Page 1

Interviews met Annemarie van Gaal, Anne Raaymakers en de Groningse kunstenares Maria Koijck N U M M E R 1 • M A A R T 2 012


Voorwoord

Inhoud

Voor je ligt het allereerste nummer van Zij in Zaken. Hét magazine voor de ondernemende vrouw, gemaakt om een platform te bieden voor ondernemende vrouwen en om te inspireren, informeren en profileren. Het thema van dit nummer is: geweldige vrouwen. In dit magazine komen verschillende geweldige vrouwen aan het woord. Vrouwen die bekend zijn bij een groter publiek zoals Annemarie van Gaal en Dyanne Beekman, maar ook vrouwen die speciaal voor deze editie zijn geïnterviewd omdat zij de makers van dit magazine hebben geïnspireerd en als voorbeeldvrouwen worden gezien. Wat maakt het magazine Zij in Zaken nu zo bijzonder? Dit initiatief om een tijdschrift te maken is voortgekomen uit de community van Vrouw en haar Netwerk. Vrouw en haar Netwerk is een ‘2.0 community’. Als initiatiefneemster van deze groep wil ik graag de krachten in de community bundelen, om meer samen te werken en kennis te delen. Eén van de resultaten uit dit netwerk is Zij in Zaken geworden, een magazine gemaakt in co-creatie door een groep van enthousiaste vrouwen en een enkele man, met en zonder ervaring in het maken van magazines. Een bijzondere samenwerking die een prachtig magazine tot stand heeft gebracht! Ik ben er bijzonder trots op en wil graag jou als lezer heel veel plezier toewensen bij het lezen van deze editie! Jolanda van Henningen, Vrouw en haar Netwerk

4 Vrouw en haar netwerk Wat heeft dit netwerk je tot nu toe opgeleverd? Reacties via LinkedIn

5 Waar haal jij de tijd vandaan?

Column van Yvonne Uleman

6 Plastic en passie Interview met de Groningse kunstenares Maria Koijck

Vrouw en haar Netwerk Vrouw en haar Netwerk is een netwerk voor ondernemende vrouwen online en ‘irl’. Het doel is meer business, en het vergroten van het netwerk van de ondernemende vrouw met een ‘podium’ om te profileren. Bij Vrouw en haar Netwerk heb je twee ‘bloedgroepen’; ondernemende vrouwen met en zonder een eigen bedrijf. In de community van Vrouw en haar Netwerk op LinkedIn komen deze twee groepen samen. Dat is wat deze groep uniek maakt; één netwerk voor alle ambitieuze vrouwen die zich willen profileren en hun netwerk willen uitbreiden. De community van Vrouw en haar Netwerk is te vinden op LinkedIn: http://linkd.in/9T9ASb Facebook:  https://www.facebook.com/groups/269805863050364/ Mindz Plaza: http://www.mindz.com/plazas/Vrouw_en_haar_Netwerk Hyves: http://vrouwenhaarnetwerk.hyves.nl/ Twitter: https://twitter.com/#!/Vrouw_Netwerk 2

8 Wat niet kan, is nog nooit gebeurd

Dyanne Beekman toont ballen, gaat ervoor en straalt zelfvertrouwen uit


12 Het beste uit jezelf halen Interview met Annemarie van Gaal

15 Gadgets Handige en vaak ook mooie hebbedingetjes

20 Ik geloof heilig in de kracht van social marketing

In gesprek met een geweldige vrouw: Anne Raaymakers

27 Echt een dagje vrij nemen!

Column van Leila WijnhovenConstancia

22 Agenda Inspirerende evenementen op een rijtje

16 Persoonlijke ontwikkeling Zij in Zaken belicht twee succesvolle methodieken die je hiervoor kunt inzetten

23 Bookreview Geconcentreerde kracht in het grote geweldige vrouwen boek van Machteld Maris (foto)

28 Mail en win!

Speciale acties voor lezer(essen) van ZiZ

Maak kans op 3 inspirerende boeken: No1 van Dyanne Beekman, Hart van Mayana en Het grote geweldige vrouwen boek van Machteld Maris

18 Cocoonen in Het Huis

26 #Netwerktips

27 Colofon

Een kijkje in het atelier van Het Huis van de Vlinders in Utrecht

Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet

Alle medewerkers van dit nummer op een rij

24 Lezersaanbiedingen

3


V r o u w en haa r ne t we r k

Wat heeft dit netwerk je tot nu toe opgeleverd? Dieneke Van Eijk Ik heb leuke mensen leren kennen, maar daarnaast vind ik het wel heel speciaal dat ik mee kan werken aan een nieuw online magazine ZiZ – Zij in Zaken: een co-creatie pur sang. Een unieke ervaring. Ik krijg er energie van! Dit netwerk werkt!

Fabiana van de Paverd Door Vrouw en haar Netwerk heb ik – naast het meewerken aan een ontzettend leuk nieuw platform ZiZ voor ondernemende vrouwen – weer hele fijne mensen mogen ontmoeten. Dit netwerk bruist van de goede energie!

wen. En hopelijk kan ik met mijn eigen netwerk ook meer voor hen betekenen zodat we allemaal groeien!

Boukje Canaan Hallo, ik sluit me aan omdat mijn vrouwen voor sommige dingen die ik doe duidelijk de doelgroep zijn. Zo heb ik mijn fotoworkshops omgetoverd tot enkel voor vrouwen ‘leer de geheimen van je camera’. De meeste fotoshoots doe ik met vrouwen: bolle buiken en baby’s, thuis in hun eigen vertrouwde omgeving, dus op locatie. Vrouwen zijn veel ondernemender en praktischer ingesteld dan mannen, heb ik gemerkt. Dus graag werk ik met jullie!

Jolanda van Henningen Doordat ik initiatiefneemster ben van de community Vrouw en haar Netwerk ben ik door the Branding House gevraagd om het Geweldige Vrouwen Congres te organiseren op 22 maart 2012, en heb ik op 16 december 2011 het boek De beste versie van jezelf! van Miranda Kampers in ontvangst mogen nemen: http://www.de-beste-versievan-jezelf.nl/nieuws. Hier ben ik erg trots op!

Philomena van Eck Ook ik heb me recent aangesloten bij dit netwerk, omdat ik net ben opgestart met een eigen webwinkel in sieraden en modeaccessoires. Op dit moment heb ik pas één betaalmogelijkheid, spoedig volgen er meer. Suggesties/ideeën zijn altijd welkom. Ik moet leren netwerken en besteed er veel tijd aan. Dus nu veel geven en je laten zien en hopelijk dat dit mag uitgroeien tot iets moois.

Djamila Zon Ik ben nog een ‘groentje’ bij Vrouw en haar Netwerk, maar natuurlijk niet als het gaat om de werkzaamheden die ik in/met mijn eigen bedrijf uitvoer. Ik hoop uiteindelijk (meer) contacten te leggen met gepassioneerde ondernemende vrouwen zoals ik, die mijn kwaliteiten op bladenmakers- en tekstschrijversgebied erkennen en met wie ik een goede werkrelatie kan opbou-

Frederique Wolsky Ik heb me recent aangesloten bij dit netwerk omdat ik bezig ben met het opzetten van mijn eigen bedrijfje (HR-advies, begeleiding en coaching in veranderende organisaties). Het lijkt me zeer nuttig om andere zelfstandige (vrouwelijke) ondernemers (digitaal) te ontmoeten en kennis te delen. 4

Marja Duin Ik heb in dit netwerk mijn kennis en ervaring aangeboden voor een gezamenlijk doel. Het was echt genieten om bijeen te komen met zeer gemotiveerde, deskundige en leuke vrouwen die samen besloten om iets te creëren. Het enthousiasme spatte er vanaf. Voor een ‘verse’ ondernemer als ik is dit een fijn tegenwicht aan de uren waarin ik alleen werk – en waar ik toch echt wel aan moet wennen ;-).

Karin Huiberts Ik ben ervan overtuigd dat als je gelijkgestemden ontmoet je daar niet alleen een prettig contact aan kunt overhouden, maar vooral dat je ook veel van elkaar kunt leren.

Clara Overes Ook ik ben nog niet zo lang aangesloten en ik heb dat ook niet gedaan om ‘er iets uit te halen’. Ik deel de opvatting ‘geven loont’ en ik wil mijn kennis en netwerk delen met anderen. Dit netwerk is daar een van.

Maria Zanders Vooral de boost die ik krijg van de vrouwen die steeds zeggen dat ik vooral door moet blijven gaan op mijn pad. Dat ik uiteindelijk ergens die betaalde baan vind om uit de uitkering te komen. Het geeft mij energie om binnen minimanetwerk uit te leggen hoe nuttig sociale media kunnen zijn voor uitbreiding van je netwerk. Waar je anders met een klein budget praktisch niet de mogelijkheden toe hebt.


COLUMN Yvonne Uleman Dit netwerk is nieuw voor mij. En voor nieuwe netwerken is het belangrijk dat je eerst geeft. Het geeft je de kans iemand te helpen en zo je waarde te laten zien. Netwerken is bouwen aan relaties en daar pluk je later de vruchten van.

Monique van Nieuwenhuizen Advocaat Al het goede komt in drieën, zo ook dit antwoord: 1. C  ontact en een afspraak met Jolanda van Henningen. Met haar heb ik gesproken over bewustwording bij vrouwen rond dit onderwerp en haar ervaring met het organiseren van bijeenkomsten speciaal voor vrouwen. 2. Gratis jaarabonnement bij Femail Recruits. 3. Bewustwording van belang van netwerken door deze vraag. Netwerken is mijn tweede natuur. Maar door jullie vraag werd ik weer even bewust dat netwerken alleen zin heeft als je beseft wat het je oplevert en daarom ook weet waarom je het doet.

