Page 1

pag 01_col_THEONE:Layout 1 4/3/2012 8:14 PM Page 1

Pag. 2

Pag. 4

sport

Tigrii atenţi la play off

1

30

lei

învăţământ

Pag. 5

Pag. 6

eveniment

“Emil Dandea” la 40 de ani

Farmaciştii la conferinţă

director fondator Aurelian GRAMA

în curs de auditare BRAT www.zi-de-zi.ro

învăţământ

Alexandra, studenta Erasmus

Târgu-Mureş NOAPTEA ZIUA

0 °C 14 °C

o parte din viaţa ta Tg. Mureş • Reghin • Sighişoara

politică

Curs valutar

Meteo

10 °C 11 °C 12 °C 11 °C

Pag. 10

Frătean şi moţiunea USL

1 eur 1 usd 1 gr. aur

= 4,37801 ron = 3,2785 ron = 176,5115 ron

Reghin Sighişoara Luduş Târnăveni

Miercuri, 4 aprilie 2012 Anul VII, nr. 1937

12 pagini

Pilonul cercetării româneşti la 146 de ani

“Primiri de Urgenţe” luate la control Modul de funcţionare şi organizare a unităţi de primiri urgenţe (UPU) finanţate din bugetul de stat face obiectul unei ample acţiuni de auditare şi control, demarate de Ministerul Sănătăţii, potrivit unui anunţ postat pe siteul instituţiei. “Este a doua misiune de control de acest gen, în urmă cu 2 ani am mai derulat o astfel de misiune. Verificările sunt realizate de către reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi durează o săptămână de zile, cu posibilitatea de prelungire a duratei, în cazul în care este necesar. Am ales varianta în care echipele de control dintr-un judeţ verifică unitatea de primiri urgenţe din alt judeţ, astfel încât să fie eliminată orice suspiciune privind rezultatele obţinute”, a de-

clarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Concluziile rapoartelor de control vor fi analizate de către Comisia de Urgenţă a MS şi vor sta la baza măsurilor şi a deciziilor care se vor lua pentru dezvoltarea acestui sector în următorii doi ani şi se vor stabili şi criteriile standardizate de alocare a fondurilor pentru astfel de unităţi. Arina MOLDOVAN

Editorial

Pag. 3

Azi, Academia Română împlineşte 146 de ani de la înfiinţare, fiind printre primele instituţii de cultură Prof. univ. dr. Corneliu Sigmirean, preşedintele Senatului UPM este directorul Institutului de Cercetări Socio- Umane „Gh.Şincai” „Academia Română ar trebui să fie o instituţie mult mai activă”, consideră profesorul

ŞTIRI interesante

Pub Quiz revine la Dogma cu episodul 5 Vă mai amintiţi vremurile când eraţi copii şi vă plăceau poveştile? Dacă răspunsul este afirmativ, Clubul Dogma din Reghin îi invită joi seara la cea de-a 5 a ediţie de Pub Quiz pe toţi cei care vor să retrăiască momentele copilăriei, tema episodului 5 PubQuiz din Dogma fiind "Cei 3 purceluşi". (A.Z.)

Adresa redacţiei Str. Călăraşi nr. 22, et. 2 Târgu-Mureş, Tel: 0265 215 612 redactia@zi-de-zi.ro publicitate@zi-de-zi.ro

Abonamente Pentru abonamente îţi stăm la dispoziţie la sediul redacţiei sau la telefon 0265 215 613

Deficit de peste 200 de cadre didactice la UMF Un număr de 266 de posturi sunt vacante la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, potrivit raportului de activitate pe anul 2011 al fostului rector prof.dr. Constantin Copotoiu. Cele mai multe posturi vacante sunt pentru asistenţi universitari 122,5, urmate de 90,5 posturi vacante pentru şef de lucrări, conferenţiari 33 de locuri şi 20 de locuri pentru profesori. Deficitul cel mai mare de personal este la Facultatea de Medicină, urmată de Medicină Dentară şi Farmacie. (A.M.)

Accident mortal pe DN14 A Luni, la orele amiezii pe DN 14 A, în afara localităţii Târnăveni, S.S. de 37 ani, domiciliat în Mediaş, judeţul Sibiu, aflat la volanul unei autoutilitare, pe fondul vitezei excesive întro curbă uşoară la dreapta, semnalizată corespunzător, a pătruns pe sensul opus intrând în coliziune cu ansamblul de vehicule format din autotractor cu semiremorcă, condus regulamentar de M.C. de 32 ani, din Oradea, judeţul Bihor. În urma accidentului, conducătorul autoutilitarei a decedat, anunţă Livia Popa, de la Poliţia Română.(E.M.)

WWW.ZI-DE-ZI.RO Întrebarea zilei

La întrebarea de ieri

Aţi vrea să vă cumpăraţi maşină nouă prin programul „Rabla”?

Credeţi că ar fi nevoie de mai multe parcuri pentru copii în cartiere?

Cheia marilor succese Erika MĂRGINEAN

Mult prea zbuciumata reformă a învăţământului a mai adus o noutate: Şcoala altfel. E aceeaşi activitate extraşcolară, cum era şi pe vremuri cea denumită „opţională”, la care participă toată clasa condusă de câte un cadru didactic, doar că acum sunt mai multe opţiuni şi elevii decid la care din ele participă. Nu se dau note şi nu se trec absenţele în catalog. E un fel de vacanţă de o săptămână petrecută alături de colegi. Fără stres. La program participă de la preşcolari până la liceeni, toată suflarea pre-universitară. Ideea în sine e lăudabilă. Şi totuşi ceva nu merge! În aceeaşi zi, trec copiii ca pe bandă rulantă prin sălile muzeului, vizitând în pas

Declaraţia zilei

“Aduc acum în această zi aniversară, calde mulţumiri colectivului de cadre didactice şi personalului auxiliar, care au reuşit să facă faţă provocărilor timpurilor prezente”

Răspunsurile voastre au fost:

DA 80 %

NU 20 %

alergător exponatele, că doar sunt alte şi alte clase programate, care aşteaptă şi ele să marcheze Şcoala Altfel. Zeci de şcoli din judeţ s-au înscris la vizită în subunităţile de pompieri, trecând tot în mare grabă prin Sala Tradiţiilor, de la sediul ISU. „E o debandadă”, mi-a spus cineva dezamăgit de toată agitaţia şi de organizarea defectuoasă a programului. Educaţia nu se face precum campania agricolă! Toată lumea la seceriş! Eşalonate pe tot parcursul anului, în concordanţă cu materia învăţată la şcoală, vizitele dese, pe la muzee, biblioteci, ferme, gospodării, fabrici şi uzine care mai există, cred eu, ar însemna poate cheia marilor succese!

Anca Turc


pag 02 - 03:Layout 1 4/3/2012 7:39 PM Page 1

2

SPORT 4 aprilie 2012

ŞTIRI

BC Mureş – BC Timişoara, astăzi, ora 18

interesante

Tigrii atenţi la play off

10 lei pentru FCM – Gaz Metan S-au pus în vânzare biletele pentru partida FC Municipal - Gaz Metan Mediaş, din cadrul etapei a XXV-a din Liga I de fotbal, care se va disputa vineri, 6 aprilie, ora 20.30. Acestea pot fi procurate atât la casa de bilete a Stadionului Trans-Sil, cât şi la Magazin Suporter FCM. Intrarea este generală, iar preţul unui tichet este de 10 lei. Doamnele, domnişoarele şi copiii sub 10 ani beneficiază de acces gratuit, în sectorul SD 2 inferior, în limita locurilor disponibile. Programul caseriilor: Stadionul Trans-Sil, zilnic, până joi, între 16.00 şi 19.00, vineri, 6 aprilie, între orele 17.00 şi 18.30; Magazin Suporter FCM: de marţi până vineri, orele 11.00-18.00. (M.V.)

„Tigrii” U 16 s-au calificat la turneul final Echipa masculină de baschet BC MureşLPS Târgu-Mureş s-a calificat la turneul final în campionatul naţional categoria de vârstă U-16. Formaţia pregătită de antrenorul George Trif, bazându-se în principal pe echipa proaspătă campioană la U-15, cu doar câteva schimbări, s-a duelat cu formaţii având jucători mai în vârstă cu un an, dar a reuşit să termine grupa semifinală de la Timişoara pe poziţia a treia. BC Mureş-LPS a pierdut primele trei întâlniri, 57-78 cu Phoenix Galaţi, 59-72 cu Dinamo CSŞ 6 şi 53-67 cu CSŞ Bega Timişoara, dar le-a câştigat pe următoarele două: 57-34 cu ACS Magic Champions şi 68-54 cu CSŞ Târgu-Jiu. Sau mai calificat: CSŞ Bega Timişoara, Phoenix Galaţi, CSŞ Târgu-Jiu, UMobitelco Cluj-Napoca, CSŞ Ploieşti, Cuadripol Braşov şi CSŞ Craiova. (M.V.)

Trei samurai, patru medalii Samuraii juniori ai clubului de kendo KASHI din Târgu Mureş s-au întors acasă cu patru medalii de la Cupa Sakura, disputată în Ungaria, la Budapesta la sfârşitul săptămânii trecute. La competiţie au participat în jur de 150 de sprotivi din şapte ţări, respectiv 28 de cluburi de kendo, din Ungaria, Croaţia, Cehia, Serbia, România, Austria şi Italia. Culubul mureşean a obţinut bronzul pe echipe prin cei trei sportivi participanţi: Bogdan Sbârcea, Andrei Rancea şi Alex Cristian Tomuţ. Toţi trei s-au întors acasă cu premii şi la individual. Bogdan Sbârcea a cucerit medalia de aur, Andrei Rancea, medaliat cu argint, iar Alex Cristian Tomuţ cea de bronz. (M.V.)

În ultima etapă a Diviziei A de baschet masculin, BC Mureş Târgu-Mureş întâlneşte astăzi, orele 18, în Sala Sporturilor liderul clasamentului, BC Timişoara. Partida are o miză doar în ceea ce priveşte adversarele celor două în sferturile de finală a campionatului. BC Mureş poate urca un loc în clasament doar în cazul unei victorii în faţa bănăţenilor, coroborată cu o probabilă înfrângere a CSM Bucureşti la CSU Ploieşti. În acest caz, mureşenii ar urma să întâlnească în prima fază din play off, după toate probabilităţile, formaţia U Mobitelco Cluj, dacă aceştia se vor impune la Sibiu, într-un joc fără miză pentru CSU Atlassib. Echipa clujeană pare un adversar mai accesibil pentru „tigrii”, dovadă fiind şi dubla victorie în faţa acestora din ediţia actuală. Dacă pierd jocul cu timişorenii, elevii lui Srecko Sekulovic vor avea ca adversară echipa Gaz Metan Mediaş, care se va clasa aproape sigur pe locul secund. Medieşenii par o nucă tare pentru BC Mureş, astfel încât victoria cu BC Timişoara ar fi soluţia pentru evitarea întâlnirii cu aceştia.

