Page 1

fq.6

Investim në ringjalljen e ekonomisë së Dibrës Ministri i ekonomisë Valon Saraçini, bashkë me kryetarin e Komunës së Dibrës, Ruzhdi Lata, sot e vizituan fabrikën në afërsi të fshatit Gari, të cilën e ndërton kompania “Mali Loshinj” - me seli në Shkup

VITI 3 | Nr. 700 | ÇMIMI: 10 DEN | E ENJTE, 27 SHKURT 2014

www.zhurnal.mk

ZGJEDHJET PRESIDENCIALE 2014

BDI “bojkoton”, PDSH garon Zgjedhjet për numrin një të shtetit mëtohet të bojkotohen nga partia shqiptare në pushtet BDI, duke u hapur rrugë zgjedhjeve të parakohshme parlamentare. Por në të njëjtat do të merr pjesë opozita shqiptare PDSH, me kandidat të saj presidencial. Ndërkohë, LSDM-ja pritet që gjatë vikendit ta zyrtarizojë kandidatin e saj presidencial ospjesëmarrje në zgjedhjet presidenciale dhe zgjedhje të parakohshme parlamentare është përgjigja e BDI-së ndaj injorimit të VMRO-së për kandidatin konsensual. Vendimin e tillë do ta konfirmojë të enjten Kryesia Qendrore e BDIsë në mbledhje të jashtëzakonshme, ndërsa do të hyjë në fuqi nëse VMRO-ja zgjedh kandidat të njëanshëm për president më 1 mars. BDI-ja u bëri thirrje shqiptarëve të mos dalin në zgjedhje, dhe të zhveshin legjitimitetin e kandidatëve të njëanshëm presidencial. Me këtë morën fund të gjitha gjasat për një marrëveshje midis partive shqiptare apo eventualisht për një marrëveshje midis partnerëve të koalicionit qeveritar. “Shqiptarët do t’i ftojmë që të mos votojnë për asnjë kan-

M

didat, për shkak se asnjëri prej tyre nuk do të përfaqësojë vullnetin e tyre”, tha dje para gazetarëve zëdhënësi i BDI-së Bujar Osmani. Zgjedhjet e parakohshme parlamentare, sipas BDI-së, do të mundësojnë bashkimin e votës shqiptare dhe ndalimin e vendimeve të njëanshme politike të bllokut politik maqedonas. “Refuzimi i konceptit tonë të konsensualitetit nga partneri i koalicionit e bën të domosdoshme nevojën për arritjen e një platforme të re politike për bashkëqeverisje mes shqiptarëve dhe maqedonasve. Kjo platformë do të mund të arrihet vetëm nëpërmjet riafirmimit dhe fuqizimit të legjitimitetit elektoral, që nënkupton edhe nevojën për zgjedhje të parakohshme parlamentare”, u shpreh Bujar Osmani, zëdhënës i BDI-së.

SHTOHEN ZËRAT PËR PËRDORIMIN E DREJTË TË GJUHËS SHQIPE fq.3

TAJMINGU I MASAVE QEVERITARE PËR PUNËSIM

PUNËSIMET PREMTOJNË 50 MIJË VOTA

fq.2

Veljanovski, probleme me kuorumin

Shqipja të saktëso het në ndryshimet kushtetuese Derisa edhe politikanët ndërkombëtarë theksojnë se zyrtarët shqiptarë në Qeveri duhet të bëjnë më shumë për çështjen e përdorimit të drejtë të gjuhës shqipe, njohës të çështjeve juridike theksojnë se gjatë ndryshimeve të pritura kushtetuese dhe plotësimit të ligjeve duhet të theksohet qartë se gjuha shqipe është gjuhë e dytë zyrtare në vend

fq.2

“Shkupi 2014” nuk mund të vazhdojë

4

Nëse para disa muajve 30.000 të papunësuar u paraqitën në konkursin për 1.600 vende pune në NP “Pyjet e Maqedonisë”, sot një armatë e re prej rreth 45.000 njerëzve të papunësuar deri në moshën 29 vjeçare me shpresë edhe më të madhe presin shansin e tyre të parë për punë

2


K r o n ik ë

2

Veljanovski, probleme me kuorumin

Karriget e deputetëve opozitarë në Parlament mbeten sot të zbrazët. Me mungesën e sotme, deputetët e LSDM-së edhe një herë dëshmuan se nuk kanë qëllim të marrin pjesë në seancat ku në rend dite kanë qenë disa propozim-ligje. Sipas informacioneve, opozitarët nuk kanë honepsur thirrjen e kryeparlamentarit Trajko Veljanovski që të hyjnë në sallë, dhe me këtë karriget e tyre mbetën të zbrazëta. Por, kreu i Parlamentit Trajko Veljanoski dhe krerët e grupeve parlamentare të partive të koalicionit qeveritar, edhe dje me shumë vështirësi siguruan kuorumin e nevojshëm për punën e Parlamentit. Madje, shumica parlamentare nuk pranoi propozimin e deputetit të Partisë Liberale Ivon Veliçkovski që auto transportuesve për mallra dhe njerëz tu kthehet TVSH-ja. Sipas tij, ajo do të reflektonte edhe në përcaktimin e çmimit për shërbimin që ato ofrojnë. “Kthimi i TVSH-së, sidomos për transportuesit është i rëndësishëm edhe në përcaktimin e çmimit të shërbimit të tyre, e cila përskaj harxhimeve për amortizim dhe mirëmbajtjen e mjeteve me të cilat kryejnë shërbimin, llogarit edhe paratë nga kthimi i TVSH-së”, tha Ivon Veliçkovski, PL.

“Shkupi 2014” nuk mund të vazhdojë

Pushteti nuk heq dorë nga baroku, por siç deklaroi kryetari i komunës Qendër, Andrej Zhernovski, komuna dhe ai si kryetar komune me gjithë forcat në dispozicion do të luftojnë kundër fasadave barok përmes të cilave Qeveria do të vazhdojë projektin Shkupi 2014. Qyteti i Shkupit tashmë ka ndarë 6.500.000 euro për rekonstruim të fasadave në Shkup në stil barok. Zhernovski pret arsye nga këshilltarët e Qytetit të Shkupit, por gjithashtu edhe gjykatësit kushtetues që do të sfidojnë Ligjin për ndërtim dhe do të kthejnë kompetencat e komunave. “’Shkupi 2014’ nuk mund të vazhdojë. Forca është te ata, por objekte nga ‘Shkupi 2014’ nuk do të ndërtohen”, deklaroi Zhernovski. Në Komunën Qendër tashmë kanë arritur kërkesat e banorëve të ndërtesave në rrugën ‘Makedonija’, të cilët kërkojnë komuna Qendër të rikonstruktojë fasadat, që të mos hyn lejohet "çmenduria e barokut".

e enjte, 27 shkurt 2014

SHTOHEN ZËRAT PËR PËRDORIMIN E DREJTË TË GJUHËS SHQIPE Derisa edhe politikanët ndërkombëtarë theksojnë se zyrtarët shqiptarë në Qeveri duhet të bëjnë më shumë për çështjen e përdorimit të drejtë të gjuhës shqipe, njohës të çështjeve juridike theksojnë se gjatë ndryshimeve të pritura kushtetuese dhe plotësimit të ligjeve duhet të theksohet qartë se gjuha shqipe është gjuhë e dytë zyrtare në vend

Shqipja të saktësohet në ndryshimet kushtetuese

se si duhet të interpretohen dispozitat e ligjit. Për gjuhën shqipe nuk duhet të lejohet që bëhen eksperimente, duhet të rregullohet me ligj, i cili duhet të jetë i qartë, garantohet ose nuk garantohet", thotë Kadriu. Ai thekson se do të ketë ndryshime kushtetuese, madje edhe Kushtetutë të re. Sipas tij, ajo dispozitë që flet për gjuhën e dytë zyrtare duhet patjetër të theksohet se është gjuha shqipe, e jo tërthorazi të vijmë në përfundim se cila është ajo bashkësi nacionale që është mbi 20 për qind. "Meqenëse janë shqiptarët, le të përmendet gjuha shqipe. Deri tash edhe Kushtetuta, edhe ligjet në asnjë dispozitë nuk e kanë përdorur termin gjuha shqipe. Do të thotë kanë averzion", ka thënë Kadriu. Ish-politikani

Naser Ziberi, i cili ka qenë njëri prej pjesëmarrësit në negociata gjatë Marrëveshjes së Ohrit, ka deklaruar më herët se nuk është bërë ajo që është dashur të bëhet gjatë këtyre negociatave, ndërsa një pjesë e asaj që e parasheh Ligji për Përdorimin e Gjuhës që e flasin më shumë se 20 për qind të popullsisë ende nuk po realizohet, ose është zbatuar me vonesë. "Por, problemi më i madh është në vet Kushtetutën, Amandamenti 5 i së cilës është kontradiktor, sepse thotë se gjuhë zyrtare në gjithë territorin e Republikës së Maqedonisë dhe në marrëdhëniet ndërkombëtare është gjuha maqedonase dhe shkrimi cirilik, ndërsa paragrafi i dytë thotë se gjuhë zyrtare është edhe gjuha që e flasin më së paku 20 për qind e qytetarëve në mënyrën e paraparë më poshtë", ka thënë Ziberi. Sipas tij, kjo kontradiktë më pas e ngushton përdorimin zyrtar vetëm në pak sfera, në dokumentet personale, në komunikimin e qytetarëve me administratën dhe në vetëqeverisjen lokale. Ziberi mendon se faktorit ndërkombëtar duhet që t'i bëhet me dije se ky amendament është i kontestueshëm, dhe nuk e pranon nevojën e shqiptarëve për përdorimin e gjuhës së tyre në shtet. Njëri nga ndërmjetësit për ndërprerjen e konfliktit të vitit 2001 në Maqedoni, Xhejms Perdju i ka deklaruar se përdorimi më i madh i gjuhës shqipe ishte element kyç i Marrëveshjes së Ohrit. "Unë nuk e di se deri ku është implementuar ky ligj, por e di se ka disa çështje që duhet të zgjidhen. Mendoj se liderët politik shqiptarë dhe vetë shqiptarët si komunitet duhet të bëjnë përpjekje të mëdha që të sigurojnë atë që u arrit në Ohër, të implementohet në Kuvend dhe gjitha instancat tjera të sistemit", ka deklaruar Xhejms Perdju. Ai ka thënë se 13 vjet pas Marrëveshjes së Ohrit shumë gjëra janë realizuar, por shumë të tjera nuk janë bërë akoma ashtu siç parasheh fryma e Marrëveshjes së Ohrit, me qëllim përmbylljen e çështjeve mes grupeve etnike në vend. "Shpresoj që kjo të ndodh me kohë, por një gjë e tillë kërkon nga lidershipi politik të përmbush kërkesat dhe aspiratat e shoqërisë’, tha Perdju. Xhejms Perdju dhe diplomati evropian, Fransoa Leotar ishin ndërmjetësit kryesor për përfundimin e konfliktit të vitit 2001 në Maqedoni dhe arritjen e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit.

qenë e këndshme” dhe ka shtuar se gjatë vizitës së tij “para zyrës së kryeministrit Gruevski është organizuar protestë e vogël kundër gjenocidit mbi maqedonasit”. Venizelos ka theksuar se kryeministri Gruevski ka bindur se Maqedonia nuk ka pre-

tendime territoriale kah Greqia , ose manifeston irredentizëm në marrëdhëniet me vendin për të cilën Venizelos ka thënë se e “gjithë kjo duhet të reflektohet në pozitat në lidhje me emrin”. “Fakti se biseduam dhe qartë treguam qëndrimet tona është i rëndësishëm. Fakti se ministri grek për punë të jashtme shkoi në Shkup, si porosi ndërkombëtare forcon besueshmërinë e vendit dhe rrit kapitalin tonë diplomatikë, tha Venizelos duke uruar vet për “turneun shumë të rëndësishëm” në Ballkanin perëndimorë.

Agim FAZLIU o shtohen gjithnjë e më shumë zërat që theksojnë faktin se nuk është duke u zbatuar përdorimi i drejtë i gjuhës shqipe, sipas kornizave të përcaktuara në Marrëveshjen e Ohrit. Së fundi, ish-ndërmjetësi amerikan Xhejms Perdju u ka kërkuar politikanëve në Maqedoni që të bëjnë më shumë për çështjen e gjuhës shqipe. Për këtë temë bëhen debate të përditshme edhe në Parlament dhe kuvendet komunale, por si do të mund të zgjidhet çështja. Njohësi i çështjeve kushtetuese, Osman Kadriu deklaron se shumë me vonesë është bërë intervenimi në rregullativa pozitive për gjuhën shqipe si gjuhë zyrtare. Një prej anekseve të Marrëveshjes së Ohrit e theksonte edhe dinamikën e akteve që duhet të miratohen. Agjenda ishte që deri në vitin 2004 të rregullohej, por Ligjin e parë për çështjen e gjuhës është në vitin 2008, me disa ndryshime që përsëri ndodhën. Kadriu thekson për "Zhurnal Plus", se intervenimi i parë u bë në Kushtetutë në vitin 2001, ku ka një varg amendamentesh në kuadër të Marrëveshjes, pas konfliktit të armatosur. Këtu u parashikua që gjuhë zyrtare në Maqedoni përveç maqedonishtes të jetë edhe gjuha asaj bashkësie nacionale që është më shumë se 20 për qind. Por, çështja komplikohet pasi që në të njëjtin amendamente parashikohet që në organet qendrore të shtetit çështja e gjuhës së bashkësisë nacionale më të madhe se 20 për qind do të rregullohet me ligj. Kadriu thekson se duhej që të miratohej një ligj gjithëpërfshirës për gjuhën shqipe dhe

P

TË PËRFUNDOJË AVERZIONI NDAJ SHQIPES "Do të ketë ndryshime kushtetuese, madje edhe Kushtetutë të re. Ajo dispozitë që flet për gjuhën e dytë zyrtare duhet patjetër të theksohet se është gjuha shqipe, e jo tërthorazi të vijmë në përfundim se cila është ajo bashkësi nacionale që është mbi 20 për qind. Meqenëse janë shqiptarët, le të përmendet gjuha shqipe. Deri tash edhe Kushtetuta, edhe ligjet në asnjë dispozitë nuk e kanë përdorur termin gjuha shqipe. Do të thotë kanë averzion", thekson Osman Kadriu.

SHQIPTARËT TË BËJNË MË SHUMË PËR SHQIPEN "Përdorimi më i madh i gjuhës shqipe ishte element kyç i Marrëveshjes së Ohrit. Unë nuk e di se deri ku është implementuar ky ligj, por e di se ka disa çështje që duhet të zgjidhen. Mendoj se liderët politik shqiptarë dhe vetë shqiptarët si komunitet duhet të bëjnë përpjekje të mëdha që të sigurojnë atë që u arrit në Ohër, të implemen tohet në Kuvend dhe gjitha instancat tjera të sistemit", ka deklaruar Xhejms Perdju. zbatimin e saj në të gjitha organet e shtetit, në nivel qendror dhe lokal. "Kjo u zvarrit, kur erdh Ligji dhe la në gjysmë rruge. Filloi të numërojë disa organe të shtetit, por prapë të përgjysmuara, për shembull për pushtetin gjyqësor, ku sipas ligjit vetëm pala mund ta përdorë gjuhën shqipe, ndërsa proceduarat zhvillohen në gjuhën maqedonase. Çështja tjetër më problematike është fakti se Ligjdhënësi filloi t'i numërojë organet, por nuk i numëroi të gjitha. Tash edhe subjektet politike shqiptare e pranojnë se gjuha shqipe nuk është e rregulluar si duhet. Tash ose duhet të plotësohet ligji aktual, ose duhet që të bëhet një ligj i veçantë, i cili do ta përpunojë dispozitën kushtetuese se çka do të thotë gjuha e dytë

zyrtare, duke aluduar në gjuhën shqipe", ka thënë Kadriu, për "Zhurnal plus". Çështja e gjuhës shqipe pritet të trajtohet në rast se pas zgjedhjeve do të vijnë fuqi të reja. Kadriu thotë se nëse nuk bëhet diçka na kthen në gjendjen para konfliktit të vitit 2001. Sipas tij, faktikisht do të humben edhe ato të drejta nga Kushtetuta e vitit 1974. Ai thekson se duhet të jetë imperativ i kohës dhe i gjithë fuqive progresive në qeverinë e ardhshme që të rregullohet çështja dhe të mos ketë nevojë për interpretime. "E shihni çka po ndodhë tash për disa mbishkrime për emërtimin e rrugëve, shesheve, urave në Qytetin e Shkupit. Është qesharake që të angazhohen ekspertët që të bëjnë ekspertizë

Dallimet me Shkupin mbeten Shefi i diplomacisë greke Evangelos Venizelos ka informuar Komitetin për mbrojtje nacionale dhe punë të jashtme të Parlamentit grek për turneun e tij në Ballkanin perëndimorë dhe për vizitën në Maqedoni. Venizelos në raportin për qëndrimin në Maqedoni ka përfshirë gjithçka çfarë ka ndodhur në periudhën e kaluar, prej vendimeve të Këshillit evropian deri te marrëveshja politike e 1 marsit të vitit 2013. Ministri grek edhe këtë

herë ka akuzuar Maqedoninë se ka shumë mangësi në përmbushjen e kritereve të Kopenhagës, mes së cilave janë “marrëdhëniet e mira fqinjësore dhe respektimi i të drejtës ndërkombëtare”. “Dallimi i hapur ndërkombëtarë rreth emrit, siç është e përcaktuar me vendimet e Këshillit të sigurimit të OKB-së, është shembull për mospërputhje principesh të mira fqinjësore”, ka theksuar Venizelos duke shtuar se probleme të hapura për marrëd-

hëniet e mira fqinjësore, mes të tjerave janë edhe irredentizmi dhe përdorimi ideologjik i historisë. Venizelos , ka përsëritur të njëjtat qëndrime si në takimin e ministrave për punë të jashtme në NATO në tetor dhe në Këshillin për punë të përgjithshme më 17 dhjetor kur edhe dha përgjigje në vendimet e Këshillit për perspektivë evropiane të Maqedonisë. Ministri grek ka theksuar se bisedimet në Shkup janë zhvilluar në atmosferë “e cila nuk ka


K r o n ik ë

e enjte, 27 shkurt 2014

3

ZGJEDHJET PRESIDENCIALE 2014

BDI “bojkoton”, PDSH garon Zgjedhjet për numrin një të shtetit mëtohet të bojkotohen nga partia shqiptare në pushtet BDI, duke u hapur rrugë zgjedhjeve të parakohshme parlamentare. Por në të njëjtat do të merr pjesë opozita shqiptare PDSH, me kandidat të saj presidencial. Ndërkohë, LSDM-ja pritet që gjatë vikendit ta zyrtarizojë kandidatin e saj presidencial sipas tij, janë gjithnjë e më reale. Ato, shton ai, do të mbahen, sepse me rikandidimin dhe zgjedhjen e Ivanovit, BDI do të hidhërohet dhe do të kërkojë zgjedhje parlamentare.

Bekim BUÇI ospjesëmarrje në zgjedhjet presidenciale dhe zgjedhje të parakohshme parlamentare është përgjigja e BDI-së ndaj injorimit të VMRO-së për kandidatin konsensual. Vendimin e tillë do ta konfirmojë të enjten Kryesia Qendrore e BDI-së në mbledhje të jashtëzakonshme, ndërsa do të hyjë në fuqi nëse VMRO-ja zgjedh kandidat të njëanshëm për president më 1 mars. BDI-ja u bëri thirrje shqiptarëve të mos dalin në zgjedhje, dhe të zhveshin legjitimitetin e kandidatëve të njëanshëm presidencial. Me këtë morën fund të gjitha gjasat për një marrëveshje midis partive shqiptare apo eventualisht për një marrëveshje midis partnerëve të koalicionit qeveritar. “Shqiptarët do t’i ftojmë që të mos votojnë për asnjë kandidat, për shkak se asnjëri prej tyre nuk do të përfaqësojë vullnetin e tyre”, tha dje para gazetarëve zëdhënësi i BDI-së Bujar Osmani. Zgjedhjet e parakohshme parlamentare, sipas BDI-së, do të mundësojnë bashkimin e votës shqiptare dhe ndalimin e vendimeve të njëanshme politike të bllokut politik maqedonas. “Refuzimi i konceptit tonë të konsensualitetit nga partneri i koalicionit e bën të domosdoshme nevojën për arritjen e një platforme të re politike për bashkëqeverisje mes shqiptarëve dhe maqedonasve. Kjo platformë do të mund të arrihet vetëm nëpërmjet riafirmimit dhe fuqizimit të legjitimitetit elektoral, që nënkupton edhe nevojën për zgjedhje të parakohshme parlamentare. Zgjedhjet e tilla do të jenë shans që shqiptarët të bashkojnë votën, të riafirmojnë mandatin dhe legjitimitetin e BDI-së, që platforma e ardhshme të pamundësojë vendime të njëanshme politike”, u shpreh Bujar Osmani, zëdhënës i BDI-së.

M

PDSH garon me Iljaz Halimin Dhe, përderisa BDI-ja është rrugës për vendos për bojkot të zgjedhjeve presidenciale, Partia Demokratike Shqiptare (PDSH) do të garojë në këto zgjedhje me nënkryetarin e partisë Iljaz Halimi. Kreu i PDSH-së Menduh Thaçi pret që me rezultatet që do të arrijë Iljaz Halimi në zgjedhjet presidenciale do të pamundësohet që të drejtat e shqiptarëve të bëhen pjesë e pazarit të padinjitetshëm që dëshiron ta bëjë BDIja. Ai tha se për këtë qëllim PDSH-ja do të tentojë ti mobilizojë të gjithë shqiptarët por edhe qytetarët tjerë ndërsa do të kërkojë mbështetjen e politikës zyrtare të Kosovës dhe Shqipërisë. “Qëllimi ynë është të kemi mbi 350 mijë vota. Punët janë shumë të qarta. Favorit në këto zgjedhje është kandidati i VMRO-DPMNE-së z. Ivanov. Qëllimi ynë është të hymë në rrethin e dytë dhe të jemi ne dhe kandidati i VMRO-DPMNE-së në rrethin e dytë. Do t’u bëjmë thirrje të gjithë shqiptarëve dhe qytetarëve tjerë që të na votojnë për shkak se atëherë vjen marrëveshja dhe konsensusi i vërtetë që mund të ndodhë mes shqiptarëve dhe maqedonasve”, deklaroi Thaçi. Sipas tij, pozicioni në raundin e dytë do të jetë më i fuqishëm që e kanë shqiptarët në këto 24 vite. “Mendoj se ata do të na ftojnë që ne të dalim në votime të mos dështojnë zgjedhjet presidenciale. Maqedonia është shtet shumë fragjil, ajo është shumë në situatë de-

ZGJEDHIN IVANOVIN PARA KOHE

PDSH SYNON 350 MIJË VOTA “Qëllimi ynë është të kemi mbi 350 mijë vota. Punët janë shumë të qarta. Favorit në këto zgjedhje është kandidati i VMRODPMNEsë z. Ivanov. Qëllimi ynë është të hymë në rrethin e dytë dhe të jemi ne dhe kandidati i VMRODPMNEsë në rrethin e dytë. Do t’iu bëjmë thirrje të gjithë shqiptarëve dhe qytetarëve tjerë që të na votojnë për shkak se atëherë vjen marrëveshja dhe konsensusi i vërtetë që mund të ndodhë mes shqiptarëve dhe maqedonasve”, deklaroi Thaçi.