Waar haal jij de tijd vandaan? Als zelfstandige ondernemer weet je dat het plannen van je business essentieel is. Hoe beter je focus, hoe groter de kans dat je jouw doelen ook daadwerkelijk gaat halen. Er zijn volop adviezen om in een aantal stappen een jaarplan op te zetten. Die vertaal je naar een kwartaal- en een maandplanning. Het eindplaatje met de doelen en budget ziet er goed uit en biedt voldoende uitdaging om er vol energie tegenaan te gaan.

Duizendpoten Maar in geen enkel advies wordt de factor tijd meegenomen. En waar ontbreekt het veel vrouwelijke ondernemers aan? Juist, voldoende tijd om je plannen waar te maken. Veel vrouwelijke ondernemers zijn duizendpoten. Ik vorm daarop geen uitzondering. Naast mijn twee bedrijven heb ik ook de verantwoordelijkheid voor mijn gezin en zijn er altijd (te) veel privéklusjes die niet kunnen wachten. Laat staan dat er nog tijd is voor een beetje ontspanning. Frustraties kunnen hoog oplopen. Herken je dat?

Toets je doelen op de haalbaarheid en je beschikbare tijd Sinds een jaar neem ik mijn beschikbare tijd mee in mijn jaarplanning. Ik ga uit van maximaal 10 maanden per jaar en maximaal 30 uur per week. Stel jezelf de vraag hoeveel tijd jij beschikbaar hebt en hoeveel tijd je nodig hebt om jouw doelen te halen. Dat is de eerste gewetensvraag die je heel eerlijk voor jezelf moet beantwoorden.

Yke van Wassem Netwerk is een kwestie van bewust zakelijk opereren en als het gezellig is dan is dat mooi meegenomen. Als je bewust wordt/bent van jezelf (= keuzes maken en je doel bepalen) kun je er meer uithalen!

Plan de dag Daarnaast maak ik maak een weekplanning. Iedere week krijgt een doelstelling en ik bedenk welke activiteiten er nodig zijn om dat doel te halen. Aan het eind van elke dag doorloop ik de volgende 3 stappen: 1. Bepaal welke activiteiten voor je bedrijf de volgende dag beslist uitgevoerd moeten worden. Dat mogen er maximaal 6 zijn. 2. B  epaal hoeveel tijd je nodig hebt voor elk van deze activiteiten. Wees reëel! 3. Maak een tijdschema voor de dag, met ruimte voor e-mails, lunch en ontspanning! Ik kan het iedereen aanraden. Het vergt enige discipline maar het resultaat is verbluffend. Iedere dag brengt je een stukje dichter bij je doel en ’s avonds stap je met een tevreden gevoel je bed in. Heerlijk, toch?

Yvonne Uleman Volg de LinkedIn groep Vrouw en haar Netwerk op: http://linkd.in/9T9ASb

Ondernemen op Pumps info@OndernemenopPumps.nl

5


Plastic en passie ‘Voel me vereerd! Morgenmiddag las ik een olifant, dus kom maar langs in de werkplaats.’ Met dit onalledaagse sms’je gaf Maria Koijck aan mee te willen werken aan dit Geweldige Vrouweninterview, want ze ‘had wel een belangrijk project om over te vertellen’. Met een zwarte veeg van het lassen op haar wang en een warme knuffel haalde ze ons binnen. Maria is in de stad Groningen een bekende verschijning. Als vormgeefster, kunstenaar en projectinrichter is ze verantwoordelijk voor de aankleding van menig evenement in en om de stad. Samen met haar echtgenoot Ron Glasbeek drijft ze Bas-is, een creatief bedrijf dat sinds 1997 (culturele) evenementen ontwerpt, produceert en vormgeeft. De laatste jaren leggen ze zich steeds meer toe op autonome producten en producties. Er worden zowel theatervoorstellingen ontwikkeld als grote ruimtelijke beelden gemaakt in hun bedrijfspand annex atelier.

Vier jaar geleden ontwikkelde Maria een nieuwe passie. Een bezoek aan Sierra Leone en de hoeveelheid zwerfvuil en plastic afval daar maakte heel wat bij haar los, met grote gevolgen voor haar manier van werken en haar keuzen van projecten.

Plastic soep Maria: “Ik had me vlak voor die reis een langere periode een slag in de rondte gewerkt, met weken van 70-80 uur zwaar fysiek werk en was behoorlijk óp. Op uitnodiging van een vriendin ging ik twee weken naar Sierra Leone. 6

Van tevoren had ik me voorgenomen: ik kom terug met plannen voor iets nieuws, een nieuw beeld, maar wel iets dat heel dicht bij mezelf staat, wat me raakt. Ik ben in Sierra Leone twee weken op pad geweest met de ontwikkelingsorganisatie Save the Children. In de krottenwijken daar en op het strand lag het bezaaid met afval. Ik heb nog nooit zoveel troep bij elkaar gezien. Daar realiseerde ik me ineens hoe groot het probleem van plastic afval wereldwijd eigenlijk is.” Terug in Nederland verdiepte Maria zich verder in de materie. “Al ons zeewater verandert in een wereld-


wijde soep van microplastics, ‘Plastic Soep’. Er drijven twee plastic soepeilanden in onze oceanen, elk ter grootte van de Verenigde Staten. Er komen giftige stoffen uit vrij en allerlei dieren en zelfs het kleine zoöplankton ziet dat plastic voor voedsel aan, met blijvende schade voor het milieu.”

Petty de Zwaan Ze ging op zoek naar manieren om mensen in haar directe omgeving bewust te maken van de enorme hoeveelheid plastic afval in de wereld en de gevolgen ervan op het milieu. En Maria zou Maria niet zijn als ze dat niet op grootse en meeslepende manier moest vormgeven. Ze ontwierp de zwaan Petty, een gevaarte van ruim drie meter hoog, die ze samen met bewoners van haar eigen wijk vervaardigde uit 20.000 gevonden en gebruikte petflessen. De zwaan kreeg landelijke media-aandacht en Maria kreeg de smaak nu echt goed te pakken; dergelijke projecten moesten overal in steden, dorpen en wijken ontstaan!

Kerstboom van weesfietsen Na Petty volgde op de Vismarkt in Groningen een kerstboom gemaakt van weesfietsen. Een Boom met een Boodschap. Maria laste met een groep vrijwilligers en stagiairs de boom in elkaar,

de milieudienst leverde de fietsen. Een prachtig uitgelichte weesfietsenboom was het resultaat. Een boom die in allure niet onderdeed voor de jaarlijkse traditionele kerstboom op de naastliggende Grote Markt.

Wil de Orka De hechte relatie met de milieudienst leidt ook dit jaar tot een nieuw afvalproject. Maria: “De milieustewards zijn mijn beste vrienden!” Op 15 april wordt in de vorm van een flashmob door duizenden mensen zwerfvuil verzameld in het centrum van Groningen en bijeengebracht

‘De milieustewards zijn mijn beste vrienden!’ in zwarte en witte biologisch afbreekbare vuilniszakken. In een cordon lopen mensen met hun vuilniszakken vanuit de eigen wijk, via de grachtencirkel naar de Vismarkt, waar het nieuwe, natuurlijk weer nét iets grotere project van Maria ligt te wachten om gevuld te worden: Wil de Orka, een constructie van gelaste ringen en visnetten in de vorm van een enorme orka. De met zwerfvuil gevulde orka blijft een week liggen om aandacht te vragen voor het afvalprobleem en wordt daarna afgevoerd om te worden gerecycled.

7

Gemeenschapskunst De combinatie van kunst en het samenwerken in een gemeenschap raakte een snaar bij Maria. “Voor ik samen met Ron Bas-is begon, ging ik naar de kunstacademie, volgde een loodgietersopleiding, maar vond pas echt mijn draai daarna, in de verpleging. Tien jaar heb ik daar met heel veel plezier en voldoening gewerkt. Tijdens het proces rond het maken van Petty kreeg ik dat gevoel van verbondenheid weer en wist ik: dat wil ik! Samenwerken met mensen én ontwerpen en creëren, het liefst zo groot mogelijk. Community art of gemeenschapskunst, wat je wilt. Ik vind gelukkig steeds overal medestanders en hulp. Er is weliswaar niets te verdienen met dit soort projecten en er moet zelfs vaak geld bij, maar het is voor mij heel belangrijk. En de energie die ik in deze projecten steek, komt altijd op de een of andere manier weer terug.” Kijk voor meer informatie over Maria Koijck en haar projecten op www.bas-is.nl

Voor actuele info over Wil de Orka kun je terecht op www.wildeorka.nl

Tekst: Wil Hekkers Fotografie: Charley Hekkers/Bas-is


Dyanne Beekman Dyanne Beekman toont ballen, gaat ervoor en straalt zelfvertrouwen uit

Wat niet kan, is nog nooit gebeurd Dyanne Beekman (39) is een succesvolle zakenvrouw. Haar bedrijf, Beekman Group, gevestigd in Breukelen, bestaat zestien jaar en kent vier divisies. Beekman Group voert de kledinglijnen DYANNE ‘jas tot tas’, CHRISTIAN by dyanne en DYANNE at Livera. Daarnaast is er een divisie voor ‘Bedrijfskleding’, ‘Events’ en ‘Trainingen & Advies’. In november 2011 is haar eerste boek verschenen: N°1. En sinds vorige maand ligt haar in eigen beheer ontwikkelde DYANNE ‘jas tot tas’ collectie in de winkel. Wat drijft deze ondernemende vrouw en wat is haar geheim achter dit succes? 8


Ik spreek Dyanne op een avond nadat zij een drukke, ondernemende dag achter zich heeft. Overleg over de spring/summercollectie 2013 en de huidige DYANNE ‘jas tot tas’ collectie. Een bespreking over een nieuwe bedrijfskledingopdracht, een fotoshoot voor de nieuwe column in de Libelle, een brainstorm over een nieuw TV-programma en in de avond een (D)night event in een modezaak in De Wijk.

