Page 1

ARCADIA news

GHID DE INFORMARE ŞI EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE

NR.1

NOIEMBRIE 2010

O PRIVIRE DE ANSAMBLU

MEDICINĂ LA SUPERLATIV

Inaugurat în luna iunie a.c., Arcadia Hospital oferă pacienţilor toate avantajele unei structuri medicale complexe, care include:

Colectivul medical de peste 250 de pe ersoane – alcătuit din me edi dici ci primari, medici sp pecia ecia ec ialililișt ișștti șșii asi s stenţi stt medi me dica calilii cu u în î altă altă al ă ca alificare e – asi sigu gu gură ură serv se rvic rv ic icii cii com omplet ette de d cons co nsulta ns nsul taţi ţii, inv nves essti esti tiga iga gaţi ţţiii, diag gno nosttic c și trrattam a en e t, în pes e te 35 d de e sp pe ec cia alilită ăţi med edic ic cal a e, e ch hiru urgica ale și co one nexxe nexe e.

policlinic că și și spi pita tall ta centru de in inve vest ve s ig st iga aţii aţ ţii medicale e unitate sp spit ital talic cea ească easc sc că de cardiiol o og ogie ie interven nţi ţion on nal ală unitate de de serrv viiciii medi d cale e mob obililile e farm macie e cu ci c rc rcui ut ui desc de sc schi chi hiss

ABONAT LA SĂNĂTATE Arcadi A dia Ho Hosp spit ital tal ofe feră ră pa paci acien enţi en ţilo or po posi sib bilil ta t te tea de a opt de p a în între d diive vers rse rs e ttiipu puri ri de prrod oduse e de e fifide deliliza de zare za re spe pecifice ce:

Arca Ar cadia cadi ca dia H di Ho osp spit ital al est ste eo iin nst s ittu uţţie e med ediic edic cal ală de d elită ă, în ca în arre valo valo va oar area ea a ech chip ip pei ei, perf pe rfor orma ma an nţţa ap apar a at ar atel tel elor or şi amb mbie ient ntul ull pri u rimi m to torr se îm mbi bină nă ă pentr tru u a as asig igur urra s rv se rvic i iii pen ic e tr tru u să sănă năta tate ta te e de nive nive ni vel ex vel exce xce cepţ pţio io ona n l, în cad în adru ul ce c lui lu ui ma mai m rre ma e spi pita ita tal pr priv pri ivat ivat mult mu ltid lt dissci cipl cipl plin inar narr din n ţarră. ă

ab bon nam amen en nte de s nă să ăta t te te; e; pach pa hete ete de et de ssă ănă n ta ate e spec sp ecia aliza liizza ate e; card de fifide card ca de d deli elilita tate te. te e.

ARCADIA HOSPITAL - SĂNĂTATEA E DE NEPREŢUIT SĂNĂTATE PENTRU COPII

Copilul meu trebuie imunizat?

TOTUL DESPRE VACCINURI

În România există un program naţional de vaccinări obligatorii. Pe lângă acestea se poate face imunizarea ocazională în anumite situaţii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripă, de hepatită A) sau vaccinarea antirabică în cazul muşcăturilor de câine. În lume, 13 milioane de oameni mor din cauza bolilor infecţioase în fiecare an. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt copii sub vârsta de 5 ani. Cele mai multe din aceste pierderi pot fi prevenite prin imunizare. Şi totul se rezolvă printr-o injecţie... Oare merită riscul?

Ce este vaccinarea (imunizarea)? Vaccinurile sunt medicamente care ne protejează de diferite boli. La o persoană vaccinată (imunizată), organismul este mai capabil de a lupta împotriva bolilor cu care vine în contact.

De ce avem nevoie de munizare? Organismul nostru posedă un sistem natural de apărare împotriva îmbolnăvirilor, care se numeşte sistemul imun. Acesta produce o serie de substanţe numite anticorpi, care luptă împotriva bolii sau infecţiei. La copiii de vârstă mică, sistemul imun incomplet dezvoltat nu poate lupta împotriva unor boli grave, care pot deveni letale sau pot determina sechele permanente. Imunizarea face posibil ca organismul copiilor să reziste în faţa acestor boli. În concluzie, imunizarea este metoda cea mai sigură şi mai eficientă de protejare a copiilor împotriva unor afecţiuni extrem de severe.

Cum acţionează vaccinul? Vaccinul conţine fragmente mici de microbi (bacterii sau virusuri) care determină boala respectivă, sau cantităţi infime de produse chimice ale bacteriei. Vaccinurile sunt prelucrate astfel încât să nu producă boala, ci, prin acţiunea lor, să stimuleze sistemul imun să producă anticorpi. Atunci când copilul dumneavoastră vine în contact cu boala, anticorpii o vor recunoaşte şi vor fi gata de luptă.

