögtön a kérsunkat a medencénk déssel és a cél irányába közelítjük elérésével kapcsolatban. Elsősorban nyilvánvaló, hogy látványos, erős izomzat csak az adott célterület edzésével valósítható meg. A hasizom-gyakorlatokról elsőre a legtöbb

Indul ! n o z e z s d n a r t as

42

embernek a felülések jutnak eszébe, így aki elkezd hasazni, felülések „százaival” kezd bele a vágyott projekt elérésébe. Azonban, aki kicsit is jártas az anatómiában, az könnyen beláthatja, hogy a hagyományos teljes felülés során a mozgástartomány oroszlánrészében a has izmai nem végeznek munkát. [1] A hasizom ugyanis csak akkor tud összehúzódni – más szóval feszülni –, ha a mellkasunkat a medencénk irányába közelítjük (a gerincoszlop begörbítésével). Tehát a lapockák földről való felemelésével a hasizmodat maximálisan összepréselted – és gyakorlatilag még


[létkérdés] mindig nem ültél fel. Innentől átmenet nélkül kezdve a mozgástartomány átállni az egészkövetkező szakaszaiban ségtelen, hektiszinte kizárólag a comb- és kus, tervezetlen csípőizmaidra helyeződik „önrombolásról” a terhelés. a tudatos, a bevitt Belátható, hogy a látvátápanyagmennyinyos hasizom (ismertebb ségre is odafigyelő nevén a kockahas) fejlesztése étkezésre. A hecéljából a hasprések végzése lyesen beállított összehasonlíthatatlanul haszmakronutriensnosabb. Ha azonban a szóban arány (fehérjeforgó izomcsoport stabilizáló szénhidrát-zsiradék) funkciójának fejlesztése, hozzá fog járulni erősítése is a céljaid között az erőszint és szerepel, akkor a felülések az éberség fenntermészetesen hatékonyabtartásához és bak. Fontos kiemelni, hogy a fáradtság leküzdéfeladatsort soha ne homorú séhez. [2] Eközben háttal, és mindig feszes, kiemelten fontos kontrollált mozgássorral kell áttérni a kontrollált végezni. energiabevitelre, teA félreértések elkerülése hát a gyakori (napi 6-8 érdekében ismételten alá alkalmas) étkezésekkell húzni azonban – ahogy re: ezzel támogathatjuk azt már számtalan korábbi anyagcsere-működészámunkban említettük –, sünk gyorsítását, szerhogy edzéssel vezetünk csak a zsírréener[2] ...kiemelten fontos teg alatt lesz giarakáttérni a kontrollált kockás a hastározásának energiabevitelre, tehát fal. Az eredviszont a gyakori (napi 6-8 mény így nem a lelassítását. alkalmas) étkezésekre lesz látványos, A megfelelő hiszen a funkcionális edzés mennyiségű evés ráadáa testzsír-mennyiségét sul a pszichológiai csak minimális mértékben éhséget is csillabefolyásolja. A strandszepítja, valamint zonra szánt bordázott hasfal jóleső energiaeléréséhez a táplálkozás, szintet biztosít. az életforma teljes átalakítása, Általánosságban tehát a diéta vezet. elmondható, Néhány nagyon egyszerű hogy helytelen szabály felállításával és beés rendszertelen tartásával fájdalommentesen táplálkozásunk, haladhatunk a címlapon látalkoholbeviható illúzió eléréséhez vezető telben gazdag úton. Az étrend megváltozéletvitelünk arra tatásának és átalakításának tanította meg testünket, fokozatosnak kell lennie: hogy vízvisszatartó funka hirtelen váltás nemcsak cióját a maximumon tartsa. a testet, hanem a közérzetet A bőséges folyadékfogyaszés az akaraterőt is megviseli. tás ugyanakkor stimulálja Nem lehet ugyanis minden a vízháztartást és természetes

www.humenmagazin.com

Szincsák Gergő

vizelethajtóként is viselkedik: bármily meglepő, ez a természetes módja a jelentékeny súlyvesztésnek, és további jótékony hatása, hogy rengeteg méreganyagtól szabadít meg bennünket. Kemény edzésekkel és tudatos táplálkozással nem lehetetlen elérni a mindenki által csodált kockás hasfalat, rajta hát! Azonban – ha teheted – az elért célt igyekezz megtartani egész évben, mert egyrészt fegyelmezettebbé válsz ezáltal, másrészt képessé válsz további és magasabb célok elérésére.

43


Vény nélkül

[14/05]

ALFA EGÉSZSÉG KÖZPONT

Figyelnek rád!

Az idő senkinek sem kegyelmez. Ha belül örök fiatalok maradunk is, az arcunkon megjelenő ráncok az öregedés természetes velejárói. A külső hatások és a helytelen életmód nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az első szarkalábak idejekorán előbújjanak.

44

A

z erős napfény vagy a dohányzás elkerülhető, de a nevetésről és ezzel együtt mimikai izmaink aktivitásáról azért nem kell lemondanunk. A különböző ráncok a nekik megfelelő kezelésekkel csökkenthetőek vagy teljesen eltüntethetőek. A mimikai ráncok (a homlok haránt- és függőleges irányú ráncai, valamint a szarkalábak) kezelhetőek sikeresen botulinumtoxin A-val, rövidebb nevén botox-szal, amelyet frakcionált lézeres bőrfiatalítással is kiegészíthetünk. Az orcákon lévő mélyebb és felületesebb ráncok ellen tehetünk a hyaluronsav nevű

anyaggal, amely a bőr kötőszöveteinek egyébként is természetes összetevője. Men�nyisége a bőr öregedésével fokozatosan csökken, így hatalmas vízmegkötő képességének hiányában alakulnak ki a ráncok és a rugalmatlan, tónustalan bőr. ELŐTTE

UTÁNA

facebook.com/humenmagazin


[létkérdés]

1036 Budapest, Lajos u. 66.

„B” lépcsőház, V. emelet DR. SZILÁGYI MELINDA szakorvos a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát. Az általános bőrgyógyászati problémákon kívül nemi betegségek gyógyításával (fertőző betegségek kezelése, növedékek eltávolítása, lézeres terápia), illetve esztétikai kezelésekkel (botox- és hyaluronsavterápia) foglalkozik. A fiatal doktornő pácienseit hétfőn és szerdán 16 és 20 óra közötti rendelési idejében fogadja.

www.humenmagazin.com

Időpontfoglalás:

+36 1 244 8418, +36 70 940 0099 NAGY BEÁTA klinikai szakpszichológus a párkapcsolati problémák és az előbújás szakértője. Pszichodiagnosztikával és pszichoterápiával foglalkozik. Elsősorban kognitív viselkedésterápiás szemléletet és módszereket használ, de emellett pszichoanalitikusan orientált feltáró pszichoterápiákat, családorientált egyéni és szupportív terápiákat vezet. Párterápiás munkája során az LMBT kliensek segítésében is jelentős tapasztalatokra tett szert. Csütörtökönként 16 és 20 óra között fogadja a segítséget kérőket.

