Page 1

in dit nummer • Over de Vrienden van Zienn. • Word ook vriend.

• 100 euro voor 48 mensen. • Appartement geschonken.

• Dagbesteding in Burgum. • Extra bedden winternoodopvang. • ANBI-status.

• Sportpassen. • Welkomstpakketten Zorgopvang. • Over deze krant.

1

2

3

4

Jaargang 1, juli 2013 - vriendennieuwsbrief

zienn

Over de Vrienden van Zienn Al onze donateurs, dat zijn de Vrienden van Zienn. Met hun steun brengen zij kleur in het leven van mensen in de opvang. Zienn biedt opvang en ondersteuning aan mensen en gezinnen in crisissituaties, die dakloos zijn of dat dreigen te worden. De organisatie is actief in Drenthe, Groningen en Friesland. Er zijn opvangvoorzieningen, woonvoorzieningen en ondersteuning in de thuissituatie. Zienn krijgt geld van de overheid en betaalt daarmee de opvang en begeleiding. De stichting Vrienden van Zienn maakt de extra’s, die buiten het zorgbudget vallen, mogelijk. Gereedschap voor de dagbesteding bijvoorbeeld. Of een Sinterklaascadeautje voor de kinderen in de crisisopvang. Een picknicktafel in de tuin van een woonvoorziening. Ieder jaar mogen locaties van Zienn hun wensenlijstje indienen bij de Vrienden. Natuurlijk probeert de stichting er zoveel mogelijk uit te laten komen. In deze nieuwsbrief leest u waar het geld van de Vrienden naartoe ging. De nieuwsbrief is bedoeld voor huidige donateurs, betrokkenen bij Zienn en nieuwe donateurs. Ook donateur worden? Graag! Het kan al voor 15 euro per jaar of met eenmalige bijdrage.

WORD OOK VRIEND AANMELDEN KAN ONLINE!

Donateur worden van de Vrienden van Zienn? Graag! Dat kan al vanaf 15 euro per jaar. Ook eenmalige donatie is welkom. U kunt online lid worden/doneren via www.zienn.nl. Klik op de banner ‘Vriend worden van Zienn’. Deze vindt u rechtsonder op de startpagina. U komt dan op de pagina van de Vrienden van Zienn. Wanneer u het webformulier invult en verzendt, is uw donatie of lidmaatschap geregeld. Bedankt!


2

vriendennieuwsbrief van zienn

Een nieuw huis! Dat wil je zo leuk mogelijk natuurlijk inrichten. Dat geldt ook voor de cliënten van Zienn. In 2012 opende Zienn twee nieuwe sociaal pensions: Sociaal Pension Hoekstersingel in Leeuwarden en Sociaal Pension Drachten. De basisinrichting: bed, tafel, kast, keukenspullen enzovoort leverde Zienn. De in totaal 48 bewoners konden rekenen op ieder 100 euro van de Stichting Vrienden van Zienn om naar eigen smaak hun kamer mee aan te kleden. Heel welkom, want de meesten hebben daar zelf geen geld voor. Jeroen, Martin en Marten vertellen waar zij de 100 euro aan hebben besteed.

Marten: vloerkleed en computer

Martin: ficus, magnetron en 2-zitsbank

Nagelnieuw is de kamer van Marten (foto onder) in Sociaal Pension Hoekstersingel in Leeuwarden. ‘Prachtig’, vindt hij. ‘Wat mooi dat we voor 100 euro spullen uit mochten zoeken.’ Voor op de grijsbruine PVC-vloer schafte Marten een kleurig vloerkleed aan. ‘Echt een aanwinst, anders is het hier zo’n grauwe bedoening.’ Er was nog genoeg over voor een tweedehands computer. ‘Zonder computer kan ik niet, ik ben er echt blij mee. Het beeldscherm had ik al, dat gebruik ik ook als tv. Tevreden kijkt Marten rond. ‘Die 100 euro heb ik goed besteed!’

