__MAIN_TEXT__

Page 1


SPOŠTOVANI KOROŠCI! Ideja o skupnem abonmaju Koroške doline je dolgo tlela pod žerjavico kulture, zato smo se na ZKŠTM Ravne na Koroškem odločili, da jo ponovno vzamemo v kovanje. Skupaj z Narodnim domom Mežica, Občino Črna na Koroškem, Kulturnim domom Pliberk in Občino Prevalje smo skovali abonma, ki si ga boste najprej ogledali v tej knjižici, izbrane dogodke pa kasneje še v živo. Predstave so izbrane skrbno, verjamemo, da vam bodo všeč. Nam bo vsekakor v veselje, če si boste skozi oglede predstav vzeli čas za spoznavanje kulturnih hramov Koroške in njihovega odličnega rednega programa, kar je tudi glavno vodilo skupnega abonmaja – obisk prav vseh kulturnih domov, ter razgibanost, ki je ne ponuja samo koroška pokrajina, ampak sedaj tudi skupen Koroški kulturni Abonma. Vabljeni!

KOROŠKI ABONMA JE ZASNOVAN V OKVIRU ČEZMEJNEGA PROJEKTA Z AKRONIMOM EUFUTUR. V PROGRAMU SODELOVANJA INTERREG SLOVENIJA-AVSTRIJA.


23. JANUAR // ČLOVEŠKI GLAS 15. FEBRUAR // RAZBITI VRČ 14. MAREC // NUNE V AKCIJI! 16. APRIL // ŽE SPET NIKOLI VEČ 16. MAJ // KOVAČEV ŠTUDENT PRIČETEK PREDSTAV: Ravne na Koroškem, Prevalje, Črna na koroškem: 19.00 Mežica, Pliberk: 19.30


KULTURNI CENTER RAVNE NA KOROŠKEM Gledališka pot 1, 2390 Ravne na Koroškem tadej@zkstm.si 040 252 737 kcravne.si

Velika dvorana ŠT. SEDEŽEV: 187

Velika dvorana je zagotovo osrednji prostor kulturnega centra Ravne na Koroškem. S 187 sedeži nudi možnost intenzivnega spremljanja predstav in koncertov, na bolj intimnem nivoju. S tako imenovano indukcijsko zanko, ki omogoča spremljanje kulturnih prireditev in drugih prireditev tudi naglušnim osebam in odpravljenimi vsemi arhitektonskimi ovirami, ki omogočajo dostop tudi invalidnim osebam, je velika dvorana KC Ravne invalidom prijazna. S prenovljenim ozvočenjem, svetlobnim parkom in možnostjo projekciranja na platno iz ozadja, je velika dvorana KC Ravne zmožna izvesti tudi nezahtevnejše koncerte in predstave.


Jean Cocteau

ČLOVEŠKI GLAS Intimna igra poslavljanja // SNG NOVA GORICA Monodrama Jeana Cocteauja Človeški glas, napisana leta 1930, se osredotoča na zapuščeno žensko, ki ob telefonu pričakuje poslednji klic bivšega ljubimca, da bosta uredila še zadnje podrobnosti skupnega življenja ter se za vedno poslovila. Čustveno nabit telefonski pogovor, ki ga zaradi motenj na omrežju ljubimca ne moreta nemoteno izpeljati, je osnova za razburkano in večplastno zgodbo, ki poleg zgodovine njunega odnosa razkriva tudi moralno etična vprašanja vrednotenja ljubezni ter pasti telefonskega pogovora kot sredstva komunikacije. Ženska, ki je konec zveze sicer pričakovala, je močno razpeta med racionalnim zavedanjem o poteku njunega odnosa in svojo čustveno platjo, ki se s tem ne more sprijazniti. Kako naprej, kaj zdaj, je bil ves odnos zgolj iluzija? V intimni drami sicer močne, sodobne in samostojne ženske smo priče ključnemu trenutku njenega življenja, v katerem pred nami zasije v vsej svoji mešanici odločnosti, ranljivosti, moči in krhkosti skozi obče človeško temo zapuščenosti.

IGRAJO

Helena Peršuh // Ona

2JAN3U .

AR


NARODNI DOM MEŽICA Trg 4. aprila 4, 2392 Mežica info@narodnidommezica.si 040 298 798 narodnidommezica.si

Velika dvorana ŠT. SEDEŽEV: 324

Narodni dom Mežica v sodobno urejeni dvorani nudi prostor za različne vrste prireditev – od glasbenih koncertov do gledaliških predstav za staro in mlado, ter za različne lokalne prireditve. Večnamenska dvorana sprejme 324 obiskovalcev, primerna za izvedbo scensko zahtevnejših gledaliških predstav, koncertov in drugih prireditev. Večnamenska mala dvorana je namenjena manjšim prireditvam in pogostitvam, sprejme do 60 obiskovalcev. V domu imajo svoje prostore tudi različna društva in knjižnica. Javni kulturni zavod delovanje doma dvigne na visok nivo, saj se letno odvije veliko število vsebinsko različnih prireditev. Za ljubitelje gledališke umetnosti sta na razpolago gledališki in otroški abonma s predstavami profesionalnih slovenskih gledališč, v programu za izven pa se je do sedaj zvrstilo že lepo število slavnih imen.


