Page 1

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η Κοινωνιολογία του Καφέ»

10o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΑΞΗ Α’ Σχολικό Έτος: 2013-2014 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ηλιούδης Αχιλλέας, Κακαδιάρης Σπύρος, Κάρτος Θωμάς, Κολοβός Θοδωρής, Λάιου Ευαγγελία, Μακρής Θανάσης, Μακρίδου Δέσποινα, Μάρκου Γεωργία, Ματζιώκας Βασίλης, Μεμάι Αλέξανδρος, Νταής Άγγελος, Ντάφης Νίκος, Οικονόμου Μαρία, Παπαδούλης Δημήτρης, Παρασκευούδη Χρύσα , Πόσιου Ευαγγελία, Στερνάκα Φανή, Τεμπέλη Βασιλική, Γκοτσάι Διονύσης, Συντονίστρια: Αμπατζή Χρυσούλα (ΠΕ10)


Εισαγωγή Ο καφές στους 5-6 αιώνες ζωής που του αναγνωρίζεται έχει απλωθεί και απλώνεται ραγδαία αφήνοντας θεατές ή αθέατες επιδράσεις σε όλο το φάσμα της ζωής : οικονομία, κοινωνιολογία, υγεία, πολιτισμό κ.α. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα φλιτζάνι καφέ; Πρωίπρωί μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας, μάς περιμένει στο τραπέζι αχνίζοντας και στην συνέχεια ξεκινούμε τη μέρα μας στη δουλειά μας. Περίπου ένας στους δύο ανθρώπους στο κόσμο κάθε μέρα χρειάζεται κάποιες ποσότητες καφεΐνης για να βρει το ρυθμό του, να δραστηριοποιηθεί και να αποκτήσει τη κατάλληλη ψυχοσύνθεση που του επιβάλλουν οι σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες. Ο ρυθμός ζωής στην ανθρωπότητα καθορίζεται από τις χιλιάδες κούπες καφέ που οι άνθρωποι κάθε μέρα καταναλώνουν. Έτσι σκεφτήκαμε να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από ένα φλιτζάνι καφέ.


Α. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ Τα πρώτα φυτά καφέ εμφανίστηκαν στην Μαύρη ήπειρο και συγκεκριμένα στην Αιθιοπία. Εκεί οι γηγενείς φυλές συνήθιζαν να αναμειγνύουν άνθη καφέ με ζωικό λίπος με αποτέλεσμα να φτιάχνουν έναν πολτό. Στη συνέχεια, τον πολτό αυτό τον έπλαθαν σε μικρά μπαλάκια τα οποία κατανάλωναν οι πολεμιστές στις μάχες για να παίρνουν ενέργεια. Στα αρχαία χρόνια πολλοί πίστευαν ότι οι διεγερτικές ιδιότητες του καφέ αποτελούσε το αποτέλεσμα θρησκευτικής έκστασης. Έτσι, το ρόφημα, πολύ σύντομα, προσέλαβε υπερφυσικές δυνατότητες, συνδέοντας το όνομα του με ιερείς και γιατρούς.


Προέλευση και μύθοι του καφέ Η ιστορία του καφέ ξεκινάει στην Αιθιοπία, όπου η Coffea arabica μεγάλωνε ελεύθερα με τη μορφή θάμνου. Αρχικά, ο καρπός χρησιμοποιούταν αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, οι οποίοι, είτε τον μασούσαν, είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβώλους. Το όνομα του καφέ προέρχεται από την Αραβική λέξη qahhwa (κάουα), που σημαίνει "αυτό που εμποδίζει τον ύπνο", η οποία είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής Αραβικής ονομασίας του καφέ .

Η προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του, έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους. Οι σημαντικότεροι είναι δύο. • Ο πρώτος αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί. Εκείνος, σύμφωνα με το μύθο, παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ (μύθος των κατσικών που χορεύουν). Εκεί κοντά βρισκόταν ένα μοναστήρι, το οποίο επισκέφτηκε ο βοσκός και το συζήτησε. Τότε, οι μοναχοί μάζεψαν τους καρπούς και μετά από πολλές επεξεργασίες κατέληξαν να τους κάνουν αφέψημα, το οποίο χρησιμοποιούσαν ώστε να μένουν ξάγρυπνοι για τις ολονύχτιες προσευχές τους . •Ο δεύτερος μύθος λέει ότι ο καφές δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, προκειμένου να του χαρίσει δύναμη και αντοχή.


