Page 1

Opsporen van dikkedarmkanker

Informatie voor patiënten

In ZNA Sint-Elisabeth kan je terecht bij een gastro-enteroloog voor de screening van dikkedarmkanker: dr. Georges Blinder, gastro-enteroloog dr. Isabelle Ruytjens, gastro-enteroloog Om dikkedarmkankerscreening te laten uitvoeren in ZNA Sint-Elisabeth maak je telefonisch een afspraak via het raadplegingsnummer van de dienst Gastro-enterologie. Op de dag van de afspraak meld je je aan de centrale balie en nadien aan de balie van de polikliniek op de eerste verdieping. Je brengt je identiteits-, SIS-kaart en kleefbriefjes van je ziekenfonds mee en eventueel een voorschrift van je huisarts.

Voor meer informatie kan je terecht: › Bij je huisarts › Op het gratis nummer 0800 201 02 op werkdagen tussen 9.00 u. -12.00 u.en 14.00 u. - 16.00 u. › Kijk op www.dikkedarmkanker.be › De Stichting Tegen Kanker: www.kanker.be › Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid: www.zorg-en-gezondheid.be

Leopoldstraat 26 2000 Antwerpen 03 234 40 40

raadpleging Gastro-enterologie

820 - ZNA330 - versie 1009

ZNA Sint-Elisabeth

www.zna.be

ZNA330_Brochure_297x210.indd 1-2

7/09/10 10:52


Belang vroegtijdige opsporing Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de dikke darm. Een poliep is een kleine zwelling van het slijmvlies in de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven geen klachten. Soms worden ze echter kwaadaardig en groeien uit tot kanker. Poliepen kunnen weggenomen worden. Hoe vroeger het gebeurt, hoe beter. Elk jaar krijgen zo’n 4250 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. In Vlaanderen sterven er elk jaar ongeveer 1800 mensen aan. Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kanker. Dikkedarmkanker komt op de tweede plaats. Bij mannen is het de derde meest voorkomende kanker, na prostaatkanker en longkanker. Ongeveer de helft van de mensen met dikkedarmkanker geneest. Hoe kleiner het kankergezwel, hoe meer kans op genezing. Daarom is het belangrijk er snel bij te zijn. Doelgroep Personen tussen 50 en 74 jaar die geen symptomen en geen eerstegraads verwanten met dikkedarmkanker of een erfelijke vorm van dikkedarmkanker hebben, worden gescreend op basis van een test die niet zichtbaar bloed in de stoelgang opspoort. Bij een afwijkend screeningsresultaat, wordt een colonoscopie uitgevoerd. Bij personen tussen 40 en 74 jaar met eerstegraads verwanten met dikkedarmkanker, zal de screening meteen gebeuren op basis van colonoscopie. Als je één of meer van volgende klachten hebt, dan ga je best naar je huisdokter. Deze kunnen wijzen op poliepen in de dikke darm of dikke darm kanker. Let op! Niet iedereen met poliepen of dikkedarmkanker heeft deze klachten.

ZNA330_Brochure_297x210.indd 3-4

› › › › ›

bloed of slijm in de stoelgang aanhoudende onregelmatige stoelgang, verstopping, diarree vaak buikpijn hebben krampen het gevoel naar het toilet te moeten, zonder dat het echt moet

Methode De Immunochemische Fecal Occult Blood test (iFOB) De Fecal Occult Blood test is onderzoek van de stoelgang. Bloed in de stoelgang kan wijzen op poliepen of dikkedarmkanker. Dit bloed kan je niet met het blote oog zien. Daarvoor is een test van een staal van je stoelgang (op een papieren strook) in het labo nodig. Colonoscopie of kijkonderzoek Als er bloed in de stoelgang gevonden wordt, dan is een kijkonderzoek of colonoscopie nodig. Bij een colonoscopie onderzoekt de arts de binnenzijde en het slijmvlies van de dikke darm. Met een zeer flexibele minicamera wordt in de darm gekeken. De arts kan hiermee eventuele afwijkingen opsporen of uitsluiten. Een colonoscopie gebeurt in het ziekenhuis en kan mogelijk onder verdoving. Indien er poliepen worden gevonden tijdens het kijkonderzoek, dan kan de specialist deze meestal meteen wegnemen. De weggenomen poliepen of stukjes weefsel gaan dan naar het labo voor onderzoek. Daar wordt onderzocht of ze goedaardig of kwaadaardig zijn. Drie weken later krijgt je huisarts het resultaat. Betrouwbaarheid De test op het staal stoelgang is niet perfect. Heel zelden worden er sporen van bloed gevonden en wordt verder onderzoek aangeraden, zonder dat het nodig is. Of andersom: heel zelden worden er geen sporen van bloed gevonden en komt er bijgevolg geen verder onderzoek. Toch kunnen er dan later nog poliepen of dikkedarmkanker aanwezig zijn. Blijf daarom alert bij klachten en raadpleeg indien nodig je huisarts.

7/09/10 10:52

Opsporen van dikkedarmkanker  

Informatiebrochure voor patiënten

Opsporen van dikkedarmkanker  

Informatiebrochure voor patiënten

Advertisement