Page 1

fq.5

“Xhevahir Holding” për dy javë merr leje për ndërtim VITI 3 | Nr. 698 | ÇMIMI: 10 DEN | E MARTË, 25 SHKURT 2014

www.zhurnal.mk

PARALELIZMI MIDIS UKRAINËS DHE MAQEDONISË

Larg skenarit ukrainas, afër atij boshnjak?! Ekspertët politik thonë Maqedonia është rast më i komplikuar për shkak të dy etniteteve më të mëdha maqedonasve dhe shqiptarëve. Sipas tyre, në Maqedoni mund të ndodhin trazira sociale të cilat janë shumë të rrezikshme sepse mund të rrëshqasin shumë lehtë në tensione ndëretnike, dhe nga kjo e fundit duhet pasur shumë kujdes

POLEMIKA PËR DYGJUHËSINË MES PARTIVE SHQIPTARE

SHQIPJA, DALLIMI TE NENI PESË

2 fq.2

Numri i azilkërkuesve në rritje

BDIja PARALAJMËRON PARTNERIN MAQEDONAS

Kriza institu cionale në prag Partia shqiptare në pushtet e ka bërë 'thirrjen e fundit' në adresë të VMROsë dhe të partive të tjera që të reflektojnë për propozimin për kandidat konsensual për president. Në të kundërtën, BDI ka parala jmëruar mosmarrjen pjesë në zgjedhjet presidenciale dhe mundësinë e mbajtjes së zgjedhjeve të parakohshme parlamentare

fq.4

Mbi 60 incidente për shkak të urrejtjes

4

Sipas PDSH-së, çështja e mospërdorimit të gjuhës shqipe nuk është problem vetëm në qytetin e Shkupit dhe se kjo s’ka të bëjë me pengesa administrative dhe nuk është çështje interpretimesh. Ndërkohë nga BDI akuzuan partinë e Menduh Thaçit se refuzojnë të ndihmojnë në implementimin e shqipes

3


K r o n ik ë

2

e martë, 25 shkurt 2014

Tokat bujqësore u jepen komunave Tokat bujqësore të cilat janë në pronë të shtetit transferohen në tokë ndërtimore dhe të njëjtat i jepen për menaxhim komunave. Ministri i Pushtetit lokal Tahir Hani njoftoi për këtë vendim kryetaren e Tetovës Teuta Arifin, për kushte që janë parashikuar në vendim, që komuna të mund të ndërtojë

partneritet publiko privat. “Komuna këtë partneritet private publik mundë ta realizojë me subjektet të cilat duhet të pranojnë kushtet që investimi të fillojë minimum në afat prej dy vitesh dhe të përfundojë në afat dhjetë vjeçar, por investimi të mos jetë më i vogël se dhjetë milion euro dhe garancia bankare për re-

alizimin e këtij partneriteti publiko privat të jetë dhjetë deri në 15 për qind”, tha ministri i Pushtetit lokal Tahir Hani. Ndërkohë, Teuta Arifi nga ana tjetër tha se Komuna e Tetovës menjëherë do të kërkojë investitorë që do të jenë të gatshëm të fillojnë bizneset e tyre në këto toka. “Biseduam edhe sa i përket menax-

himit me tokën ndërtimore që po ashtu është një prej sfidave që i kanë komunat,

dhe duhet pasur parasysh faktin se edhe komuna e Tetovës e ka nën menaxhim tokën ndërtimore, ndërkohë ne jemi duke bërë të gjitha përpjekjet dhe aktivitetet që t’i rrisim kapacitetet tona me qëllim që ky menaxhim të jetë i suksesshëm”, tha Arifi. Ndryshe, Komuna e Tetovës me këtë rast pritet të menaxhojë me katër objekte sportive, ndërsa me ata objekte që kohë më parë janë dhënë nën koncesion, do të bëhet marrëveshje për ndërprerje të kontratës.

PARALELIZMI MIDIS UKRAINËS DHE MAQEDONISË Ekspertët politik thonë Maqedonia është rast më i komplikuar për shkak të dy etniteteve më të mëdha maqedonasve dhe shqiptarëve. Sipas tyre, në Maqedoni mund të ndodhin trazira sociale të cilat janë shumë të rrezikshme sepse mund të rrëshqasin shumë lehtë në tensione ndëretnike, dhe nga kjo e fundit duhet pasur shumë kujdes

Larg skenarit ukrainas, afër atij boshnjak?!

Gruevskit formalisht është e orientuar kah BE-ja dhe NATO-ja dhe nuk proklamon një variant tjetër prandaj edhe ky kapacitet nuk mund të gjykohet me atë të Ukrainës, edhe pse pakënaqësitë nga kjo qeverisje janë të mëdha, si nga shqiptarët ashtu edhe nga maqedonasit”, deklaroi për “Zhurnal plus” analisti politik Alajdin Demiri.

Rreziku nga përplasja ndëretnike

Bekim BUÇI kenari i Ukrainës nuk mund të ndodhë në Maqedoni, mirëpo nuk përjashtohet mundësia të ndodh ndonjë skenar si ai në Bosnjë e Hercegovinë ku trazirat sociale shkaktuan kaos disa ditë nëpër qytetet e Bosnjës. Maqedonia është rast më i komplikuar për shkak të dy etniteteve më të mëdha maqedonasve dhe shqiptarëve. Ky është konstatimi i ekspertëve politik lidhur me atë nëse mund të bëhet një lloj paralelizmi mes Maqedonisë dhe Ukrainës për shkak të ngecjeve në aspektin euro-atlantik. Analistët politik thonë se në Ukrainë u ndeshën interesat gjeopolitike të fuqive të mëdha Rusisë nga njëra anë dhe Evropës dhe SHBA-ve në anën tjetër. Sipas tyre, në Maqedoni mund të ndodhin trazira sociale të cilat janë shumë të rrezikshme sepse mund të rrëshqasin shumë lehtë në tensione ndëretnike, dhe nga kjo e fundit duhet pasur shumë kujdes. Edhe pse pakënaqësia nga qeverisja e Gruevskit është e madhe si nga shqiptarët ashtu edhe nga maqedonasit, megjithatë në Maqedoni s’mund ti shohim pamjet protestave në Kiev.

S

S’mund të ndodhin protesta si në Ukrainë Ish diplomati Nano Ruzhin thotë se Maqedonia dhe Ukraina jo që dallojnë si popuj, shtete, pozita

KAPACITETI I KOMPLIKUAR I MAQEDONISË “Pse në Maqedoni tendencë të tillë nuk ka? Kapaciteti i Maqedonisë është më i komplikuar dhe më ndryshe. Politika e qeverisë së Gruevskit formalisht është e orientuar kah BEja dhe NATOja dhe nuk proklamon një variant tjetër prandaj edhe ky kapacitet nuk mund të gjykohet me atë të Ukrainës, edhe pse pakënaqësitë nga kjo qeverisje janë të mëdha, si nga shqiptarët ashtu edhe nga maqedonasit”, deklaroi analisti politik Alajdin Demiri.

S’PËRJASHTOHET SKENARI I BOSNJËS “Nuk mund të presim ndonjë, përleshje të armatosur midis forcave qeveritare dhe forcave të opozitës. Por, kjo nuk do të thotë se nuk mund të presim diçka të ngjashme me atë që ndodhi në Bosnjë, ku pati trazira sociale. Nuk besoj se do të ketë përplasje sipas skenarit ukrainas në Maqedoni ku pati përleshje ushtarake mes policisë dhe protestuesve, por nuk përjashtohet mundësia të vjen deri tek tensionet sociale mes njerëzve të varfër dhe të uritur, falimentuesit”, deklaroi ish diplomati Nano Ruzhin. gjeopolitike por dallojnë edhe në aspektin e interesimit të fuqive gjeopolitike si bllok gjeopolitik në të cilat ndeshen garat strategjike të Rusisë në njërën anë dhe BE-së dhe SHBA-ve në anën tjetër. Sipas tij, në këtë drejtim normalisht që ka lojtar të posaçëm siç është Polonia e cila ka marrëdhënie historike me Ukrainën por ka dhe

pakicë të saj në Ukrainë. Ai rikujton se në parim Ukraina është ish fuqi nukleare, me rëndësi strategjike për Rusinë e cila ka flotën e saj në Krim. “Tani shtrohet pyetja çfarë paralelizmi mund të bëhet midis Ukrainës dhe Maqedonisë. Në këtë kontekst ne nuk mund të presim ndonjë, të themi, përleshje të ar-

matosur midis forcave qeveritare dhe forcave të opozitës. Por, kjo nuk do të thotë se nuk mund të presim diçka të ngjashme me atë që ndodhi në Bosnjë e Hercegovinë, ku pati trazira sociale. Nuk besoj se do të ketë përplasje sipas skenarit ukrainas në Maqedoni ku pati përleshje ushtarake mes policisë dhe protestuesve, por nuk për-

jashtohet mundësia të vjen deri tek tensionet sociale mes njerëzve të varfër dhe të uritur, falimentuesit”, deklaroi për “Zhurnal plus” ish diplomati Nano Ruzhin. Analisti politik dhe njohësi i mirë i rrethanave gjeopolitike Alajdin Demiri thotë se në Ukrainë pati një politikë antiukrainase, antipopullore dhe anti intersave të këtij shteti. Ai thotë se Janukoviq i cili tentoi që të ruhet prej zhvillimit të Ukrainës dhe ta orientojë atë kah Rusia nuk pati sukses sepse vullneti i ukrainasve ishte më i madh. “Ç’është e vërteta Janokoviq kishte përkrahje nga brenda nga disa rajone të cilët janë rusë dhe prorus dhe janë të orientuar kah Rusia. Mirëpo kjo përkrahje ishte e vogël dhe nuk i mjaftoi Janukoviqit të realizojë qëllimet e veta. Vullneti i popullit ukrainas është shumë më i madh dhe kapaciteti i saj si për orientim si të politikës së brendshme ashtu edhe të politikës së jashtme ishte shumë më i fuqishëm dhe gjithsesi triumfoi. Pse në Maqedoni tendencë të tillë nuk ka? Kapaciteti i Maqedonisë është më i komplikuar dhe më ndryshe. Politika e qeverisë së

Numri i azilkërkuesve të Maqedonisë në rritje Sipas të dhënave të Shërbimit federal për migrim dhe refugjatë në Nirnberg, numri i azilkërkuesve me prejardhje nga Maqedonia prej vitit 2011 deri më sot shënon vetëm rritje Numri i azilkërkuesve me prejardhje nga Maqedonia nga viti 2011 deri më tani po shënon rritje. Gjermania është destinacioni i tretë në botë për azilantët sipas numrit të kërkesave për azil të dorëzuara vitin e kaluar, tregojnë statistikat. Prej vendeve të rajonit më shumë azilkërkues ka pasur nga Serbia, ndërsa

Maqedonia është në vendin e katërt, informon Mihael Grizbek, zëvendëskryetarë i Shërbimit federal për migrim dhe refugjatë në Nirnberg. Gjermania është vendi kryesor për refugjatët nga e gjithë bota. Vjet ka pasur 127.000 kërkesa për azil, që është për thuajse 50.000 më shumë se vitin më parë,

ndërsa kjo do të thotë rritje për 64%. “Sipas vendit të prejardhjes prej ku vijnë azilkërkuesit , në krye janë vendet ballkanike, Siria dhe Federata Ruse. Shikuar nëpërmjet numrave, nga Ballkani kryesojnë azil kërkuesit nga Serbia (18.000) dhe nga Maqedonia (9.418), që janë në vend të parë, përkatësisht në vend të

katërt mes dhjetë shteteve prej ku vjen presioni më i madh”, thotë Grizbek për

Ish diplomati Ruzhin duke potencuar se nuk mund të përjashtohet skenari i Bosnjës sheh rrezikun nga ajo se tensionet apo trazirat eventuale sociale mund të nxisin tensione ndëretnike që do të jetë rrezik për stabilitetin e Maqedonisë. “Nuk përjashtohet skenari i Bosnjës, por rreziku më i madh është se trazirat dhe tensione sociale mund të shkaktojnë tensione ndëretnike. Kjo është më e rrezikshmja që mund të ndodhë. Në këtë duhet të kemi shumë kujdes dhe ta llogarisim si një sfidë. Në këto moment Maqedonisë i duhet një demokraci më e madhe relaksuese në aspektin ndëretnik sepse të gjithë do të shprehin pakënaqësi nëse teprohet me manipulimet politike, korrupsionin. Njerëzit veç më janë të vetëdijshëm, se partitë në pushtet në mënyrë permanente akuzohen për korrupsion. E gjithë kjo ndikon në mendimin e opinionit publik, sidomos tek të rinjtë të cilët janë të papunë, të varfrit, falimentuesit…”, thekson Ruzhin. Ndërkohë analisti Demiri konstaton se në Maqedoni nuk ka baza për veprime të ngjashme me ato në Ukrainë edhe pse ekziston masë kritike, por kjo masë kritike, siç thotë ai, është e komplikuar dhe problemi është tek vija etnike, gjegjësisht raportet ndëretnike. “Formalisht nuk ka baza për një veprim të këtillë. Masa kritike ekziston por ajo është e komplikuar për arsye se bëhet fjalë për marrëdhënie ndëretnike. Maqedonasit gjithnjë mobilizohen kur është fjala për ndonjë situatë kritike me frikën nga shqiptarët kurse shqiptarët gjithnjë suprimojnë nevojat e veta për ndryshim mos të bëhen bartës të trazirave në vend. Këtu nuk mund të ndodhë ajo që ndodhi në Ukrainë. Në Maqedoni mund të ndodhin vetëm trazira etnike”, vlerëson analisti politik Alajdin Demiri.

“Dojçe vele”. Sipas të dhënave të Shërbimit federal për migrim dhe refugjatë në Nirnberg, numri i azilkërkuesve me prejardhje nga Maqedonia prej vitit 2011 deri më sot shënon vetëm rritje. Në vitin 2011 ka pasur gjithsej 1.753 kërkesa për azil, në vitin 2012 numri është rritur në 6.889, ndërsa vitin e kaluar ky numër ka arritur në 9.418. Se bëhet fjalë për trend alarmant, tregojnë analizat e vetëm një muaji. Ashtu në janar të vitit 2011 ka pasur 142 kërkesa për azil, në të njëjtin muaj të vitit 2012 ka pasur 236 kërkesa, në vitin 2013 numri i kërkesave ka qenë 221, ndërsa muajin e kaluar azil kanë kërkuar 1024 qytetarë të Maqedonisë.


K r o n ik ë

e martë, 25 shkurt 2014

3

BDIPARALAJMËRON BOJKOTIMIN E PRESIDENCIALEVE DHE MUNDËSINË E ZGJEDHJEVE TË PARAKOHSHME

Kriza institucionale në prag Partia shqiptare në pushtet e ka bërë 'thirrjen e fundit' në adresë të VMRO-së dhe të partive të tjera që të reflektojnë për propozimin për kandidat konsensual për president. Në të kundërtën, BDI ka paralajmëruar mosmarrjen pjesë në zgjedhjet presidenciale dhe mundësinë e mbajtjes së zgjedhjeve të parakohshme parlamentare. E gjithë kjo mund të shkaktojë krizë institucionale Agim FAZLIU nstitucionet e Maqedonisë do të mund pësonin krizë serioze në rast të bojkotimit të zgjedhjeve presidenciale nga ana e BDI-së, siç është paralajmëruar. Vlerësohet se thirrja për bojkot do të mund të kishte ndikim edhe për ecurinë e institucioneve ekzekutive. Partia shqiptare në pushtet ka kohë që ka plasuar në opinion idenë për një kandidat konsensual, si mënyra më e mirë për legjitimuar presidentin e ardhshëm edhe me plebishitin e votës shqiptare. BDI e ka çuar më tej idenë duke kërkuar marrëveshje politike që do të mundësonte zgjedhjen e presidentit në Parlament, si një mënyrë e mirë për të përfaqësuar më drejt rolin e presidentit. Por, deri tash partneri maqedonas në Qeveri, VMRODPMENE nuk ka mbështetur këto propozime, ndërsa e ka bërë të qartë se kandidati do të zgjidhet në konventën e partisë që do mbahet në fillim të muajit tjetër. Është raportuar se forumet brenda VMROsë janë duke lobuar që presidenti aktual të kandidojë prapë, një hap që do të mund të nxiste pakënaqësinë e BDI-së, e cila e ka bërë të qartë se presidenti aktual është emri më pak i pëlqyer prej shqiptarëve. Ndërkohë, BDI ka paralajmëruar mundësinë e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare dhe mos marrjen pjesë në zgjedhjet presidenciale. Zëdhënësi Bujar Osmani i ka bërë thirrjen e fundit VMRO-së dhe partive të tjera politike që të reflektojnë për propozimin që të arrihet pajtueshmëria për një kandidat që përfaqëson vullnetin e dy popujve konstitutivë të vendit. "BDI ka vendosur që të mos jetë pjesë e një procesi politik ku shqiptarët vetëm rrejshëm do ta legjitimojnë kryetarin e shtetit, kurse vota e tyre nuk do të jetë vendimtare për zgjedhjen e presidentit. BDI po shqyrton edhe mundësinë e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, si një mënyrë që të lirohet hapësirë për t'u fokusuar e gjithë energjia e shoqërisë për zgjidhjen e çështjes së emrit", ka thënë Osmani. Sipas tij, tash më së paku i duhet Maqedonisë një president i cili nuk do ta ketë legjitimitetin e më shumë se

I

STAVRESKI MBËSHTET IVANOVIN

JO LEGJITIMIM TË RREJSHËM ME VOTA SHQIPTARE "BDI ka vendosur që të mos jetë pjesë e një procesi politik ku shqiptarët vetëm rrejshëm do ta legjitimojnë kryetarin e shtetit, kurse vota e tyre nuk do të jetë vendimtare për zgjedhjen e presidentit. BDI po shqyrton edhe mundësinë e zg jedhjeve të parakohshme parlamentare, si një mënyrë që të lirohet hapësirë për t'u fokusuar e gjithë energjia e shoqërisë për zgjidhjen e çështjes së emrit", ka thënë Bujar Osmani.

BDI TË DIJË ÇKA KËRKOJNË ZGJEDHËSIT DHE NDËRKOMBËTARËT "BDI duhet të ketë informata të mjaftueshme për të gjitha mesazhet edhe nga elektorati edhe nga faktori ndërkombëtar se çka duhet të bëjnë. "BDI është pjesë e një strukture që merr përgjegjësi për të gjitha ato që kanë ndodhur deri tash, për shkak se është në koalicion", thotë Mersel Bilalli.

IVANOV RRITË PAKËNAQËSINË E SHQIPTARËVE VMRODPMENE nuk ka mbështetur propozimet e BDIsë, ndërsa e ka bërë të qartë se kandidati do të zgjidhet në konventën e partisë që do mbahet në fillim të muajit tjetër. Është raportuar se forumet brenda VMROsë janë duke lobuar që presidenti aktual të kandidojë prapë, një hap që do të mund të nxiste pakënaqësinë e BDIsë, e cila e ka bërë të qartë se presidenti aktual është emri më pak i pëlqyer prej shqiptarëve. një të tretës së qytetarëve, në një periudhë kur vendi do të ballafaqohet me sfida, siç është zgjidhja e emrit. Osmani ka deklaruar se tash më shumë se kurrë ka nevojë për bashkim duke synuar rezultate para samitit të NATO-s, për t'u futur nën ombrellën e sigurisë. "Nuk na duhet një situatë që do të rrisë ndar-

jen ndërmjet atyre që duan hyrjen në NATO dhe atyre që nuk duan këtë, duke pasur mundësi edhe për urrejtje dhe konflikte ndëretnike", ka thënë Osmani. Për dallim nga BDI-ja, PDSH-ja e Menduh Thaçit ka vendosur të merr pjesë në zgjedhjet presidenciale, me kandidatin të saj për president.

Të rritet siguria në rajon Njeriu i parë i mbrojtjes, Talat Xhaferi në takimin e djeshëm me drejtorin e Qendrës për siguri RACVIAC, Branimir Mandiq biseduan për mundësitë për rritje të aktiviteteve të përbashkëta. "Zhvillimi i bashkëpunimit në të gjitha nivelet është me vlerë esenciale për ruajtje të paqes dhe sigurisë në botë, vlera të cilat janë parakusht për mirëqenie dhe zhvillim ekonomik. Lidhja rajonale nëpërmjet iniciativave si RACVIAC janë një element i rëndësishëm për krijimin e klimës për besim, respekt, shoqëri dhe përkrahje mes vendeve të rajonit" , ka thënë Xhaferi.