Cum putem şti dacă vaccinarea este sigură? Înainte de a se administra un vaccin, se trece printr-o serie de testări pentru a se verifica dacă vaccinarea va avea efectul scontat şi copilul este în siguranţă. Vor fi aplicate doar vaccinurile care trec aceste teste. Toate medicamentele pot determina reacţii adverse, însă vaccinurile fac parte din categoria celor mai sigure tratamente. Cer-

„Sunt la a opta operaţie, dar aceasta este singura efectuată în condiţii speciale de îngrijire medicală.” pacient Chirurgie

cetările din lumea întreagă au demonstrat faptul că imunizările reprezintă cea mai sigură metodă de protecţie a sănătăţii copilului dumneavoastră.

Cum se va simţi copilul meu după vaccinare? Nu toţi copiii sunt la fel. Cei mai mulţi nu vor avea nici un fel de urmări neplăcute. Unii copii vor prezenta: uşoară roşeaţă sau tumefacţie (umflătură) la locul injectării, care va dispărea de la sine după puţină vreme; stare de uşoară agitaţie sau plâns persistent; febră (de obicei uşoară – peste 380C, uneori mai ridicată, până la 400C). Foarte rar, copiii pot dezvolta reacţii alergice imediat după imunizare. Personalul care administrează vaccinul este pregătit să intervină în acest caz.

Cum tratăm febra? Ne asigurăm să nu fie prea multe haine sau pături în pătuţ şi hidratăm copilul cu cât mai multe lichide puţin răcite. Îi administrăm paracetamol pediatric, după citirea cu atenţie a prospectului produsului respectiv. Niciodată nu administrăm aspirină unui copil sub 16 ani. Copilul poate fi şters cu un prosop umezit în apă uşor răcită (nu rece!), iar umezeala de pe corp va fi lăsată să se ususce fără ştergere; niciodată nu va fi îmbăiat copilul în apă rece, nici chiar uşor răcită. Sunaţi medicul dacă apare febră de 390C sau mai mult. Adresaţi-vă celui mai apropiat punct sanitar! Urmaţi-vă instinctul şi cereţi-i medicului să vă explice dacă aveţi cele mai mici nelămuriri legate de starea copilului dumneavoastră.

„Echipa de medici a fost super, iar felul în care au acţionat ulterior intervenţiei – mă înclin.” pacientă Maternitate

Soluţii privind vaccinarea, prin abonamentele Arcadia Kids Toate pachetele de abonamente Arcadia Kids, indiferent de valoare şi categorie de vârstă, includ avantaje privind efectuarea vaccinărilor obligatorii și opţionale la copii. Astfel, în cadrul consultaţiilor de specialitate de care copiii beneficiază prin abonament (pediatrie generală, neonatologie, alte specialităţi pediatrice), părinţii sunt consiliaţi cu privire la modul în care se realizează o imunizare corectă și o profilaxie eficientă: când și în ce condiţii se administrează vaccinurile, ce vaccinuri trebuie folosite, care sunt afecţiunile împotriva cărora este necesară vaccinarea. Toate aceste informaţii sunt oferite în mod personalizat, în funcţie de istoricul medical și de particularităţile fiecărui copil. Vaccinurile polivalente sunt recomandate de medicii pediatri Arcadia datorită numeroaselor lor avantaje: se reduce numărul de injecţii necesare pentru vaccinările obligatorii, în primii doi ani de viaţă; conferă simultan protecţie pentru mai multe boli infecţioase; prin reducerea substanţială a reacţiilor adverse, oferă un plus de confort copiilor și, implicit, părinţilor; administrarea simultană de valenţe vaccinale multiple NU scade calitatea răspunsului imun faţă de fiecare valenţă în parte.

Dr. Mihai Marian Hogas Medic specialist Pediatrie

„Era nevoie de un asemenea spital în zona Iașului (Moldovei). Locuim în Dublin (Irlanda) și promit că o să spunem tuturor românilor de serviciile voastre.” părinte pacient PEDIATRIE

CENTRUL DE PEDIATRIE Centrul de Pediatrie Arcadia, cu facilităţi complexe de pediatrie medicală și de chirurgie pediatrică, este singura unitate privată cu acest profil din regiunea estică a României. Prin facilităţile de ambulatoriu și de spital, specialiștii Arcadia oferă servicii complexe și avansate de consultaţii, diagnostic și tratament pentru:

Pediatrie generală; Neonatologie; Oftalmologie; Gastroenterologie; Nefrologie; Alergologie; Neurologie şi Psihiatrie; Chirurgie pediatrică; Ortopedie şi Traumatologie pediatrică.