Levensvisie Een bruisende, energieke Dyanne steekt van wal en legt uit wat haar levensvisie is: “Je start met jezelf in de spiegel te bekijken. Te kijken wie je bent en je de vraag te stellen of je die persoon ook werkelijk wilt zijn. Als dat niet zo is, verander je dat eerst. Dat geldt niet alleen voor je uiterlijk, maar zeker ook voor je innerlijk en voor je ondernemerschap. Je kunt alleen succesvol zijn als je daar met passie in zit. Wanneer dat wat je doet ook daadwerkelijk bij jezelf past.”

Missie Vol vuur legt Dyanne mij uit wat haar missie is. Zij wil dat iedereen het maximale uit zichzelf kan halen. Dat je het

maximale hebt gedaan, door vooruit te denken vanuit een holistisch perspectief.

Delen is vermenigvuldigen Ze juicht het initiatief van het magazine Zij in Zaken van harte toe. “Fantastisch, het is heel goed dat (ondernemende) vrouwen elkaar steunen en delen met elkaar. Want delen is vermenigvuldigen. Op het moment dat je in staat bent om je kennis en mogelijkheden te delen, zul je zien dat het zich vermenigvuldigt.”

beeld van de binnenkant moet kloppen met de buitenkant. In haar boek, met de titel N°1, beschrijft Dyanne de zoektocht naar haar eigen binnenkant. Van gemonteerde vrouw naar dicht bij haar zelf blijven. Inmiddels is zij ervan overtuigd dat het belangrijkste is dat je zorgt dat je in alles wat je doet dicht bij jezelf blijft.

Strikte scheiding Kijk naar je binnenkant en doe de dingen die bij je passen. Dat geeft je ook de mogelijkheid om baas te worden over je eigen agenda. Dyanne heeft dat in de loop der jaren geleerd. In de beginjaren van haar ondernemerschap stond haar bedrijf op nummer één. Nu brengt ze een strikte scheiding aan tussen privé en haar zaak. Zorg dat je met volle aandacht kunt zijn waar je bent.

‘Weet wie je bent en wat je wilt uitstralen’ N°1 Van jongs af aan is Dyanne een ondernemer in hart en nieren. Met een doel: het onmogelijke mogelijk maken. Haar levensvisie heeft zij met vallen en opstaan ontwikkeld. In haar werk als imagoconsultant ontdekte zij dat zij in staat is heel snel een scan van iemand te maken. Het gaat er niet om wat je draagt, het moet bij je passen. Het

9

Yoga Ik vraag haar waar haar energie vandaan komt. Yoga is een essentieel element in haar dagelijks bestaan. In haar boek schrijft ze dat yoga voor haar verslavend is. Het geeft ontspanning. Dyannes boodschap: “Zorg dat je je


en wees trots op jezelf. Daarmee maakt Dyanne de cirkel rond: kies de dingen die bij je passen. In haar boek beschrijft zij het verschil tussen arrogantie en trots op jezelf zijn. Daar zit een essentieel verschil tussen. Trots mag je zijn. Durf uit te stralen wat je doet, wie je bent, maar ook wat je hebt bereikt.

Vrouwen zijn vaak te behoudend

energie op peil houdt door dingen te doen die je energie geven. Dingen die je raken, die dichtbij je staan, waar je plezier aan beleeft. Van hard werken word je niet moe, zolang je maar werkt aan zaken die bij je passen. Dat is het waar het om draait.”

Relevante eigenschappen om succesvol te worden Op mijn vraag welke persoonlijke eigenschappen in haar ogen relevant zijn om succesvol te worden, antwoordt Dyanne: “Geloof in jezelf, durf jezelf te zijn en blijf dicht bij jezelf. Dat is de basis en daarnaast een behoorlijke

dosis doorzettingsvermogen. Vrouwen hebben een uitermate sterke intuïtie. Vrouwen kunnen veel tegelijk en beschikken over een goed ontwikkeld inlevingsvermogen. Maak daar gebruik van. En geniet van wie je mag zijn!”

In de ogen van Dyanne zijn er te veel ‘moekes’ in deze wereld. Vrouwen zijn vaak te behoudend en durven er niet echt voor te gaan. “Ik zou deze vrouwen meer ballen willen geven, de lef, de durf om te doen wat ze werkelijk zouden willen doen”, aldus Dyanne. Met een lichte grijns stelt ze voor dat we er samen voor gaan zorgen dat we dit aantal binnen vijf jaar halveren. Ik vind het een prima plan.

Care for family Als ondernemer is het belangrijk dat je een duidelijke visie hebt. Zie de kansen en durf ze te pakken. Geloof in jezelf

‘Wie kan delen kan vermenigvuldigen’

10

We ronden ons geanimeerde gesprek af met mijn vraag hoe haar toekomst er over vijftien jaar uitziet. Dyanne onthult haar werkelijke missie: “Mijn bedrijf zal dan zeker een landelijke dekking kennen. Stiekem droom ik ook wel eens over een franchiseformule. Maar mijn belangrijkste doel hoop ik tegen die tijd te realiseren: de Beekman Group


kan zonder mij draaien en ik kan mezelf volledig inzetten voor de Stichting Care for family. Er is te weinig aandacht voor de stille armoede in Nederland, en dat raakt me. Ik wil niets liever dan mijn inzichten, energie en passie inzetten om deze stichting te laten groeien. Ik wil het mogelijk maken om mensen die het nodig hebben, een steuntje in de rug te geven en ze te laten stralen.” Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat Dyanne deze droom zal waarmaken! Tekst: Yvonne Uleman Fotografie: Julius Rooymans Fotografie cover: Dana van Leeuwen

Nieuwsgierig naar de DYANNE ‘jas tot tas’ collectie, kijk dan op: http://www.dyanne.nl

11


Interview met Annemarie van Gaal 12


‘Het beste uit jezelf halen’ Annemarie van Gaal (1962) schopte het van alleenstaande moeder tot succesvolle zakenvrouw. Eerst in Rusland en vervolgens in Amsterdam als investeerder, belegger in vastgoed, eigenaar van een tijdschriftenuitgeverij én auteur van de bestsellers Succes en Ambitie. Ze werkte ook mee aan financiële tv-programma’s. Daarnaast heeft ze haar wekelijkse columns in Het Financieele Dagblad en Margriet.

‘Geloof in je eigen kracht en talenten en haal voor jezelf alles eruit wat erin zit’

Annemarie, allereerst gefeliciteerd met de 1e plek in de poll van Vrouw en haar Netwerk. Wat vind je daarvan? Stelling van die poll was: Welke vrouw is jouw voorbeeldfiguur/inspiratiebron? Wie inspireert jou tot het volgen van jouw ambitie? Wat een verrassing dat ik als eerste ben geëindigd in jullie poll! Het is fijn om vrouwen te inspireren en net dat duwtje te geven zodat ze iets meer durven of iets verder durven gaan, en als ik dan nog als eerste eindig maakt me dat enorm blij. En Annemarie, wie is nu jouw inspiratiebron? Ikzelf heb heel veel gehad aan mijn inspiratiebron Helen Gurley Brown, een voorvechtster van vrouwenrechten. Je zult haar niet horen praten over gelijke rechten van mannen en vrouwen. Nee, vrouwen hebben in haar ogen namelijk recht op andere rechten: betere vaak. Haar meest legendarische wapenfeit is dat zij Cosmopolitan heeft bedacht begin jaren ‘60. Heel controversieel in die tijd om als vrouwenblad een sexy, schaars geklede vrouw in een uitdagende pose op de cover te zetten en coverteksten te gebruiken als: ‘Neem je baas mee uit eten’ en ‘Krijg wat je wilt’ of ‘Zo maak je van jouw minnaar een beest in bed’. Helen keert elk maatschappelijk probleem om, zolang het vrouwen maar ten goede komt. Op de vraag van een journalist of ‘ongewenste intimiteiten’ ook in haar bedrijf voorkomen, antwoordde ze: “I certainly hope so. The problem is that we don’t have enough men to go around for harassing.” 13

Heb je haar ook in levenden lijve ontmoet? Jazeker! In 1994 lanceerde ik namelijk de Russische editie van ‘haar’ Cosmopolitan in Rusland en later volgden Oekraïne en Zweden. De besprekingen in Helens kantoor in New York waren legendarisch. Kantoor is trouwens een verkeerde benaming, want haar werkkamer was helemaal ingericht als... nou ja, als de werkkamer in een bordeel. Luipaard vloerbedekking, donkerrood fluwelen banken met enorme kussens en spiegels. Elke keer als ik een feest in Rusland had georganiseerd of iets bijzonders had gedaan, dan kreeg ik de week erna een brief van Helen. Getypt op haar eigen oude typemachine, want computers waren niet aan haar besteed. De brieven begonnen altijd met ‘Dear Anna Marie’ en dan volgde een hele reeks complimenten, zoals alleen Amerikanen dat kunnen. Ik heb ze nog allemaal bewaard. Toen ik de lancering van Cosmopolitan in Moskou voorbereidde, kwam er een protocolmanager vooruit om er zeker van te zijn dat alles tot in de puntjes geregeld was voor Helen. In welke hotelkamer slaapt ze en hoe ziet haar bed eruit? Hoe ziet het opstapje naar het podium eruit? Welke limousine haalt haar op van het vliegveld? Allemaal vragen die niet echt gemakkelijk te beantwoorden waren in Rusland in de beginjaren ‘90; limousines waren er niet, dus ik stuurde één van onze eigen chauffeurs in een twintig jaar oude Lada naar de luchthaven. De Lada had een grote lichtbak op het dak met de letters ‘The Moscow Time’ (de krant heette The Moscow Times, maar voor de


Soms wordt weleens beweerd, dat vrouwen minder ambitieus zijn. Geloof jij dat ook? Vrouwen zijn zeker niet minder ambitieus, alleen kiezen zij op sommige momenten in hun leven ervoor om ‘het beste uit jezelf halen’ elders te doen; niet op het werk of in je eigen onderneming, maar thuis als moeder, als mantelzorgster of vrijwilligster. Omdat je dan geen geld verdient en niet ‘hogerop’ komt, verwarren veel mensen dat met ‘niet ambitieus zijn’.