BDI KËRKON ZGJEDHJE TË PARAKOHSHME PARLAMENTARE Mospjesëmarrje ne zgjedhjet presidenciale dhe zgjedhje të parakohshme par lamentare është përgjigja e BDIsë ndaj injorimit të VMROsë për kandidatin konsensual. Vendimin e tillë do ta konfirmojë nesër Kryesia Qendrore e BDIsë në mbledhje të jashtëzakonshme, ndërsa do të hyjë në fuqi nëse VMROja zgjedh kandidat të njëan shëm për president më 1 mars. BDIja u bëri thirrje shqiptarëve të mos dalin në zgjedhje, dhe të zhveshin legjitimitetin e kandidatëve të njëanshëm presidencial.

PRESIDENTI TË ZGJIDHET NË PARLAMENT Ish kryeministri dhe kryetari i VMRO Partisë Popullore, Lubço Georgievski ka dalë me propozim që presidenti i shtetit të zgjidhet në Parlament. Georgievski propozon që të sillet edhe posti i zv/presidentit, me qëllim që njëri nga këto dy poste ti përkasë komunitetit shqiptarë. “Në Maqedoni që të ndryshohet Kushtetuta në pjesën e zg jedhjes së presidentit. Të ulemi në tavolinë, dhe të dalim nga kjo situatë krize me një marrëveshje, pas përfundimit të këtyre zgjedhjeve të hapim iniciativën për zgjedhjen e presidentit në Kuvend, por edhe të sjellim postin e zv/presidentit, me çka do të kënaqen shumë apetite, etnike dhe të tjera”, tha Lubço Georgievski, VMRO Popullore. likate dhe mossuksese të tilla politike në zgjedhje mund të shkaktojnë pasoja të padëshirueshme”, deklaroi Menduh Thaçi, lideri i PDSH-së. Kandidati për kryetar shteti i PDSH-së Iljaz Halimi, ka falënderuar kryesinë për besimin e dhënë ndërsa ka paralajmëruar se përmes zgjedhjeve presidenciale do arrihen përcaktimet programore të PDSH-së. “Jam i bindur se unë dhe partia ime, do të japim maksimumin në faktorizimin e shqiptarëve që edhe shqiptarët të jenë vendim marrës edhe në këto raste. Përmes zgjedhjeve presidenciale ka mundësi që të vijë deri tek arritja e realizimit të përcaktimeve programore dhe platformës partiake por, sa kjo do të arrihet do të varet nga fuqia e votës”, deklaroi Iljaz Halimi kandidat për president i PDSH-së. Ndaj rikandidimi i sërishëm i Gjorge Ivanovit për president, për çka BDI-ja u shpreh se është kundër kandidimit të tij, siç duket do të hap rrugën deri tek zgjedhjet e

parakohshme parlamentare. Të gjitha aktivitetet janë ndërmarrë kohëve të fundit në partitë në pushtet, kurse gjoja mospajtimet e tyre, janë vetëm arsye thonë analistët politik në vend. “Gjoja mospajtimet midis partnerëve të koalicionit do të shfrytëzohen si motiv për zgjedhje të parakohshme. Fitohet përshtypja se është manovër për zgjedhje të reja. Që të mos kërkohet fajtor, të mos kërkohet krizë e madhe, të mos kërkohen motive tjera për zgjedhje të parakohshme, por mospajtimet të jenë motiv”, thotë profesori universitar Alajdin Demiri. Nga ana tjetër analisti Petar Arsovski thotë se mosmarrëveshjet janë aktrim nga ana e partnerëve të koalicionit qeveritar dhe se kjo bëhet me qëllim që të rritet rejtingu i partive të tyre. “Nëse BDI-ja me të vërtetë parimisht qëndron pas prononcimit se për ta Ivanov është i kandidat i papranueshëm, atëherë hapi i logjikshëm nga ana e tyre i cili do të duhej të pa-

sojë është braktisja e qeverisë. Shanset që BDI-ja ta lëshojë qeverinë janë minimale, për të mos thënë inekzistente”, thotë analisti Arsovski.

Rreshtimi kundër Ivanovit VMRO-Popullore nuk do të përkrahë kandidimin e presidentit aktual Gjorgje Ivanov për mandat të dytë. Kjo parti kërkon që presidenti po dhe posti i nënkryetarit të shtetit të zgjidhet në Parlament. “Ai nuk bëri asgjë, edhe më shumë nuk kanë zgjidhur asnjë problem shtetëror. Për të diplomatët në Shkup bëjnë shaka, ndërsa të gjithë ata rrëfejnë se kur kanë qenë në pritje tek ai, së paku një orë ju ka mbajtur ligjërata historie për Maqedoninë antike. Askush atë se merr për seriozisht”, deklaroi sot lideri i VMRO- PP, Lubço Georgievski. Në këto zgjedhje presidenciale, thotë Georgievski, Maqedonia hyn me një atmosferë të tensionuar, me konflikt të

Nëpër internet faqet po sillen disa linqe të cilat tregojnë posterë të përpunuar për zg jedhjet parlamentare të kandi datit veç më të zgjedhur për president shteti nga VMRO DPMNE. Kjo edhe pse mbajtja e Konventës së VMRODPMNEsë në të cilën zyrtarisht duhet të zgjidhet kandidati i kësaj partie, ka afat edhe tre ditë, parala jmëron Jove Kekenovski. “Fto jmë kryetarin e VMRODPMNEsë Nikolla Gruevski ose sekretarin gjeneral të kësaj partie t’i drejtohen opin ionit dhe të tregojnë kush nga partia qëndron pas kësaj ose në qoftë se bëhet fjalë për tentim që të distancohen prej tij. Në të kundërtën, nëse fituesi për kan didat për president është qysh përpara i njohur, atëherë mba jtja e Konventës humb sensin e vet”, thotë Kekenovski, i cili i pari është paraqitur për kandi dat në Konventën në të cilën të shtunën VMRODPMNE do të duhet të zgjedhë me kë do të garojë në këto zgjedhje parla mentare. Afati i dorëzimit të kandidimeve në VMRODPMNE skadoi mbrëmë në ora 20. qëndrimeve mes partive të pushtet VMRO-DPMNE dhe BDI. “Po bëjmë shumë tension për funksionin që nuk sjellë shumë. Për këtë, ne ofrojmë që në Parlament të zgjidhet presidenti dhe nënkryetari i shtetit, dhe këto zgjedhje të këtij lloji në të cilat zgjidhet shefi i shtetit të jenë të fundit. Të nënshkruajmë Deklaratë sipas së cilës të gjithë partitë politike publikisht do të informojnë qytetarët se prej tyre kërkojnë mandatin për mbylljen e procesit të negociatave me Greqinë, me zgjidhjen e problemit në lidhje me emrin dhe deri te qëllimi i vetëm integrim i Maqedonisë në NATO dhe në Bashkimin Evropian (BE). Partitë që do të formojnë qeverinë e ardhshme të fitojnë mandatë që të zgjedhin problemin me Greqinë në afat sa më të shkurtër”, ka thënë lideri i VMRO-PP, Georgievski. I pyetur nëse kanë gjasë kandidatët tjerë të cilët kanë paraqitur kandidaturën tek VMRO-DPMNE për Konventën partiake, Georgievski me qëndrim: “Mendoj se nuk kanë shanse të zgjidhen, sepse Kryesia e partisë më i dha përkrahje Ivanovit. Mendoj se për shembull Jove Kekenovski mund të ofrojë më shumë se Ivanov”, tha ai. Ish kryeministri i Maqedonisë tha se në zgjedhjet vijuese presidenciale VMROPP nuk do të ketë kandidatin e tyre, ndërsa prognozon se së shpejti qytetarët e Maqedonisë do të votojnë edhe në zgjedhje të parakohshme parlamentare, që

VMRO dhe LSDM, vazhdon “shoshitja” e kandidatëve Nëpër internet faqet po sillen disa linqe të cilat tregojnë posterë të përpunuar për zgjedhjet parlamentare të kandidatit veç më të zgjedhur për president shteti nga VMRO-DPMNE. Kjo edhe pse mbajtja e Konventës së VMRO-DPMNE-së në të cilën zyrtarisht duhet të zgjidhet kandidati i kësaj partie, ka afat edhe tre ditë, paralajmëron Jove Kekenovski. “Ftojmë kryetarin e VMRODPMNE-së Nikolla Gruevski ose sekretarin gjeneral të kësaj partie t’i drejtohen opinionit dhe të tregojnë kush nga partia qëndron pas kësaj ose në qoftë se bëhet fjalë për tentim që të distancohen prej tij. Në të kundërtën, nëse fituesi për kandidat për president është qysh përpara i njohur, atëherë mbajtja e Konventës humb sensin e vet”, thotë Kekenovski, i cili i pari është paraqitur për kandidat në Konventën në të cilën të shtunën VMRO-DPMNE do të duhet të zgjedhë me kë do të garojë në këto zgjedhje parlamentare. Dje VMRO-DPMNE kumtoi se në garën e brendshme ka hyrë edhe kandidati i tretë Bozhidar Noçev. Afati i dorëzimit të kandidimeve në VMRO-DPMNE skadon sonte në ora 20. Burime të larta partiake nga LSDM-ja i kanë përgënjeshtruar informacionet që i publikuan disa medie proqeveritare se gjoja opozita e ka konfirmuar kandidatin e saj për zgjedhjet presidenciale. “Ose është spekulim i thjeshtë ose dikush me përhapjen e gjysmë të vërtetave tenton t’iu laritet medieve proqeveritare”, kanë bërë të ditur burime nga LSDM-ja. Stevo Pendarovski është njëri nga kandidatët të cilin e kanë propozuar më shumë degë partiake të LSDM-së, por vendimi përfundimtar për atë se cili do ta përfaqësojë opozitën në zgjedhjet presidenciale ende nuk është marrë. “Presim deri të dielën, dy ditë para mbajtjes së Kongresit që ta qartësojnë punën rreth asaj se çfarë profili politik dhe personaliteti do t’iu ofrojmë qytetarëve të Maqedonisë. Të hënën në seancën e Komitetit ekzekutiv, sipas të gjitha gjasave do të dihet gjithçka. Çdo informacion tjetër është e pavërtetë dhe dezinformatë”, thonë nga LSDM-ja. “Përgënjeshtrojmë informacionin i cili u përhap në disa medie dhe portale se profesoresha Biljana Vankovska e ndërpreu garën për sigurimin e nënshkrimeve. Dezinformata është bazuar në gjoja publikimin në ‘Fejsbuk’ dhe çmojmë se bëhet fjalë për një hap për të deinkurajuar qytetarët për të dhënë nënshkrimet e tyre në këto pesë ditë që kanë mbetur për kandidaturën e Vankovskës”, thuhet në reagimin e ekipit të profesoreshës. “Listat për grumbullimin e nënshkrimeve mbetet në Komisionin Shtetëror Zgjedhor (KSHZ) deri në fund, gjegjësisht më 2 mars (të dielën) në mesnatë, kur edhe kalon afati ligjor. Rezultati përfundimtar do të publikohet personalisht nga profesoresha Vankovska pas mbledhjes së të gjitha listave të distribuuara në vend”, thuhet në kumtesën e ekipit i cili e koordinon aksionin për mbledhjen e nënshkrimeve për kandidaturën presidenciale të Vankovskës.


K r o n ik ë

4

Ministri i drejtësisë Blerim Bexheti sot u drejtua në hapjen e Konferencës vjetore për vlerësim të programit shtetëror për prevenimin e korrupsionit me Planin aksionar 2011-2015. Bexheti theksoi se në pjesën e aktivitetit normativ, Ministria e Drejtësisë, duke i pasur parasysh rekomandimet e organizatave ndërkombëtare, vazhdimisht punon në mbindërtimin e kornizës juridike antikorruptive. Sipas tij, Maqedonia në masë të madhe i kënaqë nevojat e Konventës ndëshkuese për kor-

e enjte, 27 shkurt 2014

Lufta kundër korrupsionit, inkurajuese rupsion. Ai mes tjerash potencoi funksionimin e suksesshëm të Trupit ndërresorësh për koordinim të aktiviteteve kundër korrupsionit. Në Raportin e Transparency Iternational për indeksin e perceptimit për korrupsionin në vitin 2011-të, me të cilin janë përfshirë 183 vende, ministri Bexheti tha se Republika e Maqe-

donisë vëren rënie të lehtë të indeksit për 0,2 poenë indeksi, me çka e zë pozitë e 69të, ndërsa në vitin 2013 si[ tha, “e përmirëson pozitën për një poen indeksi, gjegjësisht për dy pozita, kështu që, duke krahasuar me vendet e rajonit, Republika e Maqedonisë është më mirë e ranguar nga Romania, Bosnja dhe Hercegovina, Ser-

bia, Bullgaria, Greqia, Shqipëria dhe Kosova”. Bexheti shtoi se inkurajuese janë rezultatet nga hulumtimi i Barometrit Global i Korrupsionit 2013 të Transparency Interational, sipas të cilave 82% nga qytetarët e anketuar të Maqedonisë kanë deklaruar se do të kishin paraqitur raste të korrupsionit edhe atë prej të cilëve 54% kishin paraqitur para trupave shtetëror për luftimin e korrupsionit ose përmes linjës telefonike për paraqitjen e rasteve të korrupsionit.

TAJMINGU I MASAVE QEVERITARE PËR PUNËSIM

Punësimet premtojnë 50 mijë vota Nëse para disa muajve 30.000 të papunësuar u paraqitën në konkursin për 1.600 vende pune në NP “Pyjet e Maqedonisë”, sot një armatë e re prej rreth 45.000 njerëzve të papunësuar deri në moshën 29 vjeçare me shpresë edhe më të madhe presin shansin e tyre të parë për punë ër shkak të tajmingut të masave qeveritare për punësim me të cilat targetohet popullata prej 50.000 njerëzve, të rinjtë janë në dilemë- egziston apo jo forcë absorbuese për aq punësime ose në pyetje është vetëm dëshira për përfitimin e votuesve. Nëse para disa muajve 30.000 të papunësuar u paraqitën në konkursin për 1.600 vende pune në NP “Pyjet e Maqedonisë”, sot një armatë e re prej rreth 45.000 njerëzve të papunësuar deri në moshën 29 vjeçare me shpresë edhe më të madhe presin shansin e tyre të parë për punë. Në skenë u kthye i ashtuquajturi “Ligji i Brankos” për punësim në mandatin për kryeministër, por këtë herë me nënshkrimin e Nikolla Gruevskit. Edhe pse ai ligj deri tani është shfrytëzuar në mini -variante, këtë herë është më afër “origjinalitetit”. Dallimi është në atë se “Ligji i Brankos” nuk kishte limit moshe gjatë punësimit, ndërsa në masën e re qeveritare ka. Ajo parasheh firmat e sektorit privat, të cilat do të punësojnë të rinj deri në moshën 29 vjeçe, të mos paguajnë kontributet për sigurim pensional dhe shëndetësorë dhe tatim personal për të punësuarin në afat prej një viti, ndërsa punëdhënësi ka për obligim të mbajë në punë personin e punësuar edhe 12 muaj. Që të shfrytëzojnë masën e re, kusht është që punëdhënësi nga fillimi i vitit deri në ditën e punësimit të personave të ri, të mos ketë zvogëluar numrin e të punësuarve. Parashihet që me këtë masë kompanitë do të kursejnë 37% nga brutoshuma gjatë pagesës së rrogës të punësuarve të ri. Nëse punëdhënësi vendos të largoj prej punës të punësuarin do të duhet të paguaj kontributet dhe tatimin personal. Sipas kryeministrit Nikolla Gruevski, prej vitit 2006 deri në vitin 2014 masat qeveritare kanë ndihmuar për zvogëlim të papunësisë prej 38 në 28 përqind, përkatësisht në këtë periudhë janë punësuar 108.000 njerëz. Sipas statis-

P

GRUEVSKI DJE DHE SOT Nëse lihen anash implikimet politike nga instrumentalizimi i mundshëm zgjed hor i të papunësuarve, ajo që habit është se deri tani nuk është bërë analizë themeltare e efekteve nga masat qeveritare për punësim, posaçërisht në efik asitetin e “Ligjit të Brankos”. Pas rënies së qeverisë së LSDMsë, qeveria e Gruevskit shfuqizoi ligjin, por përsëri e aktivizoi me masa të ngjashme, duke përfshirë këtu edhe këtë të fundit. Por nëse shikohen stenogramet parlamentare nga koha kur është sjellë “Ligji i Brankos”, arrihet në njohuritë se Gruevski ka qenë kundërshtari më i madh i këtij ligji. “Çmoj se ky ligj ofron shumë masa joekonomike për nxitje të punësimit, për të cilat nuk pres se do të japin rezultate më serioze. Nga ana tjetër, mendimi im është se, megjithatë do të harxhohet një shumë serioze e mjeteve të cilat do të mund të shfrytëzoheshin në shumë mënyra tjera, që në mënyrë indirekte të nxiten punësimet në shtet. Që është edhe më keq se e para, dhe së cilës duhet t’i kushtohet edhe më shumë vëmendje, është pra mundësia e shtrembërimit të tregut, me çka disa do të kenë beneficione të caktuara, ndërsa të tjerët nuk do ti kenë”, ka thënë Gruevski. tikave, në vend ka mbi 45.000 të papunësuar deri në moshën 29 vjeçare, prej të cilëve 25.000 në Agjencinë për punësim janë të regjistruar si kërkues aktiv për punë, ndërsa tjerët si pasiv. Në një vend me 28% papunësi, kjo gjithsesi është lajm i mirë. Edhe pse

dyshime në vërtetësinë e saj le fakti se është shpallur në periudhën parazgjedhore, askush publikisht nuk guxon të hap këtë pyetje. Lidhja e Odave ekonomike, Oda ekonomike e Maqedonisë, Biznis-konfederata e Maqedonisë, thuajse si në korr përshëndetën

Përpjekje të mëdha për në NATO Progresi i Republikës së Maqedonisë në sferën e mbrojtjes dhe sigurisë, përfshirja në reforma, si dhe qëllimi strategjik i shtetit për anëtarësim në strukturat euroatlantike ishin temat të cilat Ministri i Mbrojtjes i shënoi në takimin e djeshëm me delegacionin e Drejtorisë për politikë dhe planifikim të NATO-s , e udhëhequr nga drejtori Frank Boland. Ministri Xhaferi, para të pranishmëve mes të cilëve edhe shefi i shtabit madhor të ARM-së, gjeneral-nënkolonel Goranço Koteski dhe zëvendës ministri Emil Dimitriev tregoi se Republika e Maqedonisë po bën përpjekje të mëdha për realizimin e qëllimit të caktuar

për fitimin e anëtarësimit të plotë në NATO, fakt që mund të shihet nëpërmjet përgatitjes dhe përkushtimit në kontinuitet për pjesëmarrje në misionet paqësore ndërkombëtare. “Republika e Maqedonisë është partner i besueshëm, i përgatitur që të ndërmarrë përgjegjësi të cilat dalin nga anëtarësimi në NATO. Më i dukshëm është bashkëpunimi i RM në opera-

cionet ndërkombëtare. Këtë vit kemi mbajtur nivelin e njëjtë për kontribut si në vitin 2013, ndërsa planifikojmë të vazhdojmë me pjesëmarrje në operacione edhe pas vitit 2014”, ka thënë Xhaferi në takimin, kumtuan nga MM. Në lidhje me planet për zhvillim të ARM-së, ministri Xhaferi ka treguar se Qeveria e Republikës së Maqedonisë ka miratuar Planin afatgjatë për zhvillim të mbrojtjes 2014-2023 që përmban elemente që do të mundësojnë përparim në kontinuitet dhe modernizim në fushën e mbrojtjes. Drejtori i Drejtorisë për politikë dhe planifikim, Boland, duke u falënderuar për atmos-

masën e re të Qeverisë. Nëse kjo jep rezultate pozitive mendojnë se duhet të vazhdojë edhe për persona të papunësuar më të vjetër se 29 vjet. Tome Nenovski, profesor në “Kolegjin amerikan”, nuk do të komentojë kontestin zgjedhor të kësaj mase, por

ferën e mrekullueshme që ka ndjekur diskutimet, ka thënë se shteti ynë jep kontribut konzistent në misionet paqeruajtëse ndërkombëtare. Ai, ka shprehur edhe përgatitje dhe hapje nga ana e Aleancës, për çfarëdo ndihme kur bëhet fjalë për zhvillim dhe rritje të sektorit të mbrojtjes. Vizita disa ditore e përfaqësuesve të NATO-s, që përfshinë edhe bisedimet e djeshme të udhëhequra nga sekretari shtetëror në Ministri, Sasho Stefanovski, është në drejtim të përparimit të bashkëpunimit mes Republikës së Maqedonisë dhe NATO-s, si dhe përkrahje për mundimet për zhvillim në kontinuitet, dhe atë nëpërmjet sistemit për vlerësim të rregullt të shtetit tonë si pretendent për anëtarësim në NATO.

vetëm atë ekonomik. Thotë se më së miri është hapja produktive e vendeve të punës, por në ndërkohë janë të mirëseardhura edhe masat afat shkurta. “Analiza e strukturës të papunësuarve zyrtarisht të tanishëm tregon se Maqedonia pjesa më e madhe e të papunësuarve janë të ri deri në moshën 29-30 vjeçare. Situata këtillë sfidë për institucionet përkatëse të ndërmarrin masa për zvogëlim të papunësisë tek rinia, sepse me këto masa në mënyrë graduale zgjidhen problemet e tashme por edhe ato të ardhshme ekonomike, sociale dhe të migrimit të popullatës. Kjo kuptohet mund të bëhet në mënyra të ndryshme. Më së miri është me hapjen produktive të vendeve të punës – nëpërmjet investimeve dhe projekteve në Zonat e lira zhvillimore-industriale, me investime kapitale, nxitje për ndërmarrje të vogla dhe të mesme. Sepse realizimi i këtyre masave është më afat gjatë, ndërsa problemi me papunësinë tek rinia është në mënyrë aktive i pranishëm, në ndërkohë janë të mirëseardhura edhe masa tjera afat shkurte, por të jenë masa efektive për realizim të këtij qëllimi. Kjo masë do të rris kërkesën për fuqi punëtore nga ana e punëdhënësve, me efekte të vazhduara mbi likuiditetin dhe rentabilitetin e tyre, për shkak të mungesës së shpenzimeve administrative të cilat zakonisht ndikojnë në shpenzimet hyrëse të tyre”, thotë Nenovski për Dojçe Vele (DW). Por, sipas analistëve, kjo masë mund të ju ndihmojë atyre të cilët deri tani kanë punuar “në të zezë”, sepse tani punëdhënësve u është larguar ngarkesa për pagesën e kontributeve. “Kohë të gjatë bisedohej për nevojën të barazohen kushtet për investitorët e huaj dhe kompanitë maqedonase, ashtu që ky është njëri nga hapat që do të sjellë për rritjen e konkurrencës, për rritje të punësimeve, për lehtësim gjatë punësimit të punëtorëve të ri”, pohon Mile Boshkovski, kryetar ekzekutiv i Biznes konfederatës së Maqedonisë. Megjithatë, të gjithë nuk janë optimist,

kështu Partia për Ndryshime ekonomike 21 (PNE 21) e cila me vëmendje po përcjellë lëvizjet e tregut të punës, konsideron se kjo masë është vetëm “brengosje parazgjedhore” e pushtetit për rininë. “Në mënyrë të dukshme rinia u vetëdijesuan për fatin e tyre që është rezultat i politikave jo të mira qeveritare në 20 e më shumë vite, dhe në këtë masë shohin tentim të pushtetit vetëm për angazhim disa mujor të personave të ri, të cilët pas zgjedhjeve ka të ngjarë që përsëri të mbesin rrugëve. Për shkak të dështimit të paketës së mëparshme për punësim të personave deri në moshë 29 vjeçare, janë ofruar edhe rrethana të reja lehtësuese për punëdhënësit, me qëllim që ata të shprehin interes për punësim të rinisë, sepse për “tango” janë të nevojshëm dy. Tentimet dëshpëruese që rinia të punësohet për disa muaj me qëllim që të largohen nga lista e të papunësuarve, nuk e zgjedh realisht dhe në afat të gjatë problemin e tyre, që është problem i Republikës së Maqedonisë”, theksojnë nga PNE 21. Nëse numrit 45.000 nga kategoria e përmendur, i shtohen edhe 4.000 punësime të subvencionuara që ishin lajmëruar si pako-masa muajin e kaluar, arrihet te numri prej 50.000 njerëzve të cilëve u është dhënë shpresë e madhe për punësim. Për shkak të tajmingut të kësaj mase qeveritare, rinia janë në dilemë nëse në të vërtetë ekziston forcë absorbuese për aq punësime ose bëhet fjalë vetëm për dëshirë të pushtetarëve që të marrin aq vota. Në Komisionin shtetëror për ndalim të korrupsionit refuzuan të përgjigjen në pyetjen nëse masat e këtilla shkurtohen me Ligjin për ndalim të korrupsionit. Në mungesën e tyre, përgjigje dhanë anëtarë të mëparshëm të Komisionit shtetëror për ndalim të korrupsionit. Thonë se për këtë pyetje nuk ka dilemë: prej ditës së shpalljes së zgjedhjeve, nuk lejohet të ketë masa të reja me të cilat do të sigurohen çfarëdo komoditeti për ndonjë kategori të caktuar ose kategori qytetarësh, me të cilat mund të nxitet korrupsion politik përkatësisht zgjedhorë. Në organizatat ndërkombëtare të obliguara për ndjekjen e rregullsisë së procesit zgjedhorë në vend, thonë se notën do të japin pas mbarimit të tërë ciklit, por nuk fshehin se janë të befasuar nga ankandet masovike për vende pune, gjë që mundet dramatikisht të dëmtojë principin për zgjedhje fer”.