E-mail: info@alfaegeszsegkozpont.hu Online bejelentkezés: www.alfaegeszsegkozpont.hu


Pszichosarok

[14/05]

Féltékenység alatt hétköznapi értelemben leggyakrabban az alaptalan, mindenre és mindenkire kiterjedő, felesleges aggodalmak és viták alapját képező érzéseket értjük. Ahhoz, hogy jobban megértsük és a helyén kezeljük ezeket, fontos látni, hogy bizonyos formái fontos kapcsolati feladatokat jeleznek előre, míg mások a kapcsolaton belül már nem megoldhatóak.

A

gresszió, önérvényesítés és önzés nélkül nincsen szex” – foglalja össze 20 év tapasztalatát Verena Kast, a híres párterapeuta Kötés és oldás című könyvében, és állítását számos eset ismertetésével támasztja alá. Hogy lehetnek ezek a „negatív” dolgok szükségesek a szexhez – és a párkapcsolatokhoz is? Kelet és Nyugat máshogy vélekedik A keresztény kultúrkörben teljesen rendben van, hogy vannak jó és rossz dolgok. Egyszerűsítve: [1] a jó

46

DOMINÁLNI MÁRPEDIG KELL!

dolgokat halmozni, a rosszakat pedig mellőzni érdemes. A keleti gondolatkör szerint azonban nincs ilyesmiről szó, minden dolog szükséges, [1] a jó dolgokat nincsen jó és halmozni, a rosszarossz, valamikat pedig mellőzni lyen van. Ezek érdemes befogadása és megismerése a cél, mégpedig „olyannak, amilyenek.” Nem meglepő tehát, hogy kultúránkban – bár burkoltan – jellemzőbb az a gondolkodás, hogy a szexualitásban és a párkapcsolatokban a pozitív érzelmeket szükséges és szabad kicserélni egymással.

Ugyanakkor tegyük fel magunknak a kérdést: lehet-e kapcsolatainkban mindig és mindenben egyenlőség? És ha már itt tartunk, bátorkodjunk még egyet kérdezni: nem szeretünk-e egymás fölé kerekedni vagy netalán alul maradni olykor-olykor? Létezik egy elv, miszerint kapcsolataink akkor maradnak folyton változatosak és megújulásra képesek, ha azokban minden létező érzelmet minden relációban képesek vagyunk átélni. Ha tudatos és tudattalan normáink nem korlátoznak bennünket abban, hogy

facebook.com/humenmagazin


[létkérdés] bármi megtörténhessen. (És nem történik-e meg minden, még akkor is, ha küzdünk ellene? ) Játék és játszma Én most ki sem térnék a verésre, a kapcsolaton belüli erőszakra, vagy a szadomazo szexre. Nyilvánvalóan nem ezekről a magatartásformákról beszélgetünk. De talán közelebb kerülünk az eredeti kérdéskörhöz akkor, ha a játszmákról kezdünk gondolkodni. Ismerjük azért a burkolt dominancia-harcot, és ha néha észre is vesszük magunkat, mégsem mindig könnyű kiszállni belőle, a felismerést nem követi feltétlenül a változás. Nem is, hiszen a játszmák sajátja, hogy erővel követelik maguknak a következő lépést, mint a sakkban. A játék más természetű. Gyerekkorunkban a szabályés szerepjátékok egyaránt részesei voltak a palettának, segítettek bennünket azzá válni, akik ma vagyunk. A játék mint olyan nem komoly, s valahol mégis lehorgonyoz

a valóságban. [2] mert ha valaki Kicsit olyan, azért erős, mert nem mint a vicc, tud vagy nem mer hogy a fele gyenge lenni, az önnéha azért magában gyengeség, igaz. Nem és eleve kudarcra van meglepő ítélve a hasonlat, a mintha-tér világa mindkettő. A „minthaterek” vannak is meg nem is. Kibővítik az életet, akár a fantázia vagy a gondolkodás képessége. A játszma tehát valóságos, míg a játék csak a „minthatérben” igaz. Létezik-e erősebb vagy gyengébb? Hosszú távon egy tartós kapcsolat mindig kiegyenlített. Kiegyenlíti a szeretet, szerelem, kötődés kölcsönössége. Ezek olyan érzelmek, melyek egyfajta kiszolgáltatottságot mindenképp jelentenek, hiszen egy másik ember iránti igénnyel kapcsolatosak, így bizonyos

Gyimesi Andrea

www.humenmagazin.com

értelemben nincs egyéni erőnek értelme felettük. De ezen a téren belül, ha egyik partner sem fél, akkor megengedett a hatalom, dominancia, alávetettség játszótere. Ha szabadon választják ezt. [2] Mert ha valaki azért erős, mert nem tud vagy nem mer gyenge lenni, az ön-

magában gyengeség, és eleve kudarcra van ítélve. Senkitől sem lehet elvárni, hogy mindig és mindenben nagyobb és hatalmasabb legyen, ahogyan azt sem, hogy alávetett és megengedő maradjon minden helyzetben. Sőt, még az odaadásból is létezik akkora mennyiség, melyet egyetlen kapcsolat sem bír el.

47


Útlevél

[14/05]

Cinque terre Olaszország Főváros Róma Terület 301 318 km² Népesség 60.813 m fő Melegség legális 1890 óta

„ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT…” CINQUE TERRE...

ÖT FÖLD, EZER ÉLMÉNY! Bájos tengerparti halászfalvak, melyek a sziklaszirten kúsznak fel hihetetlen magasságokba – sokak szerint ég és föld között lebegő világ ez.

A

közlekedés javarészt a tengerre korlátozódik, valamint az 1876-ban kiépített vasútra. A nagy Vöröshegy belsejét felrobbantották és vasutat építettek, hogy a falvakat összekapcsolják. A hatalmas építőmunkában résztvevők a tenger felőli ösvényeken közelítették meg a hegy gyomrát és az alagutat. Ekkor még nem is gondolták, hogy ezek a mesterségesen kitaposott utak lesznek a világ legromantikusabb ösvényei. A Kék ösvény, valamint a Szerelem ösvénye – ahonnan szédítő panoráma nyílik a Ligúr partszakaszra – ma milliók kedvencei. Ha Levantóban vonatra ülünk, a nagy Vörös-hegy belsején kell keresztül haladnunk.

