Page 1

ISSN 2285-3774

Numărul 1 • Anul 2014 • 8 pagini • Data apariției: 14 iunie 2014

Zia r P i a t r a- Nea mţ

www.ziarpiatraneamt.ro

Un ziar enervant de adevărat!

DIN CUPRINS

Agricultorul terorist de la Brăila a defrişat codrii Neamţului

Academicianul Eugen Simion şi Giséle Vanhese din Italia au conferenţiat în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”  Joi, 12 iunie, ora 18.00, în Sala „Cupola” a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” a avut loc întâlnirea cu academicianul Eugen Simion care a susţinut o conferinţă cu tema „Creangă în postmodernism”.

»Cont. pagina 2

Recital extraordinar de poezie, la „G. T. Kirileanu” Vineri, 13 iunie 2014, ora 19.00 a avut loc un recital de poezie şi muzică la care au fost invitaţi autori din generaţii diferite. Genericul a fost un capăt de vers din poezia lui Mihai Eminescu, „Ne succedem generaţii...”.

• Pe surse: teroristul Omar Hayssam ar fi avut afaceri agricole şi forestiere în Brăila şi Neamţ, afaceri prin care împreună cu alţi agricultori au tras nişte ţepe foarte mari statului român, iar o parte din banii rezultaţi au mers către finanţarea unor grupări teroriste. • Pentru a fura eficient Omar a creat filiale ale afacerii cu masă lemnoasă. Toate aceste fabrici de cherestea care funcţionau ca filiale erau numite ”Best Wood”: Best Wood Bereşti Tazlău, Best Wood Production Comăneşti, Best Wood Nehoiu, Best Wood Moldoviţa şi desigur Best Wood Tarcău (Neamţ).

Avocatul Poporului acordă audienţe în Piatra-Neamţ pe 17 iunie În data de 17 iunie 2014, experţii din cadrul Biroului Teritorial Bacău al instituţiei Avocatul Poporului vor acorda audienţe cetăţenilor domiciliaţi în judeţul Neamţ.

»Cont. pagina 5

ȘTIRE ȘOCANTĂ! – S-a desființat cardiologia din policlinică! »Cont. pagina 8

De vorbă cu Dr. Constantinescu Suzana-Medic primar neonatologie

»Cont. pagina 3

Zeci de cerşetori buni de muncă stau zilnic cu mâna întinsă spre nemţeni

Elevii Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț, premiați în Norvegia la un concurs de proiectare de sateliți

Piatra-Neamţ, în topul proiectelor “Şcoala Altfel” premiate de Ministerul Educaţiei Naţionale

»Cont. pagina 4

În perioada 3 – 6 iunie 2014, în judeţul Cluj, s-a desfăşurat etapa pe Ministerul Afacerilor Interne a Campionatului de atletism şi cros. Echipa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a obţinut locul I în întrecerea cu echipele de atleţi ale celorlalte arme din M.A.I.

»Cont. pagina 5

»Cont. pagina 4

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a premiat cele mai bune 10 proiecte ale competiţiei „O activitate de succes în Săptămâna altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

Campionatul de atletism şi cros – etapa pe Ministerul Afacerilor Interne

Ştim că primul an e cel mai important din viaţa unui copil. Nenumărate întrebări apar odată cu evoluţia uimitoare a bebeluşului de la săptămână la săptămână. Această situaţie trebuie tratată cu seriozitate şi multă încredere în specialişti.

»Cont. pagina 6

Zeci de cerşetori buni de muncă stau zilnic cu mâna întinsă spre nemţeni şi, culmea, chiar cei mai amăraţi dintre concetăţenii noştri scot din puţinul pe care îl au în buzunar pentru a ajuta puturoşii. Pentru a impresiona, majoritatea acestor paraziţi sociali stau nespălaţi, mimează afecţiuni medicale sau handicapuri fizice, ori folosesc copiii mici pe care-i au sau, la nevoie, îi împrumută de la cunoscuţi.

Povestea ”Tomograful” continuă

Echipa Ro-Sat One formată din 8 elevi ai Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț, coordonați de profesor Diana Bejan, a câștigat premiul I în Norvegia la un concurs organizat de Agenția Spațială Europeană și Centrul Norvegian pentru Educație în Domeniul Spațiului Cosmic.

»Cont. pagina 3

»Cont. pagina 8

Noul şef al CMI Urban este domnul Ioan Fiterău Noul şef al CMI Urban este Ioan Fiterău, fost director la Combinatul de Prelucrare a Lemnului Piatra Neamţ. Foarte greu de păcălit, Ioan Fiterău a condus la viaţa lui mii de oameni, s-a ocupat personal de producţie reală şi de cele mai mari exporturi din Neamţ. Avea capacitatea să treacă peste orice părere personală dacă i se aduceau argumente pertinente.

»Cont. pagina 2

© www.ziarpiatraneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

În clădirea Spitalului din Piatra Neamţ este în probe deja un tomograf de 64 slices. Tomograful va funcţiona în maxim o săptămână şi este privat.

»Cont. pagina 7

BAU!

Ieșim și pe hârtie! Tel: 0233.222011 • Email: info@ziarpiatraneamt.ro


ZIAR PIATRA-NEAMŢ • www.ziarpiatraneamt.ro Academicianul Eugen Simion şi Giséle Vanhese din Italia au conferenţiat în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”  Joi, 12 iunie, ora 18.00, în Sala „Cupola” a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” a avut loc întâlnirea cu academicianul Eugen Simion care a susţinut o conferinţă cu tema „Creangă în postmodernism”. Un invitat special al serii a fost doamna Giséle Vanhese (Italia), autoarea volumului „Luceafărul de Mihai Eminescu. Portretul unei zeităţi întunecate”, apărut recent la Dijon, tradus în româneşte de Roxana Patraş. Au participat la discuţii, la această interferenţă de teme de cultură românească de valoare europeană, prof. univ. dr. Vasile Spiridon (Bacău), prof. univ. dr. Antonio Patraş (Iaşi), prof. univ. dr. Bogdan Creţu (Iaşi) şi scriitorul Dan Mircea Cipariu (Bucureşti). Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ: „Întâlnirea cu acad. Eugen Simion este aşteptată de multă lume, dumnealui are, dacă e să mă exprim în limbaj neacademic, numeroşi fani, din toate generaţiile. Cine nu a învăţat pe manualele şi pe cărţile domniei sale?