Arcadia în cifre peste 35

1

DE SPECIALITĂŢI medicale şi chirurgicale, în policlinică şi spital

LABORATOR DE CARDIOLOGIE INTERVENŢIONALĂ

SĂLI DE OPERAŢIE dintre care una cu facilităţi suplimentare pentru chirurgia pediatrică

SĂLI DE NAŞTERE NATURALĂ

4

4

UNITĂŢI DE TERAPIE INTENSIVĂ (generală, coronarieni, neonatologie, pediatrie)

2

peste 80

DE REZERVE STANDARD ŞI VIP pentru spitalizare de zi şi spitalizare continuă

11.000

DE METRI PĂTRAŢI suprafaţă totală, clădire cu 7 niveluri


ARCADIA news

2

ARCADIA la microscop CONFORT ȘI SIGURANŢĂ Rezervele Arcadia, amenajate la nivel de cinci stele, au o capacitate de cazare pentru una sau două persoane şi oferă, la cerere, facilităţi pentru însoţitor. Dotarea standard din rezervele ARCADIA: prize de gaze medicale; paturi medicale Völker (controlate prin telecomandă, cu multiple funcţiuni şi utilităţi); mobilier modern, televizor LCD, telefon; toaletă proprie; sistem de monitorizare permanentă a funcţiilor vitale; sistem integrat Nurse Call pentru apelarea de urgenţă a asistentei. Rezervele din Departamentul Pediatrie au în plus şi câte un spaţiu de joacă pentru copii, sunt individuale şi au, la rândul lor, facilităţi pentru însoţitor.

MATERNITATEA ARCADIA Maternitatea Arcadia, cu departamentul special dedicat neonatologiei, este locul în care viitoarele mame găsesc cele mai bune variante disponibile astăzi în lume în materie de echipamente, aparatură, soluţii de amenajare, accesorii şi facilităţi. Specialiştii Arcadia veghează pentru ca perioada prenatală, naşterea şi primele zile din viaţa bebeluşului să decurgă în condiţii optime, atent monitorizate.

SĂNĂTATE LA DOMICILIU – Servicii medicale mobile Unitatea de Servicii Medicale Mobile din structura Arcadia furnizează la domiciliul pacienţilor, pe bază de programare, următoarele tipuri de servicii: consultaţii medicale de medicină internă și de alte specialităţi; servicii de masaj terapeutic și kinetoterapie; recoltare de produse biologice pentru analize; administrare de tratamente injectabile și perfuzii intravenoase; livrare de medicamente.

ARCADIA CARDIOVASCULAR Arcadia Cardiovascular, unitate în cadrul Arcadia Hospital, este cel mai mare spital de cardiologie intervenţională din România și oferă servicii medicale complete în trei direcţii: cardiologie intervenţională; terapie intensivă coronarieni; cardiologie generală.

„Apreciez că îngrijirea medicală din timpul spitalizării este la cote superioare – personalul medical fiind deosebit. Aduc mii de mulţumiri.” pacient Chirurgie

BLOCUL OPERATOR ARCADIA Blocul Operator din Spitalul Arcadia este alcătuit din patru săli de operaţie, una dintre ele având facilităţi suplimentare dedicate chirurgiei pediatrice. În forma lor integrată din Spitalul Arcadia, sălile de operaţie oferă condiţii de lucru unice în România: sistemul de flux de aer laminar, existent în toate cele patru săli de operaţii, protejează spaţiul de lucru al chirurgilor şi zona mesei de operaţie, asigurând în jurul lor un mediu aseptic, prin eliminarea factorilor de poluare sau contaminare; lămpile de operaţie, cu tehnologie led şi lumină rece, permit direcţionarea luminii şi

distribuţia judicioasă a intensităţii luminoase; pandantele mobile aduc la îndemâna chirurgului instrumentele şi prizele de gaze medicale, în condiţii de confort sporit şi de igienă perfectă; mesele electrice de operaţie menţin temperatura pacientului la nivel optim; sistemele radiologice de chirurgie, cu braţ mobil, permit găsirea, definirea şi vizualizarea perfectă a câmpului anatomic investigat, la o doză minimă de radiaţii; sisteme complete de laparoscopie și electrocautere de ultimă generaţie.

ARCADIA – 4 UNITĂŢI DE TERAPIE INTENSIVĂ (Generală, Coronarieni, Neonatologie, Pediatrie) Cele mai performante dotări, pentru eliminarea riscurilor postoperatorii și recuperarea rapidă a pacienţilor: ventilatoare pentru asistenţă respiratorie (cu aplicaţii pentru adulţi şi pentru copii); sisteme de monitorizare multiparametrică a pacienţilor;

„Personalul spitalului m-a făcut să mă simt specială și să mă bucur de fiecare clipă petrecută cu bebe.” pacientă Maternitate

echipamente de administrare automată a medicaţiei; paturi medicale AvantGuard 1200, Hill Rom, speciale pentru ATI; dotări specifice pentru unitatea ATI Neonatologie.

