Page 1


• írtét és összeállítottét: HARGITAI GYÖRGY ©

H Az ételeket készítették: HARGITAI GYÖRGY ÉS HUNYADDOBRAI CSABA

B Fotó: LEFOTO STÚDIÓ © H A kötetet tervezte: PRINCZ MIHÁLY ©

A könyv megjelenését támogatta az Agrana Magyarország Értékesítési Kft., UKOR

forgalmazója.

ISBN 963 9265 20 3 Kiadja a Könyvkuckó Kiadó Kiadásért felel a Kiadó igazgatója Nyomdai előkészítés: P&.K STÚDIÓ Nyomdai munka: PÁTRIA Nyomda Rt. Felelős vezető: Füleki Lajos elnök-vezérigazgató


í

^

LJ

LJ

_

iaitíilÉ!_

II

H

H

B

L

H Í M

Kereső

%

Barackos csillag

4

Bejgli háziasán

6

Borzas szilváslepény

8

Csudafinom csokoládétorta

10

Dióalagút

12

Dióhabos pite

14

Farsangi fánk

16

Flódnitorta

18

Gárdonyi darafelfújt

20

Indiáner

22

Kapros túrós lepény

24

Kelt ostoros rétes

26

Kókuszgolyó és kókuszos kocka

28

Kókuszkrémtorta

30

Málnás rétes

32

Márványos kuglóf

34

Meggyes kevert

36

Meggyes pite

38

Mesés gyümölcskenyér

39

Mézpuding mézes almaraguval

40

Moszkauer

42

Múzlitorta

43

Narancsos túrótorta

44

Papagáj-torta

46

Rakott palacsinta

47

Rétesek

48

Rétestorta

50

,,4p& . : " f ill§

Sakk-matt szelet

52

1 | | m^

Somlói galuska

54

Szilvásgombóc

56

Tiroli rétes

58

Túrófánk borhabbal

60

Zserbó

62

•K,y V'..

Pf "; f 0 • •

V,

V

*.

- >~ - ' MM V:r-

m


^ ^ ^ i g ] g i @ g i ^ g i ^ i B ^ @ g i @ i ^ i ^ i ^ i a p i ^ i ^ B g i a ^ g r -

aracik

csilla

megsüti, biztos lehet benne, ha nem is a csillagokig, de az egekig dicsérik majd. A tésztát hűtőszekrényben, esetleg szoba­ hőmérsékleten felengedjük. Közben a ba­ (6 D A R A B H O Z ) rackokat meghámozzuk, majd félbevágva kima­ 1 csomag (50 dkg) fagyasztott gozzuk. Ha befőttből készítjük, a gyümölcsöt vajas leveles tészta jól lecsöpögtetjük. 3 lehetőleg magbaváló őszibarack (befőtt is lehet) 5 dkg darált dióbél A diót, a cukrot és a lekvárt összekeverjük, a barackok üregébe púpozzuk. 5 dkg Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapra 5 dkg sárgabaracklekvár fektetjük, kissé a tetejét is behintjük liszt­ A TÉSZTA LEKENESEHEZ: tel, majd 24x36 centis téglalappá nyújtjuk. Kés­ 1 tojás sel vagy derelyevágóval 12x12 centis négyzetek­ A TÉSZTA NYÚJTÁSÁHOZ: re vágjuk. Mindegyik közepére, a töltelékkel le­ felé egy-egy barackot borítunk. A tészta csücs­ egy kevés finomliszt keit a közepe felé, egészen a barackig bevágjuk, felvert tojással lekenjük, majd minden másodi­ ELKÉSZÍTÉSI IDŐ kat a gyümölcsre hajtjuk, így lesz csillag alakú. Hl 40 perc + amíg a tészta felenged Egymás mellé tepsire rakjuk - bármit is E G Y SÜTEMÉNY süssünk vajas tésztából, a tepsit nem kell kivajazni, mert a tészta elég zsíros - , tojással a Hl 2299 kJ/550 kcal tetejüket is lekenjük, végül előmelegített sütő­ ben, nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütő­ N E H É Z S É G I FOKA ben 200 °C) nem egészen 20 perc alatt megsüt­ Hl könnyű jük. Tálaláskor a süteményt forró baracklekvár­ ral is körbekenhetjük és porcukorral is megszór­ ÁRA hatjuk. Őszibarack helyett szép sárgabarackból H olcsó vagy nektarinból is készíthetjük. HOZZÁVALÓK

ELTARTHATÓ

IBI letakarva, hűtőszekrény­ ben 2 napig eláll, de frissen a legjobb. Hl Barackbefőttből egész év­ ben, friss gyümölcsből június közepétől augusztus közepéig készíthetjük. Fontos azonban, hogy igazán magbaváló barack csak július közepétől kapható.

<T> ÉDESSÉGEK

•'•••• v-^'.

m::h

p-

r

A


x

X M

-liMfii

•\

" v i . : , ^ ^ . - . - .


g|@|g|BllBBBIl|g|l]BlSgiaillHlllll|g|llBlg|llg|g|ll

ejgli háziasam Voltam már bejgli sütő versenyen, de megvallom, még mindig a mamám receptje viszi a pálmát. Aki nem hiszi, süsse meg! HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

3 dkg élesztő, 0,5 dl tej 3 kiskanál Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor 50-50 dkg finom- és rétesliszt 50 dkg margarin 50 dkg Koronás porcukor 6 tojássárgája, 0,5 dl rum 2 evőkanál tejföl 1 citrom reszelt héja 1 csapott evőkanál só A TÉSZTA NYÚJTÁSÁHOZ:

kb. 15 dkg finomliszt A TÖLTELÉKEKHEZ:

40-40 dkg darált dió és mák 40 dkg Koronás porcukor 24 dkg mazsola 2-3 citrom reszelt héja 2 csomag vaníliás cukor kb. 1 dl rum, 1-1,5 dl tej A TEPSI KIKENÉSÉHEZ:

2-3 dkg vaj A TÉSZTA LEKENÉSÉHEZ:

4 tojássárgája ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

Hl 2 óra + pihentetés

A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük ezalatt felfut. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Utána az élesztővel, a tojássárgá­ jával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéj­ jal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készít­ jük el, a különbség csak annyi hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt le­ takarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sü­ tés előtt 1-2 napra áztassuk rumba, így még za­ matosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rum­ mal együtt használható a diótöltelékhez.) Másnap a tésztát 4 egyenlő részre oszt­ juk, és meglisztezett gyúrólapon egyen­ ként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. 2 tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Utána újból lekenjük 2 to­ jássárgájával.

K É T SZELET

Hl 1576 kJ/377kcal N E H É Z S É G I FOKA

fii közepesen nehéz ELTARTHATÓ

Villával megszurkáljuk, előmelegített sü­ tőben, közepes lánggal (180 °C; légkeve­ réses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával leta­ karjuk. Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő.

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 2-3 hétig eláll.

ÉDESSÉGEK


irftetajr .

â&#x20AC;˘f*^ *

%

^


IMI

ofza;

Iral

IMI

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

ziivai epeny

Cftx& ^z borzolhatja fel a kedélyeket, ha valakinek nem jut ebből a gazdagon gyümölcsös finomságból. HOZZÁVALÓK ( 1 NAGY T E P S I SÜTEMÉNYHEZ) A KELT

TÉSZTÁHOZ:

3 dkg élesztő 1,5 dl tej 5 dkg Koronás porcukor 40 dkg finomliszt 2 tojás csipetnyi só 5 dkg vaj A TÖLTELÉKHEZ:

2 kg szilva 2 evőkanál Koronás Aranybarna cukor 1 mokkáskanál őrölt fahéj AZ OMLÓS T É S Z T Á H O Z :

15 dkg finomliszt 10 dkg vaj 5 dkg Koronás porcukor A TEPSI KIKENÉSÉHEZ:

vaj ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 2 óra EGY

SZELET

H 799 kJ/'191 kcal N E H É Z S É G I FOKA

IMI közepesen nehéz ÁRA

Az élesztőt a langyos tejben, csipetnyi cu­ korral 10 percre félretesszük, vagyis föl­ futtatjuk. A lisztet átszitáljuk, és a maradék cu­ korral, a tojásokkal meg az élesztővel, enyhén megsózva, addig dagasztjuk, amíg az edény fa­ lától el nem válik; ez körülbelül 5 perc. Közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és langyos helyen 30 per­ cig kelesztjük. A szilvát megmossuk, jól lecsöpögtetjük, majd félbevágjuk és kimagozzuk. Utána a megfelezett gyümölcsöt középen behasítjuk, mintha elnegyedelnénk, de nem vágjuk végig, csak kissé kihajtjuk. Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, és egyenletesen kivajazott nagy tepsibe simítjuk. A szilvadarabokat kissé állítva rárakjuk úgy, hogy a sorok félig takarják egymást, mert csak így fér rá az összes gyümölcs. A tész­ tát langyos helyen további 20 percig kelesztjük. Az omlós tésztához valókat összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz reszelni. A töltelékhez a cukrot a fahéjjal összeke­ verjük és a szilvára szórjuk. Az omlós tész­ tát nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeljük, vé­ gül a lepényt előmelegített sütőben, a közepes­ nél kicsit erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 32-35 percig sütjük. Ha ki­ hűlt, 24 szeletre vágjuk.

H közepesen drága ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 4 napig eláll. H Egész évben készíthető.

ÉDESSÉGEK


' *s


liliilillllii"

lilIIilIilSiií

suKDiaiinoműL cs

K

acüe toria

Egy fogyókúrás klubból kaptuk a receptet. Azért szabadultak meg tőle, mert ez a sütemény túl nagy kísértést jelentett. HOZZÁVALÓK (ÍOSZELETHEZ) A TÉSZTÁHOZ:

12 dkg vaj 4 dkg Koronás porcukor késhegynyi só 6 tojás 13 dkg étcsokoládé 13 dkg finomliszt 18 dkg Koronás Finom krisztályszemcsélyű minőségi kristálycukor A KRÉMHEZ:

23 dkg vaj 13 dkg cukrozatlan kakaópor 20 dkg Koronás porcukor fél vaníliarúd 3 dl tejszín

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 2 óra + amíg kihűl

A tésztához való vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Megsózzuk, azután egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A csokoládét felolvasztjuk (a legegyszerűbb vízgőzre téve), az előzőekbe keverjük a liszttel együtt. A tojásfehérjét felver­ jük, majd apránként hozzászórjuk a kristálycuk­ rot is, így verjük kemény habbá. Az egyharma­ dát a csokoládés masszához keverjük, a többit pedig óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. Egy 22 centi átmérőjű tortaformát sütőpapírral ki­ bélelünk - ha nincs alja, akkor sütőpapírral bé­ lelt tepsire tesszük - és a masszát beleöntjük, el­ simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes láng­ gal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 50 percig sütjük. Ha a teteje közben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. A formában hagyjuk kihűlni. A krémhez a vajat kikeverjük, majd a elő­ ször a kakaóport, azután a porcukrot is be­ ledolgozzuk. A vaníliarúd belsejét kikaparva hozzáadjuk, és beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.

