Page 1

Izbor

Godina III

Broj 70

26 Decembar 2011 g.

Izlazi ponedeqkom

Komentari Zanimqivosti Kolumne Intervju Kultura i obrazovawe Putovawa i putopisi @ivot, moda, estrada Reporta`e Slobodno vreme Zdravqe i lepota S one strane zakona Biznis i ekonomija Iz dana u dan Automobili Sport

СВОЈИМ ЧИТАОЦИМА ЖЕЛИМО РАДОСНЕ НАСТУПАЈУЋЕ ПРАЗНИКЕ


2

Лингвистичка државност Како су сви медији у Србији успели да из назива споразума изоставе реч граница? Реч граница на енглеском се каже бордер, а на српском језику линија или прелаз, тако би некако могли да закључе европски посматрачи балканских неприлика док буду одлучивали о кандидатури Србије. Растезање лингвистике је већ дуго једно од поузданих средстава за смиривање тензија на Балкану, које свакој од сукобљених страна остављају могућност да прославе своје мале победе тамо где их нема или бар умање поразе где их има.

Иако су већ навикнути на речник замрзнутих споразума, условних кандидатура, грађани Србије су, ипак, мало теже разумели нове термине као што је интегрисано управљање прелазима или косовски царински сведоци, којих додуше нема у споразуму али их има у наступима шефа преговарачком тима Србије Борислава Стефановића. Тим споразумом, као и уклањањем барикада, Србија је донекле ублажила љутњу Немачке и неких других чланица ЕУ, али није јасно шта је остало од чувених црвених линија које Београд никада неће прекорачити.

Komentari „Разбарушеност језика у новом споразуму о северном Косову показује колики пут Европска унија мора да пређе како би нормализовала односе на најексплозивнијем месту на Балкану“, оцењује одлично обавештени сајт, ЕУ обсервер, који напомиње да је веома чудно да је скраћеница ИБМ поменута чак девет пута у споразуму, али ниједном пун и тачан назив споразума Интегрисано управљање границом (Integrated Border Management).

Izbor

страна признаје линију као административну граничну линију. И док се српски језик растеже до непрепознатљивости, шефица косовског

Иронија Уз извесну дозу ироније, новинар ЕУ обсервера примећује да би, ако би се споразум случајно звао Интегрисано управљање прелазима, као што је

представљено у српским медијима, скраћеница морала да гласи ИМЦП (Integrated management for crossing points) али је некако остала скраћеница ИБМ и то девет пута, а без енглеског оригинала. Велики напор који је власт уложила да се нигде не помене реч граница, иако она постоји у називу споразума, као да указује да се владајућа коалиција плаши оптужби како оваквим споразумима признаје независност Косова. У фусноти споразума се наводи да једна страна признаје линију као границу, а друга

преговарачког тима Едита Тахири не


Izbor

пропушта ниједну прилику да додатно испита стрпљење београдских саговорника, знајући да ће владајућа коалиција морати да учини све како би показала нешто што се дипломатски

Komentari Последња понуда коју је српски преговарачки тим Србије изнео Роберту Куперу и Едити Тахири била је да на међународним скуповима испред представника Косова стоји табла Косово,

3

Владајућа коалиција, али и нека будућа влада, мораће да понављају како никада неће признати Косово, али ће на свакој рунди техничких преговора дозидати понеки део косовске државности. У међувремену се у неким правничким круговима говори о иницијативи познате адвокатске канцеларије Томановић пред Уставним судом Србије за оцену уставности владине уредбе којом се спроводи бриселски споразум о матичним књигама, оцењујући да је Уредба противна одредбама Устава, Европској конвенцији о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података, Закона о заштити података о личности и Закона о матичним књигама. „Уредбом је предвиђено копирање, скенирање и фотографисање матичних књига које садрже личне податке грађана Србије са подручја КиМ“, каже судија из Косовске Митровице Бранка Семенов, која је, заједно са канцеларијом Томановић, аутор иницијативе којом се тражи од Уставног суда да забрани спровођење Уредбе док се не донесе одлука о њеној уставности. Саговорница НИН-а напомиње да се Устав и закони Србије крше јер спорна Уредба предвиђа обраду личних података грађана без њихове сагласности и омогућава да се формира трећи примерак матичних књига.

зове конструктивност у дијалогу. Она је најавила да ће Еулекс на прелазима имати само посматрачку улогу, док ће несуђени „косовски царински сведоци“ примењивати косовске законе, као и да је споразумом запечаћен резултат акције од 25. јула на Брњаку и Јарињу. Растежући тумачење споразум на типично балкански начин, Тахиријева је најавила и постављање застава и државних симбола „на један сантиметар од заједничког објекта“. Шеф канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић за НИН каже да влада није и сигурно неће прелазити црвену линију у косовским преговорима, која се зове поштовање Устава Србије и Резолуције 1244. „Сви договори у Брисели се шаљу Републичком секретаријату за законодавство и надлежним министарствима. Тек када влада добије од њих мишљење да су ти договори у складу са Уставом, доноси се одлука о примени споразума, тако да црвена линија није и не може бити пређена“, каже Михајловић и додаје да би одлуку или уредбу о примени споразума влада могла да донесе на првој наредној седници (одржавају се четвртком мада се одлуке доносе и на телефонским седницама). 

„Лични подаци грађана ће бити достуа испод звездица и УНСЦ 1244 (Савет пни неовлашћеним органима, као што су Тим за дијалог, представници ЕУ и УН. безбедности 1244). Трећи примерак матичних књига се доставља Тиму за дијалог, што је супротно Уставу, Европској конвенцији и Закону, који га даље може достављати без икаквих ограничења и представницима ЕУ и УН, Привременим институцијама у Приштини и било ком друЧувена „црвена линија“ Београда, која гом неовлашћеном органу, држави, је некако све тања, око представљања установи или институцији“, каже Бранка Косова остаће напомена да испод име- Семенов. на Косова мора остати име резолуције 1244, а представници власти спремни су да кажу новинарима да испод тога Београд неће ићи и по цену кандидатуре. Тај став се, додуше, ослања на процене да би Србија могла да добије условну, замрзнуту кандидатуру чак и када би учинила максималне уступке, али је могуће да добијемо нови споразум који би и Београд и Приштина могли да тумаче као тријумф својих дипломатија, док би сви у Бриселу знали ко је победио, а ко глуми победу. Та понуда, међутим, није прихваћена, а од других дипломатских извора се може чути да је Србији, наводно, понуђено да испод назива Косова стоји назнака, исписана ситнијим словима, да Србија не признаје Косово.

Зидање државности Од када је стављено до знања Србији да европске интеграције највише зависе од нормализације односа са Косовом, српске власти су се нашле у тешкој позицији јер су три године говориле да су Европа и Косово два сасвим одвојена процеса.

Извор: НИН, Београд; аутор: Батић Бачевић


4

ПРОФ. ДР МИРКО ЗУРОВАЦ:

БИЛАНС ЦРНЕ ДЕЦЕНИЈЕ ИЛИ СРБИЈУ ЧЕКА ДУГОГОДИШЊЕ РОПСТВО

Komentari Није ништа непознато да се притиском из моћних држава,али и кроз претње санкцијама и војним акцијама, као и обећањима у погледу политичке и финасијске подршке, може утицати на изборну вољу граћана у малим и средњим државама и тако успоставити послушна власт, која ће деловати у интересу својих налогодаваца, а не у интересу своје земље и свог народа.

Izbor

нити имају икаква “правила игре”.

Данас је као на длану видљиво да 2000. године није дошла никаква демократија у Србију, већ сун ам на власт довели своје послушнике, а народ је на изборима само потврдио њихову дуго припреману подвалу. Овим изборима Србија је коначно поразила себе саму.

То је оно што се коначно догодило у Србији:

Марионетска власт у Србији мења законску регулативу искључиво у корист Запада, што је карактеристично само за окупирање земље Отпор се исплатио, али се није исплатило оно што је дошло кад је отпор престао. А отпор је престао тачно 2000. године, рушењем претходне и успостављањем нове марионетске власти у Србији, уз обилату финасијску, логистичку, медијску и сваку другу помоћ са Запада, чиме су створени најповољнији услови за наставак даљег распарчавања и слабљења наше државе другим средствима.

оно што је започето медијском сатанизацијом српског народа и самовољним признавањем сепаратистичких република, настављено је санкцијама, десетогодишњим ратовима, политичком и војном пропагандом, све до духовне агресије Запада на наш народ и нашу земљу, која кулминира данашњом поприлично отвореном окупацијом земље и систематским слуђивањем народа да не би схватио шта му се стварно догађа и шта ће му се још дуго догађати ако се коначно не освести.

Јер, као што је познато, одмах након престанка бомбардовања Србија је брзо обнављала свој економски потенцијал, фактички не признавши пораз у неравноправној борби са НАТО.

Српски народ се и данас, упркос силној понизности представника његове власти који не нзнају за границе понижења, налази под специјалним третманом ткзв. Међународне зајеЗато САД и њихови западни савезници днице, изложен притисцима и уцеорганизују државни преврат да би нама, манипулацијама и мешањем сада другим средствима покорили не- са стране, који немају никакве везе покорну Србију. са демократијом и људским правима,

Тај пораз је толико дубок и толико трагичан да је питање да ли ће се више икада опоравити од тог пораза. Чека је дуго припремано дугогодишње ропство из кога она и њен народ неће моћи да се тако лако исчупа. Таква тврдња данас може изгледати


Izbor

као права бласфемија због сувише бучне и заглупљујуће химнологије које званична власт и њени колпортери певају Европској унији, али сам уверен да ће је оправдати време које долази. Тако је успостављена марионетска власт у Србији, која је одмах, чим је успостављена, пристала да беспоговорно спроводи програм “денацификације” спрског народа под будним оком својих ментора са Запада.

Komentari код најширих слојева друштва. Марионетска власт у Србији мења законску регулативе искључиво у корист Запада, што је карактеристично само за окупиране земље.

Под притиском страних ментора, она је унела у наш правни сyстем решења која битно одударају од норми и стандард међународног права и других прогресивних правних достигнућа, па чак и од права Европске уније. При том се Каква монструозна лаж и још мо- хвале дас у донели много закона за венструознија оптужба: треба денаци- ома кратко време. Али којих и каквих фиковати један народ који је највећа закона? жртва нацизма. Три су најважнија. ТРИ ЗАКОНА Под будним оком својих ментора са Али ова лажна оптужба има веома Запада, власт у Србији је донела Закон јасан циљ: под њеном сенком треба о раду, Закон о приватизацији И Закон да се спроведе рушење бића српскога о сарадњи са Хагом. народа на свим нивоима, од породице

и основне школе до универзитета и свих других институција од националног значаја. Све, наравно, иде много брже и лакше кад тај посао обавља званична власт у Србији којој је збуњени народ Штета који су ови неуставни закони поклонио поверење на изборима. нанели земљи И народу не може се Под слоганом реформи и уз безочно надокнадити никаквим накнадним дообмањивање народа, марионетска теривањем И шминкањем. власт спровои дубоку промену друштвеног система, а дас вест о дубини и дале- Шта је прави смисао ових закона? косежности тих промена није сазрела Антираднички Закон о раду требао

5

је да омогући избацивање радника из њихових фабрика без икакве одговорности за њихову судбину, јер радници представљају снагу само док су у својим фабрикама, док на улици чине само масу осуђену на гладовање и умирање без ичије одговорности за њихову судбину. Закон о приватизацији је требао да легализује пљачку и отимачину државне и друштвене имовине, а Закон о сарадњи са Хагом да оправда срамну трговину српским главама. Другог смисла и циља ови закони не могу имати. Њима је омогућено ломљење основних полуга српског друштва и државе, па би, да је којим случајем санкционисано дело “наношења друштвене штете” или “друштвено штетан посао”, сви који су

учествовали у доношењу ових закона и који суи х спроводили остатак живота морали провести у затвору. Тиме, наравно, штета не би била надокнађена, јер је она непосредно ненадокнадива, али би бар Правда донекле била задовољена. Али, то је само пука хипотеза која указује на сву апсурдност закона који су донесени у Србији и размеру штете коју је нанела њихова примена. Истину говорећи, њих не могу да схвате, или неће да их схвате, ни они који их доносе и спроводе. Они су прихватили веома једноставан рецепт решавања свих краткорочних тешкоћа у привреди и њеног дугорочног развоја. Према овом рецепту, прво треба извршити приватизацију, па ће невидљива рука тржишта све поново поставити на своје место. Потребно је само отворити тржиште, снизити порезе, па ће цапитал снагом сопственог ратиа урадити оно што је


6

најбоље за њега и државу.

Komentari мских санкција.

Izbor

се ни у ком случају није иста смела свести на убрзану и потпуну прива-

А ако држави иде лоше, разлог увек Под изговором транзиције и трансфо- тизацију а за коју се са сигурношћу ваља тражити у недовољно либерали- рмације привреде, скоро сва произво- могло претпоставити да ће имати казованом тржишту. дња је заустављена. тастрофалне последице за нашу приУз то, ту су увек добре експертске виле Масовним отпуштањем радника, пра- вреду. из одељења за разграђивање спорово- ћено енормним и потпуно незаслузних држава. женим богаћењем политичке елите, а све у име демократских промена и ОБЕЋАЊА ЗА НАИВНЕ либерализације тржишта, разорено Као што смо видели, таква идеологија је привредно ткиво Србије. Извештаји и њоме вођена пракса дале су пора- говоре да производња замире у свим жавајуће резултате за ових последњих деловима земље. једанаест година, без икаквих изгледа Србија је потонула у дубоку економску да се они поправе ни у ближој ни у даљој кризу. будућности, под претпоставкомда се таква пракса настави. Уместо обећаног благостања добили смо понирућу стопу привредног раста, Као што смо видели, таква идеологија распад морала и свих традиционалних и њоме вођена пракса дале су пора- вредности, обиље лажи и подвала, жавајуће резултате за ових последњих техничко и технолошко заостајање у једанаест година, без икаквих изгледа областима где је то најосетљивије. да се они поправе ни у ближој ни у даљој будућности, под претпоставком Јаз између масе сироомашних и шада се таква пракса настави. чице богатих незадрживо се продубљује.

Очекивања да ће страни капитал похрлити у Србију била су последица лажних обећања за наивне, а неподузимање елементарних заштитних мера за домаћу производњу, уз безочно пљачкање и отимачину друштвене имовине, брзо су довели до потпуне паралyзе домаће привреде која је некако преживела чак и у време еконо-

Дубоки јаз између огромне масе осиромашених и врло уског слоја богаташа који су се нагло обогатили присвајањем друштвене и државне имовине, посебно у период транзиције, представља добру подлогу криминализације друштва и Они као дас у замишљали да је препрети даљим продубљавањем његове лазак на режим привате својине и стварне тржишне привреде било нестабилности. могуће извести одједном, декретом, Најгоре је што су скоро потпуно уни- једним правним актом, а не у процесу штили материјалну основу нашег дру- одређеног трарајања у којем има и штва. успона и падова. Нико не пориче да је српској привреди, након распада јединственог југословенског тржишта, била потребнма дубока преструктурација, али

Као да им ни на крај памети није била опасност од стихијске, грабљиве и дивље приватизације, која може изазвати велику прерасподелу друштвеног бога-


Izbor

Komentari

7

ства на штету сиротиње и средњег слоја заштићен, постали земља у којој су радништва. запослени постали радници страних фирми, препуштени самовољи новоИли им је то био циљ? печених власника, лишених свих соСвима је морало бити јасно да обавезна цијалних обзира.

и НАТО – ка 2020. години”, одржаној пре нешто више од годину дана, 26. октобра 2010, у Београду, на којој су се окупили водећи НАТО пропагандисти у Србији, амбасадори САД и Немачке и потпуна приватизација може бити са- Таквом концепцијом приватизације и шеф делегације ЕУ у Србији Венсан мо најобичнија пљачка чак и у веома урађен је главни посао рушења домаће Дежер, најупечатљивије су биле поруке Волфрама Маса. уређеној земљи. привреде: остало што се догађало спаНаиме, немачки амбасадор нам је тада, уз “добронамерни” прекор поручио: “Својој деци Срби морају да објасне да је бомбардовање 1999. године било исправно, како она у будућности не би мрзела НАТО алијансу.” На поменутом скупу били су присутни

У Србији она је омогућила пљачку народног богатства и стварање армије незапослених лишених облика правне заштите које пружа радни однос.

да у ред завршних радова.

Законом о приватизацији створен је , на тај начин, потпуно чист простор за рапродају државних добара и ресурса Купци свеколиког народног богатства (укључујући рудна блага, минерале, обрадиву земљу, водне ресурсе, транзитне и друге комуникације) и тиме доведена у неоколонијални положај некада перспективна привредна стру- и српски политичари, представници ДС, СНС, СПС, Г17 и ЛДП, али, никоме ктура Републике Србије. од њих није пало на памет да се у било Извор: Стандард, Београд. чему не сложе са Масом. Напротив, чинило се да су његове речи пропратили с одобравањем и осмехом.

Волфрам Мас: Тукли смо вас за ваше добро

Од особа које су се могле на том скупу окарактерисати као противници НАТО, била је присутна само новинарка ЉиНа конференцији, која је индикативно љана Смајловић, која је, отприлике, насловљена, “Србија, Западни Балкан констатовала да је НАТО највећи “си-

постали су или страни капитал или домаћи тајкуни који су се обогатили на несрећи државе и народа. Потом је уследило масовно отпуштање радника и пад производње. Друштвено богатство је куповано да би се после скупље продавало, а не да би се профитабилно пословало. Тако смо од земље у којој је положај запослених био максимално правно


8

леџија у крају”, те да за Србију не би било упутно да се таквој војној алијанси прикључује, поготово када се зна да се томе противи преко 70% становништва. Главни модератори таквог панела биле су, што се могло и очекивати, две Соње —Соња Лихт и Соња Бисерко!

Komentari ‘Тата, ко је ово урадио?’. Ви ћете му одговорити: ‘НАТО’.

Izbor

Зашто су они (НАТО) покренули војну машинерију и потрошили средства, ако иза тога неће уследити промене?”

И шта онда дете да мисли о НАТО?

Другим речима, НАТО је покренуо војну За разлику од тога, ја сам као младић у “кампању” против Србије, а за Косово. Немачкој гледао рушевине у мом граду, Према томе, ако је ту НАТО имао одреали нисам мрзео оног ко је то урадио, Волфрам Мас се на том НАТО “саморе- пошто је било оних који су ми објаснили ђен циљ, који је желео да “материјализује”, а морао га је имати, тада је јасно кламирању” није зауставио на горњем зашто је то учињено.” да је ратовао да би Србији одузео тај Да је тадашња “поука” немачког амбасадора имала ефекта и да је утицала да се српска власт значајно “поправи”, неспорно је јасно када се анализирају радње, говори и понашање српских власти, а посебно председника Тадића. Наиме, Борис Тадић све чешће протура једну “мантру”, којом покушава да у српску свест усади оно, горепоменуто, Волфрамово “осећање кривице”.

део њене суверене територије.

А зашто је то учинио, то је већ друго питање, који задире у друге, војностратешке, економско-финансијске, па и психосоцијалне теме.

Стога, поручује нам председник Србије, на нама (Србима) остаје да “прихватимо реалност” и да се тој “реалности” повинујемо, што пре то боље. Ратови се воде због одређеног циља и на победнику је Председник Србије, мало па мало, да тај циљ на крају прокламује онако “објашњава” сиротом српском пуку, да како му је воља. смо водили један рат са НАТО, да смо “тај рат изгубили” и да је сасвим нормално Ових дана, Србији је ускраћена кандида вам даљу судбину одређује онај који датура за чланство у Европској унији, и вас је поразио. Отприлике, председник то баш заслугом “пријатељске” НемаТадић, нескривено стајући у одбрану чке, која је, како је Мас тврдио на поНАТО агресије, поставља наизглед логи- менутој НАТО “промоцији” прошле чно питање: године, заједно са другим земљама ЕУ, Србији “поклонила” две милијарде “А зашто су они водили рат, ако из тога евра. неће следити ‘материјализација’ таквог ратовања. Наравно, Мас тада није рекао где је тај “поклоњени” новац отишао. “савету”, како Срби треба да поучавају Не може бити исто као пре рата! своју децу, већ је направио паралелу с Немачком из Другог светског рата, на посредан начин изједначавајући нацистичку Немачку и Србију. Човек је једноставно хтео да поручи Србима, да је боље да се ови помире са чињеницом да су били “агресори на простору бивше Југославије” и да су “починили многе злочине” (укључујуће и “злочин геноцида”), које, ето, данас морају да окајавају. “Морам да критикујем власти у Србији”, додао је тада Мас, “што и саме још увек користе термине попут ‘НАТО бомбардовање’. Замислите да идете улицом Кнеза Милоша и да вас ваше дете упита:

А отишао на посебну “стимулацију” српске “транзиционе политике”, којом су се продавала (углавном нашим западним “пријатељима) сва српска предузећа која су могла бити профитабилна (или, ако се нису могла продати, тада су се уништавала), а све у интересу увозничког лобија или у интересу привреде земаља Европске уније. Рачуница је ту била јасна: “Ви нама по јефтине паре продате предузећа, а ми вам, на име те разлике у висини приближне стварне вредности, дајемо донације, које ћете ви (власт у Србији) расподељивати (крчмити) како вам је воља”. Дакле, Србија неће добити статус кандидата, јер,како Мас тврди, “није испу-


Izbor

9

Komentari

валију, тврде да “европски пут нема алтернативу”. Истина, сада у мало умотанијој форми. Србија хоће по сваку цену да уђе у Клуб, у коме је нико искрено не жели.