Premiera nu trebuie ratată din nou Confruntarea cu echipa de pe Bega este a 18a dintre cele două formaţii. Ultimele două au avut loc tot în această ediţie, dar în Cupa României. Timişorenii s-au calificat atunci la coşaveraj, după ce ambele formaţii au câştigat pe teren propriu. Mureşenii au obţinut 6 victorii, singura din deplasare fiind obţinută în turul acestei ediţii, scor 83-79. Dealtfel, în această ediţie BC Mureş a mai reuşit victorii în premieră în deplasare la echipe din elita baschetului masculin românesc: U Mobitelco Cluj, BCMU Piteşti şi CSU Ploieşti. Cu primele două, mureşenii au reuşit victorii în ambele jocuri din acest campionat, dar echipa ploieşteană şi-a luat revanşa în precedentul joc pe teren propriu al „tigrilor”. O revanşă reuşită a bănăţenilor ar aduce un dezamăgitor loc 7 pentru echipa care şi-a stabilit ca obiectiv disputarea finalei. După cum s-a desfăşurat acest campionat însă, s-a dovedit că orice este posibil, astfel încât play off-ul poate aduce alte surprize. Arbitrii partidei vor fi Alexandru Olaru (Bucureşti), Ciprian Stoica (Sibiu) şi Alin Roşu (Oradea), iar Comisarul FR Baschet Romi Stănciulescu (Târgovişte). Mihai VEREŞ

Primăria Municipiului Târgu Mureş În fiecare zi de marţi a lunii în curs, între orele 17.30 - 18.30, viceprimarul municipiului Tîrgu-Mureş – Claudiu Maior În legătură telefonică directă cu cetăţenii

Formând numărul 0800 888 999 apelaţi direct, în fiecare zi de marţi a lunii în curs, Primăria municipiului Tîrgu-Mureş. Apelul dumneavoastră este gratuit şi este preluat de către viceprimarul municipiului, Claudiu Maior. În cazul în care aveţi o sesizare, întrebare, sugestie sau o recomandare, care priveşte activitatea şi competenţele Primăriei municipiului Tîrgu-Mureş, aveţi posibilitatea să o transmiteţi în mod direct. Apelul dumneavoastră va fi înregistrat, mesajul transmis putând avea durata de un minut. În cazul în care doriţi un răspuns, este necesar să vă faceţi cunoscute numele şi numărul de telefon la care puteţi fi contactat. Problemele sesizate de dumneavoastră vor fi transmise spre soluţionare, în mod operativ, direcţiilor de specialitate din cadrul primăriei. Veţi fi contactat ulterior pentru a primi răspuns sau veţi fi invitat în audienţă la compartimentul de specialitate pentru o documentare suplimentară. Apelurile sunt posibile din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. Aşteptăm cu interes apelurile dumneavoastră, în fiecare zi de marţi a lunii în curs, între orele 17.30 – 18.30! Biroul de presă al primăriei

Fanii din „junglă” aşteaptă o victorie de final

Programul ultimei etape (toate jocurile de la ora 18) Politehnica Iaşi BC Mureş CSU Ploieşti CSU Atlassib Sibiu Dinamo Bucureşti BC PH M. Ciuc Gaz Metan Mediaş

- Energia Rovinari - BC Timişoara - CSM Bucureşti - U Mobitelco Cluj - CSM Oradea - CSŞ Giurgiu - BCM U Piteşti

”U” Cluj – FC Municipal 3-1(0-1)

O primă repriză dominată de oaspeţi

Prima înfrângere cu Sabău, după o repriză secundă slabă Formaţia FC Municipal Târgu-Mureş a pierdut luni seara cu scorul de 3-1 în deplasare, în faţa Universităţii Cluj, partida din cadrul etapei a XXIV-a din Liga I de fotbal. Pentru mureşeni, căpitanul Robert Ilyes a deschis scorul în minutul 40, iar clujenii au punctat prin Păcurar (min. 47), Grozav (min. 52) şi Tony (min. 89). Partida a avut două reprize diametral opuse din punct de vedere al aspectului jocului. În prima parte, mureşenii au fost cei care au avut mai multe şanse de a înscrie, dar Ilyes a trimis peste poartă în minutul 8, de la 9 metri, iar Nicu l-a pus la grea încercare în minutul 20 pe Bornescu, portarul clujenilor respingând în corner. După două minute, gazdele au avut singura fază cu adevărat periculoasă a primei reprize, dar şutul lui Cristescu a trecut pe lângă poartă. Deschiderea scorului s-a produs după o altă fază bună de atac a mureşenilor, încheiată cu lovitură de colţ. Centrarea lui Firţulescu a fost respinsă de portarul clujean până la Sepsi. Voleul acestuia a fost deviat în poartă de căpitanul mureşenilor, care au intrat la cabine în avantaj.

Înfrângere adusă de erorile defensivei În al treilea minut de la reluare, o intrare

imprudentă a lui Ghionea la Cristea, când mingea ajungea la Sepsi a adus gazdelor un penalty. Albuţ a parat, dar mingea a ajuns la Păcurar, nemarcat în centrul careului şi acesta a trimis în plasă. Mureşenii, descumpăniţi, au greşit după alte cinci minute, când i-au permis lui Grozav să preia şi acesta, scăpat singur cu Albuţ a preluat conducerea pentru clujeni. Jocul nu s-a mai legat pentru echipa lui Ioan Ovidiu Sabău şi gazdele au controlat jocul. Finalul a aparţinut mureşenilor, care au încercat să restabilească egalitatea, dar cei care au înscris au fost tot clujenii. În minutul 89, Tony a scăpat singur de la mijlocul terenului, dintr-o poziţie discutabilă de ofsaid, fiind cu un pas în terenul advers şi a majorat scorul, încheind meciul.

Au evoluat formaţiile: ”U”: Bornescu, Achim, Galamaz (Abrudan ’46), Szukala, Mendy (Boştină ’75), D. Popa (Tony ’46), Păcurar, Hoban, Ad. Cristea, Cristescu, Grozav FCM: Albuţ, E. Nicu, D. Matei (Sg. Buş ’63), Ghionea, Sepsi, Szilagyi, Firţulescu (Bumba ’66), Ilyeş (Apostu ’79), Fl. Dan, Astafei, Bujor Mihai VEREŞ


pag 02 - 03:Layout 1 4/3/2012 7:41 PM Page 2

3

EVENIMENT

ŞTIRI

Prof.univ.dr.Cornel Sigmirean:

“Academia Română ar trebui să fie o instituţie mult mai activă” Academia Română îşi serbează astăzi ziua, prilej pentru care, prof.univ.dr.Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului UPM şi director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române ne-a creionat imaginea Academiei Române, precum şi rolul şi menirea ei în prezent Reporter: Ce reprezintă Academia Română în istoria şi cultura românească? Cornel Sigmirean: Academia Română s-a creat o dată cu statul român, a fost printre primele instituţii de cultură creată. Ea a apărut ca un proiect al viitorului stat român deoarece la fondare în aprilie 1866, printre membrii ei se numărau atât oameni de cultură şi ştiinţă din Vechiul Regat, din Moldova şi Ţara Românească, dar şi din provinciile care aparţineau atunci altor imperii. Erau reprezentaţi în Academie personalităţi din Basarabia, Bucovina, Transilvania, inclusiv din Macedonia. Ca urmare putem spune că Academia deja proiecta viitorul României. Academia a reunit cei mai valoroşi oameni de cultură şi ştiinţă, acolo s-au creat marile opere , acolo s-au creat mecanismele de cultură, Biblioteca Academiei, care este una din marile instituţii în prezent. Rep.: Dacă am face o comparaţie, activitatea Academiei Române din sec. XIX şi cea de acum? C.S.: Dacă mă gândesc la actuala Academie, realizez că Academia Română în secolele IX-XX a fost o instituţie mult mai activă în viaţa publică a României. Cred că nu e cazul să dau o listă de personalităţi de la Dimitrie Alexandru Sturdza, Kogălniceanu, Timotei Cipariu, până la perioada interbelică cu marile nume ale culturii româneşti precum scriitorii Blaga sau Liviu Rebreanu. Prin mecanismele ei de selecţie Academia a reunit în rândurile ei cele mai mari figuri ale ştiinţei şi culturii româneşti. De fiecare dată marile probleme ale culturii şi ştiinţei româneşti au făcut obiectul activităţii Academiei Române, ea a fost de fiecare dată invitată să se pronunţe. Rep. Cum a resimţit Academia Română şocul numit “perioada comunistă” ?

personalităţile cele mai importante. Academia Română are peste 2.000 de cercetători din diferite domenii, dovadă că şi la Târgu Mureş funcţionează un institut al Academiei, Institutului de Cercetări SocioUmane „Gheorghe Şincai, cu performanţe notabile, cu 7 premii ale Academiei Române care au fost luate de cercetătorii de la institutul nostru.

Prof.univ.dr.Cornel Sigmirean C.S.: Din păcate instituţia a avut de suferit prin instaurarea regimului comunist, în jur de 100 de membri ai Academiei Române au fost expulzaţi din Academie, unii din păcate sfârşind în puşcăriile comuniste, printre care istoricii Gheorghe Brătianu, Ioan Lepădatu, care au murit în închisoare la Sighet, alături de alte nume mari precum Ioan Lupaş sau Silviu Dragomir victime ale regimului comunist. Locul lor în Academie a fost ocupat de oameni fără operă, cum a fost de exemplu Mihai Roller care a ajuns să conducă secţia de istorie şi alte personaje mediocre promovate pur şi simplu pe considerentul fidelităţii faţă de Partidul Comunist şi a angajamentelor ideologice faţă de acesta. Să nu uităm că prin anii 80 unul dintre membri Academiei era chiar Elena Ceauşescu. Rep.: A venit momentul ‘89… C.S.: După 1989 Academia Română a fost reinvestită în misiunea sa şi astăzi reuneşte

Rep.: Cât de prezentă este Academia Română în spaţiul public actual? C.S: De fiecare dată când societatea românească traversează perioade mai delicate sau când se lansează proiecte Academia trebuie să fie prezentă. Cred că acest lucru ar trebui să se întâmple mai des deoarece se presupune că în Academia Română sunt înţelepţii naţiunii şi o societate care nu ştie să se folosească de elita sa riscă să se rătăcească. Ca urmare astăzi, dacă sunt întrebat ce cred despre Academia Română şi despre viitorul ei, cred că ea trebuie să fie o instituţie mult mai activă. Chiar acum dacă ne gândim la programele TV , mă întreb de câte ori Academia este invitată ? De câte ori spaţiul public este ocupat de către membrii Academiei? Din păcare nu se întâmplă acest lucru , şi dacă eventual sunt invitaţi sunt doar pe considerente politice , de simpatii şi nu ca membrii unei instituţii etalon. Exceptând problema Roşia Montana, care continuă să rămână în actualitate şi care împarte societatea românească în două nu prea am văzut Academia Română invitată să se pronunţe asupra unor probleme, de la ceea ce înseamnă prezenţa ei în lumea relaţiilor internaţionale, la ceea ce înseamnă problemele profunde ale culturii şi ştiinţei româneşti. Suntem prea grăbiţi şi neatenţi la modelele care ar putea aduce mai mult în viaţa publică. Rep.: Un gând pentru cei care fac parte din Academia Română? C.S.: Pentru că mulţi sunt oameni în vârstă le doresc multă sănătate, să trăiască cât mai mult şi să-şi ducă la împlinire proiectele lor de cercetare, fie că sunt oameni de ştiinţă sau de cultură. A consemnat Alin ZAHARIE

Holul Palatului Culturii în restaurare Finalul lunii martie a adus începerea lucrărilor de reabilitare a holului mare şi a casei scărilor Palatului Culturii, lucrări prevăzute a dura 8 luni, valoarea totală a fondurilor asigurate de către Consiliul Judeţean Mureş pentru aceste lucrări fiind de 2.725.000 de lei. “După 6 luni de licitare am ajuns la faza de contractare a renovării holului Palatului Culturii şi a casei scărilor. Sunt două case a scărilor care urmează să fie reabilitate. Renovarea şi restaurarea includ absolut toate elementele care privesc decoraţiunile. Ideea este să intervenim cât se poate de puţin la fresce şi la elementele ornamentale originale. Casa scărilor este cea mai afectată, au fost revopsite în anii ‘60‘70, ele fiind şi cele mai solicitate. Spre fericirea noastră holul mare fiind protejat de plăci de marmură, se pare că pictura mare s-a păstrat în proporţie de 80-90 la sută, unde sunt necasare puţine intervenţii de restaurare. De asemenea elementele de bronz vor fi curăţate, grăsimile depuse vor fi înlăturate şi vom încerca să păstrăm cât mai mult din patina bronzului. În ce priveşte piatra cele mai afectate sunt scările care sunt cioplite în multe părţi. Ele vor fi ori reîntregite, iar unde sunt foarte deteriorate vor fi schimbate cu elemente noi,” ne-a declarat Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş.

interesante „La un pas de carieră” cu Georgeta Boarescu la UPM Directorul Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră al Universităţii „Petru Maior, psiholog dr. Georgeta Boarescu , va conduce miercuri, 4 aprilie, masa rotundă cu tema „La un pas de carieră”, găzduită de sala R 21, clădirea R din cadrul UPM. Evenimentul reuneşte psihologii şi consilierii de carieră, reprezentanţii elevilor din învăţământul preuniversitar, diriginţi ai claselor a XII-a, reprezentanţi ai conducerii liceelor şi ai părinţilor. În cadrul dezbaterilor se va pune accent pe informarea elevilor şi absolvenţilor de liceu în materie de oportunităţi de studiu şi facilităţi de orientare în carieră, inserţia absolvenţilor Universităţii „Petru Maior” pe piaţa muncii. Dea semenea vor fi prezentate metodelor interactive de prezenţă virtuală în clasele de curs, învăţarea modernă prin multimedia la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş. (A. Z.)

