Page 1

Moti min.

-5

max. VITI 3 | Nr. 654 | ÇMIMI: 10 DEN

www.zhurnal.mk

7

E ENJTE, 19 DHJETOR 2013

Plebishiti, nga Reçica e vogël

“Monstra”, dëshmon sërish dëshmitari E1

Inaugurohet shkolla “Pashko Vasa”

USHT-ja e sotme, pikërisht u themelua me iniciativën e intelektualëve shqiptarë, fillimisht në zyrat e PPD-së dhe më vonë e mori plebishitin popullor përpara godinës së atëhershme në Reçicë të vogël FQ.4

Nën masa të rrepta sigurie dhe me dyer të mbyllura ka dëshmuar dëshmitari i mbrojtur E1 në procesin gjyqësor “Monstra”. Kjo është dëshmia e katërt me radhë e dëshmitarit FQ.5

Është bërë dje inaugurimi i shkollës fillore “Pashko Vasa” në fshatin Novo Sellë të komunës së Zhelinës. Zv/kryeministri Musa Xhaferi tha se përmirësimi i kushteve për mësim në të gjitha shkollat mbetet angazhim i partisë së tij FQ.2

FQ.3

SPORT

FQ.2

Nuri Mustafi kthehet në folenë e vjetër FQ.16

FQ.5


K r o n ik ë

2

LajmeBlic “S’kemi gjetur asnjë nga artefaktet e zhdukura” MPB deri tani nuk ka gjetur asnjë prej atyre në listën e artefakteve që mungojnë në Muzeun e Maqedonisë, por çdo informacion që shkon në favor të zbulimit dhe kthimit në pronësi të shtetit është e mirëseardhur. Ka qenë kjo përgjigja e polices së parë Gordana Jankullovska në pyetjen e gazetarëve nëse ka momente të reja në hetimet në rastin e artefakteve të zhdukura në Muzeun e Maqedonisë. “Hetimet kanë dy segmente. I pari është identifikimi i personave përgjegjës apo locimi i përgjegjësisë rreth asaj se çfarë ka ndodhur, ndërsa e dyta zbulimi eventual i sendeve dhe kthimit të tyre në pronësi të shtetit”, ka thënë Jankullovska.

Çështja me Shkupin nuk është bilaterale Ministri i jashtëm grek Evangelos Venizelos mbrëmë në Bruksel ka deklaruar se çështja që ekziston me Shkupin për emrin nuk është bilaterale. Sipas Venizelos, bëhet fjalë për një çështje shumë të thellë të demokracisë dhe sundimit të së drejtës, çështje shumë e thellë ndërkombëtare në kuadër të KB-së, çështje panevropiane për kriteret e Kopehangës që patjetër t’i përmbushin gjithë kandidatët për anëtarësim në Union. Venizolos ka thënë se Greqia edhe më tej do mbështesë perspektivën evropiane të Maqedonisë, nëse shteti, “tregon vullnet të mirë dhe harmonizim rreth parimeve evropiane”.

Konsultime bilaterale MaqedoniGjermani Një delegacion i Ministrisë së Mbrojtjes të Maqedonisë po qëndron prej dje në Gjermani, ku do të marrë pjesë në bisedimet shtabore dhe konsultimet bilaterale mes dy vendeve. Në kuadër të bisedimeve shtabore, të dy delegacionet do të shkëmbejnë mendimet lidhur me gjendjen e sigurisë në rajon, zhvillimin e Aleancës si dhe statusin dhe pjesëmarrjen në misionet paqeruajtëse ndërkombëtare bashkëkohore. Gjithashtu, përfaqësuesit e lartë të Maqedonisë dhe të Gjermanisë do të njihen edhe me transformimin e Bundesver-it, si dhe proceset reformuese në kuadër të Armatës së Republikës së Maqedonisë. Mes të tjerash, temë tjetër mbi të cilën do të diskutohet është bashkëpunimi bilateral mes dy vendeve fqinje, zhvillimi dhe avancimi i tij. Bisedat do të realizohen nga Shefat e Sektorit për Bashkëpunim Ndërkombëtar dhe Sektorit për Komunikim, Analitikë dhe Mbështetje Operative, Bekim Maksuti dhe Blerim Ukalli, Shefi i Kabinetit të MM, Ilir Selmani, këshilltari i Ministrisë së Mbrojtjes, Ylber Sela dhe shefi i Seksionit për Bashkëpunim Ndërushtarak në ARM, kolonel Zoran Sekullovski me delegacionin e RF të Gjermanisë që udhëhiqet nga koloneli Olaf Ronde.

Të bashkuar për të mirën e fëmijëve Dje në hapësirat e çerdhes ''Fidani” (objekti qendrorë) ka filluar realizimi i projektit humanitar "Të bashkuar për të mirën e fëmijëve". Bëhet fjalë për një projekt të përbashkët nga dy ndërmarrjet e njohura të teknikës së bardhë Beko dhe Neptun të cilat kishin për qëllim furnizimin e çerdheve me mjete të nevojshme për të mirën e fëmijëve në gjithsej 18 komuna. Për të shënuar këtë nismë të këtij projekti të pranishëm kanë qenë kryetari i Komunës së Çairit Mexhiti, përfaqësues nga ndërmarrjet e lartpërmendura, drejtoresha e çerdhes Fidani, prindër, fëmijë etj.

e enjte, 19 dhjetor 2013

POLEMIKA MES SHQIPTARËVE PËR BUXHETIN 2014

Buxheti, nxehtë e më nxehtë Debat i nxehtë mes deputetëve shqiptar u zhvillua edhe për mungesën e ujit të pijshëm në vendbanimet shqiptare. Sipas PDSH-së, Qeveria po vazhdon të rrezikojë ardhmërinë e qytetarëve dhe ekonominë e shtetit duke huazuar pa kontroll dhe duke shpenzuar në projekte të panevojshme Mefail ISMAILI eputetet e partive shqiptare të pushtetit dhe opozitës kanë zhvilluar debat të ashpër lidhur me Propozim buxhetin e Qeverisë për vitin 2014. Sadije Iljazi nga PDSH ka thënë se përkundër vërejtjeve të tyre vite me radhë, gjërat po përsëriten. Sipas saj, Qeveria po vazhdon të rrezikojë ardhmërinë e qytetarëve dhe ekonominë e shtetit duke huazuar pa kontroll dhe duke shpenzuar në projekte të panevojshme. “T’u tregoj çka është e frikshme për mua. Për mua është e frikshme që kur vij në punë dhe kthehem nga puna, si në Tetovë ashtu edhe në Shkup unë nuk shoh fytyra të qeshura, asnjë, as të rinj as të moshuar, si në ora tetë të mëngjesit ashtu edhe në mbrëmje, përveç ndonjë fytyre të ndonjë funksionari të VMRO-së ose BDI-së që janë të kënaqur nga jeta. Kjo qeveri në mungesë të një programi të duhur dhe në mungesë të një vizioni të qartë për të ardhmen e vendit përdori idenë nacionaliste për të ndenjur sa më gjatë në pushtet. Kjo Qeveri nuk tregon se sa persona janë të punësuar por gjithmonë lëvdohet se e ka zvogëluar numrin e të papunësuarve, këtë e bën duke i fshirë me urdhër e dekret mbi 140 mijë persona nga lista e regjistrimit të Agjencisë për punësim”, tha Iljazi e PDSH-së. “Ne kërkojmë që me mjetet e buxhetit të rregullohen rrugët, të sigurohet uji i pijshëm të ndreqen shkollat dhe spitalet edhe në komunat shqiptare. Por fatkeqësisht nuk hasëm në mirëkuptim të pozitës parlamentare dhe tek pushtet mbajtësit. Padrejtësia dhe diskriminimi vazhdon. Çuditërisht BDI si partner i këtij koalicioni me përkushtueshmëri i ndihmon këtij diskriminimi të shqiptarëve”, ka shtuar më tej Iljazi. Ndërkohë, Flamure Demiri- Kreci nga RDK tha se pajtohet me atë se problemet në të gjitha vendbanimet shqiptare janë ashtu siç u theksua, “janë edhe ma keq”. “Është për të ardhur keq kur kolegët të cilët janë në pushtet në këtë mënyrë e mbrojnë këtë buxhet, a në parim këtë buxhet nuk duhet ta votojmë asnjëri, për arsye se problemet që i tanojnë popullatën shqiptare vendbanimet shqiptare përsëriten gati çdo vit, edhe pse mbrohet partitë në pushtet sidomos partia shqiptare duke na thënë se amendamentet të cilat i kemi dhënë janë amendamente të cilat i kanë paraparë në programin qeveritar. Sikur t’i kishin paraparë vite me radhë këto projekte, të paktën projektet minimale që i kemi dhënë ti kishin paraparë do të zbuteshin problemet e popullatës sonë”, ka thënë Demiri-Kreci. Ndërkohë, Julieta Marku nga BDI tha se është e vërtetë, “që ne nuk i

D

BUXHET PËR TË BURGOSUR NËNAT SHQIPTARE Sadije Iljazi nga PDSH tha se këtë që e diskutuan për buxhetin 2014, që është diskriminues dhe që është antishqiptar, “topi s’e luan”. “E dini ku i harxhoni ju paratë nga buxheti? Për t’i bur gosur nënat shqiptare, për t’i burgosur të rinjtë shqiptar, këtë punë jeni duke e bëri ju dhe asgjë tjetër. Pse për shembull nga Dibra ikin rinia, Dibra është zbrazur, njerëzit nuk ikin nga të mirat, ikin nga të këqijat”, tha ajo. MARKU RIKUJTON PDSHnë Sigurisht edhe vet ju kujtohet, bëtë amendament për Rrugën e Arbrit në rebalancin e buxhetit për vitin 2013. Unë si pjesë e pozitës mora guximin dola e përkraha amendamentin e juaj, deba tova , ju nuk më replikuat, dhe çka është më interesant, momenti kur erdhi që të votohet amendamenti për Rrugën e Arbrit, deputetët e PDSHsë që kishin të drejtë vote në komisionin për financim dhe buxhet e lëshuan seancën, dolën jashtë”, tha Julieta Marku, BDI. BUXHETI NUK DUHET VOTUAR “Është për të ardhur keq kur kolegët të cilët janë në pushtet në këtë mënyrë e mbrojnë këtë buxhet, a në parim këtë buxhet nuk duhet ta votojmë asnjëri, për arsye se problemet që i tanojnë popul latën shqiptare vendbanimet shqiptare përsëriten gati çdo vit, edhe pse mbrohet partitë në pushtet sidomos partia shqiptare duke na thënë se amendamentet të cilat i kemi dhënë janë amenda mente të cilat i kanë paraparë në programin qeveritar”, tha Flamure Demiri –Kreci nga RDK. përkrahën amendamentet e juaja, sepse edhe ju vetë nuk jeni serioz në këtë drejtim”. “Sigurisht edhe vet ju kujtohet, bëtë amendament për Rrugën e Arbrit në rebalancin e buxhetit për vitin 2013. Dhe çka bëtë? Unë si pjesë e pozitës mora guximin dola e përkraha amendamentin e juaj, debatova , ju nuk më replikuat, dhe çka është më interesant, momenti kur erdhi që të votohet amendamenti për Rrugën e Arbrit, deputetët e PDSHsë që kishin të drejtë vote në komisionin për financim dhe buxhet e lëshuan seancën, dolën jashtë”, tha Marku. Sadije Iljazi nga PDSH tha se këtë që e diskutuan për buxhetin 2014, që është diskriminues dhe që është anti-shqiptar, “topi s’e luan”.

“E dini ku i harxhoni ju paratë nga buxheti? Për t’i burgosur nënat shqiptare, për t’i burgosur të rinjtë shqiptar, këtë punë jeni duke e bëri ju dhe asgjë tjetër. Pse për shembull nga Dibra ikin rinia, Dibra është zbrazur, njerëzit nuk ikin nga të mirat, ikin nga të këqijat”, tha ajo. Madje, Jani Makraduli nga LSDM mendon se ky buxhet nuk është vetëm për maqedonasit ose në dëm të shqiptarëve, ky buxhet është në dëm të gjithë qytetarëve të Maqedonisë përveç një pjesë të afërme rreth qeverisë ose familje së Qeverisë. Debat i nxehtë mes deputetëve shqiptar u zhvillua edhe për mungesën e ujit të pijshëm në vendbanimet shqiptare ku deputeti i

Emri, Qiproja përkrah Greqisë

Inaugurohet shkolla “Pashko Vasa”

Qiproja ka përvetësuar qëndrimin grek lidhur me kontestin e emrit. Ministri i Jashtëm i Qipros, Joanis Kasulidis ka deklaruar gjatë takimit në Bruksel, se Maqedonia mund të nisë negociatat për anëtarësim, vetëm nëse zgjidhet kontesti i emrit. Ministri ka thënë gjithashtu se janë të dëmshme sinjalet për mosbashkëpunim në zgjidhjen e emrit. “Konstatoj me keqardhje se nuk mund të sjellim një vendim pozitiv për hapjen e negociatave për anëtarësim me Maqedoninë”, ka vijuar Kasulidis.

Është bërë dje inaugurimi i shkollës fillore “Pashko Vasa” në fshatin Novo Sellë të komunës së Zhelinës. Zv/kryeministri Musa Xhaferi tha se përmirësimi i kushteve për mësim në të gjitha shkollat mbetet angazhim i partisë së tij. “BDI angazhohet për decentralizmin e pushtetit dhe komunat me më shumë ingerenca dhe për realizimin e projekteve të shumta.

Pastaj, menaxhimin me tokat ndërtimore me shumë ingerenca me qëllim që komunat të jenë sa më afër qytetarëve. Me këtë krijojmë kapacitet dhe kushte për mësim, sepse vetëm kështu mund të shkojmë përpara”, tha Xhaferi. Ndërkohë, zv/ministri i Arsimit Safet Neziri tha se MASH-i vazhdon edhe më tutje të financojë në infrastrukturat e shkollave fillore dhe

PDSH-së, Bekim Qoku theksoi se përderisa Qeveria ka ndarë pare për Urën e Syrit, Car Dushanin dhe projekte tjera joprofitabile, pushteti nuk ka përkrahur amendamentet e PDSHsë për dhënien e mjeteve për rregullimin e sistemit të ujit të pushëm për 23 lokacioneve. Ndërsa kundërpërgjigjja nga deputeti i BDI-së, Rexhail Ismaili ishte se pikërisht në komunën e Likovës janë ndarë mjete për rregullimin e sistemit të ujit nga viti 2009 e këndej dhe kapin vlerën prej 9 milion euro, ku faza e parë dhe e dytë ka përfunduar dhe gjithë fshatrat e Likovës janë përfshirë në këtë ujësjellës, por ky projekt është shumë vjeçar dhe me siguri se do të zgjasë 3-4 vite deri sat ë përfundojë. të mesme. “Ne nuk bëjmë dallime se në cilat pjesë të vendbanimeve rurale apo urbane t’i zhvillojmë këto projekte. Qëllimi i MASH-it është që të krijojmë kushte të barabarta të zhvillimit të procesit edukativo-arsimor në tërë territorin. Madje, qëllimi i investimeve në vendbanimet rurale është që nxënësit e këtyre viseve të jenë konkurrent me bashkëmoshatarët e tyre nga ato urbane”, tha Neziri. Ndryshe, të pranishmëve i është drejtuar edhe ministri i Ekologjisë Abdilaqim Ademi.


K r o n ik ë

e enjte, 19 dhjetor 2013

3

SAMITI I BASHKIMIT EVROPIAN

Në agjendë, vitin tjetër As kësaj radhe nuk ka datë për negociata me Bashkimin Evropian. Maqedonia mbetet njëri nga shtetet e vetme të Ballkanit perëndimor e cila që kur fitoi statusin e vendit kandidat nuk bëri asnjë hap përpara sa i përket integrimit në BE. Të gjitha shtetet tjera të rajonit të cilat para disa vitesh ishin shumë prapa Maqedonisë, tashmë e kanë tejkaluar dhe kanë shënuar progres në anëtarësimin e familjes evropiane siç janë: Serbia, Mali i Zi, Shqipëria dhe Kosova Bekim BUÇI ungesa e konsensusit mes shteteve-anëtare të BE-së, është shkaku i dështimit të radhës të Maqedonisë në takimin e së martës të Këshillit të Ministrave të BE-së. Komisionari i Zgjerimit, Shtefan Fyle, ka deklaruar pas takimit se Maqedonia shënon përparim në përmbushjen e kritereve, porse çështja e emrit dhe marrëdhëniet me fqinjët, mbeten tutje shkaku i vonesës së integrimit. Në përfundimet e takimit, ndërkaq, i kërkohet Maqedonisë t’i përkushtohet zgjidhjes së emrit me fqinjin jugor. “Këshilli do t’i rikthehet kësaj çështjeje në vitin 2014, në bazë të raportit nga ana e Komisionit Evropian për zbatimin e mëtejshëm të reformave, përfshi zbatimin e Marrëveshjes së 1 Marsit dhe hapat për promovimin e marrëdhënieve fqinjësore, si dhe gjetjen e një zgjidhjeje për emrin”, thuhet në përfundimin e Këshillit për Maqedoninë, ku theksohet qartas se “problemi i emrit me Greqinë duhet zgjidhur pa vonesa”. Me kaq, çështja e Maqedonisë përfundon si temë diskutimi në Bruksel dhe nuk do të jetë pjesë e agjendës së takimit të kryeministrave të BE-së. Shefat e diplomacive të vendeve anëtare të Bashkimit Evropian (BE) i sollën konkluzat për vendet-aspirante dhe kandidate, përfshirë këtu edhe Maqedoninë. Ashtu edhe siç pritej, datë për fillimin e negociatave nuk do të ketë, ndërsa Unioni obligohet që ta shqyrtojë çështjen e vendit gjatë vitit të ardhshëm pa precizuar se kur, për dallim nga konkluzat e vitit të kaluar kur vendet anëtare parashtruan afat të konkretizuar për Maqedoninë. Ja cili është konstatimi për Maqedoninë: “Këshilli i BE-së pajtohet me vlerësimet e Komisionit Evropian se kriteret politike vazhdojnë të jenë të përmbushura në masë të mjaftueshme dhe e noton rekomandimin e Komisionit për hapjen e bisedimeve për anëtarësim me Ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë (IRJM), Këshilli i BEsë do të kthehet në këtë çyshtje në vitin 2014 mbi bazë të plotësimit të informacioneve nga Komisioni për implementimin e mëtejshëm të reformave nga dialogu paraqasës në nivel të lartë duke përfshirë edhe implementimin e marrëveshjes së 1 marsit si dhe masat e dukshme të ndërmarra për marrëdhënie të mira fqinjësore dhe arritjen e zgjidhjes së pranueshme të përbashkët për emrin”.

M

“Nuk mund të fsheh bren gosjen për Maqedoninë” “Nuk mund të fsheh brenga të caktuara sa i përket IRJM-së. Shpre-

sojmë se do të sigurojmë marrëveshje për qasje të re në angazhimin e BE-së për këtë vend. Këshilli vendosi që të kthehet në këtë çyshtje, mbi bazë të informacioneve të reja nga Komisioni Evropian për progresin e mëtejshëm në kuadër të dialogut paraqasës në nivel të lartë, duke përfshirë edhe zbatimin e marrëveshjes politike të 1 marsit dhe në bazë të hapave të dukshme për promovimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore. Shpresoj se vendi do ti shfrytëzojë muajt e ardhshëm që të përparojë sa i përket reformave dhe të punojë me të gjithë partnerët që ta kapërcejë status-quonë, për hapin e ardhshëm në rrugën evropiane që të mund të ndërmerret më shpejtë” ka deklaruar Shtefan Fyle, Evrokomesar për zgjerim. A do të thotë kjo se KE-ja do të dalë me raport të ri special për Maqedoninë, si në pranverën që shkoi? “Komisioni do të japë raport special vetëm nëse bazë për atë. Në të kundërtën, raporti i rregullt do të publikohet, si dhe çdo herë, diku kah mesi i tetorit vitin e ardhshëm, ende para përfundimit të mandatit të këtij Komisioni”, thotë Fyle. Komesari për zgjerim dhe shefi i diplomacisë lituaneze, vendi i të cilit kryesoi me BE-në në gjashtë muajt e kaluar, u pyetën nëse me atë që Këshilli, gjegjësisht vendet-anëtare të BE-së, për të pestin vit me radhë nuk e pranojnë rekomandimin e KE-së për hapjen e bisedimeve paraqasëse me Maqedoninë, është sjellë në pikëpyetje kredibiliteti i BE-së dhe i procesit të zgjerimit. “E kuptoj çështjen dhe kuptoj se çfarë mendoni kur pyesni për kredibilitetin. Mund të ju them se kjo është diçka që duhet të pranohet si realitet. Nuk është sekret i madh, kemi proces të brendshëm të marrjes së vendimeve, i cili kërkon konsensus. Ajo kërkon kohë, kërkon durim, nuk shkon çdo herë me shpejtësinë me të cilën do të donim të lëvizë”, ka thënë shefi i diplomacisë lituaneze Linas Linkeviçius. Këshilli thotë se rëndësi të veçantë duhet ti kushtohet mbisundimit të së drejtës, përfshirë pavarësinë e gjyqësisë dhe sigurimit të arritjeve të mëtejshme në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Liria e shprehjes dhe situata me mediet mbeten çyshtje shqetësuese, thuhet në konkluzat dhe shtohet se duhet patjetër ti bëhet revizion Marrëveshjes së Ohrit dhe të zbatohen rekomandimet e këtij dokumenti.

Problemet e njëjta përsëriten Pos zgjidhjes së problemit me emrin, pritet që Këshilli i Evropës të rekomandojë që Maqedonia ti kush-

Nga ana tjetër Greqia dhe Bullgaria vlerësojnë se duhet në mënyrë eksplicite të potencohet se Maqedonia do të fillojë procesin e negociatave kur tërësisht do të përmbushen kushtet e planit të fqinjësisë së mirë dhe reformave demokratike. Greqia dhe Bullgaria kanë mbështetje nga disa vende anëtare të cilat vlerësojnë se Maqedonia nuk ka treguar rezultate në reforma vitin e kaluar kur BE-ja u angazhua në zgjidhjen e problemeve kritike. Nga ana tjetër sa i përket Maqedonisë, ministri i jashtëm grek një

politikanë e biznesmenë të suksesshëm, duhet të shihni përpara në

një të ardhme më të mirë. Si ta bëni këtë? Liderët tuaj të zgjedhur duhet ta shpijnë Maqedoninë drejt së ardhmes. E kaluara mund të jetë mbase për dikë çështje emocionale, por shteti juaj ka shënuar në 22 vite një përparim të bukur. Vendlindja ime, SHBA, është gjithashtu në këto vite miku juaj i mirë. Duhet të jeni të bashkuar si në një klub futbolli, të shoqëroheni dhe të keni sukses”, ka vijuar ambasadori.