Ndërsa, ambasadori Mandiq ka informuar ministrin Xhaferi për aktivitetet të cilat janë pjesë e planit vjetor të Qendrës, me theks të mundësive për realizimin e tre ngjarjeve të rëndësishme në Republikën e

“PDSH-ja do të garojë në këto zgjedhje presidenciale, me qëllim që të mos lejojnë dikush ti konsiderojë shqiptarët si turmë, po të tregojmë se jemi popull i organizuar”, ka njoftuar PDSH-ja. Vendimi për kandidatin e partisë së Thaçit do të merret sonte, në mbledhje të Kryesisë Qendrore në

Maqedonisë, dhe atë në fushën e ndërtimit të integritetit dhe ndalimin e korrupsionit, si dhe zhvillim të ”cyber”-sigurisë. Qendra për bashkëpunim sigurie RACVIAC është themeluar në vitin 2000 si qendër rajonale për kontrollim të armatosjes me qëllim që të promovojë masa për ndërtim të sigurisë dhe zgjerim të bashkëpunimit në rajonin e Evropës juglindore. Duke pas parasysh mjedisin dhe sfidat e përhershme, qendra ka zgjeruar qarkun e aktiviteteve të përfshijë edhe një numër të madh të temave politiko-ushtarake, mes të cilave edhe reformat në sektorin mbrojtës, proceset për integrim në strukturat euroatlantike dhe nevoja për bashkëpunim të zmadhuar mes vendeve të këtij rajoni.

Zëvendës kryeministri Zoran Stavrevski është njëri prej funk sionarëve të lartë të VMRO DPMNEsë që ka dhënë përkrahjen e tij për kandidimin e kryetarit aktual Gjorgje Ivanov për mandat të ri. Nga Qendra për ko munikim pranë VMRODPMNEsë kanë konfirmuar nismën deri tek ta për mbështetje të presidentit aktual të shtetit Gjorge Ivanov. Por, burime nga kjo parti jo zyrtarisht pohuan se iniciativa nuk është nx itur brenda partisë, por bëhet fjalë për akt individual. Sipas infor matave, madje përveç Stavrevskit kandidimin e Ivanovit e ka përkrahur edhe Antonio Mil loshoski, kryetari i Shkupit Koce Trajanovski, kryetari i Aerodromit Ivica Konevski dhe drejtori i DAP së, Goran Trajkovski. Ivanov për kandidimin e tij më ka siguruar përkrahjen e kryetarit të Ohrit Bakraçevski, të Kisela Vodës Be liçanec Aleksiq, të Prilepit Marjan Risteski dhe të Makedonska Ka menicës Darko Mitevski, ndërsa pas Ivanovit qëndron edhe kryetari i Unionit rinor Vladimir Nelovski. Përkrahje për Ivanov ka ardhur edhe nga doktoresha Vesna Janevska si dhe nga Ashim Zekirovski. Tetovë. Ndërkohë, Bujar Osmani nuk komentoi iniciativën e PDSHsë. “Presim vendimin e tyre zyrtar", ka deklaruar Osmani. Në anën tjetër, në rast të dështimi të zgjedhjeve presidenciale për shkak të bojkotimit të BDI-së do të mund të shkaktonin një krizë tjetër institucionale e cila do të mund të rezultonte me mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare në vjeshtë të këtij viti. Analisti politik Mersel Billali thekson për "Zhurnal Plus" se BDI duhet të ketë informata

të mjaftueshme për të gjitha mesazhet edhe nga elektorati edhe nga faktori ndërkombëtar se çka duhet të bëjnë. "BDI është pjesë e një strukture që merr përgjegjësi për të gjitha ato që kanë ndodhur deri tash, për shkak se është në koalicion. Po të isha në pozicionin e tyre do të kisha menduar shumë thellë se si të tejkalohet situata e vazhdueshme e agonisë në të cilën gjendet Maqedonia, jo vetëm për çështjen e emrit, por për të gjitha sferat. Ka një përgjegjësi, së pari morale e pastaj edhe politike", ka thënë Bilalli. Ai mendon se bashkësia ndërkombëtare është e interesuar që të mbajë një balancë në çështjen e diskutimeve aktuale politike. "Nuk besoj se të huajt janë të interesuar që të ketë zgjedhje paralele presidenciale dhe parlamentare. Por, e shoh se këtë opsion e rrotullojnë partitë politike. Nuk e di sa mund që t'i kuptojnë mesazhet e qarqeve diplomatike, të cilat asnjëherë nuk vijnë direkt, por janë mjaftueshëm të qarta", ka theksuar Bilalli. Ndërkohë, për ishkryeministrin Vllado Buçkovski zgjedhjet presidenciale, për shkak të bojkotit të BDI-së, nuk do të jenë të suksesshme. "Për këtë pres që në vjeshtë të kemi edhe zgjedhje presidenciale edhe zgjedhje të parakohshme parlamentare”, ka deklaruar Buçkovski, për “Utrinski vesnik”. Në këtë situatë, bojkotimi i zgjedhjeve presidenciale nga shqiptarët dhe mbajtja e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare është gjithnjë e më e mundur për shkak se Gjorgje Ivanov po fiton më shumë përkrahje për t'u rikandiduar. Zëvendëskryeministri Zoran Stavrevski është njëri prej funksionarëve të lartë të VMRODPMNE-së që ka dhënë përkrahjen e tij për kandidimin e kryetarit aktual Gjorgje Ivanov për mandat të ri. Në këtë mënyrë është bërë e qartë se zëvendëskryeministri Stavrevski nuk do të garojë në garën presidenciale, siç ishte spekuluar. Sipas informatave, përveç Stavrevskit kandidimin e Ivanovit e ka përkrahur edhe Antonio Milloshoski, kryetari i Shkupit Koce Trajanovski, kryetari i Komunës ës Aerodromit Ivica Konevski dhe drejtori i DAP-së, Goran Trajkovski. Ivanov për kandidimin e tij tashmë ka siguruar përkrahjen e kryetarit të Ohri,t Bakraçevski, të Kisela Vodës Beliçanec Aleksiq, të Prilepit Marjan Risteski dhe të Makedonska Kamenicës Darko Mitevski, ndërsa pas Ivanovit qëndron edhe kryetari i Unionit Rinor, Vladimir Nelovski. Përkrahje për Ivanov ka ardhur edhe nga doktoresha Vesna Janevska si dhe nga Ashim Zekirovski. Më parë, mediat shpallën se Ivanov ka marrë përkrahje nga shumë drejtorë, sportistë dhe peshkopë.

Dimitrov refuzon postin e ambasadorit Ambasadori Nikolla Dimitrov ka refuzuar funksionin diplomatik në Moskë, i cili duhej të fillojë këtë vit, njofton Plusinfo. Ai për vendimin e tij joformalisht tashmë e ka lajmëruar edhe Ministrinë e Punëve të Jashtme (MPJ) prej ku e kanë vërtetuar këtë vendim të Dimitrovit. “Joformalisht jemi të informuar për vendimin e ambasadorit, ndërsa formalisht ai vetë duhej të prononcohet. Vendimin për emërimin e tij për përfaqësues diplomatik të Republikës së Maqedonisë në Rusi, në seancën e Qeverisë kaloi para disa muajve. Pas kalimit të mandatit në Holandë, ambasadori vetë duhet të përgjigjet nëse do të shkojë në Moskë”, thonë nga Sektori për informim në MPJ.

Dimitrov aktualisht është ambasador në Holandë. Pas përfundimit të mandatit në mars të këtij viti, ai karrierën diplomatike duhej ta vazhdojë si ambasador në Moskë. Në mars të vitit të kaluar kur qeveria shpalli konkurs për pranimin e ambasadorëve të rinj, burime diplomatike brifuan se transferi i Dimitrovit do të jetë ne relacionin Hag-Berlin. Por pritjet nuk u realizuan, pasi që për ambasador në Berlin është emëruar Nikolla Kolev.


K r o n ik ë

4

e martë, 25 shkurt 2014

Shpresojmë në NATO në Samitin e ardhshëm Deputeti Hajrulla Misini, anëtar i Komisionit për mbrojtje dhe siguri në Parlamentin e Maqedonisë, në kuadër të kryesimit të Shqipërisë me Kartën e Adriatikut ka marrë pjesë në konferencën me temë: “Përforcimi i

bashkëpunimit rajonal për anëtarësim të shpejtë në NATO”, e cila prej 23 dhe 24 shkurt wshtw mbajt në Tiranë të Shqipërisë. Në konferencën fjalim do të kenë edhe kryetari i Parlamentit të Shqipërisë, Ilir Meta, ministri i

jashtëm Ditmir Bushati, ministri i Mbrojtjes Mimi Kodheli, si dhe ambasadori amerikan në Shqipëri, Aleksandar Arvizu. Deputeti Misini në fjalimin e tij mes tjerash theksoi se Maqedonia është promotor i fuqishëm i

bashkëpunimit rajonal si bazë për përforcimin e sigurisë dhe stabilitetit, si dhe në këmbimin e përvojave në rrugën drejt integrimit euro-atlantik të vendeve të rajonit. Karta e Adriatikut u dëshmua si model i suksesshëm

për partneritet dhe bashkëpunim dhe paraqet proces i cili i

POLEMIKA PËR DYGJUHËSINË MES PARTIVE SHQIPTARE Kompanitë, pjesërisht plotë Sipas PDSH-së, çështja e mospërsojnë kushtet dorimit të gjuhës ekologjike shqipe nuk është

Të gjitha kompanitë, apo fabrikat të cilat llogariten si ndotësit më të mëdhenj të ajrit, mund të kërkojnë nga ministria e ekologjisë që tu shtyjë afatin për disa muaj, që këto fabrika të pajisen me lejen “A” të integruar ekologjike, e cila përfshin vendosjen e filtrave dhe sistemeve tjera të cilat do të mbrojnë ambientin nga ndotjet e ndryshme. “Ne duam të shohim hapa dhe projekte konkrete nga kompanitë që duhet të plotësojnë këto kritere me qëllim që qeveria dhe ministria të vihen në pozicion për të shqyrtuar mundësinë eventuale për plotësimin e kërkesave të ndonjë plani operativ, jo të gjithë planeve dhe afateve por eventualisht të ndonjë plani dhe pjese të planit operativ”, tha ministri i Ekologjisë, Abdilaqim Ademi gjatë prezantimit të sistemit për mbledhje të pluhurit dhe gazrave të dëmshme të fabrikës “Makstil”, firmë e cila ishte cak i akuzave të qytetarëve të lagjes Hekurana për ndotje të ajrit.

KH: Mbi 60 inci dente për shkak të urrejtjes

Në periudhën prej një viti në Maqedoni janë regjistruar mbi 60 incidente për shkak të urrejtjes, thuhet në Raportin vjetorë të Komitetit të Helsinkit për të drejtat e njeriut që për më shumë se një vit ka ndjekur incidentet dhe veprat penale të motivuara nga intoleranca dhe paragjykimet kah grupe të caktuara të shoqërisë. Sipas të dhënave të organizatës më shumë se 70% e këtyre incidenteve janë bërë në territorin e qytetit të Shkupit dhe pjesa tjetër më shpesh në Maqedoninë perëndimore. Prej atje si shkak më të shpeshtë për këto incidente theksojnë përkatësinë etnike të ndryshme, bindjet fetare, orientimi seksual dhe përcaktimi partiak. Gjatë janarit janë regjistruar gjashtë incidente të këtij lloji si rezultat i urrejtjes që paraqet ulje të pakët të numrit të tyre në nivel mujorë, për dallim nga viti i kaluar kur mesatarja ishte 11 incidente në muaj.

problem vetëm në qytetin e Shkupit dhe se kjo s’ka të bëjë me pengesa administrative dhe nuk është çështje interpretimesh. Ndërkohë nga BDI akuzuan partinë e Menduh Thaçit se refuzojnë të ndihmojnë në implementimin e shqipes ërdorimi i shqipes sërish ka nxitur polemika mes dy partive shqiptare në vend, PDSH e BDI. Me këtë rast, grupi i këshilltarëve të PDSH-së në qytetin e Shkupit dje realizoi takim me grupin parlamentar të PDSH-së rresh çështjes së mospërdorimit të gjuhës shqipe në nivel të qytetit të Shkupit. Pas takimit deputeti i PDSH-së, Bekim Fazliu tha se bashkërisht kanë konstatuar se çështja e mospërdorimit të gjuhës shqipe nuk është problem vetëm në qytetin e Shkupit dhe se kjo s’ka të bëjë me pengesa administrative dhe nuk është çështje interpretimesh. “Por krejt kjo vjen për shkak të paaftësisë dhe servilitetit të BDI-së, e cila është në pushtet, si në qytetin e Shkupit ashtu edhe në Qeveri. Suzana Saliu është nënkryetare e Parlamentit dhe deri më sot as edhe një sekondë nuk ka udhëhequr ndonjë seancë. Edhe ne si deputetë gjithashtu na pamundësohet përdorimi i gjuhës shqipe ku diskutimet tona përkthehen në gjuhën maqedonase”, tha deputet Fazliu. Ndërkohë, këshilltari i PDSHsë në qytetin e Shkupit Idriz Orana deklaroi se BDI gjithmonë kur flasin mashtrojnë dhe shpifin, për shkak se vendi ku interpretohen ligjet është

Shqipja, dallimi te neni pesë

P

SALIU AS NJË SEKONDË NUK KA UDHËHEQURE SEANCË “Suzana Saliu është nënkryetare e Parlamentit dhe deri më sot as edhe një sekondë nuk ka udhëhequr ndonjë seancë. Edhe ne si deputetë gjithashtu na pa mundësohet përdorimi i gjuhës shqipe ku diskutimet tona përkthehen në gjuhën maqedonase”, tha deputeti Bekim Fazliu nga PDSH.

KEMI BËRË AVANCIME “Kemi bërë avancime dhe një hap para në këtë mandat në përdorimin e shqipes, por është çështje që ka mbetur e papërfunduar pasi kemi dallime politike, jo mes VMROsë dhe BDIsë por mes bllokut shqiptarë dhe atij maqedonas mbi interpretimin e nenit 5 të kushtetutës”, tha Bujar Osmani, zëd hënës i BDIsë. Parlamenti. “Kjo edhe një herë e dëshmon paaftësinë e tyre politike për të ndikuar në zgjidhjen e çështjeve të shqip-

tarëve. Këtë shqiptarët nuk e meritojnë dhe prandaj mjaft më, mbyllni gojën!”, ka thënë Orana. Por, akuzave të PDSH-

së iu kundërpërgjigj zëdhënësi i BDI-së Bujar Osmani. Ky i fundit akuzoi PDSH-në se refuzojnë të ndihmojnë në im-

Shpërthimi në Karposh, të dyshuar nuk ka Ende nuk ka të dyshuar as edhe dëshmitarë okularë për mjetin shpërthyes që detonoi rrugët “Varshavska” në Karposh. Policia ende nuk zbulon se për çfarë mjeti eksplodues bëhet fjalë. Zëdhënësi Ivo Kotevski tha se hetimet janë në rrjedh e sipër, dhe po punohet në zbardhjen e incidentit. Nga ana tjetër kryeprokurori publik Marko Zvërlevski theksoi se prokurori publik ka dalë në vend ngjarje së bashku me njësinë kundër terror-

izëm të Ministrisë së brendshme. Bile u bë qartë se zyra e rinisë së LSDM-së e cila ka qenë në afërsi me gjasë nuk ka qenë objekt i sulmit. Ndërkohë, nga LSDM kërkuan zbardhje urgjente të rastit, ndërsa deri më tani persona të panjohur kanë hedhur mbrëmë material shpërthyes në Karposh, ku të dëmtuar u gjetën 5 vetura, ndërsa të lënduar nuk ka. Ndryshe, LSDM e dënoi hedhjen e mjetit shpërthyes, për të cilin është lajmëruar në Ministrinë e

mbështet dhe përshpejton reformat e brendshme të vendeve, duke e intensifikuar edhe bashkëpunimin rajonal. Gjithashtu, Misini tha se shpreson se Samiti e ardhshëm i NATO-s do ti mundësojë Maqedonisë të jemi dëshmitarë të derës së hapur të Aleancës për vendet aspirante për anëtarësim.

plementimin e shqipes. Ai tha se për këtë çështje BDI ka dallime të mëdha me VMRO DPMNE-në dhe tërë bllokun e partive politike maqedonase. “Fatkeqësia është se PDSH nuk bëhet pjesë për të na ndihmuar ne në implementimin, por vetëm për ta keqpërdorur atë për fitimin e pikëve politike. Kemi bërë avancime dhe një hap para në këtë mandat në përdorimin e shqipes, por është çështje që ka mbetur e papërfunduar pasi kemi dallime politike, jo mes VMRO-së dhe BDI-së por mes bllokut shqiptarë dhe atij maqedonas mbi interpretimin e nenit 5 të kushtetutës”, tha Bujar Osmani, zëdhënës i BDI-së. Ndërkohë, grup ekspertësh shqiptarë dhe maqedonas do të interpretojnë ligjet për përdorimin e gjuhëve në nivel të Qytetit të Shkupit. Kjo, madje ka qenë marrëveshja në takimin mes kryetarit të Qytetit të Shkupit Koce Trajanovski dhe Kryetarit të Komunës së Çairit Izet Mexhiti. “Në bazë të këtij ligji ka vepruar Sektori për Çështje Komunale në Qytetin e Shkupit. Ky ka qenë interpretimi i tyre. Por në Ligjin për Qytetin e Shkupit shkruan se përveç gjuhën maqedonase, gjuhë zyrtare është edhe gjuha të cilën e përdorin të paktën 20% e qytetarëve. Këtu ka interpretim të ndryshëm të ligjit nga ana e shërbimeve. Do tua lëmë ekspertëve të vendosin rreth interpretimit të këtyre ligjeve, dhe do të veprojmë në bazë të vendimit të tyre. Qyteti i Shkupit do ta respektojë atë vendim”, ka thënë Trajanovski. Edhe kryetari i Komunës së Çairit Izet Mexhiti ditë më parë e quajti lëshim të administratës së Qytetit vendosjen e tabelave vetëm në gjuhën maqedonase. Gjatë veprimit të tyre, shërbimet e Qytetit kanë vepruar në bazë të Ligjit për përdorimin e gjuhëve, ku përmenden komunat, por jo edhe Qyteti i Shkupit. Por, me Ligjin për Qytetin e Shkupit është e qartësuar se edhe Shkupi si njësi e veçantë vetëqeverisëse është i obliguar që të përdorë si gjuhë zyrtare, gjuhën të cilën e flasin mbi 20 përqind e banorëve. Punëve të Brendshme dhe kërkoi të ndërmerren masa të shpejta dhe efikase për ndriçimin e rastit dhe gjetjen e shkaktarëve. “Ajo që ne na shqetëson është se Ministria e Brendshme dje doli me qëndrim se mbase në shënjestër të sulmit nuk ka qenë selia e LSDM-së edhe pse hetimi akoma nuk kishte nisur. E gjithë kjo i hedh një njollë të zezë procesit parazgjedhor i cili duhet të kalojë qetë. LSDM apelon dhe kërkon nga MPB ta kryejë hetimin në mënyrë profesionale, efikase dhe t’u zbulojë aktorët e sulmit”, tha kryetari i degës rinore të LSDM-së, Stefan Bogoev.