Dhjetë vjet pa Trajkovskin Në Maqedoni dhe Bosnjë e Hercegovinë dje u shënua dhjetë vjetori nga vdekja e presidentit të Maqedonisë, Boris Trajkovski i cili e humbi jetën në fatkeqësinë e aeroplanit në Rotmilje afër Mostarit. Në Rotmilje në Bosnjë e Hercegovinë, në shënimin e dhjetëvjetorit të vdekjes tragjike të Trajkovskit morri pjesë një delegacion i Maqedonisë i kryesuar nga presidenti Gjorge Ivanov. Në përbërje të delegacionit ishin ministri i Arsimit dhe Shkencës Spiro Ristovski si dhe përfaqësues të ARM-së. Në këtë ngjarje fjalim mbajtën presidenti Ivanov dhe kryesuesi i kryesimit të BeH, Zhelko Komshiq. Ndërsa në Shkup, në Alenë e Kolosëve në Varrezat e qytetit në Butel lule në varrin e Trajkovskit vendosën delegacioni i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, i kryesuar nga nënkryetarja Svetllana Jakimovska,

Suzana Saliu, Silvana Boneva, Igor Ivanovski dhe Rejhan Durmishi. Presidenti Boris Trajkovski humbi jetën në ditën e sotme të vitit 2004, në një fatkeqësi aeroplani në afërsi të Mostarit. Në fatkeqësinë, përveç Trajkovskit, jetën e humbën Dimka Ilkova-Boshkoviq, Risto Bllazhevski dhe Anita Krishan Llozanovska nga Kabineti i presidentit, Mile Kërstevski nga Ministria e Punëve të Jashtme, Boris Velinov dhe Ace Bozhinovski, anëtarë të sigurimit dhe pilotët Marko Markovski dhe Branko Ivanovski.


K r o n ik ë

e enjte, 27 shkurt 2014

5

Kronikë e zezë

“Pajaziti nuk e ka vendin në PDSH” Kryetari i PDSH-së Menduh Thaçi në një prononcim për media ka thënë se kryetari komunës së Bëervenicës Enver Pajaziti nuk a ka vendin në PDSH. “Epo kjo nuk është aq kollaj. PDSH-ja ka zot shpie i cili vendos kush mund të bëhet

pjesëtar i shtëpisë, atë e kam unë. Thonin përpara pleqtë: molla e kalbur se ka vendin mes mollëve të shëndosha. Prej kur u bë ajo aq lehtë, funksionarët e BDIsë që janë të ngulfatur në gjynahe deri në hundë apo deri në fyt, që janë të inkrim-

inuar deri në fund, që kanë terrorizuar këtë popull, që janë korruptuar dhe kanë marrë mjetet e bukës dhe jetesës të këtij populli, të bëhen aq lehtë anëtarë të PDSH-së, nuk ndodh kjo!”, ka thënë Thaçi.

KLASIFIKIMI I DYTË KOMBËTAR I INSTITUCIONEVE TË ARSIMIT SIPËROR

Universiteti “Sh. Qirili dhe Metodi” i pari në listë

Lista kualifikuese është bërë sipas metodologjisë me 21 indikatorë për cilësi, dy më shumë krahasuar me klasifikimin e parë - numrin e mësimdhënësve apo bashkëpunëtorët të cilët më së paku një vit me punë kanë qëndruar jashtë vendit dhe numri i studentëve të cilët kanë qenë të paktën tre muaj në këmbim studentor jashtë vendit

i edhe në klasifikimin e parë para dy viteve, Universiteti "Sh. Qirili dhe Metodi" është i pari në listën e kualifikimeve të institucioneve të arsimit sipëror në Maqedoni, e cila për arritjet në 2011/2012 edhe këtë herë e përpiloi Qendra për universitete të klasit botëror pranë Universitetit Xhiao Tong në Shangaj. Në pesë vendet e para të listës prej gjithsej 20 institucioneve të arsimit sipëror janë edhe tre universitet shtetërore - "Goce Dellçev" - Shtip (i dyti), "Sh. Apostol Pavle"- Ohër (i katërti dhe "Sh. Klimenti i Ohrit" Manastir (i pesti), Nga universitet private, më lartë është klasifikuar Universiteti i Evropës Juglindore - Tetovë (vendin e dytë). Listën, të cilën dje e publikoi Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH), u vendos edhe në ueb-faqen e Xhiao Tong, i përfshin edhe rezultatet për ligjërim dhe mësim, për hulumtim dhe për dimensionin social. I fundit në klasifikimin e dytë në Maqedoni është "Euroballkan", i cili vitin e kaluar nga instituti u rrit në universitet. Lista kualifikuese është bërë

S

sipas metodologjisë me 21 indikatorë për cilësi, dy më shumë krahasuar me klasifikimin e parë - numrin e mësimdhënësve apo bashkëpunëtorët të cilët më së paku një vit me punë kanë qëndruar jashtë vendit dhe numri i studentëve të cilët kanë qenë të paktën tre muaj në këmbim stu-

dentor jashtë vendit. Ministri Spiro Ristovski është i kënaqur nga rezultatet sepse tregojnë përmirësim të indikatorëve mbi të cilat bazohet klasifikimi, ndërsa universitet kanë qenë më të përgjegjshme ndaj procesit, më shumë kanë bashkëpunuar dhe kanë qenë më

efikase në dorëzimin e të dhënave. Ministri tha se në këtë proces nuk u është kushtëzuar akreditimi drejtpërdrejtë. "Por në mënyrë indirekte, matet vetë cilësia e institucionit. Kur do të publikohet lista përfundimtare, kemi të dhëna të

DAP sjell ndryshim elektronik në të dhënat "Shërbimi përbëhet në atë që çdo qytetar me lajmërim në këtë numër të telefonit dhe me identifikimin e emrit, mbiemrit dhe numrit amë, si dhe me numrin e njërës nga zgjidhjet tatimore, mund të kryhet ndryshim i të dhënave të adresës, sqaroi drejtori i DAP Goran Trajkovski në konferencën për shtyp Drejtoria për të ardhura publike sjell shërbim të ri për qytetarët "E-ndryshim në të dhënat e adresave". Me këtë qytetarëve u ofrohet mundësi

reklama

pa pagesë të kryejnë ndryshim të adresës, numrit të telefonit

ose e-postës në regjistrin e obliguesve tatimor. Ndryshimi

mund të kryhet pa pagesë me lajmërim në numrin e telefonit 0800-33-000. "Shërbimi përbëhet në atë që çdo qytetar me lajmërim në këtë numër të telefonit dhe me identifikimin e emrit, mbiemrit dhe numrit amë, si dhe me numrin e njërës nga zgjidhjet tatimore, mund të kryhet ndryshim i të dhënave të adresës, sqaroi drejtori i DAP Goran Trajkovski në konferencën për shtyp. Ai theksoi se kanë vendosur për një hap të tillë me qëllim që të tejkalohen të

Klasifikimi i dytë i institu cioneve të arsimit sipëror për arritje në vitin 2011/2012: 1. Universiteti "Sh Qirili dhe Metodi" Shkup 2. Universiteti "Goce Dellçev"  Shtip. 3. Universiteti i Evropës Juglindore  Tetovë. 4. Universiteti për Shkenca Informatike dhe Teknologji "Sh Apostol Pavle"  Ohër. 5.5 Universiteti "Sh Klimenti i Ohrit"  Manastir 6. Universiteti Amerikan Kolexh  Shkup 7. Universiteti Ndërkombëtar Ballkanik  Shkup 8. Universiteti i parë FONShkup 9. Universiteti Shtetëror në Tetovë 10. Universiteti i parë privat "Universiteti Evropian Republika e Maqedonisë"  Shkup. qarta se ky universitet është jo konkurrues sado që të tentojë të japë të dhëna të pasakta" tha Ristovski. Ministri theksoi se Republika e Maqedonisë ende është vendi i vetëm në rajon që e zbaton klasifikimin kombëtar të universiteteve të saj. Kjo është në pajtim me Ligjin për arsim sipëror, sipas të cilit klasifikim i ardhshëm i treti do të jetë për dy vjet. gjitha moskuptimet që dalin nga të dhënat e adresave të pandryshuara dhe të lehtësohet komunikimi me qytetarët. "Të gjitha shqetësimet të cilat dalin nëse zgjidhja ka arritur ose a ka arritur në adresën e vërtetë tani munden mënyrë të shpejtë, efikase dhe pa pagesë të tejkalohen", tha Trajkovski. Gjatë lajmërimit të parë merret edhe pinkod të cilin kah mesi i vitit qytetarët do të munden ta shfrytëzojnë që ta shohin gjendjen e tyre në DAP. Deri tani këtë shërbim të DAP-it e shfrytëzuan subjektet juridike. Gjithsej 1.360 kompani me këtë shërbim i kanë rregulluar të dhënat e adresave.

Shkup, 13 aksidente trafiku, një me pasoja të rënda Gjithsej 13 aksidente trafiku kanë ndodhur të martën në rajonin e qytetit të Shkupit. Një është me pasoja të rënda, ndërsa në gjashtë prej tyre më lehtë janë lënduar shtatë persona. Gjashtë aksidente janë me dëme materiale. Policia e trafikut dje ka zbuluar dhe dënuar 11 shoferë që kanë ngarë me leje të skaduar, shtatë pa leje për vozitje, ndërsa 13 shoferë nuk kanë shfrytëzuar rripin e sigurimit ose kanë përdorur celularin. Dy shoferë kanë qenë nën ndikim të alkoolit dhe janë përjashtuar nga komunikacioni, tetë shoferë nuk kanë respektuar kufizimin e shpejtësisë së lëvizjes, dhe dy nuk kanë respektuar shenjat e sinjalizimit. Me ndihmën e automjetit special “merimanga” janë larguar 78 automjete që kanë penguar zhvillimin normal të komunikacionit.

Rrihet çifti bashkëshor torë në Prilep Policia ka dorëzuar kallëzime penale kundër tre qytetarëve nga Prilepi për arsye se ekziston dyshimi se kanë bërë vepër penale dhunë dhe tentim për grabitje. Ata kanë hyrë në oborrin dhe në lokalet ndihmëse në shtëpi në Prilep, kanë hulumtuar, por pasi që janë takuar nga pronari kanë ikur. Ditën e njëjtë rreth orës 16:45 duke udhëhequr një turmë prej më shumë njerëzve janë kthyer në shtëpinë e të dëmtuarit dhe kanë filluar të godasin me grushte dhe shkelma veturën e të dëmtuarit, pastaj kanë hyrë në oborrin e tij ku me rripa kanë filluar të godasin atë dhe gruan e tij, pastaj iu kanë kërcënuar.

Postieri mashtroi 11 pensionistë Njëmbëdhjetë pensionistë nga Dellçeva kanë mbetur pa pensionet e tyre në vlerë prej rreth 2.000 euro, pasi që siç pohon policia postieri Gj.M. nga Koçani ka marrë paratë për vete. Ministria e Punëve të Brendshme (MPB) lajmëroi se ai është i dyshuar për veprën penale “keqpërdorim të pozitës zyrtare”, sepse në periudhën prej 5 deri në 10 dhjetor të vitit të kaluar ka marrë 113.328 denarë nga pensionistët e Dellçevës.


B iz n e s

6

e enjte, 27 shkurt 2014

BE dhe FMN të gatshme të ndihmojnë Ukrainën Ekonomia e Ukrainës duket se është në prag të kolapsit, pas zhvillimeve historike këtë fundjavë që çuan në largimin presidentit të mbështetur nga Rusia, Viktor Janukoviç. Por agjencitë perëndimore të kredive që ishin të pranishme në takimin e G20ës në Australi thonë se ato janë të gatshme të japin ndihmën e tyre.

SHA “Fustelarko Borec” mori leje për shitjen e aksioneve

Komisioni për letra me vlerë i Republikës së Maqedonisë, SHA "Fustelarko Borec" shoqatë mbrojtëse Manastir i ka dhënë leje për shitjen e aksioneve personale përmes rrugës së ofertës publike. Vendimi, siç kumtoi Komisioni, është sjellë në seancën e fundit, me të cilën ka kryesuar kryetarja Elizabeta Çingarovska. "Lëndë e ofertës janë 9,513 aksione të thjeshta, të cilat paraqesin 11,71 për qind të numrit të përgjithshëm të aksioneve të dhëna nga 'Fustelarko Borec' shoqatë mbrojtëse Manastir. Vlera e përgjithshme e emisionit është 11.415.600 denarë, që nënkupton se çmimi shitës është 1.200 denarë për çdo aksion", thuhet në informacion. Shitja e aksioneve personale të SHA "Fustelarko Borec" shoqatë mbrojtëse Manastir, siç është theksuar, kryhet për shkak të dakordimit me Ligjin për shoqata tregtare, mbajtjes së stabilitetit të kompanisë dhe për shkak të grumbullimit të parave. Shitja e aksioneve personale përmes rrugës së ofertës publike do të konsiderohet si i suksesshëm nëse shiten të paktën 80 për qind nga aksionet e ofruara të shitjes. Komisioni për letrat me vlerë në seancën e fundit ka sjellë vendim me të cilin Shoqatës për menaxhim me fonde investuese Invo Status SHA Shkup i zgjerohet leja për punë, me çka do të mund të bëjë këshillim investues të klientëve. Në seancë është dhënë pajtueshmëri e ndryshimeve të Statutit dhe të Projektit të fondeve të hapura investuese KD NE e re dhe KD Brik, të udhëhequra nga Shoqata për menaxhim me fondet investuese KD Fondet SHA Shkup, ndërsa është ripërtërirë edhe një licencë për broker.

Fondi Monetar Ndërkombëtar thotë se është i përgatitur të japë mbështetjen për Ukrainën, por thotë se reformat janë parakusht për çdo ndihmë financiare. Në Sheshin Pavarësia të Kievit, protestat e dhunshme të javëve të fundit janë zëvendësuar me lule. Disa tregtarë kanë rihapur kioskat e tyre, ndërsa vullnetarët

e maskuar bëjnë roje në bankat më të mëdha të Kievit. Por me gjithë përpjekjet e banorëve për t’iu kthyer normalitetit, perspektiva për ekonominë e vendit është e zymtë. Christine Lagarde është drejtore Fondit Monetar Ndërkombëtar. "Nëse autoritetet ukrainase do të kërkojnë ndihmën e FMN-së mbi politikat,

mbështetjen financiare apo reformat ekonomike, natyrisht që ne jemi të gatshëm ta bëjmë këtë". Zyrtarët e BE-së thonë se ndihma e menjëhershme prej rreth 800 milionë dollarësh mund të jetë në dispozicion, dhe mund të pasohet me një tjetër paket ndihmash financiare prej dy miliardë dollarësh në qoftë se Ukraina

vendos të anëtarësohet në Bashkimin Evropian. Por ekonomistët thonë se propozimet për integrimin e Ukrainës në BE mund të jenë të nxituara.Alastair

McCaig, analist i tregjeve në kompaninë IG, thotë se para anëtarësimit në BE Ukraina duhet të bëjë reforma të mëdha. "Çështja është se sa i vendosur është ky vend në lidhje me integrimin në BE. Unë mendoj se do të ketë shumë vështirësi në rrugën e tyre drejt BE-së. Mendoj se Ukraina duhet të zgjidh shumë probleme të menjëhershme para se të mendoj për të ardhmen e saj të largët".

FORUM BIZNESI NË GJERMANI Konfirmim për biznes kushtet e mira që ofrohen në Maqedoni është edhe paralajmërimi për zgjerimin e punës së kompanisë së Belgjikës "Vanhol". Pronarja e kompanisë Vanhol thotë se nga fabrika në Bunarxhik tani më janë eksportuar 90 autobusë në SHBA, por se planifikohen të fillojnë të plasohen prodhime edhe në tregun evropian endrat gjermane të biznesit Dyseldorfi dhe Shtutgarti janë destinacionet e reja ku kryeministri Nikolla Gruevski së bashku me ekipin ekonomik qeveritar do ta prezantojnë modelin e Maqedonisë për tërheqje të investimeve dhe volitshmëritë që ua ofron Qeveria e Maqedonisë, investitorëve të huaj. Forumi i biznesit i organizuar në bashkëpunim me Fajneshënal tajms, do të mbahet në Dyseldorf, ku pritet që kryeministri Gruevski para të pranishmëve t'i theksojnë përparësitë që u ofrohen investitorëve siç është pakoja më e ulët tatimore për të udhëhequr biznes në Evropë dhe pakoja më e volitshme e tatimeve të sheshta dhe të ulëta. Do të përqendrohet edhe në thjeshtësimin e procedurave për paraqitjen e tyre dhe pagesën përmes reformave në administratën tatimore. Zëvendëskryeministri dhe ministër i Financave Zoran Stavreski,

Modeli për investime prezantohet në Dyseldorf

Q

INTENSIFIKIMI I BASHKËPUNIMIT Intensifikimi i bashkëpunimit ekonomik dhe politik me Gjermaninë është nga rëndësia e veçantë për Republikën e Maqedonisë duke pa parasysh ndikimin ekonomik dhe politik që Gjermani e ka në Bashkimin Evropian dhe veçanërisht ndikimin dhe rëndësinë të cilat Gjermania i ka në Evropën Juglindore. ministri i Transportit dhe Lidhjeve mile Janakievski dhe drejtori i Drejtorisë së ZZHTI-së Viktor Mizo, të pranishmit do t'i njoftojnë me reformat,a rritjet dhe projektet nga shumë sfera siç është energjetika, infrastruktura rrugore, zonat zhvillimore industriale, turizmi. Konfirmim për biznes kushtet e mira që ofrohen në Maqedoni është edhe paralajmërimi për zg-

jerimin e punës së kompanisë së Belgjikës "Vanhol" Pronarja e kompanisë Bernadet Vanhol thotë se nga fabrika në Bunarxhik tani më janë eksportuar 90 autobusë në SHBA, por se planifikohen të fillojnë të plasohen prodhime edhe në tregun evropian. Ajo shfaqi kënaqësi nga kushtet që ofrohen për investim në Maqedoni dhe nga mbështetja që e marrin nga Qeveria.

Midis kompanive gjermane të cilat i shfrytëzuan mundësitë për investim në Maqedoni janë "Dreksler maer" dhe "Krombert dhe Shubert", ndërsa është konfirmuar edhe investimi i Makardit. Dyseldorfi dhe Shtutgarti janë zgjedhur për prezantimin e biznes mundësive për shkak të zhvillimit të tyre industrial. Dyseldorfi është forcë lëvizëse e ekonomisë në Rajna Vestfalinë Veriore dhe është

Investim në ringjalljen e ekonomisë së Dibrës Ministri i ekonomisë Valon Saraçini, bashkë me kryetarin e Komunës së Dibrës, Ruzhdi Lata, sot e vizituan fabrikën në afërsi të fshatit Gari, të cilën e ndërton kompania “Mali Loshinj” - me seli në Shkup. Qëllimi i kësaj vizite është që të bëhet mbikëqyrje e rrjedhjes së realizimit të investimit kroat me vlerë prej 6 milionë eurosh, për të cilin janë paralajmëruar 70 punësime të reja nga investuesi kroat. “Deri tani puna në teren kryhet sipas dinamikës, janë investuar rreth 1,5 milionë euro, kjo përfshinë edhe punët përgatitore, gërmihjet, kyçjen në trafostacion si dhe vendosjen e themeleve të fabrikës, ndërsa momentalisht punojnë 15 punëtorë me mekanizëm të duhur”, deklaroi ministri Saraçini pas vizitës në fabrikë. Ai pret që në muajin maj të vitit 2014 të shpallet konkursi për punësimin e 35 punëtorëve, në muajin shtator për 35 punëtorë shtesë dhe ky është fakti i

cili shumë na gëzon sepse shumë të rinj nga rajoni i Dibrës do të munden ardhmërinë e tyre të shohin dhe ta planifikojnë në Komunën e Dibrës. “Ndërtimi i fabrikës për ujin e ambalazhuar është një nga shumë projekte të cilat i kemi realizuar në rajonin e Dibrës, krahas projekteve në fushën e turizmit, energjetikës dhe infrastrukturës, me çka kontribuojmë në zhvillimin ekonomik si në nivelin lokal ashtu edhe në nivel të shtetit”, theksoi më tej Saraçini,

duke shtuar se me rëndësi është që prodhimi i tërësishëm nga fabrika e cila do të ndërtohet, do të plasohet në tregjet e huaja, me ç’rast në mënyrë të drejtpërdrejtë do të përmirësohet eksporti i vendit dhe do të zvogëlohet deficiti tregtar. Për kryetarin e Komunës së Dibrës Ruzhdi Lata, ky investim është shenjë paralajmëruese për ringjalljen e ekonomisë së rajonit më të gjerë të Dibrës. Kjo fabrikë për këtë komunë ka rëndësi të madhe dhe nxit shpresë se së shpejti kushtet e volitshme të ofruara për investim dhe natyra e mrekullueshme do të tërheqin edhe më shumë investues të huaj, në këtë mënyrë kjo komunë do të ringjallet ekonomikisht, do të ketë punë për të gjithë dhe do të ndalohet migrimi”, tha Lata. Ndryshe, vlera e fabrikës është rreth 2,5 milionë euro, me hapësirë prej 3.700 m2, cila do të ketë hapësirë për prodhim dhe depo si dhe për ndërtesë administrative.

një ndër qendrat e industrisë së lartë teknologjike dhe automobilistike në Gjermani, ndërsa Rajna Vestfalia Veriore është një ndër shtetet më të zhvilluara aleate të Gjermanisë. Rreth 27 për qind e të gjitha investimeve të huaja në Gjermani janë koncentruar në Rajna Vestfalinë Veriore. Rreth 14.000 kompani të huaja i zhvillojnë bizneset e zyre në Gjermani ose Evropë prej këtu, ndërsa 16 nga 40 kompanitë më të mëdha të Gjermanisë janë të locuara në këtë rajon. Është e pranishme industria automobilistike, bioteknologjia, industria kimike, ushqimore, nanoteknologjia dhe energjetika. Intensifikimi i bashkëpunimit ekonomik dhe politik me Gjermaninë është nga rëndësia e veçantë për Republikën e Maqedonisë duke pa parasysh ndikimin ekonomik dhe politik që Gjermani e ka në Bashkimin Evropian dhe veçanërisht ndikimin dhe rëndësinë të cilat Gjermania i ka në Evropën Juglindore. Gjermania është partneri më i madh tregtar i Maqedonisë për vitin 2013. me Gjermaninë këmbehet 20 për qind e këmbimit të përgjithshëm tregtar me botën. Në kuadër të vizitës së sotme në Dyseldorf, përfaqësuesit e ekipit qeveritar do të realizojnë takim edhe me nënkryetarin e Qeverisë dhe ministër i Financave të Rajna Vestfalisë Veriore, Norbert ValterBorjans.

