Page 1

3

De Tubanten mag vanwege het feestjaar op zaterdag 9 juni het NK Waterbasketbal organiseren.

5

De vader van een 12-jarig misbruikt meisje uit Enschede sleept een tehuis in Almelo voor de rechter.

7

Gezondheidscentrum Roombeek houdt zaterdag 28 januari een open dag. Elk kwartier start er een rondleiding.

‘Zo is Enschede’ is een wekelijkse huis-aan-huis uitgave van Uitgeverij Twente | www.zoisenschede.nl | week 04 | 2012

Vadertje winter was begin deze week nog steeds niet in het land. Schaatsliefhebbers draaien hun rondjes nu op de ijsbaan achter Go Planet. IJsbaan Twente hield afgelopen zondag een SchaatsUur Challenge. Deelnemers moesten in een uur tijd zoveel mogelijk rondjes proberen te schaatsen. IJsbaan Twente is één van de vijf kunstijsbanen in ons land die de SchaatsUur Challenge mogen organiseren.

Zo’s Eanske!

Wachten op vadertje winter Geconcentreerde blikken tijdens de SchaatsUur Challenge afgelopen zondag.

MEDIA MARKT VOOR U DE BTW! DONDERDAG

VRIJDAG

Kijk snel op de achterpagina

ZATERDAG

ZONDAG

JANUARI

JANUARI

26 27 28 29

FC Twente Vrouwen wordt steeds populairder. De landskampioen van 2011 maakt veel nieuwe vrienden met het mooie spel, de goede resultaten en de sportieve uitstraling.

Meer informatie hierover is te lezen in onze uitgave van 3 februari. Lezers kunnen intussen vast nadenken over een mooie naam voor deze nieuwe fanclub. De beste suggestie wordt beloond met een gesigneerd FC Twente-shirt.

Stuur dan uw vertaling naar: interactief@zoisenschede.nl en maak elke week kans op leuke prijzen!

VOOR DE 8E KEER BETAALT

Fanclub voor voetbalvrouwen

Een aantal enthousiaste aanhangers heeft vergevorderde plannen om een eigen supportersvereniging op te richten. Volgende week vrijdag, voor de topper thuis tegen ADO Den Haag, willen ze in diverse media de publiciteit zoeken.

Weet u wat er wordt bedoeld met deze Twentse spreuk?

TV • COMPUTER • WITGOED TELECOM • NAVIGATIE • FOTO VIDEO • HIFI •PORTABLE • MP3 HUISHOUDELIJK • BEAUTY • WELLNESS

JANUARI

JANUARI

8:00 - 22:00 UUR

8:00 - 22:00 UUR

8:00 - 22:00 UUR 11:00 - 18:00 UUR

VRAAG VRAA AG NAAR DE ACTIEVOORWA AG AC A ACTIEVOORWAARDEN WA AARDEN

ENSCHEDE • Klanderij 63, Winkelcentrum de Klanderij • Tel. 053 - 481 40 00 • www.mediamarkt.nl

www.mediamarkt.nl

Abonneer u nu op de mediamail!

UB40-fan reikt band award uit

Pinnen in de taxi Keurmerk Taxibedrijf Taxi Hotax in Enschede, hanteert als eerste in de regio het nieuwe zogenaamde dubbeltariefsysteem voor de taxi. Het hoge starttarief wordt vervangen door een veel lager instaptarief. Daarnaast biedt het bedrijf haar

Foto: Alistair Donia

klanten nog een primeur: pinnen in de taxi! Als eerste en enige taxibedrijf in Enschede, kunnen klanten bij Taxi Hotax betalen met pin of creditcard. Alle taxi’s zijn sinds 1 november uitgerust met moderne mobiele betaalautomaten. Lees verder op pagina 10

29 JANUARI VAN 10-17 UUR

KOOPZONDAG Hoofdstraat 275, Overdinkel T. 053 - 5384029 www.tuincentrumwolters.nl

UB40-fan Desiree Lindner uit Enschede reikt zaterdag een award uit aan de bandleden van de Engelse reggaegroep. UB40 treedt die avond op in het Muziekcentrum. Desiree en andere UB Loonies willen de band zo bedanken voor hun muziek. De award bestaat uit een beeldje met inscriptie: ‘We are proud of UB40’. Desiree is al jaren fan en bezocht wereldwijd zo’n 250 concerten. “Hun muziek spreekt me aan. Als de bassist begint te spelen, ben ik al verkocht.” Met een grote groep UB Loonies volgt ze de band overal. “Tegenwoordig doe ik het wel iets rustiger aan. Dit keer ben ik alleen in Enschede en Paradiso van de partij. Voorheen was het gekkenwerk.

Het heeft me veel geld gekost om al die concerten, tot in Hawaï aan toe, te bezoeken.” Als UB Loonie heeft Desiree de bandleden van UB40 ook persoonlijk leren kennen en drinkt ze na afloop van een concert altijd gezellig een borrel mee. Lees verder op pagina 3

Desiree met Duncan Campbell.


beknopt beknopt gemeenteNieuws gemeenteNieuws Aftrap ‘Eigen kracht’ tijdens Vrouwenbeurscafé Tijdens het zesde Vrouwenbeurscafé op donderdag 26 januari vindt het startsein van het programma Eigen Kracht plaats. Met dit programma wil het ministerie van OCW, samen met gemeenten, de motivatie en ambitie voor werk vergroten, van nietwerkende laagopgeleide vrouwen zonder uitkering. De gemeente Enschede heeft het doel om in drie jaar tijd 450 dames te bereiken en 20% daarvan aan een baan of studie te helpen. Het Vrouwenbeurscafé is donderdag 26 januari van 16.00-18.00 uur in café Fellini in Enschede aan de Bolwerkstraat 2. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Een kleine greep uit het gemeentenieuws van Enschede. Voor het volledige aanbod kunt u terecht op: www.enschede.nl/actueel.

Eigen kracht Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW, blijkt dat 1 miljoen laagopgeleide vrouwen zonder uitkering in Nederland buiten de arbeidsmarkt staan. Ze zoeken niet actief naar werk, maar een groot aantal van hen wil wel degelijk een betaalde baan. Gebrek aan zelfvertrouwen en tekort aan steun uit de eigen omgeving houdt hen tegen. Met Eigen Kracht wil het ministerie van OCW deze groep vrouwen financieel minder afhankelijk maken en kans bieden op ontplooiing. Een grotere arbeidsmarktdeelname is ook noodzakelijk vanwege vergrijzing en verwachte structurele tekorten op de arbeidsmarkt. De aanpak onderscheidt zich van het reguliere participatie-, re-integratie- en scholingsbeleid omdat het niet gaat om aan uitkeringen gekoppelde trajecten, maar om een motivatie- en cultuurverandering. Keukentafelgesprekken Het Vrouwenbeurscafé op 26 januari staat niet alleen in het teken van de start van Eigen Kracht. Daarnaast is er het programmaonderdeel ‘Keukentafelgesprekken’ van WOMEN Inc. In het kader van Eigen Kracht start dit jaar een reeks ‘Keukentafelgesprekken’ voor vrouwen. Hierbij staat de persoonlijke ontwikkeling van de individuele vrouw centraal. WOMEN Inc. vertelt meer over deze aanpak tijdens het café.

belangrijk onderdeel zijn van het programma Eigen Kracht. Voor meer informatie Voor meer informatie: Gemeente Enschede, afdeling communicatie, Inge Stegeman, 06 13224691. Op  www.fifevrouwenbeurs.nl  meer informatie over FIFE.

FIFE vrouwenbeurs Het Vrouwenbeurscafé wordt elke laatste donderdag van de maand georganiseerd. Netwerken staat centraal. De cafés vormen een platform voor iedereen die betrokken wil zijn bij Eigen Kracht en speelden in 2011 een belangrijke rol in de aanloop naar FIFE; het inspiratiefestival voor vrouwen dat afgelopen november plaatsvond. FIFE zal in 2012 een

Samen aan de slag Overal in het land zijn leuke vrijwilligersactiviteiten te doen. Het opknappen van een clubhuis, een dierenverblijf of een speeltuin. Een paar uur erop uit met jongeren of gehandicapten. Tussen al deze klussen vindt u vast en zeker een mooie activiteit die u samen met collega’s kunt doen. Bent u maatschappelijk betrokken en hebt u zin om een dag(deel) de

NL DOET 2012: het betere dagje uit! Op 16 en 17 maart 2012 steken vele maatschappelijk betrokken Nederlanders, waaronder veel ondernemers de handen uit de mouwen tijdens NL DOET. Dit is de grootste vrijwilligersactie van het land, georganiseerd door het Oranje Fonds. Hebt u zin om samen met collega’s bij een organisatie aan de slag te gaan? Doe dan mee met NL DOET. Vrijwilligers zijn het kloppende hart van sociale initiatieven. Met NL DOET stimuleert het Oranje Fonds jong en oud om zich in te zetten voor de samenleving en zet vrijwillige inzet in de spotlights. Vorig jaar waren al 250.000 Nederlanders actief tijdens NL DOET, een recordaantal. In 2012 wil het Oranje Fonds nog veel meer mensen op de been brengen.

handen uit de mouwen te steken? Meld u dan aan op www.nldoet.nl. Er komen dagelijks nieuwe activiteiten bij! Een klus te klaren? Bent of kent u een maatschappelijke organisatie waar vrijwilligers nodig zijn? NL DOET is de uitgelezen kans om elke activiteit met hen aan te pakken. Meedoen betekent extra handen, nieuwe netwerken en naamsbekendheid voor de organisatie. Hebt u een klus te klaren of wilt u tijdens NL DOET net dat beetje extra doen? Meld uw klus dan aan op www.nldoet. nl. Als u dit vóór 10 februari 2012 doet, dan kan het Oranje Fonds een bijdrage geven van maximaal € 500,-. NL DOET is een initiatief van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds zet tijdens NL DOET de schijnwerpers op vrijwillige inzet. Zo laten we zien hoe belangrijk actieve burgers zijn voor de samenleving. Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer € 32 miljoen aan organisaties en initiatieven die de sociale cohesie versterken in Nederland en in het Caribische deel van het koninkrijk. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn het beschermpaar van het Fonds. Het Oranje Fonds is een onafhankelijk fonds. Ons geld komt o.a. van de Nationale Postcode Loterij, van De Lotto en uit giften en legaten. Meer weten? Voor vragen en advies over NL Doet in Enschede kunt u terecht bij Monique Beernink, Coördinator NL Doet / Enschede Doet, te bereiken op 06-34991134 en via  m.beernink@ enschede.nl. Voor algemene informatie, aanmelding, nieuws, tips of inspiratie kijkt u op www.nldoet.nl.

Het voordeligste adres voor Fornuizen Keukens en inbouw-apparatuur 60 cm inductie kookplaat

Boretti M M-system system afzuigkap 90 cm

Bosch HBC84K553N Compacte bakoven met magnetron

Zeer hoge kwaliteit 700 m3 per uur

op=op Met beveiliging

Van € 645.-

€ 249.-

Siemens 90 cm RVS fornuis

€ 379.Siemens inbouwvaatwasser

Stuntprijs

Waterverbruik 8,5 L

Multifunctioneel

Nu

Geluidsniveau 46dB 20 Min. programma

6 branders

€ 995.-

45 cm hoog

€ 749.-

A++

€ 579.-

Wij leveren alle grote merken nieuw in doos met garantie , kom eens kijken , bijna 1000 m2 voorraad.

Aga- M-system - Boretti - Smeg - Miele - Falcon - Fratelli - Grandhall - BOSCH - Siemens - Stoves - Indesit - Ariston - Scholtès

053-4614466 www.inbouwmagazijn.nl


Nieuws www.zoisenschede.nl | 3

Oma van 80 vooraan bij UB40 Desiree Lindner krijgt zaterdagavond bij het concert van UB40 in het Muziekcentrum support van haar tachtigjarige oma mevrouw WoltersKamp. De krasse Enschedese bejaarde wilde altijd al horen en vooral zien waar haar kleindochter zo vol van is en grijpt dit jaar haar kans.

Beatrijs van Riessen leest voor uit ‘Mama kwijt’.

Wethouder en directeur lezen kinderen voor Directeur Beatrijs van Riessen van Welzijnsorganisatie Alifa heeft woensdag 18 januari op peuterspeelzaal De Bosuiltjes in Enschede voorgelezen uit ‘Mama kwijt’. Ook op andere peuterspeelzalen werd toen voorgelezen uit dit kinderboek. Bij peuterspeelzaal Nina las de stadsdeelmanager West, Wim Waninge, de kinderen voor. Wethouder Hans van Agteren las de peuters van de peuterspeelzaal Twekkie voor. Na het voorlezen smulden alle peuters van het voorleesontbijt terwijl de ouders nog een kopje koffie dronken. Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt ieder jaar extra aandacht gegeven aan het feit dat voorlezen de

fantasie van de peuters prikkelt en het hun woordenschat vergroot. Ze kunnen zich inleven in het verhaal en hebben plezier. Deze voorleesdagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Zo worden kleintjes grote lezers. In kader van de voorleesdagen gaan de peuterspeelzalen van Alifa met de kinderen naar peutervoorstellingen die worden gegeven in de bibliotheek Enschede. Vier weken lang kunnen de peutergroepen gratis naar een voorstelling die door vier verschillende poppentheaters worden verzorgd en geïnspireerd zijn door het Prentenboek van het jaar. In 2012 is het Prentenboek van het jaar Mama kwijt van Chris Haughton.

“Vorig jaar zei oma zei al dat ze een keer mee wilde naar een concert”, vertelt haar kleindochter Desiree niet zonder trots.“Eerlijk gezegd dacht ik dat ze het niet serieus meende.” Oma is echter vastberaden en heeft zich goed voorbereid door in de aanloop naar het concert in Enschede urenlang thuis naar de muziek van de Britse popgroep te luisteren. “Ze vindt de muziek van UB40 echt mooi en de bekendere nummers herkent ze allemaal”, lacht Desiree. Zelf is ze al jaren fan van de groep en de bandleden heeft ze intussen ook allemaal persoonlijk leren kennen. Na afloop van het concert in het Muziekcentrum wacht Desiree en andere UB Loonies opnieuw een meet & greet. Mogelijk dat oma daar bij is. Het is, aldus Desiree, wel de vraag hoelang ze het volhoudt. “Wij staan bij de concerten altijd helemaal vooraan bij

het hek. “Als staan te zwaar voor haar wordt, dan staat er vast ergens wel een stoel. Dat regelt de manager van UB40 wel.” Oma en haar kleindochter krijgen verder gezelschap van tante Jeanette en de nichten Ramona en Suzanne. Desiree zal de band na afloop van het optreden een award uitreiken in de vorm van een glazen beeldje om ze zo te bedanken voor hun muziek. “UB40 is gek op Nederland en treedt graag in ons land op.” Hoewel de bandleden van mening zijn dat het vertrek van Ali Campbell de muziek ten goede is gekomen, zegt de Enschedese fan weinig verschil te merken. “Opvolger Duncan Campbell (de nieuwe leadzanger) doet het goed, maar de muziek is met zijn komst niet beter of slechter geworden. Ik ben nog steeds gek op hun muziek. Het bezorgt me altijd weer kippenvel.”

UB40-fan Desiree met voormalig leadzanger Ali Campbell tijdens de afterparty in 2005.

De Tubanten krijgt NK Waterbasketbal De Tubanten organiseert dit jaar op zaterdag 9 juni het Nederlands kampioenschap Waterbasketbal. Het NK is onderdeel van het feestjaar. De in 1962 opgerichte gehandicaptensportvereniging uit Enschede viert dit jaar haar halve eeuwfeest.

Colofon Uitgever: Uitgeverij Twente

Het NK Waterbasketbal wordt gehouden in het zwembad in Losser omdat de baden in Enschede niet aan de richtlijnen voldoen. Behalve het NK houdt SVG De Tubanten in

heel 2012 nog verschillende andere activiteiten, onder andere het regiokampioenschap borstelschuiven (een soort curling), demonstraties op de Markt in de Week van de

Redactie: Tjerja-Dave Knaken, Kim Bolscher redactie@zoisenschede.nl Vormgeving: Zmoel Creative Media info@zmoel.nl Advertentieverkoop: Fred Donia Tel: 06 39 67 01 55 verkoop@zoisenschede.nl Oplage: De hele gemeente Enschede. 68.000 ex. “Zo Is Enschede” wordt iedere vrijdag huis aan huis verspreid in de Gemeente Enschede.

De Tubanten telt veertien verschillende takken van sport.

Sport (april) en een feestavond op 5 of 6 oktober in de Grolsch Veste. “De datum van de feestavond staat nog niet vast omdat nog niet bekend is op welke avond FC Twente thuisspeelt”, zegt woordvoerder Martin van der Laan van De Tubanten. De vereniging is met bijna vijfhonderd leden en veertien verschillende takken van sport toonaangevend. Twente is sowieso in vele opzichten de bakermat geweest voor de gehandicaptensport. “In het feestjaar willen we de gehandicapte sporters zoveel mogelijk voor het voetlicht brengen”, zegt Van der Laan. De Tubanten is een omnivereniging die buiten haar primaire doelstelling ook sociaal en maatschappelijk haar verantwoordelijkheid draagt. Het bestuur probeert uit te dragen dat de aangepaste sporten meer aandacht verdienen en door de terugtredende overheid juist meer actieve ondersteuning nodig hebben. Tijdens het feestjaar worden er de komende maanden daarom ook presentaties gegeven op scholen en bij lokale evenementen en een wervingscampagne opgestart voor nieuwe leden. De Tubanten won het NK Waterbasketbal al twee keer. Voorzitter van de vereniging is tegenwoordig André le Loux.