‘s’ was geen plaats meer). Ik was op alles voorbereid, de woede van de protocolmanager, een slechte bui van Helen. Maar niets van dit alles, Helen kwam lachend, arm in arm met de chauffeur binnen. Heerlijk vond ze het, voor het eerst van haar leven in een Lada... Haar dag kon niet meer stuk en de week erna kreeg ik weer een ‘Dear Anna Marie’-brief. In 2000, het jaar dat ik Moskou verliet, schreef Helen een autobiografisch boek. Het laatste deel van haar boek heet ‘Letter to my daughter’. Helen had zelf nooit kinderen gekregen maar in dit boek legde ze uit dat het brieven waren met adviezen aan haar ‘imaginary’ dochter. Enfin, het hoofdstuk begint met ‘Dear Anna Marie’. Iedere keer als ik het boek oppak krijg ik tranen in mijn ogen. Ik mis Helen, want ze is de laatste jaren enorm aan het dementeren. Ik heb haar ook nooit kunnen vragen of ik haar ‘imaginary daughter’ was, maar voor mij is ze wel mijn ‘imaginary mother’ en mijn grootste inspiratiebron, waar ik heel veel aan heb gehad. Terugkijkend op de poll, wat versta jijzelf onder ambitie? Ambitie is altijd proberen om het beste uit jezelf te halen.

Wat zijn de drie belangrijkste regels, die je elke vrouw met ambitie zou aanbevelen? The Three Golden Rules? Of heb jij een eigen lijstje? Mijn top-3-regels: 1. Je kunt niet alles altijd perfect doen, als je hard werkt en ambitieus bent. Je kunt niet continu alle bordjes draai-

‘Je kunt niet alles altijd perfect doen .’ ende houden. Vooral thuis kletteren er weleens wat bordjes op de grond. Accepteer het. 2. Onder mannen worden de belangrijkste zaken ná de vergadering of ná de workshop besproken. Of als zij nog even de kroeg induiken voor een biertje of staan na te praten in de gang. Jij bent als vrouw dan allang weer aan het werk of je gaat meteen naar huis na een late vergadering. Niet doen! Gewoon erbij blijven staan, een van hen zijn. 3. Vrouwen hebben vaak de neiging om te denken dat jouw meerdere wel ziet hoe goed jij bent. Maar hij ziet dat niet zomaar bij iemand, die bescheiden haar werk doet. Communiceer over jouw successen. Laat weten wat je bereikt hebt en welke mijlpalen je jezelf gesteld hebt. 14

Geloof jij in een werk-privé-balans of zie jij dit, tegen het licht van de huidige technologieën, toch anders? Ik heb zelf nooit een echte werk-privébalans gehad. Bij mij loopt nu nog steeds alles door elkaar. Als je leuk vindt wat je doet, dan is elke dag een cadeautje. Zo zie ik dat. Vrouw en haar Netwerk is bedoeld als community voor ondernemende vrouwen, al dan niet met een eigen onderneming. Wat vind jij van deze opzet? Waarin zie jij de meerwaarde van zo’n netwerkgroep? En wat zijn de valkuilen? Het is heel goed om je aan te sluiten bij een netwerk voor ondernemende vrouwen, want uit mijn ervaring weet ik dat vrouwen elkaar veel gunnen en ook bij opdrachten eerst denken aan iemand uit hun netwerk. Maar ga ook naar de ‘gemengde’ netwerken. Jouw laatste boek ‘Exit’ gaat over financiële zelfstandigheid na een echtscheiding. Wat is de kernboodschap van dat boek? Exit heb ik inderdaad geschreven om vrouwen die gaan scheiden te helpen en zelfstandiger te laten worden. Ook na hun scheiding. Kernboodschap is dus: zorg ALTIJD voor jouw (financiële) zelfstandigheid! Dit magazine wil (potentiëel) ondernemende vrouwen inspireren én een platform aanbieden. Wat zou jij onze lezers willen meegeven? De redactie zou ik allereerst succes willen wensen met dit mooie initiatief. En de lezers zou ik willen meegeven: geloof in je eigen kracht en talenten en haal voor jezelf alles eruit wat erin zit. Dan ben je een echte ondernemende vrouw. Al dan niet met een eigen onderneming. Ga ervoor!

Tekst: Angelina Hammond Fotografie: Mark Kohn


gadgets Handige en vaak ook mooie hebbedingetjes die het leven een stuk leuker kunnen maken!

Magic Cube toetsenbord Het Magic Cube toetsenbord is een virtueel lasertoetsenbord. Doordat het toetsenbord wordt geprojecteerd op je bureau is het volledig plat wat het ook nog eens zeer hygiĂŤnisch en uitermate geschikt maakt voor werken in cleanrooms of in de gezondheidszorg (waar gewerkt wordt met een hygiĂŤneprotocol). Het Magic Cube toetsenbord kan bovendien met enkele simpele toetsencombinaties gebruikt worden als muis.

Meebladerende boekenlegger Soms komt er een uitvinding langs die zo eenvoudig maar geniaal is dat we onszelf als ondernemer voor de kop zouden moeten slaan omdat we dat niet zelf bedacht hebben. De meebladerende boekenlegger bijvoorbeeld. Het is niet meer dan een strookje flexibel plastic dat door slimme vormgeving en vouwen altijd de bladzijde aangeeft waar je gebleven was. Zelfs als je het boek per ongeluk dichtslaat of laat vallen, zit de Albatros vanzelf op de goede plek. Lees meer op: http://bit.ly/yoQbo8

Fabulous gift Een voordeel voor vrouwen is dat ze niet hun best hoeven te doen om mannelijk te zijn... Je wint het altijd met vrouwelijke charme. Er is dus niets mis mee om op elk moment goed voor de dag te komen... Je liefde voor tassen hoef je dan ook zakelijk gezien niet onder stoelen of banken te steken. Neem nu deze tas uit een speciale collectie van Jean Louis Scherrer, vers van de pers hebben wij die gespot. Haute couture voor inderdaad een spotprijsje: tijdelijk 29,95. Not for sale in shops, maar wel voor ZiZ bij www.fabulousgifts.nl info@fabulousgifts.nl

Het Magic Cube toetsenbord is in feite een kleine projector. Via Bluetooth technologie sluit je hem aan op welk apparaat dan ook, bijvoorbeeld je iPhone, Android, iPad of een andere tablet of gewoon op je laptop. Te koop bij www.stylecowboys.nl

Mr. Grasshopper Mr. Grasshopper is een grasgroene hocker. Duurzaam, zacht om op te zitten en sterk in het gebruik. Hoeft niet te worden gemaaid, is weerbestendig en hoeft ook niet bewaterd te worden. Mr. Grasshopper is geschikt voor zowel binnen als buiten. Ontwerpers: Peter en Mirjam Carels Meer info bij www.stylecowboys.nl 15

San Miguel Shoes Heb je ook zin in de zomer, maar geen zin in vermoeide, brandende voeten, blaren, knellende bandjes of zwikkende enkels? Dan zijn de San Miguel shoes uit Mexico een echte aanrader voor jou! Van slippers tot high heels, allemaal supercomfortabel en toch elegant en modieus. Je wilt nooit meer anders! Verkrijgbaar via de website: www.sanmiguelshoes.nl


Persoonlijke ontwikkeling Je hebt al behoorlijk wat bereikt, en toch denk je af en toe, is dit het? Of wil ik nog meer of anders? Loop je soms vast in je eigen patronen en wil je toch wel graag veranderen en in beweging komen? Wil je eens sparren over issues die je ontmoet en hoe je daar anders mee om zou kunnen gaan? Ook ‘Geweldige Vrouwen’ laten zich begeleiden. Zij in Zaken belicht twee succesvolle methodieken, die je hiervoor kunt inzetten.