Heinrich von Kleist

RAZBITI VRČ

1FE 5.

BRUAR

Veseloigra // Drama Ljubljana Razbiti vrč Heinricha Von Kleista je resda dramsko besedilo z začetka 19. stoletja, vendar gre pri njem za zgodbo, ki še zmeraj odmeva v sodobnosti. Poglejmo samo grob opis, kajti Kleistova veseloigra, kakor je sam žanrsko poimenoval delo, govori o starejšem moškem na visokem družbenem položaju, ki s svojimi dejanji povzroči hude težave mlajši ženski, pri tem je pa pripravljen narediti vse za ohranitev lastnega statusa quo. Preko različnih peripetij se nam razkrije njegova dvoličnost, vendar na koncu, kljub njegovemu porazu, ne pride do spremembe sistema, odgovornega za njegovo ustoličenje. Ne, sistem preživi, pokaže pa se še, da ta moški ni njegova aberacija, temveč običajni element. Kar naenkrat nam neka na prvi pogled starinska fabula postane današnja vest.

IGRAJO

Branko Šturbej // Valter, sodni svetnik Jurij Zrnec // Adam, vaški sodnik Marko Mandić // Svit, pisar Polona Juh // Gospa Marjeta Rul Maruša Majer // Eva, Marjetina hči Bojan Emeršič // Vid Timpel, kotlar Timon Šturbej // Rupert, Vidov sin Vanja Plut // Gospa Brigita Matija Rozman // Hanfrid, sodni sluga Zvezdana Mlakar // Meta, dekla


KULTURNI DOM ČRNA NA KOROŠKEM Center 153, 2393 Črna na Koroškem tic@crna.si 041 743 442 crna.si

Velika dvorana ŠT. SEDEŽEV: 250

Kulturni dom v Črni na Koroškem je bil v celoti obnovljen leta 2014, v vseh teh letih pa se je oblikoval v kulturno središče Črne na Koroškem. Pred Kulturnim domom je urejen tudi večnamenski prireditveni prostor. Pri vstopu v kulturni dom se najprej nahaja galerija, ki ponuja možnost razstav umetnikov in pogostitve. Nato sledi vstop v dvorano, ki je opremljena z 250 udobnimi premičnimi sedeži ter obnovljeno scensko razsvetljavo, večnamensko multimedijsko opremo (projektor, veliko platino) in ozvočenjem tako, da omogoča izvajanje različnih kulturnih, umetniških in družabnih prireditev. Dvorana je namenjena gledališkim prestavam, koncertom, plesnim prireditvam, filmskim predstavam, prav tako pa omogoča izvedbo različnih predstavitev, delavnic, sestankov in konferenc.


Heinrich von Kleist

NUNE V AKCIJI

1MA4. REC

Glasbena komedija // Prospot Producent muzikalov Mamma Mia! in Briljantina Jurij Franko je s svojo produkcijsko hišo Prospot iz Radovljice za slovenske odrske deske pripravil še en veliki svetovni hit - glasbeno komedijo Nune v akciji! Nune v akciji! (v originalu Nunsense) je izjemno delo avtorja Dana Goggina, ki je bilo premierno uprizorjeno decembra 1985 v gledališču Cherry Lane in je druga najdlje izvajana predstava na Off-Broadwayu. V zadnjih tridesetih letih je predstava postala pravi mednarodni fenomen, saj je bila prevedena v več kot 26 jezikov in si jo je ogledala publika po vsem svetu. Gre za domiselno zgodbo o petih redovnicah, ki se znajdejo v denarnih težavah in so prisiljene pripraviti dobrodelni šov, v katerem pa hoče biti vsaka od njih prva zvezda. V nizu nenavadnih situacij se redovnice pokažejo v povsem drugačni luči, kot smo jih vajeni. V soju reflektorjev ob petju, plesu in smehu vsaka posebej in vse skupaj zažarijo na čisto samosvoj način.

IGRAJO

Gojmir Lešnjak // Gojc, Simona Vodopivec // Franko, Alenka Godec, Marjan Bunič, Lea Bartha Pesek Miran Juvan // glasbeni vodja, instrumentalist


KULTURNI DOM PLIBERK Velikovška cesta 10, Völkermarkter Str. 10 9150 Pliberk I Bleiburg dom@kulturnidom.at +43 664 4235 414 kulturnidom.at

Velika dvorana ŠT. SEDEŽEV: 400

Srce Kulturnega doma Pliberk je osrednja dvorana s 400 sedeži in prostornim odrom v velikosti 10 x 11 metrov. Razdeljena je na tri enote (oder, pritličje in galerija) in nudi prostor za najrazličnejše prireditve. Dvorana in oder sta tehnično sodobno opremljena in vabita na prireditve na tehnično visokem nivoju. V pritličju nudimo 200 sedežev na galeriji prav tako 200. Kulturna dvorana je namenjena gledališkim prestavam, koncertom, plesnim prireditvam, filmskim predstavam, prav tako omogoča izvedbo različnih predstavitev, delavnic, sestankov in mednarodnih konferenc.