„Nu credeam că voi avea ocazia să văd în România un astfel de spital.” pacientă Chirurgie

„Îngrijirea care mi s-a oferit a fost peste așteptările mele.” pacientă Maternitate


ARCADIA news

3

BENEFICII PRIN C.A.S. PENTRU PACIENŢII ASIGURAŢI Începând din luna septembrie a.c., Arcadia Hospital a intrat în relaţie contractuală cu C.A.S., fiind astfel în măsură să ofere, tuturor pacienţilor asiguraţi în sistemul de stat, șansa de a accesa servicii medicale performante în condiţii financiare avantajoase. Astfel, pacienţii asiguraţi pot să beneficieze de: consultaţii gratuite în policlinica Arcadia, în specialităţile: Chirurgie, Cardiologie, Oftalmologie,

Dermatologie, Neurologie, Ortopedie, Gastroenterologie, Medicină internă, ORL, Obstetrică-Ginecologie, Neurologie, Psihiatrie, Pediatrie; servicii spitalicești (internări și intervenţii) cu decontare prin C.A.S., după cum urmează: spitalizare continuă pentru afecţiuni chirurgicale, medicale și obstetricale; spitalizare de zi pentru afecţiuni non-chirurgicale, chirurgicale și genito-mamare.

„Mă bucur că am întâlnit cadre medicale tinere, cu multă răbdare și atenţie asupra pacientului.” pacientă Maternitate

SPECIALITĂŢI ÎN POLICLINICĂ ŞI SPITAL ALERGOLOGIE IMUNOLOGIE CARDIOLOGIE CARDIOLOGIE INTERVENŢIONALĂ CHIRURGIE GENERALĂ CHIRURGIE PEDIATRICĂ CHIRURGIE VASCULARĂ CHIRURGIE TORACICĂ CHIRURGIE OROMAXILOFACIALĂ CHIRURGIE PLASTICĂ, RECONSTRUCTIVĂ, ESTETICĂ CHIRURGIE ŞI ORTOPEDIE PEDIATRICĂ CHIRURGIE ENDOCRINOLOGICĂ DERMATOLOGIE ŞI DERMATOCOSMETICĂ DIABET ŞI BOLI DE NUTRIŢIE ENDOCRINOLOGIE GASTROENTEROLOGIE HEMATOLOGIE HOMEOPATIE KINETOTERAPIE LOGOPEDIE MEDICINĂ INTERNĂ MEDICINA MUNCII NEFROLOGIE NEUROCHIRURGIE NEUROLOGIE OBSTETRICĂ GINECOLOGIE OFTALMOLOGIE ONCOLOGIE ORL ORTOPEDIE TRAUMATOLOGIE PEDIATRIE PLANNING FAMILIAL PNEUMOLOGIE PSIHIATRIE PSIHOLOGIE RECUPERARE, MEDICINĂ FIZICĂ ŞI BALNEOFIZIOTERAPIE. REUMATOLOGIE SEXOLOGIE UROLOGIE

„La Arcadia se pune accent pe confortul psihic al pacientului, aţi înţeles că acest lucru are o importanţă foarte mare în cadrul actului medical. Și respectarea orei programate pentru consultaţii, în policlinică, e importantă. Succes!” pacient Ortopedie

SĂNĂTATE LA LOCUL DE MUNCĂ

ANGAJAŢII AU DREPTURI Fie că tocmai te-ai angajat şi încerci să faci faţă noilor sarcini de serviciu sau eşti de multă vreme la actualul loc de muncă, probleme precum stresul, durerile de spate şi articulaţii, alimentaţia dezechilibrată, oboseala accentuată însoţită de tulburări de somn nu îţi sunt cu siguranţă străine. Legătura dintre aceste acuze „minore” şi activitatea profesională poate că nu este întotdeauna evidentă, însă e bine de ştiut că serviciile medicale profilactice de medicina muncii pot contribui la asigurarea unei vieţi echilibrate, active şi sănătoase. Scopul acestor servicii medicale este acela de a urmări ca interacţiunea dintre om şi activitatea sa profesională să nu fie urmată de îmbolnăvire. Mai mult decât atât, există o serie de afecţiuni recunoscute ca fiind de natură profesională, iar depistarea şi dispensarizarea lor intră, de asemenea, în atribuţiile medicului de medicina muncii. Important de ştiut este faptul că orice angajator este obligat prin lege să asigure angajaţilor săi accesul la serviciile medicului specialist de medicina muncii. Acesta trebuie să evalueze personalul la angajare, în perioada de adaptare la un nou post de lucru, la reluarea activităţii după întreruperi de peste 90 de zile din motive medicale sau de 6 luni pentru orice alte motive, în mod periodic (anual sau semestrial) și ori de câte ori este nevoie. Prin urmare, orice angajat are dreptul să consulte medicul specialist de medicina muncii pentru orice simptome de boală sau disconfort pe care le atribuie condiţiilor de muncă. Evident, costurile aferente examenului medical şi investigaţiilor recomandate de medic intră, în astfel de cazuri, în obligaţiile angajatorului. Concluzia examenului medical efectuat este concretizată prin completarea unei „fişe de aptitudine” ce poate fi eliberată exclusiv de către medicul specialist în medicina muncii. Fişa de aptitudine, ca și dosarul medical ce conţine informaţiile referitoare la starea de