Verbinding, bewustzijn, ontwikkeling, betrouwbaarheid, resultaatgerichtheid

Quaning Coaching nieuwe stijl, is Quaning. Het is een innovatieve begeleidingsmethodiek die werkt met een bijzonder diagnostisch softwareprogramma. Tijdens het gesprek maakt het programma analyses op zijnsniveau. Op een snelle, eenvoudige manier maakt het zeer accuraat, diepliggende oorzaken direct zichtbaar en daarmee bespreekbaar. Vervolgens ondersteunt

Helma Lieberwerth (1962) is een ervaren business trainer/coach en ondernemer, die een bijzondere combinatie van bewustwording en verbinding, zakelijkheid en resultaatgerichtheid meeneemt. Ze is scherpzinnig en analytisch, empathisch en vertrouwenwekkend. Waarom doen mensen wat ze doen, en sommigen helemaal niet wat ze graag zouden willen doen en wel heel goed kunnen? Wat is het effect daarvan binnen de organisatie waarin zij werken? Hoe belangrijk is het om te doen wat je te doen hebt, vanuit innerlijk verlangen, en daarmee betekenis gevend en resultaat behalend. Of zoals zij als dochter 16

het softwareprogramma ook bij de gewenste transformatie.

van een bakker zegt ‘doen waar je voor gebakken bent’. Daar ligt Helma’s passie: ondernemende mensen faciliteren om in verbinding met hun persoonlijke intentie te zijn en te werken, resultaat opleverend voor henzelf en voor de mensen om hen heen. Een van de manieren waarop Helma haar bijdrage levert, is door het begeleiden van personen, teams en organisaties bij hun ontwikkeling. Daaruit voortvloeiend heeft zij de methodiek Quaning ontwikkeld, die nu ook internationaal door andere coaches en consultants wordt ingezet bij hun begeleiding.


Uniek aan Quaning is, dat er zowel analyses op psychologische als organisatorische ontwikkelingsvraagstukken gemaakt kunnen worden. Het sluit daarmee aan op zijns- én organisatieniveau. Quaning kent trajectvormen voor individuen, teams en organisaties. Tijdens je traject werk je met een procesverslag waarin je reflecteert op de sessies en verslag doet van afgesproken acties, je ervaringen, inzichten en volgende bespreekpunten. Stel je hebt na het doorlopen van het traject je doel nog niet behaald, dan word je verder begeleid zonder extra kosten, want er wordt resultaatgarantie gegeven! Je investering is ook gewaarborgd door de duurzame verandering die Quaning biedt. Deze unieke methodiek zorgt tevens voor aansluiting bij de veranderende maatschappij waarin, ook binnen bedrijven, verbinding en bewustwording steeds belangrijker zijn.

Energy Drives® Wat drijft jou? Wat zorgt ervoor dat je in beweging komt? Waar word je enthousiast van en wat wil je graag? Dat zijn je drijfveren. Ze verklaren voor een groot deel je voorkeursgedrag en ook waar je energie op wint en verliest. Energy Drives© maakt jouw drijfveren inzichtelijk met een zevental kleuren. Verdiepende aspecten geven per drijfveerkleur precies de nuancering en accenten aan. Dit voorkomt de neiging tot ‘etiketten plakken’, drijfveren zijn namelijk niet goed of fout, ze raken de kern en maken praktische toepassing mogelijk. Jouw drijfverenrapportage geeft je inzicht, herkenning en bewustwording. Het maakt vrij bespreekbaar wat anders vaak niet op tafel komt. Ieder mens is anders. Dit vereist een

Passie, Authenticiteit, Respect, Betrokken, Duidelijk, Humor, Balans “Wat wil je worden, vroeg de juf, ‘t was in de derde klas ik keek haar aan en wist het niet ‘k dacht dat ik al iets was.” (Toon Hermans, 1984)

Dit gedicht geeft voor Marilou van der Keur de kern weer, van wat zij belangrijk vindt in haar werk. Namelijk om het leren van mensen te laten ontstaan vanuit wie je bent en wat je drijft. Marilou is trainer, coach en organisatieadviseur. Een energieke, veelzijdige en enthousiaste (bege)leider van ontwikkeltrajecten, met een scherp gevoel voor

mensen en wat er tussen hen gebeurt. Zij maakt daarvoor gebruik van verschillende methodieken en theorieën uit de kunst van het koken en de wijn. Vanuit al die smaken werkt zij op een waarderende en uitdagende manier aan optimale ontwikkeling van mensen. Individuele klanten ondersteunt ze bij het vinden van een antwoord op hun professionaliseringsvragen rond henzelf, organiseren, veranderen en leren. In organisaties haalt zij het verbindende verhaal boven tafel en ontwikkelt programma’s (structuur, proces, cultuur). Ze is sterk in het benoemen van wat ze ter plekke hoort en ziet en aarzelt niet om dat terug te geven. Door de sterke punten terug te geven en deze te verbinden, ontstaat ruimte voor ontwikkeling in het werk en het leven. Een integer verhaal in geur en smaak; zorgt voor beweging en is een goede basis voor verandering. Energy Drives® is een van de methodieken die Marilou inzet vanuit haar bedrijf In & Out, creating focus.

Drives®, genuanceerd en praktisch, geven een verdiepende kijk op je drijfveren, een invulling aan de zorgvuldigheid van jouw ontwikkeling- en/of verandertraject. De praktische vertaling van de rapportage zorgt tevens voor veranderingen die beklijven. Energy Drives® wordt tevens toegepast in teams en organisaties om samenwerking, efficiëntie en/of communicatie te verbeteren. Meer informatie over beide methodieken: www.levelfivequaning.com en www.energydrives.nl

zorgvuldige aanpak in het meten en presenteren van je persoonlijke drijfveren en daarmee absolute kwaliteit van het onderzoeksinstrument. De twee kernbegrippen van Energy 17

Tekst: Marilou van der Keur, Helma Lieberwerth Fotografie: Jeroen Weimar, Harold van de Kamp


Een kijkje in het atelier met Vlindervrouw Fiona Jong 18


Cocoonen in Het Huis “Goeiemorgen!” Op maandagochtend stapt Fiona Jong vrolijk het atelier van Het Huis van de Vlinders binnen. Na een bakje koffie in de huiskamer, pakt ze in het atelier een scherpe stofschaar om de leren armbanden af te werken.

“Na een nogal onrustig leven vanaf mijn zeventiende, werk ik sinds februari 2012 bij Het Huis van de Vlinders. Nadat ik bijna 20 jaar niet heb kunnen werken, ben ik nu weer aan de slag. Ik vind het erg fijn om in Het Huis bezig te mogen zijn!” Vol trots laat de Utrechtse Fiona zien waar ze die dag aan werkt. “Vandaag ben ik met de nieuwe voorraad leren armbandjes bezig, ze moeten nog mooi afgewerkt worden. Na uitleg over de techniek van Huis-ontwerpster Linda weet ik hoe dat moet.” De armband vormt samen met oorbellen en kettingen de leren sieradenlijn van Het Huis van de Vlinders. Ze zijn gemaakt uit oude leren jassen en bankbekleding. “Er gaat wat tijd en geduld zitten in het mooi maken van de armbanden. Ik vind het erg leuk om dit te doen, en daarbij is het gezellig om samen met andere vrouwen creatief bezig te zijn.”

Het Huis van de Vlinders Fiona is één van de zes Vlindervrouwen die werkt in het atelier van Het Huis van de Vlinders. In november 2011 opende Het Huis haar atelier en huiskamer in de Utrechtse creatieve broedplaats NUtrecht. Het Huis ontwerpt, produceert en verkoopt hippe en duurzame textielaccessoires voor

Het Huis ontwerpt, produceert en verkoopt hippe en duurzame textielaccessoires voor mode en interieur

mode en interieur. De accessoires bestaan voor minimaal 70% uit resttextiel zoals afgedankte kleding, gordijnen en meubelstof. Directeur Isabelle Zumbrink: “Onze accessoires worden met de hand gemaakt door jonge Utrechtse vrouwen, die graag willen werken, maar door persoonlijke omstandigheden nog niet bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen.” Een arbeidshandicap, een (tijdelijke) ziekte of het ontbreken van een startkwalificatie bemoeilijkt hun actieve deelname aan de arbeidsmarkt. Het Huis wil hierin verandering brengen door ze op te leiden in het mode- en textielvak, ze vertrouwen te geven in de eigen kwaliteiten en een werkstructuur te bieden. “Het lijkt me echt fantastisch straks de mbo-opleiding te gaan volgen in Het Huis”, vertelt Fiona. “Dit is een kans voor mij die ik nooit eerder heb gehad vanwege mijn gezondheid. Wie weet krijg ik in de toekomst dan een baan die bij mij en mijn mogelijkheden past.”

Lancering eerste collectie Het Huis lanceert dit voorjaar haar eerste collectie textielaccessoires: de leren sieradenlijn en sleeves voor tablets zoals de iPad. Een spannende tijd waar iedereen van Het Huis het afgelopen halfjaar naartoe heeft geleefd en gewerkt. Fiona is vol vertrouwen over wat er komen gaat: “Samen met de Vlindervrouwen maken we Het Huis tot een mooi bedrijf!” http://www.hethuisvandevlinders.nl

Tekst: Isabelle Zumbrink Fotografie: Isabelle Zumbrink 19


‘Ik geloof heilig in de kracht van social marketing’ In gesprek met een geweldige vrouw: Anne Raaymakers In januari vorig jaar ontmoette ik Anne Raaymakers, eigenaar van Innertalent en specialist in socialmediamarketing. Zij verzorgde toen een miniworkshop ‘Social Media Inspiratie’ voor een groep ondernemende vrouwen. We hadden meteen een klik en ik dacht: wat een leuke, inspirerende vrouw en wat kan ik nog een hoop van haar leren.