E G Y SZELET

H 2868 kJ/686 kcal N E H É Z S É G I FOKA

BH közepesen nehéz ÁRA

Hl közepesen drága ELTARTHATÓ

UH letakarva, hűtőszek­ rényben 4 napig eláll.

A tésztát recés fogú késsel lapjában 4 rész­ re vágjuk, és a krém kétharmadával meg­ töltve egymásra fektetjük (minden lapra úgy 2 evőkanálnyi töltelék jut, amit szépen elkenünk). A maradék krémet az oldalára és a tetejére 1 kenjük. A torta tetejét vízbe mártott evő­ kanállal cifrázzuk úgy, hogy kis „hullámokat" nyomkodunk bele. Letakarva kis időre behűtjük, hogy szeletelni lehessen, amit forró vízbe mártott késsel a legkönnyebb.

EJ Egész évben süthető.

<s> ÉDESSÉGEK


%»#

« "N*

I* •


j

~g|g|g|[llg|g|g|^jg|[llP|gl@^|llHLPLH|gg[llll|g|^@I

ni í

1

Senkit sem viszünk be az alagútba, ez a recept is többszörösen kipróbált. HOZZÁVALÓK (KB. 20

SZELETHEZ)

A TÉSZTÁHOZ:

4 tojás 8 dkg Koronás Finom kristályszemcsélyíí minőségi kristálycukor 6 dkg finomliszt 6 dkg darált dió A TÖLTELÉKHEZ:

15 dkg dióbél 4 dl tej 2 tojás 1 csomag (4 dkg) főzni való vaníliás pudingpor 14 dkg Koronás Finom kristályszemcsélyü minőségi kristálycukor 0,3 dl rum 4 dl tejszín 2 dkg zselatinpor A TETEJÉRE:

A tésztához a tojások sárgáját a cukor egy­ harmadával fehéredésig keverjük. A tojás­ fehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a ma­ radék cukrot is hozzáadjuk. A lisztet meg a da­ rált diót összekeverjük. A kétféle tojásos maszszát lazán egymásba forgatjuk, közben aprán­ ként a lisztes diót is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és előmelegített sü­ tőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűlt, levágunk belőle egy akkora csíkot, amekkorát egy őzgerincforma tete­ jére fektetünk majd, a maradékot pedig akkorá­ ra szabjuk, hogy a formát pontosan kibélelhes­ sük vele. Az őzgerincformába alufóliát simí­ tunk, a tésztát belefektetjük. A töltelékhez a di­ ót megpirítjuk, mert így jobban érvényesül az íze, utána ledaráljuk. A tejet a tojásokkal, a pu­ dingporral meg a cukorral simára keverjük, sű­ rű krémmé főzzük, a tűzről lehúzzuk, és hozzá­ adjuk a diót. A rummal ízesítjük, hűlni hagyjuk.

tejszínhab ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

I I 1 óra 40 pere E G Y SZELET

M 945 kJ/226 kcal N E H É Z S É G I FOKA

1H közepesen nehéz ÁRA

I I közepesen drága

A tejszínt habbá verjük. A zselatint 1 deci hideg vízbe áztatjuk, majd addig melegít­ jük, amíg föloldódik. A tejszínhabot a diókrémbe forgatjuk, a zselatint belecsorgatjuk. 2-3 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit a tésztával bélelt formába simítjuk, a félretett diós piskótát a te­ tejére fektetjük, és hűtőszekrényben kb. fél órán át dermesztjük. Tálalás előtt a dióalagutat desz­ kára borítjuk, a félretett krémmel körbekenjük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük; de rakhatunk rá félig csokoládéba mártott diógerezdeket is.

ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 4 napig eláll. El Egész évben süthető.

ÉDESSÉGEK


m M n i.i.i. i l i i

11

loiaalD)

i m M

m-M'M

i i i

ií iice

Békebeli, amolyan nagymama féle sütemény kávé- vagy teaszünet idejére; no és persze bármikorra. HOZZÁVALÓK (28

SZELETHEZ)

A TÉSZTÁHOZ:

25 dkg finomliszt 16 dkg szobameleg 5 dkg Koronás poreukor 5 tojássárgája fél csomag sütőpor A TEPSI K I K E N É S É H E Z :

3 dkg vaj I púpozott evőkanál finomliszt A TÖLTÉSHEZ:

15 dkg szilva- vagy sárgabaracklekvár A TETEJÉRE:

5 tojásfehérje 20 dkg Koronás Finom kristályszemcsélyű minőségi kristálycukor 20 dkg darált dió ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

Hl 7 óra 20 perc

A tésztához valókat összegyúrjuk (jó ha a sütőport előre összekeverjük a liszttel, így oszlik el a tésztában a legjobban), letakarva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük. S

Utána enyhén meglisztezett gyúrólapon 25x32 centis, lappá nyújtjuk.

a

Vékonyan kivajazott, belisztezett tepsibe fektetjük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát a nyújtófa köré tekerjük, és innen hen­ gergetjük le a tepsibe. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165°C) 15-18 perc alatt elősütjük. Amikor kis­ sé kihűlt, a lekvárral egyenletesen megkenjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vé­ gefelé apránként a cukrot is hozzáadjuk, majd a darált diót is beleforgatjuk. A lekvárral megkent tésztára simítjuk, a tetejét habkártyá­ val vagy villával megcifrázzuk. A sütőbe vissza­ toljuk, a lángot 25 °C-kal csökkentjük, és a sü­ teményt még kb. 20 percig sütjük, pontosab­ ban a tetejét szárítjuk. Ha kihűlt, forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk. Darált dió he­ lyett mandulával vagy mogyoróval is készülhet.

4

E G Y SZELET

H 786 kJ/188 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H könnyű ÁRA

Hl közepesen drága ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 3-4 napig eláll. I I Egész évben süthető.

ÉDESSÉGEK

T


W~

B M B M Wm

iv:i;í:ii;^fl

:S M 'm""M"M M H Mf H

Farsangi

ían

&

Ha kosztosaink körében osztatlan sikerre vágyunk, véletlen se várjunk a fánkok sütésével farsangig. HOZZÁVALÓK (KB. 20

DARABHOZ)

60 dkg finomliszt 3,5 dkg élesztő kb. 3,5 dl langyos tej 4 csapott evőkanál Koronás Finom kristályszemcsélyű minőségi kristálycukor 0,5 dl rum, 4 tojássárgája 1 mokkáskanál só 1 citrom (vagy narancs) reszelt héja 7 dkg vaj A SZAGGATÁSHOZ ÉS A S Ü T É S H E Z :

1

A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt kb. 1 deci langyos tejbe morzsoljuk. Utána 4 evőka­ nálnyi lisztet meg 1 kis kanálnyi cukrot hozzá­ adva kovászt készítünk és kb. 15 percig érleljük. Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk és a ma­ radék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük és a to­ jások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt citrom­ héjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Egy fakanállal keverve először a maradék langyos te­ jet, majd apránként az olvasztott vajat is bele­ dolgozzuk. 6-8 percnyi dagasztás után hólya­ gos, lágy tésztát kell kapnunk. Ezt konyharuhá­ val letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk és enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk.

olaj A TETEJÉRE:

2-3 evőkanál vaníliás porcukor

Egyenletesen másfél ujjnyi vastagra lapít­ juk, majd 8 centi átmérőjű, olajba mártott pogácsa-, illetve fánkszaggatóval leszúrjuk.

A TÁLALÁSHOZ:

30 dkg harackíz 0,3 dl barackpálinka ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 50 perc + kelesztés E G Y FÁNK (LEKVÁRRAL)

H 1129 kJ/270 kcal N E H É Z S É G I FOKA

ÁRA

H olcsó ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 2 napig eláll.

A fánkokat belisztezett gyúródeszkára so­ rakoztatjuk és langyos helyen 25-30 per­ cig kelesztjük. Végül az egyik oldalukat köze­ pén kissé benyomkodjuk - ez kerül alulra - , majd közepesen forró olajba rakjuk. A lábast lefödjük és a tésztát közepes lán­ gon kb. 1,5 percig így sütjük. Utána a fe­ dőt leemeljük, a fánkokat egy villával - anélkül hogy beleszúrnánk - megfordítjuk, és kb. 1,5 percig fedő nélkül tovább sütjük. így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok följebb emelkednek, s az oldalukon körben világosabb csík marad, azaz „szalagosak" lesznek. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Egy­ szerre csak két-három tésztát rakunk az olajba, hogy legyen helyük kiterjeszkedni és az olaj se hűljön le. Porcukorral meghintve, a pálinkával ízesített lekvár kíséretében tálaljuk.

H Egész évben süthető.

® ÉDESSÉGEK

' -üiíi^if

nÜn..

!HS!*B" ".

-Sí'. .";:,.

• :, ijjk' -.i

'•

'

\fP . ' . ' • '

"

'

m^:.

:

"

/


V

I


mmi

íinrF

lodni tori A kóser konyha e kitűnősége olyan laktató, hogy véletlen se sólet után együk. HOZZÁVALÓK (16

SZELETHEZ)

A TÉSZTÁHOZ:

60 dkg finomliszt 38 dkg margarin 7-8 dkg Koronás Finom kristályszemcsélyű minőségi kristálycukor 1 kiskanál só, 1 dkg élesztő 2 dl hideg víz 1 tojás a lekenéshez A MÁKTÖLTELÉKHEZ:

40 dkg kristálycukor 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák 6-8 dkg mazsola

1

A tésztához a lisztet 35 deka margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel meg a vízzel összegyúr­ juk. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Utána 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyi­ ket egy kb. 26 centi átmérőjű körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztaci­ póhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebből lesz ugyanis a torta oldala, ehhez kell a legtöbb tészta. Sütőpapírral bélelt vagy kivaja­ zott tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.

A DIÓTÖLTELÉKHEZ:

2

40 dkg Koronás Finom kristályszemcsélyű, minőségi kristálycukor 2 dl víz, 50 dkg őrölt dió 6-8 dkg mazsola

A máktöltelékhez való cukrot a vízzel fel­ forraljuk, a mákot belekeverjük. Mazsolá­ val is gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el.

AZ A L M A T Ö L T E L É K H E Z :

Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető torta%J formát a maradék margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibélel­ jük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A dió­ tölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül a máktöl­ telék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk.

1,25 kg alma 30 dkg kristálycukor 5-6 dkg zsemlemorzsa fél kiskanál őrölt fahéj 1 citrom reszelt héja ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 2 óra + a tészta pihentetése A

E G Y SZELET

B 4172 kJ/998 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H közepesen nehéz ELTARTHATÓ

1 letakarva, hűtőszekrény­ ben másfél hétig eláll.

Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghá­ mozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk s mielőtt levet engedhetne, az előzőekre rétegezzük, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200°C) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, ekkor porcukorral behinthetjük.

<J8> ÉDESSÉGEK

^

#

^

\

,

j»'


*

f

*r


ardonyi daraieJ. E fogásnak semmi köze az Egfri csillagok szerzőjéhez; sokkal inkább egy szép, velencei-tavi ebéd emlékét őrzi. HOZZÁVALÓK (8

SZELETHEZ)

7 liter tej 25 dkg (3 dl) búzadara 1 mokkáskanál só 5 dkg margarin 4 tojás 4 evőkanál méz 2 dl tejföl 2 narancs reszelt héja A TÁL K I K E N É S É H E Z :

margarin 2 evőkanál zsemlemorzsa A TÁLALÁSHOZ:

20 dkg idénygyümölcs: pl. őszibarack, szilva, szeder, áfonya (de jó a fagyasztott is) 2 evőkanál méz vagy Koronás Aranybarna cukor ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 1 óra 20 perc E G Y SZELET

M 2567 kJ/614 kcal N E H É Z S É G I FOKA

Hl könnyű

A tejet felforraljuk, a darát kevergetve be­ leszórjuk. Enyhén megsózzuk és tovább keverve 6-8 percig kis lángon főzzük. Utána a tűzről lehúzzuk, a margarint hozzáadjuk, majd lefödve kb. 10 percig duzzadni hagyjuk. f A tojássárgáját a mézzel habosra keverjük. A tejfölt, és a kihűlt darát hozzáadjuk. A narancs héját lereszeljük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjével együtt laza mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Margarinnal vékonyan kikent és zsemle­ morzsával meghintett kis (20x25 centi méretű) tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük. Elő­ melegített sütőbe tolva 50 percig közepes láng­ gal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) süt­ jük. Ha langyosra hűlt, tálra borítjuk és 8 sze­ letre vágjuk. A megtisztított, megmosott gyü­ mölcsöt a mézzel turmixoljuk és a darafelfújtra öntjük. Búzadara helyett kukoricadarával is ké­ szíthetjük. Aki szereti, a felfújt masszájába ma­ zsolát is keverhet. Ha az öntethez használt gyü­ mölcs nem elég lédús, 1 -2 evőkanál vízzel hígít­ hatjuk, ha pedig túl kemény (pl. a körte), akkor először egy kevés vízben puhára főzzük, s csak ezután turmixoljuk. Aki a pirított dara ízét ked­ veli, először a margarinon kevergetve pirítsa aranysárgára, s csak ezután öntse rá a tejet.

ÁRA

H olcsó

' i *

ELTARTHATÓ

Hl letakarva, hűtőszekrény­ ben 1 -2 napig eláll.

,. M

1

;>>£•

H Egész évben készíthető.

>S:'Í-

<20> ÉDESSÉGEK

~''"•'"'"•:•'•.'


"m:

m

\i&>4

:

mm -• mm

iKOLianei 0 Pálffy Ferdinánd magyar főúr szakácsa kreálta becsben, egy indián származású artista tiszteletére az 1830-as években. HOZZÁVALÓK (6

DARABHOZ)

A TÉSZTÁHOZ:

3 tojássárgája 12 dkg (6 csapott evőkanál) finomliszt I evőkanál víz 6 dkg (3 csapott evőkanál) Koronás Finom kristályszemcsélyű minőségi kristálycukor 6 tojásfehérje AZ Ö S S Z E R A K Á S H O Z :

5-6 dkg sárgabaracklekvár A BEVONÁSHOZ:

20 dkg tortabevonó étcsokoládé A TÖLTÉSHEZ:

3 dl tejszín ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

UH 1 óra 35 perc E G Y SZELET

Hl 1639 kJ/392 kcal N E H É Z S É G I FOKA

I I közepesen nehéz ÁRA

m oicsó ELTARTHATÓ

Hl letakarva, hűtőszekrény­ ben 1 napig eláll. H Egész évben készíthető.

A tésztához a tojássárgáját 1 evőkanál JL liszttel meg a vízzel simára keverjük, majd a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét óva­ tosan beleforgatjuk, közben apránként a lisztet is beleszórjuk. A masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 12 pingponglabda nagyságú gömböt nyomunk. Az aljuk ellapul ugyan, de ettől nem kell megijedni.

2

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük a sütőajtót résnyire kitá­ masztva, hogy a tészta gőzmentesen sülhessen (légkeveréses sütőnél nem kell kinyitni a sütőt). Ezután fokozatosan elzárva a sütőt, vagyis 2-3 percenként 10-15 °C-kal csökkentve a hőmér­ sékletet, a tésztát még 10-12 percig szárítjuk. Ha kihűltek, következik - cukrásznyelven szól­ va - a „hörzsölés", amikor az indiánertésztákat talpuknál kissé kikaparjuk, így készítjük elő a töltéshez. Legegyszerűbb, ha ehhez karalábévá­ jót használunk. Ezután 2-2 kifúrt tésztát sárgabaracklekvár­ ral megkenve összeragasztunk úgy, hogy üregük egymással szemben legyen, és hűtőszek­ rényben dermedni hagyjuk. Ezután mindegyiket olvasztott csokoládéba (újabban karamellbe) for­ gatjuk, majd rácsra vagy sütőpapírra rakjuk és megvárjuk, amíg a bevonat megszilárdul rajtuk. Végül a tetejükből egy-egy kalapot levá­ gunk, a tészták üregét kemény habbá vert tejszínnel megtöltjük, a kis kalapokat ráilleszt­ jük. Az indiánereket különböző krémekkel tölt­ hetjük: például eper-, kávé-, mogyorókrémmel; de ilyenkor a tésztát nem csokoládéba, hanem a krémnek megfelelő színű és ízesítésű fondantba kell mártani. így a nevük is más, például: eperfánk, kávéfánk, mogyoró fánk.

<22> ÉDESSÉGEK


->™V.-;

.


mn

SÍBE

epeny Kísérletező kedvűek se próbálják más zöldfűszerrel. Csak kaporral jön be, de azzal nagyon. HOZZÁVALÓK (KB. 25

SZELETHEZ)

A TÉSZTÁHOZ:

4 dl tej, 1 kiskanal Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor 2 dkg élesztő 60 dkg finomliszt 4 evőkanál Koronás porcukor 6-7 dkg vaj, 2 tojássárgája fél mokkáskanál só A TÖLTELÉKHEZ:

50 dkg tehéntúró, 2 tojás 4 evőkanál búzadara 2 dl tejföl 1 csomag vaníliás cukor 6 evőkanál Koronás Finom kristályszemcsélyű minőségi kristálycukor 1 nagy csokor kapor 2 tojásfehérje A TÉSZTA NYÚJTÁSÁHOZ:

kb. 1 evőkanál finomliszt A TEPSI K I K E N É S É H E Z : 3 dkg vaj ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

Hl 1 óra 45 perc EGY SZELET

A tejet meglangyosítjuk. 1 decit kimerünk JL belőle, a kristálycukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk 8ez nem jelenti azt, hogy körbe kell rohanni vele a háztömböt, egy­ szerűen csak félretesszük). A lisztet tálba szitál­ juk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül a porcukor, az olvasztott vaj, a tojássárgája meg a só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben ap­ ránként a többi tejet is belegyúrjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, közepesen ke­ mény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Közben a túrót áttörjük, a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel, a vaníliás cukor­ ral és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. A tésztát enyhén lisztezett gyúró­ lapon ellapítjuk. Egy nagy tepsit kivajazunk, a tésztát ráfek­ tetjük. A túrós masszát a tetején elsimít­ juk, végül előmelegített sütőben, közepes láng­ gal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Langyosan, kockákra vágva tá­ laljuk, esetleg porcukorral is behinthetjük.

H 983 kf/235 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H könnyű ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 4 napig eláll. I I Egész évben készíthető, amikor van friss kapor.

ÉDESSÉGEK

n


i


i;.l i ; i

I

I i i i

i.i

a a.i

i . i _i; i

Jé os£

i . i _i i : i

i

i

i ,

ré i es

Ha van a családban édesszájú, meg ne mutassa neki ezt az oldalt; vagy számoljon azzal, hogy nap mint nap ostorozni fogják, hogy mikor süti már meg ezt a süteményt. HOZZÁVALÓK (10

SZEMÉLYRE)

A TÉSZTÁHOZ:

60 dkg finomliszt 3 tojássárgája 3 evőkanál olaj 6 dkg Koronás Finom kristályszemcsélyíí minőségi kristálycukor 4 dl langyos tej 5 dkg morzsolt élesztő 1 mokkáskanál só A TÖLTELÉKHEZ:

25 dkg margarin 20 dkg Koronás Finom kristályszemcsélyu minőségi kristálycukor 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tésztához valókat egy tálban jól beda­ gasztjuk; az élesztőt sem kell felfuttatni, elég csak belemorzsolni. Akkor jó ha az edény falától elválik. Letakarva, meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezt az időt kihasz­ náljuk, elkészítjük a tölteléket. Azaz a margarint a cukorral krémes állagúvá keverjük, majd hoz­ záadjuk a kakaóport is. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra bo­ rítjuk, hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós krémmel megkenjük, ezt megnedvesített késsel a legkönnyebb. Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tész­ tát, lehetőleg minél több csavarással felhenger­ getjük.

A NYÚJTÁSHOZ:

2-3 evőkanál finomliszt A TETEJÉRE:

1 tojás A TEPSI KIKENÉSÉHEZ:

2-3 dkg vaj ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 1 óra 40 perc

Hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két „kalácsot" egy kb. 30x20 cen­ tis, kivajazott, magas falú tepsibe fektetjük. Ak­ kor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem „fekszik el". 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megken­ jük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (180 °C; légkeveréses sü­ tőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük.

E G Y SZELET

H 2672 kJ/639 kcal N E H É Z S É G I FOKA

ü közepesen nehéz ARA

H olcsó ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 3-4 napig eláll. <|6> ÉDESSÉGEK


p

KVISZ

p

KÓKUSZ

&®c

Tetraéder, oktaéder, golyó és kocka formájú süteményeket akartunk sütni, de csak az utolsó kettőjött össze. HOZZÁVALÓK A KÓKUSZOS KOCKÁHOZ:

3 dkg vaj 25 dkg Koronás porcukor 1 csomag vaníliás cukor 3 evőkanál méz, 1 tojás fél citrom reszelt héja 28 dkg finomliszt 1 csomag sütőpor, 2 dl tej A TEPSI K I K E N É S É H E Z : vaj, finomliszt

A tésztához a vajat fölolvasztjuk, majd a porcukorral, a vaníliás cukorral, a mézzel, a tojással meg a citromhéjjal habverővel jól összekeverjük. A lisztet a sütőporral eldolgoz­ zuk, majd a tejjel felváltva, apránként a cukros masszához adjuk. Ezután egyenletesen egy ki­ vajazott, belisztezett vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Ha túlzottan pi­ rulna, a sütés félidejében leborítjuk fóliával.