sănătate a angajatului, reprezintă documente supuse legii drepturilor pacienţilor referitoare la confidenţialitatea informaţiilor. Observaţiile medicale nu trebuie să se rezume doar la completarea unor documente. În funcţie de caz, concluziile medicului pot fi urmate de adaptarea postului de muncă la necesităţile și capabilităţile angajatului, de modificarea duratei timpului de muncă, de schimbarea postului de muncă cu un altul potrivit angajatului, de programe de sănătate şi educaţie medicală, pentru toate acestea costurile aferente fiind suportate – cum am mai spus – de către angajator. Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi asigurarea unei prevenţii eficiente are consecinţe importante pe termen lung, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. De sănătatea fiecărui angajat, de echilibrul său interior şi de măsura în care îşi poate îndeplini sarcinile de serviciu depinde nu doar performanţa sa, ci şi a întregii echipe din care face parte, astfel că angajatorul resimte efectele unei bune asistenţe în medicina muncii prin rezultatele mai bune și indicii de productivitate mai mari pe care îi obţine. La rândul său, un angajat care simte sprijinul oferit de companie prin asigurarea unor servicii competente de medicina muncii va avea o deschidere mai mare faţă de activitatea desfășurată și faţă de companie în general, privind viaţa și profesia cu încredere și optimism. Cei interesaţi trebuie să știe că, prin serviciile sale de medicina muncii, Arcadia intervine în domeniul sănătăţii în organizaţii prin conceptul inovator Sustainable Health, bazat pe o abordare strategică a problematicii specifice, cu planuri eficiente, pe termen mediu și lung, de profilaxie, monitorizare și consiliere pentru sănătate, activitate orientată către obiectivul fundamental al funcţionării continue, sigure și performante a întregii organizaţii. Dr. Anca Ramona Chiriţoi Medic specialist Medicina muncii

CÂŞTIGĂ LUPTA CU ACNEEA ! Program de informare, diagnosticare şi tratament pentru acneea activă şi cicatricală. Organizator: Arcadia Hospital, Centrul de Dermatologie şi Estetică Medicală Perioada de defăşurare: 1noiembrie 2010 28 februarie 2011 Beneficii: Consultaţie gratuită pentru diagnosticul complex al acneei 20% reducere pentru pachet de 10 şedinţe de terapie laser 20% reducere pentru pachet de 5 şedinţe de tratament antiacneic avansat 10% reducere la produsele dermatocosmetice de îngrijire şi tratament antiacneic, în farmacia Arcadia Programări: Call Center 0232 920, www.arcadiahospital.ro


ARCADIA SPECIAL

4

PIELE FRUMOASÄ‚, PIELE SÄ‚NÄ‚TOASÄ‚

DECALOGUL FRUMUSEŢII ÎN SEZONUL RECE

1

Hidratarea corespunzătoare poate fi cheia unui ten frumos. Pe perioada rece se alege un produs mai onctuos, mai emolient, echivalentul „cremelor de noapteâ€?, o emulsie apă ĂŽn ulei fiind mai potrivită decât formulele pe bază de apă. Produsele pot conĹŁine vitamine, antioxidanĹŁi, vitamina E. AtenĹŁie, ĂŽnsă, pentru că nu toate uleiurile sunt potrivite pentru faĹŁÄƒ: unele sunt comedogene iar altele dau o aparenĹŁÄƒ de ten lucios. Sunt potriviĹŁi de asemenea Ĺ&#x;i umectanĹŁii (glicerină, sorbitol, alpha hidroxiacizi), substanĹŁe care

�

4

Č˜tim că ai grijă să porĹŁi mănuČ™i atunci când se face prea frig. Nu uita ĂŽnsă că mănuČ™ile nu sunt doar un accesoriu estetic, ci Č™i o protecĹŁie importantă pentru pielea mâinilor. Tocmai de aceea, ai grijă să alegi modele Č™i materiale care să-ĹŁi ofere confort Č™i căldură suficientă, să ĂŽndepărtezi rapid mănuČ™ile umede, să adaptezi mănuČ™ile la activitatea sau situaĹŁia ĂŽn care te afli (nu vei purta aceleaČ™i mănuČ™i la schi, la cumpărături ĂŽn piaĹŁÄƒ ori la volan). ĂŽn plus, acordă mâinilor toată atenĹŁia, răsfÄƒĹŁĂ˘ndu-le Č™i masându-le cât mai des cu creme protectoare, emoliente.