48

A sötétben utazunk majd percekig, a három kilométer hosszú alagút végén pedig maga a földi paradicsom vár. „Prossima fermata: Monterosso” – vakító fény, ezüstösen csillogó tenger és hosszú homokfövenyes strand fogad a hegy egyik szegletében. Egy olyan helyre érkeztünk, ahol az év minden napján virágzik vagy terem valami. Nehezen indulunk hát tovább a pár percnyi vonatútra található Vernazzába. Ha több időnk van, a csaknem három kilométernyi utat a tengerparti ösvényen is megtehetjük anélkül, hogy vonatra szállnánk. Vernazzában a Doria

Filákovity Radojka

erőd büszke tornya emlékeztet a valamikori genovai köztársaságra. Ma egy álmos, de semmiképp sem unalmas városka fogad itt minket. A színes házak képeslapokat meghazudtoló színekben tündökölnek, a forró nyári napokon pedig a hűs hullámok és a mély, sötét sikátorok jelentik a menedéket. Vonatunk tovább fut Cornigliába, amely az egyik legkisebb település. A falu központja 381 lépcsőfok megmászása után érhető el. Az egyik legbájosabb hely, melynek főtere mindössze harminc lépés széles, de mégis minden megfér rajta. A hegyoldal gondosan megművelt teraszairól helyi gazdák integetnek, alattunk pedig a szédítő mélység és a hajunkba kapó szél jelzi, hogy mennyire közel vagyunk az égiekhez. Manarola a következő állomásunk, ahol az emberek az élet minden pillanatát kihasználják: ahol a kávézás egy program, ahol a zamatos Vergnano és Bristot illata tölti meg a kis piazzák ernyős bárjait. A déli sziesztába belefér egy grappa is, majd egy mártózás a habokban. A főutcát itt nem vespák, hanem csónakok lepik el.

facebook.com/humenmagazin


[éjjel:nappal]

Utolsó állomásunk a nagy folyó szurdokvölgye, Riomaggiore, ahol megpihenhetünk és meglátogatjuk a legjobb tengerparti kávézókat. Művészet? Történelem? Itt ne keresd, itt Ég és Föld között lebegsz! A Fratelli Goldoni Utazási Iroda minden hónapban indít utakat Cinque Terrére egyhetes kint tartózkodással.

Ha valós élményekre vágysz, keresd fel a következő elérhetőségeket:

www.fratelligoldoni.hu

1076 Budapest, Garay tér 16 Mail: info@fratelligoldoni.hu

JÁTÉK: Mit jelent az egyik legkedveltebb olasz édesség neve, a TIRAMISU? A válaszokat a  ciaoitalia@indamail.hu címre várjuk 2014. június 30-ig. A helyes megfejtést beküldők között útikönyveket sorsolunk ki.

www.humenmagazin.com


Útlevél

[14/05]

Frankfurt Németország Régió Hesszen tartomány Népessége 609.000, elővárosokkal 2.5 m Területe 187.27 km2 Melegség Legális 1968-69-óta

NÉMETORSZÁG HESSEN TARTOMÁNY

MAJNA-FRANKFURT VILÁGÖRÖKSÉGEI

F

rankfurt am Main, vagyis a Majna-parti Frankfurt, az egykor mocsaras terület gázlója mellett alapított város. A Német-római császárság idején koronázó és birodalmi gyűléseknek is helyet adott, vásárai pedig már a középkorban is igen nagy jelentőséggel bírtak - ez ma sincs másként, gondoljunk csak a Frankfurti Könyvvásárra. A sok évszázados történelmi kényeztetést a II. világháború szakította meg: a szövetségesek célzott támadásai következtében a pompás történelmi város rommá lett. Az évszázadok óta álló, favázas házak közül csupán egy vészelte át a világégést. A helyiek belátták, hogy képtelenség lenne visszaállítani a város eredeti arcát, így belevágtak egy új látkép kialakításába. Így jött létre a Főpályaudvar, a Nemzetközi Repülőtér, a Westhaffen és a Deutsche Bank ikertornyai, illetve az Európai Bank tömbje által meghatározott mai, modern arculat. Persze, amit meg tudtak menteni azt gyönyörűen helyreállították, így az óvárosi Römerberget, a Városházát, ahol a koronázási lakomákat tartották, a Alte Nikolaikirchét, a Saalhofot, az egykori császári palotát, ami ma a Történeti Múzeumot rejti magában, illetve a Dom Sankt Batholomäus koronázótemplomot.

Végre múlnak a szeszélyes, kissé hűvös tavaszi hetek és néha már egészen közel érezni a nyarat. Elérkezett tehát az utazás ideje: sok izgalmat kínálhat egy ősi és nagy múltú város, ahol a történelem és a modernitás oly’ sajátosan elegyedik, hogy az ember nem győz levegő után kapkodni. Legyen ezúttal az úti cél Németország ötödik legnagyobb városa, Európa pénzügyi, közlekedési, kereskedelmi és kulturális központja, ahol igen sokszínű, mondhatni szivárványos az élet. 50

facebook.com/humenmagazin


[éjjel:nappal] Az

UNEörSökCséOgi

FOTÓ: GNTB PICTURE DATABASE

világ helyszínei

Hangulatos, eleven és igen sokszínű városról van szó, s mivel a világ különböző pontjairól származik a lakosság negyede, ezért kimagaslóan toleránsak is. Erről magunk is meggyőződhetünk, ha ellátogatunk a július 18-án kezdődő Frankfurt Pride- ra. Hatalmas tömegeket megmozgató és a melegvilágban szigorúan számon tartott esemény ez. Ne mulasszuk el a hozzá kapcsolódó kiállítások, beszélgetések és bemutatók látogatását sem! Érkezésünket követően mindenképpen keressük fel a helyi turisztikai hivatalt, ahol bátran válogathatunk a melegeknek szóló térképek és programajánlók közül. Szállásunkat a legszélesebb skálából választhatjuk ki: az ötcsillagos luxus- és persze melegbarát hotelektől (Fleming’s) kezdve a családiasabb szállókon át a design hotelekig (25 hours Hotel by Levi’s) minden megtalálható a városban. Az ingyenes wifi vagy Ipod dokkoló pedig természetes tartozéka a szobáknak. Emellett számos bár és étterem csalogat bennünket a nap bármely szakában: a 2nite bőrös és maci bár, a leszbikus La Gata vagy a Zum Schwejk csak néhány

a kínálatból. Illetve a legnépszerűbb fétisbárt, a The Stallt sem szabad kihagyni a sorból. Arra, hogy megkóstoljuk a helyiek almaborát vagy ételspecialitásaikat, a Fichtekranci, a Groessenwahn, illetve a Harvey’s a legkiválóbbak. Szaunákban is erősek errefelé: négy szinten kínálja szolgáltatásait a Club Sauna Amsterdam, de említésre érdemes a Metropol Sauna, a Saunawerk, illetve a Golden Gate Sauna is. A nap végén pedig vessük bele magunkat a város pezsgő éjszakai életébe: ha igazán jót akarunk bulizni, akkor ezt a CK Studió vendég dj-i közreműködésével tegyük. A Club 78 nevű helyen pedig a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek slágereire rophatjuk. Szállásunkra visszatérve a pihentető alvás előtt még átgondolhatjuk, hogy másnap a környék melyik világörökségi helyszínét látogassuk meg. A közeli Bad Homburgban érdemes megtekinteni az 1840 óta működő kaszinót, amit Dosztojevszij Rulettenburgként említett A játékos című írásában. Ettől, a  nagy múltra

visszatekintő fürdővárostól nem messze található a rómaiak által épített limes, vagyis természetes-mesterséges határvonal németországi szakasza. A latinok ugyanis arra törekedtek, hogy határaik lehetőleg természet által létrehozott képződmények legyenek (pl. folyók, nehezen járható hegyvonulatok stb.), ha viszont ezt mégsem sikerült megvalósítani, maguk építettek védműveket. Németországban 2005-től már a világörökség részét képezi a limes, melyhez igényes bemutatótér és interaktív múzeum is tartozik.