A CSOKOLÁDÉMÁZHOZ:

2

33 dkg vaj Ezalatt elkészítjük a mázat. A vajat fölol­ 30 dkg Koronás porcukor vasztjuk, majd a porcukorral habosra ke­ 6-6 evőkanál kakaópor és rum verjük. A kakaót, a rumot meg a tejet hozzáad­ 15-18 evőkanál tej juk, az egészet lábasba töltjük és közepes lán­ A FORGATÁSHOZ: gon, kevergetve fölforraljuk. A tűzről levéve egy kicsit hűlni hagyjuk. Az időközben elké­ 15-20 dkg kókuszreszelék szült tésztát a tepsiből kiborítjuk, még melegen A KÓKUSZGOLYÓHOZ: tetszés szerinti (kb. 4x4 centis) kockákra vág­ 50 dkg darált háztartási keksz juk. 6-8 másodpercre a még ugyancsak meleg 5 evőkanál Koronás csokoládémázba mártjuk (így beszívja a tészta), Finom kristályszemcsélyű végül kókuszreszelékben megforgatjuk (villával minőségi kristálycukor a legkönnyebb mártogatni). Ebből a mennyi­ 2 csomag vaníliás cukor ségből kb. 54 darab lesz. 10 dkg vaj, 4 evőkanál rum 3 evőkanál kakaópor 4 dl tej, 10 dkg kókuszreszelék A kekszet a kétféle cukorral, a puha (szo­ bahőmérsékletű) vajjal, a rummal, a ka­ ELKÉSZÍTÉSI IDŐ kaóporral meg a tejjel összegyúrjuk. Akkor jó, ha összeállt és a cukor is elolvadt benne. Hl 1 óra 45 perc E G Y - E G Y DARAB

H 995 kJ/238 kcal N E H É Z S É G I FOKA

4

A masszából nedves kézzel kb. 35, diónyi gömböt formálunk, és kókuszreszelékben egyenként megforgatjuk. A tej miatt hűtőszek­ rényben kell tárolni.

H könnyű ELTARTHATÓ

Hl letakarva, hűtőszekrény­ ben a kókuszos-kocka 1 hétig, a kókuszgolyó 3 napig áll el.

ÉDESSÉGEK

ta


m isi m a u

JkTLiszkremL tort Első ránézésre bonyolultnak tűnhet elkészíteni, de hol van ez attól az erőfeszítéstől, míg kibontunk egy igazi kókuszdiót. A mézes laphoz valókat a liszt kivételével tűzálló tálba töltjük és vízgőzön, keverget­ ve 5 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, a lisztet A MÉZES LAPHOZ: l-l evőkanál kakaópor és méz belekeverjük. A masszából nedves késsel sütőpa­ pírral bélelt tepsire 2 kerek, 21 centi átmérőjű 1 tojás lapot kenünk. Előmelegített sütőben, közepes 10 dkg Koronás porcukor lánggal 18 percig sütjük. 2,5 dkg margarin 1 mokkáskanál A piskótához a tojássárgáját a cukorral fe­ szódabikarbóna héredésig keverjük majd kanalanként a víz­ 20 dkg finomliszt zel tovább verjük. A porcukrot hozzáadjuk, a fe­ A PISKÓTÁHOZ: le liszttel, amiben előtte a szódabikarbónát elke­ 4 tojás, 20 dkg Koronás vertük - összedolgozzuk. A tojások fehérjét ke­ Finom kristályszemcséjű mény habbá verjük, felét az előzőekbe forgatjuk. minőségi kristálycukor Utána kerül bele óvatos mozdulatokkal a többi 4 evőkanál hideg víz liszt majd tojáshab is. Nagy tepsit (35x25 centi­ 5 dkg Koronás porcukor set) sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenlete­ 20 dkg finomliszt sen belesimítjuk. Ugyanúgy sütjük, mint a mézes késhegynyi szódabikarbóna lapot. A krémhez a tejet a liszttel összedolgozzuk, 1 evőkanál kakaópor kevergetve sűrűre főzzük. A margarint a porcu­ A KRÉMHEZ: 5 dl tej, 5 evőkanál finomliszt korral habosra keverjük, a kihűlt tejes krémet ka­ nalanként hozzáadjuk, a vaníliás cukorral meg a 20 dkg margarin kókuszreszelékkel ízesítjük. 25 dkg Koronás porcukor 1 csomag vaníliás cukor 5 dkg kókuszreszelék A piskótát hosszában 5 egyenlő csíkra vág­ A TETEJÉRE: juk, ezeket lapjában, egyenként elfelezzük, 10-15 dkg tejcsokoládés így 10, egyenként 35x5 centis csíkot kapunk. tortabevonó Egyet a krémmel megkenünk, fölcsavarjuk, ELKÉSZÍTÉSI IDŐ az egyik mézes karika közepére tesszük. B 2 óra 30 perc + hűtés A következő tésztacsíkot is megkenjük a krém­ mel, a már tortalapon lévő köré tekerjük. így já­ runk el csigavonalban a többi piskótával is. Ak­ E G Y SZELET kor jó, ha a mézes lapot körben befedi, a krém 11 2605 kJ/623 kcal egyharmada pedig megmarad. Ennek egy részét a tetejére kenjük, erre kerül a másik mézes lap, N E H É Z S É G I FOKA majd a torta oldalát a maradékkal körbekenjük. H nehéz Rövid időre behűtjük, a tetejét olvasztott tejcso­ koládés tortabevonóval megkenjük. Körben egy ELTARTHATÓ kevés kókuszreszelékkel meghintjük. Néhány B letakarva, hűtőszekrény­ órát pihentetjük, míg a mézeslap megpuhul. ben 3-4 napig eláll. HOZZÁVALÓK (12

SZELETHEZ)

• • • \

<§> ÉDESSÉGEK

ttV

...

i i i


m%

m M

f

5 ^

^

W~;


wm\

ISl

\&M\

\tim\

tül - Üli

1^1

1^1

IfS^ll

almai

l|ra| ^|

ISI l|'> s§Si eall . [IS] Ö | IMÉI

|ra[ li&|

II|

ré t

Akik megkóstolják, garantáltan úgy érzik majd magukat, mint maci a málnásban. HOZZÁVALÓK ( 8 NAGY S Z E L E T H E Z )

2 csomag 4 lapos réteslap 5-6 evőkanál olaj 2 evőkanál zsemlemorzsa 1,2 kg málna 3 dkg zselatinpor 6 evőkanál Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor 6 dl tejszín A TETEJÉRE:

Az egyik csomag réteslapot egy kiolajo­ zott tűzálló tálba vagy tepsibe rétegezzük úgy, hogy közüket, vagyis minden lapot egy ke­ vés olajjal meglocsolunk, egy kevés zsemlemor­ zsával behintünk. Lehetőleg akkora tepsit hasz­ náljunk, amibe a tészta pontosan belefér. Elő­ melegített sütőben, a közepesnél nagyobb láng­ gal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) úgy 10 perc alatt ropogósra, aranybarnára sütjük. Utána deszkára borítjuk, és a másik csomag ré­ teslapot ugyanígy sütjük meg, de ezt már a tep­ siben hagyjuk.

vaníliás porcukor A málnát szűrőbetétbe töltjük és folyó hi­ deg víz alatt megmossuk, vigyázva, nehogy H Fagyasztott gyümölcsből is összetörjük. Jól lecsöpögtetjük, és a felét - lehe­ készíthetjük, de azt jól le kell tőleg a szebb szemeket - félretesszük. A többi csepegtetni. gyümölcsöt turmixoljuk, majd finom szitán át­ Új termék a növényi tejszín, szűrjük, hogy a magjai fennakadjanak a rostán. amit bátran használhatunk, Magától nem folyik át minden leve, ezért kiskamert remekül habbá verhető. nállal kevergessük a szűrőben. J Ó TANÁCSOK

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

IMI 40 perc + dermesztés E G Y SZELET

B 1919 kJ/459 kcal N E H É Z S É G I FOKA

ÁRA

H közepesen drága ELTARTHATÓ

El letakarva, hűtőszekrény­ ben 2 napig eláll. és friss gyümölcsből, máskor fagyasztottból készíthetjük.

Az így nyert málnapürét lábasba töltjük, a zselatint beleszórjuk és kevergetve 1-2 percig melegítjük, amíg az utóbbi feloldódik benne. A tűzről lehúzva félretesszük. A tejszínt jó kemény habbá verjük, végül apránként a cuk­ rot is beleszórjuk, de közben továbbra is verjük. A már csak langyos málnapürét belecsurgatjuk, a félretett málnát beleforgatjuk. Ezt a masszát egyenletesen a sült réteslapra kenjük, majd a másik 4 megsült lapot is rá­ fektetjük, kissé bele is nyomkodjuk. Letakarva 2-3 órára behűtjük, hogy jól megdermedjen. Vé­ gül a tésztát - pontosabban a krémet - forró víz­ be mártott késsel a tepsi oldala mentén körbe­ vágjuk. A tetejére deszkát borítunk és egyetlen mozdulattal az egészet megfordítjuk. így a rétes a deszkára csusszan, már is szeletelhetjük. Tála­ láskor a tetejét vaníliás porcukorral behintjük.

CE> ÉDESSÉGEK

B ..B.B

m m~


I M H l i l i a i i i i i i l i l l I i i i l i i E

II

lói

Ha a szeletek vágásfelülete a márványhoz hasonló, minden rendben van; ha viszont keménységre is olyanok, akkor valamit elrontottunk. HOZZÁVALÓK (12 SZELETHEZ) A TÉSZTÁHOZ:

25 dkg vaj 25 dkg Koronás porcukor 6 tojás 1 csomag sütőpor 25 dkg finomliszt 1 evőkanál kakaópor A FORMA KIKENÉSÉHEZ:

vaj liszt A TETEJÉRE:

10 dkg étcsokoládé JÓ TANÁCSOK H A kakaó elhagyásával hagyományos módon is elkészíthetjük. ELKÉSZÍTÉSI I D Ő

Hl 1 óra 40 perc E G Y SZELET

Hl 1664 kJ/398 kcal N E H É Z S É G I FOKA

A vajat először magában, majd a porcukor­ ral keverjük habosra. A tojásokat egyen­ ként hozzáadva tovább habosítjuk. A sütőport a liszttel összekeverjük, laza mozdulatokkal a tojá­ sos masszába forgatjuk. Ezután kettéosztjuk, és az egyik felét a kat kaóval ízesítjük. A kétféle masszát habve­ rővel (így lesz csíkos, márványos), 2-3 mozdu­ lattal épp csak összekeverjük. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába tölt­ jük. Előmelegített sütőben, közepes láng­ gal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 45 percig, majd a lángot kissé mérsékelve (160 °C; légkeveréses sütőben 145 °C) 25 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, utána rácsra borítjuk, és az olvasztott csokoládét ecset­ tel egyenletesen rákenjük. A csokoládébevonat szebb lesz, ha az olvasztott csokoládét a kuglóf­ ra öntjük, hagyjuk, hogy lecsorogjon róla, és csak körben igazítjuk el. Ehhez azonban kétsze­ res mennyiségre van szükség; persze ebből is csak 10 deka kerül a tésztára, a többi lecsorog, amit ha megdermedt, fóliába csomagolhatunk, és a legközelebbi sütésig eltehetünk.