нила обећања која је дала западној Ми не очекујемо ништа посебно, само алијанси”. да се у овом процесу настави са тражењем одрживог решења. “ О каквим се ту “обећањима ради, српска јавност не зна, нити је Волфрам Мас А “одрживо решење” о којем говори желео да ту ствар до краја прецизира. немачки амбасадор може бити само једно, али, није важно, Србија има Остао је недоречен, а са друге стране, право да о томе разговара, то јесте, да српска власт ћути, нити потврђује нити “напредује у дијалогу” ка зацртаном демантује Масове речи, чиме изази- циљу—независном Косову! ва сумњу да је неко, заиста, у име Србије, обећао нешто што на крају Колико је такав приступ западних земаније испунио. У недавном интервјуу за ља некоректан и крајње подмукао, С медиа портал, амбасадор Немачке у није потребно трошити речи, али, неСрбији каже: схватљиво је да српска позиција на челу с Борисом Тадићем и даље прихвата да “Веома је једноставно. Битно је да глуми сеоску луду, с којом се мештани српске власти сада буду озбиљне и да спрдају, подваљујући јој сендвич са ураде оно што могу и посебно оно што каменом унутра, коју луда гризе, ломи су обећале. зубе и опет гризе. Канцеларка Ангела Меркел је била веома јасна када је рекла да желимо прогрес у дијалогу са Приштином и да желимо да ти резултати буду имплементирани.

Јесте да човек може од себе да прави будалу како му је воља, али нико нема право да будалом прави читаву своју фамилију само због неких својих тренутних амбиција и пролазних задоНа многим пољима договор је постигнут вољстава. и као што видим ових дана у току су акти- Ето, Мас престаје да говори у “шивности на њиховој имплементацији. фрама” и јасно даје до знања, да “ако Прилично сам сигуран да ћемо видети неко жели да буде члан одређеног резултате ових напредака у данима клуба, он мора да поштује клупска пракоји долазе. вила”! Дакле, Србија хоће да буде члан Европске уније, а не обрнуто, па према томе, да би своју жељу остварила, мора да се повинује жељама и захтевима власника или челника тог “клуба”.   А “Клуб” од Србије тражи (што је председник Тадић, зачудо, признао), да Србија “заборави” Резолуцију Савета безбедности 1244, да омогући Косову регионално представљање под његовим “властитим” именом (Република Косово) и да са својим комшијама успостави “добросуседске односе” (другим речима, Србија мора Косово да третира као независну државу).  

Сетимо се само писма Вилија Вимера, члана ЦДУ, које је овај упутио 2000-те године тадашњем канцелару Герхарду Шредеру, након састанка на врху представника владе САД и Европске уније у Братислави, где је, између осталог закључено, да се, што је могуће брже, “изврши међународно признање независне државе Косово”. У тим истом писму Вимер је пренео да се на том скупу дошло до закључка да “Србија мора бити трајно искључена из европског развоја”. Сетимо се и једног од ранијих немачких амбасадора, покојног Андреаса Цобела, који нам је саветовао да се одрекнемо Косова, јер ће се у супротном појавити (активирати) “проблеми са Санџаком и Војводином”. Узевши у обзир све оно што се дешава у Европској унији, а што је у вези са Србијом, посебно оно што је Србима недвосмислено поручила Ангела Меркел, током своје посете у августу и у свом недавном говору у Бундестагу, српским политичарима би морало бити јасно да је завршено са њиховом “двоструком” политиком “и Косово и Европа” и да је дошло време у коме се мора донети јасна одлука на питање: “или Косово или Европа?” И шта даље? Забијати главу у песак као ној? Имате времена до фебруара, поручују нам наши “западни пријатељи”, па ви гледајте шта ћете. Обећање сте нам дали, ви знате које, и остаје да то обећање испуните у току следећа три месеца. Дакле, остаје неких непуних сто дана у коме српско јавно мњење треба припремити на поступке (уступке) власти, који се данас још увек сматрају класичним примером (веле)издаје земље.

Српски медији би требало да овде Оно што након свега остаје нејасно, преузму улогу “детерџента” којим ће јесте понашање српских власти, које и се “испрати” свест народа и унети нова даље. попут слепца који не види про- осећања неопходности жртвовања


10

Komentari

“свете српске земље” за опстанак и д а н а с и з гл е д а н е з а м и с л и в о и “светлу” будућност српског потомства. в ел е и з д а ј н и ч к и - ( д а С р б и ј а , д е факто, призна независност Косова, Медији су, за разлику од инертне прихвати представљање Косова на српске јавности, одмах прионули на међународним и регионалним форунапоран двадесетчетворочасовни мима под именом Република Косово посао, објашњавајући грађанима Срби- и одрекне се Резолуције 1244)-сутра је како је неуспех, у ствари, успех. бити “разумно” решење и једна нова Нешто слично ономе (али у другачијем “велика српска победа”? контексту) што нам се дешавало 1999.

Izbor После саопштења из Брисела

Горки Европски плодови Бориса Тадића Србија није добила статус кандидата, и то је задњих дана била главна вест на српским медијима. У очекивању одлуке ЕУ о статусу Србије, девети децембар је у српској јавности представљен као најважнији дан у новијој српској историји после 5. октобра! Тог дана је Европска унија требало да донесе одлуку да Србија постане кандидат за чекање на пријем у ЕУ. Европска унија на челу са Меркеловом и Саркозијем тог дана је имала много важнија посла од српског европског пута. Питање Србије је ионако било на дневном реду под тачком разно и било је решено одавно, онако како се очекивало

године, након потписивања Кумано- Три месеца брзо прођу, зар не? вског “споразума”, када су медији у Србији најпре прогласили, а потом и Извор: Корени, лист Срба из расејања, а прослављали “победу”. утор: Петар Петровић Видећемо да ли ће оно што нам

после разговора председника Тадића и канцеларкеМеркел. Србија није испунила захтеве ЕУ јер, како је Лајчак, задужен за инострана


Izbor

11

Komentari

питања у ЕУ, рекао у емисији “Седмица” само значи да она није “мртво слово свих непријатних притисака и уцена из на Првом програму Радио Београда, на папиру” или доказ о нашој капиту- ЕУ, опредељеност грађана за улазак у Србија мора да успостави добросуседске односе са Косовом, а наш осведочени “пријатељ” из Словеније Кацин, на питање новинара у истој емисији шта треба да уради Приштина, с обзиром на услове који се постављају Србији, одговорио поприлично дрско: “Није ваше да се бринете о Приштини”. Дакле, деветог децембра Ангела Меркел је рекла да нема пријема Србије у ЕУ док не призна Косово,   чиме   је председника Србије Бориса Тадића послала у ћошак да клечећи на кукурузу размишља шта му ваља чинити. Његов слоган током предизборне кампање а и касније, понављан у сваком његовом обраћању народу “И Европа и Косово” доживео је катастрофалан слом и постало је јасно:   или Косово или Европа.  лацији како тврде неки ислужени, па Унију у Србији је пала испод 50%. преокретом васкрсли  брадати полиА он је сам изјавио, напрасно искрен, тичари. После саопштења из Брисела да Србија није испунила све услове за европску Председник Тадић је без уобичајене чекаоницу, већ да се то питање одлаже егзалтираности кад се помене ЕУ, тим за пролеће, (пред српске изборе, поводом изјавио: “Ја као председник како би одлазећу владу још жешће никада такав захтев нећу прихватити, притискали), било је различитих комеали нећу ни одустати од европске нтара, углавном песимистичних, али будућности и тежње да пронађемо са дозом решености да ће се Србија и решење за Косово.  Одустајање од “даље трудити!” Резолуције 1244 тражили су сви који су учествовали у техничким преговорима Најупечатљивија је била изјава српског министра војног Шутановца, који је са Приштином. изјавио, видно расположен, да СрбиНеодустајање од Резолуције 1244 није ја никад није била ближе уласку у питање ината, него принципа да се про- европску чекаоницу него што је то данађе реално решење за Косово”. нас! После овог разочарања, подпредседник српске владе, Божидар Ђелић је испунио обећање: пошто Србија није добила статус кандидата, дао је оставку!

Због потпуно неизвесног статуса кандидата за пријем у ЕУ, наша влада је учинила све како би умилостивила намрштене службенике Европе, доводећи у питање чак и своју независност.

У Србији се у данима пред ову “судбоносну” конференцију ЕУ осећала не- А од Европе ништа није тражено. да се Србији постављају нови услови и обична политичка живост, у којој су то да се одрекне Резолуције 1244. учествовале скоро све странке. Ако Европска унија инсистира на одри- И све су биле за улазак у ЕУ (чак и цању Србије од Резолуције 1244, то она расколничка, Николићева СНС) изузев Српске радикалне странке и Демократске странке Србије које су остале на становишту да Србија не треба да уђе у ЕУ уколико је услов за то одузимање 15% територије, да одмах прекине преговоре са Приштином и да се окрене другим тржиштима. Најслабија карика у српској спољној дипломатији, Борко нејаки, добио је тежак задатак од српске владе да се максимално ангажује и да све што ЕУ од њега тражи испуни, али тако да се “Власи не досете”, не би ли се Европа коначно смиловала да Србију смести у чекаоницу за пријем у ЕУ. За то време Срби на северу Косова дижу барикаде (које још увек постоје!) и не дозвољавају војницима НАТО, преобученим у КФОР, да заједно са ЕУЛЕКС-ом и шиптарском полицијом заузму слободне прелазе према Србији, Јариње и Брњак. Због

Због чега Србија уопште не инсистира на убрзању истраге о криминалној продаји људских органа  на Косову и Метохији после доласка Међународне мисије УН. Непокретање овог питања је знак да Србији и није стало да се злочини над српским живљем испитају да не би неког у Европи, а можда и у САД, довели у непријатну ситуацију.


12

Једно од озбиљних питања која круже српском чаршијом, али и у неким штампаним медијима, је питање да ли је можда НАТО база “Бондстил”, била једно од одредишта у коме су се транжирали људи, а органи у посебним контејнерима слали хеликоптерима на разне светске дестинације?

Komentari

Izbor

Србија би такође требало да иснси- Где ће људи из центара да буду смштени, тира да Хрватска коначно почне да није рекао. исплаћује пензије  које су њени проДа ли се ово односи и на војне избеглигнани грађани тамо зарадили. чке смештаје којих има расутих по целој Уместо тих инсистирања, српска влада Србији и у којима људи већ двадесет је пристала на организовање дона- година живе у нељудским условима. торских конференција на којима би се Налазе се углавном по касарнама, а у прикупљао новац за избеглице! Београду и у војним хотелима “Бристол”, “Галеб” и др.   О томе се министар војни није изјаснио, јер се према припаницима претходних војски, (ЈНА и СЦГ) односи као према припадницима туђих војски који немају никакава права у овој земљи. О овим људима, војним бескућницима, такође нико не води рачуна. Људи живе у ужасним условима, прети им се исељењима, на то је скренуо пажњу трагичан догађај породичног самоубиства кад је брачни пар (супруг официр, пензионисан 2001.)  са трогодишњим дететом скочио са шестог спрата Војносамачког хотела на Новом Београду. Ови несрећни људи су са дететом живели у петнаест квадрата уз коришћење заједничког купатила. На срећу дете је преживело.

Да ли је разлог ћутању и непомерању са почетка то што су у овом изузетно прљавом и нехуманом послу умешани припадници одређене велике силе? Извештајем Дика Мартија, доказано је да је на Косову и Метохији било илегалне трговине људским органима, доказано је да су постојали сабирни центри у Албанији из којих су одвођени људи на даље обраде, и познато је такође да је госпођа Ештон, висока службеница ЕУ била против покретања поступка за испитивање ових злочина.

Србија спада у земље са највећим бро- Господин Шутановац је, коментаришући трагични догађај рекао да је пензијем избеглица у Европи. онисани мајор који је са женом скочио У Београду је овог октобра одржана са прозора, имао велика примања, око Конференција министара спољних педесет хиљада, да таква примања послова Србије, Црне Горе, Хрватске немају нека активна војна лица и да и БиХ на којој је потписана заједничка материјални разлози свакако нису раДекларација о донаторској конфе- злог за њихов поступак. ренцији на којој би требало да се обезебди 584 милиона евра за решавање Овом изјавом је обелоданио да су статуса 74.000 најугроженијих избеглих примања активних војних лица у Војсци Србије више него бедна, јер је и расељених лица у региону.

Без обзира на све, наша влада на челу са председником Републике, морала би да инсистира да се овај случај покрене с мртве тачке. У интересу Србије и родбине отетих и убијених. Даље, Србија би морала да инсистира да Хрватска обештети све избеглице које су прогнане у току њихових “домовинских” акција, “бљесак” и “олуја”  а смештене су на територији Србије;   да их материјално обештети или да омогући њихов повратак на похарана домаћинства. Такође би требало да се инсистира на то да се аболирају сви млади људи који нису починили ратне злочине, а који су у време деведесетих година имали осамнаест година, јер Хрватска и даље води тајне спискове на којима се појављују ова лица и против којих се увек може покренути оптужница за ратне злочине уз оптужбу да су учествовали у рату. Хрватска је дакле смислила изузетно перфидан начин како да Србе млађих година држи ван својих граница.

Конференција је планирана за 2012. годину, а 335 милиона евра од тог новца биће  намењено за решавање статуса 45.000 избеглих и расељених у Србији!

према подацима Републичког завода за статистику, просечна нето зарада у јулу 2011. у Србији износила 39.127 динара, а просечна потрошачка корпа за трочлано домаћинство како показује статистика, за исти период вредела је 55.875,95 динара. Како може са просечном платом у Србији да се подмири просечна корпа, и да се при том поплаћају све дажбине и трошкови за школу?

Министар иностраних послова Србије, Вук Јеремић, рекао је на конференцији, која је одржана у Палати Србија у Београду, да ће уз помоћ тог новца у  наредних пет година у Србији бити затворени сви центри за смештај избе- Европска унија има великих проблема у свом чланству, што је конференција поглица.


Izbor

Komentari

казала; дошло је до размимоилажења Велике Британије, Немачке и Француске, евро се клима, дугови у евро зони расту, па се поставља питање шта Србија тражи у оваквом друштву које поред својих проблема не жели да на своја леђа натовари и српско сиромаштво. Због тога би ваљало да се Србија једно време мане ЕУ, да се окрене себи и својој невољи, да почиње да развија пољопривреду за коју су улагања релативно мала а резултати одмах видљиви, да поправља сеоске друмове и да на тај начин покуша да врати пауперизовано градско становништво на сеоска имања. Спас Србије је у производњи хране и сточарству, тако је било одувек. Европска унија почиње да личи на брод који тоне, па би Србија требало да сачека како би видела шта ће остати од ЕУ у скорој будућности.

13

Уместо добродошлице рођаку са И када су “главешине европских поропериферије поновљени су стари, а на- дица” вечерали, а потом им та вечера значени и неки нови услови. “изашла на уши”, јер су се десет сати свађали ко је коме колико дужан и Сви су знали да европска породица колико ко сме да троши, дошла је на има “преча посла”. Због неких других ред расправа о Србији - рођаки са перођака који су одавно у тој фамилији и риферије породице, која нема много који су трошили преко мере, европска мираза, али има добру вољу. кућа се нашла у дуговима и то пред распадом. У хладно бриселско јутро након “ноћних обрачуна” одлучили су да Србија мало Међусобно су се многи посвађали, је- сачека, да ради, па кад мало отопли и дни другима су постављали услове по дан постане дужи све ће бити у реду принципу “ако ти мени учиниш ово, ја ако буде вредна добиће оно што је траћу ти помоћи да средиш код оног другог жила. Од свих 27 рођака само је један, шта тражиш”. немачки који има пуно искуства на У случају Србије канцеларка Меркел овим просторима био против, а један одолела је француском шарму Николе други рођак такође са пуно искуства је предложио да се одложи све за триСаркозија

После деветог децембра Европска унија је постала композиција са два колосека, богатијим и сиромашнијим, а на ком би се Србија нашла, није тешко погодити. Извор: Корени, лист Срба из расејања, аутор: Мирјана Анђелковић Лукић

КАНДИДАТУРА ЗА СТАТУС У ЕУ

СРБИЈА ДОБИЛА ПРОБНЕ ТАБЛИЦЕ У преговорима, државе које су се залагале за нас нудиле су могућност одустајања од неких њихових противљења у замену за статус кандидата, али компромис није постигнут.

Ко је коме шта чинио и шта учинио видеће се тек у следећим недељама, али месеца. је сигурно да је “кућа пукла” на два дела По први пут у историји Савет Европске и да никада више ништа неће бити исто. Уније није прихватио став своје Комисије Чак је и цео свет видео да су “главешине породица” Француске и Велике Британије били толико љути један на другог да су морали да уложе велики напор да се не поздраве када пролазе један

Србија није тражила много, али је чини се у овом тренутку од ње тражено превише. Тражено је и чак да се одрекне тапије на део имања (Резолуција СБ 1244), уз све оне друге договоре па да добије и оно шта жели. Овако је у најкраћем изгледао Самит шефова држава и влада Европске уније одржан у Бриселу, у који су у Србији полагане многе наде за наставак европских интеграција. У ствари Србији је “пресуђено” недељу дана раније када је поводом српске кандидатуре, немачка канцеларка Ангела Меркел из Бундестага поручила “Сада није моменат”. Оно што није јасно рекла немачка канцеларка јесте казао њен страначки колега Петер Бејер, који је као известилац Бундестага за Србију и Црну Гору навео два разлога за одлагање одлуке.

Први проблем је сукоб на Косову, где припадници Еулекса не могу слободно У првом покушају да уђе у европску поред другог, а да опет то изгледа као да се крећу, а “други проблем је напад на немачку амбасаду у фебруару 2008. породицу, Србија је заустављена тако да су се поздравили. године, што још није разјашњено”. што јој је речено да сачека још мало.


14

Komentari

Да ли је можда овај други разлог пре- рта, тако и за Црну Гору до јуна. судио показаће време. Не зна се којој ће држави бити теже Председник Србије Борис Тадић затра- да реши “домаћи задатак”- Србија жио је иста правила игре и општу по- проблем Косова или Црна Гора битку дршку речима да “Србија не тражи да против корупције и организованог кривештачки убрза процес интеграције. минала. Србија жели да испуни све критеријуме из Копенхагена за почетак приступних Чини се да је Србија у предности. преговора. Зато нема разлога да се За утеху Србији, до одлуке о њеном приступни процес одлаже”. статусу много тога у Европи неће више

Izbor

Аналитичари већ сада наводе све замке концепта Меркелове и Саркозија којим је створена “Унија са две брзине”, затим чињеница да је Велика Британија гурнута на маргину догађања, а све са циљем да се у неким стварима замене садашње институције ЕУ. После ових потреса који ће сигурно дрмати Унију у наредна три месеца можда ће и захтев Србије бити лакше прихватити, само да се од ових “брзина” не изабере рикверц. Опет без шенгена за Бугаре и Румуне Најмлађе чланице Уније – Бугарска и Румунија – већ четири године имају проблем са уласком у шенген зону, иако су испуниле све услове. И када се очекивало да ће у децембру, после “омекшавања” Финске, и Холандија ублажити став, одлука је одложена до марта. Из српске перспективе звучи прилично познато. Извор: Илустрована политика, Београд; аутор: Дарко Кнежевић, фото: Бета

Борис Тадић: технички преговори са политичким условљавањима

После ових изјава уследила је “бриселска трговина”, где су се земље такмичиле која ће добити више поена на рачун других. Тако је Француска блокирала датум преговора Црној Гори, а онда су, већ довољно наљућени Немци, морали да уђу у “договарање” са остатком Уније. Позив на компромис упутио је француски министар спољних послова Ален Жипе речима “Србија је постигла напредак и Србији морамо дати охрабрење”. Заједно са Швеђанима и Италијанима, Французи су покушали да омекшају Немце, а цео случај се завршио потпуним одлагањем, како за Србију до ма-

бити исто.


