Page 1

ISSN 2285-5343

Anul 2014, numărul 4, 8 pagini

Ziar Târgu Neamţ

www.ziartarguneamt.ro

Un ziar enervant de adevărat!

DIN CUPRINS

Capăt de pod rupt de ape la Vânători

Ansamblul “Plăieşii” participă la Festivalul Internaţional “Prietenia”

Spectacol de Ziua Copiilor Duminică, 1 iunie, târgnemţenii au sărbătorit Ziua Copiilor în Parcul Central. Vremea bună a ţinut cu organizatorii şi cu cei veniţi să asiste la spectacolul de muzică şi dans, iar evenimentul a început mai devreme decât era stabilit

»Cont. pagina 4

Regulamentul privind desfăşurarea activităţilor comerciale, în dezbatere publică Marţi, 3 iunie, în Sala de şedinţe a Consiliului Local a avut loc o dezbatere publică privind Regulamentul pentru Desfăşurarea Activităţilor Comerciale în oraşul Târgu Neamţ.

Capătul podului de la Vânători este rupt şi surpat de ape de câteva săptămâni şi nimeni nu s-a grăbit să-l repare. În ziua de 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, o persoană din comuna Vânători a postat pe pagina de Facebook a comunei câteva poze sugestive despre avariile provocate de intemperiile naturii.

»Cont. pagina 2

Alergăm pentru educaţie” – o campanie lansată şi la Tîrgu Neamţ

Ansamblul Folcloric “Plăieşii” de la Clubul Copiilor Târgu Neamţ participă sâmbătă, 7 iunie, la Festivalul Internaţional de Gimnastică şi Dans „Prietenia”. Aflat la cea de a XXX-a ediţie, Festivalul Internaţional de Gimnastică şi Dans „Prietenia” se desfăşoară la Vaslui în perioada 6-8 iunie.

»Cont. pagina3

O familie din Oglinzi are nevoie de ajutor

Concursul Naţional de Muzică şi Dans Popular

Maria şi Florin Dadu locuiesc la marginea satului Oglinzi, din comuna Răuceşti, pe o bucăţică de pământ primit de pomană de la o bătrână cu ceva vreme în urmă. Construită din bucăţi de lemn, cu o tencuială din lut, acoperită cu plăci de azbest şi cu o tâmplărie veche refolosită, imaginea casei lor este dezolantă.

Duminică, 1 iunie, s-a desfăşurat cea de a VI-a ediţie a Concursului Naţional Dans E ziua noastră- “un festival de folclor cum rar se vede la noi, la Târgu Neamţ”, după cum afirmă prof. Dănică Gâtlan, directorul Clubul Copiilor şi organizator al evenimentului.

»Cont. pagina 6

Adrian G. Romila a primit Premiul naţional “Petru Ursache” în cadrul Zilelor Bibliotecii judeţene În cadrul simpozionului

Liceul Tehnologic “Vasile Conta” a primit marţi, 3 iunie, cu braţele deschise vizita lui Paul Ardeleanu, cel mai tânăr speaker profesionist din România. O clasă de elevi ai liceului, împreună cu directorul adjunct Gheorghe Popa au participat la un seminar pe tema dezvoltării personale şi au descoperit cele 5 mituri care reprezintă piedicile frecvente în calea autodepăşirii.

»Cont. pagina 2

»Cont. pagina3

Copiii de la Grădi 1, implicaţi într-o acţiune de ecologizare „Cărturarul Petru Ursache în căutarea omului frumos”, organizat în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, a fost acordat Premiul Naţional „Petru Ursache” scriitorului Adrian G. Romila din Piatra Neamţ.

»Cont. pagina 7

Marţi, 3 iunie, copiii de la Grădiniţa cu Program Normal şi Prelungit nr. 1 din Târgu Neamţ au avut o activitate de ecologizare, intitulată Ne pasă de oraşul nostru! Alături de cadrele didactice şi alţi voluntari, micuţii au pornit dis de dimineaţă spre Parcul Central. Echipaţi cu săculeţe de plastic şi mănuşi de unică folosinţă, copiii au adunat hârtiile, chiştocurile de ţigară, paharele de plastic… toate gunoaiele găsite în parc.

»Cont. pagina 5

© www.ziartarguneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

»Cont. pagina4

Parcări mai vizibile pentru persoanele cu handicap

»Cont. pagina 6

Tel: 0233.222011 • Email: office@ziartarguneamt.ro


ZIAR Târgu Neamţ • www.ziartarguneamt.ro

PAGINA 2

Capăt de pod rupt de ape la Vânători

Capătul podului de la Vânători este rupt şi surpat de ape de câteva săptămâni şi nimeni nu s-a grăbit să-l repare. În ziua de 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, o persoană din comuna Vânători a postat pe pagina de Facebook a comunei câteva poze sugestive despre avariile provocate de intemperiile naturii. În imagini, se vede cum o bucată bună din marginea drumului, chiar de la capătul unui pod s-a surpat şi în loc a apărut o groapă suficient de mare încât să poată cădea şi o maşină, ca să nu mai vorbim despre un adult neatent sau un copil. După ce pozele au fost descoperite, la trei zile, adică sâmbătă, pe 24 mai, am sunat la Primăria Vânători cu intenţia de a afla când va începe lucrarea de reabilitare a zonei afectate. Însă, în loc de răspuns am descoperit că doamna primar Maria Petrariu, habar nu avea că pe raza comunei, în dreptul râului Neamţu există probleme cu zona pietonală. Surprinsă de informaţie, imediat, însoţită de câţiva angajaţi ai primăriei, s-a deplasat la faţa locului şi a luat primele măsuri de protecţie pentru evitarea unor incidente neplăcute. Un prim pas logic, a fost făcut, dar primăriţa a declarat că porţiunea de drum se află în administrarea Direcţiei de Drumuri şi Poduri Iaşi, ceea ce înseamnă că cei de la drumuri naţionale trebuie să efectueze reparaţia pe banii companiei. De asemenea, doamna primar a mai spus că

a înştiinţat şi administratorul drumului pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp. Acum, la peste două săptămâni de la sesizare, capătul podului de la Vânători arată exact la fel. Groapa îngrădită doar cu nişte balize reflectorizante reprezintă în continuare un pericol public care, pe deasupra poate afecta şi stuctura podului în cazul în care revin ploile şi Ozana se umflă din nou din mal în mal. Şi pentru că timpul tace şi trece iar responsabilii nici că îşi fac apariţia prin zonă, am încercat să luăm legătura cu persoana abilitată din cadrul Direcţiei de Drumuri şi Poduri. După câteva telefoane date în judeţ, am fost redirecţionată la Iaşi, unde un domn amabil, dar mi-a spus sec că nu poate oferi informaţii presei până nu primeşte aprobare. Aşadar, în urma unei solicitări trimise prin poşta electronică, am să primesc un răspuns în termenul legal de 30 de zile. De acum ce să facem? Aşteptăm cuminţi răspunsul, asta dacă nu cumva până expiră termenul solicitării se produce minunea şi marginea drumului va fi refăcută. Din câte ştiţi voi, din cunoştinţele voastre, în ce altă ţară europeană se mai întîmplă aşa ceva? De exemplu, în Italia, în Germania sau chiar în Ungaria natura nu se dezlănţuie? Nu produce pagube? Diferenţa e că în acele ţări reparaţiile se fac peste noapte, iar la noi peste ani. Gherasim Viorela