În cele două zile cât a fost prezent la Piatra-Neamţ, conform programului stabilit, dl. Eugen Simion a participat la o întâlnire cu elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, a luat act de valorile din Fondul „G. T. Kirileanu”, a vizitat muzeele din municipiu. A fost interesantă întâlnirea cu doamna Giséle Vanhese din Italia, autoarea unei cărţi spectaculoase despre Eminescu, prilej de a vorbi despre europenitatea culturii noastre. A fost, implicit, prin cei doi conferenţiari, un dialog Eminescu-Creangă. Sperăm ca oferta noastră culturală să satisfacă pe cât mai mulţi dintre pietreni.” (C.I.)

www.redzonetuning.ro • Str. Arcului nr.8, Piatra-Neamț

Aderarea României la zona euro Conform raportului de convergenţă 2014 al Comisiei Europene, se pare ca România şi încă alte şase ţări din centrul şi estul Europei, nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a adera la zona euro. Următoarea evaluare va avea loc peste alţi doi ani. România îndeplineşte doar criteriile privind nivelul datoriei şi al deficitului şi ratele dobânzilor pe termen lung, şi nu îndeplineşte criteriul ratei inflaţiei şi al stabilităţii cursului de schimb. Astfel, rata medie a inflaţiei în România a fost de 2,1% faţă de valoarea de referinţă de 1,7%, iar leul s-a depreciat faţă de euro cu 1,9%. De asemenea, legislaţia românească în domeniul monetar nu este pe deplin compatibilă cu legislaţia UE.

Din doi în doi ani, Comisia Europeană şi BCE evaluează modul în care statele membre îndeplinesc condiţiile necesare pentru adoptarea monedei unice, şi anume: situaţia finanţelor publice, stabilitatea preţurilor, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, care trebuiesc respectate în mod sustenabil, iar legislaţia naţională în domeniul afacerilor monetare trebuie să respecte dispoziţiile Tratatului UE. (G.A.)

PAGINA 2

Noul şef al CMI Urban este domnul Ioan Fiterău

Noul şef al CMI Urban este Ioan Fiterău, fost director la Combinatul de Prelucrare a Lemnului Piatra Neamţ. Cunoscându-l personal şi mai ales ştiindu-i activitatea pot spune fără nicio îndoială că omul este un profesionist în tot ce face, un om care studiază încontinuu şi este dezgustat de superficialitate. Foarte greu de păcălit, Ioan Fiterău a condus la viaţa lui mii de oameni, s-a ocupat personal de producţie reala şi de cele mai mari exporturi din Neamţ. Din cum îl ţin eu minte, nu prea comenta nimeni in faţa lui. Deşi conducea totul cu mână de fier,

mereu stătea şi asculta pe fiecare şi avea capacitatea să treacă peste orice părere personală dacă i se aduceau argumente pertinente. Chiar sunt curios ce va ieşi din ciocnirea între cloaca de interese personale din pieţele nemţene şi un profesionist care nu prea ştie de glumă când e vorba de muncă şi pe deasupra mai e şi antrenat să conducă eficient colective mari de oameni. Pentru început avem la domnia sa aceeaşi rugăminte şi anume să rezolve problema batrânelor care vor să vândă şi ele nişte zarzavaturi sănătoase şi ecologice şi nu mai încap de samsarii din piaţă. (I.R.)

Spune NU cerşetoriei!

Când un puradel buzunăreşte un bătrân, gândeşte-te că ar putea fi bunicul tău!

www.infoparinti.ro Aici găseşti cele mai noi informaţii despre oferta şcolară existentă pe raza municipiului Piatra-Neamţ! Un proiect al Asociaţiei ”FUTURE”

© www.ziarpiatraneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

Tel: 0233.222011 • Email: info@ziarpiatraneamt.ro


PAGINA 3

ZIAR PIATRA-NEAMŢ • www.ziarpiatraneamt.ro

Agricultorul terorist de la Brăila a defrişat codrii Neamţului De ceva timp am primit o informaţie pe surse cum că teroristul Omar Hayssam ar fi avut afaceri agricole şi forestiere în Brăila şi Neamţ, afaceri prin care împreună cu alţi agricultori au tras nişte ţepe foarte mari statului român, iar o parte din banii rezultaţi au mers către finanţarea unor grupări teroriste. Cum un asemenea subiect e extraordinar de greu de documentat, a durat ceva timp. Iată ce am descoperit: Cel mai cunoscut terorist din România, Omar Hay­ssam a înfiinţat firma Agro City Center cu care a cumpărat fostul IAS din comuna Stăncuţa, judeţul Brăila, unde funcţiona una din cele mai mari orezării din ţară, unde se afla şi cea mai mare staţie de pompare pentru irigaţiile din zona agricolă Insula Mare a Brăilei. Aşadar, Hay­ssam a achizitionat terenuri în Brăila de multe miliarde de lei şi a mai luat şi o fostă orezărie în depozitele căreia se afla pe atunci marfă în valoare de alte multe miliarde. Mai mult de atât, bine consiliat, Hayssam a încasat în 2001 subvenţii în valoare de 4 miliarde. În acelaşi an, parcă după un tipar cunoscut şi la Neamţ, Omar Hayssam a încheiat

un contract de asociere cu fostul IAS brăilean şi a executat ­silit SC Stanriz Stăncuţa, acaparând imediat 10 tractoare noi, cinci combine Class şi mai multe utilaje speciale pentru cultura orezului. După cunoscutul model al privatizărilor deştepte, fostul IAS luat de Hay­ssam la Brăila a intrat în faliment, cei 500 de angajaţi au fost daţi afară iar cea mai mare orezărie din ­România a fost închisă. Desigur că Hay­ssam a facut multe alte şmecherii în Brăila cu mult sprijin şi consiliere din partea specialiştilor în escrocarea bugetului de stat astfel că la ADS e notată o datorie de 3,1 milioane pe numele S.C. Agrocity Center SRL (firmă aparţinând lui Omar Hayssam) în contul 8034, un cont pentru „Debitori Scoşi din Activ dar urmăriţi în continuare” adică pe româneşte la secţiunea ”ce

a păpat lupul e bun păpat”. Mergând mai departe pe partea forestieră a afacerilor teroristului am descoperit că a avut afaceri serioase cu masă lemnoasă pe teritoriul judeţului Neamţ iar banii rezultaţi mergeau în finanţarea unor grupări teroriste. Haideţi să vedem cum a ajuns teroristul să ne taie pădurile şi mai ales să dovedim prezenţa lui în Neamţ, că mai toată lumea vrea să pună batista pe ţambal şi să nu se discute de finanţarea teroriştilor din fonduri obţinute chiar în Judeţul nostru. În anul 2000 Omar Hayssam a pus mâna pe o mare fabrică numită Foresta Nehoiu şi care la fel ca Foresta din Neamţ avea vreo 3000 de angajaţi care au rămas pe drumuri pentru că inevitabil şi aici s-a ajuns la faliment, dar nu înainte de a defrişa mari suprafeţe de păduri în judeţele Moldovei. Pentru a fura eficient Omar a creat filiale ale afacerii cu masă lemnoasă. Toate aceste fabrici de chereastea care funcţionau ca filiale erau numite ”Best Wood”: Best Wood Bereşti Tazlău, Best Wood Production Comaneşti, Best Wood Nehoiu, Best Wood Moldoviţa şi desigur Best Wood Tarcău (Neamţ).