Nënkryetari i PLDsë Nano Ruzhin, ka kritikuar Qeverinë se me veprimet dhe me mosveprimet e saj, ka kthyer prapa vendin në procesin e integrimeve. “Maqedonia vazhdon të fundoset, ndërkohë që Serbia, Shqipëria dhe madje edhe Kosova shëno jnë përparim. Në këtë mënyrë, Qeveria e Gruevskit tregoi paaftësinë dhe indiferen tizmin e saj për të bërë diçka më shumë në dy muajt e kaluar, për të përmirësuar statusin aspirues të vendit. Me mesazhin nervoz dhe cinik drejtuar Këshillit të BE së se, citoj: ‘BE të na thërras atëherë kur të jetë gati’, Gruevski tenton t’ia hedhë BEsë mossuksesin e metodës së tij jodemokratike dhe joshtetërore”, ka theksuar Ruzhin. DËSHTIMI LIDHET ME MUNGESËN E KONSENSUSIT Mungesa e konsensusit mes shteteveanëtare të BEsë, është shkaku i dështimit të rad hës të Maqedonisë në takimin e djeshëm të Këshillit të Ministrave të BEsë. “Këshilli do t’i rikthehet kësaj çështjeje në vitin 2014, në bazë të raportit nga ana e Komisionit Evropian për zbatimin e mëtejshëm të reformave, përfshi zbatimin e Marrëveshjes së 1 Marsit dhe hapat për promovimin e marrëdhënieve fqinjësore, si dhe gjetjen e një zgjidhjeje për emrin”, thuhet në përfundimin e Këshillit për Maqedoninë, ku thekso het qartas se “problemi i emrit me Greqinë duhet zgjidhur pa vonesa”. MAQEDONASIT I SULEN BDIsë Deklarata e zëdhënësit të BDIsë, Bujar Osmani se “nevojiten zgjidhje dhe jo zgjedhje”, ka ngjallur reagime të shumta në opinionin maqedonas. Një ndër ata që kanë reaguar fort, është profesoresha Tanja Karakamisheva e cila ka kritikuar BDInë se me deklaratat e tilla po mundohet të fshehë, siç ka vlerësuar, “mossukseset e saj”. “Kam ndjesinë se kjo parti kërkon të mbulojë mossukseset e saj politike. Ajo nuk ka arritur të realizojë vetë as edhe një projekt në 7 vite pjesëmarrje në qeveri, nuk ka të shënuar asnjë sukses politik për promovimin e interesave shtetërore dhe kombëtare. BDI po tenton të fshehë këto dështime përmes imponimit tek partneri më i madh VMRODPMNE dhe me taktikën e njohur alla Branko Cërvenkovski, për të nënvlerësuar sukseset e tjetrit”, vlerëson profesoresha, në një deklaratë për Kurir. Ajo thotë se këto strategji, sipas saj, të vjetra dhe të para shumë herë, duhet të ikin në his tori. “Kurse, BDI duhet të fokusohet në krijimin e politikave që janë konkurrente, ino vative, në interes të të gjithë qytetarëve dhe me të cilat do t’i ndihmohet Qeverisë për të promovuar në botë vlerat dhe kapacitetet e Maqedonisë”, thotë Karakamisheva. lemet me Bullgarinë për anëtarësim. Kjo nënkupton që vendit ti mundësohet fillimi i bisedimeve pasi Maqedonia të bëjë përparim në këtë plan si dhe në planin e reformave demokratike para së gjithash në tejkalimin e problemeve me lirinë e medieve. Ky grup i shteteve është i shqetësuar se tërheqja e BE-së nga këto procese mund të sjellë deri te përkeqësimi i situatave si në planin e reformave ashtu edhe në planin e marrëdhënieve ndëretnike në Maqedoni.

Zgjidhni politikanë që ju çojnë drejt së ardhmes Ju jeni ata që zgjedhin për kë të votojnë, por gjatë kësaj e sipër nuk guxoni të shikoni përpara përmes një xhami të vogël dhe të shikoni prapa përmes retrovizorëve të mëdhenj. Ky është mesazhi që ka dhënë dje ambasadori amerikan në Shkup, Paul Wohlers, gjatë një ligjërate në Universitetin FON të Shkupit. Duke

hequr një paralele me politikën në SHBA, ambasadori ka thënë se ka ndodhur edhe atje të fitohen zgjedhje me anë të retorikës nacionaliste, porse politikanët e tillë janë ndëshkuar në fund të mandatit, nëse përgjatë tij kanë dëshmuar të kundërtën. Kësisoj, ambasadori amerikan u ka kujtuar studentëve se

janë ata zgjedhësit dhe përcaktuesit e qeveritarëve. “Duhet të keni një xham të madh përpara për të parë nga e ardhmja, kurse retrovizorët t’ju jenë shumë të vegjël. Nuk mund jeni të bashkuar drejt një të ardhme më të mirë, nëse nuk bashkoheni dhe nuk keni një qëllim të përbashkët”, ka deklaruar ambasadori. I pyetur për

situatën politike në vendin tonë, Wohlers, duke shfrytëzuar një gjuhë diplomatike, por të nënkuptueshme, ka thënë se qytetarët duhet të zgjedhin ata politikanë që do ta shpijnë vendin drejt një perspektive më të ndritur. “Ju duhet të jeni krenarë që jeni qytetarë të Maqedonisë. Por, ju rini e këtij shteti, nga e cila do të dalin

“Do ketë kthim mbrapa në të gjitha sferat” Të gjithë krerët politik në Maqedoni kanë pranuar se nuk presin ndonjë mrekulli në vendimin e Këshillit Evropian. Një vlerësim të tillë e kanë dhënë edhe njohësit e mirë të këtyre çështjeve. “Siç shihet epilogu qysh në fillim duket i njohur dhe ndjehet se Maqedonia nuk do të marrë datë për fillimin e negociatave. Mendoj se tashmë u mësuam në këtë situatë, që nuk do të thotë se duhet të pajtohemi me atë”, thotë profesori universitar Bekim Kadriu. Por, ky është vetëm njëri nga problemet. Eurointegrimet nuk po lëvizin ndërsa vendi tashmë kandidat me pesë rekomandime për marrjen e datës nga ana e Komisionit Evropian me parametra të dukshëm është duke e shkatërruar atë që deri më tani është arritur në shumë segmente. Problemi me emrin mbetet, Athina edhe para Samitit bëri me dije se mbetet në pozicionin e saj, ndërsa kryesimi gjashtë mujor i Greqisë me Unionin mund të nënkuptojë edhe një prolongim të temës. A do të mbetet interesi tek institucionet evropiane për Maqedoninë sipas shembullit të angazhimeve që të rregullohen problemet e brendshme të cilat hedhën imazh të keq mbi proceset demokratike në vend ose do të vazhdohet me temp të përshpejtuar ashtu siç i konvenon pushtetit? Në atë drejtim gjithnjë e më pak ekzistojnë interesat e përgjithshme, ndërsa gjithnjë e më shumë të dhëna për cenimin e të drejtave të njeriut dhe lirisë së shprehjes. “Fakti që nuk filluan bisedime ndikon që ne të mos shkojmë përpara në këto procese të reformave, të drejtave të njeriut, lirisë së medieve, gjyqësisë së pavarur, administratës efikase, ndryshimeve në Kodin zgjedhor. Nëse do të fillonim bisedimet këto procese gjatë negociatave supozohet se do të shkonin në linjë progresive, ndërsa tani stagnojmë ose shkojmë prapa”, thotë Kadriu. Analisti Politik Stevo Pendarovski si pasojë të edhe një prolongimi të procesit eurointegrues në Samitin e sivjetmë në Bruksel pret kthim mbrapa në të gjitha proceset në vend, në të gjitha sferat, si në ekonomi ashtu edhe në aspekt të sigurisë, të drejtave të njeriut, lirisë së medieve e kështu me radhë. “Ajo varet vetëm nga sjellja jonë, tërësisht nga sjellja jonë. Nuk kemi gjyqësi të pavarur, administratë jokompetente, të ngarkuar, përkeqësim total të lirisë së medieve, kurrfarë pluraliteti mediatik etj.,, domethënë nuk do të ketë përparim sepse gjithçka varet prej nesh. Profili politik i këtij pushteti që qeveris me vendin shtatë vjet njihet në të gjitha nivelet lokale dhe qendrore që për Evropën nuk është i çmuar. Nuk pres që ky pushtet pas shtatë vitesh qeverisje tani të lejojë gjyqësi të pavarur, kritika nga qeverisë, media të lira e kështu me radhë”, deklaron analisti Pendarovski. Dhe, përderisa Maqedonia ngec apo shënon hapa prapa në aspekt të eurointegrimeve të gjitha vendet tjera të rajonit shënojnë progres duke iu afruar gjithnjë e më shumë familjes evropiane siç janë: Serbia, Mali i Zi, Shqipëria dhe Kosova.

FAJI I QEVERISË

tojë më tepër vëmendje marrëdhënieve të mira fqinjësore, ndërsa kjo në veçanti është notuar për Greqinë dhe Bullgarinë, kurse pos vazhdimit të procesit të reformave, insistohet edhe në zbatimin e Marrëveshjes politike të 1 marsit 2013, me të ciklin iu dha fund krizës politike e cila shpërtheu në Parlament në fund të vitit të kaluar. Një grup i vendeve anëtare të udhëhequr nga Çekia, Holanda dhe Austria tentuan që të ndikojnë në konkluzat si vitin e kaluar që nënkupton proces për gjetjen e zgjidhjes së emrit si dhe prob-

ditë më parë tha se Greqia nuk e ka ndërmend të lëvizë nga linjat e kuqe të saj për t'i vendosur veto Maqedonisë në rrugën e saj integruese drejt BE-së, pa u zgjidhur problemi bilateral me emrin e shtetit.


K r o n ik ë

4

e enjte, 19 dhjetor 2013

19 VJET NGA THEMELIMI I USHTsë

Plebishiti, nga Reçica e vogël USHT-ja e sotme, pikërisht u themelua me iniciativën e intelektualëve shqiptarë, fillimisht në zyrat e PPD-së dhe më vonë e mori plebishitin popullor përpara godinës së atëhershme në Reçicë të vogël. Ajo lindi si një kërkesë gjithëpopullore për arsim sipëror të shqiptarëve në Maqedoni në vitet e ’90-ta. Ndërkohë, autoritetet e USHT-së dy ditë radhazi kanë organizuar aktivitete të shumta në shenjë të 17 dhjetorit, ditës së themelimit të këtij Universiteti sionon. Shpresojmë dhe jam i bindur se shumë shpejt do të vijë koha që USHT do të jetë një nga Universitet që do të shërbej për shembull dhe për të mirë. Duhet të kemi kujdes që politika të jetë sa më larg Universitetit, partitë politike sa më lartë që të funksionojë Universiteti me tërë potencialin e vet që e ka, edhe studentor dhe arsimor dhe ka gjasa të mira dhe ën këto rrethana të jetë një nga Universitetet më të mira këtu në Maqedoni”, pohon Ramadani.

Enis MURTEZI SHT ka bërë 19 vjet nga themelimi i saj, apo dita e nënshkrimit të Aktvendimit për funksionimin e këtij Universiteti me mbështetje nga përfaqësuesit e partive politike shqiptare, shoqatave të qytetarëve, Kuvendeve komunale, të Tetovës, Gostivarit dhe Dibrës, si dhe personalitete nga jeta publike. Në shenjtë kësaj dite nga ana e Rektorit të USHT-së Vullnet Ameti janë organizuar aktivitete të shumta. Në Rektoratin e Universitetit ishte hapur ekspozitë artistike, ku punimet e tyre i kishin prezantuar profesorët dhe studentët e Fakultetit të Arteve, janë bërë homazhe tek varri i themeluesit dhe Rektorit të Parë të Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Fadil Sulejmani, ndërsa ka përfunduar me organizimin e Akademisë solemne ku të ftuar kanë qenë rektorët e universiteteve publike dhe private nga vendi, rajoni dhe universitetet ndërkombëtare, ambasadorët e vendeve të tjera në vend, ministra, deputetë, përfaqësues të pushtetit qendror dhe lokal, kryetarët e partive politike shqiptare në Maqedoni, si, kryetari i BDI-së Ali Ahmeti, ai i PDSH-së Menduh Thaçi dhe lideri i RDK-së Rufi Osmani, përfaqësuesit e bashkësive fetare në vendin, personalitete të dalluar nga sfera akademike dhe përfaqësuesit e medieve.

U

Lindi si kërkesë gjithëpopullore Sipas Muhamed Halilit USHTja lindi si një kërkesë gjithëpopullore për arsim sipëror të shqiptarëve në Maqedoni në vitet e ’90-ta, pas një përpjekje të shumtë të forcave politike shqiptarë të cilët ishin në një grup të vetëm parlamentar Partia për Prosperitet Demokratik dhe Partia Popullore. “Liderë maqedonas dhe institucionet maqedonase që të përmirësohet cilësia e arsimit në gjuhën shqipe dhe refuzimi i atyre, atëherë lindi edhe ideja të krijimit popullor të këtij Universiteti dhe ne me kërkesë të historisë si ish forca të atëhershme mund të mburremi sepse USHT-ja pikërisht u themelua pikërisht me iniciativën tonë dhe të intelektualëve shqiptarë, fillimisht në zyrat e PPD-së dhe më vonë e mori plebishitin popullor përpara godinës së atëhershme në Reçicë të vogël. Historia e zhvillimit të këtij institucioni të lartë sipëror ka qenë e bujshme. Sot është shndërruar në një institucion të arsimit sipëror dhe me kushte sa i përket godinave, me godina modern dhe me teknikë të kohës sonë. Mirëpo ajo që vërehet kohëve të fundit që nga dita e themelimit të USHT-së, krahas zgjerimit dhe modernizimit të saj është e dukshme dhe shihet qartë se cilësia e mësimdhënies dhe cilësia e të mësuarit nuk është në nivelin që duhet të jetë për një Universitet shtetëror të cilit do qoftë. Vetë fakti se në një analizë që u publikua para dy tre muajve se në Universitetet botërore USHT-ja zë diku disa qindra vend nën kriteret e Universitetit “Shën Qirilit”, të Shkupit flet për një dështim në cilësinë e mësimdhënies”, ka thënë Halili. “Konsideroj se nuk duhet gjithnjë t’i zëmë ekranet tona se si kemi ndërtuar një objekt të bukur dhe evropian edhe me një teknik të bukur botërore dhe evropiane për një

Bazuar në vlerat fonda mentale të diturisë

MBIJETESA E UNIVERSITETIT AUTONOM Shoqata e Veteranëve të Luftës (SHVL) përmes një komunikate ka uruar ditën e themelimit të UTsë. Njëherësh këtë urim ajo ia ka dedikuar rektorit aktual të USHTsë Vullnet Ameti. “Urime mbijetesën e universiteti autonom të ngritur në amfiteatrin natyror të Scardusit e Pollogut, me djersën e punëtorëve brenda dhe jashtë vendit, të vulosur me gjakun e gjeneratave për mbrojtjen e vlerave kombëtare. Së bashku drejt dijës shumëvjeçare, edukativemendorefizike, kulturës e hulumtimeve të reja. Mirënjohje për kontributin shembullor!”, thuhet në urimin e SHVLsë me në krye Fazli Velu. PLEBISHITI POPULLOR PARA GODINËS NË REÇICË TË VOGËL “Liderë maqedonas dhe institucionet maqedonase që të përmirësohet cilësia e ar simit në gjuhën shqipe dhe refuzimi i atyre, atëherë lindi edhe ideja të krijimit popullor të këtij Universiteti dhe ne me kërkesë të historisë si ish forca të atëher shme mund të mburremi sepse USHTja pikërisht u themelua pikërisht me ini ciativën tonë dhe të intelektualëve shqiptarë, fillimisht në zyrat e PPDsë dhe më vonë e mori plebishitin popullor përpara godinës së atëhershme në Reçicë të vogël”, tha Muhamed Halili. AKTI I THEMELIMIT NË ZYRAT E PPDsë “Akti it themelimit u detyruam ta bëjmë në zyrat e PPDsë. Pastaj u shpall themelimi, kuptohet kur filloj të funksionoj në kushtet e atëhershme USHTja pati disa për pjekje që të pengohet puna e saj me polici. Në këtë rast atëherë ndodhi edhe një përleshje midis vendasve në Reçicë ku kishte filluar punën Universiteti dhe ra dhe viktima e parë. Vazhdoj puna e USHTsë por me shumë vështirësi, represione burgosje të ideatorëve, rektorit, kryetarit të Senatit...”, tha Ismet Ramadani. shoqëri e cila nuk ka pasur gatishmëri të ndaj një buxhet për ta bërë këtë por sot e ka atë gatishmëri, tani ka mbetur ajo pjesa jonë që po aq të bukur në aspektin e bukurisë të arkitekturës dhe po aq cilësore në aspektin e teknikave të mundshme për mësimdhënie brenda të jetë edhe gatishmëria e studentëve por edhe e profesorëve që të tregojnë cilësi të lartë arsimimit dhe të krenohemi jo vetëm me godina të bukura por të krenohet në të arritura shkencore në nivelet evropiane dhe botërore”, ka vijuar ai. Ndërkohë, Ismet Ramadani, ish deputet i PPD-së ka thënë se në kohën kur lindi iniciativa që të themelohet USHT-ja ishte një kundërshtim i madh nga politika maqedonase dhe nga shumë intelektual maqedonas, mirëpo vendosmëria e intelektualëve shqiptarë dhe politikanëve shqiptarë ishte që të themelohet ky Universitet pa marrë parasysh se a pajtohet a po jo pala maqedonase. “Kështu që pas shumë konsultimeve të partisë së atëhershme të PPD-së dhe intelektualëve erdhëm në përfundim që të themelohet USHT-ja. Për shkak të rrethanave të atëhershme të një rrethimi të pa-

parë nga njësitë speciale të Tetovës për shkak se kishin nuhatur politika maqedonase se do të themelohet USHT-ja. Akti it themelimit u detyruam ta bëjmë në zyrat e PPD-së. Pastaj u shpall themelimi, kuptohet kur filloj të funksionoj në kushtet e atëhershme USHT-ja pati disa përpjekje që të pengohet puna e saj me polici. Në këtë rast atëherë ndodhi edhe një përleshje midis vendasve në Reçicë ku kishte filluar punën Universiteti dhe ra dhe viktima e parë. Vazhdoj puna e USHT-së por me shumë vështirësi, represione burgosje të ideatorëve, rektorit, kryetarit të Senatit. Në të gjitha peripecitë që i kalojë Universiteti i Tetovës duhet të komplimentohet të gjithë atyre profesorëve, studentëve, intelektualëve, politikanëve që i bënë rezis-

tencë pushtetit dhe diasporës për financimin dhe ndihmën që i dhanë Universitetit”, thotë Ramadani. Ai ka cekur edhe ish senatorin të Kongresit Amerikan Diogardi që njëkohësisht ka qenë edhe kryetar i lobit në Amerikë. Sipas Ramadanit, pas luftës së 2001-shit u krijuan kushtet që definitivisht USHT-ja të legalizohet dhe të funksionoj si institucion i lartë arsimor. “Në aspektin e nivelit edukativ arsimor ka pasur edhe dobësi por megjithatë duhet shikuar nga një këndë se në çfarë kushte dhe rrethana ka funksionuar. Sot mendoj se janë krijuar kushtet edhe në aspektin e standardeve për të funksionuar edhe në aspektin kuadrove që USHT-ja dhe në bazë të informacioneve që vijnë gjithnjë e më mirë po funk-

“Vetëm disa vite pas themelimit të Universitetit të Prishtinës (1970), intelektualët e paktë shqiptarë në Maqedoni kërkonin atëbotë një fakultet në gjuhën shqipe në kuadër të Akademisë Pedagogjike në Shkup. Ishin këto kërkesa minore dhe të një kapaciteti shumë limitues të shqiptarëve të këtushëm, sepse jetonin në një kohë të trysnisë komuniste dhe denoncuese. Kjo ide për fakultetin, që brenda një harku kohor pësoi transformim, në fillim të viteve të '90-ta, kur mendohej se po piqeshin kushtet për hapjen e shtigjeve demokratike në Maqedoni, pas aplikimit të pluralizmit politik, doli në shesh me një dimension të ri dhe më të guximshëm”, do të thotë në një punim të tij të botuar në “Zhurnal plus” për UT-në Arsim Sinani. “Takimet dhe aktivitetet e ndryshme, orët letrare, falja e gjaqeve, sensibilizimi i masës, lëshimi nga burgjet i të përndjekurve dhe patriotëve e intelektualëve shqiptarë sollën një frymë të re. Një frymë e cila do të rezultonte me mbajtjen e një takimi të intelektualëve shqiptarë, të cilët në sallën e Kuvendit Komunal të Tetovës morën një vendim shumë të rëndësishëm për themelimin e një universiteti në gjuhën shqipe. Për këtë shkak, më 4 qershor 1994, në Tetovë u mbajt Kuvendi i Intelektualëve Shqiptarë të rangut universitar nga Maqedonia, ku u mor ky vendim: Jepet iniciativë për themelimin e universitetit në gjuhën shqipe në Maqedoni, me seli në Tetovë. U zgjodh Kryesia për themelimin e universitetit në përbërje prej tre anëtarësh: dr. Fadil Sulejmani, dr. Agni Dika dhe dr. Murtezan Ismaili...”, shkruan Sinani. Ndërkohë, Shoqata e Veteranëve të Luftës (SHVL) përmes një komunikate ka uruar ditën e themelimit të UT-së. Njëherësh këtë urim ajo ia ka dedikuar rektorit aktual të USHT-së Vullnet Ameti. “Urime ditën e themelim it të UT-së, mbijetesën e universiteti autonom të ngritur në amfiteatrin natyror të Scardusit e Pollogut, me djersën e punëtorëve brenda dhe jashtë vendit, të vulosur me gjakun e gjeneratave për mbrojtjen e vlerave kombëtare. Së bashku drejt dijës shumëvjeçare, edukativemendore-fizike, kulturës e hulumtimeve të reja. Mirënjohje për kontributin shembullor!”, thuhet në urimin e SHVL-së me në krye Fazli Velu. Madje, Shoqata e Arsimtarëve

Shqiptarë “Naim Frashëri”, Kumanovë – Likovë ka dërguar urimet e saja për USHT-në, ditës së themelimit të këtij institucioni arsimor te shqiptarët. “Më lejoni që në emërtim dhe Shoqatës së Arsimtarëve Shqiptarë ’Naim Frashëri,’ Kumanovë-Likovë, t’u përcjell urimet më të përzemërta, ju dhe stafit punues tëUSHT-së , me rastin e përvjetorit të 19-të të themelimit të USHT-së. Lindja e USHT-së më 17 dhjetor u bazua në vlerat më fondamentale të diturisë, shkencës, civilizimit njerëzor, lirisë, demokracisë, barazisë dhe dinjitetit kombëtar e njerëzor. Këto vlera rrezatuan në mbarë botën shqiptare duke shërbyer si garanci ndaj diturisë dhe shkencës së mirëfilltë, pasi u themelua me shumë sakrificë e mund. Duke ju përgëzuar edhe njëherë, i nderuari Rektor i USHTsë, Prof. Dr.Vullnet Ameti, për përvjetorin e 19-të të themelimit të USHT-së, më lejoni t’u siguroj që institucionet dhe populli shqiptarë i Maqedonisë do të vazhdojnë të kultivojnë edhe më shumë vlerat e diturisë me bashkëpunimin e shkëlqyeshëm dhe të përhershëm që do të kemi”, thuhet në urimin e SHASH me kryetar Etem Xheladinin. Universiteti Shtetëror i Tetovës (USHT), i njohur si Universiteti i Tetovës, njëri nga katër universitetet shtetërore në Republikën e Maqedonisë, u themelua më 4 qershor të vitit 1994. Ky universitet si institucioni i parë i arsimit sipëror me mësim në gjuhën shqipe në Republikën e Maqedonisë u themelua nga Kuvendi për themelimin e universitetit në gjuhën shqipe, i cili u mbajt në sollën e Kuvendit komunal të Tetovës, me iniciativë dhe në organizim të Bashkësisë Kulturore Shqiptare në Maqedoni. Ideator, nismëtar dhe hartues i strategjisë për themelimin e Universitetit me mësim në gjuhën shqipe ishte Abdulla Mehmeti, kryetar i Bashkësisë Kulturore të Shqiptarëve në Maqedoni, i cili me bashkëpunëtorët e tij e ka përgatitur dhe organizuar Kuvendin për themelimin e universitetit në gjuhën shqipe dhe i ka hartuar e nënshkruar aktet për themelimin e këtij universiteti dhe emërimin e organeve të përkohshme të tij, si: Vendimin për themelimin e Universitetit në gjuhën shqipe, Deklaratën për themelimin e Universitetit; Vendimin për emërimin e Këshillit për themelim dhe të Kryesisë së këtij Këshilli, në përbërje: Prof. dr. Fadil Sulejmani, Prof. dr. Murtezan Ismaili dhe Prof. dr. Agni Dika; Vendimin për Komisionet amë të fakulteteve dhe akte të tjera të universitetit dhe fakuleteve të tij. Universiteti i Tetovës është zyrtarizuar në janar të vitit 2004, me sjelljen e Ligjit nga Kuvendi i Republikës së Maqedonisë për themelimin e Universitetit Shtetëror të Tetovës. Data të rëndësishme të Universitetit janë: 4 qershori, Dita e themeilimit të Universitetit; 17 dhjetori, dita e nënshkrimit të Aktvendimit për funksionimin e këtij Universiteti me mbështetje nga përfaqësuesit e partive politike shqiptare, shoqatave të qytetarëve, Kuvendeve komunale, të Tetovës, Gostivarit dhe Dibrës, si dhe personalitete nga jeta publike. Rektor i parë i këtij Universiteti ka qenë, Prof. dr. Fadil Sulejmani, ndërsa pas tij këtë detyrë e kanë ushtruar: Prof. dr. Ramiz Abdyli, Prof. dr. Nexhbedin Beadini, Prof. dr. Sadi Bexheti, Prof. dr. Agron Reka. Ndërsa aktualisht, detyrën e Rektorit të këtij institucioni të arsimit të lartë e kryen Prof. dr. Vullnet Ameti.