2013-ban lett védett a Frankfurttól nem messze lévő, csodaszép Lorsch kolostor. Az egykori bencés kolostor (774) a  karoling-reneszánsz fontos szellemi, gazdasági és politikai központja volt. Idén, lévén „Nagy Károly év” van, számtalan program várja a látogatókat. Megéri néhány órácskára elveszni a román kori hangulatot árasztó királycsarnokban, elmélyedni az emeleti faliképek színeiben, formai kidolgozottságában és a XII. századból való bazilika faliképeiben. Frankfurt környéke azonban még számos romantikus és lélegzetelállító helyet tartogat, így legközelebb is érdemes lesz velem tartanotok Attys

SCHILLE www.gayfrankfurt.com • www.frankfurt.gaycities.com • www.germany.travel

51


Gasztroblog

[14/05]

MÁR AMI AZ EVÉST ILLETI Már a repülőtéren feltűnt, hogy a budapesti éttermi kultúra egyik megalapítója, több jól menő hely tulajdonosa is Londonba tart. Állítólag azért, hogy felmérje, mik a trendek, hogyan csinálják arrafelé a dolgokat. Néhány napos ott tartózkodás után nemcsak 2 kilóval leszek nehezebb, de megértem, hogy jó úton járunk idehaza is.

L

ondonban persze sokkal több étterem, kávézó, gourmet bolt, pékség, cukrászda, bisztró, street food és piac található, de szerencsére nálunk is lehet már nagyon finomakat enni, akad néhány kultikus hely, van néhány menő ételfurgon, ami mindegyik jobb fesztiválon ott áll és isteni kenyereket meg kávékat is kaphatunk a magyar fővárosban. [1] Ahogy Budapest, úgy London is átment egy mindent elsöprő gasztroforradalmon. Néhány éve még elég nehéz lett volna jót enni Londonban,

52

nálunk pedig a rántott húsgulyás leves vonal hódított. Mindkét városban nagy fejlődés ment végbe, de persze Budapesten és Londonban is mindig lehet hová fejlődni. Londonban talán gyorsabban hasznosítják a nagy, közösségi tereket, ráadásul hatalmas sikerrel, és nem kell attól félni, hogy elárasztja a szemét a környéket egy jobban sikerült street food hétvége után. A 9 ¾ vágánynak is otthont adó pályaudvar, a King’s

Cross közelében kezdjük street food felfedező túránkat, ebben az igazi új városrészben, melyet átszel a csatorna, és délidőben ott állnak a street food furgonok és standok a partján. A nagy közösségi tér egy egyetemnek és irodaházaknak is otthont ad, van benne néhány mindig [1] Ahogy Budapest, teli menő étúgy London is átment terem is, möegy mindent elsöprő götte pedig gasztroforradalmon. kiterjedt területen zajlik a városfejlesztés, hatalmas darukkal. Némi tanakodás után egy meglehetősen csípős hamburgerre esik a választásom, amit 150 gramm bio marhahúsból készült pogácsából készítenek, cheddar sajttal a tetején. Igazán szaftos és finom ebéd. Másnap Camden Town a célpont, a nyüzsgő piac, ahol minden nemzetiség konyháját kipróbálhatjuk. Végül egy tandoori wrap szendvicsre mutatok rá, amit egy különleges, nitrogénnel készített krémsajtos

facebook.com/humenmagazin


[éjjel:nappal]

répafagylalt tesz teljessé. Finom, de ennél jobban szeretem a hagyományos fagyit. Estefelé arra vágyom, hogy megigyak egy pofa sört egy igazi londoni pubban, de elcsábít a helyi cider, amit szintén csapolnak a vendégnek. Alig van benne alkohol (legalábbis érzetre) és rendkívül finom, üdítő italt kapok. Notting Hill, ha máshonnan nem, akkor a Hugh Grant és Julia Roberts főszereplésével készült filmből lehet ismerős. Emellett viszont csodás butikjairól is híres, és található itt néhány világhírű bisztró is: az Ottolenghi, a Bill Granger & Co., a Daylesfood Organic Café, vagy éppen a különleges, bisztróként, divatüzletként és könyvesboltként egyszerre funkcionáló 202 is mind ezen a környéken működik. Minden úgy néz ki, mint a filmekben, a minőség, a látvány, az illatok – zseniális.

www.humenmagazin.com

Mindez persze egy kőhajításnyira a Portobello Roadtól, ahol hétvégenként szintén ott állnak a kajás standok és a régiségkereskedők asztalai. Erre a napra igazi brit ételt választunk, egy görög (!) tulajdonú fish and chips étteremben. A rántott hal omlós, ahogy a halpogácsa is, ropogós a sült krumpli és teljesen íztelen a borsópüré. Estére igazán különleges vacsorára kapunk meghívást. Ben Spalding, a hamarosan Budapestre és a Balatonra látogató séf 14 fogásos vacsorát ad Dél-London eldugott részében, egy raktárépületben egy híd alatt. Pislákolnak a gyertyák, egyik eredeti fogás követi a másikat, hűs a habzóbor. Utolsó napomon a mostani slágernek számító úgynevezett smoke house-okat nézzük meg: itt minden csupa füstölt és grillezett hús, és a zöldségköret nem csupán dísz,

Balázsy Panna

hanem a tányér fele. Érdemes ezek közül kipróbálni a Smokehouse és a One Sixty nevű helyeket. Budapesten is nagy divat a street food, a Hold utcai fesztiválok után most a Budai Gourmet (Millenáris, május 20. – június 1.), a Budapest Essentials (május 29. – június 1.) illetve a Főzdefeszttel társuló Street Food Fesztivál (Műegyetem rakpart, június 7. – 9.) is sokat foglalkozik majd a street food-dal, a lehető legszélesebb skálán. Ha fesztiválra vágysz Londonban, irány a Taste of London, június 18–22. között, ahol egy nagy parkos területen megkóstolhatod a legjobb ételeket, melyeket a brit főváros kínál. Jó étvágyat!

53


[éjjel:nappal]

Gasztroblog

[14/05]

BÁRMIT MEGEHETSZ, HA ELÉG FRISS

Életrajzában a brit kulináris színtér legnagyobb alakjai és kultikus helyszínei szerepelnek, Heston Blumenthal Fat Duck éttermétől a szintén 3 Michelin csillagos new yorki Per Se étteremig. A mindössze 27 éves, Kentben élő Ben Spalding szenvedélyesen szereti a főzést, jövőre már saját éttermet szeretne London belvárosában és amint lesz egy kis ideje, befejezi első szakácskönyvét is. A londoni ételkritikusok kedvence, a modern brit konyha fenegyereke két-két eredeti, különleges vacsorát készít a Balatonon és Budapesten június utolsó hetében a Globalista Konyha szervezésében.

