Page 1

De Mobiele Kunstbrigade presenteert...

Thema

Verhalen aan de Vliet: Reizen in de Gouden Eeuw

Disciplines

beeldende vorming, storytelling en stopmotion

Doelgroep

groep 6 t/m 8 PO

Naschools aanbod

6 lessen van 90 minuten

Benodigdheden

Beeldende vorming

Storytelling

Stopmotion

Eindpresentatie

fotocamera, laptop, ipad

Kinderen kiezen een 17e eeuws beroep/personage en onderzoeken a.d.h.v. foto’s ‘GE wonen/werken’ hoe hun huis, kleding en haardracht er uit zag. Ze maken div. (detail)schetsen in schriftje.

Kinderen krijgen de schrijfinstructie en verzinnen een dag uit het leven van hun GE personage. Ze gaan in hun verhaal ook op reis met de trekschuit over de Vliet. Ze stappen hun huis uit en staan langs het water te wachten tot de trekschuit arriveert. Aan boord ontmoeten ze de andere personages. Ze stellen zich voor en vertellen hun verhalen aan elkaar. Onderweg stapt ook C. Huygens aan boord. Hij reist van zijn buitenhuis Hofwijck naar houtzaagmolen de Salamander. Ook hij vertelt zijn verhaal.

Het decor: alle huizen worden langs de Vliet geplaatst. Eventueel echt gras, blaadjes etc rondom de huizen leggen. De Schleig boerderijdieren op hun plek zetten. De Vliet maken we van vuilniszakken. Eventueel riet, gras etc erbij. Het laken wordt achter de huizen gehangen. De trekschuit in de Vliet leggen. De personages komen een voor een hun huis uit. We kunnen een kijkje naar binnen nemen. Ze trekken de deur dicht. Ze worden eventueel uitgezwaaid door een huisgenoot voor het raam. Dan wachten ze langs de oever van de Vliet tot de trekschuit arriveert en stappen aan boord.

Het decor wordt opgebouwd.

filmcamera, snoertjes etc gevel Hofwijck personage C. Huygens Schleig boerderijdieren trekschuit foto’s wonen/werken GE foto’s van de kinderen beroepenlijst schrijfinstructie schriftjes, karton, papier scharen, stanleymessen, lijm potloden, markers, verf, kwasten nietmachine, perforator paperclips bolletje touw wit laken, vuilniszakken

Ze werken hun huis in het groot uit op karton met markers en verf. Wij snijden voordeur open, eventueel ook een raam. Wij snijden geveldak vrij. De kinderen tekenen op papier wat je ziet aan interieur als voordeur opengaat. Staat er iemand voor het raam? Tekenen maar. Deze tekeningen worden achter openstaande deur en raam geplakt. De kinderen worden gefotografeerd. Deze foto gaan ze uitknippen en omtoveren tot hun GE personage. M.b.v. een omgebogen paperclip kan hun personage los staan.

De Mobiele Kunstbrigade, september 2015

De kinderen lezen hun verhaal voor t.b.v. de audio voor de film.

Elke scène wordt gefotografeerd.

Alle schriftjes worden klaargelegd. Laptop speelt de film af.

Pdf naschools aanbod instructie verhalen aan de vliet groep 6:8  
Pdf naschools aanbod instructie verhalen aan de vliet groep 6:8  
Advertisement