Page 1

GRATUIT

Marți, 2 octombrie 2012

Un ziar de bun-simţ e-mail: office@ziarulring.ro tel.: 021.311.11.24

16

NR. 1112 Anul IV; Tiraj: 100.000 exemplare pagini

cotidian auditat

www.ziarulring.ro

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

min. 150C max. 290C presiune atmosferică 764 mmHG

„Spovedania“ unui poliţist: FURTURILE DE ICOANE, întreţinute şi de neglijenţa PREOţILOR

SPORT

PAG.

Ileana Ienei: „Lui Imi nu i-au putut scoate microbul de stelist“

PAG.

Vremea azi...

Emeric Ienei a trecut de perioada critică, se simte bine şi a fost externat de la Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu“, din ClujNapoca. Soţia lui ne-a povestit cum medicii au cedat la rugăminţile tehnicianului şi l-au lăsat să vadă derby-ul de duminică. (pag. 12)

06

03

SăNăTATE

Incredibil! Poşeta şi tocurile predispun la obezitate Nu te-ai fi gândit niciodată că silueta poate fi pusă în pericol dacă porţi pantofi cu toc, ai un anumit model de poşetă, iar anturajul tău nu este cel mai potrivit. Însă toate aceste lucruri ne afectează poziţia corpului, iar anumiţi prieteni ne strică obiceiurile alimentare. (pag. 13)

Generalul Voinea candidează pentru funcţia de procuror general

EVENIMENT

Afaceristul din spatele lui Fostul şef al procurorilor militari din România a declarat, în exclusivitate pentru „ring“, că şi-a depus dosarul pentru şefia Ministerului Public. Cu toate acestea, Codruţa Kovesi şi-a desemnat, ieri, un succesor fără să ţină seama că urmează un concurs… cu surprize. (pag. 2)

intermediar pentru ucraineni. www.ziarulring.ro


0 EVENIMENT 2

Nu exclud o candidatură pentru DNA, dar nu exclud nici o eventuală funcţie care presupune o activitate legată de mecanismul de cooperare şi verificare sau de activităţi anticorupţie.“ CODRUŢA KOVESI, fost procuror general al României

MARțI, 2 octombrie 2012

Ministrul Cepoi a demisionat. Raed Arafat, delegat la Sănătate Medicul Vasile Cepoi şi-a dat demisia, ieri, din funcţia de ministru al sănătăţii. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a fost numit ministrudelegat iar Cepoi a acceptat propunerea premierului Victor Ponta de a prelua funcţia de consilier de stat al primului-ministru pe probleme de sănătate. Cepoi se află în centrul unui scandal, fiind acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de

ENEL DISTRIBUŢIE MUNTENIA. Pentru lucrările anuale de reparaţii şi întreţinere a instalaţiilor şi reţelelor electrice, precum şi a posturilor de transformare, furnizorul anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică pe străzile Bacului, Minervei, Chitila, Renaşterii, Triumfului, Străbună, Surorilor, Amintirii, Modestiei şi Navigaţiei.

Kovesi vrea „rocada mare“ cu şeful DNA. Generalul Voinea... candidează! n Cu ocazia finalizării mandatului de procuror general, Codruţa Kovesi şi-a desemnat un succesor - pe Daniel Morar -, dar a vorbit şi despre o posibilă preluare a funcţiei de procuror-şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Au uitat Kovesi şi Morar că există un concurs şi că ultimul cuvânt îl va avea, de fapt, Mona Pivniceru, ministrul justiţiei? Sau „rocada mare“ este deja o „mutare în plic“?!... Radu Barbu & Christian Levant eveniment@ziarulring.ro

DISTRIGAZ SUD REŢELE. Societatea întrerupe azi alimentarea cu gaze clienţilor de pe străzile Luigi Cazzavillan, Transilvaniei, Temişana, Astronomului, Theodor Aman, Sfântul Sava, Puţul cu Plopi, Cireşoaia, Moviliţei, Luptătorilor, Izbiceni, Garofiţei, Stindardului, Feldioara, Salatruc, Dăeni şi Neajlovului.

Întrebarea zilei

Vădit emoţionată, Laura Codruţa Kovesi a adresat, ieri, un mesaj „de adio“ cu prilejul finalizării mandatului de procuror general al României, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe lângă mulţumirile adresate colegilor, Kovesi l-a desemnat pe Daniel Morar, şeful DNA, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, în locul lui Marius Iacob, care se întoarce... la „Elodia“ (la şefia Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică). Totodată, Kovesi a vorbit şi despre o posibilă preluare a funcţiei

Aşa cum eu mi-am format propria echipă, vreau să las posibilitatea succesorului meu să facă acelaşi lucru.“ LAURA CODRUŢA KOVESI de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ultimul cuvânt îl va avea ministrul justiţiei, după „concursul“ din 15 octombrie. Ce s-a întâmplat ieri, în culise, la despărţirea de Kovesi (flori, vorbe, pupături... şampanie) urmăriţi pe ziarulring.ro, într-un grupaj foto de excepţie marca „Fane J.“.

Începe Loteria Vizelor PROGRAM. Departamentul de Stat al SUA deschide, de astăzi, procesul de înscriere pentru programul Loteria Vizelor. Cei care vor să aplice pentru o viză trebuie să se înscrie până la data de 3 noiembrie pe site-ul www.dvlottery.state.gov. Cele 50.000 de persoane acceptate pentru program vor fi anunţate pe data de 1 mai 2013. (A.M.)

www.ziarulring.ro

6

Ultima oră: Generalul Voinea... aruncă „mănuşa“ Surpriză de ultimă oră: „ring“ a aflat, în exclusivitate, că printre cei care şi-au depus candidatura (dosarul) pentru funcţia de procuror general al României se află şi domnul general (r) conf. dr. Dan Voinea, fost şef al procuro-

Contestaţia în cazul Năstase, amânată PROCES. Judecătorii de la instanţa supremă au amânat, ieri, pentru 5 noiembrie contestaţia în anulare formulată de Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare din dosarul „Trofeul calităţii“. Cei cinci judecători au decis amânarea deoarece la dosar nu a ajuns încă motivarea sentinţei. (A.M.)

ani a ocupat Laura Codruţa Kovesi funcţia de procuror general al României, fiind primul procuror care îşi duce mandatul până la capăt. rilor militari pe ţară şi omul care a rezolvat în mare parte şi putea să termine „dosarele revoluţiei“, lucru ce nu s-a întâmplat în mandatul Codruţei Kovesi azi... încheiat.

Curs valutar Cursul valutar stabilit de Banca Națională a României

1€

1 gram de aur 199.40 lei Cotaţiile internaţionale ale aurului sunt în scădere.

Info

112

Numărul Unic de Urgență internet: www.112.ro

4,51 lei

APA NOVA. Din cauza lucrărilor de modernizare la reţeaua publică de alimentare cu apă potabilă, furnizorul opreşte astăzi alimentarea cu apă pe străzile Izbiceni, Mănăstirea Dealul, Niagara, Luptătorilor, Navigaţiei, Nataţiei, Şinca, Sergent Turturica (între Calea Ferentari şi strada Sadului), Păunaşul Codrilor şi Dăicăreanu.

interese, şi a fost sesizată şi Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cercetarea lui în legătură cu atribuirea aparent ilegală a unui contract pe vremea în care încă era şef al DSP Iaşi. Cepoi este învinuit de săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene. Surse politice susţin că portofoliul sănătăţii nu va trece de la PSD la liberali. (D.A.)

USD GBP CHF CAD BGN MDL

3,49 5,65 3,73 3,55 2,30 0,28

021 310 63 79 Protecția Consumatorului

116.111 Telefonul Copilului (apelabil din rețelele Romtelecom și Cosmote)


Află ştirile de ultimă oră citind

7

www.ziarulring.ro

PAG.

saci cu euro a adus Dan Diaconescu la Ministerul Economiei.

0 3

Cine este omul care îl ajută PE SCURT cu banii pe Dan Diaconescu

Poşta nu mai vinde roviniete

n Scandalul generat de privatizarea combinatului Oltchim a scos la iveală nume noi care se asociază, cel puţin prin declaraţiile făcute, cu „investitorul strategic“ Dan Diaconescu. Unul dintre acestea este al lui Eugen Daniel Anca, un om de afaceri destul de controversat, care a declarat că îl ajută pe patronul OTV cu bani pentru a cumpăra Oltchimul. „ring“ vă dezvăluie ce preocupări a avut şi are acest personaj şi cum s-au ciocnit ele de Codul Penal.

ANUNŢ. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat că, de luni, Rompetrol şi Poşta Română nu vor mai vinde roviniete. „Din motive care ţin de respectarea legislaţiei în vigoare, convenţiile încheiate de CNADNR cu Poşta Română şi cu Rompetrol Downstream nu au putut fi prelungite“, se arată într-un comunicat al companiei. (A.M.)

Tichete de vacanţă, de anul viitor

Bogdan Cotigă eveniment@ziarulring.ro

Omul de afaceri Eugen Daniel Anca a declarat, ieri, că îl va ajuta cu bani pe Diaconescu. Nu ştim cât de credibil este acest personaj, însă datele prezente şi trecute despre activitatea sa pot contura imaginea celui care a spus că îi va da o mână de ajutor patronului OTV. Legături cu o firmă ucraineană Eugen Anca figurează în România ca asociat unic al firmei Mimacro Invest SRL.

Compania s-a înfiinţat în 2007, în Bucureşti, şi momentan figurează ca având activitatea întreruptă temporar. Eugen Anca reprezintă persoana de contact pentru firma Best GmbH, cu sediul în Germania, în oraşul Eberbach, dar care are sediul social la aceeaşi adresă cu Mimacro Invest SRL. Best GmbH este agent de vânzări pentru o firmă ucraineană ce realizează produse din oţel. Patronul firmei germane este Vasili Petrov, iar volumul de vânzări se ridică la 2,5 milioane de euro anual.

Se lăuda că aduce Tezaurul de la ruşi Afaceristul din spatele lui Diaconescu este cunoscut publicului din perioada în care se lăuda că a găsit o soluţie pentru a recupera Tezaurul confiscat de ruşi şi este acelaşi ins care spunea că a găsit o modalitate de a recupera datoriile pe care Germania le are de plătit României după al Doilea Război Mondial. Spunea că a găsit investitori care să depună un miliard de euro la buget dacă oficialii sunt de acord să cesioneze creanţe pe care Germania le are de plătit ţării noastre.

Diaconescu nu a dovedit că are 45 de milioane de euro Dan Diaconescu a venit cu o maşină la Ministerul Economiei, având banii pentru salariile angajaţilor Oltchim. El a declarat că banii pe care i-a adus trebuie transferaţi în conturile Oltchim pentru plata salariilor angajaţilor. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat că termenul licitaţiei a expirat şi că statul va pregăti o altă licitaţie, de această dată luându-se măsurile de precauţie pentru a nu se mai ajunge în această situaţie. “Procedura a eşuat. Din această seară punem capăt circului. Cumpărătorul Dan Diaconescu a promis ca în 10 zile să semneze contractul. Diaconescu a promis că va plăti 45 de milioane de euro, nu bani pentru salarii, ci 45 de milioane de euro, contravaloarea acţiunilor“, a declarat Ponta.

Cercetat de Oficiul pentru Spălarea Banilor Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a fost sesizat şi a început o investigaţie, în octombrie 2004, cu privire la unele operațiuni suspecte efectuate de Eugen Daniel Anca împreună cu Claus Rayhle, pretins director al Capital Consulting Stuttgart. Potrivit presei din acea perioadă, cei doi se ocupau pe teritoriul României de convertirea în euro şi dolari a unor instrumente bancare (SKR şi Promissory Notes) obținute din Rusia, beneficiare fiind câteva firme-fantomă.

