Page 1

Ziwen Wang 316 Laurel St Apt 3D | Saint Louis, MO 63112 (312) 823-2128 | zwang45@wustl.edu

Portfolio 2010 — 2017

Title: Stilted House Media: Ink pen sketch on paper Size: 8.5”x11” Description: This is a drawing of a location I visited during a trip in 2015


UNDULANCE Undulating Luminance Instructor: Philip Holden Software: AutoCAD, Rhino, Maxwell, Illustrator, Photoshop Objective: This project is a crematorium that not only has views of the Mississippi river but also reflects and being a part of this undulating motion.

Design Intention: Death is inevitable for every person and its effects extend to every person that the deceased leave behind. Death rituals are practiced to say a final goodbye to a family member or a friend. The intention is to design a series of spaces that can calm and relax the living by transforming their sorrow to wonder by diluting the terror of death and encouraging them to continue to move forward.

Response: Rivers have long been associated with history, memory and the unrelenting flow of time. A visual

connection with the river can calm and carry back the living. The roof is symbolic of the rippling motion of the river’s surface and the landscape ripples with it, though on a different scale. In terms of the program, the staff travel with the body into the preparation room, then the body and the bereaved intersect in the valedictory room, which is the most important room because that is the space where the body will make its last appearance in a human form. Regarding the structure, the elevated platform suggests a space in-between the earth and sky, creating the connection between the living and the deceased. Under the rippling roof, the boundary of different functions are blurred- one roof can be over both the preparation room and the columbarium. The carbon fiber roof is very light-weight and the ducts are integrated inside the roof. In materiality, the glass enclosure is indicative of a fluid and soft space that intends to sooth and calm visitor’s grief. The chrome steel columns, intended to be invisible from afar, leave the impression that the whole structure is floating in the air. Moreover, its shimmering nature provides a sense of purity and mystery which is meant to be likened to the secular notion of the soul.

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


C

RIPPLING CREMATORIUM, SAINT LOUIS, 2017 B

Visitor Staff

A

Body Grass Shrub B

Lake Light

In terms of the program, I studied the sequence of activities involved in the ritual of cremation in order to develop the circulation of the structure. The staff (Green) travel with the body (Purple) into the preparation room before them, the body, and the bereaved intersect in the valedictory room. The bereaved (Orange) and the body appear very close on the circulation map; however, they are both separated by time. The valedictory is the most important room because that is the space where the body will make its last appearance in a human form.

C

The elevated platform suggests a space in-between the earth and sky, thus creating the connection between the living and the deceased. It is butterfly structure deck, slightly slopping on the top surface, supported by columns. The two layers of glass provides a thermal boundary of the enclosure. The carbon fiber roof is constructed by two layer of carbon fiber filled with three-D printed foam block. It is very light-weight and the ducts are integrated inside the roof.

1993 Flood

SECTION AA

Selected Work Samples

|

Page 3


UNDULANCE

Duct

DUCT DIAGRAM

Roof

Roof Structure Supports the Roof

Chrome Steel Mullions Supports the Roof Structure

Slightly Sloping Platform

Butterfly Structure Supports the Platform

Concrete Columns Supports the Butterfly Structure

STRUCTURE DIAGRAM

SECTION BB

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


RIPPLING CREMATORIUM, SAINT LOUIS, 2017

Rain

Roof Barrier

Water Escaping

WATER/RAIN PATH DIAGRAM

MODEL

Selected Work Samples

|

Page 5


CHOREOGRAPHY of visions The way Don Quixote dances with his eyes when he looks at the city. Instructor: Adrian Luchini Software: Photoshop, Illustrator, AutoCAD, Rhino, Maxwell Objective: This project is a research center for Cervantes and El Quixote. People can visit exhibitions and study in the public space.

Design Problem: This is a Don Quixote research center. The correlation between architecture and the character is the first layer of problem. The site also has Roman walls on the border and the relationship between the research center and the Roman walls is the second layer. Finally, how the research center responds to the city of Barcelona is the third layer.