Izbor

Komentari

15

АПЛАУЗИ И ЗВИЖДУЦИ

је председник странке Борис Тадић тра- турнеје. жио да му тапшу још мало. Но, једва дванаест часова после седнице На Борису Тадићу је да очува јединство Аплаузима је тако у “Утисак недеље” сви су знали да је оптужба за неуспех странке, да закрпи рупе у чамцу (један на један са Ољом Бећковић) па, српске кандидатуре пала на Јеремића, потом, у Париз, на дужи одмор, испра- као министра који је у свађи с већином ћен човек чија је мисија неуспешно европских земаља, па је тражено да он завршена. поднесе оставку или да буде смењен. Што би, да га је било ко питао, рекао Маштовитији извештачи с тог затвореног Владан Лукић, председник Звезде – дела седнице живописно препричавају “сам је крив, што је обећавао оставку”. доушничке изворе па кажу да је Борис Тадић ћутао, повремено климао главом, ОНИ КОЈИ СУ ГОВОРИЛИ ОШТРО О Тако је Божидар Ђелић аплаузима стра- кажу – значајно, а онда, на крају, тражио ВУКУ ЈЕРЕМИЋУ ЗНАЈУ ДА ЈЕ СПОЉНА начких колега награђен као човек од да престану унутарстраначка трвења и речи чија су се дела спотакла у сасвим поделе и то баш сад, пред изборе. ПОЛИТИКА, ПОСЕБНО ОНАЈ ДЕО ОКО другом ресору. КОСОВА, ФОРМИРАНА У ПРЕДСЕДНИЧКОМ КАБИНЕТУ, ПА КРЕМЉОЛОЗИ БЕОГРАДСКЕ СЦЕНЕ ВЕЋ НАЈАВЉУЈУ ДА ЈЕ ПОЧЕО РАТ ИЗМЕЂУ ЂИЛАСА И ТАДИЋА И ДА ЈЕ ТО НОВА ЛИНИЈА ПОДЕЛЕ УНУТАР СТРАНКЕ КОЈА ЈЕ ГОТОВО ЕНДЕМСКИ СКЛОНА ДА ОД СОПСТВЕНИХ ФРАКЦИЈА ФОРМИРА НОВЕ СТРАНКЕ

Србија није остала пред вратима Европске уније зато што Ђелић није ударнички изгурао законе и друге папире који се траже кад неко жели да уђе у тај брак. Напротив! Толико смо их наштанцовали да ће читаве генерације чиновника морати да производе уредбе које ће омогућити примену тих закона. Сам с Ољом: Како је Ђелић испао херој

Крај једне етапе у историји Црвене звезде није, као што сам ових дана написао, могао бити обележен с више симболике: празне трибине стадиона у прошлу суботу, празна игра, два гола у сопственој мрежи и, на крају јесење фудбалске сезоне, десет бодова минуса у односу на Партизан. Па Божидар Ђелић је за мању ствар поднео оставку. Бившем министру за европске интеграције и једном од потпредседника Владе, у јавном делу седнице Главног одбора Демократске странке, присутни су аплаудирали, али то је било мало па

Они који су говорили оштро о Јеремићу знају боље него ја да је спољна политика, посебно део око Косова, формирана у председничком кабинету, па кремљолози београдске сцене већ најављују да је почео рат између Драгана Ђиласа и Тадића.

И за то имамо народну изреку: ћерку кара, снаји приговара! Тумачи се да је то нова линија поделе унутар странке која је готово ендемски склона да од сопствених фракција формира нове Божидара Ђелића су похвалиле и мрзо- странке вољне европске бирократе, а на испиту смо пали у сфери спољне политике која Нова парола: Економија је на првом се нашла пред немогућом мисијом – и месту јаре и паре, односно и Косово и Европа. Лично, мислим да је то претеривање, Отуда се и очекивало да ће вести из али ако Демократска странка доживи политбироа владајуће странке процу- убедљив неуспех на предстојећим изборити на све стране чим се присутни рима, то ће сигурно бити разделница разиђу кућама. између бивших другара, мада не и једина. Још пре тога онај аплауз Ђелићу, сваком ко уме да чита званичне извештаје, Сада је на Борису Тадићу да очува једиличио је на звиждуке Вуку Јеремићу, нство странке, да закрпи рупе у чамцу оправдано одсутном због азијске мини који је почео да пушта воду и да их


16

Komentari

натера да веслају у истом ритму и да јесмо, што само даје лажни алиби Данас истражује: пробају и они да направе – преокрет. онима који су сада на власти или ће Анатомија дати алиби некој другој управљачкој

Izbor

врха Демократске странке

Односно, да одмах на почетку ублажимо евентуалну претенциозност наслова - „покушај анатомије“. Јер, политички, пословни и лични односи појединаца из врха Демократске странке толико су испреплетени и флуидни, да чак и они који му припадају често нису сигурни шта се и зашто у ком тренутку дешава.

Нова парола гласи да нам је економија на првом месту. Немам примедби. Напротив. Томе је служио и онај помпезни састанак с привредницима, посета северном делу Италије, посета “Фијатовом” погону у Крагујевцу, у функцији тога биће и новогодишње отварање Моста на Ади, само је питање хоће ли се у Деда Мраза маскирати Ђилас или Тадић, као и низ других пригодних манифестација и вести којима започиње изборна кампања, мада избори нису расписани нити ће ускоро бити.

Претходних дана, разговарали смо с више људи из врхушке и Главног одбор ДС, али и с високим функционерима неких већих странака које с њом имају партнерски однос. Све инфомације које структури која ће можда бити на власти објављујемо потврдила су најмање три извора, а „црвена линија“ били у догледној будућности. Па ћемо се су кредибилитет Данаса и пријаве за замајавати односима “ми и они”, где клевету. ће увек бити криви “они”, уместо да се Повод је јасан. суочимо с решавањем оних проблема Драган Ђилас је у недељу, 11. децембра, који нас удаљавају не од Европске у малој сали Сава центра, усталасао неуније, саме по себи, већ од Европе гене- расположени Главни одбор ДС својим рално. Склоност да сопствена посртања иступом и поготово директном прозивком појединаца и ресора. тумачимо заверама против нас пуно нас је већ коштала.

Да улазак у Европску унију гарантује статус повлашћене партије оној структури која је неку земљу увела у ову асоцијацију богатих и моћних, не би данас хрватски ХДЗ био губитник на тамошњим парламентарним изборима. Ето, догодило се да је Јадранка Косор потписала приступницу Хрватске том Пошто српску политику иначе одликују клубу а убедљиво је поражена на тамокрајности, од заклињања до одрицања, шњим изборима. није на одмет подсетити да од Европе нема бољег и природнијег места за Демократска странка је на томе траСрбију у сваком смислу: од привреде сирала свој изборни програм, своју до културе. политику, а Божа Ђелић је на тој идеји засновао и сопствену политичку судбиЕвропска унија јесте ушла у кризу др- ну. жавних дугова, што је само оголило несавршеност политичког одлучивања Била је баш дирљива слика кад један унутар и у име Уније. Али то још не зна- од чланова Главног одбора љуби Божу чи да је Европска унија пропала, као Ђелића. Тај излив партијске нежности што су склони да сеире теоретичари био је својеврсна гротеска. Аплауз и смака света, а још мање значи да је ти пољупци били су славље још јеЕвропа лоше место за живот човека и дног пораза маскираног некаквом читавих народа. личном принципијелношћу која би, да је доследно примењена, могла да Искупљивање греха: Љуби те партијски се протумачи и овако: хајде да се сви друг изљубимо и да одемо кући, јер обећали смо исто што и Ђелић, али нисмо били А ето ови наши, посебно кад су суочени толико наивни да за то везујемо полис неуспехом, склони су да с подозрењем тичку судбину. Као да је он искупио гледају на тај “клуб народа” као на мр- све њихове грехе. У ФК Црвена звезда зитеље који нам забадају нож у леђа донели су одлуку да продају цео тим. и то нас одводи још даље од промиИзвор: Време, Београд; шљања о самима себи, оваквим какви аутор:Драгољуб Жарковић

Како нам препричава један од учесника тог окупљања, „било је тихо, али осећала се тензија, тражила се крв“. Разлог - неуспех кандидатуре за ЕУ, саопштен два дана раније. А, шта народ жели, Ђилас је спреман да му да. За то што су изводи из говора другог човека ДС допрли до јавности, странка и он треба да захвале „мангупима“ у својим редовима, који су дан касније то дојавили медијима. Име и презиме члана Председништва који је о томе да је „Ђилас тражио оставку Јеремића и Богдановића“ обавестио новинаре компаније Рингиер (а они у покушају да провере информацију окренули телефоне неких људи, који су то одмах пренели Данасу) - „познати су редакцији“. Дакле, уместо што Ђилас и Јелена Триван окривљују „поједине медије“ за дезинформације и слично, требало би


Izbor

17

Komentari

тренутку, не треба улазити у рат, упозорава наш саговорник, „стари демократа“, уједно појашњавајући своју политику незамерања овом, ипак новокомпонованом, носиоцу жуто-плаве карте, једва годину дана члану ужег Председништва. Наши саговорници из ГО ДС процењују да је Ђилас својим недељним наступом пренаглио, јер се стекао утисак да је (преурањено) ударио лично на Бориса Тадића.

да почисте своје двориште. А, зашто је тај члан Председништва одлучио да детаље са дела седнице ГО затвореног за јавност прошири по граду, само је њему познато.

Критикујући спољне послове и КиМ заправо је „таргетирао“ председника, јер су министри који те ресоре воде заправо извршиоци одлука донетих на Андрићевом венцу. Чак и ако му Тадић није био мета, као човек посвећен Политика им је, просто, у другом, тре- односима с јавношћу, Ђилас је морао знати који ће бити „side effectс“. И, чини ћем плану. се, није га било брига. Предузетништво, ослоњено на државна јасла, је важније. И то не фотеље у јавним Занимљива је и његова прозивка фупредузећима, управним одборима. Они нкционера из унутрашњости, за које о фигурама на тим местима одлучују. у странци важи да су „људи Душана Они се баве милионским пословима, Петровића“. углавном у зони партнерства приватног и јавног сектора, од станоградње, пре- Ђилас је с Петровићем у жестоком ко асфалтирања, до медијског огла- сукобу, а сад га је ударио тамо где је шавања, где имају директан приступ најслабији - а то је стање у централној Србији, где ДС јако лоше стоји. преко своје политичке моћи.

Да будемо јасни. У праву је председник Тадић када каже да у ДС „нема подела“. Наравно да их нема. Никоме, па чак ни Вуку Јеремићу, не пада на памет да сада изађе из странке, а камоли да оснива некакву фракцију или нову партију. Из јавних иступа неких функционера, стичемо утисак да би евентуална постизборна коалиција с Николићем и Крупан бизнис је на првом месту, а за Чланству ГО је, како кажу, највише засметало Ђиласово необазирање на државу и грађане шта остане. страначке приоритете. Срећом, то не важи за све, и не важи „Па, ко још креће у унутрашње обрачуне увек. који месец пре избора. Њему је лако, Још у врху ДС има појединаца који ве- њега национални ниво (још) не занима. рују у идеје реформи и европејства, За разлику од свих нас, не интересују га модернизације и просвећене Србије. ни изборна кампања за парламент, ни редослед на изборној листи. Плус, криСваког дана у блату српске политике, тиком државне политике даје мунинекада их потисну, али никада не забо- цију опозицији“, прилично су љуте неке раве. демократе из СЦ-а. То нам даје веру да демократама није За тренутну Ђиласову позицију у ДС викрај. И да за ову земљу има некакве ше Данасових саговорника тврди да је наде. „у слободном паду“. СИЛНИ ЂИЛАС

Вучићем већ била озбиљан проблем. Али, хајде да озбиљно схватимо председника када каже - „ни по коју цену“ с напредњацима. Сукоби унутар врхушке углавном се своде на сплетке, интриге, подметања, трансакције.

Одбио је два Тадићева позива да буде кандидат за премијера. Отворио је у исто веме више фронтова - с председниковим кабинетом, Душаном Петровићем и старим кадровима београдског ДС. Кажу, доказује се да „не зна политички да размишља“. Драган Ђилас је 11. децембра демонстрирао и своју силу и своју слабост. Ипак је „број 2“. Биће на крају како Тадић каже. А његова одлучна порука је „не радите једни другима о глави и добро ме слушајте“. БОРБЕНИ ПЕТРОВИЋ

Ко је мислио да је Душан Петровић Драган Ђилас је, каже један од потпре- успоном Ђиласа отписан, гдно се председника ДС, „најкомплетнији полити- варио. Савезништва се граде и раскидају по чар у Србији“. потреби. Истина, његовим избором градоначеНа питање зашто, објашњава - па, је- лника Београда на његово место замеНекада се ради о чисто пословним дини је објединио све три моћи - полиинтересима, некада о функцијама (ин) тичку, економску и медијску. директно повезаним с финансијама, често о обичним сујетама, личним нетр- Заменик је председника странке и пељивостима. градоначелник престонице, а богаташ је и директно утиче на рад већине наНајређе о политичким идејама и иде- ционалних медија. логији. Плус, скрупулозност му није врлина, Не зато јер их оне повезују. амбициозан је, прек и тврдоглав. Лукав, интелигентан. Силан. Опасан. Напротив. Ђилас је човек с којим, бар у овом Свако свакоме ради о глави.


18

Komentari

ника председника странке нанет му је во да руководи партијом у Војводини и снажан ударац. то је био формални ослонац централи у Београду, то јест Тадићу лично, у поБрзо се опоравио, уз Тадићеву подршку. литичком слабљењу до скора неприкоИскористио је полуге које има - ресурсе сновеног Пајтића, које је почело проу секторима трговине и пољопривреде, ценом да се Статутом Војводине и Закоје је преузео у влади, и своју верну и коном о преносу надлежности сувише бројну страначку војску. осилио. Јер, кажу нам у ДС, „Бојан је умислио да може сам. Петровић, бар од децембра 2010. и Изборне скупштине, у Ђиласу види Е, па, не може“. озбиљног противника. Уверен је, а исто мисле и Драган Шутановац и Бојан Одузимање дела моћи војвођанском Пајтић, да их је овај „закинуо“ за гла- потпредседнику странке иде дотле да сове својих делегата, тиме што није се наводно пута жалио, у уском (али испоштовао претходни пакт. ипак не довољно уском) кругу људи да је Елезовић преузео „све“, од одлука о Закачили су се министар трговине и одборничким местима по општинама градоначелник и око закона о огла- до државне политике. шавању, где је први заговарао интересе Срђана Шапера, а други своје компаније „Питајте Елеза, не одлучујем ја о томе“, Директ Медиа. више пута је рекао високим функционерима других странака, који су миПрема подацима независних експерата слили да је ипак он права адреса. ангажованих за потребе ОЕБС, а у које је Данас имао увид, они остварују око Прогнозира се да Бојан Пајтић у згради 90 одсто укупног промета на тржишту Бановине, где столује још од 2004, неће медијског оглашавања у Србији. Према дочекати наредно лето. истом извору, процена нето инвестиција у медијско оглашавање у нашој земљи Коалициони партнери, то јест конкуреизноси за 2009. - 142,2 милиона евра, нти, чак мисле да би могао бити кандиа за 2010. - 137,9 милиона евра. Ето где дат за градоначелника Новог Сада, поготово ако се на то место, поред Маје се бију битке у ДС. Гојковић (УРС), устреми и Ненад Чанак Да ли су Петровић и Шапер одговорни (ЛСВ). за улазак ДС у таблоид Курир, не знамо. Чаршија прича и да јесу и да нису (о Тиме би врх ДС имао јак аргумент за том случају, више при крају текста). У Пајтићево спуштање на градски ниво. сваком случају, слабљење Ђиласа и његовог медијског картела стиже и из Не заборавимо ни ово - Пајтић своју покрајинску функцију обавља волотог правца. нтерски, а плату је одлучио да прима И, каже Данасу потпредседница једне на Правном факултету. од важнијих странака владајуће коалиције, „не би ме чудило да Душан Пе- Ипак, не треба срљати. „У много чему се не слажем с Бојаном Пајтићем, тровић буде нови премијер“. али поштујем то што у Војводини има На наша питања зашто и како, инсистира снажну инфраструктуру и бирачко да је то само лична процена, али да би тело“, рече те недеље у Сава центру било логично решење за Бориса Тадића говорљиви Ђилас. - Петровић је искусни „човек странке“, лојалан председнику без задршке и Ђи- Ако му амбиција претегне над меланхолијом, биће Пајтић играч којег је ласов противник. Три у један. тешко сломити. ОСЛАБЉЕНИ ПАЈТИЋ СТАБИЛНИ ШУТАНОВАЦ У овом тренутку политички вероватно најслабији човек из најужег врха демо- Мудро је Драган Шутановац одиграо крата је премијер Војводине Бојан Па- тог 11. децембра. јтић.

успео“.

Izbor

Шутановац је после избора 2008. спречио да Јеремић постане председник владе, а кандидовао је Пајтића. На његовој страни били су Душан Петровић и Драгољуб Мићуновић. Ствари су се од тад промениле и Шутановац верује да би најбољи премијер био - он. Тадић је при реконструкцији актуелне владе, марта 2011, саслушао његове идеје о реформама пореског система, енергетике, пољопривреде, али ипак преломио да Цветковић треба да остане у Немањиној. Шта ће бити уочи изборне кампање 2012, да ли ће ДС истаћи кандидата за првог човека владе и ко ће то бити, и да ли ће тај уопште на крају засести у фотељу премјера, ни Тадић не зна. Министар војни ових месеци, ако не и година, води политику ненападања с (потенцијалним и актуелним) конкурентима унутар ДС, засновану на „равнотежи моћи“. Играо је грубо само према Јеремићу, око Изборне скупштине, када су Ђилас, Петровић, Пајтић и он склопили пакт о међусобној подршци. При гласању, прешао је црту, али као четврти. Остали су се, пре свих Ђилас, за то потрудили. Шутановац (наводну) превару није заборавио, али ју је превазишао. Нити атакује, нити је мета напада. Ипак, убрзо ће проћи тај период стабилности. Избори и прерасподела функција примораће га на офанзивније потезе. Какав му је стратешки план, само он зна.

ДРУГИ ЕШАЛОН У такозвани „други ешалон“ врха најмоћније политичке организације у Србији сместили смо се оне који или не спадају у уже Председништво ДС, а итекако се питају за мишљење о многим кључним корацима које странка прави, или су у њему, али им је практични утицај ограничен. Овој врсти функционера припадају, редослед небитан, Јелена Триван, Оливер Дулић, Слободан Хомен, Драгољуб Мићуновић, Марко Ђуришић и Душан Елезовић.

Више саговорника Данаса сагласни су да је готово све Пајтићеве страначке ингеренције у Војводини преузео Душан Елезовић, председник Покрајинског одбора. Са те функције, Елезовић има свако пра-

Искуснији од многих у Главном одбору, Јелена Триван је потпредседница ДС није загризао коску међусобних прози- која по моћи којом располаже не привки и ратовања. пада најужој врхушки ДС, али има амбицију да направи тај корак више. Зна министар одбране и да се повуче кад треба. На личну Тадићеву интервенцију она је изабрана прво за портпаролку, а онда Уосталом, шта мисли о Вуку Јеремићу за потпредседницу, иако се у анкетама знају сви који треба да знају. јавног мњења веома лоше котира. Ни у свом Крагујевцу није популарна. А он, војник ДС, добро је свестан да се у унутарстраначке обрачуне не улази Ипак, једина је у ужем Председништву пред изборе. Одрадио је реформу Во- његов „производ“ и као таква је, пројске на најбољи могући начин, како цењују у ДС, Тадићу посебно драгоцена. рече Тадић, „боље него што бих и ја то


Izbor

19

Komentari („Звони ми телефон, јавим се, зову из Председништва, дођем код Тадића, он ми каже бирај како ће ти се функција звати, бирај где ћеш седети, али ојачај координацију унутар владе и буде као њен портпарол“) задужен за транспарентност власти. Колико су нам те реформе и борбе успеле, толика су Хоменова постигнућа.

Кажу и у ДС и ван њега, „мастерминд“ куповине Курира, сива еминенција која стоји иза Душана Бјелопетровића и Финансијски утицај јој је такође ограни- Небојше Росића, истакнутих предстачен. Ту се више ослања на свог супруга вника (квази)демократске јапијевштиДрагана, власника Протекте, једног од не. бизнис моћника из трећег ешалона деУ сваком случају, пред Хоменом је свемократа. тла будућност. Оливер Дулић, поносни носилац повеље најмлађег председника парламента у Драгољуб Мићуновић је можда на залаисторији Србије некако је опстао у реко- ску, али његове заслуге за странку су нструкцији актуелне владе, иако и неки историјске. од потпредседника странке кажу да би „на његовом месту поднели оставку“, због бројних афера у које је умешан, свих повезаних са могућим сукобом интереса.

финансира Данас. Покушали смо да га разуверимо. Штета је да ретко вредан и „чист“ човек ДС-а мисли (баш тако) лоше о нама. Али, џаба. Душан Елезовић, ако и има неки значајнији квалитет, или крупнију ману, то самозатајно скрива.

Зазире од београдских новинара, а пробрани новосадски тачно знају где, у којој кафани, могу да га нађу. Из угла престонице, потпуно је сив. Што се Новог Сада и Војводине тиче, написали смо, код Пајтића, каква му је улога. Много је важан. ТРЕЋИ ЕШАЛОН Овој екипи посветићемо мало простора, што је у складу са одговорношћу коју пред грађанима преузимају, а обрнуто сразмерно економској моћи којом располажу.