D

él London egyik eldugott pontján, egy titkos, híd alatti raktárépületbe szervezett 14-fogásos vacsorán faggattuk a komoly világhír előtt álló séfet: Meséld el, mivel foglalkozol és miért ez a szenvedélyed. A főzés megszállottja vagyok, szeretem ha a vendégeknek sikerül felejthetetlen élményt nyújtanunk a csapatommal.

Persze vannak, akik azt mondják, ez csak étel, de én a főzésnek szentelem az egész életemet. Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni? Focista, masszőr, aztán kertész és végül színész! 17 évesen megfertőzött a főzés és teljesen elvarázsolt. Mi tud megnevettetni? A gyerekeim. Igazán okosak és leleményesek! Viccesnek találom a konyhában zajló élcelődös dumapartikat is, ez az egyik legjobb dolog abban, hogy egy tesztoszteronnal fűtött kreatív csapatban dolgozom. Csipkelődni muszáj, mert röhögés nélkül ilyen sok órát együtt tölteni lehetetlen. Mi pihentet? Soha nem lazulok! Nincs rá időm, bár a másik nagy szenvedélyem a rendes house zene, a régi soul muzsika és a nyolcvanas évek diszkó slágerei. Engem az pihentet, ha késő éjjel szinte egyedül tudok vásárolni egy nagy szupermarketben. Fura dolog, tudom! Miben szeretnél tehetséges lenni? A mentális nehézségekkel kűzdő fiataloknak

és felnőtteknek segíteni. Komoly türelemre, odaadásra és lelkierőre van szükség ehhez a munkához. Van olyan aminek nem tudsz ellenállni? Gyorskaja, olcsó sör és rengeteg röhögés! Veled kapcsolatban mi az, ami meglepetésként érhet másokat? Van egy 4 és egy 2 éves gyermekem, hetente többször 120 mérföldet utazom a munkahelyem és az otthonom között és kreatív hiperaktivitásban szenvedek. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha kaptál? „Bármit megehetsz, ha elég friss” Hans Boren mondása a svédországi 28+ étteremből. Ez nem egy személyes tanács, hanem a mottóm, mely átsegít a mindennapokon. A legendás Winston Churchill egyik híres mondása: „Ha a poklon mész keresztül, csak menj tovább!”

Balázsy Panna

2 este Ben Spalding-gal – június 24-25, Szent Donát Pincészet, Csopak, este 7 óra 2 este Ben Spalding-gal – június 27-28, Kapucinus Ház, Budapest, este 7 óra Részletek: www.globalistakonyha.com globalistakonyha@gmail.com SAM PEACH & TORA DAVIDSON WWW.SAMPEACH.COM

54

facebook.com/humenmagazin


[éjjel:nappal]

Maszkabál

[14/05]

A

BERLINBEN KERESTE A HÚSVÉTI TOJÁSOKAT Húsvétkor rendezték meg a “Vadkan” elnevezésű hatalmas fétis bulit Berlinben. Ezen a eseményen ilyenkor szinte a világ minden pontjáról összesereglenek a legkülönbözőbb fétiseknek hódolók.

A

partin már nem volt akkora újdonság a ruhák sokasága, hiszen, a Black Dream is rendelkezik immáron a legvagányabb és legizgalmasabb fétis cuccokkal, amelyekkel bármelyik berlini fétisben utazó szaküzlet rendelkezik. A Black Dream feltétlenül ajánlja ezt a built mindazoknak, akiket vonzanak a gumiruhás, bőrruhás vagy éppen katonának vagy skinheadnek

www.humenmagazin.com

öltözött legények. Ahogy ők fogalmaznak “Akiket bővebben érdekel a party, szívesen várunk egy kis élménybeszámolóra a Black Dream-be, és abban is segítünk, hogyan készítsd fel magad ha hasonló rendezvény részese szeretnél lenni.” Nézegessétek meg a fotókat és utána látogassatok el a Black Dream oldalára is.

www.blackdream.hu 55


Pride

[14/05]

GAY PRIDE

Spanyolország Főváros Madrid Terület 504 782 km² Népesség 46 millió fő Melegség legális

MASPALOMAS GAY PRIDE sort minden évben a Gran Canarí-án megrendezésre kerülő Maspalomas Gay Pride nyitja, amely idén MÁJUS 19–26. között várta a fesztiválozni vágyókat. Az egyhetes rendezvénysorozatra minden évben a világ számos pontjáról érkeznek az emberek, hogy részesei lehessenek egy igazán különleges, mediterrán pride eseménynek. A fesztivál fő helyszínének a Playa del Inglés városában található Yumbo Center adott ismét otthont, ahol számtalan buli és más kísérő rendezvény várta az érdeklődőket. A programok egy része ingyenesen volt látogatható, de több jelentős eseményre csak belépővel lehetett bejutni. gaypridemaspalomas.com

SPANYOLORSZÁGBAN A

GAY PRIDE SITGES arcelona városától mindös�sze 15 perc vonattal Sitges, a meleg faluként is emlegetett parányi település, amely az egyik legjelentősebb helyszín a meleg turizmus szempontjából. Európa elsőszámú Beach Pride-ja idén JÚNIUS 12–16. között kerül megrendezésre. Tavaly több, mint 40.000 ember vett részt az eseményen. Idén is mindennaposak lesznek beach party-k és pool party-k, péntek este pedig egy különleges eseményen vehetünk részt, ami a White Night nevet viseli. A falu ekkor fehérbe öltözik és egyfajta mega white party veszi kezdetét. A rendezvény zárónapján pedig a keményebb műfaj kedvelőit várják egy óriási fetish

B

Spanyolországot egyértelműen a világ egyik legelfogadóbb országaként tartják számon, hiszen teljes területén – beleértve összes tartományát és a szigeteket is – a melegség hétköznapi dolognak számít; a melegházasság és melegek gyermekvállalása is engedélyezett. Így az sem véletlen, hogy az ország bővelkedik a különböző Pride fesztiválokban: évente több eseményen is részt tudunk venni az ország különböző pontjain. 56

facebook.com/humenmagazin


[éjjel:nappal] night-ra a The Organic Dance Club-ba a Black Night Party keretein belül. Az igazán forró, mediterrán hangulatú Sitges Gay Pride rengeteg különlegességet is tartogat majd számunkra, a legnagyobb attrakciót pedig a nagyszínpad adja, ahol fellép többek között a Black Eyed Peas, de a Take That és Cher is tiszteletét teszi. www.gaysitgespride.com

PRIDE BARCELONA sitges-i pride után nem sokkal veszi kezdetét a katalán főváros egyik legfontosabb eseménye, a Pride Barcelona. A városban, ebben az időpontban 10 napon keresztül a kultúráé, a sporté és a szórakozásé a főszerep. Nem véletlen tehát, hogy Barcelona legnagyobb büszkesége az esemény, amely idén JÚNIUS 19-29. között kerül megrendezésre. Maga a rendezvénysorozat ugyan már 19-én kezdetét veszi, de a fő attrakciók az utolsó 3 napban, június 27–29. között zajlanak majd. A Pride Parade (felvonulás) szombat délután kezdődik. A menet a Parc de les Tres Xemeneies-tól indul és több kilométer hosszan, az Avinguda del Paral.lel sugárúton végigvonulva egészen a Plaça d’Espanya -ig tart. Az eseményt természetesen rengeteg buli és számos más esemény kíséri. pridebarcelona.org