K r o n ik ë

e martë, 25 shkurt 2014

5

Kronikë e zezë

Gjatë vikendit, 23 aksidente trafiku në Shkup Vikendin e kaluar në rajonin e qytetit të Shkupit policia e trafikut ka bërë mbikëqyrje në 23 aksidente trafiku. Në 14 prej tyre, 17 kanë marrë lëndime, prej të cilëve katër më rëndë. Të premten kanë ndodhur 3 aksidente prej të cilave lëndime trupore ka marrë një person, ndërsa 2 aksidentet tjera janë me dëme materiale. Të shtunën,

policia e trafikut ka bërë mbikëqyrje në gjithsej 14 aksidente trafiku. Prej tyre në tre me lëndime trupore janë marrë 4 persona, në shtatë prej tyre nëntë persona janë lënduar, ndërsa katër aksidentet tjera janë me dëme materiale. Gjatë ditës së djeshme kanë ndodhur 6 aksidente trafiku prej të cilave në tre më lehtë janë lënduar tre persona,

ndërsa tre aksidentet tjera janë vetëm me dëme materiale. Gjatë këtyre tre ditëve u zbuluan dhe sanksionuan 62 shoferë të cilët kanë qenë nën ndikim të alkoolit, 15 shoferë të cilët s’kanë respektuar limitin e shpejtësisë së lëvizjes dhe 12 shoferë që nuk kanë respektuar shenjat e sinjalizimit në udhëkryqe. Me automjetin special “Meri-

Shpërthimi në Karposh, të dyshuar nuk ka manga” u morën gjithsej 137 vetura që kanë penguar rrjedhën normale të komunikacionit.

KOMPLEKSI BANESOR “QYTETI I DIELLIT” Ministri Janakievski pret që kompania "Xhevahir Holding", investitor i cili në lokacionin "Qyteti i Diellit" duhet të ndërtojë kompleks bashkëkohor banesor me shumë objekte, t'i paguajë shërbimet e nevojshme komunale dhe për 15 ditë ta marrë lejen për ndërtim ktivitete për urbanizëm me të cilat do të ndërtohet infrastruktura e nevojshme për lagjen "Qyteti i Diellit”, për të cilën, investitori për 15 ditë do të marrë leje për ndërtim, paralajmëroi të hënën ministri i Transportit dhe Lidhjeve Mile Jankievski. Sipas tij, me aktivitetet e planifikuara do të sigurohet sistem i kanalizimit për një pjesë të Komunës së Kisela Vodës dhe furnizimit me ujë për një pjesë të territorit të Komunës së Sopishtes, ndërsa rruga rajonale për lidhshmëri të Shkupit me "Qytetin e Diellit", do të përfundojë më së voni deri në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm. Ka filluar procedura për realizimin e projektit për ndërtimin e sistemit për furnizimin me ujë për një pjesë të vendeve të banuara në komunën Sopishtë-Ujësjellësi rajonal Patishka Rekë, që sipas Janakievskit, ka rëndësi të

“Xhevahir Holding” për dy javë merr leje për ndërtim

A

NISIN PROCEDURAT Ka filluar procedura për realizimin e projektit për ndërtimin e sistemit për furnizimin me ujë për një pjesë të vendeve të banuara në komunën SopishtëUjësjellësi rajonal Patishka Rekë, që sipas Janakievskit, ka rëndësi të madhe për banorët e vendeve të banuara në komunën për zgjidhjen e problemit me furnizimin me ujë, për përmirësimin e standardit jetësor, të infrastrukturës komunale dhe të mjedisit jetësor dhe për zhvillimin e komunës. madhe për banorët e vendeve të banuara në komunën për zgjidhjen e problemit me furnizimin me ujë, për përmirësimin e standardit jetësor, të infrastrukturës komunale dhe të mjedisit jetësor dhe për

zhvillimin e komunës. Projekti përfshin ndërtimin e tre pjesëve nga tubacioni magjistral me gjatësi të përgjithshme prej rreth 22 kilometra, si dhe ndërtim të filter-stacionit dhe rrugës qasëse

deri te ajo. Për realizimin e saj janë siguruar 260 milionë denarë në buxhetet e Ministrisë së Transportit dhe Lidhjeve dhe Agjencisë për mbështetje financiare në bujqësi dhe zhvillim rural të RM-

Fillon realizimi i projektit “Talentium në Shkup Në ambientet e Kafe Klub Forumi Rinor Islam (FRI), në Shkup, filloi realizimi i projektit të ri të quajtur “Talentium”. Projekti në esencë është një program i detajuar i cili u dedikohet ekskluzivisht të rinjve tanë, më saktësisht nxënësve të shkollave të mesme dhe i cili ka për qëllim zbulimin, shfaqjen dhe zhvillimin e aftësive dhe shkathtësive të ndryshme tek ata. Ky projekt do të realizohet nëpërmjet një vargu të trajnimeve dhe

reklama

ligjëratave në 3 fusha bazike: komunikim, media dhe lidership. Arsyeja përse u zgjodhën këto fusha është se me të vërtetë ato do ta plotësojnë boshllëkun i cili vërehet tek rinia jonë, të cilët fatkeqësisht janë të plogësht, pa vetëbesim dhe vetiniciativë. Ky takim i parë me nxënësit e shkollave të mesme u shfrytëzua si mundësi për ti njoftuar ata më detajitsh me programin e projektit “Talentium”. Takimi filloi me një fjalim të kryetarit të Forumit

së për mjetet buxhetore të vitit 2015, 2016 dhe 2017. "Kemi punuar projekt të rëndësishëm dhe pres që në afat prej dhjetë ditësh të shpallet thirrje publike për zgjedhjen e kompanisë ndërtimore", tha Janakievski. Në vijim është, shtoi, ndërtimi i rrugës në gjatësi prej 4,5 kilometrave, e cila do ta lidhë Shkupin me lagjen "Qyteti i Diellit", investim në vlerë prej 412.308.314 denarë. Në pajtim me dinamikën, rruga duhet të jetë gati më së voni deri në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm, ndërsa paratë janë siguruar në buxhetin e Ndërmarrjes publike për rrugë shtetërore. Janakievski pret që kompania "Xhevahir Holding", investitor i cili në lokacionin "Qyteti i Diellit" duhet të ndërtojë kompleks bashkëkohor banesor me shumë objekte, t'i paguajë shërbimet e nevojshme komunale dhe për 15 ditë ta marrë lejen për ndërtim. Në pajtim me marrëveshjen, investitori pas marrjes së lejes për ndërtim ka afat prej gjashtë vitesh ta realizojë investimin dhe ta ndërtojë kompleksin. Sipas kryetares së komunës së Kisela Vodës Biljana Beliçanec-Aleksiq, ndërtimi i rrjetit të kanalizimit do të përgjigjet në nevojat dhe kërkesat e rreth 13.000 banorëve në Komunën e Kisela Vodës.

Rinor Islam, Fevzi Musliu i cili mes të tjerash potencoi rëndësinë e aktiviteteve të kësaj natyre si dhe domosdoshmërinë për të shfaqur dhuntitë dhe aftësitë e rinisë, si parakusht për zhvillimin dhe avancimin e shoqërisë sonë. Pastaj koordinatori i projektit “Talentium” në Shkup bëri një shpalosje të detajuar të programit që është paraparë për tu realizuar në këtë projekt, agjendën e trajnimeve dhe punëtorive. Projekti në fjalë do të realizohet në katër qytete: Shkup, Tetovë, Kumanovë dhe Kërçovë.

Ende nuk ka të dyshuar as edhe dëshmitarë okularë për mjetin shpërthyes që detonoi rrugët “Varshavska” në lagjen Karposh të Shkupit. Policia ende nuk zbulon se për çfarë mjeti eksplodues bëhet fjalë. Madje u bë qartë se zyra e rinisë së LSDM-së e cila ka qenë në afërsi me gjasë nuk ka qenë objekt i sulmit. Ndërkohë, nga LSDM kërkuan zbardhje urgjente të rastit, ndërsa deri më tani persona të panjohur kanë hedhur mbrëmë material shpërthyes në Karposh, ku të dëmtuar u gjetën 5 vetura, ndërsa të lënduar nuk ka.

Grabiten dy kisha në rajonin e Tetovës Vikendin e kaluar dy kisha në rajonin e Tetovës janë vjedhur pas mbylljes së tyre, pasi që hajdutët me force kanë hapur dyert hyrëse të kishave dhe kanë hyrë Brenda. Nga kisha “Sv. Petka” në fshatin Tudence është vjedhur një sasi më e vogël parash dhe zejtin që është bërë dëm material me vlerë prej afërsisht 1.500 denarë. Një sasi më të vogël parash dhe kryqi i argjendit janë vjedhur nga kisha “Sv. Ilija” në fshatin Raotince. Nga policia informojnë se është bërë mbikëqyrje në dy rastet dhe se janë marrë masa për gjetjen e autorëve.

Kapen duke vjedhur makinat në Shkup Tre hajdutë janë zënë gjersa vidhnin një veturë luksoze në parkingun tek Parku i qytetit të Shkupit. I gjithë “operacioni” është incizuar me kamerë. Sipas informatave të fundit, policia është duke punuar në përcaktimin e identitetit të personave nga incizimi.

Lëndohet nga bombola e gazit Shtatëdhjetë e shtatë vjeçari nga Tetova K.A. ka marrë djegie në duar, në fytyrë dhe shpinë pasi që i ka eksploduar bombola e gazit gjersa është munduar ta lidh me resho në shtëpinë e tij në rrugën “Braqa Milladinovci”në Tetovë, informoi zëdhënësi i SPB-së Tetovë, Marjan Josifovski. Sipas të dhënave të marra nga fqinjët e të lënduarit, incidenti ka ndodhur dje pak para orës 10 ku K.A. menjëherë është dërguar në Klinikën e Tetovës prej ku si rast urgjent menjëherë është dërguar në klinikat në Shkup. Me autorizim të prokurorit publik policia ka bërë mbikëqyrje dhe punon në zbulimin e shkaqeve se si ka ndodhur ky aksident, tha Josifovski.


K r o n ik ë

6

Pas vetëm disa ditësh nga hapja e dyqanit në Strugë, Albafone hapi edhe dyqanin në Dibër. Për të shënuar fillim të mbarë të punës, u ndanë 500 numra falas. Një interesim jashtëzakonisht i dibranëve si dhe dibranëve matanë kufirit. Në shenjë simbolike, hapja e dyqanit të Albafone u bë nga kryetarët e dy komunave, Dibrës së Madhe, Ruzhdi Lata dhe Dibrës së vogël, Ilir Krosi. Të dy kryetarët përmendën sfidat e mëdha që kombi ynë ka bërë që nga koha

Demiri do udhëheq Konvi ktin e nxënësve në Gostivar Kryetari i komunës së Gostivarit, Nevzat Bejta i ndau vendimin për postin e ushtruesit të detyrës drejtor të Konviktit të Nxënësve në Gostivar, Jeton Demirit. Me vendim të këshillit të komunës së Gostivarit, të datës 27 dhjetor 2013, Konvikti i Nxënësve kaloi në menaxhim të komunës së Gostivarit. Në pajtim me dispozitat ligjore nga 1 shtatori i vitit 2007, Konviktet e nxënësve kaluan në menaxhim të komunave, mirëpo Qeveria e atëhershme e Republikës së Maqedonisë solli vendim ku konvikti i nxënësve në Gostivar u shndërrua Konvikt Shtetëror i studentëve. Kryetari i komunës së Gostivarit, Nevzat Bejta me 18 shkurt të vitit 2009, ngriti iniciativë në Gjykatën Kushtetuese për vlefshmërinë dhe ligjshmërinë e vendimit të Qeverisë së atëhershme. Gjykata Kushtetuese solli vendim për shfuqizimin vendimit për themelimin e Konviktit të Studentëve të sjellë nga Qeveria e Maqedonisë. Me kërkesë të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, me datë 27 dhjetor 2013, Këshilli i komunës së Gostivarit, solli vendim me të cilën komuna i merr të drejtat dhe detyrimet ndaj Konviktit të nxënësve, kështu që përfundimisht me regjistrimin në Regjistrin Qendror, Konvikti i Nxënësve kaloi në menaxhim të komunës së Gostivarit.

Paguhen 146,6 milionë subvencione për fruta Ministria e Financave u pagoi 146,6 milionë denarë subvencione 4.837 bujqve për kultivimin e pemishteve. Mbështetja financiare, siç njoftojnë nga Ministria, është prej 15.000 deri në 33.000 denarë për një hektar, varësisht prej llojit të kulturës së frutave. U janë paguar subvencione bujqve të cilët kultivojnë dardhë, vishnje, mollë, pjeshkë, kajsi, qershi, fton, mushmolla, kumbulla, fik, boronicë, shegë, rrush toke, manaferra, mjedra, luleshtrydhe si dhe lloje të tjera të frutave në mbarë territorin e Republikës së Maqedonisë. Qeveria me pagesën e rregullt të subvencioneve për bujqit, siç është theksuar në kumtesën e Ministrisë së Financave, mbetet konsekuente në mbështetjen e bujqësisë si një prej degëve bartëse të ekonomisë së Maqedonisë.

e martë, 25 shkurt 2014

një moment historik, dhe shpresoj që edhe si ekonomi të merr kahje edhe me pozitive dhe të merr peshën e vet që meriton dhe që historikisht ka qenë qendër e gjitë shqiptarëve”, tha drejtori ekzekutiv, Ardian R. Hoxha. Ndryshe, Albafone shumë shpejt do të hap dyqanet e veta në të gjitha qytetet shqiptare, dyqanet e radhës do të jenë në Kumanovë, Gostivar, Ohër, Kërçovë, Prespë dhe Manastir.

Albafon zbret në Dibër e “Mesharit” për ta promovuar gjuhën shqipe. “Dhe sot, më mirë se gjithkush tjetër kjo shtëpi telefonike – Albafone, mundëson që gjuha shqipe të futet në trendet e komunikimit evropian me zhvillim teknologjik bashkëkohor. Jo vetëm ne që do flasim shqip, po edhe Evropa do flasë nga pak shqip”, u shpreh, Ruzhdi Lata.

Kurse Ilir Krosi përgëzoi hapjen duke thënë: “Nuk kishim se si të mungonim sot këtu në këtë ditë të rëndësishme për Dibrën tonë, Albafone ka përkrahjen e të gjithë dibranëve. Duke punuar të gjithë si pushtet vendor, do ta shtymë përpara biznesin vendor.” “Dibra ka pasur shumë momente historike, dita e sotme është edhe

KONFERENCA PËR INVESTIM NË BALLKANIN PERËNDIMOR

Qasje e re e menaxhimit ekonomik Temat në të cilat pjesëmarrësit do të diskutojnë në konferencë janë diversifikimi i energjisë në Ballkanin Perëndimor, roli i burimeve të reja në Ballkanin Perëndimor, roli i burimeve të reja dhe rrugëve për furnizim, infrastruktura në kushte të buxhetit të restriktuar dhe roli i sektorit privat, si dhe mundësitë për integrim tregtar të rajonit ryeministri i Republikës së Maqedonisë së bashku me kolegët nga rajoni, në Londër do të marrë pjesë në konferencën me temë "Investimi në Ballkanin Perëndimor" në organizim të Bankës evropiane për ripërtëritje dhe zhvillim. Pritet që kryeministri para të pranishmëve të përqendrohet në bashkëpunimin me BERZH-in, mundësitë dhe kapacitetet për intensifikimin e tij, si dhe për projektet strategjike infrastrukturore të Qeverisë në sferën e infrastrukturës rrugore, ndërtimin e korridoreve 8 dhe 10, investimet në energjetikë, hekurudhë dhe përkushtimin ndaj tërheqjes së investimeve si mekanizëm për sigurimin e përparimit ekonomik të shtetit dhe perspektivës për zhvillim të rajonit. Temat në të cilat pjesëmarrësit do të diskutojnë në konferencë janë diversifikimi i energjisë në Ballkanin Perëndimor, roli i burimeve të reja në Ballkanin Perëndimor, roli i burimeve të reja dhe rrugëve për furnizim, infrastruktura në kushte të buxhetit të restriktuar dhe roli i sektorit privat, si dhe mundësitë për integrim tregtar të rajonit. Në konferencën me temë "Modeli i Maqedonisë për përmirësimin e biznes klimës" prezantim do të kenë edhe zëvendëskryeministri dhe ministri i Financave Zoran Stavreski dhe

K

BERZH INVESTOI NË MË SHUMË SE 80 PROJEKTE Vitin e kaluar BERZH investoi në më shumë se 80 projekte në Ballkani Perëndimor 1,2 miliardë euro. In vestimi i përgjithshëm i deritanishëm i BERZH në rajon në të gjitha vitet është rreth 10,5 miliardë euro. BERZH në Maqedoni është aktive prej vitit 1993 dhe është një nga investitorët më të mëdhenj në vend. Për fundimisht me qershorin e vitit 2013 ka miratuar 82 projekte me vlerë prej 2,174 milionë euro. Pjesa më e madhe ose 56 për qind nga projektet janë në infrastrukturë, 26 në energjetikë, 11 në sektorin financiar dhe gjashtë për qind në industri, tregti dhe agrobiznes. drejtori i Drejtorisë së ZTIZH, Viktor Mizo. Ata do të përqendrohen në modelin, i cili do të vendoset për zhvillim të biznes klimës. Do t'i potencojnë edhe elaborojnë reformat dhe mekanizmat të cilat Republika e Maqe-

donisë i ndërmerr për tërheqjen e investimeve, pakos së volitshme tatimore, volitshmëritë për investim në zonat zhvillimore të cilat e përbëjnë modelin e Maqedonisë për përmirësimin e biznes klimës. Qëllimi i takimit është inicia-

tivë për qasje të re të menaxhimit ekonomik, për të cilin u bisedua në nëntor të vitit të kaluar në mbledhje të nivelit të lartë mes Komisionit evropian dhe institucioneve kryesore financiare ndërkombëtare, me ç'rast u arrit mar-

Cigaret do shtrenjtohen për 40 denarë për kuti! Prej në korrik të këtij viti një kuti cigare pritet të shtrenjtohet për rreth 4 denarë, ndërsa gjer në vitin 2023 pritet që çmimi i një kutie cigare të jetë më i lartë për 40 denarë në krahasim me çmimin e tanishëm. Në pajtueshmëri me Rregulloret e reja për akciza të cigareve, rritet çmimi i kësaj “kënaqësie” për qytetarët e Maqedonisë. Sipas analizave të gazetës Dnevnik, nga 1 korriku i vitit 2014, norma për akcizë specifike dhe minimale do të rritet për 0,15 denarë për cigaret, ndërsa nga 1 korriku i 2016 duke përfunduar më 1 korrik të vitit 2023, kjo normë do të rritet për 0,20 denarë për çdo cigare. Llogaritjet e gazetës tregojnë se çdo vit cigaret do të shtrenjtohen me mesatare prej 4 denarëve për kuti, që do të thotë deri në vitin 2023, një kuti cigare që sot shitet për 40

denarë do të kushtojë 90 denarë. Me ndryshimet e Ligjit për akcizë të cilat janë në procedure parlamentare parashihet që prodhuesit dhe importuesit e duhanit të numërojnë rezervat në magazet e dhe tek distributorët dhe të llogaritin akcizën e re nga 1 korriku i këtij viti. Ata që nuk do të numërojnë rezervat e tyre mund të dënohen me gjoba prej 15.000 euro. Përkrah kësaj ata do të duhet të llogarisin akcizën e re të duhanit në ditën e rritjes së akcizave dhe nëse ajo në ditën e rritjes është më e madhe se akciza e paguar

rëveshje se si më së miri t'i koordinojnë përpjekjet në periudhën 2014-2020 dhe në kuadër të mandatit të ri ta nxisin rritjen në vendet nga Ballkani Perëndimor. Vitin e kaluar BERZH investoi në më shumë se 80 projekte në Ballkani Perëndimor 1,2 miliardë euro. Investimi i përgjithshëm i deritanishëm i BERZH në rajon në të gjitha vitet është rreth 10,5 miliardë euro. BERZH në Maqedoni është aktive prej vitit 1993 dhe është një nga investitorët më të mëdhenj në vend. Përfundimisht me qershorin e vitit 2013 ka miratuar 82 projekte me vlerë prej 2,174 milionë euro. Pjesa më e madhe ose 56 për qind nga projektet janë në infrastrukturë, 26 në energjetikë, 11 në sektorin financiar dhe gjashtë për qind në industri, tregti dhe agrobiznes. Konferencën në Londër do ta hapë kryetari i BERZH-it, Suma Çakrabarti, ministri pa resor në Qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar, Kenet Klark, komisari i BE-së për zgjerim dhe politikë fqinjësore, Shtefan Fyle. Krahas kryeministrit Gruevski, u paralajmërua edhe pjesëmarrja e kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, të Kosovës, Hashim Thaçi, të Kroacisë, Zoran Milanoviq, Serbisë, Ivica Daçiq, Malit të Zi, Millo Gjukanoviq, si dhe kryesuesi me Këshillin e ministrave të BeH-së, Vjekosllav Bevanda.

