Page 1

verpleegafdeling E2 - Gastrokliniek

informatie voor patiĂŤnten


Geachte mevrouw, meneer, Wij heten je van harte welkom en wensen je een aangenaam verblijf op onze afdeling. Op onze verpleegeenheid worden patiĂŤnten hoofdzakelijk opgenomen voor twee disciplines: inwendige geneeskunde en abdominale heelkunde, met specialisatie van bariatrische chirurgie. Dit betekent dat er verschillende geneesheer-specialisten zijn, die ook onderling samenwerken om je een optimale behandeling te kunnen aanbieden. Daarnaast staat er ook een heel team van verpleegkundigen, paramedici en logistieke diensten klaar, om je verblijf aangenaam en vlot te doen verlopen.


Opname op de afdeling Wanneer je op onze dienst wordt opgenomen, trachten we je al de nodige informatie te geven rond je verblijf (onderzoeken, verloop van de ingreep, verloop van de revalidatie‌). Als je nog met vragen zit, aarzel dan niet om deze aan de verpleegkundigen te stellen. Wij doen al het nodige om je specifieke vragen te beantwoorden. Bij opname overlopen we een vragenlijst aangaande je gezondheidstoestand en de huidige medicatie die je neemt op dit moment. Daarnaast zullen we je nog enkele bijkomende vragen stellen zoals een telefoonnummer van familie/kennis‌ Al deze vragen hebben tot doel je zo goed mogelijk te kunnen helpen gedurende je verblijf op onze afdeling.

Op de kamer Eens op de kamer, wordt er je een kast toegewezen waarin je je persoonlijke spullen kan onderbrengen. Elke kast is voorzien van een kluis met sleutel waarin je waardevolle zaken kan opbergen. De sleutel van de kluis kan je altijd bij ons in bewaring geven (bijvoorbeeld als je naar de operatiezaal gebracht wordt). Toch adviseren we je om waardevolle spullen, die je niet echt nodig hebt gedurende je verblijf op onze dienst, mee te geven met familie: het ziekenhuis is een openbare plaats en dus voor iedereen toegankelijk. Het is niet mogelijk het doen en laten van iedere bezoeker te controleren.


Zelf mee te brengen naar het ziekenhuis Elke zorg heeft een prijskaartje. Zo worden bijvoorbeeld was- en toiletgerief in rekening van de patiënt gebracht. Bij een langdurig verblijf kunnen deze kosten al snel oplopen. Daarom vragen wij je om voldoende gerief mee te (laten) brengen. De antitrombose kousen die je worden aangemeten, kan je nadien bewaren en bij een eventuele nieuwe opname terug gebruiken.

Thuismedicatie Thuismedicatie kan je best meebrengen. Bestellen van medicatie vraagt tijd. Het onderbreken van een medicatietherapie wordt hierdoor vermeden.

Bezoekuren: 14.00 u. tot 19.30 u. We begrijpen dat je bij opname graag iemand in de buurt hebt zoals familie of vrienden, om je te steunen. Mogen we echter vragen om de bezoekuren zoveel mogelijk te respecteren: tijdens de ochtend worden patiënten verzorgd; moeten ze onderzoeken ondergaan; komt de dokter langs; gaan en komen patiënten naar en van de operatiekamer… Om tijdens die drukke ochtenden de rust en privacy van de patiënten zoveel mogelijk te verzekeren, is het belangrijk dat het bezoek zich aan de bezoekuren houdt. Tijdens de bezoekuren kan het gebeuren dat er bepaalde zorgen aan een patiënt dienen verstrekt te worden: een wonde die meermaals per dag verzorgd moet worden, een patiënt die naar het toilet moet… Het kan gebeuren dat we aan het bezoek vragen om gedurende die zorg even buiten op de gang te wachten.