Alergăm pentru educaţie” – o campanie lansată şi la Tîrgu Neamţ Liceul Tehnologic “Vasile Conta” a primit marţi, 3 iunie, cu braţele deschise vizita lui Paul Ardeleanu, cel mai tânăr speaker profesionist din România. O clasă de elevi ai liceului, împreună cu directorul adjunct Gheorghe Popa au participat la un seminar pe tema dezvoltării personale şi au descoperit cele 5 mituri care reprezintă piedicile frecvente în calea autodepăşirii. Încă de la începutul discursului şi până la sfîrşitul celor 60 de minute alocate, publicul din Sala de festivităţi a fost captat în întregime de cunoştinţele relativ cunoscute, dar prezentate dintr-o perspectivă diferită şi verosimilă.

Cine este Paul Ardeleanu? Un tânar din Bucureşti, plin de viaţă, cu aspiraţii înalte şi cu o puternică dorinţă de a împărtăşi tuturor căile succesului. Paul, absolvent al Facultăţii de Marketing – ASE Bucureşti, are peste 4 ani de experienţă şi practică profesională şi lucrează ca trainer, speaker, coach şi voluntar. Direcţia profesională şi-a îndreptat-o spre vorbirea în public din plăcere, şi crede că cea mai mare greşeală pe care o poate face cineva atunci când urcă pe treptele succesului este să devină arogant: Aroganţa ucide orice fel de relaţie cu publicul şi este unul din cele mai mari pericole din zona de a performa pe scenă. Despre secretele discursurilor reuşite, tânărul specialist spune ca în ziua de astăzi este necesar să iţi personalizezi prezentările şi este convins că dacă eşti bun în ceea ce faci şi oferi valoare oamenilor, până la urmă devii credibil. Viorela Gherasim

Bucătărie făcută scrum

Detaşamentul de Pompieri Tîrgu Neamţ a fost alertat marţi sea-

Paul Ardeleanu si-a propus realizarea şi îndeplinirea unei campanii absolut unice în România. Proiectul vizează parcurgerea a 50 de semimaratoane în 50 de zile consecutiv, care se desfăşoară în 50 de oraşe diferite unde va susţine câte un discurs inspiraţional. Startul campaniei “Alergăm pentru educaţie” a fost dat pe 1 mai şi se va încheia pe 19 iunie. În traseul proiectului de alergare a 21 de km şi speak a fost inclus şi oraşul Tîrgu Neamţ. Pentru mai multe detalii, cei interesaţi pot accesa: www.alergampentrueducatie.ro Obiectivele proiectului ţintesc în special asupra tinerilor aflaţi încă pe băncile şcolii, a celor proaspeţi intraţi pe piaţa muncii sau a celor interesaţi pur şi simplu de îmbunătăţirea calităţilor existente şi descoperirea potenţialului neştiut încă, prin combinarea educaţiei cu sportul.

© www.ziartarguneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

ra prin apelul de urgenţă 112 de un incediu izbucnit într-o casă din satul Poiana, comuna Brusturi. La ora 20:35, cinci subofiţeri din cadrul

Detaşamentului de Pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Din fericire nu au existat victime, iar pagubele nu au fost majore. Au ars elemente de mobilier şi de tâmplărie din bucătărie şi o anexă a locuinţei. Cauza probabilă a incendiului ar fi jarul cazut din sobă. Proprietarul spune că e posibil să fi sărit scântei prin roțile de la plită, pentru ca portiţa sobei era închisă, iar lemnele aşezate în sobă nici nu au ars în totalitate. După ce s-au asigurat că nu mai există nicio sursă de foc care să ameninţe reaprinderea incendiului, pompierii au plecat de la faţa locului. Intervenţia a durat 45 de minute. (V. Gherasim)

Tel: 0233.222011 • Email: office@ziartarguneamt.ro


PAGINA 3 ZIAR Târgu Neamţ • www.ziartarguneamt.ro

Ansamblul “Plăieşii” participă la Festivalul Internaţional “Prietenia” Ansamblul Folcloric “Plăieşii” de la Clubul Copiilor Târgu Neamţ participă sâmbătă, 7 iunie, la Festivalul Internaţional de Gimnastică şi Dans „Prietenia”.

Aflat la cea de a XXX-a ediţie, Festivalul Internaţional de Gimnastică şi Dans „Prietenia” se desfăşoară la Vaslui în perioada 6-8 iunie. Plăieşii târg nemţeni concurează cu numeroase formaţii din ţară şi din străinătate. La Festival participă din afara graniţelor ţării reprezenţanţi din Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. Vor evolua formaţii din Adjud, Amara, Bacău, Băicoi, Bălan, Baraolt, Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti,

Buhuşi, Buzău, Drăgăşani, Călăraşi, Cisnădie, Comăneşti, Constanţa, Covasna, Craiova, Cugir, Focşani, Galaţi, Iaşi, Lunca- CL., Moineşti, Olteniţa, Paşcani, Piatra Neamţ, Rădăuţi, Roman, Rm. Sărat, Salonta, Satu Mare, Sighişoara, Sinaia, Slobozia, Tecuci, Suceava, Târgu Mureş, Târgu Ocna, Timişoara, Tulcea, Ţăndărei, Bârlad, Huşi, Negreşti, Berezeni, Codăeşti, Dodeşti, Mânjeşti, Munteni de Jos, Oşeşti, Soleşti, Stănileşti, Serboteşti, Târzii, Vetrişoaia şi Vultureşti. La secţiunea indirectă participă cu compoziţii coregrafice înregistrate şi trimise pe e-mail formaţii din Africa de Sud, Australia, Cehia, Republica Moldova, Turcia, Ungaria şi Rusia. Juriul va fi format din personalităţi competente, care vor evalua compoziţiile coregrafice şi vor stabili clasamentul valoric conform regulamentului. Festivalul Internaţional este organizat de Palatul Copiilor Vaslui şi Colegiul Economic ”Anghel Rugină” Vaslui, sub înaltul patronaj MECTS, în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui, Casa Corpului Didactic Vaslui, Liceul Tehnologic ”Ştefan Procopiu”, Liceul Tehnologic ”Ion Mincu” Vaslui, Federaţia Română ”Sportul pentru toţi”, Direcţia pentru Sport şi Tineret al judeţului Vaslui, Asociaţia Judeţeană ”Sportul pentru toţi” Vaslui şi Inspectoratul Şcolar Vaslui. Festivalul Internaţional de Gimnastică şi Dans ”Prietenia” se derulează la Vaslui fără întrerupere din anul 1985 până în prezent şi este cea mai importantă manifestare din ţară de acest gen. Să le urăm succes copiilor din Ansamblul “Plăieşii”, reprezentanţii oraşului Târgu Neamţ în acest concurs de talie internaţională! Andreea Trăsnea