Ипак, Дулић се не да, дубоко уверен у сопствену невиност док се не докаже супротно. У војвођанском ДС некада је био утицајнији, као баланс Пајтићу, али сада је ту улогу још чвршће преузео Елезовић, а он се препустио чарима медијских кампања и мултимилионских послова заштите животне средине, просторног планирања и информатичке опреме. Докле? Слободан Хомен, само формално по-

дређен министарки правде Снежани Маловић, један је од носилаца реформе правосуђа и борбе против корупције у Србији, а с позиције координатора Владе Србије за односе с јавношћу

Вуку конце иза сцене. Учествују у приватизацијама, махери су са тендерима, држе консултантске куће, саветују министре, контролишу агенције, манипулишу на берзи, имају приступ Тако мисле и у најужем врху ДС. најосетљивијим информацијама, преТадић га је 2010. поново изабрао за узимају медије. председника Политичког савета, што је функција која добро звучи, а мало То је, дакле, сива зона ДС-а. Богати су, тога значи. Сви га поштују, и његове утицајни, а просечном Србину њихова савете, како сам признаје, слабо када имена (уз који изузетак) ништа не значе. Тај изузетак је Александар Влахопослушају. вић, познат као бивши министар, а саМного тога иза Мићуновића остаје, од дашњи крупни бизнисмен, уз Ненада историјских чињеница до идеје соци- Поповића (ДСС) и Младена Грујића јалдемократске ДС, преко његових (Нова Србија) најбогатији народни „ученица“ на челу с Надом Колунџијом, посланик.Драгослав Зека Божовић Весном Марјановић и Наташом Вучко- такође је у јавности, такође посланик вић, која је сада и кооптирана у шире ДС, пословни је човек, љубитељ Председништво. каратеа, кум Бориса Тадића и отац председника Демократске омладине Марко Ђуришић, годинама први опе- Балше Божовића. Држи се Београда и, ративац ДС, са Срђаном Шапером најза- кажу, мало има јачих. Али их има. Међу служнији за изборне успехе Тадићевих њима су Никезићи, сениор и јуниор. демократа. Звонимир је власник Цес Мекона и (бивши?) шеф Мирка Цветковића. Душан је из Цветковићевог кабинета прешао у Министарство финансија.Хероји приватизација, шампиони јадне српске транзиције.Још има отац-син комбинација. То су Бјелопетровићи, отац Милорад и син Душан. Милорад саветује Цветковића у „имовинско-правним пословима“, а Душан са својим пословним партнером Александром Родићем обавља крупне послове, где је покушај таблоида Курир да од немачког WАЗ-а откупи удео у гигантима Политика, Новости и Дневник јавности најзанимљивији. У поменутом медију је Војнички лојалан странци, мисли сво- и Небојша Росић, такође млад, такође јом главом, а говори шта мисли, али амбициозан, такође... перспективан... далеко од јавности. Извор: Данас, Београд; Озлојеђен на готово све београдске меаутор: Никола Томић дије, строго пази шта прича, па је редак саговорник новинара. У томе и претера. На пример, уверен је да Богољуб Карић


20

Zanimqivosti

ХИЛАРИ КЛИНТОН НАВЕЛА ГРАЧАНИЦУ КАО ПРИМЕР КУЛТУРНОГ БЛАГА КОСОВА

Izbor

Неопходно је да Косово створи плура- свим земљама региона. листичко друштво које ће гарантовати грађанска права, једнака права за Она је казала да је “споразум са САД још све као и да споменици културе буду једно сведочанство решености Косова Државна секретарка Хилари Клинтон сачувани за народ на Косову и Балкану, и председница Косова Атифете Ја- али и за људе у целом свету”, рекла је америчка државна секретарка. хјага потписале су споразум о заштити културне својине и наслеђа, сао- Она је рекла да договор “обавезује владе две земље на заштиту и очување, без пштио је Стејт депратмент

да пригрли сву културну толеранцију Хилари Клинтон и Атифете Јахјага дискриминације, локација културног и мултикултурализам, без обзира на наслеђа националних, верских и етни- разнородну етничку или верску припачких група које су биле жртве геноцида дност”. Клинтонова је навела да су САД предане у Другом светском рату”, наводећи да Извор: Танјуг, Београд заштити свих културних споменика је то 24. такав споразум о културном Косова, и као пример једног од најле- очувању које су САД потписале. пших културних блага навела српски Јахјага је рекла да Косово има богато манастир Грачаницу. културно наслеђе, изражено у архи-

тектури и верским објектима различитих “Видела сам манастири Грачаницу, је- религија, што је сведочанство да се ведно од најчувенијих културних блага, ковима ту живело заједно и додала да који датира из 14 века, али то је само је Косово мултиетничко друштво, које једно од многих таквих места. тежи добросуседским односима са


Izbor

Уместо колумне

Такмичење у зурењу Опет ништа. Одбијање кандидатуре неће утицати на промену политике, ори се из власти, која тврди да ће на исти начин доћи до другог резултата. Па како?

21

Kolumne ЕУ, него економија.

у очи“, праћен терцирањем исте фразе из СПС-а, док негде у позадини приклаНа страну што је то назвао „проширеном дно одјекује и Коштуничин слоган из владом“, као да је неко дао мандат Ми- двехиљадите. шковићу, Колету, Грујићу и осталим окупљеним тајкунима. Као да су евроинтеграције клиначко такмичење у зурењу. Проблем је што ту, у слабој економији окруженој катастрофалном кризом, реИзвор: НИН, Београд; аутор: Небојша Спаић

Уместо колумне ЈОВО КАПИЧИЋ

Удба као судба

зултата не може бити. Нема ни избора, на којима би Србија пре марта могла да се определи за Још једна, дакле, погрешна предизборна Косово или ЕУ, избора на којима би тема. власт, пошто је претрпела жесток пораз, А корупција, која је вероватно најдубљи потражила ново поверење. проблем државе, друштва и, наравно, Демократска странка, можда чак једина економије – остаје недирнута, све са на сцени која је довољно свесна да констатацијом министра Дачића да демократија подразумева сагласност корупција није српски изум, јер се Илустрација: Драган Стојановић прокламоване и спровођене политике странке боре за власт због интереса – са вољом бирача, оглушује се о то пра- чиме је партијски интерес изједначио Запамтите, државна безбедност је невило и наставља као да се ништа није са корупцијом. рвни систем сваке државе, рекао је догодило. пророчки генерал и народни херој Јово Капичић. Суптилније речено, Удба као судба. Она која као неки зао дух, одевен у црни кожни шињел, тумара по западном Балкану и плаши малу децу и крхке демократије. Један од њених твораца, идеолога и оперативаца, генерал Јово Капичић, недавно је, сав крвав, потврдио тезу друга Џугашвилијада кадрови решавају све.

Истина, Ђилас је, а уз Мићуновићеву подршку, покушао макар да утврди принцип објективне одговорности министара Јеремића и Богдановића, али га је председник странке очекивано ућуткао – јер, то и јесте његова, а не политика његових министара. Састанком са привредницима, делом владе и гувернером, председник Тадић је, очекивано, покушао да промени тему, да скрене пажњу – ни Косово, ни

Вечно враћање истог, наравно искривљеног, иронизираног, поново је на делу. Док је Ђинђић својевремено користио метафоре да би проблеме оголио, Тадић их замагљује, и рекло би се да је то једино конкретно што предузима. Па говори о киши после које следи дуга, о посрнулом, али не палом борцу у рингу, који се диже и наставља меч, о томе да „Европу можемо да погледамо А да је стари генерал кадар, кадар је.


22

Као да је изашао из Љубиног гроба, а не из Ургентног центра.

Kolumne

Izbor

Изломљеног носа и огуљеног лица, у пуној борбеној готовости, неуништив у 93. години,осуо је жестоку моралнополитичку рафалну паљбу против хулигана који су га претукли. Један од најконтроверзнијих ликова модерне српске историје, шеф моћне савезне Удбе, учествовао је у две операције због чега су га једни давно унапредили у ђавола, а они други у фараона – али црвеног.

да емотивно брани земљу, маршала и Жестоки удбаш је навикао на ход по уређење којих више нема. оштрици жилета, па је тада предложио Провео је ноћ с Титом, када је маршал маршалу да лично блокира главни улаз открио бубице у својој спаваћој соби. Ужичке улице и погине, ако треба. Сличан револуционарно-романтични прагматизам Јово Капичић је показао током рата, када је свом команданту препустио своју стару љубав Даворјанку Пауновић, свестан да би његово „не” другу Старом било тек нешто мање опасно од пробијања обруча на Сутјесци. Увек се изјашњавао као Црногорац. Био је за Мила, против Слобе. Генерал Јово Капа је координисао операцију хапшења ђенерала Драже, јер су на терену оперативно деловале војска и српска служба. Као помоћник Александра Леке Ранковића, министра унутрашњих послова СФРЈ, Капичић је, у доба Информбироа, три пута боравио на злогласном Голом отоку.

У позним годинама је дочекао, осим политичког, и животни преокрет, па су напад на њега, осим Чеде и невладиног сектора, осудили равногорци и Дана Драшковић.

Тако је, из нехата, доживотни удбаш рехабилитован од четника. Његов син Драган је легенда југословенске кошарке, а унук Стефан глумац, с холивудским амбицијама. Извор: Политика, Београд; аутор: Александар Апостоловски

Панични страх од совјетске инвазије натерао је тадашњи државни врх да на удаљеном јадранском острву изолује људе наклоњене СССР-у. Измучени и прогањани голооточани никада Капичићу нису заборавили његово тадашње комадно место и утицај који је имао, оптужујући га за све голготе које су доживели. Генерал Капа, комуниста и син богослова, с бриљантном каријером у НОБ-у, постао је специјалиста за четничко питање и учвршћивање Титовог поретка, па је много деценије касније настављао


Izbor Зоран Живковић

Intervju

23

Не, наравно али ДС би требало након избора да одржи скупштину странке на којој реално треба анализирати шта је ДС урадила за седам година, да ли је то добро за Србију или није. Не може да буде добро за ДС ако није добро за Србију и та анализа сигурно ће бити негативна, ако хоћемо да говоримо истину. То што причају, побеђују у својим активностима Вук Јеремић, Борис Тадић, Божидар Ђелић... Сви побеђују а Србија губи. Како је то могуће?!

Влада треба да поднесе оставку због застоја у евроинтеграцијама?

Од људи блиских власти добија претње Шта планирате да урадите, како да – биће српски Санадер. Ипак, он је са- се вратите у жижу политике? моуверен, сталожен и непосредан. Да заједно са другима почнемо да лeИ, врло расположен за критику власти чимо ДС. и ДС чији је и даље члан. Опозиција је у сопственој странци, а улога коју С ким? желе да му доделе можда је питање освете. Враћа се у политику, иако је обећао да то никада неће учинити, осим ако времена не буду гора од Милошевићевог.

Био је и чекао три сата, али опозиција му није дала реч?

Поново политичар

Намештају ме за српског Санадера

Тадић, Цветковић, Јеремић, први су на листи главних криваца за лошу спољну политику и одлагање евроинтеграција. Они су дужни да кажу истину да је Косово независно

Не, само да каже шта је урађено. Оставке на неколико месеци пред крај избора су бесмислене. Скупштина не прихвата споразуме, као да их је Стефановић склапао сам? Стефановић је урадио све што му Тадић каже. То што није хтео да дође у Скупштину да представи извештај...

Скупштински одбор може да позове председника државе на врсту саслушања, а камоли државног чиновника! Шта сад?!

„А данас је горе. Нема бомбардовања, нема санкција, стандард је нешто виши, али тада је Србија имала наду. Та нада били смо ми, демократска опозиција. И враћам се у политику како бих са онима који мисле као и ја очистио ДС од оних који седам година нису донели никакав резултат за Србију“, каже Зоран Живковић, бивши премијер Србије. Тадић, Цветковић, Јеремић, први су на његовој листи главних криваца за лошу спољну политику и одлагање евроинтеграција. Они су дужни, сматра, да кажу народу истину, да је “Косово независна држава и бриселски договори су де факто ту државност Има таквих унутар странке, једни су Зато што му опозиција није дала да потврдили“. скрајнути, други уплашени. Нећу да их говори када је он хтео, бојкотује парлаРушите Тадића у оквиру странке? именујем, да их вешају сутра. мент?! Не можеш да побијеш опозицију, мада су неки раније покушавали. То


24

Izbor

Intervju

је речено: „Знате да је то неозбиљно“. Одговор ове стране гласио је: „Нама то треба због унутрашње политике“. То се зове лицемерје. Политика Косово и ЕУ исписује хронику деструкције Србије? Јавно бисте признали независност? Да ли сам за то да Србија настави да пропада и тоне у глиб, без будућности или признати Косово? Гласао бих за признавање Косова, са апсолутном заштитом Срба на северу која ће се кроз пет, 10 или 20 година претворити у високу аутономију или чак отцепљење севера. Ако се задржимо на истој политици, шта може да се промени до марта? Треба применити све до сада договорене споразуме, који признају реалност на терену.  Шта власт планира са севером Косова?

што су се договорили тако је лоше за Бриселски преговори су пузајуће приСрбију да не смеју то да кажу! Или је то хватање независности Косова? Након избора коалиција ДС-СНС последица бахатости? Тако се понашао Милошевић. Мораће у парламенту да кажу да то што су потписали де факто јесте признање реалности. Оставка Ђелића је извлачење, или? Подносити оставку два месеца до избора је лицемерно.  Одлагање статуса кандидата води земљу у заостајање, политичку нестабилност? Да видимо шта су разлози одлагања па да знамо шта нас чека. Одлагање није последица нових условљавања. Услови су познати одраније. Независност Косова признало је око 20 држава ЕУ, сви који су важни за наше питање евроинтеграција и било је јасно, чак онима који су у основној школи политике да у односу на то морамо заузети став.

Власт је лицемерна, то што договара у Бриселу, што је нужно и неопходно договорити, то јесте признавање реалности. Не преговарате о границама Ако желите у ЕУ, морате признати са покрајином, удружењем грађана, него са државом. Можете то назвати независност Косова, то су рекли? административном линијом, што је Ниједна држава чланица вас неће при- О.К., али то је гранични прелаз. хватити ако сте против њене спољне А, ако имате гранични прелаз, који ни политике. председник ни министар не могу прећи А спољна политика 20 и нешто држава без дозволе друге стране онда имате ЕУ је - Косово је независна држава. границу. Признавање Косова није услов за каАко си направио те договоре, за које ндидатуру али јесте за чланство. мислим да их је требало направити, Кандидатура је мање него веридба. признао си државност. Некога волим и хтео бих да будем с њим, он каже, добро, видећемо, прво Тадић је на седници ГО ДС поручио да Србија не одустаје ни од европске да видим какав си. будућности ни од одбране нациоУ политици нема љубави. Или поштујете налних интереса – Косова?  интересе јачих или не. Ми, који нисмо сила, ако желимо у Унију, морамо да Не, то је немогуће и то сви знају.  прихватимо ставове оних који су тамо. Тадићу је јасно да то не може? Или да одбацимо интеграције. Шта је боље за нас?  Наравно. Први пут када је неко формулисао ту бесмислену реченицу из ЕУ

предложиће поделу? Ако постоји тајни план ја га не знам. И ако то јесте, то нико неће признати. Две су опције или Срби да побегну под економским, политичким, војним, терористичким притиском Приштине или ће север бити под широком аутономијом. Нема трећег. ЕУ је једина будућност Србије? Не зато што је ЕУ божји дар, него зато што нема алтернативу.  Коштуница каже да јуримо маглу звану статус а требало је Бриселу саопштити да ЕУ више није наш циљ?  Алтернатива је када кажете да постојећи циљ замењујете другим. За Коштуницу је и трка пужева пребрза.  Коштуница каже остаћемо самостални, војно неутрални...  То није алтернатива, то је пропаст! Два пута је био премијер, што није тада


Izbor

25

Intervju

изашао на Проклетије, поставио српске ће рећи болну истину, што је његова граничаре и царинике? обавеза. Да се не јуначимо сада на рачун буду- Па шта, је л’ сада треба да мислимо ћности деце која овде још расту и још шта ће бити са Тадићем ако каже нису побегла. истину или шта ће бити са Србима и Србијом ако наставимо да се лажемо? Шта са барикадама? Није Зоран убијен зато што је тражио Преговарач кога је Тадић поставио сли- поделу Косова, већ што се борио против као се на барикадама, пио шљивовицу, криминала без јаке полиције и судства. јео пасуљ и говорио да је то темељ наше стратегије. Барикада као темељ спољно Након питања Косова Брисел ће траполитичке стратегије?! жити српског Санадера?

министарство, где су тендери, колико Барикаде су требале да уплаше Тражиће га овдашње странке у преди- кошта мост на Ади, у дану када секу Европљане и подсете на шта смо зборним кампањама, да би доказале врпце на мосту код Бешке, Мркоњић спремни? поштење и оданост законима, оно што каже да ће се цена знати кроз три месеца.  нису радиле цео мандат.  Зашто остајете у странци, а делујете као опозиција? Одан сам идеји, а не руководству странке.  

Отишла винарија Продали сте винарију и пребацили новац на рачун негде у иностранство?

Можда је то покушај очувања позиција Ко ће бити српски Санадер? за широку аутономију или поделу? Од људи блиских власти добијам преБарикаде су плод наивности и глупости тње – то ћу бити ја, ако не престанем са оних који воде спољну политику, пре- критикама власти. Кажу, савршен сам дседника државе, премијера, министра за то, ниједан тајкун ни једна странка спољних послова и преговарача. Мо- ме неће бранити. жете да уплашите само некога ко је слабији од вас, али не и јачег.  Ако нисте ви српски Санадер ко би то могао бити? После судбине Ђинђића, мислите да Тадић може да каже: Морамо да при- Има заштићених из свих странака. Хознамо независност Косова? мен је тврдио да су 75 одсто власника ресторана у Београду криминалци.

Продао сам свој део компаније која је имала виноград и производила вино јер је власт опструисала њен рад. Четири године чекам на дозволу за преименовање пољопривредног у грађевинско земљиште, како бих подигао винарију, што би умањило трошкове производње за око 50.000 ерва. Одлуку доноси Влада и она нема намеру да је извади из фиоке. По налогу председника контролисали су ми пословање, унакрсно проверили имовину и потврдили да је све чисто. Политичар који са позиције власти каже Како неко може да каже тако нешто и Косово је независно, вероватно неће да сутра нико не буде ухапшен? Шта имати дугу политичку будућност, али је са набавком возила за било које

Извор: НИН, Београд; аутор: Тања Николић Ђаковић


26

Kultura i obrazovawe

Izbor

НИКОЛА ЛЕЖАИЋ О СВЕТСКОМ УСПЕХУ - Погледао сам тај снимак и одлепио И ја сам то последње лето пред студије ФИЛМА „ТИЛВА РОШ” – сећа се Никола тог тренутка од пре сваке вечери остајао до пет ујутру шест година. напољу. Завршетак средње школе у МАЛА ФОРА ИЗ БОРА малом месту је најдуже лето у животу када је све лепо, али се и све распада и прелази у нешто ново, другачији живот.

Ода пријатељству, младости, одрастању и тешкоћама сазревања прешла је границе Србије, освојила силне међународне награде, приказивала се у биоскопима Мађарске, Румуније и Бугарске и ушла у избор пет најбољих европских првенаца у овој години

– Филм је имао огромну енергију и искреност и пожелео сам да о њима направим играни филм.

Ипак, скакање са рампе високе неколико метара на бетонски терен, ваљање по копривама, стављање кофе на главу у коју остали из екипе ударају и сличне Својевремено су на америчким теле- ствари делују застрашујуће, а опет визијама почели да се приказују „џе- гледаоци имају симпатије за те прокес” филмови, нека врста ријалити стодушне младиће. програма у коме су људи изводили разне лудорије, чак се и повређивали, - Када сам први пут видео то што раде, испитујући границе своје снаге, маште помислио сам да су јако креативни и и издржљивости. Пред почетак еми- паметни момци, да ништа не раде зато товања стајало је упозорење гле- што не знају шта ће са собом. даоцима: „Ово немојте да радите код Осетио сам њихову позитивну енергију. ваших кућа.” Касније сам себи то објаснио. Тинејџер Два средњошколца из Бора су баш то си, не зарађујеш новац, све што имаш, урадила: заправо, поседују твоји родитељи, ниСтефан Ђорђевић и Марко Тодоровић шта није стварно твоје, чак ни гаће на Тода су снимили филм „Бол је празан” теби, све су ти они купили. Остаје ти до којег је случајно дошао њихов су- једино тело које поседујеш и да преко грађанин Никола Лежаић који је већ у њега истражујеш своје границе.

Београду, као дипломирани режисер, Неко то ради бавећи се спортом, неко Међутим, у Стефановом и Тодином друпокушавао да започне озбиљну кари- кроз секс, дрогу... О томе нисам ра- штву се то није сасвим десило. јеру. змишљао раније. Њих двојица су, истина, стигли у Београд: први сада студира камеру на Факултету драмских уметности, а други ради у продавници скејт опреме на Зеленом венцу. Остатак екипе остао је у Бору, увећао се и сада скејтера у „Колосу” има тридесетак. Планирају да изграде и скејт парк. Лежаић мисли да у том спорту лежи тајна искреног пријатељства која се гледаоцима тако допада: - У њиховом односу нема никакве прорачунатости, или јеси или ниси, уколико има неспоразума, истог тренутка се решава, ништа се не трпа под тепих, и настављамо даље. Једноставни су и зато се то пријатељство одржава и даље. Обично се другарства распадају оног тренутка када се заврши средња школа, а код њих је прошло пет година од тада. Већина нас иде на по-


Izbor

27

Kultura i obrazovawe

сао, виђа се са много људи, упознаје површно, али нико од њих не би дао руку за тебе, као што је случај са том екипом.

Три пута сам покушавао да упишем режију на Академији, али да не бих беспослен седео у Београду и родитељи ми плаћали тај боравак, студирао сам За разлику од јунака свог филма, Ни- италијански језик. Чим сам завршио кола Лежаић није био екстреман у Академију, почео сам да радим као асистент режије у неким рекламама и снимио филм и то је то. Било је, каже, много занимљивије време проведено у школској клупи. По сопственом признању, лектиру је мрзео, а прву књигу прочитао је у седмом разреду. Била је то „Дервиш и смрт”. Видео је рекламу за истоимену представу у Народном позоришту, привукла га је и тако је то постала прва књига коју је прочитао у животу.

Бор није депресиван, већ „најлепши град на свету”: поглед на Тилву рош

- У основној школи сам писао сценарије за неке хороре и тинејџерске комедије. Један се звао „Панк лебац”. Добио сам упалу трбушних мишића од смејања, пишући га.