DECIZIE. Tichetele de vacanţă ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar instituţiile şi companiile de stat vor fi obligate să le acorde, în cuantum de 3.600 de lei pe angajat, potrivit unei măsuri susţinute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Tichetele de vacanţă au fost introduse în 2009, printr-o ordonanţă de urgenţă, însă au fost eliminate un an mai târziu. (A.M.)

Puncte vamale noi COOPERARE. Guvernul Ungariei intenţionează să deschidă noi puncte vamale la frontiera cu România pentru a stimula cooperarea între regiunile din ambele ţări. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban după întrevederea primuluiministru ungar cu Titus Corlăţean, ministrul român al afacerilor externe. (A.M.)

Post permanent de jandarmi la Aeroportul „Henri Coandă”

Vlădan, către un poliţist, după masacru: „Sunt nebun, am făcut-o!”

SIGURANŢĂ. Aeroportul

MĂRTURIE. Comisarul-şef Dan Gabriel Enache, din cadrul Poliţiei Sectorului 6, a fost audiat, ieri, în calitate de martor, în procesul în care Gheorghe Vlădan este judecat pentru omorârea a două persoane şi rănirea altor şase la coaforul Perla din Capitală. Poliţistul, care are o relaţie de amiciţie cu Vlădan încă din 1997, a mărturisit instanţei că, pe 5 martie, în jurul orei 17.30, acuzatul l-a contactat pe telefonul mobil şi i-a spus că a

„Henri Coandă“ are, de ieri, un post permanent al Jandarmeriei Române, unde vor lucra 32 de oameni ai legii. De altfel, au fost suplimentate şi efectivele Poliţiei Transporturi de pe aeroport. Ministrul de interne, Mircea Duşa, prezent la inaugurare, a declarat că forţele MAI au fost reorganizate astfel încât cei care vin pe acest aeroport să se simtă în siguranţă. „Cred că, printr-o bună

repartizare a atribuţiilor şi prin redistribuirea lucrătorilor MAI, vom asigura paza şi securitatea aeroportului, şi nu numai a acestuia, ci şi a altor aeroporturi, locaţii cu trafic intens, precum Gara de Nord, gările din Braşov, Craiova, Cluj, Constanţa“, a precizat Duşa. La postul

permanent vor lucra patru ofiţeri şi 28 de subofiţeri, care au fost redistribuiţi de la unităţi ale Jandarmeriei din Bucureşti. (A.M.)

intrat în coafor, unde şi-a împuşcat soţia şi alte câteva persoane. „Sunt nebun! Îmi cer scuze faţă de tine şi faţă de familia ta. Am făcut-o, nu ştiu

dacă mai trăieşte, trebuie să închid pentru că am sunat la 112 şi vine poliţia“, a reprodus martorul cuvintele lui Vlădan. (A.M.)

www.ziarulring.ro


0 INTERVIU 4

Nu mai accept, cu actuala clasă politică, nicio funcţie în România. Am fost solicitat şi pentru ICR, dar am spus nu.“ RĂZVAN THEODORESCU

MARțI, 2 octombrie 2012

„MRU este un intelectual fin, dar nu s-a maturizat politic. Poate în 2016“ n Fost ministru al culturii şi membru marcant al Academiei Române, profesorul Răzvan Theodorescu a rămas acelaşi intelectual lucid, care analizează cu fineţe chirurgicală coordonatele vieţii politice româneşti. În contextul actual, când România trece printr-o criză politică aparent imposibil de soluţionat înainte de alegerile parlamentare din decembrie, vocea academicianului Răzvan Theodorescu anticipează că, în urma acţiunilor procurorilor DNA de după referendum, foarte mulţi români vor ezita să se mai ducă la vot. Gelu Diaconu & Ştefan Ioniţă eveniment@ziarulring.ro

cru în zona dreptei, dar ele nu au timp, evident, să se coaguleze. Poate la alegerile din 2016 vor avea cuvântul lor. Pe de altă parte, fenomenul Dan Diaconescu – pentru că este un fenomen, politic vorbind – se va lămuri în aceste zile. Aşa cum i-am spus-o direct lui Diaconescu într-o emisiune, ori va câştiga nebănuit de mult capital, ori va dispărea cu desăvârşire.

Domnule profesor, vă rugăm să ne spuneţi, înainte de toate, ce impresie vă lasă, în acest moment, situaţia politică din România. Situaţia este, ca să fiu politicos, cacofonică. Într-un fel, cei care sunt la guvernare nu sunt la putere, iar cel care a revenit la putere nu este la guvernare. Personal, am crezut că au învăţat şi unii, şi ceilalţi să fie cât mai înţelepţi, pe cât posibil să se calce cât mai puţin pe picior. Îmi dau seama că situaţia nu este chiar aşa, cu toate că şi premierul Ponta – îl citez numai pe el pentru că el contează în USL, după părerea mea – şi, de asemenea, şi preşedintele Băsescu nu uită ce li s-a spus în altă parte, în capitala Europei: să fie cât mai toleranţi şi cât mai disciplinaţi. Unora nu le place că noi răspundem la comenzile Bruxelles-ului. Faptul că am vrut să fim într-un club ne obligă şi la acest lucru. Nici mie nu-mi place, dar asta este!

Şi în ceea ce priveşte noua alianţă de dreapta, cu PDL, PNŢ-CD şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu? Ungureanu este un intelectual distins, l-am lăudat întotdeauna, cunosc ce a scris, dar politiceşte cred că este departe de a se fi maturizat. Poate în viitor, repet, în 2016, să joace un rol al său. Deocamdată, după părerea mea, ca să fiu foarte direct, singurul om politic din România care are o statură cu care se poate candida la prezidenţiale este Sorin Oprescu. Dintotdeauna am spus-o şi o spun încă o dată.

„Dan Diaconescu ori va câştiga capital politic, ori va dispărea“ Ce părere aveţi despre apariţia pe eşichierul politic a noilor grupări şi formaţiuni? În ceea ce priveşte apariţia altor forţe politice, e interesant acest lu-

Revenind la „clubul UE“, din care facem şi noi parte, ce părere aveţi despre cei care au hotărât, într-un fel sau altul, situaţia politică a României după referendum? Sunt nişte funcţionari mediocri, dar buni politicieni. Şi dl Barroso,

Românul este remarcabil de inteligent, are o fantezie bogată, este leneş, trădător şi oportunist.“ şi dna Merkel vin din zona de stânga – din zona comunistă sau dintr-un land fost comunist al Germaniei. Dl Barosso, în tinereţe, ştim pe unde a militat... Ei s-au convertit acum... Exact ca şi dl Băsescu, a fost un bun activist de partid şi s-a convertit acum la Dumnezeu ştie ce. „Povestea cu Biblia pe capota maşinii este o ruşine“ Unde se află România condusă de preşedintele Traian Băsescu? România este la coada ţărilor din UE şi s-ar putea să fie şi în urma Albaniei din acest punct de vedere. Aceşti conducători au fost aleşi însă de poporul român. Vreau să mai spun ceva, chiar dacă lumea o să mă înjure: eu socotesc de mult timp că cel mai mare duşman al poporului român este poporul român. Ce părere aveţi despre acţiunile postreferendum ale DNA? A fost un abuz teribil! Sunt însă convins că a existat şi fraudă în alegeri, asta este incontestabil, dar povestea cu Biblia pe capota maşinii este o ruşine. Sunt convins că această stare de lucruri va influenţa foarte tare situaţia la viitoarele alegeri parlamentare. Mulţi vor ezita să se mai ducă să voteze. Se poate îndrepta această situaţie? Nu se mai poate acum pentru că aproape toată lumea este compromisă. Şi USL s-a compromis puţin în ultima vreme, iar de PDL nu mai vorbesc... Formaţiunile astea mici, puzderie, sunt de tot ha-

www.ziarulring.ro

„Am putea să ne redresăm în 20-30 de ani“ Ce părere aveţi despre populaţia necăjită a României? Oare va mai putea ridica vreodată capul din pământ? Da. Nu vreau să fiu un nou Brucan, dar cred că, în 20-30 de ani, cu o nouă clasă politică, eventual cu republică parlamentară sau cu monarhie, am putea să ne redresăm. Suntem o ţară atât de bogată încât întotdeauna vom putea să fim, între ţările ortodoxe (deci între cele mai sărace ale Europei, pentru că ţările ortodoxe vor fi întotdeauna cele mai sărace ale continentului), liderii săracilor din Europa.

zul. Românul nu mai crede. Ce va alege, va alege! Probabil că USL va avea succes şi va trebui să facă un guvern credibil, dar, pe de altă parte, trebuie să se gândească la cine va fi în fruntea ţării. După mine, acesta nu poate fi decât Sorin Oprescu. „Monarhie, da, însă cu prinţ străin, ca în 1866“ Ipotetic vorbind, dacă aţi fi preşedintele ţării, ce aţi face? Aş lupta ca România să devină republică parlamentară, să nu mai fie republică prezidenţială. Să fie ca în Ungaria, Germania sau Italia, adică un preşedinte decorativ, un prim-ministru puternic şi un parlament aşijderea. Românii nu sunt capabili să-şi aleagă ei singuri, direct, preşedintele.

Pentru ce optaţi: monarhie sau republică? Dacă aş epuiza toate variantele, eu, care sunt republican convins, v-aş răspunde că monarhie, dar cu o condiţie majoră: cu prinţ străin, adus din străinătate, ca la 1866.


BUCURE:TI

Se vorbeşte foarte mult despre criza economică şi prea puţin despre cea culturală. Niciodată nu poate exista bunăstare economică fără bunăstare culturală.“ ROBERT NEGOIŢĂ, primarul sectorului 3

MARțI, 2 octombrie 2012

PAG.

0 5

Casa Artelor, INAUGURATă PE SCURT de primarul Robert Negoiţă Demolări în sectorul 4

CURĂŢENIE. Direcţia Prestări Lucrări Servicii Comunitare din cadrul Primăriei Sectorului 4 a demolat, ieri, aşa-numita „Căsuţă Zidărie“ din Orăşelul Copiilor, aceasta fiind într-o stare de degradare avansată. Tot ieri, autorităţile locale au demolat şi nouă chioşcuri insalubre, situate în imediata apropiere a Pieţei Apărătorii Patriei. (A.M.)

n Înconjurat de personalităţi de marcă, edilul sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, a inaugurat, duminică seară, Casa Artelor, o modernă clădire destinată comunităţii locale. Evenimentul a fost marcat printr-un concert de muzică clasică. Alina Nicu

alina.nicu@ziarulring.ro

Edilul Robert Negoiţă a introdus, duminică, în circuitul cultural bucureştean Casa Artelor, situată pe str. Gheorghe Petraşcu nr. 49. La inaugurare au fost prezente aproximativ 200 de persona-

lităţi ale lumii artistice şi iubitori de cultură, printre care şi actorii Tora Vasilescu, Adrian Titieni, Magda Catone, George Ivaşcu şi regizoarea Alice Barb. Pianistul Horia Mihail a susţinut un recital de muzică clasică, interpretând fragmente muzicale de Ludwig

van Beethoven, Robert Schumann şi Franz Liszt. Cu această ocazie, artistul a inaugurat pianul Steinway aflat în sala de concerte a Casei Artelor.

Amfiteatre în aer liber şi săli pentru concerte Casa Artelor, cu o suprafață de 1.565 mp, dispune de două amfiteatre în aer liber, cu o capacitate de 200 de locuri fiecare, şi de o sală de concerte. Tot aici au fost amenajate 35 de săli pentru studierea instrumentelor muzicale, două săli pentru ansambluri instrumentale şi corale şi alte două pentru coregrafie, o sală pentru concerte camerale şi una dedicată artelor plastice, dar şi un studio de înregistrări.