O familie din Oglinzi are nevoie de ajutor

Maria şi Florin Dadu locuiesc la marginea satului Oglinzi, din comuna Răuceşti, pe o bucăţică de pământ primit de pomană de la o bătrână cu ceva vreme în urmă, într-o casă încropită de mână celor cei doi soţi. Construită din bucăţi de lemn, cu o tencuială din lut, acoperită cu placi de azbest şi cu o tâmplărie veche refolosită, imaginea casei lor este dezolantă. Pe interior, situaţia nu este mai roz, oricât de mult ar părea culoarea varului de pe pereţi. De cum intri pe uşă, sărăcia te întâmpină. Două paturi, două carpete agăţate deasupra lor şi un mic dulap pe care stă un televizor stricat, sunt toată mobila primei camere. În cea de-a doua, alte două paturi, o sobă de perete cu plită, placată cu faianţă, o măsuţă într-un colţ plină cu oale şi castroane şi o altă masă în celălalt colţ, pe care este aşezată o carcasă a unui televizor cândva funcţionabil. Familia numeroasă, cu zece copii îşi duce traiul înghesuită în două camere ce servesc drept dormitor, bucătărie, baie şi cameră de zi pentru

lecţii. Cel mai mare dintre copii are 18 ani, iar cel mai mic nici nu a învăţat să vorbească încă. Cinci dintre ei merg la şcoală, iar de cele necesare pentru orele de curs, oamenii cu suflet mare se îngrijesc în fiecare an. Caiete, pixuri, câte ceva de îmbrăcat şi de încălţat... cam strictul necesar, cu alte cuvinte. Chiar şi aşa, cu toţii sunt bucuroşi şi recunoscători. Firea lor de oameni modeşti, dar credincioşi, le conservă optimismul, fiind convinşi că Maica Domnului nu-i lasă la greu şi de fiecare dată le trimite ajutor prin chipul binefăcătorilor lor. Conştienţi de situaţia dificilă în care se găsesc şi de lupta dusă zi de zi pentru procurarea hranei necesară întregii familii, soţii Dadu nu fug de muncă. Indiferent pentru ce treabă sunt chemaţi de săteni, merg împreună cu gândul că în ziua respectivă au scăpat de o grijă:

© www.ziartarguneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

vor avea ce să pună pe masă copiilor. Cel mai uşor, pe cât se poate spune, le este vara. Muncesc cu ziua la fân, merg la prăşit sau la tăiat şi aşezat lemne, iar spre seară se întorc cu făină, cartofi, ulei, zahăr, în funcţie de ce oferă fiecare. Banii sunt un lucru rar în casa lor, iar puţinul care se adună din alocaţiile copiilor şi un ajutor social de 178 de lei, se împart între plata facturii la energie electrică, medicamente şi alte nevoi neprevăzute care nu întârzie să apară. Şi ca şi cum nu ar fi destul de nepăstuiţi de soartă, ducându-şi traiul de pe o zi pe alta într-o sărăcie lucie, familia este uneori lovită şi de alte necazuri. Una dintre fetiţe, în vîrstă de 10 ani, se află internată la Spitalul Judeţean, bolnavă de cataractă la ambii ochi şi alte afecţiuni grave la inimă şi la cap. Din cauza neputinţei şi a lipsurilor materiale, părinţii nu-i pot fi alături mereu şi nu au cu ce să o trateze. O altă fetiţă mai mică ar fi trebuit să termine anul acesta clasa a II-a, însă din nefericire starea de sănătate afectată în urma unui accident de maşină nu i-a permis să se înscrie la şcoală. Anul trecut, Ana a fost acroşată de pe marginea drumului de un şofer neatent care circula cu viteză. După incidentul pe care l-a provocat, individul nici nu s-a interesat de starea copilei, iar părinţii nu au primit niciun ajutor din partea lui. Astfel, oamenii s-au văzut nevoiţi să împrumute bani pentru spitalizarea fetei. Spunea cineva odată că vremurile pe care le trăim în societatea de astăzi, au făcut ca bogaţii să ajungă săraci, iar săracii să moară de foame. Poate că nu trebuie generalizat fenomenul, însă cu siguranţă asemenea cazuri sociale sunt foarte multe şi din păcate  numărul acestora creşte îngrijorător de repede. Ce putem face noi, ceilalţi, care nu am fost atinşi de molima sărăciei şi a disperării pentru semenii noştri greu încercaţi în această viaţă? Răspunsul e că putem face multe şi cu puţin. Singura condiţie e să vrem. Paradoxal, în timpurile astea de criză de bani, criză de locuri de muncă, mai toţi se plâng că n-au... ce? Că n-au timp. Iată deci, oameni buni, făceţi-vă timp să întindeţi o mână de ajutor şi să dăruiţi din puţinul pe care îl aveţi şi celor care nu au deloc, însă au timp destul să simtă foamea, frigul, durerea bolii şi umilinţa vieţii. Persoanele cu suflet bun, care doresc să dăruiască alimente, jucării, îmbrăcăminte, detergenţi sau orice altceva, ne pot contacta la adresa redacţiei office@ziartarguneamt.ro sau pot lua legătura direct cu familia Dadu la numărul de telefon: 0754-298694. Viorela Gherasim

Tel: 0233.222011 • Email: office@ziartarguneamt.ro


ZIAR Târgu Neamţ • www.ziartarguneamt.ro

Şcoala Nr. 2 Grigore Ghica Vodă, după 161 de ani Vineri, 30 mai, Şcoala nr. 2 “Grigore Ghica- Vodă” din Târgu Neamţ a sărbătorit 161 de ani de la înfiinţare.