A

JÚLIUS 2-6. között tartanak a spanyol fővárosban. A rendezvényt az Európai Pride Szervezők Szövetsége (EPOA) 2007-ben a történelem legjobb Europridejának nyilvánította. Hagyományosan a MADO nyitó ünnepsége a nemzetközi Gay Pride napon (július 2.) veszi kezdetét. Ettől kezdődően Chueca városrészben (meleg negyed) számtalan kulturális rendezvénnyel és koncertekkel várják az érdeklődőket. Az egyik, talán legérdekesebb esemény a Calle Pelayo futóverseny, amely abban tér el az átlagostól, hogy a kötelező távot magas sarkú cipőben kell teljesíteni. Július 3. és 5. között a Plaza de Callao lesz a színhelye a legjobb zenei rendezvényeknek, ahol több nemzetközi DJ és popsztár is fellép majd. A legnagyobb záróesemény pedig Mr. Gay Spain megválasztása lesz a MADO keretében. madridorgullo.com

Amennyiben idén nyáron Spanyolországot választjátok úti célul, a programkínálatot tekintve sem fogjátok megbánni. Bármelyik Gay Pride-ra is látogattok el, a felejthetetlen élmények garantáltak. Mi megpróbálunk a legtöbb eseményről képes beszámolóval készülni – keressétek a Humen Magazint és látogassátok weboldalunkat is.

MADRID ORGULLO urópa legnagyobb és legjelentősebb Pride-ja kétségkívül idén is a madridi lesz, amely

E

Zsoltee

RSZÁG O L O Y N A i SP bb városa rű

legnépsze

10 ÉWVizEz SAir

magyar ág légitársas dszerinti menetren ők is elérhet járataival

BARCELO

NA

D I R D A M A G A L A M PALMA DE

CA R O L L A M s Madrid rcelona é ire a B , s e g it S eseménye Gay Pride lni és a gyet fogla z repülője s d tu n lo olda s.comtsz .wizztour a a www edvező áron találh k ig d is e t p s á n száll oldalo yed mellé repülőjeg

ir.com

za www.wiz


Proud Hungary

[14/05]

Name: João Age: 22 Nationality: Brazilian : What made you come to Budapest? João: I’m a university student from Minas Gerais state, in Brazil. I applied for an undergraduate scholarship that the y ar ng Hu Brazilian government a s ha grants students of different fields. ich wh , in Europe I’m an architecture g lin makes trave student currently around Europe attending classes at easier. the Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem – BME („Budapest University of Technology and Economics”). : How long are you here for? I arrived in January and I’ll be here hopefully until August 2015. : Why Budapest? J: Well, obviously I had to go somewhere with courses in a language I speak. As I know English, I had the possibility to pick any English-speaking country like Canada, the United States, Australia or England. However, Hungary was one of the few countries that provided courses in either Hungarian or English. Since I’m very interested in European architecture, and Hungary is in the heart of Europe, I decided to come to Budapest.

great location

[1] Also, Budapest is considered one of the most amazing cities in the world. Hungary has a great location in Europe, which makes traveling around Europe easier. [1] Also, Budapest is

58

facebook.com/humenmagazin


[night&day] considered one of the most beautiful. I think „magyar amazing cities in the world. fiúk” (Hungarian guys) are : What are your super handsome and sexy. impressions of Budapest? : How does our gay J: At first, I was like, what’s scene compare to what you wrong with this language. have in Brazil? It has really J: The gay long words community [2] Finally, the public and weird is in a very transportation in the vowels and peculiar city is flawless. Buses, consonants position in trams, subways are like gy, Brazil. We super punctual... ty, ly, etc. are a Catholic The scholarship only offers country and the population is a lousy 5-week Hungarian very religious, which makes course, but even there I was them rather conservative. defeated by phrases like However, the country is „Kérem vigyázzanak, az ajtók incredibly big and the zárodnak!” (Stand clear of the gay community grows by closing doors). The winter is the minute, and with that, ridiculously cold. I’ve never the acceptance of gay experienced -8 degrees people is growing as well. I Celsius in my life. However, understand I love the cold weather and that the [3] Some friends of I really enjoy a „forralt bor” situation in mine who live in either (mulled wine). The cuisine Hungary is Debrecen, Miskolc or is also a little different. In quite different Pécs are living in total Brazil, we eat much more and alarming. boredom and often beef, but of course we also Gay people travel to Budapest to like pork and chicken, so have fewer catch at least some Hungarian cuisine is no great rights, the buzz shock after all. Additionally, extreme living cost in the city is way right party has a very strong cheaper than in Brazil. I presence in the country’s mean stuff like clothing, politics, and its sympathizers restaurants, clubs and pubs are rather aggressive (although a student movie towards gay people. Gay ticket is more expensive nightlife is also different than in Brazil). [2]Finally, the in Brazil, although I guess public transportation in the it also depends on where city is flawless. Buses, trams, you live. In Budapest, I find subways are super punctual things to do every day. and night buses and the However, the gay scene trams 4 and 6 can save lives only starts from Thursday. when the party is over. [3] Some friends of mine : What’s your who live in either Debrecen, impression of Hungarian Miskolc or Pécs are living boys? in total boredom and often J: Unlike in Brazil, which is travel to Budapest to catch a mixture of cultures and at least some buzz. In Brazil, races, in Hungary people big cities have a non-stop look much more alike. nightlife, but small towns However, this does not mean also suffer from the boredom Gabriel that Hungarians are less syndrome.

www.humenmagazin.com

: Where was the craziest place you had sex in Budapest? J: I met a guy in a club and he took me to this secret ruin near Margaret Bridge. It was both exciting and outrageous to have sex in the open air (laughs). : Have your ever suffered or felt any prejudice in Budapest? J: Not me in particular, but some Brazilian friends of mine were attacked by a group of guys while returning home from a party. I’ve also heard stories about gay guys being kicked out from straight pubs for kissing other guys.

59


Proud Hungary

[14/05]

SUMMERTIME CRAZINESS City park (“Városliget”), Heroes’ Square (“Hősök tere”) A public park near the centre of Budapest, Városliget is really an entire neighbourhood. This rapidly developing area includes museums, historical venues, the city’s zoo, and even a thermal bath! Its entrance can be easily recognized by the breath-taking Hősök tere (“Heroes’ Square”), one of Hungary’s World Heritage sites. The square is a known home for demonstrations, parades, topless board- and roller-skaters and hordes of crazy tourists. In the back of the square lies the iconic statue complex that features fourteen statues of important Hungarian historic national leaders from the year 1000 to 1848. Another sight worth visiting is Vajdahunyad vára, a replica of the Hunyad Castle in former Transylvania, presentday Romania. It displays different architectural styles like Romanesque, Gothic, Renaissance and Baroque. The castle was built between 1896 and 1908 as part of a Millennial Exhibition, celebrating the 1000-year-anniversary of the arrival of the Magyar tribes. In the courtyard, you can find the statue of Anonymous, the representation of a 12th century writer whose true identity continues to remain unknown.