Për kujdesin gjedhëve 116,5 milionë denarë subvencione Ministria e Financave ka paguar 116,5 milionë denarë subvencione për 6.112 blegtorëve për kujdesin e gjedhëve. Mbështetja financiare për përkujdesjen e gjedhëve arrin 2.800 denarë për kokë. Siç informojnë nga Ministria, u janë paguar subvencione, blegtorëve të cilët kujdesin gjedhë nëpër tërë territorin e Republikës së Maqedonisë. Qeveria e Republikës së Maqedonisë, siç theksohet në kumtesë, me pagesë të rregullt të subvencioneve për fermerët mbetet konsekuent në mbështetjen e bujqësisë si një ndër degët bartëse të ekonomisë së Maqedonisë.

Botues: Bexhet MUSLIJA

KURSET E KËMBIMIT

Lajme të dorës së parë

Shteti

Unioni Evropian

SHBA

B.e Madhe

Zvicër

Suedi

valuta

Euro

Dollari amerikan

Funta

Frangu zviceran

Kruna suedeze

Kursi i mesëm në denar

61.6767

44.9965

75.1834

50.4678

6.9702

www.zhurnal.mk

Kryeredaktor: Fami BAJRAMI; Redaktorë: Bekim BUÇI, Agim FAZLIU, Avdyl SALIHU (Sport); Redaktor teknik: Sejhan BAJRAMI, Xhemaledin JASHARI (teknik); Marketing: email: marketing@zhurnal.mk; Tel. i redaksisë: (02) 32 17  815, 32 17  816, Fax: 32 17  817, Email: info@zhurnal.mk; Xhirollogaria: 210065405030191, "Tutunska Banka", EDB 4043009502853; Rr.11 Oktomvri, 2/64, 1000 Shkup, Maqedoni


V ë s h t r im e

e enjte, 27 shkurt 2014

Zgjidh e merr Hamdi NUHIJU gjedhjet e fundit presidenciale në Maqedoni po afrohen. Uji është duke vluar. Kampanja parazgjedhore ende pa nisur veçse ka marr formë. Secila parti po taktizon në mënyrën e vet. Ndërsa, popullata e hutuar, po pret se nga cila anë t`ia mbaj. A do të mashtrohen kësaj here shumë, ose pak më shumë? Se termi pak më pak në këto mesele nuk ekziston. Është botë ateistësh, pa zot, ose edhe botë paganësh me shumë zota. Dikush ka zot paranë, dikush prostitutat, ndërsa dikush tjetër pozitën. Popullata në këtë mes janë dele. Jo dele reale që hanë e trashen para Kurban Bajramit, por dele në prag të festës së Kurbanit. Zgjidh e merr është opsioni i vetëm i popullatës së këtij vendi. Dikush mund ta mohoj të parën, por te e dyta patjetër që do të bjerë. Si zgjodhi si nuk zgjodhi, një ujk ekziston për secilën dele. Së paku në teori është kështu. Ndërsa, praktika po tregon se ekzistojnë shumë ujq të identifikuar e të bashkuar rreth ujkut kryesor. Kur jemi tek ujku, të nuhasim pak tek dyert e partive politike dhe pasi që po flasim për ujkun, mos pritni të flasim keq. I shtrojmë hundët dhe nisim prej tek dera e madhe:

Z

Zgjidh e merr është opsioni i vetëm i popullatës së këtij vendi. Dikush mund ta mohoj të parën, por te e dyta patjetër që do të bjerë. Si zgjodhi si nuk zgjodhi, një ujk ekziston për secilën dele. Së paku në teori është kështu. Ndërsa, praktika po tregon se ekzistojnë shumë ujq të identifikuar e të bashkuar rreth ujkut kryesor 1. Partia më e madhe maqedonase VMRO-DPMNE, ka vendosur që në konventën partiake të zgjedh kandidatin e tyre për president të shtetit. Deri më tani janë paraqitur tri kandidat, ndërsa është konfirmuar edhe ri kandidimi i presidentit aktual të Maqedonisë, Gjorgje Ivanov. Sipas spekulimeve, Gruevski do të qëndroj pas Ivanovit dhe do t`i jap mundësinë atij që të shijoj edhe një mandat presidencial. Kjo parti, përmes këtij konkursi të hapur po do me i tregu popullatës se është një parti demokratike e cila respekton të gjitha rregullat e demokracisë. Si e tillë, ajo kontribuon në zhvillimin e pluralizmit dhe lirisë së kandidimit. Brenda këtij rregulli, po do që të hedh poshtë të gjitha ‘ akuzat ‘ e ndërkombëtarëve se në Maqedoni nën udhëheqjen e VMROsë nuk janë gjërat në rregull. Metodologjia ‘ zgjidh e merr’ si metodologji politike që po përdoret nga kjo parti ka marr formë statusore. Zgjedhjet brenda partiake janë me votë të

fshehtë. Po e zëmë se manipulohen, se ne e dimë se kjo parti nuk manipulon asnjëherë. Cili do kandidat që do të zgjidheshe në këto zgjedhje si kandidat i kësaj partie, në këtë rast Gjorgje Ivanov, do të ishte i pastër politikisht. Kjo gjë ndodh kështu, pasi që Gruevski alibinë e konkursit të hapur do ta përdor për ta vazhduar pa asnjë ndryshim politikën aktuale. Nëse zgjidhja del e dobët ose e dështuar, Gruevski nuk i ka faj popullatës. Ai i ka dhënë hapësirë atyre që në konkurs publik të paraqesin kandidatët e tyre. Nëse përmes kësaj zgjidhje Gruevski betonizon politikën e jashtme në dëm të Maqedonisë, prapë do të jetë i pastër para kësaj popullatë. Ata, sipas Gruevskit kanë pasur mundësi që t`i nxjerrin kandidatët e tyre. Ndërsa, nëse kandidati i zgjedhur është i përshtatshëm dhe bën gjëra pozitive në këtë shtet, atëherë kjo gjë ka qenë si rezultat i largpamësisë së Gruevskit. Sille ka ta sillesh Gruevski prapë mbi kalë.

Po t`i heqim hundët nga kjo derë, e të mos i mbushim shumë. Le t`i dërgojmë te dera tjetër: 2. Partia më e madhe opozitare në Maqedoni, LSDM po përgatitet intensivisht për këto zgjedhje presidenciale. Gjithçka rreth tyre momentalisht po spekulohet. Ajo që dihet me siguri është se shumica e degëve të kësaj partie po qëndrojnë pas ish presidentit të Maqedonisë Branko Cërvenkovski si kandidat i mundshëm edhe për këto zgjedhje presidenciale. Në një lloj forme kanë të drejtë. Cili politikan i harxhuar politikisht në këtë parti, ka forcë më të madhe se Branko Cërvenkovski për të i qëndruar ballë ujkut të VMRO-së? Për këtë parti, këto zgjedhje presidenciale janë me rëndësi të veçantë, pasi që nëse i fitojnë kanë mundësi që të ndryshojnë ose pengojnë politikat e Gruevskit. Për luginën e ujqërve ky mentalitet është i dobishëm po për stallën e deleve njëjtë. Si u zgjodh presidenti nga opozita, si nuk u zgjodh, delet ngelin

7 dele. E sidomos ato të dytës klasë. Kjo parti, e harxhuar politikisht dhe tashmë e njohur nga popullata, ka shansin që të dobësoj forcën e partisë më të madhe politike maqedonase. Ndoshta edhe në momente të caktuara të hakmerret për të gjitha sulmet mediatike që pushteti ka bërë ndaj saj. Paraja e çon ujin përpjetë, kanë thanë të moçmit. Prandaj edhe kësaj partie i duhen shumë para të pista e jo të pista për të i qëndruar ballë ujkut të VMROsë. Ato para do të shërbenin për kampanjën e saj, pasi që luftë pa kampanjë në këtë luginë zor që bëhet. Nuk është rasti i njëjtë me Shqipërinë. Pasi që në Shqipëri forcat e huaja e rrëzuan ‘sovranin’, këtu forcat e huaja po qëndrojnë dhe po hanë mish dele bashkë me ‘sovranin’. Ikim edhe prej këtu, sa nuk na kanë kafshuar. Të shkojmë tek dyert e ujqërve shqiptarë: 3. Partia më e madhe shqiptare BDI, po kërkon kandidat konsensual për president. Se çka d.m.th ky kandidati konsensual për president ende nuk e kam marr vesh, mirëpo pas zgjedhjeve presidenciale me siguri do ta kuptoj. Ende nuk është paraqitur me kandidat të vetin, dhe po taktizon drejtë pritjes së përgjigjesh nga VMRODPMNE. Nëse ky presidenti i tillë, nënkupton president shqiptarë, atëherë mirë e ka BDI-ja. Ajo asnjëherë se ka pasur keq. Nëse VMRO-ja nuk pajtohet me idenë e BDI-së, atëherë kjo parti do ta shikoj mundësinë për bojkotimin e këtyre zgjedhjeve. Kjo nuk nënkupton se do t`i bojkotojnë, ju kalemxhinjtë të keni kujdes.

Qeveria virtuale e Kosovës! Fadil LEPAJA everia Thaci, përkatësisht ministrat, pas largimit, nuk do të shkojnë drejt nëpër shtëpitë e veta! As në parti! As në burg! Jo more, çfarë, pse me shkue në burg! Kush me i dërgue atje! Përse? I nisë me policët tonët, dhe përfundojnë bashkë në ndonjë restoran në Batllavë! Nuk hahet buka në Burgun e Sigurisë së Lartë, në Gërdofc. Mbi 20 gardian u patën helmue nga ushqimi i prishur! Nuk hanë bukë aty ministrat tonë! Harrojeni! Pastaj, pse me shkue veç këta kur krejt po ...! Krejt klasa politike! Edhe popullin po e lënë me...! Po e dini!!! Do të mbeten bashkë edhe do të funksionojnë si qeveri, edhe pas rënies! Se opozita po thotë se kryeministri aktual po shkon. Ku po shkon, kryeministri? Kërkush nuk po e din! Veq me e pyet Ivicën ?! Ndoshta di diçka?! Më shpesh po rrin me Ivicën, se sa me kabinetin e vet! Nga populli i vet, tashmë veq Ivica mundet me e shpëtue! Nejse, fushata pranverore tashmë ka filluar! Nuk e kam

Q

Nuk hanë bukë aty ministrat tonë! Harrojeni! Pastaj, pse me shkue veç këta kur krejt po ...! Krejt klasa politike! Edhe popullin po e lënë me...! Po e dini!!! fjalën për bujqësinë! As për bagëtinë! E kam për fushatën politike! Kryeministri, në foton e montuar, duket i mbështetur me duar për grilash! Sllogani “Hashim Ik” po asocon me thirrjet për ikjen e diktatorëve! Edhe pse këtu më tepër ka kaos sesa diktaturë! Më tepër ka anarki sesa rregull burgu! Kryeministri e kontrollon veç buxhetin, e të tjerat i ka lënë të lira. Duke u sjellur në rreth, njerzve po u merren mendët! Të gjithë pak a shumë jetojmë nga buxheti ! Nuk është diktaturë, pra! Thjesht e kanë marë peng, shtetin! Në rrethana kur populli është konfuz, e mediat janë nën kontrollë, me rëndësi është me ndërrue temën. Me “siell e me pshtiell” qysh kish me thanë vet shefi i shefave të shefave! Në këto rrethana Che-veria mbahet veç përmes konflikteve! Kryesisht janë konflikteve të paqena që konceptohen në kabinete. Nga librat shkol-

lorë të sigurisë: “Krijimi dhe menaxhimi i krizave”! Për shembull kur dikush don me bisedue për çështje praktike, kryeministri e thërret filan snajperistin virtual dhe i thotë: dil e shaje filanin! Shpikja një behane të madhe dhe konceptoje ashtu që edhe ai vet me dyshue në vetvete! Sa më e madhe rrena, aq më mirë! Pastaj filani përgjigjet me të njejtën monedhë! Pastaj, merret urdhëri: shaje edhe më rëndë! Me i prekë njerëzit në dinjitet, me diçka! Mjafton të reagojnë ashpër! Të krijohet energjia e konfliktit! Për shembull, si e keni kuptue nga mediat, ky popull aktualisht s’ka problem ma emergjent se a me ja lëshue (e)zanin më shumë apo më pak! A me i ra këmbanës më shumë apo më pak! Dy reperët kryesorë të politikës (këngëtarë e gazetarë)kanë fillue me repovatë mbi baza fetare. Me u sha, me u ofendue sa më shumë në

mes veti! Aq sa tjetri mos me mundë me mbetë indiferent. Pastaj vijnë rreshtimet! Për dhe kundër! Cili po merr më shumë llajk-a e më shumë komente në facebook! Qe konflikti! Se populli shkrryhet në rrjetet sociale, por me ecë, ecë nëpër tokë! Kërkujt nuk po i bjen ndër mend me kërkue bukë! Me kërkue shkolla të sigurta dhe me nivel serioz akademik! Kërkujt nuk i bjen ndërmend me kërkue spitale dinjitoze. Kërkujt nuk po i bjen ndërmend me kërkue vende pune! Të gjithë e kanë problemin veç me i dalë zotit , zot! Se zoti nuk mundet me mbijetue këtë fushatë, pa u implikue edhe përfituesit e ndryshëm parapolitik! E besojnë një krijues universal, por veç atë të tyre! Jo të atyre të tjerëve! Pra, qeveria nuk do të shkapërderdhet! Do të vazhdojë të funksionojë si qeveri në egzil! Sikur qeveria Bukoshi, dikur! Do të krijojnë edhe fondin e vet! Faondin 10%! Historia do të i mbajë mend për këtë përqindjeje ... ! Po e dini përse?! E dini pra, qysh nuk e dini sa keni pague, zakonisht! Duke qenë se vetë janë historian, ata vet e kanë krijue edhe historinë! Pak para lufte, pak gjatë dhe e shumta pas lufte! Tash, historinë po e shkruajmë online! Lufta po

zhvillohet nëpër barikadat e Mark Zuckerberg-ut! Pra, do të kemi qeveri online! Pastaj, kur të bëjnë revolucion në facebook, kur të arrijnë një milion “llajk-a”, do të rikthehen. Do të thonë se tash e kanë legjitimitetin. Do të shpallin të pavlefshëm kushtetutën dhe sistemin zgjedhorë! Do t’e shpallin kryeministrin mbret, sikur Zogu dikurë, pas një marrëveshjeje të fshehtë me Daçiçin, më falni, me Pashiqin. Ndërkohë, ata do të funksionojnë online. Do të jetë qeveria jonë e parë virtuale. Edhe populli falë zotit, më shumë jeton online se sa offline. Me një supë pule e një kyçje të lirë në rrjet, tan ditën e lume je “on”! Aty na ka pra, krejt, shoku mbret! E këndej le të vijë kush të dojë! Kryeministri e ka ba strategjinë që askush mos me ja kalue me “llajk-a”! Profili i tijë në facebook është institucion qeveritarë! “Unë jam në facebook...pyesni, komentoni” ! Kështu fton kryeministri, ashtu zëvendësi i tijë në parti, edhe shumë të tjerë! E qeveria as zëdhënës zyrtarë nuk ka! Nuk i duhet! I Qeveria nuk rri nëpër zyra! I ka snajperistët verbal nëpër media dhe rrjete sociale! Të vrasin si mos me pas qenë kurrë! Nuk e njeh veten!

U përurua këto ditë nga BDI, një pjesë e rrugës prej Haraçinës e deri në Ropalcë. Kjo është mirë për popullatën. Të kishim zgjedhje presidenciale për çdo ditë, e të përurohet kah një rrugë do të ishte mrekulli. Po ikim edhe prej këtu, të shkojmë tek dera e opozitës shqiptare në parlamentin e Maqedonisë: 4. Partia më e madhe opozitare shqiptare në Maqedoni, PDSH, ose ndryshe partia e politikës së mbijetesës, të drejtën ekskluzive për të zgjedhur kandidatin e saj për president të shtetit ia ka lënë vet kryetarit të partisë, z.Menduh Thaçit. Zaten ai e ka librin ‘ Politika e mbijetesës’, libër ky pikë për pikë i realizuar në praktikë nga partia e tij. Kjo parti ka gjetur pikat e mbijetesës dhe gjithmonë graviton rreth tyre. Edhe të mos ekzistonin ato pika, ajo i krijon të njëjtat, me të vetmin qëllim mbijetesën. Qëllimi e arsyeton mjetin, ose ndryshe politika e mbijetesës. Të dëshpëruar nga politikat e BDI-së dhe duke treguar se shqiptarët janë popull i organizuar, kjo parti do të merr pjesë në zgjedhje me kandidatin e saj. Synimi i saj,nuk është presidenca, por mundja e BDI-së. Kësaj dhe gjitha partive politike shqiptare i dëshirojmë sukses në realizimin e synimeve të tyre. Ne populli i shkretë, nuk kemi zgjidhje tjetër jashtë zgjidhjeve që na afrohen. Si votuam si nuk votuam, prapë dele ngelim. Po është me rëndësi të mos realizohet principi: Në cilën vrimë duhet vendosur gishtin?!!! E për tjerat gjëra, Zot bëje hajr..... E ne jemi një popull online! Me na bllokue, kjo do të ishte tragjedi kombëtare! E paguajmë rrjetin dhe ... surfojmë nëpër valët globale! Flejmë në rrjet. Qudi qysh Marku ende nuk është kujtue për dhomën “Zzzz” në facebook! Me flejt aty! Pastaj dhomat e tjera! Kështu shenja e cila përdoret më së shumti pas zemrës është ajo për kafe. Prej se qeveria e ka ndaluar duhanin në objekte publike, ne tashmë edhe për me e dhezë një cigare hyjmë online. Se cigarja pa shoqëri nuk shkon. As kafja! Ah, na myti ky duhan, po i ankohej shoku- shokut! Na myti, po ia aprovonte tjetri. Pas qeverisë, njerëzit tonë më së shumti ankohen për duhanin. I keq, pajtohen të gjithë. Por industria e duhanit është nga të rrallat ku rrjeti i kontrabandës ende ka profit. Edhe qeveria, ka profit! Cigaret e “mira” falsifikohen. E qeveria nuk mund të falsifikohet. Nuk është origjinale! Pastaj, nuk ka pse ... me falsifikue! Disa po thonë: “Hashim ik”! Disa veç:”Hashim, ec”! Disa veç: “ Hashim, papa”!!! Po flitet se në “Dragodan” tashmë është duke shpurthë në “zarf“ kryeministri i ardhshëm. Tashmë po ja dizajnojnë edhe profilin, llogaritë e tij në “facebook” dhe “Twiter”...! E këta thonë: “edhe pas Hashimit, Hashim”! Nuk e falsifikon dot...Hashimin!

REDAKSIA “Z H U R N A L P L U S ” JO GJITHMONË PA JTOHET ME MENDIMIN E AUTORËVE


S h ow b iz

8

e enjte, 27 shkurt 2014

mbijetoi në det për 47 ditë, pas një aksidenti ajror. "Kjo ka qenë gjëja më e vështirë që e kam bërë ndonjëherë", ka thënë regjisorja e 'Unbroken'. Skenari i shkruar nga Joel dhe Ethan Coen, Richard LaGravenese dhe William Nicholson, bazohet në librin e shumë shitur të Laura Hillenbrand, që tregon rrëfimin e Zamperini. Veterani tani është 97 vjeç.

Angelina Jolie: Kjo është gjëja më e vështirë që e kam bërë ndonjëherë Eva Longoria: Fëmijët nuk janë prioriteti im!

Angelina Jolie është një nga yjet më të mëdhenj në Hollywood, por edhe për të ka projekte të vështira.

"Unbroken', filmi i ardhshëm historik, rreth jetës së Louis Zamperini, një olimpist dhe hero i Luftës së Dytë Botërore, i cili

Kjo është Rita e Rimmel Herën e kaluar Rimmel tregoi frutat e bashkëpunimit të tyre me yjet ku aty ishte Kate Mosss e cila u favorizua për të reklamuar buzëkuqin nga redaktorët e bukurisë. Kësaj radhe zgjodhi Rita Orën. Brendi i ri i grimit, i dizajnuar me Rita Orën nga Rimmel vetëm i përshtatet kreatorit ashtu sikurse Moss –me ngjyra të trasha që janë inspiruar për pop- artistën dhe legjionin e fansave të saj. “Ishte shumë argëtim të punohet me Rimmel”, tha Ora për bashkëpunimin. “Besoj që ne jemi frymëzuar në gjëra të njëjta – modë, ngjyrë, zë, stil, jetën në përgjithësi dhe Londrën në veçanti. Shpresoj që vajzat e Rimmel kudo që janë do t’i donë këto ngjyra, aq sa i dua unë”. Për thonjtë, janë përdorur 12 hijezime të Rimmel të clat kanë marrë emra të ndryshe si: orgazëm, Rita bojëkuqe dhe Dashuri e bardhë dhe e nxehtë përderisa kemi edhe maskarat që po ashtu janë dizajnuar që janë pesë lojë të dizajnit që përdor Ora. Ky koleksion i Rita Orës do të jetë i gatshëm nga 19 marsi në tërë Anglinë ndërkaq më vonë do të del edhe në vendet e tjera.

Aktorja e njohur Eva Longoria ka treguar se si tani për tani fëmijët dhe martesa nuk janë prioriteti i saj. “Planifikimi i familjes dhe fëmijëve nuk janë në planin tim të parë. Dhe definitivisht nuk mendoj shumë për këtë”, ka thënë njëra ndër femrat më të bukura në botë, e cila është në lidhje me biznesmenin Antonio Baston, i cili njëherësh është drejtori i mediumit ‘Televise’. Përveç kësaj aktorja ka thënë që është shumë e ngarkuar me punët e saj rreth karrierës dhe rreth projektit të saj në serialin ‘Devious Maids’, i cili dita ditës po bëhet edhe më i famshëm. Ndryshe bukuroshja Longoria ka theksuar se është e lumtur në krahët e të dashurit të saj dhe nuk i interesojnë më meshkujt më të ri në moshë. Sipas saj me atë ajo ka dashur vetëm të tregojë se mund të ketë kënd dëshiron.

