Page 1


actualitate

Bugetul Municipiului Tecuci Bugetul local a fost finalizat şi urmează să fie aprobat. În 2018 veniturile sunt de 58.390,50 mii lei, iar cheltuielile de 66.323,50 mii lei. Deficitul bugetar este preconizat la 7.933 mii lei.

Din venituri, suma de 54.054,58 mii lei, reprezentând 92,57%, merge la fondul de salarii, 549,50 mii lei, adică 0,94%, sunt alocaţi investiţiilor, iar 3.786,42 mii lei, 6,49%, sunt direcţionaţi spre alte cheltuieli.

2

Datorită cheltuielilor cu salariile, va fi asigurat doar bugetul pentru investiţiile aflate în derulare.


Incompetenţe administrative De curând Primăria Tecuci a achiziţionat o vidanjă în valoare de 32.000 euro, cu toate că un utilaj similar costă doar 19.000 euro. Chiar şi aşa, vidanja zace defectă la doar câteva zile după achiziţionare. În acest timp funcţionarii primăriei sunt nevoiţi să aducă de acasă materialele de papetărie necesare pentru derularea activităţilor zilnice. Mai mult, la Primărie au fost interzise achiziţiile obiectelor de papetărie de la furnizorii din municipiul nostru.

3

Compartimentul juridic este la datorie Printr-un proiect care se va afla pe masa consilierilor la viitoarea şedinţă a Consiliului local, primăria renunţă la reţinerea unei garanţii de bună execuţie în cotă procentuală din valoarea contractului de lucrări atribuit executantului. „Susţinerea investiţiilor şi încurajarea furnizorilor de utilităţi prin eliminarea garanţiei va contribui la reducerea costurilor si termenelor de execuţie a lucrărilor a căror realizare vor conduce la îmbunătăţirea simţitoare a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor”, se arată în motivaţia care însoţeşte acest proiect. Să sperăm că executanţii vor fi de bună credinţă. Altfel primăria va fi nevoită să-i târască prin tribunale.


Pamflet

De data asta scăpăm uşor

4

Un nou proiect cu fonduri europene urmează să fie implementat la Primăria Tecuci. Se numeşte „Creşterea eficienţei administrative”, sau cam aşa ceva. Din fericire această fandoseală a administraţiei social democrate ne va costa doar câteva zeci de mii de lei, un mizilic pe lângă celelalte cheltuieli nesăbuite.

Din păcate nu poate fi vorba nicicum despre eficienţă administrativă atâta timp cât toţi banii încasaţi se duc spre asigurarea salariilor.

Chiulangii În vreme ce angajaţii primării sunt tot mai abătuţi de lipsa materialelor necesare desfăşurării activităţilor zilnice în bune condiţii, primarul, viceprimarul, administratorul municipiului şi alaiul care îi însoţeşte bat străzile municipiului în timpul programului de lucru. Cât îi costă pe tecuceni acest chiul este dificil de calculat. Mai ales că salariile unor bugetari, în frunte cu primarul, sunt în continuare secrete.


O achiziţie fără garanţie După valul de controale care s-au abătut asupra primăriei edilul crede că cineva i-a făcut farmece. Este convins că cineva l-a fermecat. Această convingere vine şi din faptul că în ultima vreme şi-a pierdut din farmecele cu care îşi încânta audienţa la început de mandat. De unde să-i treacă prin minte că şi-a pierdut farmecul datorită dezastrului administrativ în fruntea căruia se află? Pentru a scăpa de farmece, primarul a lansat o ofertă de achiziţie pentru „1 bucată descântec – valoare maximă 10.000 lei”. Dacă ar fi numai „1 bucată”, ar fi bine. Primarul s-ar apuca de treabă, vom avea străzi asfaltate şi luminate. Dar cine ne oferă această garanţie?

Senator tecucean în lupta cu multinaţionale Un senator social din Tecuci a început să aibă fantezii cu sine însuşi. Se consideră un războinic în lupta cu multinaţionalele care au venit să îi exploateze pe români. Aceasta este esenţa declaraţiei senatorului după ce banca l-a executat silit pentru un împrumut pe care spera să nu-l mai restituie. Voalat i-a îndemnat pe români la anarhie şi la nerespectarea valorilor europene spre care jinduim. A uitat să precizeze dacă tot banca l-a silit să primească împrumutul în termenii stabiliţi.

5


Audienţe cu japca

6

Înciudat de faptul că cetăţenii municipiului ezită să-i solicite audienţă, preferându-l pe viceprimar, edilul a trecut la atac. Mai precis, prin adrese emise de Compartimentul de comunicare, primarul a început să solicite audienţe persoanelor care critică actuala administraţie pe reţelele sociale. Acest lucru dă peste cap însuşi conceptul de „audienţă” şi spune multe despre timpul petrecut online de edil, în lipsa unor proiecte viabile de investiţii.