Column Stewards FC Twente speelt zondagmiddag tegen FC Groningen alweer de tweede thuiswedstrijd van 2012. De laatste thuiswedstrijd van 2011 was op 22 december tegen PSV voor de beker en via een bevriende clubcardhouder had ik hiervoor een ticket weten te scoren. Het was in vak 314, rij 15, stoel 14. Vol goede moed begaf ik me naar ingang C, waar zich al een flinke rij had gevormd. Langzaam maar zeker vorderden we richting het trappenhuis, waar de tocht naar boven begon. Elke keer als ik dacht dat we er waren, moesten we weer een stuk verder. Het werd ook steeds kouder. Toen maakte ik de klassieke fout door naar beneden te kijken. Ik schrok me het schompes: waren we al zó hoog? En toen we eindelijk naar binnen mochten moest ik eerst even bijkomen. Diep ademhalen en daar lag de Grolsch Veste voor me. Een kolkende massa, wat een prachtig uitzicht, zo had ik het nog nooit ervaren. (Ik had jarenlang een prachtige vaste plek op rij 2 onderaan de middellijn tegenover de oude hoofdtribune. Totdat ik een brief kreeg dat ik daar weg moest vanwege de sponsors.) Rij 15, stoel 14. Dat had ik dus weer: bij FC Twente tellen ze van onderen af. Toen ik omhoog keek, was ik er al bang voor. En jawel, eenmaal aangekomen werd het me ineens – veel - te hoog. Was dat nou de Plechelmus daar in de verte? Op handen en voeten kroop ik naar beneden, waar ik in de omloop werd opgevangen door een bijzonder aardige steward, die me eerst op m’n gemak stelde. Hij zag aan m’n ogen dat ‘t me ernst was en herkende de situatie direct. Er was een plekje vrij op de perstribune, maar dat was ook geen optie. Hij belde een collega die me met de lift meenam naar beneden, waarna hij me door allerlei tochten en gangen begeleidde naar een mooi plekje in de hoek op de eerste ring. Daar heb ik de wedstrijd verder prima kunnen volgen. Het was weliswaar een waardeloze pot, en FC Twente verloor ook nog eens volkomen terecht, maar dat lag aan de mannen op het veld en dus niet aan de helden op de tribunes. Goa stoan a’j veur de stewards bint!

Peter Bonder

www.linksbek.nl Foto Hessel Bosch Enschede

vervolg van voorpagina


Zo is Enschede - Hét nieuws uit en over uw stad! | 4

Eerste hulp bij werk en uitkering Het WestendorpPR Informatiecentrum Sociale zekerheid Twente (WIST) opent op 7 februari haar deuren in Enschede. Vanaf dat moment is er elke dinsdagmiddag vrije inloop voor iedereen met vragen omtrent werk en sociale zekerheid. Tussen 13.30 uur en 16.00 uur staan consulenten van WestendorpPR klaar om vragen te beantwoorden. Deze eerste hulp bij werk en uitkeringen is gratis en geheel vrijblijvend. WestendorpPR is gevestigd aan de JP Coenstraat 14 in Enschede (wijk het Hogeland). Met haar jarenlange expertise op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en re-integratie heeft WestendorpPR ervaren dat veel mensen vragen hebben omtrent uitkeringen, werk en sociale zekerheid. In deze onzekere tijden maakt het weten of niet weten net dat beetje verschil waardoor mensen zich zekerder en veiliger voelen. Uit de ervaringen met haar eigen kandidaten weet WestendorpPR dat er behoefte is aan ondersteuning bij vragen omtrent de wirwar en snel veranderende wetgeving van sociale zekerheid en werk. Deze vrije inloopmiddag is laagdrempelig en zal duidelijke informatie verschaffen over sociale zekerheid en werk. WestendorpPR wil functioneren als informatiegever en als doorverwijzer naar de juiste instanties.

Nieuwe directeur voor Grolsch De Belg Tom Verhaegen (39) treedt op 1 april in dienst als algemeen directeur van Koninklijke Grolsch NV. Verhaegen volgt de huidige directeur Rob Snel op, die met pensioen gaat.

Vader in bres voor misbruikte dochter De dagvaardingen zijn al de deur uit. “Het wachten is dus nu op de rechtbank die met een datum moet komen”, zegt Adwin den Hartog uit Enschede. Als vader van een twaalfjarige dochter sleept hij een tehuis in Almelo voor de rechter nadat het uit huis geplaatste meisje in deze instelling seksueel werd misbruikt.

De 39-jarige Belg is geen onbekende in de biermarkt. Hij werkt sinds 2009 bij SABMiller, de moedermaatschappij van Grolsch. Momenteel is hij marketing directeur Tsjechië bij Plzensky Prazdroj, de brouwerij van onder meer Pilsner Urquell. Snel werkt sinds 1984 bij Grolsch, waar hij begon als hoofd sociale zaken. Sinds 2008 is hij algemeen directeur.

”Mijn dochter staat hier geheel achter”, zegt Den Hartog. “Ze zegt dat ze er veel respect voor heeft. ‘Ik ben blij dat je dit doet papa’, zei ze tegen me. Uiteraard doe ik dit voor mijn eigen dochter, maar eigenlijk doe ik het voor alle misbruikte kinderen in ons land.” Het gaat om een slepende affaire rond de gesloten inrichting Commujon in Almelo. Nadat het destijds negen jaar oude meisje in deze instelling belandde, werd ze slachtoffer van allerlei seksspelletjes, die de pupillen met elkaar uithaalden. Circa vijftien pupillen in deze behandel-

nig geschoolde medewerkers had en het team gebrekkig functioneerde. Ook was de werkdruk hoog en het leefklimaat voor de kinderen onveilig. Daarop is een aantal aanbevelingen gedaan. Commujon verklaarde destijds dat de slachtoffertjes professionele begeleiding zouden krijgen. Volgens vader Adwin den Hartog is dit echter nooit gebeurd en kampt de dochter sindsdien met grote psychische problemen. De ouders zijn daarop nu een civiele procedure begonnen, waarin zij vijftienduizend euro eisen als voorschot op een schadevergoeding voor de psychische behandeling die hun kind nodig heeft. Volgens Den Hartog is het dochtertje indertijd uit huis geplaatst op last van Jeugdzorg: “We zaten destijds in de schuldsanering en volgens Jeugd-

groep voor kinderen met een ernstige ontwikkelings- en gedragsproblematiek zouden zich een halfjaar lang aan elkaar hebben vergrepen. Zo was het Enschedese meisje slachtoffer van ‘seksueel overschrijdend gedrag’ door meerdere jongens. De leiding van Commujon heeft daarvoor al in 2009 uitgebreid het boetekleed aangetrokken en spijt betuigd. De Enschedese werd vervolgens versneld weer thuis geplaatst. Ook is destijds door een extern bureau onderzoek verricht. Daaruit bleek dat de behandelgroep te wei-

Enschede

Enschede

ir Culina

3

een meheeft ag onald’s n. Vrijd De McD ondergaa met de tamorfose r geopend auto t een wee . zijn ze het snels derdag inrichting Wie trekt r? Don 1 nieuwe tation 25 mete 39 | 201 over Firezones l 12. | week opmaken ember, inge hede.nl 8 sept kan zich van enkamps .zoisensc eden Enschede de Bodd ende k optr b.v. | www aan mstral unie nte dece een ij Twe en voor een band! Op 3 Uitgever drankje aire festi ke ve van e, een t ke. het culin een unie Een hapj ie van -huis uitga een groo t Whitesna 26e edit huis-aan ber kom hede mag aurant zon. De in Ensc wekelijkse . Rest ’ is een ProefEet genoemd hoofdhede val de en Ensc met word ‘Zo is dit jaar succes ging er vandoor. Duyt, Sam Sam Gouden Jou prijs, de urant naar resta gelegd ging weg was de plek uplaats De twee g resta derde dan derti en een en Mij . Meer end hun, n Wok n week en afgelope voor Fusio ten op onden kookkuns acht rants verto ndere, e aand erg bijzo Bijzonder en. Besoms Markt. kproduct Oude en’ stree rond de voor paar ‘duyt dit jaar n met voor een was er verwenne vele konden ers laten de zoek in kpapillen chtjes e gere hun smaa de klein steld. hillen opge versc den die ston tentjes

7

5

it

akt u hede p

Ensc

rflat erspoo ie en de woen Zuid de flat. De politbew toeoners de oblem ren van kans is hebben en. De oratie Weer pr in Enschede Ne-is schu te nem aatst ningcorp tregelen era’s gepl

at gd maa flat van weer cam Zuiderspoorerspoorfl - geze rigste dat er in de de De Zuid de sme wildpoe aanwezig problemen n van ijnlijk zijn de en De . Lede al oners waarsch ekers worden. maanden en eind 2010 e bezo . De bew en al derland wildplassend en eisen van ie luidd edering flat spel en e verlo scommiss spuugzat dat ze maatpende de snell bewoner meerdeoners klok over en vorig jaar Domijn n medebew de nood er ware werd orporatie ekt en flat. Er tiwoningc ges ontd van hun en pros neemt. epplanta dealers regelen incidene henn re rder n waar er mee menrtemente waren lagen week er appa werkten. etages was nde Vorige s delee Schad verschille en urine. Ook in de tuee Foto: Erik ten. Op elen ken uitwerps van inbra golf selijke van een sprake

Foto: Erik

delee

Schad

met bot bedoeld r dan er word gde? Stuu enu wat zois Weet nts geze d Twe redactie@ e prijvenstaan naar: op leuk aling uw vert en maak kans l schede.n zen!

ng wrijvi Geen unstermannTwe met Mt vertrekt niet bijzouFCbote ren

r Hals Jan van niet mee sterman. Dat at het Mun zonte, omd Joop zaken zitter mene het met voor ager alge NOS in bij de de man weten heeft d laten tbal. io Voe dagavon ma Stud leerden program ia circu de med vertrek in taande net en met Op inter het aans hebben n dat en zou manamak geruchte de r en Halst te meer voorzitte van Van en niet an. De t Munsterm e zaken zoud en. Van Hals men de delee deur kunn ger alge g van Schad Foto: Erik door één uitbreidin vindt goed n. De en hij dat tege een feit uitdaspreekt is bijna nieuwe Veste een van sch voor Grol baller worden in oud-voet het tijd Vitesse trad de ap, Ajax en In 2003 hij . te, nsch ging pioe maakt Twen s 2006 se Kam kste meer FC nonder te en sind In tege Enschede het belangrij r van Twen management. in het een EK, zou dienst en. Maa dat hij eren hier in het van het uaties uden te noem dat de kind middag deel uit rse insen goed betaalde is rdag je, geho eldige en tot dive was zate e- voor ons e een gew Bommet Halst, kwam voor een stelling adrome, Het EK kind ndelijk heeft van zijn gezwicht se Aqu Aquadrom r. In de veertig d.’ Uitei wat ijfsleven, hij zijn Enschede succes. Ruim en geha s uit het wate om kans het bedr nog geen idee Jort ld in hebb won , eme aan root naar

metje

ste bom

Het be

zorg zou onze dochter thuis niet goed worden verzorgd. In onze ogen “Ik doe dit voor mijn eigen dochter, maar eigenlijk ook voor alle

misbruikte kinderen in ons land” geheel onterecht. Maar los van deze hele discussie: als Jeugdzorg kinderen uit huis plaatst, moet ze er uiteraard wel voor zorgen dat deze kinderen vervolgens een veilig dak boven hun hoofd krijgen. In plaats daarvan belandden ze in dit geval van de wal in de sloot. Mijn dochter ondervindt nog dagelijks de naweeën ervan.” Advocaat B. Oude Middendorp heeft intussen de diverse betrokken partijen gedagvaard. Commujon was onbereikbaar voor commentaar.


Nieuws www.zoisenschede.nl | 5

CDA-raadslid steunt parkerende ouders Ouders in Enschede nemen steeds vaker het heft in handen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de verkeerssituatie bij het Wilminktheater (voorheen Nationaal Muziekkwartier). CDA-raadslid Ayfer Koc was afgelopen maandag (23 januari) ter plekke om samen met enkele verontruste ouders lijntjes op het wegdek te schilderen die dienst gaan doen als parkeervakken. Ouders storen zich aan het gebrek aan parkeerplekken bij het wegbrengen en ophalen van hun kinderen bij de muziekschool. Tijdelijk parkeren op korte afstand is onmogelijk en regelmatig worden bekeuringen uitgedeeld. Bij het Wilminktheater is plaats genoeg om een paar ‘kiss en ride’-parkeerplaatsen in te richten voor wegbrengen en ophalen. Het realiseren hiervan kost niet veel. Gemeenteraadslid Koç is hier door meerdere ouders op aangesproken en diende al in 2010 een motie in om hier kiss en ride-plaatsen te realiseren. Deze motie werd door de raad aangenomen. Veronderstelde werd dat het geen ingewikkelde klus zou zijn en snel geregeld zou zijn. In de praktijk bleek het helaas anders te liggen. Koç heeft zowel de wethouder als de ambtelijke organisatie meerdere keren gevraagd hoe het zat met de voortgang en kreeg telkens allerlei beloftes en toezeggingen. Maar he-

laas zit de verf nog steeds in de pot. Koç: “Ik had aangekondigd dat ik, als het eind 2011 niet geregeld was, met een aantal ouders de lijntjes zelf zou

gaan schilderen. Dat moment was nu aangebroken. We hebben de daad bij het woord gevoegd.”

Raadslid Ayfer Koc is handig met de schilderskwast.

Solar Team Twente ontvangt prijs

Foto: Stockphoto

Vrouwen en meisjes voor zwemuitje naar Aquadrome Zwemparadijs Aquadrome geeft in 2012 een vervolg aan het aanbieden van zwemavonden voor alleen vrouwen en meisjes. De nieuwe serie danszwemavonden in Enschede, waarop mannen niet zijn toegestaan, gaat zaterdagavond 28 januari weer van start. “Omdat de damesavonden in 2011 zeer succesvol waren, krijgt

“Vooral moeders en dochters maken er een gezellig uitje van.” Eigen foto

het nu een vervolg en kan er met uitzondering van de zomervakantie elke maand exclusief gebruik gemaakt worden van het recreatiebad. We zien vooral veel moeders die hun dochters meenemen en er een gezellig uitje van maken”, zegt interim-directeur June Nods van Aquadrome. De dameszwemavonden trokken vorig jaar soms wel 450 bezoekers. Het recreatiebad is op deze speciale avonden geopend van 18.30 tot 21.30 uur. Er komen overigens vooral allochtone Enschedese vrouwen zwemmen. Marketeer Lennart Strik van Aquadrome schat in dat de verhouding ongeveer 70/30 is. “Dat het heel populair is blijkt wel uit de toestroom van vrouwen en meisjes uit Duitsland. Dameszwemavonden zijn buiten Enschede nog een redelijk onbekend fenomeen.”

Het CDA in Enschede reikt dit jaar de Studentenstadprijs uit aan het Solar Team Twente. Elk jaar geeft de fractie speciale aandacht aan studenten die zich op een bijzondere manier voor Enschede inzetten. De CDA waardeert het als mensen zich net als de partij zelf inzetten voor de stad. Team, Twente en Technology. Dat is waar Solar Team Twente voor staat. Samenwerking in teamverband om in anderhalf jaar een auto rijdend op uitsluitend zonne-energie te bouwen, testen en aan de finish te brengen van de World Solar Challenge in Australie. Het

Solar Team eindigde bij deze race als vijfde, de beste teampresentatie

Hét nieuws uit en over uw stad!

www.zoisenschede.nl

ooit. Het team ontvangt binnenkort uit handen van raadslid Patrick Welman tijdens een aangeboden diner een oorkonde en cheque van 250 euro. Welman: ”We hebben genoten van de manier waarop het team er in geslaagd is om bedrijfsleven, onderwijs en overheid bij elkaar te brengen. Ze hebben als eenheid Twente vertegenwoordigd in de voorbereiding en tijdens de race. Ook de communicatie via diverse kanalen was krachtig.” Het CDA heeft vorig jaar de prijs overhandigd aan moresgenootschap Ius Sanctus van studentenvereniging ASV Taste voor hun actie ‘ Uwe majesteit, tijd voor Twente’.