La eveniment au participat şi oficialităţile locale, dintre care îi amintim pe primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu şi consilierii locali Mihaela Marian, Vasile Dron, Momentul festiv, deschis de prof. Eugen Pitrinjel, directorul şcolii nr.2 “Grigore Ghica Vodă”, a debutat cu slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi în prezenţa numeroşilor invitaţi. Dacă anul trecut, cu ocazia Zi-

PAGINA 4

Spectacol de Ziua Copiilor

lelor şcolii s-a dezvelit bustul din faţa instituţiei, ce îl reprezintă pe Grigore Ghica-Vodă, acum soborul de preoţi a sfinţit cele trei busturi

de pe alee, reprezentând cele trei mari personalităţi care au învăţat la Şcoala Domnească: Ion Creangă, Vasile Conta şi Patriarhul Nicodim Munteanu. Urmăriţi în continuare prima parte din activităţile dedicate împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea şcolii nr. 2 “Grigore Ghica Vodă” Târgu Neamţ (Video: Slujba de Te Deum, dezvelirea şi sfinţirea busturilor www.ziartarguneamt.ro) Andreea Trăsnea

Duminică, 1 iunie, târgnemţenii au sărbătorit Ziua Copiilor în Parcul Central. Vremea bună a ţinut cu organizatorii şi cu cei veniţi să asiste la spectacolul de muzică şi dans, iar evenimentul a început mai devreme decât era stabilit În cadrul celei de a VI-a ediţii a proiectului intitulat E ZIUA NOASTRĂ, copii au interpretat muzică uşoară şi folk, au dansat dansuri moderne şi balet, s-au lăsat pictaţi de mâinile magice a celor de la Funny Art Iaşi. Evenimentul dedicat copiilor a fost organizat de Casa Culturii Ion Creangă Târgu Neamţ, Primă-

ria oraşului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Clubul Copiilor Târgu Neamţ, în parteneriat cu ANTREC Neamţ. După acest program artistic, pe scena improvizată în Parcul Central şi-au făcut apariţia, rând pe rând, ansambluri folclorice din Neamţ şi judeţele limitrofe, care au participat la Concursul Naţional de Dans “E ziua Noastră”, organizat de Clubul Copiilor Târgu Neamţ. Vom reveni în curând cu mai multe detalii şi filmarea completă a concursului.

Andreea Trăsnea

Concursul Naţional de Muzică şi Dans Popular

Duminică, 1 iunie, s-a desfăşurat cea de a VI-a ediţie a Concursului Naţional Dans E ziua noastră- “un festival de folclor cum rar se vede la noi, la Târgu Neamţ”, după cum afirmă prof. Dănică Gâtlan, directorul Clubului Copiilor şi organizator al evenimentului.

© www.ziartarguneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

La concurs au participat: Clubul Copiilor Darabani- Ansamblul “Stejărelul”, Clubul Copiilor Rădăuţi- Ansamblul “Ciobănaşul”, Clubul Copiilor Cîmpulung Moldovenesc- Ansamblul “Rarăul”, şcoala nr. 1 Piatra NeamţFormaţia “Plaiuri nemţene”, Şcoala Mărgineni în colaborare cu Centrul de Cultură Piatra Neamţ, Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ, Ansamblul “Dor vînătorean” din comuna Vânători – Neamţ, Ansamblul “Moineşteanca” din Moineşti – Bacău, Ansamblul “Plăieşii” de la Clubul Copiilor Târgu Neamţ. Pe scenă au evoluat şi solişti de muzică populară de la Iaşi, Palatul Copiilor Suceava şi Ansamblul Folcloric Ozana din Târgu Neamţ. Juriul a fost format din Ionela Brănişteanu- profesoară de canto şi Sânziana Oşlobanu- studentă la Conservator şi câştigătoarea trofeului în ediţia precedentă (secţiunea solişti vocali şi intrumentali de muzică populară), Diana Pricop şi Vasile Vartic- dansatori în Ansamblul Folcloric Ozana, Ion Luchian- profesor la Şcoala de Artă Piatra Neamţ (secţiunea coregrafie). În cazul ansamblurilor folclorice, la jurizare s-a ţinut cont de costumaţie, de autenticitatea dansurilor, de interpretarea lor (sincronizarea între dansatori). În funcţie de categoria de vârstă, au obţinut locul I Ansamblurile “Plăieşii” (Clubul Copiilor Târgu Neamţ), “Muguraşii” (Şcoala Mărgineni) şi “Dor Vânătorean” (comuna Vânători- Neamţ). Ansamblul “Ciobănaşul” de la Clubul Copiilor Rădăuţi a câştigat Marele Premiu. Concursul Naţional de Dans Popular a fost finanţat de Primăria Târgu Neamţ cu 5000 lei, iar restul cheltuielilor au fost suportate de Clubul Copiilor din oraş, cu ajutorul altor donaţii şi sponsorizări. Galerie Foto / Video www.ziartarguneamt.ro Andreea Trăsnea

Tel: 0233.222011 • Email: office@ziartarguneamt.ro


PAGINA 5

ZIAR Târgu Neamţ • www.ziartarguneamt.ro

Pe 5 iunie, jos pălăria pentru domnul învăţător/doamna învăţătoare Există chipuri care, deşi timpul trece, rămân întipărite în mintea şi sufletul nostru. Una dintre imaginile care nu se uită este chipul învăţătorului, chipul celui care, cu excepţia părinţilor, ne-a îndrumat primii paşi spre tainele învăţăturii. Zeci de generaţii trec prin mâinile învăţătorului, a educatoarei. Au pus creionul în mână şi au învăţat cântecele sute de copii. Ne-au arătat cum se desenează primul bastonaş, cum se colorează o floare, o căsuţă. Au fost şi sunt un model demn de urmat în formarea caracterelor copiilor şi a generaţiilor ce vor veni. Deţin arma care are puterea de a schimba lumea, şi anume educaţia, aşa cum spunea Nelson Mandela. Zi de zi încearcă să nu se abată de la datoria lor sacră de a educa cât mai corect copii, deşi salariul unui învăţător nu este un factor stimulativ pentru desfăşurarea activităţi-

lor la locul de muncă. Conform Legii nr.289 aprobată de Parlamentul României, din anul 2007 s-a instituit Ziua Învăţătorului, manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic şi cultural, organizată anual pe data de 5 iunie. Aşadar, astăzi sărbătorim Ziua Învăţătorului, ziua oamenilor care au importanta misiune de a le dezvălui copiilor corola de minuni a lumii. Nu au zi liberă, sunt tot la şcoală sau la grădiniţă. Şcoala nu mai este ca odinioară, deseori dascălul este sfidat, intimidat sau ameninţat, însă, măcar în această zi, ar trebui să ne aplecăm în faţa lor, să ne dăm jos pălăria şi să le arătăm respectul mult meritat. La mulţi ani, domnule învăţător, la mulţi ani doamna învăţătoare!