Benzina shtrenjtohet, dizeli lirohet

pullat kontrolluese të marra me kategori të çmimeve të ndryshme, janë të detyruar në bazë të vendimit të administratës doganore të paguajnë në afat prej 30 ditëve pas ditës së rritjes së akcizave.

Çmimi i shitjes me pakicë i benzinave prej në mesnatë rritet nga një denar për litër, ndërsa çmimi i dizelit zvogëlohet për 0,5 denarë. EUROSUPER BS-95 do të shitet për 79 denarë, ndërsa EUROSUPER BS-98 për 80,50 denarë për litër. Eurodizeli dhe Ekstra vaji i lehtë për amvisëri, sërish, lirohen për gjysmë denarë. Do të kushtojnë 68,50, përkatësisht 57 denarë për litër. Lirohet edhe mazuti M-1 për 0,183 denarë. Çmimi i ri do të jetë 40,698 denarë për kilogram.

Botues: Bexhet MUSLIJA

KURSET E KËMBIMIT

Lajme të dorës së parë

Shteti

Unioni Evropian

SHBA

B.e Madhe

Zvicër

Suedi

valuta

Euro

Dollari amerikan

Funta

Frangu zviceran

Kruna suedeze

Kursi i mesëm në denar

61.6767

44.9965

75.1834

50.4678

6.9702

www.zhurnal.mk

Kryeredaktor: Fami BAJRAMI; Redaktorë: Bekim BUÇI, Agim FAZLIU, Avdyl SALIHU (Sport); Redaktor teknik: Sejhan BAJRAMI, Xhemaledin JASHARI (teknik); Marketing: email: marketing@zhurnal.mk; Tel. i redaksisë: (02) 32 17  815, 32 17  816, Fax: 32 17  817, Email: info@zhurnal.mk; Xhirollogaria: 210065405030191, "Tutunska Banka", EDB 4043009502853; Rr.11 Oktomvri, 2/64, 1000 Shkup, Maqedoni


V ë s h t r im e

e martë, 25 shkurt 2014

7

KOMUNIKIMI NË SHKOLLË Xheladin MURATI omunikimi është një raport sa objektiv po aq edhe subjektiv që vendoset mes dhënësit dhe marrësit të informacionit, i cili shpreh anë të brendshme e të jashtme, të formës e të përmbajtjes, i strukturës dhe i funksionit të asaj që komunikohet. Duke folur për komunikimin në shkollë autor të shumtë (Xhiniq, Brajsha, Murati etj.)kanë vënë në dukje disa veçori të rëndësishme. Sipas tyre komunikimi është një segment dhe aspekt i rëndësishëm i procesit mësimor. Me të drejt vlerësohet se komunikimi në shoqërinë bashkëkohore është proces i përbërë dhe shumëdimensional i cili varet edhe nga faktorë të ndryshëm. Kërkimet e shumta në fushë të komunikologjisë veçanërisht ato të realizuara nga psikologjia eksperimentale flasin për drejtime dhe teori të ndryshme, si për shembull: hipoteza e Hovlendit dhe Sherifit mbi ndryshimin e qëndrimeve sipas asimilimit dhe kontrastit, teoria kognitive disonante e Festingerit, teoria e Rosenbergut mbi strukturat dinamike të qëndrimeve, modeli i të menduarit të vullnetshëm e Mek Guirovit, Tipet e individit të Xhenisonit etj. Për më tepër Komunikolpgjia pedagogjike tashmë konceptohet si një dije bashkëkohore me problematikën tepër të përcaktuar në tërësinë e dijes dhe strukturën shkencore pedagogjike. Duke qenë një disipline e ndërmjetme, në problem dhe raporte të caktuara mes ped-

K

Duke folur për komunikimin në shkollë autor të shumtë ( Xhiniq, Brajsha, Murati etj.) kanë vënë në dukje disa veçori të rëndësishme. Sipas tyre komunikimi është një segment dhe aspekt i rëndësishëm i procesit mësimor

agogjisë e komunikologjisë. Komunikologia pedagogjike trajton aspekte të ndryshme të komunikimit në shkollë, në klasë, në procesin mësimor. (Shiko librat tonë Komunikologjia pedagogjike, 2003 dhe Komunikologjia dhe teknika e komunikimit ,2007) Në procesin e komunikimit vlenë rregulla e përgjithshme pavarësisht ku ai realizohet . Nuk është me rëndësi sa flitni, por çka flitni ( përdorni vetëm

argument, mos e zgjatni me bisedën, flitni me rend, dëgjoje tjetrin për vërejtjet). Këto elemente vlejnë edhe për komunikimin në shkollë e në mësim. Me formimin e kulturës së komunikimit nënkuptojmë të gjitha ato vlera te cilat krijohen si rezultat i të shprehurit të njeriut në shoqëri, në shkollë, në rrugë, në auditor. Njeriu, pra ka natyrën dhe kulturën e të shprehurit të vet. Komunikimi në fakt ndikon në

varshmërinë reciproke në jetën e njeriut. Kur flasim për shkollën si institucion arsimor e kulturor komunikimi aty reflekton dimensione pedagogjike, didaktike, metodike. Aty aftësohet nxënësi për të komunikuar vlera, ide, mendime, pikëpamje, ai komunikon dituri, shkathtësi, kulturë. Përveç kësaj veçorie që e dallon komunikimin në klasë ky ka edhe disa veçori të tjera

që i quajmë të brendshme. Së pari, komunikimi në klasë ndryshon në formë, masë dhe stil. Së dyti, dallohet për nga qëllimi i realizimit. Së treti, dallohet edhe nga problemi që është objekt i bisedës. Së katërti, dallohet qartë për nga dinamika. Komunikimi pedagogjik në klasë ndryshon nga llojet e tjera të komunikimit. Ai nuk është i njëjtë bie fjala me komunikimin joverbal që realizohet në kushte të tjera. Kështu për shembull, të folurit me gjeste dhe poza apo siç themi komunikimi “me këmbë e duar” nuk është i preferuar në shkollë e në mësim. Por praktika shpeshherë tregon të kundërtën: shpeshherë nuk janë të nevojshme shumë fjalë. Merremi vesh me shikime, me gjeste, me buzëqeshje, pra edhe në shkollë e në mësim. Komunikimi në shkollë dhe në mësim duhet të jetë i rrjedhshëm, i natyrshëm e logjik. Komunikimi nuk është i nivelit të njëjtë në të gjitha aktivitetet shkollore ndonëse ai nuk mungon. Komunikimi në shkollë ka shfaqje shumë të ndryshme. Në disa raste si për shembull në procesin e mësimdhënies ai njëjtësohet me shpjegimin, kurse në raste të tjera si në aktivitetet e lira, në mbledhjet e ndryshme, në administrimin e shkollës, komunikimi paraqitet si një aspekt apo element real i domosdoshëm në formë komplementare. Mekanizmi i komunikimit të mirëfilltë në klasë dhe në mësim mbështetet në tre elemente qenësore: Ata që komunikojnë ta shikojnë, ndjejnë dhe dëgjojnë atë që ndodh mes tyre.

Mirëpo, nga ana tjetër, nuk është e drejt që komunikimi të identifikohet me procesin e mësimdhënies ku respektohen kërkesa didaktike e metodike. Prandaj, komunikimi në shkollë duhet shikuar nga dy aspekte: - Shkathtësia e komunikimit dhe gjindshmëria janë dy elemente për të bashkëpunuar dhe bashkëvepruar (komunikimi në mësim); -Komunikimi i suksesshëm dhe i hapur reflekton si kusht për ndërtimin e raporteve në shkollë e jashtë saj (komunikimi që realizohet jashtë mësimit). Komunikimi në kuptimin e mirëfilltë të fjalës do të thotë shprehja e mendimeve pozitive i japin kahe rrjedhës normale të kontaktit mes dy vetave. Thjesht komunikimi e krijon realitetin. Në shkollë komunikimi qëndron në vet faktin se puna pedagogjike paraqet modele të shumta për të shprehur mendimin dhe për të komunikuar me të tjerët. Me këtë rast duhet të kemi kujdes në këto veprime: -shprehuni qartë, konkret dhe me korrektësi; -keni kujdes në fjalët; -shikoni te bashkëbiseduesi partner; -lidhuni me te; -shfrytëzoni fuqinë e emocioneve dhe -tregoni kujdes për vetveten. Parimi themelor në komunikim është të jeni tolerant me nxënësit, sepse impulsiviteti nuk çon në rezultate dhe klimë të mire. Për të komunikuar në mënyrë të kënaqshme me nxënësit duhet me energjinë pozitive mos e bllokoni aftësinë folëse.

Sa janë shanset për shpërthimin e një Lufte të Tretë Botërore? John SIMPSON ëtë vit Britania do të përkujtojë 100- vjetorin e nisjes së Luftës së Parë Botërore. Një shekull më vonë, a mund të shpërthejë një tjetër luftë botërore? Duket e pamundur, por është pikërisht kjo ajo që njerëzit besonin kudo përpara vrasjes së dukës Franz Ferdinand nga një ekstremist serb në vitin 1914. Natyrisht ka disa pika të nxehta sot. Europa dhe Rusia po shkëmbejnë akuza të forta për Ukrainën dhe Kina e Japonia po përplasen për disa ishuj të pabanuar në Detin e Kinës Lindore. Ka veçanërisht dy rreziqe në këtë kohë. Së pari, që vendet e vogla mund të tërheqin vendet e mëdha në luftë. Në vitin 1914, Rusia, Franca dhe Britania u përfshinë në krah të Serbisë, ndërkohë që Gjermania mbështeti Austrinë. Së dyti, që qeveritë ndon-

K

A kemi ne një luftë botërore pranë? Nuk mund ta dimë me siguri, jo më shumë se Normal Angell në vitin 1910. Por këtë herë, me siguri, ka më shumë garanci për të shpresuar se nuk do ketë jëherë tundohen të besojnë se mund të nisin një luftë të kufizuar, që mbaron me sukses në mënyrë të shpejtë. Zakonisht e kanë gabim. Sot ne mendojmë se bota jonë e globalizuar është kaq e lidhur sa kjo e bën të pamundur shpërthimin e një lufte të gjerë. Epo edhe në vitin 1910, një person, i quajtur Norman Angell, mendonte kështu. Ai shkroi një libër të quajtur “Iluzioni i Madh”, ku theksohej se lufta do të ishte çmenduri nisur nga lidhjet e ngushta të tregtisë mes fuqive të mëdha. Ishte një libër best- seller,

por edhe pse kishte pak a shumë të drejtë dhe mori çmimin Nobel për Paqenn 22 vite më vonë, lufta shpërtheu gjithsesi. Megjithatë, gjërat kanë ndryshuar shumë 100 vite më pas. Pavarësisht se si duket, bota jonë është më pak e rrezikshme dhe më pak e prirur për luftë. Kërcënimi i luftës bërthamore nuk qëndron më varur sipër nesh. Për momentin në botë janë duke u zhvilluar 30 luftëra. Por ato janë shumë më pak shkatërruese. Mes viteve 1950, kur shpërtheu Lufta Koreane, dhe vitit 2007, kur numri i vdekjeve në

Irak nisi të binte, çdo vit kishte 148 mijë viktima në vit nga luftërat. Nga viti 2008 deri në vitin

2012, shifrat kanë rënë në mënyrë dramatike në 28 mijë viktima në vit. Kjo shifër do jetë akoma më e ulët në vitin 2014.

Duke i vendosur shifrat pak më ndryshe, në 14 vite të shekullit të 21-të, numri mesatar i vdekjeve ka qenë 55 mijë, edhe pse ka akoma shumë debat në lidhje me numrin ekzakt të njerëzve që kanë vdekur gjatë pushtimit në Irak nga SHBA e Britania. Kjo është gjysma e shifrave të vitit 1990 dhe një e treta e numrit të vdekjeve gjatë Luftës së Ftohtë. Në fund, një tjetër vëzhgim komfortues. Britania vuajti humbje të mëdha si rezultat i Luftës së Parë Botërore dhe epidemisë së gripit që shpërtheu në Europë pas saj. Por nëse krahason shifrat e censusit në vitin 1911 dhe 1921, do të shohësh se popullsia britanike në të vërtetë u rrit gjatë atyre viteve me rreth 3 milionë. A kemi ne një luftë botërore pranë? Nuk mund ta dimë me siguri, jo më shumë se Normal Angell në vitin 1910. Por këtë herë, me siguri, ka më shumë garanci për të shpresuar se nuk do ketë. (BBC)

REDAKSIA “Z H U R N A L P L U S ” JO GJITHMONË PA JTOHET ME MENDIMIN E AUTORËVE


S h ow b iz

8

e martë, 25 shkurt 2014

jemi mësuar ta shohim. E më këtë gjë, duket se Alessandra ka thyer fjalët e saj kur kishte theksuar se kurrë nuk do të fryjë gjinjtë apo se do të bëjë ndonjë operim plastik në pjesët tjera të trupit. Ajo ka pranuar kohë më parë se kur ka qenë fëmijë ka pasur ndërhyrje estetike në vesh, por se tani duket të ketë zgjeruar aktivitetin plastik edhe në pjesët tjera të trupit.

Ambrossio zmadhon gjoksin? Është vlerësuar lart për një trup shumë mirë të formuar. Por duket se as supermodelja Alessandra Ambrossio nuk është tërësisht e kënaqur me pamjen e saj, veçanërisht gjoksin.

Sipas medieve botërore modelja e preferuar e brendeve më të njohura të modës, ka zmadhuar gjoksin. Modelja është shfaqur gjatë një feste me gjinj më të mëdhenj nga sa

Jessica Alba, çfarë “kame riere” seksi

Fitues i X Factor Albania është Ergi Edicioni i tretë X Factor Albania fitohet nga Ergi. Shkodrani është cilësuar si njëri prej më meritorëve për të fituar këtë garë, përderisa Ergi ka thënë se i falënderon të gjithë ata që i ndihmuan për këtë sukses, sidomos familjen e tij dhe regjisoren e spektaklit Vera Grabocka. Ergi dhe Senani ishin finalistët e të X Factor Albania dhe pasi që ata shkuan në finale konkurrenca ishte e madhe. Të dy meshkujt kënduan hite të njohura përderisa Tuna nuk ngurroi që të lavdëroi konkurrentin e saj duke thënë se ka një përparësi të mirë sepse zakonisht konkurrentët e saj fitojnë. Kurse Albani po ashtu ka lobuar për Senadin që të fitojë. Pas kësaj janë hedhur në votim të dy konkurrentët ku edhe është zgjedhur njëri prej tyre. Mysafirë në këtë emision ishte Miriam Cani, gruaja e Alban Skenderaj por edhe fituesja e The Voice në Itali vitin e kaluar Elhaida Dani.

Aktorja hollivudiane, Jessica Alba, përveq që është një nënë e mrekullueshme, di të tregojë se di të bëjë edhe shumë gjëra tjera të mira Alba, ka treguar aftësitë prej kameriereje duke mbajtur në duar disa gota plastike, disa shishe dhe njëherësh duke folur në telefon.

Aktorja britanike: “18 vjeç lashë fëmijën në jetimore” Aktorja britanike, Tina Malone ka rrëfyer se në moshën 18 vjeçare ka dhënë një fëmijë për adoptim, duke e lënë atë në jetimore, pasi në atë periudhë nuk mund t’i siguronte një të ardhme dhe nuk mund ta rriste vetë. Ylli... Aktorja britanike, Tina Malone ka rrëfyer se në moshën 18 vjeçare ka dhënë një fëmijë për adoptim, duke e lënë atë në jetimore, pasi në atë periudhë nuk mund t’i siguronte një të ardhme dhe nuk mund ta rriste vetë. Ylli 51 vjeçar, e cila u shfaq në Shameless dhe më pas në role të shumta në Channel 4's Brookside, bëri rrëfimin e saj gjatë një bisede me gazetaren e The Mirror newspaper,këtë të shtunë. Aktorja, e cila solli në jetë fëmijën e saj të dytë të quajtur

Flame, i lindur nga marrëdhënia me partnerin Paul Chase, tregoi për marrëdhënien e saj me një mashkull të quajtur Jimmy, gjatë vitit 1981, i cili e la shtatzënë dhe më pas ra në burg për shkak të veprimeve të tij kriminale. Prindërit e saj ishin aq të mërzitur nga marrëdhënia që vajza e tyre kishte me djaloshin, aq sa e detyruan të shkonte në një shkollë katolike, ku vajza lindi fëmijën dhe më pas e la atë, duke u kthyer e vetme në familje.

Blero nuk lodhet për fjalët, bënë tifo për Ramën

Dafina në krahët e Enverit Emina Çunmulaj, si një sirenë deti Emina Çunmulaj dukej si një sirenë deti, me një fustan të bardhe, me të cilin u paraqit së fundmi. Bukuroshja nga Mali i Zi është njëra prej modeleve më të suksesshme shqiptare. Emina Çunmulaj është njëra prej femrave më të... Emina Çunmulaj dukej si një sirenë deti, me një fustan të bardhe, me të cilin u paraqit së fundmi. Bukuroshja nga Mali i Zi është njëra prej modeleve më të suksesshme shqiptare. Emina Çunmulaj është njëra prej femrave më të suksesshme shqiptare. Modelja nga Mali i Zi po bën karrierë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku po arrin suksese të mëdha. Së fundmi, bukuroshja shqiptare e postoi një fotografi, ku shihet me një fustan të bardhë, me të cilin duket si një sirenë deti. “Faleminderit për fustanin Vjollca Llapashtica … Një mbrëmje e pa harruar”, ka shkruar Emina në rrjetin social Facebook.

Këngëtarja simpatike Dafina Zeqiri, duket se ka një shoqëri të mirë me karatistin Enver Idrizi. Ky i fundit ka postuar disa foto në Instagram më këngëtaren. Dafina duket të jetë e interesuar të mësojë sportin që Idrizi ushtron tash e shumë vite. Ndryshe, Dafina duket për mrekulli.

Blero nuk lodhet për fjalët, bënë tifo për Ramën Derisa thuhet se këngëtari Blero dhe Krasniqi tashmë kanë nënshkruar shkurorëzimin, ndërsa vajza Tara vazhdon të jetojë me nënën, gjë që për mediat e ka mohuar Blero, këngëtari ka vendosur që të vazhdojë jetën e tij, duke mos dashur të komentojë më gjatë.

Madje derisa kohë pas kohe shpërndan foto të Teutës dhe Tarës përmes rrjeteve sociale, duke i cilësuar dy të dashurat e tij, këngëtari gjithashtu këtë të diele ka shijuar ndeshje futbolli duke bërë tifo për lojtarin e mirënjohur shqiptar, Valdet Rama. Rikujtojmë se Rama dhe Blero janë dy miq shumë të mirë.

Ardijana në BB7: Erald, më bëj partneren tënde Banorët janë duke biseduar për provën e javës dhe gjatë kësaj kohe ngacmojnë me shaka njëri-tjetrin në lidhje me çiftet. Një nga vajzat pyet Eraldin “ku e ke nusen ti që je vetëm?”, pasi partnerja e tij Esterina, nuk ndodhet aty pranë. Tri vajzat që janë me mision për të përçarë çiftet duket se po presin mundësitë e tyre për të vepruar. Kështu

duke qeshur, Ardijana fillon që të ngacmojë Eraldin. Ajo ulet pranë tij dhe i thotë “më bëj mua si partneren tënde?, transmeton noa.al. Ardijana thotë me zë të lartë për të gjithë banorët që janë aty të pranishëm se çiftet duhet të rrinë gjithmonë bashkë dhe duhet që të përkrahin gjithmonë njëritjetrin. "Më zgjidh mua si partnere se do të jem gjith-

monë besnike, nuk do të lë asnjëherë vetëm” i thotë ajo Eraldit dhe më pas shton “hë, kë do marrësh atë, apo mua?”. Eraldi duke qeshur i përgjigjet “s’ka gjë se mund t’u mbaj të dyjave”. Edhe pse duke bërë shaka duket se Ardijana po përpiqet që të vazhdojë me misionin e saj për të përçarë çiftet në shtëpi.


