Page 1

Ziarul tinerilor jurnalişti

noiembrie, 2010 pagina 1

LICEUL TEORETIC „ALEXANDRU CEL BUN”

O! Tristă toamnă...

Dă-ne, Doamne, permanent Disciplină-n Parlament, De-i timp rău ori vreme bună, Chiar cînd tună, nu-i adună! (Grigore Puică) Am straniul sentiment că pe parcursul vieţii avem de participat la o farsă... Noi, cei care avem rădăcinile şi pe malul celălalt al Prutului, într-un colţ de ţară binecuvîntată de Dumnezeu, vecin cu Ipoteştii lui Eminescu, Livenii lui Enescu şi Cetatea de Scaun a Marelui Voievod, trebuie să ignorăm acest adevăr istoric fundamental, cel puţin faţă de unele autorităţi. Ion Hadîrcă spunea: „Sîntem o ţară a paradoxurilor şi trebuie să ieşim din această stupiditate şi din acest paradox, care ne macină de 20 de ani de zile...” În curînd buciumul va suna din nou şi ne va chema să ne apărăm în vremuri de restrişte şi să luptăm, pentru că suferinţele au pus o blîndeţe divină pe figurile noastre. „N-avem oşti, dară iubirea de moşie e un zid...” (Mihai Eminescu). Maria Gribiniuc

Cu moartea lui Adrian Păunescu am mai pierdut încă una din conştiinţele româneşti. Ne va lipsi. Dar îl vom regăsi de azi încolo în cărţile sale. Verbul lui va osteni şi în continuare pentru Limba Română, pentru Demnitatea Naţională, pentru Neamul Românesc. Auziţi?... Răsună paşi. Acest ecou al paşilor lui, îndepărtaţi, va aduce mereu în faţa noastră umbra poetului. Se duc pe rînd valori. Se duc pe rînd români, oameni, suflete. Ce mai e şi omul! Un haiduc în calea vremii, o frunză înmărmurită pe geamul singurătăţii… Adio, Adrian Păunescu, adio, Poet Naţional!

Balurile Toamnei... În lungul drum al trecerii prin acest an de studii, toamna ne bucură ochiul cu simfonia culorilor, cu perdeaua gălbuie de frunze, după a cărei căderea se vor vedea şi primii fulgi ai iernii. Am devenit parte din misticul ei univers, participînd la jocurile autumnale întinse de ea: Balul Toamnei şi Balul Bobocilor. Intrate ca tradiţie în istoria liceului nostru, aceste serbări sînt semnele viguroase ale existenţei noastre.

Frumuseţea Balului Toamnei a căzut efectiv peste spectatorii acestei festivităţi. Cele patru clase de-a noua au încercat să ne ademenească în Regatul Toamnei şi străduinţa lor a fost apreciată de către juriu şi aplaudată de spectatori. Prezentările lor ne-au oferit momente de savuroase spectacole ale jocului Toamnei şi am putut savura din cele mai frumoase faţete ale ei.


IMPULS

PAGINA 2

Cînd frunzele se-avîntă-n valsul galben… În faţa toamnei, toţi sîntem egali. Ne resemnăm totalmente... ca plebeii în faţa reginei. Aplecăm capul şi scoatem pălăriile, savurăm dulcea ei melancolie, care ne tulbură sufletele, şi devenim nostalgici cu începutul căderii frunzelor... Pe data de 29 octombrie a. c., în liceul nostru s-a desfăşurat sărbătoarea "Toamna de aur", care a devenit tradiţie prin serbarea ei anuală. La această festivitate au participat toate clasele de a IX-a. Au fost propuse nişte concursuri captivante şi foarte ingenioase. Primul concurs a fost "Să vorbim despre toamnă", avîndu-şi începutul în expresia "Într-o toamnă aurie...". A fost o probă, ce ne-a oferit posibilitatea de a asculta lucruri cu desăvîrşire inedite despre frumuseţea, emoţiile şi trăirile de toamnă. În continuare, fiecare echipă trebuia să prezinte un număr artistic şi să participe la concursul "Gustul toamnei". La etapa numerelor artisice, am fost bucuraţi de piese şi dansuri din partea echipelor, iar la etapa "Gustul toamnei", participanţii trebuiau să demonstreze bogăţia toamnei, prin prezentarea expoziţiilor din roadele şi buchetele anotimpului. La finele sărbătorii, echipelor participante li s-a propus să creeze un