Un veritabil templu al culturii Invitaţii lui Robert Sorin Negoiţă au participat, cu ocazia deschiderii noii clădiri, şi la inaugurarea unei expoziţii cu 20 de lucrări de artă modernă semnate de şapte artişti plastici români. „Ne aflăm într-un adevărat templu al culturii. Casa Artelor este pregătită să găzduiască tot mai multe evenimente cu

rezonanţă artistică şi educaţională. Avem nevoie de astfel de spaţii moderne în care să celebrăm arta în toate formele ei“, a declarat Robert Negoiţă. Primarul a precizat că noua clădire este destinată tinerilor care doresc să-şi pună în valoare talentul şi i-a invitat pe artiştii prezenţi la eveniment să prezinte programele pe care

Vârstnicii, sărbătoriţi de Mănescu ANIVERSARE. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a aniversat, ieri, cu ocazia „Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice“, peste 100 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie. La eveniment a participat şi primarul sectorului 6, Rareş Mănescu. (A.M.) PUBLICITATE

www.ziarulring.ro


80%

0 DEZV{LUIRI 6 MARțI, 2 octombrie 2012

din patrimoniul naţional este reprezentat de biserici şi icoane.

Comisarul-şef Arsenescu, Direcţia de Investigaţii Criminale:

„Preoţii ar trebui sancţionaţi cu dosare penale pentru neglijenţă” n Jefuirea bisericilor a ajuns aproape un sport naţional. Sub privirile nepăsătoare ale preoţilor, din lăcaşurile de cult dispar fără urmă obiecte de patrimoniu naţional extrem de valoroase. Reprezentanţii poliţiei dau vina pe absenţa oricărui sistem de pază, mai ales din bisericile săteşti, care sunt izolate. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române susţin că poliţiştii exagerează şi că fenomenul este întâlnit doar în comunităţile foarte sărace. Claudia Marcu

claudia.marcu@ziarulring.ro

Direcţia de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române a înregistrat, în ultimii ani, peste 1.200 de furturi de obiecte de cult din biserici. Anual, circa 100 de biserici sunt prăduite, ajungându-se şi la două-trei reclamaţii de acest gen din partea preoţilor. Printre obiectele furate se numără 800 de icoane, marea majoritate de patrimoniu naţional, 108 sfetnice, 111 cruci, precum şi Moaştele Sfântului Haralambie şi Racla cu Moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Infractorii au luat din biserici şi biblii, evanghelii, liturghiere şi epitafuri. Totodată, pe lista de obiecte înregistrate la Di-

recţia de Investigaţii Criminale se mai găsesc şi cădelniţe, candele, cununii utilizate la oficierea religioasă a căsătoriilor, manuscrise religioase, discuri şi steluţe, acestea din urmă fiind denumite „daruri sfinte“ şi folosite la împărtăşanii. Pe lista obiectelor dispărute se mai află şi 118 obiecte de cult evreieşti, exportate ilegal sub pretextul unei expoziţii temporare, ce fac deja obiectul unui dosar penal.

A fost spartă o biserică din Gorj care era monument istoric. Dacă un asemenea lăcaş nu este păzit, ce să mai zicem de celelalte?“ MARGARETA ARSENESCU Peste 98% din furturile din biserici, nerezolvate Hoţii vând obiectele de cult furate atât pe piaţa neagră, cât şi pe piaţa gri. „Piaţa gri este aceea în care obiectele nu pot fi înregistrate în gestiune, neavând acte de provenienţă. Este un fel de înţelegere tacită, cumpărătorii ştiu că pot fi furate, dar le achiziţionează pentru că au preţuri foarte mici faţă de valoarea reală. Dar cele mai multe obiecte de cult merg pe piaţa neagră, atât pe cea internă, cât şi pe cea externă. Icoanele ortodoxe româneşti sunt foarte căutate, în special cele pe sticlă, icoanele Nicula, din zona Transilvaniei, care se vând în afara ţării cu câteva mii de euro. Acestea sunt considerate artă tipic ţărănească românească. Există un site în Germania unde o mare casă de licitaţii vinde multe asemenea icoane. Din păcate, sub 2% din obiectele furate se mai recuperează, pentru că ajung în colecţii personale şi li se pierde urma“, ne-a precizat comisarul-şef Margareta Arsenescu, de la Direcţia de Investigaţii Criminale a Inspectoratului General al Poliţiei Române. Bisericile mici, raiul prădătorilor Poliţiştii atrag atenţia asupra inexistenţei vreunui

www.ziarulring.ro

Icoanele furate din România se vând pe piața neagră cu mii de euro

Şocante sunt furturile repetate din aceeaşi biserică. Dacă o dată ţi-a spart biserica, tu pui un lacăt la fel de chinezesc? Păi a treia oară poţi lăsa uşa deschisă, că e acelaşi lucru.“ MARGARETA ARSENESCU sistem de securitate. „Campania recentă de salvare a bisericilor de lemn a avut şi un efect nedorit, acela că a invitat la spargerea acestora. Sunt foarte multe biserici izolate, unde preoţii nu trec cu săptămânile sau chiar cu

lunile, pentru că şi-au făcut biserici noi şi mai vin doar la hram sau sărbătoare foarte mare. S-au furat de acolo icoane şi din secolul al VIlea. Înţeleg să nu mai treacă pe acolo, dar măcar să transfere icoanele valoroase la muzeu sau în depozitele patriarhiei. Până acum, preoţii n-au primit amenzi, dar ar trebui să le facem dosare penale pentru neglijenţă în serviciu. Am zis însă să nu ne punem rău cu Cel de Sus. În calea hoţilor stă doar un grilaj cu un amărât de lacăt. În plus, nu s-au actualizat inventarele bisericilor, în special cele de la sate, iar mulţi preoţi habar nu au de obiectele de cult pe care le deţine biserica“, ne-a declarat comisarul-şef Arsenescu.

BOR spune că preotul paroh trebuie să se apere de hoţi Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române susţin că poliţiştii exagerează şi că mare parte a bisericilor sunt asigurate împotriva furturilor. „Situaţia este mai dramatică în localităţile sărace şi izolate, unde nu sunt bani pentru sisteme antiefracţie foarte sofisticate. Iar în locurile unde în jur nu există nicio clădire, orice ai pune, hoţii tot găsesc o metodă să spargă biserica. Oricum, fiecare parohie are responsabilitatea de a asigura lăcaşurile de cult împotriva răufăcătorilor. Iar acolo unde s-a constatat că a dispărut ceva din biserică din vina preotului s-au dat sancţiuni dure, mergându-se până la pierderea funcţiei de conducere a parohiei. Inventare s-au făcut în toate bisericile, preoţii au făcut şi cursuri de pregătire pentru a şti cum să facă inventarul. Trebuie să spunem că în biserică nu se lasă bani, ca să nu încurajăm hoţii. În fiecare zi se face un proces-verbal, se taie chitanţă, iar banii sunt depuşi în cont”, ne-a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.


5

SHOWBIZ Află ştirile de ultimă oră citind

www.ziarulring.ro

mii de oameni au făcut mişcare în aer liber cu ocazia evenimentului „Workout & Live Music“, organizat duminică după-amiază, în Parcul Tineretului, de Body Art Wellness Club.

PAG.

0 7

Andreea Bănică, demonstraţie de fitness SEXY n La evenimentul „Workout & Live Music“, ce a strâns, duminică seară, peste 5.000 de persoane în Parcul Tineretului, cântăreaţa nu s-a lăsat mai prejos şi a prezentat propria versiune de program fitness... sexy. Tudor Andrei monden@ziarulring.ro

Încadrată de dansatori, Andreea Bănică a încântat publicul dornic să facă mişcare pe ritmurile hitului „Shining Heart“ sau ale noului single „Could U“. Cu toate că elementele dificile n-au lipsit din coregrafie, artistei i-au ieşit din prima. Înfierbântaţi deja de programele de zumba şi kangoo jumps ale specialiştilor Body Art Wellness Club, cei prezenţi au exersat îndelung şi aplaudatul. Mandinga, show ca la Eurovision Atmosfera a devenit însă explozivă după apariţia pe scena din Parcul Tineretului a trupei Mandinga, reprezentanţii României în acest an la Eurovision. Îmbrăcată într-o rochie cu spatele gol şi cu un decolteu generos, Elena, solista formaţiei, a atras toate privirile. Ritmurile exotice i-au prins imediat pe toţi oaspeţii Body Art Wellness Club, care au continuat fericiţi mişcarea până târziu în noapte.

Trei ani de Body Art Începând cu martie 2009, Body Art Wellness Club, situat în incinta RIN Grand Hotel, din Bucureşti, le oferă membrilor săi toate mijloacele pentru a intra şi a se menţine în formă. Unul dintre cele mai moderne cluburi de fitness şi de relaxare din România, Body Art e deschis 24 de ore din 24. Aici găsiţi sală de fitness de 300 mp cu 63 posturi de lucru simultan, sală de aerobic de 120 mp, sală de spinning cu 25 de biciclete, piscină de 180 mp, jacuzzi, masaj şi tratamente corporale, precum şi saune umede şi uscate.

Minculescu, despre Rodi: „Suntem destinaţi să fim împreună“

Nicoleta Luciu îşi lasă tripleţii fără păr: „Îi voi rade în cap“

FIDELITATE. Fost vocalist al trupei Iris,

acest sezon al emisiuniiconcurs „Dansez pentru tine“, de la ProTV, i-a sărbătorit, ieri, pe tripleţii Kim, Kevin şi Károly, care au împlinit un an, prilej cu care fratele lor mai mare, Zsolt jr, le-a pregătit un desert special: spumă de zmeură. „Singur a făcut totul, eu doar l-am asistat“, a povestit cu mândrie Nicoleta Luciu. Micuţii au fost copleşiţi de cadouri încă de la jumătatea lunii septembrie. „Pe 13 octombrie urmează să le tăiem moţurile şi să rupem turta, iar apoi îi voi rade în cap“, dezvăluie Nicoleta. Ieri, petrecerea a avut loc acasă, unde tortul a fost tăiat de prietenii familiei. (D.N.)

Cristi Minculescu şi soţia lui, Rodica, sunt împreună de 35 de ani şi susţin că au trecut prin multe încercări, dar se iubesc la fel ca în prima zi. Într-un interviu acordat revistei „VIVA!“, cei doi eterni îndrăgostiţi afirmă într-un glas: „Suntem destinaţi să fim împreună“. În 2009, iubirea lor a fost supusă la proba supravieţuirii. Artistul era grav bolnav, avea nevoie de transplant de ficat şi a renăscut datorită soţiei... „Rodi a crezut foarte mult că mă poate salva, neştiind că e compatibilă. A insistat să facă analize şi s-a constatat că se poate! Noi eram pregătiţi pentru orice, în Germania ni s-a explicat ca la copiii de trei ani ce implică. Ni s-a făcut chiar desen! Ne-au spus că sunt trei variante: scăpăm amândoi, unul sau nici unul“, a povestit Cristi. (I.V.)