Response: I made a Collage which shows one aspect of the city of Barcelona which was then transformed into

a wire model which represents the exposed structures and the city’s vision. The structure of the arches represents the choreography of Quixote’s vision. Then I found four ways to enclose the structure. Pairing them worked the best in terms of city context and consistency; moreover, it also allows the light-weight transparent enclosure be based on the span between two arches. Visitors can observe the Roman wall, the street and even the city from inside of the building. The Structure itself is made of polished steel which bounces around the reflections of both the occupants and the building’s scenery. The perforated panels are supported by beams that connect to any two columns and under the panels are glazed glass enclosures. The Mullins system is aligned with the panel supports. The roof is made of ETFE, so as to allow more natural light to penetrate the interior and give a light feel from the exterior. There are steel wires attached to two arches, allowing the ETFE to span along the wires. Additionally, the clamps attached to those wires are used to hold the glazed glass enclosure.

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


RESEARCH CENTER FOR CERVANTES AND EL QUIXOTE, BARCELONA, 2016

TRANSFORM OLD BUILDINGS INTO STRUCTURE

ENCLOSE THE STRUCTURES

EXTERIOR RENDER

SHORT SECTION 1/300

DETAIL SECTION 1/200

Selected Work Samples

|

Page 7


CHOREOGRAPHY OF VISIONS

ELEVATION

LONG SECTION 1/300

UPPER FLOOR

ADMINISTRATION

GROUND FLOOR

EXHIBITION

BASEMENT

EDUCATION + ARCHIVE

ROOF PLAN 1/400

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


RESEARCH CENTER FOR CERVANTES AND EL QUIXOTE, BARCELONA, 2016

UPPER FLOOR PLAN 1/500

Uper level: Administration Office + Observation Point

GROUND FLOOR PLAN 1/500

Ground level: Exhibition Space

BASEMENT PLAN 1/500

Basment level: Education (Open/Curtain Separated) + Archive

Selected Work Samples

|

Page 9


BARCELONA HOUSE Sequences of rooms under certain conditions. Instructor: Emiliano Lopez Software: Photoshop, Illustrator, AutoCAD Objective: In this project, I endeavor to integrate the cultural characteristics unique to Barcelona with those of the standard western modern lifestyle.

Mosaic

Design Problem: Barcelona city has many restrictive rules regarding the appearance and characteristics of the front façade and some general guidelines regarding the back façade. Due to the party walls on both sides of a building, two units of the same level can only have windows on the street side and the backside. This leaves each unit with a long narrow space with no sources of natural light.

Response: I tried to find a balance between Barcelona’s style and a multi-culture style. I studied a tradition-

al Barcelona house and kept the major parts of the building such as the galleria and lighting well. These two types of spaces are essential to solving the lighting issue. I paid a lot of attention to the details to create a Barcelona housing ambience. I drew two analog façades and developed a pattern for my building. I applied this pattern to my front façade relief, and metalwork to my windows and railings. The multi-layered archway serves to weaken the sense of doorways. Consequently, the whole unit became a labyrinth for people to meander. Each room has more than one way in which one could which adds some flexibility to the function of the rooms for a more modern living condition. The choices of perceiving the space also modifies the living experience. Additionally, the clamps attached to those wires are used to hold the glazed glass enclosure.

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


INTERNATIONAL HOUSING PROJECT, BARCELONA, 2015

CULTURAL DRAWING

ANALOG FACADE

LONG SECTION 1/32” = 1’ - 0”

PATIO FACADE

PATIO PERSPECTIVE

FRONT FACADE 1/32” = 1’ - 0”

SITE MODEL

GELLARIA FACADE 1/32” = 1’ - 0”

Selected Work Samples

|

Page 11


BARCELONA HOUSE

FLOOR PLAN 3/32” = 1’ - 0”

