Page 1

Ectropion van het onderooglid (een naar buiten hangend ooglid)

ZNA Middelheim Polikliniek Oogheelkunde Lindendreef 1 2020 Antwerpen 03 280 31 08

www.zna.be

804 - ZNA305 - versie 1007 - 02-0334

Informatie voor patiĂŤnten


Oorzaken Wanneer we ouder worden verliest de huid zijn stevigheid (wordt slapper), waardoor deze, onder invloed van de zwaartekracht, naar beneden gaat hangen. Wanneer iemand een huidziekte of littekens heeft, trekt de huid van het onderste ooglid samen en het ooglid wordt hierdoor naar beneden getrokken.

Gevolgen Omdat het traanpuntje niet meer tegen het oog aanligt, en dus de tranen niet meer goed afgevoerd worden, kunnen er traanklachten ontstaan. Wanneer het ooglid zich in de normale positie bevindt, wordt het oog beschermd tegen uitdroging en infecties. Bij een ectropion kan irritatie van het oog optreden; wind en fel licht kunnen deze klachten nog verergeren. Een naar beneden hangend ooglid is cosmetisch storend, omdat het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid zichtbaar wordt (rodere kleur).


Contact

Onderzoeken

Bij problemen of vragen kan je bellen naar de Polikliniek Oogheelkunde van ZNA Middelheim op telefoonnummer: 03 280 31 08

Tijdens de raadpleging wordt gekeken naar de positie en functie van de oogleden. Wanneer je traanklachten hebt, zal ook het traanwegsysteem onderzocht worden (dit gebeurt door middel van doorspuiten). Heb je eveneens een vernauwing of afsluiting van een traankanaaltje, dan zal de oogarts de behandelingsmogelijkheden omtrent deze aandoening aan je voorleggen.

Behandeling Wanneer het hangende ooglid veroorzaakt wordt door het ouder en dus slapper worden van de huid, kan dit verholpen worden met een operatieve ingreep waarbij het teveel aan huid weggenomen wordt. De operatie duurt ongeveer 30 minuten per ooglid en wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Bij patiĂŤnten met littekens is er een tekort aan huid, dat aangevuld moet worden. Hiervoor wordt een huidtransplantaat (uit het bovenooglid, uit het andere bovenooglid of van achter het oor) gebruikt. Afhankelijk van de uitgebreidheid zullen we voorstellen dit of onder plaatselijke verdoving of onder narcose te doen.

Bloedverdunners Wanneer je bloedverdunnende medicijnen (Aspirine, Asaflow, Plavix, Marcoumar, Sintrom‌) gebruikt, moeten deze tijdig voor de operatie gestopt worden. We geven een brief aan je mee voor de huisarts waarin hij/zij moet bevestigen dat je met de bloedverdunner mag stoppen. Deze brief voor de huisarts moet je ingevuld meebrengen op de dag van de ingreep.


Na de operatie

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

Gedurende enkele weken na de operatie zullen de oogleden blauw en gezwollen zijn; dit is normaal. Het schoonhouden van de wonde is belangrijk voor een goede genezing.

De eerste week na de operatie kan er wat afscheiding uit de ooghoek lopen. Dit is opgedroogd wondvocht uit de wonde in de buitenooghoek. Om de afscheiding en korsten te verwijderen mag je met lauw water voorzichtig deppen. Een infectie komt na deze operatie vrijwel nooit voor!

Hieronder volgen enkele instructies voor de eerste week na de operatie: NIET: ›› Zwemmen ›› Zware inspanningen (diep bukken, zware voorwerpen tillen, poetsen) ›› In een stoffige ruimte vertoeven ›› Hard wrijven in de ogen of op de oogleden ›› Contactlenzen dragen de eerste week na de operatie WEL: ›› Minstens drie keer /dag gedurende 10 minuten ijs aanbrengen, gedurende de eerste twee dagen na de operatie. ›› Het hoofd ’s nachts hoger leggen (extra kussen) kan de zwelling verminderen ›› Douchen mag, maar de wonde niet te nat maken ›› De oogleden zacht deppen/drogen ›› De dagelijkse bezigheden, wanneer deze niet te inspannend zijn (zie boven)

Nazorg De hechtingen worden 7 dagen na de ingreep op de Polikliniek Oogheelkunde verwijderd. De daarop volgende controle vindt een zestal weken later plaats.

Gedurende een tweetal weken zal het ooglid gezwollen en blauw zijn. Dit is een normaal gevolg van de operatie en verdwijnt spontaan. De wonde kan gedurende enkele maanden rood zijn. Dit hoort bij het wondgenezingsproces en verdwijnt langzaam maar zeker. Een dun littekentje op het onderooglid blijft zichtbaar. Wanneer een huidtransplantaat gebruikt werd tijdens de operatie, moeten we tijdens de eerste weken steeds bedacht zijn op een mogelijke afstoting van het weefsel door het lichaam. Wanneer dit optreedt, zullen we een nieuw stukje huid moeten plaatsen. Ter hoogte van het huidtransplantaat zal blijvend een klein kleurverschil zichtbaar zijn. Het meest voorkomende probleem na de ooglidoperatie is dat de operatie wel een aanzienlijke verbetering oplevert, maar geen volledig normale situatie. Dit komt vaker voor wanneer het hangende ooglid reeds langere tijd bestaat. De eerste dagen na de operatie kan er enige pijn optreden. Hiervoor mag je een pijnstiller (geen aspirine! wel Dafalgan of Paracetamol) nemen. Het eindresultaat van deze ingreep kan pas na 6 maanden bekeken worden.

Ectropion van het onderooglid: een naar buiten hangend ooglid  

Informatiebrochure voor patiënten

Advertisement