peisaj autumnal, folosindu-se numai de creion, pensula şi... propria fantezie, avînd la dispoziţie aproximativ 5 minute. Pe locul întîi s-au plasat clasele a IX-a C şi a IX-a A, acumulînd punctajul maxim. Această sărbătoare a fost decorată şi de ansamblul de dans, care ne-a bucurat privirile prin gama virtuoasă de mişcări. Dansatorii emanau atîta energie, încît aerul rece de afară parcă începu să se încălzească. Bravo lor că reuşesc de fiecare dată să onoreze orice serbare. Deşi razele soarelui nu ne mai zîmbesc atît de sincer, noi continuăm să iubim toamna şi, posibil, de aceea, în fiecare an, îi facem sărbătoare, în speranţa că ea va mai rămîne cîtuşi de puţin.

Cornescu Valentina


IMPULS

PAGINA 3

Bo-bo-bobocei La data de 19.11.2010 în liceu a avut loc festivitatea tradiţională „Balul Bobocilor” cu genericul „Boboc, pasăre lungă, îşi ia zborul numai dacă...”. În cadrul manifestaţiei date s-au prezentat clasele a X-a A, B şi C.

participanţii au dat dovadă de creativitate. Echipa clasei a X-a A au înscenat un filmuleţ interesant „Ciclu de dezvoltare a bobocului contemporan”. Echipa „Big Bang” (clasa a X-a C) a captivat atenţia spectatorilor prin nişte „noutăţi” hazlii, pe cînd cîntecul „Sînt licean şi mă doare în piept” în interpretarea „Piloţilor”(clasa a X-a B) a amuzat publicul nu mai puţin. Proba trei, „Scaunul fierbinte”, a pus „boboceii” în situaţia cînd aceştia au trebuit să demonstreze cît de ingenioşi şi descucăreţi sînt. Prin nişte răspunsuri originale, care au provocat sala să rîdă în hohote, s-a evidenţiat elevul clasei B, însă le-a reuşit binişor şi celorlalţi doi participanţi. Ultima probă „Shake your body”, a impus „bobocii” să se mişte în ritmul muzicii. O elasticitate extraordinară s-a observat la elevii claselor B şi C, care au fascinat spectatorii.

Echipele claselor au fost supuse unor probe, în urma cărora a şi fost determinată clasa învingătoare. Prima probă a constat în prezentarea clasei, a emblemei acesteia şi denumirii echipei. În acest scop, clasa A cît şi clasa C au interpretat cîte o piesă muzicală în stil RAP, care imediat au ridicat buna dispoziţie în sală, iar clasa B s-a expus printr-o scenetă, la fel destul de drăguţă. În cea de-a doua probă, numită temă pentru acasă,

Deşi toate clasele s-au prezentat foarte bine şi diferenţa dintre punctele acumulate nu era prea mare, clasa a X-a A a s-a plasat pe locul III (118 puncte), clasa a X-a B – pe locul II (125 puncte), iar clasa X-a C a fost premiată cu locul I, acumulînd 128 de puncte. Graţie faptului că „bobocii” au fost deosebit de energici, curajoşi, în sală s-a menţinut o atmosferă veselă şi amicală pe toată durata festivităţii. Bravo lor şi le dorim succese în continuare! Aniţoi Larisa Foto: Bodean Dumitru