60

What is known is that he was a notary of a 12th century Hungarian king, and wrote the chronicle Gesta Hungarorum (“Deeds of the Hungarians”). What visitors really like to do is take a picture holding his metallic pen, which urban legend says endows one with immense mystic knowledge. If you are very desperate, you may even sit into his lap, hoping for some mysterious miracle.

Budapest Art Museums Standing right next to Hősök tere two museums face each other. The Szépművészeti Múzeum (“Museum of Fine Arts”) is known for its permanent Egyptian and Antique collections, Old sculpture and Old painter Galleries, and other modern and graphics collections. On the other hand, the Műcsarnok (“Kunsthalle”) is a contemporary art museum, manly hosting temporary art exhibitions. Széchenyi-gyógyfürdő (“Széchenyi Medicinal Bath”) and the Budapest Zoo A little further ahead lies the largest medicinal bath in Europe. Széchenyi-gyógyfürdő was constructed in the NeoBaroque style in 1913 and is well known for two different occasions. The late-morning-early-afternoon catwalk

of speedo-wearing senior citizens is only witnessed by the innocent flocks of tourists who come here looking for a bathhouse game of chess. The night parties on the other hand, are where hot foreigners and local youngsters come looking for some sexual wet healing. Try to avoid swallowing any medicinal water. You might get more than you were looking for! Back to dry land, the Budapest Zoo is located behind Heroes square. It’s the oldest zoo park in Hungary (1866). It’s super large, and just recently got even larger, when the animals took control of what used to be the territory of the Budapest Amusement Park. The refurbished Glasshouse is also worth seeing – they even have crocodiles roaming around (sort of).

Margitsziget (“Margaret Island”) This 2.5-kilometer long floating park is one of the hottest spots for health-crazies, nature-lovers and leisuretribes. The first inhabitants of Margitsziget lived in the 12th century and were mainly using it for religious purposes. Ruins of Franciscan, Premonstratensian, Dominican churches rest on the island, which was

facebook.com/humenmagazin


[night&day] List of places: Action Bar – One of the busiest darkroom cellars in Budapest. Every Friday striptease and live sex shows, while on Saturdays the so-called “oral academy” may turn you into the show’s main star (when things rather interactive) Patronized by a mixed public, the bar opens every day from 9pm to 4am. (V. Magyar utca 42., near Kalvin tér metro4 or 49-47 tram stations, www.action.gay.hu admission free, minimum mandatory bar consumption Ft 1,000).

finally declared a public garden in the 1900s. Nowadays, Margitsziget offers an openair theatre, a thermal bath/ water park, clubs, pubs, a jogging track that is easily the world’s most scenic, and even a mini petting zoo. On summer nights, there are a number of open-air gay parties happening around the south part of the island (near Margaret Bridge entrance). Before leaving for home, lonely boys go for a walk around the park looking for busy bushes.

Alterego Bar & Lounge – A trendy club that serves as the mother ship of well-dressed gay men and their friends. The dark-but-stylish cellar has a dance floor and three bars. The club is famous for their Saturday drag shows, followed by either a house DJ or other guests. Opens every Friday and Saturday from 10pm to 6am (enforced face and dressed control). (VI. Dessewffy utca 33, near Oktogon 4-6 tram stop or Metro1, www.alteregoclub.hu. Ft 1,000 before midnight, FT 1,500 after midnight, free admission after 3am)

Andrassy út (“Andrassy Avenue”) The Hungarian equivalent of the Parisian Champs-Élysées, the avenue was recognized a World Heritage Site in 2002. It is an iconic boulevard dating back to 1872, connecting the heart of the city (Deák Ferenc square) to the monumental Heroes square (Városliget). En route, you may find everything you need for a pleasant stroll, including high fashion brands, an Opera House, museums and a handful of great restaurants, cafés, pastry shops and pubs. The sights during your walk will feature Neo-renaissance mansions and townhouses displaying fine interiors and facades. Ideal for any occasion, be that a romantic afternoon, a happy hour, an evening at the Opera or just plain sightseeing.

www.humenmagazin.com

Capella Café – This venue is the oldest gay bar in Budapest. However, the years turned the place into a lottery. Some nights, you might meet interesting people to hang out with, while in others, you might end up around miserable unfortunate souls watching a cabaret-like drag show. So go at your own risk. (V. Belgrád rakpart 23, near Elizabeth Bridge, Ferenciek tere metro3 station)

Gabriel

Club Underground – This cavernous basement is gay alternative women’s favorite spot on Friday and Saturday nights. With two dance floors and an additional small karaoke room, a mixed crowd enjoy drag shows and the club’s house DJ. During the week, the place serves as a restaurant. (VI. Teréz körút 30, near Astoria metro station, www.clubunderground.hu

admission free, minimum mandatory bar consumption Fridays Ft 1,000 and Saturdays Ft 2,000).

CoXx Men’s Club – Under this small neat netcafe disguise, lies a 400 meters square beacon of pure testosterone. This cellar of pleasure has three full bars and a labyrinth fully equipped with cages, slings, cabins, glory holes, wet rooms and even a car. Look up for theme parties like military, gang-ban along others. Opens every day from 9pm to 4am, Fridays and Saturdays until 5am (VII. Dohány utca 38, www. coxx.hu admission free, minimum mandatory bar consumption Ft 1,000)

Madrid Café & Bar – This cozy pub is located in the heart of Pest and has great karaoke parties. The tall gallery room enhances the acoustics, making you feel like the next Magyar superstar. The list of song provided by the enthusiastic karaoke crew of SongBird (www.song-bird.hu) is wide and current. This is a good gig for gay men not looking to party hard or seeking to have a few drinks before clubbing. Karaoke nights on Sundays, Wednesdays and Fridays from 10pm to 2am. (V. Semmelweis u. 17, near Astoria Metro2 station, www.madridcafebar. com free admission) Why Not? Café and Bar – This friendly gay pub near Liberty’s bridge (“Szabadság híd)” is the perfect spot to chill after a busy day, or to just grab a drink before clubbing. Recently refurbished, the pub is also famous for its karaoke night madness that happens on Tuesdays and Saturdays from 10pm. (V. Belgrád rakpart 3-4, near metro4 station Fővam tér or trams 49 and 47, www.whynotcafe.hu free admission) In this issue, you may find a full English program regarding coming events or parties happening this month. The list of programs can be found on the end of the magazine.