Botues: Bexhet MUSLIJA Lajme të dorës së parë

www.zhurnal.mk

Kryeredaktor: Fami BAJRAMI; Zëvendëskryeredaktor: Shkëlzen LUSHAJ; Redaktorë: Bekim BUÇI, Agim FAZLIU, Avdyl SALIHU (Sport); Redaktor teknik: Sejhan BAJRAMI, Xhemaledin JASHARI (teknik); Marketing: email: marketing@zhurnal.mk; Tel. i redaksisë: (02) 32 17  815, 32 17  816, Fax: 32 17  817, Email: info@zhurnal.mk; Xhirollogaria: 210065405030191, "Tutunska Banka", EDB 4043009502853; Rr.11 Oktomvri, 2/64, 1000 Shkup, Maqedoni


K r o n ik ë

e enjte, 19 dhjetor 2013

Nën masa të rrepta sigurie dhe me dyer të mbyllura ka dëshmuar dëshmitari i mbrojtur E1 në procesin gjyqësor “Monstra”. Kjo është dëshmia e katërt me radhë e dëshmitarit, por kësaj radhe përpara 5 të pandehurve që ndodhen në paraburgim. “Sot është hera e parë kur të 5 të akuzuarit në një mënyrë

Gjyqi “Monstra”, dëshmon sërish dëshmitari E1 sikurse edhe deklaratat e mëparshme”, deklaroi avokati Naser Raufi. Avokatët mbrojtës deklaruan se mbrojtja e tyre do të përqendrohet në deklaratat kundërthënëse të dëshmitarit të fshehur në seancat e mëher-

do të kontaktojnë me dëshmitarin online, pasi janë në pyetje masat e veçanta të hetimit. Deri tani 3 deklarata janë të dhëna nga ana e këtij dëshmitari, kjo është hera e katërt. Mendoj se edhe kjo deklaratë do të shkojë në favorin tonë,

PËRKTHIMI JOADEKUAT, GJYKATA E TETOVËS PARALAJMËRON MASA Kryetari i Gjykatës Themelore Tetovë, Hanif Zendeli ka paralajmëruar masa për azhurnimin e ftesave për paraqitje, por dhe të të gjitha shkresave me të cilat komunikon ky institucion. Zendeli pranon se në ftesat që përdoren aktualisht ka gabime, duke shtuar se ato kanë mbetur të tilla që nga viti 2007. Ai paralajmëron masa disiplinore edhe ndaj personave përgjegjës

Ftesat me gabime që nga 2007ta

P

LIGJET TË MIRATOHEN NË DY GJUHË Për ekspertin e çështjeve juridike, Bajram Pollozhani, problemi i përdorimit të shqipes është më i thellë kur kemi të bëjmë me përkthimin e ligjeve dhe materialeve të tjera zyrtare. “Në vendin tonë, ligjet sipas Kushtetutës shpallen në dy gjuhë, por nuk miratohen në dy gjuhë. Ky është një defekt shumë i madh në rregullimin e gjuhës apo përdorimin zyrtar të gjuhëve”, thotë profesor Pollozhani. thirrjet që kanë hyrë në procedurën penale. Gabimet e tjera që janë evidente dhe i hasim me siguri se ka njerëz që i bëjnë ato verifikime në fjalë”, ka deklaruar Zendeli. Kreu i Gjykatës premton se me rregulloren e re të vitit 2013 do të mundësohen edhe përkthimet e ftesave të reja. “Është fakt se përkthimi është bërë gabim i cili gabim është bërë në vitin 2007 dhe ka ngelur e nyejt dhe si e tillë edhe sot, ne kemi kopje të cilët i përdorim në kontinuitet. Ne në fakt tani duhet t’i përgatisim të rejat ku ka edhe ndryshime të Ligjit, të thirrjes të cilat jemi në proces e sipër për t’i bërë edhe përkthimet. Ne i kemi përkthyesit por ata nuk bëjnë përkthime të tilla. Ne përkthyesit i kemi për seanca dhe çështje të tjera. Tani është rregullorja e re, bëhet përkthimi i ndryshimeve të reja. Me rregulloren e re ato përk-

BEG propozon masa kundër ajrit të ndotur Ballkan Enerxhi Grup propozon që për uljen e ndotjes në qytetin e Shkupit institucionet kompetente të marrin masa në drejtim të kyçjes drejt sistemit të ngrohjes qendrore në subjektet publike, afariste apo private të cilët kanë kyçje apo qasje deri te rrjeti ngrohës. Kompania thekson se burim kryesor i ndotjes në qytetin e Shkupit, i cekur nga institucionet kompetente është djegia e derivateve fosile (mazuti, nafta, thëngjilli) dhe drunjve

shme dëgjimore. “Deklaratat e këtij dëshmitari definitivisht janë kontradiktore. Theksi do të jetë tek dallimi i përgjigjeve të këtij dëshmitari”, u shpreh Naser Raufi, avokat. “Presim të konfirmohet po-

himi ynë që e themi që nga fillimi i hetimit, se ka shumë kundërthënie në këtë proces, kështu që të shohim në seancën e sotme si do të rrjedhin gjërat”, tha Asmir Alispahiq, avokat. Dëshmia e dëshmitarit të mbrojtur në gjykatë është dhënë përmes ekranit, me figurë të mbuluar dhe me zë të ndryshuar.

Qeveria, masa për ndotjen, kundërshton LSDM

Qeveria ka shpallur hyrjen në fuqi të masave për mbrojtje nga ndotja e ajrit. Nga dita e djeshme e deri më 21 dhjetor, Qeveria liron nga puna gratë shtatzëna dhe personat mbi 60 vjeç, ndërsa rekomandon të mos punohet në qiell të hapur

Enis MURTEZI roblemi i ngritur nga “Zhurnal” për gabimet gjuhësore në ftesat për paraqitje, ka vënë në lëvizje Gjykatën Themelore të Tetovës. Kreu i Gjykatës, Hanif Zendeli ka deklaruar për gazetën se problemi i përkthimeve joadekuate është i njohur dhe se janë ndërmarrë të gjitha masat për shmangien e tyre, por edhe për ndëshkimin me masa disiplinore të personave përgjegjës. Deklarata e tillë vjen një ditë pasi “Zhurnal” ngriti shqetësimin për përkthimin joadekuat të ftesave për paraqitje, ku sillte për lexuesit një shembull të ftesës me gabime. Në ftesën e siguruar nga “Zhurnal”, i pandehuri që ftohej cilësohej si “i paditur”, ndërsa paralajmërimi për shoqërimin e tij ishte shkruar me fjalët “nëse nuk e arsyeton mosardhjen, do të pasojë sjellja e tij ME DHUNË”. Kreu i institucionit gjyqësor arsyeton gabimin e tillë, duke thënë se ftesat ishin përkthyer që në vitin 2008 dhe që atëherë kishin shërbyer si model, pa u azhurnuar asnjëherë. “Ajo që ju e keni hetuar janë përmirësuar por të njëjtat nuk janë azhurnuar. Mendoj se çështja e parë në të cilën thirret ai i padituri ka të bëje me një përkthim që vlen për procedurën civile dhe ka kaluar te

5

gjatë ngrohjes së objekteve banesore dhe afariste. Në pajtim me informatat nga Qyteti i Shkupit vetëm 36% e konsumatorëve ngrohen me ngrohje qendrore, ndërkaq 64% të tjerë pothuajse gjysma ngrohen me derivate fosile dhe drunj. "E ndajmë shqetësimin e qytetarëve dhe ndjejmë nevojë dhe përgjegjësi para opinionit, ta vëmë në dispozicion tërë potencialin e vet teknik dhe profesional me qëllim që të japim kontribut në tejkalimin e këtij

thime do të ndryshohen dhe përkthimi do të jetë adekuat”, premton Zendeli. Për ekspertin e çështjeve juridike, Bajram Pollozhani, problemi i përdorimit të shqipes është më i thellë kur kemi të bëjmë me përkthimin e ligjeve dhe materialeve të tjera zyrtare. “Në vendin tonë, ligjet sipas Kushtetutës shpallen në dy gjuhë, por nuk miratohen në dy gjuhë. Ky është një defekt shumë i madh në rregullimin e gjuhës apo përdorimin zyrtar të gjuhëve”, thotë profesor Pollozhani. Për ta bërë më të qartë, teksti origjinal i ligjit është ai që miratohet në gjuhën maqedonase dhe jo ai që publikohet më pas në gjuhën shqipe. Profesori kërkon nga partitë qeverisëse ta rregullojnë me ligj njësimin dhe përkthimin adekuat të ligjeve që në miratimin e tyre. problemi serioz. Ballkan Energji Grup përmes sistemit për ngrohje qendrroe distribuon energji të pastër ekologjike për ngrohje sepse të gjitha ngrohtoret tona punojnë me gaz natyror, i cili është energjensi më i pastër ekologjik. Kapaciteti teknik i ngrohtoreve dhe rrjeteve distributive në në këtë moment është dyfish më i madh nga nevojat e konsumatorëve tonë. Nga ana tjetër, një pjesë e madhe e konusmatorëve të cilët shfrytëzojnë derivate fosile dhe drunj për ngrohje tashmë kanë kyçje apo me investime të vogla mund të kyçen drejt sistemit për ngrohje qendrore", thonë nga kompania.

“Më përpara, në ish-Federatën Jugosllave por edhe në Republikën dhe krahinat ishte Instituti i Barazisë së Gjuhëve dhe ligjet në dy gjuhë shkonin në procedurë parlamentare dhe tekstet kur votoheshin, votoheshin në të dyja gjuhët, dhe shpalleshin në gazetë zyrtare në të dy gjuhët. Në Maqedoni këtë nuk e kemi, e kemi përdorimin zyrtar ‘zakonite treba da se objavuvat’, madje as dekreti ‘ukazi’, me të cilin shpallet nuk përkthehet në gjuhën shqipe. Në aplikim merret parasysh gjuha maqedonase dhe atëherë del se përdorimi zyrtar i gjuhës shqipe është vetëm për nevoja akademike dhe edukative dhe jo për nevoja empirike”, vlerëson Pollozhani. Ai kërkon që në institucionet zyrtare të punësohen njerëz kompetentë që e njohin terminologjinë juridike, për ta shmangur gabimet e tilla si ato të Gjykatës së Tetovës.

LSDM i ka quajtur absurde masat e Qeverisë për ndotjen. Sipas deputetit të kësaj partie, Bllagoja Stojanovski, këto masa përfaqësojnë përpjekje të lirë për blerjen e kohës, ndërsa në mënyrë më trishtuese nga gjithçka, paraqesin konfirmim më të mirë se, tek pushteti nuk ekziston vullnet politik për zgjidhjen e këtij problemi shumë serioz. “Është e palejueshme që Qeveria me ditë të heshtë, ndërsa tani të pres të bjer borë, të bjerë shi, ose të fryjë erë që të zvogëlohet ndotja. Siç mund të shihni një nga masat qeveritare është që N.P. ‘Pyjet e Maqedonisë’ të sigurojë makineri të posaçme për mbjelljen e drunjve të rritur në mjediset qytetare. Pas prerjes masive të druve në rajonin qendror të qytetit, për të kënaqur apetitet e mafisë urbane, tani për fat të keq nuk ka se ku të mbillen dru të rinj”, tha deputeti Stojanovski. Ai shtoi se “duke pasur parasysh se më të ndotur janë Shkupi, Tetova, Kërçova dhe Manastiri, ku ndotja më e madhe bëhet pas mesnate, është e qartë se arsye për ndotjen janë kapacitetet industriale, të cilat janë më aktive në mbrëmje, për

shkak se atëherë çmimi i energjisë elektrike të cilën e shfrytëzojnë është më e lirë”. Sipas deputetit Stojanovski, jorastësisht, grupi parlamentar i LSDM-së në Kuvend propozoi të diskutohet për ndotjen para diskutimit për buxhetin. Dje, ndërkaq, Qeveria ka shpallur hyrjen në fuqi të masave për mbrojtje nga ndotja e ajrit. Nga dita e djeshme e deri më 21 dhjetor, Qeveria liron nga puna gratë shtatzëna dhe personat mbi 60 vjeç, ndërsa rekomandon të mos punohet në qiell të hapur. Rekomandimi për të shmangur aktivitetet në qiell të hapur vlen edhe për kopshtet e fëmijëve, për shkollat e mesme dhe fillore. Autoritetet kanë njoftuar gjithashtu se masat parashohin ndalesë për qarkullim në qytetet Shkup, Manastir, Kërçovë dhe Tetovë të kamionëve dhe mjeteve të tjera transportuese, nga ora 7 e deri në ora 19. Të gjitha mjetet transportuese do të shfrytëzojnë rrugën qarkore. Qeveria ka përfshirë edhe komunat në zbatimin e masave, duke u bërë thirrje të pastrojnë intensivisht rrugët. Spitalet, ndërkaq, do të jenë në gatishmëri për t’u përballur me një fluks të shtuar të pacientëve.

Nga muaji shkurt regjistrim “online” Regjistrimi i kompanive nga muaji shkurt i vitit të ardhshëm do të bëhet vetëm në mënyrë elektronike. Ndryshimet janë përgatitur dhe duhet të dorëzohen deri te Qeveria deri në fund të këtij muaji. Drejtori i Regjistrit Qendror i Republikës së Maqedonisë, Vanço Kostadinovski theksoi se deri atëherë do të ketë numër të mjaftueshëm të agjentëve për regjistrim përmes të cilëve mund të bëhet regjistrimi i kompanisë për zero denarë. Gjatë këtij viti janë hapur, 6.247 kompani, prej të cilave 240 janë regjistruar në mënyrë elektronike nga ana e agjentëve të autorizuar të cilët e kryejnë këtë aktivitet

gjatë muajve të fundit. Deri në janar pritet të rritet numri i agjentëve për regjistrim, i cili tash për tash në nivel të shtetit është 121. Trajnimet organizohen në vazhdimësi, ndërsa ka interesim edhe nga kontabilistët e autorizuar. Në Regjistrin qendror janë evidentuar rreth 100 mijë kompani. Drejtori Kostadinovski theksoi se

sivjet me procedurë normale janë mbyllur 3,758 kompani. Në pajtim me ndryshimet e Ligjit për shoqëritë tregtare janë shlyer 4.200 kompani nga evidenca, për 3.500 kompanitë të cilat janë në regjistrin e llogarive të bllokuara dhe 6.100 të cilat nuk kanë aktivitet për tre vite me radhë pritet që statusin ta përcaktojë Drejtoria e të ardhurave publike. Nga DAP pritet edhe përcaktimi i statusit të 37.748 kompanive që më pas të mund të fshihen nga regjistri. Njoftoi se po bëhen më shumë projekte në Regjistrin qendror, në mesin e të cilave edhe për sistemin për porositjen elektronike të vërtetimeve.


K r o n ik ë

6

Kronikë e zezë

Puna në lokalet e natës, në pranga 6 shtetase Policia ka njoftuar arrestimin e 6 shtetaseve nga Shqipëria e Kosova, të cilat po punon ilegalisht si këngëtare në një lokal nate në Çegran. Policia ka njoftuar se 5 nga të arrestuarat janë shtetase shqiptare dhe 1 është nga Kosova. Aksioni policor është realizuar në ora 2 të mëngjesit të së mërkurës. Këngëtaret janë që të gjitha të moshës nga 20 deri 24 vjeç. Policia po punon në ndriçimin e plotë të rastit.

Grabitet çifti, u merren 2.600 euro Edhe një tjetër çift i moshuar është bërë viktimë e grabitësve. Burrë e grua, që të dy në moshë të shtyrë, janë keqtrajtuar dhe grabitur nga tre persona ende të paidentifikuar. Grabitja ka ndodhur pasditen e së martës, në shtëpinë e 77vjeçarit R.V. Të tre dhunuesit kanë hyrë forcërisht brenda, kanë lidhur dy viktimat dhe u kanë marrë 2.600 euro dhe 2.500 denarë. Policia po ndërmerr masa për zbulimin e grabitësve.

Plaçkiten 23 laptopë nga shkolla Një shkollë fillore në Manastir, është plaçkitur natën ndërmjet datës 16 dhe 17 dhjetor. Bëhet fjalë për shkollën fillore “Dame Gruev”, prej ku janë marrë 23 kompjuterë laptopë. Dëmi i përllogaritur në total është 115 mijë denarë. Policia po ndërmerr masa për të identifikuar dhe kapur autorët e vjedhjes. Ata kanë hyrë në ambientet e brendshme të shkollës, duke çelur forcërisht derën e objektit.

Ndërhyjnë pas ankesës, sul mohen policët Vijnë dhe shpeshtohen sulmet ndaj policëve. Pas atij në Strumicë, disa ditë më parë, një tjetër rast ku në shënjestër të sulmeve fizike janë pjesëtarët e policisë, ka ndodhur në Shtip. Ngjarja ka ndodhur pak minuta para mesnatës së të martës, kur policët kishin ndërhyrë pas një ankese, por ishin sulmuar fizikisht nga 31vjeçari A.O. Ky i fundit, në gjendje të dehur, ka penguar policët në kryerjen e detyrës së tyre dhe kjo ka sjellë arrestimin e tij. Pas dokumentimit të plotë të rastit, Policia do të ngrejë kallëzim penale.

e enjte, 19 dhjetor 2013

Në një uebfaqe oferta dhe kërkesa për punë Agjencia për Punësim e Maqedonisë e promovoi ueb faqen ëëë.avrm.gov.mk ku për herë të parë në një vend do të jetë oferta dhe kërkesa për fuqinë punëtore. Në promovimin e ueb servisit, ministri i Punës dhe Politikës Sociale Dime Spasov theksoi se ky portal do të jetë me rëndësi të madhe për të gjithë ata që kërkojnë punë dhe ata që ofrojnë. Për momentin, tha

ministri, në Maqedoni ka 4.851 vende të lira pune. "Për këtë arsye dua t'i inkurajoj që të gjithë kërkuesit e punës të jenë proaktivë, që është e mundur më shpesh ta hapin dhe ta shfrytëzojnë ueb faqen, për shkak se vetëm kështu do të arrihet qëllimi i ueb servisit dinamik dhe relevant", theksoi Spasov. Theksoi se aktivitetet promovuese do të realizohen përmes takimeve inform-

ative, zhvillimit të aplikacionit për celularë me të cilin do të informohen të papunët për vendet e lira si dhe vendosje të tabelave informuese. Drejtori i Agjencisë për punësim Vllatko Poposki në prezantimin e ueb sajtit, apeloi deri te qytetarët të cilët kërkojnë punë, saktë dhe në mënyrë të kompletuar t'i japin të dhënat. Tha se gjatë ditëve të ardhshme do të funk-

sionojë edhe njoftimi përmes smsit dhe imejlit, ku kërkuesit e punës do të informohen për vendet e lira

të punës për atje ku janë regjistruar. Në pyetjen e gazetarëve, Poposki theksoi se për momentin, 95.279 qytetarë kërkojnë punë, ndërsa ulja e numrit është meritë e hapjes së vendeve të punës, për shkak se, siç tha, ekonomia ngadalë po rimëkëmbet, ndërsa Maqedonia ngadalë po del nga kriza ekonomike që e përfshiu në vitin 2008. "Sipas këtyre treguesve çdo muaj të ardhshëm të rritet edhe numri i të punësuarve", tha Poposki.