Andreea Trăsnea

Copii de la Grădi 1, implicaţi într-o acţiune de ecologizare Marţi, 3 iunie, copii de la Grădiniţa cu Program Normal şi Prelungit nr. 1 din Târgu Neamţ au avut o activitate de ecologizare, intitulată Ne pasă de oraşul nostru! Alături de cadrele didactice şi alţi voluntari, micuţii au pornit dis de dimineaţă spre Parcul Central. Echipaţi cu săculeţe de plastic şi mănuşi de unică folosinţă, copii au adunat hârtiile, chiştocurile de ţigară, paharele de plastic… toate gunoaiele găsite în parc.

Preşcolarii au învăţat că nu trebuie să arunce resturile menajere decât în spaţiile special amenajate, iar “dacă văd o hârtie pe jos, să o ia şi să o arunce la coşul de gunoi” şi au demonstrat târgnemţenilor că spiritul ecologic se formează de la cea mai fragedă vârstă. Acţiunea de ecologizare “Ne pasă de oraşul nostru! “este una dintre cele cinci activităţi fixate în cadrul proiectului “Grădina Verde de la Grădi 1 Târgu Neamţ”, demarat de către Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ, în parteneriat cu Liceul “Vasile Conta”, Grădiniţa Nr. 1 şi Primăria oraşului Târgu Neamţ.

Andreea Trăsnea

Tratative pro alianţei PNL – PDL la Tîrgu Neamţ La Tîrgu Neamţ, prima zi de vară a adus o uşoară încălzire în relaţia PNL – PDL de la nivel local. Procesul fuziunii politice dintre cele două partide de dreapta de la nivel naţional i-a apropiat şi pe liderii liberali şi PDL-işti din judeţul Neamţ. La masa negocierilor s-a discutat despre o alianţă stategică ce are ca scop principal câştigarea alegerilor prezidenţiale din toamnă, dar şi despre puterea majoritară deţinută în Consiliul Local Tîrgu Neamţ prin alianţă şi iniţierea unor proiecte menite să scoată din impas oraşul înţepenit din cauza datoriilor. Entuziasmat şi pregătit pentru a face alianţă cu membrii PNL, preşedintele interimar Aurel Aciocîrlănoaie a declarat următoarele: “Din punctul meu de vedere ne aflăm în faza de întâlnire, discuţie, cunoaştere. Nu s-a luat încă nicio hotărâre. A fost o mică întâlnire în favoarea unei alianţe de dreapta. Eu personal sunt de acord şi o susţin, dar aşteptăm decizia forurilor naţionale, pentu că la nivel local, noi suntem micuţi”. Mult mai rezervat şi neîncrezător s-a arătat preşedintele PNL Tîrgu Neamţ, Traian Humulescu care declară că încă nu e nimic sigur legat de fuziunea celor două partide despre care se tot vorbeşte la nivel naţional. “La nivel naţional se doreşte o alianţă între PNL şi PDL până la alegerile

© www.ziartarguneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

prezidenţiale, dar încă nu se ştie. Dar problema este că sunt discuţii în teritoriu dacă se realizează sau nu, pentru că unii lideri sunt interimari. Aşteptăm Congresul din 27 iunie care va decide toată treaba. USL-ul s-a rupt şi dacă se va face altă alianţă ce? Ce poţi face cu altă alianţă? Guvernul USL era clar, premier Ponta, Antonescu preşedinte. Acum nu mai ştiu cum stau lucrurile. Scorul slab a făcut ca Antonescu să-şi dea demisia pentru că n-am obţinut 20%. Pe noi ne-a terminat Mircea Diaconu în teritoriu şi mai ales aici în judeţ unde a luat tot PSD-ul. Dar nu s-a făcut nicio analiză la Biroul Judeţean pentru a se vedea în judeţul Neamţ cum stăm cu alegerile. Oricum nu s-a concretizat nimic, nu ştiu dacă este compatibilă. Fiind la nivel naţional nu se va ţine cont de ceea ce vrem noi, dar ne vom subordona”. În calitate de viceprimar, Tarian Humulescu asigură că oricare ar fi deciziile luate la nivel înalt cu privire la viitoarele alianţe, relaţia şi colaborarea între colegii din primărie, indiferent de culoarea politică şi angajaţii instituţiei nu vor fi afectate. “Aici sunt proiecte viabile care sunt prezentate în comisie. Dar dacă se va face această alianţă, colaborarea cu colegii la nivel local va rămâne aceiaşi”. Viorela Gherasim

Tel: 0233.222011 • Email: office@ziartarguneamt.ro


ZIAR Târgu Neamţ • www.ziartarguneamt.ro

Regulamentul privind desfăşurarea activităţilor comerciale, în dezbatere publică Marţi, 3 iunie, în Sala de şedinţe a Consiliului Local a avut loc o dezbatere publică privind Regulamentul pentru Desfăşurarea Activităţilor Comerciale în oraşul Târgu Neamţ.

Deşi primarul Daniel Harpa a lansat online, pe site-ul primăriei, o invitaţie de participare pentru toţi agenţii economici de pe raza oraşului, doar opt dintre aceştia au participat la dezbatere. În prezent, proiectul de regulament este încă în lucru. Documentul are patru capitole şi anume: “Dispoziţii generale”, “Criterii şi cerinţe de autorizare”, “Procedura de autorizare” şi “Sancţiuni”. Tarifele de autorizare propuse nu par a fi pe placul agenţilor eco-

nomici prezenţi, care susţin că sunt aberante. “Trebuie stabilită taxa în funcţie de cifra de afaceri”, a propus unul dintre agenţii economici. “Eu dacă aş fi ales de cetăţenii din oraşul ăsta, mi-ar fi ruşine să dau

Comisiei acest Regulament”, declară proprietarul unei case de amanet. Într-un final, Vasile Apopei, citymanager Târgu Neamţ a propus o întâlnire între reprezentanţii Primăriei, Comisia Economică şi cât mai mulţi agenţi economici, pentru a se pune se comun acord în legătură cu Regulamentul privind desfăşurarea Activităţilor Comerciale în oraşul Târgu Neamţ: Video - www. ziartarguneamt.ro Andreea Trăsnea