Kim Kardashian operon gjoksin

Nina Agdal, ka zënë ballinën e'Sport's Illustrated', ka qenë fytyrë e shumë reklamave të njohura, madje i ka marrë zemrën edhe zemërthyesit hollivudian, Leonardo DiCaprio. 21 vjeçarja, ka debutuar në kampanjën 'Accessorize', brendi britanik i cili këtë vit po feston datëlindjen e 30-të. E fotografuar në Los Angele, nga fotografi Ben Weller, danezja e bukur, ka treguar se pse mori vëmendjen e Leos. Me gjithë linjat perfekte trupere, Nina thotë se nuk kujdeset shumë për ushqimin. "Nuk jam strikte në ushqim dhe ha çfarë më pëlqen", ka thënë ajo. E rëndësishme për modelen që po ndjek hapat e modeleve të famshme, ish fytyra të 'Accessorize', Kate Upton, Tamsin Egerton, Claudia Schiffer, Lily Cole dhe Bar Rafaeli, është konsumimi i ujit dhe vitaminës C.

Gjithësesi se pretenton të bëhet femër perfekte, duke vazhduar keshtu me operacione plastike. Ylli i realit show Kim Kardashian ka vendosur që në episodin e ri “Në hap me Kardashianët” t’i zbukurojë duart dhe gjoksin vet. E deri sa me shumë nervoz ka demantuar lajmin që ka zmadhuar prapanicën me operacion plastik, ajo nuk fsheh se do të bëjë ndërhyrje plastike në duar dhe gjoks. Ajo ka vendosur që me shokun e saj më të ngushtë Jonatn të takojë një kirurg plastik sepse është e pakënaqur me duart e saj dhe gjoksin. E në fund të emisionit ylli televiziv nuk e ka lënë pa e cekur se si femrat janë të gatshme çdo gjë të bëjnë për

Myslimanët me peticion kundër këngës së Katy Perry, përdori emrin Allah

Videoja e këngës më të re të Katy Perry 'Dark Horse', mund të hiqet nga YouTube. E gjithë kjo, pasi një burrë mysliman ka lansuar një peticion, që kërkon largimin e klipit nga YouTube, pasi në këtë këngë, paraqitet një mashkull i cili ka varëse qafe ku shkruan 'Allah'. Inicuesi i peticionit, një britanik nga Bradford, thotë se videoja 'promovon blasfeminë'.

E mrekullueshmja Margot

bukuri. “Gjërat që i durojmë vetëm për të qenë të bukura”, ka thënë Kim pasi që kirurgët kanë rregulluar duart dhe kanë ngritur gjoksin e saj.

Margot Robbie është njëra prej aktoreve më të përfolura në Hollywood. Margot Robbie mori famë që nga roli i saj në filmin e regjisorit, Martin Scorsese ‘The Wolf of Wall Street’. Ky rol bëri që aktorja të këtë një seri ofertash jo vetëm për filma por edhe për fotosesione nëpër revista të ndryshme. Kështu, bukuroshja është zgjedhur që të pozoi për edicionin e revistës Elle të Australisë përderisa fustani i saj është punuar nga Stella

S’arritën ta shpëtojnë lidhjen e tyre Martesa e tyre shkaktuan një interesim të madh në tërë botën. Para se të kurorëzonin lidhjen e tyre, ata thoshin se do të jenë së bashku deri në vdekje, por në realitet ndodhi e kundërta. Në vazhdim do të paraqesim disa yje të cilat nuk arritën ta shpëtojnë lidhjen dhe martesën e tyre. Në dhjetor të vitit 2010, Kim Kardashian dhe Kris Humphries, kishin filluar të argëtoheshin dhe pas gjashtë

Formulari online ka marrë afër 40.000 nënshkrime ngae gjithë bota, përfshirë Australinë, Arabinë Saudite, Pakistanin dhe Bangladeshin. 'Dark Horse' është singlli i tretë i albumit të ri të Perry, 'Prism' dhe është realizuar në bashkëpunim me reperin Juicy J. Që nga publikimi më 20 shkurt, kënga ka marrë më shumë se 30 milion shikime.

muajve, Kris-i i propozoi asaj martesë. Edhe pse ata organizuan dasmën e ëndrrave dhe edhe pse ata dukeshin të lumtur dhe të dashuruar, martesa e tyre zgjati vetëm 72 ditë. Divorci ka zgjatur më shumë se sa martesa, sepse Kris kërkoi konfirmimin e saj publik se është përdorur si një mashtrim për marketing. Pamela Anderson është e njohur për marrëdhëniet e saj të trazuara. Ajo u martua me

Tommy Lee, vetëm pas katër ditësh që ishin njoftuar, kurse u shkurorëzuan pas tri vitesh martesë, nga e cila kanë dy fëmijë. Pamela pastaj u fejua me Kid Rock në vitin 2001, por u ndanë në vitin 2003. Megjithatë, tri vite më vonë, çifti u martua në një jaht në Shën Tropez. Disa muaj më vonë, Pamela kishte pasur një abortim dhe më 17 nëntor të po atij viti, ata u shkurorëzuan, pas gati katër

muaj të lidhjes martesore. Jennifer Lop ez-it i pëlqen ta quajnë trashë gim tare e Elizabeth Taylor-it, për shkak të dashurisë së madhe për diamantet, por edhe për burrat. Jennifer-i ishte e martuar tri herë dhe gjithashtu ishte e fejuar me aktorin Ben Affleck.

McCartney. Përveç këtyre fotove Margot është duke xhiruar filmin e zhanrit komedi “Focus”, në të cilin luan edhe Will Smith, ndërkaq gjatë këtij viti ajo luan edhe në filmin “Tarzan”, në rolin e Jane Porter. Me burrin e parë, Ohana Nou, u martua në vitin 2007 dhe martesa e tyre zgjati vetëm 13 muaj. Për Chris Judd-in ishte martuar nga tetori i vitit 2001 deri në korrik të vitit 2002. Martesën më të gjatë e kishte me këngëtarin, Marc Anthony. Ata janë divorcuar pas shtatë vitesh martesë dhe kanë binjakët Max dhe Emma.


K u r io z it e t e

e enjte, 27 shkurt 2014

9

Dëshiron të paguajë me bankënotë trilion dollarëshe Megjithëse nuk ka vend në botë që do ta “thente” një “bankënotë trilion dollarëshe”, kjo gjë nuk e ka ndalur një person që të provojë të paguajë me një të tillë. Michael Williams,

nga Sumter, Karolina jugore, kishte dashur të paguante faturën e restorantit me valutën ekstreme pasi i ishte refuzuar kredit-kartela e tij. Por për çudi, stafi në restorantin “Ap-

plebee” nuk kishin besuar se bankënota në fjalë ishte legjitime dhe menjëherë i kanë telefonuar policisë. Burri 53-vjeç u arrestua në restorant por jo në lidhje me

faturën. Autoritetet vendosën që t’i injorojnë pretendimet e tija se kinse është trilioner por e arrestuan atë për shkak të një urdhërarresti të mëhershëm të lëshuar nga gjykata.

Njujorkezja lind në vendkalimin e këmbësorëve Njihuni me njeriun magnet

Ecja nëpër përrallë me skulptura të drurit

Një njujorkeze lindi fëmijën sot, në orën 3 e 30, në një rrugë të New Yorkut, saktësisht në vendkalimin për këmbësorë. Fëmija e lindur ishte e gjinisë femër. Gruaja ishte nisur në këmbë për të lindur në spital, pasi më kot kishte

Ky kopsht magjik është si një ecje nëpër përrallë. Nëpër pyllin e ëmbël në Marysville të Australia jeton një koleksion i karaktereve dhe krijesave të gdhendura të gjithë me dorë, nga piktori e skulptori Bruno Torfs. Mediumi i tij janë pemët e pyllit, ose balta e pjekur në furrën e tij. Bruno ka krijuar këtë botë magjike, e pasur me fantazi

ndodhur shpejt. Një kalimtar mbuloi beben me shallin e vet, ndërkohë nëna dhe vajza u transportuan në spitalin "Lenoks Hil" me një automjet. Mediet nuk e kanë dhënë identitetin e kësaj nëne, por pohojnë se kjo është fëmija e tretë.

Edhe nga hapësira Koreja e Veriut duket si një pullë e zezë

dhe bukuri të brendshme, për një kohë të gjatë. Për fat të keq një zjarr në vitin 2009, kishte shpërthyer në këtë zonë, dhe kishte dëmtuar shumë nga këto vepra. Shtëpia dhe 40 skulptura të Bruno u shkatërruan plotësisht nga zjarri. Tani ai ka në këtë kopsht më shumë 100 skulptura të tilla. Shikoni punimet e tij të pabesueshme.

Në Rusi nis shërbimi i ngrirjes së njerëzve që duan të ringjallen Një kompani ruse filloi ofrimin e shërbimeve për ngrirjen e njerëzve dhe të kafshëve shtëpiake, të cilët në të ardhmen do të mund t’i ringjallin. Kontrata me kompaninë kanë nënshkruar tashmë më shumë se 100 vetë. Kostoja e ngrirjes është 36.000 $. Sipas mendimit të krionistëve (cryonicists), trupi i ngrirë para fillimit të dekompozimit mund të vendoset në anabiozë (lat. anabiosis - rigjallërim pas vdekjes aparente). Ai do të vazhdojë të ruhet në këtë formë deri në momentin kur shkencëtarët të jenë në gjendje për të ringjallë të vdekurit. Sipas

pritur t’i vinte taksi. Por as lindja e fëmijës nuk kishte pritur. -Ndodhi, o Zot, po vinte beba! U shfaq koka e fëmijës – po rrëfente një dëshmitar i kësaj ngjarjeje të pazakontë. Ata që panë aktin e lindjes së vajzës thanë se lindja kishte

vlerësimit të punonjësve të kompanisë, ajo do të bëhet e mundur në dekadat e ardhshme. Shkenca zyrtare e hedh poshtë këtë mendim, por në aspektin e respektimit të ligjit aktiviteti i kompanisë është plotësisht i ligjshëm: ajo u ofron klientëve informacion të vërtetësishëm në lidhje me veprimtarinë e vet dhe perspektivat e ringjalljes.

Muhibija Buljubasiç ka një talent të rrallë: 56-vjeçari nga Bosnje-Hercegovina arrin të ngjisë në trup sende të ndryshme si të ishte një magnet i vërtetë. Burri nga Srebrenica thotë se e ka zbuluar dhuntinë e tij rreth 5 vite më parë. Ai thotë se nuk është stërvituar aspak për këtë gjë, thjesht sendet metalike i ngjiten në trup për shkak të një “energjie speciale” që lëshon lëkura e tij. Muhibija e nisi fillimisht me objekte metalike, por shumë shpejt kuptoi se mund të tërhiqte edhe objekte plastike si telekomanda e televizorit.

Koreja e Veriut është fotografuar nga NASA dhe ngjason me një vrimë të zezë, në mes të një deti dritash. Fotografitë e shtetit të izoluar komunist, janë bërë në 30 janar të këtij viti, dhe tregojnë, se si vendi është zhytur në errësirë të plotë. Në një kontrast shumë të

Si në përralla, qeni zbulon qypin me arë Si në përralla, qeni zbulon qypin me arëNjë çift nga Kalifornia Veriore ka rënë në një qyp me monedha ari të rralla, teksa po shëtisnin qenin e tyre. Vlera e saj llogaritet në rreth 10 milionë dollarë. Ato janë gjetur nën hijen e një peme. Pothuajse të gjitha, 1 mijë e 427 monedha, që datojnë 1847-1894 , janë në gjendje të mirë, ka thënë David Hall, bashkëthemelues i Shërbimit Profesional të Monedhave, që së fundi ka legalizuar ato. Edhe pse vlera e tyre prej arit llogaritet rreth 27 mijë dollar, disa prej tyre janë aq të rralla sa që ekspertët thonë se ata mund të shkojnë deri në 1 milion secila. “Nuk më pëlqen të them ‘një herë në jetë’ për ndonjë gjë, por zor se do të keni rastin të keni në dorë edhe një thesar si ky”, ka thënë veterani Don Kagin , i cili përfaqëson çiftin që i gjeti ato. “Është

si ajo gjetja e qypit të arit në fund të ylberti”, ka thënë më pas ai. Kagin, familja e të cilit është marrë për 81 vjet me monedha të vjetra, ka thënë se çifti janë të moshës së re, dhe kanë jetuar për disa vite në pronë e tyre në fshatin ku edhe u gjetën monedhat. Ata kanë qenë të vetëpunësuar për 40 vite, dhe nuk e kanë idenë se kush ka mundur t’i fut aty ato monedha. Çifti ka vendosur të mbetet anonim.

madh me Korenë e Jugut dhe Kinës. Madje gjatë natës është shumë e vështirë që të shihet bregu i Koresë së Veriut. Dhe në një krahasim për konsumin e energjisë elektrike për orë, Koreja e Jugut shpenzon mbi 10 mijë kilovat, ndërsa ajo e Veriut rreth 700 kilovat.


Ko s ov ë / S h q ip ëri

10

Presidenti i Aleancës Kosova e Re (AKR), Behgjet Pacolli, është shprehur i zhgënjyer me liderin e PDK’së, Hashim Thaçin dhe atë të LDK’së, Isa Mustafën, për moszbatimin e marrëveshjes politike dhe rezolutës që Kuvendi i Kosovës e kishte miratuar më 7 prill të vitit 2011, e cila parashihte që presidenti i vendit të zgjidhet drejtpërdrejt nga populli. Pacolli, i cili ishte nën-

e enjte, 27 shkurt 2014

Pacolli i zhgënjyer nga Hashim Thaçi dhe Isa Mustafa shkrues i kësaj marrëveshje, ka paralajmëruar për “Epokën e re” se këtë çështje mund ta dërgojë për interpretim edhe në Gjykatën Kushtetuese. “Kjo është shumë e papërgjegjshme dhe ne si partner i tretë që e kemi nënshkruar këtë marërveshje nuk do të ndalemi as-

pas ishte shndërruar në Rezolutë në Kuvendin e Kosovës, lideri i AKR’së e ka vlerësuar si papërgjegjësi të madhe të dy liderëve kryesorë politikë në vend, Thaçit e Mustafës. “Tërheqja nga kjo marrëveshje që është nënshkruar edhe në prani të ambasadorit amerikan

njëherë për ta ngritur zërin për respektimin e kësaj marrëveshje. Vazhdimisht kërkoj implementimin e asaj rezolute dhe nuk është larg mendjes që për këtë çështje t’i drejtohemi edhe Gjykatës Kushtetuese”, ka thënë ai. Moszbatimin e asaj marrëveshje, e cila më

është papërgjegjësi. Pastaj kjo marrëveshje ka marrë miratimin e parlamentit të Kosovës, i cili ka themeluar dy komisione të cilat kanë punuar maksimalisht, kurse sot të tërheqësh nga ajo marrëveshje dhe të gjitha ato punë mos t’i implementosh është një papërgjegjësi shumë e madhe e liderëve të dy partive më të mëdha politike”, tha Pacolli.

LIDERI I LËVIZJES VETËVENDOSJE RRËFEN KARRIERËN POLITIKE

Albin Kurtin e lutën PDKja dhe LDKja Tribunali synon krerët e UÇKsë!

Albin Kurti ka folur për ofertat që ka pasur pas lirimit nga burgu nga dy partitë e mëdha, LDK e PDK për t’iu bashkuar atyre. Ndërkohë, ai ka thënë nuk ka raporte serviliteti me qarqe ndërkombëtare, por ndërton marrëdhënie partneriteti

Disa raste për shkelje të rregullave të luftës nga ish-pjesëtarë të UÇK-së janë hetuar nga Tribunali i Hagës por asnjëherë nuk kanë përfunduar në raste gjyqësore si rezultat i mungesës së provave. Provat, sidomos, kanë munguar në adresimin e përgjegjësisë komanduese brenda ish-gueriles kosovare. Duke mos u dëshmuar se guerilja ka pasur rregull ushtarak, prokurorët kanë dështuar të nxjerrin përgjegjës sidomos komandantët e UÇK-së. Task Forca Speciale për Hetime, nuk ka gjetur ndonjë pretendim të ri të pahetuar ndonjëherë për ish-pjesëtarët e UÇK-së. Burime të gazetës kanë shpjeguar se të gjitha rastet që i ka aktualisht SITF, kanë qenë pjesë e hetimeve në një periudhë apo tjetër, ndonëse raporti i Dick Martyt për të cilin është ndërtuar Task Forca, pretendonte për krime të paketuara në Kosovë. Këto rrethana kanë bërë që drafti i statutit të Tribunalit të kujdeset posaçërisht për adresimin e përgjegjësisë duke përsëritur ingerenca që tashmë i ka Kushtetuta e Republikës së Kosovës, por edhe duke e futur një nen të veçantë për përgjegjësitë komanduese, duke e tejkaluar bazën legale mbi të cilën do të funksionojë Tribunali.

ryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, është zotuar se nëse vjen në pushtet do i shpallë të pavlefshme marrëveshjet e Brukselit. Në një intervistë për gazetën “Illyria”, Kurti flet edhe për arrestimin e Oliver Ivanovicit si dhe për ofertat që ka pasur pas lirimit nga burgu nga dy partitë e mëdha, LDK e PDK për t’iu bashkuar atyre. ”Ka pasur oferta nga parti politike që të bëhem pjesë e tyre. Teksa vinin të më vizitonin njerëzit kur dola nga burgu në dhjetorin e vitin 2001 dhe janarin e vitit 2002, në mesin e tyre kishte edhe shumë zyrtarë të lartë të të gjitha partive, dhe, kush në mënyrë më direkte e kush në mënyrë më indirekte donin që të më bënin anëtarë të atyre partive. Atëbotë të gjitha e donin emrin tim, pa mendimin tim dhe pa qëndrimet e mia. Në fakt, ato kishin të drejtë, sepse atje njëmend mbetesh vetëm emër, pa mendim e pa qëndrim”. Kurti thotë se ka qenë i informuar për politikën në Kosovë edhe nga burgu, ku është informuar përmes formave të ndryshme edhe për punën e partive politike. “Nga vizitat familjare që kishin të burgosurit e tjerë, nga një radio që e mbanim ilegalisht, nga gazetat e Kosovës me të cilat mbështjellin gjësendet ushqimore nënat e gratë e të burgosurve shqiptarë kur dërgonin paketat, e kam ditur bukur mirë se kush janë e çfarë bëjnë partitë politike të pasluftës. Kur kësaj i shtohet fakti që pas daljes nga burgu nisa të informohem plotësisht edhe nga mediet edhe nga miqtë e afërm, u bë e qartë se nuk do të pajohesha me këto parti poli-

Thaçi: Veriu i vendit do të funksionojë si e gjithë Kosova

Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi, thotë se së shpejti veriu i vendit do të funksionojë sikurse e gjithë Kosova. Ai këtë deklaratë e ka bërë duke iu përgjigjur qytetarëve të Kosovës, përmes video-aplikacionit, “Shkruaj Thaçit”. Sipas Thaçit, puna në normalizimin e asaj pjese ka filluar me aksionin e 25 korrikut të vitit 2011 dhe do të përfundojë me marrëveshjen për gjyqësorin. Ai nëpërmjet këtij video-komunikimit i ka kthyer përgjigje qytetarit Fatlum Morinës, në pyetjen se: Çfarë do të bëhet në lidhje me problemin e veriut? A do të zgjidhet shpejt?

“Shqipëria nuk ka vuajtur asnjëherë për strategji, por për jetësimin e tyre. Problemi ynë kryesor nuk ka qenë mungesa e legjislacionit, përshtatja me legjislacionin e BE-së apo mungesa e planeve, por mënyra e zbatimit të tyre”. Kështu u shpreh sot kryeministri Edi Rama, përgjatë prezantimit të “Strategjisë Kombëtare për Punësim e Aftësi 2014-2020”, të ndërmarrë nga Ministria e Mirëqenies Sociale. Kreu i qeverisë theksoi se reforma kryesore e qeverisë mbetet ajo territoriale, për të cilën qeveria është angazhuar në mënyrë të veçantë për zbatimin e saj. Më tej duke folur për strategjinë e punësimit,

të jashtme të popullit të Kosovës, e mohuar me nenin 1.3 të Kushtetutës së Kosovës. Çdo shtet sovran ka të drejtë ta delegojë atë sovranitet dhe të bashkohet me një shtet tjetër. Populli shqiptar është ndarë padrejtësisht nga fuqitë e mëdha, për ta ruajtur paqen në Evropë. Kjo padrejtësi duhet të korrigjohet dhe popullit shqiptar duhet t’i jepet mundësia që të deklarohet me referendum në të dy anët e kufirit për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë. Ndarja nga Shqipëria ishte e dhunshme dhe jodemokratike. Ne duam bashkim

paqësor dhe demokratik me Shqipërinë. Ky jo vetëm që është vullneti që duhet të bëhet e drejtë e jona, por njëkohësisht parqet edhe interesin tonë ekonomik e të sigurisë”. Duke folur për qeverisjen e Kryeministrit Hashim Thaçi, Kurti thotë se kjo qeverisje faktikisht nuk ka bërë asgjë të mirë. “Kjo qeverisje e ka shpallur pavarësinë në bazë të Planit të Ahtisaarit e jo në bazë të vullnetit të popullit për pavarësi dhe vetëvendosje, i ka kontrabanduar ca simbole të imponuara si shtetërore, dhe gjatë gjithë qeverisjes e ka degraduar Kosovën politikisht, ekonomikisht dhe territorialisht, me koncesione ndaj Serbisë në procesin e negociatave të dëmshme dhe me procesin e privatizimit të egër neoliberal ku janë shitur asetet jo vetëm shoqërore por edhe publike të Kosovës”. Kurti thotë se Lëvizja Vetëvendosje i ka kundërshtuar parimisht e kategorikisht marrëveshjet e Brukselit, qoftë brenda apo jashtë institucioneve. “Me Vetëvendosjen në pushtet do të kërkohet nga Kuvendi që këto marrëveshje të shpallen të pavlefshme. Ato janë antikombëtare dhe antihistorike, antidemokratike dhe antikushtetuese. Ne do të punojmë për shtrirjen e sovranitetit në gjithë territorin e Kosovës dhe funksionalizimin e Republikës në të gjitha aspektet e saj”. A më të mundshëm e sheh Albin Kurti një koalicion mes PDK dhe AAK-së, apo mes ‘Vetëvendosjes’ dhe LDK-së? “Koalicionet në mes të tri partive që kanë qeverisur pas luftës i kemi parë që bëhen pa kurrfarë parime, por vetëm për pushtet.

marra në bujqësinë shqiptare, si dhe diskutoi për mbajtjen në

Tiranë të Panairit Francez AgroUshqimor, në fund të muajit prill. Takimi u zhvillua gjatë Panairit Ndërkombëtar të Bujqësisë që po zhvillohet në Paris. Ministri Panariti do të vijojë vizitën e tij në Francë, ku dhe sot do të ketë takime të tjera si dhe do të marrë pjesë në seminarin ndërkombëtar “Bujqësia familjare, bujqësi e së ardhmes”.