NATO a împlinit 63 de ani Duminică, în cadrul ceremoniilor militare în toate marile unităţi din ţară a fost sărbătorită Ziua NATO, cu ocazia împlinirii celor 63 de ani de la semnarea tratatului şi a celor opt ani de la intrarea României în organizaţie, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.Ziua NATO a fost instituită prin Legea 390/ 2004, se celebrează în prima duminică a lunii aprilie, fiind o sărbătoare destinată “democraţiei şi spiritului european şi euroatlantic.”(E.M.)

Înscrieri prelungite la “Tinerii dezbat” Concursul “Tinerii dezbat”, destinat elevilor din clasele a IX-a, a X-a şi aXI-a, din toate unităţile de învăţământ preuniversitar îşi prelungeşte termenul de înscriere până în data de 10 aprilie 2012, oferind astfel posibilitatea tuturor liceelor să participe la acest concurs. Hotărârea a fost luată ca urmare a semnalelor primite din teritoriu de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Regulamentul concursului, calandarul 2012 şi formularul de aplicaţie se regăsesc pe site-ul www.edu.ro (O.M.)

Programul „Rabla" cu bugetul redus

Specialişti restauratori Munca de renovare şi restaurare a holului resprectiv a scărilor Palatului Culturii este asigurată atât de specialişti atestaţi în munca de restaurrare cât şi de firme specializate. “Conform cerinţelor formulate în licitaţia lucrării am cerut 6 persoane cu atestat. Legislaţia nu cere firme atestate , noi am cerut specialişti atestaţi de Ministerul Culturii, experţi în domeniu. Printre cei care se vor ocupa de această lucrare sunt Firma Aqua Tech Invest, precum şi restau-

ratorii Molnar Deneş, Kiss Lorant, Pe baza contractului, aceste lucrări vor dura 8 luni, termenul de predare . Este prevăzut un decalaj care nu poate să depăşească 2 luni, în caz că se descoperă probleme care nu pot fi remediate în cele 8 luni. După finalizarea restaurării holului mare şi a scărilor vom trece la reabilitarea exteriorului şi a acoperişului Palatului Culturii, care este şi el extrem de afectat , mai ales partea de tinichigerie,” a precizat Soos Zoltan. Alin ZAHARIE

Ieri a început cu un buget redus faţă de anul trecut, programul Rabla, care permite casarea a 30 de mii de maşini vechi. Acest buget este diminuat cu jumătate din cel alocat programului în 2011. Prima de casare este de 3.800 lei si la cumpărarea unui autoturism nou sunt acceptate maximum trei vouchere, a căror suma se va scădea din preţul noii maşini. Se pot înscrie în acest program persoanele care nu au mai participat până acum şi au o maşină mai veche de 10 ani, funcţională. Ca să vă cumpăraţi o maşină nouă, mai aveţi nevoie de nota de acceptarte de la dealerul auto înscris în program, certificatul de distrugere al maşinii vechi de la centrul de colectare autorizat depus la Poliţie pentru radierea maşinii. Programul se termină pe 19 noiembrie 2012. (E.M.)


pag 04 - 05:Layout 1 4/3/2012 7:37 PM Page 1

4

ÎNVĂŢĂMÂNT 4 aprilie 2012

“Emil A. Dandea” la 40 de ani de la înfiinţare Grupul Şcolar “Emil A. Dandea” din Târgu-Mureş, a sărbătorit luni, 2 aprilie 2012, atât deschiderea programului “Şcoala altfel”, cât şi împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea şcolii. Astfel, într-o formaţie destul de numeroasă, alcătuită din profesori, elevi şi invitaţi, s-a celebrat, într-o atmosferă distinsă dar prietenoasă, aniversarea liceului, a cărui figură pregnantă a rămas Emil Dandea.

Omagierea personalităţii lui Emil Dandea La 40 de ani de la înfiinţare, actualii elevi au ţinut să vorbească despre personalitatea celui care a fost Emil Aurel Dandea. Jurist, publicist, director al ziarului “Glasul Mureşului”, om politic şi demnitar român, acesta a contribuit la dezvoltarea învăţământului şi a culturii mureşene. Ca o încununare a acestui moment, elevii clasei a XI-a au făcut şi o scenetă dedicată aceleiaşi personalităţi. “Din anul 2006, Grupul Şcolar de Chimie industrială primeşte titulatura de Grup Şcolar “Emil A. Dandea”, în memoria primului primar român al municipiului

Târgu-Mureş, care a contribuit la modernizarea oraşului”, a declarat Anca Turc, director al instituţiei şcolare.

Surprize pentru elevi O surpriză adusă elevilor a fost şi apariţia celei de-a IV-a ediţii a revistei anuale “Pulsul chimiei”. Elevii sunt invitaţi să voteze articolul care le-a plăcut cel mai mult. Revista le oferă acestora şi provocarea unui concurs, a căror câştigători vor fi anunţaţi la finele săptămânii. Un alt punct din agenda evenimentului, a fost şi desemnarea echipei câştigătoare în urma concursului de machiaj. Din cele şase echipe înscrise iniţial, au rămas trei echipe a câte trei componenţi. Puţin indecişi la început, elevii s-au hotărât şi au votat echipa numărul 1 ca fiind câştigătoare. Aplauzele zgomotoase au fost cele care au determinat iscusinţa celor care s-au ocupat de machiajul celor din echipă. Evenimentul s-a terminat cu reprezentaţia celor de la “Kincses”, un grup de dansuri populare maghiare, care a încântat publicul.

Ansamblul “Kincses” a cântat şi a dansat la finalul evenimentului

Mulţumiri profesorilor şi elevilor Directorul grupului şcolar, a ţinut să aducă mulţumiri atât cadrelor didactice, cât şi colectivului de elevi. “Aduc acum în această zi aniversară, în care optimismul şi încrederea în idealuri este tot mai greu de menţinut la standarde înalte, calde mulţu-

Secţia de Ştiinţele Naturii aşteaptă peste 2000 de elevi Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, este una dintre instituţiile care s-a implicat în proiectul care vizează săptămâna “Şcoala altfel”. De la Daniela Botoş, şef secţie în cadrul muzeului, aflăm că această acţiune nu este singulară, proiectele dedicate elevilor făcând parte din activităţile acestei instituţii. Reporter: Care este aportul pe care îl aduceţi în programul “Şcoala altfel”? Daniela Botoş: Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, vine, ca de obicei, în întâmpinarea şcolilor şi a grădiniţelor din judeţ, cu un set de programe educative: pedagogie muzeală, vizite tematice, ateliere de lucru, cercuri de speologie. Preconizăm să ne treacă porţile instituţiei în acestă săptămână, în jur de 2000 de elevi.În fiecare zi, avem prevăzute activităţi planificate din oră în oră. Organizăm în fiecare zi ateliere de creaţie, în care elevii pot face felicitări cu plante uscate, sau picturi tematice, cu animale, plante. Mai avem un proiect de colaborate cu Grădniţa “Paradisul copilăriei”, un atelier de creaţie,

Rep.: Ce ar trebui să înveţe copiii din această experienţă? D.B.: Practic, se desfăşoară mai multe activităţi extracurriculare, în care ei îşi dezvoltă cunoştinţele pe care le au deja, referitoare la lumea vie, adică plante, animale, minerale.

Rep.: Ce planuri de viitor are Muzeul şi în ce proiecte mai este implicat? D.B.: Clădirea va intra în reabilitare, vom avea şi o nouă expo-

Oana MĂRGINEAN

Grupul “Kincses”, împreună de zece ani Anna Renata Toth are 17 ani şi este elevă în clasa a XI-a B la Grupul Şcolar “Emil Dandea” din Târgu-Mureş. Una dintre pasiunile ei este dansul şi cântecul popular maghiar. Grupul “Kincses” din care face parte, o ajută să îşi materializeze pasiunea.

cu numele de “Primăvară, bun venit!”, în care copiii îşi vor manifesta creativitatea, vor realiza plante din diverse materiale, după modelul celor aflate în expoziţiile noastre.

Rep.: Ce alte proiecte aţi mai demarat, pentru copii? D.B.: Am organizat în fiecare an, un proiect de pedagogie muzeală, intitulat “Cu paşi mărunţi prin muzeu”, care se derulează în fiecare lună. În anul şcolar 20102011, în cadrul acestui proiect, neau călcat pragul în jur de 1200 de elevi, iar în anul şcolar 2011-2012, până în acest moment, am ajuns deja la aceeaşi cifră.

miri colectivului de cadre didactice şi personalului auxiliar şi nedidactic existent în instituţie, care chiar şi subdimensionat în raport cu necesarul real, au reuşit să facă faţă provocărilor timpurilor prezente”, a ţinut să menţioneze Anca Turc.

Daniela Botoş, şef secţie la Secţia de Ştiinţele Naturii Târgu-Mureş

ziţie de bază, vom intra într-o nouă clădire. De asemenea, organizăm tot timpul activităţi cu copiii, de Paşte, de Crăciun. Aş mai menţiona proiectele ştiinţifice sau Şcoala de vară iar în luna iulie, este deja o tradiţie, oraganizăm ateliere de creaţie. În acest an, ajungem la cea de-a IIIa ediţie. Apoi, vom lansa revista “Marisia” în limba engleză. A consemnat Oana MĂRGINEAN

Reporter: Ce poţi să îmi spui despre acest grup? Anna Renata Toth: Grupul “Kincses” este format din 12 persoane, şase fete şi şase băieţi şi cântăm de zece ani împreună. Suntem toţi din comuna Păsăreni şi cântăm cântece populare maghiare. Cântăm şi dansăm la diferite evenimente, cum ar fi Zilele comunei Păsăreni, la început de an, de Crăciun, 8 Martie, şi la diferite festivaluri. Costumele pe care le purtăm sunt tradiţionale, din zona Clujului. Dansurile nostre sunt tot din zona Clujului, din Voivodeni, din zona Nirajului. Rep.: Cine este îndrumătorul grupului? A.R.T.: Un membru din “Ansamblului Mureşul”, Nagy Levente, este îndrumătorul nostru şi Sandor Ildiko. Cei doi ne ajută în ceea ce priveşte repertoriul şi dansurile. Rep.: Ce te-a determinat să te

Anna Renata Toth, componentă a grupului de dansuri populare

implici într-un astfel de grup? A.R.T.: Dansez de vreo zece ani şi îmi place foarte mult acest lucru. A devenit o pasiune pentru mine. De asemenea, consider că este important să păstrăm tradiţia şi dansul popular. Pe lângă asta, m-au încurajat şi părinţii mei. Iar când mergeam undeva să susţinem un spectacol, eram foarte bine primiţi şi acest lucru m-a făcut să continui şi să îmi placă ceea ce facem. Rep.: Ce pasiuni ai tu? A.R.T.: Îmi place să citesc, să ies cu prietenii şi să dansez. Pe viitor, îmi doresc să activez tot în cadrul aceluiaşi grup de dansuri din care fac parte şi acum. A consemnat Oana MĂRGINEAN

Şcoala este altfel şi pentru elevii din Sg. de Mureş I-am întâlnit în staţia de autobus, la ora prânzului, în drum spre casă deja, pe elevii claselor a VI-a şi a VII-a de Gimnaziul “Sf. Gheorghe” din comuna Sângeorgiu de Mureş, care participă la activităţi organizate în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”. Atmosfera de sărbătoare, aproape de vacanţă şi-a pus amprenta asupra lor. Îmbrăcaţi frumos, emoţionaţi parcă de tumultul din centrul oraşului, aşteptau autocarul ce urma să-i ducă înapoi în Sângeorgiu de Mureş. Împreună cu profesorii lor, unul dintre ei fiind Nicolae Balint, cele două clase au vizitat Mureş Mall, Muzeul Ştiinţelor Naturii şi unitatea de pompieri din Târgu

Mureş. Reticenţi în faţa aparatului de filmat, ferindu-se din calea lui, au spus totuşi că le place la şcoala altfel, dar nici la şcoală nu le displace. „La pompier am văzut un incediu, am văzut cum se stinge focul”, a spus unul dintre ei, iar altul mi-a povestit despre „pietre şi animale şi dinosauri”, că astea le-au plăcut la muzeu. Întrebându-i dacă vor mai veni la oraş, unii s-au grăbit să răspundă că vor veni şi mâine, dar profesoara lor lea reamintit că a doua zi vor avea activităţi sportive, educative, pentru fiecare zi au programat câteva activităţi în funcţie de propunerile făcute de elevi. Fetele mai ruşinoase, stând separat pe o bancă în staţia de autobus, şi-au acoperit de a dreptul feţele ca să nu le filmez, glumind că sunt urâte. Autocarul a intrat majestuos parcând lângă bordură, iar elevii rând pe rând au urcat, ducând cu ei amintirea

unei zile de neuitat petrecute la Târgu Mureş. Text şi foto: Erika MĂRGINEAN


pag 04 - 05:Layout 1 4/3/2012 7:34 PM Page 2

5

EVENIMENT

Rotary Club Târgu-Mureş premiază excelenţa!