B könnyű ÁRA

H olcsó ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 4 napig eláll. H Egész évben készíthető.

<S> ÉDESSÉGEK

S* Í * v


r*v Bfe-v

3?

^

Ar

KOIÉS^ -.j^^KmSgA


;

e yes kever í Véletlen se keverjék el sehová ezt a receptet, mert igazi csemegéről maradnak le. HOZZÁVALÓK (24

SZELETHEZ)

A TÉSZTÁHOZ:

18 dkg margarin (vaj is lehet)

1

A margarint először magában keverjük ha­ bosra, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A cukrot beleszórjuk, majd habverővel intenzíven keverjük, míg kifehéredik, és a cukor is elolvad benne. Ez kb. 4-5 perc.

4 tojás

2

25 dkg Koronás Unom kristályszemcséjú minőségi kristálycukor 25 dkg finomliszt 1 csomag sütőpor

A lisztet a sütőporral összekeverjük, az előzőekhez adjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk vigyázva, ne­ hogy összetörjük.

A TETEJÉRE:

Egy kb. 22x30 centis tűzálló tálat kivaja­ zunk, kilisztezünk és a masszát egyenlete­ sen belesimítjuk. A meggyet megtisztítjuk,- ki­ magozzuk és a tészta tetejére rakosgatjuk. Ha fagyasztott és szobahőmérsékleten felengedett gyümölcsből vagy befőttből készítjük, mindig jól le kell csepegtetni.

30 dkg meggy (fagyasztót vagy befőtt is lehet) 15 dkg dióbél 2 csomag vaníliás cukor A TEPSI KIKENÉSÉHEZ:

2 dkg vaj (margarin) kb. 2 csapott evőkanálnyi finomliszt ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 1 óra E G Y SZELET

H 861 kJ/206 kcal N E H É Z S É G I FOKA

A diót durvára vágjuk és a meggyre szór! juk. A vaníliás cukorral behintjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) 15 percig, majd a sütés erősségét úgy 10 °C-kal csökkentve továb­ bi 25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, végül kb. 5x5 centis kockákra vágjuk. Meggy helyett cseresznyével, szilvával, sárgabarackkal vagy ribiszkével is készíthetjük.

EJ könnyű ÁRA

H közepesen drága ELTARTHATÓ

Hl letakarva, hűtőszekrény­ ben 4-5 napig eláll. H Júniusban és júliusban friss gyümölcsből, az év többi hónapjában fagyasztottból vagy befőttből készíthetjük.

ÉDESSÉGEK

J^


.

%?*?.


MI^ISÍ[^l!l|ggB@IIHPaa^^l@lgll^gl^H@lia@l@

eggyes p i t e Egyik gyermekkori kedvencem: még mielőtt kihűlt volna a tepsiben, a papám elhordta a széleit, magam pedig öcsémmel a többit. Hogy miért? Süssék meg és azonnal tudni fogják. HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

50 dkg finomliszt csipetnyi só, 3 tojássárgája 1 citrom reszelt héja 1-2 evőkanál rum 2 dkg elmorzsolt élesztő 0,5 dl langyos tej vagy tejföl 25 dkg puha margarin 3 evőkanál Koronás porcukor A TÖLTELÉKHEZ:

1,6 kg meggy 1 csapott kiskanál őrölt fahéj 6 evőkanál Koronás Fi fi o m kristá l\sze m cséjű ni in őségi kristálycukor 3 tojásfehérje A TÉSZTA NYÚJTÁSÁHOZ:

liszt A TETEJÉRE:

1 tojás A TEPSI KIKENÉSÉHEZ:

margarin

A tésztához valókat tálba töltjük, és össze­ gyúrjuk. Amíg a töltelék készül, letakarva hűtőszekrénybe tesszük.

i

1

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 1 óra 25 perc E G Y SZELET

H 418 kJ/100 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H közepesen nehéz

A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd kissé kinyomkodjuk, a fahéjjal fűsze­ rezzük, a cukorral édesítjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A tésztát két részre osztjuk, lisztezett desz­ kán külön-külön tepsi nagyságúra nyújt­ juk. Az egyiket egy kivajazott tepsibe fektetjük.

ELTARTHATÓ

Hl letakarva, hűtőszekrény­ ben 4-5 napigeláll. Hl Júniusban, júliusban friss, az év többi hónapjá­ ban fagyasztott gyümölcs­ ből készíthetjük.

A meggyet egyenletesen ráterítjük, a má­ sik tésztalapot ráborítjuk. A tetejét a fel­ vert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, végül sütőben, a közepesnél egy kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 40 percig sütjük. Ebből a mennyiségből úgy 40 közepes szeletet vághatunk.

CE> ÉDESSÉGEK

«i-_.


111 Hl H Hl IH H fi II M M--M- M- M M Hl Hl H ü H IBI IH

esés gyümölcskenyér Amellett, hogy mesésen finom, takarékos is, hiszen felhasználhatjuk hozzá a maradék tojásfehérjét. ÍOZZAVALOK fKB. 24 SZELETHEZ) '5 dkg Koronás porcukor [ff dkg vaj dkg étcsokoládé dkg tisztított mogyoró legjobb az úgynevezett törökmogyoró) 10 dkg aszalt vagy cukrozott gyümölcs í birsalmasajt is lehet) 5 dkg mazsola 3.5 dl (kb. 23 dkg) rétesliszt 1 csomag (12 g) sütőpor 1 csapott mokkáskanál só 5 tojásfehérje A FORMA K I K E N É S É H E Z :

2 dkg vaj 2 evőkanál liszt ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

1 1 óra 10 perc EGY SZELET

a 644 kJ/154 kcal

A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt telje­ sen simára keverjük, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. A csokolá­ dét, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (az utóbbit vehetjük eleve így), majd a mazsolával együtt az előzőekhez adjuk.

t :,

1

N E H É Z S É G I FOKA

H könnyű

ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 6-7 napig eláll, de folpackba csomagolva akár le is fagyaszthatjuk. Hl Egész évben süthető.

ű

_ t

2

A lisztet a sütőporral összekeverjük, meg­ sózzuk, azután ezt is hozzáadjuk.

ÁRA

H közepesen drága

,

|gg

A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan - nehogy összetörjük - a gyü­ mölcsös masszába forgatjuk. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk és a masszát egyenletesen be­ lesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sü­ tőben 160 °C) kb. 50 percig sütjük. A formá­ ban hagyjuk kihűlni.

<1> ÉDESSÉGEK

. 4


1 m m "M t r « H « a ír s 'ii ww s m m. m m m a a & m m a

ezpuiding m e z e

MiaraffUTal

Ez az ételleírás csak úgy kerülhetett napvilágra, hogy valaki kihalgatta a méhek zümmögését pont akkor, amikor receptet cseréltek. HOZZÁVALÓK A PUDINGHOZ:

4 tojás

1 kisebb vaníliarúd 4 dl tej 9 evőkanál méz AZ A L M A R A G U H O Z :

1 kg piros és zöld alma vegyesen 5 evőkanál méz 2 J Ó TANÁCS

Ü Előfordulhat, hogy a puding nem jön ki elsőre a formából, ilyenkor az oldala mentén, vízbe mártott késsel kissé körbevágjuk. ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

B 50 perc E G Y ADAG

H 2228 kJ/533 kcal

A tojásokat tálba ütjük, kissé felverjük. A vaníliarudat deszkára fektetve hosszában kettévágjuk, a belsejét kiskéssel kikaparjuk, a to­ jáshoz adjuk. A tejjel higítjuk, majd 3 evőkanál­ nyi mézet is belecsurgatunk. A többi mézet serpenyőbe töltjük és kö­ zepes lángon, kevergetve 3-4 perc alatt világosbarnára karamellizáljuk. Vigyázzunk, ne pirítsuk meg túlzottan, mert ha megég, keserű lesz az íze. 4, egyenként kb. 2 decis tűzálló pu­ dingformát forró vízzel kiöblítünk, és a karamellt beletöltjük. A formákat egy kicsit körbe is mozgathatjuk, így nemcsak az aljukra, de az ol­ dalukra is jut belőle. Rövid ideig pihentetjük, hogy megkössön, különben összekeveredne a masszával, amit ráöntünk. A tejes-tojásos keverékkel megtöltjük, és vízzel félig telt tepsibe rakjuk. Akkor jó, ha a formák feléig ér a víz. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C, lég­ keveréses sütőben 155 °C) 35-40 percig gőzöl­ jük. Akkor jó, ha a pudingok tetejének a közepe is megkocsonyásodott, ezt ujjunkkal megérint­ ve a legkönnyebb ellenőrizni.

N E H É Z S É G I FOKA

ÁRA

Hl közepesen drága ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 1 napig eláll. H Egész évben készíthető.

Amíg a puding gőzölög, elkészítjük az al­ maragut. Ehhez a gyümölcsöt megmos­ suk, letörölgetjük, majd héjastól - persze a magháza nélkül - kb. 1,5 centis kockákra vág­ juk. A mézet nagyobb serpenyőbe töltjük, kö­ zepes lángon, kevergetve kb. 3 perc alatt vilá­ gosbarnára karamellizáljuk, majd az almát meg a mazsolát beleszórjuk. Továbbra is közepes lángon, meg-megkeverve úgy 8 percig pároljuk. A kész pudingokat azon forrón 4 tányér köze­ pére borítjuk és a forró almaragut köré halmoz­ zuk. Melegen kell tálalni.

<s> ÉDESSÉGEK

" :;..

r


-

szKauier Tea és kávé mellé, traccspartikra, remek ropogtatnivaló. HOZZÁVALÓK (KB. 42

DARABHOZ)

A TÉSZTÁHOZ:

10 dkg dió 12 dkg cukrozott narancshéj 10 dkg Koronás Finom kristályszemcséjú minőségi kristálycukor 5 dkg vaj vagy margarin 0,5 dl tejszín 1 púpozott evőkanál finomliszt A TEPSI KIKENÉSÉHEZ:

vaj (zsír) finomliszt A BEVONATHOZ:

kb. 20 dkg étcsokoládé JÓ TANÁCS 1 A csokoládé minél mele­ gebb, annál hígabb, ezért ne forrósítsuk föl túlzottan, mert akkor nem vonja be a tesztát l

1

A diót durvára vágjuk. A cukrozott na­ rancshéjat ledaráljuk. Együtt lábasba tölt­ jük, a cukrot, a vajat meg a tejszínt hozzáadjuk, és kevergetve felforraljuk.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 50 perc E G Y DARAB

H 226 kJ/54 kcal N E H É Z S É G I FOKA

Ekkor beleszórjuk a lisztet, eldolgozzuk, ha újra forr, lehúzzuk a tűzről. Három tepsit kizsírozunk, meglisztezünk. A forró masszából a tepsikre cső nélküli nyomózsákból vagy kiskanállal egymástól egyenlő távolságban kb. 14-14 kis halmocskát púpozunk.