61


Menetrend

[14/05]

05.30 FRI / P 22 .HÉT AlterEgo Poptimistic – The New Pop Party Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Dark and Naked Party @ 22:00 05.31 SAT / SZ AlterEgo The Real Humen Party @ AlterEgo Fellép: Gájer Bálint Glam Prémium Meggylikőr kóstoló az első 200 vendég részére! CoXx Men’s Bar Gang Bang Party Magnum Szauna Happy Hour (21:00 - 23:00) - Egyet fizetsz, kettőt kapsz akció minden italra Why Not? Café and Bar Karaoke 06.01 SUN / V CoXx Men’s Bar Sunday nude sex party - Arrivals only 17 h - 18 h Fuck the rest party - 22 h - 04 h Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna After Party - Hajnali 3 órától reggel 10-ig csak 990 Ft a belépő 06.03 TUE / K 23. HÉT Magnum Szauna 3140 Jump Street - 1700 Ft-os kedvezményes belépő a 31-40 év között Why Not? Café and Bar Karaoke 06.04 WED / SZE Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Közönség nap - 1700 Ftos kedvezményes belépő mindenkinek

62

06.05 THU / CS Magnum Szauna Two for one - Minden teljes áru belépő két napig érvényes

06.12 THU / CS Magnum Szauna Two for one - Minden teljes áru belépő két napig érvényes

06.06 FRI / P AlterEgo Summer Retro Party Vol.1 - Best Of 80’s 90’s & 00’s Summer Hits Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Dark and Naked Party @ 22:00

06.13 FRI / P AlterEgo Angel Classic Dance Night - Friday The 13th Edition Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Dark and Naked Party @ 22:00

06.07 SAT / SZ AlterEgo LovEgo Party CoXx Men’s Bar Sports and Sneakers Night Magnum Szauna Happy Hour (21:00 - 23:00) - Egyet fizetsz, kettőt kapsz akció minden italra Why Not? Café and Bar Karaoke Toldi Klub Hello // She is Madonna 06.08 SUN / V Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna After Party - Hajnali 3 órától reggel 10-ig csak 990 Ft a belépő 06.10 TUE / K 24.HÉT Magnum Szauna 3140 Jump Street - 1700 Ft-os kedvezményes belépő a 31-40 év között Why Not? Café and Bar Karaoke 06.11 WED / SZE Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Közönség nap - 1700 Ft-os kedvezményes belépő mindenkinek

06.14 SAT / SZ AlterEgo LovEgo Party CoXx Men’s Bar Military Cruising Night Magnum Szauna Happy Hour (21:00 - 23:00) - Egyet fizetsz, kettőt kapsz akció minden italra Why Not? Café and Bar Karaoke 06.15 SUN / V Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna After Party - Hajnali 3 órától reggel 10-ig csak 990 Ft a belépő 06.17 TUE / K 25.H ÉT Magnum Szauna 3140 Jump Street - 1700 Ft-os kedvezményes belépő a 31-40 év között Why Not? Café and Bar Karaoke 06.18 WED / SZE Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Közönség nap - 1700 Ft-os kedvezményes belépő mindenkinek 06.19 THU / CS Magnum Szauna Two for one - Minden teljes áru belépő két napig érvényes

facebook.com/humenmagazin


[éjjel:nappal] 06.20 FRI / P AlterEgo Lady Dömper 50. születésnapi party Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Dark and Naked Party @ 22:00 06.21 SAT / SZ AlterEgo LovEgo Party PRLMNT Garcons // Studio 54 CoXx Men’s Bar Bear - Muscle Party Madrid Café & Bar Karaoke Why Not? Café and Bar Karaoke 06.22 SUN / V Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna After Party - Hajnali 3 órától reggel 10-ig csak 990 Ft a belépő

06.24 TUE / K 26.H ÉT Magnum Szauna 3140 Jump Street - 1700 Ft-os kedvezményes belépő a 31-40 év között Why Not? Café and Bar Karaoke 06.25 WED / SZE Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Közönség nap - 1700 Ft-os kedvezményes belépő mindenkinek 06.26 THU / CS Magnum Szauna Two for one - Minden teljes áru belépő két napig érvényes 06.27 FRI / P AlterEgo Ego POP Party Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Dark and Naked Party @ 22:00

06.28 SAT / SZ AlterEgo The Real Humen Party @ AlterEgo A részletekért látogass el Facebook oldalunkra (facebook.com/ humenmagazin) CoXx Men’s Bar Sucker Night Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna Happy Hour (21:00 - 23:00) Egyet fizetsz, kettőt kapsz akció minden italra Toldi Klub Hello! - // Britney in the zone Why Not? Café and Bar Karaoke 06.29 SUN / V CoXx Men’s Bar Sunday nude sex party Arrivals only 17 h - 18h Fuck the rest party - 22 h - 04 h Madrid Café & Bar Karaoke Magnum Szauna After Party - Hajnali 3 órától reggel 10-ig csak 990 Ft a belépő

A sikeres vakációk szakértője

M a rsa A la m már közvetle n j á ra t t a l i s ! ww MKEH: U-000834

w.kar tagotou r

s.hu


18 órától Töltsd a Múzeumok Éjszakáját a Ludwigban! Kor t ár s m ű vé s ze t i prog r amok | Zene | Tánc | Színház Különleges tárlatvezetések | Műhelyfoglalkozások

Dorothy ’s Legs M Ü P A

j a z z

Imre Kiss live act

l o u n g e

é l ő

Marge

k o n c e r t e k k e l

Novák Péter és Szabó Győző improvizációs színháza B i c z ó k

A n n a

é s

M e s z e r i c s

A n d r á s

D i a v e t í t é s f e l n ő t t e k n e k M é s z á r o s B é l á v a l (K a t o n a J ó z s e f S z í n h á z )

H o d w o r k s

Nelson Reguera és Bukta Gergő

Marie Chouinard (CAN) szólóperformansza Dányi

Vik tória,

L a k a t o s

Molnár

M á r k

C saba

és

Por teleki

Áron

...és sokan mások

J e g y e k j ú n i u s 1 4 -t ő l a M ú z e u m p é n z t á r á b a n . A z els ő 100 elővé telben jeg ye t vás ár ló közöt t 10 –10 db é r t é ke s k a t a l ó g u s t é s é ve s m ú ze u m i b e l é p ő t s o r s o l u n k k i !


THE TEXAN

A TÖKÉLETES SZÜLINAPI HELYSZÍNT KERESED? CÉGES RENDEZVÉNYRE KÉSZÜLSZ? BEÜLNÉL EGY JÓ STEAKRE ÉS EGY KOKTÉLRA MUNKA UTÁN A BARÁTOKKAL? ÚGY AKAROD ÉREZNI MAGAD, MINT EGY ROCKSZTÁR? MINDEZT ÉS JÓVAL TÖBBET MEGKAPSZ A HARD ROCKBAN! NE MARADJ KI A BULIBÓL, FOGLALD LE A KÖVETKEZŐ RENDEZVÉNYED HELYSZÍNÉT MÁR MOST! RENDEZVÉNYEK FOGLALÁSA: +36 30 572 4011 budapest@hardrockcafebudapest.com

BUDAPEST | VÖRÖSMARTY TÉR +36 30 572 4011 HARDROCK.COM /BUDAPEST JOIN HARDROCKREWARDS.COM

FACEBOOK.COM /HARDROCKCAFEBUDAPEST

#HARDROCK

©2014 Hard Rock Cafe International (USA), Inc. All rights reserved.

Humen Magazin 2014 5. szám  

HUMEN MAGAZIN 2014 II. évfolyam 5. szám

Humen Magazin 2014 5. szám  

HUMEN MAGAZIN 2014 II. évfolyam 5. szám

Advertisement