ŞTIRI interesante Cea mai mică pensie au agricultorii Potrivit Institutului Naţional de Statistică numărul pensionarilor a scăzut cu 86.000 faţă de anul trecut. Pensia medie a crescut cu 5,2% , de la 713 lei, cât a fost în 2011 la 753 lei. Ce mai mare pensie din sistemul de pensii au avocaţii, în medie 1891 lei, iar cea mai mică, pensionarii din agricultură, 311 lei. (E.M.)

“Jocurile olimpice în imaginaţia copiilor” Membrii Clubului Rotary Târgu-Mureş au răsplătit excelenţa oferind premii în valoare de 3000lei

Duminică, în data de 1 aprilie, a avut loc Ceremonia de Acordare a Premiilor din cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Congresului Internaţional de Comunicări Ştiinţifice pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti (Marisiensis). La acest congres au participat peste 400 de studenţi atât din Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş, cât şi din alte centre universitare din ţară, iar cele mai importante premii au fost cele oferite de către Rotary Club Târgu-Mureş, al cărui preşedinte este Mircea Solovăstru. Astfel, membrii Clubului Rotary TârguMureş au răsplătit excelenţa oferind premii în valoare de 3000lei. Caştigătorii acestora au fost: la secţiunea de Medicină Generală, Mateescu Mihaela din Sibiu, la cea de Medicină Dentară, Borgovan Angela, studentă în Târgu-Mureş şi la secţiunea de Farmacie, Irina Ielciu, studentă în Cluj. Premiile au fost înmânate de către dr. Mircea Suciu, responsabil programe în cadrul Rotary Club TârguMureş, iar diplomele de către Jakab Zsolt, subsemnata şi Claudiu Neagu, membrii ai Clubului Rotaract Târgu-Mureş, club sponsorizat de către Rotary Club TârguMureş. Câştigătorii s-au declarat foarte emoţionaţi şi încântaţi de premii, sperând că la anul vor avea rezultate la fel

de bune în cadrul aceluiaşi congres. Preşedintele Rotary Club Târgu-Mureş, Mircea Solovăstru, a declarat că Rotary este un club al cărui interes faţă de comunitate constă nu numai în proiecte sociale, dar şi în încurajarea tinerilor spre performanţe şcolare. Astfel, Rotary Club Târgu-Mureş a premiat cele mai bune Comunicări Ştiinţifice din cadrul Congresului, oferind un real suport tinerilor pasionaţi de Medicină Generală, Medicină Dentară şi Farmacie, în încercarea de a le oferi acestora oportunitatea de a-şi îmbunătăţii cunoştinţele şi abilităţile din cadrul dezvoltării profesionale. Printre cei prezenţi la înmânarea premiilor s-au regăsit secretarul Rotary Club TârguMureş, dr. Florin Buicu, vicepreşedintele dr. Cristian Boeriu şi directorul de departament Jakab Szabolcs din cadrul aceluiaşi club. Participanţii la eveniment au prezentat lucrările ştiinţifice în limba engleză, fapt care a crescut nivelul de dificultate şi a determinat şi participarea studenţilor străini la acest congres care s-a desfăşurat în Târgu-Mureş încă din anul 1995. Lucrările vor fi publicate în cadrul revistei Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, Acta Medica Marisiensis. Andreea Luciana CHIOTOROIU

Prima conferinţă Pharmec Healthcare la Târgu Mureş Unul dintre documentele prevăzute de Contractul-Cadru pentru furnizarea de medicamente cu şi fără contribuţie personală pe anii 2011-2012 este Certificatul RBPF, care atestă implementarea şi respectarea regulilor de bună practică farmaceutică în farmacii. Acesta va duce la îmbunătăţirea substanţială a calităţii actului farmaceutic în farmaciile din România. Sub patronajul Colegiului Farmaciştilor din România, filialele Mureş, Alba şi Harghita, Pharmec Healthcare Software a lansat prima Conferinţă Pharmec Healthcare Forum care a avut loc ieri la Hotel Plaza din Târgu Mureş, cu tematica “Managamentul calităţii serviciilor în farmacia comunitară”. Conferinţa a vizat dezbateri privind regulile de bună practică farmaceutică şi modul de aplicare a acestora în farmacie. “Este implementat în al doilea an în care noi evaluăm farmaciile. Din cele 218 farmacii 211 sunt evaluate, au trecut testul 209, iar la două dintre ele li s-au dat parţial evaluarea, urmând ca după şase luni să revină evaluatorii. Fără acest management al calităţii o farmacie nu poate funcţiona. Din Mureş am pornit, am organizat implementări, redactări, evaluări şi anul acesta am scos Manualul Calităţii, ultima parte din această standardizare a activităţii de farmacist”, a declarat Iustina Vas, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş.

Reguli de bună practică pentru calitatea activităţii O farmacie trebuie să respecte mai multe reguli pentru a putea obţine certificatul

Activitatea farmaciştilor se desfăşoară după reguli de bună practică

Comitetul Internaţional Olimpic, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român prin Academia Olimpică Română şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, sprijină şi promovează concursul naţional de artă plastică “Jocurile olimpice în imaginaţia copiilor”. Competiţia se adresează elevilor din grădiniţe, şcoli şi licee, din unităţile de învăţământ artistic şi sportiv. Faza judeţeană se va desfăşura în luna mai iar

cea finală, în luna noiembrie. Cele mai valoroase lucrări vor fi popularizate pe pagina web a C.O.S.R., în Buletinul Informativ al Academiei Olimpice Române “Spirit olimpic”, precum şi în alte tipărituri specifice. (O.M.)

Activitate dedicată olimpismului Sala de sport LPS va găzdui, în data de 6 iunie 2012, de la orele 13.00, Activitatea dedicată Olimpismului. În programul acesteia, este inclusă vizionarea de filme CIO, prezentare DVD, Istoria filialei AOR Mureş, prezentare afişe JO, jurizarea şi prezentarea lucrărilor de artă plastică cu tema “JO în imaginaţia copiilor” şi jurizarea şi prezentarea lucrărilor de literatură cu tema “Un condei numit “fair play”. Termenul de expediere a lucrărilor de artă plastică şi literatură este data de 4 iunie, la inspectorii şcolari de specialitate. (O.M.)

CURS DE PERFECŢIONARE EXPERT ACHIZIŢII PUBLICE (Curs autorizat CNFPCA) 17- 26 APRILIE 2012 Vizează specializarea persoanelor care desfăşoară activităţi de achiziţii publice în vederea aplicării corecte şi consecvente a tuturor prevederilor legale referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică şi /sau a acordurilor cadru de catre autorităţile contractante. TEMATICA CURSULUI: 1. Stabilirea obiectivelor şi a procesului achiziţiilor publice 2. Planificarea achiziţiilor publice şi alegerea procedurii de licitaţie adecvată 3. Proceduri de atribuire 4. Planificarea licitaţiilor în funcţie de tipul ales ( Licitaţie deschisă/ Licitaţie restrânsă/ Negociere cu sau fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare/ Cererea de ofertă/ Concursul de soluţii/ Achiziţia directă ) 5. Atribuirea contractului de achiziţie publică -Transformarea procedurii de atribuire în Contract de furnizare (Selecţia şi calificarea candidaţilor/ofertanţilor/ Atribuire a contractului de achiziţie publică/ Conţinutul dosarului de achiziţie publică/ Contracte de concesiune ) 6. Soluţionarea contestaţiilor/ Evitarea conflictelor de interese 7. Licitaţia electronică / Utilizarea sistemului electronic de achiziţii publice SEAP Durata: 40 ore ( 15 ore teorie, 25 ore practică); cursul se va desfasura la sfarsit de saptamana. Lectori: Personal cu pregătire de specialitate în domeniu. Locaţie: Sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş

RBPF. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, regulile de bună practică farmaceutică impun ca activitatea farmaceutică să fie focalizată pe eliberarea medicamentelor şi a altor produse pentru sănătate, care să aibă calitatea garantată, însoţită de o informare şi consiliere adecvate pentru pacient, principala preocupare a farmacistului trebuie să fie asigurarea stării de sănătate a pacienţilor, precum şi a populaţiei, în general, iar farmacistul trebuie să încurajeze o prescriere raţională şi să promoveze utilizarea corespunzătoare a medicamentelor, inclusiv în scopul evitării automedicaţiei. Fiecare serviciu furnizat de unitatea farmaceutică trebuie să aibă un scop pertinent pentru bolnav, să fie clar definit, iar farmaciştii practicieni au obligaţia profesională şi morală de a se asigura că serviciile pe care le furnizează fiecărui pacient sunt de calitate adecvată. Arina MOLDOVAN

In urma susţinerii unui examen final se acordă certificate de absolvire cu recunoaştere naţională tuturor absolvenţilor, sub egida Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. ALTE CURSURI : • INSPECTOR ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ – 40/80 ORE – din 18 aprilie 2012 • INSPECTOR ( REFERENT) RESURSE UMANE – 40 ORE • AUDITOR ÎN DOMENIUL CALITĂŢII – 40 ORE • AUDITOR DE MEDIU – 40 ORE • AUDITOR DE SISTEM DE MANAGEMENT PENTRU SĂNĂTATE ŞI SECURITATE OCUPAŢIONALĂ – 40 ORE • MANAGER DE PROIECT – 60 ORE • EXPERT ACHIZIŢII PUBLICE – 40 ORE • AGENT IMOBILIAR – 160 ORE • CADRU TEHNIC CU ATRIBUŢII ÎN DOMENIUL P.S.I. –136 ORE • INSPECTOR PROTECŢIE CIVILĂ –136 ORE • RESPONSABIL DE MEDIU ( in pregatire) Informaţii şi înscrieri, zilnic între orele 8.00-16.00, la sediul CCI Mureş, din Tg. Mureş, str. Primăriei nr. 1, sau la numerele de telefon: 0265 -269218, fax: 0265 -269219, mobil 0722728747.


pag 06 - 07_col_:Layout 1 4/3/2012 7:32 PM Page 1

6

ÎNVĂŢĂMÂNT 4 aprilie 2012

ŞTIRI interesante 50 la 80 pentru duelul Caramitru-Mălăele A mai rămas o lună până la “confruntarea” dintre Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele de la Târgu Mureş în cadrul spectacolului “Câte’n lună şi în stele” programat a avea loc pe 4 mai, ora 19, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Doi dintre cei mai mari actori ai României, Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, îşi măsoară forţele la primul lor turneu programat împreună. Este cea mai aplaudată producţie a începutului de an, se râde cu lacrimi în reprize vulcanice de haz spumos, iar hohotele devin teribile emoţii, în momente cu o încărcătură sensibilă profundă. Seducători, cu un umor irezistibil şi cu profunzimea care i-a făcut legende, cei doi se vor înfrunta în versuri, un duel moderat de incredibila muzică a violoncelistului Adrian Naidin. Spectacolul Câte’n lună şi în stele” va avea avea loc la Palatul Culturii din Târgu Mureş vineri, pe 4 mai, ora 19. Biletele se găsesc la agenţiile Palatului Culturii şi online, pe www.bilete.ro Preţul unui billet la spectacol variază de la 50 la 80 de RON, în funcţie de locul din sală. (A.Z.)

“Cloaca” premiera lunii aprilie la Naţional A doua decadă a lunii aprilie aduce o nouă premieră a Companiei “Liviu Rebreanu” la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Pornit la drum ca un spectacol lectură, comedia “Cloaca” scrisă de dramaturgul olandez Maria Goos, va avea premiera în data de 25 aprilie, ora 19.30 la Sala Mică. Noua premieră a Naţionalului regizată de Cristian Theodor Popescu, are la bază textul semnat de Maria Goos care a stat la baza scenariului unui film faimos deja care a şi luat Oscarul pentru Cel Mai Bun Film Străin. Comedia ”Cloaca” de Maria Goos se va juca în premieră la Sala Mică a Teatrul Naţional miercuri 25 aprilie de la ora 19.30, spectacolul fiind reluat a doua zi de la aceeaşi oră. (A.Z.)