PAGINA 6

Parcări mai vizibile pentru persoanele cu handicap De azi înainte, şoferii care obişnuiau să parcheze pe locurile destinate persoanelor cu handicap nu mai au nicio scuză. Toate parcările din oraşul Tîrgu Neamţ au o dublă semnalizare pentru ca nimeni

să nu mai invoce banalele motive precum “n-am văzut”, “n-am ştiut” sau “n-am fost atent”. Pe lângă panourile adiţionale postate în dreptul acestor parcări, angajaţii societăţii Civitas au vopsit cu albastru şi au inscripţionat cu alb sigla persoanelor cu dizabilităţi fiecare parcare special amenajată. În urmă cu jumătate de an, pe Ziar Tîrgu Neamţ a fost publicat un articol în care au fost vizaţi toti cei care nu respectau spaţiile de parcare destinate persoanelor cu handicap din oraş, numit “Momente de handicap”. Numeroasele poze adunate într-un scurt timp cu autoturismele parcate indiferent şi publicate pe ziar au stârnit reacţii negative din partea proprietarilor de maşini care s-au văzut

la gazetă apăruţi într-un context deloc de cinste. Totuşi, scopul campaniei respective era de a conştientiza la nivelul populaţiei că, atenţia şi respectul faţă de semeni sunt unele dintre condiţiile esenţiale pentru titulatura de oraş turistic, dar şi mai important, demonstrează buna creştere atât în familie, cât şi societate. Acum, la şase luni după postarea care atrăgea atenţia şoferilor certaţi cu legea şi la un an de zile de la crearea parcărilor cu plată în Tîrgu Neamţ, problema încă persistă. Astfel, ca o nouă metodă de determinare, în afara amenzilor încasate, cele 15 locuri de parcare alocate persoanelor cu dizabilităţi au fost vopsite integral cu albastru pentru o vizibilitate maximă. Costul acestei acţiuni, suportat de firma SC Civitas Com, se ridică la suma de 6.000 de lei şi include vopselele de culoare albă şi albastră şi combustibilul. Firma Consiliului Local, în urma unor hotărâri, se ocupă şi de prestări servicii pe teritoriul oraşului. La cererea Primăriei, angajaţii Civitas trebuie să refacă toate marcajele cu alb care indică trecerea de pietoni, delimitarea sensului de mers sau zonele de parcare şi deasemenea, tot aceştia se vor ocupa de trasarea unor noi marcaje acolo unde va fi cazul. Operaţiunea va fi finalizată până în toamna acestui an. Viorela Gherasim

Unificarea dreptei reprezintă doar unificarea oportunismului politic Deputatul Ionel Arsene, în cadrul declaraţiei depuse la Camera Deputaţilor, a făcut referire la alianţa de dreapta pe care o pregătesc Partidul Naţional Liberal şi Partidul Democrat Liberal. „Evenimentele care au avut loc după scrutinul pentru Parlamentul European, de pe 25 mai, arată că o parte importantă a clasei politice refuză să adopte o atitudine responsabilă în faţa celor pe care îi reprezintă. Asistăm la o promovare agresivă a oportunismului politic ca doctrină de partid. Pentru că asta este, de fapt, proiectul de unificare a dreptei. Nimic altceva decât o modalitate disperată de a parveni în funcţii sau demnităţi publice”, susţine Ionel Arsene. Parlamentarul social-democrat a mai arătat că „în 2010, Crin Antonescu îşi dorea desfiinţarea PDL, acuzându-i pe membrii acestui partid de «fraudă morală, electorală şi doctrinară», dar şi de faptul că s-ar substitui dreptei adevărate. Ei bine, constatăm acum că dreapta curată, reprezentată de liberali, se uneşte cu dreapta fraudătoare, reprezentată de democrat-liberali. Românii se pot convinge cu această ocazie de lipsa de moralitate şi de ipocrizia celor care se înghesuie să-i salveze, fără să le fi cerut nimeni acest lucru”. Deputatul Ionel Arsene a făcut referire şi la obiectivele alianţei de dreapta: „Dacă aţi fost atenţi la declaraţiile publice din ultima vreme ale liderilor Partidului Naţional Liberal şi Partidului De-

© www.ziartarguneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

mocrat Liberal, aţi putut observa că dorinţa lor de a se alia sau de a fuziona nu este motivată de vreun proiect pentru binele României. Nici un cuvânt despre iniţiativele lor pentru România. Obiectivul lor politic real este «jos PSD, ca să ajungem noi la guvernare». PDL arată că n-a învăţat nimic din lecţia pe care a primit-o de la alegători în 2012, iar PNL n-a înţeles nimic din tot ce s-a întâmplat de-atunci încoace”. „La Neamţ, judeţ pe care îl reprezint în Parlamentul României, avem un exemplu foarte bun pentru ceea ce vor să facă liberalii şi democrat-liberalii. În această perioadă, ei încearcă să schimbe majorităţile în Consiliul Judeţean şi în consiliile locale pentru a schimba vicepreşedinţii şi viceprimarii, dar şi pentru a obţine controlul companiilor şi societăţilor publice. Dacă acesta este obiectivul unificării dreptei, atunci putem spune fără urmă de îndoială că avem de-a face doar cu unificarea oportunismului politic. Nu de asta are nevoie România. După un an foarte bun pentru economie, ţara noastră are premise foarte bune pentru creştere economică substanţială şi în 2014. Dar are nevoie de stabilitate şi de politicieni maturi şi responsabili, care să ştie să aleagă între binele şi interesele cetăţenilor şi interesele proprii şi ale partidului. Ceea ce colegii mei de la PDL şi PNL dovedesc că nu pot face”, a mai precizat deputatul PSD.

Tel: 0233.222011 • Email: office@ziartarguneamt.ro


PAGINA 7

ZIAR Târgu Neamţ • www.ziartarguneamt.ro

Adrian G. Romila a primit Premiul naţional “Petru Ursache” în cadrul Zilelor Bibliotecii judeţene În cadrul simpozionului „Cărturarul Petru Ursache în căutarea omului frumos”, organizat în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, a fost acordat Premiul Naţional „Petru Ursache” scri-

itorului Adrian G. Romila din Piatra Neamţ. Cercetător în domeniul esteticii folclorului, discipol al profesorului Petru Ursache, care i-a şi coordonat lucrarea de doctorat cu tema „Imaginea raiului în cultura populară”, Adrian G. Romila s-a afirmat ca eseist, prozator, critic literar. Juriul de acordare a premiului, format din Magda Ursache (Iaşi), Antoaneta Olteanu (Bucureşti), Lucian Pricop (Bucureşti) şi Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii, a motivat această alegere subliniind că opera eseistică a scriitorului Adrian G. Romila promovează valorile autentice, susţine cultura tradiţională, prin atitudine publică se situează de partea „culturii de caracter”, atît de necesară perioadei pe care o traversăm.