Alenka Hain

ŽE SPET NIKOLI VEČ

1A 6. PRIL

Gibalno-gledališka predstava // Teater Šentjanž Celotno človeško zgodovino poganjata strah in sovraštvo. Strah pred lakoto, brezposelnostjom izgubo doma, svojega jezika, domovine ...so nekoč in danes večji in manjši manipulatorji vedno znali spremeniti v sovraštvo do drugačnih posameznikov in skupin, pa najsi bodo to etnično, socialno, nacionalno, jezikovno, versko „drugačni“. Tudi koroški plebiscit in poznejša gonja proti vsemu slovenskemu je pravzaprav ena sama manipulacija s strahom, ki se je - tudi zaradi trenutno „nevarnejših“ muslimanskih beguncev in teroristov - precej omilila. Gibalna predstava tematizira STRAH, njegovo spreminjanje, rast, vpliv na družbo in posameznika, predvsem pa skuša najti točko, na kateri se ta spremeni v sovraštvo, v eno - kot nam dokazujejo že samo vojne v 20. stoletju - najprivlačnejših človeških čustev. Koliko strahu je torej potrebno, da začnemo sovražiti?

IGRAJO

Sebastjan Starič, Aleksander Tolmaier, Lara Vouk


KULTURNI DOM PREVALJE Trg 2a, 2391 Prevalje obcina@prevalje.si 031 686 191 prevalje.si

Velika dvorana ŠT. SEDEŽEV: 430

Velika dvorana Družbenega doma je dimenzij 26 x 16,5 metra in ima na razpolago 430 stolov. Oder meri 16 x 8 metrov, od tega je velikost uporabne površine 12 x 8 m. Oder osvetljujejo luči Robe Wash 600 (2-krat); Milano Spotlight Fresnel 200 W, LED (12-krat); Milano Spotlight Profil 1000 W (6-krat); PAR 65, 500 W (12-krat). Na voljo je miks pult za ozvočenje ter 2 mikrofona in 4 pevski mikrofoni. V zaodrju je soba velikosti 6,5 x 7,5 m, kjer so na voljo ogledala, miza, stoli in ločene sanitarije.


Vinko Vodopivec

KOVAČEV ŠTUDENT

16. MAJ

Spevoigra // Mladi solisti iz Prevalj Glasbena komedija oz. s starejšim izrazom - spevoigra - pripoveduje šaljivo zgodbo o družini robustnega, a poštenega kovača Vlecimeha. Njegov sin Janez v Ljubljani študira pravo, starša pa ga v dobri veri, da je sin "priden" študent, financirata. Ko pa dobi oče sinovo pismo, v katerem ga Janez prosi za še več denarja (saj je življenje v mestu zelo drago, on, "ubogi" študent, pa komaj životari iz dneva v dan) in mu ob tem pismonoša prišepne, da sin morda denar potrebuje za kaj "drugega", kot le za šolo, se z ženo Meto odločita, da bo šel oče v Ljubljano preverit kako je na stvari.


ENI

Cena abonmaja: 70€ upokojenci: 60€ posamezna predstava: 18€ Nakup abonmajev in vstopnic na: www.koroskiabonma.eu Abonmajske in posamezne vstopnice nimajo vnaprej določenih sedežev. Zaradi možnosti sprememb v programu vas prosimo, da sledite tudi objavam v lokalnih medijih in na spletni strani www.koroskiabonma.eu, kjer bomo objavljali ažurne podatke o vseh dogodkih.


Izdal: ZKŠTM Ravne na Koroškem Zbrali in uredili: Tadej Breznik, Milan Piko, Ambrož Blatnik, Boštjan Gorenšek, Lucija Pušnik Fotografije: arhiv kulturnih domov, gledališč in nastopajočih Oblikovanje: Rok Medvešek, Tadej Breznik Tisk: SIJ ZIP center, 2019

www.koroskiabonma.eu


Profile for ZKŠTM Ravne

KOROŠKI ABONMA  

Spoštovani Korošci! Ideja o skupnem abonmaju Koroške doline je dolgo tlela pod žerjavico kulture, zato smo se na ZKŠTM Ravne na Koroškem od...

KOROŠKI ABONMA  

Spoštovani Korošci! Ideja o skupnem abonmaju Koroške doline je dolgo tlela pod žerjavico kulture, zato smo se na ZKŠTM Ravne na Koroškem od...

Advertisement