VACATURE VACATURE HTW HTWPersoneelsdiensten Personeelsdienstenisiseen eenlandelijk landelijkopererende opererendedienstverlener dienstverlener gespecialiseerd gespecialiseerdininhet hetaanbieden aanbiedenvan vanpayrolldiensten. payrolldiensten.Als Alsklanten klanten besluiten besluitentetegaan gaanpayrollen, payrollen,geven gevenzij zijhet hetjuridisch juridischwerkgeverschap werkgeverschapuit uit handen. handen.Dit Dithoudt houdtinindat datwij wijde depersonele personelerisico’s risico’sen ende deadministratieve administratieve taken takenvan vanorganisaties organisatiesovernemen, overnemen,zodat zodatde deklant klantzich zichbeter beteren envoorvoordeliger deligerkan kanbezighouden bezighoudenmet metzijn zijnofofhaar haarcorebusiness. corebusiness. Werkgeven Werkgevenzonder zonderzorgen zorgennoemen noemenwij wijdat. dat.So Soeasy! easy!HTW HTWheeft heefteen een tweetal tweetalnieuwe nieuween enunieke uniekepayrollprodukten payrollproduktenontwikkeld ontwikkelddie diemakkelijk makkelijkinin de demarkt marktkunnenn kunnennworden wordengezet. gezet.

Telkens een stap hogerop Voor al uw opleidingen en trainingen op het gebied van:

Daarvoor Daarvoorzoeken zoekenwij wijfreelance freelancetop topondernemende ondernemendesales salesmensen. mensen.

Informatica:

Va Vacat cature urepa partti rttime meacc accou ountm ntman anag ager er als als pri prima mabij bijver verdie dienst nstee(M (M/V) /V)

• MS-Office (MS Word, MS Excel, MS Outlook)

Communicatie: • Telefoneren • Schrijven met effect • SEO webteksten schrijven • Notuleren met de PC

Uw Uwvoornaamste voornaamstetaak taakisishet hetinitiëren initiërenvan vanklantcontacten klantcontactenen enhet hetververwerven wervenvan vannieuwe nieuweklanten. klanten.Als Alsadviseur adviseurmet metondernemerskwaliteiondernemerskwaliteiten tenkunt kuntuuzich zichgoed goedverplaatsen verplaatsenininde dewensen wensenvan vanklanten klantenen enbent bentuu goed goedininstaat staattot tothet hetbieden biedenvan vancreatieve creatieveen enpassende passendeoplossingen. oplossingen.

Profiel: Profiel:

Medisch secretaresse: Financieel: • Basiskennis boekhouden (BKB) • Basiskennis Calculatie BKC • Praktijkdiploma boekhouden(PDB)

UUbent bentuitermate uitermatecommercieel commercieelen enklantgericht klantgerichtingesteld ingestelden enbeschikt beschikt over overgoede goedecommunicatieve communicatievevaardigheden. vaardigheden.UUhebt hebteen eenpittig pittigwerkwerk-en en denkniveau denkniveauen enreeds reedseen eenaantal aantaljaren jarenervaring ervaringinineen eenverkoopfunctie verkoopfunctie binnen binnenbijvoorbeeld bijvoorbeeldde dezakelijke zakelijkedienstverlening. dienstverlening.Zelfstandig Zelfstandigen en disciplinair disciplinairkunnen kunnenwerken werkenisiseen eenabsolute absolutevereiste, vereiste,evenals evenalseen een representatief representatiefvoorkomen. voorkomen.Een Eeninteressant interessanteigen eigennetwerk netwerkisiseen eenpre. pre.

Aanbod: Aanbod:

Als Alsaccountmanager accountmanagerbegeleidt begeleidtuuzelfstandig zelfstandighet hetgehele gehele verkooptraject verkooptrajecten enkrijgt krijgtuualle alleruimte ruimteom omuw uweigen eigentijd tijdinintetedelen. delen. Wij Wijbieden biedenuueen eenuitdagende uitdagendeen enafwisselende afwisselendefreelance freelancejob jobdie dieuu bij bijsucces succesmakkelijk makkelijktot toteen eenzeer zeergoed goedbetaalde betaaldevaste vastebaan baankunt kunt uitbouwen! uitbouwen!Wij Wijgeven gevenuualle allebenodigde benodigdeinstrumenten instrumentenen enopleiding opleiding zodat zodatuusnel sneluw uweerste eersteomzet omzeten enverdiensten verdienstenheeft. heeft.

Workshops: • No stress • Timemanagement

• Dag- of avondcursussen • Maatwerktrainingen

Nieuwsgierig? Nieuwsgierig?

HTW HTWPersoneelsdiensten, Personeelsdiensten,t.a.v. t.a.v.de deheer heerW. W.van vander derNoordt. Noordt. Klavermaten Klavermaten65-8, 65-8,7471 7471DD DDGoor. Goor.Of Ofmail: mail:wim@htwgroep.nl wim@htwgroep.nl Telefoon Telefoon06 0627832 27832349. 349.Bedrijfsinfo: Bedrijfsinfo:www.htwgroep.nl www.htwgroep.nl

WWW.OLCT.NL

Bent Bentuude denieuwe nieuwe‘spits’ ‘spits’die dieop opzoek zoekisisnaar naareen eennieuwe nieuween engoed goedbetaalde betaalde uitdaging, uitdaging,stuur stuurofofmail mailuw uwcvcvdan danmet metbegeleidende begeleidendebrief! brief!

Transportcentrum 3 • Postbus 1379 • 7550 BJ Enschede • Tel. 053-4340344 • info@olct.nl

Budget Bikes hoeve

Bij point S tijdelijk extra voordeel!

a-merk fietsen

men en Voorkom startproble testen! IS AT GR cu ac laat uw

Bikes h et

ve oe

Bud g

voor nieuwe overjarige- en jonge

33Ah-12V

NÚ en

schede 1

g n i d e i b n a a e d in 06

55,elders 79,-

-1 9 4 0 0 6 6

44Ah-12V

SPaRTa iOn XT . . eLeK . . . TRi . . SCH . . . . .van € 2449,- nu vOOR . . . . . € 1599,-

KOga MiYaTa ROadRunneR van € 1199,- nu vOOR . . . . . € 1099,-

75,elders 99,-

baTavuS WinneR . . . . . . . . .van € 499,- nu vOOR . . . . . . € 349,-

baTavuS CReSCendO . . . .van € 849,- nu vOOR . . . . . . € 549,-

61Ah-12V

gaZeLLe 66 degReeS . . . . .van € 649,- nu vOOR . . . . . . € 449,-

SPaRTa MaRaTHOn 3 .0 . . .van € 399,- nu vOOR . . . . . . € 299,-

RaLeigH SuPeRbee . . . . . . .van € 799,- nu vOOR . . . . . . € 449,-

elders 119,-

OMaFieTS . . . . . . . . . . . . . . . . .nu vOOR SLeCHTS . . . . . . . . . € 229,-

Betrouwbare A-kwaliteit • Productie door bekend A-merk • Lange standtijd • Hoge koudstartstroom • 2 jaar garantie

... en dit is maar een kleine greep uit ons aanbod!

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur.

a LLeS MO eT Weg !!

Budget Bikes hoeve Kanaalstraat 131 • 7547 AR Enschede •Tel. 06 - 19 400 661 www.budgETbiKEshoEvE.nl

jl u wacht. Montage klaar terwi nodig. t Afspraak maken nie

Actie geldig t/m 4 februari 2012 CB27012012

Aanbiedingen geldig t/m 31 januari 2012

95,-

inclusief de laagste montage- en servicekosten OPEN: Ma-vr 08.00 - 17.30u • Za 08.00 - 17.00u

Haaksbergerstraat/Wooldriksweg, Enschede • tel. 053 - 820 02 75


zakelijk www.zoisenschede.nl | 7

Het coöperatieve gedachtegoed De Verenigde Naties hebben 2012 uitgeroepen tot Het Jaar Van De Coöperatie. De grootste coöperatie van Nederland is de Rabobank. De coöperatieve bank werd ooit opgericht door agrariërs die het economisch zwaar hadden. Rabobank EnschedeHaaksbergen neemt daarbij een bijzondere positie in. Het is in ons land de eerst opgerichte Raiffeisenbank, in 1896 begon het in Lonneker… Persoonlijk vind ik de coöperatie een superieure ondernemingsvorm. Zeker voor een financiële instelling, waar aandeelhouders meer kwaad dan goed doen. Aandeelhouders denken vooral aan winstmaximalisatie op korte termijn. De kredietcrisis heeft wel aangetoond dat banken niet op de beurs horen. De Rabobank keert geen dividend uit. Wat we verdienen vloeit terug in onze bank. En met een deel van onze winst ondersteunen we initiatieven in Enschede en Haaksbergen, die bijdragen aan een positief leef- of werkklimaat. Door met beide benen op de grond te blijven staan, heeft de Rabo minder kleerscheuren opgelopen in de kredietcrisis dan de andere Nederlandse banken. Natuurlijk worden ook in de coöperatie wel eens fouten gemaakt, ook in een coöperatie moet ruimte zijn voor ondernemen. Maar de kern van de coöperatie is dat de directie zich op de vingers laat tikken door de leden van de bank. Wij organiseren bijvoorbeeld regelmatig kleinschalige bijeenkomsten met onze leden in de verschillende wijken en dorpskernen van ons werkgebied. Want wij (directie en managers) horen graag hoe onze leden de dienstverlening en onze maatschappelijke betrokkenheid ervaren en wat er beter kan. Daar kunnen we alleen maar van leren! Natuurlijk blijven we voor de buitenwereld bankiers, en die zijn momenteel wat minder populair. Daar zijn we ons terdege van bewust. Ondanks de moeilijke tijden blijf ik echter optimistisch: ‘het is nog nooit zo donker geweest, of het wordt altijd wel weer licht’.

Gerrit Grotenhuis

Directievoorzitter Rabobank EnschedeHaaksbergen

Enschede

De scheidingsplanner voor volledige begeleiding in een scheidingsproces Of het nu gaat om uw woonhuis, alimentatie of kinderkosten, het zijn allemaal aspecten die u onzeker maken. Uw Scheidingsplanner werkt uiterst efficiënt en zorgt snel voor duidelijkheid, zodat u en uw partner financieel weer verder kunnen. Een Scheidingsplanner werkt zowel in opdracht van beide partijen, als in opdracht van één van hen. Dus ook wanneer een scheiding niet in harmonie verloopt kan een Scheidingsplanner als financieel deskundige uw belangen behartigen. U worstelt in deze periode ongetwijfeld met tal van emoties en vragen. Tegelijkertijd zijn er allerlei zaken waarover u afspraken moet maken: kunt u in uw huis  blijven wonen, wat wordt de hoogte van de alimentatie, wat u na de scheiding netto overhoudt om van te kunnen leven, etc. Uw Scheidingsplanner geeft u antwoord op deze vragen en regelt verder alles: het convenant, het ouderschapsplan en de afhandeling door de rechtbank.

Het is zeer lastig om in zo’n situatie rationele keuzes te maken en te onderhandelen over financiële kwesties. U kunt echter vertrouwen op zowel financiële als juridische ondersteuning van financieel adviseurs en advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen.

Esther van Sprang van Dierenkliniek Enschede

De scheidingsplanner zorgt voor: • de gehele afhandeling van het scheidingstraject • gedegen financieel en fiscaal advies, samengevat in een allesomvattend scheidingsplan • duidelijk inzicht in de financiële positie en netto-inkomens na de scheiding • een kostenefficiënte, respectvolle en vlotte afwikkeling voor beide partijen Met het inschakelen van De Scheidingsplanner bent u verzekerd van professionele begeleiding, waarmee wordt voorkomen dat het gehele proces lang, onaangenaam en bovendien zeer kostbaar wordt. Zo kunt u (beiden) een nieuwe start maken.

Bennie Bles en Judith Voogsgeerd van de Scheidingsplanner in Enschede

Antiquariaat Kruimeltje is een gezellige ontmoetingsplek Antiquariaat Kruimeltje aan de Zuiderhagen 35 in Enschede is niet alleen een antiquariaat. Het is tevens een ontmoetingsplek waar je heerlijke koffie kunt drinken en kunt genieten van een stuk zelfgemaakte perentaart. Dit was precies wat eigenaresse Margriet Kramer voor ogen had toen ze de winkel in 2006 overnam van de vorige eigenaar. “Vroeger was deze winkel echt een antiquariaat”, vertelt Margriet. “Ik vond dat niet echt meer van deze tijd en wilde er een mooie plek van maken waar mensen elkaar ook kunnen ontmoeten en waar kleine culturele evenementen kunnen worden gehouden. Dat maakt het wat laagdrempeliger.” Liefhebbers van tweedehands boeken weten de weg naar Kruimeltje al jaren te vinden, maar ook studenten kunnen er nu terecht om bijvoorbeeld te studeren. Kruimeltje is voor Margriet een echte passie. “Ik ben altijd al gek geweest op boeken en heb hier altijd iets mee willen doen, maar ik was druk met m’n werk en andere dingen, tot ik de kans kreeg Kruimeltje over te nemen. En dat was liefde op het eerste gezicht. Het pand is zo mooi, de ruimte is geweldig en ik wilde het graag kopen. Het is heerlijk om eigen baas te

Tien vragen aan ondernemers in Enschede:

1: Wanneer bent u voor uzelf begonnen en waarom? “Ik heb in 1999 het gezelschapsdiergedeelte van een grote gemengde praktijk gekocht. Ik was al in loondienst en kreeg het aanbod om het gezelschapsdierengedeelte over te nemen. (Ik wilde graag een eigen kliniek en) ik zag mogelijkheden in de ligging en de grootte van het pand. Inmiddels zijn we één van de grotere gezelschapsdierenpraktijken in Enschede. Ik heb 4 all round dierenartsen in dienst die zich elk ook nog eens gespecialiseerd hebben in een deelgebied als dermatologie, kattengeneeskunde, tandheelkunde, chirurgie, echografie van hart en buikgebied. ” 2: Hoe gaat het met uw bedrijf in deze economisch mindere tijd? “Het gaat ons goed. We leveren goede zorg aan het huisdier, wat het belangrijkste is. En daar komen huisdiereneigenaren op af.  Wel merk ik dat er bezuinigd wordt op het huisdier. Om financiële problemen en teleurstellingen te voorkomen adviseer ik vaak eigenaren hun huisdier   te verzekeren. Dit voorkomt veel verdriet.” 3: Wat heeft u de mensen in Enschede te bieden? “Goede en aandachtige zorg voor uw huisdier. We doen er alles aan om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op diergeneeskundig gebied.”

Margriet Kramer

zijn en je eigen beslissingen te kunnen nemen. Ik wilde dat de winkel niet alleen een winkel zou zijn, maar ook een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud. Voorheen was dit een plek voor echte boekenfreaks, maar nu komt iedereen hier!” Kruimeltje is naast een antiquariaat ook een klein cultureel centrum. “We bieden een podium aan bijvoorbeeld studenten die hier willen optreden, maar de ruimte is ook erg geschikt om exposities te houden.” Meer informatie over Antiquariaat Kruimeltje is te vinden op: www.boeken.nl.

4: Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? “We zijn druk bezig met een grote verbouwing. Naast aanpassingen aan de buitenkant van het pand wordt intern de hele boel aangepast om het gebouw zo optimnaal mogelijk te kunnen gaan gebruiken. Zo’n verbouwing is leuk en spannend. Na de verbouwing hebben we een mooie kliniek, modern en met een prettige gezellige sfeer. Naast  allerlei nieuwe technieken ben ik er trots op dat we straks een aparte wachtkamer voor de katten hebben. Katten vinden het dierenartsenbezoek een grote stress-gebeurtenis, zeker als ze naast een blaffende hond zitten te wachten. Katten hebben en krijgen in de nieuwe situatie nog meer  aandacht en een speciale ei-

gen plek in onze kliniek. Daarnaast zijn we gestart met een spreekuur door onze assistentes. Er komt een speciale spreekkamer voor dit assistentenspreekuur. Veel handelingen kunnen heel goed en professioneel door de assistentes worden uitgevoerd waardoor een dienst voordeliger kan worden aangeboden. Aantrekkelijk voor klant en dierenarts.   De dierenarts kan haar tijd dan aan specifiekere artsenkwesties   besteden. Het is een nieuwe service.” 5: Wat betekent ondernemen voor u? “Ondernemen betekent voor mij: Mijn idealen kunnen uitvoeren of hier aan werken. Dat is hard werken, maar ook heel leuk. Je bent zelf verantwoordelijk   voor alles wat je bedrijf betreft, in voor- en tegenspoed.” 6: Wat wilt u graag meegeven aan andere ondernemers? “Doe waar je goed in bent en durf beslissingen te nemen. Kies een duidelijke koers.” 7: Wat vindt u van het ondernemersklimaat in Enschede? “Er zou wat meer mogen gebeuren.“ 8: Wat is uw favoriete netwerkplek in Enschede en waarom? “De kliniek, Enschede en omgeving. Overal waar ik kom en mensen ontmoet. Als kliniek zijn we verbonden aan de Samenwerkende Dierenartsen Twente-Achterhoek (SDTA). Hier is naast de inkoop en de intervisie het netwerk erg belangrijk. ” 9: Hoe kan Enschede zich meer profileren als grootste stad van Oost-Nederland? “Enschede is een mooie stad. Er wordt veel georganiseerd en dus is er veel te doen. Ik denk dat wij trots op Enschede moeten zijn en dat moeten uitdragen. Dan komt de rest van zelf. 10: Wat vindt u het mooiste aan Enschede en waarom? “Enschede heeft als stad veel te bieden, maar de omgeving is ook geweldig mooi. Deze combinatie vind ik perfect. Daar geniet ik erg van.”