Crosul Olimpic se va desfăşura în iunie În data de 2 iunie 2012, de la orele 10.00, la Platoul Corneşti se va desfăşura Crosul Olimpic dedicat tuturor categoriilor de vârstă. În urma concursului, toşi participanţii vor primi tricouri cu însemnele olimpice şi diploma de participare din partea Comitetului Internaţional Olimpic. (O.M.)

Am fost studentă Erasmus la Roma Timp de nouă luni am fost sub eticheta de studentă Erasmus într-una dintre cele mai cunoscute capitale din lume şi adaug eu, una dintre cele mai frumoase: Roma. Nouă luni care au fost de-a dreptul de neuitat însumând experienţe superbe dar şi care m-au lăsat cu ochii înlăcrimaţi. Mam întors cu un băgăjel de amintiri şi de lecţii numai bune de notat.

Nimic nu e ce pare a fi Primul lucru pe care l-am învăţat şi l-am simţit este că, după o vorbă cunoscută, nimic nu e ceea ce pare, şi aş completa, trebuie să ai grijă în cine ai încredere. Primele luni în Roma au fost foarte solicitante, a trebuit să mă mut de trei ori până să ajung la Academia României unde am rămas până la sfârşitul mobilităţii. Bineînţeles că este greu şi costisitor să trăieşti în Roma şi e nevoie şi de ceva noroc să ajungi într-o companie plăcută. În fine, aceasta este partea care m-a marcat pe mine cel mai mult, venind de la mama de acasă. Dar cum am ajuns să mă îmbărbătez singură acolo: tot răul spre bine! Ultimele luni le-am trăit practic lângă centrul vechi al Romei, şi cu toate că era aglomerat de respiraţiile a mii de turişti, rămânea răbdător şi strălucitor pentru privirile noastre.

Mereu presată de timp Mi-a trebuit ceva timp să mă obişnuiesc cu transportul şi mai ales cu timpul pierdut pe mijloacele de transport, venind din Târgu-Mureş unde mergeam mereu pe jos în timp util. Am ajuns să fiu bântuită de vise în care mă aflam în autobuze, tramvaie, metrouri, tot timpul sub presiune. Însă aşa poţi ghici o clipită din viaţa cotidiană a unui român de rând şi, treptat, să-ţi închipui cum e să trăieşti la Roma. Mereu presată de timp am fost şi când trebuia să-mi fac programul zilei pentru a ajunge să-mi cumpăr cele necesare de la supermarketuri, pentru că acestea se închideau seara la 8, iar duminică la 1 după-masă. Nu ştiu cum a fost la alţii, dar eu am răbdat câte ceva din această cauză. De asemenea, mă trezeam des că este vreo sărbătoare naţională sau sfântă, pe care ei le respectă necondiţionat, iar eu rămâneam cu ochii în soare în faţa tuturor porţilor închise (şcoală inclusiv).

Niciun moment de plictiseală Proteste politice şi la şcoală, greve în transportul în comun, afişe incitante

făceau ca aparenta linişte din viaţa romană să se transforme într-o situaţie haotică din care evadai doar în minunatele şi enormele parcuri precum Villa Borghese, Villa Ada sau Pamphili sau, de ce nu, într-unul din zecile de muzee ale Romei. Nu am avut nici măcar un moment de plictiseală, din contră, căutam relaxarea chiar şi pentru puţin timp plecând la mare sau la splendidul lac Bracciano, sursa de apă a Romei. Iarna e puţin trist, dar vezi scene de genul: portocal cu fructele în plină creştere pe lângă decoraţii de Crăciun, e amuzant! De asemenea şocul, panica dar şi fericirea pe feţele oamenilor la vederea primilor fulgi de nea în ultimii 20 de ani. În schimb primăvara şi vara aproape că nu se deosebesc, iar litoralul lor se umple începând din aprilie.

Profesori care vorbesc româneşte Cât despre şcoală, am avut prilejul de a cunoaşte profesori deosebiţi, dintre care doi vorbeau foarte bine limba română şi ne-au ajutat foarte mult. Nu o să mă plâng de problemele tehnice pentru că nu are rost. Studenţii, de asemenea relaxaţi în felul lor, dar mereu săritori şi interesaţi. Mi-am făcut prieteni buni, romani mândri de oraşul lor şi aici adaug că sunt extraordinari în ale bucătăriei. Am mâncat bunătăţi peste bunătăţi gătite mai ales în casă, dar şi în

diverse localuri. Am trecut de poziţia de turist şi am gustat Roma adevărată!

Amintiri de neuitat Închei cu îndemnarea pentru viitorii studenţi Erasmus la Roma să fie curajoşi, să nu le fie ruşine de ceea ce reprezintă şi să profite din plin de experienţă! Eu nu am participat la prea multe întâlniri cu ceilalţi Erasmuşi, deşi mi-am făcut cunoştinţe din Polonia, din Spania, Olanda şi altele, dar am fost mai atrasă de cunoaşterea civilizaţiei italiene, de modul lor specific de viaţă, de ceea ce au de oferit unui tânăr de 20 de ani. De aceea mi-au rămas la inimă multe persoane, multe privelişti şi locuri (am zeci de poze cu panorame şi apusuri de soare), multe obiceiuri (micul dejun sau colazione specific la ei, espresso-ul, cu toate că la început eram absolut revoltată la vederea cantităţii minuscule de cafea, pastele, îngheţata, produsele de patiserie şi altele), inclusiv limba pe care mi-am însuşit-o destul de repede şi, mai ales, multe momente frumoase. Pentru mine această experienţă a scris o pagină importantă din viaţa mea, mi-a scris învăţături de minte, mi-a scris sentimente şi emoţii, mi-a scris amintiri. Alexandra GLIGA, studentă la istorie Universita degli studi di Roma ”La Sapienza”, Italia


pag 06 - 07_col_:Layout 1 4/3/2012 7:31 PM Page 2

7

SOCIAL

Laura Uilăcan, business şi folclor de calitate Una din cele mai cunoscute voci ale muzicii populare din Valea Gurghiului este Laura Uilăcan, cunoscută nu doar pentru calitatea muzicii pe care o interpretează ci şi pentru seriozitatea cu care îşi desfăşoară activitatea de administrator al Şcolii şi Grădiniţei din localitatea Gurghiu. De asemenea, solista conduce şi două afaceri de familie, activităţi care nu o împiedică să pregătească un CD de muzică populară. Reporter: De unde aveţi pasiunea pentru muzică populară? Laura Uilăcan: Cânt de când eram copilă. Am simţit această chemare pentru muzica populară din interiorul meu, muzica este pentru mine o pasiune mare. Am început să cânt cu diferite ocazii, apoi acestea au devenit mai organizate, şi anume serbări şi apoi spectacole. Din nefericire, timpul nu prea îmi permite să mă ocup de muzică aşa cum aş dori. Rep.: Ce simţiţi când sunteţi pe scenă? L.U.: Uit de toate şi mă simt altă persoană. Mă simt special… altfel…

Solista Laura Uilăcan a mulţumit familiei pentru sprijinul necondiţionat oferit

Praznicul strălucirii cereşti la Reghin Primăria Municipiului Reghin, Muzeul Etnografic Reghin, Asociaţia Culturală ,,Moşteniri Mureşene şi Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu” organizează cu ocazia sărbătorilor pascale, ,,Sărbătoarea Sfintelor Paşti şi Praznicul strălucirii cereşti”. Evenimentul va debuta în 17 aprilie, cu slujba de vecernie la Biserica de lemn unde se vor ruga toţi preoţii bisericilor ortodoxe şi greco- catolice din Reghin. Vor fi cântate pricesne de grupul “Viodele”, sub îndrumarea instructorului şi profesorului Ioan Cernea, urmat de Grupul “Datini Străbune” condus de Maria Bucin Crişan din Sânmihaiul de Pădure, Grupul “Flori de Măr” din comuna Batoş condus de instructorul Elena Banciu şi Viorica Şandru şi se va încheia cu un recital de poezie al rapso-

dului popular Rafila Moldovan din Idicel Pădure. Expoziţia de icoane pe sticlă şi ouă încondeiate intitulată “Lumina Învierii”, ai căror protagonişti vor fi, meşterul iconar Elena Costinaş, cercul de pictură “Micul Apostol” al Gimnaziului Alexandru Ceuşianu din Reghin, coordonat de profesorul Daniela Friciu şi profesorul Stela Iacob. Prezentatorii expoziţiei vor fi cercetătorul ştiinţific Maria Borzan şi profesoara de religie Daniela Friciu. Evenimentul va continua cu lansarea cărţii autoarelor: Maria Borzan şi Roxana Maria Man ,,Costumul Popular Românesc Mureşean” carte prezentată de Valentin Marica şi profesorul dr. Nicolae Băciuţ. Iar între orele 18.30 şi 22.00 invitaţii şi spectatorii vor fi invitaţi la ciocnitul ouălor de paşti şi la joc. (R.M.)

alte evenimente care promovează tradiţiile populare. Rep.: Ceea ce faceţi pe scenă este profesie sau hobby? L.U.: Mai mult hobby pentru că mai am un serviciu şi chiar o afacere proprie. De trei ani sunt administrator la Şcoala Generală din Gurghiu şi la Grădiniţa din Gurghiu. De asemenea, pe lângă serviciu conduc o afacere de colectare fier vechi şi o firmă de construcţii.

Rep.: Ce proiecte de viitor aveţi? L.U.: Anul acesta aş dori să termin un proiect început în urmă cu patru ani. Este vorba despre un CD la care am început să lucrez, dar am abandonat proiectul din lipsă de timp şi îmi doresc să îl finalizez, totuşi. Am piese din repertoriul Nataliei Gliga, dânsa mi-a dat voie să îi folosesc piesele şi sper să iasă un CD care să fie apreciat de toţi iubitorii muzicii populare.

Rep.: Cum reuşiţi să îmbinaţi toate activităţile? L.U.: Reuşesc, pentru că sunt o fire mai aprigă, n-am probleme cu oboseala şi beneficiez şi de sprijin necondiţionat din partea familiei: mama mea Dina Elena, tatăl meu Petru, băieţii mei Ionuţ, Laurenţiu şi Sergiu, soţul meu Lucian, fratele meu Petrişor şi cumnata mea Anca.

Rep.: La ce fel de evenimente cântaţi? L.U.: La spectacole, festivaluri, nunţi şi

A consemnat Alex TOTH alextoth@zi-de-zi.ro

Parcul de la Catedrală aproape de finiş

Ieri au fost montate ultimele porţiuni din gardul multicolor ce împrejmuieşte noul parc pentru copii. Situat la intersecţia Bulevardului 1 decembrie 1918 şi Bulevardul Pandurilor, în vecinătatea Catedralei „Învierea Domnului”, parcul frumos amenajat cu toate cele necesare

pentru a corespunde standardelor europene, atrage zeci de copii, chiar înainte de inaugurarea oficială. „E gata deja, nu ştiu când se va face inaugurarea, dar se poate intra deja”, a spus unul dintre muncitorii în albastru, care fixa un gărduleţ. (E.M.)


pag 08 - 09_:Layout 1 4/3/2012 7:30 PM Page 1

8

AGRICULTURĂ 3 aprilie 2012

ŞTIRI interesante A vrut să fure ţeava de scurgere În ziua în care nu creşte nici iarba, adică luni, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gorneşti au surprins în flagrant, în zona Izvorului din localitatea Sângeorgiu de Mureş, un individ care încerca să fure ţeava de scurgere de la un bazin de apă potabilă. Acesta spărgea betonul de protecţie cu ajutorul unui târnacop, făcând un prejudiciu de 500 lei. Ţeava nu a mai fost sustrasă, dar suspectului i s-a întocmit dosar penal, potrivit Biroului de Presă al Poliţiei Române.(E.M)

Sărbătoarea Primăverii “Fruhlingsfest” Astăzi, Şcoala Generală numărul 7, a lansat o invitaţie pentru toţi doritorii, la Sărbătoarea Primăverii “Fruhlingsfest”. Evenimentul se va desfăşura în curtea şcolii, de la orele 13.00. Clasa a VII-a, ăşi aşteaptă invitaţii cu cele mai pufoase clătite, un delicios salam de biscuiţi şi o limonadă răcoritoare. (O.M.)