De exportul cherestelei din Neamţ se ocupa SC „Manhattan Enterprises“ SRL şi SC „Best Wood“ SRL care exporta 170.000 metri cubi anual. Cheresteaua pleca cu vapoarele către o altă firmă din Siria şi anume „Omar Company for Transport ltd. Homs“. După ce a prins gură la pânză, teroristul escroc a început să ameninţe pe toată lumea cu puşcăria sau cu alte abuzuri săvârşite de instituţii ale statului român. Mihai Istrate, unul dintre foştii săi parteneri, care spunea că a fost arestat la comanda sirianului, a declarat la vremea respectivă că Omar i-ar fi spus : „Fac ce vreau eu în România, nu ai cum să te pui cu mine. Eu sunt Poliţia şi Justiţia. Te şi arestez, dacă mă mai baţi la cap“. Nu ştiu de ce mi se par atât de familiare apucăturile acestui terorist şi de ce nu mă miră deloc modul în care a falimentat fabrici, a prejudiciat statul român cu milioane de euro şi a lăsat pe drumuri mii de români. Poate pentru că sunt obişnuit să aud că în Neamţ încă se intâmplă astfel de lucruri ? Cine ştie? (I.R.)

ANUNŢURI GRATUITE!

Ești în căutarea unui job? Cauți un apartament de vânzare sau de închiriat? Caută în anunțurile noastre gratuite. Ai o cerere de servicii sau un apartament pe care vrei să îl închiriezi? Postează un anunț gratuit aici.

www.anunturi.ziarpiatraneamt.ro

Zeci de cerşetori buni de muncă stau zilnic cu mâna întinsă spre nemţeni

Zeci de cerşetori buni de muncă stau zilnic cu mâna întinsă spre nemţeni şi, culmea, chiar cei mai amărâţi dintre concetăţenii noştri scot din puţinul pe care îl au în buzunar pentru a ajuta puturoşii. Pentru a impresiona, majoritatea acestor paraziţi sociali stau nespălaţi, mimează afecţiuni medicale sau handicapuri fizice, ori folosesc co-

piii mici pe care-i au sau, la nevoie, îi împrumută de la cunoscuţi. Pentru cei care nu ştiau, chiar este un obicei printre aceste grupuri de cerşetori să îşi împrumute copiii. Ceva de genul: ”Ce faci, pirando, azi, nu te duci la cerşit? Dacă stai acasă, dă-mi mie puradelu’ să fac şi eu un ban.” Duminica aceasta am făcut un experiment cu câţiva cerşetori ce mi s-au părut mie că ar fi buni de muncă. Am mers şi le-am propus câteva săptămâni de muncă cu 50 RON pe zi, transport şi mâncare. Munca ce urma să o facă ar fi fost una de stat pe scaun şi de desfăcut porumb. Absolut toţi cerşetorii au refuzat categoric să muncească, ba chiar unul a fost foarte sincer spunându-mi : “Şefule, nu o să meargă nimeni cu matale. Cinci sute de mii facem oricare şi dacă plouă afară.” Şi cât de simplu ar fi să se elimine cerşetoria. Nici nu vă închipuiţi. Aceşti paraziţi sociali primesc diverse ajutoare de la statul român prin intermediul instituţiilor de asistenţă socială judeţene sau locale. Ar fi suficient ca să se stabilească o legătură reală între instituţiile de asistenţă socială şi organele de ordine pentru ca toţi cerşetorii să fie amendaţi de câteva ori, iar

© www.ziarpiatraneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

neplata amenzilor sau efectiv săvârşirea faptelor pentru care au fost amendaţi să devină motiv de sistare a ajutorului social. Să vedeţi ce s-ar teme atunci de amenzi aceşti puturoşi ştiind că pot să îşi piardă ajutorul social. Aşa, în situaţia actuală, pot fi amendaţi la infinit că ei oricum nu plătesc şi ajutorul social merge. Aşadar, pe viitor gandiţi-vă de două ori când sunteţi tentaţi să scoateţi un leu pentru un puturos nespălat, că dacă stăm după autorităţile locale să îşi pună ele mintea la contribuţie pentru eradicarea cerşetoriei… mai stăm o mie de ani. (I.R.)

Tel: 0233.222011 • Email: info@ziarpiatraneamt.ro


ZIAR PIATRA-NEAMŢ • www.ziarpiatraneamt.ro Domnule prefect … o problemă care pe noi ne depăşeşte Mai multe persoane din comuna Girov ne-au rugat să ne interesăm noi unde a dispărut islazul comunal. Oamenii spun că în spatele unei biserici (vezi foto) unde ar trebui să fie un islaz de vreo 80 de hectare sunt culturi pe 75% din suprafaţă de ani de zile deşi în acte cineva ia subvenţie de la stat ca şi cum ar fi islaz. Domnule prefect, poate aparatul de specialitate al instituţiei pe care o conduceţi verifică reclamaţia acelor oameni, că noi ne-am săturat de TCE 3 BRAZI . Şi dacă tot aruncaţi o privire la nemulţumirea oamenilor, poate vă aplecaţi şi asupra dovezilor publicate de noi în legătură cu dispariţia islazului din această comună

în articolul ”La Girov au dispărut zeci de hectare din islaz, vreo 15 doar în zona Turtureşti” din data de 01/09/2013 . Nu de alta, dar după ce că oamenii au rămas fără islaz, după ce că nişte baieţi deştepti scot bani din acele culturi, în final mai fraudează şi statul român cerând subvenţii ca şi cum acolo ar fi islaz.

ARTIST ÎN DEVENIRE www.artistindevenire.eu PROMOVĂM TALENTUL!

Universităţi de Vară pentru Elevi Premiul 1 la Secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare din cadrul Galei Societăţii Civile a fost acordat marţi, 10 iunie, Universităţilor de vară pentru elevi, proiect realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România alături de Consiliul Naţional al Elevilor. Proiectul a adus în 2013 peste 750 de elevi în universităţi pentru a avea experienţa studenţiei încă din clasa a XI-a şi a dus mesajul importanţei unei alegeri informate şi corecte a studiilor în rândul a sute de mii de elevi şi părinţi, atât direct în licee, cât şi prin promovarea media. „Am primit premiul cu emoţie şi bucurie, în numele celor câteva sute de voluntari care l-au făcut posibil anul trecut sau îl fac posibil anul acesta. E o recunoaştere nu doar a impactului pe care proiectul îl are asupra elevilor participanţi, ci şi a importanţei discuţiei despre abandonul şcolar universitar, în special a celui cauzat de alegerea greşită a facultăţii. În acest moment, 4 din 10 studenţi nu termină facultatea începută şi încă 1 din 10 nu îşi ia diploma de licenţă după absolvire – o pierdere imensă de talent, timp şi bani atât pentru cei aflaţi în această situaţie, cât şi pentru familiile lor şi pentru societate în general.” – Mihai DRAGOȘ, preşedinte ANOSR „Ne bucurăm că avem posibilitatea de a fi co-parteneri în cadrul unui proiect de o asemenea anvergură. Ca reprezentanţi direcţi ai elevilor din România, Consiliul