место становања нема везе са тим већ колико си ти заинтересован да примаш информације, толико оне долазе до тебе. Родитељи (мајка економиста, отац инжењер) и сестра су га подржавали у амбицији да постане режисер. Ниједан неуспех на пријемном испиту није га деморалисао. „Никада нисам то доживљавао као да нисам добио оно што сам желео, већ да нисам био спреман за то, што је вероватно и било тачно јер са 18 или 19 година људима више владају хормони него мозак, а касније се то мења.” Пет година је писао сценарио и прику-

пљао новац за „Тилву рош”. У ту сврху је са својим колегама редитељима, Мином Ђукић и Урошем Томићем, касније и основао продуцентску кућу „Кисело дете”. Чудан назив фирме?

У средњој школи сам имао стрип групу - То је фора из Бора – смеје се Никола. истраживању својих слобода и граница са другарима, и то је било занимљиво. – Њен аутор је мој другар Зоран МилаТрудили смо се да будемо креативни. свог бића. Тада још Интернет није био толико диновић.

присутан и развијен као сада, па сам Означава неки проблем или нешто што - Цртао сам стрипове, писао, играо ко- имао параноју да зато што нисам у Бе- не може да се објасни. ограду, пропуштам ко зна шта. шарку... Лежаић не уме да објасни како су Када сам дошао овамо, схватио сам да филмски фестивали у Локарну (ШвајцаМоја прича није толико занимљива. Скејтере коначно уважавају у Бору


28

Kultura i obrazovawe

рска) и Сарајеву примили његов првенац у званичне програме, а да још није био готов, јер је новац од Републике и Београда стизао на кашичицу.

Izbor

- Имали су поверења у нас и хвала им – каже аутор „Тилве рош” и додаје да је данас све, после толико награда на светским фестивалима, све лакше за њега. – Успех нам је омогућио да прескочимо бар први зид и одмах пређемо на конкретне договоре са финансијерима филма.

Стефан Ђорђевић и Марко Тодоровић, јунаци филма

Успех „Тилве рош” превазишао је НикоЛежаић се смеје и каже нам: лине најлуђе снове. - Да, већ кружи анегдота да филм боље - Вероватно је свима било мука од ра- разумеју странци јер има титл. тне тематике већине наших филмова и желели су да виде неке праве људе Али, ја сам желео да имам атмосферу одавде који су потпуно другачији од као филмови Роберта Алтмана, где сви причају углас и стварају атмосферу. Чак онога како су нас они замишљали. ми је у појединим тренуцима филм Можда би филм био гледанији у би- деловао сувише мирно и „суво” па оскопима да смо имали новца за ре- сам говорио дизајнеру звука да појача кламу јер чак и неки моји пријатељи „буку”. који су знали да сам снимао „Тилву рош“, недељу дана после премијере На часовима тајнама режије су га учили су ме питали „када ће тај твој филм”? Срђан Карановић, Горан Марковић и Дарко Бајић, али признаје да му је филм Верујем да смо сви презасићени инфо- „Мој приватни Ајдахо” Гаса ван Санта рмацијама толико да нам нова, уколико променио поглед на живот и поимање је једном чујемо, нестане из главе за посла којим се бави. Додаје и да се два минута. Ако нешто није на би- увек најежи када гледа, за њега, веома лборду испред улаза у вашу зграду и да потресну сцену из филма „Рамбо” у свако јутро и вече налетите на поруку којој се Силвестер Сталоне расплаче. „погледајте овај филм”, ништа нисте урадили. Док не видим у шпорету рекламу за неки производ, ништа од комерцијалног успеха нема. Многи су се сетили да погледају „Тилву рош” кад је филм већ изашао из биоскопа. Они који филму имају шта да замере, углавном старији гледаоци, јесте „неразумљив језик којим глумци говоре”. Неки су мислили да је пола филма снимљено на влашком!

Од филма се, нажалост, не може живети?

- Јој, било би лепо, али је неизводљиво. Сада сам постао и асистент на факултету, мада прву плату још нисам добио. Преживљава се, али не жалим се јер знам да има људи који живе теже од мене, а при том раде посао који не воле. Ја бар радим оно што волим, а да није тако, просио бих. То би било, чини ми се, чистије него да радим оно што не волим. У родни Бор ретко одлази, једном у неколико месеци. Не би могао да каже како се тамо живи, да ли се нешто променило од његовог одласка на студије 2000. године. - Мени тамо никада није досадно и није ми депресиван. Бор је симбол уништене индустрије,


Izbor

Kultura i obrazovawe

29

али ја никада нисам имао осећај да био је међу пет у категорији „најбољи живим у неком ружном „граду духова”. дебитантски филм”. Тамо су ми породица, пријатељи, близак ми је менталитет тих људи. Да могу тамо да радим ово што радим, ја бих у Бору и живео. Немам такву позицију да из Бора могу да добијем послове, сва филмска индустрија је у Београду. Емир Кустурица може да живи у свом селу на Мокрој гори јер посао долази њему.

Награде До сада је филм „Тилва рош” учествовао на 45 фестивала у Србији и свету и добитник је чак деветнаест награда, од којих оне за најбољи филм у Сарајеву, Москви, Сопоту, Есторилу (Португал), Белфору (Француска), Новом Саду, Норделијку (Холандија), а доста је и оних за најбољи сценарио и главне глумце.

Бор на филму

Некако у исто време су се у биоскопима појавила два филма чија се радња дешава у Бору, са препознатљивом сценографијом рудника и живота радничке класе. То су „Бели, бели свет” Олега Новковића и „Тилва рош” Николе Лежаића. Несвакидашњи пејзажи На додели европских филмских награда борских рудника увек су изазов за мау Берлину 3. децембра Лежаићев филм

јсторе фотографије и камере. До сада најпознатији филмови у којима смо могли да их видимо били су „Човек није тица” Душана Макавејева и „Пут за Катангу” Живојина Павловића. Извор: Илустрована политика, Београд; аутор: Срђан Јокановић, фотографије: В. Марковић и „Так”


30

Солун као новогодишња дестинација Једна од често помињаних дестинација када су у упитању понуде туристичких агенција за дочек нове године је између осталих и Солун. Иако је за већину овдашњих туроста овај град синоним за летњи шопинг и одмор од плаже, Солун током целе године има много тога да понуди, у првом реду својом атмосфером.

Тешко је наћи само једну реч која би га најбоље описала, јер овај град напросто треба да доживите. Сав тај микс звукова и тишине, брзог и успореног, пословног и безбрижног, узаврелог и опуштеног, новог и старог, сиромашног и богатог, изграђеногу и раскопаног...

Izbor

Putovawa i putopisi До Солуна, града са бројном баштином које је под заштитом Унеска, можете стићи у режији туристичке агенције, или пак у соственом аражману било аутобусом или авионом. Путовање вас неће претерано заморити, те ћете у пар дана, уз добру организацију моћи да своја интересовања ускладите било са разгледањем историјсих споменика било гастрономијом или пак шопингом и једноставно, одмарањем.

Солунске авеније и булевари и само старо језгро једноставни су за сналажење а добро умрежене аутобуске линије превешће вас брзо и релативно јефтино са краја на крај града. Ипак уколико одлучите да ваша база буде у центру града шетнај ће као и увек бити најбољи

кућама кројемим према свачијем џепу, али и уличним продавцима који своју робу нуде „из руке“, те кафеима и рестранима брзе хране и пекарама. Простор око чувене Беле куле такође се задњих година, на радост оних који уживају у куповини а на жалост оних који воле мирну шетњу по риви, претоворио у отворену тржницу. Ту се у диму сувалкија, тактова музике са кафе бродова мешају разни афрички језици, пакистанки, кинески, док њихова шарена и јефтна изложена роба чека

начин да упознате Солун и његов ритам. да је неко купи.

Солун је град који ће вас на први поглед шармирати гласним довикивањем на улицама или пијаци, срдачношћу, осмехом, грајом али и тишином својих паркова, кутака и бројних цркава. Авеније, булевари и уличице огрнуте у беличасту измаглицу са ужурбаних и гласних пријаца и тезги одвешће вас у историју или на безбрижно испијањем кафе у било које доба дана уз море Жиле куцавице града су улице Егнатиа и Од Беле куле дуж Никис булевара проТсимиски, начичкане радњама, робним теже се корзо у правом смислу речи, где негде на Никис булевару.


Izbor

у свако доба дана током целе године испијање фрапеа или ноћно ђускање уз пиће и музику нуди бег од свих проблема овог света.

У елегантним и занимљвим ентеријерима кафеа и башта у сенци палми имаћете осећај да сте 24 сата на својеврсној модној писти и истовремено на ауто мото шоу. Цене кафе и пића су високе за наше прилике, али за оне који своје тренутке одмора желе да проведу на Никис булевару или на главном градском тргу Аристотелус, ипак вреде. На Аристотелусу можете да се окрепите и „у ходу„, с тим што ћете тада мали више бити изложени уличној трговини свим и свачим. Но, и то је део колорита Солуна данас. После незаобилазне дозе историје или шопинга, ваља и презалогајити. На ову тему у Солуну и уопште о грчкој кухињи могло би се, и требало, да се пише нашироко. Јер, којим деликатесом утолити глад? Шта изабрати од сланих или сатких ђаконија?

Putovawa i putopisi Одлучити се и одвојити који евро више за укусне залогаје рибљих или морских специјалитета на Каламарији у предвече зимског дана? Можда на брзину, сувлакијем, гирос питом или неким пецивом на узбурканом Аристотелусу? Тсурекијем, грчком врезијом ускршњег колача у једној од најстаријих посластича у граду, Теркелису? Можда баклавом или тригонакијем - хрскавим лиснатим троуглом пуњемим ванил кремом? Или, пак све по реду, онао како то Грци воле: узо и мезе, муска, пастицио, месо и салате, воће па слатикиш? Фета, маслине и рецина? Неко фино грчко вино?...

Иако Грци много више пажње посвећују Божићу него дочеку Нове године они су увек расположени за добру забаву, песму и плес.

Уколико се баш у то времем нађете у Солуну добра атмосфера дочекаже вас на Аристотеловом тргу, а весеље се може наставит у некој таверни уз бузуки или пак на свечаној вечери у неком од хотела. У сваком случају Солун је сигурно и забавно сунчано уточиште у сивим зимским данима из ког ћете сасвим сигрно понели лепе, упечатљиве и укусне успомене. Град музеј Ипак Солун је много више од забаве и шопинга. То је град богате историје и данас привредни и културни центар

31

Грчке раме уз раме са Атином. У граду који је око 315. године пре нове ере основао један од војсковођа Александра Великог, Касандер, краљ Македоније, ако сте љубитељ старина, моћи да видите уз античке и споменике из ранохришћанског и византијског те турског периода. Град своје име дугује Тесалоники, полусестри Александра Великог, коју је њихов отац Филип II назвао тим именом како би овековечио победу над Тесалијцима. Нећете губити пуно времена како бисте дошли до свих тих споменика јер ћете док купујете на пијаци или у радњама на Егнатији већ корачати остацма из времена римске владавне. Трговина и лука чиниле су да град због свог богатства често буде и мета освајача, али и место где су многе крунисане главе желеле да столују.

На некдашњим ободима града, а данас у горњем граду чекавју вас зидине које су некада браниле Солун од Авара, Словена, Латина, Турака и других освајача. Једна од најзначајнијих градских знаменитости је црква Светог Димитрија, светитеља заштитника Солуна, коју је град добио још 306. године. Град обилује црквама из различитих периода, посвећне су разним светитељима, али се ипак својом лепотом извајају Ротонда,црква посвећена Светом Георгију, која са Галеријевим славолуком чини својеврсну целину у централном делу Егнатије, затим црква Свете Мудрости која је једна од најстаријих грађевина у граду и која је грађена по узору на Аја Софију у Константинопољу. Ту је још и „Црвена црква„ посвећена Богородици, те црква Светог Давида која ће вас задивити својим мозаицима и фрескама. Солунски музеји су прича за себе за коју би требало да одвојите једно посебно путовање. Међу онима које треба да обиђете је Солунски археолошки музеј, музеј у већ поменутој Белој кули, те Музеј византијске културе. У понуди већине туристичких агенција је и обилазак комплекса Војничког горбља у Солуну на коме су сахрањени српски војници настарадали у пробоју Солунског фронта у Првом светском рату, заједно са саброцима Французима, Италијанима, Русима и Енглезима. Извор: Дневник, Нови Сад; аутор:  Весна Вукојев


32

Putovawa i putopisi

Црква Светог Димитрија, светитеља заштитника Солуна

Izbor


Izbor

Putovawa i putopisi

33


34

Putovawa i putopisi

Izbor


Izbor

@ivot, moda, estrada

35

Индира повлачи француски хит

Директор Гранд продукције, Саша ПоКербер обележио 30 повић, већ је рекао да се “поткрала година постојања грешка” која није смела да се  догоди Певачица Индира Радић одмах је при изради албума и да ће га тренутно Хвала на оволикој посећености. Хвала почела да се правда како то није за- повући из продаје како би га касније за овакву енергију. Ово је разлог да вршна верзија песме, али већ је било објавили без фаталне песме “Мариа”. Кербер и убудуће настави да свира, поручио је фронтмен Кербера Горан прекасно Шепа-Гале, на прексиноћном концерту у нишкој хали Чаир, уприличеном поводом три деценије постојања бенда. И на тај начин разрешио дилему, која јесте била неизговорена, али се наслућивала. Ово није опроштајни концерт.

Јубиларни концерт Кербера био је један од рок празника, који је на моменте подсећао на  “златне” осамдесете.

Први турбо-фолк хит на француском изазвао је згражање, али и велику спрдњу јавности. Певачица Индира Радић одмах  је  почела  да се правда  како то није завршна верзија песме, али већ је било прекасно.

Реновирана хала Чаир била је препуна, песме су се знале напамет и певале хорски, масовно се играло на партеру, трибинама и ложама, младићи и девојке су се свлачили у мајице, точило се пиво на литре и пушило без страха да ће вас заскочити комунална полиција.

“Уна нода ривијер, нада карала се, он се препо тебе, латон се тарате. Авон си прождрнуо, тон регард фин дежа, твота панса дпа, е жа на сви турија”, речи су које пева Индира, али које Ако јој је мисија била гледаност на Yоу- се не могу наћи ни у једном речнику. У публици су били вршњаци Кербера, али и клинци који су успели да се поТубеу, успела је! тпуно отргну Пинку и деведесетима. Песма је имала 100.000 прегледа у саОсим Нишлија, за које је долазак на мо десет сати. јубиларни концерт био нека врста домаћег задатака, или бар питање Већи успех није могла ни дасања. доброг васпитања, ка хали Чаир слили су се посетиоци из целе Србије, али и


36

@ivot, moda, estrada

Izbor

са простора еx YУ.  Стигли су бусевима, возовима или аутомобилима из Модриче, Подгорице, Сарајева, Сплита, Скопља...

гитаристе Томице Николића Томе, бас ги- рбера јесу и биће “антологија”. таристе Зорана Мадића  Маде и клавијатуристе Бранислава Божиновића Ба- Рокенрол није мртав, добро се држи и нета, бенду су се придруживали и други слави рођендане, срећни му били. чланови, из каснијих периода.

Гости на рођенданском концерту најбољих нишких рокера и једног од најбољих рок бендова еx YУ били су Дејан Најдановић-Најда, сјајни вокал Смака и Генерације Пет, изузетни нишки вокални састав Константин, КорнелијеБата Ковач,   бубњар  Драгољуб Ђуричић,  Неверне бебе и YУ група.

Ређале су се песме са албума “Небо је мало за све”, “Ратне игре”, “Сеобе”, “Људи и богови”, “Пета страна света”, “Запис”, “Антологија”… Беспоштедна свирка, одличан звук, добра продукција. На почетку концерта Гале се појавио “ћелав”, косе сакривене испод позоришне маске.

Дочекани су одлично, али нико од њих није превише сморио, наступили су са Ипак, нешто касније поново је био свој, по једном или две нумере, знало се ко и косом и гласом. је главни. Доиста, можете откидати на хип хоп, А слављеници, рекло би се - никад бо- ложити се на промукле гласове или мрзети дугу косу којом фронтмен бенда љи. замахује по стејџу, али не можете да не Концерт је трајао безмало четири сата. признате да је  Кербер - један. Осим прве поставе - Галета, бубњара Гале је био и јесте изузетан вокал, који Зорана Стаменковића Зоке, који је за на моменат одузима дах, бенд непоову прилику допутовао из Америке, рециво сјајно свира, а многе песме Ке-


Izbor

@ivot, moda, estrada

37

МОНИКА БЕЛУЧИ СЕ ПОНОВО СКИНУЛА

Моника Белучи скинула је све са себе у новом филму “Un ete brulant”, упркос чињкеници да има 46. година , а и да је прочло само шест седмица од како је родила своју другу ћерку Леони. Позната глумица је у браку са Винцетом Гаселом, с којим има још једну ћерку (Деву). Иако никада није имала проблем са скидањем пред камерама, ипак је признала да је то овога пута направила у врло осетљивом тренутку за њу као жену, иако наглашава да се не боји своје голотиње, јер нема ничег лепшег од родјеног тела (којим се, свакако, глумица поноси) Извор и фото: Јутарњи лист, Загреб


38

Reporta`e

ЗИМОВАЊЕ: СТИГЛА ЗИМА, ХАЈДЕМО У ПЛАНИНЕ

Izbor

КОП И ДАЉЕ У МОДИ Али је доступан само онима са дубљим џепом. Златибор има готово уједначене цене током целе године, на Бабин зуб идите само ако желите скијање и тишину, али и доста јефтиније зимовање у односу на друге центре, а Гоч и Дивчибаре с правом зову планинама дечје радости, где такође можете да се одморите по прихватљивим ценама

Рекламна зимска кампања је поодавно горе све садржајнијом и квалитетнијом почела, али на планине нико није кре- понудом постају занимљиве и конкурентне. нуо, бар не до ових дана. Но, Коп је и даље у моди, тамо одлазе Разлог једноставан. Нема снега. познати да неког виде и буду виђени. Забелели су се, у данима иза нас, планински врхови, а запослени обављају За многе од њих цена није важна, па и последње припреме и провере, ра- то колико има снега и у каквом су стању чунајући и рад жичара. Све је спремно, стазе, важно је да се по повратку прича и снег сипи, гласи рапорт са наших пла- где се испијао виски с чајем и шта се добро јело. нина, само још да гости стигну. Крените с пуним новчаником Биће гостију, а што не би, али не сигурно као лане. Ако је судити по изјавама Ако је Београд епицентар, па све неколицине људи из туристичких аге- меримо од престонице, онда се на Конција, интересовање је мање него паоник може стићи са две стране. прошле године у исто време. Како год, они који воле снег, а имају могућности Ибарском магистралом, па на Јошаничку да уживају у планинској идили, можда бању и та вожња траје око пет сати. ће да одлуче на коју ће страну, баш чи- С друге стране аутопутем до Појата, па тајући наш мали водич. преко Крушевца поред језера Ћелије, Када кажем зимовање у Србији, мислим па на Брус и Брзеће. И стиже се око пола сате брже. И кад смо код Брзећа, малог Копаоник. места у подножју Копаоника, треба И даље опстаје међу љубитељима пла- рећи следеће. Ко не иде на Копаоник нина та реченица, мада и друге наше да види и буде виђен, онда може да се лепо одмори и у подножју, односно

у Брзећу. Цене су и до двадесет одсто ниже, а постоји и жичара. О стазама на Копаонику они који одлазе знају све, тако да на ту тему ничег новог нема. А и цене су ту негде на нивоу прошлогодишњих. Изнајмљивање опреме је од осам до дванаест евра, појединачне карте за жичару су 300 динара, полудневна је тренутно 1.450, али ће се у сезони попети на 1.750 динара. Једнодневна тренутно кошта 2.200, у сезони (од 23 децембра до 15. марта) биће 2.400 динара, док седмодневни ски пас сада кошта 10.400 динара, а у сезони ће бити 11.100. Ко је ове зиме решио да научи да скија, па још то хоће да уради са инструктором, онда ће му за то требати 30 евра за један сат. Уколико се одлучите за учење у групи, па још ако узмете који час више, онда то задовољство кошта између 18 и 25 евра по сату.


Izbor

После скијања правац кочије. За задовољство у вожњи и разгледању околине треба издвоји двадесетак евра. Толико отприлике кошта и јахање, али зато за уживање у вратоломијама на моторним санкама треба вам између 50 и 70 евра. Цене хране и пића су мало изнад београдских. Јело, без прилога и салате просечно кошта око десет евра, пица је 500, пиво и домаћи сок око 200 динара, кафа око 150. Мало даље од центра цене су ниже, па уз пријатну шетњу путем према Брусу, и новчаник може да се осети пријатније. Не много, али пријатније.

Reporta`e

подједнако посећена током целе године. И опет за разлику од Копаоника, на којем лети једва да има где и кафа да се попије, мада тада по пристојној цени, док зими рекосмо каква је ситуација, на Златибору нема сезоне. Тамо је увек исто без обзира на годишње доба.

39

радиности. Суво месо, мед, слатко, сир, кајмак, зимница, као и неизбежни одевни предмети од вуне, чарапе, капе, шалови, прслуци, јелеци... Цене од 150 динара за „обичну капу”, па преко 300 за чарапе, те до прслука и џемпера за које треба избројати и до три хиљаде.