ANIVERSARE. Concurenta din

www.ziarulring.ro


10

0 SHOWBIZ 8 MARțI, 2 octombrie 2012

Bombănelile Marinei Marina Almăşan marina@ziarulring.ro

Zâmbetul din ştiri Gaaaataaaaa!!! M-am săturaaaat! Nu mai vreau ştiri negative la televizor!!! Nu mai vreau să aflu de ce-şi violează nepoţii bunicile, de ce-şi aruncă mamele pruncii prin tomberoane, de ce-şi caftesc elevii de liceu profesorii indezirabili. Nu mai vreau imagini cu descarcerări, cu sinucigaşi lăbărţaţi pe caldarâm, cu bâtrâni morţi de şapte zile şi găsiţi, în sufrageria lor, de vecinii de bloc. Nu mai vreau să aud de fonduri deturnate, de autostrăzi care nu se mai termină, de titluri ştiinţifice pe bază de plagiat, de luări şi dări de mită, de greve spontane, de vânzări de fabrici pe nimic, de scumpiri în lanţ şi falimente pe bandă. Nu mai vreau să mă privească, din ecran, chipurile grave ale prezentatorilor de ştiri, cu dicţia lor împiedicată în promptere, nu mai vreau talk-show-uri în care să se lupte, pe viaţă şi pe moarte, responsabilii cu vieţile noastre, dar care, odată ieşiţi de sub reflectoare, merg împreună la o bere şi-şi freacă palmele că au mai pus de-un rating şi de câteva voturi. Nu mai vreau să văd, înghesuite în televizor, cozi la ghişee, fizionomii pantagruelice de ticăloşi care fură într-o zi cât alţii într-un mandat, m-am săturat până şi de neliniştita zonă a Vrancei, care ne trage, din când în când, de mânecă, avertizându-ne că, până la urmă, suntem cu toţii la cheremul destinului şi că toate patimile noastre de zi cu zi pot fi înghiţite într-o clipă de o singură revoltă mai serioasă a scoarţei terestre. Simt nevoia să mai văd şi câte un chip destins anunţând vremuri bune, şi nu doar vreme bună, la Meteo! Vreau să văd medici eminenţi care se întrec pe ei înşişi, elevi olimpici care ne sporesc faima în lume, parlamentari care tocmai au generat o lege menită să ne aducă soarele pe uliţă. Vreau să mi se spună că în gloata asta de „nemulţumiţi“ şi „nemulţumitori“ mai există şi români care trag după sine niscaiva fapte bune sau măcar să mai aud ciripind, în limba lui, câte un străin sus-pus care ne mai dă o şansă, nouă, românilor, ca naţie!

Rubrică oferită de cambridgeschool.ro

www.ziarulring.ro

ani de carieră sărbătoreşte tenorul Vlad Miriţă, prilej cu care va lansa un DVD cu momente din cariera lui.

Vlad Miriţă vrea o familie cu minimum PATRU COPII n Tenorul în vârstă de 31 de ani crede că a ajuns la vârsta potrivită pentru a-şi întemeia un cămin şi mărturiseşte că în ultimii ani s-a transformat pentru a putea duce o viaţă de familie cu cel puţin patru copii. Cristina Andrei

cristina.andrei@ziarulring.ro

Cu toate că se numără printre cei mai râvniţi burlaci din showbiz, Vlad Miriţă mărturiseşte că a venit momentul să se aşeze la casa lui şi să-şi întemeieze o familie. „Mintea de azi îmi spune că ar fi fost frumos dacă făceam asta pe la 20-25 de ani. În faţa cui a făcut aşa şi a rezistat tentaţiilor de astăzi eu mă înclin cu mult respect. Am 31 de ani şi îmi doresc oricând o familie... una cu mulţi copii, cum aveau românii în urmă cu două-trei generaţii“, a declarat artistul pentru „ring“. „Cu cât mai repede, cu atât mai bine“ Cântăreţul susţine că, în ziua de azi, tot mai mulţi oameni aleg să se distreze în detrimentul întemeierii unei familii, ca mai apoi, după ce înaintează în vârstă, să regrete că n-au ales să-şi întemeieze propriul cămin la momentul potrivit. „Aproape oricine duce o

«viaţă de distracţie» spune că într-o zi se va aşeza şi-şi va găsi

jumătatea cu care îşi va întemeia o familie. Ce nu ştiu cei mai mulţi

„Citiţi povestea părintelui Nicolae Tănase“ În ultimii ani, Vlad Miriţă are o mare mulțumire când face acte de caritate. „Am descoperit că este o mare bucurie să ajuţi. Încerc să o fac de câte ori îmi stă în putinţă, pentru că aşa este creştineşte, apoi pentru că la rândul meu am fost foarte mult ajutat. Totuşi, fac încă destul de puţin în sensul acesta. Aş vrea să îi îndemn pe toţi cititorii să caute pe internet povestea părintelui Nicolae Tănase şi a celor peste 300 de copii pe care părintele îi are în grijă. Vă îndemn să mergeţi şi să cunoaşteţi această tulburătoare poveste şi, dacă vă stă în putere, să puneţi umărul cumva, mergeţi pentru că este nevoie zilnic“, a declarat Vlad.

este că după o vreme îţi vine foarte greu să te mai acomodezi la o viaţă liniştită şi rămâne doar acea dorinţă, o simplă afirmaţie, dar foarte greu de împlinit. Cu cât mai repede, cu atât mai multe beneficii reale apar. Eu, în ultimii ani, m-am transformat şi încă mă transform... ca să fiu pretabil unei vieţi de familie. Sper că mi-am găsit jumătatea, dar Dumnezeu ştie mai bine“, a ne-a spus el.

Florian Ghimpu: „Voi continua show-ul lui Virgil Ianţu“

„Tineret în acţiune“, un nou concept de prezentare a proiectelor

TRĂSNĂI. Începând de astăzi, de la ora 20.30, în fiecare marţi, la Prima TV, Florian Ghimpu reia emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite“, lansată de Virgil Ianţu. „Esenţa emisiunii e aceeaşi. Nu noi, prezentatorii, suntem în faţă, ci copiii. Eu voi continua, în stilul meu, minunata treabă făcută de Virgil“, a declarat, pentru „ring“, Florian. Întrebat despre ce subiecte i-au vorbit micuţii intervievaţi pentru show, vedeta Prima TV a dezvăluit: „Au fost multe lucruri trăsnite spuse de copii. De la profesia pe care vor să o urmeze când vor fi mari, respectiv «dinţiolog» sau «aviatorist», până la motivul pentru care îmbătrânesc oamenii, şi anume «pentru că se spală pe faţă cu apă cald㻓. (I.V.)

PREMIERĂ. Vineri, în Parcul Tineretului, s-a desfăşurat pentru prima dată expoziţia „Tineret în acţiune“, eveniment pentru prezentarea proiectelor finanţate de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi formării Profesionale. La standul Colegiului Naţional de Artă „Dinu Lipatti“, din Bucureşti, a fost prezentat „Arte Territorio Cultura in prospecttiv Europea“, program de educaţie a adulţilor de tip Grundtvig în forma unui parteneriat între România, Turcia şi Spania. Acesta îşi propune să promoveze valorile culturii naţionale în context european. Activităţile derulate până în prezent au reunit adulţi din cele trei ţări care au împărtăşit din experienţa muzicală, performând împreună în spectacole. (T.A.)


295

SHOWBIZ Află ştirile de ultimă oră citind

www.ziarulring.ro

PAG.

de zile au trecut de la dispariţia fulgerătoare a cântăreţei Mălina Olinescu.

Mălina, cruce sprijinită de un înger SMERIT

0 9

PUBLICITATE

n Locul de veci al artistei Mălina Olinescu, situat undeva în marginea Cimitirului Griviţa din Capitală, arată de parcă ar fi uitat de cei apropiaţi, însă, în următoarele zile, familia va începe montarea noii cruci din marmură albă despre care „ring“ a aflat prin ce elemente va atrage atenţia vizitatorilor. Tudor Andrei monden@ziarulring.ro

A cântat ani de-a rândul pe cele mai mari scene, sub lumina reflectoarelor, şi a fost răsplătită cu ropote de aplauze. Acum, Mălina îşi doarme somnul etern la umbra vegetaţiei, chiar lângă gardul care desparte cimitirul de trotuarul celor vii. Pe mormânt au crescut flori în culori puternice, însă în glastra de lângă cruce atârnă un buchet uscat. De la sărbătorile de anul trecut au rămas stinghere, pe margine, un brăduţ artificial împodobit şi un Moş Crăciun. „Sfinţirea crucii, la parastasul de un an“ În urmă cu câteva luni, mama Mălinei Olinescu declara, pentru „ring“, că se va ocupa personal de amenajarea mormântului şi că a comandat deja o cruce mai deosebită. Contactată de „ring“, artista Doina Spătaru a promis că locul de veci al fiicei ei va fi schimbat radical odată cu montarea noii cruci: „N-am amânat proiectul despre care am vorbit

de astă primăvară, lucrurile sunt în derulare, chiar astăzi (ieri – n.r.) m-a sunat cel care face această lucrare, pentru că va scrie numele ei şi tot ce mai trebuie şi în aproximativ două săptămâni va fi totul gata. Nu s-a lucrat până acum din cauza verii îngrozitoare. Lucrarea e aproape gata şi urmează doar să se finalizeze. Am văzut rezultatul şi a ieşit (oftează – n.r.)... bine. E din marmură albă şi urmează să fie montată după ce va fi placată, tot cu

PUBLICITATE

marmură albă, şi bordura deja existentă. E vorba despre o inimă din care răsare o cruce, iar de un braţ al crucii e rezemată o fată-

înger cu capul plecat. Sfinţirea crucii se va face la împlinirea unui an (de la moartea Mălinei – n.r.), când vom face şi parastasul“.

În noaptea de duminică, 11 decembrie, spre luni, 12 decembrie, s-au derulat ultimele ore din viaţa Mălinei Olinescu. La doar o lună şi jumătate înainte să împlinească 38 de ani, artista a fost descoperită fără suflare pe trotuarul din faţa blocului. Cercetările au arătat că Mălina căzuse în gol de la etajul 6, din balconul ei. Primele declaraţii ale apropiaţilor sosiţi imediat la faţa locului i-au trimis imediat pe procurori către varianta sinuciderii. Chiar dacă cercetările se aflau în derulare, iar verdictul se afla sub semnul întrebării, mai-marii bisericii au refuzat să o înmormânteze pe cântăreaţă cu slujba obişnuită. În locul acesteia, preotul a oficiat ceremonialul pentru sinucigaşi. La sfârşitul lunii august, procurorii au finalizat ancheta fără să menţioneze în raport cuvântul „sinucidere“. Drept urmare, familia intenţionează să solicite capilor bisericeşti întregirea slujbei.

de ani avea Mălina în anul 1996, când românii o descopereau ca vedetă în cadrul show-ului TVR „Şcoala Vedetelor“, produs de renumitul Titus Munteanu.

O singură certitudine: nu a fost crimă

22

FreeStay lansează videoclipul „Ea a fost Dana“

MUZICĂ. După 12 ani de la debut, Florin Ristei a pus capăt relaţiei cu „Dana“, revenind pe piaţa muzicală cu proiectul FreeStay şi cu single-ul „Ea a fost Dana“, care spune ce s-a întâmplat din 2000 şi până în prezent. Astăzi, în Club Tribute din Capitală, de la ora 21.00, va avea loc lansarea oficială a proiectului FreeStay (freestay.ro) şi a videoclipului „Ea a fost Dana“, printr-un concert 100% live cu intrarea liberă. La eveniment sunt aşteptaţi atât iubitorii de muzică live, cât şi toate doamnele şi domnişoarele care poartă numele Dana. Rezervări se pot face la 072TRIBUTE (0728.742.883). Florin Ristei a debutat în anul 2000 cu piesa „Dana“ alături de trupa Amici, din 2006 a devenit solistul trupei Marfar, iar acum, împreună cu Şerban Niculae (clape, voce), a pus bazele FreeStay, din care mai fac parte Vladimir Grafu (tobe), Mihai Togănel (bass), Alin Ilieş (chitară) şi Alin Teodorescu (clape, voce). (T.A.)

www.ziarulring.ro


PAG.