Huiselijk en gezellig oogt de kamer van Martin in Sociaal Pension Drachten. Daar droeg de 100 euro van de Vrienden van Zienn aan bij. ‘Met mijn begeleider ben ik wezen shoppen.’ Op het lijstje stond een magnetron, die kocht hij bij de Blokker. ‘Niet voor kant-en-klaar-maaltijden, maar om restjes op te warmen. Zonde om die weg te gooien!’ In de kringloopwinkel vond Martin zijn 2-zitsbankje met bijna dezelfde print als de lekkere zitstoel die hij al had. ‘Het lijkt wel een echt bankstel’. Met de grote ficus die in de vensterbank prijkt, bracht Martin wat groen in z’n kamer. ‘Het is hier heerlijk wonen‘.

Jeroen: een extra lang bed

Als je 2,10 meter bent, is een extra lang bed een must voor een goede nachtrust. ‘Daar ging mijn 100 euro dus naartoe’, vertelt Jeroen die in Sociaal Pension Drachten woont. De bedden in het pension zijn voor mij te klein. Trots laat hij zijn 1-persoons boxspring zien van maar liefst 2 meter 25. ‘Een tweedehandsje, gevonden via Marktplaats en opgehaald met mijn moeder. Compleet met dekbed.’

Aan zowel Jeroen (links) als Martin (rechts) is de 100 euro wel besteed!

Appartement geschonken! Waarom we een foto van dit appartementencomplex in Leeuwarden plaatsen? Omdat een van de appartementen de Vrienden werd geschonken! Verkoop is een optie, maar we wisten een andere goede bestemming: verhuur. We verhuren het appartement aan een jongere die er met begeleiding van Zienn zelfstandig woont. Heel welkom, want doorstroomwoningen voor de jongeren van het Huis voor Jongeren zijn schaars.


3

DAGBESTEDING IN BURGUM Dakgoten schoonmaken, gevel spuiten, schilderwerk, fietsreparaties... dit regelen de cliënten binnen Crisisopvang Burgum allemaal zelf in het kader van dagbesteding. Met hulp van de Vrienden van Zienn kon gereedschap worden aangeschaft. De ‘oude’ garage is nu een goed uitgeruste werkplaats.

‘Vertrouwen en trots’ De behoefte aan dagbesteding in Burgum is groot, bleek uit een onderzoek. De één heeft het nodig voor een gezond dagritme, de ander heeft graag iets omhanden en een derde wil ervaring opdoen. Aan de slag zijn is goed, vooral voor mensen in de maatschappelijke opvang. Wie stil zit, verliest vaardigheden en motivatie. Het vermogen om te herstellen en weer grip te krijgen op het leven wordt kleiner. Een taak hebben, verantwoordelijk (mogen) zijn en de klus klaren. Dat geeft vertrouwen en trots. Iedere dinsdag- en donderdagochtend is de werkplaats open. Van fietsen repareren tot tuinonderhoud en van schilderwerk tot lampen maken voor de verkoop, de Dagbesteding van Crisisopvang Burgum pakt alles aan. Verplicht is de dagbesteding niet, maar leuk en goed is het wel. Steeds meer mensen uit de crisisopvang schuiven aan. Zij krijgen begeleiding van medewerkers én enthousiaste vrijwilligers!

Met de hogedrukreiniger van De Vrienden aan het werk

Extra bedden in de Nachtopvang tijdens de winter

ANBI-status

De winterregeling in de Nachtopvang (gebouw De Terp) in Leeuwarden wordt van kracht bij vriestemperaturen. Een slaapplek (met warme maaltijd en ontbijt) kost € 5,80 per nacht, maar is gratis tijdens de winternoodopvang. De Nachtopvang heeft 35 slaapplekken, maar schuift een onbeperkt aantal bedden bij tijdens de winterregeling. Zo hoeft niemand buiten te slapen tijdens de vorst. De Stichting Vrienden van Zienn betaalt de overnachting van mensen die doorgaans geen gebruik maken van de Nachtopvang, maar wel de winternoodopvang bezoeken. En dat waren de afgelopen winterperiode meer dan vorige jaren. Er sliepen gemiddeld 45 slapers per nacht. Vorig winterseizoen waren dat er 35. De drukste nacht telde dit jaar maar liefst 54 slapers! De grote stijging heeft te maken met de crisis, de bezuinigingen in de zorg en het groeiend aantal zwervende jongeren. De Nachtopvang en de winternoodopvang zijn meer nodig dan ooit.

