Page 1

Zobe ščetkajte dvakrat na dan, zjutraj in zvečer pred spanjem. Izberite zobno ščetko z majhno glavo ščetke in mehkimi vlakni. Držalo se mora prilegati majhni otroški roki in hkrati ustrezati tudi odraslim, ki otrokom pomagajo ščetkati. Na zobno ščetko nanesite majhno količino zobne paste, približno v velikosti zrna graha. Ščetkajte notranje, zunanje in grizne ploskve zob. Vedno ščetkajte zobe v istem zaporedju, saj tako preprečite, da bi katero izmed površin izpustili. Vlakna zobne ščetke na zobe prislanjajte pod kotom 45°. Ščetkajte z rahlim pritiskom in uporabljajte krožne gibe. Pomembno je, da očistite tudi območje vzdolž linije dlesni, kjer se zobne obloge pogosto nalagajo.

TePe − skrbimo za zdrave nasmehe

© TePe Munhygienprodukter AB. 2010 / 178ES.

Kako ščetkati?

TePe spodbuja skrb za oralno zdravje že od leta 1965. Na sedežu podjetja, proizvodnje in razvojnih oddelkov v mestu Malmö na Švedskem razvijamo in izpopolnjujemo zobne ščetke, interdentalne ščetke in ostale izdelke za vzdrževanje oralnega zdravja, ki so trenutno na voljo v 50 državah po vsem svetu. Vsi TePe izdelki so razviti v sodelovanju s strokovnjaki s področja zobozdravstva.

Več informacij je na voljo na: www.tepe-slovenija.com • info@tepe-slovenija.com

Za Slovenijo uvaža in trži: Vestal d.o.o., Kotnikova ulica 20, 1000 Ljubljana Tel.: +386 (0) 59 059 450 • Fax: +386 (0) 1 430 72 24 www.vestal.si • info@vestal.si www.tepe-slovenija.com • info@tepe-slovenija.com

Zobozdravstvena oskrba pri otrocih – navodila in nasveti


Dober začetek

Ščetkanje naj bo zabavno

Pravilne tehnike in veščine čiščenja zob se je dobro naučiti že v mladosti, saj boste zdrave zobe lahko ohranili celo življenje.

Med TePe izdelki za vzdrževanje ustne higiene boste našli ščetke za vse starostne skupine in individualne potrebe.

Prvi zobje Mlečni zobje običajno izrastejo pri 8 mesecih, vendar je to odvisno od posameznika. Ponavadi se najprej pojavijo sprednji zobje v spodnji čeljusti. Ko je otrok star približno 18 mesecev, začnejo izraščati prvi kočniki. Vsega skupaj otroku izraste 20 mlečnih zob, 10 v vsaki čeljusti.

Razvoj zob 6 – 8 mesecev 8 – 12 mesecev 14 – 16 mesecev

Ščetkajte od prvega izraslega zobka Čas, da začnete s ščetkanjem, je že takrat, ko se v ustih pojavi prvi zob. Pravilna tehnika čiščenja zob že od začetka je pomemben korak do ohranjanja zdravih zob tudi v prihodnosti. Zobe ščetkajte dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Otroci potrebujejo pri ščetkanju pomoč približno do 10 leta starosti. Dokler je otrok majhen, še nima razvitih ustreznih ročnih spretnosti, da bi lahko ščetkal učinkovito in ne zaveda se posledic nedoslednega ščetkanja.

TePe zobne ščetke za otroke imajo posebej mehka (x-soft) ali mehka (soft) nežna vlakna in majhno koničasto glavo zobne ščetke prilagojeno majhnim otroškim ustom. Držalo se prilega otroški roki, vendar je priročno tudi za odrasle, ki otrokom pomagajo ščetkati. Svetle barve in prijazni grafični natisi na ščetkah naredijo ščetkanje zabavnejše.

TePe Mini™ ščetka omogoča enostavno ščetkanje že od prvega izraslega zobka. Uporaba je priporočljiva v starosti od 0 do 3 – 4 let.

Ko je ščetkanje težko

17 – 19 mesecev 23  –  30 mesecev

Med približno 6 in 13 letom mlečne zobe uspešno nadomesti naslednja skupina zob – 32 stalnih zob. Prvi stalni kočnik izraste za zadnjim mlečnim zobom v zadnjem delu čeljusti, zato ga je težje odkriti in čistiti. Njegova grizna površina je neenakomerna, ima fisure (grabenčke) in je posebej občutljiva za nastanek kariesa, zato je zelo pomembno ustrezno ščetkanje.

Vsi otroci občasno zavračajo ščetkanje zob, zato skušajte narediti ščetkanje zabavno in ustvarite pozitivno vzdušje s tem, da jim morda zapojete pesmico ali pripovedujete zgodbe. Ni nujno, da ščetkanje poteka v kopalnici, saj lahko ščetkate tudi v postelji ali na previjalni mizi – otrok naj leži na hrbtu obrnjen z glavo proti vam. Malo starejši otrok vam lahko sedi v naročju in glavo nasloni na vašo roko.

TePe Zoo™ je nekoliko večja ščetka od TePe Mini in je primerna za otroke starosti od 3 let.

Pojdimo v posteljo s čistimi zobmi

TePe Graphic™ ima večjo glavo zobne ščetke in je primerna za starejše otroke in odrasle.

Dobro pravilo je, da gremo v posteljo zmeraj s čistimi zobmi. Ponoči je v ustih manj sline, zaradi česar so zobje bolj dovzetni za nastanek kariesa.

Naj zobje počivajo Izogibajte se prehranjevanju med obroki in pustite, naj zobje počivajo. Če je otrok med obroki ali ponoči žejen, mu postrezite vodo.

V primeru nesreče Če otroka boli zob in se pojavlja krvavitev ali če je zob okrušen, majav oziroma potisnjen v čeljust, se oglasite po nasvet k zobozdravniku. Če je mlečni zob premaknjen iz dlesni, ga nikoli ne potiskajte nazaj.

TePe Compact Tuft™ odlikujeta poseben kot vratu zobne ščetke in zaokrožen snop vlaken, ki omogočata učinkovito čiščenje griznih površin kočnikov.

Vsi TePe izdelki so narejeni na Švedskem in jih dnevno uporabljajo ljudje po vsem svetu.

Zobozdravstvena oskrba pri otrocih  

Zobozdravstvena oskrba pri otrocih. Kako pravilno ščetkati zobe.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you