L if e s t y le

e martë, 25 shkurt 2014

9

5 këshilla të arta për ekuilibrin midis familjes dhe karrierës Notat e dobëta, presion i madh për fëmijën Një dëftesë me nota të mira nuk përflitet e analizohet shumë, por një dëftesë me nota të dobëta është problem i madh për nxënësin dhe familjen e tij. Zakonisht familjet nuk arrijnë ta pranojnë një dëftesë me nota të dobëta. Ndërkohë që kjo sjellje krijon një presion të madh mbi nxënësin, nuk lë pa ndikuar dhe në rrethin social. Sot ka shumë njerëz të suksesshëm dhe të lumtur, të cilët në vitet e shkollës kanë marrë dëftesa të dobëta. Sjellja e mësuesit dhe e familjes ndaj dobësisë së nxënësit është një faktor i rëndësishëm në ndryshimin e sjelljes së tij. Sepse çdo problem është një mundësi e re për të mundur dobësinë, për të fituar eksperiencë dhe për t’u treguar më i kujdesshëm dhe realist në të ardhmen. Në këtë mënyrë njeriu piqet dhe përparon drejt sukseseve të reja. Prindi duhet të ndjekë principin “t’i lë shteg mendimit pa ndikuar në vendimmarrjen e fëmijës dhe vullnetin e tij” dhe të bëjë të

reklama

mundur që fëmija të kuptojë gabimet dhe mangësitë e tij. Sigurisht që dobësia në mësime nuk është vetëm produkt i nxënësit, por në të ndikojnë dhe familja, mësuesi. Prandaj familja duhet të kërkojë gabimet dhe mangësitë e veta, t’i ndajë me fëmijën dhe ta nxisë atë të zbulojë gabimet e tij. Përballë një dëftese të dobët, prindi duhet të bëjë një vlerësim serioz pa përdorur një ton kritikues ndaj fëmijës, pa e privuar nga dashuria duke e bërë të ndihet i vlerësuar dhe i rëndësishëm për familjen. Në këtë mënyrë fëmija do ta kuptojë se marrja e një dëftese të dobët është diçka njerëzore dhe normale. Gjatë periudhës së pushimeve do të përpiqet të plotësojë mangësitë, të rifreskojë njohuritë dhe të merret me punë të dobishme. Pra nuk mjafton vetëm mos-fajësimi i fëmijës. Në të njëjtën kohë familja duhet të pranojë dobësitë e fëmijës dhe të gjejë e riparojë mangësitë e saj.

Nëse ju doni të keni performancë të lartë në punë dhe të kini një rritje në karrierën tuaj shpesh herë ju ndodh të punoni me orare të zgjatura edhe jashtë zyrës, gjë që merr kohë nga shtëpia, familja, miqtë apo të afërmit tuaj. jo situatë sigurisht që është e vështirë, por ama jo e papërballueshme. Në këtë gjendje janë sot shumë femra edhe në vendin tonë, të cilat nuk heqin dot dorë nga puna e tyre, pro nuk duan as të lënë pas dorë familjen. Atëherë, cilat janë rregullat e arta për të ruajtur ekuilibrin dhe për të pasur sukses në të dyja këto drejtime kaq të rëndësishme? Akumuloni rreth vetes energji pozitive. Kjo gjë fillon që nga mëngjesi prandaj mundohuni të bëni një gjumë sa më të qetë dhe të zgjoheni gjithë energji në mëngjes, pasi që nga zgjimi fillon ditë juaj. Mëngjesin mundojuni ta konsumoni me familjen pasi do të ndikojë tepër pozitivisht si tek ju ashtu edhe tek pjesëtarët e tjerë të familjes.

K 1.

Kërkoni ndihmë nga familja dhe të afërmit tuaj. Pa ndihmën e tyre ju nuk ja dilni dot mbanë, prandaj shikoni mundësinë që ti ndani detyrat me bashkëshortin tuaj apo të afërmit tjerë. Përdorni teknologjinë në shërbimin tuaj. Teknologjia dhe sidomos pajisjet elektro-shtëpiake janë një ndihmë shumë e madhe për femrën në kohërat moderne. Ju mund të kaloni disa orë me familjen, në vend që të lani enët, rrobat apo të gatuani pa fund. Përdorni pjatalarëset, lavatriçet për t’I lehtësuar punë vetes. Në lidhje me gatimin, kur të jeni më e lirë, si për shembull në fundjavë, gatuani disa lloj recetash dhe ruajini ato në frigorifer për ti konsumuar më vonë. Gjithashtu, përfshini edhe pjesëtarët e tjerë të

2. 3.

familjes t’ju ndihmojnë në punët e shtëpisë, duke vendosur rregullin që gjithkush të kujdeset në punët e shtëpisë, duke vendosur rregullin që gjithkush të kujdeset për detyrat dhe pjesën e vet të pastërtisë. Gjeni zgjidhjen e duhur për fëmijët tuaj. Nëse keni fëmijë të vogël dhe puna juaj nuk ju lë hapësira të kujdeseni vetë për të gjatë ditës, atëherë gjeni një çerdhe ose kopsht të përshtatshëm për fëmijën tuaj, apo në rast se fëmija është shumë I vogël dhe nuk keni ndonjë të afërm pranë kujt t’ia besoni fëmijën gjatë orarit të punës, atëherë punësoni nja dado. Do ta shihni se do të jeni më e qetë ndërkohë pasditeve, pas punës mund të kaloni orë të tëra me fëmijën tuaj. Organizoni fundjava dhe pushime me famil-

4.

5.

jen. Duke pasur parasysh agjendën tepër të ngarkuar që mund të keni gjatë javës, fundjava është koha ideale për të qenë sa më pranë familjes. Në fundjavë mos mendoni më për punën por përkushtojuni tërësisht familjes: organizoni piknike në natyrë, udhëtime jashtë qytetit dhe zgjidhni vendet e duhura për argëtim e do ta shihni se sa do të forcohen lidhjet dhe harmonia në familjen tuaj. Sigurisht, që zgjidhjet janë gjithnjë të ndryshme në varësi të rastit tuaj, pro ajo që nuk ndryshon asnjëherë është se s’duhet t’I trembeni vështirësive dhe të kërkoni ndihmën dhe mirëkuptimin nga pjesëtarët e familjes. Vetëm kështu ju do të mund të arrini një ekuilibër mes karrierës dhe familjes.


Ko s ov ë / S h q ip ëri

10

e martë, 25 shkurt 2014

Buja: Jap dorëheqje nëse më kërkohet

Lëvizja “Ik Hashim" arrin në Prishtinë Lëvizja më e re qytetare kërkon rrëzimin e qeverisë. Me disa kërkesa për një Kosovë ndryshe, lëvizja e quajtur “Ik Hashim", ka paralajmëruar më 21 mars në ora 14.00, në Prishtinë, një protestë gjithëpopullore. “Dorëheqje e pakusht” që i kërkohet qeverisë dhe kryeministrit Hashim Thaçi, është moto e protestës, e cila sipas udhëheqësve të saj bazohet në gjendjen e rëndë ekonomike me të cilën po përballen banorët e Kosovës si dhe vazhdimi i negociatave me Serbinë, që sipas tyre nuk mund të pranohet përderisa Kosova nuk po pranohet shtet nga Serbia. Thirrja për këtë protestë ka filluar të shpërndahet në të gjitha rrjetet sociale, në diasporë dhe Kosovë. Pas dy protestave “Ik Hashim”, të organizuar në Bruksel para Parlamentit Evropian, organizatorët kanë vendosur që të tretën protestë ta mbajnë në Prishtinë. “Qeveri boll na vjelët, mashtruat, na izoluat...”, theksohet mes tjerash në njoftimet që pritet të shpërndahen këto ditë në Prishtinë dhe janë shpërndarë nëpër rrjete sociale. Megjithatë, analistët politikë dhe ekspertët e sigurisë, këtë lloj proteste e konsiderojnë të panevojshme, madje demode. Sipas tyre, Kosovës më së paku i duhet protesta dhe trazira në këtë periudhë. Organizatori i protestës dhe themeluesi i lëvizjes “Ik Hashim”, Fehim Çela, ka thënë për shtypin se kjo protestë do të mbahet në Prishtinë me kërkesën e saj kryesore - largimin e qeverisjes Thaçi nga pushteti. Sipas tij, gjendja e rëndë ekonomiko-sociale, aferat e shumta korruptive të zyrtarëve të lartë shtetërorë, bisedimet me Serbinë…nuk duhet të tolerohen më. Çela thekson se qëllimi i kësaj lëvizjeje është kryekëput denoncimi i qeverisë dhe politikës që po bën, si pasojë e së cilës ai përmend ndarjen e Mitrovicës dhe vazhdimin e negociatave me Serbinë, përderisa ky shtet nuk po e njeh pavarësinë e Kosovës. Sipas tij kjo lëvizje kërkon dorëheqjen e qeverisë Thaçi dhe t’i lihet vendi një qeverisjeje teknike derisa të realizohen zgjedhjet. Ai hedh poshtë deklarimin e analistëve se kjo protestë në përfundim të mandatit është jo e qëlluar. Zhvillohet në Tiranë konferenca rajonale për bashkëpunimin ndërparlamentar, në kuadër të Kartës së Adriatikut, ku të pranishëm janë delegacione nga Bosnja, Kroacia, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia dhe Kosova. Kreu i Kuvendit, Ilir Meta u shpreh se Karta e Adriatikut është e rëndësishme për sigurinë në rajon dhe se Bashkimi Europian nuk do të jetë i plotë pa integrimin e Ballkanit Perëndimor. "Shqipëria mbështet aspiratat e të gjithë vendeve rajonale për t'u integruar. Karta e Adriatikut është një angazhim për një politikë bashkëpunuese mes nesh", tha Meta. Kryeparlamentari shqiptar

Ministri i Arsimit, Ramë Buja, ka thënë se këtë javë funksionalizohet Këshilli Drejtues i Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”, i cili më pas do ta caktojë një ushtrues detyre të rektorit. Ai ka treguar se ky do të jetë këshill i përkohshëm deri në veprimet e tjera të mëtutjeshme në universitet. Ministrit Buja nuk

i kanë bërë përshtypje adresat nga kanë ardhur kërkesat e fundit për dorëheqjen e tij. Ai ka thënë se nëse do të bëhej një analizë se kush është fajtori do të jepte dorëheqje pa asnjë problem. “Nëse dorëheqja ime shkon për të mirë të rrjedhave të ngjarjeve që kanë ndodhur në universitet unë do ta bëj pa pikë problemi dhe

ngarkese. Por, në një gjë duhet të jemi të qartë, për të cilën duhet ta analizojmë mirë, nëse është adresa e saktë tek unë apo nuk është. Përndryshe, ky është problem i vogël”, ka thënë Buja në një intervistë për “Epokën e re”. Sipas tij, gjendja e krijuar në universitet ka trazuar gjithë opinionin dhe, padyshim, kreun e

Ministrisë së Arsimit. Buja ka thënë se shumë shpejt Këshilli Drejtues i UP-së do të plotësohet

me katër përfaqësuesit e MASHT-it, ndërkaq pesë të zgjedhurit e Senatit në këtë këshill kanë marrë besimin nga kjo trupë që të vazhdojnë edhe më tutje punën. Buja ka deklaruar se në Këshillin Drejtues nuk do t’i dërgojë katër anëtarët e dorëhequr, por ata do të jenë emra të ri. Ai nuk ka dashur të komentojë se cilët janë emrat që i ka në kombinim, por është shprehur se po mundohet të jenë njerëz meritorë.

ROLI I ALEANCËS VERIATLANTIKE PËR AVANCIMIN E FSK'SË NATO do të japë mbështetjen e duhur për krijimin e Forcave të Armatosura të Kosovës, ka thënë ministri i FSK-së, Agim Çeku, duke hedhur poshtë spekulimet e mediave vendore lidhur me kompetencat e NATO’s në këtë drejtim inistri i Forcës së Sigurisë së Kosovës, Agim Çeku, thotë se Qeveria e Kosovës është e vendosur për themelimin e Forcës së Armatosur të Kosovës. Çeku deklaroi sot për Radio Kosovën se janë marrë të gjitha masat dhe janë identifikuar nevojat e sakta për mbrojtjen dhe sigurinë e qytetarëve të vendit tonë. Ai hodhi poshtë spekulimet e mediave vendore lidhur me kompetencat e NATO’s në këtë drejtim dhe u shpreh optimist në mbështetjen që Aleanca do të jap edhe për Forcat e Armatosura të Kosovës. ”Kemi një partneritet me NATO’n. NATO nuk mund të marr vendim të shndërrohet apo jo, mund të merr vendim që a do ta mbështes apo jo Forcat e Armatosura të Kosovës. Ne fuqishëm besojmë se ky zhvillim është në interes të NATO’s sepse Kosova tani është në gjendje të marr përgjegjësi për mbrojtjen e vendit”. Sipas ministrit Çeku, projekti për Forcat e Armatosura të Kosovës i hap dyert për partneritet, kontribut në operacionet paqeruajtëse dhe anëtarësim në

NATO mbështet krijimin e Ushtrisë së Kosovës

nevojitet një forcë ushtarake. Diplomatët në NATO i quajnë paralajmërimet për krijimin e ndonjë ushtrie të Kosovës si një retorikë parazgjedhore për konsum të brendshëm në Kosovë dhe besojnë se „autoritetet koso-

vare“ do t’u përmbahen premtimeve se nuk do të bëjnë asnjë hap rreth FSK-së pa u konsultuar me NATO-n, shkruan sot “Koha Ditore”. Në të njëjtën kohë, disa shtete janë duke menduar se si ta avancojnë FSK-në dhe thonë se retorika parazgjedhore në Kosovë mund t’i dëmtojë këto përpjekje. Tash kur në Kosovë është hapur debati për ndryshimin e FSK'së dhe për shndërrimin e saj në një formacion që do të quhej Forcat e Armatosura të Kosovës, në NATO dëshirojnë të besojnë se edhe kjo është vetëm një retorikë parazgjedhore dhe rikujtojnë se për çfarëdo ndryshimi në mandatin e NATO's dhe në rolin e raporteve me FSK-në do të duhej të miratohej me unanimitet vendimi në Këshillin e NATO's. E për një vendim me të cilin do të përkrahej krijimi i Ushtrisë së Kosovës në NATO nuk ka gjasa në kohën kur disa shtete, jo vetëm ato që nuk e kanë njohur Kosovën, por edhe disa që e kanë njohur, nuk do të ishin në favor të një hapi të tillë. Përderisa zyrtarët e NATO's nuk flasin shumë për këtë, diplomatët nga shtetet anëtare janë të interesuar të shohin se kah do të shkojnë hapat e ardhshëm rreth FSK'së. Por askush në këtë moment nuk e sheh mundësinë që, më ndihmën e NATO's, FSK'ja të shndërrohet në ushtri.

maksimizojnë gjasën për procesim po të njëjtën ditë nëse sigurohen që informatat në aplikacionin e tyre elektronik për

vizë janë të plota dhe të sakta. Aplikuesit që bëjnë gabime në emrat e tyre, datat e lindjes, apo numrat e pasaportës, nuk do të kualifikohen për procesim po të njëjtën ditë”, thuhet në komunikatë. Sipas këtij njoftimi, ndryshimet procedurale do të prekin vetëm banorët e Republikës së Kosovës dhe nuk do të ndikojnë në shërbimet që Ambasada e SHBAve në Shkup.

M

Ministri i Forcës së Sigurisë së Kosovës, Agim Çeku, thotë se Qeveria e Kosovës është e vendosur për themelimin e Forcës së Armatosur të Kosovës NATO në një të ardhme jo të largët. ”Besoj fuqishëm që NATO-ja do ta mirëpres një zhvillim të tillë dhe do të vazhdojë t’i mbështesë FAK’un ashtu siç e ka mbështetur deri më tani FSK’në. Do të punojmë me të

njëjtin përkushtim dhe entuziazëm derisa të aprovohet Ligji për FAK’un në Kuvendin e Kosovë”. Përndryshe pas procesit të rishikimit të sektorit Strategjik të Sigurisë, një ndër rekomandimet është që Kosovës i

Vizë amerikane brenda ditës Qytetarët e Kosovës do të mund të marrin vizat për në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në të njëjtën ditë kur mbahet edhe intervista e tyre për tu pajisur me leje të udhëtimit. Ambasada e SHBA-ve në Prishtinë, përmes një komunikate për media njofton se ka ndryshuar procedurat në pro-

cesimin e vizave në Ambasadën e SHBA-ve në Shkup. Më parë nga banorët e Kosovës kërkohej që të kenë intervistën e tyre në ambasadën e SHBAve në Shkup në një ditë dhe, nëse kërkesa aprovohej, të kthehen ditën e nesërme të punës për të marrë vizën. “Procesi i ri do t’iu mundësojë shu-

micës së banorëve që kualifikohen për vizë që të njëjtën ta marrin në të njëjtën ditë kur edhe janë intervistuar, edhe pse në ditët kur ka tepër shumë kërkesa nga disa aplikues ende mund të kërkohet që to vijnë prapë në ditën pasuese të punës. Aplikuesit të cilëve u është aprovuar viza mund ta

Karta e Adriatikut kontribuon për një Evropë të lirë kërkoi që Karta e Adriatikut të zgjerohet me anëtarësimin në të, të Kosovës dhe Serbisë. "Bashkëpunimi rajonal duhet të prodhojë arritje konkrete", tha Meta, duke theksuar se Kuvendi i Shqipërisë e mbështet axhendën e kartës së Adriatikut. Në fjalën e saj ministrja e Mbrojtjes Mimi Kodheli u shpreh se është me rëndësi të madhe që vendet e rajonit të jenë më të sigurta. "Ndryshe nga vite me parë rajoni tashmë është me i sigurt. Parlamentet po luajnë një rol të madh bashkëpunimi mes vendeve,

ndërkohë që Shqipëria po i kushton një rëndësi të veçantë bashkëpunimit rajonal në fushën e mbrojtjes", tha Kodheli. Ministri i Jashtëm shqiptar, Ditmir Bushati vlerësoi se Karta e Adriatikut ka një rol të rëndësishëm në forcimin e paqes. "Vendet e rajonit janë përfshirë në proceset e integrimit evropian. Shqipëria ka ndërmarrë një sërë reformash për marrjen e statusit të vendit kandidat", tha Bushati. Sipas tij, si një vend anëtar i NATO-s, Shqipëria ka kontributin e saj në rajon. "Mbështesim negociatat për nor-

malizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë", tha Bushati. I pranishëm ishte edhe ambasadori i SHBA-ve Alexander Arvizu, i cili theksoi vendosmërinë e palëkundur të SHBA-ve për të vijuar politikën e dyerve të hapura të NATO-s. Sipas ambasadorit Arvizu, Karta e Adriatikut kontribuon për një Evropë të lirë dhe në paqe. “Ripohojmë përkushtimin tonë të përbashkët për të luftuar korrupsionin dhe krimin dhe për të mbrojtur të drejtat njeriut dhe liritë civile për të gjithë individët në rajon. Aleanca mundet dhe duhet të pranojë anëtarë të rinj kur ata të jenë gati”, u shpreh ambasadori amerikan.


R a jo n / B o t ë

e martë, 25 shkurt 2014

11

Izraeli jep urdhër për dëbim të 40 familjeve Autoritetet komunale izraelite kanë dhënë urdhër për dëbimin e 40 familjeve palestineze dhe rrënimin e shtëpive të tyre, të cilët jetojnë në Jabal Baba në qytetin Al-Eizariya, në lindje të Al-Quds (Jerusalemin lindor të okupuar), ka thënë një aktivist lokal të hënën. “Ushtria izraelite u ka dhënë familjeve afat që deri

më 2 mars të evakuohen nga rajoni,” tha Hani Halbiyeh, zëdhënës i Komitetit për Rezistencë Popullore, për Agjencinë Anadolu. Sipas njërit prej banorëve, familjet palestineze kanë jetuar në Jabal Baba pasi ata janë zhvendosur nga fshatrat e tyre në vitin 1948, kur i pushtoi Izraeli. “Ata duan të na evakuojnë, dhe ne

nuk kemi ku të shkojmë. Ata na zhvendosen njëherë dhe nuk do ta bëjnë përsëri,” tha ai për AA. “Unë kam shtatë fëmijë të cilët do të mbesin pastrehë. Cili ligj në botë do të pranojë këtë?”. Izraeli aktualisht kërkon të nxjerrë fiset lokale palestineze nga shtëpitë e tyre në këtë zonë për të krijuar hapësirë për ndërtim të

një barriere që do të ndajë fshatrat e Ebu Dees, Eizariya dhe Swahreh nga Al-Quds.