5

Realizează o evaluare dermatologică generală, printr-un consult la medicul specialist (dacă alegi un specialist Arcadia, nu ai decât de câștigat: vei găsi aici cele mai bune condiĹŁii Č™i aparatură de mare clasă). Vei afla astfel care este tipul tău de piele, care sunt elementele de risc sau de stil de viaĹŁÄƒ de care trebuie să ĹŁii cont, care este ĂŽngrijirea cea mai potrivită pentru tine. Toate aceste informaĹŁii sunt esenĹŁiale pentru a stabili un plan profilactic Č™i terapeutic personal Č™i pentru a Č™ti ce să alegi din multitudinea produselor dermatocosmetice existente pe piaĹŁÄƒ.

2

mai ales când este zăpadă, radiaĹŁiile UV pot afecta zonele expuse la soare.

Dacă acasă sau la serviciu simĹŁi că aerul din ĂŽncăpere este prea uscat, nu ezita să foloseČ™ti o metodă de umidificare a aerului. PoĹŁi găsi ĂŽn magazine aparate Č™i diverse dispozitive destinate acestui scop sau, atunci când nu ai nici o altă soluĹŁie, poĹŁi pune pe calorifer un vas cu apă, pe care să o completezi periodic, pe măsură ce se evaporă. AtenĹŁie, efectele neplăcute ale aerului uscat, ĂŽn ĂŽncăperi ĂŽncălzite artificial, nu sunt nocive doar pentru pielea ta, ci ĂŽi afectează, chiar ĂŽn mai mare măsură, pe bebeluČ™i Č™i copii.

6

EČ™ti cochetă, responsabilă Č™i atentă cu aspectul tău Č™i al pielii tale. ĂŽnsă chiar dacă adori tratamentele faciale, ĹŁine cont de faptul că, ĂŽn sezonul rece, e mai bine să eviĹŁi peeling-urile, măĹ&#x;tile sau tonicul cu bază alcoolică, toate acestea fiind de natură să accentueze uscăciunea pielii.

7

Č˜tiai că buzele nu au glande sebacee Č™i sunt astfel mai expuse uscăciunii? Este important să eviĹŁi umectarea lor repetată (când eČ™ti expusă la frig) Č™i să le protejezi cu produse emoliente special dedicate.

9

Vestea bună: reĂŽntinerirea facială se poate realiza Ĺ&#x;i ĂŽn timpul iernii. LoĹŁiunile Ĺ&#x;i serurile se vor ĂŽnlocui cu creme cu acid hialuronic, mezoterapie sau injectare de acid hialuronic. Tehnologia laser, din ce ĂŽn ce mai performantă Ĺ&#x;i mai modernă, poate acum să redea fermitatea pielii fără durere, fără intervenĹŁii chirurgicale, fără timp de repaos pentru refacere. Aceste lasere, combinate cu radiofrecvenĹŁa, stimulează producĹŁia de colagen la nivelul pielii. O procedură foarte modernă este „skin tighteningâ€?-ul. Energia laser pătrunde ĂŽn piele ĂŽn condiĹŁii de siguranĹŁÄƒ, stimulează producĹŁia de colagen Ĺ&#x;i modelarea acestuia. Procedura este confortabilă, nedureroasă, are ca efect creĹ&#x;terea elasticitÄƒĹŁii Ĺ&#x;i fermitÄƒĹŁii colagenului, cu atenuarea spectaculoasă a ridurilor. Este inutil să ĂŽĹŁi reamintim că toate aceste soluĹŁii miraculoase moderne sunt disponibile la Arcadia. ĂŽn sfârČ™it, trebuie să-ĹŁi reamintesc faptul 10 că grija pentru frumuseĹŁe, ĂŽn sezonul rece Č™i ĂŽn tot restul anului, nu se reduce doar la o privire critică ĂŽn oglindă, urmată de aplicarea de creme sau alte tratamente. Grija pentru frumuseĹŁe este o preocupare de fiecare zi, care include o bună hidratare (ĂŽĹŁi aminteČ™ti să bei 2 litri de lichid pe zi?), o dietă echilibrată, suplimente de vitamina C, vitamina E, seleniu, după caz, toate acestea fiind ĂŽn măsură să echilibreze Č™i să ĂŽntărească organismul. Iar procedurile specifice de well-being (pe care le găseČ™ti ĂŽn variantă completă la Arcadia) asigură, prin relaxarea Ĺ&#x;i starea de bine pe