We zijn gelinkt met elkaar, volgen elkaar op Twitter en Facebook, hebben regelmatig inspirerende lunches waarbij we spiegelen over ons ondernemerschap en over onze ideeën voor de toekomst, maar vooral delen we kennis. Ik stel jullie graag voor aan deze geweldige vrouw, een voorbeeld voor succesvol ondernemerschap vanuit haar unieke karakter. Hallo Anne, wat leuk dat je mee wilt werken aan dit interview voor het eerste online tijdschrift van Vrouw en haar Netwerk. Kun je ons vertellen wanneer de omslag kwam om te starten met jouw bedrijf Innertalent? Ik had een goedlopende coachingspraktijk, maar ik merkte dat ik niet blij werd van mijn werk. Dat zette me aan het denken. Eind 2009 ben ik daarom met mijn coachingspraktijk gestopt en heb ik mezelf een jaar gegeven om te bekijken wat ik wilde en waar ik wel blij van werd. Dat zorgde ervoor dat ik mezelf opnieuw heb uitgevonden. Opnieuw heb ontdekt waar mijn passie ligt, waar ik blij van word en waar ik graag mijn geld mee wil verdienen. Passie, plezier en poen, de drie drijfveren voor succesvol ondernemerschap. Wat was je conclusie? Werken met mensen die vooruit willen, geïnspireerd en gemotiveerd zijn, een positieve instelling hebben… Ik was er snel uit: ik wilde werken met zelfstandig ondernemers! De groep zzp’ers groeit gestaag en heeft behoefte aan 20

kennis op het gebied van profileren en marketing. Tijdens mijn coachopleiding heb ik de fundamenten gelegd voor wat ik nu doe: ondernemers enthousiasmeren en coachen om meer te halen uit hun social marketing, zodat ze de juiste klanten aantrekken en succesvol worden. Je stopte dus met je coachingspraktijk en startte met je bedrijf Innertalent. Ja, dat was halverwege 2010. Met Innertalent geef ik invulling aan mijn visie dat het belangrijk is je talenten zodanig in te zetten dat je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Iedereen heeft die talenten, maar soms heb je hulp nodig om die talenten zichtbaar te maken. Daar help ik als coach dan een handje bij. Ik ben destijds gestart met een specialisatie op het gebied van socialmediamarketing. Als socialmediamarketingcoach heb ik honderden ondernemers geholpen bij het professioneel invulling geven aan social media. Vele zzp’ers hebben allerlei socialmediaworkshops bij Innertalent gevolgd en mijn weblog waar ik vooral blog over social media trekt wekelijks zo’n 5.000 bezoekers. Sinds kort heb je gekozen voor een andere invalshoek en richt je je meer op social marketing. Vanwaar deze keuze? In marketing is het belangrijk om te netwerken, niet alleen online, maar ook offline. Presentaties geven, jezelf zichtbaar maken, je kennis delen. Klan-


ten kiezen op kennis, maar zeker ook op persoonlijkheid. Er moet een klik zijn, anders gaat het niet werken. Het is dus ook belangrijk om aardig te zijn, betrokkenheid te tonen en je sociale gezicht te laten zien. Ik heb daarom de stap gezet van socialmediamarketing naar social marketing, omdat ik ontdekte dat er meer nodig is dan alleen social media voor succesvolle social marketing. Ik geloof heilig in de kracht van social marketing en ben ervan overtuigd dat dit er uiteindelijk voor zorgt dat je meer succes hebt. Betekent dit dat je geen workshops voor ondernemers meer geeft? Ik geef nog steeds workshops voor ondernemers. Ik verleg alleen mijn focus naar social marketing. Dit komt mede door mijn eigen ervaring. Ik ben namelijk het levende bewijs dat social marketing echt werkt en wil die kennis graag delen en zelfstandig ondernemers leren hoe je dit voor elkaar krijgt. Hoe ga je dit aanpakken dan, heb je hiervoor een nieuwe workshop ontwikkeld? Ik heb een geweldig tweedaags event ontwikkeld over de ‘Fanfactor’. Hoe maak je fans van je klanten, want uiteindelijk gaat het daarom. Jouw fans zijn namelijk je ambassadeurs die ervoor zorgen dat jij leuke klanten krijgt. Tijdens het event staat social marketing centraal. We bepalen wat jouw ideale klant is, hoe jij je website in kunt zetten als klantmagneet, hoe je je nieuwsbrief inzet om fans te creëren, waarom bloggen zo belangrijk is, hoe je social media optimaal in kunt zetten voor jouw bedrijf en hoe jij jezelf het beste kunt presenteren als expert. Ik heb ontzettend veel zin om hiermee van start te gaan! Klinkt erg leuk! Voor wie is dit event vooral bedoeld? Het event is vooral bedoeld voor

zzp’ers in de zakelijke dienstverlening, zoals jij dus. Eigenlijk ben jij de ideale klant voor mij. Je bent aardig en enthousiast, je hebt een positieve instelling en staat open voor nieuwe dingen. Daarmee haal jij het beste in mij naar boven, waardoor ik het beste in jou naar boven kan halen. Die positieve wisselwerking werkt alleen maar bij een sociale klik. Jij hebt de afgelopen periode zelf ook ervaren dat social marketing werkt, omdat jij dit zelf toepast als ondernemer. En je doet dat ook bij je klanten waarvoor je op een professionele manier invulling geeft aan hun communicatiepuzzel, zodat zij zich goed kunnen profileren. Social marketing is heel belangrijk voor die profilering. Is er al meer informatie bekend over datum, locatie, kosten enzo? Jazeker. Het event vindt plaats op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni 2012 op een locatie in het midden van het land. Meer informatie is te vinden op de website www.fanfactor.nl. Anne, ik wil je graag bedanken voor dit leuke interview. Fijn dat je jouw verhaal met ons wilde delen. Als fan van jou ga ik zeker op de website kijken naar dat leuke nieuwe event in juni over social marketing, want daar kan ik vast nog een heleboel van opsteken! Graag gedaan Sonja. Ik vond het leuk om mijn verhaal te delen en ik zie je natuurlijk graag in juni!

Anne Raaymakers is socialmarketingcoach vanuit haar eigen bedrijf Innertalent (www.innertalent.nl). Sonja Schaap is communicatieprofessional vanuit haar eigen bedrijf Reflectit (www.reflectit.nl). Tekst: Sonja Schaap Foto: Ester Ammerlaan 21


Agenda A pr il

Aanmelding via e-mail:

J u ni

11 april / 9 mei / 6 juni - Utrecht

info@levelfivequaning.com

16 juni - Utrecht

VrouwenWoensdag

Meer info: www.levelfivequaning.com

VrouwenWoensdag 3

Drie (VrouwenWoensdag-)avonden lang al je ondernemersvragen en -ervaringen delen met andere (startende) ondernemende vrouwen. www.vrouwenwoensdag.nl/agenda

13 april - Schalkwijk

Vrouw en haar Netwerk brandingevent: Het merk IK!

26 april - Roermond

Internationaal congres ‘Woorden die werken (op de werkplek)’ Positief beïnvloeden van je werkrelaties en de werkomgeving, onafhankelijk van je positie. Meer info: www.woordendiewerken.org

www.womeninc.nl/page/31010/nl

18 april - Doetinchem

M ei

Laatste avond om ondernemersvragen en -ervaringen te delen met andere (startende) ondernemende vrouwen in het Coachhuis aan de Nieuwe Gracht. www.vrouwenwoensdag.nl/agenda

8 & 9 juni - Utrecht

Heb jij de Fanfactor? Tweedaagse workshop van Anne Raaymakers over strategieën hoe jij meer razend enthousiaste klanten krijgt èn houdt met Social Marketing. Meer info:

Workshop succesvol zakelijk met kleur

5/6 mei - Chaam (bij Breda)

Leer wat kleur met jouw uitstraling doet en verbeter deze met jouw persoonlijke, juiste kleur en make-up.

14 juni - Amsterdam

www.xandradee.nl

Weekendworkshop over anders kijken, eerlijk zijn, verantwoordelijkheid nemen, verbinding maken en in vrijheid leven. Meer info: www.4kwadraat.nl

18 april t/m 22 april 2012

9 mei - Utrecht

www.womeninc.nl/page/31463/nl

4-Daagse Workshop: Leiderschap over je leven

VrouwenWoensdag 2

Wil jij leiderschap nemen over je leven? Wil jij je potentieel leven? Wil jij je leven kunnen managen? Laat je ondersteunen op je reis om je leiderschap te pakken en je dromen en doelen te behalen. Meer info:

Uitdagende netwerklunch/middag door Jennifer Delano Amuse. Info:

S ep t embe r 6 t/m 9 september

www.vrouwenwoensdag.nl/agenda

Boekenfestijn Jaarbeurs Utrecht

13 mei - Utrecht

www.boekenfestijn.com

Humana ReLoved Festival Een kledingruilfestival. Meer info:

info@betruecompany.com

http://bit.ly/GJ3nnT

O k to be r 20 t/m 28 oktober 2012 - Eindhoven

www.humana.nl

Dutch Design Week

19 april - hele land 14 en 15 mei - Utrecht

Beleef Koffie, Beleef Thee 17 t/m 20 april - Utrecht

Vrouw en haar Netwerk: PR Teksten schrijven

Ondernemersvragen en -ervaringen delen met andere (startende) ondernemende vrouwen.

www.betruecompany.com

Secretaressedag

www.fanfactor.nl

Lichter Leven

Week van de Ondernemer

Vakevenement voor horeca, retail, facilitair en MKB - Jaarbeurs Utrecht

Jaarbeurs Utrecht

Info: www.beleefkoffie.nl

Negendaags evenement met exposities, workshops, seminars/conferenties, lezingen, bedrijfsbezoek, prijsuitreikingen, feest, eten & drinken en een minifestival. Meer info op www.ddw.nl

www.weekvandeondernemer.nl

19 mei - Zwaanshoek 21 april - Houten

De Verruiming

Together to the next level

Workshop in verruiming van bewustzijn en de kracht van liefde door Mayana. Aanmelden of vragen: www.mayana.nl of mail mayanaproductions@ziggo.nl

Workshop van Level Five Quaning speciaal voor ZIZlezers-only. Werk als ondernemer of zzp’er aan je zakelijke en persoonlijke groei.