PROTESTAT KUNDËR QEVERISË NË VENEZUELË

Maduro akuzon SHBAnë Presidenti i Venezuelës Nikola Maduro ka thënë se John Kerry po e kërcënon Venezuelën me më tepër dhunë, me deklaratat e tij ai u jep dritë të gjelbër grupeve të dhunshme që të sulmojnë njerëzit tanë rupet pro dhe kundër qeverisë në Venezuelë akuzojnë njëri-tjetrin se përdorin dhunë. Të paktën tetë vetë kanë humbur jetën dhe më shumë se 100 të tjerë janë plagosur në dhunën e lidhur me protestat. Ajo filloi me një demonstratë të madhe antiqeveritare në 12 shkurt, kundër mungesës së veprimit të qeverisë përballë krimit e inflacionit. Sekretari amerikan i shtetit, John Kerry e kritikoi qeverinë e Venezuelës se u është përgjigjur me dhunë demonstruesve, ka futur në burg studentë, ka kufizuar lirinë e shprehjes dhe të mbledhjes dhe ka ndaluar të punojnë reporterë të CNN-it. "Kjo nuk është mënyra e sjelljes së demokracive", tha Kerry, duke kërkuar nga të gjitha palët, duke përfshirë protestuesit, që të përmbahen e të mos përdorin dhunë. Komentet e tij u pasuan me një përgjigje të menjëhershme nga Maduro. "John Kerry e kërcënon Venezuelën me më tepër dhunë, me deklaratat e tij

G

Të paktën tetë vetë kanë humbur jetën dhe më shumë se 100 të tjerë janë plagosur në dhunën e lidhur me protestat ai u jep dritë të gjelbër grupeve të dhunshme që të sulmojnë njerëzit tanë", shkroi presidenti

të shtunën në llogarinë e tij në Twitter. Një manifestim proqeveritar u organizua të

shtunën në kryeqytetin e vendit, Caracas, nën moton "gratë kundër dhunës fashiste". Kjo i

referohej pretendimit të përsëritur dendur nga Maduro se protestat janë pjesë e një përpjekjeje të krahut të djathtë, për të rrëzuar qeverinë e tij socialiste. Autoritetet kanë akuzuar figurën e shquar të opozitës dhe ekonomistin e edukuar në Harvard, Leopoldo Lopez se ka frymëzuar dhunën. Atë e kanë burgosur me akuzat e nxitjes, duke shkaktuar zemërim te mbështetësit e tij dhe kritika në botë. Ish-kandidati për president, Henrique Capriles, aktualisht guvernator i shtetit Miranda, bëri thirrje të shtunën për protesta kundër grupeve që akuzohen se shpifin për demonstruesit antiqeveritarë dhe i sulmojnë ata. Dhjetëra mijëra vetë dolën në qytet në demonstratën më të madhe deri tani kundër qeverisë së Maduros, që prej 10 muajsh në pushtet. "Kur do t'i zgjidhësh problemet tona, kur të jemi të gjithë në varreza?" pyeti Capriles para kundërshtarëve të qeverisë. "Në qoftë se ti Maduro nuk je në gjendje, është koha për t'u larguar".

Raportohet për vrasjen e shefit të talibanëve Radio Evropa e Lirë, programi për Pakistanin, duke i cituar burimet lokale dhe të inteligjencës në Vaziristanin Verior, ka raportuar se shefi aktual i talibanëve pakistanezë, Asmatullah Shaheen Bhittani, është vrarë.

Burimet thanë se ai ishte vrarë gjatë të shtënave reciproke me sulmues të panjohur, në një lokalitet afër qytetit Miranshah në rajonin Vaziristani Verior. Raportohet se janë vrarë edhe shoferi dhe dy truproje të tij. As-

matullah Shaheen Bhittani ishte zgjedhur udhëheqës i përkohshëm i grupit Tehrik-e Taliban në Pakistan, pas vrasjes së komandantit, Hakimullah Mehsud, nga një sulm me aeroplan pa ekuipazh të Shteteve të

Bashkuara, vitin e kaluar. Raportohet se Bhittani kishte luajtur rol kryesor në përpjekjet aktuale për arritjen e paqes gjatë bisedimeve me qeverinë e Pakistanit. Grupi Tehrik-e Taliban nuk e ka konfirmuar vdekjen e tij.

Jep dorëheqje kryeministri Janukoviç do të hetohet për egjiptian "vrasje në masë" Kryeministri i Egjiptit, Hazem el-Beblawi, i cili mbështet nga ushtria, ka paralajmëruar të hënën se kabineti i tij ka paraqitur dorëheqjen. Në një fjalim të transmetuar drejtpërdrejt nga televizionet e atjeshme, Beblawi nuk ka dhënë asnjë arsye për këtë dorëheqje. Mirëpo, korrespondentët e huaj thonë se kjo lëvizje mund t’i jetë pretekst për t’i hapur rrugën shefit të ushtrisë Abdel Fattah al-Sisi që të lë postin e tij si ministër i mbrojtjes dhe të paraqet kandidaturën për president. Zgjedhjet presidenciale në Egjipt zhvillohen në muajin prill. Sisi shihet si një prej favoritëve për të fituar në këto zgjedhje, nëse vendos të garojë. Qeveria e Egjiptit po

ashtu është kritikuar shpesh se ka dështuar që të përmirësojë ekonominë e vendit. Mediet shtetërore raportojnë se presidenti në detyrë i Egjiptit, Adly Mansour, i ka kërkuar Beblawit që të rri në post, përderisa të mos zgjedhet një kryeministër i ri. Qeveria e Beblawit është zgjedhur më 16 korrik, pak kohë pas përmbysjes së presidentit Muhammad Morsi nga ushtria.

Pas përmbysjes në pushteti Viktor Janukoviç do të hetohet për "vrasje në masë", ndërkohë që janë shpallur edhe urdhër-arreste për pjesëtarë të tjerë të udhëheqjes së deritanishme shtetërore Presidenti i rrëzuar Viktor Janukoviç do të hetohet për "vrasje në masë". Edhe për pjesëtarë të tjerë të udhëheqjes së deritanishme shtetërore janë shpallur urdhër-arreste, bëri të ditur ministri i ri i Brendshëm i qeverisë kalimtare Arsen Avakov, në faqen e tij Facebook të hënën. Avakov është një nga njerëzit e besuar të ish kryeministres dhe udhëheqëses së opozitës Julia Timoshenko, e cila u lirua nga burgu gjatë përmbysjes së regjimit të Janukoviçit në fundjavë. Sipas informacioneve të Avakov, Janukoviç ndodhet në gadishullin e Krimesë në Detin e Zi. Së fundi ai ishte parë në qytetin Donezk prej nga të shtunën ishte përpjekur të largohej nga vendi

Sipas informacioneve të Avakov, Janukoviç ndodhet në gadishullin e Krimesë në Detin e Zi. Së fundi ai ishte parë në qytetin Donezk me avion në shoqërinë e truprojeve të armatosura. Sipas të dhënave nga opozita ukrainase forcat e ruajtjes së

kufirit e kanë penguar. Në përleshjet e përgjakshme mes forcave të sigurisë dhe kundërshtarëve të qeverisë

Papa angazhohet për të varfrit Papa Françesku ka emëruar 19 kardinalë të rinj në një ceremoni në Romë, e para që nga marrja e drejtimit të papatit. Korrespondentët e mediave të huaja raportojnë se përfshirja e klerikëve nga vende si Haiti dhe Burkina Faso reflekton angazhimin e Papës ndaj të varfërve. Ish-Papa Benedikti XVI, i cili u tërhoq vitin e kaluar, ishte gjithashtu i pranishëm në ceremoninë e mbajtur në Bazilikën e Shën Pjetrit. Kardinalët e rinj morën kapelen tradicionale me ngjyrë të kuqe dhe mantelin gjatë ceremonisë, e cila u zhvillua në latinisht dhe sipas zakoneve të vjetra. Ata u ulën në gjunjë përpara atit të shenjtë dhe morën edhe unazën e artë që konfirmon dhe detyrën e re. I vetëdijshëm për konfliktet e fundit në Ukrainë, Siri dhe Republikën e Afrikës Qendrore, Papa Françesku u lut për paqe dhe pajtim për popujt që po përjetojnë dhunë dhe luftra. 16 nga të zgjedhurit e rinj janë nën 80 vjeç, që është dhe limiti i moshës për të marrë pjesë në zgjedhjen e papës së ardhshëm. Kardinalët e rinj vijnë nga 15 vende të ndryshme, përfshirë këtu Spanjën, Italinë dhe Gjermaninë. I dërguari i BBC në Romë thotë se emërimet e reja shihen si një përpjekje e pastër për të ndarë vendimmarrjen në Kishën Katolike. Sipas tij, Papa po inkurajon kardinalët, të rinj e të moshuar, që të mendohen përtej mureve të kishës në hartimin e politikave të reja të Vatikanit.

javën e kaluar në Kiev dhe qytete të tjera ukrainase humbën jetën dhjetëra vetë. Në sheshin e pavarësisë në Kiev sipas njoftimeve shumë demonstrues duket se janë vrarë nga snajperë me plumba në kokë dhe gjoks. Ndërkohë, pas kthesës politike në Ukrainë, vendi sipas të dhënave të qeverisë kalimtare ka nevojë për mbështetje financiare prej deri 35 miliardë dollarë (25,5 milionë euro). Këto mjete financiare nevojiten për vitin në vazhdim dhe vitin e ardhshëm, deklaroi ministri i Financave Juri Kolobov të hënën. Ai i bëri thirrje Perëndimit të organizojë brenda dy javëve të ardhshme një konferencë donatorësh për të hartuar një plan ndihme. Presidenti i përkohshëm Alexander Turçinov më parë kishte paralajmëruar se pas rrëzimit të Presidentit Viktor Janukoviç vendi gjendet para falimentimit shtetëror. SHBA dhe FMN kanë shprehur gatishmëri për mbështetje për Ukrainën. Nga Bashkimi Evropian vijnë gjithashtu zëra për ndihme. Perëndimi është megjithatë në masë të madhe i një mendje që ndihmat duhet të lidhen me kushte.


S p e c ia le

12

Peripecitë e saj janë të shumta dhe të ndryshme. Për këtë libër u shkruan mori titujsh nëpër gazetat Uashington Post dhe New York Time qëllimi i të cilave ishte mbrojtja e Anastasisë nga sulmet që i bëheshin asaj. Rasti arriti deri aty që u ndalua botimi i këtij libri

e martë, 25 shkurt 2014

FUSHAT E GRURIT, KODRAT E GJAKUT

Rahmi VELIU shtë libër i Anastasia N.Karakasidi e cila e pat edhe si temë e disertacionit për Greqinë Veriore, gjegjësisht Maqedoninë e Egjeut. Libri në fjalë bëri bujë të madhe në atë kohë, nga intelegjenca fitoj mjaft përkrahje, ndërkaq nga ekstremistët grek u akuzua vepra e saj si „tradhti kombëtare“, mu për atë morri numër jo të vogël kërcënimesh me vdekje nga disa organizata ekstreme greke. Një gazetë greke quajtur „Stohos“ Anastasien e quajti „armike e popullit grek“.Që t’ia bëjë më të njohur popullit grek, ia botoj edhe adresën e saj në Selanik si dhe „numrin e targës së automjetit“. Peripecitë Ë e saj janë të shumta dhe të ndryshme. Për këtë libër u shkruan mori titujsh nëpër gazetat Uashington Post dhe Neë York Time qëllimi i të cilave ishte mbrojtja e Anastasisë nga sulmet që i bëheshin asaj. Rasti arriti deri aty që u ndalua botimi i këtij libri. Pas protestave të tre akademikëve, anëtarë të bordit drejtues të Qendrës së shtypit të Kembrixh dhanë dorëheqje në shenjë proteste ndaj vendimit të mosbotimit të librit“. Botimi përfundimtarë i librit bëhet në vitin 1997. Sot ky libër është ndër më të lexuarit midis studiuesve te antropologjisë si dhe historisë së Ballkanit. Ka lindur në Greqi dhe ka studiuar arkeologjinë në SHBA. Përndryshe është e bija e një të shpërnguluri nga Kapadokia e Azisë së Vogël në vitin 1922, një grek turkfolës apo e një turku të krishterë. Përndryshe popullsia e Maqedonisë greke,ashtu si thekson Anastasia është një popullatë e përzier e cila e përbën shumicën,ndërkaq grekët janë më të paktë në numër. Sidoqoftë interesimi për këtë hapësirë të Maqedonisë greke ka qenë e madhe nga shtetet fqinjë si Greqia,Bullgaria dhe Serbia. Kjo ishte edhe si nyje ku puçeshin interesat e tri shteteve që i përmendem më lartë. Vetëm interesat e Shqipërisë nuk i hasim gjatë periudhës historike,si që theksoi edhe vetë Anastasia“Ata që duhet të interesohen më së shumti heshtin“.Sa i përket popullsisë së kësaj hapësire gjeografike ,ajo është një popullsi heterogjene, ka turq,bullgar,shqiptarë ku këta te fundit kanë qenë shumicë ne disa qytete të Maqedonisë Greke,por ja trysnia e

Ë

KUSH ËSHTË ANASTASIA KARAKASIDI? Ka lindur në Greqi dhe ka studiuar arkeologjinë në SHBA. Përndryshe është e bija e një të shpërnguluri nga Kapadokia e Azisë së Vogël në vitin 1922, një grek turkfolës apo e një turku të krishterë. Përndryshe popullsia e Maqedonisë greke,ashtu si thekson Anastasia është një popullatë e përzier e cila e përbën shumicën,ndërkaq grekët janë më të paktë në numër. Sidoqoftë interesimi për këtë hapësirë të Maqedonisë greke ka qenë e madhe nga shtetet fqinjë si Greqia,Bullgaria dhe Serbia. Kjo ishte edhe si nyje ku puçeshin interesat e tri shteteve që i përmendem më lartë. Vetëm interesat e Shqipërisë nuk i hasim gjatë periudhës historike,si që theksoi edhe vetë Anastasia“Ata që duhet të interesohen më së shumti heshtin“. bëri të veten,këta me kohë u asimiluan në helen,bullgar dhe sllavë. Kur është fjala te këta, Anastasia i quan krekofolës, turkofolës, sllavofolës etj. Anastasia do të theksoj „Maqedonia Greke ka një bazë etnike dhe një sfond kulturor krejtësisht të ndryshme nga ai grek“.Ndoshta mu kjo e shtyu që të merret me studimin e kësaj popullate. Mu për këtë do të theksoj:“Ideja e këtij libri lindi gjatë zhvillimit të tezës së disertacionit të Greqisë Veriore ne lidhje me çështjen e etnicitetit dhe të formimit të ndërgjegjes nacionale ne këto treva“. U mbajtën debate të shumta mbi identitetin etnik dhe ideologjinë nacionaliste për Maqedoninë Greke.

Që në parathënie, Anastasia na bën të ditur për emrin e Maqedonisë antike e cila është përcjellë brez pas brezi,me shekuj emri antik i këtij shteti i cili një kohë është i njohur edhe me emrin klasik Emathia. Lulzimin ky shtet e arriti në kohën e Filipit II dhe Lekës së Madh të cilët e bënë të paharrueshëm popullin maqedonas dhe shtetin e Maqedonisë Antike. Më vonë kjo hapësirë dhe ky popull do të jenë grindje ne mes Greqisë, Bullgarisë dhe Serbisë duke u munduar që këta maqedonas antikë ti përvetësojnë si grek,serb ose bullgar.Po kush janë atëherë maqedonasit antik? Është pyetje që edhe sot ka ngelë enigmë apo si që thuhet

„tabu temë“! Disa akademik sllavomaqedonas theksojnë:“Maqedonasit herët u paraqitën në histori dhe herët u zhdukën“ (Dr.Aleksandër Stojmilov). Ndërkaq një akademik tjetër për etnonimin Maqedoni, thekson:“Sllavo-maqedonasit“, në mënyrë që ti dalloj maqedonasit antik nga sllavo-maqedonasit-Mitko Panov.Në enciklopedinë arsimore do të theksohet “fiset sllave që jetonin në këtë hapësirë të sodittë quajtur Maqedoni“ emrin maqedonas e marrin nga vendi (Maqedoni). Pra, kjo bën që të kuptoj se etnonimi maqedonas ka kuptim gjeografik dhe jo kombëtarë, ngjashëm si Vojvodinas, Likas, Kosovar etj. Po

maqedonasit antik kush janë? Për këtë, përgjigje do të gjejmë te autorët antik dhe te autorët e kohës më të reja po i theksoj disa prej tyre: -A nuk është Herodoti ai që i konsideron epirotët dhe maqedonasit si të huaj. -A nuk thonë të njëjtën gjë Straboni dhe Plutarku. Anuk është Demosteni thumbues që i lëshon shigjetat e tij më të mprehta kundër BARBARIT Filipit të Maqedonisë?Apo e dhëna:”Gjuhën e Aleksandrit ushtarët e tij Helen nuk e merrnin vesh (Kurt Ruf-Historian romak i shek I-rë të erës së re. Nga shembuj e theksuar më lartë,shihet se maqe-

donasit nuk kanë qenë Helen(grek) dhe jo sllavë! Se maqedonasit kanë folur gjuhë të ngjashme me epirotasit dhe ilirët këtë e dëshmojnë shumë autorë,ja disa të dhëna për këtë: -J. Falmerayer thekson: ”Maqedonasit e vjetër, fitimtarë të Athinës dhe Babilonisë,kishin farefisni gjaku dhe gjuhë me shqiptarët(epirotët dhe ilirët). -Edhe në vet kohën e Lekës së Madh,maqedonasit e vendit nuk mundtë merreshin vesh me një grek nga Pelaponezi dhe Atika, pa pasur ndihmën e një përkthyesi.(J.Falmerayer” Elementi shqiptarë në Greqi”Munih,1861). Nga shembujt e theksuar më lartë,mund të vijmë në përfundim se e dhëna e Anastasia N.Karakasidi-it është një e dhënë ë argumentuar e cila flet në llogari të prejardhjes maqedonase të cilët nuk janë grek dhe aq me pak sllavë, por që i përkasin trungut ilir.Se maqedonasit antik nuk kanë qenë grek,ka mori të dhënash të cilat flasin në llogari të maqedonasve antik. Në qoftë se nuk kanë qenë grek-helen,atëherë aq më pak nuk janë as sllav.Prandaj e kotë është e dhëna e disa maqedonasve se janë “Maqedonas antik”nuk mban sepse të dhënat na tregojnë te kundërtën. Ja një shembull më flagrant si mund ta quajnë Lekën e Madh (Aleksandër veliki), kur dihet se maqedonasit kanë jetuar para erës së re, kohë kur në këto treva nuk ka pasur sllav! Më tutje, 10000 ushtarë te Lekës së madh kur u kthye nga India, u ndalën në Lindje të Afganistanit të sodit. Këta edhe sot me xhelozi i kanë ruajtur disa fjalë shqipe. Ja se si duken këta fjalë që edhe sot vendasit e ardhur në këto vise: -Vendin ku janë të vendosur e quajnë HUNDËZA, pasi ka formën e hundës. -Përdorin fjalë shqipe dhe burrat kanë folur gjuhën e të parëve të tyre dhe kanë quajtur gjuhë BURRESHKI (që do të thotë gjuhë e burrave) -Për fjalinë“rraka poshtë“,do të thotë rra teposhtë. -Për këmishën e quajnë “KAMISHË”,...Unë jam,shkruam në...,kam, baj, çile (çola), bubullima, kullse (kanal kulluese) etj.(“Pellazgët hyjnorë” nga Skënder Riza”Fakti 26.10.2004).Më poshtë thekson:”Festa e vitit të ri festohet me 21 mars ashtu si e festonin Pellazgët,dhe se kjo festë quhej “Na Urosh”. Pra, si që shihet këta nuk