RIKONFIRMOHEN DREJTUESIT E SHOQATËS PËR VEPRIMTARI BANKARE Kështu deklaroi bankieri Gjorgji Jançoski i cili dje është rizgjedhur në funksionin e kryetarit të Shoqatës për veprimtari bankare pranë Odës ekonomike të Maqedonisë që e kryen edhe në katër vitet e ardhshme eri në fund të vitit dhe në vitin 2014 do të rriten aktivitetet kredituese të bankave. Inkurajuese janë të dhënat statistikore se edhe kuartali i tretë është me rritje të mirë, do të thotë se edhe sektori bankar do të mbijetojë sepse likuiditeti edhe më tutje është i madh, ka mjaft para të cilat diku duhet të plasohen. Këtë e deklaroi Gjorgji Jançoski i cili dje është rizgjedhur në funksionin e kryetarit të Shoqatës për veprimtari bankare pranë Odës ekonomike të Maqedonisë që e kryen edhe në katër vitet e ardhshme. Për momentin, theksoi nuk ka paralajmërime për rritje të sektorit bankar, për lidhje eventuale të disa bankave, që sipas logjikës ekonomike do të duhet të ndodhë. "Logjika ekonomike shkon në atë se bankat më të vogla nuk do të munden kohë më të gjatë të qëndrojnë në këtë temp në kushte kur kufijtë e sektorit bankar zvogëlohen. Çdo bankë edhe ajo më e vogla, duhet të ketë funksionalitete të caktuara. Në betejë me bankat më të mëdha ato nuk do të mundeshin kohë më të gjatë të qëndrojnë dhe logjikisht është të ketë ndonjë rritje. Por, nëse do të ndodhë ajo, nuk ka paralajmërime",

Bankat do të rrisin aktivitetet kredituese

D

KREDIMARRJA, JANÇOSKI: TREGU ËSHTË I NDRYSHUESHËM Duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve në lidhje me apelin e zëvendëskryeministrit dhe ministër i Financave Zoran Stavreski bankat e mëdha ta ndryshojnë politikën sepse bankat e vogla dhe të mesme më shumë e financojnë ekonominë, Jançoski me qëndrim se tregu është kategori e ndryshueshme, është normale të ketë ndryshime në ndikimet, lajmërohen bankat e vogla ose të mesme të cilat janë më ambicioze dhe për atë përqindja e tyre e kreditimit këtë vit ishte më i madh. njoftoi Jançoski. Sektori ka probleme edhe me dhënien e paralajmërimeve të qytetarëve amerikanë të cilët kanë llogari në Bankat e Maqedonisë për shkak të tatimit. Qeveria amerikane kërkon që bankat vendore të lajmërojnë, ndërsa ne nuk mundemi të japim të dhëna përderisa nuk

ndryshohet rregullorja vendore. Ato janë disa nga kërkesat tona për momentin deri te Qeveria. Deri tani kemi pasur mirëkuptim, Ministria e Financave i ndërronte dispozitat ligjore, theksoi Jançoski. Duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve në lidhje me apelin e zëvendëskryeministrit dhe ministër i Finan-

Maqedonia vendos rrjet gravimetrik Maqedonia për herë të parë ka vendosur një rrjet bashkëkohor gravimetrik në mbarë territorin e saj sipas standardeve evropiane, e cila do të shërbejë si bazë për zbatimin e të gjitha llojeve të matjeve gravimetrike. Këtë sot në konferencë për shtyp e theksoi drejtori i Agjencisë për kadastër dhe patundshmëri (AKP) Sllavçe Tërpevski, i cili theksoi se për realizimin e këtij projekti agjencia ka ndarë 52.000 euro dhe në të ardhmen, dobi më të madh do të ketë ekonomia e Maqedonisë. "Rezultatet tregojnë se Maqedonia përmes këtij pro-

jekti është bërë me rrjeti gravimetrik të caktuar me saktësi më të madhe në mbarë rajonin dhe më gjerë. Të dhënat nga këto masa vetë ose në kombinim me të dhëna të tjera mund të shfrytëzohen gjatë hulumtimeve të pasurive minerale, hulumtimeve të gazit natyror dhe naftës, për hulumtim të orarin dhe dendësinë e masave tokësore, për zbulimin e zbazëtirave nëntokësore, sh-

pella, për locimin e ujërave nëntokësore, për përcjellje të ndryshimeve të masave tokësore gjatë lëkundjeve dhe projektimit dhe kryerje të infrastrukturës rrugore dhe hekurudhore, tunele më të mëdha, ura, valë...", tha Trpeski. Sashe Dimevski, këshilltar profesionist në Agjenci, theksoi se rrjeti kryesor gravimetrik në Maqedoni e përbëjnë tre pika absolute gravimetrike në Shkup, Ohër dhe Vallandovë dhe 25 pika relevante gravimetrike të shpërndara në mbarë territorin e shtetit në distancë prej 30 deri 40 kilometra.

cave Zoran Stavreski bankat e mëdha ta ndryshojnë politikën sepse bankat e vogla dhe të mesme më shumë e financojnë ekonominë, Jançoski me qëndrim se tregu është kategori e ndryshueshme, është normale të ketë ndryshime në ndikimet, lajmërohen bankat e vogla ose të mesme të cilat janë më ambicioze dhe për atë

përqindja e tyre e kreditimit këtë vit ishte më i madh. Zëvendëskryetarja e Shoqatës Jitka Pantuçkova e cila gjithashtu e fitoi besimin të mbetet në funksion edhe në katër vitet e ardhshme, tha se sektori bankar dhe rregullorja bankare në Maqedoni janë tërësisht të unifikuara me ato të Bashkimit Evropian. Kjo, potencon qartë ishte nënvizuar deri tani, si dhe në seancën e sotme. Pantuçkova vlerësoi se viti 2013 ishte viti i investimeve të huaja për Maqedoninë, investimet në vend u rritën shumë. Shoqata, njoftoi udhëheqësia, do të vazhdojë me dialogun e bazës ditore, sektori bankar, Ministria e Financave, Banka Popullore.

Bllokohet droga, në pranga 4 persona Policia në bashkëpunim me Prokurorinë Publike dhe Drejtorinë e Doganave, dje në vendkalimin kufitar "Dellçevë" në pjesën për transport zbuloi 138 kilogramë e 936 gramë marijuanë, e paketuar në 56 dërrasa në të cilat janë bërë zbrazëtira speciale për fshehjen e saj. Siç informoi ministrja e Punëve të Brendshme Gordana Jankullovska, janë denoncuar katër persona, tre nga Velesi dhe një nga Shkupi. Janë bërë edhe katër bastisje te këta persona, me ç'rast janë zbuluar mjete për përpunimin special të dërrasave të cilat janë përshtatur

për fshehjen e ngarkesës shtesë në brendinë e tyre. "Bëhet fjalë për gjithsej 280 pako marijuanë për të cilat thuhet se vlera në tregun perëndimor evropian për ku supozohet se është dedikuar, varësisht nga ajo nëse do të shitej me pakicë ose shumicë, mund të arrijë prej 600.000 deri 1,5 milionë euro" theksoi ministrja Jankullovska.


V ë s h t r im e

e enjte, 19 dhjetor 2013

7

100 milionë euro për kulturën maqedonase, as 1 milionë euro për kulturën shqiptare! Azam DAUTI ipas Propozim Buxhetit të vitit 2014, rreth 70 milionë euro do të jepen për Ministrinë e kulturës. Me aneks-kontrata do të mund të arrihet në 100 milionë euro. Por, për shqiptarët, nuk do të harxhohen as një milionë euro, pavarësisht që për të parashihen 2-3 milionë euro! Për këtë nuk janë fajtor vetëm qeveritarët maqedonas! Fajtorët kryesor janë deputetët dhe funksionarët shqiptarë të kësaj ministrie, që për interesa personale, as që e çelin gojën, për ta penguar këtë tentim-vrasje të kulturës shqiptare! Pra, këto 70 apo 100 milionë euro, do të harxhohen për 189 të punësuar në Ministrinë e kulturës (këtu ka shumë shqiptarë, që nuk kanë as karrige për t’u ulur), për 2440 të punësuar nëpër institucionet kulturore (ka disa udhëheqës shqiptarë, që nuk e kalon numrin njëshifror), që janë nën ombrellën e kësaj Ministrie (rreth 7 milionë euro). Shuma tjetër do të harxhohet për financimin e ndërtimin e objekteve kapitale (Teatri i Vjetër Maqedonas 7 milionë euro, Filarmonia Maqedonase 3 milionë euro, Gjurmimet në Kala të Shkupit, Tetovës dhe Vinicës 2 milionë euro, Universitetin (kishtar) në Pllaoshnik të Ohrit 1.6 milionë euro, Teatri Shqiptar në Shkupi 1.2 euro, Teatri dhe Biblioteka e Tetovoës 1.1 milionë euro etj). Për ët vazhduar me harxhimet financiare vjetore për aktivitetet kulturore për Trashëgiminë kulturore parashihen: 4 milionë euro, Veprimtaria e Muzeumeve dhe Kinotekës: 11 milionë euro,

S

Po varroset kultura shqiptare nga matrapazë-funksionarë shqiptarë, që pasivitetin e tyre për avancimin e kulturës shqiptare e kompensojnë me vërsulje të tilla ndaj punëtorëve kulturor shqiptarë, më keq se komunistët e dikurshëm ndaj “irredentistëve” shqiptarë! Fondi i Filmit: 7 milionë euro, Veprimtaria botuese: 2.5 milionë euro, ajo muzikore: 5 milionë euro, dramës: 7.5 milionë euro, Bllok dotacione për komunat maqedonase: 4 milionë euro etj). Këto të dhëna që përafërsisht janë të sakta, mund të shihen në Propozim Buxhetin për vitin 2014 në faqet 47-48 dhe 259268. Them përafërsisht, sepse nuk kam dëshirë të rishikoj buxhetin që e varros kulturën shqiptare vite me radhë. Në këto faqe elementi kulturor shqiptar është i humbur tërësisht. Madje, as në margjina të një përkujdesje financiare. Kjo, më shtyn, që edhe kur të shpallet Programi Interes Nacional në fushën e kulturës për 2014, të mos e shikoj marrëzinë e shfaqur në të, ku këpucëtarët shqiptarë bëhen baletanë. Edhe më keq është, se asnjë vërejtje, sugjerim apo kritikë nuk ndikon fare tek funksionarët shqiptar që defilojnë kot në këtë Ministri. Madje, ata janë më të dëmshmit për zhvillimin e kulturës shqiptare! Këta funksionarë, në mungesë të kompetencave dhe ingerencave që ua merr ministresha, angazhim permanent e kanë të njollosin, të sulmojnë, të bëjnë presione, nënçmojnë dhe nëpërkëmbin

veprimtarët e kulturës shqiptare. A ka turp më të madh, që Teatri i Vjetër Maqedonas, me këto 7 milionë euro, që i jepen tash, do të arrij në 60 milionë euro të harxhuara për ndërtimin e saj! Kultura maqedonase ka rreth 300 objekte, shqiptarët nuk e kanë as një objekt që i dedikohet ekskluzivisht kulturës shqiptare! Ku janë projektet e ashtuquajtura kapitale për kulturën shqiptare?! Dy teatrot dhe biblioteka në Tetovë?! Edhe nga këto pak para, që planifikohen, që 3-4 vite me radhë, nuk është harxhuar as 1 cent prej tyre! Çka të thuhet për Kongresin e Manastirit, të cilit i dedikohen më pak se 40 mijë euro për vitin 2014?! Nuk e kuptoj, këto para për çka i jepen?! Për rrogat e dy tre punëtorëve në të?! Apo, për kafe dhe blerjen e gozhdëve, që të ngjiten fotografitë e rilindësve tanë, që na e bënë alfabetin e gjuhës shqipe?! Ndërkaq, me paratë dhe djersën e popullit shqiptar në Maqedoni, vazhdon të investohet me të madhe në kulturën maqedonase! Po favorizohen çmendurisht objektet kulturore maqedonase, aktivitete kulturore maqedonase dhe përmendoret “legale dhe ilegale”. Në thonjëza “legale dhe ilegale”, sepse pa

thonjëza i tërë projekti “Shkupi 2014” është ilegal, i jashtëligjshëm dhe financiarisht keqpërdorues. Ky projekt kulturor nuk ka kaluar në Komitetin për Marrëdhënie Ndëretnike në Parlamentin e Maqedonisë. Kjo, nënkupton, që çdo pushtet i ardhshëm, që do të ketë një sjellje të ndërgjegjes politike dhe institucionale, do të mund të sjell vendim për rrënimin e të gjitha përmendoreve, ridedikimin e disa objekteve (që nuk mund të rrënohen) etj. Po ashtu, në mënyrë legjitime dhe ligjore, do të ketë të drejtë edhe në vënien e dinamitit objekteve dhe përmendoreve, që nxitin urrejtje ndërfetare, ndërnacionale, ndërpartiake, ndërshtetërore etj. E të tillë, tash për tash, i kemi me bollëk aty. E gjithë kjo, nuk ka ndodhur në malet e dendura me drunj, por aty afër ku mospërfaqësuesit politik shqiptar marrin rroga dhe shesin mend, e nuk e ngrenë telefonin nga angazhimet e tyre të vogla korruptive?! Kjo,

është kështu, sepse në barabanin e politikanëve dhe funksionarëve shqiptarë që qarkullojnë në të, është krijuar një praktikë, që fizikanin, kimistin apo pedagogun ta dërgojnë të vlerësoj botimet shqiptare në Ministri të kulturës, ndërkaq poetin, shkrimtarin, dramaturgun e dërgojnë të vlerësoj projektet bujqësore në Ministrinë e bujqësisë. Prandaj, nuk është për t’u habitur, pse paratë, djersa dhe puna e shqiptarëve shkon për afirmimin e kulturës maqedonase. Madje, jam i bindur që me aneks-marrëveshjet që ndodhin në këtë ministri, e që janë identifikim i këtij regjimi këto 70 milionë euro, shumë lehtë e tejkalojnë edhe atë 100 milionëshin e këtij titulli. Nuk e kuptoj si ka mundësi, që këto dy tre projekte “shqiptare” (2 milionëshe) “ngatërrohen” në procedura dhe mbeten të pa harxhuara?! Ndërkaq, aspak nuk ngatërrohen Ankes-Kontratat për Ridedikim e këtyre mjeteve në fund të vitit,

për ndonjë derë të artë në Muzeun e VMRO-së, Filarmonisë Maqedonase, apo ndonjë përmendoreje të re...! Madje, pse kontestohet përmendorja e Car Dushanit, kur nuk kontestohet veprimtaria shfarosëse e Car Dushanit, të cilën me përpikëri e realizuan në aspektin (jo) kulturor funksionarët më të lartë shqiptarë që qarkulluan në periudhën 2003-2013 në këtë Ministri(2 ministra dhe 2 sekretara)?! Pra, fajin që paratë e taksapaguesve shqiptarë shkojnë për kulturën maqedonase, nuk e ka “pala tjetër”, por e kundërta: Faji kryesor qëndron teka pala shqiptare, që nuk na përfaqëson në mënyrë të denjë, por në mënyrë nënçmuese, korruptive dhe pa dinjitetshëm. Pra, në kundërshtim të plotë me kapacitetet shqiptare në Maqedoni. Kjo, e nënçmon tërë elektoratin shqiptar në Maqedoni. Përderisa kemi funksionarë shqiptarë, që shkelin mbi këto pak vlera artistike dhe kulturore, që paraqiten për përkrahje në këtë Ministri, ndërkaq favorizojnë “fuqishëm” kasetëshitësa të pazareve të Kumanovës e Tetovës, duke na i bërë këta edhe botues, edhe autor, edhe dramaturg, edhe producentë filmi, edhe skenarist, madje edhe përfaqësues të Maqedonisë në Panaire libri të Frankfurtit, Stambollit, Bolonjës etj. për një ryshfet 500 eurosh, atëherë kush na ka faj, që me paratë tona financohet kultura maqedonase?! Po varroset kultura shqiptare nga matrapazëfunksionarë shqiptarë, që pasivitetin e tyre për avancimin e kulturës shqiptare e kompensojnë me vërsulje të tilla ndaj punëtorëve kulturor shqiptarë, më keq se komunistët e dikurshëm ndaj “irredentistëve” shqiptarë!

Sfidat politike të Lindjes së Mesme Naim BAJRAMI ë nga revolucioni Iranian dhe formimin e Republikës post-shahiste në Iran, që u emërua si Republika islamike e Iranit filloi një periudhë dyshimi, mosbesimi madje kundërshtimi kundrejt shtetit dhe qeverisë revolucionare, që paraqiste shtetin e vetëm shiit në rajonin e dominuar historikisht nga sunitët, po ashtu dhe shtetin e dytë jo-arab pas atij të izraelit. Që në vitet e 80-ta rajoni u kaplua nga lufta shumëvjeçare irako-iraniane e komentuar kjo si përgjigje e parë e botës arabe kundër qeverisjes së re iraniane, që më pas vazhdoi me periudhën e tensionuar e herë pas herë dhe e eskaluar në vendet ku popullata ishte e përzier, nga arabët sunitë dominues dhe nga ata arabë shiitë që shiheshin si "vegël iraniane" për të provokuar një konflikt me qëllim shtrirjen dhe rritjen e influencës iraniane në botën arabe. Sot kur bota arabe dhe i gjithë rajoni i Lindjes së

Q

Deshëm apo nuk deshëm ta pranojmë, Siria paraqet një situatë tanimë të eskaluar në mes botës arabe (sunite) dhe Iranit, ku qartë shihet përkrahja e pakushtëzuar iraniane për regjimin e Assadit, kundrejt përkrahjes për opozitën nga ana e shteteve arabe si Arabia Saudite dhe Katari, një "argument plus" ky për izraelitët që pretendojnë se pikërisht Irani është rreziku më i madh që u kanoset arabëve dhe jo Izraeli mesme i ngjason Evropës së pararenesancës që ishte kapluar nga armiqësia katoliko-protestante, shteti që më shumë i "gëzohet" kësaj është Izraeli me qëllim zgjatjen e hegjemonisë dhe për disa dekada. Jemeni, Libani, Iraku dhe sidomos Siria janë "pikat e nxehta" të "luftës së ftohtë" në mes botës arabe dhe Iranit, situatë kjo mirë e vëzhguar nga Izraeli dhe politika e saj e "sulmeve preventive" me qëllim ruajtjen e "ekzistencës çifute". Libani dhe Siria, janë dy pikat, dy shtetet-shembuj që reflektojnë më së miri temën e këtij artikulli dhe i

japin imazhin e vërtet mbi situatën e krijuar dhe pozicionimin e faktorëve. Deshëm apo nuk deshëm ta pranojmë, Siria paraqet një situatë tanimë të eskaluar në mes botës arabe (sunite) dhe Iranit, ku qartë shihet përkrahja e pakushtëzuar iraniane për regjimin e Assadit, kundrejt përkrahjes për opozitën nga ana e shteteve arabe si Arabia Saudite dhe Katari, një "argument plus" ky për izraelitët që pretendojnë se pikërisht Irani është rreziku më i madh që u kanoset arabëve dhe jo Izraeli. I njëjti imazh pothuajse paraqitet dhe në Libanin fqinjë,

pas tensionit shumëvjeçar në mes organizatës shiite Hezbollah dhe partive sunite, situata tani është ashpërsuar dhe pak mungon që aktorët e konfliktit në Siri të kalojnë dhe në Liban, kështu duke rrezikuar hyrjen në një konflikt të zgjeruar sektar me përmasa të paparashikueshme. Ky problem përfshin dhe tjera shtete dhe vende arabe psh. në Irak ku ekziston përplasje e vërtetë në mes arabëve sunitë dhe qeverisë të dominuar nga shiitët, qeveri kjo në dakord me politikat rajonale të Iranit. Në Jemen, rebelët zejdi të rebeluar në pjesën e kufirit në mes Jemenit dhe Arabisë saudite, nga arabët shihet si një mundësi instrumentalizimi iranian. Në Bahrein, protestuesit shiitë që u rebeluan kundër mbretërisë shiheshin si vegël iraniane për të rrëzuar mbretërinë, gjë që shkaktoi intervenimin Saudit. Shihet qartë se sot Lindja e mesme paraqet arenë të "betejave të nxehta" në "luftën e ftohtë" në mes arabëve sunit më konkretisht Arabisë saudite nga njëra anë dhe shtetit iranian së bashku aleatët e saj në mesin e arabëve (Irak, Liban) nga ana tjetër. Bota arabe është në një armiqësi dekadash me shtetin e Izraelit, i cili tani tenton që gishtin tregues ta

kthej kah Irani, duke iu bërë me dije arabëve se pikërisht Irani dhe aleatët e saj në mesin e arabëve janë armiku kryesor për arabët sunit. Izraeli jo madje në raport me arabët, por edhe me fuqitë perëndimorë me çdo kusht tenton të paraqes Iranin si rrezik për rajonin, kështu duke thirrur komunitetin ndërkombëtar për intervenim kundër Iranit, ose së paku për të përkrahur dhe justifikuar sulmin eventual Izraelit me qëllim shkatërrimin e qendrave bërthamore në Iran. Momenti që i la të habitur arabët dhe Izraelin ishte marrëveshja e arritur në mes Iranit dhe fuqive të mëdha, e komentuar kjo si një "tradhti" e perëndimorëve ndaj arabëve por dhe ndaj aleatit të ngushtë amerikan, Izraelit. Vallë kjo situatë e krijuar do të sjellë një bashkëpunim të hapur në mes Arabisë Saudite si shtet amë i myslimanëve dhe arabëve me " armikun kryesor" Izraelin ? Vallë Izraeli dhe Arabia Saudite do t'i marrin "punët në duar të veta" për ta ndaluar influencën iraniane ?! Kah duhet të shkojë Lindja e mesme për të kaluar këtë periudhë konfrontimesh mes shteteve fqinje myslimane ? Me intervenimin e fuqive të mëdha ? Në bashkëpunim me Izraelin ?

Jo! Te dyja idetë nuk do ishin të suksesshme, përkundrazi do të rritnin dyshimin dhe mosbesimin në mes vete dhe do të shkaktonin konflikte tjera. Ajo që duhet është një valë bisedimesh dhe bashkëpunimi në mes shteteve arabe, Iranit dhe Turqisë, bisedime këtë që do të sjellin një marrëveshje historike në mes arabëve, Iranit dhe Turqisë. Ndalim e luftës në Siri dhe fillimit të dialogut, zbutjen e tensioneve dhe situatës së acaruar me vit në Irak, Liban, Jemen, Bahrein dhe Arabinë Saudite, dhe marrja në konsideratë e kërkesave të pakicave në këto shtete. Nga ana tjetër Irani duhet të japë argumente më shumë për respektimin e të drejtave të pakicës sunnit në lindje të vendit, kështu duke e hapur rrugën e bashkëpunimit dhe respektit të ndërsjellë. Çdo intervenim i jashtëm në çështjet e Lindjes së mesme, dо të shkaktonte rritjen e tensioneve dhe eskalim të situatës. Paqja dhe stabiliteti në këtë rajon është i mundur vetëm me bashkëpunimin e popujve, kulturave dhe shteteve të rajonit, Arabisë Saudite, Iranit dhe Turqisë si shtete me më ndikim në rajon, normalisht duke mos anashkaluar dhe zërin e entitetve tjera politike.

REDAKSIA “Z H U R N A L P L U S ” JO GJITHMONË PA JTOHET ME MENDIMIN E AUTORËVE


S h ow b iz

8

e enjte, 19 dhjetor 2013

Merr fund armiqësia, Aguilera dhe Gaga bashkë në skenë Prej shumë kohësh ata janë konsideruar si armike të betuara të njëra-tjetrës, ndërkohë që mbrëmjen e djeshme kanë vërtetuar se kjo nuk është e vërtetë. Bëhet fjalë për dy diva si Lady Gaga dhe Christina Aguilera, të cilat kanë lënë

mënjanë të gjitha fjalët dhe kanë performuar së bashku ne skenën e "The Voice". Christina i është bashkuar Gagës në interpretimin e këngës së saj më të re "Do What U Want". Ato janë shfaqur të dyja me një look të veçantë, ndërkohë që te

Christina binin në sy flokët e mëdhenj. Gjatë performancës Chrsitina ka mbështetur kokën e Lady Gagës mbi krahërorin e saj. Sipas mediave të huaja të dyja këngëtaret kanë qenë mjaft të ngazëllyera

Afërdita Dreshaj e lumtur me hokeistin çek

Rikthehet Elvana

Kolgeci: Heq dorë nga Festivali i RTSHsë Ndonëse kishte filluar provat dhe kishte bërë të ditur se do të jetë pjesë e Festivali të Radio Televizionit Shqiptar, modelja e njohur Diellza Kolgeci ka bërë të ditur se ka hequr dorë nga prezantimi i këtij spektakli . Ajo për gazetën Tribuna ka sqaruar se pse ka ardhur deri tek ky vendim. “Të jem e saktë mosmarrëveshja ka filluar nga Shkumbin Tafilaj. Unë e kam bashkëpunëtorë dhe është asistent i imi. Në minutën e fundit ata e ndërruan marrëveshjen, më saktësisht zëvendësi i drejtorit pasi që drejtori pësoi një sulm në zemër dhe zëvendësdrejtori i tij Masim Lekaj i mori përsipër të gjitha punët rreth organizmit. Ai dërgoi një email, ku për çështje banale ndërroi marrëveshjen për të cilën ne kemi punuar para dhjetë ditëve dhe jemi dakorduar”, ka thënë Diellza në fillim të bisedës për Tribunën.