Ιστορία του καφέ Αρχικά ο καφές καταναλώνονταν σε θρησκευτικές τελετές, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και μετά από ιατρική συνταγή. Μετέπειτα απέκτησαν την συνήθεια να πίνουν καφέ όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και πέρα από αυτές. Η καλλιέργεια του φυτού του καφέ και η επεξεργασία του, γινόταν, για πολλά χρόνια, στην Υεμένη, η οποία κρατούσε το μονοπώλιο. Η κατανάλωση του νέου ποτού εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σε πολίτες που το έπιναν είτε στα σπίτια τους είτε σε δημοσίους χώρους. Έτσι ο καφές σε ένα σύντομο, σχετικά, διάστημα έγινε γνωστός στην Αραβία, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στη Βόρεια Ευρώπη, στην Ισπανία, στη Βόρεια Αφρική και στην Ινδία μέσω των Μουσουλμάνων.


Πηγές για το πέρασμα του καφέ στον αραβικό κόσμο O καφές πέρασε από την Αφρική στην Υεμένη. Εκεί τον έφεραν σκλάβοι από το σημερινό Σουδάν. Οι Μουσουλμάνοι αναφέρονται για πρώτη φορά στον καφέ γύρω στα 900 μ.Χ. υπολογίζεται, ότι η παρασκευή του καφέ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα άρχισε γύρω στον 14ο αιώνα. Πολλές φορές, τα καφεποτεία έγιναν τόπος πολιτικής συζήτησης και δραστηριότητας, εξαιτίας του χαρακτήρα τους. Ο καφές έγινε γρήγορα δημοφιλής ανάμεσα στους Σούφι λόγω της ιδιότητάς του να καταπολεμά την υπνηλία. Επιπλέον, καθώς το Κοράνι απαγορεύει τη χρήση του αλκοόλ, ο καφές θεωρήθηκε ο «τέλειος» αντικαταστάτης του, ενώ από κοινωνικής άποψης η χρήση του ήταν ίδια με αυτή του αλκοόλ στη Δύση όπου τα καφεποτεία αποτελούσαν τόπο συνάθροισης, συζητήσεων, διασκέδασης ή και τζόγου. Τα πρώτα καφεποτεία άνοιξαν στη Μόκα

.


Το πέρασμα του καφέ στην Ευρώπη Το 1645, απ’ ό,τι λέγεται, άνοιξε το πρώτο καφενείο στη Βενετία και σύντομα το αρωματικό ρόφημα διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία. Ο επόμενος σταθμός του οδοιπορικού που ακολούθησε το ανατολίτικο αρωματικό ποτό είναι η Αγγλία. Το 1965, ο έμπορος Daniel Edward επιστρέφοντας από τη Σμύρνη έφερε μαζί του μια ποσότητα καφέ. «Η τύχη του καφέ στην Ευρώπη παίχτηκε κυρίως στην αγορά του Παρισιού». Πριν όμως φτάσει και εγκατασταθεί στο Παρίσι, η Μασσαλία θα είναι η πρώτη πόλη που θα υποδεχτεί τον καφέ. Ένα από τα λάφυρα Πολωνών, Αυστριακών και Γερμανών μετά την νίκη τους στη Βιέννη το 1683, ήταν τα πολλά σακιά με καφέ που άφησε πίσω του ο ηττημένος Οθωμανικός στρατός. Το 1706, ο βοτανικός κήπος του Άμστερνταμ παρέλαβε από την Ιάβα της Ινδονησίας (ολλανδική αποικία τότε) ένα φυτό καφέας, προορισμένο να εμπλουτίσει τη συλλογή του.


Βενετία

1645

Λονδίνο

1652

Μασσαλία

1659

Χάγη και Άμστερνταμ

1663

Παρίσι

1675

Αμβούργο

1679

Βιέννη

1683

Λειψία

1694

Στουτγάρδη

1712

Βερολίνο

1721


ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα αρχίζει από τα χρόνια της Τουρκίας. Ιδιαίτερα οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδας γνωρίζουν και συνηθίζουν πρώτοι τον καφέ μαζί με τους Τούρκους. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τα καφενεία έκαναν και τη δουλειά του καφεκόπτη, δηλαδή προμηθεύονταν ακατέργαστο καφέ και τον άλεθαν σε μικρούς χειροκίνητους μύλους.Τα πρώτα ειδικά καταστήματα για τον καφέ, τα καφεποτεία, που γρήγορα μετονομάστηκαν καφεκοπτεία εμφανίζονται στις αρχές του 20ου αιώνα και ασχολούνται αποκλειστικά με την εισαγωγή, επεξεργασία και πώληση καφέ, έτοιμου προς κατανάλωση.