Zo is Enschede - Hét nieuws uit en over uw stad! | 8

Vier punten van de professionele fysio Het cijfer vier is belangrijk voor de fysiotherapiepraktijken van René Polman. En dan hebben we het niet over de vier locaties die er in Enschede zijn. Belangrijker nog zijn de vier gebieden waarop de praktijken gespecialiseerd zijn. Naast algemene fysiotherapie zijn de twintig medewerkers professionals op het gebied van sport en topsport, oedeemtherapie, bekkenfysiotherapie en manuele therapie. “Het is belangrijk dat mensen professionele hulp krijgen als ze bij de fysiotherapeut komen”, verklaart eigenaar René Polman. “En daarom hebben al mijn medewerkers een masterdiploma, zodat de hoogste kwaliteit aanwezig is. Hetzelfde geldt voor de

fitnessapparatuur, het nieuwste van het nieuwste, om de beste behandeling te kunnen geven.” Sinds enige tijd bezit de praktijk als één van de weinigen in Nederland ook een ARPfitnessapparaat, dat bijdraagt aan snellere genezing van blessures. En

een jaar geleden werd de praktijk ook HKZ-ISO gecertificeerd, wat inhoudt dat de kwaliteit van de praktijk wordt erkend. Op niveau Fysiotherapie Polman staat bekend om de topsporters die ze begeleiden, waaronder de Nederlandse ruiterploeg, de Nederlandse volleybaljeugd, het Rabobank Giant offroadteam, de nationale rolstoelbasketballers, diverse Enschedese sportverenigingen en individuele

De vier praktijken zijn te vinden in gezondheidscentra Twekkelerveld en Veldpoort, maar ook in het hoofdgebouw van Saxion Hogeschool in Enschede en op de campus van de Universiteit Twente. Het misverstand bestaat dat de twee laatstgenoemde locaties alleen voor studenten of medewerkers van hoger onderwijs

screen vo o

sporters van recreatief tot Olympisch niveau.

W gr a at a

G r a ing oe d l u /consult vo w or kl ac De h en ze te n w ka bo aa aa n in o n i n rv ge p s he an e va le al ge t b u en n ‘ ve on ldi ew ge ma w rd ze g m aar m lo tot eg br lig ak de et ca 1 in uik e gs k af en bo ver tie me sp va n m s iap un ra n ’ b el wo 20 pa t m ak uw ij h di rd 12 ra a . et ng en at ke . n

is

rd

Rabobank Giant offroad team Sportfysiotherapeut Johan Bos is naast zijn werk in de fysiopraktijk op de Universiteit Twente verzorger en fysiotherapeut van het Rabobank Giant offroad mountainbike team. “Wat dat inhoudt? Van maart tot en met oktober ga ik mee de wereld rond naar mountainbikewedstrijden. Ik geef massages en behandel lichamelijke klachten, daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de voeding tijdens de wedstrijd en de dagen eromheen. Ik ben verzorger tot het moment dat ze me als fysio nodig hebben. Door deze ervaring heb ik me automatisch gespecialiseerd in fietsklachten, wat in de dagelijkse praktijk ook weer van pas komt.”

eb

on www.scheidingsplanner.nl

Help, ik ga scheiden!

‘Mijn man deed altijd alle financiën. Hoe weet ik nu waar ik recht op heb?’ Financiën vormen vaak een struikelblok bij scheiding. Niet zelden is het ingewikkelde materie. En vraagt u zich soms af of u niet tekort wordt gedaan. Als financieel deskundige en vertrouwenspersoon behartigt de Scheidingsplanner uw belangen en zorgt ervoor dat u financieel weer verder kunt. Meer weten? Bel ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of vraag ons gratis boekje, ‘Help, ik ga scheiden!’ aan. Het wordt u kosteloos en discreet toegestuurd.

De Scheidingsplanner Twente Bennie Bles Deurningerstraat 224, 7522 CL Enschede Tel. (053) 800 10 18 twente@scheidingsplanner.nl

PEND

ZONDAG GEO

bedoeld zijn. “Niets is minder waar”, vertelt Polman. “Ook hier kunnen alle Enschedeërs terecht. Op alle locaties is er een inloopspreekuur. Er is zelfs een sportspreekuur met een orthopeed van het MST. Meer informatie: www.fysiotherapie-enschede.nl of tel. 053-4359999.


mens & welzijn www.zoisenschede.nl | 9

Open dag Gezondheidscentrum Roombeek Gezondheidscentrum Roombeek houdt zaterdag tussen 9.00 uur en 12.30 uur een open dag. Iedereen kan een kijkje komen nemen bij onder andere Praktijk Poorthuis (accupuncturist), Marike ten Oever (diëtiste) en Fysiotherapiepraktijk FITclinic. Vanaf 9.15 uur start elk kwartier een rondleiding door FITclinic. Geïnteres-

seerden kunnen hierbij deelnemen aan diverse testen. Ook de diëtiste, accupuncturist (inloopspreekuur van 10.00 uur tot 10.30 uur en van 12.00 uur tot 12.30 uur) en podotherapie Wender zijn aanwezig. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur zal iemand van OsteoControl informatie verschaffen over het uitvoeren van een botscan. Voor meer informatie: www.praktijkpoorthuis.nl of www.fitclinic.nl.

123 medewerkers gehuldigd tijdens sfeervolle avond. Foto: Erik Schaddelee

Livio huldigt 123 medewerkers Maar liest 123 medewerkers van Livio ontvingen maandag een diploma ter afsluiting van een studie Eerst Verantwoordelijk Verzorgende. Dit gebeurde in Theater de Kappen in Haaksbergen. Een sfeervolle avond met theater en muziek.

Drie nieuwe topambassadeurs voor Nije Stichting Het team van de Nije Stichting is uitgebreid. Sinds 1 januari zijn er drie topambassadeurs bij gekomen. Internist Dr. F. van Berkum, beter bekend als dokter Frank, kunstenares Bianca Leusink en golf professional Joost Hage maken er een team van acht personen van. De drie nieuwe ambassadeurs versterken Kim Kötter, Leonie ter Braak, Ashley Nick, Sander Boschker en Sabine Uitslag. Alle ambassadeurs zijn betrokken bij de stichting. Ze ondersteunen Debby Nijenhuis vanuit hun netwerk, om het werk van de Nije Stichting bij zoveel mogelijk mensen bekend te maken. “Ik ben de hele dag met vrolijke kleuren bezig”, vertelt Bianca Leusink.

goede vriend in contact gebracht met de stichting: “Het Nije huis is een prachtig initiatief om mensen te ondersteunen die te maken hebben met kanker, waarbij hun kijk op het leven een hele andere impact en visie heeft gekregen. Men kan er voor en met elkaar zijn in een vertrouwde en gezellige omgeving.” Dokter Frank van Berkum vormt de derde ambassadeur die zich inzet om de doelstellingen van de stichting te versterken. “Je gezondheid moet je bewaken en dat moeten we samen doen.” Debby Nijenhuis is blij met de steun vanuit verschillende kanten. “Hoe meer ‘disciplines’ zich inzetten voor de Nije stichting, hoe meer kans wij maken op het verspreiden

Debby Nijenhuis van De Nije Stichting - Foto: Erik Schaddelee

“Mensen worden blij van de kunst die ik maak, maar ik besef me heel goed dat er ook andere kanten zijn. Door mijn contact met Debby heb ik gezien dat het zo ontzettend belangrijk is dat mensen die zijn getroffen door kanker, of de mensen er omheen, een veilige plek hebben waar ze terecht kunnen voor vragen, ondersteuning, informatie of om even lekker te kunnen ontspannen.” Joost Hage werd door een

van kennis en ondersteuning op het gebied van kanker. De speerpunten van 2012 zijn bijvoorbeeld het verlagen van de drempel, het onder nog meer mensen bekend maken dat het Nije huis er is voor iedereen in Twente, het opstarten van een kinderproject en er zijn ook plannen voor een Nije bus, waarmee voorlichting kan worden gegeven bij scholen, in dorpen en op jaarmarkten en fairs.”

Eind 2010 zijn 144 medewerkers van Livio gestart met de opleiding Eerst Verantwoordelijk Verzorgende. Deze landelijk erkende opleiding is gegeven door docenten van het

Graafschapcollege. De EVV-ers zijn tijdens de studieperiode van een jaar toegerust met kennis en vaardigheden van diverse methodieken en technieken om de zorg rondom

de klant te coördineren samen met de klant, zorgteam en behandelaars. Door het opleiden van zo’n grote groep wordt er binnen de negen Woon- en zorgcentra, zeven Klein Schalige Woonvormen en de twee verpleeghuizen van Livio in Haaksbergen, Berkelland en Enschede op één en dezelfde manier gewerkt.

Themabijeenkomst op 3 februari in het Mammacafé: Kinder EHBO

Als een knuffel niet meer helpt… Natuurlijk ben je als ouder apetrots als je kind lekker actief is en vol enthousiasme de wereld ontdekt. Omrollen, leren kruipen, of alles onderzoeken door het in de mond te stoppen. Het hoort er allemaal bij in de baby- en dreumes fase! Heel leuk, maar als ouder moet je soms oren en ogen voor en achter hebben. Als je even niet oplet is je kind op de trap geklommen, heeft de kralen van zijn zus in zijn mond gestopt of van opa’s tabletten gesnoept. Wat doe je in zo’n situatie? Het Mammacafé organiseert in samenwerking met kraamzorg ZSM een themabijeenkomst over kinder EHBO op vrijdag 3 februari. Nicolet Meenderink van “Red Levens” zal vertellen over wat je kunt doen bij ongelukken. Nicolet heeft jarenlange ervaring als anesthesieassistente, onder andere in een trauma- en reanimatieteam.  Ze gaat graag in op de vragen en situaties die de ouders en andere opvoeders aandragen.   Het wekelijkse Mammacafé is vooral bedoeld voor zwangere vrouwen en ouders van baby’s. Daarnaast is het thema “Kinder EHBO” is ook heel interessant voor ouders van peuters. Deze ouders zijn deze ochtend dan ook van harte welkom op 3 februari. Het Mammacafé is elke vrijdagochtend open. Het is een gezellige en laagdrempelige gelegenheid waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders en hun kinderen. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie, thee of andere consumpties. Voor je baby is er een aparte verschoningsruimte en er is speelgoed voor peuters aanwezig. Heb je vragen over bijvoorbeeld borstvoeding, opvoeden of je rol als ouder? Dan is er altijd iemand aanwezig die je informatie kan geven. Daarnaast organiseren we regelmatig themaochtenden over een interessant onderwerp.

De volgende thema's in het Mammacafé: 9 maart 2012: Dragen van je baby 13 april 2012: Boekstart 11 mei 2012: Babymassage

10 en 11.30 uur vrijblijvend binnenlopen Thema’s beginnen om 10.30 uur. Adres: Café/Restaurant Fellini, (voorheen Fred en Douwe) Bolwerkstraat 2, Enschede. Volg het Mammacafé ook online! www.twitter.com/ MammacafeTwente www.facebook.com/ MammacafeEnschede

Vind jij het leuk om andere (aanstaande) ouders te ontmoeteunk? etmle acafé Enschede Vind jijMham om andere (aanstaande) ouders te ontmoeten?

Het Mammacafé Elke vrijdagmorgen kun je tussen

Of bel Loes: 053 4307022

ede Mammacafé Ensch

Ens ched e

Ens c


Zo is Enschede - Hét nieuws uit en over uw stad! | 10

Broodje cultuur met Harry Glotzbach Harry Glotzbach komt maandag 6 februari, met zijn voorstelling El Niño naar het Vrijhof Cultuurcentrum van de Universiteit Twente. In ‘El Niño’ is het tijd om de balans op te maken. Tijd voor Harry Glotzbach

Foto: Leendert Mulder

Echte helden

Theatersportgroep Op De Grens staat zondagmiddag 29 januari op de planken in Het Vestzaktheater met een voorstelling waarin Helden centraal staan. Hoe zou je het vinden om een piraat of een beroemde artiest te spelen, een sporter of liever de koningin? Alles is mogelijk in dit

om zich af te vragen wanneer hij eindelijk eens transformeert van dat boefje uit Amsterdam-Noord naar een volwassen vent die zijn verantwoordelijkheid pakt. Minder skateboarden en meer, nou ja, zeg maar, serieuze levensdingetjes doen. Ofzo. In ‘El Niño’ gaat Harry met veel zelfspot, sterke grappen en mooie gitaarliedjes op zoek naar het geheim achter volwassenheid. Komt er een antwoord? Dat is twijfelachtig. Een echte conclusie? Mwaah. Veel gelach en herkenbaarheid? Zeker! ‘El Niño’ is de tweede cabaretvoorstelling van Harry Glotzbach, die nationale bekendheid kreeg door de commercial van ‘Holland Casino’ waarin hij de mislukte volkszanger Barry vertolkte: ‘Beetje rijmelarij van het nivo-lik-me-vessie!’. Zijn eerste cabaretvoorstelling ‘Pura Vida’ trok twee seizoenen lang volle theaterzalen. Aanvang: 12.35. Entree : € 8,- / € 6,- (UT / student / CJP) / € 4,- (student met Xtra-card)

meespeeltheater voor kinderen. Ervaring is niet nodig, een beetje lef is natuurlijk altijd welkom. Je hoeft niets uit je hoofd te leren, alles wordt ter plekke bedacht. Wie durft er mee te spelen? Kijken mag natuurlijk ook! Ook ouders zijn van harte welkom. Het theater is speciaal voor kinderen van acht tot twaalf jaar en begint om 15.00 uur. Entree: 5,00 euro.

Linde Nijland Trio bij Folkclub Twente Het Linde Nijland Trio treedt vrijdag 3 februari op bij Folkclub Twente. Linde geeft al meer dan vijftien jaar optredens. Eerst als lid van het Folkduo Ygdrassil, bekend van het ongekende harmony singing, en sinds 2007 als succesvol zangeres en songwriter. Linde heeft inmiddels al negen albums en twee dvd’s op haar naam staan en toert met haar kristalheldere stem en boeiende optredens door heel Europa. Lovende kritieken heeft zij ontvangen met haar vertolkingen van liedjes van wijlen Sandy Denny, haar absoluut favoriete zangeres. Joe Boyd, de vroegere producer van onder meer Nick Drake, Fairport Convention en Pink Floyd, schreef over het album 'Linde Nijland sings Sandy Denny': "Linde Nijland geeft Sandy Denny's muziek het verdiende respect en zij heeft een prachtig al-

bum gemaakt dat haar mooie stem en goede smaak toont.” In juli 2009 vroeg hij haar deel te nemen aan het All Star Fairport Convention reünie concert in de Barbican Hall in Londen. In 2011 verscheen een dvd/cd over Linde's muzikale reis naar Bhutan. Linde zal op 3 februari worden begeleid door Erik de Jong op accordeon en de multi-instrumentalist Bert Ridderbos op onder meer gitaar en citer. Wanneer: vrijdag 3 februari om 20.30 uur Waar: Café en Zalen De Buren, Beckumerstraat 2, 7548 BG Boekelo Entree: volwassenen:13 euro; studenten en jeugd tot 18 jaar:10 euro; jeugd tot 18 jaar: 6,50 euro; kinderen t/m 12 jaar: gratis. Reserveren: via website www.folkclub.nl of telefonisch: 053-4766283 of 053-5383334 (na  18.00 uur)

Voordeliger met De prijs van een taxirit bij Taxi Hotax wordt voortaan opgebouwd uit een tarief van 0,32 eurocent per minuut, een kilometertarief van 1,95 euro en een starttarief van 2,60 euro. In 2011 bedroeg dit starttarief nog 7,85 euro inclusief de eerste twee kilometers. Taxibedrijven moeten het nieuwe dubbeltariefsysteem voor 1 april hebben ingevoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft dit vastgelegd in de Wet Personenvervoer. Een groot verschil met het huidige tariefsysteem is dat voorheen alleen de afgelegde afstand meetelde in de ritprijs en dat nu de tijdsduur en de afgelegde afstand samen de prijs bepalen van een taxirit. De prijs van een taxirit is met het nieuwe systeem beter afgestemd op

de individuele rit van de reiziger en dit kan voordelig uitpakken voor de reiziger. Wanneer een rit korter duurt dan gemiddeld, bijvoorbeeld door gunstige verkeersomstandigheden, zal de ritprijs lager uitvallen dan nu het geval is en is het voordeel voor de klant. Dat is de kern van het nieuwe dubbeltariefsysteem. Een taxirit die langer duurt dan gemiddeld leidt tot een hogere ritprijs. De taximeters van Taxi Hotax Enschede zijn aangepast om de invoe-

ring van het nieuwe systeem mogelijk te maken. De klant ontvangt na de taxirit een geprinte kwitantie, waarop voor de reiziger inzichtelijk is hoe de prijs van een taxirit is opgebouwd. De reiziger kan desgewenst vooraf informatie inwinnen bij de taxicentrale of bij de chauffeur. Om de reiziger een extra voordeel te gunnen, heeft Taxi Hotax Enschede de kortingspas geïntroduceerd. Op vertoning van deze pas ontvangt de reiziger procent korting op elke taxirit die wordt gereden volgens het nieuwe systeem. De Kortingspas kan aangevraagd worden bij Taxi Hotax Enschede: 053- 478 478 9 of www.taxihotax.nl/kortingspas

Fraggle Jazz Orchestra bij Fellini Het Fraggle Jazz Orchestra, de meest recente 1e prijswinnaar van de Dutch Bigband Contest in Enschede, is zondagmiddag te zien en te horen bij Fellini in Enschede. Een swingende Jazzy Sunday Afternoon! Bigband klassiekers worden afgewisseld met jazzstandards, een beetje latin en jazzrock en originele bigband composities. De band onder leiding van Bart Bijleveld bestaat uit zeventien muziekschoolleerlingen, variërend van tieners tot vijftigers. Vijf saxofonisten, vier trompettisten, vier trombonisten, een gitarist, een pianist, een bassist en een slagwerker. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is gratis.