Po lënë pas vetës një vit përplot suksese artistike. Dhe përveç këngëve të reja e prezantimeve ‘live’ nëpër mbrëmje të ndryshme muzikore, këngëtarja Elvana Gjata ka ndarë pak kohë edhe për një set të ri fotografish. Bukuroshja shqiptare ka shkëlqyer, ndërsa ka sjell një stil e imazh per-

fekt. Disa prej fotove të reja Gjata i ka publikuar përmes rrjeteve sociale, ndërsa komentet kanë qenë magjike përball bukurisë së saj, nga fansat e shumtë që ajo ka. Gjata, prezanton një koleksion të fustaneve elegantë, të cilat pa dyshim I vënë në pah edhe hiret e saja të mrekullueshme

Zogu i pa kënaqur me ...

Këngëtara shkupujane, Tuna, na befason shumë shpesh. Edhe pse look-u i saj merr kritika të shumta, mesa duket ajo nuk është e kënaqur, pasi që nga java në javë e shohim krejtësisht ndryshe. Shpesh herë ajo poashtu ka kopjuar artiste të ndryshme me famë botërore, por së fundmi ajo ndoshta për kërkon një stil unik dhe të veçantë nga të tjerat.

Rita ORA imazh i ‘DKNY’ Këngëtarja me origjinë nga Kosova, Rita ORA, edhe zyrtarisht është përzgjedhur si imazh i kompanisë ‘DKNY’ për të reklamuar parfumin e tyre më të ri. Krijuesja e hitit “Hot Right Now” i është rikthyer bashkëpunimit me ‘DKNY’, pasi ajo muaj më parë kishte realizuar një kampanjë të tyre duke pozuar me koleksionin më të ri të veshjeve. Dhe derisa Aramid dhe disenjatorët e shishes së parfumit Estee Lauder Cos janë përgjegjës për këtë projekt, ata kanë refuzuar të komentojnë mbi këtë bashkëpunim. Por burime të afërta me këngëtaren ORA ,kanë bërë të ditur se ajo të hënën është parë duke xhiruar reklamën e re të parfumit që pritet të dalë në treg në vjeshtë të vitit të ardhshëm.

kur morën vesh për këtë bashkëpunim dhe e kanë pritur me padurim. Ashtu siç u pa dhe natën e spektaklit ata shkëlqyen

me të vërtetë me paraqitjen e tyre. Përsa i përket armiqësisë së përfolur mes këngëtareve, thuhet se mospëlqimi mes tyre ka nisur në njhë kohë kur Gaga akoma nuk kishte fituar famën e tanishme dhe Christina ishte përpjekur të vidhte stilin e saj të paraqitjes. Kjo në një kohë kur Christina po bënte një emër në industrinë e muzikës në vitin 2008.

reklama

Këngëtarja dhe modelja bukuroshe, Afërdita Dreshaj, duket më se e lumtur me të dashurin e saj, hokeistin çek, Jakub Kindl. Dreshaj dhe Kindl, po kalojnë kohë të mira së bashku. Herë pas herë, na tregojnë haptazi për dashurinë e tyre. Fotot e ndryshme të postuara në rrjetet sociale, na bëjnë të kuptojmë se edhe Kindl, ndihet i lumtur përkrah Dreshajt.


e enjte, 19 dhjetor 2013

Fa s h io n

Sen Lloran

Kthim në epokën disko të viteve ‘80 Edi Slliman lozi sërish rokenroll me vajzat. Fustanet e shkurtër e kthyen publikun në epokën disko të viteve ’80 dhe përhapën shpirt rinor dhe argëtues. Nga ana tjetër, ishin edhe versionet e ndryshme të kostumeve që janë pjesë e rëndësishme nga arkivat e Iv Sen Lloran.

reklama

9


S h p a llje

10

Në bazë të nenit 22 dhe 23 nga Ligji për marrëdhënie pune (Gaz. Zyrtare nr. 54/2013), neni 80 dhe 82 nga Ligji për arsim fillor (Gaz. Zyrtare e R.M. 103/08), ShFK “Dimitar Milladinov” – Komuna Qendër – Shkup publikon

Shpallje Për pranimin e kuadrit arsimor për kohë të caktuar deri më 31-08-2014 1. Mësimdhënës klasor 5(pesë) me orar të plotë pune dhe neto rrogë prej 19.850.00 den; 2. Një mësimdhënës të gjuhës angleze për 19 orë mësimore dhe neto rrogë prej 18.857.00 den; 3. Një mësimdhënës të gjuhës frënge për 3 orë mësimore dhe neto rrogë prej 2.977.00 den; 4. Një mësimdhënës të gjuhës maqedonase për 16 orë mësimore dhe neto rrogë prej 15.880.00 den; 5. Një mësimdhënës të kimisë për 10 orë mësimore dhe neto rrogë prej 9.925.00 den; 6. Një higjienist me orar të plotë pune dhe neto rrogë prej 10.655.00 den; 7. Një hausmajstor me orar të plotë pune dhe neto rrogë prej 14.327.00 den; Orari I punës I mësimdhënësve është në një ndërrim edhe atë: nga ora 7:30 deri në orën 13:35 dhe mbaron sipas numrit të orëve në përputhshmëri me Orarin e orëve për vitin 2013/2014. Orari I punës për pikën 1 është në dy turne prej orës 7.30 , orës 12. 00 dhe turni i dytë prej orës 11.00 deri në orën 15.30. Orari i punës për pikën 6 është në dy ndërrime prej orës 6.30 deri në orën 14.00 dhe ndërrimi i dytë prej orës 12.30 deri në orën 19.00. Orari i punës për pikën 7 është në një ndërrim prej orës 7.00 deri në orën 15.00. Krahas kushteve themelore të parapara në Ligjin për marrëdhënie pune, kandidatët duhet t’i plotësojnë edhe kushtet e veçanta të parashikuara në Ligjin për arsim fillor. Afati i paraqitjes është pesë (5) ditë punë nga dita e publikimit të shpalljes. Zgjedhja e kandidatëve pas shpalljes së publikuar do të bëhet në afat prej 5 (pesë) ditësh pas skadimit të afatit për paraqitje. Fletëparaqitjet me dokumentet e nevojshme të dorëzohen në ShFK “Dimitar Milladinov”, Bul. “Koço Racin” nr.17 , Komuna Qendër – Shkup. Dokumentet e pakompletuara nuk do të shqyrtohen. ShFK “Dimitar Milladinov”, Qendër - Shkup

Në bazë të nenit 22,23 dhe 26 të Ligjit për marrdhënie ppune ( Gaz. Zyrt. e RM-së me nr. 62/2005 dhe 106/2008) dhe neni 80 dhe 82 te Ligjit per arsim fillor (gaz.zyr. RM nr. 103/2008) SHF”Gj.K.Skënderbeu” f. Sërbicë,komuna e Kercoves publikon:

SHPALLJE PUBLIKE Për plotësimin e vendeve të lira të punës për vitin shkollor 2013/2014 më së largëti deri më 31.08.2014 1.Një arsimtar të gjuhës frënge me 10 ore ne jave 2.Nje arsimtar te artit figurativ me 20 ore ne jave( 8 ore plotesim arsim muzikor) 3.Nje arsimtar të edukimit fizik per 19 ore ne jave (10 ore ditarin elektronik) 4.Nje arsimtar te Kimise me 6 ore ne jave(zevendesim edhe 4 ore ne jave ne SHFQ Naim Frasheri f.J.Dolence) 5.Një arsimtar të gjuhes gjermane 10 ore ne jave 6.Një arsimtar të gjuhes gjermane 10 ore ne jave me plotesim ne SHFQ Millto Gurra f. Strellce 7.Nje ekonom Kandidatët e interesuar kërkesës së tyre duhet t`i bashkangjisin: *diplomën për shkollimin e kryer, *certifikatë nga gjyqi, *certifikatë shtetësie, *certifikatë e mjekut( pas pranimit) Dokumentet duhet adresuar: SHF “Gj.K.Skënderbeu” f. Sërbicë, komuna e Osllomesë Shpallja zgjatë 3 ( tre ) ditë nga dita e publikimit në shtypin ditor. SHF Gj.K.Skenderbeu, f.Serbice,kom.Kercove 18.12.2013f. Sërbicë Drejtor, Abedin Ballazhi Në bazë të nenit 22 dhe 23 të Ligjit për marrëdhëniet e punës ( Gazeta Zyrtare e RM-së nr. 62/2005, 106/08, 161/08, 114/09, 130/09, 50/10. 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13, 25/13 dhe 170/13) dhe nenit 59 dhe 92 të Ligjit për arsim të mesëm ( Gazeta Zyrtare e RM-së 24/96, 34/96, 35/97, 85/99, 29/02, 40/03, 42/03, 67/04, 55/05, 113/05, 26/06, 30/07, 49/07, 81/08, 92/08, 22/10, 116/10, 156/10, 18/11, 511/11, 6/12, 100/12, 24/13) Shkolla e mesme komunale bujqësore e pylltarisë “ Gjorçe Petrov” Kavadari shpall:

SHPALLJE

për punësimin e punëtorëve

1. Një mësimdhënës i gjuhës angleze në kohë të paplotë pune me 18 orë mësimore- neto rrogë themelore nga 18.644,00 denarë. 2. Një mësimdhënës i lëndëve profesionale nga profesioni i pylltarisë- përpunimi i drurit me kohë të shkurtër pune me 17 orë mësimore- neto rrogë themelore nga 17.610,00 denarë. 3. Një mësimdhënës i lëndëve profesionale nga profesioni i pylltarisë- përpunimi i drurit me kohë të shkurtër pune me 17 orë mësimore- neto rrogë themelore nga 17.610,00 denarë. 4. Një mësimdhënës i kimisë me kohë të plotë pune ( zëvendës për drejtor)- neto rrogë themelore nga 20.717,00 denarë. 5. Një ruajtës me kohë të plotë pune- neto rrogë themelore nga 11.145,00 denarë. 6. Një ruajtës me kohë të plotë pune- neto rrogë themelore nga 11.145,00 denarë. 7. Një mësimdhënës i mësimit praktik nga profesioni bujqësorveterinar me kohë gjysmë pune 10 orë mësimore/20 orë pune me neto rrogë themelore nga 8.425,00 denarë. 8. Një mësimdhënës i mësimit praktik nga profesioni bujqësorveterinar me kohë gjysmë pune 10orë mësimore/20 orë pune me neto rrogë themelore nga 8.425,00 denarë. 9. Një mësimdhënës i biologjisë me kohë të shkurtër pune, me 18 orë mësimore- neto rrogë themelore nga 18.644,00 denarë. Vendet e punës janë në kohë të caktuar deri më 31.08.2014. Kushte: Kandidatët e paraqitur duhet të plotësojnë kushtet si në vijim: 1. Kandidati nën numrin rendor 1 duhet të ketë Fakultet filologjik të kryer, grup- gjuhë angleze dhe letërsi- drejtim mësimor. 2. Kandidati nën numrin rendor 2 duhet të ketë Fakultet të pylltarisë, drejtim i pylltarisë.

3. Kandidati nën numrin rendor 3 duhet të ketë Fakultet të pylltarisë, drejtim- gjelbërim dhe përparim i mjedisit jetësor 4. Kandidati nën numrin rendor 4 duhet të ketë Fakultet të kryer të shkencave natyrore dhe matematikë- studime të kimisë 5. Kandidati nën numrin rendor 5 duhet të ketë arsim fillor të kryer 6. Kandidati nën numrin rendor 6 duhet të ketë arsim fillor të kryer 7. Kandidati nën numrin rendor 7 duhet të ketë Fakultet të kryer të pylltarisë 8. Kandidati nën numrin rendor 8 duhet të ketë Fakultet të kryer të pylltarisë 9. Kandidati nën numrin rendor 9 duhet të ketë Fakultet të kryer të shkencave natyrore dhe matematikës- studime të biologjisë. Koha e punës e mësimdhënësve është nga ora 07 deri 13 dhe është caktuar në pajtim me orarin e mësimit, kurse për ruajtësit koha e punës është në ndërresën e parë e të tretë nga ora 06 deri 14 dhe nga 22 deri 06. Të gjithë kandidatët përveç kandidatëve nën numrin rendor 5 dhe 6 duhet të plotësojnë edhe kushtet nga neni 59 i Ligjit për arsim të mesëm. Lutjet bashkë me dokumentet e nevojshme ( në origjinal ose kopje të verifikuar në noter) dorëzohen në afat 5 ditësh nga dita e publikimit të shpalljes deri SHMKBP “ Gjorçe Petrov” Kavadari, rr. Shishka nr. 23 1430 Kavadari. Me kandidatët që i plotësojnë kushtet, kurse nuk janë testuar paraprakisht do të zbatohet intervistë dhe kontrollim për dijen e gjuhës letrare maqedonase. Përzgjedhja do të kryhet në afat 5 ditësh pas skadimit të afatit për aplikim. Dokumentet e pakompletuara e jo në kohë nuk do të shqyrtohen. SHMKBP “ Gjorçe Petrov”, Kavadarë

Në bazë të vendimit të Kryetarit të Komunës së Kumanovës nr.08-4362/2 prej 05.07.2013 dhe neni 132 paragrafi 5 i Ligjit për arsimin fillor(Gazeta zyrtare e RM-së nr.103/08)dhe neni 122 i Statutit të SHFK”Bajram Shabani”Kumanovë ,këshilli shkollor në mbledhjen e mbajtur më 16.12.2013 publikon:

SHPALLJE PUBLIKE Për emërimin e drejtorit të shkollës Për drejtor të shkollës fillore mund të zgjedhet kandidati i cili përveç kushteve të përgjithshme të parapara me Ligj kandidatët duhet ti plotësojnë edhe kushtet vijuese: - Të ketë të kryer arsimin sipëror shkallën VII/1 - Të ketë më së paku pesë vite përvojë pune në veprimtarinë edukativo-arsimore - Të jetë shtetas i R.Maqedonisë - Të ketë të dhënë provimin për drejtor Dokumentet e duhura: - Lutje me biografi të shkurtër - Diolomë origjinalë ose kopje të vërtetuar te noteri - Çertifikatë të shtetësisë - Çertifikatë të lindjes - Vërtetim për përvojë pune - Vërtetim për provimin e dhënë për drejtor - Vërtetim që nuk është i denuar Shpallja zgjatë 5(pesë)ditë nga dita e publikimit në gazetat publike Dokumentet jo në kohë dhe jo të kompletuara nuk do të shqyrtohen Lutjet të dorëzohen në këshillin e shkollës në SHFK”Bajram Shabani”Kumanovë rr.”Karl Marks”52 .

e enjte, 19 dhjetor 2013

Në bazë të nenit 22 paragrafi 1 pika1 dhe neni 23 nga Ligji për marrëdhënie pune (Gazeta Zyrtare e R.M-ës, nr. 54/213) dhe Pëlqimin e Ministrisë së arsimit dhe shkencës numër 11-48127/2 nga data 12.12.2013, Shkolla Fillore Rajonale “Josip Broz Tito”- Vallandovë, publikon

SHPALLJE PUBLIKE Për plotësimin e vendeve të punë në periudhën e caktuar për vitin shkollor 2013/14 KUADËR ARSIMOR NË GJUHËN MAQEDOANSE 1. Mësimdhënës i gjuhës angleze me fond jo të plotë të orëve, 2. Mësimdhënës i gjuhës angleze për paralelet nga klasa e parë deri klasën e tretë me fond jo të plotë të orëve, 3. Mësimdhënës i gjuhës frënge me fond jo të plotë të orëve, 4. Mësimdhënës i artit figurativ me fond jo të plotë të orëve 5. Mësimdhënës i lëndës së etikës së religjioneve me fond jo të plotë të orëve, 6. Mësimdhënës i etikës me fond jo të plotë të orëve, 7. Mësimdhënës i lëndës së gjeografisë me fond jo të plotë të orëve 8. Mësimdhënës i artit muzikor me fond jo të plotë të orëve, 9. Mësimdhënës i gjuhës maqedonase në paralelet t.n.j. me fond jo të plotë të orëve 10. Mësimdhënës klasor në PU Brajkovci ( ndërrim për pushim të lindjes) 11. Arkëtar 12. Nikoqir në shkollën Pirava 13. Pastrues në shkollë në Vallandovë KUADËR MËSIMDHËNËS NË GJUHËN TURKE 1. Mësimdhënës i gjuhës angleze me fond jo të plotë të orëve, 2. Mësimdhënës i gjuhës angleze në paralelet nga klasa e parë deri tek ajo e tretë me fond jo të plotë të orëve, 3. Mësimdhënës i gjuhës angleze fond jo i plotë i orëve 4. Mësimdhënës i lëndës biologji- kimi me fond jo të plotë të orëve, 5. Mësimdhënës i lëndës së informatikës me fond jo të plotë të orëve, 6. Mësimdhënës i lëndës njohje me religjionet me fond jo të plotë të orëve, 7. Mësimdhënës i lëndës arsimi muzikor me fond jo të plotë të orëve 8. Mësimdhënës i lëndës arti figurativ me fond jo të plotë të orëve 9. Mësimdhënës i lëndës arsimi teknik me fond jo të plotë të orëve 10. Mësimdhënës i lëndës së historisë me fond jo të plotë të orëve 11. Mësimdhënës klasor në PU Kazandoll 12. Pastrues me fond gjysmë të plotë në PU Kazandoll KUSHTET Kandidatët duhet t’i plotësojnë kushtet e përgjithshme të parapara në Ligjin për marrëdhënie pune dhe Ligjin për arsim fillor, si dhe të kenë të kryer arsim përkatës, të kenë njohuri të gjuhës maqedonase dhe të jenë shtetas të Maqedonisë Kandidatët të cilët do të paraqiten në shpalljen, së bashku me lutjen do të duhet të kenë edhe këto dokumente : Diplomë ose vërtetim për arsim të mbaruar Vërtetim për nënshtetësi të Maqedonisë Dokumentet e nevojshme për paraqitje në shpalljen do të dorëzohen në origjinal ose në kopje të vulosura në noter. Lutjet së bashku me dokumentacionin e nevojshëm të dorëzohen në arkivin e shkollës ose me postë në adresën SH.F Josip Broz Tito Valandovë, rruga 6- nëntori, kontakt numri 034/382-079. Shpallja zgjat 5 (pesë) ditë pune nga dita e publikimit në shtypin ditor. Përzgjedhja do të bëhet në afat prej 5 (pesë) ditë nga dita e skadimit të afatit për dorëzimin e dokumenteve Lutjet e dorëzuara jashtë afatit kohor dhe të pakompletuara nuk do të jenë lëndë shqyrtimi. Sh.F “Josip Broz Tito”- Vallandovë Në bazë të nenit 22 paragrafi 1, pikës 1, paragrafi 2 dhe 3 dhe neni 23 nga Ligji për marrëdhënie pune (Gazeta Zyrtare e R.Mës, nr, 62/05, 106/08, 161/08, 114/08, 130/09, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 22/12, 13/13, 25/13), dhe neni 80 dhe 82 nga Ligji për arsim fillor (tekst I konsoliduar), Drejtori I Shkollës fillore rajonale “Vanço Prke”, Shtip, Niqeva Vesna, me datë 19.12.2013 publikon

Shpallje

Për pranim të punëtorëve në afat kohor të pacaktuar SH.F “Vanço Prke”, Shtip ka nevojë për pranimin e 1. Mësimdhënës defektolog një (1) përmbarues me 20 orë mësimore ( fond të plotë të orëve mësimore), me neto rrogë në vlerë prej 29.142,00 denarë të ketë të kryer Fakultetin për defektologji dhe të ketë të dhënë provimin profesional 2. Dy (2) pastrues realizues me 40 orë pune, (fond i plotë i orëve), me neto rrogë në vlerë prej 15.148,00 denarë dhe të ketë të kryer arsimin fillore 3. Mësimdhënës për mësim klasor një (1) realizues me 20 orë mësimore, (fondi i plotë i orëve), me rrogë në vlerë prej 29.142,00 denarë dhe të ketë të kryer fakultetin Pedagogjikdrejtimi klasor, Fakultet për mësues dhe edukator- drejtimi mësues ose fakulteti Filologjik Instituti për pedagogji dhe të kenë të dhënë provimin profesional 4. Mësimdhënës për mësim klasor një (1) realizues me 20 orë mësimore (fondi i plotë i orëve), deri në kthimin e një punëtorit që mungon me neto rrogë në vlerë prej 29.142,00 denarë- Fakultet Pedagogjik drejtimi klasor, Fakultet për mësues dhe edukator- drejtimi mësues ose fakulteti Filologjik Instituti për pedagogji dhe të kenë të dhënë provimin profesional 5. Mësimdhënës i lëndës së gjeografisë një (1) realizues me 4 orë mësimore ( fondi jo i plotë i orëve) deri në kthimin e punëtorit që mungon me neto rrogë në vlerë prej 5.828,00 denarë dhe të ketë të kryer Fakultetin e Shkencave matematiko- natyrore, Studime gjeografike drejtimi VII/1. 6. Mësimdhënës i gjuhës maqedonase një (1) realizues me 8 orë mësimore (fondi jo I plotë I orëve) me neto rrogë në vlerë prej 11.657,00 denarë dhe të ketë të kryer- Fakultetin Filologjik më parë (Filozofik) fakultet- grupi studimor për gjuhë maqedonase dhe literaturë ose – Fakultetit filologjikprogram studimor për literaturë maqedonase dhe literaturë jug sllovene me gjuhën maqedonase si lënda e dytë kryesordrejtimi studimor ose grupi studimor për literature krahasuese- drejtimi studimor dhe të kenë të dhënë provimin profesional. 7. Mësimdhënës i gjuhës angleze një (1) realizues me 20 orë mësimore (fond i plotë i orëve) me neto rrogë në vlerë prej 29.142,00 denarë të kenë të mbaruar fakultetin Filologjikgrupi studimor i gjuhës angleze dhe literaturë- drejtimi studimor gjuhë angleze dhe literaturë dhe të kenë të dhënë provimin profesional 8. Mësimdhënës i gjuhës angleze një (1) realizues me 5 orë mësimore (fond jo i plotë i orëve) me neto rrogë në vlerë prej 7.286,00 denarë dhe të ketë të kryer Fakultetin Filologjikgrupi studimor për gjuhë angleze dhe literaturë- drejtimi studimor ose gjuha angleze dhe literaturë; 9. Mësimdhënës i gjuhës angleze një (1) realizues me 12 orë mësimore, (fond jo i plotë i orëve) me neto rrogë në vlerë prej 17.485,00 denarë dhe të ketë të mbaruar Fakultetin filologjik- grupi studimor për gjuhë angleze dhe literaturëdrejtimi studimor ose gjuha angleze dhe literaturë;