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu

ENTRANCE AT GROUND LEVEL

STREET PUBLIC


INTERNATIONAL HOUSING PROJECT, BARCELONA, 2015

PHYSICAL MODEL

GROUND FLOOR PLAN 1/16” = 1’ - 0” COLLABORATE WITH DIANDIAN LI

ROOF PLAN 1/16” = 1’ - 0” COLLABORATE WITH DIANDIAN LI

Selected Work Samples

|

Page 13


DUPLEX A traditional Chinese family shares the double dwelling with their daughter and her American husband and their 3 year old child. Instructor: Catalina Freixas Software: Photoshop, Illustrator, AutoCAD, Rhino Objective: This project is about cultural similarities and conflicts between Chinese and American people, and how to arrange their living spaces in such a way that both families and both generations feel comfortable.

Design Problem: The problem these clients face is that the Chinese parents are very traditional; whereas, their daughter is married to an American who wishes to live in a more western style. Excepting the American husband, who values his privacy, all of the occupants want to somehow take care of each other.

Response: Excepting the young couples’ bedroom, which has the most privacy, every other space is connected in a visual, acoustic or physical ways. For example, the work space is under and accessible to the parents’ kitchen area so that when the young couple is busy with work/study they can save time on cooking by just going upstairs to eat with the parents. The child’s room is between the parents’ and grandparents’ room. The elder couple has good access to both of the gardens, and the pool is a part of the young couple’s space, which overlooks the rooftop garden. I tried many different layouts on how to arrange the garden and the pool. I analyzed the sunlight from summer to winter and concluded that the central garden should be elevated. However, I had to consider that the elders would prefer a ramp rather than stairs. With a 1:12 scale ramping slope, I decided the best height would be 6 feet. Now I have this long and narrow sloped central garden, which works very well considering the height of the trees. Furthermore, there are corridors behind the tree line such that the trees not only serve the function of being a part of the aesthetic scenery but also serve as privacy barriers for the room behind the tree line. When I was designing the elder couple’s living area, I tried to keep some Chinese elements such as square shapes as much as possible. I looked into the Feng shui and developed a deeper understanding of how it normally affects Chinese dwellings. For instance, the bathroom should be on the north side and the kitchens tend to be southerly. Feng shui even dictates which doors should line up and which ones cannot, which I also considered. On the young couple’s side, their second floor contains a small living area and a bedroom. In order to receive more thermal energy, the pool is on top of their roof and since it is an outdoor pool, the stairs that connect to it are outdoors so that they would not have to worry about them in the winter.

Terrace

Terrace Slopping Pool

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu

Garden


COMPRESSED SPACE DOUBLE URBAN DWELLING, ST LOUIS, 2015 Weekend

Weekday

1

2

3

1 1 2

3 2

Weekdays

2

Weekends

1

2 2

SPACE HIERARCHY CULTURAL STUDY

PROGRAM&TIME DIAGRAM ACTIVITY STUDY

Plan

Plan

Long Section

Cross Section

Elevation

Solution

Plan — level 1

POOL&GARDEN SPATIAL PROPOSAL

— For public(Shared) space

POOL&GARDEN SUNLIGHT STUDY

LEVEL 1 PLAN Plan — level 2 &2.5 — For public(Shared) space 1/32” = 1’ - 0” — For old couple and kid

Plan — level23 & 2.5 PLAN LEVEL — For old couple and kid 1/32” = 1’ - 0” — For the young couple

LEVEL 3 PLAN SITE PLAN — For the young couple 1/64” = 1’ - 0” 1/32” = 1’ - 0”

Selected Work Samples

|

Page 15


DUPLEX

Elevation

FRONT FACADE

BACK FACADE

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu Front

Back


COMPRESSED SPACE DOUBLE URBAN DWELLING, ST LOUIS, 2015

Cross Sect Long Section

LONG SECTION

SHORT SECTION

Selected Work Samples

|

Page 17


Eclipse Conceptual Structure at Tyson Research Center Instructor: Kelley Murphy Software: Photoshop Objective: This project was my first architectural project. The intent of this project was to develop a new approach towards tackling design problems- starting from a randomly chosen theme.