UITGAAN www.zoisenschede.nl | 11

Agenda Vrijdag 27 januari Rob Horsting’s Sh**t Music – The Music of Franz Liszt Publiek en critici waren unamiem: hét hoogtepunt van het Liszt-Festival in november in het Muziekkwartier Enschede was het concert van Rob Horsting en ‘zijn’ Sh**t Music. Een prachtconcert dat een reprise verdiende. Vanavond in Jazzpodium de Tor de kans voor diegene die de premiere hebben moeten missen! Waar: Jazzpodium de Tor. Aanvang: 21.00 uur. Het Volk – Stookolie en Sangria

ders denken daar heel anders over. Waar: Wilminktheater Holland Casino Zaal. Aanvang: 20.00 uur. Muziektheater De Plaats – Nemo (8-100) Kapitein Nemo is een fantast die droomt van een reis door het onbekende. Op een dag duikt hij de diepte in, vergezeld door een scheepsmaat en een kok die verdacht veel lijken op zijn zoon en zijn vrouw. Hij duikt zó oneindig diep, dat het lijkt of hij, hoe precies, géén idee! dwars door de oceaanbodem terecht komt in de hoogste regionen van het heelal. Waar: Concordia Theater. Aanvang: 19.30 uur. UB40 – UB40

Marco Borsato – Dichtbij on tour

De concerten die Marco Borsato in Vredenburg Leidsche Rijn en op 15 januari 2012 in het Muziekcentrum Enschede zouden geven, gingen helaas niet door. Marco had een flinke griep te pakken waardoor het zingen hem onmogelijk werd gemaakt. Nu staat de zanger echter wel op het Enschedese podium. Waar: Muziekcentrum De Wilmersberg Zaal. Aanvang: 20.15 uur. Dinsdag 31 januari

de taxi Foto: Alistair Donia

De Fortunate Sons in zaal Nationaal

De Fortunate Sons staan op de tweede editie van het Brugger Pop Podium vrijdagavond in zaal Nationaal in Glanerbrug. Ze staan garant voor een weergaloze ode aan de Creedence Clearwater Revival. Met hun karakteristieke geluid en hun pakkende songs wisten John Fogerty, Tom Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford tussen 1968 en 1972 ongekende successen te boeken. De swamp blues van Creedence Clearwater Revival staat bij velen van ons bekend als de ultieme soundtrack. “The Fortunate Sons vonden dat het C.C.R. repertoire niet voor de bühne verloren moest gaan,” meent bassist Marco Oonincx. “We willen met onze 'Tribute to C.C.R. de sfeer en het gevoel van de jaren '60 en '70, de bloeiperiode van de popmuziek, tot leven wekken. Daarmee hebben we in de

afgelopen jaren talloze wervelende shows in binnen- en buitenland gegeven.' Zanger en gitarist Toon Eppink komt met zijn bulderende stemgeluid en zijn energieke performance akelig dicht in de buurt van C.C.R. frontman John Fogerty. Door velen is hij dan ook al tot 'de Nederlandse John Fogerty' gekroond. Met de weergaloos swingende ritmesectie van Marco Oonincx op bas en Ipo van Drooge wordt het geheel tot een dampend feest.” Het tweede avondje BPP begint om 20.00 uur. Kaarten (7,50 euro) zijn in de voorverkoop te krijgen bij café Nationaal (Heldersplein) of Primera Jan Haast (Gronausestraat). U kunt ook kaarten bij Nationaal reserveren. Telefonisch: 4611338 of de website: www.cafenationaal.nl. Aan de zaal kosten de kaarten 10,00 euro.

Twee echtparen ontmoeten elkaar op vakantie in een Zuid-Europees land. Er is één opvallende overeenkomst tussen de stellen: het leeftijdsverschil tussen de partners is onverantwoord groot. Het hotel blijkt overvol en de twee stellen worden ‘tijdelijk’ samen in een appartement aan zee gestald. Waar: Concordia Theater. Aanvang: 20.30 uur. Najib Amhali – Alles komt goed

Met veel vaart, grappen en een flinke dosis zelfspot vertelt Najib Amhali aangrijpende verhalen die uit zijn leven zijn gegrepen. Hij dacht het een jaartje rustig aan te kunnen doen. Maar zijn tegenstanders denken daar heel anders over. Waar: Wilminktheater Holland Casino Zaal. Aanvang: 20.00 uur.

Op zaterdag 28 januari komt de Britse reggaeband UB40 voor een exclusieve show in het oosten naar Muziekcentrum Enschede. UB40 is een band die wereldwijd de Jamaicaanse muziek geliefd maakte met ‘all time’ klassiekers als: Red Red Wine en Kingston Town. Ze worden de meesters van ‘The Reggae Love Song’ genoemd. Waar: Muziekcentrum De Wilmersberg Zaal. Aanvang: 20.00 uur. Zondag 29 januari Nederlands Symfonieorkest – De Sneeuwman Muziek met een verhaal Een jongen maakt een sneeuwpop die op een sprookjesachtige avond tot leven komt. Ze worden vrienden en beleven een magisch avontuur. Tijdens deze muzikale vertelling wordt de prachtige muziek van Howard Blake gecombineerd met projecties uit het prentenboek. Het vertelconcert ‘De Sneeuwman’ is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar ook voor hun (groot)ouders, want wie geniet er niet van de onschuld en verwondering van de kindertijd? Waar: Wilminktheater Holland Casino Zaal. Aanvang: 11.30 uur. Theatergroep Max – Help 8+

Amsterdam Sinfonietta – Johann Sebastian Amsterdam Sinfonietta is een strijkorkest dat geheel uit solisten bestaat. Zet zes van die solisten bij elkaar, en je hebt een topkamermuziek-ensemble. Ideaal om muziek van de grote Bach in kleine bezetting te spelen. Waar: Muziekcentrum Arke Zaal. Aanvang: 20.00 uur. Zaterdag 28 januari Najib Amhali – Alles komt goed Met veel vaart, grappen en een flinke dosis zelfspot vertelt Najib Amhali aangrijpende verhalen die uit zijn leven zijn gegrepen. Hij dacht het een jaartje rustig aan te kunnen doen. Maar zijn tegenstan-

Een prachtig lesje popgeschiedenis! Een grappige muziekvoorstelling over de opkomst van The Beatles, de écht jonge jaren, maar ook over alle jonge mensen die dromen van het spelen in een band en beroemd worden. Theatergroep MAX gaat terug naar Liverpool, waar het allemaal begon. Waar: Wilminktheater Holland Casino Zaal. Aanvang: 15.00 uur. Maandag 30 januari

3JS – 4 Elementen De glitter en glamour van Volendam kennen we allemaal. Maar die andere kant is er natuurlijk ook. Want soms gaan liefdes stuk en eindigen dromen in desillusies. Juist over die kant van het leven zingen de 3JS. Voor de derde keer gaan zij op tournee langs de grote Nederlandse theaters; de plek waar hun veelzijdige muziek en lyrische teksten het best tot hun recht komen. Waar: Wilminktheater Holland Casino Zaal. Aanvang: 20.00 uur. Woensdag 1 februari Nilgün Yerli – Weer met Henk

‘Weer met Henk’ gaat over liefde. Dus ook over vertrouwen, teleurstelling, vernieuwing. Maar wat is liefde? Wat is ware liefde, en wat is überhaupt waar? Ah, daar wringt de klomp… Waar: Wilminktheater Holland Casino Zaal. Aanvang: 20.00 uur. Donderdag 2 februari The Kransky Sister & Topology – De Ontmoeting Al twee keer eerder waren ze in Enschede. De wereldvreemde droogkomische dames uit Australië die op verdwaald keukengerei hilarische bekende nummers afwisselden met evenzo droogkomische verhalen. Waar: Wilminktheater Holland Casino Zaal. Aanvang: 20.00 uur.


Tijdens de Aktie week ook inruil oude fauteuil tot ziens bij elzinga wooncomfort

Speciale Comfortactie faute Comfort fauteuils Op hoogte gemaakt e

Bij aankoop van 1 persoonsbed KASPER nachtkastje gratis!

Op hoogte gemaakt en verstelbare interieur zit Boxspring MONTREAL verstelbare opruiming interieur zitting showroom 30% korting!

Tijdens de Aktie week ook inruil oude fauteuil tot ziens bij Tijdens deelzinga Aktie wooncomfort week ook inruil ou Pocketvering matras velda “Moonlight” 7-zone pocketvering matras met 3 draaddiktes! Afgedekt met een gezoneerde en geperforeerde latex. Dubbeljersey hoes anti-allergisch en wasbaar. Aantal veren per m2: 375

voor € 337,50 NU 50% KORTING!

van € 675,-

tot ziens bij elzinga wooncom

Tot ziens bij Elzinga wooncomfort!

Populaire maten uit voorraad leverbaar!

04 FEBRUARI

SPINVIS SUPPORT: LOLA KITE 12 FEBRUARI

CANNIBAL CORPSE + BEHEMOTH E.A. 24 FEBRUARI

MEHRFAUT 80’S & 90’S

IEDERE ZATERDAG VAN 23:00 - 04:00 UUR

X-IT PHOENIX ALTERNATIVE DANCE

ENSCHEDE WWW.ATAK.NL

-10% met de Taxi Hotax Kortingspas www.taxihotax.nl/kortingspas

Advertentie-ZoIsEnschede_Opmaak 1 24-1-2012 9:30 Pagina 1

Mexicaans & Argentijns Steakhouse

We zi jn weer open! !! Openi dinsda ngstijden: g 16.00 t/m zondag - 22.0 (maan 0 uur dag g es loten)

Walstraat 63 - 7511 GG enschede telefoon (053) 431 22 74 email: info@the-saloon.nl U kunt bij ons ook betalen met

Tel. 053 - 478 478 9

www.the-saloon.nl


kunst & cultuur www.zoisenschede.nl | 13

Boekhandel Broekhuis is trots!

Agenda 1 januari – 28 mei Ronald Meulman “Traditioneel begint kunst bij de zelfexpressie van de kunstenaar. Ronald Meulman begint daar juist niet. Hij is eerder geïnteresseerd in ‘multiples’, kunst in meervoud vervaardigd via industriële processen. Het gaat niet om de productie van het object, maar om de deconstructie van het productieproces. Ronald maakt mallen die in onderlinge verschuiving ten opzichte van elkaar telkens anders gevormde vazen voortbrengen. De kunstenaar doet zelf een stapje terug door de zelfverwekking van steeds andere vazen te onderzoeken.” Tevens exposities van Mirjam Ros, Carla de Vrijer, Elsbeth Cochius. Waar: Kunstcentrum Mayart.

Verdurmen, gebaseerd op het mythologische verhaal van de vogel feniks die door het voor moet om opnieuw geboren te worden. Waar: Rijksmuseum Twenthe.

18 nov. 2011 – 4 maart 2012 Bouwplaats Tentoonstelling met plannen en ontwerpen die in uitvoering zijn of gaan voor Enschede, maar ook toekomstbeelden die misschien nooit realiteit gaan worden, maar wel spraakmakend zijn.

Directeur Kees Schafrat is zeer trots op de erkenning. Vakkennis, innovatief ondernemen en gastvrijheid zijn volgens hem sleutels in de zoektocht naar het ‘nieuwe winkelen’. Het betrekken van de regionale (Twentse) loyaliteit is hierbij van onschatbare waarde om een gevarieerd boekenlandschap in stand te houden. Het juryrapport sprak over goede en verrassende winkelpresentatie, vakkundig personeel en een webwinkel met goede service zoals snelle lever-

25 sep. 2011 – 4 maart 2012 Ontrafel, Breiwerk in de mode Een expositie waar bruiklenen te zien zijn van gerenommeerde modehuizen en modemusea uit onder andere Italië, Frankrijk, Engeland en België. Eerder was deze tentoonstelling te zien in het Mode Museum in Antwerpen. Voor deze expositie is de tentoonstelling aangepast met gebruikmaking van de collectie van TwentseWelle. De expositie maakt deel uit van het kunstenfestival GrensWerk. Waar: Museum TwentseWelle.

Het doel van de tentoonstelling is het op gang brengen van een discussie over de ruimtelijke toekomst van het binnensingelgebied van de stad Enschede. Waar: Museum TwentseWelle. 22 nov. 2011 – 29 jan. 2012

1 okt. 2011 – 1 maart 2012 De Vuurvogel Een spectaculaire multimedia installatie van kunstenaar Othilia

Eigen collectie: Curdin Tones Werken van Curdin Tones uit de museumcollectie. Waar: Rijksmuseum Twenthe.

De kunst van Enschede

De Windtoren van Roombeek Kunstenaar: Zweers, Wout Materiaal: Roestvrij staal Afmeting: Onbekend Beschrijving: Driehoekige stompe toren met openingen. Jaar: 2005

Dit kunstwerk is in samenspraak met de bewoners en het projectburo Roombeek gerealiseerd als afsluiting van het Kroedhöfteplein. De ’Windtoren’ is ontworpen door kunstenaar/ingenieur Wout Zweers. De toren is voorzien van klompvormige schoepen die bij

Boekhandel Broekhuis heeft vrijdagavond 20 januari de derde prijs gewonnen in de verkiezing Boekhandel van het jaar 2011. Winnaar was boekhandel Paagman uit Den Haag. Dit jaar ging de verkiezing tot Boekhandel van het Jaar over de veerkracht van de boekhandel. Over haar plaats in het winkellandschap. Over haar meerwaarde voor het boekenvak en de inspiratie om deze barre tijden de baas te kunnen. Over de mate waarin zij toekomstproof is. En vooral over de manier waarop zij een voorbeeld is voor andere boekverkopende ondernemers tot een sprankelende bedrijfsvoering.

een krachtige wind gaan draaien. Wout Zweers is opgeleid als ingenieur weg- en waterbouwkunde aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen en als kunstenaar aan de AKI in Enschede. Hij gebruikt bij voorkeur natuurkrachten in zijn werk.

tijd en de gratis thuisbezorgdienst. En daarnaast werd door de jury ook de veelzijdigheid aan de activiteiten van de boekhandel niet ongemerkt gebleven. Vooral de ‘groene hart’ actie van de boekhandel sprak de jury erg aan. Bij elke bestelling via de online winkel van boekhandel Broekhuis doneert de boekhandel € 1,- aan Landschap Overijssel voor het planten van bomen in Twente. De zondag voorafgaand aan de Boe-

Schriftelijke cursus dichten Hier vervolgt de Schriftelijke cursus dichten van Willem Wilmink (Uitgeverij Bert Bakker, 2000). Tweewekelijks krijgt u gratis en voor niks les van de Enschedese meester-dichter en kunt u genieten van zijn aansprekende vertelkunst, mis het niet! Zien met nieuwe ogen Poëzie, dat is allemaal wel erg leuk, maar wat heeft het voor zin? Ziehier een vraag waar vele geleerden zich het hoofd over gebroken hebben. En sommigen kwamen met het antwoord: de zin ervan is dat je doodgewone dingen opnieuw leert zien, ze ziet alsof je ze voor het eerst ziet. Daar zit wat in: poëzie als geneesmiddel tegen gewenning. Zo heeft iedereen wel eens een werkster gezien, maar als Achterberg schrijft: ‘Zij kent de onderkant van kast en ledikant,’ dan realiseer je je plotseling dat alleen de werkster die onderkanten kent. Dus je ziet haar weer eens met ‘nieuwe ogen’. Het motief ‘vervreemding van het gewone’ komt heel veel voor. M. Vasalis: Ik zag vanavond voor het eerst een ster. Hij stond alleen, hij trilde niet. Ik was ineens van hem doordrongen,

Foto : Sjaak Ramakers

ik zag een ster, hij stond alleen, hij was van licht, hij leek zo jong en van vóór verdriet. Christian Morgenstern: Het schaap ziet mij daar gaan en schrikt ervan, misschien ziet het vandaag voor ’t eerst een man. Dit werkt aanstekelijk: ik kijk hem aan alsof ik voor het eerst een schaap zag staan. Hier wordt vervreemding beschreven, en dat gebeurt ook in deze beginregels van een gedicht van Achterberg: Hoeken met huisgeheimen komen bloot, De vloeren schamen zich dood. De lamp hangt laag en groot, want de tafel is weggenomen. Nu is verhuizen altijd wel een raar gebeuren, maar Leo Vroman maakt (in Over de dichtkunst) zelfs van ergens aanbellen iets heel wonderlijks: Zal ik je eens vertellen – als je nog wakker bent – van de slak die aan kon bellen? Het verhaal is hier zeer bekend. (...) Maandag kwam hij aan op de gevel van de Krugerlaan nummer zeven. Hij beklom de deurpost. Hij bereikte het knopje waaronder twee polen (plus en min) verscholen, en hij legde het vlezig kopje erop, en likte een beetje. Een kortsluitinkje ontstond, en verweg, door een elektromagneetje, sulde een stroompje rond, en vormde een wisselveld dat aan een hefboompje trok, en dat sloeg op een kleine klok –

kenweek, zondag 11 maart, zullen de eerste Broekhuisbomen geplant worden bij Hof Espelo in Enschede. Ook de schrijversagenda van de boekhandel was een pluspunt. Woensdag 14 maart, start van de boekenweek, komt Mensje van Keulen bij HilariusBroekhuis in Almelo, vrijdag 16 maart is Jaap Scholten te gast in Hengelo en dinsdag 3 april komt Nico Dijkshoorn naar Enschede.