10. Mësimdhënës i etikës së religjioneve një (1) realizues me 8 orë mësimore (fondi jo I plotë I orëve) me neto rrogë në vlerë prej 11.657,00 denarë dhe të ketë të mbaruar Studime Specializuese të metodikës për edukim të religjioneve- profesor dhe të ketë të dhënë provimin profesional; 11. Mësimdhënës i lëndës njohje me religjionet një (1) realizues me 14 orë mësimore ( fond jo i plotë i orëve) me neto rrogë në vlerë prej 20.399,00 denarë dhe të ketë të mbaruar Fakultetin Filozofik- i diplomuar profesor i filozofisë; 12. Mësimdhënës i gjuhës dhe kulturë të Vllehve një realizues me 4 orë mësimore (fondi jo i plotë i orëve) me neto rrogë në vlerë prej 5.828,00 denarë dhe të ketë mbaruar Fakultetin Filologjik- drejtimi studimor; 13. Mësimdhënës i gjuhës dhe kulturës së Romëve një (1) realizues me 4 orë mësimore (fondi jo i plotë i orëve) me neto rrogë në vlerë prej 5.828,00 denarë të ketë të mbaruar shkollim të lartë certifikatë për trajnim të kryer në mënyrë të suksesshme të gjuhës rome niveli fillestar dhe i avancuar, vërtetim për mbarim të programit studimor për përvetësimin e kapaciteteve mësimdhënëse; 14. Mësimdhënës i artit figurative një (1) realizues me 19 orë (fondi jo i plotë i orëve) me neto rrogë në vlerë prej 27.685,00 denarë, të ketë të kryer Fakultetin për art figurative- sektori pedagogjik ose Fakultetin për art figurative me shtesë të lëndëve pedagogjike të dhëna dhe të ketë të dhënë provimin profesional; 15. Sekretar me 40 orë të punës, (fond i plotë i orëve) me neto rrogë në vlerë prej 29.142,00 denarë të ketë të mbaruar Fakultetin Juridik VII/ 1 Kandidatët duhen t’i plotësojnë kushtet e përgjithshme të kërkuara me Ligjin për marrëdhënie pune dhe kushtet e parapara me nenin 77 dhe nenin 80,81,82, nga Ligji për arsim fillor Kandidatët kërkesës duhet paraqitur edhe këtë dokumentacion të nevojshëm - Diplomë (vërtetim), për shkollim të kryer përkatës - Vërtetim për nënshtetësi - Vërtetim për provim profesional të dhënë ( nëse është e paraparë në pikën e shpalljes për për të cilën konkurrohet) - Dokumentet mund të jenë në origjinal ose fotokopje e vulosur në notar. Shpallja zgjat 5 (pesë) ditë pune nga dita e publikimit, ndërsa përzgjedhja do të bëhet në afat prej 8 ditë nga dita e mbarimit të shpalljes. Dokumentet e sjellë jashtë afatit kohor, të pakompletuara si dhe jo të rregulluar nuk do të jenë lëndë shqyrtimi. Dokumentet dorëzohen për çdo ditë në arkivin e SHF “Vanço Prke”, rruga “Vasil Gllavinov”, pa numër 2000 Shtip, çdo ditë pune nga ora 7:30 deri në orën 15:30. SHF “Vanço Prke”- Shtip, Drejtor Niqeva Vesna


S h p a llje

e enjte, 19 dhjetor 2013

Sipas nenit 22 pika 1, paragrafi 1 dhe neni 23 nga Ligji për marrëdhënie pune (Gazeta zyrtare nr 54/ 2013 dhe 170/ 13,) dhe Ligji për arsim fillor (Gazeta zyrtare e R.M-ës, 103/08, 33/10, 116/10, 156/10, 18/11, 51/11, 6/12, 1oo/12 dhe 24/13), Pajtueshmëri nga Ministria e arsimit dhe shkencës numër 11-4812/2 nga 12.12.2013, Shkolla Fillore Rajonale “Strasho Pinxhur”- Josifovë, publikon :

Shpallje publike Për plotësimin e vendeve të lira të punës në kohë të caktuar për vitin shkollor 2013/2014 KUADËR PROFESIONAL MËSIMOR NË GJUHËN MAQEDONASE Tre mësimdhënës të gjuhës angleze me fond jo të plotë të orëve Një mësimdhënës klasor me fond të plotë të orëve Një mësimdhënës klasor (zëvendësim për drejtor) me orë të plotë të orëve, Një mësimdhënës i lëndës së etikës së religjioneve më fond jo të plotë të orëve, Një mësimdhënës i lëndës së etikës me fond jo të plotë të orëve, Një defektolog me fond të plotë të orëve KUADËR PROFESIONAL MËSIMOR NË GJUHËN TURKE Një mësimdhënës klasor me fond të plotë të orëve PERSONEL ADMINISTRATIV DHE TEKNIK Sekretar me fond të plotë të orëve, Një nikoqirë më fond të plotë të orëve, dhe Një pastrues me fond të plotë të orëve Kandidatët duhen t’i plotësojnë kushtet e përgjithshme të parapara me Ligjin për marrëdhënie pune dhe Ligjin për arsim fillor, si dhe kushtet e parapara në Rregulloren për sistematizimin e vendeve të punës. Neto shuma e pagës së mësimdhënësve dhe bashkëpunëtorëve profesional me fond të plotë të orëve dhe provim profesional të dhënë është 19.850 denarë, për deri sa pa provim të dhënë është 18.269 denarë, neto rroga për sekretar është 19.850 denarë, neto rroga për nikoqirë është 14.350 denarë dhe neto rroga për pastrues është 10.770 denarë. Orari i punës të mësimdhënësve është prej ora 7.30 deri në orën 13.30, të bashkëpunëtorit profesional nga ora 7 deri në orën 15 dhe i personelit tekniko profesional nga 7 deri në orën 15. Kandidatët të cilët do të paraqiten në shpalljen së bashku me lutjen duhet të dorëzojnë edhe dokumentacionin plotësues : Diplomë ose vërtetim nga shkollimi i kryer Vërtetim për nënshtetësinë e Maqedonisë Dokumentet e nevojshme për paraqitje në shpalljen duhen të dorëzohen në origjinal ose kopje e vulosur në notar. Lutjet me dokumentet e nevojshme të dorëzohen deri tek SH.F. ”Strasho Pingjur”- Josifovë, rruga, Strasho Pingjur, kontakt 034/386-181. Shpallja zgjatë 5 (pesë) ditë pune nga dita e publikimit në shtypin ditor. Përzgjedhja do të bëhet në afat prej 5 (pesë) ditë nga dita e kalimit të afatit për dorëzimin e dokumenteve. Dokumentacioni i pa kompletuar nuk do të kontrollohet SH.F. “Strasho Pinxhur”- Josifovë

11

Shkolla fillore “Mustafa Kemal Ataturk” Gostivar shpall:

K O N K U R S Pёr plotёsimin e vёndeve tё punёs pёr vitin shkollor 2013/2014 me kohё tё caktuar. 1. Në gjuhën turke: - 1 arsimtar pёr matematik me orar tё plotë - 2 arsimtar pёr arsim fizik shёndёtsor me orar tё plotë - 1 arsimtar per Histori me plotësim me orar te plotë - 4 arsimtar për grupë klasor në SHQ-1 dhe SHR (në fshatin Zdunjë) -3 - 1 arsimtar pёr arsim figurativ me orar te plotë - 1 arsimtar pёr fizike mё orёtё plotë - 1 arsimtar pёr besım fetar dhe etikë me 15 orё - 1 arsimtar në gjuhën angleze me orar të plotë (zavendësim për pushim lindjeje) - 1 arsimtar për gjeografi me orar të plotë (zavendësim për drejtor) Orari javor i punës për orar të plotë të punës është prej të Hënën deri të Premten, 8 orë pune (në dy ndrime), paga bazë për kuadrin arsimor është 19.830,00 denar 2. Në gjuhën maqedone : - 1 arsimtar për gjuhen maqedone në paralelet turke me orar të plotë - 3 arsimtarë për mёsim klasor me orar të plotë, në f.Zdunjë – 1 dhe në f. Banjicë e poshtme - 2 - 1 arsimtar pёr arsim teknik me plotësim me mё pak se fond i plotё - 1 arsimtar pёr informatikë me plotësim me orar të plotë - 1 arsimtar pёr arsim fizik shёndёtsor me orar tё plotë - 1 defektolog me orar të plotë Orari javor i punës për orar të plotë të punës është prej të Hënën deri të Premten, 8 orë pune (në dy ndrime), paga bazë për kuadrin arsimor është 19.830,00 denar 3. Në gjuhën shqipe : - 1 arsimtar pёr gjuhën angleze me mё pakё se fondi i plotё - 1 arsimtarë për mësim klasor me orar te plotë Orari javor i punës për orar të plotë të punës është prej të Hënën deri të Premten, 8 orë pune (në dy ndrime), paga bazë për kuadrin arsimor është 19.830,00 denar 4. Puntorë teknik - 2 pastrues me orar të plotë të punës në kohë të caktuar ( SHFQ edhe në f. Zdunjё) Orari javor i punës është prej të Hënën deri të Premten, 8 orë pune (në tre ndrime), paga bazë për punëtorët teknik është 10.830,00 denar Dokumentet e nevojshme 1, Libreza e punёs me kartelë pёr punёsim 2, Çertifikatë nёnshtеtёsie 3, Diplomë ose dёftese origjinale pёr kryerje te kualifikimit gjegjës 4, Çertifikatë se nuk është nën hetime 5, Çertifikat datёlindjeje Kandidatёt dokumentet ti dorzojnё nё S.H.F.”Mustafa Kemal Atatyrk” Gostıvar nё rr ”Pavle Avramoskı” No 52 Gostivar. Konkursi ёshtё i hapur 5 ditё prej ditës së shpalljes . SHF “Mustafa Kemal Ataturk” Gostivar

Në bazë të nenit , nenit 22 dhe 23 të Ligjit për marrëdhëniet e punës, Gazeta Zyrtare nr. 54/2013, nenit 59, 60 të Ligjit për arsim të mesëm dhe Pajtueshmërisë nr. 11-5067/2 nga 03.12.2013, të marrë nga Ministria e arsimit dhe shkencës, drejtori i SHMPK- Dimitrija Çupovski, Veles shpall:

Në bazë të nenit 22, paragrafit 1, pikës 1 dhe nenit 23 të Ligjit për marrëdhëniet e punës ( Gazeta Zyrtare e RM-së 54/2013), drejtori i SHFK Goce Delçev- Shtip, më 17.12.2013 shpall

SHPALLJE

për plotësimin e vendeve të punës në kohë të caktuar pune deri më 31.08.2014

për vendet e lira të punës në kohë të caktuar Deri më 31.08.2014 1. Mësimdhënës i lëndëve mjekësore dhe profesionale- 5 realizues me 20 orë mësimore 2. Mësimdhënës i lëndëve farmaceutike me 20 orë mësimore- zëvendës për person në pushim të lindjes deri në kthimin e personit nga pushimi mjekësor 3. Mësimdhënës i fizikës me 8 orë mësimore 4. Mësimdhënës i gjuhës angleze me 6 orë mësimore 5. Mësimdhënës i biznesit me 18 orë mësimore 6. Mësimdhënës i mësimit praktik për teknik kozmetik me 20 orë mësimore Kandidatët duhet të plotësojnë kushtet si në vijim në pajtim me nenin 59 dhe 60 të Ligjit për arsim të mesëm: - Të kenë arsim të kryer përkatës në pajtim me rregullat për kuadër mësimor për lëndën përkatëse Kandidatët nën numrin: 1. Nga Shpallja të kenë të kryer studime të mjekësisë- drejtim të përgjithshëm. Në pajtim me marrëveshjen kolektive, rroga për vendin e punës është 20.717,00 denarë, kurse koha e punës është në dy ndërresa dhe është caktuar me orarin e mësimit. 2. Të kenë të kryer Fakultet farmaceutik Rroga për vendin e punës është 20.717,00 denarë, koha e punës është në dy ndërresa dhe është caktuar me orarin e mësimit. 3. Të kenë të kryer FSHNM- fizikë. Rroga është e caktuar me marrëveshje kolektive për 8 orë mësimore në vlerë nga 7.303,00 denarë. Koha e punës është në dy ndërresa në pajtim me orarin e mësimit. 4. Të kenë të kryer Fakultet filologjik- gjuhë angleze. Roga është 6.216,00 denarë. Koha e punës është në dy ndërresa dhe është caktuar me orarin e mësimit. 5. Të kenë të kryer Fakultet të ekonomisë. Rroga është e caktuar me KD dhe është 18.645,00 denarë. Koha e punës është në dy ndërresa dhe është caktuar në pajtim me orarin e mësimit. 6. Të kenë të kryer studime të mjekësisë, farmacisë, stomatologjisë dhe me përjashtim me arsim të kryer profesional- teknik kozmetik. Rroga për vendin e punës është 20.717,00 denarë. Koha e punës është në dy ndërresa dhe është caktuar në pajtim me orarin e mësimit. Kandidatët që nuk kanë kryer fakultet të drejtimit mësimor duhet të kenë përparim të marrë pedagogjik, psikologjik dhe metodik në fakultetin përkatës. - Ta dinë gjuhën letrare maqedonase. Me lutjen kandidatët duhet të dorëzojnë: Diplomë për arsim të kryer, certifikatë të shtetësisë, certifikatë për kualifikim pedagogjik për kandidatët që nuk kanë kryer drejtim mësimor, kurse personat që kanë provim të kryer profesional të dorëzojnë certifikatë përkatëse. Shpallja zgjat pesë ditë pune pas publikimit në shtyp, kurse përzgjedhja do të realizohet në afat 45 ditësh pas mbarimit të shpalljes. SHMPK “ Dimitrija Çupovski” Veles

SHPALLJE 1. Një mësimdhënës i gjuhës dhe kulturës së Romëve me 8 orë mësimore me Arsim të lartë të kryer dhe të flasë mirë gjuhën rome; 2. Një mësimdhënës i gjuhës dhe kulturës së Vllehve, me 8 orë mësimore, me Fakultet pedagogjik të kryer, grup- mësim klasor me kurs të kryer në gjuhën vllahe; 3. Një mësimdhënës i gjuhës franceze me 20 orë mësimore, me Fakultet filologjik të kryer- grupi i studimit për gjuhën franceze dhe letërsi- drejtim mësimor; 4. Një mësimdhënës i gjuhës gjermane, me 4 orë mësimore me Fakultet filologjik të kryer- grupi i studimit për gjuhën gjermane dhe letërsi- drejtim mësimor; 5. Një mësimdhënës i arsimit qytetar dhe etikës, me 20 orë mësimore me Fakultet filologjik të kryer- grupi i studimit në sociologji ose studime të kryera në filozofi; 6. Një mësimdhënës i njohjes së feve, me 6 orë mësimore- Profesor- specialist i metodikës së mësimit në arsimit të feve; 7. Dy mësimdhënës të gjuhës angleze, me 6 orë mësimore me Fakultet filologjik të kryer- grupi i studimit për gjuhën angleze dhe letërsi- drejtim mësimor, dhe një realizues me Fakultet pedagogjik të kryer profesor për mësim klasor me modul të kryer për gjuhën angleze; 8. Një mësimdhënës i gjuhës angleze, me 14 orë mësimore, Fakultet filologjik, grupi i studimit- grup për gjuhën angleze dhe letërsi- drejtim mësimor; 9. Një mësimdhënës i gjuhës maqedonase me 2 orë mësimore me Fakultet pedagogjik të kryer- profesor për mësim klasor; 10. Një mësimdhënës i gjuhës maqedonase me 8 orë mësimore me Fakultet filologjik të kryer, paraprakisht Fakultet të filozofisë, grupi i studimit për gjuhën maqedonase dhe letërsinë maqedonase, grupi i studimit për letërsinë maqedonase dhe letërsitë jugosllave ( paraprakisht letërsitë e RSFJ-së); 11. Një mësimdhënës i biologjisë dhe kimisë me 12 orë mësimore me FSHNM të kryer, grup dy lëndësh biologji- kimi; 12. Një mësimdhënës i shkencave natyrore dhe teknikës me 7 orë mësimore me grup të kryer dy lëndësh biologjikimi FSHNM; 13. Një mësimdhënës i shkencave natyrore dhe teknikës me 7 orë mësimore me FSHNM të kryer- studime në gjeografi, drejtim mësimor; 14. Një mësimdhënës i gjeografisë me 6 orë mësimore me FSHNM të kryer- studime në gjeografi, drejtim mësimor; 15. Një mësimdhënës i informatikës me 18 orë mësi-

more me studime të kryera të informatikës, matematikëinformatikë- drejtim mësimor; 16. Një mësimdhënës i arsimit artistik me 19 orë mësimore me Fakultet të kryer të artit- sektor i pedagogjisë ose Fakultet për art me grup të kryer pedagogjike plotësisht; 17. Një mësimdhënës i matematikës me 12 orë mësimore me FSHNM të kryer, grup- matem atikë- drejtim mësimor; 18. Një mësimdhënës i matematikës dhe fizikës me 12 orë mësimore me FSHNM të kryer, grup dy lëndësh matematikë- fizikë; 19. Një mësimdhënës i arsimit fizik dhe shëndetësor me 9 orë mësimore me Fakultet të kryer për kulturë fizikedrejtim mësimor; 20. Një psikolog me fond të plotë orësh me Fakultet të kryer të filozofisë- Institut për psikologji. Kandidatët duhet të jenë shtetas të Republikës së Maqedonisë, ta dinë gjuhën maqedonase dhe letrën e saj cirilike e të kenë të kryer provim profesional për mësimdhënës, bashkëpunëtor profesional, përkatësisht për edukator. Në shpalljen mund të paraqiten edhe persona pa provim të kryer profesional për mësimdhënës, bashkëpunëtor profesional, përkatësisht edukator. Koha e punës për vendet e punës për mësimdhënësit për ndërresën e parë fillon në orën 7.30 dhe mbaron në orën 13.00, kurse ndërresa e dytë fillon në orën 13.30 dhe mbaron në orën 19.00 në pajtim me Orarin për realizimin e mësimit, neto rrogë themelore 19.850,00 denarë për kohë të plotë pune. Për vendin e punës nën pikën 20, koha e punës fillon nga ora 7, kurse mbaron në orën 15 me neto rrogë themelore nga 19.850,00 denarë. Dokumentet e nevojshme: Lutje, provë për arsim të kryer, certifikatë e shtetësisë, certifikatë për provim të kryer profesional. Dokumentet të dorëzohen deri në arkivin e SHFK Goce Delçev- Shtip, rr. Ivo Lola Robar nr. 179 Shtip, në afat 5 ditësh pune nga dita e publikimit. Shpallja është e hapur 5 ditë pune nga dita e publikimit, kzrse përzgjedhta do të kryhet në afat 15 ditësh. Drejtor, Nikolov Vasil


F e jt o n

12

e enjte, 19 dhjetor 2013

MONOGRAFIA “HASAN PRISHTINA” (41)

Prof. Dr. Branisllav Sinadinovski dhe pse nga prezantimi i dokumentacionit të pasur faktografik në studim për çdo lexues (dhe jo vetëm për të) të kujdesshëm dhe me qëndrim kritik, lehtë dhe qartë imponohen përfundimet përkatëse, megjithatë në fund të diskutimit për personalitetin dhe veprën e Hasan Prishtinës, për shkak të heshtjes shumë-dekadash dhe marrëdhënies mohuese të historiografisë së mendimit shqiptar ndaj këtij personaliteti dhe Lëvizjes Çlirimtare Shqiptare, imponohet nevoja edhe një herë në formë të kondensuar të prezantohen mendimet bazë dhe angazhimet e udhëheqësit të Lëvizjes Çlirimtare Shqiptare, së paku për t’u dhënë një pasqyrë e qartë e me këtë edhe një kontribut modest të nxitet intelektualët shqiptarë dhe të tjerë për një ri-hulumtim dhe, nëse nevojitet, edhe të revidohen disa çështje, me një qëllim të vetëm të mësohet e vërteta për Hasan Prishtinën dhe veprën e tij. “Luftën dhe kundërshtimin ndaj copëtimit do ta ndaloj vetëm kur të çlirohet dhe të bashkohet kombi im”; "Nata e gjatë aziatike pesëqind vjet po kalon. Perandoria e kalbur po shuhet. Fuqitë e mëdha evropiane bëjnë plane të fshehta, kurse fqinjët po i mprehin thikat për të na i ngulur në shpinë. Populli ynë gjendet në një situatë fatale. Nga secila anë na kanoset rreziku. Duhet të jemi të zgjuar dhe të kujdesshëm. Duhet të bëhemi zot të tokave tona stërgjyshore. T’i mbrojmë ashtu siç i kemi mbrojtur përgjithmonë, me gjak. Këtë mund ta bëjmë vetëm nëse jemi të bashkuar, si një grusht”; "Unë u largova nga parlamenti i ndyrë turk. Tri vjet i kalova atje. Gjithnjë kam qenë i pakënaqur. Aq hapur iu kundërvura, sa që më quajtën si deputet kryengritës, fuqishëm u përpjeka t’i mbroj të drejtat që ishin të garantuara me Kushtetutën e viti 1908, por kot, nuk kishim mundësi t’i shfrytëzojmë”. "Kur mbante mbledhje Parlamenti turk, atje haptas i njoftova: nëse nuk plotësohen kërkesat tona, do të shpërthejë revolucioni. Dhe, ndër të parët që do ta kapë armën, do të jem unë. Si shenjë se ka filluar kryengritja do të jetë: “kur t’i mbathi opingat, do të dal në Drenicë”. Dhe e mbajta fjalën. I shita të gjitha depot e mia në Shkup, sepse na duheshin paratë dhe erdha këtu. Sot, në kullën e këtij trimi besnik po e ngremë flamurin e lirisë, atë të Skënderbeut dhe i shpallim luftë Turqisë"; "Betohemi dhe japim besën e burrit se do të japim çfarëdo viktimë dhe, nëse duhet, me duart tona, fëmijët tanë do t’i do të bëjmë kurban"; "I bindur se politika mizore turke vazhdon të zbatohet në

E

Hasan Prishtina dhe vepra e tij "Është e vërtetë se Konferenca e ambasadorëve, e cila u mbajt më 1913 në Londër, e pranoi pavarësinë e Shqipërisë, por shumica e shqiptarëve mbetën jashtë kufijve të këtij shtetit...Populli shqiptar dha shumë viktima për realizimin e idealit të tij kombëtar dhe derdhi shumë gjak për këtë qëllim...

