Page 1

Dermatochalasis bovenoogleden (hangende bovenoogleden)

ZNA Middelheim Polikliniek Oogheelkunde Lindendreef 1 2020 Antwerpen 03 280 31 08

www.zna.be

805 - ZNA306 - versie 1007 - 02-0349

Informatie voor patiĂŤnten


Oorzaken

Contact

Wanneer we ouder worden, zullen de huid en de onderliggende weefsels slapper worden. Hierdoor gaan de oogleden meer hangen en kunnen een voller aspect krijgen. De wenkbrauw bevindt zich normaal juist boven de oogkasrand. Wanneer de huid hier ook wat slapper wordt, zal de wenkbrauw naar beneden zakken. Dit kan een vals beeld geven van een teveel aan huid in het bovenooglid. In sommige gevallen is het dan noodzakelijk om eerst de wenkbrauw weer op de goede plaats te positioneren middels een operatieve ingreep. Daarna zullen de oogleden opnieuw geëvalueerd en zo nodig gecorrigeerd worden. Of dit het geval is bij jou, zal de oogarts met jou bespreken. Hangende oogleden kunnen ook voorkomen bij jonge mensen. Hier spelen familiale factoren of een ontsteking van de oogkas vaak een rol.

Bij problemen of vragen kan je bellen naar de Polikliniek Oogheelkunde van ZNA Middelheim op telefoonnummer: 03 280 31 08

Gevolgen In erge gevallen kunnen de hangende oogleden een beperking van het gezichtsveld geven (‘gordijn bij naar rechts en links kijken’) en vermoeide, zware ogen vooral ’s avonds. Het niet behandelen heeft geen negatieve gevolgen voor het gezichtsvermogen of de ogen zelf.


Vergoeding

Onderzoeken

De ziekenkas maakt onderscheid tussen een functionele en een esthetische dermatochalasis van de bovenoogleden.

Tijdens de raadpleging zal de oogarts de functie en de positie van de hangende oogleden en de wenkbrauwen bekijken. De oogarts zal samen met jou de procedure en het resultaat van een eventuele ooglidcorrectie bespreken.

Functionele dermatochalasis van de bovenoogleden geeft een beperking van het gezichtsveld en zware, vermoeide ogen. Het kan eveneens tot leesklachten leiden.

Behandeling Om dit te documenteren zullen gelaatsfoto’s en een gezichtsveld gemaakt worden. Het ziekenfonds zal deze ingreep bijna volledig vergoeden. Esthetische dermatochalasis van de bovenoogleden wordt niet vergoed door het ziekenfonds en zal volledig door jou betaald moeten worden.

De dag van de operatie kan je niet met de auto komen; laat je begeleiden of kom met het openbaar vervoer. Dermatochalasis kan in de dagkliniek gecorrigeerd worden onder plaatselijke verdoving door middel van injecties. Overtollige huid, spier- en eventueel vetweefsel worden dan verwijderd. Op de plaats waar de huid verwijderd werd, zal een klein litteken in de huidplooi ontstaan dat bijna onzichtbaar zal zijn. De ingreep duurt ongeveer een uur voor beide ogen.

Bloedverdunners Wanneer je bloedverdunnende medicijnen (Aspirine, Asaflow, Plavix, Marcoumar, Sintrom‌) gebruikt, moeten deze tijdig voor de operatie gestopt worden. We geven een brief aan je mee voor de huisarts waarin hij/zij moet bevestigen dat je met de bloedverdunner mag stoppen. Deze brief van de huisarts moet je ingevuld meebrengen op de dag van de ingreep.


Na de operatie

Instructies

Gedurende enkele weken na de operatie zullen de oogleden blauw en gezwollen zijn; dit is normaal. Het schoon en droog houden van de wonde is belangrijk voor een goede genezing.

Bij fel zonlicht de littekens insmeren met een zonnecrème met hoge factor (30) en eventueel een zonnebril dragen. Voor het soepel maken van de littekens, mag je deze insmeren met een dagcrème.

Hieronder volgen enkele instructies voor de eerste week na de operatie: Mogelijke complicaties en bijwerkingen NIET: ›› Zwemmen ›› Zware inspanningen (diep bukken, zware voorwerpen tillen, poetsen) ›› In een stoffige ruimte vertoeven ›› Hard wrijven in de ogen of op de oogleden ›› Contactlenzen de eerste week na de operatie WEL: ›› Minstens drie keer per dag gedurende 10 minuten ijs aanbrengen, gedurende de eerste twee dagen na de operatie. ›› Het hoofd ’s nachts hoger leggen (extra kussen) kan de zwelling verminderen ›› Douchen mag, maar de wonde niet te nat maken ›› De oogleden zacht deppen/drogen ›› De dagelijkse bezigheden, wanneer deze niet te inspannend zijn (zie boven)

Nazorg De hechtingen worden 7 dagen na de ingreep op de Polikliniek Oogheelkunde verwijderd. De daarop volgende controle vindt een zestal weken later plaats.

De eerste week na de operatie kan er wat afscheiding uit de ooghoek lopen. Dit is opgedroogd wondvocht uit de wonde in de buitenooghoek. Om de afscheiding en korsten te verwijderen mag je met lauw water voorzichtig deppen. Een infectie komt na deze operatie vrijwel nooit voor. Gedurende een tweetal weken zullen de oogleden gezwollen en blauw zijn. Soms zakken de blauwe plekken en de zwelling uit in de onderoogleden. Dit is een normaal gevolg van de operatie en verdwijnt spontaan. De wonde kan gedurende enkele maanden rood zijn. Dit hoort bij het wondgenezingsproces en verdwijnt langzaam maar zeker. Een dun littekentje op de bovenoogleden blijft aanwezig. De eerste dagen na de operatie kan er enige pijn optreden. Hiervoor mag je een pijnstiller (geen Aspirine! wel Dafalgan of Paracetamol) nemen. Het eindresultaat van deze ingreep kan pas na 6 maanden bekeken worden.

Dermatochalasis bovenoogleden: hangende bovenoogleden  
Dermatochalasis bovenoogleden: hangende bovenoogleden  

Informatie patiënten

Advertisement