1 közepesen nehéz ÁRA

H közepesen drága ELTARTHATÓ

1 letakarva 4 napig eláll. 1 Egész évben süthető.

3

Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütő­ ben 180 °C) 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.

4

A bevonathoz a csokoládét vízgőzön föl­ olvasztjuk, majd a moszkauerek sima felét belemártjuk, és csokoládés oldalával fölfelé zsír­ papírra rakosgatjuk. Amíg megdermed.

CE) ÉDESSÉGEK


m B H H El B H I l i i

H H.H Q Hl H Hl H H H H . H H H

Műzlitorí a A reformkonyha követői biztosan örülnek ennek az édességnek, s talán olyanok is lesznek, akik ezután a torta után találják úgy, hogy nem is olyan vészes ez a modern irányzat. HOZZÁVALÓK ( 1 0 NAGY S Z E L E T H E Z )

1 liter tej 5-6 dkg vaj 2 csomag vaníliás cukor 25 dkg zabpehely 4-5 evőkanál Koronás Finom kristályszemcséjü minőségi kristálycukor vagy méz 2 tojás A FORMA K I K E N É S É H E Z :

vaj A TETEJÉRE:

20 dkg szilvalekvár A DÍSZÍTÉSHEZ:

friss gyümölcs ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H! 1 óra 25 perc E G Y SZELET

H 1045 kJ/250 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H könnyű ÁRA

Hl olcsó ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 3 napig eláll. Hl Egész évben süthető.

A tejet felforraljuk, a vajat meg a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Amint a vaj elolvadt benne, a zabpelyhet is beleszórjuk. Kis lángon, kevergetve 4-5 percig főzzük, majd a tűzről le­ véve lefödve duzzadni hagyjuk. A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük (amíg a cukor felolvad a massza tejföl sűrűségű lesz), majd a már kihűlt tejes zabpehelyhez keverjük.

a

A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk.

Az egészet egy kivajazott kb. 20x30 centis tűzálló tálba vagy kb. 25 centis tortafor­ mába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, szilva­ lekvárral megkenjük, gyümölccsel díszítjük.

ÉDESSÉGEK


g-:H;:a :g| :lll H I 1 L H 1 1 " ! 1 1 | ^r

arancso

1 " ! 1 1 1 E '

ÍTÜLFÓÍOFI

Lehet, hogy vendéglátóként izgul, mert különösen fontos, hogy minden jól sikerüljön. Nos ennek a tortának bátran nekifoghat, egyszerűen elronthatatlan. HOZZÁVALÓK (12

SZELETHEZ)

Először a tölteléket készítjük el. Ehhez a túrót szitán áttörjük.

A TÖLTELÉKHEZ:

50 dkg félzsíros tehéntúró 1,5 dl tejszín 2 tojás 1,5 dl Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor 1 narancs reszelt héja és leve (kb. 0,5 dl) 1 csomag vaníliás cukor A TÉSZTÁHOZ:

10 dkg margarin 3/4 dl Koronás Unom kristályszem cséjü minőségi kristálycukor 1 tojás 3 dl (kb. 20 dkg) finomliszt csipetnyi só A FORMA KIKENÉSÉHEZ:

margarin

A tejszínt, a tojásokat, a cukrot, a reszelt narancshéjat, a narancslevet meg a vaníliás cukrot is hozzáadjuk. A tésztához való margarint és cukrot faka­ nállal kikeverjük. A tojást meg a lisztet csi­ petnyi sóval hozzáadjuk és gyors mozdulatok­ kal összegyúrjuk. A tortaformát vajjal kikenjük, majd a tésztával kibéleljük. A tészta egy kicsit ragadós, ezért lisztes kézzel nyomkodjuk a for­ mába, sodrófával ne próbáljuk nyújtani, mert nem fog menni! A túrótölteléket egyenletesen rásimítjuk és a tortát előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 C° légkeveréses sütőben 160 C°) kb. 1 órán át sütjük, majd hagyjuk kihűlni, s csak ezután szeleteljük. Tejszínhabbal és na­ rancsszeletekkel is díszíthetjük.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 1 óra 30 perc (ebből 30 perc a munka) E G Y SZELET

H 1338 kJ/320 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H könnyű ÁRA

H közepesen drága ELTARTHATÓ

UH letakarva, hűtőszekrény­ ben 3-4 napig eláll. H Egész évben süthető.

<m ÉDESSÉGEK


-

"

vr-

"

"

'

"


Mn-num m m in m n m n n n n i n i i i i i i f i i i i i i i i i M-M M

P

í&rt Fica

A címben szereplő madár nem kell a tortába, még akkor sem, ha elkotyogja a receptet a vendégeknek. HOZZÁVALÓK (16

SZELETHEZ)

A TÉSZTÁHOZ:

6 tojás 6 evőkanál (kb. 12 dkg) Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor 6 evőkanál (kb. 12 dkg) finomliszt 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor 2 evőkanál hideg víz A KIBORÍTÁSHOZ:

1 evőkanál finomliszt A TÖLTÉSHEZ:

40-45 dkg sárgabarack­ lekvár 2-3 evőkanál rum A BEVONÁSHOZ:

20 dkg étcsokoládé ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

E3 1 óra 15 perc + amíg hűl E G Y SZELET

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet hozzáadjuk, elfelezzük, és az egyiket a kakaóval és a vízzel eldolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, felét az egyik, a többit a másik masszába forgatjuk.

Hl 903 kJ/216 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H könnyű ÁRA

H olcsó ELTARTHATÓ

EJ letakarva, hűtőszekrény­ ben 3-4 napig eláll.

Egy kb. 26 centi átmérőjű tortaformát sü«> tőpapírral kibélelünk, de az is jó, ha kiva­ jazzuk. A kétféle tésztát evőkanállal, váltakoz­ va belerétegezzük. Előmelegített sütőben, kö­ zepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 40 percig sütjük. Amikor kihűlt, lapjában 3 részre vágjuk. A lekvárt a rummal kikeverjük, a tésztát ez­ zel töltjük úgy, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson. Kb. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

UH Egész évben süthető. zf

Végül olvasztott csokoládéval a tetejét meg az oldalát bevonjuk. 46. ÉDESSÉGEK


glliaillBllllglUlll^ülllllll

01 M 111

Ivatott palacsinta Ha kis családja ezt az oldalt, jobb ha minél előbb neki lat sütni; nehogy még a végén „megrakják". HOZZÁVALÓK (6 S Z E M É L Y R E ) A TÉSZTÁHOZ:

10 evőkanál finomliszt 2 tojás, csipetnyi só 3 dl tej, 1,5 dl szódavíz 7 evőkanál olaj A TÖLTELÉKHEZ:

25 dkg tehéntúró 2 citrom reszelt héja 5-6 dkg mazsola 1 tojássárgája 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál tejföl 8 evőkanál Koronás porcukor 15 dkg sárgabarackíz 1 evőkanál rum 15 dkg darált dió A TETEJÉRE:

5 tojásfehérje 5-6 evőkanál Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor A TEPSI K I K E N É S É H E Z : 2 dkg vaj ELKÉSZÍTÉSI I D Ő

H 1 óra 40 perc E G Y ADAG

H 3896 kJ/932 kcal

A hagyományos módon palacsin­ tatésztát keverünk, a fele olajat hoz­ záadjuk. 14 darabot tudunk sütni belőle. Elkészítjük a töltelékeket. A túrót áttör­ jük, 1 citrom reszelt héjával, a mazsolával, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, a tejföllel meg a porcukor felével összekeverjük. A barack­ ízt 1 citrom reszelt héjával meg a rummal íze­ sítjük. A diót a maradék porcukorral összefor­ gatjuk.

N E H É Z S É G I FOKA

H! közepesen nehéz ÁRA

H közepesen drága ELTARTHATÓ

Hl letakarva, hűtőszekrény­ ben 2 napig eláll.

A palacsintákat a háromféle töltelékkel ki­ vajazott tepsire rétegezzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük, elő­ melegített sütőben, kis lánggal (kb. 120 °C) 20 percig sütjük, pontosabban a habot szárítjuk. Ennyi idő alatt az egész átforrósodik.

m:w


sülr n sIMI i [ÜL isr lül ISI ISI isi 10S51 IÍ^SI irai IMI irai \^M iMr ii^i IWI :I^II irai i s n n s j i s r i s n irai \WM . IWI irai IÍKS! lül lül IHI - IMI •• 111 IMI IH-- lül, IMI - S IMI- Hl IMI IMI - IMI - IMI Ml «Isi IMI - IMI - Ml' • KI

Rét eseJk Jóféle házi tészta, jelentős könnyítéssel, hiszen a rétestészta készen kapható, nem kell vele bajlódni. HOZZÁVALÓK

6 csomag (4 lapos) réteslap 12-15 evőkanál olaj 8-10 evőkanál zsemlemorzsa AZ A L M Á S H O Z :

2 kg alma, 10 dkg vaj 8 evőkanál Koronás Finom kristályszemcséjü minőségi kristálycukor 2 csapott kiskanál őrölt fahéj 2 evőkanál zsemlemorzsa A TÚRÓSHOZ:

75 dkg félzsíros tehéntúró 8-10 dkg mazsola 2 citrom reszelt héja 5 evőkanál kristálycukor 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál búzadara 2 evőkanál tejföl, 2 tojás

A töltelékekkel kezdünk. Az almát meghá­ mozzuk, kettéhasítjuk, húsát kb. 3 milli­ méter vastagon fölszeleteljük. A vajat lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, lefödve, kis lángon kb. 12 percig (saját levében) pároljuk, közben többször meg­ keverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpu­ hult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukor­ ral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgájával összekeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A megygyet megtisztítjuk, kimagozzuk, majd a diók­ kal, a zsemlemorzsával, a cukorral és a fahéjjal összekeverjük. Akár fagyasztott, akár befőtt gyü­ mölcsből készítjük, mindig jól csepegtessük le.