А смештај? Е, то јесте ставка, мада и све до сада набројано није бесплатно. Полупансионска услуга у двокреветној хотелској соби кошта од 30 до 70 евра, мада у шпицу, у време школског распуста, цене знају да буду и више. Најам двокреветних и трокреветних апартмана је од 40 до 70 евра, зависи од локације и опремљености објекта. Па, када се све ово стави на папир, рачуница вели да четворочлана породица пут наше планине лепотице на, рецимо, десетодневни боравак не треба ни да размишља да крене ако на рачуну нема минимум две и по хиљаде евра. Тишина подно Миџора

Исто лепо за све генерације. Једина Ко на Златибор оде и да скија, не само разлика у понуди између лета и зиме да шета, на Торнику ће га дочекати цејесте скијалиште на Торнику. новник на којем пише: појединачна вожња жичаром сада је 300 динара, поЦене у кафићима и ресторанима у це- лудневна 900, а у сезони ће бити 1.100, нтру сличне су београдским. једнодневна је сада 1.300, у сезони ће Смештај је од десет евра за кревет у да кошта 1.450, док седмодневни ски кућама, у апартманима је од десет до пас од садашњих 6.200 порашће на 40 евра, а полупансион у двокреветној 6.800 у сезони.

хотелској соби је између 2.000 и 4.000 Дакле, на Копаоник и Златибор се иде и Ко није био на Златибору, не зна шта је динара. на одмор, али и у гужву. Ова два места здраво место, записао је својевремено врве од туриста. наш песник Јован Дучић. И док Копаоник Као и на Копаонику, и на Златибору живи само зими, Златибор је једина од постоји лепо уређена пијаца. А ту, Догађања је на претек. Па, ко такав наших малобројних планина која је свега. И све произведено у домаћој одмор воли, и пара има, наравно, иде


40

Reporta`e

тамо.

предубок.

Ко би да само скија, шета и загледан у белину самује, онда правац Бабин зуб. Јер овај врх Старе планине удаљен је 20 километара од Калне, најближег иоле већег места. Град Књажевац удаљен је 55 километара, Ниш је на 80, а Београд на 330 километара.

То је доживљај који се не заборавља, Простране шуме и пропланци уз уреслике непрегледних пашњака под ђене стазе за скијање, смучарско трчаснегом су величанствене. ње и шетњу право су место за љубитеље зимских чаролија. А Миџор је, да подсетимо, после Ђеравице на Проклетијама, други врх у Ср- Гоч је приступачан са више стране. бији. Два главна пута воде од Краљева до

Смештајни капацитети и јесу и нису довољни. Испод саме стене, која личи на зуб и по којој је место и добило име, смештен је хотел који има 60 кревета, а испод њега је уређен планинарски дом са 76 лежајева. До почетка сезоне пун пансион у хотелу је 1.820 динара, а од 24. децембра 2.370. Планинарски дом је скупљи од хотела. Полупансион сада кошта 2.000 динара, а пансион 2.500. Мало даље од овог, назовимо га центра, има приватних кућа и вила у којима за десет евра може да се преноћи. Зимски туризам овде тек узима залет. На локацији Коњарник инсталирана је жичара са четвороседом, а на локацији Сунчана долина постављен је ски лифт, такозвано сидро. Мала стаза Маркова ливада има беби лифт и намењена је, наравно, малишанима. Појединачна вожња жичаром и овде је 300 динара, полудневна карта до 22. децембра кошта 600, касније ће бити 700 динара, целодневна је 900, касније у сезони 1.000, а седмодневни ски пас сада кошта 4.150, док ће од 23. децембра цена да буде 4.500 динара. Једина скакаоница код нас

Две следеће планине зову дечјим радостима. С правом. Тамо цике, граје и румених образа никад не мањка. Док се претходне три горе поносе скијалиштима, Гоч и Дивчибаре имају и то, али и санкалишта.

Нуде оне и скијашима могућност да се Ко воли да пешачи, али мало дуже и искажу, али готово све на њима приозбиљније, онда не треба да пропусти лагођено је најмлађима. прилику да по лепом дану крене пут На две стотине километара од Београда, Миџора, наравно уколико снег не буде а само једанаест од Врњачке Бање,

налази се планина Гоч.

Izbor


Izbor

врха ски центра Добре воде и Врњачке Бање. На краљевачкој страни смештена је ски стаза дуга 1.500 метара намењена искуснијим скијашима, као и две мање идеалне за почетнике и најмлађе.

Reporta`e

До Дивчибара крените Ибарском магистралом, па преко Диваца и Мионице до Ваљева, а после четрдесетак километара, ето вас на Дивчибарама смештеним у централном делу Маљена.

41

треба да дођу с децом, јер је много тога њима прилагођено. Има неколико ски стаза, а најдужа је она на Црном врху са 800 метара са ски лифтом, такозваном вученицом, капацитета 700 скијаша на сат.Цене ски паса су прихватљиве, за одрасле 800, а за децу 600 динара. А и смештај је у границама просека. Како приватно, тако и хотела. У хотелима полупансион је од 2.200 па навише, а лежај у приватним кућама и вилама је од осам до десет, у апартманима и 15 евра.

Стазе са бањске стране, благог су нагиба Од Београда је то око 120 километара. и прилагођене су деци и почетницима. Тамо се одлазак препоручује свима, а Туристима је на располагању и једина посебно онима који имају проблема скакаоница у Србији, дужине тридесет са анемијом, бронхијалном астмом, метара, као и могућност ноћног скијања, хроничним бронхитисом и са неуровегеСтазе за нордијско скијање изнајмљивања сноуборда и моторних тативним поремећајима. санки. У зимској сезони организују се А где је дечја радост? На Копаонику има више од 50 килои бројне школе скијања. Цене дневног метара уређених алпских стаза, од ски паса за одрасле износи око четири, Па чим се пређе мостић код цркве. чега три за слалом и велеслалом. Све а ноћног пет стотина динара. За децу Десно од пута налази се једно од најлестазе опслужује систем од 23 жичаре треба да се издвоји од 150 до 500 ди- пших клизалишта. капацитета 30.000 скијаша на сат, што нара (ноћни ски пас). Није ту ништа направљено. То је при- ову планину сврстава међу највеће ски центре у овом делу Европе. Стазе су Смештајних капацитета има довољно. рода уредила. међусобно повезане, а осим терена за За пун пансион у хотелима треба да се Лепа страна пуна је малишана на саалпско скијање постоји и 20 километара одвоји око 2.500, а у вилама око 2.000 нкама, скијицама, они мање вешти сеуређених стаза за нордијско скијање. динара. Љубитељима етнотуризма на дну на клиска, па се сјуре до пута. Извор: Илустрована политика, Београд; располагању су виле, као и бројне плааутор: О. Радуловић У туристичким проспектима Дивчибаре нинске куће. рекламирају као место где родитељи


42

Reporta`e БИСЕРА ВЕЛЕТАНЛИЋ И ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ

ПРОЗОР У ЗЛАТНО ВЕЧЕ

Izbor

Ухватили смо их на препад, између Таква је Биби, како је њени најблискији проба, договора, трчања и телефони- зову, несаломива у сваком погледу. рања, свега оног што захтева један тако озбиљан и престижан концерт, На питање да ли у Василом и њеном односу важи изека “родила ме тетка”, прво нас на трен збуњено гледа а онда озбиљно каже: - Нисам чула за ту изреку. Васил има своје родитеље, породицу, друштво, музику, а ја свој живот. Тек уз објашњење да је реч о томе да тетке сестрићима и синовцима често чине, најчешће кришом, оно што родитељи не би и да у много случајева оне обележе њихово детињство, самим тим и касније формирање у човека, враћа осмех на лице уз опаску да “има нешто у тој изреци”.

Отпевала је најлепше песме забавне музике икада, а ипак, морала је да чека четири деценије да би имала своју прву промоцију. Реч је о антологијском троструком компакт диску који је за три године имао бар једно издање годишње. Онда је претпоследњег дана прошле године одржала и први солистички концерт у каријери.

- Није било ништа кришом, али Биби има фантастичну колекцију плоча и касета, као што неко има библиотеку од као што је целовечерњи у великој сали хиљаду књига из прошлих времена, из које ми је давала док сам био дете, да Коларчеве задужбине. извлачим шта хоћу, пуштам и слушам. На заказани сурет долазе десетак минута раније, срдачни као да се виђамо Тако да сасвим сигурно уз родитеље, јесте утицала на то што ја у музици сваког дана. стварам већ двадесет две године, од Он је озбиљан и тих, из ње радост и своје шеснаесте - каже Васил Хаџиманов, енергија избијају, толико да на крају сестрић Бисере Веленталнић, коме она напорне радне недеље морате да саку- даје ексклузивно право да је, заједно пите последње атоме своје снаге да је са својим “Васил Хаџиманов бендом” испратите. који броји дванаест чланова, прати на Док снимање и разговор теку ви не осе- наступима, па је тако и на овом, другом тите како вас је “премотала” на своје по реду новогодишњем концерту на обртаје. Одговара темпераментно на Коларцу.

Да није било породице, а пре свега сестрића који једини има привилегију да прати ову музичку диву на њеним наступима, не би било ни њеног другог сва питања, али нема шансе да вам новогодишњег концерта у Коларчевој нешто непромишљено открије било о себи било о окружењу у којем живи. задужбини

Како и кад су њих двоје постали колеге, о чијим заједничким наступима на широко не пишу новине и нема “ексклузивних интервјуа” на телевизији,али ни насловних страна од којих “не може да се живи”, а, ипак, с одушевљењем, описујући их као незаборавне утиске, причају житељи престонице свих генерација који су имали ту привилегију


Izbor

да их чују?

Опробала се Биби и у сликарству.

За исцрпан одговор на ово питање не би - Биле су то оне луде деведесете. био довољан један број “Илустроване”, зато ћемо овом приликом издати скра- Моји пријатељи сликари, с којим сам се дружила, дали су ми у руке отвоћено издање њхових биографија. рене тубе боја. Употребила сам их да Београд, глума, сликарство све моје лудило, незадовољство, тугу Млађа ћерка Босанца и Словенке, “en- и очај ситуацијом у којој смо се наfant terrible” породице, седамдесетих шли излијем на хамер. Било је ту око година прошлог века једног дана је до- стотинак слика - прича Бисера о тој летела из Немачке у Београд са чврстом својој сликарској фази. намером да ту остане.

43

Reporta`e Евровизија и Горан Бреговић

Није правила велике турнеје, имала концерте у великим халама, али је учествовала готово на свим великим фестивалима забавне музике широм бивше Југославије. Награде, једноставно, нису могле да је промаше. Има их много, много, сама каже да их није бројала, па нећемо ни ми.

- Критике су биле добре, али ја сам ту Учествовала је и на такмичењу за “Песму Евровизије” 1976. са песмом “Бај, бај, моју, сликарску фазу, иживела. бај” Сање Илића. Сви су типовали на њу, и публика и жири, али у последњем тренутку, чувени кључ, који је тада био неприкосновени владар државе, прорадио је у последњем тренутку, и на европско музичко такмичење у Хаг отишли су сарајевски “Амбасадори” са песмом “Не могу скрити своју бол” и завршили на претпоследњем 17. месту. Те исте године на “Хит паради” певала је “Шта ћу, нано, драги ми је љут”, композицију Горана Бреговића. А онда је Горан, 1984, са “Бијелим дугметом” и певачем Младеном Војичићем Тифом, ту исту музику искористио за песму “Липе цвату” која је постала евергрин.

- Дошла сам због Београда, таквог какав Очекивало се да једна тако, без обзира је тада био, отворен, светао, радошћу на спољашни доживљај њене личности, окупан - каже Бисера. нежна и осетљива, танана душа, нешто од својих мисли и осећања стави на То је било време када су музичком папир. сценом у оној социјалистичкој Југославији владали “забавњаци”, какве у - Сад ја као нешто пишем дневник, па 21. веку не познајемо, тачније полако да издам књигу. Ма, хајде молим те! поново откривамо. Као Маја Оџакли- смеје се, а онда озбиљно додаје. - Али, јевска, Сенка Велетанлић, Боба Стефа- написла сам неколико баш добрих пеновић, Златко Голубовић... сама, које сам и отпевала. Једна од њих је “Наша песма”. Ничим изазвана осим својим јединственим, блиставим и раскошним гласом у ту плејаду неприкосновених певачких ауторитета умешала се и она. Тај раскошни таленат једне потпуно ненаметљиве и самосвојне личности, која никако није хтела да поштује општеприхваћена маркетиншка правила за формулу “како постати звезда и згрнути паре”, препознали су Арсен Дедић, Корнелије Бата Ковач, Горан Бреговић... - Хтела сам да будем и глумица - каже. -Мислила сам да је важно да знаш да глумиш, а не да је од саме глуме важније да текст знаш напамет у словце. Нисам прошла на пријемном али ми је Ђиђи Карановић, по мом мишљењу један од најбољих редитеља но овим просторима, прво дао да певам у филму “Грлом у јагоде”, а после и у његовом “Сјај у очима” и да глумим и да певам истоимену насловну нумеру коју је компоновао Зоран Симјановић. После сам певала и у филму “Београдски фантом”...

Бисеру ни у првом, ни у другом случају није нико ништа питао, а не пита је ни сад кад се неки нови, добри вокали, на иностраној сцени, потврђују са песмама које је она отпевала, као што је њена омиљена “Златни дани”, за коју је текст написала Споменка Ковач а музику Корнелија Ковач. То је песма која је уз “Мило моје” дефинтивно њен заштитни знак. Још много лепих песама чије раскошне емоције уме само Бисера својим гласом да дочара, остале би испод њеног кревета да није, уз Василов подстицај, решила одатле да их извуче и однесе у ПГП РТС. Срећом, челни људи ове дискографске куће имали су слуха да песме које су обележиле једну музичку епоху на Балкану понуде слушаоцима у 21. веку. - Изашао је троструки компакт диск са 51 песмом, антологијски заиста - каже Бисера. - После је настала епидемија издавања двоструких-троструких це-деова. Не знам како су други прошли, али чујем да мој “Прозор” доживљава четвртопето издање. Тако је тек са “Прозором” Бисера Велетанлић, џез и дива наше забавне музике, после четири деценије рада имала своју прву промоцију. Тада, пре три године, о првом солистичком концерту није хтела ни да размишља. Али, пријатељи и Васил су јој убацили бубу у уво. И, ето, поршле године, 30. децембра, Бисера Велетанлић је одр-


44

Reporta`e

жала свој први солистички концерт, у Хађжиманов у данашње време у овој дворани Коларчеве задужбине. земљи ретко среће.

Izbor

-Било је дивно. Карте су плануле. Много Васил је дипломац чувеног Берклија, људи те вечери је остало испред зграде али, иако су му у Њујорку била отворена - вели Бисера. врата да направи каријеру, али,вратио

Саткана је од нити које сваком без обзира на боју коже или музичко образовање може да дочара поднебље из којег Васил потиче.

Прошлог октобра је престала да пуши. се овамо. - И до тада сам у ствари пућкала, али Своју музику, која би се могла назвати цигарете стварно штете гласним жица- балкански џез, веома успешно је према - каже. дставио широм планете. Признаје да није умела са маркетингом, али и да није желела да прави компромисе ни у приватном ни у пословном животу. Поносна је на чињеницу да нема коме да каже “јао, да тебе није било”... Музика и данас једина има ту моћ да окупира цело њено биће. - Не знам, можда јој не бих била толико посвећена да сам имала децу. Тада вероватно не бих имала толико времена за музику - објашњава. - Једино ми је жао што нисам научила да свирам на клавиру. Зато сад морам да “мучим” Васила да ме прати. Истакнути уметник и национална пензија Као што ни Бисерин глас не можете да чујете “на сваком ћошку” тако се и такав човек и музичар, као што је Васил

Ако већ нисте открили Васила и његов бенд, послушајте, на пример, његову омиљену композицију “Охрид” и биће вам јасно о чему говорим.


Izbor

Reporta`e

45

Сасвим је извесно да би негде напољу имао много више од музике него у Србији. Међутим, он је и овде задовољан. - Добро ми је. Радим посао који волим, од њега моја породица, супруга Наташа и ћерка Марта и ја можемо нормално да живимо, не морам да правим музичке компромисе. То је срећа, велика - каже Васил.

Уз њега и његов бенд на Бисерином концерту наступиће и Корнелије Бата извесно” и млада певачица Бојана - Поднела сам сва документа која су Ковач, група “Дарквуд Даб” која је са Стаменов, једна од фавориткиња у третражили, међутим, ништа - каже. Бисером снимили хит “Нешто сасвим ћем серијалу шоу - програма “Ја имам –И није ми толико криво, али да један таленат”. такав уметник, као што је Сенка Веле- Бојана јесте врстан вокал. Али, да оде танлић- Хаџиманов, није заслужила да у иностранство, не би ништа урадила, има нционалну пензију, е то је стварно јер они тамо таквих имају много. срамота. Да би она овде направила каријеру, мора да добије добру домаћу песму и мора да је отпевају као да је реч о некој врхунској страној песми - каже Бисера. - Онда може да пева и стране песме, али опет кроз годину-две. треба да отпева још једну добру нашу. Тако се прави каријера, у супротном, остаће само добра клупска певачица и ништа више. Да ја нисам снимила “Мило моје”, па после две-три године “Никад више”, ту песму никад нисам волела, а не волим је ни сад, питање је да ли би данас ико знао за Бисеру Велетанлић. Бисера има звање истакнути уметник, али националну пензију није добила.

Извор: Илустрована политика, Београд; аутор: М. Стаматовић, снимио: Жељко Синобад


46

Ко боље пролази – лепи или упорни?

Slobodno vreme

Истраживање је обухватило 96 мушкараца и 103 жене који су прошли кроз један циклус “састанка на брзину”, Мушкарци који прецењују свој физички односно причали по три минута са сваизглед су у предности и имају више ких потенцијалим партнером. успеха код жена, показала су недавна Пре разговора, учесници су имали истраживања. задатак да оцене своју атрактивност. 

Izbor

што мисле, они сматрају да све жене “лудују” за њима. Према оценама учесница, заиста згодни мушкарци нису правили такве “грешке”.

Реч је о томе да мушкарци који неке потезе жена тумаче као знак да им се допадају, чешће ступају у комуникацију с њима и због тога имају већу шансу да на послетку заиста нађу ону коју траже. Студија је користила модел сличан “speed dating-u” и открила да мушкарци, нарочито они мање атрактивни прецењују свој изглед нарочито у друштву привлачних жена. Научници сматрају да је та појава резултат учења током више миленијума и то путем покушаја и погрешке.

Међутим, они су понудили и савет мушкарцима који су у потрази за девојком, а себе сматрају пожељним: Наиме, по добијеним резултратима, Испоставило се да мушкарци који тра- “Што вас жена више привлачи, то је вемушкарцима је потребно додатно же необавезан секс прецењују себе у ћа вероватноћа да сте у заблуди да се самопоуздање,за успех,посебно ако у женским очима. и ви допадате њој. стварном животу не изгледају нарочито Иако су далеко мање атрактивни него Запамтите то.”  лепо.


Izbor

Slobodno vreme

47

Осам чињеница о женама и везама

„Правила“ на Фејсбуку нису још увек Економија: установљена: Већина жена - 73 одсто њих нема про-

Велико женско истраживање за ову 2011. годину открива шта даме мисле о везама, послу, као и понашању на Фејсбуку, новцу и свом сексуалном животу.13.000 жена одговарало је на питања о својим жељама, циљевима и тајним надањима

38 одсто нема проблем с тим да њихов блем ако мушкарац зарађује мање од дечко/муж има међу пријатељима њих. бившу, док 27 одсто сматра да је то у реду само ако су је оне упознале.

Ко плаћа рачун: 33 одсто девојака очекује од мушкарца да плаћа рачун на већини састанака, док 38 одсто сматра да ипак треба да постоји равноправност - некад плати он, некад она. 

Чак 34 одсто мисли да није у реду да буду пријатељи. Онлајн упознавање више није табу:  31 одсто девојака је упознало неког преко интернета, а 12 одсто њих је чак ушло у везу са том особом. 22 одсто дефинитивно се никада не би упуштало у такве начине за проналажење дечка. Ипак, 25 одсто има нешто традиционалније мишљење, па сматрају да је успешан мушкарац статусни симбол. Женама су се смучили незрели мушкарци:

На питање шта би промениле код свог мушкарца, 11 одсто се слаже да им највише сметају лењост и недостатак амбиције.


48

Izbor

Slobodno vreme

Ко треба да носи панталоне у вези:

О чему још жене лажу:

53 одсто жена би подржало да мушкарац узима пилуле за контрацепцију када би постојале.

35 одсто жена не говори истину у вези са бројем сексуалних партнера, док 54 одсто њих глуми оргазам.

Добра вест за њих је да истраживачи управо тестирају пилулу за мушкарце која убија сперматозоиде пре него што стигну до јајне ћелије.

Шта им најмање замерају: Само 20 одсто девојака би оставило дечка када би се угојио, а 18 одсто њих би волеле када би он имао већи пенис. Чега мушкарци треба да се чувају: 26 одсто жена понекад фантазира о његовим пријатељима. 12 одсто би Међутим, чак 85 одсто њих би биле било у искушењу да превари ако би увређене када би сазнале да мушкарац биле сигурне да он то неће сазнати.  глуми оргазам. 


Izbor

49

Zdravqe i lepota

Шта је нормално у сексу?

нормална,” каже она.