Elevilor conştientizează importanţa unei alegeri făcute responsabil, în cunoştinţă de cauză şi în conformitate cu înclinaţiile fiecărui elev. Încurajăm toţi elevii absolvenţi ai clasei a XI-a să se implice în cadrul proiectului, având, astfel, posibilitatea de a compara nivelul aşteptărilor cu cel al realităţii mediului universitar şi pentru a se acomoda din timp cu exerciţiul studenţesc.” – Tudor GĂITAN, Secretar al Departamentului de Relaţii Externe CNE Elevii interesaţi de proiect se pot înscrie încă la majoritatea ediţiilor locale din acest an, peste 1000 de locuri fiind disponibile în toată ţara! Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina web a proiectului, www.universitatipentruelevi. ro. De asemenea, pe www.wedu.ro pot afla şi despre concursul cu premii lansat de ANOSR şi CNE. Programul „Universităţi de Vară pentru Elevi” se bazează pe conceptul proiectului „Junior Summer University” al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş Bolyai, proiect prin care au trecut deja, de-a lungul timpului, peste 2000 de elevi Români!

© www.ziarpiatraneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

PAGINA 4

Recital extraordinar de poezie, la „G. T. Kirileanu” Vineri, 13 iunie 2014, ora 19.00 a avut loc un recital de poezie şi muzică la care au fost invitaţi autori din generaţii diferite. Genericul a fost un capăt de vers din poezia lui Mihai Eminescu, „Ne succedem generaţii...”. Au participat scriitorii: Rita Chirian (Sibiu), Dan Mircea Cipariu (Bucureşti), Dan Coman (Bistriţa Năsăud), Bogdan Federeac (Iaşi), Vlad A. Gheorghiu (Iaşi), Paul Gorban (Iaşi), Claudiu Komartin (Bucureşti), Radu Vancu (Sibiu), Dragoş Varga (Sibiu), Ioan Radu Văcărescu (Sibiu), George Vulturescu (Satu Mare), Tudor Cicu (Buzău), Ştefan Lujinschi, Irina Nuţu şi Delia Tărcăoanu (din Piatra-Neamţ) şi cantautorul Florin Săsărman (Bistriţa Năsăud). Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ: „Am avut un program dens în cadrul acestor Zile ale Bibliotecii, evenimente prin care am încercat să punem în relaţie cartea cu autorul şi cu cititorul. Încerc să aduc la Piatra-Neamţ, în perioada următoare, pe mai toţi scriitorii români, să lase un semn în memoria

locului. Sunt dintre cei care nu cred că scriitorii români nu sunt iubiţi în ţara lor, cred în schimb că sunt prea puţin cunoscuţi. Un recital de poezie, o conferinţă despre valorile culturale perene reprezintă acte de normalitate. Acolo unde poposesc poeţii, îngerii dau şi ei târcoale. Cel puţin la Piatra-Neamţ e lucru verificat.”

Piatra-Neamţ, în topul proiectelor “Şcoala Altfel” premiate de Ministerul Educaţiei Naţionale

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a premiat cele mai bune 10 proiecte ale competiţiei „O activitate de succes în Săptămâna altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a premiat miercuri, 11 iunie, primele 10 şcoli care au câştigat cea de-a treia competiţie dedicată activităţilor extraşcolare „O activitate de succes în Săptămâna altfel: Şă ştii mai multe, să fii mai bun!”. Distincţia a fost înmânată de ministru elevilor participanţi în proiecte. Iată premiile obţinute de şcolile din municipiul Piatra-Neamţ: -Domeniul educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos – Sport contra droguri de la Şcoala Gimnazială nr. 5, Piatra Neamţ (judeţul Neamţ). Activităţile au conturat o adevărată campanie de acţiune împotriva drogurilor, elevii fiind cei care şi-au antrenat şi părinţii în transmiterea mesajului „Drogurile

afectează sănătatea”. -Domeniul educaţie ecologică şi protecţia mediului – Voluntar în grădina lui Hogaş al Şcolii „Elena Cuza” din Piatra Neamţ (judeţul Neamţ). În cadrul unei vizite la Casa Memorială a scriitorului Calistrat Hogaş, elevii au organizat un atelier de creaţie plastică, finalizat cu o expoziţie a lucrărilor lor şi cu planuri pentru viitoarea etapă de „grădinărit”. -Domeniul abilităţi de viaţă – Ajută-te pe tine, ajută-i pe ceilalţi de la Şcoala Gimnazială „Nicu Albu” din Piatra Neamţ (judeţul Neamţ). Proiectul s-a remarcat prin complexitatea dimensiunii practice în cadrul căreia au fost organizate mai multe ateliere, printre care: acordarea primului ajutor, transformarea naturii într-un prieten în situaţii-limită, folosirea resurselor aflate la îndemână pentru a aprinde focul, pentru a construi un adăpost, pentru a procura apă şi hrană şi pentru a supravieţui în condiţii extreme.

Tel: 0233.222011 • Email: info@ziarpiatraneamt.ro


PAGINA 5

ZIAR PIATRA-NEAMŢ • www.ziarpiatraneamt.ro

Statutul Elevului a mai trecut peste un hop! Statutul Elevului a fost aprobat de către Comisia Juridică a Ministerului Educației Naţionale, acesta fiind cel mai important document al Consiliului Naţional al Elevilor care include drepturile şi obligaţiile tuturor elevilor din învăţământul preuniversitar. Acest document a fost elaborat şi votat în unanimitate de către Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor în luna aprilie 2013. Au urmat încercările de aprobare, însă, din anumite motive, aceasta a fost amânată, urmând o perioadă de revizuire. Forma finală a fost acceptată zilele acestea de către Comisia Juridică a Ministerului Educa-