Minciuna este un mod de a fi Într-o intervenţie la radio, primarul municipiului i-a îndemnat pe toţi cei care au întrebări, privind administraţia pe care o conduce, să i se adreseze personal. Aceasta cu toate că primarul are calitatea de pârât în câteva procese tocmai datorită refuzului de a divulga informaţii de interes public. Prin lege, orice cetăţean are dreptul de a accesa aceste informaţii dar se pare că primarul este de altă părere. Asta, însă, nu-l împiedică să declare cu făţărnicie că oricine are nedumeriri îl poate apela.


Primăria apelează la soluţii disperate O nouă aplicaţie face ravagii printre contribuabilii tecuceni. Aplicaţia online a fost creată pentru a impulsiona cetăţenii municipiului să-şi plătească taxele şi impozitele locale. Aceasta transmite mesajeje subminale, îndemnând utilizatorii să-şi plătească dările. În câteva zile de la instalare a crescut afluxul la celor care vor să-şi plătească taxele la casieria primăriei. Aceasta chiar dacă sunt conştienţi de faptul că banii vor merge la fondul de salarii, pentru întreţinerea numerosului aparat administrativ.

Abia la câteva minute după plată utilizatorul realizează că a fost victima unui jaf cu acte în regulă. Una dintre victime chiar a declarat: - Nu ştiu ce a fost cu mine, parcă mi-a luat Dumnezeu minţile. Aşteptăm cu nerăbdare o aplicaţie prin care primăria să primească un impuls pentru asfaltarea străzilor din municipiu.

7


Să nu mori azi! Ieri am dat o raită prin cimitir. Ghid mi-a fost o domnişorică de la birouri care mi-a prezentat avantajele unei investiţii de lungă durată.

Există o diferenţă Fondul de salarii este înghiţit în proporţie de 65% de primar, viceprimar, administratorul municipului, directorii unităţilor şi şefii de servicii.

8

Restul trebuie să se mulţumească cu ceea ce scapă printre degetele celor enumeraţi. Ce-i drept, în ultima vreme au fost angajaţi numai şefi şi directori. Başca administratorul municipiului a cărui existenţă nu poate fi explicată de nimeni. Aceasta cu atât mai mult cu cât nici ceilalţi nu fac nimic. Atâta doar că administratorul municipiului Tecuci nu face nimic pe bani mulţi. Iar asta contează.

A venit însoţită de o lungă listă de preţuri. Costurile prezentate de tânără mi s-au părut prohibitive chiar şi pentru o persoană în viaţă, darămite pentru cineva care este plecat dintre noi. Despre posibilitatea achiziţiilor în rate nici nu poate fi vorba. Tânăra mi-a explicat cât de dificil este să aduci o adeverinţă de salariat din moment ce eşti plecat din această lume. Cu acest lucru am fost de acord, fără tăgadă. Am părăsit lumea celor pe veci adormiţi cu o poftă nebună de viaţă. La aşa preţuri, mi-am propus să trăiesc veşnic.


Investiţiile pot fi observate doar cu lupa Magazinele care comercializează articole optice au constatat că stocul de lupe a fost epuizat iar cererea este în continuă creştere. Acum, să nu vă închipuiţi faptul că tecucenii au devenit, cu toţii, filatelişti peste noapte. Nu. Lupele au fost achiziţionate pentru a avea o imagine rezonabilă în privinţa investiţiilor preconizate pentru 2018. Vânzătorii mulţumesc, şi pe această cale, administraţiei locale pentru aportul adus la înflorirea comerţului tecucean.

Fapt divers Cheltuilile nesăbuite ale administraţiei social democrate din Tecuci conduc la momente penibile. O angajată a Primăriei cere agrafele înapoi pe motiv că le are pe inventar. Cum au ajuns agrafele obiecte de inventar este greu de precizat.

9


„Vin vremuri în care banalele agrafe vor deveni un lux în Primăria Tecuci. Un lux necesar.”

Jules Verne - scriitor


epigrame

Edilul împarte flori, dar face economie de agrafe Musteşte de-un avânt galant Însă se scaldă în nevoi. Pe stradă el se dă berbant, Dar vrea agrafa înapoi.

Camera de Conturi: Cu o vidanjă nu se face primăvară

Alegeri în PSD

Vidanjă voi v-aţi cumpărat,

Iar alegeri, iar emoţii,

Dar să miroasă a zambilă

Nu ştii cine o să iasă.

Va trebui, neapărat,

Vor vota noaptea, ca hoţii,

Ca să aveţi flotilă.

Şi-ai să iei, iar, plasă.