IMPULS

PAGINA 4

Din arhivele F. B. I... Metode de copiat O dată cu venirea zilelor de şcoală, chiar fără să le rugăm prea APROPO, ce să faci ca să nu te prindă mult, vin şi mult neaşteptatele lucrări, teste, examene... şi cu copiind? neobrăzare ele continuă să ne bată la cap pe tot parcursul anului - Nu copia!!! şcolar. Primul antipod neoficial este COPIATUL. - Fii calm. Ai încredere în tine şi în Aşa că am făcut pentru voi o cercetare amănunţită asupra tehnicile tale de copiat. Fii sigur că metodelor şi tehnicilor de copiat – „ştiinţa” care nu se predă la metodele tale de copiat merg. Dacă o şcoală decît în pauze, dar atît de necesară elevilor de astăzi. Aveţi să gîndeşti aşa, nu vei fi prins. însă grijă să nu abuzaţi. Consumul excesiv de copiat poate provo- Nu te uita în jurul tău non stop. Fii ca mai multe daune decît avantaje! doar pe fază cînd proful trece pe lînga Copiatul cu cartea, body-painting-ul (adică scrisul întregii lecţii tine. pe mînă) şi lipsirea fiţuicei pe spătarul colegei din faţa ta sînt - Cînd proful trece pe lînga tine, nu te metodele tradiţionale, expirate şi au un procentaj de risc mărit. agita, uite-te la el ca şi cum n-ai avea Deci, precauţie maximă!... Elevii au inventat metode mai ingenici o treabă. nioase de copiat. Copiatul de pe tablă!!! Scrie apăsat toate definiţiile pe tablă, iar apoi şterge-o uşor cu buretele. Dacă te îndepărtezi puţin , tabla pare curată, dar dacă te uiţi mai atent , tot ce ai scris poate fi lesne citit. Un pix de nota 10! Ai nevoie doar de un pix mai mare în care să poţi să introduci o fiţuică mai lungă şi mai îngustă. Simplu şi eficient! Rigla magică! Scrie toate definiţiile la calculator, iar după ce iese din imprimantă, lipeşte o bandă de lipici mai lată, iar apoi dezlipeşte-o uşor. Aplică banda de lipici pe o riglă transparentă. Totul se va citi perfect!!! Sper ca notele voastre să crească şi să tot crească!!! Şi n-o să vă mai pese cînd o să-l auziţi pe profesor spunînd „Toate cărţile şi caietele în ghiozdane!”

Ceva hazliu, pentru a nu adormi la ore... Cele 10 porunci şcolare: 1. Să nu spui niciodată „ Am chef de învăţat”. Va trece. 2. Dacă ţi-e somn, nu te duce la şcoală. Decît 30 de elevi adormiţi, mai bine 15 treji. 3. Cînd începe semestrul, nu uita să rogi pe cineva să te trezească şi pe tine cu o săptămînă înainte de sfîrşit. 4. Nu te înfuria cînd iei un „4”. Calmează-te – puteai să iei „3”. 5. De ce să-ţi faci temele cînd vii de la şcoală? Lasă totul pe dimineaţă, poate te îmbolnăveşti şi nu te mai duci la şcoală. 6. Dacă îţi cere diriginta numărul de telefon de acasă, spune-i că linia-i defectată. 7. Dacă te prinde cineva copiind, nu-i nimic. Omul din greşeli învaţă. 8. Dacă părinţii tăi vor să vină la şcoală, nu le spune nimic. Oricum pedeapsa va fi aceeaşi. 9. Mai fă şi tu din cînd în cînd cîte o viroză, că doar oameni sîntem, nu? 10. Nu te grăbi să ajungi la prima oră, oricum nu vei reuşi.

Echipa de redacţie a ziarului „Impuls”: Gribiniuc Maria, Ţanţuc Serghei, Scutelnic Dumitru, Ţanţuc Eugeniu, Baciu Vlad. Ideile, propunerile dvs. le primim pe e-mail-ul nostru: impuls.acb@gmail.com

noiembrie 2010  

ziarul „Impuls”, ediția din noiembrie 2010

Advertisement