1 ISTORIE 0

În comerţul de pe vremea aceea, cei mai buni gospodari erau apreciaţi după meşteşugul tocmitului.“ VICTOR BILCIURESCU

MARțI, 2 octombrie 2012

VECHI FIGURI DE COMERCIANţI bucureşteni Gelu Diaconu

gheorghe.deaconu@ziarulring.ro

Se putea, iată, şi aşa: negustorii de fructe erau văzuţi te miri unde pe străzile Bucureştilor interbelici. O tarabă improvizată din lăzi de lemn, un gen de cântar care încă mai poate fi văzut la ţăranii din pieţele bucureştene, un negustor care pare că-i explică elegantului client care soi este mai bun şi un ajutor care priveşte curios, de sub cozoroc, spre obiectivul aparatului de fotografiat.

Oricât ar părea de ciudat, văzută din perspectiva secolului XXI, această ipostază l-a surprins pe un vânzător de bere „livrându-şi“ produsul clienţilor însetaţi. Şi apropo de client: când vine vorba de potolirea setei, nu mai contează că umbli desculţ.

Decorul este hibernal. Pe fundal se văd casele acoperite de zăpadă. Probabil tot la „un colţ de stradă“ bucureştean, şi negustorul din imagine îşi desface marfa pe o masă ce pare că abia mai stă în picioare. Nuga este cântărită cu grijă, cu ajutorul micilor greutăţi, sub atenta supraveghere a unei cliente destul de blazate.

Imagine care spune multe despre modul cum se făcea comerţ în Piaţa „Bibescu“. Acest spaţiu comercial se afla, cu aproximaţie, în faţa actualului magazin Unirea, în zona cu spaţiul verde. În 1874, aici s-a instalat piaţa de legume, aspectul insalubru fiind pomenit şi de Frederic Dame în cartea sa „Bucureştiul în 1906“, jurnalistul francez afirmând că piaţa avea un aspect oriental.

www.ziarulring.ro

Judecând după faţadele caselor din fundal, această imagine pare luată în apropiere de Halele Centrale, cu vedere înspre Centrul Istoric. Este, cel mai probabil, o zi călduroasă, în ciuda faptului că însetatul client poartă peste costumul popular o vestă încheiată până la ultimul nasture. Vânzătorul de limonadă priveşte plictisit pe sub borul pălăriei, în timp ce pe fundal oamenii îşi văd de treburile zilnice.

HTTP://WWW.MUZEULBUCURESTIULUI.RO/MAIN.HTML

n Fie că vindeau fructe, bere, limonadă sau fel de fel de mărunţişuri, comerciaţii Bucureştilor de altădată erau cât se poate de adaptabili. Condiţiile în care îşi expuneau mărfurile erau adesea dintre cele mai precare, însă cel mai probabil nu duceau lipsă de clienţi. „ring“ vă oferă imagini care spun totul despre felul cum se „descurcau“ aceşti pionieri ai „retailului“ stradal autohton.


4

SPORT Află ştirile de ultimă oră citind

www.ziarulring.ro

PAG.

1 1

meciuri a disputat Manchester United cu formaţii din România în competiţiile europene, câştigându-le pe toate.

n Pe Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu“, campioana României, CFR Cluj, va înfrunta titrata formaţie din Anglia Manchester United, în al doilea meci din Champions League din acest sezon. Ioan Andone speră ca echipa lui să reediteze performanţa din 2008, când clujenii au remizat cu o altă adversară din Regat, Chelsea.

Când vorbim de Manchester United, nu putem să o facem decât cu mare respect. Este un club enorm, cu o istorie incredibilă.“ IOAN ANDONE

Octavian Arthur

1. Steaua 2. Pandurii 3. Astra 4. Vaslui 5. CFR 6. Rapid 7. Dinamo 8. Concordia 9. Petrolul 10. Braşov 11. Gaz Metan 12. Viitorul 13. „U“ Cluj 14. Ceahlăul 15. Oţelul 16. Gloria 17. Iaşi 18. Severin

M

V

E

I

G

10 9 9 10 10 9 8 10 10 10 10 10 10 9 10 10 10 10

8 7 6 5 4 4 4 4 3 3 3 2 3 2 1 1 1 0

1 1 2 3 4 3 2 2 4 4 3 5 2 2 5 3 2 4

1 1 1 2 2 2 2 4 3 3 4 3 5 5 4 6 7 6

23-10 19-10 22-11 19-11 21-14 12-10 13-9 12-15 18-13 15-14 10-16 12-11 13-21 9-20 11-14 7-19 8-18 7-14

Pct. 25 22 20 18 16 15 14 14 13 13 12 11 11 8 6 6 5 4

Etapa a X-a/Rezultate

sport@ziarulring.ro

După patru ani, CFR Cluj întâlneşte din nou o formaţie engleză în Liga Campinilor. În 2008, Chelsea scotea o remiză, 0-0, în faţa echipei din Gruia. Acum a venit rândul vicecampioanei Angliei, Manchester United, să dea piept cu elevii lui Andone. Se anunţă un meci de zile mari la Cluj, CFR-ul venind după o victorie la Braga în debutul grupei H, iar Manchester, după un egal acasă cu Galatasaray. Tehnicianul Ioan Andone este optimist înaintea marii înfruntări. „Un meci cu Manchester United reprezintă vârful în viaţa unei echipe ori în cariera unui jucător. Noi aşteptăm cu mare nerăbdare jocul, pentru că totul este în favoarea noastră. Orice rezultat de la egal în sus ar fi o mare performanţă, în timp ce la o înfrângere nimeni nu ar avea ce să comenteze având în vedere diferenţa dintre cele două cluburi. Ne vom juca şansa cu mult curaj. Voi face unele mici modificări în echipa de start, dar mai am timp să mă hotărăsc până la ora meciului. Nu

Clasament Liga I

Ioan Andone: „Avem respect PE SCURT pentru Manchester, însă nu vrem să pierdem“

Echipe probabile: CFR: Felgueiras - Ivo Pinto, Maftei, Rada, Camora - Sougou, G. Mureşan, Aguirregaray, Valente - Bastos, Kapetanos Antrenor: Ioan Andone UNITED: Lindegaard Rafael, Evans, Ferdinand, Evra - Nani, Lingard, Fletcher, Anderson Rooney, Van Persie Antrenor: Alex Ferguson ARBITRU: Alberto Undiano Mallenco (Spania)

ne este teamă, dar suntem conştienţi de valoarea adversarului“, a declarat Andone. Vor folosi jucătorii experimentaţi Pe de altă parte, managerul lui Manchester, Alex Ferguson, este precaut şi va folosi cei mai buni jucători pe care îi are la dispoziţie. „Nici vorbă să jucăm cu rezervele şi cu tinerii la Cluj. Voi folosi jucătorii experimentaţi. CFR Cluj a învins-o pe Basel în ambele meciuri din play-off şi asta arată la ce nivel este. De asemenea, faptul că a câştigat la Braga spune ceva. Nu este o deplasare uşoară pen-

21.45 este ora de disputare a partidei, care va fi transmisă de trei canale de televiziune: Digi Sport 1, TVR 1, Dolce Sport 1. tru noi şi tratăm acest meci foarte serios. În acest moment, clujenii au speranţe de calificare. Joacă acasă cu Manchester United, vor să obţină ceva din acest meci şi apoi sunt într-o postură favorabilă înaintea dublei cu Galatasaray“, a spus Ferguson.

Cazaţi la un hotel de cinci stele Delegaţia lui Manchester United a sosit, ieri dupăamiază, la Cluj. Printre cei peste 100 de membri se vor regăsi oameni de pază şi un bucătar. Englezii se vor caza la Grand Hotel Italia, unul dintre cele mai luxoase din Transilvania. Oficialii stabilimentului i-au pregătit lui Ferguson mai multe sortimente de vinuri, aceasta fiind o mare pasiune a managerului. De remarcat faptul că „diavolii“ nu se vor antrena la Cluj, singura acţiune oficială fiind conferinţa de presă a lui Alex Ferguson, care a avut loc aseară.

Gaz Metan - „U“ Cluj 2-1 Vaslui - Concordia 3-0 CFR - Gloria 5-1 Oţelul - Braşov 0-0 Iaşi - Severin 1-0

Rapid - Viitorul 2-1 Petrolul - Steaua 1-2 Aseară Ceahlăul - Astra Dinamo – Pandurii

Azi, în Liga Campionilor (21.45) Juventus - Şahtior Nordsjaelland - Chelsea Valencia - OSC Lille Sp. Moscova - Celtic, 19.00, Digi 2

BATE - Bayern Benfica - Barcelona, Digi 2 CFR - Man. United Galatasaray - Sp. Braga, Digi 3

Mâine, în Liga Campionilor D. Kiev - D. Zagreb Porto - PSG, Digi 3 Schalke - Montpellier Arsenal - Olympiakos P.

Zenit - Milan, 19.00, Digi 1 Anderlecht - Malaga Man. City - Bor. Dortmund Ajax - Real, Digi 1

Români în Liga Europa ALEXANDRU TUDOR va conduce la centru meciul PSV Eindhoven - Napoli, care se va disputa joi, de la ora 22.05, în etapa a doua a grupei F a Ligii Europa. Tudor va fi ajutat de Cristian Nica şi Aurel Oniţă, în timp ce rezervă va fi Octavian Şovre. Asistenţi suplimentari au fost desemnaţi Ovidiu Haţegan şi Sebastian Colţescu. (C.S.)

Nu demisionează

Gură de oxigen…

A revenit acasă

IMPASIBIL. Tehnicianul lui Rapid, Ioan Ovidiu Sabău, nu se gândeşte să demisioneze în ciuda faptului că suporterii i-au cerut plecarea la meciul din Giuleşti cu Viitorul Sibiu, scor 2-1. „E greu şi pentru mine. Poate să fie şi un handicap faptul că eu am jucat aici, la Rapid, şi suporterii să nu aibă răbdare cu mine. Dacă era un tehnician străin sau unul care antrenase Steaua, poate cu el ar fi avut mai multă răbdare. E o reacţie a lor, eu îi respect în continuare. Nu mi-a trecut niciun moment prin cap să plec de când am venit aici. Nu se pune problema, nu este momentul“, a declarat Sabău. (C.S.)

VICTORIE. Tehnicianul Iaşiului, Liviu Ciobotariu, a declarat, după victoria contra Severinului, scor 10, că elevii săi nu au făcut un joc reuşit. „Aveam mare nevoie de aceste trei puncte. Este o gură mare de oxigen pentru noi - şi mă refer aici în primul rând la moralul jucătorilor. Ştiam că va fi un meci greu, cu o echipă bine organizată, dar mă bucur că fotbaliştii mei au crezut în victorie până la final şi am reuşit să obţinem primul succes din acest campionat. Am reuşit să cedăm ultimul loc“, a spus Ciobotariu. (C.S.)

INSTABILITATE. Fotbalistul Dorel Stoica a revenit în ţară de la campioana Siriei, Al-Shorta, şi a declarat că situaţia de acolo l-a făcut să ia această decizie. „Am revenit pentru că nu m-am simţit bine. Situaţia din Siria m-a făcut să fiu nesigur în privinţa randamentului meu. Regret că am plecat în momentul în care ei îşi doreau să continui acolo şi îmi cer scuze faţă de antrenorul Valeriu Tiţa, care mi-a fost un mentor de când l-am cunoscut şi m-a îndrumat. Al-Shorta este o echipă foarte bună, joacă în Cupa Asiei şi va face performanţă. Le doresc să câştige Cupa Asiei“, a declarat Dorel Stoica. (C.S.)

www.ziarulring.ro


5

1 SPORT 2

MARțI, 2 octombrie 2012

ani reprezintă majorarea pedepsei, de la 8 la 13 ani, pentru Ivan Stojka, unul dintre acuzaţii din cazul morţii lui Marian Cozma, este decizia Curţii Supreme de Justiţie din Ungaria.