8

�

�

„Îmi place aici, sunteĹŁi buni profesioniČ™ti! AČ™teptările pacientului sunt onorate cu succes.â€? pacientă Obstetrică-Ginecologie

SFATURI MICI CU EFECTE MARI ezitaĹŁi să-l schimbaĹŁi dacă nu vă inspiră ĂŽncredere. Sau dacă nu vă acordă ĂŽntreaga lui atenĹŁie ĂŽn timpul consultaĹŁiei, explorării sau tratamentului. cu medicul ĂŽnainte de 2 ConsultaĹŁi-vă a lua orice decizie privind sănătatea dumneavoastră. VeĹŁi fi surprinĹ&#x;i să aflaĹŁi câţi bani puteĹŁi economisi (Č™i cât de eficiente vor deveni deodată tratamentele), renunţând la leacuri complet inutile, sugerate de vecini binevoitori.

Dr. Mirela Cherciu Medic specialist Dermatologie Coordonator Dpt. Dermatologie Arcadia

Specialistul dermatolog trebuie să ĂŽĹŁi fie cel mai bun prieten. O dată pe lună, mergi

„Vă mulĹŁumesc că m-aĹŁi ajutat să aduc pe lume un ĂŽngeraČ™, ĂŽn condiĹŁii de cazare, ĂŽngrijire, tratament de nivel european.â€? pacientă Maternitate

foarte exigenĹŁi când vă 1 FiĹŁi alegeĹŁi medicul curant; nu

care o induc, un confort psihic atât de important ĂŽn zilele friguroase de iarnă Č™i certitudinea că meriĹŁi să ĂŽĹŁi acorzi – măcar din când ĂŽn când – clipe de răsfÄƒĹŁ speciale.

economisiĹŁi la punctul 2 vor 3 Banii fi mai mult decât suficienĹŁi pentru un tratament complet Ĺ&#x;i corect. De exemplu, pentru un tratament al infecĹŁiilor urinare, o cauză ignorată a bolii cronice de rinichi, ĂŽn special ĂŽn rândul doamnelor Ĺ&#x;i domniĹ&#x;oarelor. doamne Ĺ&#x;i domniĹ&#x;oare 4 AceleaĹ&#x;i nu vor avea decât de câĹ&#x;tigat de

pe urma controalelor periodice preventive: mamografie anual peste 40 ani, test Papanicolau anual ĂŽntre 21 Č™i 29 ani Ĺ&#x;i o dată la doi ani ĂŽntre 30 Ĺ&#x;i 64 ani.

BURSA ÎNTREBĂRILOR CE TREBUIE SĂ FAC PENTRU A BENEFICIA LA ARCADIA DE GRATUITĂŢI SAU DECONTĂRI PRIN C.A.S.?

�

ar fi de tentant, ĂŽncercaĹŁi să NU 5 Oricât citiĹŁi ĂŽn prospectul medicamentelor

Actele necesare pentru pacienĹŁii asiguraĹŁi sunt: buletin de identitate / carte de identitate; bilet de trimitere / recomandare de internare de la un medic specialist sau medic de familie aflat ĂŽn relaĹŁie contractuală cu C.A.S. IaČ™i; dovada calitÄƒĹŁii de asigurat – pentru asiguraĹŁii CASAOPSNAJ Č™i CASMTCT.

care vi se prescriu capitolul referitor la efecte secundare. Dacă o faceĹŁi, e cea mai sigură cale de a experimenta, prin autosugestie, TOATE simptomele menĹŁionate. Medicul curant v-a explicat deja cele mai relevante efecte adverse - de obicei minore (dacă nu a făcut-o, aplicaĹŁi regula 1 – schimbaĹŁi-l). ĂŽn cazul ĂŽn care, totuĹ&#x;i, efectele resimĹŁite ca urmare a tratamentului sunt supărătoare, nu ezitaĹŁi să discutaĹŁi acest lucru cu medicul dumneavoastră; veĹŁi găsi ĂŽmpreună, până la urmă, medicamentul care vi se potriveĹ&#x;te.