Festivalul Medieval, nominalizat la “Cel mai bun eveniment al anului” Cea de a VI- a ediţie a “Galei premiilor de excelenţă”, dedicată industriei hoteliere şi de turism din România va avea loc în 24 aprilie la Hotel Mariott din capitală. Printre candidaţi la un premiu se află Festivalul Medieval de la Sighişoara, nominalizat pentru categoria "Cel mai bun eveniment al anului". La Gala premiilor de excelenţă organizată de compania Evensys vor participa 250 de proprietari şi manageri de hoteluri, agenţii de turism, restaurante, cluburi, dezvoltatori şi operatori.(E.M.)

Artizanat şi antichităţi în Piaţa “Cuza Vodă” Administraţia Pieţelor Târgu-Mureş informează amatorii de obiecte care poartă amprenta timpului, că începând cu acest sfârşit de săptămână, în fiecare zi de sâmbătă, se defăşoară ,,Expoziţia cu vânzare” bazar în Piaţa “Cuza Vodă”, destinată comercializării obiectelor de artă, a produselor de anticariat, produselor meşteşugăreşti şi artizanale, realizate de artiştii plastici. Expozanţii vor fi scutiţi de plata taxelor aferente utilizării spaţiului, destinat desfacerii de antichităţi şi de obiecte artizanale. Aşadar pasionaţii de artă şi colecţionarii care doresc să îşi valorifice bunurile şi obiectele de artă, în Piaţa “Cuza Vodă”, au acum ocazia în fiecare zi de sâmbătă în intervalul cuprins între orele 08.00 şi 12.00. (R.M.)

APIA anunţă încheierea anului de cotă de lapte Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Centrul Judeţean Mureş aduce la cunoştinţa cumpărătorilor de lapte că trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, iar producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală pentru vânzări directe, realizate în anul de cota 2011/2012. „Reamintim că anul de cota s-a încheiat la 31 martie 2012, iar declaraţiile anuale pentru vânzări directe trebuie completate şi depuse la Centrul Judeţean APIA până la data de 14 mai, 2012 şi reprezintă termenul de depunere fără sancţiuni a declaraţiilor,” a declarat Tet Ioan, director executiv APIA Mureş.

Declaraţia prin poştă sau direct la APIA Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. De asemenea în funcţie de cota deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri, tip A ( pentru producătorii care deţin cota mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B ( pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). De

Tet Ioan, director executiv adjunct APIA Mureş menţionat este faptul că producătorul care deţine cota pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Producătorii au obligaţia să depună declaraţia anuală de vânzări directe, prin poştă sau direct

la Compartimentul Cotelor de Lapte din cadrul APIA Centrul Judeţean Mureş (personal sau prin reprezentanţi ai asociaţiilor), până la data de 14 mai 2012 inclusiv). “Producătorii care nu depun declaraţia de vânzări directe până la 14 mai 2012 vor primi somaţii, iar din 15 mai pentru fiecare zi de întârziere se vor plăti penalizări conform legislaţiei, cuprinse între 100 şi 1000 euro. Producătorilor care deţin cota de vânzări directe şi nu depun declaraţia nici după primirea somaţiei, li se aplica penalitatea de retragere permanentă a cotei individuale la rezerva naţionala. De asemenea, cumpărătorii de lapte trebuie să depună la Serviciul Regional Brasov al Cotei de Lapte, declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2011/2012, termenul limită fiind tot 14 mai 2012. Pentru cumparatorii de lapte care nu depun declaratia anuala privind cantităţile de lapte achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi de intarziere, începând cu data de 15 mai, putând risca să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă prin retragerea aprobării” a menţionat Tet Ioan. Alin ZAHARIE

Producătorii de lapte înştiinţati de către APIA despre actele necesare condiţiilor de plată

Un ultim omagiu celui care a fost

Meditez clasele I –IV.

prof. dr. Alexandru Şchiopu. Amintirea lui va fi vesnic printre noi. Sincere condoleanţe familiei îndoliate. Colegii de la ROTARY CLUB Tg. Mureş.

Meditez limba şi literatura româna (gimnaziu). Tel. 0748054218

Ofertă închiriere Închiriez restaurant de 4 stele situat în centrul Târgu Mureşului cu sală de 60 de locuri pentru training, cursuri de calificare, specializare şi perfecţionare, petreceri în condiţii deosebite zilnic între 9.00 şi 20.00. Preţuri atractive.

Adresa: Str. N. Bălcescu Nr. 12 Telefon: 0744.344.130

Angajăm tineri în vederea calificării ca spălător auto. CV-urile se trimit la adresa de e-mail: pialogi@yahoo.com Telefon: 0742099953

Tel. 0770795072 S.C FRAMO ROMANIA S.R.L. cu sediul în Jabeniţa nr. 379A, jud. Mureş , anunţă că a solicitat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, Tg. Mureş, str. Podeni, nr.10, Judeţul Mureş, emiterea Autorizaţiei integrate de mediu , pentru funcţionarea Fermei de găini ouătoare nr. 9 Gurghiu , prevăzută în Anexa 1a O.U.G. nr. 152/2005 cu modificările şi completările ulterioare, în categoria 6.6., litera a). Instalaţie pentru creşterea intensivă a păsărilor, având o capacitate mai mare de 40000 le locuri pentru păsări, pe amplasamentul din Gurghiu FNintravilan. Informaţii privind impactul potenţial asupra mediului al activităţii pentru care se solicită emiterea autorizaţiei integrate de mediu pot fi consultate în timpul programului de lucru, la sediul APM Mureş, Târgu Mureş, str. Podeni, nr. 10, Judeţul Mureş. Observaţii, sugestii, propunerile publicului se primesc în scris, la sediul APM Mureş, Târgu Mureş, str. Podeni, nr. 10, judeţul Mureş sau electronic la adresa de e-mail office@apmms.ro a APM Mureş în termen de 30 de zile lucrătoare de la data publicării anunţului.

Vând ARO 324, an fabricaţie 2001, 4x4, turbo, cutie de viteze în 5 trepte, servo, verificare tehnică 2013, preţ 2500 lei, negociabil. Tel: 0265-433437

WWW.ZI-DE-ZI.RO


pag 08 - 09_:Layout 1 4/3/2012 7:28 PM Page 2

9

SPORT

Astăzi, ora 17.00, CSU Medicina CSŞ – CSM Lugoj

Decisivul pentru a încerca obţinerea locului V

Un joc ce putea fi evitat

Echipa feminină de volei CSU Medicina CSŞ Târgu-Mureş susţine astăzi, de la ora 17.00, pe teren propriu, partida decisivă pentru calificarea în faza a treia a turneului play off-ul Diviziei A1, în compania formaţiei timişene CSM Lugoj. După ce primul joc, disputat în urmă cu o săptămână, mureşencele s-au impus pe teren propriu cu 3-0, al doilea a revenit lugojencelor cu 3-2. Astfel, pentru calificarea în faza următoare este nevoie de un al treilea meci. Partida din sala UMF Anton Pongracz din Târgu-Mureş nu ar trebui să constituie o problemă pentru echipa antrenorului Luka Valerijan, având în vedere istoricul partidelor dintre cele două formaţii, care este favorabil „medicinistelor”. După ce mureşencele au învins în ambele partide şi în actuala ediţie a sezonului regulat, 3-1 în tur, la Lugoj şi 3-0 în retur, pe teren propriu, au

fost la un pas de a evita jocul decisiv, având în meciul disputat sâmbătă la Lugoj avantaj de două seturi. Pentru ocuparea locului V, care permite o nouă participare în Challenge Cup, CSU Medicina va avea de înfruntat, tot după sistemul cel mai bun din trei jocuri, învingătoarea disputei dintre Unic Piatra Neamţ şi SCM U Craiova. Cele două formaţii au ajuns de asemenea la partida decisivă, care se va disputa mâine, la Piatra Neamţ, după ce fiecare a învins pe teren propriu cu 3-0. În cazul calificării în turul următor, mureşencele vor fi cele care au avantajul terenului propriu, datorită locului superior ocupat la finalul sezonului regulat. CSU Medicina a încheiat pe locul V, fiind urmate de nemţence, apoi de echipa craioveană. Mihai VEREŞ

ŞTIRI interesante Oigăn (re)vine în sufrageria J’ai Bistrot Chitaristul formatiei Kumm, Eugen Nuţescu, Oigăn cum îl ştie toată lumea (re) vine in sufrageria J'ai Bistrot sâmbătă, 7 aprilie, undeva pe înserat alături de câţiva invitaţi surpriză, pentru un concert acustic. Va aduce cu el piesele de pe albumul său solo “Sex With Onions”, un album cu mood introvertit şi personal, după cum spune chiar artistul. Alături de Oigan ( chitări, bas, clape, acordeon, percuţie, programming) la albumul “Sex With Onions” au mai pus frumos umărul Marius Moise (de la The Mood) în calitate de vocal la o piesă, Mihai Iordache la saxofon, Csergo Dominic la vibrafon, Forrest (de la ZOB) şi Tavi Scurtu la tobe. Albumul are douăsprezece piese vocal instrumentale destul de eterogene, dintre care două în limba româna, restul fiind in engleză. Album aduce sonorităţi spre indie şi trip hop, completate de sonorităţi alternative cu totul diferite. (A.Z.)

meciului. În repriza a doua, după penalty ne-am pierdut capul. Ne-a surprins acea fază, după care echipa a căzut fizic. Jocul prestat de echipă în prima repriză ne dă încredere că ne vom putea salva”, a declarat tehnicianul mureşenilor. (M.V.)

Doar locul VIII la Top 12 Componentul echipei de tenis de masă a Clubului Sportiv Şcolar TârguMureş, Daniel Zsombor s-a clasat pe locul VIII în competiţia Top 12, rezervată juniorilor II. La această competiţie, desfăşurată în perioada 30 martie -1 aprilie, în judeţul Argeş, în localitatea Câmpulung Muscel au participat primii 12 jucători din ţară, calficaţi în urma rezultatelor obţinute pe parcursul anului competiţional. Rezultatul este unul sub aşteptări, având în vedere faptul că sportivul antrenorilor Romeo Lupaşcu şi Ungvari Imola a obţinut locuri mai bune în ediţiile trecute în această competiţie. (M.V.)

Concert cameral la Sala Mică Decepţie şi încredere Antrenorul FC Municipal a fost evident nemulţumit de înfrângerea FC Municipal cu 3-1 în faţa Universităţii Cluj şi de starea gazonului noi arene clujene, dar se arată în continuare încrezător în şansele de salvare. „Prima repriză am controlat-o, am avut mai multe ocazii decât gazdele, care au avut una singură în prima parte a

Marţi, 10 aprilie, ora 19, la Sala Mică a Palatului Culturii va avea loc concertul cameral susţinut de V. Papp Viktória, flaut (Ungaria), Vass Edit, flaut şi Vass András, pian. În program sunt cuprinse lucrările Duo în Sol major (W.F.Bach), Trei piese (E.Bozza), Triosonata în Do major, BWV 1037 (J.S.Bach), Duo în sol minor, op.81, nr.3 (F.Kuhlau) şi Andante şi Rondo, op.25 (F.Doppler). (A.Z.)

Ambient Mureş împlineşte 6 ani. La mulţi ani! În fiecare primăvară, în data de 7 aprilie, Ambient Mureş trăieşte emoţia aniversării. Ambient, unul dintre liderii pieţei autohtone de comerţ cu materiale de construcţii, finisaje şi amenajări interioare inaugura în urmă cu 6 ani la Mureş magazinul de pe strada Depozitelor, nr.45-47 ca un modern şi elegant centru comercial care oferă soluţii complete pentru proiectele de construire sau renovare a casei. Cu mai bine de 40.000 de produse de la peste 1000 de furnizori, având un showroom de ceramică şi mobilier de 5000 mp care oferă concepte integrate de design pentru amenajări interioare, Ambient s-a impus în scurt timp drept unul dintre cele mai puternice centre comerciale în domeniul construcţiilor din oraş. În cei 6 ani de la deschiderea magazinului, Ambient a fost mereu pregătit în a oferi clienţilor săi cele mai bune soluţii pentru construcţii şi pentru amenajarea spaţiului interior. "Profesionalismul echipei şi calitatea serviciilor ne vor ajuta să oferim mureşenilor în continuare soluţii ideale pentru amenajarea sau renovarea întregii locuinţe, după stilul, spaţiul si mai ales pentru buzunarul fiecărui client” spune Cristian Pâncă, Manager Retail Ambient Mureş. De asemenea, marile companii de construcţii, firmele de execuţie mici şi mijlocii şi meşterii specializaţi găsesc în Ambient un partener de încredere care le oferă condiţii comerciale avantajoase şi servicii logistice de calitate. În plus, prin Programul Ambient Total, Ambient oferă cel mai avantajos pachet pentru construirea şi renovarea locuinţei: discount la materialele de construcţii, recomandare de meşteri specializaţi pe fiecare fază a proiectului, showroom-uri ca sursă de inspiraţie, transport gratuit şi mai ales, consilieri de vânzări specializaţi.