8 Martie în Primărie Considerate lux, ba chiar huzur, În lipsă de garoafe, Funcţionara a primit, vă jur, O mână de agrafe.

11


recomandari

12

Câştigător a două premii Oscar, pentru rolurile din Tootsie şi Rain Man, nominalizat pentru alte cinci roluri, Dustin Hoffman are în spate aproape şase decenii de teatru şi televiziune. Dintre filmele acestui îndrăgit actor vă recomand: Rain Man (1988), alături de Tom Cruise; Kramer Vs. Kramer (1979), cu Meryl Streep; Tootsie (1982), împreună cu Bill Murray; Juriul (2003), alături de John Cusack, Gene Hackman, şi Rachel Weisz; Erou din întâmplare (1992), împreună cu Andy Garcia, Geena Davis şi Joan Cusack. Vizionare plăcută!


tv

Un bacșis de două milioane de dolari Un polițist câștigă la loterie, dar se hotărăște să împartă banii cu o chelneriță căreia, în loc de bacșis, îi promisese jumătate din eventualul premiu.

Eraser Kruger, agent de elită în cadrul Programului federal de protecție a martorilor, are misiunea de a o proteja pe Lee după ce aceasta descoperă din întâmplare în instituția sa un plan secret de livrare a unei arme ultrasofisticate. Tensiunea și pericolul sunt cu atât mai mari cu cât martora este amenințată de persoane chiar din interiorul guvernului. TNT, sâmbătă, 10 martie, ora 22:00.

Chiar dacă știi de la bun început încotro se îndreaptă, filmul are o dulceață irezistibilă. TV 1000, duminică, 11 martie, ora 18:15.

13


lectura

Aşteptând în Ghermana Omenirea a supraviețuit unui război mondial devastator ale cărui ecouri încă se mai păstrează sub formă de legende. Oamenii trăiesc acum într-un uriaș megalopolis, în câteva colonii spațiale și în Lumea Mică din afara orașului.

Sera

14

Soarele e mai puternic iar plantele sunt angajate într-o nebunie a creșterii, comportându-se asemeni pădurilor tropicale. Ele au ocupat toate nișele ecologice de pe pământ și din aer. Doar descendenții a patru specii de insecte reușind să supraviețuiască: dragonii zburători (evoluați din viespi), un soi de albine, un soi de furnici și un soi de termite. Alături de ele, urmașii omenirii au ajuns la o cincime din actuala înălțime, toate celelalte animale fiind exterminate. Autor: Brian Aldiss

Aglomerarea urbană cuprinde o serie de locații: Ghermana, Mauin, Talid, Maetzig, Cristal City, fiecare cu specificul său. Populația este obsedată de sex, droguri și muzică rock, iar polițiile, tot mai numeroase (Cocoon, Nuttmann, Iuli, Pozi jun) se războiesc între ele. Autor: Dănuţ Ungureanu


cinema

Early Man (dublat)

The Shape of Water Într-un laborator guvernamental ascuns, de înaltă securitate, singuratica Elisa este prinsă într-o viață a tăcerii și izolării. Elisa este o angajată mută care se ocupă de curățarea unei structuri guvernamentale ce ascunde laboratoarele secrete. Curând, viața tinerei Elisa se schimbă pentru totdeauna atunci când ea și colega ei Zelda descoperă un experiment catalogat ca fiind secret. Happy Cinema Focşani, sâmbătă, 10 martie, ora 13:25.

Plasat la începuturile civilizaţiei, când creaturi preistorice şi mamuţi lânoşi stăpâneau Pământul, Early Man spune povestea lui Dug şi a tovarăşului său, Hognob, care se ridică în fruntea tribului lor împotriva lordului Nooth pentru aşi salva căminul. Happy Cinema Focşani, duminică, 11 martie, ora 13:10.

15


cultura

La Vida Loca Cunoscutul flautist Matei Ioachimescu împreună cu un star al pianului din Venezuela - Alfredo Ovalles, revin în România pentru a treia ediție a turneului La Vida Loca. O „celebrare a muzicii și a vieții nebune de pretudineni”, într-un spectacol de primă mărime, așa cum cei doi și-au obișnuit deja publicul. Ateneu Pelin Tecuci, vineri, 16 martie, ora 19:00.

Stand-up Comedy cu Radu Pietreanu O legendă a umorului românesc, 35 de ani de carieră pe scene și în televiziune. Omul care a revoluționat umorul. Un spectacol în care publicul este partener de dialog. Ateneu Tecuci, sâmbătă, 24 martie, ora 19:00.

Magazin editat de Ziarul Tecucean

Magazin de weekend - Nr. 10 Ziarul Tecucean  
Magazin de weekend - Nr. 10 Ziarul Tecucean  
Advertisement