Speedcubing competitie in Enschede Speedcubing, veel mensen zullen niet weten wat dit is. De bedoeling is het zo snel mogelijk oplossen van de Rubik’s cube. Een ware trend en een snelgroeiende sport. Op 3 en 4 maart wordt de eerste officiële competitie in Twente gehouden: het Twente Open 2012. De competitie gaat plaatshebben in het gebouw van DGT aan de Hengelosestraat 66 in Enschede. “Nadat ik van 2008 tot 2010 zelf het wereldrecord van 7.08 seconden in handen had, leek het me leuk om nu zelf een keer een competitie te organiseren”, vertelt Rubik’s cube expert Erik Akkersdijk. “De sport is een combinatie van vingervlug en snel denken. Een zowel fysieke als mentale sport. Er zijn al 64 deelnemers uit 9 landen die zich hebben opgegeven. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website: http:// cube.hackvalue.de/to12/ Ook de website van de bond www. worldcubeassociation.org is een bezoekje waard voor de huidige ranglijsten net als www.youtube. com/frk voor een paar video's.

kortom, er werd gebeld. Een dienstmaagd begon te lopen. Ze deed de voordeur open. De slak hief het zwarte gezicht. De deur sloeg kwaad dicht. De dagelijkse gebeurtenis van het aanbellen is voor de slak zoiets ongewoons dat alles tot in details moet worden beschreven. En daardoor bekijken wij lezers het ook weer eens met andere ogen.


TONZON voor comfortabel, energiezuinig en gezond wonen met slimme oplossingen voor koude vloeren en radiatoren

n onZo T t e do e Hier rfo li o erk t a i ijn w rad z r a htba onzic

“Een goede besteding van ons spaargeld. Het heeft onder de vloer een veel hoger rendement dan bij de bank. En niemand pakt je dat meer af.”

“Het verschil is direct merkbaar. Hadden we dat maar eerder gedaan.”

TONZON isolatie, isoleren als een Thermosfles TONZON produceert opvouwbaar isolatiemateriaal dat is gebaseerd op het thermosflesprincipe. U kunt met TONZON zeer hoge isolatiewaardes halen. Bestaande vloeren worden nog warmer dan in de nieuwbouw en ook een ‘TONZON‘ zolder blijft in de zomer koeler dan een zolder in een standaard nieuwbouwhuis. Omdat u lucht gebruikt die overal gratis aanwezig is, is het volume zeer beperkt. Het TONZON principe is van toepassing op vloeren, muren (voorzetwanden), daken, radiatoren, verwarmingsbuizen, baden, sauna’s, woonboten, chalets en zomerhuisjes. Radiatorfolie doet onzichtbaar zijn werk Een radiator straalt nu nog naar twee kanten. Niet alleen naar de kamer maar ook naar de muur daarachter. Dat laatste is jammer, want veel warmte gaat zo onbenut verloren. TONZON heeft een nieuw concept ontwikkeld om dit probleem op een slimme en elegante manier te lossen. Niet zoals vroeger met een folie op de muur, maar met een folie die op de achterkant van de radiator zelf wordt aangebracht. Bekijk het filmpje op onze website www.tonzon.nl en zie hoe eenvoudig het aanbrengen gaat. Werking van radiatorfolie De HR-folie op de achterkant wordt door de radiator wel opgewarmd maar heeft de bijzondere eigenschap deze warmte niet naar de muur te stralen. De muur wordt daardoor niet meer onnodig warm. De warme folie verwarmt wel de lucht die er tegen aankomt. De kamer wordt dus normaal verwarmd. De bruto warmteafgifte van de radiator wordt verminderd met het deel dat eerst onbenut door de muur verloren ging. Omdat TONZON HR radiatorfolie effectiever is en onzichtbaar zijn werk doet, is deze toepassing ook bijzonder geschikt voor kantoren, scholen en overheidsgebouwen.

Infraroodfoto van jaren 30 woning met erker.

Waarom zouden we buitenmuren blijven opwarmen?

Snel terugverdienen met radiatorfolie TONZON radiatorfolie is de makkelijkste manier om energie te besparen en voor het milieu de meest effectieve. De energie die nodig is voor de grondstoffen, de productie, het transport en de montage bedraagt circa 0,1 m3 gas. Maar u bespaart jaarlijks een veelvoud. Nu online te bestellen in onze webshop via www.tonzon.nl. De radiatorfolie wordt u per post toegestuurd, het past door de brievenbus. Een goed idee om het nieuwe jaar energiezuinig te starten!

Meer comfort en lagere stookkosten met vloerisolatie van TONZON Veel beganegrondvloeren in Nederland zijn onaangenaam koud. Dit probleem blijkt eenvoudig te verhelpen met TONZON Thermoskussens. Ook bij vloeren die al met andere isolatiematerialen zijn geïsoleerd, kunt u met deze een unieke Nederlandse uitvinding uw vloer extra isoleren en genieten van een nog fijner binnenklimaat. Extra kostenbesparend Een van de bijzondere eigenschappen van het Thermoskussen is dat de vloer nog warmer wordt dan de lucht erboven. Het systeem bespaart mede daarom veel meer energie dan een gewone vloerisolatie. Bij de bepaling van het energielabel telt het met Rc=3,8 m²K/W zeer hoog mee. Deze waarde is fors hoger dan van bijvoorbeeld 15 cm PUR-schuim of van de dikke pakken EPS die in de nieuwbouw worden gebruikt. Gezondheid binnenmilieu De warmere vloer en de droge kruipruimte heeft een positief effect op de gezondheid van het binnenmilieu, dat in veel woningen nog zeer te wensen overlaat. Dat bleek onlangs weer in het programma Apotheek en Gezondheid TV-Magazine van RTL4. Voor een samenvatting van enkele afleveringen kijk op www.TONZON.nl/tv. Direct zien hoe het werkt? Scan de code en bekijk de filmpjes.

Wilt u meer weten over Tonzon isolaties? Bezoek onze website www.tonzon.nl en bekijk de video’s op YouTube kanaal TONZONHR.

TONZON BV • Enschede • T: 053 - 433 23 91 • E: info@tonzon.nl • www.tonzon.nl • YouTube: TONZONHR


fc twente www.zoisenschede.nl | 15

Coen Brinkman (Twepa) citeert Hugo Borst:

“Vrouwenvoetbal is zoals voetbal hoort te zijn” “Het kan niet meer zo zijn dat de vrouwen qua financiën afhankelijk zijn van een paar trotse vaders. Die vaders moeten vooral trots blijven, maar nu moeten andere mensen het oppakken.” Coen Brinkman (Enschede, 1973) is behalve directeureigenaar van Twepa ook lid van de marketingclub “Vrienden van FC Twente Vrouwen”. Waarom speciaal vrouwenvoetbal? “Zo'n eigen vriendenclub past bij de ambitie van FC Twente om deze sport te promoten. Verder willen we de toch wat afwachtende houding bij het grote publiek in een positieve richting ombuigen. Voor veel mensen van mijn generatie, vooral voor de mannen onder hen, is vrouwenvoetbal vaak nog heel erg wennen, terwijl jongens en meisjes van twaalf, dertien jaar het de normaalste zaak van de wereld vinden. Het is ook een heel positieve

sport, er gebeurt nooit wat vervelends op de tribunes, je ziet geen ME in het stadion en je hoort geen ranzige spreekkoren. Hugo Borst heeft eens gezegd dat vrouwenvoetbal is zoals voetbal hoort te zijn. Het potentieel is erg groot, maar voordat de conservatieve voetbalwereld het vrouwenvoetbal helemaal heeft geaccepteerd moet er nog wel heel wat water door de Rijn. De vrouwen verdienen het ook, als je ziet wat ze er allemaal voor over hebben. We willen ze graag helpen om te kiezen voor de sport in plaats van voor een maatschappelijke carrière. Het zou toch zonde zijn als ze daardoor hun talent lieten liggen?” Reuring maken Het idee en de naam “Vrienden van FC Twente Vrouwen” zijn bedacht door Brinkman en Wouter du Gardijn van het gelijknamige assurantiebedrijf, met als doel een financieel fundament onder het vrouwenvoetbal te leggen. Brinkman: “Joop Munsterman heeft ons gevraagd om dit op te zetten. We zijn november vorig jaar begonnen en hebben nu al vijftien leden. De contributie bedraagt 12.500 euro in het eerste jaar, 18.750 euro in het tweede jaar en 25.000 euro vanaf het derde jaar. Het uiteindelijke doel is om een half miljoen euro per jaar binnen te halen. Even ter vergelijking: de TOS levert per jaar in totaal drie miljoen euro op. De aanvankelijke gedachte was om er

een businessclub van te maken, maar het is inmiddels een marketingclub geworden, dan kun je meer reuring maken. We gaan onze vrachtwagens beplakken, er komen vlaggen voor de voordeur en voor de afzet van onze producten mogen we een logo van FC Twente gebruiken.” Drie pijlers De filosofie van de marketingclub berust op drie pijlers. “Het is ook een commercieel verhaal, dus we willen elkaar waar het kan graag de bal toespelen. Daarnaast kunnen we op deze manier meeliften op de populariteit van het FC Twente-merk. Ten derde komen we goed in beeld met reclameborden tijdens de wedstrijden, die live op TV Oost worden uitgezonden. Daar kijken gemiddeld zo'n 80.000 mensen naar en dat is natuurlijk niet verkeerd voor je naamsbekendheid. En verder doen we leuke dingen met elkaar, we zijn samen naar de eerste wedstrijd van het seizoen in Venlo geweest, we hebben met de vrouwen een bezoek gebracht aan de Grolsch-fabriek en we waren van de partij bij de uitwedstrijd voor de Champions League in Rusland.” Zelf heeft Brinkman ook gevoetbald, bij Vogido en de Tubanters in de jeugd, en een paar jaar geleden nog bij Sportlust. “Dat mocht weliswaar geen naam hebben, maar toch mis ik het enorm. De kinderen zijn nu nog te klein en je kunt niet alles hebben. Bovendien wil ik wel goed getraind op het veld staan, anders heb ik er 's maandags last van, daar ken ik mezelf veel te goed voor.”

Brinkman is samen met zijn broer Rik directeur-eigenaar van Twepa. Ze vormen de derde generatie bij dit familiebedrijf, dat sinds 2008 gevestigd is in een nieuwbouwpand aan Het Poolman. Niet alleen qua ligging, vlak bij de A1, maar vooral wat betreft de logistiek was de verhuizing een enorme vooruitgang. Twepa is op veel gebieden actief: verpakkingen, disposables, schoonmaakproducten, kantoorspullen, bedrijfskleding, textielbedrukking en feestartikelen.

De leden van de “Vrienden van FC Twente Vrouwen” zijn: • • • • • • • • • • • • • • •

SPI textieldrukkerij Zuivelhoeve Combi Glas (Geesteren) Jonge Poerink juwelier (Hengelo) Bevelsborg parfumerie (Hengelo) Reclamebureau van der Veer Van Gils meubelen (Oldenzaal) Huiskes-Kokkeler Naviva kraamzorg (Deventer) Digital 4 (Goor) Robitex Du Gardijn Twepa Werkplein Human Capital XL/Flexmen

Naam: Henny Ardesch

Het woord

aan

De oud-sp ele

r

Geboorteplaats en datum: Enschede, 29 oktober 1943 Speler van FC Twente: 1965-1966, 1973-1975 Positie: Keeper Gespeeld voor: FC Twente, ADO/FC Den Haag, San Francisco Golden Gate Gales, Go Ahead Eagles, VVV. Gestopt met (betaald)voetbal: 1977

Foto: Erik Schaddelee

“Wekelijks nog een paar keer in de Grolsch Veste” “De meeste mensen weten wel dat ik voor ADO en FC Twente heb gekeept, maar wat veel minder bekend is dat ik ook nog in Amerika onder contract heb gestaan bij de San Francisco Golden Gate Gales. Dat was in feite het eerste team van ADO, dat in 1967 twee maanden lang deelnam aan de North American Soccer League om het voetbal daar te promoten.” Hennie Ardesch (Enschede, 1943) heeft een lange en vooral afwisselende carrière achter de rug. Met bijna zestig wedstrijden in de Eredivisie, negen Europa Cup-duels, waaronder een finale, en drie bekerfinales

voor ADO (1968, 1972) en FC Twente (1975) mag hij op een fraaie palmares bogen. Behalve bij de genoemde clubs stond hij ook onder de lat bij Go Ahead Eagles (Deventer) en FC VVV (Venlo), totdat hij in 1978 terugkeerde naar Sportclub Enschede, dat hem als fusieclub in 1965 een deelname aan het FC Twente-avontuur gunde. Die club is hij verder zijn leven trouw gebleven en loopt ook na zijn actieve loopbaan als een rode draad door zijn bestaan. Als commercieel directeur bij de Betoncentrale Twente maakte hij een uitstapje, dat hem bij het grote publiek vooral bekend

maakte door een legendarische tvdocumentaire van de VPRO (“beton wordt gries”). Hij was keeperstrainer en teammanager bij het dameselftal, tegenwoordig verzorgt hij rondleidingen door de Grolsch Veste en presentaties over het thema “Van faillissement tot kampioenschap”. Zijn 68-ste verjaardag viert hij op 29 oktober tijdens een vakantie in Zuid-Afrika, het nieuwe land van zijn schoonzoon Sander Westerveld, die sinds augustus van dit jaar bij Ajax Cape Town het doel verdedigt. “Ik zal hem namens alle lezers van Zo is Enschede de hartelijke groeten doen, ha ha!”

Gerhard Wermink, coördinator onderbouw Voetbalacademie:

“Elke speler zijn of haar top willen laten halen” “Het verschil tussen de begrippen onderbouw en bovenbouw heeft niets met kwaliteit te maken. Het is puur een kwestie van leeftijd.” Gerhard Wermink (Ommen, 1969) is coördinator van de onderbouw binnen de Voetbalacademie van FC Twente. Dat wil zeggen dat hij de elftallen C1, C2, D1 en D2 onder zijn hoede heeft, de jongens van twaalf tot vijftien jaar. Daarboven zit dus de bovenbouw, met de teams B2, B1, A1 en de beloften in de leeftijdscategorie 16 tot 23 jaar. Aan Wermink en de zijnen de taak om van voetballertjes voetballers te maken, grote jongens die het bij de grote mannen kunnen maken. Is er al zicht op een aantal spelers uit eigen kweek die op termijn zullen aansluiten bij het eerste van FC Twente? “Binnen onze organisatie zitten heel veel talenten, waarvan er zeker een aantal het absoluut zal gaan halen. Of een speler het uiteindelijk haalt hangt van veel factoren af. Intrinsieke motivatie speelt een belangrijke rol, het karakter is mede bepalend, maar een blessure kan ook zo roet in het eten gooien, dat heb je zelf niet in de hand. Maar één ding is zeker: elke speler wil slagen en vanuit hun eigen identiteit zijn ze allemaal uniek. FC Twente wil bij de top van Nederland behoren en aansluiting vinden in Europa. Het is onze job om spelers klaar te stomen voor de top van Nederland. Het mooiste dat je als opleider kunt bedenken is dat de volledige eerste

selectie bestaat uit door je zelf opgeleide spelers. In de praktijk is dat een utopie en zullen er altijd spelers worden aangetrokken op het niveau dat bij FC Twente past. Het is voor ons de uitdaging om dat aantal steeds kleiner te maken.” Douglas, Xavi, Brama Zelf speelde Wermink in zijn actieve voetbalcarrière vooral aan de linkerflank, op het middenveld of in de verdediging. Zijn favoriete voetbaltype moet vooral veel creativiteit in huis hebben, met het vermogen om probleemsituaties voetballend op te lossen. “Fysieke hardheid is ook belangrijk, natuurlijk, maar gemeen spel zoals Pepe, nee, daar hou ik niet van. Geef mij maar een speler als Douglas, hij heeft geen enkele schroom in het duel, maar is altijd fair en gaat er met volle overtuiging voor. Xavi vind ik ook een fantastisch voorbeeld, en dichter bij huis geldt dat ook voor Brama.” Bewuste keuze Werken met de jeugd, Wermink kan zich niets beters voorstellen. “Ik vind het enorm leuk om met deze kinderen om te gaan. Alle leeftijden hebben hun charme en ik heb alle categorieën wel gehad, een speciale voorkeur heb ik niet. Het boeit me bijzonder om ze in hun ontwikkeling te begeleiden naar de voor hen haalbare top, daar kan ik echt mijn passie in vinden. Ik hoef ook niet ergens hoofdtrainer te worden, al moet je nooit nooit zeggen, maar

vier jaar geleden heb ik echt een bewuste keuze gemaakt voor de Voetbalacademie.” Lange voetbaldagen Daarvoor was hij als assistent trainer en hoofd opleidingen onder andere actief bij FC Zwolle en Heracles Almelo. Zijn voetbalroots liggen bij OZC in Ommen. SCD in Dedemsvaart was zijn tweede club, waarna hij bij Heracles aan het betaalde voetbal rook. Anno 2012 is hij zes dagen per week volop bezig met voetbal. “Van maandag tot en met vrijdag maken we lange dagen. Ik ga meestal 's ochtends om zeven uur de deur uit en ben ik 's avonds om negen uur weer thuis. 's Zaterdags ga ik met één of twee elftallen mee naar de wedstrijden. Als het eerste 's zondags thuis speelt, ben ik daarbij niet altijd van de partij. Mijn vrouw Sandra en ik hebben twee jonge dochters, Rosalie van één en Tamara van drie, en dan wil je ook wel eens een dag thuis zijn. Eredivisie Live biedt dan uitkomst.”


sport in Twente Deze pagina is ontstaan i.s.m.