Ileana Ienei: „Lui Imi medicii nu i-au putut scoate microbul de stelist!“ n Se reface şi o face foarte bine! Emeric Ienei a trecut de perioada critică, se simte bine şi a fost externat de la Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu“, din Cluj-Napoca. Încet-încet, nea Imi se reîntoarce la activităţile sale obişnuite, unele dintre ele legate de fotbal, sportul care i-a adus atâtea bucurii. Cătălin Sandu catalin.sandu@ziarulring.ro

Principala „activitate“, aceea de a viziona meciuri după ce a slujit o viaţă acestui sport, Emeric Ienei a reluat-o încă din spitalul unde a fost operat pe cord. Nea Imi n-a putut să stea departe de televizor nici la derby-ul de duminică seară, urmărind cu emoţie partida. „N-aş fi vrut să-l las, dar am cedat până la urmă pentru că ştiu că nu poate să stea fără fotbal. Şi medicii i-au dat voie, dar mai cu jumătate de gură. L-au

operat, dar nu i-au putut scoate microbul de stelist şi a trebuit să cedez. S-a bucurat mult la victoria Stelei, mi-a şi spus: «Băieţii mi-au făcut o mare bucurie». Ştiţi cum e, când eşti microbist, laşi şi boală, şi tot şi te uiţi la meciul echipei cu care ţii“, a declarat, pentru „ring“, Ileana Ienei, soţia venerabilului tehnician. Regim alimentar şi plimbări Externat, ieri, de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, pentru Emeric Ienei a înce-

Îi transmite sănătate lui Duckadam După perioada critică, Ienei se gândeşte acum şi la fostul său elev, Helmuth Duckadam. „Ştie de situaţia în care se află şi îi transmite multă sănătate pentru că ştie că trece printr-o perioadă grea. Am încercat să luăm şi noi legătura cu familia Duckadam, a sunat fata mea, dar nu a reuşit să vorbească pentru că nu a răspuns nimeni“, a povestit Ileana Ienei. PUBLICITATE

www.ziarulring.ro

put perioada de recuperare. Una destul de restrictivă din punct de vedere al alimentaţiei şi al stilului de viaţă. „Este bine, slavă Domnului! Va urma un program de recuperare, cu plimbări prelungite şi regim alimentar. Nu are voie să se streseze, să se enerveze. Se poate uita la meciurile de fotbal, dar fără să se enerveze. Voi avea grijă să respecte cu stricteţe recomandările medicilor“, a mai spus Ileana Ienei. Nu ştie de Cornel Dinu Încă în spital duminică după-amiază, Emeric Ienei nu aflase de situaţia unei alte mari glorii a fotbalului românesc, Cornel Dinu, internat, la rându-i, cu probleme medicale. „N-am vrut să-i spunem de Cornel Dinu ca să nu-l mai îngrijorăm şi să facă vreo complicaţie. Nu are voie

să se supere. Are el timp să afle“, a comentat soţia antrenorului care conducea, în 1986, Steaua spre câştigarea Cupei Campionilor Euro-

peni. Administratorul delegat al lui Dinamo, Cornel Dinu, a ajuns din nou la spital pentru că a neglijat tratamentul prescris de medici. Dinu a

fost diagnosticat cu lipotimie, fiind pus pe perfuzii pentru a fi hidratat. Medicii l-au supus pe oficialul dinamovist mai multor investigaţii. PUBLICITATE


13.000

S{N{TATE Află ştirile de ultimă oră citind

www.ziarulring.ro

PAG.

1 3

de medici au părăsit România în ultimii patru ani.

SENZAţIONAL! Poşeta, PE SCURT anturajul şi tocurile ne pot distruge silueta Controale stomatologice gratuite

OPORTUNITATE. GlaxoSmithKline şi Wrigley, cu sprijinul partenerilor, au lansat „Zâmbeşte România“, o campanie de prevenţie şi educare în privinţa importanţei igienei orale, parte integrantă a Platformei europene pentru o igienă orală mai bună. Până pe 31 octombrie, beneficiezi de un control stomatologic gratuit în peste 1.200 de cabinete aflate pe întreg teritoriul României. Programările se pot face pe site-ul www.zambesteromania.ro. (D.A.)

n Nu te-ai fi gândit niciodată că silueta poate fi pusă în pericol dacă porţi pantofi cu toc, ai un anumit model de poşetă, iar anturajul tău nu este cel mai potrivit.

Studii recente arată că există o mulţime de lucruri în afară de alimente, grăsimi sau dulciuri - care ne afectează silueta. Anturajul poate afecta greutatea Conform Studiului Naţional Longitudinal al Sănătăţii Tinerilor, persoanele care îşi petrec timpul cu prieteni care au mai multe kilograme decât ele au tendinţa de a lua, la rândul lor, în greutate. De asemenea, oamenii de ştiinţă au studiat comportamentul elevilor din două licee şi au descoperit că supraponderalii care se împrieteneau cu persoane mai slabe aveau doar 40% şanse să piardă din greutate pe parcursul unui an. În schimb, elevii care aveau prieteni care sufereau deja de obezitate prezentau un risc cu 56% mai mare de a se îngrăşa într-un an.

Genţile grele ne deformează Un medic estetician a sesizat faptul că unele dintre pacientele sale au un strat de grăsime mai mare într-o anumită jumătate a corpului. Ulterior, şi-a dat seama că era vorba de partea pe care femeile îşi ţineau genţile supradimensionate. Pantalonii strâmţi distrug fermitatea pielii „Pantalonii strâmţi sunt ca un suport pentru muşchii coapselor, feselor şi cei din

partea de jos a abdomenului, lăsân du-i să se relaxeze şi împiedicând circulaţia periferică şi limfatică. Tocmai de aceea, pe aceste părţi ale corpului apare foarte uşor şi celulita. Pentru a diminua aceste neplăceri, poţi utiliza un gel anticelulitic cu extract de ardei iute - chillishape“, afirmă medicul homeopat Cristina Bogdan.

Bronzul artificial ajută la depunerea grăsimii Oamenii de ştiinţă din Suedia au descoperit că loţiunile autobronzante conţin ftalaţi, substanţe dovedite a fi nocive. Pe termen lung, această componentă te poate predispune la îngrăşare şi diabet. Ftalaţii distrug echilibrul hormonal, ceea ce provoacă probleme de greutate. Odată ajunşi în corp, favorizează depunerea grăsimilor în zona abdominală, din cauza dezechilibrului hormonal pe care-l generează.

Afluenţă de candidaţi la Medicină

Cine vrea să slăbească trebuie să adopte o dietă adecvată şi personalizată ce poate fi asociată cu suplimente alimentare cu rol în reglarea metabolismului, cum ar fi tablete pe bază de extract de ardei iute.“ DR. CRISTINA BOGDAN

85% din români vor medicamente noi DORINŢĂ. Un sondaj efectuat de institutul IMAS Marketing şi Sondaje arată că 85% din români cred că pentru bolile grave ar trebui să fie trataţi cu medicamente noi, de ultimă generaţie. Mai mult, 56,9% din cei intervievaţi ar fi de acord să plătească preţul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe. (D.A.)

Termografia sânului, o metodă controversată OPINIE. Termografia este o investigaţie care porneşte de la un principiu simplu: toate bolile modifică temperatura organului bolnav. Se susţine că unele boli scad temperatura organului afectat, în timp ce altele o cresc. Termograful lucrează cu temperatura corpului omenesc şi măsoară tocmai această modificare a temperaturii organelor în urma îmbolnăvirii lor. „În toate cărţile de specialitate, termografia sânului este menţionată la capitolul «şi alte investigaţii» pentru că este o testare nespecifică. Dacă pacienta are o mastită sau o altă infecţie, termograful va da verdict de probleme la sân fără a le preciza natura. De aceea există pericolul ca prin termografie să nu poată fi depistat cancerul, iar pacienta poate fi alarmată degeaba. Practic, termografia nu este inclusă în algoritmul de investigaţii specifice pentru afecţiunile mamare“, explică dr. Elena Claudia Teodorescu, managerul Clinicii Donna Medical Center. (D.A.)

DESCHIDERE. În cadrul festivităţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, rector prof. dr. Ioan Sinescu a declarat că în acest an s-a înregistrat „cea mai mare afluenţă a candidaţilor“. El a precizat că şi-ar dori ca, la finalul studiilor, toţi absolvenţii să rămână în România, însă, dacă vor pleca, îi sfătuieşte să păstreze emblema UMF ca una foarte bună. (D.A.)

ring

Redactor-şef

Alexandru David

Editor coordonator

Redactori-şef adjuncți Andrei David

Christian Levant, Cosmin Dragomir

Secretariat de redacţie Cristian Croitoru; Cosmin Predescu

Şef secţie sport Cătălin Sandu Şef secţie social Daniela Arnăutu

Şef secţie eveniment Vlad Manolache Şef secţie București Bogdan Cotigă

Redacţia: Delia Niculae; Cristina Andrei; Marian Eana; Gheorghe Deaconu; Tudor Andrei; Alina Nicu; Alexandru Manea; Traian Racu; Mirela Pipirig Fotoreporteri Adrian Martalogu Ionel Vîlcan Ștefan Ioniță Secretariat Diana Ioana Predescu

Departament Tehnic Răzvan Atanasiu Vlad Pelinescu-Onciul Costin Marinescu Eugenia Oprea Luminiţa Sandu Mariana Dinu

Difuzare

Dragoş Dumitru

difuzare@ziarulring.ro Cotidian editat de S.C. RING MEDIA GROUP S.R.L. Înregistrată la Registrul Comerţului cu nr. J23/1672/30.05.2008 ISSN 1844-3605 Ziar auditat de Biroul Român de Audit al Tirajelor Departament vânzări publicitate „ring“

Alina Vîlceloiu: 073.111.14.86; alina.vilceloiu@ziarulring.ro

Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolului aparţine autorului. În cazul agenţiilor de presă şi personalităţilor citate, responsabilitatea juridică le aparţine. Articolele pamflet se vor trata ca atare.

Tipografia ring Bucureşti tel: 0721 291 187

www.ziarulring.ro

Şoseaua Vitan-Bârzeşti, nr. 7D; Sector 4, Bucureşti; Tel./fax: 0213 111 124, e-mail: office@ziarulring.ro

daniela.arnautu@ziarulring.ro

UTILE

Daniela Arnăutu


PAG.

1 AGEND{ 4

Primul scenariu al viitorului îi poate aduce României un rol special de punte între două continente, la frontiera cărora se află prin Marea Neagră.“ MIRCEA MALIţA

MARțI, 2 octombrie 2012

„Ideologii politice actuale“, o carte la SNSPA

TEATRU

Azi, de la ora 11.00, în Sala 12 a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti (Str. Povernei nr. 6) va avea loc lansarea celui mai recent volum coordonat de Mihaela Miroiu, „Ideologii politice actuale. Semnificaţii, evoluţii şi impact“, apărut la Editura Polirom şi în ediţie digitală. La eveniment participă, alături de autori, prof. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, şi conf. dr.