Shqipëri, sot e ngrehi flamurin kryengritës kundër pushtetit të Turqisë"; "Kur nuk ke miq, atëherë mbështetu në kokën tënde, që do të thotë ta bësh vetë luftë, duke mos llogaritën në ndihmën e askujt. Këtë po ua them, vëllezër të mi të shtrenjtë të ardhur nga vilajetet tjera, sepse me burrat e Kosovës prej kohësh kemi biseduar dhe do të bisedojmë. Unë i mbatha opingat dhe u nisa nëpër Kosovë. U takova me luftëtare dhe udhëheqës, u nisa nga Drenica ime, sa për ta ditur ju, unë jam nga Polaci. Edhe nëna ime është nga Drenica, nga malet që shtrihen midis Vushtrrisë dhe Mitrovicës, ku i vogël e i madh fle me pushkë nën kokë, kurse në punë shkon me pushkë në krah. Prandaj, edhe besën e parë për atdheun e dhashë me malësorët nga Drenica, në fillim veç e veç, pastaj grup pasi grupi dhe në fund të gjithë bashkërisht, u betuan edhe viset tjera, fshatarët gjithsesi ishin të gatshëm.... ” "Shqiptarët kërkojnë t’u lejohet të mësojnë në gjuhën e tyre amtare, me qëllim që të munden të prosperojnë si popujt tjerë të civilizuar. Mësimi i gjuhën amtare në shkollat shqipe me alfabet latin të paraardhësve tanë, paraqet të drejtën tonë civilizuese, pa respektimin e së cilës Turqia është e dënuar në prapambetje dhe rrënim"; "Vetëm me njohje të gjuhës amtare, shqiptarët do të mund t’u kundërvihen armiqve të tyre, të cilët duan ta shuajnë patriotizmin e tyre, shpirtin kom-

bëtar dhe idenë rilindëse dhe ta zhbëjnë nga faqja e dheut popullin shqiptar, prandaj lufta për hapjen e klubeve shqiptare, shkollave, shtypshkronjave, gazetave dhe shkrimit të librave në gjuhën shqipe, paraqet luftën për çlirimin e atdheut nga errësira dhe hapjen e rrugës së lirisë dhe progresit"; "Shqiptarët përskaj lirisë dhe pavarësisë, të cilat mund t’i fitojnë me forca të veta, kërkojnë që t’u lejohet të mësojnë në gjuhën e tyre amtare, me qëllim që të mund të prosperojnë si popujt tjerë të civilizuar "; "E sollëm alfabetin dhe hapëm disa shkolla. Disa fëmijë të Kosovës ia dërgova Luigjit në shkollën e mësuesisë në Elbasan. E tërë pasuria m’u shkri për hapjen e shkollave në gjuhën shqipe. Por, xhonturqit e pandershëm na tradhtuan. Nuk i plotësuan premtimet e dhëna. Kabineti i Halim Pashës i hodhi të gjitha. Ai vetë para deputetëve tha se: “rreziku më i madh i Turqisë, nga të gjitha popujt që jetojnë në territorin e saj, janë shqiptarët. Rrezik i madh na kanoset nëse ky popull zgjohet nga gjumi i thellë, nëse drejtohet dhe fillon të mësojnë gjuhën amtare. Atëherë Turqinë evropiane do ta marrë lumi". "Ne, përfaqësuesit e dy milion e gjysmë shqiptarë, populli më i vjetër në Gadishullin ballanik...Ju lutemi t’i shqyrtonin aspiratat e popullit tonë...dhe të na jepnin mundësinë që t’i prezantojmë këto aspirata në konferencën paqësore. Nëpër të gjitha shekujt, me të gjitha fatkeqësitë e numëruara kundër

të cilëve deshi të luftojë, populli ynë e ruajti gjuhën, origjinalitetin, zakonet dhe traditat e veta. Gjatë pesëqind vjetëve të kaluara populli ynë iu kundërvu me vendosmëri pushtetit turk dhe që në fund, me kryengritjen e vitit 1912, e detyroi Qeverinë turke të bëjë disa lëshime të rëndësishme "; "Është e vërtetë se Konferenca e ambasadorëve, e cila u mbajt më 1913 në Londër, e pranoi pavarësinë e Shqipërisë, por shumica e shqiptarëve mbetën jashtë kufijve të këtij shtetit...Populli shqiptar dha shumë viktima për realizimin e idealit të tij kombëtar dhe derdhi shumë gjak për këtë qëllim...Ju lutem, zotëri kryetar...gjatë bisedimeve që do të zhvillohen ta orientoni ndikimin tuaj kah ata që do të jenë të lidhur me ardhmërinë e Shqipërisë dhe në Konferencën e paqes, si pjesëmarrës të ftohet edhe një delegacion i popullit shqiptar, për t’i paraqitur dhe argumentuar aspiratat dhe kërkesat e popullit shqiptar..." "Vëllezër! Kosovën dhe të gjitha tokat shqiptare do t’i çlirojmë, do t’i bashkojmë dhe vetë do t’i qeverisim kah një ardhmëri e lumtur. Evropa dhe fqinjët nga ne kërkojnë që atdheun ta trajtojmë si mall tregtar. Jo, asnjëherë. Atdheu ishte dhe mbetet ideali ynë më i çmuar. Nuk dolëm në male për të shpëtuar një fshat apo një fis. Dolëm për ta çliruar Kosovën. Të arrijmë unitet e jo ndarje, trimëri e jo frikë. Ne asnjëherë nuk kemi menduar se lirinë do të na e sjellë dikush nga jashtë. Vetëm pushkët tona do t’i detyrojnë armiqtë t’i lëshojnë gërshërët, me të cilat duan të prenë copa nga atdheu ynë. E dimë se armiku numerikisht është i

madh, më i armatosur dhe më i pasur me para. Por, kjo nuk na frikëson. Nxirrni frikacakët, sepse kush frikësohet ai humb, kush qëndron i pathyeshëm, ai fiton.... "; "Pasha gjakun ilir, nuk ka jetë dhe fat për ne, pa u çliruar nga të huajt dhe pa u bashkuar me territoret shqiptare"; "Shqiptarët e Kosovës kanë marrje pjesë në të gjitha luftërat për çlirim dhe bashkim në një shtet kombëtar të të gjithë shqiptarëve, por nga forcat imperialiste populli që dënuar për atë se në vend të regjimit osman, që okupuar nga regjim serb që ishte më i përgjakur dhe më i pamëshirshëm"; “1) Me përdorue në Shqypni nënpunës të praktikuem që dijnë gjuhën e zakonet e vendit. 2. ) Me ba shërbimin ushtarak vetëm në Shqypni e Makedoni, përjashta kohës së luftës. 3)Me ba me vu në zbatim ligje, tue bazue në ligjet e maleve për disa krahina në të cilat asht forcue me fakte se nuk mund të nxirret kurrnji fryt prej organizimit të drejtësisë. 4) Me i dhanë shqiptarëve armët e nevojshme e moderne, mënyra e të damit të cilave do t´i përkiste qeveris. (Do t´u bajshin ndër vende të randësishme deposita armësh, të cilat, në rast të nevojës, do të mund t´i merrshin shqyptarët). 5) Me themelue e me hap shkolla reale në të gjitha prefekturat e qendrave të Kosovës, të Manastirit, të Shkodrës, e të Janinës që numrojnë ka nji popullsi ma se 300 000 frymësh; me hap edhe shkolla bujqësie si dhe me shti në program të mësimeve gjuhën e vendit. 6) Me hapë shkolla theologjike moderne ndër vende ku asht nevoja. 7) Me kenë i lirshëm në Shqypni e të

themeluemit e shkollave private. 8) Me u mësue gjuha e vendit në shkollat fillestare, qytetse e në gjimnaze. 9) Me i dhanë randësi të posaçme tregëtisë, bujqësisë e punëve botore si dhe me plotësue e me përhap udhët e hekurit. 10) Me vu në veprim organizimin e krahinave. 11) Me u kujdesue me ruejt ma fort se përpara zakonet e tradicionet kombëtare. 12) Me shpallë amnistinë (faljen e përgjithshme), pa veshtrue klasë e racë, për të gjithë othomanët që kanë marrë pjesë në kryengritje për komandantat, oficjerat, nënpunësit ushtarët që kanë lanë ushtrinë e vendet e veta si edhe për të liruemit e t´ikunit prej burgut në kohën e kryengritjes. 13) Me u dhanë çdamin mbas çmimit të vërtetë, prej Qeverisë Turke për të gjithë ato shpija që u prishën ma para e nuk u kje dhanë të zotve çdamimi si edhe për ata që u prishën e u rrënuen kësaj here. 14) Me i marrë në gjyqë të naltë pjestarët e kabinetit të Haki e të Seit pashës”; "Vdekjen e Gurakuqit sot e vajtojnë mijëra shqiptarë, duke u veshur me të zeza për të...O, Gurakuq, me trup vërtet vdiqe, por me emrin asnjëherë, sepse emri yt është shkruar në zemrat e shqiptarëve të vërtetë, kurse në historinë e Shqipërisë emri yt do të shkruhet me shkronja të arta...Ndoshta edhe ndokush nga ne do të vritet, por të jesh i sigurt se idealin tënd asnjë forcë nuk do të mund ta shuajë. Tradhtarët duhet ta dinë se në këtë mënyrë vetëm na i përforcojnë parimet e shenjta...Hakmarrjen tënde do ta marrim ne. Do t’i realizojmë qëllimet dhe idealet që i kishe për lulëzimin e Shqipërisë”. (Përfundon në numrin e ardhshëm)


S h p a llje

e enjte, 19 dhjetor 2013

13

Në bazë të nenit 22, paragrafit 3, nenit 23, paragrafit 4, 5 të Ligjit për marrëdhëniet e punës ( ” Gazeta Zyrtare e RM-së” nr. 62/05, 106/08, 161/08, 114/09, 130/09, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13 dhe 25/13) dhe Vendimit nr. 03-653/2 nga 16.12.2013, SHFQ ,, Draga Stojanovska” f. Rakotnicë- Sopishtë shpall

SHPALLJE

për punësimin e kuadrit mësimor dhe jo mësimor për vitin shkollor 2013/2014 në kohë të caktuar pune deri më 31.08.2014 1. Mësimdhënës i gjuhës angleze në kohë të plotë pune- 3 realizues (1) Për SHT f. Çiflik dhe (1) për SHT në f. Sveta Petka në klasa në gjuhën mësimore shqipe dhe (1) për SHQ për f. Rakotnicë me SHT f. Sopishtë dhe Dobri Dol në klasa në gjuhën mësimore maqedonase- me rrogë themelore nga 19.850,00 denarë. 2. Mësimdhënës i gjuhës angleze për 14 orë mësimore në klasa shqiptare për SHT në f. Patishka Reka me neto rrogë themelore nga 13.895,00 denarë. 3. Mësimdhënës i muzikës për 2 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Patishka Reka me neto rrogë themelore nga 1.985,00 denarë. 4. Higjienist në kohë të plotë pune- 2 realizues (1) për SHT në f. Çiflik dhe (1) për SHT në f. Drzhilovo me neto rrogë themelore nga 10.655,00 denarë. 5. Mësimdhënës të mësimit klasor- 4 realizues: (1) për SHT në Sveta Petka në gjuhën shqipe, (2) në gjuhën maqedonase- (1) për SHQ në f. Rakotnicë dhe (1) për SHT Drzhilovo në gjuhën turke me neto rrogë themelore nga 19.850,00 denarë. 6. Mësimdhënës i arsimit fizik në klasa shqipe për SHT në f. Çiflik dhe Sveta Petka për kohë të plotë pune me neto rrogë themelore 19.85,00 denarë. 7. Mësimdhënës i arsimit muzikor për 7 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe- 4 orë për SHT në f. Çiflik dhe 3 orë në SHT në f. Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 6.950,00 denarë. 8. Mësimdhënës i informatikës për 5 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe- 3 orë për SHT në f. Çiflik dhe 2 për SHT në f. Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 6.950,00 denarë. 9. Mësimdhënës i gjeografisë për 5 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 6.950,00 denarë. 10. Mësimdhënës i shkencave natyrore dhe teknikës për 3 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 2.980,00 denarë. 11. Mësimdhënës për 3 orë mësimore- 1 orë për etikë dhe 2 orë për lëndë të zgjedhur- njohje me fetë në gjuhën maqedonase për shkollën qendrore në f. Rakotnicë me neto rrogë themelore nga 2.980,00 denarë. 12. Mësimdhënës i kimisë për 2 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore maqedonase për SHT në f. Drzhilovo në klasë të kombinuar me neto rrogë themelore nga 1.985,00 denarë. 13. Mësimdhënës i lëndës së zgjedhur- atdheu ynë për 2 orë mësimore në klasa të kombinuara në gjuhën maqedonase për SHT në f. Drzhilovo me neto rrogë themelore nga 1.985,00 denarë. 14. Mësimdhënës i biologjisë për 3 orë mësimore në klasa të kombinuara në gjuhën mësimore maqedonase për SHT në f. Drzhilovo me neto rrogë themelore nga 2.980,00 denarë. 15. Mësimdhënës i gjuhës amtare shqipe për 8 orë mësimore për SHT në f. Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 7.940,00 denarë. 16. Mësimdhënës i lëndëve të zgjedhura për 4 orë mësimore- 2 orë për edukatën të rrethanës dhe 2 orë për hulumtimin e vendlindjes në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 3.970,00 denarë. 17. Mësimdhënës i gjeografisë për 6 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Çiflik me neto rrogë themelore nga 5.955,00 denarë. 18. Mësimdhënës i shkencave natyrore për 2 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Çiflik me neto rrogë themelore nga 1.985,00 denarë. 19. Mësimdhënës i shkencave natyrore dhe teknikës për 3 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Çiflik me neto rrogë themelore nga 2.980,00 denarë.

Në bazë të nenit 22 dhe 23 nga Ligji për marrëdhënie pune (Gazeta zyrtare e RM-së nr.52/2012) dhe neni 82 alineja 1 dhe 3 nga Ligji për arsim fillor (Gazeta zyrtare e R.M nr.103/2008),si dhe në bazë të pëlqimit nga MASH nr.11-5073/5 nga 11.12.2013, drejtori i SH.F.K”Bajram Shabani”Kumanovë publikon:

S H P A LL J E Për themelimin e marëdhënies së punës me kohë të caktuar për vitin shkollor 2013/2014 deri më 31.08.2014 1. 2(dy) arsimtarë të grupit klasor me fond të plotë 2. 1(një) arsimtarë të grupit klasor me fond të plotë deri në kthimin e puntorit nga pushimi i lindjes 3.1(një) arsimtarë të gjuhës angleze me fond të plotë deri në kthimin e puntorit nga pushimi i lindjes 4. 1(një) arsimtarë të gjuhës angleze me fond jo të plotë 5.1(një) arsimtarë të shkencave natyrore dhe teknike 6.1(një) arsimtarë për etikë me fond jo të plotë 7.1(një) arsimtarë të matematikës me fond jo të plotë KUSHTET: Krahas kushteve te parapara me LMP kandidatët duhet ti plotësojn edhe kushtet e parapara me nenin 80 të Ligjit për arsim fillor. DOKUMENTACIONI: Lutje,dëshmi për arsimin e mbaruar, certifikatë të shtetësisë,certifikatë që nuk është i gjykuar. Dokumentet duhet të dërgohen në adresë:”Karl Marks”52,Shkolla Fillore Komunale”Bajram Shabani”Kumanovë. Shpallja zgjatë pesë (5) ditë nga dita e publikimit në shtypin ditor Dokumentet e pa kompletuara dhe të dërguara me vonesë nuk do të merren parasysh. Në pajtim me nenin 22,23,24 dhe 14 të Ligjit për marrëdhënie pune si dhe neneve 80,81,82,83 të Ligjit për arsim fillor ,shkolla fillore “Faik Konica” f.Debresh –Gostivar, publikon këtë :

SHPALLJE P UBLIKE /KONKURS/ Për punësim për kohë të caktuar /kuadër arsimor/ për vitin shkollor 2013/14 –të si dhe kuadër jo arsimor 1. Një arsimtar për –mësim klasor........................................................................... 20 orë 2. Një arsimtar për –mësim klasor........................................................................... 20 orë 3. Një arsimtar për mësim klasor-zëvendësim drejtorin ......................................... 20 orë 4. Një arsimtar për lëndën –Ars.Fizik e shëndetësor............. ................................... 18 orë 5. Një arsimtar për lëndën –Ars.Fizik e shëndetësor................................................ 18 orë 6. Një arsimtar për lëndën –Gjeografi...................................................................... 18 orë 7. Një arsimtar për lëndën –Histori.......................................................................... 20 orë 8. Një arsimtar për lëndën –Gjuhë Angleze................................................................ 16 orë 9. Një arsimtar për lëndën – Informatikë dhe Mirëmbajtje kompj të shkollës........ 20 orë 10.Një punëtor nate-rroje nate me kohë të pacaktuar................................................... 40 orë Punëtori në pikën e 10 në pajtueshmëri të nenit 14 të ligjit për marrëdhënie pune duhetти плотчсојч кчто кусхте :- ta ketë kryer shkollën e tetëvjeçares dhe çertifikatë mjeksore për aftësinë e punës.Kandidatët e interesuar për vendet e punës të shpallura në këtë shpallje publike përveç kushteve të përgjithshme bazuar në ligjin për arsimin fillor dhe ligjin për marrdhënie pune të RM, kandidatët duhet dërguar edhe këto dokumente : plotësuar kushtet ligjore të Ligjit për arsim fillor- duhet të kenë arsim sipëror adekuat /fakultet përkatës/.Të interesuarit duhet dorëzuar këto dokumente :-Kërkesë me shkrim për punësim, fotokopje të diplomës e notarizuar, fotokopje për shtetësinë e RM, vërtetim nga gjyqi se nuk jan të dënuar dhe sipas mundësive fotokopje të letër njoftimit. Shpalljha publike zgjat 5 ditë prej ditës që shpallet në revistën ditore.Dokumentet e pakompletura organi kompetent nuk do ti merr në shqyrtim.Dokumentet e kompletuara duhet dorëzuar në adresë –shkolla fillore “Faik Konica” f. DebreshGostivar, Kontakt tel.070-251-725 , Shaip Sulejmani

20. Mësimdhënës i matematikës për 12 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 11.910,00 denarë. 21. Mësimdhënës i shkencave natyrore për 2 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 1.985,00 denarë. 22. Mësimdhënës i klasës në klasa në gjuhën maqedonase për SHT në f. D. Sonje për zëvendës për të punësuar, të zgjedhur nga drejtori, deri në periudhën e kthimit të tij, më shumë deri më 31.08.2014 me neto rrogë themelore nga 19.850,00 denarë. 23. Mësimdhënës i biologjisë për 8 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore maqedonase për shkollën qendrore në f. Rakotnicë me neto rrogë themelore nga 7.940,00 denarë. 24. Higjienist për 20 orë pune- për SHT në f. Çiflik me neto rrogë themelore nga 5.328,00 denarë. 25. Mësimdhënës i etikës për 2 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Çiflik dhe Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 1.985,00 denarë. 26. Mësimdhënës i etikës së feve për 3 orë mësimore në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Çiflik dhe Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 2.980,00 denarë. 27. Mësimdhënës i lëndëve të zgjedhura për 5 orë mësimore- 2 orë për edukatë të rrethanës, 2 orë për hulumtimin e vendlindjes dhe 1 orë për atdheun tonë në klasa në gjuhën mësimore shqipe për SHT në f. Çiflik dhe Sveta Petka me neto rrogë themelore nga 4.962,00 denarë. 28. Mësimdhënës i arsimit teknik për 9 orë në klasa në gjuhën mësimore maqedonase për shkollën qendrore në f. Rakotnicë dhe SHT në f. Sopishtë, Dolno Sonje dhe D. Dol me neto rrogë themelore nga 8.932,00 denarë. 29. Mësimdhënës i matematikës për 8 orë në klasa në gjuhën mësimore maqedonase për SHT në f. Drzhilovo me neto rrogë themelore nga 7.940,00 denarë. 30. Mësimdhënës i fizikës për 2 orë në klasa në gjuhën mësimore maqedonase për SHT në f. Drzhilovo me neto rrogë themelore nga 1.985,00 denarë. 31. Mësimdhënës i mësimit klasor në klasa në gjuhën shqipe për SHT në f. Sveta Petka për zëvendës për mësimdhënës mungues të përkohshëm për shkak të pushimit të lindjes deri në kthimin e tij me neto rrogë themelore nga 19.850,00 denarë. 32. Pedagog në gjuhën mësimore maqedonase për SHQ në f. Rakotnicë për zëvendës për mësimdhënës mungues të përkohshëm për shkak të pushimit të lindjes deri në kthimin e tij me neto rrogë themelore nga 19.850,00 denarë. Përveç kushteve të përgjithshme të caktuara me Ligjin e marrëdhënieve të punës, kandidatët për mësimdhënës dhe bashkëpunëtorë profesional duhet të plotësojnë edhe kushtet nga neni 80-82 të Ligjit për arsim fillor, kurse kandidatët për higjienist nga Ligji i marrëdhënieve të punës dhe Rregullorja për sistematizim. Koha e punës e kuadrit të mësimdhënësve është në ndërresën e parë me fillim nga ora 07.30 kurse në SHT në f. Sveta Petka në mësimit klasor është në ndërresën e dytë me fillim nga ora 13.00. Orari është në pajtim me orarin e mësimit për vitin shkollor 2013/2014 në suaza të Programit vjetor për punën e shkollës. Shpallja zgjat 5 ditë pune dhe afati fillon nga dita e publikimit të shpalljes në shtyp. Përzgjedhja do të realizohet më së voni në afat 15 ditësh pas mbarimit të shpalljes. Fletëparaqitja me CV dhe provat e nevojshme të dorëzohen deri në SHFQ “ Draga Stojanovska” f. Rakotnicë- Sopishtë në adresën: rr. “1” nr. 2A f. Rakotnicë- Sopishtë SHFQ “ Draga Stojanovska” f. Rakotnicë- Sopishtë

Në bazë të nenit 22 dhe 23 të Ligjit për marrëdhëniet e punës ( “Gazeta Zyrtare e RM-së” nr. 54/2013), nenit 80 dhe 82 të Ligjit për arsim fillor ( “Gazeta Zyrtare e RM-së” nr. 103/2008), Shkolla fillore komunale “ Johan Hajnrih Pestaloci”- Shkup shpall

SHPALLJE për nevojë nga kuadri mësimor, administrativ dhe teknik në kohë të caktuar për vitin shkollor 2013/2014, deri më 31.08.2014 1. Mësimdhënës i gjuhës gjermane për 20 orë mësimore- 1 realizues, me neto rrogë nga 19.850,00 denarë. 2. Mësimdhënës i mësimit klasor për 20 orë mësimore- tri realizues, me neto rrogë nga 19.850,00 denarë. 3. Mësimdhënës i arsimit fizik për 14 orë mësimore- 1 realizues, me neto rrogë nga 13.895,00 denarë. 4. Sekretar- arkëtar me kohë të plotë pune- 1 realizues, me neto rrogë nga 19.850,00 denarë. 5. Higjienist për kohë të plotë pune- 2 realizues, me neto rrogë nga 10.655,00 denarë. 6. Mësimdhënës i kulturës klasike në qytetërimin evropian për 2 orë mësimore- 1 realizues, me neto rrogë nga 1.985,00 denarë. 7. Mësimdhënës i gjuhës angleze për 20 orë mësimore- 1 realizues, me neto rrogë nga 19.850,00 denarë. Koha e punës nën numrin rendor 4 është nga ora 08 deri 16. Koha e punës nën numrin rendor 5 është në dy ndërresa nga ora 06 deri 14 dhe nga ora 12 deri 20. Koha e punës e mësimdhënësve është në dy ndërresa, nga ora 07.30 deri 12.30 dhe mbaron sipas numrit të orëve në pajtim me Orarin e mësimit për vitin 2013/2014. Kandidatët kanë të drejtë për pushim ditor, javor dhe vjetor në pajtim me LMP-në. 2. Kandidatët duhet të plotësojnë kushtet e përgjithshme të caktuara me Ligjin për marrëdhëniet e punës, kurse kandidatët nga 1, 2, 3, 6 dhe 7 dhe kushtet e veçanta të caktuara me Ligjin për arsim fillor. 3. Kandidatët duhet të dorëzojnë dokumentet si në vijim: - biografi të shkurtër - dokument për arsim të kryer përkatës - certifikatë të shtetësisë 4. Shpallja zgjat 5 ditë nga dita e publikimit. 5. Përzgjedhja do të realizohet në afat 5 ditësh pas skadimit të afatit për aplikim. 6. Dokumentet e dorëzuara të pakompletuara nuk do të shqyrtohen. 7. Fletëparaqitjet me dokumentet e nevojshme të dorëzohen në adresën: “ Apostol Guslarot” nr. 3, SHFK “ Johan Hajnrih Pestaloci”- Shkup. SHFK “ Johan Hajnrih Pestaloci”- Shkup


14

E n ig m a

e enjte, 19 dhjetor 2013

HOROSKOPI DASHI

DEMI

Komunikimi ne çi do shtohet edhe me tepër gjate kësaj dite. Kjo do mundësojë zgjidhjen e disa problemeve te renda qe keni pasur dhe qetësimin e situatës. Beqaret nuk do jene me fat dhe nuk do e gjejnë as sot personin për te cilin kane ëndërruar aq shume. Ne planin financiar do tregoheni shume te matur dhe nuk do keni as problemin me te vogël ne këtë sektor.