Ambient - 19 ani de succes 3 februarie 1993 Înfiinţare, capital integral românesc. 1995 Sunt deschise primele 7 magazine proprii, în Sibiu. Magazinele comercializau materiale pentru finisaje, instalaţii şi produse pentru amenajarea locuinţei. 1997 În Sibiu se deschide primul depozit de materiale pentru construcţii într-un spaţiu propriu. 1998 Relansare sub brandul Universal Ambient. 2000 Universal Ambient se extinde în afara Sibiului prin participare directă sau prin franciză. Primul magazin se deschide la Cluj-Napoca. 2002 Ambient inaugurează, la Sibiu, primul centru comercial integrat orientat către client, specializat în materiale de construcţii, finisaje şi amenajări din Romania. Purtând numele Casa Ambient şi lansând astfel sloganul „Casa casei tale”, centrul comercial dă startul unui tip nou de comerţ în România. 2003 - 2004 Are loc inaugurarea centrelor comerciale Casa Ambient din: Bistriţa, Mediaş, Sighişoara. 2004 Este înfiinţată Ambient Logistic Sibiu, care centralizează activitatea logistică necesară reţelei de centre comerciale şi puncte de distribuţie. 2005 Ambient adoptă o nouă identitate vizuală care răspunde mai bine anvergurii afacerii şi direcţiei strategice. Are loc inaugurarea centrelor comerciale din Alba Iulia şi Cluj Napoca. 2006 Sunt inaugurate centre comerciale de materiale de construcţii, finisaje şi amenajări la Târgu Mureş, Deva, Baia Mare şi Gheorgheni. 2007 Ambient devine partener oficial al Programului „Sibiu Capitală Culturală Europeană”, parteneriat care semnifică implicarea Ambient în programul cultural desfăşurat pe tot parcursul anului. 2008 Ambient devine societate pe acţiuni. Ambient SA consolidează afacerea de bază, având capacitatea să asigure proceduri interne unitare şi eficiente, o vizibilitate crescută, standardizare şi replicabilitate. 2008 Demarează procesul de transformare organizaţională, care are drept scop crearea a două business units, Retail şi Distribuţie, adresate celor două segmente principale de clienţi. 2008 Are loc deschiderea centrului comercial din Râmnicu Vâlcea. Iunie 2009 – august 2010 Are loc un proces de planificare a afacerii pe termen lung. Consolidarea afacerii Ambient. Cele două unităţi de business sunt Retail – reţeaua de 12 centre comerciale adresate clienţilor finali şi Distribuţie – reţeaua de vânzări către clienţii contractuali. Martie 2011- se pun bazele unui parteneriat cu CNM Astra 2011 - se inaugurează showroom-ul “Galeria cu Idei” în Ambient Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea Despre Ambient Ambient este o companie cu capital integral românesc a cărei principală activitate este comercializarea materialelor de construcţii, finisaje şi amenajări interioare. Înfiinţat în 1993, Ambient a inaugurat primul DIY din România, în aprilie 2002, la Sibiu. Ambient acoperă întreg centrul ţării cu o reţea de 12 centre comerciale şi 2 depozite logistice. Pentru familiile care construiesc şi renovează, ca şi pentru companiile de construcţii, Ambient este partenerul care se implică direct în soluţionarea dificultăţilor specifice proiectelor acestora. Mai multe detalii despre Ambient sunt disponibile la adresa www.ambient.ro


pag 10 - 11:Layout 1 4/3/2012 7:27 PM Page 1

10

POLITICĂ 4 aprilie 2012

Frătean critică poveştile despre creşterea economică Liderul PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că declaraţia ministrului Mediului, Laszlo Borbely privind majorarea salarială în condiţiile în care România a intrat din nou în recesiune este o „abordare iresponsabilă faţă de interesele românilor”. Liderul PSD Mureş a făcut precizarea că, având în vedere faptul că de la 1 aprilie România a intrat din nou în recesiune, toate „poveştile care s-au vândut vis a vis de stabilizare, de începerea creşterii economice, de traversarea celei mai grele perioade se dovedesc a fi doar poveşti”. „Fac o referire la declaraţia unui lider UDMR, ministrul Mediului, am văzut aseară că, întrebat fiind de majorările salariale el a spus că se vor face, în opinia lui. Întrebat fiind dar cum se vor face când noi intrăm în recesiune, o problemă financiară mare pentru România, el a spus: şi ce dacă, noi o vom face. Mă întreb de ce le-au tăiat atunci. De ce s-a apelat la această formulă de a transfera pe spatele populaţiei, a pensionarilor şi angajaţilor problema financiară a unui Guvern care nu a fost în stare să ia nici o măsură să regleze de fapt deficitul bugetar şi

Alexandru Frătean, preşedintele PSD Mureş

creşterea economică, decât să le ia banii la săracii oameni”, a declarat Alexandru Frătean. Acesta a subliniat că, în plin an electoral, chiar dacă suntem în recesiune se găsesc bani pentru majorări salariale, inclusiv pentru primarii PDL-işti pentru a nu părăsi formaţiunea poli-

tică. „De asemenea văd că au apărut bani pentru a plăti primarii PDL să nu părăsească barca găurită. Premierul Ungureanu a ştiut să găsească bani cu partidele de guvernământ să-i mai plătească o dată, înainte de alegeri, ca să nu plece”, a mai spus Frătean. Arina MOLDOVAN

USL depune moţiunea de cenzură Uniunea Social Liberală (USL) va depune în data de 17 aprilie o moţiune de cenzură pe marginea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea facultăţii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. „Salut cu satisfacţie faptul că Uniunea Social Liberală a decis depunerea unei moţiuni de cenzură pe data de 17 aprilie, împotriva Guvernului Ungureanu, în primul rând legată de segregarea pe criterii etnice a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi cred că va fi un moment important pentru toată lumea, din cel puţin două puncte de vedere. Aşa trebuie procedat de fiecare dată când un Guvern face abuzuri. Nu e voie să lăsăm ca în România asemenea chestiuni, în acest mod, să se mai petreacă. În al doilea rând vom avea atenţia, sperăm, a parlamentarilor la această moţiune de cenzură. Dacă este să mă refer la UMF sigur mă refer la parlamentarii de Mureş”, a declarat Alexandru Frătean, preşedintele PSD Mureş, punctând că, unul dintre capitolelel moţiunii se va referi şi la cedarea Guvernului Ungureanu în faţa intereselor străine de a vinde resursele româneşti. „Asemenea măsuri nu pot fi luate de către un Guvern

singure de capul lui într-un mod netransparent”, a mai spus Frătean. Liderul PSD Mureş speră ca această moţiune să fie votată de toţi parlamentarii pentru a putea fi adoptată, fiind singura „soluţie pentru România din toate punctele de vedere pentru că alegerile anticipate pot salva România de dezastrul spre care se îndreaptă”. Guvernul Ungureanu a adoptat proiectul de hotărâre privind înfiinţarea facultăţii în limba maghiară la UMF Târgu Mureş în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. Arina MOLDOVAN

Inovaţia şi creativitatea pe înţelesul elevilor la UPM În cadrul “Săptămânii Porţilor Deschise” găzduite de UPM, ziua de marţi, 3 aprilie a stat sub auspiciile primei sesiuni a proiectului de educaţie nonformală „Şcoala de Inovaţie”, susţinut de compania Adrem Invest din Bucureşti, adresat profesorilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar, sesiune găzduită de Aula Magma UPM. Pe lângă cei doi profesori, Mirel Bănică, conf, dr. asociat al Universităţii din Bucureşti şi conf. univ. dr. Maria Georgescu din cadrul UPM, coordonatorii cursurilor, au onorat cu prezenţa elevii liceelor din Târgu Mureş. Pe lângă cursurile pe tema inovaţiei şi creativităţii elevii pot beneficia de premii în cadrul concursurilor organizate de către Adrem Invest, iniţiatorul proiectului. Cursurile vor fi continuate tot în această săptămână de profesori locali cu aptitudini pedagogice şi profesionale în ce priveşte inovaţia şi creativitatea. “Este un proiect de responsabilitate socială. Ţintele responsabilităţii sociale sunt foarte diverse în ziua de azi, iar Adrem Invest s-a gândit să vină cu o şcoală altfel unor copii care sunt foarte însetaţi de nou, de ceea ce se întâmplă în jur. Noi încercăm prin astfel de cursuri să-i ajutăm, să le călăuzim puţin interesele, şi să îi cointeresăm cu nişte premi foarte atractive pentru nişte oameni de

Conf. dr. Mirel Bănică, coordonatorul cursurilor din cadrul programului Şcoala de Inovaţie

vârsta lor. Elevii au reacţionat surprinzător de bine, au fost foarte atenţi, poate uneori puţin cam timizi, fiind totuşi întrun spaţiu universitar, mai solemn decât cel din liceeele unde sunt obişnuiţi. Personal pentru mine ca lector, e foarte plăcut deoarece e foarte interesant să fiu urmărit de 400 de ochi care îţi vânează fiecare cuvânt şi fiecare mişcare.Nu îmi fac acum iluzii că vom avea 200 de inventatori care pleacă din această sală şi vor face descoperiri epocale. Dar este logica acestui proiect să îi înveţi să lucreze în echipă, ceea ce noi românii nu prea facem, trăim într-o cultură care nu încurajează munca în echipă. Încercăm printr-un limbaj pedagogic să sădim sămânţa cea bună, iar dacă din cei care sunt prezenţi, măcar o mică parte vor menţine legătura şi contactul între ei, poate vor vedea că poţi câştiga premii şi respectabilitate prin inovaţie, şi atunci cred că pariul nostru este unul câştigat,”ne-a declarat Mirel Bănică. Alin ZAHARIE


pag 10 - 11:Layout 1 4/3/2012 7:26 PM Page 2

11

EVENIMENT

“Fascinaţia copilăriei” sărbătorită în versuri Faza judeţeană a concursului de recitări “Fascinaţia copilăriei”, desfăşurat în data de 3 aprilie 2012, la Casa de Cultură a Sindicatelor, s-a bucurat de o sală neîncăpătoare. Părinţi, bunici, fraţi şi surori, au fost alături de micii concurenţi şi de educatoarele acestora, încurajândui la fiecare urcare pe scenă. Sala a răsunat de aplauze de-a lungul câtorva ore, spre mulţumirea elevilor din clasa I, protagoniştii evenimentului.

Numeroşi concurenţi şi invitaţi Cei care au venit în sprijinul acestei com-

petiţii au fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Sindicatul “Spiru Haret”. “De fiecare dată, cadrele didactice au fost foarte implicate în concursul nostru, iar copiii sunt foarte talentaţi. Noi încercăm să le răsplătim eforturile cu diplome şi dulciuri”, a declarat Irina Vidrăsan, director al Gimnaziului “Serafim Duicu” şi coordonator al concursului, alături de Maria Rezi, prim vicepreşedinte a Sindicatului “Spiru Haret”, Mureş. Alături de concurenţi, pe scenă au mai urcat şi invitaţi. Astfel, Sorana Fărcaş, de la Grădiniţa Nr.10, Lucian Butilcă şi Sidonia Blidea, de la Gimnaziul de Stat “Zaharia Boiu” din Sighişoara, Mihai Cristian Cosma, de la Grădiniţa “Lumea copiilor” din TârguMureş, au alternat intrările celor 33 de concurenţi. Pe scenă şi-a mai făcut apariţia Grupul Vocal “Melody”, de la Gimnaziul “Liviu Rebreanu” şi Grupul Vocal “Colibri”, din Târgu-Mureş.