ţiei Naţionale, în momentul de faţă acesta aflându-se în dezbatere publică pe platforma suport a Consiliului Elevilor, Wedu.ro. Elevii înmatriculaţi într-o formă de învăţământ preuniversitar sunt aşteptaţi să-şi exprime opinia cu privire la acest document, prin adăugiri sau amendamente, în perioada 5-24 iunie 2014, prin intermediul platformei educaţionale Wedu.ro (www.wedu. ro). Statutul Elevului cuprinde toate drepturile, libertăţile şi datoriile elevilor prevăzute de legile din România şi de legislaţia internaţională, precum şi toate aspectele legate de activitatea şcolară şi extraşcolară

a beneficiarilor actului educaţional. Acceptul Comisiei Juridice reprezintă un pas important în finalizarea procesului de emitere a tuturor documentelor ce ţin de buna funcţionare şi implementare a Legii Educaţiei Naţionale, Statutul Elevului fiind considerat suportul pe baza căruia instituţiile de învăţământ preuniversitar îşi pot elabora Regulamentul Intern de Organizare şi Funcţionare. Consiliul Naţional al Elevilor se bucură, în demersul său, de sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, alături de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Avocatul Poporului acordă audienţe în Piatra-Neamţ pe 17 iunie În data de 17 iunie 2014, experţii din cadrul Biroului Teritorial Bacău al instituţiei Avocatul Poporului vor acorda audienţe cetăţenilor domiciliaţi în judeţul Neamţ. Audienţele vor avea loc la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ. În acest sens, înscrierea la audienţe se poate face telefonic, la numărul 0234/572472. Reamintim persoanelor interesate că Avocatul Poporului examinează doar cererile care au ca obiect sesizarea încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti prin acte sau fapte administrative de către autorităţi ale administraţiei publice şi regii autonome.

Totodată, dorim să informăm că cererile adresate Avocatului Poporului trebuie să se facă în scris şi să indice numele şi domiciliul persoanei lezate în drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, iar petiţionarul trebuie să dovedească întârzierea sau refuzul administraţiei publice de a soluţiona legal cererea. De asemenea, conform prevederilor Legii nr.35/1997, nu fac obiectul activităţii instituţiei Avocatul Poporului actele autorităţii judecătoreşti. Biroul Teritorial Bacău al instituţiei Avocatul Poporului este situat în Bacău, str. Nicolae Bălcescu nr.5, precum şi pe mail, la adresa avpbacau@avp.ro.

REÎNNOIȚI-VĂ CONTRACTELE Str. Ștefan cel Mare, nr. 5 Punct de lucru la Mall Forum Center Program de lucru cu publicul: L-M: 08.00-16.00 M-J: 10.00-18.00 V: 08.00 - 12.00

TRANSPORT ROMÂNIA - ANGLIA TRANSPORT INTERN Clădire Telegondolă, et. 1, Piatra-Neamț Tel: +4 0726 16 69 56

www.transport-romania-anglia.ro © www.ziarpiatraneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

Campionatul de atletism şi cros – etapa pe Ministerul Afacerilor Interne

În perioada 3 – 6 iunie 2014, în judeţul Cluj, s-a desfăşurat etapa pe Ministerul Afacerilor Interne a Campionatului de atletism şi cros. Echipa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a obţinut locul I în întrecerea cu echipele de atleţi ale celorlalte arme din M.A.I. Cadrele selectate din In-

spectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ să reprezinte Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la această competiţie au obţinut rezultate onorante, după cum urmează: -Sergent major Florin Asmarandei – locul I la aruncarea greutăţii; -Sergent major Bogdan Mardare – locul I la 100 m plat; -Plutonier Maria Vodă – locul al II-lea la 60 m plat; -Plutonier Anca Stârlichi – locul al V-lea la săritura în lungime.

TERMOPANE PIATRA-NEAMȚ www.termopanepiatraneamt.ro

TEL: 0333 802 869

Etapele zonale ale concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă Premergător etapei judeţene, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a organizat, în zilele de 08 şi 09.06.2014, două etape de zonă (raion de intervenţie) ale concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă. Datorită numărului mare de servicii voluntare care şi-au anunţat participarea, întrecerile s-au desfăşurat după următorul program: -în data de 08.06. pe stadionul orăşenesc Bicaz au fost prezente serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din raionul de intervenţie al Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ; -în data de 09.06. pe stadionul „Cetatea” din oraşul Tîrgu Neamţ au fost prezente serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din raionul de intervenţie al Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ. Concursurile au fost organizate cu sprijinul autorităţilor locale din oraşul Bicaz, respectiv Tîrgu Neamţ. La finalul competiţiilor clasamentul general era următorul: Etapa de zonă BICAZ: -LOCUL I – S.V.S.U. Taşca -LOCUL II – S.V.S.U. Roznov -LOCUL III – S.V.S.U. Tarcău Etapa de zonă TÎRGU NEAMŢ:

-LOCUL I – S.V.S.U. Tîrgu Neamţ -LOCUL II – S.V.S.U. Bălţăteşti -LOCUL III – S.V.S.U. Păstrăveni Urmează ca în zilele de 14 şi 15.06 să se desfăşoare în municipiul Roman, pe stadionul „Constantinescu Nehoi” etapa de zonă la care vor fi prezente serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din raionul de intervenţie al Detaşamentului de pompieri Roman. Câştigătoarele locului I la etapele de zonă vor participa la etapa judeţeană, care se va desfăşura în data 21.06.2014 pe stadionul „Cetatea” din oraşul Tîrgu Neamţ. Concursurile profesionale ale serviciilor voluntare şi serviciilor private pentru situaţii de urgenţă din România au ca obiective: -dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă; -evaluarea nivelului de pregătire şi a capacităţii de intervenţie a serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă; -popularizarea, în rândul cetăţenilor, a unor aspecte din activităţile desfăşurate de serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă; -dezvoltarea şi îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare între serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă.

Tel: 0233.222011 • Email: info@ziarpiatraneamt.ro


ZIAR PIATRA-NEAMŢ • www.ziarpiatraneamt.ro

PAGINA 6

De vorbă cu Dr. Constantinescu Suzana-Medic primar neonatologie Ştim că primul an e cel mai important din viaţa unui copil. Nenumărate întrebări apar odată cu evoluţia uimitoare a bebeluşului de la săptămână la săptămână, şi mai ştim că o monitorizare riguroasă de la o lună la alta este garanţia unei dezvoltări corespunzătoare, a unei creşteri armonioase în următorii ani. Această situaţie trebuie tratată cu seriozitate şi multă încredere în specialişti, fapt recomandat şi de doamna Dr. Constantinescu Suzana-medic primar neonatolog - şef secţie pediatrie din cadrul Spitalului Piatra Neamţ.