Design Of the topics presented to me, I chose the eclipse.I thought of several ways to translate the Problem: phenomena of an eclipse into architecture, though I chose to design a structure that is not only designed to facilitate the actual observation of the eclipse, but to make the structure itself reinforce the idea of the moon.

Response: I began by settling on a site to build the structure. I chose the highest point of the Tyson Research Center and measured the height of the vegetation on the site. I mapped the trees and shrubs based on their height range to form a model to adapt the vegetation topography. Then I moved on to the study of the trees as a structure. It has the crown which I interpreted it as an open platform, the trunk as a path lead to the platform and the root as a supporting structure. The platform offers the opportunity to view the eclipse. The path offers the opportunity to experience the eclipse. After a lot of study models, the final decision is made to make the path as a helix in macroscale but formed by pieces of triangle in microscale. The helix is intended to give a scent of an endless and circular illusion. The triangle bumpiness add the rough and uneven surface of the moon. The supporting structure is made of steel and the enclosure is made by translucent membranes to give a cool and moving shadows for the inside visitor and a soft luminance to the outside viewer.

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


PHENOMENA EXPERIENCE PROJECT, ST LOUIS, 2014 DATA SHEET DATA MAPPING

1/4” = 1’ - 0”

TREE STUDY

Selected Work Samples

|

Page 19


Eclipse

SITE PLAN SITE MODEL 1/32” = 1’ - 0”

MODEL AXON STUDY MODEL 2 1/8” = 1’ - 0”

FLOOR PLANS STUDY MODEL 2 1/8” = 1’ - 0”

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


PHENOMENA EXPERIENCE PROJECT, ST LOUIS, 2014

ROOF + ELEVATION

Selected Work Samples

|

Page 21


Painting Messenger

Title: Messenger Media: Acrylic on canvas Size: 8”x8” Description: This piece was for a special exhibition which had a theme of “Identity”. This piece won the 1st Purchase Award, and is a permanent collection at Concordia University, 2012

Traveling with Lucifer

Title: Traveling with Lucifer Media: Acrylic on canvas Size: 22”x24” Year: 2010 Description: This is the seventh level of the underworld. I am traveling with Lucifer on the boat.

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


Destiny

Title: Destiny Media: Acrylic on canvas Size: 30”x30” Year: 2010

Selected Work Samples

|

Page 23


Fiber Art Atlantis

Title: Atlantis Media: Batik Dye on cloth Size: 1 yard x 1/2 yard

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


Auspicious Clouds

Title: Auspicious Clouds Media: Acrylic paint on fiber Size: 16”x16” Description: I used the woodcut method to design a 4”x8” block, printing with fabric acrylic in a designed order. This cloth is a cotton with an asperous surface.

Selected Work Samples

|

Page 25


Ceramic Fall From Grace

Title: Fall From Grace Media: Terracotta clay with low fire glaze Dimension: 14”x9”x5” Year: 2011 Description: It is a small vase that can hold water. There is a line on the wing: Heaven is where I am.

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


Ancient Force

Title: Ancient Force Media: Terracotta clay with low fire glaze Table Dimension: 10.5”x24”x11” Description: These are rattles in the shape of swords.

Selected Work Samples

|

Page 27


Printmaking God’s Wrath

Title: God’s Wrath Media: Drypoint Size: 5”x7” Year: 2011

Miracle

Title: Miracle Media: Etching on copper plate Size: 6”x8” Year: 2011

Ziwen Wang | zwang45@wustl.edu


Metal Snowflake

Title: Snowflake Material: Nickel Dimension: 8”x7”x1.5” Year: 2013 Description: This is a free standing bookmark.

Selected Work Samples

|

Page 29


316 Laurel St Apt 3D | Saint Louis, MO 63112 (312) 823-2128 | zwang45@wustl.edu

Portfolio_Ziwen Wang  
Portfolio_Ziwen Wang  
Advertisement