3. Не можете да доживите оргазам:

На тему секса се много прича и пише, међутим због неких ствари везаних за секс заиста нема потребе да бринете. Стручњаци вам препоручују да охладите главу и не бринете о следећим “проблемима”. Све је то нормално...

2. Опуштање пениса:

Жене које никада нису доживеле оргазам немају због чега да брину.

То се свима дешава и нема потребе да се осећате непријатно. У ствари, оргазми се више не дешавају него што се дешавају. Оргазми су стање Најважније да задржите смисао за ху- психе и немају везе са физичким недомор и да имате добру комуникацију са стацима, каже др Батсон. партнером:

1. Да ли је нормално гледати порниће “Секс је забава и ако вам се пенис опусти у току секса, насмејте се,” преи имати сексуалне фантазије? длаже др Купер. Јесте, каже Сари Купер, сексуални тера“О томе треба поразговарати са папеут. ртнерком и пронаћи разлог зашто Неки људи се плаше да ће им ове акти- вам се то дешава, ако га уопште има.” вности потпуно завладати животом и да Мушки либидо је повезан са лошијим ће постати зависницв и. здрављем, проблемима у леђима, ма-

“Препоручила бих женама да потраже савет психолога или терапеута који ће им помоћи да се ослободе стида, опусте се и доживе оргазме какве су виђале само у филмовима.” 4. Немате сексуалну жељу: 

“Ако оно што волите не подразумева злостављање и неке врсте напада и не утиче на обављање других свакодневних активности, већина фантазија и сексуалног понашања је

њком самопоуздања као и прераном Др Батсон упозорава да су жене врло ејакулацијом. строге према својим телима и да то Мушкарци опустите се, не можете може утицати и на њихову сексуалну обавити посао како ваља ако сте под жељу. притиском.


50

Izbor

Zdravqe i lepota

5. Он има мали пенис: Ако ваш дечко има мали пенис, нема потребе да се нервирате. “Ретко је проблем у величини његовог пениса, чешће се ради о величини његовог ега,” каже Батсон. Када је мушкарац свестан свог “проблема” и то показује партнерки, онда она има проблем да доживи оргазам. “Ако је мушкарац у стању да задовољи партнерку и приушти јој оргазам, а не да привлачи пажњу на величину свог пениса, жена ће уживати,” каже Батсон.   “Да ли мислите да је пенису важна дебљина вашег тела?” пита вас ова терапеуткиња. “Није, он само брине о својој величини.” Пронађите човека коме је жеља да вас задовољи као нико пре. Онда ћете почети да се осећате боље и сексуална жеља ће расти. 


Izbor

ТАЈНА СОБА ЗА ПРИТИСКЕ У просторијима Суда БиХ од оснивања до данас из свима нејасних разлога смештена је и мистериозна канцеларија Амбасаде САД, за коју многи сматрају да је експозитура политике појединих кругова из Амбасаде САД! Упућени кажу да се ради о канцеларији која је успостављена и постоји још од времена Рафи Грегоријана, бившег првог заменика високог представника у БиХ и да у њој столује особа под именом Хасан Плех.

Бранко Перић, некадашњи председник ВСТС, потврдио је да заиста постоји таква канцеларија и да је запосленик Амбасаде САД првобитно радио на пружању помоћи и додатном образовању запосленика.

S one strane zakona

51

Мислим да није у реду да у таквим - Очито да је Суд БиХ нанeо много више правосудним институцијама ради слу- штете правосуђу, него користи. Зато је жбеник било које амбасаде. ЕУ кроз структурални дијалог покушала решити све примећене слабости, које су Тог човека сам сретао, али шта он ту више него очите у правосуђу. ради треба питати шефове тих институ- Правосуђе није независно, оно је завиција, Суда и Тужилаштва БиХ - истакао сно од стране политике, највише од је Перић. америчких и енглеских обавештајних интереса - истакао је Галијашевић. Mеђутим, нисмо могли добити одговор Даље је додао да Суд и Тужилаштво БиХ од Суда и Тужилаштва БиХ постоји ли и хапсе људе без разлога и мимо прочему служи канцеларија Амбасаде САД цедуре, док праве криминалце не гоне. у једној од тих институција. - Саучествују у прикривању многих ратних злочина и тероризма, мењајући Џевад Галијашевић, председник Фонда квалификације дела. за хуманитарно право БиХ, каже да у

тој канцеларији ради радник Америчке У сваком случају, немамо реформу правосуђу, структурални дијалог је поамбасаде. кушај да се отклоне неке аномалије, што ће бити веома тешко - истакао је - Осим стандардног службеника из Галијашевић. Амбасаде САД, повремено ту дође једна особа, која је до јуче била тужилац, а сада је саветник, тачније Дру Енгел, ина- Петар Кунић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и че веома познат тим круговима. професор Уставног права на Правном факултету у Бањој Луци, каже да га не би Све је то заоставштина из времена Гре- зачудило да постоји таква канцеларија у горијана. Суду БиХ и да је, уколико то јесте тако, ситуација веома озбиљна. Наравно да је бесмислено постојање такве канцеларије. Надзор над правосуђем, осим преко те канцеларије, остварује се углавном на два фронта. Главни утицај иде преко Медџиде Кресо, председнице Суда БиХ, а ништа мањи преко члана ВСТС, иначе страног држављанина, Свена Маријуса Уркеа. Страни члан ВСТС углавном је фактор преваге приликом одлучивања. Ако погледамо структуру ВСТС, од шест Бошњака, пет Срба, три Хрвата и једног странца, онда је његова улога јасна - рекао је Галијашевић.

- То ми је познато, ради се о запосленику Америчке амбасаде који је радио на Он је закључио како је сасвим јасно да пословима образовања и реализације је реформа правосуђа амерички проамеричке помоћи Суду и Тужилаштву јекат. БиХ.

- Ако таква канцеларија постоји, а не би ме зачудило, ствар је веома озбиљна, нарочито ако знамо да у ВСТС имамо једног члана који је странац, а тамо се налази противно Закону о ВСТС - рекао је Кунић. Извор: Фокус, Бања Лука; аутор: Младен Кременовић


52

S one strane zakona

много већем броју нациста него што се могло и замислити. Докази за то откривени су у Националном архиву САД, у документима војне службе ОСС ЦИА потврдила да је хиљаде нациста и њене наследнице ЦИА, с којих је тек радило за Немачку обавештајну слу- недавно скинута ознака тајности. жбу (БНД). Проучавајући ту грађу, историчари Агенте БНД из нацистичких породица проф. Норман Года и проф. Ричард Брајтман направили су извештај под брине мрачна прошлост именом “Хитлерова сенка” који открива

Хитлерови ратници контролишу Европу

Нова зграда БНД са препознатљивим симболом

Спаљени су досијеи 250 Хитлерових нациста који су радили у немачкој Савезној обавештајној служби - БНД, саопштила је пре неколико дана комисија која истражује мрачну прошлост те агенције. Повод за истрагу је откриће бројних веза агената БНД и терористичке групе “Неонацистичко подземље”, која је у протеклој деценији убила око 200 људи, а планирала је извођење великих диверзија и атентате на посланике Бундестага. Истражитељи кажу да су уништени досијеи службеника БНД који су некада били на значајним позицијама у СС-у, Гестапу и обавештајној агенцији нацистичке партије, а с тим папирима у дим су отишли и подаци о њиховим сарадничким мрежама. - Неки од тих појединаца били су чак под истрагом за ратне злочине 1945. године - наглашава портпарол истражне комисије Клаус Дитмар Хенке. - Помало сам шокиран тим потезом.

да је нацистичка обавештајна мрежа на истоку Европе и у арапским земљама, од неколико хиљада људи, остала практично недирнута после Другог светског рата.

Izbor

рат, каже историчар проф. др Милан Ристовић, с Филозофског факултета у Београду. - Американцима су били потребни везе и људи, а њих су имали функционери нацистичког система обавештајних служби. Бивши нацистички обавештајци користили су ситуацију и фабриковали лажне информације да би дали себи на значају: свесно су заоштравали односе

Истока и Запада представљајући да Руси само што нису напали, појачавајући тако хладноратовску параноју.

Уговор с новим послодавцима Вилијемом Донованом, шефом ОСС, и АлеУНИШТИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ ном Далесом, будућим директором ЦИА, направио је још 1945. нацистички Антон Духачек, некадашњи дугогоди- генерал Рајнхард Гелен, командант шњи шеф југословенске обавештајне обавештајног одељења генералштаба мреже у иностранству, поделио је Вермахта - сектор исток. активности БНД према СФРЈ на четири периода. По њему, немачка обавештајна служба је до 1962. само пратила политичка и привредна збивања, а до првог преокрета долази у мају исте године кад енглески амбассадор Робертс извештава Форин офис о раздору у партијском врху . БНД ставља под своје окриље једну усташку фракцију, а од 1966. повећава број агената у Југославији услед заоштравања националног конфликта.

Трећа фаза почиње 1971, кад се БНД активно ангажује у “Хрватском прољећу” Немачки аналитичари сматрају да за- на дестабилизацији Југославије. послене у БНД брине расветљавање мрачне прошлости, јер се највећи број Финална фаза наступа од 1980/1981, кад нових обавештајаца регрутује из по- на чело БНД долази Клаус Кинкел, који свим средствима подстиче разбијање родица старих агената. Југославије. Познаваоци света тајних служби истичу да је број Хитлерових агената у БНД Одлучујући фактор за ангажовање био много већи од 250, и да су аме- нацистичких шпијуна у западном беричке тајне службе дале уточиште збедносном систему био је Хладни

Он је реконструисао нацистичку агентуру која је до 1955. деловала под кодним именом ОГ (Организација Гелен), а онда је озваничена као БНД Савезна обавештајна служба Немачке.


Izbor

Недавно отворени амерички архиви откривају да су нацисти после Другог светског рата организовали и обучили и прве арапске тајне службе и терористе. Геленови агенти су тако за Рачун Запада обновили сарадњу и с великим муфтијом јерусалимским, Хаџ Амином алХусеинијем, који је од Трећег рајха добијао астрономску плату од 50.000 рајхсмарака да регрутује муслимане за јединице вафен СС.

S one strane zakona

53

будућим председником и саоснивачем емиграцију и национал-комунисте у Покрета несврстаних који је током рата Југославији. био - нацистички агент, откривају распе- Везе између хрватских сецесиониста и чаћене архиве ОСС и ЦИА! БНД постале су изузетно чврсте и од тог Историчари наглашавају да је после тренутка надаље све одлуке у Загребу, Другог светског рата у свим окупаци- на плану стратешких и персоналних оним зонама Немачке био усвојен исти питања, доношене су у договору Крајапринцип денацификације, али од њега чићевог круга и БНД инстанци усташких се убрзо одступило, јер окупациони си- емиграната - каже Ембаум. стем није имао довољно људи . Он наглашава да је Иван Крајачић Стево, најближи Титов сарадник, совјетски

Историчари истичу Хусеинијеве посете - Тако је дошло до компромиса с бившим Загребу и Сарајеву, ради формирања нацистима који су били неопходни за злогласне муслиманске СС “Ханџар” вођење администрације - каже проф. дивизије. Ристовић. агент и дугогодишњи шеф хрватске Удбе утемељио организацију којој су припадали Фрањо Туђман, Стјепан Месић, Јосип Бољковац, Јосип Манолић и фра Томислав Дука, а касније су се прикључили Мартин Шпегељ, Јанко Бобетко и Звонимир Червенко.

У документима ЦИА пише да је Муфтија Хусеини, стриц Садама Хусеина, због злочина ухапшен после Другог светског рата, али да су му нацисти у служби Америке омогућили бекство у Бејрут јер је “врло користан због огромног утицаја међу Арапима”.

- Немци су тада измислили ироничан термин “персил-потврде”, по чувеном детерџенту. Наиме, људима који је требало да се запосле у администрацији, била су потребна уверења да нису били у нацистичкој партији, да нису чинили злочине и слично, а “опране биографије” Истраживачи су у Националном архиву су им издавале углавном бивше колеге САД открили да је у Египат склоњен из националсоцијалистичке партије! Вилхелм Бајзнер, шеф немачке нацистиСВИ КРАЈАЧИЋЕВИ ЉУДИ чке политичке полиције у НДХ у време “када су хрватске усташе чиниле на- Немачки експерт за тајне службе Ерих јстрашније злочине над Србима и Шмит Ембаум каже да је судбина ЈуЈеврејима”. Он је у Каиру наставио са- гославије одлучена крајем осамдесерадњу с Гамалом Абделом Насером, тих година, кад је БНД помирио усташку

Извор: Вчерње новости: Београд; аутор: Б. Субашић


54

S one strane zakona

Свештеници СПЦ напуштају Црну Гору

Њихови захтеви су одбијени, јер смо поштовали закон, односно јер СПЦ није регистрована у евиденцији верских заједница коју води МУП Црне Горе, навео је Брајовић.

Захтеви свештеника и монаха СПЦ за привремени боравак у Црној Гори одбијени, јер нису имали потребну документацију, рекао министар унутрашњих послова Иван Брајовић.

Министар унутрашњих послова Црне Горе истакао је да је Српска православна црква регистрована у Србији, као и да је Католичка црква у Црној Гори, иако је  вековима присутна на њеној територији, извршила регистрацију у црногорском МУП-у.

“По логици министра, за све крив Свети Сава што 1219. није отишао у полицијску станицу да се региструје”, каже посланик Нове српске демократије Будимир Алексић.

Црногорско Министарство унутрашњих послова до сада је одбило 35 захтева свештеника и монаха Српске православне цркве (СПЦ) за одобравање привременог боравка у Црној Гори, због чега су они морали да напусте црногорску

Izbor

Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић рекао је да је не-

територију. Министар унутрашњих послова Иван Брајовић рекао у парламенту  да су захтеви свештеника и монаха СПЦ за привремени боравак одбијени, јер нису имали сву потребну документацију.

пристојно тражити да СПЦ доказује своје присуство у Црној Гори, односно да је образложење министра унутрашњих послова демагогија. “По логици министра, за све је крив


Izbor

Свети Сава што 1219. године, када је основао православну цркву у Црној Гори, није отишао у полицијску станицу да се пријави и региструје”, казао је Алексић. Он је истакао да се не може тражити да неко ко је на просторима Црне Горе присутан вековима данас доказује своје постојање.

S one strane zakona

“У питању је нешто друго, а то је да актуелни црногорски режим дискриминише СПЦ и прогања њене свештенике и монахе”, рекао је Алексић.

55


56

Biznis i ekonomija

Апоен од 2.000 РСД за Нову годину

Izbor

Новчаница од 2.000 динара на којој је лик научника Милутина Миланковића биће у оптицају од 30. децембра 2011, каже гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић.

На лицу нове новчанице је портрет Милутина Миланковића, прослављеног светког научника српског порекла.

Новчаница од 2.000 динара први је ”Новом новчаницом од 2.000 динара смањићемо укупну количину новчаница у оптицају за око 20 милиона комада, а тиме и трошкове израде за око 170 милиона динара, олакшаћемо пословање са новцем и употпунићемо постојећу серију новчаница издања НБС”, рекао је Шошкић. 

Израђена је по светским стандардима, потпуно нови аопен који се пушта у са најсавременијим елементима оптицај после више од седам година. На наличју новчанице је фигура Милутина заштите од фалсификовања. Миланковића са фрагментима Уводи се у оптицај, како је рекао гу-

Он је додао да се не повећава укупан износ новца у оптицају већ се само мења апоенска структура постојећег новца. “У тренутку када је читава евро зона у до сада незабележеној кризи важно је да чувамо наш динар”, рекао је Шошкић и подсетио да је динар ове године био вернер, из практичних разлога како би стилизованих приказа из његових најстабилнија валута у поређењу са васе додатно олакшао платни промет у научних дела лутама земаља у окружењу.  Србији.


Izbor

57

Biznis i ekonomija

Нова новчаница уводи се у оптицај у тренутку када су девизне ресерве НБС, према оцени Централне банке, на задовољавајућем нивоу и износе 11,4 милијарди евра а међугодишња инфлација наставља да пада.

Слободана Јовановића. У оптицају су сада и папирне новчанице од 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 на којима су потрети Вука Стефановића Караџића, Петра Другог Петровића Његоша, Стевана Стојановића Мокрањца, као и

Оцењено је да ће нова новчаница по- Николе Тесле, Надежде Петровић, Јопунити простор између апоена од 1.000 вана Цвијића и Ђорђа Вајферта. и 5.000 динара.

Нова новчаница је друга по вредности, иза оне од 5.000 динара која се користи од 2003. године и на којој је портрет

Извор: Бета, Београд


58

Iz dana u dan

Конузин: не знам какво то наслеђе имају косовски Албанци

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин је у Београду, по повратку са Косова, коментаришући споразум о заштити културне својине и наслеђа који су потписале америчка државна секретарка Хилари Клинтон и председница Косова Атифете Јахјага, рекао да не зна какво то наслеђе на Косову и Метохији имају косовски Албанци. „Нисам видео њихове споменике.

Туђе руше и онда желе да казу да је то њихово, при чему им неко помаже да отимају наслеђе од православаца. Ми покушавамо да то наслеђе обновимо”, рекао је амбасадор Конузин на конференцији за новинаре. Како је саопштио Стејт департмент, Клинтонова и Јахјага потписале су у Вашингтону споразум о заштити културне својине и наслеђа на Косову. Извор: Танјуг, Београд

Izbor


Izbor

Iz dana u dan

59


60

Iz dana u dan

Јовановић: Нико не сме да призна Косово

Од Газиместана, са којег смо наводно кренули да тражимо себе и Србију, до агоније на косовским барикадама, које Лидер ЛДП Чедомир Јовановић тражи данас деле оно што је од нас и Србије преостало после деценија глупости и хитну промену косовске политике и бескрупулозности. окретање Европи. Друштво се више не сме лагати. Немамо шта да тра- Овако Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, у интервјуу ”Новостима” одговара на жимо у 21. веку са Резолуцијом 1244 питање зашто захтева промену полити-

Izbor

чни изазов у овом тренутку, јер је очигледно да због ужасне конфузије коју својим фатализмом производи већина политичке, верске и културне елите земља нема снагу за преокрет који би јој омогућио да из нове позиције понуди визију која пролази тест реалности.

Хитно нам је потребна нова тачка осло- ке према Косову. Објашњавајући шта би Влада требало да уради у наредном * Како уопште успоставити нормалне нца у косовској политици. периоду, Јовановић каже: односе Београда и Приштине? У првом кораку као идеја, а затим као концепт, који би привукао људе, ме- - Косово није прво питање на које дањајући самим тим оријентацију земље. нас Србија треба да одговори. Оно је, Само се на тај начин може зауставити нажалост, само последња несрећа у слободни пад у којем се налазимо 22 непрекинутом низу пораза које нам фактурише национална политика. године. Пре косовског ребуса морамо да одговоримо на питање циља нашег друштва, начина и рокова у којима ћемо га остварити. Само модерна, политички, економски, културно, и у сваком другом смислу слободна земља, може имати снагу за другачији приступ и паметно решење за све оно лоше међу нама што се од барикада заправо и не види, а представља узрок те трагедије. * Затражили сте седницу Скупштине пре новогодишњих празника на којој би се дебатовало о даљем курсу државне политике... - Друштво се више не сме лагати. Данас се не брани Косово. Све што му се дешава сада, дешавало му се одувек, па, ипак, постоји. Са манастирима, Србима, Албанцима, једним или другим властима, царствима... Дефинисање карактера Србије је кљу-

- За нови однос нам је потребно време и широка еманципација у процесима који ће нас без сумње на крају довести до закључка да пресудно зависимо једни од других. Уместо приче о границама, ми желимо да утврдимо где почиње и престаје наша, односно одговорност


Izbor

Iz dana u dan

61

- Србија нема шта да тражи у 21. веку ако живот мисли да заснива на Резолуцији 1244, којом је Милошевић шминкао своју капитулацију. То што данас нико озбиљан од нас не тражи да је се одрекнемо док је ми по сваку цену као бранимо, само доказује да нам је глава још у 1999. Ми своју голотињу прикривамо фразама и наводном принципијелношћу  која произлази из међународног права за које нас је при том баш брига.

Приштине. Желимо да уведемо ред у мирала ”косовску маглу”. међусобне односе. Та власт није у владајућој коалицији, * Да ли треба признати независно Ко- влади или парламенту, већ у рукама сово, успоставити границе, па тек онда Бориса Тадића, који је подељена лиразговарати о осталим отвореним чност. питањима, положају Срба и наше имовине и манастира на Косову, или Поред председника земље, он је и њен премијер, помало министар сваког је решење нешто друго? министарства, судија, тужилац, стра- Нико ко мисли на нормалну будућност начки лидер. Више није важно да ли не може признати независност Косова. тако мора или је морало да буде.

Разговор са Тачијем је важнији од титуле на његовој визит карти. С обзиром на то да упркос свој симболици, међународно право не дефинише контакте или уговор две стране као међусобно признавање, ми без сумње морамо моментално напустити ту политику јефтине театралности. * Очекујете ли да добијемо кандидатуру у марту?

- Ми смо друштво које је светлосну годину далеко од начина на који се у Европи размишља и ради. У међувремену су наши лидери, прикривајући сопствену одговорност за неуспех у евроинтеграцијама, уместо Зато је логично што данас не можемо да европског оријентира себе претворили Срби и Албанци су упућени једни на разумемо Европу, јер то нисмо умели у антиевропски фронт. друге. До сада смо се убијали. ни у прошлости око које се вртимо. Пошто претходно рашчистимо да ли ту То би био злочин према нашој деци којој бисмо оставили да живе на темпираној бомби националних фрустрација, понижења и пораза који ће сутра тражити реванш и освету у неком новом светом рату за Косово.