Care sunt cele mai frecvente frici ale mamei începând cu naşterea copilului? În primul rând, mama trebuie să aibă certitudinea că a născut un copil sănătos, această siguranţă este clar dată din maternitate, deci copilul este văzut de medicul neonatolog câteva zile la rând, se vede evoluţia copilului, starea lui de sănătate, dacă ceva nu este în ordine. Dacă există vreo mică suspiciune, atunci mămica este informată, deci este şi dreptul ei, este şi obligaţia medicului să-i semnaleze şi cea mai mică problemă cu menajamente, pentru că ea este într-o situaţie deosebită, este proaspăt lehuză, proaspăt mămică, lucrurile sunt cu totul diferite faţă de o zi, două inainte de a naşte, şi atunci cu menajamente i se comunică dacă cumva este vreo problemă. Dacă totul e bine, i se dau câteva sfaturi de bază pentru îngrijirea copilului şi pentru creşterea lui în continuare şi pe parcurs se ia legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru, sau cu amândoi, cum simte nevoia ca mamă. Este bine de luat legătura totuşi şi cu un medic specialist pediatru care este cel mai în măsură să vadă evoluţia copilului în timp, de asta este foarte importantă relaţia medic pediatru şi pacient, mămica in special. Am adresat această întrebare, pentru că sunt foarte multe mămici cărora pe timpul sarcinii li s-au spus că o să aibă un copil perfect normal, ecografiile şi toate testele sunt cu rezultatele în parametri normali, iar după naştere copilul are probleme, cunoaşteţi foarte bine atâtea cazuri mediatizate. Din păcate, având o mare experienţă pe nou născut, pentru că eu am lucrat şi în secţia de nou-născuţi mult timp, aşa este. E foarte adevărat. O evoluţie normală a sarcinii nu garantează o naştere perfectă. Se pot întâmpla anumite lucruri pe care nu le-ai prevăzut, şi asta poate să fie o cauză, sau nu orice sarcină, dacă credem că evoluţia ei este normală, poate să decurgă normal. Sunt anumite situaţii în care poate nu s-au făcut anumite analize, sau poate nu s-au văzut. Aici orice lucru practic are o oarecare doză de subiectivitate. Depinde de mamă, de “stofa” mamei, de “stofa” nou-născutului, deci totdeauna lucrurile trebuie corelate. Nimic nu este definitiv, niciun diagnostic nu este definitiv, niciun diagnostic nu este practic categoric. În general, când copilul este bine, este bine, asta este clar, totuşi, în mare parte a situaţiilor copiii se nasc bine. Sarcina a evoluat bine, copii se nasc bine. Totuşi, din păcate,

se constată că există multe sarcini care nu evoluează foarte bine, poate mama nici nu sesizează anumite modificări, căci de multe ori eram în situaţia în care întrebam: Cum ai dus sarcina? Şi mama spune: Bine! Dar intreb: Ai avut tensiuni în timpul sarcinii? Da, am avut, aşa, 14-16. Ai avut infecţie urinară? Da, am avut! Ai avut anemie în timpul sarcinii? Am avut, dar am luat tratament . Deci mama nu sesizează că aceste mici probleme, picătură cu picătură au efect asupra nou născutului. Mai este încă o problemă, copilul se naşte bine, dar cu o usoară suferinţă, atunci când după cum ştiţi sunt nişte note de la 0 la 10 acordate copilului la naştere. Să zicem că nou-născutul primeşte o notă între 8 şi 10, se consideră că copilul este bine, dar se întâmplă când o parte din aceşti copii au o problemă în dezvoltare, uşor-uşor constaţi că copilaşul nu a ţinut capul când a trebuit, nu stă în funduleţ când trebuie, nu merge, nu vorbeşte când trebuie, dar acestea se observă în timp, tu la naştere nu ai de unde să ştii dacă copilul ăsta va sta în funduleţ la cinci luni jumate-şase luni, sau dacă va merge la un an. De asta spun, legătura mamă-pediatru este foarte importantă, şi încrederea reciprocă este la fel de importantă. Dacă ai relaţia cu medicul pe parcursul dezvoltării măcar în primii trei ani, atunci lucrurile merg altfel, mama scapă de anxietăţi, scapă de probleme sau măcar şi le lămureşte, pune mâna pe telefon şi întreabă, medicul vede copilul, vede despre ce este vorba din timp, şi atunci lucrurile sunt mult mai simple şi mult mai uşoare. Asta e frica mamei, “Eu să ştiu că am copilul sănătos, că l-am născut sănătos, sau dacă e o problemă, să ştiu care este acea problemă. Să îl văd că e întreg, l-am născut întreg, are mâini, picioare şi se dezvoltă bine, armonios.” Cât de importantă este relaţia de încredere între medicul pediatru şi părinţi? Foarte importantă, esenţială. Vă spun un lucru apropo de această relaţie între mamă şi medic, lucru verificat, poate pare un pic SF, dar cu siguranţă şi evoluţia copilului este mult mai bună şi mai rapidă când tu ca mamă colaborezi cu medicul, şi medicul colaborează bine cu mama. Când mama e încrezătoare, când mama e relaxată, insuflă şi copilului starea de bine şi de siguranţă şi copilul se vindecă mai repede. Asta este clar verificat şi v-o spun cu mâna pe inimă. Când relaţia e tensionată, când nu reuşeşti să relaxezi mama, să îi câştigi încrederea, întotdeauna lucrurile nu merg bine. Acestea sunt axiome, nu trebuie demonstrate. Noi ştim că vă confruntaţi cu o problemă foarte gravă, adică informaţia neavizată de pe internet, însă pe lângă acestea, trebuie să luăm în calcul şi sfaturile băbeşti, leacurile băbeşti şi toate celelalte. Ajută sau contravin tuturor celor ce dumneavoastră prescrieţi mamelor? Eu sunt un om moderat, ponderat, echilibrat, tind spre echilibru totdeauna şi spun aşa: Nimic nu e rău dacă e cu măsură, şi atunci nici internetul nu e rău, are şi el părţile lui bune, iată, te informezi, iată, poţi să găseşti, dar să ştii de unde să te informezi, sursa să fie corectă, să fie sigură, dacă ai şi relaţia medic pacient destul de strânsă şi să îl întrebi: Domnu’ Doctor, uitaţi, are copilul următoarea problemă, eu am văzut pe internet, dar aş vrea să îmi spuneţi dumneavoastră… asta e cu totul altceva, pe când dacă ia aleatoriu o informaţie aruncată pe internet care nu este dintr-o sursă autorizată, dintr-o sursă sigură, o ia de bună, şi dacă îţi mai vine la tine în cabinet şi tu îi spui ceva şi el îţi răspunde: Da, dar ştiţi, eu pe internet am citit că nu trebuie să dau medicamentul ăsta pe care mi l-aţi dat dumnea-