S p e c ia le

e martë, 25 shkurt 2014

haset asnjë fjalë sllave, në mënyrë që të kenë diç të përbashkët me maqedonasit sllav! Nga folklori ata kanë një lojë me shpata të ngjashëm me lojën me shpata të Rugovës si dhe ne dyer kanë të gdhendur përkrenaren”Dy brirë dhie”(trashëguar nga Leka i Madh). Kjo sheshazi atë të dhënë të autorëve të vjetër”se Maqedonasit,epirotasit dhe ilirët flasin të njëjtën gjuhë dhe se i kanë traditat e njëjta” (i presin flokët njëlloj).Pra këto janë të dhëna të cilët nuk mund tu ik asnjë shkrues i historisë së maqedonaseve antik dhe se janë fise ilire sepse kanë tradita të njëjta dhe zakone të njëjta si iliret, epirotasit dhe maqedonasit. Se maqedonasit antik kanë jetuar në këto troje tregon edhe e dhëna e Anastasia Karakasidi në librin e saj”Fushat e Grurit, Kodrat e gjakut”,ku do të citoj të dhënën e konsullit francez në Selanik, thekson: ”Në qytetin e Selanikut jetojnë rreth 4000 shqiptarë. Ndërkaq që në atë kohë ky qytet numëronte rreth 9000 banorë, latinësh, grekësh,sllav etj”(Anastasia Karakasidi “Fushat e Grurit ,Kodrat e Gjakut” Tiranë, 2006.fq.22). Ngase shihet, 44% të popullatës së Selanikut e kanë përbërë shqiptarët. Pra, shqiptarët kanë qenë shumicë në Selanik, ndërsa pjesën tjetër përreth më pak se 60% e kanë përbë të gjithë të tjerët (grek, vlleh, turq, çifut, latin, sllav etj)Në fund të shek XIX shkruhet “Ndër krahinat e Epirit dhe Maqedonisë…gjenden popuj të tjerë të cilët ndjejnë pështirë dhe nuk duan të TRETEN (asimilohen v.im) të bëhen një me grekët…këta ruajnë një jetë të tyre të veçantë dhe të pavarur dhe kanë frikë të mos humbin ekzistencën dhe kombësinë e tyre(po aty fq.21). Me gjithë këtë droje,shumica e shqiptarëve u asim-

iluan që në periudhën e para Luftës Parë Botërore, në mes dy luftërave botërore dhe pas luftës së dytë Botërore,këtu në Maqedoni vazhdoi procesi i asimilimit të shqiptarëve të Maqedonisë. Për këtë dëshmi janë të dhënat e Branko Manollojskit, i cili është një shqiptarë ortodoks I Rekës i cili para kamerave televizive në tri gjuhë(shqip,maqedonisht dhe anglisht)ja bëri të njohur opinionit të vendit dhe ndërkombëtarë origjinën e tij shqiptare dhe se në asimilimin e tij dhe shqiptarëve të tjerë ortodoks është ushtruar trysni. Sot siç e thekson Brankoja, ”Në Maqedoni ka rreth 300.000 shqiptarë të sllavomaqedonizuar”. Të njëjtin fat patën edhe shqiptarët e tjerë në Greqi-gjegjësisht ata të Maqedonisë Greke. Shqiptarët e Greqisë asnjëherë nuk mbetën këmbëkryq ndaj trysnisë greke,për këtë, është shkruar nëpër gazetat shqipe që botoheshin në Sofie”Drita” e cila do të theksoj: ”Të mos kishin qenë shqiptarët,grekët këmbëshpejtë do të hiqnin në Janinë e Selanik” (“Drita”Sofie 1901). Kur bëhet fjalë për numrin dhe shtrirjen hapësinore të shqiptarëve në Ballkan do të theksoj”4 milion shqiptarë,të cilët jetojnë në katër vilajete të Shqipërisë si: Kosovë, Shkodër, Manastir dhe Selanik që shtrihen prej Spicit (Tivarit)e deri ne Prevezë dhe prej Selanikut deri në Leskovcë. Greqia dërgon çeta kriminelësh në krahinat e ndryshme të Shqipërisë si ne Iliri,Epir dhe Maqedoni”-kështu shkruan Shpresa e Shqipërisë e tetorit të vitit 1906.( Fushat e Grurit, Kodrat e Gjakut.Tiranë 2006.f.24).

shpallje Në bazë të nenit 22 dhe 23 të Ligjit për marrëdhënie pune (Gazeta zyrtare nr. 54/2013), dhe neni 80 dhe 82 nga Ligji për arsim fillorë (Gazeta zyrtare e RM 103/08), SH.F.K. “Vera Ciriviri – Trena” – komuna Karposh – Shkup shpall:

Konkurs Për plotësim të vendeve të punës në afat të caktuar kohor deri më datë 31.08.2014 Dy mësues klasorë me orar të plotë pune dhe neto rrogë prej 19.850,00 denarë. Një mësues për matematikë në afat të caktuar deri më date 31.08.2014 me rrogë 19.850,00 denarë. Orari i punës i arsimtarëve është në një ndërrim dhe atë prej orës 8:00 deri në 14:00, dhe mbaron sipas numrit të orëve në pajtueshmëri me orarin e orëve për vitin shkollor 2013/2014. Kandidatët përkrah kushteve të përgjithshme të parapara me Ligjin për marrëdhënie pune duhet të plotësojnë dhe kushtet e posaçme të parapara me Ligjin për arsim fillorë. Kandidatët duhet të dorëzojnë dokumentet në vijim: - Biografi të shkurtër - Dokument për mbarimin e arsimit përkatës - Certifikatë për shtetësi Konkursi zgjat pesë ditë nga dita e shpalljes. Formularët me dokumentacionin e duhur të dorëzohen në SHFK “Vera Ciriviri – Trena”, rr. Rugjer Boshkoviq nr.9 Shkup. SHFK “Vera Ciriviri – Trena”

Shënimet e para e përmendin që nga koha e Kristofor Kolombos. Detari i famshëm gjatë kthimit u ngujua në një vend shkëmbor dhe aty nga mbetjet drusore të anijes ndërtoi një kala në Shën Nikola, tani qytet në Haiti. Disa javë më pas Kolombo kuptoi se kompasi nuk tregonte më nga veriu e akrepi vetëm lëvizte isa statistika theksojnë se në Trekëndëshin e Vdekjes jetën e kanë humbur më shumë se 8.000 veta. Përmenden UFO-t (Objekt e paidentifikuara fluturuese), udhëtimi në nëpër kohë porse shtrohet pyetja a është ndonjë gjë e vërtet nga e gjithë kjo.

13

Në Atlantidë jetojnë jashtëtokësorët?!

D

Trekëndëshi i Bermudeve Trekëndëshi i Bermudeve përfshin pjesën më të madhe të Atlantikut ndërmjet Floridës, Portorikos dhe Bermudeve . Në rrethana të pasqaruar në atë zonë janë zhdukur dhjetëra anije e avionë. Disa statistika theksojnë se atje jetën e kanë humbur më shumë se 8.000 persona dhe se për të gjitha këto ky rajon e ka marrë emrin , Trekëndëshi i Djallit, Trekëndëshi i Vdekjes, Varrezat e Oqeanit Atlantik? Shënimet e para e përmendin që nga koha e Kristofor Kolombos. Detari i famshëm gjatë kthimit u ngujua në një vend shkëmbor dhe aty nga mbetjet drusore të anijes ndërtoi një kala në Shën Nikola, tani qytet në Haiti. Disa javë më pas Kolombo kuptoi se kompasi nuk tregonte më nga veriu e akrepi vetëm lëvizte. Ai nuk i tregoi gjë ekuipazhit që të mos frikësohej. Megjithëkëtë përmenden edhe valët e mëdha të cilat ekuipazhin larguan nga kursi dhe këto valë u paraqitën edhe pse nuk kishte erë. Ishte shënuar se Kolombo pa një dritë misterioze. Legjendat për Trekëndëshin kanë filluar në vitin 1950 kur Edward Van Vinkl Johns për AP kishte shkruar për disa raste të zhdukjes së anijeve e të avionëve në atë rajon. Në mesin e tyre ishin edhe zhdukja pesë avionëve ushtarakë në vitin 1945, por edhe zhdukja e avionit Star tiger (1948) dhe Star ariel (1949). Pa gjurmë u zhdukën 135 persona.

Misteri i ''Fluturimi 19'' Numri i zhdukjeve të regjistruara është rritur dramatikisht nga shekulli 20-të e termin i pari e ka përdorur Vinsent Gadis i cili në tekstin Trekëndëshi vdekjesjellës i Bermudeve, në vitin1964, ka shkruar me siguri për misterin më të njohur lidhur me këtë rajon. Bëhet fjalë për zhdukjen e misionit Fluturimi 19. Pesë aeroplanë lufte të SHBA TBM Avengerme me 14 anëtarë ekuipazhi u zhukën më 5 dhjetor 1945 dhe që gjendja të jetë edhe më e keqe, u zhduk edhe aeroplani me 5 veta që ishte nisur në zbulim të tyre. Kur u shkrua për

MOTI I KEQ DHE NAVIGIMI I KEQ  KOMBINIMET MË TË KËQIJA Drejtoria kombëtare amerikane për oqeane dhe atmosferë thekson se zhdukja e disa anijeve dhe aeroplanëve mund të sqarohet shkencërisht. Në mesin e sqarimeve janë përfshirë erupsionet e metanit ose çrregullimet gjeomagnetike. Shumë zhdukje mund të shpjegohen me faktorë nga ambienti. Shumica e shtrëngatave dhe e ura ganeve në Atlantik kalon nëpër rajonin e Trekëndëshit të Bermudeve dhe mu për shkak të ura ganeve janë fundosur shumë anije në atë rajon, para se të ishin paralajmëruar shtrëngatat.

Atlantida nën Trekëndësh

këtë zhdukje, theksohej se togeri Charles Taylor, i cili e udhëhiqte misionin dhe ekipi n e tij me përvojë, koha gjoja kishte qenë e mirë. Të kontestueshme në këtë rast janë detajet e deklaratave që i përshkruhen Taylorit i cili para se të zhdukej kishte lënë një porosi plot panik: ''Asgjë nuk është në rregull, s'e dimë ku jemi, uji është i gjelbër dhe i bardhë? ndaj? mos ejani pas meje! Ngjajnë sikur?''Megjithatë shënimet nga hetimet tregojnë se moti ishte prishur pasi fluturimi kishte filluar nga Ford Loderdale. Taylor ka qenë i vetmi pilot me përvojë në ushtrimin që nuk ishte rutinor, por një operacion kompleks që nuk ishte bërë ndonjëherë . Ai nuk ka pasur orë, kishte menduar t'iu kishte prishur busulla e radio komunikimin ia kishin penguar radiostacionet kubane. Veç kësaj, besohet se Talyor Sale Cay në Bahame e kishte zëvendësuar me Florida Keys, të ciline njihte më mirë dhe se për këtë shkak kishte flutuar në drejtim të gabuar dhe se kishte mbetur pa karburant. Ajo që do të mbetet e panjohur nga Fluturimi 19 është përfundimisht vendi ku gjendet copat e avionit. Nuk dihet as si u bënë deklaratat e Taylorit. Më herët theksohej se ato i kishte bërë kapiteni R.H. Vishing, i cili në filmin dokumentar për BBC kishte deklaruar të kishte përgatitur shënime të tilla dhe se as që kishte në detyrë në atë moment.

Jashtëtokësorët rrëmbejnë njerëz përmes vrimave të kohës Libri i M.K. Jesup 'Rasti për UFO' nga viti 1955, i pari zhdukjet në Trekëndësh i ka ndërlidhur me jashtëtokësorë sepse nuk janë zbuluar as kufomat e njerëzve dhe as mbetjet e anijeve. Për numrin madh të zhdukjeve edhe Gadis ka treguar për 'shembullin e çuditshëm të ngjarjeve'. Disa teori theksojnë se në fund të oqeanit gjendet anija kozmike e cila ndikon në teknologjinë tonë e njëra edhe se Trekëndëshi i Bermudeve është portal ndërmjet dimensioneve. Theksohet se anijet ose fluturaket që gjenden në kohë të keqe dhe në vend të gabuar zihen në kurth ose dëbohen ndër kohë e hapësirë. Këto teori i kanë pëlqyer edhe Stiven Spilberg, dhe këto i kishte shfrytëzuar në Takimet e afërta. Në film e shohim ekipin e Fluturimit 19 që është viktimë e rrëmbimit të jashtëtokësorëve. Piloti Bruce Gernon në video përshkruan se si në vitin 1970, derisa po fluturonte me babanë, u ngrit një re e çuditshme e cila u shndërrua në një tunel rotativ. Kur doli, nga ana tjetër e avionit ishte 'një mjegull e dendur elektronike'. Busulla në avion ishte 'çmendur' e instrumentet sa nuk nxirnin xixa. Kur u hoq mjegulla, Gernon thotë se gjendeshin me milje larg vendit ku ishte dashur të kishin qenë.

Qyteti i humbur Atlantida gjendet mu nëse Trekëndëshit të Bermudeve, në të ka mbetur një teknologji që është fajtore për zhdukjen e anijeve. Ata që besojnë në këtë teori thonë se bëhet fjalë për kristale të çuditshme të cilat dikur përdoreshin për furnizime të qytetit. Krahas kësaj teorie ndërlidhet edhe struktura nënujore e njohur si Muri i Biminit ose si Rruga e Bimini, sikur emrat e ishujve të vegjël në a Bahame. Ithtarët e kësaj teorie thonë se ajo është strukturë e ndërtuar, ndërsa gjeologët besojnë se ajo është krijuar natyrshëm.

Rënia e kometës Njëra nga teoritë thekson se në këtë rajon para 11.000 vjetësh është rrëzuar kometa e cila ka veti të jashtëzakonshme elektromagnetike,e cila mund të pengojë busullat dhe sistemet e tjera naviguese e madje edhe punën e motorëve. Dëshmi për kometë ende nuk ka, dhe kjo nduk do të thotë se ajo ndoshta fshihet në ndonjërën nga hullitë detare..

Amerikanët testojnë armë të reja? Nga njëra anë e SHBA gjendet Rajoni 51, ndërsa në Atlantik gjendet baza AUTEC (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) e cila shërben, ashtu siç i thotë emri, për testime dhe studime nënujore. E vendosur tek ishujt Andros në Bahame, në qendrën eTrekëndëshit, disa besojnë se marina amerikan nuk teston vetëm nëndetëse, por edhe armë sonare dhe pajisje të tjera të ushtrisë detare. Lidhur m rrëfimin paraprak, për jashtëtokësorë, disa teori theksojnë se edhe ata janë në lojë këtu dhe se në bazë teknologjia e jashtëtokësorëve përpiqet ta shfrytëzojë dhe të replikojë. Ndaj, për këtë arsye është e mundur që të rrëzohen aeroplanët dhe që të zhduken anijet.


14

E n ig m a

e martë, 25 shkurt 2014

shpallje Në bazë të nenit 22 dhe 23 të LMP (Gazeta zyrtare nr.54/2013) neni 80 dhe 82 të Ligjit për arsim fillor (Gazeta zyrtare e RM nr.103/2008) Sh.F. “Liria” Çair-Shkup nxjerr:

Shpallje publike Për plotësimin e vendit të punës (për mësim në gjuhën shqipe) në kohë të caktuar pune deri më 31.08.2014. Një arsimtarë të ciklit të ulët me 20 orë në kohë të caktuar pune me shkallë të arsimit VII/1, me neto rrogë prej 19.850,00 denarë. Orari i punës i arsimtarëve realizohet në dy turne – prej ora 7:30 dhe prej 13:30 deri sa të mbarojnë orët në bazë të orarit për vitin shkollor 2013/2014. Të punësuarit kanë të drejtë të pushimit ditorë, javorë dhe vjetorë në pajtueshmëri me LMP. Kandidatët duhet ti plotësojnë kushtet e përgjithshme në pajtim me Ligjin për marrëdhënie pune dhe Ligjin për arsim fillor. Dokumentet e nevojshme për konkurrim: - Lutje - Biografi të shkurtër - Diplomë për arsimin e kryer përkatës - Certifikatë për nënshtetësi - Letërnjoftim (kopje) Shpallja zgjatë pesë (5) ditë nga data e shpalljes. Zgjedhja do të bëhet në afat prej pesë (5) ditëve pas skadimit të afatit për konkurrim. Dokumentet e pa kompletuara ose të vonuara nuk do të shqyrtohen. Dokumentet të dorëzohen në Sh.F. “Liria” Çair – Shkup, rr. Cvetan Dimov nr. 94 – Shkup Shkup, 24.02.2014 Drejtori, Talat Sadiku Në bazë të nenit 17 alineja 1 nga Rregullorja për mënyrën e organizimit dhe realizimit të ekskursioneve dhe aktiviteteve tjera të lira të nxënësve të shkollave fillore nr. 10-4061/1 nga 01.11.2010 prej MASH, SHF “ Kongresi i Manastirit” – Shkup- Çair shpall:

SH P A LL J E P U B L I K E Për mbledhjen e ofertave

SHF “Kongresi i Manastirit”- Shkup, rr. “Petre Georgiev” p.n., tel. 3296-713, organizon ekskursione dhe aktivitete tjera të lira për nxënës në vitin shkollor 2013/2014 në pajtim me Programin për aktivitetet e dhëna. Ftohen ofruesit e interesuar të sjellin oferta në bazë të dokumentacionit të cilin mund ta marrin në shkollë deri më 02.03.2014 çdo ditë pune nga ora 8:00-15:00 te sekretari i shkollës. SHF “Kongresi i Manastirit”-Shkup, Çair Në bazë të nenit 17 paragrafi 1 nga Rregullorja për mënyrën e kryerjes së ekskursioneve për nxënës dhe aktivitete tjera të lira të nxënësve të shkollave fillore nr. 19-2250/1 nga data 05.03.2013 prej MASH, SHF “Cvetan Dimov” Shkup shpall: Shpallje publike Për mbledhjen e ofertave SHF “Cvetan Dimov” rr. Kosta Abrasheviq nr.7 – Shkup, organizon ekskursione dhe aktivitete tjera të lira për nxënësit në vitin shkollor 2013/2014 në pajtueshmëri me Programet për aktivitetet e listuara: Ekskursion njëditorë për nxënësit e klasës VI-VIII – Shkup Saraj Ekskursion njëditorë për nxënësit prej klasës I deri të V, Shkup – Katllanovë Ekskursion dyditorë për nxënës prej klasës VI deri të IX, Shkup – Strugë Ekskursion treditorë për nxënësit e klasës së VIII nëpër Maqedoni Arsim në natyrë për nxënësit e klasës së IV Pretor Thirren të gjithë të ofertuesit e interesuar të dorëzojnë oferta sipas dokumentacionit që mund të marrin në shkollë, gjer të hënën e datës 03.03.2014 çdo ditë pune prej orës 8.00 – 14.00 te sekretari i shkollës. Tel. për kontakt 2621 – 055 e-mail: cvetandimovsk@yahoo.com Sh.F. “Cvetan Dimov” - Shkup


Sport

e martë, 25 shkurt 2014

Kapiteni ikonë i Los Blancos pranoi se skuadra ndodhet në kushte optimale në këtë fazë të sezonit, por gjithsesi nuk preferon të vendosë limite në objektivat e madrilenëve ker Casillas rikthehet të mbrojë portën e Realit të Madridit në transfertën me Schalken në Veltins Arena. Kapiteni ikonë i Los Blancos pranoi se skuadra ndodhet në kushte optimale në këtë fazë të sezonit, por gjithsesi nuk preferon të vendosë limite në objektivat e madrilenëve. “Do të më pëlqente shumë të dëgjoja në fund të sezonit që Reali ka bërë realitet tripletën e parë në historinë e vetë. E dimë që është shumë e vështirë, por ndodhemi aty ku dëshirojmë, duke luftuar denjësisht në tre kompeticione”. Casillas analizoi gjithashtu duelin e radhës që Reali do të ketë me Schalken në 1/8-at e Champions League. “Eshtë një ekip i fortë fizikisht që po ecën mjaft mirë në kampionatin gjerman dhe po konsolidon vendin mes katërshes së parë. Besoj se është një rival vërtet i rrezikshëm, prandaj duhet të kemi kujdes në repartin difensiv dhe në çdo okazion që do të na jepet, duhet

PORTIERI I REAL MADRIDIT SHPREHET OPTIMIST

Iker Casillas ëndërron tripletën

I

të tentojmë të shënojmë”. Për të hequr tensionin nga skuadra, Casillas deklaroi se ndeshje të tilla si kjo me Schalken priten

Rosicky ka rinovuar

me padurim nga çdo lojtar, prandaj këto momente duhen shijuar në maksimum. Në aspektin personal, gardiani i Re-

Ndaj Realit mund të bëjmë surprizën

Presidenti i nderit i Bayern Munichut, Franz Beckenbauer, i ka thënë rebelit të ekipit bavarez, Toni Kroos, që të mos i ngrisë gishtat aq shumë. Kontrata aktuale e Kroos skadon në vitin 2015 dhe gjermani ende nuk është pajtuar që ta zgjasë atë. Produkti i akademisë së Bayernit shfaqi lojë të mirë në fitoren ndaj Arsenalit në Emirates, por sipas Beckenbuar kjo nuk ka ndryshuar qëndrimin e klubit ndaj tij. “Ju duhet të merrni vendimin si klub kur kërkesat e dikujt tejkalojnë kulmin. Nuk ekziston një lojtar i vetëm që ia vlen të ndryshohet e gjithë struktura e pagave”. “Askush nuk është

i pazëvëndësueshëm. Nëse lojtari e dëshiron qëndrimin në Bayern, unë vetëm i sugjeroj që të mos i ngrisë gishtat aq shumë”, ka thënë Beckenbauer për Bild.

në ndeshjen ndaj Cagliarit. Ish-bosi i Napolit beson se Mauro Icardi është fauluar në zonë dhe se Nerazzurët është dashur të marrin penaltinë e parë në këtë sezon. “Unë flas për gjyqtarët. Është shumë e qartë, si mund të mos them se ajo ishte penalti”. “Jam ngopur duke qëndruar i heshtur, por do të vazhdoj ta bëj këtë”, ka deklaruar tekniku Nerazzur.