Aderarea României la zona euro

Conform raportului de convergenţă 2014 al Comisiei Europene, se pare ca România şi încă alte şase ţări din centrul

1,9%. De asemenea, legislaţia românească în domeniul monetar nu este pe deplin compatibilă cu legislaţia UE.

şi estul Europei, nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a adera la zona euro. Următoarea evaluare va avea loc peste alţi doi ani. România îndeplineşte doar criteriile privind nivelul datoriei şi al deficitului şi ratele dobânzilor pe termen lung, şi nu îndeplineşte criteriul ratei inflaţiei şi al stabilităţii cursului de schimb. Astfel, rata medie a inflaţiei în România a fost de 2,1% faţă de valoarea de referinţă de 1,7%, iar leul s-a depreciat faţă de euro cu

Din doi în doi ani, Comisia Europeană şi BCE evaluează modul în care statele membre îndeplinesc condiţiile necesare pentru adoptarea monedei unice, şi anume: situaţia finanţelor publice, stabilitatea preţurilor, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, care trebuiesc respectate în mod sustenabil, iar legislaţia naţională în domeniul afacerilor monetare trebuie să respecte dispoziţiile Tratatului UE. (G.A.)

Competiţia naţională de descarcerare şi acordare a primului ajutor, Faza a II-a, ZONĂ Competiţia naţională de descarcerare şi acordare a primului ajutor, Faza a II-a, ZONĂ 3-4 iunie 2014, a început cu festivitatea de deschidere, care a cuprins darea raportului, trecerea în revistă a loturilor participante, cuvântul persoanelor oficiale şi defilarea loturilor. Au fost prezente la festivitate următoarele personalităţi: Dl. Ioan Vlad ANGHELUŢĂ, Prefectul judeţului Neamţ Dl. Dan MANOLIU, Vicepreşedinte al C.J. Neamţ Dna. Aurelia SIMIONICĂ, Viceprimar al municipiului Piatra Neamţ Dl. col. Sorin GHERMAN, inspectorul şef al I.J.J. Neamţ Dl. cms.şef Costel-Paul TABLAN, inspectorul şef al I.P.J. Neamţ Dl. dr. Dan Dorin MORENCIU, directorul executiv al DSP Neamţ Dna. dr. Dorice ALBU, managerul general al SAJ Neamţ Dl. dr. Cristinel PĂSĂLĂU, medic şef U.P.U. – S.M.U.R.D. Neamţ Dl. col. Ion MIHALACHE, inspector şef, I.S.U. Bacău Dl. col. Dan HOFMAN, prim-adjunct, I.S.U. Suceava Dl. lt.col. Mihail-Cristian AMARANDEI, prim-adjunct, I.S.U. Botoşani Colonelul Ioan Niţică, Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, a punctat, în cuvântul de deschidere, scopul acestui concurs: „Această competiţie naţională, ce îşi propune să dezvolte competenţele profesionale în salvarea victimelor, să identifice cele mai bune tehnici de descarcerare, să promoveze idei inovatoare în domeniu, precum şi să dezvolte competenţele profesionale pentru acordarea primului-ajutor calificat pacienţilor traumatizaţi, naşte multe pasiuni, absolut normale între cei ce doresc să fie cei mai buni. Îmi exprim convingerea că această întrecere va fi una dominată de fair-play şi de respect între competitori.” Competiţia cuprinde 2 probe, ce se desfăşoară în două etape, şi anume: DESCARCERAREA DIN VEHICULE şi ACORDAREA PRIMULUI-AJUTOR CALIFICAT. La finalul primei zile a competiţiei au fost

stabilite echipajele care vor ocupa podiumul acestei faze a concursului. Astfel, în cea de-a doua zi a competiţiei, echipajele Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Neamţ, Iaşi şi Suceava vor concura pentru accesul la etapa finală a Competiţiei naţionale de descarcerare şi prim ajutor calificat, la fiecare dintre cele două probe. Activitatea de organizare a acestei activităţi l-a determinat pe colonelul Ioan Niţică să menţioneze, în cuvântul de deschidere: „Pentru că succesul oricărei competiţii depinde într-o măsură importantă de organizare, sub coordonarea col. Pîrvu Ionel, primul-adjunct al inspectorului şef, personalul unităţii, din rândul căruia amintesc pe lt.col. Mitrea Mihai Ciprian, adjunctul inspectorului şef, col. Nistor Fănică Răducu, şeful Centrului operaţional, mr. Leonte Cătălin, cpt. Ciucanu Titi Gabriel, cpt. Gherasim Marius, lt. Ursu Ramona Gabriela, m.m.p. Rusu Ioan, plt.maj. Tănasă Nicolaie şi plt.maj. Barna Teodor, a desfăşurat în ultimele două luni o intensă activitate pentru îndeplinirea cerinţelor specificate în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a competiţiei naţionale de descarcerare şi de acordare a primului-ajutor calificat, aprobat prin ordin al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă .” Pentru organizarea activităţii ISU Neamt a beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, Primăriei municipiului Piatra Neamţ, Primăriei comunei Taşca, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamţ şi Poliţiei locale Piatra Neamţ, precum şi al următorilor sponsori: S.C. Moldoturism S.R.L. Bicaz, T.C.E. 3 Brazi, Generali Asigurări, City Insurance, S.C. Salubritas S.A., S.C. Remat S.A. Neamţ, S.C. Point Travel S.R.L., S.C. Loracost, S.C. Movila Icaşului S.R.L., S.C. Interamal Group Distribution, Moara Ştefan cel Mare, S.C. Praktiker, S.C. Katel Group, S.C. Mihoc S.R.L., S.C. Urbanex, Asociaţia „Salvatorul Nemţean”, Fundaţia de Dezvoltare Locală „Speranţa” Tîrgu Neamţ, Clubul Sportiv „Ceahlăul” S.A. şi S.C. Prodalcom Distribution, S.C. Bergembier S.A.

Consiliul Naţional al Elevilor: Este necesar ca elevii să intoneze în mod obligatoriu Imnul Naţional?