© www.ziarpiatraneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

voastră, deja “conflictul” e asigurat. Acum depinde de tipul medicului, de felul lui de a fi, să dezamorseze “conflictul”. Suntem în contradicţie dacă tu ai venit cu părerea preconcepută că nu trebuie să îţi dau următorul medicament pe care eu tocmai ţi l-am prescris, iar eu trebuie să vin şi să îţi demonstrez că ce spun eu e corect, ori asta necesită să ai timp, să fii dispus de aşa ceva, să ai o anumită structură tu ca om-medic, să fii disponibil şi să explici pacientului. Se poate întâmpla să nu îţi iasă lucrul ăsta, pentru că suntem şi noi oameni, pentru că dacă ai văzut 50 de copii în 12 ore deja cred că ai o problemă, numai să te concentrezi şi deja e o problemă, darămite să începi acum să îi demontezi lui tot eşafodajul cu care el a venit la tine şi ţi-l prezintă ca bun. Că eu de multe ori glumesc şi spun: Bun, şi atunci de ce aţi mai venit la mine? Mergeţi, că dacă la urma urmei i-aţi pus şi diagnosticul şi aveţi şi tratamentul, la ce aţi mai venit în cabinet? Doar ca să vă pun eu o parafa? Şi sfatul unui om cu experienţă contează în anumite situaţii, în situaţii de bază. Cum să scazi febra, cum să îmbraci copilul, ce să îi dai de mâncare, ce să nu îi dai de mâncare, aici da, dar în situaţii strict medicale, de administrare a medicamentelor, de administrare a unor substanţe medicamentoase trebuie obligatoriu sfatul medicului, părerea medicului şi consultul medicului. Care sunt îngrijorările unei mame pe parcursul vieţii unui copil? În primul rând, sănătatea e de la începutul şi până la sfârşitul vieţii ca mamă. Dezvoltarea copilului, integrarea lui socială este foarte importantă pentru orice părinte, pentru că îţi doreşti ca şi copilul tău să se integreze în colectivul în care a intrat începând de la creşă chiar, dacă e dat la creşă, dacă se simte bine, dacă e confortabil, dacă reacţionează bine, la grădiniţă nu mai spun, iar apoi la şcoală. Să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, să interacţioneze armonios cu cei din jurul lui. Starea de normalitate înseamnă: mie să-mi fie bine, dar şi celor din jurul meu să le fie bine, atunci este armonie şi degeaba îmi e mie bine dacă mă manifest într-un anumit fel care nu este acceptat de ceilalţi, care contravine celorlalţi, deci armonia între individ şi ceilalţi indivizi, între acest om în formare, copil, adolescent, adolescentul este o personalitate în formare şi are problemele lui, şi, bineînţeles culminând cu programarea viitorului acestui copil, acestui viitor adult tânăr. Să aibă nişte studii, să se integreze bine şi în cadrul programului de învăţământ, să îşi facă o meserie, şi în situaţia foarte fericită, să facă acea meserie şi să îi placă acea meserie pe care şi-a ales-o. Din păcate, să nu ne ascundem după deget, în ţara noastră puţini sunt cei privilegiaţi care îşi fac meseriile pe care le iubesc, le doresc. În general eşti obligat să faci meserii pe care nu le iubeşti, dar pentru că trebuie să ai o bucată de pâine, trebuie să ai grijă de familia ta, atunci accepţi şi un astfel de lucru. Asta e grija mamei, e o grijă pe care o ai ancestral, de dinainte de a avea copii până la urmă. Tu de fapt inconştient te pregăteşti să devii mamă. Noi ca femei nu ne dăm seama, dar noi, acest instinct matern îl avem în noi bine pus în conservare şi el iese în momentul în care ai copilul. E un paradox, poate toate am trecut prin asta, la un moment dat ai născut copilul şi esti un pic uluită, parcă nu îţi dai seama, e mic, ţipă, nu ştii ce să îi faci, eşti derutată şi te gândeşti că poate nu ai instinct matern. Am păţit-o şi eu, am şi paciente care îmi spun: Doamna doctor, nu ştiu cum, poate nu sunt eu mamă bună, poate nu am instinct matern! Stai liniştită nu-ţi fă griji, eşti perfectă, intri în graficul normal fără nici o problemă! Interviu acordat pentru Cafeneaua mămicilor din Piatra-Neamţ, www.infoparinti.ro

Tel: 0233.222011 • Email: info@ziarpiatraneamt.ro


PAGINA 7

ZIAR PIATRA-NEAMŢ • www.ziarpiatraneamt.ro

Carpatcement, partenerul de nădejde al Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş Carpatcement sprijină Administrația Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș pentru protejarea și conservarea naturii din aria parcului, oferind totodată posibilitatea vizitării în scopuri științifice, educative și turistice. Ziua Mondială a Mediului a fost sărbătorită în avans de către Carpatcement și Administrația Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș prin organizarea de prezentări tematice pentru elevi în ziua de 2 iunie. Temele abordate au fost legate de: biodiversitate, protecţia mediului, responsabilitatea faţă de mediul înconjurător și dezvoltarea durabilă. La eveniment au fost prezenţi elevii de la Şcoala Gimnazială Nr.1 şi Şcoala Gimnazială Nr.2 din localitatea Bicaz Chei. La sfârşitul prezentării s-a organizat un miniconcurs cu întrebări despre temele abordate şi au fost oferite celor prezenţi numeroase premii şi materiale informative. Evenimentul a fost posibil datorită proiectului intitulat „Tinerii Gardieni ai Conştiinţei Ecologice” proiect finanţat de Carpatcement în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Scopul proiectului este de a organiza activităţi de educaţie nonformală, care să crească interesul comunităţilor locale faţă de problematica protecţiei mediului. Proiectul „Tinerii Gardieni ai Conştiinţei Ecologice” doreşte să sprijine tinerii şi iniţiativele lor în vederea devenirii de cetăţeni activi în procesul de dezvoltare durabilă a comunităţilor lo-

Centrul medical Biomedica

Piatra-Neamț, str. Orhei, nr. 1 A

CARDIOLOGIE

Dr. Floria Mariana Relații și programări

0233.23.15.12 / 0754.033.861

cale. Astfel, având în vedere faptul că informaţia ajunge mai uşor prin intermediul copiilor, mult mai sensibili faţă de natură, plante şi animale, în proiect a fost aleasă metoda de educare a adulţilor prin intermediul celor mici. Mai mult, în luna iunie se vor organiza o excursie și un concurs la stațiunea Lacul Roșu cu tema biodiversității şi protecţiei mediului pentru elevii celor două şcoli unde s-au ţinut prezentă-

rile. Una dintre probele de concurs va fi strângerea deșeurilor dintr-o locaţie din Cheile Bicazului și cele mai bune echipe vor fi premiate. În iulie va avea loc o tabără pentru „Tinerii Gardieni ai Conştiinţei Ecologice” în care copiii se vor pregăti teoretic și practic în protecția mediului și vor desfășura diferite activități pe teme de biodiversitate și ocrotirea mediului înconjurător.