„Absolut“

Regia: Alexandru Dabija Cu: Marcel Iureş Teatrul Act, Calea Victoriei 126, ora 19.00 Timp de o oră şi jumătate, Marcel Iureş este protagonistul acestui spectacol inspirat de povestea „Ivan Turbincă“, de Ion Creangă. Nu mai puţin de şase personaje sunt aduse pe scenă de cunoscutul actor.

MUZIC{ „O întâlnire muzicală cu Ţara Soarelui-Răsare“

EXPO

n Academicianul Mircea Maliţa lansează a doua ediţie a volumului său „Strategii de supravieţuire în istoria poporului român. „Cuminţenia pământului“ la Editura Compania. Răzvan Ţupa & Christian Levant

Analiza pe care o propune Mircea Maliţa oferă o perspectivă relevantă asupra problemelor identităţii româneşti. Volumul porneşte de la o trecere în revistă a mizelor identitare din diferite perioade istorice din spaţiul românesc şi obţine, în final, o serie consistentă de definiţii ale specificului naţional. Lansare cu autografe la Banca Naţională În ultima zi a reuniunii Adunării Generale a Clubului de la Roma, găzduită de Banca Naţională a României, azi, în cadrul conferinţei internaţionale cu tema „The Power of the Mind“ (în care

va fi marcată cea de-a 40-a aniversare a primului raport al Clubului de la Roma, intitulat „Limits to Growth“), vor fi prezentate rapoartele „Limits to Growth“, de Dennis Meadows, „2052 - a Global Forecast for the Next Forty Years“, de Jorgen Randers, „Bankrupting Nature“, de Anders Wijkman, „Factor Five“, de Ernst Ulrich von Weizsäcker, şi „No Limits to Learning“, de Mircea Maliţa. Academicianul Mircea Maliţa va acorda autografe pe ultima sa carte „Strategii de supravieţuire în istoria poporului român“ (apărută la Editura Compania). Totodată, împreună cu Călin Georgescu, un alt membru important al Clubului de la Roma, academicianul Maliţa va acorda autografe şi pe

„Turnul Babel“

www.ziarulring.ro

cartea „România după criză“ (apărută tot la Editura Compania), carte la care au colaborat, sub coordonarea celor doi, o

pleiadă de somităţi academice române, majoritatea membri ai Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma.

Mircea Maliţa: Românii trebuie motivaţi!

de Traian Boldea, Anaid Art Gallery, Strada Slobozia 34

Proiectul Work in Progress „Turnul Babel“, semnat de Traian Boldea, prezintă un fragment din ampla serie „Agorafobia“. Seria „Agorafobia“ cuprinde: „Turnul Babel“, „Arhanghelul Gabriel“, „Schiţa Bunei Vestiri“, „Sodoma şi Gomora“, „Cei Patruzeci de Mucenici din Sevastia“, „Ioan Botezătorul“, „Apocalipsa lui Pavel“, „Necrofobia“, „Vânătorii“, „Raiul“, „Judecata de Apoi“.

actuală, lipsa de structurare ideologică a partidelor din România contează foarte mult, incapacitatea lor de a coagula foarte clar norme şi valori specifice orientării lor politice face ca oamenii să nu poată să aleagă realmente între ele, pe alte criterii decât persoane, intrigi, scandaluri şi interese imediate. Lipsa de structurare ideologică a partidelor din România este teribilă“, afirmă Mihaela Miroiu. (M.E.)

Românii: un profil academic razvan.tupa@ziarulring.ro

Muzeul Naţional „George Enescu“ Calea Victoriei nr. 141, ora 18.30 Recital de lieduri europene şi cântece tradiţionale japoneze Solişti: Noriko Yamamoto, Kayoko Shibuya, Ritsuko Tomi, Nire Onishi, Miku Miyazaki

Liliana Popescu, prorector SNSPA. În acest volum sunt urmărite semnificaţiile, originile şi istoria ideologiilor, evoluţia lor după 1989, precum şi mişcările şi politicile pe care le-au generat. Ideologiile şi impactul lor politic sunt discutate atât la scară mondială şi europeană, cât şi din perspectiva românească, pentru a le oferi cititorilor o imagine cât mai cuprinzătoare. „La ora

Să luăm cazul frecventei acuzaţii aduse românilor, aceea de a nu fi atraşi de muncă şi efort. Într-adevăr, o anumită rezistenţă sau sfială se manifestă la tineri („a trage chiulul“ este o chemare atrăgătoare), la adulţi (“mă descurc şi altfel“), la bătrâni

(„vocaţia tihnei“) în materie de muncă organizată şi perseverentă. Nu se ţine seama că toţi aceşti oameni, raţionali fiind, au nevoie de un element raţional suplimentar pentru a se angaja în învăţătură, în profesie sau într-un proiect laborios. Aceasta este „motivaţia“. Fără motivaţie, implicarea românului e minimală. Muncesc, dar de ce? Adăugăm la puncte caracteristicile din strategia stabilă a românilor: Românul este realist. Apreciază ficţiunea, îi plac miturile şi legendele, dar e cu picioarele pe pământ. Românul se angajează total în acţiune dacă are o motivaţie adevărată. Motivaţia este o antrenare de tip afectiv, dar cu argumente raţionale. Motivaţia înseamnă o sumedenie de corzi care trebuie să vibreze, separat sau mai multe deodată: ambiţie, mândrie, recompense materiale, glorie, influenţă,

poziţie socială, ecou, renume. Faţă de această năvală de egoisme, apare şi argumentul suprem: „Eşti ceea ce ştii să faci“. Deci, până la această probă, nu poţi fi luat în seamă. Se adaugă „cu pasiune sau cu plăcere, cu pricepere, cu talent, cu chemare“. Şcoala care neglijează motivaţia este condamnată la rezultate slabe sau neglijabile. Şcoala românească e deficientă mai ales în aceste domenii. Câte biografii de înaintaşi celebri citesc elevii? Câtă istorie este ataşată fiecărei discipline? Câte ilustrări (literare, filme, proiecţii) se fac pe marginea descoperirilor sau a invenţiilor care fac civilizaţia? Din volumul Mircea Maliţa – „Strategii de supravieţuire în istoria poporului român. Cuminţenia pământului“, Editura Compania, Bucureşti, 2012, pp. 308-309 Preluare de pe blogul Editurii Compania.


MICA PUBLICITATE Află ştirile de ultimă oră citind

OFERTE DE MUNCă CENTRU DE CERCETARE SPECIALIZAT ÎN EVALUAREA PRODUSELOR DERMATO-COSMETICE PENTRU LABORATOARE RENUMITE CAUTĂ VOLUNTARI CU VÂRSTE ÎNTRE 18-60 ANI PENTRU TESTAREA DE PRODUSE DERM AT O - C O S M E T I C E . EVALUAREA ACESTOR PRODUSE SE REALIZEAZĂ SUB OBSERVAŢIA UNUI MEDIC SPECIALIST DERMATOLOG. INDEMNIZAŢIE ATRACTIVĂ! DACĂ SUNTEŢI INTERESAT, VĂ RUGĂM APELAŢI NUMERELE DE TELEFON: 0720.789.940/ 0737.394.050. ANGAJĂM urgent rigipsari, faianţari, zugravi, muncitori necalificaţi. 0766.221.636. ABSOLVENTE ACTIVITATE VIDEOCHAT, avans 500 E, venit 1.000-3.000 E, CM, cazare; 0734.959.924/ 0760.179.243; www.selenstudio.ro.

www.ziarulring.ro ACTIVITATE legală videochat, venit 1.0003.000 E, CM, CAZARE; 0763.156.150/ 0735.674.012, www.enjoystudio.ro.

COMPANIE multinaţională, angajează operatoare curăţenie full-time şi part-time, chiar şi pensionare cu drept de muncă. Pentru detalii sunaţi 021.252.47.85/031.805.82.81. RIMCOR EX, fabrică textile, angajează CONFECŢIONERI şi LUCRĂTORI sală croit, contract durată NEDETERMINATĂ, condiţii plată avantajoase+tichete de masă, zona Viilor. 021.424.62.93. ANGAJEZ persoane toate vârstele pentru emisiuni reality, public spectator, figuraţie simplă/specială. Câştiguri foarte mari. Plata la zi. 0784.704.928; 0720.608.154. STUDIO angajăm MODELE cu/fără experienţă. TRANSPORT gratuit. PROGRAM flexibil. Procent 50%-70%. Mediu de lucru modern, şedinţe foto, promovare şi training. 0734.684.814; 0768.849.611.

OFERT{

ATELIER tubulatură ventilaţii, angajăm personal execuţie şi montaj. 0751.022.773, 0764.017.728.

lor şi Băneasa. Relaţii luni-vineri, 9.00-15.00, telefon 021.224.29.69, 0755.128.964, 0755.128.956.

TRANSPORT MARFĂ, mobilă, marfa cu dubă, 100 RON/cursă. Dacia papuc 50 RON/cursă, 0728.680.350.

WWW.LIVESTUDIO.RO ANGAJEAZĂ PERSONAL FEMININ VIDEOCHAT. CENTRAL, LEGAL, SALARIU 5004.000 EURO+BONUS. 0720.818.129, 0767.818.129.

PRESTăRI SERVICII MAŞINI spălat automate, deplasare gratuită, repar, garanţie. Urgenţă, seriozitate. 0 2 1 . 2 3 0 . 7 2 . 0 6 , 021.420.93.71, 0722.599.271.

MEDITEZ matematică IVVIII cu multă răbdare, rezultate deosebite. 021.310.94.97.

ANGAJĂM agenţi pază Bucureşti+zonele limitrofe, 8001.200 RON. 021.318.99.67, ora 9-16. CURSURI masaj somatic, reflexogen acreditate, 9 cursanţi/grupă.www.cursurim asajacreditate.ro, 0786.893.483, 0727.022.829. ANGAJĂM agenţi securitate, atestat, Bucureşti+zonele limitrofe. Asistenţă medicală. 0734.664.669, 0733.040.015. ACTIVITATE videochat pentru fete cu/fără experienţă. SALARIU FIX GARANTAT! Comision 50-70%+bonus angajare 200 $, 0730.872.297, 0763.089.972. FIRMĂ PAZĂ angajează agenţi securitate pentru interior hipermarket, zona Polico-

Alătură-te echipei RIN HOTELS pentru posturile: lFRIGOTEHNIST - montează, repară şi întreţine aparatele frigorifice, agregatele frigorifice (frigidere, congelatoare, camere frigorifice, aparate aer condiţionat etc.). Condiţie obligatorie: experienţă de minimum 3 ani în domeniu. l EDUCATOARE - Planifică şi proiectează activităţile instructiveducative; organizează şi amenajează mediul educaţional; asigură mijloacele de învăţământ, materialele şi auxiliarele didactice. Cerinţe obligatorii: experienţă de 5 ani în învăţământ şi pregătire pedagogică în învăţământul preşcolar, cunoştinţe avansate de limba engleză.

Trimite CV-ul la e-mail resurseumane@rinhotels.ro menţionând în titlul mail-ului postul pentru care aplici. PUBLICITATE

la 2 apariții plătite, în luna octombrie a 3-a este GRATUITĂ

PSIHOLOG (Bucureşti) lucrăm împreună pentru confortul dvs. psihic. 0722.657.659. TRANSPORT Dacia Papuc 50 lei. 0764.943.357. ACOPERIŞURI tablă zincată, ţiglă metalică, jgheaburi, burlane, mici reparaţii (Vlad). 0731.139.064, 0740.345.188. MAŞINI spălat automate, reparăm orice model, deplasare-constatare gratuite, garanţie piese. 0768.735.555, 0736.537.831. REPARAŢII frigidere, combine frigorifice, garanţie. Bucureşti+Ilfov. 021.334.82.48, 0732.081.134, 0744.230.902.