InformaĹŁii detaliate privind abonamentele, pachetele de sănătate, programele de fi delitate, drepturile Ĺ&#x;i obligaĹŁiile pacienĹŁilor Ĺ&#x;i vizitatorilor, contractele de servicii Ĺ&#x;i procedurile de plată, protocolul de internare Ĺ&#x;.a. pot fi obĹŁinute la Biroul de Consiliere ClienĹŁi din incinta Arcadia Hospital (parter).

%/$ & /(;$1' 58 (/% 81

Ä‚75$1' 8/ MUNICIP AL

)81'$ă,(

GARA ,$Ä‚,

3,$ă$%/,1'(3(1'(1 ă(, UNIRII 3$/$78/ Ă7() $1& (/0 &8/785,, $5(

675

&

(5

Ă26 1$ă,2 1

($ &$/ 7$ $ *$/

$/Ĺ?

67 5

&HQWUDOĹ  6HFUHWDULDW 5HODÄ LL&OLHQÄ L )D[

1

$

PODU '(3,$75Ĺ?

67

5

PODU 52Ä‚

GARA ,17(51$ă,21$/Ĺ?

3$

17

(/

,0

21

+

LQIR#DUFDGLDKRVSLWDOUR ZZZDUFDGLDKRVSLWDOUR

$/

,3$

1

LA

2

/,

B SO L. CO

,&

AsistenĹŁÄƒ Ĺ&#x;i consultanĹŁÄƒ

1'(ă(,

1

Pentru programări Ĺ&#x;i informaĹŁii generale, apelaĹŁi numărul de Call Center, 0232 920, sau contactaĹŁi Serviciul de RelaĹŁii cu ClienĹŁii folosind adresa de e-mail: info@arcadiahospital.ro. Detalii: www.arcadiahospital.ro.

6WUDGD&LFRDUHLQU ,DĹŒL5RPkQLD

%/,1'(3(

 , 675 2$5( &,&

Programări Ĺ&#x;i informaĹŁii

6753Ĺ?&85$ 5, 675&$17$

U PO

Spitalul Arcadia este deschis permanent, fiind asigurate linii de gardă pentru ATI, Chirurgie, Obstetrică-Ginecologie, Pediatrie, Neonatologie, Cardiologie Ĺ&#x;i Servicii Medicale Mobile. Policlinica Arcadia este deschisă după următorul program: LUNI - VINERI ĂŽntre orele 8:00 - 20:00 SĂ‚MBÄ‚TÄ‚ ĂŽntre orele 8:00 - 14:00

CO

Program de lucru

$

Cele 10 porunci pentru ĂŽngrijirea tenului ĂŽn sezonul rece

Nu ezita să foloseČ™ti Č™i ĂŽn timpul iernii 3 cremele fotoprotectoare. ĂŽn zilele ĂŽnsorite,

la un tratament dermatocosmetic, pentru proceduri special adaptate sezonului rece. Medicul tău va Č™ti ce să aleagă din gama de tratamente posibile: exfoliere, hidratare intensă, aplicare de produse cu efect de atenuare a ridurilor, produse depigmentante.

Ä‚2

6

Call Center &DOO&HQWHU 0232 920 

,$

209 NICOLINA

Ä‚,

9 2,

6

ĂŽnsă pielea nu suferă ĂŽn timpul iernii doar prin agresiunea frigului, ci Č™i prin variaĹŁile de temperatură sau prin expunerea la căldură artificială; toate acestea induc ĂŽn primul rând uscăciune cutanată. RestricĹŁiile de dietă din timpul iernii, deshidratarea, ĂŽngrijirea nepotrivită a pielii pot antrena o accentuare a ridării, ĂŽmbătrânirea pielii, un aspect neplăcut Ĺ&#x;i o senzaĹŁie de disconfort.

atrag apa Ĺ&#x;i induc o mai bună hidratare. O altă recomandare importantă este să eviĹŁi săpunurile obiĹ&#x;nuite Č™i să optezi pentru creme lavante, cu formule non-detergente.

Ä‚2

DeČ™i o zi friguroasă de iarnă poate părea ĂŽnviorătoare, mai ales pentru cei care au timp de o plimbare, deČ™i mulĹŁi dintre noi ĂŽndrăgesc sporturile pe zăpadă sau pe gheaĹŁÄƒ, deČ™i cei care sunt părinĹŁi se molipsesc de veselia copiilor „scufundaĹŁiâ€? sub nămeĹŁi, temperatura scăzută nu este prietenul cel mai bun al pielii. La majoritatea oamenilor, frigul provoacă uscăciunea pielii, ĂŽnroĹ&#x;irea ei, crăparea sau chiar inflamarea pielii, efecte resimĹŁite ĂŽn special la nivelul tenului.

Ä‚2

6

1(

B U

Ä‚7

,

CI

U

M

Arcadia News Noiembrie  

Primul numar Arcadia News, Noiembrie 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you