De Stichting Vrienden van Zienn heeft een ANBI-status. Dit houdt in dat de stichting bij de belastingdienst geregistreerd staat als een Algemeen Nut Beogende instelling. Dat is mooi, want het betekent dat we geen belasting hoeven te betalen bij schenkingen en erfenissen. Uw bijdrage komt dus geheel ten goede aan cliënten van Zienn. Onze ANBI-status betekent voor u dat uw gift aan ons aftrekbaar is.


4

vriendennieuwsbrief van zienn

SPORTPASSEN Zowel de jongeren van het Huis voor Jongeren als de bewoners van Sociaal Pension Drachten maakten hun sportwensen kenbaar aan de Stichting Vrienden van Zienn. Die maakte sportpassen mogelijk.

gevonden. ‘Ik fitness nu, samen met mijn broer. Die heeft ook een abonnement bij Basic Fit. Ik sport om m’n lichaam in vorm te houden, maar ook om te ontspannen. Even de spanning eruit zweten!’

‘Ik fitness nu, samen met m’n broer’

Samen sporten motiveert

Dankzij de Stichting Vrienden van Zienn heeft Sociaal Pension Drachten nu 2 sportpassen van sportschool Basic Fit in huis. ‘Daar maken steeds meer mensen gebruik van’, vertelt een van de bewoners. ‘Ik deed vroeger heel veel aan sport. Taekwondo en turnen. Turnen deed ik op hoog niveau. Maar de laatste jaren kwam het er, door alle rumoer in mijn leven, niet meer van.’ Met de sportpas heeft hij de weg naar de sportschool weer

Te duur. Dat is vaak de reden waarom de jongeren in het Huis voor Jongeren (Leeuwarden) niet sporten. Maar het leeft wel ontzettend onder de jongeren. Gelukkig hebben ze inmiddels twee sportpassen bij ‘Basic Fit’ en kunnen ze naar de sportschool. Met z’n tweeën tegelijkertijd, als ze dat willen. Mooi, want samen sporten motiveert extra.

Welkomstpakketten Zorgopvang ‘Echt een traktatie’ Met een goed gevulde opbergdoos heet de Zorgopvang van Zienn nieuwe bewoners welkom. De welkomstpakketten zijn mogelijk dankzij een bijdrage van de Stichting Vrienden van Zienn. Er zitten allerlei handigheden in als deodorant, douchegel, after shave en zelfs een koffiemok. Maar ook lekkernijen als chocola. ‘Echt een traktatie, een heel leuk initiatief’, vindt meneer Dorcas, een van de bewoners. Mensen die nieuw in de opvang komen, hebben vaak een heel roerige tijd achter de rug. Het pakket van de Zorgopvang is een heel welkome verwennerij. De heer Dorcas met het welkomstpakket van Zienn

Over deze krant Dit is een uitgave van de Stichting Vrienden van Zienn. De nieuwsbrief verschijnt twee keer per jaar en is bedoeld voor huidige donateurs, betrokkenen bij Zienn en nieuwe donateurs. In de volgende nieuwsbrief vertellen we meer over wat we doen met ieders gift, donatie of legaat. Bestuur Stichting Vrienden van Zienn: de heer Bart Bakker, de heer Diedrich Ruiter, mevrouw Siepie de Jong. Vanuit Zienn is mevrouw Joke Bezema betrokken. De stichting is telefonisch bereikbaar via 058 - 293 24 49 of via e-mail: j.bezema@zienn.nl. Deze nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door. Groot Haar + Orth Communicatie en Creatie (opmaak) en Grafische Groep Van der Eems (drukwerk).Teksten en foto’s door Zienn.

V DE

drukkerij van der eems

Nieuwsbrief Vrienden van Zienn juli 2013  
Nieuwsbrief Vrienden van Zienn juli 2013  
Advertisement