Gjiganti spanjoll, Barcelona, do të paguajë hiç më pak se 9 milionë euro në arkat e shtetit të Spanjës, pasi ka pranuar fajin për evazion fiskal në rastin e transferimit të Neymar. Në Gjykatën e Lartë të Spajës ishte gjykatësi Pablo Ruz ai që ka udhëhequr seancat ndaj Barcelonës për evazion fiskal në rastin e transferimit të Neymar nga Santosi. Sipas Marca, Barcelona po synon që me anë të përfaqësuesve ligjorë të përgatitë një deklaratë ku do të pra-

nojë vënien e taksave shtesë, por duke larguar pëgjegjësinë e pa e pranuar edhe fajin. Me këtë rast, nëse bordi aprovon këtë mënyrë të “pranimit të faji”, atëherë Barcelona do të paguajë 9 milionë euro dhe do të shmangë përgjegjësitë penale për të implikuarit si Sandro Rosell dhe presidenti aktual. Kujtojmë se kohë më parë ishte Sandro Rosell pikërisht ai që dha dorëheqje, pasi u bë skandal çështja e transferimit të Neymar te klubi katalanas.

Falcaos i duhet një skuadër e vërtetë Klaas-Jan Huntelaar mendon se Schalke 04 mund të bëjë surprizën ndaj Real Madrid në 1/8 e finaleve të Ligës së Kampioneve. Sulmuesi holandez i skuadrës gjermane pranon se madrilenët janë favoritë, por kjo nuk i jep atyre automatikisht biletën e çerekfinaleve. “E dimë që kundërshtarët janë favoritë, por kemi ndeshjen e parë në shtëpi dhe do luftojmë deri në fund”, tha Huntelaar për ‘Marca’. “Nuk është e pamundur të mundësh Realin edhe pse ata janë favoritë jo vetëm për të kaluar këtë

fazë, por për të fituar kompeticionin”, shtoi hollandezi, i cili ka shënuar 8 gola në 20 takime me fanellën e bardhë gjatë sezonit 2008-2009 që ka kaluar në Spanjë. “Për mua është ndeshje e veçantë pasi kam luajtur në Madrid. Ishte ndjenjë fantastike të shënoje në Bernabeu”, tha Huntelaar. Ndryshe, të martën zhvillohen dy ndeshje në Ligën e Kampionëve, Zenit Petesurg do të pret Borussia Dortmund, kurse ekipi anglez Manchester United do jetë mysafir i Olimpiakosit.

I ka shumë të qarta idetë Jose Mourinho për hapat që mund të hedhë në merkato. The Special One, teksa pranoi se Ibrahimoviç te Chelsea është një mision i pamundur, la të nënkuptohet se skuadra e tij mund të tentojë të rrëmbejë tigrin kolumbian Falcao nga ekipi i Monacos. Mourinho ndërkohë pohoi se ka kontakte të vazhdueshme me Ibrën, i cili impresionoi sërish me tregolëshin e tij në fitoren e fundit të Parisit kundër Toulouse. “Zlatan te Chelsea? Eshtë e pamundur. Ai është i lumtur në Paris dhe e di këtë sepse jemi miq dhe flasim shpesh. Veç të tjerash, Paris Saint Germain është një

klub i pasur që nuk do ta hapte kurrë derën për të”. Megjithatë tekniku portugez la vend për dyshime të forta se Chelsea i tij mund të tentojë për Falcaon në të ardhmen. “Unë kam një skuadër, por jo një sulmues, ndërkohë që Falcao nuk ka skuadër. Një lojtar si ai nuk e meriton të luajë para 3 mijë tifozëve. Monaco është një klub i mirë për të mbyllur karrierën”. Në të njëjtën kohë, Mourinho përjashtoi edhe mundësinë e një shkëmbimi sensacional që do të përfshinte Cavanin dhe Hazard. Për teknikun e Bluve të Londrës, Eden konsiderohet si një nga shtyllat kryesore të skuadrës dhe gjithçka do të ndërtohet rreth tij.

Nuk ka marrë ofertë nga Italia

Osasuna meritoi fitoren Trajneri i Atletico Madridit, Diego Simeone, ka pranuar se Osasuna plotësisht e meritoi fitoren prej 3-0 ndaj ekipit të tij në Pamplona. Atletico Madridi hyri në këtë takim me shumë besim për të fituar, pasi Real Madridi mori kryesimin duke parë lëshimin e Barcelonës, por ekipi i Simeones u deklasua në Pamplona, një terren ku

alit u shpreh se duhet të jetë në formën më të mirë dhe në çdo fillim sezoni duhet të synojë më shumë nga ai i kaluari.

het se shpejti”. “Jam absolutisht i sigurt dhe i bindur se ai duhet që të qëndrojë në klub”, ka thënë Wenger.

Interit iu mohua penaltia

Trajneri i Interit, Walter Mazzarri, thotë se ekipit të tij iu mohua një penalti e pastër

Kroos, mos luaj me Bayernin

Barca pranon fajin

Blic

Menaxheri i Arsenalit, Arsene Wenger, ka deklaruar se mesfushori Tomas Rosicky ka rinovuar kontratën e tij me klubin londinez dhe se shumë shpejt do të zyrtarizohet për mediat. Rosicky ka shfaqur paraqitje fantastike ndaj Sunderlandit të shtunën dhe tekniku francez nuk ka vonuar për të konfirmuar qëndrimin e tij. “Tomas Rosicky do të qëndrojë. Ne kemi një marrëveshje me të dhe ajo do të konfirmo-

15

nuk kanë fituar as Reali dhe Barca. “Kur një kundërshtar është më i mirë se ju, atëherë përgëzojeni. Osasuna luajti shumë mirë”. “Pjesa e dytë ishte më e mirë për ne, por goli që do të na kthente në ndeshje nuk erdhi”. “Osasuna luajti mirë dhe na befasoi me dy golat e parë, duke kompletuar kështu pjesën e parë”, ka thënë Simeone.

Trajneri i Përfaqësueses së Japonisë në futboll, Alberto Zaccheroni, thotë se nuk ka marrë ndonjë ofertë nga Italia, dhe se do të shqyrtojë ofertën nëse kjo e fundit e thërret. Italia është në kërkim të një trajneri të ri, pasi Cesare Prandelli do të largohet pas përfundimit të Botërorit "Brazil 2014". "Unë lexoj se jam në mesin e kan-

didatëve për periudhën pas Prandellit, por nuk e fus veten në këtë listë. Do të pres deri pas Botërorit dhe më pas do të marr vendimin varësisht nëse vjen ndonjë ofertë. Unë nuk e di se çfarë do të them nëse më thërret Italia, ende nuk jam kontaktuar. Synim im është të vendos pas korrikut", ka thënë Zaccheroni, përcjell "Sport Mediaset".


Sport

16

Drita Islami, veçohet në KB Drita Islami ka arritur rezultatin më të mirë nga garuesit e Maqedonisë në Kampionatin Ballkanik të atletikës në palestër që këtë fundjavë u mbajt në Stamboll të Turqisë. Islami në disiplinën e 400 metrave ar-

riti të zë vendin e 5-të, duke përshkuar këtë distancë për vetëm 59.91 sekonda, që njëherit është edhe koha më e mirë e saj e arritur deri më tani. Për dallim nga Drita Islami, garuesja tjetër shqiptare në këtë kampionat

Pesë sportistë të nominuar për "Milingona e Artë"

Viti 2013 solli shumë aktivitete dhe arritje në shumë sfera të jetës shoqërore dhe kulturore të shqiptarëve në Maqedoni. Të gjitha këto do të evidentohen dhe do të shpërblehen nga Arritjet e vitit 2013 "Milingona e Artë". Çmimet në kategori të ndryshme do ndahen për veprat apo arritjet që kanë pasur ndikimin më të madh tek njerëzit, apo që kanë sjellë diçka të re në shoqëri gjatë vitit të kaluar. Çmimet për vitin 2013 përfshinë 9 kategori, ku janë të nominuar personalitete, institucione që kanë pasur ndikim gjatë vitit që shkoi. Përzgjedhja e fituesve do të bëhet 50% nga votat e publikut dhe 50% nga juria profesionale. Tek kategoria e sportistëve janë nominuar pesë garues. Berat Jakupi (karate) Nominohet sepse në renditjen më të re të Federatës botërore të

karatesë është në vend të parë në kategorinë e juniorëve. Shpallet karateisti më i mirë i Maqedonisë për vitin 2013, nga Federata e karatesë të Maqedonisë. Përveç kësaj, karateisti nga Gostivari për herë të pestë ka fituar titullin kampion i Ballkanit në Kragujevac të Serbisë në karate për fëmijë, kadet, junior dhe U21. Blerina Seferi (judo)- është shpallur kampione e Gjermanisë në garat deri në moshën 15 vjeçare. Dy triumfe në kampionatet ballkanike si dhe tituj në Maqedoni dhe fitore të tjera në gara të fuqishme ndërkombëtare. Fatlum Zhuta (boksier) – Për të tretin vit me radhë shpallet boksieri më i mirë i vitit në Maqedoni. Në vitin 2013 solli medalje të bronzit nga Lojërat Mesdhetare në Mersin të Turqisë, kurse është fitues i titujve ballkanik në disiplinën Kumite, si dhe fitues i shumë medaljeve të tjera në Maqedoni dhe jashtë saj. Sermedie Latifi (atletikë)- Nominohet sepse ka marrë 15 medalje të arit, 2 medalje të argjendta në gara republikane dhe lokale vetëm gjatë 2013-të. Përgatitet të marrë pjesë në Lojërat Olimpike në RIO DE ZHANEIRO në vitin 2016. Blend Troci (çiklizëm)- Nominohet sepse prej dy vitesh mban vendin e parë në Maqedoni. Gjatë vitit 2013 ka marrë mbi 7 vende të para si dhe të dyta në gara të ndryshme. (A.S.)

Serbëve iu “djeg” më shumë për basketbollin

Reagimet nga FIBA për mediat serbe janë se Federata e basketbollit e Kosovës është në rrugë të pranimit në këtë organizatë. Pranimi i shpejt që pritet të ndodh i basketbollit kosovar, në fakt anëtarësimi i Federatës së basketbollit të Kosovës (FIBA) është njëra ndër çështjet që ka filluar t’i “djeg” më së shumti bindjeve shoviniste të zyrtarëve të sportit në Beograd. Pas takimit të drejtuesve të FBKsë në FIBA javën e kaluar, ka qenë i shpejt reagimi i medieve serbe për të kuptuar diçka më shumë në

lidhje me këtë takim. Ata kanë kërkuar përgjigje nga FIBA, ndërsa përgjigja shihet se i ka dëshpëruar. “Gjatë takimit është biseduar për zhvillimet e basketbollit në Kosovë, ndërsa tema kyqe ka qenë përparimi i marrëdhënieve dhe pranimi i Federatës së basketbollit të Kosovës në FIBA”, tha për gazetën beogradase, Kurir, drejtori i zyrës ligjore të FIBA-së, Benjamin Koen, i cili ka qenë pjesëmarrës në takimin, FIBA – FBK në selinë e të parës në Gjenevë të Zvicrës.

Ballkanik, Valbona Selimi, dështoi duke zënë vetëm vendin e 13-të në disiplinën e 60 metrave. Përveç tyre në këtë kampionat Ballkanik,

Maqedonia u paraqit edhe me 5 garues të tjerë në disiplina të ndryshme, ku më i suksesshëm u tregua Riste Pandev, i cili shtegun prej 60 metrave e përshkoi me kohë prej 7.05 sekonda, duke arritur kështu të pozicionohet në vendin e 7-të. Në

këtë kampionat Ballkanik morën pjesë gjithsej 300 garues të ndarë në 11 disiplina në konkurrencë të meshkujve dhe femrave, ndërsa për herë të parë morrën pjesë 15 shtete, nga të cilat tre shtete si anëtare të reja të Federatës Ballkanike të Atletikës, si Qiproja, Sllovenia dhe Gjeorgjia. (A.S.)

KOMUNA E ÇAIRIT NDEROI KAMPIONIN BOTËROR NË KARATE

Nga tani palestra e shkollës fillore “7 Marsi” do të quhet sipas legjendës së gjallë të karatesë shqiptare Enver Idrizi, i cili edhe vet ishte i pranishëm në këtë manifestim së bashku me kreun se Komunës së Çairit, Izet Mexhiti dhe bashkëpunëtorët e tij Avdyl SALIHU as palestrës së Shaban Trstenës e cila para disa ditëve u inaugurua në Komunën e Çairit, të hënën patëm mundësi të shohim edhe një inaugurim. Nga tani palestra e shkollës fillore “7 Marsi” do të quhet sipas legjendës së gjallë të karatesë shqiptare Enver Idrizi, i cili

P

Hapet palestra “Enver Idrizi” edhe vet ishte i pranishëm në këtë manifestim së bashku me kreun se Komunës së Çairit, Izet Mexhiti dhe bashkëpunëtorët e tij. “Kjo ditë është e veçantë, pasi kjo palestër pas shumë palestrave tjera, ku ne nderuar figura të mëdha, sikurse ajo e tani më të ndjerit Mentaz Allajbegu, nderuar Shaban Tërstenën dhe sot po e nderojmë një figurë e cila ka arritur në piedestalin e sportit botërorë, Enver Idrizi. Uroj që nga kjo palestër të dalin edhe shumë Envera, shumë Shabana dhe shumë të tjerë të cilët do e gëzojnë këtë popull që është më-

suar të gëzohet me medalje të arta Olimpike e Botërorë. Unë nuk dyshoj në këtë, pasi që në Komunën tonë, në KK Forca po ndjekin rezultatet tuaja, e ndoshta edhe do ta kalojnë, ashtu sikurse është Abdurrahim Idrizi”, tha Izet Mexhiti. Nga ana tjetër, Enver Idrizi pasi ka shikuar palestrën e sportit u ndie shumë i emocionuar duke thënë se këtë ditë do ta mbaj mend gjatë. “Popujt tjerë po i sjellin nga jashtë njerëzit e huaj vetëm që të ndërtojnë histori, kurse ne i kemi vlerat tona dhe vendimi i komunës së Çairit në krye me Izet Mexhitin që të na

Olsen: Vështirë me Shqipërinë Trajneri i kombëtares daneze e pranon se sfida me kombëtaren shqiptare do të jetë mjaft e vështirë sidomos në Shqipëri. Morten Olsen, selektori i kombëtares së Danimarës, e cila bën pjesë në grupin I të kualifikimeve për Euro 2016, së bashku me Shqipërinë, Portugalinë, Serbinë e Armeninë është deklaruar në lidhje me shanset e ekipit të tij. “Është një grup shumë i mirë. Janë kryesisht ekipe që i njohim.

Do të dëshironte të luante në Botëror Katër muaj para fillimit të Botërorit në Brazil, ishsulmuesi i ‘Selecaos’, Ronaldo, ka bërë të ditur se për çka ëndërron kohët e fundit. Ronaldo është njëri nga ambasadorët e Botërorit 2014, por ai pranoi se do të dëshironte të ishte në një rol tjetër. “Ëndërroj sikur jam disa vjet më i ri dhe me një peshë më të vogël. Do të

e martë, 25 shkurt 2014

dëshiroja të zbrisja në fushën e gjelbër në fanellën e Brazilit në ndeshjen hapëse të Botërorit. Fatkeqësisht, duhet të pranojmë se koha ecën. Tani koha është për lojtarët e rinj”, ka theksuar Ronaldo. Ai gjatë karrierës së tij ka luajtur 98 ndeshje me kombëtaren braziliane dhe ka shënuar 62 gola.

nderoi është për ta përshëndetur. Kjo komunë mburret pasi këtu janë lindur edhe kampionat dy Shabanat dhe Aziz Salihu. Tani na mbetet vetëm të punojmë për të arritur sukseset që i kemi korr ne. Njëri prej atyre që më befason me mjeshtërinë e tij është Abdurahim Idrizi që shpresoj të vazhdoj me sukseset”, tha Idrizi. Ndryshe, drejtuesit e Komunës së Çairit, premtuan se edhe në ditët e ardhshme do të ketë emërtime të palestrave ku ndër to do jenë edhe inaugurimet e sallave për legjendën e mundjes dhe të boksit Shaban Sejdiu dhe Aziz Salihu. Me Portugalinë kemi qenë në grup edhe në dy kualifikimet e fundit. Serbia është e panjohur për ne. Armeninë e kujtojmë për të keqe. Me Shqipërinë është vështirë me luajtur, sidomos në terrenin e tyre. Megjithatë, gjithmonë ia kemi dalur të përfundojmë punë me ata në fund”, tha Olsen. “Kemi një shans të kualifikimit në evropianin e Francës. Më gëzon fakti që Franca është në gurp, sepse do të kemi mundësinë të luajmë miqësore të rëndësishme me ata”, tha ai.

Kundër Torinos ishim të përkryer Antonio Conte, është shprehur tejet i kënaqur me paraqitjen që skuadra e tij bëri në derbin kundër Torinos (1:0). “Ishim të aftë të luajmë një ndeshje taktikisht të përkryer. I lamë shumë pak hapësira Torinos, skuadër e cila nëse e nënçmon është gjithmonë e gatshme për të të ndëshkuar. Pas vetes kemi një skuadër si Roma, që për mendimin tim është më e rrezikshme se Napoli i vitit të

shkuar. Ata nuk gabojnë thuajse kurrë dhe kanë entuziazëm dhe dëshirë të madhe. Roma ma kujton Juvenusin tim të parë. Ata janë shumë të rrezikshëm. Dje na kanë lëshuar një mesazh dhe ne jemi treguar të aftë që t’ia kthejmë atë mbrapsht. Penalltia ndaj El Kaddourit? Kontakti ishte por gjyqtari vendosi që të mos e jepte dhe mendoj se mori vendim të qëlluar”, ka shtuar Conte.

Zhurnal plus #698  

Larg skenarit ukrainas, afer atij boshnjak?!

Zhurnal plus #698  

Larg skenarit ukrainas, afer atij boshnjak?!

Advertisement