A DIÓS-MEGGYESHEZ:

80 dkg meggy 30 dkg darált dióbél 10 dkg durvára vágott dió 1 evőkanál zsemlemorzsa 10 dkg Koronás Finom kristályszemcséjű minőségikristálycukor 1 csapott evőkanál őrölt fahéj ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 2 óra E G Y ADAG (3

SZELET)

H 2182 kJ/522 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H közepesen nehéz ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 3 napig eláll.

Egy konyharuhát megnedvesítünk, kicsa­ varjuk, az asztalra terítjük. Egy réteslapot ráfektetünk. Egy kevés olajjal megkenjük, zsemlemorzsával behintjük. Még három rétesla­ pot rétegezünk rá ugyanígy. A felső lap felénk eső oldalára egy csíkban valamivel több morzsát - 1 evőkanálnyit - szórunk, erre kerül a töltelék. A fentiek szerint elkészített töltelékekből 2-2 rúd rétest süthetünk. Vagyis a töltelé­ ket elfelezzük, és egy csíkban a réteslap felénk eső oldalára halmozzuk. A konyharuha segítsé­ gével föltekerjük - előtte lehet a réteslap mind­ két oldalából egy kicsit a közepe felé fölhajtani, hogy sütés közben bizton ne nyíljon szét - , majd kiolajozott tepsibe fektetjük. A tetejét olaj­ jal megkenjük. Előmelegített sütőben, a köze­ pesnél nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 30 percig sütjük. Egy rúd ré­ tesből 8 szeletet vághatunk. Tálaláskor porcuk­ rot is szitálhatunk a tetejére.

<M> ÉDESSÉGEK

i~,

*j*f **


-

,..


M ^ E I ^ B a g l @ l l l ^ ! I M H ^ g l B l l l @ © ^ I ^ P I @ ^ ! a @ B

. K é i e s í o rrína í Biztos, hogy mi magyarok ismerjük a világon a legtöbbféle rétest; s mindig akad új receptje. Ilyen az alábbi is. HOZZÁVALÓK (10

SZELETHEZ)

80 dkg alma 5 dkg vaj 50 dkg tehéntúró 3 tojássárgája kb. 40 dkg Koronás Finom kristáJyszemcséjű minőségi kristálycukor 2 csomag (6 lapos) réteslap 1 kiskanál őrölt fahéj 20 dkg darált dió 6 dl tejföl 20 dkg darált mák

I

Az almát meghámozzuk félbehasítva kicsumázzuk, húsát felszeleteljük. Az olvasztott vajra dobjuk, kis lángon 10-12 percig pároljuk. A túrót áttörjük, a tojások sárgájával meg 10 de­ ka cukorral összekeverjük. Egy 24-25 centi át­ mérőjű - lehetőleg szétszedhető - tortaformát kivajazunk és 2 réteslapot beleterítünk. A tetejét egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, mor­ zsával behintjük. A kihűlt párolt alma felét beleterítjük. 2 púpozott evőkanál cukorral meg fél kiskanálnyi fahéjjal behintjük. Erre réteslap kerül, ol­ vasztott vajjal meglocsolva, morzsával behintve.

-..CV

A FORMA K I K E N É S É H E Z ÉS A LAPOK LOCSOLÁSÁHOZ:

7-8 dkg vaj 3-4 evőkanál zsemlemorzsa A TETEJÉRE:

Koronás porcukor

3

A darált dió felét egyenletesen ráhintjük, 2 púpozott evőkanál cukorral megszórjuk, 3 evőkanál tejföllel meglocsoljuk. Réteslappal befedjük, vajjal meglocsoljuk, morzsával be­ hintjük. A túrókrém felét egyenletesen ráken­ jük, réteslapot borítunk rá, vajjal megkeneget­ jük, morzsával beszórjuk.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 2 óra E G Y SZELET

B 1940 kJ/464 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H könnyű ÁRA

H közepesen drága

A mák felét ráhintjük, 2 púpozott evőka­ nál cukorral megszórjuk, 3 evőkanál tej­ föllel meglocsoljuk. A megmaradt tölteléket és réteslapokat ugyanígy egymásra rétegezzük, ügyelve, hogy a tetejére 2 tésztalap kerüljön. Végül a maradék vajjal megkenegetjük, és elő­ melegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Megvárjuk amíg langyosra hűl, majd a tortafor­ mát leemeljük róla, a tortát pedig cikkekre vág­ juk. Porcukorral meghintve visszük az asztalra.

ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 3 napig eláll. H Egész évben süthető.

ÉDESSÉGEK

fc*.


j4#Ppv,

k

'

p


rwrwm

m ái i, s is s m

'W'-m^&m m m w.

Jkk-inna

u

ze lei

Ha megsüti, még nem tanul meg sakkozni; mégis mattot adhat vele konyhai vetélytársainak. HOZZÁVALÓK (20

ADAGHOZ)

A SÁRGA T É S Z T Á H O Z :

16 dkg margarin 16 dkg Koronás porcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 3 tojás, 12 dkg finomliszt késhegynyi sütőpor A TEPSI K I K E N É S É H E Z :

vaj és liszt A BARNA T É S Z T Á H O Z :

16 dkg margarin 16 dkg Koronás porcukor 1 csomag vaníliás cukor 3 tojás, 10 dkg finomliszt 2 dkg kakaópor A TÖLTELÉKHEZ:

30 dkg sárgabaracklekvár A CSOKOLÁDÉMÁZHOZ:

20 dkg Koronás porcukor 4 evőkanál kakaópor 6 dkg margarin ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 2 óra + pihentetés E G Y ADAG

H 1539 kJ/368 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H közepesen nehéz ÁRA

J

A sárga tésztához a margarint, a porcukrot, *. a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat ha­ bosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sár­ gáját, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd vigyázva a kikevert tojásos masszába forgatjuk. Egy nagy tepsit kiva­ jazunk, liszttel behintjük (de az is jó, ha sütőpa­ pírral kibéleljük), a sárga tésztát beleöntjük, és egyenletesen elsimítjuk benne. Közepes lángra (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) bemele­ gítjük a sütőt, majd a tepsit betoljuk. A tésztát 20-25 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha a te­ teje világosbarna, és a beleszúrt kötőtűre már nem ragad a massza.) Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaóporral kikeverjük. A megsült sárga tésztát ügyesen a gyúródeszká­ ra borítjuk. Megvárjuk, míg a tepsi kihűl, majd újból kivajazzuk, belisztezzük és a barna tésztát beleöntjük. Közepes lánggal (180 °C; légkeve­ réses sütőben 165 °C) megsütjük.

2

A két kész tésztalapot hosszában pontosan kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral meg­ kenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra tesszük a barnát, majd ismét sárgát, arra pedig barnát. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb vágódeszkát vagy sima tálcát fektetünk, és arra egy fél kilós súlyt vagy valami nehezéket, amivel egy órára lenyomtatjuk. 1

A nehezéket levéve a süteményt éles késsel kb. 1,5 centi széles szeletekre vágjuk. Eze­ ket váltakozva, lekvárral hosszában egymásra ra­ gasztjuk. 4 szeletből lesz egy rúd.

H olcsó ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 6-7 napig eláll. H Egész évben süthető.

A kész rudakat csokimázzal bevonjuk. Eh! hez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elke­ verjük, és lassú tűzön megmelegítjük, hogy a margarin elolvadjon benne, de forralni nem kell. Még melegen a tészta tetejére és oldalára kenjük. Néhány óra múlva szeletelhetjük.

<M> ÉDESSÉGEK


'P •


m m m m mMMwm

mmmMMMMmmmMmmm

iiiloi galmsJka Nem kell tovább az „igazim" várnia: ez a somlói eredeti receptje HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

8 tojás, 20 dkg Koronás Finom kristályszemcséjü minőségi kristálycukor 20 dkg finomliszt 4 dkg darált dió 2 dkg kakaópor A SZIRUPHOZ:

3 dl víz, 5 dkg cukor 10 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja 0,5 dl rum A KRÉMHEZ:

4 tojás, 10 dkg Koronás Finoin kristályszcmcsépi minőségi kristálycukor 1 csomag vaníliás cukor 10 dkg vaníliás pudingpor 1 liter tej A SZÓRÁSHOZ:

6-6 dkg darált dió és kakaó

A tésztához a tojások sárgáját a cukor egy­ harmadával fehéredésig keverjük. A tojás­ fehérjét a maradék cukorral kemény habbá ver­ jük. A két habot lazán egymásba forgatjuk, mi­ közben apránként a lisztet is hozzáadjuk. A maszszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön, sütő­ papírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simít­ juk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15-18 percig sütjük. A sziruphoz a vizet a cukorral föl­ forraljuk, a mazsolát beleszórjuk. A tűzről levé­ ve a citromhéjjal ízesítjük. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a va­ níliás cukorral, a pudingporral, 1 deci hi­ deg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölfor­ raljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, a tej­ be öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük; így sűrű krém lesz. A tűzről levéve a ke­ mény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.

AZ Ö N T E T H E Z :

10 dkg Koronás porcukor A diós piskótalapot mélyebb tepsibe fektet­ 2 tojássárgája jük, a meleg mazsolás sziruppal, a rummal 1 csapott kiskanal finomliszt meglocsoljuk. A krém egyharmadát rákenjük, 1 dl tejszín, 3 dl tej darált dióval meghintjük. A kakaós piskótalapot 15 dkg étcsokoládé, 0,3 dl rum rátesszük, a sziruppal, a rummal meglocsoljuk. A DÍSZÍTÉSHEZ: Egyharmadnyi krémet rákenünk, dióval meg­ hintjük. A világos piskótalap kerül fölülre. tejszínhab i

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 2 óra E G Y ADAG

H 1961 kJ/469 kcal ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 3-4 napig eláll.

Sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük, és kakaóport szitálunk a tetejére. Az öntethez a cukrot a tojássárgájával, a liszttel meg a tejszínnel összekeverjük. A te­ jet fölforraljuk, a csokoládét fölolvasztjuk benne. A lisztes keverékkel 2-3 percig forraljuk, a tűzről levéve a rummal ízesítjük, kihűtjük. Tálaláskor evőkanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal dí­ szítjük, a csokoládéöntettel meglocsoljuk. Ez a mennyiség 10-14 személyre elegendő.