22

N ovembe r 4 november - landelijk

Startersdag Kamer van Koophandel Diverse locaties in het land. Kijk voor meer info op www.kvk.nl


Geconcentreerde kracht Wat zwaar!’, was mijn eerste gedachte toen ik het grote geweldige vrouwen boek in handen kreeg. Ik had net het pakketje binnen en het spetterende omslag nog niet eens gezien, laat staan de kleurrijke vormgeving van het binnenwerk bekeken, of maar een flintertje opgepikt van de minstens zo kleurrijke inhoud waarmee ik de volgende dagen zo vertrouwd werd.

Het grote geweldige vrouwen boek van Machteld Maris inspireerde Jolanda van Henningen tot het organiseren van ‘Het Geweldige Vrouwen Congres’ op 22 maart 2012.

Overal sleepte ik het mee naartoe, wel altijd mijn bril bij de hand, want – dat moet gezegd – de zetletter is voor mijn ogen een pietsje te klein. Maar wat een schat aan informatie heb ik opgezogen in elk vrij momentje!

Book review het grote geweldige vrouwen boek concentreert de kracht van vrouwen zoals je die in de gewone geschiedenisboekjes nooit tegenkomt. En daarom mag het best zwaar wegen!

Marja Duin, Marja Duin RedactieKracht http://nl.linkedin.com/in/marjaduin

Ik hoop dat velen zullen genieten van deze prachtige verzameling verhalen over stoere, intelligente, aantrekkelijke en vooral interessante vrouwen. Van Simone de Beauvoir tot Sex and the City en van Catherina de Grote tot mijn persoonlijke favoriet Pippi Langkous.

Daarmee ligt dit boek Machteld Maris (1970) is neerlandica en werkt als freelance schrijfster en projectleidster. Ze maakt deel uit van De Nieuwe Collectie, een collectief van vier culturele ondernemers in Amsterdam.

indirect ook aan de basis van Zij in Zaken. Reden genoeg voor een bespreking!

Foto: Emilie Hudig

Machteld Maris, Het grote geweldige vrouwenboek, uitgeverij Artemis & Co, Amsterdam 2010. 23


leze r saanbiedingen Op Afstand De Beste Uw virtuele secretaresse

OurDream Community Management

Profiteer van 17 jaar ervaring. Kennis en Kunde. Een ‘meedenker’ in plaats van een ‘meeloper’. Bespaar de extra kosten van een arbeidscontract, de aanschaf van een werkplek en bemiddeling. Speciaal voor de lezers van Zij in Zaken; nu de eerste 2 uur ondersteuning gratis!

Voor meer informatie; www.opafstanddebeste.nl of lucienne@opafstanddebeste.nl

o.v.v. #ZiZ

Gratis schrijfhulp Onzeker over de D’s en T’s in uw offerte? Weet u wel wát u over uw product wilt vertellen, maar niet precies hoe? Zegt de webdesigner wéér dat het bedrijfsprofiel voor uw website te lang is? Mag uw persbericht wel iets scherper? Ziet u op tegen het schrijven van uw jaarverslag?

Social Graphics Gepersonaliseerd grafisch ontwerp voor Facebook & Twitter Wil je een mooie visuele presentatie van je bedrijf op Facebook en Twitter? Eén die aansluit bij je huisstijl én jouw doelgroep aanspreekt?

Hoe zet u voor uzelf of uw organisatie social media effectief in? Social media is helemaal van deze tijd. Het zorgt voor uitbreiding van uw netwerk, het opbouwen van een (online) community, en het delen van informatie en kennis. Het gebruik van social media kent vele voordelen. Wat zijn die voordelen? Wat is er zo leuk aan social media? Er zijn diverse socialmediaplatformen (zoals Hyves, Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn), welke platformen passen bij u of uw organisatie? Welke socialmediatools zijn handig om te gebruiken? Hoeveel tijd kost het? Waar begint u mee? Wat zijn de valkuilen? Wat is een socialmediaplan? Speciaal voor de lezers van Zij in Zaken; een adviesgesprek van een uur met Jolanda van Henningen gratis! Online:

Social Graphics levert o.a.: Facebook Timeline Coverfoto’s Twitter achtergronden Twitter integratie met zakelijke Facebookpagina’s advertentiecampagnes op Facebook advertentiecampagnes op LinkedIn Lezersaanbieding voor Zij In Zaken: 15% korting* op orders via www.socialgraphics.nl. Gebruik hiervoor de kortingscode ZiZ1.

Social Graphics bestaat uit Ingrid Beek (grafisch vormgever) en Susanne van Mourik (online marketeer). Wij helpen ondernemers bij het creëren van een sociale identiteit. Meer weten? Bel 026-8480087 of mail naar ziz@socialgraphics.nl

http://about.me/JolandaVanHenningen

contract via mail

* Geldig tot 1 juni 2012, levering diensten tot

ourdream@ourdream.nl o.v.v. #ZiZ

Bij Marja Duin RedactieKracht kunt u terecht voor redactionele ondersteuning op maat. Bel voor informatie naar 06-101 87 321 of stuur een email naar duinmarja@gmail.com o.v.v. #ZiZ. Speciaal voor de lezers van Zij In Zaken is het eerste uur gratis.Meer informatie: http://nl.linkedin.com/in/marjaduin

Aanbieding geldt tot 1 juni 2012.

uiterlijk 1 augustus 2012.

Cursus fotobewerken Heb je een webwinkel en wil je jouw producten zo goed mogelijk presenteren? Volg dan online een cursus fotobewerken! Je kunt kiezen uit de cursussen Photoshop Elements en Photoshop CS5. En je kunt de ruim 70 duidelijke videolessen net zo vaak bekijken als je wilt, op het moment dat het jou uitkomt! Prijs: €55,-/ €65,voor een halfjaar toegang tot de videolessen. Informatie: www.foto-plezier.nl 24


leze r saanbiedingen Persoonlijke Quaning-sessie Eerste 5 aanmeldingen gratis!! Elders in dit blad lees je over de unieke begeleidingsmethodiek Quaning. Wil je zelf kennismaken met deze bijzonder effectieve begeleidingsvorm, dan kan dat! Helma Lieberwerth biedt ZiZ-lezers een persoonlijke Quaning-sessie van 1,5 uur aan voor de zeer speciale kennismakingsprijs van Eur. 150,00. En, voor de eerste 5 ZiZ-lezers die zich hiervoor aanmelden, is dit gesprek gratis! Stuur gelijk een e-mail naar hlieberwerth@levelfivequaning.com om je hiervoor op te geven.

• Wil jij zelf je site onderhouden? • Wil jij een site die meer is dan een digitaal visitekaartje? • Wil jij dat jouw site een krachtig marketinginstrument is?

Gratis koffiedate voor communicatieadvies! Ben jij zelfstandig ondernemer en worstel je met jouw communicatievraagstukken? Bel me dan op 06 30 36 44 33 of mail naar sonja@reflectit.nl. Ik kijk graag samen met jou in de spiegel naar je bedrijf en vertel je na de koffiedate precies wat er wel en niet klopt bij jouw communicatiepuzzel en hoe je dat kunt verbeteren! En als je wilt, kan ik je helpen bij het kloppend maken van die communicatiepuzzel, zodat jij je altijd en overal professioneel kunt profileren!

Sonja Schaap Reflectit | Communicatie in CoCreatie http://www.reflectit.nl http://sonjaschaap.nl

Ben jij toe aan een (nieuwe) website?

Maak dan gauw een afspraak en we bespreken samen wat voor jou de beste oplossing is.

Proeverij Energy Drives®

Speciaal voor ZiZ-lezers : 10% korting op alle producten en diensten. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan!

In & Out, focus on energy geeft je graag de gelegenheid kennis te maken met je Mail ZiZ22 naar info@sitevisie.com eigen drijfveren. Nieuwsgierig wat jou beweegt? Schrijf je dan in voor de workshop en jij als lezeres van Zij in Zaken betaalt Met deze coupon krijgt u slechts € 175,-- p.p. (normaal € 275,-p.p.). Maximaal 12 deelnemers. Kies je eigen workshopdag: 21, 22 april op alle diensten van Userfactory of 13 mei 2012. Tijd: 10-16 uur. consultancy | webdesign | social media Plaats: Noord-Holland, Overijssel of Gelderland, afhankelijk van landelijke inschrijvingen. Kom in beweging tijdens de workshopl dagen en focus op je energie! ry.n o t c Meer informatie: info@creatingfocus.nl fa ser u . Direct inschrijven: w

10% korting

inschrijving@creatingfocus.nl

vermeld wel ZiZ, het zou jammer zijn als je de korting misloopt! 25

ww

inwisselbaar tot: 1 mei 2012


#netwerktips Netwerken, als ondernemer kun je daar niet omheen. Netwerken, overal en altijd. Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet. Netwerken is leuk! Zie je wel eens op tegen netwerkbijeenkomsten? Bedenk dan dat iedereen daar is om nieuwe mensen te ontmoeten. Vraag aan iemand die je wel kent of er aanwezigen zijn die voor jou interessant zijn. Wees vrolijk en energiek. Ontspan! Netwerken is leuk!

Goedemiddag! Misschien een kleine open deur, maar toch: begroet de gastheer/gastvrouw bij binnenkomst. Vraag of hij/zij je kan voorstellen aan iemand met wie je een praatje zou kunnen maken. En bedank hem of haar natuurlijk weer als je weggaat.