CARICATURI, portrete la comandă, desen pe hârtie, A3 canson, 100 L/portretul, julian.grafician@gmail.com. 0720.876.511. CURĂŢENIE generală în case, apartamente, vile, birouri: preţuri mici. 0784.545.414. VÂNZăRI 3 CAMERE APARTAMENT 3 camere, Prahova, Puchenii Moşneni, fără întreţinere, 22.000 €. 0728.313.833. VÂNZăRI TERENURI VÂND teren 800 mp, comuna Berceni, Ilfov. Telefon: 0721.241.913.

REPARAŢII laptopuri, service calculatoare, instalare Windows la domiciliu, devirusare. 0767.093.713; 0724.848.242.

CUMPăRăRI AUTO LOGAN, SUPERNOVA, Solenza, Cielo, TICO, Chevrolet, MATIZ, Opel, Renault, SKODA, VW, Peugeot, 1994-2010. Şi cu mici defecte. 0721.309.765; 021.255.11.02.

TRANSPORT marfă cu dubă 100 RON cursa. 0720.037.407, 0768.480.695.

CUMPĂR maşini Remat, transport, radiere, plata pe loc. 0757.224.238, 0785.945.740.

PAG.

1 5

AUTOTURISME pentru Rabla. Asigur radiere+transport. Valabil Bucureşti+Ilfov. 0767.903.318. VÂNZăRI DIVERSE

PROPRIETAR, vând 2 locuri veci Bellu. 0756.030.574, actele la zi. SUFRAGERIE RUXANDRA, dormitor tineret SANDINA, ambele stare IMPECABILĂ, negociabil. 0723.713.349. CUMPăRăRI DIVERSE CUMPĂR maculatură, hârtie tipografică şi de birou, arhivă ziare, reviste, fier. Tel. 0764.258.873, 0730.201.227. CUMPĂR FRIGIDER, CONGELATOR, combină frigorifică, aragaz, maşină spălat. FUNCŢIONALE 100150. Frigider DEFECT 50. 021.332.85.99; 0722.417.915. PROPUNERI AFACERI VĂ deranjează MIROSUL de la hazna sau fosa septică? DIAVOLINA ESTE SOLUŢIA! UITAȚI de vidanjă. 021.450.62.90; 0723.346.776, www.diavolina.ro. CREDITE cu/fără garanţii pentru persoane fizice şi juridice. Credite pentru proiecte europene câştigate. 0724.144.978/ 0784.821.320/ 0734.473.190.

VREI UN ANUNţ ÎN ZIARUL „RING“? CONTACTEAZă-NE ACUM! MEDIAPRESS Bd-ul Dimitrie Cantemir 16, bl. 6, sc. C, ap. 69, Tel: 021.336.79.00, 021.301.99.45 STANCANA CONSULTING Şos. Giurgiului nr. 117, bl. 4, sc. 6, sector 4, parter, tel.: 021.451.00.01 AGER PRESS Strada Ion Câmpineanu nr. 22, tel.: 021.312.24.83 CORE ADVERTISING GRUP Str. Știrbei Vodă 119, ap. 3, sector 1, tel.:/fax: 021.637.37.36 BONENI TRADE Șos. Pantelimon 260, bl. 46, sc. 4, parter, ap. 136, sect. 2, tel./fax: 021.255.10.92 RAI MEDIA PLUS Piaţa Amzei 10-22, sector 1, Bucureşti, tel.: 021.312.24.94

TITAN MEDIA Şos. Viilor nr. 92, sector 5, tel.: 021.335.98.36

STANDARD MEDIA COMPANY Aleea Dobrina nr. 2, bl. 49, sc. 1, ap. 4, parter, sector 2, tel.: 021.255.53.44

MAXIM Bd-ul Carol nr. 35, sector 2, tel: 021.311.10.96 TERRA VISUAL Calea Rahovei nr. 328, bl. 57 A, sc. 1, ap. 1, sector 5, tel.: 021.423.96.12 TELEFAX Bdul. Dimitrie Cantemir nr. 21, bl. 4, sc. A, parter, ap. 4, sector 4, tel.: 021.330.47.16 SC EXTIM SRL Str. Academiei nr. 4-6, sector 3, tel.: 021.312.27.13 COLOSAL Str. Ion Câmpineanu nr. 22, sector 1, tel.: 021.312.12.22 ANUNŢ DE LA A LA Z Aleea Dealul Mitropoliei nr. 5, tel.: 021.336.65.45

START MEDIA Piaţa Presei Libere nr. 1, corp C2, et. 1, cam. 29, tel.: 021.317.98.00 TERRA TRADE Bd-ul 1 Decembrie nr. 35, bl. L14, sc. 11, tel. 031.436.26.26 DIRECT PRESS str. Telita nr. 6, bl. 67A, tel.: 0723.780.846 MEDIAPRESS Calea Moșilor nr. 264, bl. 10, sc. A, parter, tel.: 031.107.37.01 și 0737.353.359 ROMANIA PRESS Bd-ul Iancu de Hunedoara nr. 38, sector 1, București tel.: 0741.330.100, 0766.242.111, fax 021.310.09.600

www.ziarulring.ro


PAG.

1 COCKTAIL 6

Dispreţuieşte-l pe inamic strategic, dar ia-l în serios tactic.“ MAO ZEDONG

MARțI, 2 octombrie 2012

Blondele, cele mai infidele femei Un studiu recent efectuat de o reţea de socializare care analizează problema adulterului a arătat că femeile blonde sunt cele mai predispuse la relaţii extraconjugale. Pe locul doi în top s-au clasat roşcatele, cu un procentaj de 23%, în timp ce şatenele şi brunetele par a fi cele mai cuminţi, 20%, respectiv 11% din ele fiind dispuse să întreţină relaţii cu mai mulţi bărbaţi. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, cei şateni s-au clasat pe primul loc în sondaj. (I.P.)

Robert Pattinson, cel mai sexy bărbat din lume Actorul englez rămâne în topul preferinţelor femeilor din întreaga lume, ieşind pentru a patra oară în fruntea topului celor mai sexy bărbaţi din lume. Sondajul realizat de revista „Glamour“, pe un eşantion de 40.000 de persoane, a inclus şi actori precum Tom Hiddleston, care a ocupat poziţia a doua, Taylor Lautner sau Robert Downey Jr. (I.P.)

BANCUL ZILEI Discuţie în cuplu: - Eşti un nesimţit! De fiecare dată când vorbesc cu tine, te ia căscatul! - Iubito, nu căscam, încercam să zic şi eu ceva…

LINDSAY LOHAN, bătută cu bestialitate

n Vedeta a fost la un pas de moarte după ce un individ, pe care îl invitase în camera ei de hotel, a agresat-o verbal şi a bătut-o. Iris Păun

magazin@ziarulring.ro

Calendar

După orele de serviciu este bine să te duci undeva unde să faci puţin sport, să te relaxezi şi să vezi şi tu ce mai face lumea. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

GEMENI Ai un prilej să te evidenţiezi profesional. Foloseşte-l, cu speranţa că o să iasă şi bani, nu numai laude. O veste bună de departe. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

RAC Astăzi trebuie să alegi cu grijă modul de abordare a problemelor sentimentale. Este bine să fii convingător, dar totuşi răbdător. 5Sănătate 6Bani 5Sentimente

LEU Ziua este favorabilă Leilor care lucrează cu copii sau au copii. Vorbeşte, joacă-te cu ei, nu-i lăsa să se înstrăineze. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

FECIOARĂ Astăzi, în mai multe ocazii, trebuie să dai dovadă de diplomaţie ca să eviţi conflictele... fără motiv şi inutile, de altfel. 6Sănătate 5Bani 6Sentimente

BALANŢĂ După o perioadă mediocră, ai o zi mai bună. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te simţi bine şi poţi să faci planuri de viitor. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

SCORPION O dimineaţă bună, în care ai spor. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. Dragostea e bine aspectată. 5Sănătate 6Bani 5Sentimente închisoare pentru furtul unui colier. Lohan şi-a ispăşit pe-

Sudoku

2 octombrie 2012 Soarele răsare la 6.06 şi apune la 19.54

1968: Moare Marcel Duchamp, pictor francez (n. 1887). 1980: În Caesars Palace, din Las Vegas, Larry Holmes îşi apără titlul mondial de box la categoria grea, împotriva lui Muhammad Ali, într-o victorie prin KO tehnic.

www.ziarulring.ro

deapsa... la domiciliu, în urma unei înţelegeri cu judecătorul.

Pune-ţi mintea la contribuţie 9

5 6

1552: În urma unui puternic asediu, oraşul Kazan este ocupat de trupele lui Ivan cel Groaznic.

3

1

1

3

1

9

4

4 8

7 4 5 8 3 1 9 6 2

6

6 8 1 9 4 2 5 7 3 2 5 8 4 6 3 7 9 1

8

5

2

9

5 7 3 2 1 4 6 8 9

VĂRSĂTOR

PEŞTI 8

3 9 7 1 8 5 4 2 6 8 1 6 3 9 7 2 5 4

8

2

CAPRICORN

O problemă personală îşi poate găsi astăzi rezolvarea, ceea ce consideri o mare victorie. Atenţie, să nu te culci pe lauri! 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

3

1 6 4 7 2 9 8 3 5 4 2 9 6 5 8 3 1 7

SĂGETĂTOR Posibile schimbări şi veşti plăcute. Noi prietenii sau relaţii pot face ziua interesantă. Zâmbeşte şi mai câştigi un prieten. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

Călătoriile sunt sub un semn fast. Transformări în bine, la serviciu şi acasă. O veste bună, de la rude sau prieteni de departe. 5Sănătate 5Bani 6Sentimente

3

1911: Se naşte Miron Radu Paraschivescu Rezolvarea (foto), poet, publicist şi traducător român din nr. trecut (d. 1971). 9 3 2 5 7 6 1

Astăzi eşti tare înclinat să rişti fie că-i vorba despre slujbă, fie despre bani sau o relaţie amoroasă. Lasă pe mâine, noaptea e un sfetnic bun. 5Sănătate 6Bani 5Sentimente

TAUR

Cunoscuta artistă americană l-a cunoscut pe bărbat într-un club de noapte din New York. După lungi discuţii, l-a invitat în camera ei de hotel pentru a continua petrecerea, însă lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. Cei doi s-au luat la ceartă din cauza unor fotografii cu artista pe care agresorul, Christian LaBella, le avea în telefon. Din câte se pare, Lohan a încercat să îl facă pe acesta să le şteargă, moment în care individul a sărit la bătaie. LaBella a lovit-o cu pumnii şi chiar a încercat să o sugrume pe artistă. Ca prin minune, Lindsay a reuşit să scape după ce a pornit alarma de incendiu şi a fugit din cameră. Poliţia a sosit la scurt timp la faţa locului, bărbatul fiind arestat. Acesta a fost acuzat de hărţuire, autorităţile urmând să stabilească exact pedeapsa pe care o va primi. În ceea ce o priveşte pe Lindsay, nu a fost spitalizată în ciuda rănilor provocate de agresor. Condamnată la 120 de zile de închisoare În ultimii ani, actriţa americană a fost nelipsită din publicaţiile de scandal. Până de curând, Lindsay s-a confruntat cu probleme cauzate de consumul de droguri şi alcool. În luna mai a anului trecut a fost condamnată la 480 de ore de muncă în folosul comunităţii şi 120 de zile de

BERBEC

5

4

7

Oferă-ţi bucuria unei seri într-un cadru mai puţin convenţional. Oricum, eşti cam plictisit şi ceva nou sigur îţi face plăcere. 6Sănătate 5Bani 5Sentimente

1112  

Ziarul ring 1112

Advertisement