K

Për Lëvizjen Vetëvendosje çfarëdo koalicioni eventual mund të vije në shprehje pas zgjedhjeve, me fitoren e Vetëvendosjes, pra pasi që Lëvizja jonë të dal subjekti i parë në zgjedhje. Mandej, do të shikonim përputhjet programore dhe besimin e ndërsjellë me të tjerët”. tike. Tash, sa i përket konfrontimit me ta nuk mund të them se e kisha parashikuar atëherë, por mospajtimi e pakënaqësia ime me ta ishte gjithsesi aty”. Në pyetjen e gazetës “Illyria” se ka një bindje që Vetëvendosja nuk ka raporte të mira me qarqet ndërkombëtare, Kurti thotë se kjo bindje është e gabuar. “Kjo bindje është e gabueshme dhe ajo krijohet ngaqë lëvizja nuk ka raporte serviliteti me këto qarqe, por ndërton marrëdhënie partneriteti. Ne kemi marrëdhënie korrekte dhe të qëndrueshme bashkëpunimi me fak-

torët e ndryshëm ndërkombëtarë, të cilat realizohen edhe me anë të vizitave të zyrtarëve ndërkombëtarë tek ne edhe me vizitat tona në qendrat ndërkombëtare. Unë sapo jam kthyer nga një vizitë e suksesshme në Bruksel, me ç’rast kam zhvilluar takime përmbajtjesore dhe shumë frytdhënëse me zyrtarë të Parlamentin Evropian, të Komisionit Evropian, si dhe me zyrtarë të shtetit të Belgjikës”. Në këtë intervistë Kurti ka folur edhe për bashkimin kombëtar. “Bashkimi Kombëtar është realizim i të drejtës për vetëvendosje

Franca pro statusit të Shqipërisë në BE Franca duket se do të jetë vendi i radhës, i cili do të përkrahë dhënien e statusit kandidat të Shqipërisë në Bashkimin Evropian. Pas lobimit në Francë të ministrit të Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe të Administrimit të Ujërave, Edmond Panariti,

ministri i Bujqësisë së Francës, Stephane Le Foll, i ka premtuar Panaritit se do të bisedojë me ministrin e Jashtëm francez, Fabius si dhe me anëtarët e tjerë të kabinetit të qeverisë franceze, për të siguruar mbështetjen e Francës për marrjen e statusit

kandidat të Shqipërisë për në BE. Le Foll ka deklaruar se Shqipëria e meriton statusin, dhe se ai e mbështet Shqipërinë në rrugën e anëtarësimit evropian. Në kuadër të vizitës së tij zyrtare në Francë, ministri Panariti e informoi Ministrin Le Foll për reformat e ndër-

Rama: Nuk vuajmë për ligje, por për zbatimin e tyre Rama tha së ajo është mjet dhe jo qëllim në vetvete. “Ajo që dua të theksoj sot është se jemi në kushtet kur një ministri e rëndësishme për kohën që jetojmë prezanton një strategji që është mjet dhe jo qëllim. Është një fillim dhe jo fundi i një rruge të parashikuar për t’u përshkuar si një stafetë me arritje konkrete, në lidhje me qëllimin që është madhor, rritja e punësimit. Besoj se kjo strategji është mjet dhe jo qëllim, ndaj bën edhe diferencën në një kohë kur është mbyllur një kapitull i historisë sonë, të rritjes

ekonomike pa punësimin, kur më shumë se asnjëherë tjetër kemi një ekonomi prodhuese që rigjeneron vende pune, kur shifrat e rritjes nuk mbeten kode të pakuptueshme për ata të cilët kërkojnë një vend pune. Hapja e vendeve të punës mbetet prioriteti ynë më i madh”, deklaroi kryeministri Rama. Ndërsa, ministri Erjon Veliaj ka theksuar se qëllimi i kësaj strategjie është nxitja e vendeve të punës cilësore, rritja e cilësisë së shkollave profesionale, përfshirja e grupeve në nevojë në strategjinë e punësimit, si dhe

transformimi i shërbimeve dhe programeve të zhvillimit. “Ne jemi të ndërgjegjshëm që kemi një fuqi punëtore të pakualifikuar dhe kualifikimi i tyre nuk i përgjigjet nevojave dhe kërkesave të kohës. Ajo që gjetëm është se kishim zyra pune për të cilat duhej mik vetëm për ta gjetur zyrën e punës, dhe jo për të marrë shërbime dhe ndërmjetësime në punë. Sistemi i punësimit që menaxhonte një fond për nxitje të punësimit nuk ishte i tillë, dhe çdo biznes i rrinte larg, sepse kuptonte se ky fond ishte gjithçka por jo i ndershëm. Qendrat e arsimit profesional janë industria e vanitetit”, tha Veliaj.


R a jo n / B o t ë

e enjte, 27 shkurt 2014

Përfaqësuesit e Ligës Arabe do të takohen të mërkurën për të diskutuar sulmet e kohëve të fundit izraelite kundër popullit palestinez dhe xhamisë Al-Aqsa në qytetin e shenjtë Al-Quds(Jersualemin lindor të okupuar), tha një zyrtar arab. "Përfaqësuesit e përhershëm do të takohen me

urqia është vend fluid, vend i konflikteve dhe kundërthënieve. Disponimi ndryshon çdo javë, ndonjëherë edhe çdo ditë. Deri tash, vendi është parë si kombinim i suksesshëm i islamit dhe demokracisë perëndimore dhe vend me ndikim rajonal në Lindjen e Mesme. Kjo pikëpamje po zbehet me të shpejtë, dhe nëse Turqinë e shohim si lum, ai po ecën më shpejtë se kurrë, shkruan New York Times. Me zgjedhjet lokale, presidenciale dhe të përgjithshme, që do të mbahen, ky është një vit i polemikave të zëshme dhe të shqetësimit. Asgjë nuk e reflekton më mirë stuhinë se sa shtimi aktual i teorive konspirative. Kryeministri Recep Tayyip Erdogan, disa herë i ka akuzuar të jashtmit se kanë dorë në protestat në Gezi Park, verën e kaluar, me ç’rast u vranë 6 vetë dhe 8 mijë u plagosën. Disa zyrtarë qeveritarë patën hedhur insinuata se forcat e errëta po operonin prapa skenës, përfshirë diasporën hebreje, agjencinë CIA, pastaj rrjetet BBC, CNN dhe lobistët e interesit, fjalë që përdoret për komplot të bankave vendëse dhe të jashtme, për të cilat zyrtarët besojnë se dëshirojnë ta dëmtojnë Turqinë, për përfitime të mëtejshme për interesat e tyre. Një reporter turk i BBC-së hapur është akuzuar se është spiun i jashtëm.

fundit, grupet e kolonëve ekstremistë hebrenj, shpesh të shoqëruar nga forcat e sigurisë izraelite, kanë shtuar ndërhyrjet e tyre në kompleksin e xhamisë AlAqsa. Sulmet e shpeshta kanë zemëruar muslimanët palestinezë dhe herë pas here çojnë në konfrontime të dhunshme.

Liga Arabe thërret mbledhje për Palestinën kërkesën e Palestinës,” tha Muhamed Sobeih, ndihmës sekretari i përgjithshëm i Ligës për çështjet e Palestinës, në një konferencë për shtyp në selinë e

Ligës në Kajro. Ai e përshkroi situatën në Al-Quds si të rrezikshme, duke treguar për sulme të përsëritura të Izraelit kundër AlAqsa, xhamisë së tretë të shenjtë

në Islam. Sobeih tha se ekstremistët izraelitë kishin thyer kompleksin e xhamisë të martën dhe kishin sulmuar adhuruesit që ndodheshin brenda. Në muajt e

ANALIZË E SITUATËS POLITIKE NË SHTETIN TURK Megjithëqë fjala turbulencë nuk ekziston në gjuhën turke, me gjasë ajo paraqet përshkrimin më të mirë të gjendjes së politikës në Turqi gjatë ditëve të sotme. Por, në gjuhën turke ka shumë fjalë të tjera, që tregojnë “tension”, “pamje mashkullore” dhe “polarizim”, e që të gjitha shkaktojnë shqetësim në shtetin e Turqisë

11

Turbulencat e Turqisë

SHBA e shqetësuar nga marrëveshja IranIrak Shtetet e Bashkuara të Amerikës informuan se i kanë kërkuar Bagdadit zyrtar shpjegime, në lidhje me lajmin se Iraku ka nënshkruar një marrëveshje për blerjen e armëve nga Irani, pavarësisht se diçka e tillë ndalohet nga sanksionet në fuqi të OKB-së. Zëdhënësja e Departamentit të Shtetit, Jen Psaki, tha se nëse marrëveshja prej 195 milionë dollarësh për blerjen e një serie armësh të lehta dhe municionesh do të konfirmohej, "do të ngriheshin shqetësime serioze ndaj Irakut". Agjensia "Reuters" informoi për herë të parë gjatë së hënës, se dy shtetet fqinje kishin firmosur këtë marrëveshje në

muajin nëntor. Një zëdhënës i kryeministrit iraken, i kontaktuar nga mediat ndërkombëtare nuk pranoi të konfirmonte ose të mohonte lajmin. Aktualisht, autoritetet irakene janë duke u përballur me militantët islamikë, të cilët kanë marrë kontrollin e disa zonave të qyteteve të Ramadit dhe Faluxhës.

T

Të rinjtë janë shumë më të hapur ndaj botës se sa gjeneratat e mëparshme, dhe njerëzit janë para politikanëve të tyre. Për aq sa turqit synojnë t’i pranojnë teoritë e konsiparcionit, turqit po ashtu, janë shumë të lodhur nga to. Protestuesit në Sheshin Taksim janë quajtur terroristë. Ishte sugjeruar se kompania ajrore gjermane, Lufthansa, po përpiqej ta shkatërronte me qëllim një aeroport të ri e të rëndësishëm në Stamboll, shkruan New York Times. Në mediat shoqërore ka thashetheme të pafundme për “shtet të thellë brenda shtetit të thellë”. Shkallë-shkallë, Turqia po shndërrohet në një vend të mbërthyer në paranojë. Ka dyshime publike në rritje se lajmet janë të filtruara, nëse jo të manipuluara. Incizimet, që kanë rrjedhur aktualisht,kanë zbuluar se hulumtimet e opinionit të publikuara në gazetën kryesore, ndoshta kanë qenë të kurdisura për ta kënaqur qeverinë. Gazetarët kanë marshuar për të protestuar kundër ndalesave në lirinë e shtypit. Në vendin ku liria e të shprehurit është zvogëluar, ndërsa diversitetet në media janë rrudhur, mediat sociale janë e vetmja alternativë e komunikimit, informimit dhe keqinformimit, shkruan New York Times. Një ligj

i ri që ka kaluar në Parlament, më tutje e ka kërcënuar lirinë e opinionit, megjithëqë presidenti Abdullah Gul, që tha se do ta nënshkruaj atë, ka pranuar se disa pjesë të tij janë problematike. Nëse trazirat në Gezi kanë nxitur teori konspirative, hetimet aktuale të korrupsionit i kanë fryrë zjarrit. Zyrtarët qeveritarë vazhdimisht flasin për komplot të jashtëm. Turqia ka lëvizur shumë mirë, thonë ata, dhe tash aktorët e fshehur dëshirojnë ta ndalin atë nga rritja e mëtejshme. Këto akuza rezonojnë brenda disa segmenteve të shoqërisë. Një pjesë e përgjigjes qëndron në faktin se Turqia ende nuk është demokraci e pjekur dhe politikat e saja janë mashkullore, agresive dhe të polarizuara. Polarizimi i Turqisë e prek çdo shtresë të jetës shoqërore, kulturore dhe ekonomike. Kur kontrollet dhe balancet, ndarja e autoriteteve dhe diversitetet e mediave janë në rrezik, atëherë ata në qeveri bëhen shumë të fuqishëm. Një pjesë e përgjigjes qëndron edhe në

frikësimet e vjetra, që shkojnë shumë larg në arsim. Njëra nga këngët në fëmijëri ishte “Një, dy, tre, rrofshin turqit... katër, pesë, gjashtë, Polonia ka rënë, shtatë, tetë, nëntë, Rusët janë tradhtarë”. Fëmijët i kanë kënduar këto këngë pothuajse gjithkund në rrugë, duke brohoritur se italianët ishin dhelpra, e gjermanët derra. Në Turqi fëmijët janë rritur në besimin se Turqia në tri anë është e kufizuar me ujë, ndërsa në anën e katërt me armiq. Grekët kishin aspiruar ta ri-okupojnë Stambollin dhe ta bëjnë Konstantinopojë. Arabët nuk ishin për tu besuar. Rusët kishin bërë komplot për ta okupuar Bosforin. Çdokush e kishte dëshiruar një pjesë të Anatolisë, tokë e Turqisë, ndërsa i vetmi mik i turqve ishin turqit, shkruan e përditshmja New York Times. Në të kaluarën, njëra nga anët e fuqishme të Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim të zotit Erdogan, ishte politika e jashtme me “zero probleme me fqinjët”. Por kjo politikë nuk është mbështetur. Por, kohët kanë ndryshuar.

Sirianët, së shpejti grupi më i madh refugjat në botë Kombet e Bashkuara kanë thënë se sirianët do të zëvendësojnë afganët si popullata më e madhe e refugjatëve në botë. Komisionari i Lartë për Refugjatë, Antonio Gueterres, ka thënë se Siria po rrëshqet nga një vend, i cili pesë vjet më parë pa ka qenë njëri nga nikoqirët më të mëdhenj në botë të refugjatëve, në një vend që ka shumicën e qytetarëve të tij

Revolucioni i Ukrainës, “i mundshëm edhe në Kinë”!

SHBA kërcënon me tërheqje nga Afganistani Shtetet e Bashkuara të Amerikës mund të vendosin një tërheqje të plotë të trupave nga Afganistani brenda këtij viti, raportoi BBC. Në një bisedë telefonike, presidenti Obama paralajmëroi homologun e tij afgan, Hamid Karzai për këtë mundësi, pasi Kabuli ka refuzuar në mënyrë të përsëritur firmosjen e një marrëveshje të bashkëpunimit

Ushtruesi i detyrës së presidentit të Ukrainës, Oleksandr Turchynov, ka thënë se është i shqetësuar me “shenjat e spearatizmit” dhe kërcënimet për integritetin territorial të vendit. Komentet e tij pasojnë protestat e së martës në Krime, ku shumica e banorëve janë pro-rusë dhe kundër au-

ushtarak. Uashingtoni e sheh firmosjen e kësaj marrëveshje si të de-

tyrueshme, për të lënë një pjesë të trupave të saj në Afganistan edhe pas tërheqjes së koalicionit në vitin 2014, në mënyrë që të angazhohen në luftën ndaj talebanëve. Sipas korrespondentëve, mosmarrëveshja mbi marrëveshjen dypaleshe të sigurisë është hapi i fundit i një raporti në përkeqësim midis Shtëpisë së Bardhë dhe Karzait. Shtetet e Bashkuara,

kryesues të një koalicioni ushtarak, ndërhynë ushtarakisht në Afganistan në vitin 2001, duke rrëzuar regjimin disa-vjeçar të talebanëve. Ndërhyrja e urdhëruar nga ish-presidenti George W. Bush u realizua në vijim të sulmit të 11 Shtatorit, pasi autoritetet afgane u konsideruan përgjegjëse dhe bashkëpunuese me organizatën e Al-Kaedës.

Turchynov: Frikë nga ndarja e Ukrainës toriteteteve të reja të Ukrainës, të cilat kanë marrë udhëheqjen e shtetit pas rrëzimit të presidentit të mbështetur nga Moska, Viktor Yanukovych. Edhe Rusia, edhe Perëndimi, i cili ka mbështetur lëvizjen

opozitare, kanë paralajmëruar për kërcënimin e ndarjes. Parlamenti i Ukrainës, i cili tani kontrollohet nga ish-opozita, nuk pritet të votojë qeverinë e re deri të enjten. Ushtruesi i detyrës së ministrit të Brendshëm

të Ukrainës, Arsen Avakov, ka thënë se ka nënshkruar urdhrin për shpërndarjen e forcës speciale të policisë, Berkut. Kjo forcë është fajësuar për sulme të dhunshme kundër protestuesve antiqeveritarë.

refugjatë. Ai ka thënë se rreth 2.4 milionë sirianë janë zhvendosur në vende të tjera për shkak të luftës civile, e cila ka nisur gati tre vjet më parë. Aktualisht janë 2.6 milionë refugjatë afganë që jetojnë në vende të tjera. Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Ban Ki-moon, ka thënë se rreth 9.3 milionë sirianë kanë nevojë për ndihma humanitare.

Aktivisti kinez i të drejtave të njeriut, Chen Guangcheng, i cili ndodhet në mërgim, ka thënë se “revolucioni” që ka ndodhur në Ukrainë, mund të ndodhë edhe në Kinë. Chen, i cili është i verbër, ka bërë ar-

ratisje dramatike nga arresti shtëpiak në Kinë në vitin 2012 dhe është lejuar të jetojë në Shtetet e Bashkuara. Ai i ka thënë agjencisë AFP se situata për aktivistët në Kinë është duke u përkeqësuar dhe se ka gjithnjë e më shumë kërcënime dhe arrestime. Por, Chen ka thënë është rritur edhe numri i njerëzve që protestojnë dhe se revolucioni kundër Partisë Komuniste mund të ndodhë në “çdo kohë”. Ai ka thënë se ngjarjet në Ukrainë kanë inkurajuar aktivistët kinezë. Avakov ka shkruar në Facebook se “nuk do të ketë më Berkut”. Kjo forcë është përbërë nga rreth 4,000 trupa. Gjithashtu, ushtruesi i detyrës së presidentit të Ukrainës, Oleksander Turchynov, ka pranuar detyrat e komandantit suprem të forcave të armatosura të vendit.


S p e c ia le

12

ris Xheon (Chris Jeon), një student universiteti 21-vjeçar nga Los Anxhelosi, kaloi një palë pushimesh verore me goxha aventurë. Ai informoi familjen dhe miqtë që po shkonte në Kajro, por pastaj kapërceu kufirin dhe shkoi në Libi, ku kaloi disa javë duke luftuar me rebelët kundër Gadafit. Lajmet e fundit tregojnë se garnizoni i tij i acaruar në fund e ka nisur për në shtëpi. Kur një reporter nga gazeta me bazë në Abu Dhabi, “National”, e identifikoi atë kur e pa të veshur me veshje stil amerikan, studenti i matematikës shpjegoi se pati menduar që “ishte qejf të bashkohej me rebelët”. Dhe ai duket se nuk e bëri diçka të tillë për të tërhequr vëmendje apo për ekzibicionizëm. Ai e mbylli intervistën duke u lutur, “çfarëdo që të bëni, të lutem mos u thoni prindërve të mi”. Por duke lënë mënjanë pasojat prindërore, a theu Xheon ndonjë ligj amerikan? Ka gjasa që jo. Qeveria e Shteteve të Bashkuara natyrisht nuk i nxit nënshtetasit e vet të ikin dhe të luftojnë në luftëra të huaja, por ka një histori të gjatë të këtij fenomeni, nga Brigada Abraham Lincoln që luftoi kundër Francisko Frankos gjatë Luftës Civile të Spanjës te shumë amerikanë hebrenj që kanë shërbyer në Forcat Mbrojtëse të Izraelit. Sipas ligjit të Shteteve të Bashkuara, çdo nënshtetas, i cili “regjistrohet, fut veten, punësohet, ndihmon ndokënd të rekrutohet ose shkon përtej juridiksionit të Shteteve të Bashkuara me synimin për t’u rekrutuar apo për të hyrë në shërbim të çdo princi, shteti, kolonie, distrikti ose njeriu si një ushtar apo si marinar… duhet të gjobitet nën këtë ligj ose të burgoset për jo më shumë se tre vjet apo të gjobitet dhe burgoset njëkohësisht”. Por një vendim gjykate nga viti 1896 në lidhje me një nënshtetas amerikan që pati luftuar me revolucionarët kubanë kundër sundimit kolonial spanjoll, e interpretoi këtë ligj si një mjet që synonte të shpallte të paligjshme për nënshtetasit amerikanë rekrutimin në një ushtri të huaj brenda Shteteve të Bashkuara, jo thjesht që të luftonte në një të tillë. (Shënim për Këshillin Tranzitor Kombëtar të Libisë: Ka gjasa që nuk do të jetë e mençur të krijohen stacione rekrutimi nëpër kampuset universitare amerikane me shpresën e rekrutimit të më shumë luftëtarëve). Duke qenë se Xheon duket se ka udhëtuar drejt Libisë pa ndonjë nxitje (ai ka blerë një biletë vetëm vajtje, sepse nuk dëshironte të rrezikonte të humbiste 800 dollarë “nëse kapej ose ndodhte diçka”), ai ka gjasa që është i pastër nga pikëpamja ligjore. Por ka disa detaje: Nëse një amerikan bashkohet me një ushtri të angazhuar në akte armiqësore kundër Shteteve të Bashkuara, atëherë kjo konsiderohet tradhti dhe është një akt i dënueshëm me vdekje. Ligji gjithashtu, dukshëm, nuk flet në mënyrë eksplicite për

K

e enjte, 27 shkurt 2014

A është ilegale të luftosh në një vend tjetër? Qeveria e Shteteve të Bashkuara natyrisht nuk i nxit nënshtetasit e vet të ikin dhe të luftojnë në luftëra të huaja, por ka një histori të gjatë të këtij fenomeni, nga Brigada Abraham Lincoln që luftoi kundër Francisko Frankos gjatë Luftës Civile të Spanjës te shumë amerikanë hebrenj që kanë shërbyer në Forcat Mbrojtëse të Izraelit

LUFTA E SPANJËS Rreth 2800 amerikanë shërbyen në Luftën e Spanjës si ushtarë, oficerë apo trupa të mbështetjes teknike në ndihmë të kauzës re publikane gjatë Luftës Civile të Spanjës. Rreth 800 prej tyre u vranë në luftime. Pas luftës, veteranët e Brigadës u konsideruan në përgjithësi mbështetës të Bashkimit Sovjetik. Pas paktit MolotovRibentrop, i cili e ndau Poloninë mes Bashkimit Sovjetik dhe Gjer manisë naziste, veteranët e brigadës dhe shoqata e tyre u përça, njëri grup ndoqi linjën zyrtare komuniste që e shikonte luftën në Eu ropë si luftë imperialiste dhe u angazhua në forcat politike që kundërshtonin përfshirjen e Shteteve të Bashkuara në luftë apo në mbështetje të Britanisë së Madhe. Të tjerë, gjithsesi, vijuan me axhendën e tyre antifashiste. Disa hynë vullnetarisht në forcat spe ciale britanike (para se SHBAja të hynte në luftë) dhe organizuan rezistencën antinaziste në Europë. Shtetet e Bashkuara i konsideruan ishanëtarët e Brigadës si rrezik sigurie. Më 1947n, organizata e tyre u vu në listën e grupimeve subversive. Por kjo ishte vetëm një nga pesë organizatat që mbeti e paprekur, pasi u klasifikua si subversive. Trajtimi i veteranëve nga vende të tjera varioi sipas qeverisë përkatëse. Në Kanada, veteranëve të Luftës së Spanjës iu mohua punësimi dhe disa nuk u rekrutuan gjatë luftës së Dytë Botërore për mungesë besueshmërie politike. Veteranët e Zvicrës u dënuan më ashpër se në çdo vend tjetër, me 420 vendime për burg nga dy javë deri në katër vjet. Në Spanjë, qeveria në vitin 1996 respektoi një prem tim të qeverisë republikane të vitit 1938 dhe u dha nënshtetësinë rreth 600 ishluftëtarëve të mbetur gjallë. Në Francë, më 1996n vet eranët morën statusin e veteranit francez.

organizatat e klasifikuara si grupime terroriste dhe familja e “talebanit amerikan” Xhon Uollker Lindh (John Walker Lindh) u përpoq të argumentojë se ai thjesht po shërbente në forcat e armatosura të një vendi tjetër dhe nuk kishte për qëllim të ndihmonte AlKaedën apo të sulmonte trupat amerikane. Por çfarë do të ndodhte nëse Xheon qëllonte të merrte pjesë në një sulm në Sirte apo në ndonjë qytet tjetër të Libisë, ku civilët janë masakruar? Për këtë mund të shërbejë precedenti i Çaki Tejlor (Chuckie Taylor), një nënshtetas amerikan dhe djali i një ish-bosi lufte të Liberisë, Çarls Tejlor (Charles Taylor). I riu Tejlor u dënua më 2008-n në një gjykatë në Florida për akte torture të kryera gjatë luftës civile të Liberisë, nënshtetasi i parë amerikan që dënohet në Shtetet e Bashkuara për krime kundër njerëzimit të kryera në një vend tjetër. Po për sa i përket nënshtetësisë? Nëse ke një pasaportë amerikane, atëherë ligji thotë se “mund ta humbësh nënshtetësinë tënde amerikane duke shërbyer në forcat e armatosura të një shteti të huaj”. Fjala ‘mund’ është me rëndësi kritike. Më 1967-n, në çështjen ligjore Afroyim v. Rusk, Gjykata Supreme vendosi që nën amendamentin e 14 të Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara, nënshtetasit amerikanë nuk ‘zhvishen’ dot pa vullnetin e tyre nga nënshtetësia. (Kjo çështje përfshinte një njeri me nënshtetësi të dyfishtë amerikane dhe izraelite, të cilit iu hoq nënshtetësia amerikane pasi votoi në zgjedhje në Izrael, por precedenti aplikohet edhe për shërbimin ushtarak gjithashtu.) Që nga ajo kohë, qeveria duhet të provojë se një individ u bashkua me një ushtri të huaj, me synimin për të hequr dorë nga nënshtetësia e Shteteve të Bashkuara. Ushtria në fjalë duhet të jetë e angazhuar në akte armiqësore kundër Shteteve të Bashkuara ose individi në fjalë duhet të shërbejë si oficer. Kështu, për sa kohë Xheon ia del të shmangë kryerjen e akteve të tradhtisë, krimeve të luftës apo nuk promovohet në gradën e oficerit – gjë që duket se ka pak gjasa të ndodhë, për shkak se ai raportohet se pyeti “si dreqin përdoret kjo gjëja?” kur i dhanë një automatik AK-47 – ai ka gjasa të jetë i mbrojtur nga pasojat ligjore. Se çfarë do të bëjë me të nëna e tij kur të kthehet në shtëpi, ky është një problem për të.