ÉDESSÉGEK


• -a


s ~a; E~m w a a M m a n ~tf ~~WW~wrw

zilvasgoiii DOC Gombócból is sok, szokták mondani; de csak azok akik még nem kóstolták az alábbit. HOZZÁVALÓK

(30-35

DARABHOZ)

A TÉSZTÁHOZ:

7 kg burgonya, só 30-35 dkg finomliszt 4 dkg puha margarin 2 tojás A TÖLTELÉKHEZ:

30-35 szem szilva 30-35 szem kockacukor kb. 1 kiskanál őrölt fahéj A TÉSZTA NYÚJTÁSÁHOZ:

finomliszt A TÁLALÁSHOZ:

8 dkg vaj 10 dkg zsemlemorzsa 2 evőkanál fahéjas porcukor ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

1 2 óra 15 perc E G Y SZELET

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még mele­ gen áttörjük. Amikor kihűlt, az összes többi tésztához valóval összegyúrjuk és két cipót for­ málunk belőle. Egy kis darab tésztát ellenőrzés­ képpen gyöngyözve forró vízben kifőzünk. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kis margarint gyúrunk bele. A megmosott szilvákat kimagozzuk, a ma­ gok helyére egy-egy kockacukrot (lehet egy-egy kiskanálnyi kristálycukor is) és késhegy­ nyi fahéjat hintünk. A tésztát egy lisztezett gyú­ rólapon 1 centi vastagra gyújtjuk, és 5x5 centis négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére egy szilvát rakunk, a tésztát ráhajtjuk, majd lisztes kézzel gom­ bóccá formáljuk. Forrásban lévő sós vízbe rak­ juk, - egyszer óvatosan megkeverjük, nehogy letapadjon - majd megfőzzük. Ha a gombócok a víz tetejére feljöttek 2-3 percig főzzük, utána szűrőkanállal kiszedjük.

H 615 kJ/'147 kcal N E H É Z S É G I FOKA

Hl közepesen nehéz ARA

Jól lecsöpögtetjük, és vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcu­ korral meghintve tálaljuk. Célszerű egyszerre nagyobb mennyiségű gombócot főzni, mert így jól fagyasztható. (Vigyázat, nyersen nem lehet!)

H olcsó ELTARTHATÓ

H letakarva, hűtőszekrény­ ben 3 napig eláll, de az első nap le is fagyaszthatjuk. H Idényben friss gyümölcs­ ből, az év többi hónapjában befőttből készíthető.

ÉDESSÉGEK


•vi

-

í.k


í IH M H H ü ü IH Hl H H H H H ü

T 1TQ 3

Hl H Hl Hl. HT Hl ü

H-HIH

i re3Í

A nagykönyv szerint vajas tésztából kell sütni, ám ebből is van többféle. Ezúttal egy kevesebb zsiradékot tartalmazó, kalóriaszegényebb változatot ajánlunk. HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

45 dkg finomliszt 2 dkg friss vagy 1 csomag (7g) szárított sütőélesztő kb. 2,5 dl tej 4 dkg vaj 4 dkg Koronás porcukor csipetnyi só 20 dkg fagyos vaj A NYÚJTÁSHOZ:

liszt A TÖLTELÉKHEZ:

ugyanazok a hozzávalók mint a rétesnél (lásd 48. oldal). Az egyetlen eltérés, hogy diós-meggyes helyett mákos meggyeset sütöttünk, 30 dkg őrölt mákkal

1

38 dkg lisztet az élesztővel összekeve­ rünk, majd a tejjel, a szobahőmérsékletű vajjal meg a porcukorral, csipetnyi sóval félke­ mény tésztává gyúrjuk. Zsírpapírral vagy alufó­ liával letakarjuk (a konyharuha a nedvesség egy részét magába szívná), és hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. A fagyos vajat vékony la­ pocskákra vágjuk, majd a maradék 7 dkg liszt­ tel gyorsan összegyúrjuk. 15x20 centis téglala­ pot formálunk belőle, és ugyancsak hűtőszek­ rénybe tesszük. A tésztát enyhén meglisztezett deszkán lóhere formájú lappá nyújtjuk, a liszt­ tel összegyúrt vajat a közepére fektetjük. A széleket egymásra hajtjuk. Zsírpapírral vagy alufóliával letakarjuk, és hűtőszek­ rényben 15 percig pihentetjük.

Ezután 20x30 centis lappá nyújtjuk. Ne' gyedét jobbról-balról középre hajtjuk. 1 tojás A tésztaszélek találkozásánál - középen - még egyszer egymásra hajtjuk. Hűtőben, letakarva ELKÉSZÍTÉSI IDŐ 20 percig pihentetjük. Az összehajtott tésztát H 2 óra + többszöri pihentetés deszkára fektetjük, 90 fokkal elfordítjuk, és újra kinyújtjuk. Az előzőekben leírt hajtás követke­ K É T SZELET zik, amit újabb 20 percnyi pihentetés követ. Ez­ után a tésztát, két részre osztjuk, enyhén belisz­ H kb. 1880 kJ/450 kcal tezett deszkán kb. fél centi vastag, téglalap ala­ kú lappá nyújtjuk. N E H É Z S É G I FOKA ü nehéz Ugyanúgy készítjük el a tölteléket mint a ÁRA rétesnél, sőt ugyanúgy is tekerjük föl. Tep­ H közepesen drága sire rakjuk, felvert tojással lekenjük, végül előme­ legített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeve­ ELTARTHATÓ réses sütőben 180 °C) kb. 25 percig sütjük. Ké­ szíthetjük fagyasztott vajas, leveles tésztából is. Hl letakarva, hűtőszekrény­ ben 2 napig eláll. A LEKENÉSHEZ:

H Egész évben süthető.

-CS>ÉDESSÉGEK


-

,..


H '..'@j: M H H

g|IHI@BHIHI@lli@-ll-Él^lIíili

T űrolanK

por riab bal

„Najjy túróst", szokták mondani. Ha valaki ezalatt egy halom túrófánkot értene, habozás nélkül fogadjuk el. HOZZÁVALÓK (12

DARABHOZ)

A FÁNKHOZ:

25 dkg tehéntúró, 3 tojás 6 evőkanál (kb. 12 dkg) Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor 6 evőkanál finomliszt csipetnyi só 2 csipetnyi szódabikarbóna A SÜTÉSHEZ:

bő olaj A TETEJÉRE:

1 csomag vaníliás cukor A BORHABHOZ:

5 dl zamatos fehérbor kis darabka fahéj néhány szem szegfűszeg kis darabka citromhéj 4 evőkanál Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor 4 tojás 1 csapott evőkanál finomliszt ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

O 40 perc + pihentetés E G Y ADAG

B 2997 kJ/717 kcal N E H É Z S É G I FOKA

UH könnyű

A túrót áttörjük, majd a tojások sárgájá­ val meg a fele cukorral jól kikeverjük. Utá­ na a lisztet, a sót és a szódabikarbónát is bele­ dolgozzuk.

1

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vé­ gefelé apránként a cukor másik felét is be­ ledolgozzuk. Utána laza mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. Letakarva, hűtőszekrény­ ben fél órán át pihentetjük. Ezután olajba mártott evőkanállal (példá­ ul a sütéshez használt biztosan kéznél van) közepesen forró, bő olajba szaggatjuk és oldalanként kb. 2-2 percig sütjük. Fontos, az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok hirtelen sülnek, belül nyersek maradnak. A kész fánko­ kat szalvétára szedve lecsöpögtetjük, és tálalás­ kor vaníliás porcukorral meghintjük. Borhabot kínálunk hozzá. A borhabhoz a nedűt a fűszerekkel fölfor­ raljuk. A cukrot a tojások sárgájával fehére­ désig keverjük, a lisztet beledolgozzuk. A bort kevergetve rászűrjük, a tűzre téve - de továbbra is szüntelenül keverve - fölforraljuk, ezalatt kel­ lően besűrűsödik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a boros krémet még forrón beleforgat­ juk. Azonnal tálaljuk, nehogy összeessen, ezért érdemes úgy időzíteni, hogy pontosan akkorra készüljön el, amikor az asztalra kerül. Jelen eset­ ben, mielőtt a fánkot sütni kezdjük. Utóbbi fris­ sen a legfinomabb, ezért jó ha tudjuk, hogy a tésztája a hűtőszekrényben remekül eláll, csak sütni kell ha megkívánjuk.

ELTARTHATÓ

Hl letakarva, hűtőszekrény­ ben 2 napig eláll. H Egész évben készíthető.

ÉDESSÉGEK

- : , • • •

• - . ' ;

v

.

.

.

.

*

,

-

.

-

«

W| Jf M

h

jgjj

:

rm**"-

n


i i H B H H B H B B H E I i I I H i Q 9 B I H H I ^

IÖ) Ezt a kifogástalan receptet jól begyakorolva, talán még a nagyhírű névadó cukrászda konyhájába is felvételt nyerhet. HOZZÁVALÓK (KB. 60

SZELETHEZ)

A TÉSZTÁHOZ:

60 dkg finomliszt 30 dkg vaj, 1 dl tej 1,5 dkg élesztő, 0,5 dl rum 10 dkg Koronás Finom kristályszemcséjü minőségi kristálycukor 2 tojássárgája szódabikarbóna, csipetnyi só

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, ezt két tenye­ rünk közt dörzsölgetve a legkönnyebb. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemor­ zsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut. Közben a rumot is meglangyosítjuk, majd a cukrot beleszórjuk és kiskanállal addig kever­ getjük, amíg föloldódik benne. Utána az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük, és a tojások sárgá­ jával, fél mokkáskanál szódabikarbónával meg a sóval tésztává gyúrjuk. Letakarva legalább 1 órá­ ra a hűtőszekrénybe tesszük.

A TÖLTELÉKHEZ:

40 dkg darált dióbél 40 dkg sárgabaracklekvár 30 dkg Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor

A diót a lekvárral meg a cukorral összeke­ verjük. A tésztát három részre osztjuk és egyenként, lisztezett gyúródeszkán tepsi nagy­ ságú lappá nyújtjuk.

A TEPSI KIKENÉSÉHEZ:

Az egyiket a kivajazott tepsibe fektetjük,majd a diókrém felét rásimítjuk. Erre kerül a második tésztalap, amivel úgy a legkönynyebb bánni ha a nyújtás után a sodrófára felte­ kerjük. A maradék diót rákenjük, majd a harma­ dik tésztával befedjük. A tojássárgájával meg­ kenjük, villával megszurkáljuk és 45 percig pi­ hentetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 45-50 percig sütjük. A tepsi­ ben hagyjuk kihűlni.

3 dkg vaj A TÉSZTA NYÚJTÁSÁHOZ:

egy kevés liszt A TÉSZTA LEKENÉSÉHEZ:

1 tojássárgája A TETEJÉRE: 16-18 dkg étcsokoládé ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

H 2 óra + pihentetés E G Y SZELET

H 757 kJ/181 kcal N E H É Z S É G I FOKA

H közepesen nehéz ELTARTHATÓ

A csokoládét tűzálló tálba vagy lábasba tördeljük, vízgőzre (forró vízzel félig telt lábasba) állítjuk és kevergetve felolvasztjuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, de mielőtt újra megszilárdulna, a tésztára öntjük és elsimítjuk. Megvárjuk amíg megdermed, majd kb. 5x2 cen­ tis szeletekre vágjuk.

UH letakarva, hűtőszekrény­ ben 1 hétig eláll, de le is fagyasztható. H Egész évben süthető.

ÉDESSÉGEK


\ '•' " x

4tOÍ

•» -***

33 legjobb édesség  

sütemények

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you