Telefoon- en gsm-gebruik Het is mogelijk om een telefoontoestel aan te vragen. Hiervoor is het noodzakelijk dat jij of iemand van je familie of kennissen een voorschot gaat betalen aan de receptie in de inkomhal. Daar krijg je dan een bewijs van betaling waarop ook een code en een telefoonnummer terug te vinden is dat je nodig hebt om de telefoon te activeren. In tegenstelling tot de dienst intensieve zorg, waar het gebruik van een mobiele telefoon ten strengste verboden is, mag je hier ook gewoon je gsm gebruiken. Toch willen we nog eens extra benadrukken dat je deze best niet onbewaakt achterlaat, maar deze veilig in de kluis opbergt.

Internet Indien je een gratis internetverbinding wenst, kan je dit aanvragen via de verpleging die dan contact opneemt met de informaticadienst. Het neemt een tot twee werkdagen in beslag om een internetverbinding tot stand te brengen. Ze wordt enkel aangeboden aan patiĂŤnten die nog minstens drie dagen, volgend op de aanvraag, in het ziekenhuis zullen verblijven. Het spreekt vanzelf dat je voor een eigen laptop moet zorgen.


Ontslag Eens je voldoende hersteld bent van de ingreep of het onderzoek, kan uw ontslag gepland worden. We trachten ervoor te zorgen dat je tijdig op de hoogte wordt gebracht van een eventueel ontslag op onze afdeling, zodat je zelf ook de nodige maatregelen kan treffen (bijvoorbeeld een familielid contacteren om je te komen ophalen). Voor sommige zaken kan je beroep doen op onze sociale dienst: via de sociale dienst kan er voor thuishulp gezorgd worden, kan een speciaal bed geregeld worden… Om dit vlot en tijdig geregeld te krijgen, vragen we je om zo snel mogelijk te laten weten indien je van deze dienst gebruik wenst te maken. Voor het regelen van huisverpleging, of vervoer naar huis, kan je bij ons op de afdeling terecht. Wanneer je van de arts bericht krijgt dat je naar huis mag, is het belangrijk dat je hem of haar op dat moment laat weten welke papieren je nodig hebt voor ›› het werk ›› de school ›› huisverpleging ›› de verzekering ›› apotheker ›› een nieuwe afspraak bij de dokter Deze documenten en andere ontslagpapieren, zullen dan in de loop van de dag voor je klaar liggen.


Aandachtspunten bij het verlaten van de kamer Bij het definitief verlaten van de kamer, vragen we je om de sleutel van de kluis en de afstandsbediening van de televisie vooraan aan de verpleegdesk af te geven. Hierdoor wordt vermeden dat we deze in rekening moeten brengen. Controleer voor het verlaten van de kamer of er zeker niets meer in de kluis of in je nachtkastje achter gebleven is. Vergeet ook de lader van je gsm niet: vaak steekt die nog in het stopcontact in de lichtblak boven je bed.

Heb je na het lezen van deze ontvangstbrochure nog vragen, aarzel dan niet om ze te stellen. Wij helpen je met heel veel plezier verder. Mogen we je bij deze nogmaals een aangenaam verblijf op onze dienst en een spoedig herstel toewensen. Het ganse team van E2.


ZNA Stuivenberg

03 03 03 03

217 217 217 217

72 70 70 75

02 30 10 11

Verpleegafdeling E2 ‘een afspraak maken’ (Heelkunde) ‘een afspraak maken’ (Inwendige ziekten) ‘kamer reserveren’

Kan je een afspraak niet nakomen? Verwittig dan a.u.b. tijdig het ziekenhuis.

www.zna.be

881 - ZNA438 - versie 1011 - 07-2092

Lange Beeldekensstraat 267 2060 Antwerpen 03 217 71 11

Gastrokliniek  

Informatie voor patiënten i.v.m. je verblijf op de gastrokliniek in ZNA Stuivenberg

Gastrokliniek  

Informatie voor patiënten i.v.m. je verblijf op de gastrokliniek in ZNA Stuivenberg

Advertisement