Τα καφενεία στην Ελλάδα του χθες Τα καφενεία της Ελλάδας, χώροι συνάντησης των ανδρών, τόποι παιγνιδιών και απολαύσεων, τόποι συνεύρεσης και κοινωνικής συναναστροφής, τόποι ενημέρωσης αλλά και πολιτικών αντιπαραθέσεων, επαγγελματικών συναλλαγών αλλά και τόποι των γλεντιών της παρέας, τόποι του καλαμπουριού και της πλάκας, αποτελούσαν και αποτελούν την καρδιά της ανδρικής κοινωνίας κάθε τόπου, ο χώρος όπου συζητιούνταν και επιλύονταν όλων των ειδών ανδρικά ζητήματα. Στο καφενείο οι άντρες περνούσαν την ώρα τους, πίνοντας τον καφέ τους, παίζοντας χαρτιά ή παρτίδες τάβλι, παρακολουθώντας τις ειδήσεις, σχολιάζοντας τα γεγονότα, συζητούσαν και κυρίως διαφωνούσαν πολιτικά. Τί είναι αυτό που κάνει τα καφενεία της Ελλάδας ένα από τα πιο γοητευτικά δείγματα του πολιτισμού της; Τα καφενεία της Ελλάδας, πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής κάθε τόπου, χώροι κοινωνικότητας, με όλους τους συμβολισμούς και τους μυστικούς κώδικες, αποτελούσαν σημαντικό θεσμό των τοπικών κοινωνιών, μάρτυρες μιας εποχής όπου “των Ελλήνων οι κοινότητες” διαμόρφωναν την ιδιαίτερη τους ταυτότητα .


Τα πρώτα καφενεία Τα καφενεία χωρίστηκαν σε δυο τύπους, τα πρώτα ήταν τουρκικής προελεύσεως ,καφενέδες με τους ναργιλέδες, και όλα τα σχετικά και από την άλλη πλευρά του ευρωπαϊκού τύπου (ιταλιάνικα ή βιενέζικα). Στα χωριά τα καφενεία είχαν μια πορεία εντελώς διαφορετική από αυτή της πόλης, αφού μετά την πλατεία αποτελούσαν το κέντρο του χωριού. Ήταν και μπακάλικα και κρασοπωλεία και χώροι στους οποίους πωλούνταν φωτιστικό πετρέλαιο, μπαμπάκι και οινόπνευμα. Παραδοσιακά Παλιά Καφενεία της Αθήνας • «Η Ωραία Ελλάς» • «Το Πράσινο Δεντρί» • «Ζόναρ 'ς» • Το καφενείο «Νέον» • Το καφενείο «Των Αγωνιστών» •Το καφενείο «Της Ανατολής» μετέπειτα «Ζαβορίτη» •Το καφενείο «Ζαχαράτου»


Β.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ Αρχικά, η παραγωγή του καφέ ξεκινάει από τον παραγωγό/αγρότη, ο οποίος καλλιεργεί τον καφέ. Στη συνέχεια, ο καφές οδηγείται στους μεσάζοντεςεμπόρους, ο αριθμός των οποίων μπορεί να είναι μεγάλος. Ακολούθως, ο καφές φτάνει στα χέρια του καφεπώλη, ο οποίος, με την σειρά του, τον προσφέρει στον κόσμο, όπως και στους μεσάζοντες- εμπόρους. Εκείνοι πωλούν τον καφέ στα σουπερ μάρκετ απ’όπου ο καφές φτάνει στους καταναλωτές.


Το Καφεόδενδρο Το καφεόδεντρο (επιστ. Καφέα, Coffea) αποτελεί φυτό υπό μορφή αειθαλούς και κορμώδους θάμνου που μοιάζει πολύ με την κεράσια. Από τους κόκκους του προέρχεται ο καφές. Ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και έχει 66 αναγνωρισμένες ποικιλίες. Τα καφεόδενδρα ζουν περίπου 25 - 30 χρόνια και ευδοκιμούν κυρίως σε τροπικά κλίματα. Τα άγρια φτάνουν σε ύψος τα 10 μέτρα, το ύψος όμως των καλλιεργούμενων περιορίζεται, για ευκολότερη συγκομιδή.