Ми немамо проблем са председником због тога што га прошлост према којој гаји тако пуно разумевања обавезује, већ због тога што та прошлост одређује његову политику.

* Може ли се само српска власт сматрати одговорном за застој у европским интеграцијама и решавању косовског питања, кад Европа пред нас стално поставља немогуће захтеве?

* Власт тврди да се иза инсистирања да се одустане од Резолуције 1244 СБ УН у проналажењу решења за учешће Приштине у регионалним форумима крио захтев за признавање независности Косова...

- Најодговорнија је власт која је реани-

Европу желимо или не, мораћемо да је коначно створимо или уништимо као опцију за Србију. У међувремену смо изгубили право да било шта од те Европе очекујемо.


62

Biznis i ekonomija

Izbor

* Председник Тадић одбија вашу идеју Наставићемо посао започет ”Преокре”Преокрета”. том”. је извор популистичких фраза којима се Да ли је тиме искључена могућност и Радимо на програмима који би следећој данас анестезира Србија да би се сутра предизборне и постизборне коалиције влади омогућили реализацију идеје делила између Тадића и Николића. ДС и ЛДП? преокрета кроз афирмисање правне државе јаких институција, тржишне - То није питање нашег политичког економије засноване на приватној, а не НЕ ДАМО ДА УНИШТЕ МЕДИЈЕ комфора, него потреба земље. Управо државној иницијативи, нову социјалну * После дебате коју сте покренули због тога не можемо модерну Србију политику, реформу здравственог, обра- у парламенту око продаје акција градити на трулој дасци, што је једини зовног, пензионог система... Они нас „Ваца“ у „Политици“, „Дневнику“ и исправан опис тренутне ДС политике. конфронтирају са политиком ДС, која „Новостима“, као и захтева који сте


Izbor

63

Iz dana u dan СА ВУКОМ И КОРАЋЕМ НА ИЗБОРЕ

* Хоће ли ЛДП ићи наизборе у коалицији са СПО, и са још којим странкама преговарате да се прикључе том савезу -Обавеза ЛДП је да окупи не само странке, попут СПО или СДУ, него и много шири круг регионалних и мањинских парија, цивилни сектор и истакнуте појединце, који су кроз „Преокрет“ показали да је упркос свим опструкцијама могуће вратити људе у политику.

Извор: Вечерње новости, Београд: аутор: Д.Милинковић

упутили надлежнима још није стигао одговор ниједне званичне институције. Како то тумачите? Хоћете ли наставити да поставлјате питанја и истражујете? - Преживеће и „Политика“ и“Новости“ и „Дневник“, али то говори о карактеру ове власти која је и сама свесна да је створила Франкенштајна од Сбије, па нам нуди модел живота затворених очију. Врло је опасна њихова потреба апсолутне контроле јавности, кроз дириговану слику стварности коју ће створити утицајни штампани медији, пошто се над нјима успостави власничка и уређивачка контрола. ЛДП то жели да спречи.


64

Izbor

Automobili

Волво С60 Д5 Summum

Дизајн је препознатљив, клинасти, доста идеја преузето је са претходника, а Нови Волво С60 је, захваљујући мо- додато је много тога новога. дерним системима, један од најбеСа ниским кровом, малим прозорима и збеднијих аутомобила на свету. закошеним задњим стаклом, нови С60 Међутим, управо захваљујући тим урађен је у купе-лимузина стилу. уређајима он је и један од најлакших и најзабавнијих за вожњу.

Волво никада није пратио шта ради ко- Већина се слаже да је ауто елегантан, нкуренција, никада није повлађивао атрактиван и агресиван, а да је при томе тренутној моди. задржао онај примарни “мачо” утисак, да може да прође кроз бетонски зид и Резултат су аутомобили који нуде неда му ништа не буде. што ново, другачије, аутомобили који готово никада не постају демоде, или Аутомобил на тесту има атрактивне напревазиђени. платке Слеипнер пречника 18 инча, који се добијају уз доплату. То важи и за дизајн и за технику. Са дужином од 4,63 метара, С60 спада Пред нама је нова генерација лимузине међу мање у класи, што је само наставак Д сегмента, С60.  филозофије коју

Волво одржава деценијама. Нови модел тек је неколико центиметара дужи од претходног. Ипак, кабина нуди доста простора, много више него што је имао стари С60. Чак и натпросечно високи путници моћи ће да се сместе позади. Кад већ причамо о простору, поменућемо и пртљажник.  


Izbor

Automobili

65

Са својих 390 литара, он спада у просек поглед, али се итекако доживе када класе, а употребљивост му олакшава седнете на седиште и затворите врата чињеница да је под раван и има велику за собом. површину. А, то је управо оно што треба тражити Ту је и практична преграда којом мо- од квалитетног аутомобила, зар не? У жете да оградите ситнији пртљаг, којег стилу најбоље ергономске традиције, бисте иначе морали да “јурите” по врло централна конзола је закривљена ка дубоком простору. возачу како би могао да дохвати све

Велики тастер смештене је на доњи део командне табле, са леве стране стуба управљача, у висини левог колена и да бисте га активирали, потребно је да се нагнете ка управљачу.

Дизајн унутрашњости је свет за себе, команде без померања са седишта. што се и очекује од Волвоа. Команде и прекидачи су на дохват руке, За разлику од већине модела у премијум прегледни и лаки за коришћење. Ипак, сегменту, због одсуства бројних детаља није нам се допао положај прекидача и хладног, типично сведског дизајна, електричне паркирне кочнице. луксуз и квалитет се не намећу на први

То значи да се седи ниско у седиштима која одлично придржавају тело, а при томе нису превише тврда.

Волво С60 нуди путницима врло ушушкану атмосферу у стилу најбољих лимузина.

Прозори су мали, а линија бока је високо, тако да саобраћај око себе гледате готово као из каде. Утиску


66

Automobili

Izbor

недодирљивости помаже и одлична Огибљење је релативно мекано. Чак и ништа не може избацити са пута. звучна изолација. ударне рупе, које умеју да изненаде и најсавременије системе ослањања, код Током вожње до путника допире само Волвоа пролазе као да нису ту. пријатно “режање” петоцилиндричног мотора. Мир једино понекад нарушавају опциони пнеуматици од 18 инча са врло ниским профилом, због којих ауто мало подрхтава када наиђе на кратке попречне неравнине.  Фабрика је подесила огибљење приметно боље него код претходне генерације лимузине. Управљање је приметно оштрије и више спортско, а ауто делује као да га


Izbor

67

Automobili

Велике “осамнаестице” тако добро држе друм да ће пре попустити возач него аутомобил. Управо оволико велика резерва и снаге и пријањања чини вожњу опуштеном и лаком. Чим седнете у овај ауто, схватите како бисте у њему лако могли да проведете читав дан у вожњи и да се без проблема довезете до Париза, или Хамбурга. За то је уосталом и намењен. Више пута смо поновили да би лимузине Д сегмента требало куповати са што богатијим пакетом опреме, пошто тек тада заблистају у пуном сјају и путницима приређују максимално задовољство. 

у кабини.

Због тога смо са уживањем возили С60 Пакет Суммум има ксенонске фарове, који је био заиста крцат. кожне пресвлаке и електрично помеПоред стандардног пакета опреме, који рање возачевог седишта.  већ садржи луксузне ставке и комплетну безбедносну опрему, ту су још и два На све то, на списку опција се налазе доплаћена пакета опреме.Тако пакет и аларм, кровни отвор, као и пакет за Моментум доносу квалитетни аудио помоћ возачу који садржи систем за уређај са осам звучника, систем за информацију о мртвом углу, систем за квалитет ваздуха, паркинг сензоре, хро- будност возача, систем за детекцију миране лајсне на каросерији и украсе напуштања возне траке, систем за детекцију и спречавање судара, систем за праћење и детекцију пешака са спречавањем судара и аутоматским кочењем. 

Ту је и адаптивни темпомат. Тестирани аутомобил опремљен је најјачим турбо дизел мотором у понуди. Петоцилиндрични турбо дизел запремине 2,4 литра нуди вам 205 коњских снага и чак 420 Нм обртног момента при само 1500 о/мин. Фабрика наводи да С60 са ознаком Д5 из мировања до 100 км/х убрзава за 7,8 секунди и да му је максимум 230 км/х.  Међутим, ове бројке не могу да вас спреме на оно што велики дизелаш може да понуди.  У вожњи, без обзира на степен преноса, увек има снажан одговор на померање педале гаса. Ауто ће вас често ухватити неспремне. Превише је добро утишан тако да често нисте ни свесни колико брзо возите након само мало јачег притиска на папучицу акцелератора. 


68

Ако добро владате аутом, вожња постаје врло лака и релаксирана, зато што се у свакој ситуацији можете поуздати у мотор, али и одлично ослањање, које је у стању да пренесе сву снагу на подлогу без превеликог проклизавања.

Automobili

Izbor

и зауставља ауто.

Препоручујемо вам да ни у ком случају овај систем не злоупотребљавате и Током теста уверили смо се да систем правите “неслане” шале са пешацима, ради савршено. Ни једном нисмо има- пошто је систем тако пројектован да ли лажне узбуне и неочекивана нагла ауто заустави на свега неколико центикочења. метара од препреке.

Од овако великог и снажног аута очекивали смо повећану потрошњу, међутим, ништа од тога. Тест смо завршили са просеком од само 7,8 литара дизела на 100 километара, док је потрошња на отвореном много мања. При константних 80 км/х велики Волво троши само три и по литра, а при 130 км/х само шест литара дизел на 100 км пута. То је чак мања потрошња него код већине конкурената из класе који су опремљени четвороцилиндричним турбо дизелом запремине два литра. Безбедност: кочи уместо вас! Тестирани аутомобил опремљен је са толико камера да би сте могли да отворите омању продукцијску кућу. Шалу на страну, Волво је у свом маниру употребио најмодернију и најсавременију технику и направио један од најбезбеднијих аутомобила на свету.  Радар у маски хладњака непрекидно мери раздаљину од других учесника у саобраћају и упозорава возача звучним сигналом и разнобојним сијалицама када се превише приближите. Такође, систем има и видео камеру која препознаје контуре пешака и у случају да је ударац неминован активира кочнице

Пешак можда не би страдао од ударца, Такође, у рад система смо се уверили али би претрпео велики шок! помоћу надиване лутке. Буђење! Залетели би се у њу и ауто би, увек у тренутку активирао кочнице и зауста- Волво има систем који по променама вљао се пред “пешаком”. у стилу вожње препознаје да је возач


Izbor

69

Automobili

уморан и да ли ће на путу да задрема и ала- шофера и никада вас, ни у једном рмом га упозорава да је време за паузу. тренутку неће довести у опасност, или вам чак изазвати нелагоду својом реЗа време теста смо покушавали да акцијом. испровоцирамо систем, међутим, нисмо успели да добијемо лажну узбуну. Очи на леђима

Систем за детекцију напуштања возне Сензори на доњем делу кућишта ретротраке је потребнији него што се можда визора непрестано мотре на друге учеснике у саобраћају и помоћу светла чини. на стубу обавештавају вас да поведете Довољан је тренутак непажње, поглед рачуна ако желите да се престројите. На ка навигацији, сапутнику, или ЦД-у са тај начин нико и никада неће вас музиком, да ауто скрене са пута. изненадити, а могућност од судара је битно смањена. У том случају, аларм ће се огласити и упозорити вас на проблем. Систем одлично ради и на српским путевима са лошом сигнализацијом, па чак и за време кише.

Оцена: Волво је направио још једну лимузину у свом маниру, богату каратером, квалитетну, удобну у изузетно безбедну. Када се све узме у обзир, цене су врло умерене.

До сада сте вероватно помислили да овакав ауто, са најјачим дизел мотором и најбогатијим пакетом опреме кошта право богатство, међутим ту вас чека највеће изненађење.

Без ногу! Адаптивни темпомат користи радар, тако да одржава задату дистанцу од аутомобила испред вас, све док не дође до брзине коју сте му задали. Волвоов уређај ради савршено. Успели смо да прођемо центром Београда у току највећег шпица а да ни једном нисмо притисли педалу гаса, или коЗа: чнице! 

Аутомобил који смо вам приказали кошта 44.300 евра, а напомињемо да Једноставно, “прикачили” би смо се Комфорно ослањање, имиџ, умерена Волво С60 може да се набави већ од за аутомобил испред. Када он убрза, потрошња, богата опрема,повољна 26.580 евра. убрза и Волво, када стане, стаће и ваш цена. аутомобил.  Против:  Чак и семафори не могу да збуне систем. Мали пртљажник , положај тастера паНајбољи део је што аутоматски возач ркирне кочнице . ради врло углађено, у маниру најбољих

Извор: Ауто Магазин, Београд; аутор: Иван Катунац


70

Sport

„Ел класико“ ПЕПфектан тим 

нска.

За Каталонце је, пак, победа над Реал Мадридом „национално питање“ и нека врста слатке спортске освете за Тим младог тренера Пепа Гвардиоле обесправљеност у доба франкизма. отворио је озбиљну дилему: Да ли фуИако генералисимус Франсиско Франко дбал уопште може да се игра боље никада званично није рекао да је навијач тима из Мадрида, у Каталонији се моћ Реала у 60-тим годинама прошлог века, када је пет пута узастопно био првак Европе, увек везивала за блискост Франковом режиму. Разлике произлазе и из уверења, углавном оправданог, да је Реал у прошлости више био клуб шпанске деснице док је Барселона била „републиканска“, као и цела Каталонија у време грађанског рата.

Захваљујући „минулом раду“, односно дугогодишњем дописничком стажу у Шпанији, био сам међу оних 757 новинарских сретника којима је одобрена акредитација за 163. издање „ел класика“ како шпанска штампа назива дуеле Реал Мадрида и Барселоне.

НЕТРПЕЉИВОСТ Када се на те историјске околности и нетрпељивости дода чисто спортско ривалство два велика клуб, ето довољно разлога да цео фудбалски свет упре очи у стадион „Сантјаго Бернабеу“ који носи

Izbor

Метро-станица испред стадиона такође носи име Сантјаго Бернабеу, личности која, благо речено, никада у Каталонији није изазивала ни најмању симпатију. Бернабеу је био десничар, шпански националиста, познат по изјави „да воли Каталонију упркос Каталонцима“, али ако говоримо о спорту, нема сумње да је баш он највише допринео дизању Реал Мадрида. Овај тим је до њиховог прошлог међусобног сусрета, имао низ од 15 узастопних победа што је представљало изједначење серије из 1960/61, али Барселона је последњих година, једноставно, боља. Како и зашто, предмет је стотина и хиљада стручних, мање стручних, новинарских или аматерских анализа, али истина је у суштини једна:

„Барса“ игра боље јер има боље играче и бољи концепт. Нећу рећи да је Ђозеп-Пеп Гвардиола бољи тренер од Жозеа Моуриња, кога наша штампа упорно прекрштава у Мурињо, као да је Француз а не Португалац, јер је још увек почетник у односу на много искуснијег колегу, али да је много успешнији у директним дуелима - нема никакве сумње. Пре само три године однос победа био је 85-77 за Реал, од прексиноћ је 86-85! Гвардиола је наследио тим од Франка Рајкарда и промене које је правио ни

име по човеку који је био фудбалер, тренер и најдуже на челу Реал Мадрида (35 година) као председник и који је довођењем највећих асова попут Ди Стефана, Пушкаша, Дидија, Копе и У конкретном случају то значи међу- осталих ударио темеље великом Реалу национално ривалство иако је Шпанија, који ће 2000. бити проглашен најбољим бар по Уставу, једнонационална земља клубом 20. века. у којој постоји само једна нација - шпаКао и увек када су у питању ови ривали, иза бодова, пласмана и тренутног престижа било је и онога што се обично назива „више од фудбала“.


Izbor

једног часа нису биле радикалне.

Sport

У Барселони сви играју и сви дају голове и већ је тешко ухватити да ли се игра Био је у стању да се одрекне играча ка- систем 4-3-3 или 3-5-3 или 3-6-1. кви су Ето, Анри или Ибрахимовић јер је игру тима градио на фантастичном Поставља се озбиљно питање да ли је везном реду у коме су Иниеста, Ћави, достигнуто савршенство, да ли фудбал Бускетс и Меси а од летос и Сеск Фабре- уопште може да се игра боље од нагас, дете Барселоне кога је са 16 година чина на који га данас интерпретира „отео“ Арсенал, али се момак летос Барселона. вратио кући и у суботу трећим голом Не памти се када је неки тим против ставио тачку на победу. Барселоне имао више од ње лопту у

71

Два стила игре Барселоне и Реала одраз су и различитих стилова понашања њихових тренера. Док Пеп Гвардиола бежи од јавности и говори само на званичним конференцијама за штампу (није дао ни један једини појединачни интервју), Моурињо је егоцентрик који воли да је у центру пажње, макар и у негативном контексту.

Каталонска штампа иронично и помало злобно пише да Реал има „хронични барселонитис“, али ово је било тек прво полувреме. У априлу идуће године очи фудбалског света упериће се ка „Ноу Кампу“ у Барселони где ће, вероватно, пасти одлука о прваку.

Тај гол му је, иначе, био осми у сезони, ногама. Ћави -стрелац другог гола - дао је свој У седам овогодишњих дуела Реал није пети, док Меси на конту има 17. дошао ни до 40 одсто а било је мечева у којима је остајао на мизерних 26,1 и Оснивач Реала - Каталонац САВРШЕНСТВО 27,8 процената. Окорелим навијачима Реал Мадрида Бускетс и Иниеста, остали чланови „ма- Реал Мадрид је последњих година не прија много чињеница да је један гичног квинтета“ на средини нису се потрошио 400 милиона евра на купо- од оснивача и први председник клуба уписали ове сезоне, али њихов учинак вину играча, али титуле се не купују, био Ђоан (Хуан) Падрос, пореклом Кауграђен је у већину голова које дају бар не у Шпанији. талонац из Барселоне. други. Купио је и престижног тренера који Клуб је основан 6. марта 1902. а Хуан „Барса“ је готово довела до савршенства је баш на „Бернабеу“ пре годину и по Падрос се убрзо повукао и место преизреку коју је пре више од једног века дана доживео звездане тренутке када дседника препустио брату Карлосу који лансирао барба Лука Калитерна, први је са Интером постао првак Европе, али у Матароу, месташцу поред Барселоне, тренер Хајдука: у Шпанији не успева да изађе из сенке има улицу са својим именом. Гвардиоле и Барселоне, осим када због „Гол даје игра а не играч“. Аутор: Владимир Станковић ароганције и препотенције направи неки „гаф“.


72

Sport

Стварно најбољи

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић добио је ново признање, пошто је Удружење тениских професионалаца објавило да је власник три највећа достигнућа у 2011. години. Осим тог признања, Ђоковић је, у избору Америчке спортске академије, проглашен за спортску личност године.

Izbor

Новак Ђоковић и даље убира плодове Истовремено, Америчка спортска сјајних резултата које је остварио у академија прогласила Нолета за спо2011. години. ртску личност године, заједно са тајванском голф играчицом Јани Ченг. Удружење тениских професионалаца објавило да је српски тенисер носилац Прво је Удружење тениских професитри највећа достигнућа у овој години. оналаца (АТП) објавило да су три највећа достигнућа српског тенисера Ђоковићев старт сезоне са 41 узастопном победом,

три освојене гренд слем титуле и рекордних пет мастерс титула у једној сезони. Најбољег тенисера света нико није успео да заустави у првих пет месеци, током којих је освојио седам АТП титула. Низ од 41 победе прекинуо је Швајцарац Роџер Федерер у полуфиналу Ролан Гароса. Ђоковић је у 2011. години освојио Аустралијан Опен, Вимблдон и Ју-Ес Опен и тако прекинуо доминацију Рафаела Надала и Роџера Федерера на гренд слем турнирима. Претходно је од 23 гренд слем финала


Izbor

21 припало Шпанцу и Швајцарцу.

Sport

73

Србин је први играч у историји тениса који је у једној календарској години освојио чак пет мастерс титула (Индијан Велс, Мајами, Мадрид, Рим, Монтреал).

чињеница да се награда за најбољег спортисту планете организује у сараОвим признањима придружила се дњи са престижним америчким медиАмеричка спортска академија која јима USA Today  и  NBC Sports, а право је српског тенисера прогласила за гласа имали су навијачи широм планете. спортску личност планете за 2011. годину.

АТП је претходно Ђоковића прогласио за играча године, учесника најбољег меча у 2011, добио је награду за највећи преокрет, а његови дуели са Надалом проглашени су за највећи ривалитет у

Та престижна награда која је припала У женској конкуренцији најбоља је Ђоковићу 27. је по реду коју додељује 22-годишња тајванска голферка Јани Ченг. Ђоковић је имао једну од најбољих ова институција. сезона у историји тог спорта. Посебну важност том признању даје

години на измаку.


74

Sport

Електронски недељник “ИЗБОР”

Оснивач и издавач: Зодијак - електронско издаваштво, Скопље Web: http://www.zodijak.info Контакт и претплата: kontakt@zodijak.info Први број недељника “Избор” изашао је 31 августа 2009 г. Недељник “Избор” излази понедељком.

Izbor

ИЗБОР#70  

Електронски недељник “Избор“ Електронски неделник “Избор

ИЗБОР#70  

Електронски недељник “Избор“ Електронски неделник “Избор