Wat kan ik voor je doen? Netwerken is gericht op de ander. Een goede netwerker verplaatst zich dus in degene met wie hij in gesprek is, bevordert diens belang en helpt zo zichzelf.

waar jullie het over hebben. De ander kan dan direct inhaken op de conversatie. Vergeet niet de gesprekspartners aan elkaar voor te stellen als blijkt dat men elkaar niet kent.

document of gewoon je mobiele telefoon. Dan kun je het kaartje opbergen en heb je toch altijd de contactinformatie van de interessante personen bij de hand!

Voldoende visitekaartjes

Geen flyers

‘Help, mijn visitekaartjes vergeten!’ Vrouwen grijpen op netwerkbijeenkomsten vaker mis dan mannen. Dit is het grote nadeel van het gebruik van meerdere tassen. Verdeel daarom je visitekaartjes over al je tassen, zodat je niet naar een netwerkbijeenkomst gaat zonder één enkel visitekaartje.

Realiseer je dat visitekaartjes geen flyers zijn. Deel ze daarom alleen uit als er aanleiding is tot een vervolg op de eerste ontmoeting of als erom gevraagd wordt.

Verder gaan Het is niet verplicht om lang bij iemand te blijven hangen. Geef vriendelijk aan dat je het leuk vond hem of haar gesproken te hebben en dat je weer even verder gaat. Niemand vindt dat een probleem, want iedereen vind het leuk om meerdere mensen op één bijeenkomst te spreken.

Aandacht Geef je gesprekspartner oprechte aandacht, kijk niet constant om je heen. Daarmee wek je bij de ander de indruk dat je eigenlijk helemaal niet in hem of haar geïnteresseerd bent. Probeer veel vragen te stellen.

Invoegen Als zich nog iemand aansluit bij een gesprek dat jij voert, leg dan even uit

Laat visitekaartjes niet rondslingeren Liggen bij jou op kantoor of thuis ook overal visitekaartjes die je op netwerkbijeenkomsten hebt ontvangen? Zelfs die van mensen met wie je ooit nog wel eens contact mee zou willen opnemen? Maak hier dan een eind aan. Voer de gegevens zo snel mogelijk in in een systeem, een adresboekje, een excell26

Ga de uitdaging aan Het is verleidelijk om bij een gesprek te blijven met mensen die je al kent. Maar daarmee zul je je netwerk niet uitbreiden. Ga bij het veilige groepje vandaan en probeer praatjes aan te knopen. Daag jezelf uit! Het is helemaal niet raar om iemand die je nog niet kent aan te spreken.

Zeg eens vaker ‘dank je wel’ In tegenstelling tot Amerikanen, zijn wij Nederlanders niet gewend om onze dankbaarheid jegens iemand te uiten. Terwijl iedereen het wel heel prettig vindt om gewaardeerd te worden. Bedank vanaf vandaag mensen als ze iets voor je betekend hebben. Zo grijp je een mooie kans om je netwerk te verstevigen. Stuur een mailtje, een briefje of zeg het face-to-face. ‘Bedankt voor die tip over die film, ik heb een geweldige avond gehad.’


COLUMN Digitaal netwerken Pas de standaard uitnodigingstekst van LinkedIn aan. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat degene die je wilt uitnodigen voor je netwerk nog weet wie je bent. Verwerk in je tekst daarom altijd een aanwijzing die de ander eraan herinnert wie jij bent of waarom jij met hem/haar wilt linken. Overigens zal ook iemand die je al goed kent liever een persoonlijke uitnodiging ontvangen dan een standaardtekst.

Vrouwennetwerken Netwerk van startende vrouwelijke ondernemers: http://www.entrejeunes.nl

Vrouw en haar Netwerk:

Echt een dagje vrij nemen! Freelancers mogen ook een dagje vrij nemen. En echt vrij nemen! Even niet computeren, mailen, whatsappen, twitteren, facebooken of linkedinnen. Even tijd om bij te komen. Aan jezelf denken. Want… dat is ook belangrijk. Als ondernemende vrouw moet je rust nemen. Dan kom je op nieuwe ideeën, maak je je geest vrij. “Trouwens, een van de kardinale fouten bij het ondernemen is het doorgaan zonder pas op de plaats te nemen”, vertelde mijn coach met een zeer strenge blik. Aangezien ik wil dat mijn onderneming een succes wordt en het feit dat ik mijn coach heel serieus neem, heb ik het besluit genomen om een dagje vrij te nemen. Ik pak mijn fiets en op naar de stad. Beetje winkelen en een kopje koffie met een heerlijke chocoladetaart erbij. Het ultieme moment van rust! Zenmoment? Ineens hoor ik mijn mobiel trillen. Een WhatsAppbericht. “Hallo Leila, ik weet dat je een vrije dag hebt maar zou je even willen kijken naar je mail in verband met het rooster? Het is nogal dringend.”

http://linkd.in/m9M3YN

Vrouw & passie: www.vrouwenpassie.nl

OPROEP! Ben jij ook enthousiast over ZiZ en wil jij dat de redactie een plek voor jou én een andere ondernemende vrouw reserveert? Ter inspiratie en als extra exposure? Stuur een leuke, inspirerende of verrassende foto van jullie samen naar: info@zizmagazine.nl o.v.v. foto en maak kans op een mooie (foto)reportage/interview én een moment in de ZiZ-schijnwerpers!

Zonder erbij na te denken schakel ik van mijn ‘WhatsApp’ naar mijn mailbox. En ik beantwoord mijn mail. “Ja, ik kan a.s. maandag komen werken.” Yes, denk ik. Nog een opdracht erbij, joepie!!! En dan ineens weet ik het weer. Ik ben vrij vandaag. Even pauze, tijd voor mezelf. Maar een e-mail van een opdrachtgever beantwoorden kan toch wel? En de rest van de dag ben ik vrij, mits er geen ander WhatsApp-, sms- of Facebookbericht binnenkomt…

Leila Wijnhoven-Constancia Freelance presentator/audio/video productions at Constancia Productions www.constanciaproductions.nl

Deadline: 1 juli 2012

27


Mail en win! N°1 Dyanne Beekman, weet wie je bent en wat je wilt uitstralen ISBN 978 94 005 0050 1 / €24,95. Wie ben ik en wat wil ik uitstralen? Dat is geen makkelijke vraag, maar Dyanne neemt je mee op reis naar het antwoord. Ze houdt je een spiegel voor waarin je je ware zelf zult zien. Het is je persoonlijke gids, die je bewust en anders naar jezelf laat kijken en het onmogelijke mogelijk maakt. Je bent niet zomaar een vrouw. Je bent een nummer 1. Als je weet wie je bent, dan straal je dat ook uit. Zorg ervoor dat je identiteit en imago in balans zijn. En als je het even niet meer weet, sla dan gewoon het boek nog eens open.

We geven 3 boeken weg! Wil jij dit boek winnen? Mail dan naar info@zizmagazine.nl onder vermelding van boek Dyanne Beekman

HART Mayana, een uitnodiging van liefde ISBN 9789085709534 / € 15,Leven vanuit je hart, het klinkt heel mooi en spiritueel, maar wat houdt dit nu daadwerkelijk in? En waarom is het zo belangrijk om ons meer en meer te verbinden met ons hart? Hoe werkt de kracht van liefde? Welke antwoorden geeft ons hart op belangrijke levensvragen? Tot welke ervaring zou het hart ons willen uitnodigen? In HART vind je een uitnodiging van liefde, komt het hart zelf aan het woord en word je meegenomen op een reis door belangrijke levensvragen, vanuit de belevingswereld en wijsheid van het hart.

We geven 2 boeken weg! Wil jij dit boek winnen? Verbind jij Hoofd, Hart & Ziel in je ondernemerschap? Mail je inspirerende verhaal naar info@zizmagazine.nl o.v.v. boek HART en maak kans op dit prachtige boek.

Het grote geweldige vrouwen boek Machteld Maris • Hoe zet jij social media in? • Wat is daarbij je doel? • Haal jij klanten binnen via de sociale media? • Wat is jouw gouden tip?

Mail jouw beste idee naar info@zizmagazine.nl onder vermelding van boek HGGVB en maak kans op het grote geweldige vrouwen boek van Machteld Maris.

28


Colofon Dit magazine is gemaakt in co-creatie, maart 2012. Aan dit blad werkten mee: Lucienne de Swart

Yvonne Uleman

Jolanda van Henningen

www.opafstanddebeste.nl

info@ondernemenoppumps.nl

about.me/JolandaVanHenningen

Fabiana van de Paverd

Angelina Hammond

Ingrid Beek

www.fabulousgifts.nl

www.hammondcommunications.nl

www.ingridbeek.nl

Marilou van der Keur

Helma Lieberwerth

Wil Hekkers

marilou@creatingfocus.nl

hlieberwerth@levelfivequaning.com

Wil@wilwerkt.nl

Marja Duin

Leila Wijnhoven-Constancia

Ninon Lutters

www.marjaduin.nl

www.constanciaproductions.nl

www.userfactory.nl

Volg de LinkedIn groep Vrouw en haar Netwerk op:

Isabelle Zumbrink

Sonja Schaap

Dieneke van Eijk

http://linkd.in/9T9ASb

www.hethuisvandevlinders.nl

sonja@reflectit.nl

www.sitevisie.com

29


ZiZ Magazine - maart 2012 - 0 nummer  
ZiZ Magazine - maart 2012 - 0 nummer  

Het 0-nummer van ZiZ-magazine. Naar een spontaan idee van Jolanda van Henningen, Vrouw en haar Netwerk om eens een magazine te maken in cocr...

Advertisement