Zo is Enschede - Hét nieuws uit en over uw stad! | 16

VOETBAL:

Sportclub Enschede verslaat Tubantia Gisteren stond de eerste speelronde na de winterstop op het programma. Sportclub Enschede moest op eigen honk aantreden tegen Tubantia uit Hengelo. Al met al was het een gelijk opgaande wedstrijd met meer balbezit voor Sportclub Enschede. Dit resulteerde niet in goals voor de rust, dus met 0-0 werd de rust in gegaan. Na de pauze was er een kans voor Jeroen Steggink, echter kopte hij over het doel. Tot een kwartier voor tijd bleef de brilstand op het scorebord en leek de wedstrijd op een 0-0 uitslag af te stevenen. Marco Aydin denkt hier echter anders over en begint in de 74e minuut aan een solo,

Ruud ter Heide trainer bij Eilermark: 2012/2013 Het bestuur van Eilermark heeft voor het volgende seizoen Ruud ter Heide en Abdi Hassan aangesteld als opvolger van George Middelhoff. Ter Heide begint blanco aan zijn carrière als trainer, maar heeft al een ruime ervaring als prof speler bij o.a. FC Twente, Werder Bremen, AGOVV, Cambuur en Emmen. We wensen hem uiteraard veel succes bij onze club.

Tubantia verdedigt niet strak genoeg waardoor de Sportclub aanvoerder van af 16 meter fraai de openingstreffer kan binnenschieten. Tubantia is ernstig van slag en de organisatie staat niet meer, de thuisclub ruikt bloed en beslist amper 2 minuten later de wedstrijd. Tubantia ziet de opkomende Maikel Boelema over het hoofd waardoor het voor hem een koud kunstje is om vrij voor keeper van der Veen de 2-0 te laten aantekenen. Volgende week moet Sportclub Enschede uit naar Alverna. Om aansluiting te houden in de top van de 1e klasse E zal er gewonnen moeten worden.

Einde schaatsseizoen Wouter olde Heuvel

Foto: Martijn Lucas

VOETBAL:

Victoria’28 speelt gelijk tegen TVC’28 uit Tubbergen Voor Victoria’28 stond de lastige uitwedstrijd bij TVC’28 op het programma. De mannen van Bert-Jan Heupers zijn dit seizoen als promovendus lekker op dreef. Halverwege het seizoen staat Victoria’28 op een keurige 3e plek. Om aansluiting te houden met de top mocht er niet verloren worden. Toch kwam Victoria’28 niet scherp uit de startblokken en was het TVC’28 dat via Maarten Oude Avenhuis op

VOETBAL:

Nebil Cimen vertrekt per direct bij FC Aramea Nebil Cimen vertrekt per direct bij FC Aramea. De reden van het plotselinge vertrek van Cimen is dat hij als speler de overgang van Go Ahead Kampen naar zondag Hoofdklasser Babberich maakt, waardoor hij zijn functie als trainer bij FC Aramea helaas niet meer kan combineren.   Nebil Cimen was dit jaar zeer succesvol aan zijn eerste voetbalseizoen als hoofdtrainer bij FC Aramea be-

gonnen. De Enschedese club staat bovenaan in de 6e klasse A en doet volop mee om de kampioenschap. FC Aramea maakt het seizoen af onder leiding van Andreas David en Ahrun Mesut. De assistenten nemen de rol van hoofdtrainer over. Aziz Bilgic zal beide trainers ondersteunen en daarnaast het 2e elftal onder zijn hoede nemen. De clubleiding zal voor het komende seizoen op zoek gaan naar een nieuwe hoofdtrainer.

Gemeente Enschede: sportieve gemeente met ambitie Enschede is de thuishaven van FC Twente, de Military en de Enschede Marathon. Maar ook is zij voor ons een enthousiaste ambassadeur. De consulent sport en bewegen van de gemeente is een aantal dagen per week direct aanspreekpunt en vraagbaak voor ondersteuning en medeontwikkelaar van de TenCate

Eerste dertig minuten funest voor Minkjan EHC’95

VOETBAL:

C.V.V. Achilles Dames 1 op zoek naar nieuwe keepster sponsor, kleding en leiders. Ben jij die keepster die de dames zoeken? Kom dan eens langs, het elftal traint op dinsdag en op donderdag om 20.00 uur of neem contact op met Eldo Reinds (tel: 06-10504898).

Sportboulevard Enschede. Naast veel binnensportaccommodaties beschikt de gemeente Enschede (156.000 inwoners) over zeventig voetbalvelden, tien hockeyvelden, drie honkbalvelden en drie golfbanen. De stad bruist en barst van ambities en bouwt letterlijk en figuurlijk aan haar toekomst.

HANDBAL:

Voor rust waren de dames van Minkjan EHC’95 niet bij machte een antwoord te geven op het goede en snelle spel van TVO. De ploeg miste scherpte hetgeen vooraf in de teambespreking en de warming-up reeds merkbaar was, waardoor de ploeg verre van alert aan de wedstrijd begon. Na vijftien minuten had TVO de

Het 1e dames elftal van C.V.V. Achilles is opzoek naar een nieuwe keepster. Dames 1 speelt in de 3e klasse zaterdag en beschikt over een jong en enthousiast team dat serieus voetbalt. Alles is prima geregeld, aparte keeperstraining, materialen,

voorsprong wist te komen. Nog voor rust kwam Victoria op gelijke hoogte. Andy Sterken slalomde door de TVC’28 defensie en liet doelman Ruben Lucas kansloos. Na de thee was het TVC’28 dat een veldoverwicht creëerde maar kwam niet meer tot scoren. Volgende week staat er wederom een topper op het programma voor Victoria’28. Er moet dan thuis worden gestreden tegen WSV uit Apeldoorn, aanvang 14.00 uur.

wedstrijd eigenlijk al beslist en stond er al een 11-3 voorsprong op het scorebord. Tekenend hierbij was dat de meeste doelpunten voortkwamen uit afspeelfouten en slecht afronden. Minkjan EHC’95 viel steeds weer terug in de oude fouten door de aan-

vallen te gehaast te willen afwerken. Er zat totaal geen overtuiging in het spel van Minkjan EHC’95 hetgeen bij rust reeds resulteerde in een 15-6 achterstand. Je moet iedere wedstrijd willen winnen en scherp beginnen want het gaat niet van zelf. “Winnen doe je namelijk niet zomaar” De tweede helft liet een ander wedstrijdbeeld zien, met een overwegend erg jonge bezetting bij Minkjan EHC’95 en met een prima keepende Monique Huisman en vier speelsters die nog bij de B jeugd mogen spelen werd Minkjan EHC’95 brutaler en feller. Er werd met volle inzet gespeeld zodat er meer kansen ontstonden voor de thuisclub. De tweedehelft werd dan ook evenals de wedstrijd van vorige week in winst omgezet maar ook nu was het weer niet voldoende om het tij te keren en werd er alsnog met 25-17 verloren.

De TVM schaatser Wouter olde Heuvel moet noodgedwongen het seizoen beëindigen. Hij moet opnieuw geopereerd worden aan zijn linkerknie. De operatie zal plaatsvinden in Naarden. De blessure is geconstateerd door Peter Vergouwen, het gaat om een zeldzaam geval. Een pees in zijn knie raakt voortdurend ontstoken, doordat de bovenkant van zijn knieschijf te dik is. Voor Olde Heuvel betekent dit het einde van het seizoen. Hij is de 3e en laatste mannelijke allrounder van de TVM Schaatsploeg die zich afmeldt voor het NK Allround in Heerenveen. Jan Blokhuijsen en Sven Kramer hebben zich reeds afgemeld, omdat zij zich via het EK Allround al geplaatst hebben voor het WK Allround in Moskou. De nummer 1 en 2 van het EK verkiezen een trainingsperiode boven het rijden van het NK Allround.

High-5 hockey Plezier in het spel staat voorop bij high-5 hockey, een nieuwe hockeyvorm speciaal gericht op 35+ers. Er wordt gespeeld in vijftallen zonder keeper op een kwart hockeyveld. Per team worden er twee kleine doeltjes verdedigd. Het speelveld is omkaderd door een flexibel buizensysteem. Bij het high-5 hockey mag er niet met de stick geslagen worden, alleen de bal pushen is geoorloofd. Door de introductie van high-5 hockey kunnen huidige leden binnen een vereniging met plezier blijven hockeyen. In de praktijk blijkt dat 35+-ers vaak enthousiast en gedreven zijn, open staan voor (bestuurs)functies en sfeerbepalend kunnen zijn. Er worden op en rondom de velden veel contacten gelegd.

‘Gezelligheid’ speelt voor deze recreatieve spelers vaak een grote rol. Door een betere bezetting van de accommodatie en door de aanwas van leden biedt deze nieuwe spelvorm voor de verenigingen veel (financiële) voordelen. De Enschedese Hockeyvereniging (EHV) durfde de uitdaging aan en is enthousiast!


sport www.zoisenschede.nl | 17

AC TION atleten met toekomst Afgelopen weekend organiseerde de Atletiekunie de jaarlijkse Nationale Indoor voor Junioren in het prachtige indoor centrum in Apeldoorn. Er kwamen ruim 900 atleten op af die zorgden voor een enorm fijne sfeer en een fanatieke, en succevolle, strijd. Namens AC TION waren er zondag 3 atleten die niet gewoon deelnamen; James Keuben, Carlijn ter Laak en Tobias Bakx zijn pareltjes voor de toekomst. Hieronder volgt een verslag van hun verrichtingen.

Carlijn Laak (rechts) Foto: Sebastiaan Durand

Met 3 deelnemende C junioren was de afvaardiging van AC TION aan de kleine kant, maar de dame en 2 heren deden wel van zich spreken. Naast 2x brons werden ook 3 clubrecords verbeterd/geevenaard. De grote verassing kwam van Tobias Bakx. ‘Slechts’ 12de op de lijst van het Hoogspringen bij de C2 met 1m70 werden van hem geen wonderen verwacht. Echter na evenaring van zijn PR, en 1m75 in zijn 3de poging kwam de ontlading op de 1m80 (evenaring Clubrecord van Ramon Folkner uit 1990). In zijn 2de poging schampt hij de lat licht met zijn achterwerk maar deze blijft strak liggen. Aan het eind van die ronde zijn er nog 3 atleten over; dus een 3de plaats in de pocket. Voor Carlijn ter Laak is de dag aardig lang. De horden zijn zondag vroeg, gevolgd door een

een-tweetje kwalificatie verspringen en Polststokhoogspringen. Aangezien de kwalificatie ver in de catacomben is, rent ze heen en weer en dat kostte haar de nodige aandacht voor polshoog. Gelukkig plaatst ze zich voor de verspring finale later op de dag. Daar legt ze in haar eerste poging de druk bij haar tegenstanders door 5m17 te springen (verbetering Clubrecord van Kim Monnink uit 1994). Ze komt niet verder, maar twee van haar concurrenten wel. 5 minuten na de finale spurten we allemaal naar de prijsuitreiking, want de dames zijn even snel het middenterrein overgstoken. We zijn net op tijd. De 3de Tionees, James Keuben, plaatste zich voor de finale bij het verspringen en de 60m. Bij het verspringen kan hij in de finale geen verbetering laten zien. Dus dan moet het op de 60 meter. En inderdaad verbetert hij zichzelf in de finale. Het is niet genoeg voor een medaille maar wel een clubrecord 7.83s (Clubrecord stond op naam van een flink aantal atleten waaronder R. Schwarts uit 1978 en Dennis Coehoorn uit 2007). Carlijn Laak loopt de 60mh in een dik PR (en 3pas) van 10.54s. Tobias loopt later op de dag nog een 800m maar moet helaas na 2 sterk gelopen ronden van 32 seconden gas terugnemen omdat de hamstring weer opspeelt. In de laatste 100 meter laat hij het niet op zich zitten en spurt toch nog een tegenstander haar huis. Met 2min15.71 loopt hij nog wel een PR.

Tobias Bakx hoogspringen

Onderwerp “verenigingsmanager” belangrijk agendapunt op jaarvergadering FEV

Boys en Victoria gaan mogelijk een-tweetje aan “Jammer dat de verenigingsmanager van Rigtersbleek er niet was, die had vanuit zijn praktijkervaring veel duidelijkheid kunnen verschaffen.” Volgens voorzitter Hennie Ardesch van de Federatie Enschedese Voetbalvereniging (FEV) was dit het enige schoonheidsfoutje op de jaarvergadering van vorige week donderdag, waarop het punt verenigingsmanager min of meer de agenda bepaalde. “Van de 28 aangesloten waren er 25 aanwezig, dat zegt genoeg over de grote betrokkenheid onder de clubs. FC Twente was er ook en de KNVB was met twee afgevaardigden vertegenwoordigd. Zij waren er voor de clubondersteuning, waarin communicatie een grote rol speelt. De bond heeft op dat gebied veel expertise en know how in huis.” Anderen aanwezigen waren manager Henny Roerink van de Sportboulevard, wethouder Ed Wallinga en Coen Luttikhuis van de de gemeente Enschede en Kurt Hetterscheid en Wouter du Gardijn van de Stichting Vitale Sportverenigingen. Ardesch: “Het is onze taak om alle FEV-leden zo goed mogelijk te informeren en dat hebben we gedaan. In dat opzicht hebben we vooral de aanwezigheid van de wethouder, die er was om alle vragen te beantwoorden, zeer gewaardeerd. Het viel me trouwens wel op dat er weinig kritische vragen werden gesteld over praktische dingen als: wie vervangt de verenigingsmanager als die een been breekt of wat er gebeurt als het niet klikt tussen hem en een van de twee clubs. Dat laatste kan misschien een punt zijn, nu voorlopig alleen de Enschedese Boys en Victoria mogelijk van plan zijn om samen een verenigingsmanager aan te trekken en 25 klimopbaners werk te bieden. Er is trouwens nog niks getekend, de clubs zitten nog in het stadium van aftasten en het zoeken naar een goede formule.” Contributieverhoging Clubs die er voor kiezen om via Het Werkplein langdurig werklozen

Richard Timmers ziet resultaat van zijn werk:

in te schakelen, kunnen rekenen op drie jaar subsidie van in totaal vierduizend euro plus een tegemoetkoming in de kosten voor de begeleiding van de klimopbaners. Verenigingen die in zee gaan met de Stichting Vitale Sportverenigingen moeten voldoen aan twee voorwaarden: ze moeten een contributieverhoging doorvoeren en extra kantine-inkomsten genereren. In een eventuele contributieverhoging kunnen de clubs zich gedeeltelijk nog wel vinden, maar de vraag is hoe realistisch die extra kantine-inkomsten zijn, ook al gelet op het ontmoedigingsbeleid van de overheid. En dat geldt ook voor het punt wie er voor de kosten opdraait als een club de verenigingsmanager na drie jaar in vaste dienst moet nemen. Vooroordelenteam Andere onderwerpen die tijdens de jaarvergadering van de FEV aan de orde kwamen, waren de mogelijkheden van de Euregio-subsidies en de activiteiten van het Vooroordelenteam. Ardesch: “Als een club bijvoorbeeld een vriendschappelijke wedstrijd of een toernooi organiseert met andere clubs uit het Euregio-gebied, dan zijn daar subsidies voor. Je hoeft daarvoor