Poezia, un farmec aparte

Fiecare elev şi-a demonstrat talentul

“Fascinaţia copilăriei” se organizează încă din anul 2003, iar la nivel judeţean, concursul înregistrează şapte ani de desfăşurare. “Tema concursului este “Din lumea celor care nu cuvântă”. Am ales această temă deoarece lumea poeziei are un farmec aparte. Spre deosebire de basm, aceasta este mai greu accesibilă copiilor, prin jocul civintelor, rimele,

Investigaţii CT de ultimă generaţie la Centrul Medical Puls

Noul Computer Tomograf va asigura investigaţia de imagistică medicală cu o doză de iradiere redusă

Pacienţii care se vor adresa Centrului Medical Puls din Târgu Mureş pentru depistarea anumitor afecţiuni, vor putea beneficia şi de investigaţii de imagistică medicală cu ajutorul unui computer tomograf de ultimă generaţie. Unitatea medicală a câştigat un proiect cu finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 4 pentru achiziţionarea unui CT Siemens de 16 slice. Proiectul a fost depus în 2008, iar anul trecut, în luna noiembrie, a fost declarat câştigător. „Intrăm pe o piaţă unde la ora actuală mai există încă trei computere tomograf în mediul privat. Suntem conştienţi de acest lucru, dar de ce să nu fim sinceri şi să zicem că o concurenţă poate fi benefică”, a declarat dr. Cristian Mucenic, managerul Centrului Medical Puls 2009. CT-ul este de ultimă generaţie, fabricat în acest an şi se adresează atât specialităţilor medicale, precum interne, oncologie, neurologie, cât şi celor chirurgicale cum sunt chirurgia generală, ortopedia, neurochirurgia. Practic, pacientul va putea beneficia în cadrul centrului de toate investigaţiile medicale, fără a mai fi pus pe drumuri spre alte locaţii ale oraşului. „Are în plus faţă de alte CT-uri o aplicaţie Word Stream 4 D, care am înţeles că mai există într-un singur loc în oraş, în privat. Acest lucru înseamnă o viteză foarte mare de reconstrucţie, respectiv opt imagini pe secundă, care vor da o reducere a dozei de iradiere a pacientului”, a explicat dr. Mucenic. CT-ul va fi funcţionabil de la începutul lunii mai, investigaţiile fiind contra cost la început, pe viitor dorindu-se intrarea în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş. „Vom începe investigaţiile în luna mai, însă nu vom lucra cu sprijinul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate deoarece contractele s-au încheiat. Probabil că la o nouă rectificare bugetară vom putea. Iar până la contractarea cu CAS Mureş vom merge pe preţuri, consider eu, accesibile populaţiei”, a conchis dr. Mucenic. Arina MOLDOVAN

Cei mici, aşteptând intrarea pe scenă

semnele de punctuaţie, care par să ascundă în ele mesajul poetic. Aşa se explică numărul mic de copii care doresc să citească poezii, din proprie iniţiativă. Majoritatea preferă să le asculte. Însă unii dintre ei se lasă purtaţi de vraja versurilor, semn că le-au înţeles”, a adăugat Irina Vidrăsan. Expresivitatea elevilor a încântat publicul, care i-a răsplătit pe cei mici cu zâmbete şi aplauze.

Rebreanu” din Târgu-Mureş, iar premiul I a fost obţinut de şase recitatori: Dorian Teodor Petrov, de la Gimnaziul „Romulus Guga”, Maria Ciotea, de la Gimnaziul de Stat „Mihai Viteazul”, Oana Otilia Malcoci, de la Liceul de Artă, Roxana Maria Iagăr, de la Şcoala generală din Iernut, Casiana Bândilă, de la Grupul Şcolar “Vasile Netea” din Deda şi Daria Georgia Rusu, de la Gimnaziul de Stat “Avram Iancu” din Târnăveni.

Ocupanţi ai podiumului Marele premiu a fost câştigat de Darius Ungur, elev a Gimnaziului “Liviu

Oana MĂRGINEAN

Bunătăţi alese la “Fruhlingsfest” Şcoala Generală Nr. 7 din TârguMureş, a sărbătorit, pentru prima dată, Sărbătoarea Primăverii, “Fruhlingsfest”. Ideea acestei sărbători primăvăratice a pornit de la un alt eveniment cu aer festiv, “Oktoberfest”. Organizarea şi celebrarea acestuia în anii precedenţi au fost încununate de succes, de care s-au bucurat atât elevii, cât şi organizatorii. “Iniţiativa a pornit de la ceea ce se desfăşoară în Germania, de două ori pe an, o dată în toamnă, o dată în primăvară, respectiv, „Oktoberfest” şi „Fruhlingsfest”. Deoarece în toamnă am organizat Oktoberfest, care a mers foarte bine, ne-a gândit să organizăm o acţiune şi în primăvară”, a declarat Kartoszi Sandor Gabor, coordonatorul educativ al evenimentului.

Bunătăţi alese La Sărbătoarea primăverii, au participat elevii din clasele de gimnaziu, şi o clasă a IV-a. Evenimentul s-a desfăşurat în curtea şcolii, unde elevii şi-au expus bunătăţile pe care le-au făcut. Şcolarii şi-au întâmpinat vizitatorii cu bunătăţi dintre cele mai diverse: prăjituri, turtă dulce, plăcinte, popcorn, salată de fructe, budincă, salam de biscuiţi, sucuri. Un elev a ales chiar să îşi prezinte colecţia de desene, la care lucrează destul de mult timp. După vânzarea produselor, sumele obţinute urmează să fie folosite la îmbunătăţirea radioului şcolii sau vor fi virate în fondul clasei. “Noi

Coordonatorul, alături de elevii săi

am pregătit clătite, salam de biscuiţi, floricele şi limonadă. Totul a fost făcut în echipă. A durat cam mult să facem clătitele, în jur de două ore, la fel şi salamul de biscuiţi, iar popcornul şi limonada au fost gata în cinci minute. Eu am împărţit ieri multe invitaţii şi sper că vor veni vizitatori. Programul din această săptămână mi se pare destul de interesant”, a explicat Carla Gal, elevă a clasei a VII-a A. Cu această ocazie, elevii au avut şansa de a lucra împreună şi de a-şi uni forţele pentru a crea ceva de care să fie mulţumiţi atât ei, profesorii, cât şi cei care le-au vizitat standurile. “Am lucrat cu toţii pentru a face aceste prăjituri. Ne-am implicat toată clasa. În anul acesta am hotărât să facem prăjituri, deoarece, anul trecut, la „Oktoberfest”, prăjiturile s-au vândut cel mai bine. Aşteptăm să vină elevi, profesori dar şi invitaţi”, a declarat Maruszi Renata, din clasa a VIII-a B.

Elevii clasei a IV-a au pictat magneţi de frigider

Strategii de marketing Deoarece au un reper important, “Oktoberfest”, elevii au deja o oarecare experienţă în pregătirea bunătăţilor. Unii dintre ei chiar au venit cu câte o strategie de marketing, bine pusă la punct. Astfel, standurile cuprindeau oferte în care sucul era dat gratis la achiziţionarea a două caserole cu prăjitură. De asemenea, unii au împărţit şi pliante pe stradă, pentru a-şi atrage cât mai mulţi vizitatori. “Sper ca elevii să rămână cu cât mai multe amintiri, pentru că după „Oktoberfest”, aşa s-a întâmplat. Fiecare clasă este implicată în acest program. Clasele V-VIII şi chiar o clasă a IV-a. Toată lumea este poftită să vină, părinţi, bunici, rude, prieteni”, a adăugat coordonatorul educativ. Oana MĂRGINEAN

Micii bucătari vând clătite chiar şi profesorilor


pag 12_col_:Layout 1 4/3/2012 7:22 PM Page 1

12

ÎNVĂŢĂMÂNT 4 aprilie 2012

Emil Zaharia-Kezdi, premiat la “Public Speaking” Dincolo de rezultatele de excepţie pe care le-a obţinut de-a lungul anilor, Emil Zaharia-Kezdi, în clasa a XI-a A, la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, dă dovadă de maturitate. Consideră că este nevoie şi de noroc în viaţă, dar poate că totul porneşte de la o bună cunoaştere de sine.

un aspect practic al vieţii şi se dă prea multă împortanţă bac-ului. Auzim: “De ce este important să învăţăm asta?” “Pentru că trebuie la bac!” Dacă nu ar exista un “bac”, 80% din ce învăţăm, nu ne-ar trebui. Informaţiile le uităm după şase luni, rămâne doar ceea ce am învăţat cu emoţie. Sistemul de învăţământ din România este irezonabil. Cineva mi-a spus că este bun pentru că îi alege pe cei mai buni, ca o sită, pentru că doar cei mai buni pot să facă ceva în acest sistem. Eu aş spune că acest sistem ar trebui să fie un grădinar, care să aibă grijă ca toţi să crească.

Reporter: Enumeră câteva concursuri la care ai participat! Emil Zaharia-Kezdi: Am participat la concursuri de matematică, chimie, fizică, română, maghiară, dar în perioada de liceu am participat mai mult la concursuri de engleză. Am încercat şi la Concursul Kangaroo, dar nu prea mi-am găsit locul în acest tip de competiţii. La “Public Speaking” am simţit că pot realiza ceva. Nu era vorba doar de cunoaşterea limbii, ci şi de retorică, oratorie şi de modalitatea de transmitere a unui mesaj. Am câştigat locul II la finala naţională a acestui concurs. Rep.: Ce este “English Public Speaking Competition”? E.Z.K.: Este un concurs internaţional, care a pornit din Anglia, primul preşedinte onorific al asociaţiei era Churchill, iar la noi este preşedintele Traian Băsescu. Ceea ce este remarcabil este schimbul de idei. La partea de scris, nu trebuie să înveţi nimic, împărtăşeşti şi primeşti ceva în schimb. Iar faza judeţeană a avut loc chiar la noi în şcoală. Tema mea la această competiţie a fost “The Wisdom of Youth” Rep.: Cum comentezi iniţiativa luată de cadrele didactice de la liceul Bolyai, de a vă lăuda şi promova, până la urmă? E.Z.K: Este bine şi pentru ei dar şi pen-

Emil consideră că un elev model trebuie să aibă succes şi în viaţă

tru noi. Este bine să auzim că suntem apreciaţi în şcoală pentru ceea ce facem în plus şi cred că au şi ei un sentiment de împlinire atunci când orele în plus au şi rezultate. Voiau ca noi să ştim acest lucru, că ei sunt bucuroşi pentru noi. Oricum, nu mă aşteptam la asta. Rep.: În ce fel şi-a pus şcoala amprenta în viaţa ta? E.Z.K: Şcoala este diferită de ce se întâmplă la universitate. Acolo, atunci când câţiva tineri cu idei grozave se întâlnesc, le împărtăşesc şi învaţă din asta. La liceu însă, se pune mai mult accent pe distracţie. Oricum, dacă înveţi foarte mult, atunci e greu, iar dacă pierzi vremea, tot e greu, pentru că vei întâmpina probleme la

şcoală. Amprenta pe care şcoala mi-a lăsat-o a fost atât pozitivă, cât şi negativă. Cu toate că mulţi spun că este nevoie de o schimbare, există o emoţie pozitivă pentru ceea ce am realizat. Rep.: Dacă ai fi în măsură, ce schimbări ai aduce sistemului de învăţământ? E.Z.K.: Aş face o reformă completă, dar asta ar necesita o perioadă de 30 de ani. Nu este vorba doar de restructurare a ceea ce se învaţă, ci şi a modului în care se învaţă. Un aspect care mă deranjează foarte mult este inaptitudinea elevilor care termină şcoala, şi din cauză că există prea mule posibilităţi, nu ştiu ce să facă cu viaţa lor. Nu se pune deloc accent pe

Rep.: Cum te vezi peste zece ani? E.Z.K.: Vreau să plec din ţară şi să termin o facultate. Nu mă gândesc ce vreau să fac cu acea diplomă, ci mă gândesc la ceea ce ar fi foarte interesant de făcut. Eu îmi doresc ceva din domeniul show-biz, respectiv, comedie sau oratorie. Dar pentru o mai bună cunoaştere a lumii, îmi trebuie şi o pregătire. Rep.: Crezi că este corect să vorbim în termenii de “profesor model”, “elev model”, respectiv, “şcoală model”? E.Z.K.: Toate acestea conţin un adevăr, pentru că un model presupune să înţelegem şi să învăţăm ceva de la el. Un elev model nu trebuie doar să aibă un succes şcolar, ci şi unul în viaţă. Un elev model trebuie să fie fericit, atât din punct de vedere social, cât şi educativ. Această stare trebuie să o garanteze şcoala, profesorul şi cei din jur. Este nevoie de o înţelepciune pe care nu avem cum să o învăţăm la şcoală. Dar aceşti termeni ar trebui să fie valabili. A consemnat Oana MĂRGINEAN

4 aprilie  

zi de zi 4 aprilie integral