K u lt u r ë

e enjte, 27 shkurt 2014

13

EKSPOZITË E FOTOGRAFIT OSMAN DEMIRI NË TIRANË

E zeza ballkanike

Fakti që fotografia e Osmanit është psikologjike ka lidhje dhe me shkollimin e tij në Fakultetin e Psikologjisë në Shkup më 1990-n. Ekspozita me të cilën do të prezantohet të shtunën në ambientet e Teatrit të Komedisë, mbart disa prej punëve të tij më të zgjedhura, ku Ballkani dhe zeza rreth tij, të ftojnë të shohësh në brendësi… gimi hyn ngadalë për të depërtuar në errësirën e një mbrëmjeje që duket sikur nuk do të mbarojë. Kjo çarje e lehtë që do të lindë mëngjesin, duket e ëmbël dhe e trishtë njëkohësisht, në një imazh që na sjell fotografi Osman Demiri. Agimi i tij ka brenda filozofinë e një kohe të shkuar dhe dëshirën e mbetur aty për një fillim të ri. Pasioni për të zezën vjen me një elegancë që të përfshin. Osmani kërkon të flasë përmes ngjyrës me të cilën ne jemi mësuar të etiketojmë gjendjet jo të mira brenda nesh. Por e zeza e tij është ndryshe. Një e zezë që ka brenda orë të bukura, që kthehen në të verdhë, në tablonë “pranë teje”. Një artist nuk mund t’i shmanget dot historisë së vendit të tij. Ballkani dhe situata në vendin nga i cili vjen ndihet në fotografitë e Demirit. Çdo foto e tij është një histori, një histori të cilën ai kërkon ta zbërthejë deri në detaje përmes ngjyrave që flasin aq shumë. Të shtunën, artisti do të prezantohet me një ekspozitë personale në hollin e Teatrit të Komedisë, ekspozitë e cila paraprin shfaqjen premierë të këtij teatri në fundjavë “Djemtë gazmorë”, me regji të një tjetër artisti që vjen nga Maqedonia, Sulejman Rushiti. Fotografia e Demirit mund të quhet një qasje filozofike. Në kolazhin e fotove “Drejt pallatit të saj”, përmes së bardhës dhe së zezës, ai kërkon të japë ndjesitë e një të dashuruari të nisur për diku. Askush nuk mund ta dijë rrugën që do të përshkruajë. Dhe kur ajo është e paracaktuar, të papriturat janë ato që i japin një tjetër drejtim asaj. Ndaj rruga e sjellë prej tij nuk është e njëtrajtshme, por mbart brenda saj një fuqi emocionesh, të cilat kanë ikur nga trupi i artistit dhe i japin jetë veprës. “Emocionet që sjellin incizimet e Osman Demirit janë të ndërtuara në disa gjëra, në shikim të parë shumë të thjeshta dhe të reduktuara, duket sikur fotografitë e tij janë instaluar në formalizmin, por nëse i vëzhgojmë nga afër dhe më shumë detajet, na bëhet e qartë se iluzioni i pamjeve të thjeshta është vetëm hyrje në reaksionet më komplekse, të fotografisë dikur bashkëkohore dhe prezantimit të saj. Ballafaqohemi me insistimin për zgjerim të kufijve të fotografisë, me zhvendosje të funksionit të saj si kujtim, nostalgji ose përkujtim, që lidhet me një kohë dhe vend

A

Çdo lloj hiri është polen, petëlat janë qielli. Poezia është menjëmend reale absolute. Ja bërthama e filozofisë sime. Sa më poetike, aq më e vërtetë. Novalis (1772-1801), portret nga Friedrich Eduard... Çdo lloj hiri është polen, petëlat janë qielli. Poezia është menjëmend reale absolute. Ja bërthama e filozofisë sime. Sa më poetike, aq më e vërtetë. Përralla është e ngjashme me kanonin e poezisë. Çdo gjë poetike duhet të jetë përrallore. Poeti i përkulet rastit. Kur vdes shpirti, ai bëhet njeri. Kur vdes njeriu, ai shndërrohet në frymë. Vdekja e lirë e Frymës është vdekja e lirë e njeriut. Çfarë i korrespondon lartësisë së ekzistencës njerëzore? Ekzistenca e demonëve apo gjenive, me të cilët trupi është ajo po ajo gjë çka rezulton për ne shpirti. Lulja është simbol i misterit të frymës sonë. Çfarë është më e madhe se jeta? – Është shërbimi ndaj jetës, si shërbimi ndaj dritës. Çfarëdo magjepsjeje – është eksitim artificial i çmendurisë. Çfarëdo pasioni – është magjepsjeje. Një vashë e bukur nga të gjitha pikëpamjet është një shumë më magjistare nga ç’e pandehim. Ne jemi njëkohësisht brenda dhe jashtë natyrës.

të caktuar, në sferat e fenomenologjisë dhe figuratives”, shkruan kritikja e artit Sonja Abaxhieva. Për të, Demiri niset nga e njohura dhe jo vetëm. “Veçoritë e motivit primar transformohen në shenja joreale, shpeshherë edhe metafizike, realizimi kalon në efekte e abstraksionit gjeometrik ose lirik”, shkruan ajo. Për kritiken turke Melissa Mey, vepra e Demirit është një arsyetim për një gjendje të brendshme. “Të gjithë ne vërejmë vetëm gjërat që shikojmë. Shikimi është dukuri të cilën e zgjedhim vetë. Mirëpo ekzistojnë gjëra përreth të cilave kalojmë vazhdimisht, edhe pse ato mund të shikohen janë ‘të padukshme’ dhe vetëm atëherë kur i afrohemi shumë, shohim se bëhet fjalë për një spektër të gjerë ndryshimesh. Këto ndryshime ekzistuese mund t’i vërej vetëm syri i mprehtë. T’i shohë dhe t’ia përcjellë shikuesit. Kjo është mjeshtëria e profesionit të fotografisë dhe dëshira e madhe e fotografit që t’i kapë mo-

mentet që nuk i shohim dhe t’i shpërndajë ato. Fotografitë e Osmanit kanë një magji tërheqëse”, shkruan Melissa Mey. Dritëhijet janë të dukshme në fotografitë e tij. Ai duket sikur ruan momentin që ato të shfaqen në objektin që ka zgjedhur për të fotografuar, e për t’i shfaqur ashtu me gjithë energjinë që mbartin. “Nëse gjysma e botës është e brendshme, gjysma tjetër është vizion. Veprat e Demirit janë si një arsyetim për një gjendje të tij të brendshme. Detajet përbrenda lojës dritë-hije mund të karakterizohen si shprehje shpirtërore dhe si dëshirë e tij. Këto shprehje shpirtërore të autorit ballafaqohen me vrojtuesin dhe e çojnë atë në një dimension tjetër. Kur i shohim fotografitë e Demirit ndiejmë një metamorfozë vijuese të tyre, sa dhe shikuesi kthehet në një artist. Fotografi duket se ka gjetur momentin e duhur për të shkrepur aparatin, duke e sjellë atë si një zhvillim shpirtëror të qenies… Osman Demiri është një

artist modern me prejardhje nga Ballkani dhe arrin të ngrihet në një fotograf të mirëfilltë artistik. Ai, në veprat e tij, nuk ka një qëllim. Ai e sjell dritën, hijen, në të gjitha mënyrat që i shikon. I ndien dhe i fotografon. Në fotot e tij ndihet dëshira që çdo gjendje ta ndajë me shikuesin. Një mori fotografish ai i ka quajtur poezi. Kjo gjendje kaq delikate e artit është prekur nga Demiri, i bindur se poezia dhe fotografia kanë shumë fije të përbashkëta që dalin nga e njëjta gjë, siç është zemra. Osman Demiri përfaqëson një rreth të ngushtë të krijuesve nga Maqedonia, të cilët në mënyrë permanente merren me fotografinë artistike. Ai ka realizuar një numër të madh ekspozitash personale në Itali, Bullgari, Austri, SHBA, Serbi, Maqedoni, Kosovë, Shqipëri, etj., si dhe shumë ekspozita kolektive ndërkombëtare. Fotografia e tij nuk është tradicionale dhe me motive klasike, si peizazhe, portrete, figuracione etj. Motivet e tij nuk identifikohen kaq lehtë. Janë më tepër abstrakte, surreale, edhe pse burimin e kanë nga detajet e botës konkrete, megjithatë burojnë nga një këndvështrim i veçantë. “Osmani është një fotograf tejet artistik, i cili me veprat e tij na dëshmon se e njeh shumë mirë gjuhën e artit pamor. Fotografitë e tij ngjasojnë si kompozicione grafike, pikturale. Me mjeshtërinë e tij të përdorimit të aparatit fotografik dhe me njohjen e fshehtësive të profesionit, fitojmë përshtypjen se syri dhe objektivi ‘lexohen’ shumë lirshëm. Në fotografitë e tij hetohet cilësia e lartë e njohjes së kompozicionit, organizimi i hapësirave të plotësuara me tekste të ndryshme, hapësira të qeta që janë në funksion të dhënies frymë të kompozimit në tërësi. Ngjyrat janë me një kolorit të fuqishëm, por në disa raste edhe në mënyrë ‘sfumato’, sikur ngjyra në mënyrë graduale buron nga mjegulla duke rrumbullakuar ose kufizuar disa forma dydimensionale. Në shumë raste ai i shfrytëzon me inteligjencë dhe mjeshtëri vlerat akromatike tonike, të cilat janë me kontrast dhe harmoni, varësisht nga ideja bazë. Me të gjitha këto veçori dhe cilësi të larta artistike, Osmani mund të radhitet në rrymën e artit abstrakt ose të artit abstrakt dekorativ. Me krijimtarinë dhe inteligjencën e tij, ai dëshmon se edhe artistët nga vendet ballkanike mund t’i përballojnë të gjitha sfidat estetike bashkëkohore, që burojnë jo vetëm nga foto-aparati, por edhe nga teknologjia më moderne digjitale botërore”, thotë piktori nga Maqedonia, Reshat Ameti.

NDJESITË E NJË TË DASHURUARI TË NISUR PËR DIKU Fotografia e Demirit mund të quhet një qasje filozofike. Në kolazhin e fotove “Drejt pallatit të saj”, përmes së bardhës dhe së zezës, ai kërkon të japë ndjesitë e një të dashuruari të nisur për diku. Askush nuk mund ta dijë rrugën që do të për shkruajë. Dhe kur ajo është e paracaktuar, të papriturat janë ato që i japin një tjetër drejtim asaj. Ndaj rruga e sjellë prej tij nuk është e njëtrajtshme, por mbart brenda saj një fuqi emocionesh, të cilat kanë ikur nga trupi i artistit dhe i japin jetë veprës.

Kur vdes shpirti, ai bëhet njeri E habitshme që sinteza absolute dhe e mrekullueshme është shpesh herë boshti i një përralle – ose qëllimi i saj. Më e mrekullueshmja për mua është të shkoj me atë që më beson dhe më kupton. Çdo fjalë është fjalë betimi. Cilin shpirt të thërrasë – e tillë është. Qielli është shpirti i sistemit yjor, ndërsa sistemi – trupi i tij. Çdo gjë e dukshme priret për kah e padukshmja, e dëgjueshmja – kah e padëgjueshmja, e prekshmja – kah e paprekshmja. Ndofta dhe e mendueshmja – për kah e pamendueshmja. Njeriu i parë – është njeri profetizues. Atij gjithçka i shfaqet në trajtë fryme. Ç’janë tjetër fëmijët përpos se njerëz të parë? Vështrimi llamburitës i fëmijës është më i begatë se ndjenja e profecisë së orakullit më të guximshëm. Në ëndërrojmë për shtegtimet tona nëpër gjithësi; po a nuk është brenda nesh gjithësia? Thellësinë e shpirtit tonë ne as që e marrim me mend. Përbrenda nesh kalon rruga misterioze. Në ne ose askund është amshimi me botërat e tij, Të kaluarën dhe të Ardhmen. Bota e jashtme – është bota e hijeve, ajo hedh hijen e saj në mbretërinë e dritës. Tash në na bëhet sikur përbrenda ka kaq terrinë, vetmi, përçudnim. Por sa krejtësisht ndryshe do të na duket, nëse do të kalojë ky eklips dhe ky kurm i fantazmët do të flaket tej. Në do të mbërrijmë kënaqësinë që s’ka të përshkruar: se Fryma jonë nuk ka asfarë nevojash. Çdo gjë e mbaruar shpreh jo vetëm vetveten, por edhe gjithë botërat e ngjashme. Prandaj, përreth gjitha gjërave të përfunduara

ndehet velloja e Virgjneshës së amëshueshme, e cila prej përçikjes më të lehtë shndërrohet në avull magjik, që bëhet koçi e mjegullt profeti. Nuk është veç statujë e lashtë, të cilën e shohim. Kjo vello është njëkohësisht dhe qiell, dhe tejqyrë, dhë yll i palëvizshëm dhe përgjithkah – Zbulesë e përnjëmendtë. Forma është antiteza. Përmbajtja – teza. Përmbajtja është diçka origjinale, e qëndrueshme; forma – relative, e ndryshueshme, baza e mohimit është është po njësoj si përmbajtja – baza e realitetit. Çka mundemi të shestojmë veçmas, është përmbajtje. Çfarë duhet të shestojmë në lidhje me diçka, është forma. Vija e shtrembër është triumfi i natyrës mbi rregullin. Jeta është liria e natyrës – liria ndjenjësore. Çdo zanafillë jete duhet të jetë antimekanike, vrujim i fuqishëm, kundërvënie ndaj mekanizmit; materie absolute – stijia parësore e frymës = shpirt. Gjithë jeta është një rrjedhë e pandërprerë. Jeta rrjedh prej jetës dhe mandej kështu… Përmbi shpjegimin e jetës. Poezia përthith qenësinë e huaj në tënden. Në poemat e vërteta s’ka unitet tjetër, pos

unitetit të shpirtit. A nuk është vallë përqafimi diç e ngjashme me mbrëmjen? Tëk të lashtët religjioni ka qenë në një shkallë të njohur po njajo gjë që për në duhet të bëhet poezi praktike. Fryma shfaqet gjithëherë sall në trajtën e huaj të imazhit ajror. Ne kërkojmë gjithkah të Padyshimtën, ndërsa prore gjejmë veçse gjësende. I zoti e di se çfarë simboli i përnaltësuar është gjaku? Mefshtësia e pjesëve përbërëse organike na shtrëngon pikërisht të sosim mbi, kinse, shumë të përnaltësuarën ndër to. Ne, mu si para fantazmave, ngjethemi para tyre dhe me një lebeti fëmijnore ndjejmë në këtë amalgamë të çuditshme botën misterioze, ndërsa lipsej të kishtë qenë për ne thjesht, një i njohur i vjetër. Njeriu: është Metafora. Instinkti është një art pa qëllim. Ekstaza është një fenomen i brendshëm dritësor i soditjes intelektuale. Si po më duket mua, gjithkund në fundament qëndron mistika gramatike, e cila shumë lehtë mund të cysë habinë e parë në lidhje me gjuhën dhe shkrimin (letrën). (Popujt e egër deri më tash i quajnë shkrimet/letrat – magji). Gjuha – është Delf. Poeti dhe falltari (prifti i tempullit) kanë qenë dikur një, dhe vetëm kohërat e vona i kanë ndarë e veçuar. Por poeti i vërtetë gjithëherë ka mbetur falltar, sikundër se dhe falltari i vërtetë – poet. A nuk duhet vallë që Ardhmëria sërish ta kthejë gjendjen e lashtë të gjërave?

Oskarët 2014 – Nebraska Alexander Payne di të sjellë tema jo të zakonshme për publikun në mënyrën më të mirë të përpunuar. Pas punimit të tij të fundit ‘The Descedants’, Payne mban shijen e njëjtë, porse me detaje dhe karaktere të ndryshme. Përsëri ai na lidh me karakterin kryesor i cili nuk ka një tregim të përkryer, dhe përsëri kemi një karakter ndihmës që jo patjetër ka fërkim krejt pozitiv me karakterin kryesor. Tashti nuk kam një diapazon aq të gjerë të filmave sa që të kem parë BruceDern e JuneSquibb në zanafillën e karrierës së tyre. Por, po të jenë në nivelin me të cilin vijnë tek ‘Nebraska’ atëherë sigurisht se meritojnë respekt dhe një vend ndër më të mirët. Të dy sjellin një mishërim të shkëlqyeshëm me karakteret e tyre, që në fakt janë burrë e grua. BruceDern portretizon Vudin, një i moshuar që ka fituar një milionë dollarë falë një lotarie interneti. Për këtë ai duhet të shkoj në Nebraska. Dhe medoemos do të bëj këtë, qoftë edhe në këmbë. Pasi provon më shumë se një herë, i biri i tij Dejvid (Will Forte) duhet të intervenojë që ti shpjegojsituatën se e tëra është një mashtrim i rëndom interneti. Kur nuk ia del vendos ti bashkohet në rrugëtimin për tek milioni. Në fakt udhëtimi del të jetë shumë më tepër se një rrugë deri tek destinacioni i caktuar. Del të jetë më shumë një ribashkim familjar që do të sjell së bashku në krah të njëri tjetrit çiftin e moshuar. Derisa Vudi është një karakter i urtë, i qetë, me pak alzajmer, dhe i bindur që më në fund është milioner, gjë që do ti ndihmoj ta realizoj njërën nga dëshirat e tij të fundit; Kejt (Squibb) është një grua me gojë të pamatur që nuk kursen të vërtetën qoftë edhe mbi ata që nuk janë më. Por, të dy këta gjenden në krah të njëri tjetrin kur të sulmohen nga të tjerët. E si zakonisht posa të kuptojnë që je milionerët menjëherë shfaqen ata që ‘u ke borxh’ e ata që ‘të kanë ndihmuar’ kur nuk ke qenë milionerë. Por, edhe këta që futen në këto dy grupe të kategorive nuk janë personazhe negative. Nuk sjellin një frymë që të prish qejfin e një dramë bardhë-e-zi, të butë, të lehtë, të këndshme. Janë karaktere që provojnë të përfitojnë nga situata, dhe këtë e bëjnë me një aktrim të bukur. Mos të anashkaloj edhe BobOdenkirk – Ros, i biri tjetër i familjes, i cili nuk ka shumë hapësirë, porse bën punë të mirë për atë pak mbulim që merr. Në aspektin teknik AlexanderPayne bën gjithçka shkëlqyeshëm. Kemi një film bardhë e zi me shije noir por i realizuar në mënyrë digjitale. Këndet që sjellin temën janë ndër më të mirat. Pos kamerës që shpesh e gjejmë përgjatë rrugëve të qeta, të gjata, e të vetmuara, edhe dy skena që vijnë nga perspektiva e televizorit me shumë pak dialog njëra, e tjetra pak më shumë e populluar me fjalë, janë disa që meritojnë vlerësim të lartë e edhe do të ju mbeten në kujtesë. Jo që janë më të mirat, pasi ka edhe shumë skena e kënde të mira, por, ja që më kanë mbetur në mendje. Është film i shkëlqyeshëm. I realizuar lehtë, qetë, butë, të ofron kënaqësi me temën që trajton. Të ofron një korrelacion, një lidhje emocionale me të gjitha karakteret kryesore të filmit. Përfundimi është i shkëlqyeshëm dhe pak deri diku emocional. Njëri ndër filmat më të mirë të vitit.


14

E n ig m a

e enjte, 27 shkurt 2014

HOROSKOPI DASHI Te inkurajuar nga Merkuri do tregoheni me te ëmbël dhe me te dashur me partnerin tuaj sot. Dita do jete goxha pozive dhe e kënaqshme. Beqaret do dashurohen çmendurisht pas një personi qe sapo e kane njohur. Kujdes mos hidhni hapa te nxituara. Financat do jene te mire për pjesën me te madhe kështu qe mund te kryhen shpenzimet e nevojshme.

BINJAKËT Dite e zakonshme dhe pa asgjë te veçante kjo e sotmja për te dashuruarit. Mos kërkoni asgjë me ngulm nga partner, por merrini gjerat si t’iu vijnë. Beqaret ka mundësi te njohin një person qe ne fillim do i komplimentoje dhe do i joshe, por me pas do i lëndojë. Kujdes! Ne planin financiar do jeni shume te kujdesshëm dhe do e dini mire sa te shpenzoni.

LUANI Te dashuruarit do jene gjithë ditës ne gjendje pritjeje. Janë te mërzitur nga runa dhe presin ne çdo moment diçka ndryshe nga partneri. Ne fakt ai do i surprizoje pa mase. Beqaret do jene mja joshës dhe do bëjnë për vete persona te shumte. Ne planin financiar Jupiteri do iu sjelle fat. Disa do kenë edhe përmirësime te ndjeshme dhe do ndihen me te qete.

PESHORJA Asnjëherë me pare nuk jeni ndier kaq te qete ne jetën senmentale. Sot gjithçka do shkoje si e kishit menduar dhe partneri do përkujdeset mja për ju. Beqaret do i marrin gjerat me qetësi dhe nuk do kërkojnë me ngulm princin e kaltër. Gjithsesi ne mbrëmje priten surpriza. Ne planin financiar duhet te shmangni çdo lloj shpenzimi sepse situata do jete delikate.