“De chauffeur van de biebbus komt bij ons vandaan” “We zijn anderhalf jaar geleden met twintig man begonnen. Daarvan zijn er intussen al vijf doorgestroomd naar een vaste baan. Eén is chauffeur van de biebbus, de andere vier hebben werk in de schoonmaakbranche gevonden.” Richard Timmers (Enschede, 1956) is namens de DCW gedetacheerd aan de Sportboulevard, waar hij de dagelijkse leiding voert over de zogenaamde klimopbaners, die bij de verschillende sportclubs allerlei werkzaamheden uitvoeren. Manager Henny Roerink van de Sportboulevard: “Het gaat hierbij om mensen die vanuit hun werkloosheidsverleden worden begeleid in een geleidelijke terugkeer naar de reguliere arbeidsmarkt. Ze ondersteunen het vrijwilligerskader bij de clubs en zijn ook actief voor de gemeentelijke afdeling sportaccommodaties en het stadsdeelbeheer Zuid. De clubs hoeven voor hun inzet niets te betalen, het enige wat ze van ze vragen is dat ze het materiaal beschikbaar stellen. De verenigingen die van hun diensten gebruik maken, zijn Enschedese Boys, Victoria, UDI, AC TION, EHV, TEZ, DOS/WK en L'Equipe. Richard is ons aanbevolen door Paul Krabbe, die behalve voetbaltrainer ook participatiecoach is bij de DCW.” Fijne ploeg Timmers is vol lof over zijn mede-

werkers: “Het is een fijne ploeg met veel verschillende vogels van allerlei plumage. Ze worden ingezet voor het schoonmaken van de kleedkamers, het snoeien en maaien van het groen, het opruimen van zwerfvuil en tal van klussen, waaronder vooral veel schilderwerk. Het zijn mensen die hun baan waren kwijtgeraakt of na een ontslag thuis waren komen te zitten. Die moet je goed begeleiden en aansturen, niet opjagen. Ze waren het niet meer gewend om op tijd te beginnen en in het begin namen ze lange pauzes. Wat ze nodig hebben is structuur, een vast patroon om hun werk in te delen. Ze hebben allemaal hun sterke kanten, daar moet je de nadruk op leggen en optimaal gebruik van maken.” Luisterend oor Het gaat daarbij niet alleen om leiding geven, maar ook om een luiste-

rend oor. Timmers: “Ze hebben stuk voor stuk een verleden. Dat is niet altijd even plezierig en daar uiten ze zich ook liever niet over. Maar je merkt het wel aan ze en dan is het een kwestie van vertrouwen, een band opbouwen en vooral geen druk opleggen. Ik laat ze graag meedenken met wat ze doen en dan zie je dat ze zich ontwikkelen en steeds vrijer worden. Het gaat er natuurlijk ook om dat ze goed werk leveren, maar dat ze lekker in hun vel zitten is voor mij het allerbelangrijkste.” Elke dag leren Zelf is Timmers al vanaf zijn vijftiende aan het werk. “Ik heb de LTS niet afgemaakt, zo ging dat in die tijd, en ben toen begonnen bij een glazenwasbedrijf. Een paar jaar geleden werd ik afgekeurd vanwege rugklachten. Na een herintreding bleek ik bij een keuring artrose in de schouders en een versleten heup te hebben. Lichamelijk werk zit er voor mij sindsdien niet meer in, maar gelukkig kon ik bij de DCW deze leerwerkplek krijgen en dat is ze kennelijk goed bevallen. Ik voel me er fantastisch bij, als een vis in het water, en leer nog elke dag met veel plezier.”

maar twee A4-tjes in te vullen en je hebt binnen een dag antwoord, dus geen bureaucratisch gedoe. Het Vooroordelenteam heeft vorige week vrijdag bij Sparta de eerste respectquiz gehad, met Maarten Tip van NOS Studio Sport als quizmaster. Aan het eind van de avond kreeg iedereen een rose respect-Tshirt mee met daarop de variant op die bekende uitspraak van Johan Cruyff: Elk vooroordeel heb z'n nadeel.” Enschede 2020 Ardesch stuurde de aanwezigen naar huis met de boodschap, dat ze binnenkort huiswerk toegestuurd krijgen in de vorm van een aantal vragen. De FEV wil namelijk graag monitoren hoe het voetbal in Enschede er in 2020 voorstaat. Daarvoor zal niet alleen extern onderzoek verricht worden, maar de clubs moeten dus ook intern aan de slag om de antwoorden te leveren. “Eind dit seizoen willen we met een samenvattend rapport en een paar punten van aanbeveling naar de gemeente. De toekomst van het voetbal in Enschede hoeft overigens niet automatisch op alleen maar fusies uit te draaien, de clubs kunnen het ook zoeken in verschillende vormen van samenwerking.”


25 70

Op de gehele collectie G

IN

RT

ONZE BOVENVERDIEPING MOET LEEG! rting tot

KO

tot

0 0

Wij maken ruimte voor de nieuwe collectie van happy@home

*Niet in combinatie met lopende aanbiedingen of akties

H. J. van Heekplein 132, Enschede Tel. (053) 434 60 60 www.mississippi-jeans.nl

ICHI • Jack&Jones • O.N.L.Y • Cars • Smash LTB • No Excess • MODAANBIEDING! • Sisters Point

SCHIPPERS LIFESTYLE D E W O O N W I N K E L

Lenteweg 28, 7532 RB Enschede

Ko

70%

KASTEN • LAMPEN TAFELS • DRESSOIRS FAUTEUILS BANKSTELLEN ACCESSOIRES www.schippers-lifestyle.nl

Garra Rufa Dr. Fish Spa voor 1 persoon: € 24,50 of per twee pers. € 39,50 incl.drankje!

Uw grafisch partner ...

zm el

AANBIEDING! Deze behandeling is goed voor de volgendeAANBIEDING! behandeling; Garra Rufa Dr. Fish Spa Ontvangst in onze Knabbel lounge, en het reinigen van uw voeten Garra Rufa Dr. Fish voor Spa 1 persoon: * Garra Rufa voetenspa 30 minuten behandeling * Tijdens of na de behandeling bieden wij u een koffie, thee of frisdrank aan!€ 24,50 of per twee pers. creative media voor 1 enpersoon: * Op verzoek maken wij gratis een foto van uw FishSpa ervaring sturen die naar uw e-mail adres € 39,50 incl.drankje!

Evt. een heerlijke voetencreme na de€ behandeling € 2,50 p.p extra 24,50 of voor: per twee pers. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------€ 39,50 incl.drankje! OF DE: “WELLNESS COMBI”: FISH SPA (30min) EN VOETENMASSAGE (30 min.) Deze€ behandeling is goed voor de volgende behandeling; Per persoon: € 41,50 of voor twee personen gelijktijdig slechts 76,00 Ontvangst in onze Knabbel lounge, en het reinigen van uw voeten AANBIEDING! Minkmaatstraat 222, Enschede, dagelijks tussen 09.00-21.00 uur Garra Rufa Dr. Fish Spa AANBIEDING! * Garra Rufa voetenspa 30 minuten behandeling Informeer naar het speciale voor 1 persoon: € 24,50 of per twee pers. *isTijdens ofvoor naRufa de behandeling biedenbehandeling; wij u een koffie, thee of frisdrank aan! Deze behandeling goed de volgende Garra Dr. Fish Spa STARTERSPAKKET van Zmoel! € 39,50 incl.drankje! * Op verzoek maken wij gratis een foto van uw FishSpa ervaring en sturen die naar uw e-mail adres Ontvangst in onze Knabbel lounge, en 1het reinigen van uw voeten voor persoon:

www.zmoel.nl

Informatie: www.voetenmassage.com AANBIEDING! Tel : 053-432.85.25 * Garra Rufa voetenspaEvt.30 een heerlijke de behandeling voor: € 2,50 p.p extra minuten behandeling € 24,50 of pervoetencreme twee pers. naGarra Rufa Dr. Fish Spa

Deze behandeling is goed voor de volgende behandeling; Ontvangst in onze Knabbel lounge, en het reinigen van uw voeten

voor 1 persoon: Rufa voetenspa 30 minuten behandeling 39,50 incl.drankje! * Tijdens of na de behandeling€ bieden wij u een koffie,AANBIEDING! thee of frisdrank aan!** Garra -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Tijdens of na de behandeling bieden wij u een koffie, thee of frisdrank aan! € 24,50 of per twee pers. * Op verzoek wij gratis een foto van uw FishSpa ervaring en sturen die naar uw eGarra Rufa Dr. Fish Spa * Op verzoek maken wij gratis FISH een foto van uw (30min) FishSpa ervaring en sturen die naarmakenuw e-mail adres Evt. een heerlijke voetencreme na de behandeling voor: € 2,50 p.p extr OF DE: “WELLNESS COMBI”: SPA EN VOETENMASSAGE (30 min.)

voor 1 persoon: € 39,50 incl.drankje! € 24,50 of------------------------------------------------------------------------------------------------------per twee pers. OF DE: “WELLNESS COMBI”: FISH SPA (30min) EN VOETENMASSAGE ( € 39,50 incl.drankje! Per persoon: € 41,50 of voor twee personen gelijktijdig slechts € 76,00

een heerlijke voetencreme na de behandeling voor: € 2,50 p.p extra PerEvt. persoon: € 41,50 of voor twee personen gelijktijdig slechts € 76,00 Deze behandeling is goed voor de volgende behandeling;

Minkmaatstraat 222, Enschede, -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ontvangst in onze Knabbel lounge, en tussen hetDeze reinigen van uw voeten dagelijks 09.00-21.00 uurde volgende behandeling; Minkmaatstraat 222, Enschede, behandeling is goed voor Informatie: www.voetenmassage.com * Garra Rufa voetenspa 30 minuten behandeling Ontvangst in onze lounge, en het reinigen van uw voeten Deze behandeling is goed voorKnabbel de volgende behandeling; OF DE: “WELLNESS COMBI”: FISHwww.voetenmassage.com SPA (30min) ENbieden VOETENMASSAGE (30 min.) * Tijdens of na de behandeling wij* Garra u een Rufa koffie, thee ofTel aan! voetenspa 30frisdrank minuten behandeling : 053-432.85.25 Informatie: * Tijdens of na de behandeling u een koffie, of frisdrank Op verzoek maken wij gratis een foto van uw FishSpa ervaring enbieden sturenwijdie naar uwthee e-mail adres aan! Per persoon: € 41,50 of voor twee *personen gelijktijdig slechts 76,00 * Op verzoek maken wij gratis€ een foto van uw FishSpa ervaring en sturen die naar uw e-m dagelijks tussen 09.00-21.00 uur

Ontvangst in onze Knabbel lounge, en het reinigen van uw voeten * Garra Rufa voetenspa 30 minuten behandeling * Tijdens of na de behandeling bieden wij u een koffie, thee of frisdrank aan! * Op verzoek maken wij gratis een foto van uw FishSpa ervaring en sturen die naar uw e-mail adres

Evt. een heerlijke voetencreme na de behandeling voor: € 2,50 p.p extra Tel : 053-432.85.25 tussen 09.00-21.00 uur Minkmaatstraat -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------222, Enschede, dagelijks --------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOPFIT MET Informatie: www.voetenmassage.com SPORTVEER

Evt. een heerlijke voetencreme na de behandeling voor: € 2,50 p.p extra voor: € 2,50 p.p extra Evt. een heerlijke voetencreme na de behandeling -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------OF DE: “WELLNESS COMBI”: FISH SPA (30min) EN VOETENMASSAGE (30 min.) COMBI”: FISH SPA (30min) ENFISH VOETENMASSAGE (30 min.) OF DE: COMBI”: SPA (30min) EN€ 76,00 VOETENMASSAGE (3 Per“WELLNESS persoon: € 41,50 of voor twee personen gelijktijdig slechts

OF DE: “WELLNESS Pertwee persoon: € 41,50gelijktijdig ofdagelijks voor twee personen Per persoon: € 41,50 of voor personen slechts €gelijktijdig 76,00 slechts € 76,00 tussen 09.00-21.00 uur Minkmaatstraat 222, Enschede,

dagelijks tussen 09.00-21.00 uur Minkmaatstraat 222,tussen Enschede, Informatie: www.voetenmassage.com dagelijks 09.00-21.00 uur Minkmaatstraat 222, Enschede, Informatie: www.voetenmassage.com Tel : 053-432.85.25 Informatie: www.voetenmassage.com

Tel : 053-432.85.25

Meer weten? Bel Hennie Ardesch: 06-53920740, kijk op www.sportveer.nl of mail naar info@keepersacademietwente.nl Foto: Eric Brinkhorst

Tel : 053-432.85.25

Tel : 053-432.85.25


interactief www.zoisenschede.nl | 19

Column

Down Town Enschede Laatst las ik in de krant een bericht over het verplaatsen van de koopavond in Enschede van de donderdagavond naar de vrijdagavond. Bij het lezen van dit bericht, begonnen bij mij de weinige hersencellen die ik nog heb meteen te kraken. Alles dat ik de laatste tijd lees over de binnenstad of over de horeca, betrek ik gelijk tot mijn eigen zaak. Kan ik ergens een voordeel uit halen of wordt het lastiger om je te onderscheiden van de rest? Zelf kan ik me namelijk wel vinden in het verplaatsen van de koopavond naar de vrijdag. Vrijdagavond is immers toch meer een avond om er eens lekker op uit te gaan dan een donderdagavond. De kinderen moeten vrijdag gewoon naar school en u moet waarschijnlijk ook gewoon aan het werk. Niet heel handig dus! Combineer een avondje uit eten op vrijdag met het binnenhalen van de boodschappen voor het weekend en u bent in één keer klaar. Tegenwoordig is ‘multitasken’ de gewoonste bezigheid van de wereld! Na afloop van een lekker etentje nog even een afzakkertje

doen op de Oude Markt, naar de bioscoop/theater of naar het casino, het kan allemaal! Wel zou ik de gemeente Enschede dan willen adviseren om iets te doen aan het parkeerbeleid. De tarieven voor een ‘avondje’ parkeren rijzen de pan uit en op deze manier wordt een avondje uit wel een hele dure aangelegenheid. Als er gestimuleerd moet worden om de mensen naar de binnenstad te krijgen, lijkt me dit een logische eerste stap! Mooi voorbeeld is een situatie in Nijmegen van pak ‘m beet 3 weken geleden. In Nijmegen werd een nieuw parkeersysteem in gebruik genomen. Het systeem crashte en de parkeermeters waren ruim een week buiten gebruik, waardoor mensen gratis konden parkeren. Gevolg? De binnenstad van Nijmegen gedurende die week afgeladen vol, en alle winkeliers en horecagelegenheden heel tevreden met nieuwe klanten en goede omzetten!! Zo kan het ook….

Gegeven: Gevraagd:

Let’s Q

uiz

10 foto’s in welke stad is deze gemaakt

Mail uw oplossing naar: interactief@zoisenschede.nl.

Zo was

Roy van Hemert

Eetcafé Down Town

Enschede

Hebt u wellicht nog ergens een mooie foto ‘uit de oude doos’ van een bekende plek in Enschede? Scan ‘m dan in, stuur ‘m op en schrijf er uw eigen verhaal bij. Dan zorgen wij dat hij een plekje krijgt in onze rubriek ‘Zo was Enschede’. Mail uw inzending naar: interactief@zoisenschede.nl.

Sudoku

puzzel

5

7

4

3

1

6

7

5

9

3 4 1

2

5

2

7

9

7

1 2 4

5

9

3

6

4

8

2

6

Mail uw sudoku-oplossing naar: interactief@zoisenschede.nl en maak kans op een 10-rittenkaart van IJsbaan Twente t.w.v. € 60,-

Het oude ‘Van Heek’ complex en de spoorlijn naar Duitsland.

Foto: www.visitenschede.nl

Oplossingen vorige editie

4

Let’s Quiz: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Frikadel Berehap (Bereklauw) Vlammetjes Kroket Pikanto (gehaktstaaf) Kaassoufflé Buffalo Bami- of nasischijf Mexicano Bonita (vegetarisch)

Voorpagina spreuk:

Sudokupuzzel: 2

3

8

5

7

9

1

4

6

1

7

5

3

4

6

8

2

9 7

6

9

4

8

1

2

3

5

9

8

7

1

2

5

4

6

3

5

6

1

4

3

7

2

9

8

4

2

3

6

9

8

5

7

1

7

1

9

2

5

3

6

8

4

3

5

6

7

8

4

9

1

2

8

4

2

9

6

1

7

3

5

“Ne grote loopsköte!” Betekent: “Iemand die graag en veel op pad is!” De prijswinnaars worden bekend gemaakt op: www.zoisenschede.nl

.nl


TV HIFI NAVIGATIE CAR-HIFI PORTABLE AUDIO TELECOM COMPUTER WITGOED FOTO & VIDEO HUISHOUDELIJK WELLNESS BLU-RAY-SPELERS DVD-SPELERS DONDERDAG

26

VRIJDAG

ZATERDAG

ZONDAG

JANUARI

JANUARI

28 29 JANUARI

JANUARI

8:00 - 22:00 UUR

8:00 - 22:00 UUR

8:00 - 22:00 UUR 11:00 - 18:00 UUR

27

VRAAG NAAR DE ACTIEVOORWAARDEN

Zondag tussen 12.15 en 13.00 uur us! optreden en signeersessie zanger Rin

ENSCHEDE • Klanderij 63, Winkelcentrum de Klanderij • Tel. 053 - 481 40 00 • www.mediamarkt.nl

ediamarkt.nl w.m wwnnee r u nu op de mediamail!

Abo

Zo Is Enschede 27-01-2012  

Zo Is Enschede (ZIE), een verfrissend nieuwe krant die iedere vrijdag huis aan huis wordt verspreid in Enschede. Het is niet puur een advert...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you