Marţi, 27 mai a.c., în urma deciziei senatorilor de a modifica Legea 75/1994, prin amendamentele propuse, fiecare autoritate şi instituţie publică se obligă să menţină permanent Steagul Naţional al României arborat şi să folosească sigiliile cu Stema Naţională. Consiliul Naţional al Elevilor consideră că aceste modificări, readaptate, pot deveni utile pentru sistemul educaţional românesc, deoarece în acest mod elevilor din ciclul primar le este insuflat sentimentul patriotic şi aceştia vor învăţa să respecte şi să onoreze însemnele naţionale. Pe de altă parte, obligativitatea acestei prevederi va face elevii să considere intonarea Imnului de Stat drept o rutină,

© www.ziartarguneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

iar în momente speciale acesta nu îşi va regăsi adevărata valoare. Elevii trebuie să conştientizeze importanţa simbolurilor naţionale, să le recunoască şi să le folosească ca pe un catalizator pentru performanţă. Structura reprezentativă a elevilor susţine faptul că intonarea zilnică a Imnului Naţional al României va induce sentimentul de patriotism, astfel Consiliul Naţional al Elevilor susţine iniţiativele de conştientizare a valorilor naţionale, dar acestea nu trebuie impuse. Este necesară acceptarea şi înţelegerea lor într-un mod voluntar de către toţi elevii, în special de cei din ciclul primar.

Tel: 0233.222011 • Email: office@ziartarguneamt.ro


•Ziar Târgu Neamţ• Cotidianul care nu se teme de nimeni!

www.ziartarguneamt.ro

Spectacolul O…ladă premiat la Festivalul Comediei Româneşti După o săptămână de umblat cu “O… ladă” prin ţară (Bucureşti – festivalul Comediei Românesti, Sfântu Gheorghe - Festivalul “Atelier” şi Ploieşti – Festivalul de Teatru “Toma Caragiu”), trupa TT se întoarce astăzi acasă la Piatra Neamţ, mai bogată – cu premiul pentru cel mai bun spectacol obţinut în cadrul celei de-a XΙΙ ediţii a festivalului “festCO”. Ieri seară, în cadrul galei desfăşurate pe scena Teatrului de Comedie Bucureşti, juriul format din Ana Ciontea, Cristina Modreanu, Gheorghe Visu, József Bartha, Atilla Vizauer a acordat Teatrului Tineretului Piatra Neamţ, pentru spectacolul O … ladă, creaţie colectivă după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, premiul pentru cel mai bun spectacol. Peste câteva zile, O…ladă va fi prezent alături de OO! (creaţie colectivă după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija) în cadrul BITEI – Bienala Internaţională a Teatrului “Eugene Ionesco” (12 si 13 iunie 2014). O … LADĂ creaţie colectivă după Ion Creangă Distribuţie: Vergina (mama Mirelei): Nora Covali Baba spurcată la gură: Corina Grigoraş Baba fântână: Ecaterina Hâţu Baba mortului: Cătălina Ieşanu Mirela (fata babei), baba cu poşetuţă: Ingrid Robu Baba călare pe mort: Adina Suciu Anişoara (fata moşneagului), baba cocoşată: Alexandra Suciu Cezărel, Cucoşu’: Cezar Antal Baba căţeluşă: Răzvan Bănuţ Mortul: Dan Covrig Baba Sfânta Duminică: Victor Giurescu Baba copac (păr): Dragoş Ionescu Costeluş (copilul Sfintei Duminici): Costel Manole Baba cu chitara, baba cuptor: Rareş Pîrlog Text: Genţiana Ionescu Scenografie: Romulus Boicu Muzică și versuri: Ada Milea Regie: Alexandru Dabija

Alexandru Dabija continuă explorarea poveştilor lui Ion Creangă, realizând un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului dar şi ale reflecţiei amare. În „O … ladă“ întâlnim personajele din „Fata babei şi fata moşneagului“, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după „Punguţa cu doi bani“). Chipurile din poveşti primesc importante atribute psihologizante, în intenţia regizorală de a amenda diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui

Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, „O … ladă“ aduce în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare. Comunitatea reunită a babelor satului devine un spaţiu dinamic de sancţionare socială, răbufniri vindicative, dar şi de cozerii spumoase. Aşa cum lada are un simbolism ambivalent – ascunde o comoară sau un blestem – aşa şi acest spectacol se înscrie pe coordonatele dualităţii: te luminează prin râs şi îţi arată, lucid, condiţia de fiinţă efemeră.

Rezultate finale Europarlamentare Neamţ - 2014

ARTIST ÎN DEVENIRE www.artistindevenire.eu

Promovăm talentul! © www.ziartarguneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

Găzduire Web România Enduser Găzduire Web România Resseler Găzduire Web România Servere Dedicate

PDL – 12.020 voturi – 9,29 % PMP – 12.059 voturi – 9,33 % UDMR – 188 voturi – 0,14 % PSD – 55.829 voturi- 43,15 % PNL – 13.745 voturi – 10,62 % PRM – 3940 voturi – 3,04 % ANA – 1737 voturi1 – 0,34 % PDS – 475 voturi – 0,36 % PNR – 394 voturi – 0,30 % PV – 495 voturi – 0,38 % FC – 3773 voturi – 2,91 % PER – 3808 voturi – 2,94 % PAS – 353 voturi – 0,27 % PNŢCD – 1282 voturi – 0,99 % PPDD – 4990 voturi – 3,85 % Ungureanu Corina 584 voturi – 0,45 % Filip Constantin – 250 voturi – 0,19 % Liga Danuţ – 417 voturi – 0,32 % Purea Paul – 268 voturi – 0,20 % Capsali Iulian – 2095 voturi – 1,61 % Costea Peter – 766 voturi – 0,59 % Diaconu Mircea – 9652 voturi – 7,46 % Daeanu Valentin – 245 voturi 0,18 %

•Beneficii suplimentare la pachetele de găzduire web enduser: •La plata în avans pentru 12 luni primeşti 2 luni GRATUIT. Valabil pentru orice pachet de găzduire web enduser. •Taxa iniţială de configurare pe server şi creare de cont este GRATUITĂ. •Suport tehnic real 24x7x365 pe email, telefon, asistenţă online. •Mutare GRATUITĂ cont (domeniu, fişiere, bază de date, emailuri, configurări) de pe alt server la RomaniaHOST.

www.romaniahost.ro

+40767995511 | +40765234891 | contact@romaniahost.ro

www.siteconstruct.ro Oferim servicii web, webdesign, SEO, gazduire, întreţinere site. Îţi creăm şi promovăm site-ul la cele mai bune preţuri. site@siteconstruct.ro • 0233.222111 PROMOVĂM PERFORMANȚA!

www.olimpicineamt.ro Un site de prezentare a elevilor cu rezultate excelente la olimpiade şi concursuri naţionale/internaţionale

Tel: 0233.222011 • Email: office@ziartarguneamt.ro

Ziar Targu Neamt nr. 4  
Ziar Targu Neamt nr. 4  

Simulare editie print Ziar Targu Neamt nr. 4

Advertisement