Υπάρχουν δυο βασικά είδη καφεόδενδρου, η Καφέα η αραβική (Coffea arabica) που προέρχεται από την Αιθιοπία και δίνει τους καρπούς με την καλύτερη γεύση και άρωμα, και η Coffea canephora (robusta - Καφέα η εύρωστη), οι καρποί της οποίας περιέχουν περισσότερη καφεΐνη, και προέρχεται απ' την Ουγκάντα.


Οι καρποί του καφέ μαζεύονται μόλις ωριμάσουν. Υπάρχουν διαφορετικοί μέθοδοι συγκομιδής των καρπών του καφεόδενδρου, τα πλέον συνηθισμένα είναι: - συλλογή με το χέρι - τίναγμα.

Απομάκρυνση του κόκκου από τον καρπό . Η επεξεργασία του καφέ διακρίνεται σε δύο βασικούς μεθόδους: - υγρός καθαρισμός - ξηρός καθαρισμός

Αφού ο καφές ξηραθεί καθαρίζεται, είτε με το χέρι, είτε με μηχανήματα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα επεξεργασίας και οι ελαττωματικοί κόκκοι. Έπειτα ταξινομούνται κατά μέγεθος κόκκου.


Η τέχνη του καβουρδίσματος Υπάρχουν τρία είδη καβουρδίσματος: I. Το ελαφρύ ή χρυσαφί καβούρδισμα που δίνει στο καφέ ένα ελαφρύ άρωμα. Αυτός ο τρόπος καβουρδίσματος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Ελλάδα. II. Το μεσαίο καβούρδισμα που δίνει στον καφέ ένα ελαφρύ καφέ χρώμα και πιο δυνατή γεύση. III. Το δυνατό καβούρδισμα το οποίο δίνει στον καφέ μια έντονη και λίγο ξινή γεύση.


Η παραγωγή ελληνικού καφέ στο εργοστάσιο αποτελείται από πέντε διαφορετικά στάδια τα οποία φαίνονται παρακάτω σε ένα απλοποιημένο πίνακα Παραλαβή Ωµού καφέ

Αποθήκευση Ωµού καφέ

Καβούρδισµα Ωµού καφέ

Άλεση

Συσκευασία


ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ARABICA • Βόρεια και Κεντρική Αμερική: Costa Rica, Cuba, El Salvador, Jamaica, Mexico, Nicaragua. • Νότια Αμερική : Brazil, Ecuador, Colombia, Paraguay, Peru. • Ασία: India, Indonesia, Papua New Guinea. • Αφρική:Angola,Cameroon,Tanzania,Uganda,Madagascar,Burundi,E thiopia,Kenya,Rwanda,Zambia,Zimbabwe ROBUSTA • Βόρεια και Κεντρική Αμερική: Trinidad & Tobago. • Νότια Αμερική: Brazil, Ecuador. • Ασία: India, Indonesia, Vietnam • Αφρική: Angola, Cameroon, Tanzania, Uganda, Madagascar


O καφές των Ζαπατίστας O καφές των Ζαπατίστας τον παράγουν αλλιώτικοι άνθρωποι και τον διακινούν σε Ευρώπη και Αμερική όχι οι συνηθισμένοι έμποροι, αλλά άτομα που νιώθουν αλληλέγγυοι με τα αιτήματα των Ζαπατίστας για δημοκρατία, ειρήνη και δικαιοσύνη και έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο για να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα τους.

Ο πιο ακριβός καφές Οι ελέφαντες της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας εκτρέφονται αποκλειστικά με κόκκους καφέ Arabica που καλλιεργούνται σε υψόμετρο 5.000 μέτρων. Στη συνέχεια οι κόκκοι εξέρχονται από τoν ελέφαντα ως κοπριά, καθαρίζεται και προκύπτει ένα πανάκριβο και γευστικό ρόφημα που κοστίζει 30 δολάρια το φλιτζάνι!