SHIGJETARI Nëse marrëdhënia juaj ne çi ka qene e ngrohte, klima do vazhdoje edhe sot te jete harmonike. Ne rast te kundërt, situata do vazhdoje te jete delikate dhe me probleme. Beqaret jo vetëm qe do realizojnë takime, por mund te fillojnë edhe histori dashurie pasionante. Financat do kenë përmirësime te ndjeshme.

UJORI Klima tejet e tensionuar mund te sjelle edhe ndonjë ndarje sot për ata qe janë ne çi. Tregohuni shume te kujdesshëm me çdo gjest apo ale. Beqaret do ndihen te qete dhe nuk do mërziten po nuk e gjeten shpirn binjak. Ne planin financiar do iu duhet shume këmbëngulje për te arritur stabiliten. Mund t’ia dilni mbanë nëse e keni dëshirën e mire.

DEMI Do filloni te mendoni për projekte te përbashkëta me partnerin tuaj sot dhe kjo do iu afroje edhe me tepër me njeri-tjetrin. Do keni mundësi t’i zgjidhni edhe disa hatërmbetje te se kaluarës. Beqaret nuk do kënaqen nga takimet qe do kryejnë dhe do mbeten serish vetëm. Sektori i financave do jete goxha delikat. Beni kujdes mos hidhni hapa te nxituara.

GAFORJA Nuk do kuptoheni aspak mire sot me atë qe keni ne krah dhe kjo do sjelle probleme te mëdha. Asnjeri prej jush nuk do lëshojë pe dhe ne ndonjë moment situata mund te behet problemake. Beqaret do kenë mundësi pa fund për te realizuar takimin e shumëpritur. Gjithçka do ndodhe befas. Ne planin financiar tregohuni vigjilente ne mënyrë qe situata te mos behet problemake.

VIRGJËRESHA Kjo dite ka rrezik te mos jete shume e qete për ata qe janë ne një lidhje. Here pas here do ketë debate edhe për gjerat me elementare. Beni vetëm kujdes te mos e teproni me alët. Beqaret duhet ta heqin turpin dhe t’ia shprehin pëlqimin dikujt para se një tjetër t’ua rrëmbejë nga duart. Te ardhurat do jene te mira, megjithatë nuk rekomandohen shpenzime te ekzagjeruara.

AKREPI Te nxitur nga Venusi do i jepni me tepër rëndësi partnerit tuaj sot. Klima do jete sensuale dhe e ngrohte gjithë kohës. Beqaret do kenë disa takime, por jo te gjithë personat do iu përshtaten aq sa ata mendonin. Nuk duhet te nxitoheni ne asnjë mënyrë. Financat do jene te mira, megjithatë para se te kryeni shpenzime te mëdha duhet te mendoheni shume here.

BRICJAPI Nëse jeta juaj ne çi është delikate, duhet te merrni sa me pare masat dhe t përmirësoni atë. Po e late pas dore situata edhe mund te ndërlikohet. Për sa iu terket beqareve duhet thënë se te paket do jete ata qe do fillojnë histori dashurie. Te tjerët duhet te presin, por jo te bien ne pesimizëm. Financat do jete goxha problemake. Do iu duhet patjetër ndihma e specialisteve për t’ia dale mbanë.

PESHQIT Atmosfera ne çi do jete goxha e ngrohte gjate kësaj dite. Do ndiheni me se miri ne krahët e partnerit tuaj dhe do e dashuroni atë pa dorashka. Edhe beqaret me ne fund do e gjejnë personin e duhur dhe do fillojnë një lidhje te bukur. Ekuilibri financiar nuk do tronditet aspak edhe pse do hiqni disa para mënjanë. Kjo ne fakt është gjeja me e mire qe mund te bënit.


Sport

e enjte, 27 shkurt 2014

15

TATA MARTINO NUK KA DHËNË ENDE NJË PËRGJIGJE PËR ÇËSHTJEN E SË ARDHMES Klubi katalanas ka vënë në lëvizje për të gjetur pasardhësit e mundshëm të argjentinasit. Në këtë mënyrë, Zubizarreta nuk humbet kohë duke përzgjedhur profilet e duhura për të marrë drejtimin e mundshëm të skuadrës ata Martino nuk ka dhënë ende një përgjigje për çështjen e së ardhmes duke u shprehur se vendimin do ta marrë në fund të sezonit, por kjo nuk e qetëson klubin katalanas, përkundrazi e ka vënë në lëvizje për të gjetur pasardhësit e mundshëm të argjentinasit. Në këtë mënyrë, Zubizarreta nuk humbet kohë duke përzgjedhur profilet e duhura për të marrë drejtimin e mundshëm të skuadrës. Të dhënat të çojnë te trajnerët e ngjashëm me Pep Guardiolën dhe këtu nuk bëhet fjalë për paraqitjen, por për stilin dhe modelin e lojës që aplikojnë. Dy janë emrat që qëndrojnë në krye të listës, Ernesto Valverde dhe Luis Enrique. 50-vjeçari Valverde ka një kontratë 2-vjeçare me Athletic Bilbaon dhe në rast se bisedimet me klubin bask dështojnë, atëherë Luis Enrique është një alternativë më e prekshme. Një e ardhme si blaugrana nuk përjashtohet as për Villas-Boas, trajneri portugez që

Barcelona në kërkim të një trajneri Moyes: Ndeshja më negative në Europë

T

dështoi me eksperiencat e tij në Angli. Luzitani është shfaqur i pranishëm disa herë në “Camp Nou” dhe shpreh herë nuk i ka kursyer lëvdatat për stilin e veçantë të lojës që aplikon skuadra spanjolle. Lista kompletohet me kandidaturat e Diego Simeones dhe Jurgen Klopp, dy trajnerë luksi për çdo skuadër. Për El Cholon Barcelona është e gat-

shme të bëjë një sakrificë të madhe financiare pasi argjentinasi gëzon një popullaritet të madh në Spanjë për shkak të karrierës që po bën me Atletico Madrid, ndërsa 46vjeçari Klopp mbahet mend ende për arritjet e viteve të shkuara me Borussian e Dortmundit që e riktheu në finalen e Champions League pas 16 vitesh. Klopp zotëron filozofinë e duhur për të

drejtruar një klub të madh, madje emri i tij po lakohet shpesh kohët e fundit edhe në Manchester ku United po kalon një krizë të vërtetë rezultatesh. Dy surprizat e Zubizarretes janë edhe trajneri i Everton, Robert Martinez dhe ai i Fiorentinës, Vincenzo Montella që gjithsesi mbeten alternativat e fundit në rast se të gjitha tentativat për 5 emrat e parë dështojnë.

Beckham: Ibra në top treshin tim Legjenda angleze e futbollit, David Beckham, e rendit Zlatan Ibrahimovicin në listën prej tre lojtarëve më të mirë me të cilët ka luajtur. Anglezi dhe suedezi kanë luajtur bashkë te Paris Saint-Germaini, ku edhe Beckham e përfundoi karrierën si futbollist aktiv. Gjatë karrierës, 38-vjeçari ka luajtur me futbollistë të tillë, si Zinedine Zidane dhe Ronaldo, ndërsa pohon se Ibra

Atletico nuk mendon të shesë Diego Costan

Interi insiston të angazhojë Behramin

Presidenti i Atletico Madridit, Enrique Cerezo, thotë se nuk është duke menduar që të shesë sulmuesin brazilian Diego Costa gjatë afatit kalimtar të verës, bën të ditur "Football Espana". Costa është një prej sulmuesve më të kërkuar në Evropë, pasi ka shkëlqyer këtë stinor. Braziliani që është pjesë e Përfaqësueses së Spanjës, është duke u kërkuar nga Chelsea. Ishte raportuar se ai mund të përdoret si këmbim për të marrë portierin belg Thibaut Cour-

Skuadra e Interit nuk e ka ndërmend të heqë dorë nga mesfushori i Napolit, kosovari Valon Behrami, shkruan e përditshmja italiane "Gazzetta dello Sport". Gazeta bën të ditur se trajneri i Interit, Walter Mazzarri po insiston për transferimin e Behramit në fund të këtij edicioni. Mazzarri e ka pasur Behramin lojtar kur ishte trajner te Napoli dhe adhuron lojën e mesfushorit të Përfaqësueses së Zvicrës. Mësohet se Interi gjatë këtyre ditëve do ta testojë skuadrën e Napolit me

një ofertë fillestare prej dhjetë milionë eurosh. Mesfushori 28vjeçar, ka kontratë me Napolin deri në vitin 2017 dhe në radhët e tij u pat transferuar para dy vjetësh. Ai këtë edicion ka regjistruar 25 ndeshje për Napolin, ndërsa kërkohet edhe nga skuadra e Evertonit.

Javën e ardhshme Spanja do të përballet me Italinë, në një miqësore ku edhe sulmuesi i Juventusit, Fernando Llorente shpreson të jetë i pranishëm. Për lojtarin spanjoll kjo sfidë me të kaltërit ka një domethënie të veçantë, shpreson të zbresë në fushë përballë disa prej shokëve të Zonjës së Vjetër. “Pothuajse gjysma e Juventusit është pjesë e kombëtares italiane. Do të ishte diçka shumë e bukur dhe emocionuese për mua që të luaja përballë tyre”. Ish bomberi i Athletic Bilbaos, autor i 10 golave në sezonin e tij të parë në Serinë A, është optimist ndërkohë se mund ta arrijë objektivin që i ka vendosur vetes

për të qënë edhe ai pjesë e Botërorit të Brazilit. “Spanja ka sulmues të mëdhenj. Do të jetë një garë e gjatë ku golat do të ndikojnë në vendimin që tekniku Del Bosque do të marrë në fund”. Llorente, i cili sapo ka mbushur 29 vjeç, foli edhe për talentin e Realit të Madridit, Jese Rodriguez, një nga rivalët për vendin në kombëtaren La Roja, duke thënë se sulmuesi 21-vjeçar po ecën mjaft mirë me klubin e tij.

I kalon testet mjekësore te Barcelona

Carlos: Dua ta drejtoj Realin Ish-mbrojtësi i krahut i Real Madridit, Roberto Carlos, ka pranuar se do t’i pëlqente t’i drejtojë Mbretërit në dekadën e ardhshme. “Është një ëndërr e imja që ta drejtoj Real Madridin brenda dhjetë viteve të ardhshme”, është shprehur Carlos për Marca. Ai e ka komentuar edhe ndeshjen e Ligës së Kampi-

shkuarën dhe shpresoj që të jetë sërish dëshmitar i një 90 minutëshi fantastik. Unë marr përsipër të gjitha përgjegjësitë sepse ekipi duhet të luajë më mirë”. Champions League mbetet evenimenti i vetëm në lojë për Manchester United pasi “Djajtë e kuq” mbeten shumë pas në kampionat me 15 pikë më pak se Chelsea që kryeson klasifikimin. Nga ana tjetër, mesfushori i Manchester Unitedit, Michael Carrick, beson se skuadra e tij mund të kualifikohet në çerekfinale të Ligës së Kampionëve. “Ishte një mbrëmje zhgënjyese. Mënyra si humbëm, është shumë zhgënjyese. Mendoj se akoma kemi shanse në Old Trafford, por nuk do të jetë aspak lehtë. Nuk jemi jashtë garë, por nuk jemi në pozitë të mirë”, është shprehur anglezi për ITV.

Golat, vendimtarë për të shkuar në Botëror

është një nga futbollistët më të mirë aktualisht. “Ai është në top tre. Është gjë e bukur të jesh në të njëjtin klub me të”. “Është njëri nga lojtarët më të talentuar që kam takuar në karrierë. Njëri nga më të mirët në botë, pa kurrfarë dyshimi”, ka theksuar Becks për L'Equipe. Ibrahimovic ka shënuar 37 gola në të gjitha garat me PSG-në deri më tani këtë sezon.

tois, që është i huazuar tek Atletico nga Chelsea. "Nuk besoj se Diego Costa do të largohet në fund të këtij stinori. Pa dyshim se nuk do të shesim atë dhe as që do ta përdorim në këmbim për një lojtar tjetër", ka thënë Cerezo.

“Ishte ndeshja jonë më e keqe në Europë”. E pranon pa shumë lojëra fjalësh David Moyes disfatën e shëmtuar në Pire, duke shprehur hapur habinë për 90 minutëshin anonim të luajtur në Athinë. “Nuk ishim asnjëherë të pranishëm në ndeshje dhe nuk meritonim madje as të fitonim. Zbritëm në fushë me mentalitetin e duhur por këtë duhej ta tregonim edhe gjatë ndeshjes. E prisja që Olympiacos do të ishte agresiv por jo në këto përmasa”. Gjithsesi, tekniku skocez nuk dorëzohet dhe mbetet optimist për takimin e kthimit ku Manchester United duhet të luajë të gjitha shanset e kualifikimit. “E vetmja gjë pozitive është fakti se kemi ende edhe një ndeshje për të luajtur. “Old Trafford” ka qenë dëshmitar i ndeshjeve të mëdha në të

onëve kundër Schalkes duke theksuar se ish-klubi i tij duhet të ketë kujdes nga klubi gjerman, sepse ka skuadër të rrezikshme. Braziliani ka bartur fanellën e Los Blancos për 11 vite dhe mes tjerash, ka fituar katër tituj të La Ligas dhe tri trofe të Ligës së Kampionëve. 40vjeçari aktualisht drejton klubin turk, Sivasspor.

Barcelona e ka gjetur pasardhësin e Victor Valdes. Lajmi tashmë është zyrtarizuar edhe nga mediat gjermane. E përditshmja gjermane "Bild" ka publikuar një lajm ku shkruan se Ter Stegen i ka kaluar testet mjekësore te Barcelona. Portieri i Monchengladbach thuhet se me sukses i ka kaluar testet mjekësore dhe

se nga qershori do të jetë blaugrana. Ekipi mjekësor i Barcelonës thuhet se ka qenë dje në Gjermani ku ka kryer të gjithë procedurat me talentin gjerman. Marrëveshja raportohet se është arritur një muaj më parë. Shifra e marrëveshjes është 9 milion euro, ndërsa Ter Stegen do të jetë i Barcës për pesë sezonet e ardhshme.


Sport

16

e enjte, 27 shkurt 2014

Babunski me formacionin më të mirë Seleksionuesi i reprezentacionit të Maqedonisë në futboll (U21), Boban Babunski do ta ketë në dispozicion formacionin më të fortë që posedon për ndeshjen kualifikuese për Euro 2015 që luhet më 5 mars kundër Portugalisë. Babunski

në dispozicion do ti ketë edhe disa lojtar që luajnë edhe te seniorët si Ristovski, Alliovski, Babunski dhe Trajkovski. Mbledhimin e parë seleksioni do ta ketë më 2 mars. Babunski po beson në lojtarët e rinj që deri më tani treguan që mund të paraqiten

RrufejaM – Vrapçishti zhvillohet të shtunën

mirë në fushë, pa marr parasysh me çfarë kundërshtari kanë të bëjnë. “I falënderoj seleksionuesit Gjurovski që më lëshoi disa futbollist nga A reprezentacioni. Portugalia është një kombëtarë shumë e fortë, njëra prej më të fortave në Evropë. Por ne

do të japim maksimumin që të arrijmë rezultat që na konvenon”, tha Babunski në konferencën për shtyp. Ndryshe, seleksionuesi për këtë ndeshje ka ftuar 20 futbollist prej tyre dy lojtar shqiptar Visar Musliu (Renova) dhe Ezgjan Aliovski (Shafhauzen). (A.S.)

SHPALLET LISTA PËR NDESHJEN ANTI LETONI Boshko Gjurovski për miqësoren kundër Letonisë më 5 mars në Shkup ka ftuar Agim dhe Besar Ibrahimi, mandej Muhamed Demiri dhe Ferhan Hasani Avdyl SALIHU atër futbollistë shqiptar janë gjendur në listën e selektorit të ri të Kombëtares së Maqedonisë në futboll, Boshko Gjurovski për miqësoren kundër Letonisë më 5 mars në Shkup (ora 19:00). Bëhet fjalë për dy Ibraimët, Agimi (Cagliari) dhe Besarti (Enozis), pastaj Muhamed Demiri (St. Galen) dhe Ferhan Hasani (Brondby). Në listën e futbollistëve mungon Goran Pandev, ndërsa vërehet rikthimi i Popovit, i cili ishte përjashtuar nga reprezentacioni për shkak të problemeve me FFM-në. “Kam ftuar lojtarë për të cilët mendoj se mund ti realizoj planet e mia. Besart Ibraimi është në formë të shkëlqyeshme në Qipro dhe ka merituar ftesën. Spirovski ishte pjesë e reprezentacionit në kohën e Toshakut, njëjtë edhe Muarem, sikurse Maro Gjurovski. Përmes telefonit kam folur me Jarnin, trajnerin e

K

Ndeshja e xhiros së parë e sezonit vjeshtor në Ligën e dytë republikane ndërmjet ekipit Rrufeja-M dhe Vrapçishti do të zhvillohet me datën 1 mars ( e shtunë) me fillim në orën 14:00 në stadiumin e Bërvenicës . Ky është vendim komisarit të garave në Federatën së Futbollit të Maqedonisë . Lajmin e bëri të njohur vetë sekretari i KF Rrufeja –M , Irfan Ajrullai. “Definitivisht ndeshja e xhiros së parë në ligën e dytë republikane

ndërmjet ekipit Rrufeja-M dhe Varpçishtit do të zhvillohet të shtunën me fillim në orën 14:00 në stadiumin e Bërvenicës. Arsyet për këtë janë objektive me që të dielën në këtë stadium ka disa aktivitete tjera. Ftojmë publikun që të na përkrahë denjësisht në këtë përballje shumë të rëndësishme” tha ai. Të përkujtojmë se në ndeshjen e sezonit vjeshtor që u zhvillua në stadiumin e Vrapçishtit, skuadra vendase shënoi fitore të lartë 4-1.

Xhila për titullin IBF Interkontinental

Ftohen katër futbollist shqiptar Sarajevës, i cili më tha fjalë të mira për Velkovskin”, tha mes tjerash selektori Boshko Gjurovski. Ja si duket përbërja e Maqedonisë: Portierë: Pacovski (Mechelen/ Belgjikë), Naumovski (Dinamo Bukuresht/Rumani), Mbrojtja: Georgievski (Steaua/Rumani),

Todorovski (Sturm/Austri), Grëncarov (Tavrija/Ukrainë), Shikov (Volyn/Ukrainë), Mojsov (Bran/Norvegji), Popov (Ë BA/Angli), Ristevski (Slavija/Bullgari), Mesfushorë: Demiri (St.Galen/Zvicër), Stjepanovic (Visla/Poloni), Spirovski (Beroe/Bullgari),

Hasani (Brondby/Danimarkë), A. Ibraimi (Cagliari/Itali), Gjurovski (Muantong/Tajland), Muarem (Qarabagh/Azerbajxhan), Ivanovski (Astra/Rumani), Kosotovski (Leuven/Belgjikë), Ibraimi (Enozis/Qipro), Blazevski (Hazar/Azerbajxhan), Velkovski (Sarajevo (BeH).

Dehari vazhdon me punën

Strugani Agron Xhila ishkampioni i botës në peshën “cruiser” të versioneve WBC / IBF / WBO për Junior, më 5 prill në palestrën IFCO Arena në Berlin do të ndeshet me gjermanin, Kai Kurzawa. Xhila deri më tani ka 19 fitore (15 me nokaut) dhe 1 humbje, deri sa Kurzawa 32 fitore (23 me nokaut) dhe 4 humbje. Për boksierin shqiptar ky do të

jetë dueli i parë pas gati 10 muajve, por gjermani mbetet favoriti i duelit. “Natyrisht është një eksperiencë me boksier të klasit-botëror, Kai që është favorit. Isha i lënduar për një kohë, por do të bëjë paraqitje të mirë”, tha Xhila. Kampioni shqiptar do të sfidojë titullin e botës në peshën “cruiser”.

Dardan Dehari edhe pse nuk arriti të shkoj sivjet në Lojërat e Olimpike Dimërore në “Soçi 2014”, ai ka vazhduar të merret me këtë sport dhe cilësitë e tija i dëshmoi në Universiadën Dimërore 2014 ku bindshëm doli fitues. “Sa i përket Olimpiadës Soçi 2014, dua të them se nuk pata fat që të jem pjesë e këtij evenimenti të madh botërorë për vetëm 0.9 pikë, mirëpo ky është sporti dhe dikush humb e dikush fiton, mirëpo unë ndihem fitues në këtë rast sepse ndoshta jam i vetmi shqiptar që kam arritur deri në këtë shkallë në këtë sport. Unë si Dardan Dehari deri më tani si sportist aktiv nuk kam pushuar asnjëherë së ushtruari dhe së menduari për sportin dhe

Premierliga nuk është më e forta në botë Legjenda e Djajve të Kuq, në një prononcim për media pas ndeshjes Olympiacos – Manchester Untied , ka deklaruar se Premierliga nuk është liga më e fortë më botë, dhe se ky fakt është propaganduar pa qenë aspak i vërtetë . “Mendoj se neve na është shpërla truri nga Premierliga. Kjo ligë nuk është më e fortë në botë, s’ka kuptim kjo. Është vetëm brendi më i mirë.

Arsenali, City dhe United kanë pësuar disfata të lehta njëra pas tjetrës nga skuadra shumë më të mira dhe më të përgatitura se ne”, deklaroi ish-trajneri i Sunderlandit dhe Ipswich Town. Irlandezi është një nga legjendat e klubit të Manchester Unitedit me mbi 300 paraqitje, derisa ka fituar 7 tituj të Premier Ligës, 1 herë Ligën e Kampionëve dhe trofe të ndryshëm.

vazhdoj të merrem aktivisht më këtë sport “, tha Dardan Dehari pasi u shpall më i mirë në garë që u mbajt në Kodrën e Diellit. Sa i përket planeve për në të ardhmen Dardan Dehari theksoi. “Shpresojë të arrijë rezultate më të mira si në plasma ashtu edhe në pikët e FIS-it dhe normalisht vitin e ardhshëm do të organizohet kampionati Botëror i skijimit në SHBA. Shpresojë të kualifikohem në garën finale, se në dy kampionatet e kaluara isha njëherë isha i 27-ti dhe njëherë i 29-ti, ndërsa në finale kualifikohesh vetëm 25 të parët. Shpresojë të kem sukses kësaj radhe”. Tani pasi kanë përfunduar Lojërat Olimpike Dimërore, garat e skijimit do të vazhdojnë sipas orarit të FIS-it. (A.S.)

Majlinda Kelmendi viktimë e politikës Xhudistja kosovare nuk është nominuar për çmimin prestigjioz Laurues World Sports Awards. Në ceremoninë e mbajtur të mërkurën në kryeqytetin e Malajzisë, Kuala Lumpur, fituesja e medaljes së artë në Kampionatin botëror nuk ka qenë në mesin e të nominuarave për sportisten më të mirë të vitit, edhe pse një gjë e tillë është pritur. Trajneri i xhudistes pejane, Driton Kuka është i befasuar me këtë vendim. Ai

ka deklaruar se Majlinda është larguar nga nominimi në momentet e fundit për çështje politike, për shkak që vjen nga Kosova, shtet i papranuar ne Komitetit Olimpik Ndërkombëtar. Për çmimin Laurues World Sports Awards 2014 janë nominuar shumë sportistë të njohur botëror si Cristiano Ronaldo, Usain Bolt, LeBron James, Rafael Nadal Sebasitian Vettel, Serena Willimas e shumë të tjerë.

Zhurnal plus #700  

BDI "bojkoton", PDSH garon

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you