Povestea ”Tomograful” continuă

În clădirea Spitalului din Piatra Neamţ este în probe deja un tomograf de 64 slices. Tomograful va funcţiona în maxim o săptămână şi este privat. Se pare că aducerea acestui tomograf a stat la baza grabei cu care s-a introdus în plenul Consiliului Judeţean achiziţia unui tomograf similar la un preţ de peste un milion de euro. De ce grabă? Păi se pare că tomograful pe care ar dori să îl achiziţioneze spitalul ar costa cam 1,2 milioane euro, pe când cel care deja a venit şi e privat şi are aceleaşi caracteristici tehnice a costat maxim 700.000 euro. Comparaţia între aceste preţuri mă duce cu gândul că vreo jumătate de milion de euro ar fi costat poate transportul tomografului pentru care a garantat Consililul Judeţean Neamţ. Dar nici acum povestea nu se încheie aici. Privatul ce a adus tomograful nu a vrut să facă nicio declaraţie probabil în dorinţa de a nu supăra pe cineva, dar povestea cred că va continua cu ceva atacuri la adresa acestui privat care încurcă la maxim planurile duetului Lazăr – Tărâţă. Spun încurcarea planurilor prin simplul fapt că oricât va păstra tăcerea acest privat, e o chestiune de timp până

© www.ziarpiatraneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

ce, de la vamă sau din alte surse va scăpa în mediul public preţul de achiziţie care, comparativ cu cel al tomografului ce va fi luat de spital, va fi uimitor mai mic. Dincolo de orice scandal, vestea bună este că avem în Neamţ un tomograf performant, chiar mult mai performant decât au nevoie cei de la spitalul pietrean. Asta înseamnă că mulţi nemţeni care mergeau pentru investigaţii mai deosebite în alte judeţe, acum o vor putea face în Piatra Neamţ şi

se pare ca o vor face gratuit deoarece tomograful va funcţiona şi sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aşadar, luaţi loc şi pregătiţi floricelele, urmează spectacolul în care privatul trebuie să fie compromis, probabil în presa locală căci în plenul CJN nu prea are cine să o facă, aşa că trebuie să se apeleze la ”măsuri operative” puse în operă de ”profesionişti”. Iosub Robert

Tel: 0233.222011 • Email: info@ziarpiatraneamt.ro


•Ziar Piatra-Neamţ• Un ziar enervant de adevărat!

www.ziarpiatraneamt.ro

Elevii Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț, premiați în Norvegia la un concurs de proiectare de sateliți Echipa Ro-Sat One formată din 8 elevi ai Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț, coordonați de profesor Diana Bejan, a câștigat premiul I în Norvegia la un concurs organizat de Agenția Spațială Europeană și Centrul Norvegian pentru Educație în Domeniul Spațiului Cosmic. Competiția s-a intitulat Cansats in Europe și este concurs şcolar ce presupune proiectarea de sateliţi sau roboţi care ar putea fi trimişi în spaţiu şi pe alte planete. Tinerii nemţeni au construit un roboţel cu care ar putea studia şi analiza date precum câmpul magnetic, intensitatea luminoasă sau compoziţia atmosferei altor planete, iar dispo-

zitivul lor a fost declarat câştigător. Sateliţii vor fi lansaţi la o altitudine de peste 1000 de metri iar datele trebuie înregistrate începând din momentul căderii, şi chiar şi după aterizare. Pentru a evita afectarea componentelor, satelitul va fi dotat cu un sistem de aterizare, cu rolul de a-l stabiliza în timpul căderii şi de a-l aduce întreg la sol. Membrii echipei Ro-Sat One ai Colegiului Național de Informatică sunt: Stefan Arădăvoaicei, Matei Bosinceanu, Iulian Botă, Andrei Gavrilă, Cornel Ghineţ, Claudiu Neculau, Claudiu Nohai şi Alexandru Tudose (din clasele a X-a şi a XI-a), coordonator Diana Bejan. (C.I.)

PROMOVĂM PERFORMANȚA!

www.olimpicineamt.ro Un site de prezentare a elevilor cu rezultate excelente la olimpiade şi concursuri naţionale/internaţionale

Găzduire Web România Enduser Găzduire Web România Resseler Găzduire Web România Servere Dedicate

•Beneficii suplimentare la pachetele de găzduire web enduser: •La plata în avans pentru 12 luni primeşti 2 luni GRATUIT. Valabil pentru orice pachet de găzduire web enduser. •Taxa iniţială de configurare pe server şi creare de cont este GRATUITĂ. •Suport tehnic real 24x7x365 pe email, telefon, asistenţă online. •Mutare GRATUITĂ cont (domeniu, fişiere, bază de date, emailuri, configurări) de pe alt server la RomaniaHOST.

www.romaniahost.ro

ȘTIRE ȘOCANTĂ! – S-a desființat cardiologia din policlinică! După ce am atras atenția insistent de mai multe ori fără ca cineva să ne ia serios în seamă, iată ca inevitabilul s-a produs, dovedind că iar am avut dreptate. De bolnavii cu boli cardio-vasculare care nu sunt internați în spital și încă mai mișcă se va ocupa de acum… soarta, căci medici nu prea mai sunt, așa că, fără să știe Casa de Asigurari de Sănătate, conducerea spitalului a hotărât să închidă Cabinetul de Cardiologie pentru pacienții din ambulatoriu. Ne pare rău că am avut dreptate și că această dreptate înseamnă de fapt ajungerea la o situație ce pune în pericol viața a mii de nemțeni. Am fi preferat ca noi să ne înșelăm și autoritățile să aibă dreptate, dar din păcate autoritățile sunt incompetente. Restricționarea accesului la consultații cardiologice gratuite în condițiile în care în România mai mult de 60% din decese sunt din cauze cardiovasculare consider că este un atentat la siguranța națională. Este incredibil ce face

+40767995511 | +40765234891 | contact@romaniahost.ro

www.siteconstruct.ro Oferim servicii web, webdesign, SEO, gazduire, întreţinere site. Îţi creăm şi promovăm site-ul la cele mai bune preţuri. site@siteconstruct.ro • 0233.222111

această conducere a spitalului sub atenta îndrumare a Consiliului Județean Neamț, iar autoritățile statului ar trebui să ia măsuri imediate deoarece această desființare va fi urmată de un contract cu CAS al unui privat care va veni în mod salvator să ia pacienții care veneau in ambulatoriu. Este incredibil până unde se poate merge! (I.R.)

S.C. CAMPING TROIAN S.R.L.

Comuna Alexandru cel Bun

PENSIUNE ȘI RESTAURANT

Telefon: +4 0233 241 444 E-mail: pensiunea_troian@yahoo.com

•Ziar Piatra-Neamţ• Un ziar enervant de adevărat! © www.ziarpiatraneamt.ro - Un ziar enervant de adevărat!

www.ziarpiatraneamt.ro Tel: 0233.222011 • Email: info@ziarpiatraneamt.ro

Ziar Piatra-Neamt nr. 1  

Nr. 1 al editiei tiparite Ziar Piatra Neamt - www.ziarpiatraneamt.ro

Ziar Piatra-Neamt nr. 1  

Nr. 1 al editiei tiparite Ziar Piatra Neamt - www.ziarpiatraneamt.ro

Advertisement