Kopi luwak Ο καφές αυτός παράγεται κυρίως στην Ινδονησία και η βασική του διαφορά με τον απλό καφέ είναι η... φυσική επεξεργασία του. Οι κόκκοι του καφέ καταναλώνονται από ένα μικρό, νυκτόβιο αιλουροειδές που λέγεται μοσχογαλή ή κιβέπη, όμως, δε χωνεύονται από το πεπτικό της σύστημα και το ζώο τους αποβάλλει. Στη συνέχεια, οι επιχειρηματίες συλλέγουν τα περιττώματά της. Τα στομαχικά υγρά του ζώου αυτού προκαλούν μια ενζυματική διαδικασία που προσδίδει στον καφέ μοναδικό, σοκολατώδες άρωμα και μια ιδιαίτερα απαλή υφή,


Γ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ Από κοινωνιολογική άποψη, ο καφές δεν είναι απλώς ένα ρόφημα. •Έχει συμβολική (τελετουργική) αξία. Αποτελεί προσωπικό και κοινωνικό τελετουργικό. •Είναι ψυχοτρόπος (διεγερτική) ουσία Μερικοί πολιτισμοί επικρίνουν τη χρήση του. •Εντάσσεται σε δίκτυο κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων Η παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του καφέ αποτελεί παγκόσμια επιχείρηση •Σχετίζεται με την παρελθούσα κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη


ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ • Ο καφές σε μέτριες ποσότητες, βελτιώνει τη νοητική λειτουργία του ανθρώπου και έρευνες που έγιναν (μιλάμε πάντα για μέτριες ποσότητες και όχι για υπερκατανάλωση) έδειξαν ότι άτομα που πίνουν καφέ έχουν 80% λιγότερο κίνδυνο να νοσήσουν από τη νόσο Πάρκινσον. •

Ο καφές βοηθάει ώστε να μην εμφανισθεί καρκίνος στο παχύ έντερο. Έρευνες έδειξαν ότι 2 - 3 φλιτζάνια την ημέρα μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο.

Είναι γνωστό ότι μικρές ποσότητες καφεΐνης βοηθούν στη κεφαλαλγία, και τις ημικρανίες.

Ο καφές σε μικρές ποσότητες έχει αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.

Ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες γιατί μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης

Ο καφές μπορεί να μειώσει το κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες.

Ένα φλιτζάνι καφέ βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.


ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ • Η κατανάλωση μικρής ποσότητας καφέ αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς μας και να νιώσουμε αρρυθμίες. • Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εθισμό. • Στρες και ευερεθιστικότητα. Επειδή δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, μεγάλες ποσότητες καφέ μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες. Σε έρευνα που έγινε, 50% των ανθρώπων που έβαζαν καφεΐνη στον οργανισμό τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν στρες και πολλές φορές στη δουλειά τους, ασυγκράτητα νεύρα. • Ο καφές περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ που επιφέρει πήξη του αίματος. Εν δυνάμει λοιπόν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θρομβώσεις. • Ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ένα μέρος του ασβεστίου αποβάλλεται στα ούρα λόγω του καφέ. • Είναι επικίνδυνος για τις εγκύους ο καφές αφού αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. • Αυξάνει την έκκριση των γαστρικών υγρών, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονους πόνους στο στομάχι και προβλήματα στην πέψη.


ΚΑΦΕΜΑΝΤΕΙΑ Αρκετές δεισιδαιμονίες σχετίζονται με τον καφέ: όταν χυθεί στο πιατάκι λένε ότι θα πάρεις λεφτά, όταν έχει μια χοντρή φουσκάλα άλλοι το βλέπουν σαν στενοχώρια και άλλοι σαν προαναγγελία αφίξεως φίλου, όταν σπάσει το φλιτζάνι είναι γρουσουζιά


Καφές και κοινωνικές εκδηλώσεις Ο καφές δεν σερβίρεται ποτέ σε αρραβώνες, σε γάμους, σε βαφτίσεις. Ποτέ δεν λέμε όταν πίνουμε καφέ στην υγεία σας, αντίθετα ευχόμαστε με ένα ποτήρι νερό. Ο καφές είναι απαραίτητος σε πένθιμα γεγονότα όπως κηδείες, μνημόσυνα και άλλα λόγω το ότι έχει μαύρο χρώμα και σύμφωνα με μία παράδοση σταματάει τα δάκρυα και προσφέρει τόνωση.


Δ.Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ •

• •   

Ο καφές αποτελεί αγαπημένη συνήθεια του σύγχρονου Έλληνα και στοιχείο του πολιτισμού του. Ο καφές είναι παρέα και μοναξιά, είναι απόλαυση και εμπειρία. Τα στοιχεία αυτά επαληθεύονται από στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία: Το 85% των Ελλήνων καταναλώνει καφέ Ο μέσος χρόνος παραμονής στην καφετέρια είναι 40 λεπτά, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αν και η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι χαμηλή. Στην Ελλάδα υπάρχουν 30.000 καφετέριες, που αντιστοιχούν σε μία ανά τριακόσιους κατοίκους.


ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ •

Οι κάτοικοι της πόλης πίνουν το ένα τρίτο του καφέ που καταναλώνεται στη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως.

• • • •

Οι ηλικιακές ομάδες που διακρίνονται κυρίως από τη συνήθεια αυτή είναι: Φοιτητές που δεν έχουν ή απλά δεν πάνε στο μάθημά τους. Μαθητές που κάνουν κοπάνα ή είναι εκδρομή. Συνταξιούχοι, οι οποίοι απολαμβάνουν ξέγνοιαστοι τον καφέ τους διαβάζοντας τα νέα της ημέρας. Νοικοκυρές που κάνουν ένα διάλειμμα είτε από τα ψώνια είτε από τις δουλειές του σπιτιού. Πτυχιούχοι... Άνεργοι

• • • •

Η συνήθεια μάλιστα αυτή των Λαρισαίων οδήγησε στη δημιουργία ειδικού like page στο facebook με το πολύ ταιριαστό όνομα «Λάρισα: Η Πόλη Του Καφέ Και Της Διασκέδασης», ένα like page το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή αριθμεί 4000 μέλη, αριθμός που διαρκώς αυξάνει. Ετσι λοιπόν μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στη 13η θέση στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως, η Λάρισα είναι η πρώτη σε εθνικό επίπεδο!


Καφές κερασμένος από έναν άγνωστο φίλο! •

• •

Ένα φλιτζάνι καφέ, κερασμένο, περιμένει όλους όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τον πληρώσουν, στο καφέ «Grand cafe» της Λάρισας, της κ. Μάρως Κωστοπούλου, οδός Ασκληπιού 8, η οποία ευαισθητοποιήθηκε να συμμετάσχει σε ένα δίκτυο καταστημάτων πανελλήνια, που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία με τίτλο «Ενας καφές σε περιμένει», του περιοδικού «σχεδία», που σκοπό έχει την κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «καφέδων που περιμένουν» σε όλη τη χώρα. Ο «καφές που περιμένει» και έχει προπληρωθεί ανώνυμα, θα καταναλωθεί από κάποιον άλλο συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. Το εγχείρημα βασίζεται στην ειλικρινή διάθεση, επιθυμία, αγάπη, αλληλεγγύη συμπολιτών μας να σταθούν μέσα από μια τόση απλή διαδικασία (ένα κέρασμα!) δίπλα σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ Φραπές

Cappuccino freddo Ελληνικός καφές Γαλλικός

Espresso Cappuccino


Freddoccino Espresso Mochaccino Espresso Mexican Coffee Irish Coffee Bailey’s Irish Cream Coffee

Amaretto Coffee


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Μέσα από την έρευνα που κάναμε οι συμμαθητές μας πίνουν μία φορά την ημέρα καφέ. Οι νέοι πίνουν τον καφέ τους κυρίως σε καφετέρια, έχοντας συντροφιά τους φίλους τους, ενώ οι μεγαλύτεροι πίνουν περισσότερο καφέ στο σπίτι. Τα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούν τον ελληνικό καφέ, ενώ οι νέοι προτιμούν το καφέ με ζάχαρη και γάλα (cappuccino). Μάλιστα οι νέοι της πόλης μας ξεκίνησαν την κατανάλωση καφέ στην εφηβική ηλικία, λόγω της επιρροής από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Γνωρίζουν τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις του καφέ και αυτή η συνήθεια που σήμερα είναι πάρα πολύ διαδεδομένη δεν ξέρουμε αν στο μέλλον θα έχει τις ίδιες διαστάσεις.


Τέχνημα για το Καφεόδεντρο


Τέχνημα για το Καφεόδεντρο


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

Η κοινωνιολογία του καφέ παρουσίαση αμπατζή α  
Η κοινωνιολογία του καφέ παρουσίαση αμπατζή α  
Advertisement