BINJAKËT

Pasioni do jete i zjarrte gjate kësaj dite për te gjithë ata qe janë ne një lidhje. Do kaloni momente te paharrueshme te cilat as vete nuk i kishit menduar ndonjëherë. Beqaret nuk duhet te kenë besim te plote tek personat qe do takojnë sot sepse mund te zhgënjehen. Ne planin financiar do arrini ta stabilizoni situatën sa hap e mbyll sytë.

GAFORJA

Për sa ju përket heshtjeve te zemrës, gjithçka do shkoje për mrekulli. Do kuptoheni me se miri me njeri tjetrin dhe do e jetoni ditën me se miri. Beqaret do jene me te hapur ndaj esave qe do ju bëhen dhe do përjetojnë emocione te veçanta. Gjithsesi yjet ju këshillojnë te mos nxitohen. Ne planin financiar fa do jene te anën tuaj. Buxhe do jete i qëndrueshëm.

LUANI

Mos hezitoni t’ia shprehni partnerit te gjitha pakënaqësitë gjate kësaj dite sepse vetëm ne këtë mënyrë marrëdhënia mes jush do ece ne drejmin e duhur. Ai është personi me te cilin mund te flisni për gjithçka. Beqaret do kenë një dite te zakonshme dhe pa surpriza. Financat fatmirësisht do influencohen pozivisht dhe situata do përmirësohet.

VIRGJËRESHA

Situata ne jetën senmentale te çieve do jete mja e tensionuar sidomos ne orët e paradites. Mundohuni te tregoheni te matur me ato qe do thoni sepse ne te kundërt gjerat do marrin tatëpjetën. Për beqaret do jete një dite e turbullt. Mos hidhni hapa te pamenduara mire. Financat do i menaxhoni me më tepër kujdes dhe maturi, prandaj situata nuk do jete problemake.

PESHORJA

Do jeni shume xheloze ndaj partnerit tuaj sot dhe ai nuk do guxoje t’i hedhe sytë diku ngaqë ju do acaroheni menjëherë. Kujdes sepse edhe durimi i j e ka një kufi. Do futeni ne një situate mja delikate nëse nuk ndryshoni sjellje. Beqaret do vazhdojnë te jene ne kërkim te dashurisë, por pa fat. Ne planin financiar mos jepni as hua dhe as mos kryeni shpenzime te pamenduara.

AKREPI

Ata qe janë ne një lidhje me shume gjase do marrin vendime te rëndësishme sot. Te dy do bini dakord për gjithçka. Beqaret duhet te përgaten për dashuri me shikim te pare gjate kësaj dite. Me ne fund jeta e tyre do ndryshoje përfundimisht. Situata financiare nuk do jete e keqe, por jo dhe aq e qëndrueshme sa për te kryer invesme te mëdha. Beni edhe pak durim.

SHIGJETARI

Jeta juaj ne çi do jete e mrekullueshme gjate kësaj dite. Do gjeni kohen e duhur për ta kaluar me partnerin dhe do ndiheni me se miri. Edhe beqaret do kenë mbështetjen e Venusit dhe do realizojnë takime te jashtëzakonshme. Shfrytëzojeni ditën deri ne sekondën e fundit. Për te stabilizuar financat duhet te flisni sa me shpejt me disa specialiste te fushës.

BRICJAPI

Sektori i dashurisë do jete i privilegjuar gjate kësaj dite. Nuk do keni asgjë për çfarë te shqetësoheni. Ka mundësi qe partneri t’iu kërkojë falje për disa gabime qe ka bere se fundmi. Beqaret do kenë takime, por asnjeri nga personat nuk do ju lere mbresa te veçanta. Financat do jene te dobëta. Kryeni veten shpenzimet me te nevojshme qe te mos keni probleme.

UJORI

Marrëdhënia ne çi do ece ne rrugën e duhur vetëm nëse ju i shtoni dozat e komunikimit dhe imagjinatës. Partneri nuk e duron dot me runën dhe ka nevoje për emocione te reja. Beqaret do kenë vetëm disa flirme, asgjë me tepër sesa kaq. Ne planin financiar do keni shume fat dhe do arrini ta përmirësoni paksa situatën. Po vazhduat kështu do keni rritje te madhe te buxhet.

PESHQIT

Dita e sotme do jete paksa e ndërlikuar për ata qe janë ne një lidhje. Nuk do merreni vesh mire me partnerin dhe kjo do sjelle debate te njëpasnjëshme me te. Beqaret do kenë fat dhe do takojnë personin ideal. Gjithçka do ndryshoje rrënjësisht për ju. Ne planin financiar nuk duhet te bëni asnjë shpenzim pa kontrolluar njëherë situatën ne te cilën ndodheni.

Do jeni te vendosur për ta përmirësuar jetën tuaj ne çi sot dhe do ja dilni mbanë. Do e mbani me afër partnerit dhe do përgasni surpriza te mrekullueshme për te. Beqaret gjithashtu do kenë një dite te veçante dhe te mbushur me esa surprize. Ne planin financiar duhet te vazhdoni te tregoheni te matur ne mënyrë qe situata mos ju dale jashtë kontrollit.

shpallje Në bazë të nenit 22dhe23. të LMP(Gazeta zyrtare e RM"nr.54/13) dhe neni 80 dhe 82 të Ligjit për arsim fillor(Gazeta zyrtare e RM"nr.103/08 dhe 33/10)shfk"Kultura"f.Mateç-Likovë,shpall

K O N K U R S Për plotsimin të vendeve të lira të punës me kuadër arsimor në SHFK"Kultura" f.Mateç. 1 -.Arsimtar të gjuhës Maqedone me orar të plotë ............................2. 2-.Arsimtar të Matematikës me orar të plotë ..................................... 1. 3-.Arsimtar të Artit 6 Orë dhe Nj.e Shoqëris 7 Orë me orar jo të ....1. 4-.Arsimtar të Kimisë 10 orë me orar jo të plotë ...............................1. 5- Arsimtar nga Gjuha Angleze me orarë të plotë ...........................5. 6- Arsimtar të Gjuhës Shqipe me orarë të plot................................... 2. 7- Arsimtar të-Informatikës me orarë të plot...................................... 2. 8 - Arsimtar nga Histori-kultur qytetare me orar të plotë.................. 1. 9 -.Arsimtar të grupit Klasor me orar të plotë fsh.Ropalc….............1. 10- Arsimtar nga Etika dhe Religjioni me orar të plotë.....................1. 11- Arsimtar nga Nj.Shoqris dhe Nj.e Sh. Dhe teknika me orar të plotë....1. 12- Arsimtar nga Histori-Gjeografi me orar të plotë..........................1. 13- Arsimtar të Edukatës Fizike me orarë të plotë............................ 1. 14- Shërbëtor me orarë të plotë............................................................ 1. - Të gjitha vendet e punës janë me afat të caktuar. Kandidatët duhet ti plotësojnë kushtet e parapara me ligjë në bayë të nenit 18 dhe 19 LMP (Fl.zyrtare e RМ Nr.44/95, 24/96, 35/97, 82/99, 29/02, 40/03, 42/03, 67/04, 55/05, 113/05, 35/06, 30/07, 49/07, 81/08 dhe 92/08) me pëlqimin dhe normativin e kuadrit për shkollë fillore. - Kandidatët duhet të kenë këto dokumente:Lutjen. Diplom për shkollimin përkatës, Nënshtetsin. Dhe Çertifikat të Lindjes. Kërkesat dorzohen deri te Sh.F."Kultura"f.Mateç. Konkursi zgjat 5 ditë prej ditës së daljes në Gazetën e Përditshme "Zhurnal" -Shkup. Dokumentat e pakompletuara nuk meren parasyshë. 17.12.2013 DREJTOR Muarem Jashari


Sport

e enjte, 19 dhjetor 2013

Pep Guardiola thotë se ai është i nderuar që është trajner i Franck Ribery pasi francezi ndihmoi Bayer Munichun të arrijë në Kupën Botërore të Klubeve. Ribery shpnoi golin e parë të bavarezëve në fitoren 3-0 ndaj Guangzhou Evergrande, me

15

Nder të jem trajner i Ribery Mario Mandzukic dhe Mario Gotze që po ashtu gjetën rrjetën në ndeshjen e zhvilluar në Agadir. “Për mua është nder të jem trajner i Ribery. Franck ka një zemër të

është nder të jem në gjendje ta stërviti atë”, ka thënë menaxheri i Bayernit. Finalja e garës do të zhvillohet në Marrakech të shtunën, me Bayernin që do të përballet me fituesin e gjysmëfinales tjetër që zhvillohet sot në mes të Atletic Mineiro dhe Roja Casablanca.

pabesueshme për të luajtur këtë lojë dhe është aq i përulur sa të kthehet 40 metra në mbrojtje sërish dhe sërish, të ndjekë kundërshtarin dhe të ndihmojë ekipin”. “Për mua,

ARGJENTINASI ME PROBLEME Zbulohen detaje të reja mbi hetimet e autoriteteve spanjolle për lidhjen e mundshme të Lionel Messit me narko-trafikantët, që organizonin ndeshje bamirësie me qëllim pastrimin e parave të pista bulohen detaje të reja mbi hetimet e autoriteteve spanjolle për lidhjen e mundshme të Lionel Messit me narko-trafikantët, që organizonin ndeshje bamirësie me qëllim pastrimin e parave të pista. Sipas “El Pais”, agjentë të Gardës Cvile më 29 Nëntor të këtij viti zbarkuan në Barcelonë për të marrë në pyetje Lionel Messin dhe kolegët e tij: Dani Alvesh, Pinto dhe Maskerano, në lidhje me ndeshjen e 21 Qershorit të 2012 që u zhvillua për bamirësi në Bogota, kryeqytetin e Kolumbisë. Ylli argjentinas mësohet të jetë shprehur se ka luajtur disa ndeshje bamirësie “Messi dhe shokët e tij kundër pjesës tjetër të Botës”, duke pranuar se këto takime janë organizuar nga shoqata “Imazhi i Sportit”, që drejtohet nga Gulliermo Marin, që e shiste spektaklin në vendet ku organizohej ndeshja. Messi e ka pranuar se e njihte njeriun që kishte organizuar ndeshjen e Bogotas, por nuk e dinte nëse ishte Andres Barco, që dyshohet si truri i rrjetit që

Messi merret në pyetje për pastrim parash Arsenali përcjell Diego Costan?

Z

Arsenali do përcjellë dy ndeshjet e Atletico Madridin për të vëzhguar nga afër sulmuesin në formë Diego Costa. Arsene Wenger e ka identifikuar Costan si një cak të mundshëm të janarit, derisa liderët e Ligës Premier kanë përshpejtuar planet për ta forcuar repartin sulmues. Vëzhguesit e klubit janë urdhëruar ta vlerësojnë Costan në ndeshjen e të mërkurës mbrëma ndaj Sant Andreu në kuadër të Kupës së Mbretit dhe atë të së shtunës në La Liga kundër Levantes, të cilat të dyja do të zhvil-

pastronte paratë nëpërmjet këtyre takimeve miqësore. 26vjeçari siguroi se ai apo ndonjë pjestar tjetër i familjes së tij nuk është takuar kurrë me Barco në Barcelonë. “El Pais” zbulon se Messi është pyetur edhe mbi lidhjen e tij me Gulliermo Marin. Sipas katër herë fituesit të Topit të Artë, Marin

është një sipërmarrës argentinas, të cilin e njeh që nga viti 2006. Ky person organizon ndeshjet e fondacionit “Lionel Messi”, por nuk ka asnjë lidhje tjetër me fondacionin e tij. I pyetur nëse familja e tij mban kontakte me Marin, Messi e pranoi se vetë ai jo, por babai i tij Horge po. Messi këmbënguli

se as ai dhe as kolegët e tij nuk kanë përfituar para nga ndeshja e Bogotas, ndërsa fondacioni i tij ka marrë një shumë të caktuar. Ai është shprehur gjithashtu se e dinte që paratë do të shkonin për bamirësi, por nuk kishte formacion të saktë për emrat e shoqatave që do të përfitonin këto para.

lohen në Vicente Calderon. Costa ka qenë në një formë sensacionale këtë sezon duke shënuar 22 gola në 21 ndeshje me Atleticon, përfshirë 17 në 16 ndeshje në ligë. Ai kryeson ligën e shënuesve krahas Cristiano Ronaldos, me shtatë gola para rivalëve tjerë më të afërt. Braziliani me nënshtetësi spanjolle këtë verë vazhdoi kontratën me Atleticon deri në vitin 2018, por mësohet se ka një klauzolë në vlerën e 38 milionë eurove, të cilën Arsenali është i gatshëm ta mbulojë.

Neymar shkon në pushim të hershëm

Belfodil paralajmëron largimin nga Interi Në mungesë të hapësirave te Interi, Ishak Belfodil paralajmëron largimin gjatë merkatos së Janarit. Algjeriani u bashkua me zikaltërit pas transferimit nga Parma në fillim të këtij sezoni, por deri tani nuk ka mundur të imponohet në zgjedhjet e Mazzarrit, duke luajtur gjithsej në vetëm 8 ndeshje në Serinë A. Ndërkohë që ka ngrohur stolin në pjesën më të madhe të fazës së parë të sezonit, sulmuesi pranon se largimi nga Milano mund të jetë i detyruar për të patur më shumë shanse që të grumbullohet me kombëtaren algjeriane për Botërorin e Brazilit. “Sigurisht që dua të luaj më shumë. Kupa e Botës po afron

dhe unë duhet të jem në formë. Po kështu edhe merkatoja e dimrit është afër dhe do të bisedoj me drejtuesit për të parë se çfarë do të ndodhë. Jam i lumtur te Interi, por trajneri i Algjerisë, Halilhodzic e ka bërë të qartë se duhet të luaj, prandaj po shqyrtoj çdo mundësi. Ndoshta gjatë merkatos mund të gjendet një zgjidhje për mua”. 21-vjeçari Belfodil ka një kontratë që e mban të lidhur me Interin deri në Qershor 2018 dhe për momentin mundësia më e madhe për të është të largohet në formë huazimi. Nga Anglia flitet se ka disa klube të Premier League që kanë shfaqur interes për shërbimet e sulmuesit algjerian.

Schmeichel, Moyesit: Blej, blej Legjenda e Manchester United, Peter Schmeichel, ka një këshillë për trajnerin Dvie Moyes: të fillojë të blejë. Pasi ka parë kampionët e Ligës Premier të pësojnë pesë herë këtë sezon, Schmeichel beson se Moyes duhet të sjellë më shumë përforcime. “Ai duhet ta ndërtojë skuadrën e tij. Ai duhet ta bëjë Man-

chester United-in, Manchester United të David Moyes”. “Kjo do të thotë se ai duhet të nënshkruajë me lojtarët. Ka vetëm një fotografi të tij duke nënshkruar lojtarë deri tash”. “Edhe nëse ai i sjell lojtarët nga sistemi i të rinjve, ata vërtet nuk janë lojtarët e tij”, ka thënë Schmeichel.

Trajneri i Barcelonës, Gerardo Martino, ka zbuluar se Neymar është lejuar të shkojë në pushime në Brazil para kohe. Braziliani pati një pushim të shkurtër gjatë verës, për shkak të pjesëmarrjes në Kupën e Konfederatave dhe Martino beson se ai ka nevojë për kohë pushimi pasi bëri 23 paraqitje deri tash gjatë sezonit të parë me Blaugranët. “Neymar do të shkojë në Brazil këtë të enjte dhe do të do të

ketë 10 ditë pushim. Ai praktikisht nuk ka pasur pushim për muaj të tërë”. “Ai është adaptuar shumë mirë në klub dhe e di rolin që duhet të luajë. Ai është shumë i dashur për secilin”, ka thënë trajneri. Braziliani 21-vjeçar ka shënuar 11 gola dhe 10 asistime deri tash në të gjitha garat për Barcelonën. Ai edhe ashtu ishte i suspenduar për ndeshjen e vikendit në La Liga, ndaj Getafes.

Monedha me motive të botërorit Si një mundësi e re për promovimin e botërorit të ardhshëm të futbollit, Brazili 2014, Banka Qendrore e këtij shteti do të lëshojë në qarkullim monedha speciale. Për to besohet se më të interesuarit do të jenë koleksionistët, të cilët mezi presin datën e 24 janarit. Do të jenë nëntë lloje të monedhave, një e artë, dy të argjendta dhe gjashtë në kom-

binim të bakrit dhe nikelit. Më e shtrenjta do të jetë monedha e artë, e cila do të kushtojë 365 euro. Ajo e argjendtë do të kushtojë rreth 30 euro, ndërsa më e lira do të jetë nga bakri dhe nikeli në vlerën prej 10 euro. Planifikohen të lëshohen në përdorim 2270 monedha të arta, 12 mijë të argjendta dhe 7400 nga bakri e nikeli, ndonëse tirazhi mund të rritet në bazë të interesimit.


Sport

16

Nuri Mustafi kthehet në folenë e vjetër Ende pa filluar mirë afati kalimtar i dimrit, skuadra e Shkëndijës ka arritur që në radhët e saj të sjell dy përforcime mjaft kualitative. Pas marrëveshjes me njërin ndër futbollistët më të mirë kosovar Astrit Fazliu, ekipi tetovar të mërkurën në radhët e saj ka sjell edhe një lojtar të kalibrit të madh. Bëhet fjalë

për Nuri Mustafin me të cilin drejtuesit kuqezi janë marr vesh për një bashkëpunim që do të zgjasë 18 muaj. Ndryshe, Mustafi është futbollist që rrjedh nga shkolla e futbollit të KF Shkëndija, ku luajti deri verën e vitit 2006. Transferimin e parë jashtë Maqedonisë e kishte në kategorinë e tretë në

Shkëndija me probleme Gjatë fundjavës ka mbaruar pjesa e parë e kampionatit të Maqedonisë në volejboll edhe tek vajzat. Shkëndija ka dështuar totalisht sepse nga 9 përballjet ka vetëm një fitore, kjo do të thotë se pjesa e parë e kampionati përfundoi por problemet kanë mbetur tek ata që janë të angazhuar të drejtojnë dhe të punojnë me këto klube. Këtyre volejbollisteve të reja të cilat kanë talent, kanë edhe dëshirë por me siguri ju mungon një lojtare me përvojë që do tu jepte përkrahje. “Rezultatet e pjesës së parë të kampionatit ku kemi shënuar vetëm një fitore, nuk ishte e planifikuar nga ana e stafit sipas asaj që unë mendoja se do të realizojmë, do me thënë se nuk jemi aspak të kënaqur nga rezultatet që i kemi arritur, për këtë duhet të bisedohet në nivel të kryesisë kjo çështje dhe duhet të kemi parasysh se në mesin e vajzave kemi në formacion të lindura në 2001, 1999, dhe ato më të vjetrat që i kemi” deklaroi ai. Më dëshpëruese është fakti se para fillimit të këtij kampionatit puna filloi me optimizëm të theksuar, por ama djersa e derdhur nuk

solli atë që pritej “Po dëshpëruese është edhe për kryesinë edhe për tifozët, sepse unë sivjet e planifikofsha mesin e tabelës, do me thënë prej tetë ekipeve të jemi diku skuadra e pesë ose e gjashta, dhe realisht kishte mundësi me fitoren në Veles që e bëmë, por pastaj ndodhi ajo që duheshe të ndodh që unë e pritsha. Ka shumë probleme, kështu që probleme ka në moshën, mungesa e përvojës dhe katër muajt e fundit duket se nuk kemi punuar sa duhet” tha trajneri i ekipit. Ngjyrat e ekipit sivjet i mbrojtën Erjona Jonuzi, Pranvera Ramadani, Kreshnike Rahmani, Adelina Hoxha, Besa Xhemaili, Hana Memedi, Niagara Xhemaili, Florida Xhemaili, Elinda Jonuzi, Arbina Rufati, Qëndresa Baftiari, Mine Ibraimi. (A.S.)

Finlandë te FC PoPa, ku qëndroi për një vit para se të kalojë në elitën e futbollit suedez te GIF Sundsvall. Mustafi zhvilloi pesë vite të suksesshme në këtë skuadër duke qenë një kohë edhe kapiten i ekipit, ndërsa vitin e kaluar firmosi me skuadrën e kategorisë së dytë në Suedi, FC Ljungskile. Pas rreth

Ekipi futbollistik Renova pjesën e parë kampionale e ka përfunduar në pozitën e gjashtë me 27 pikë të tubuara, ku prej tyre janë realizuar gjashtë fitore, nëntë barazime dhe katër humbje

kipi futbollistik Renova pjesën e parë kampionale e ka përfunduar në pozitën e gjashtë me 27 pikë të tubuara, ku prej tyre janë realizuar gjashtë fitore, nëntë barazime dhe katër humbje. Futbollistët tani janë lëshuar në pushim mirëpo

E

Arnold Gjergjaj do të përballet me brazilianin Gilbert Matheus “el Magico” Domingos në Bern të Zvicrës me 26 dhjetor. Meçi do të zhvillohet në tetë raunde dhe e vlefshme për plasmanin e mëtutjeshme të tij. Kundërshtari i tij Domingos deri më tani ka zhvilluar 22 meçe profesioniste me bilanc prej 21 fitore (19 KO) dhe një humbje. Ai ka qenë kampion i Amerikës Jugore dhe Brazilit, por në kategorinë gjysëm të rënd. “Po, është 100% që unë do të ndeshem më Domingos. Është kundërshtar i qëlluar. Kam punuar shumë për rikthimin tim dhe me 26 dhjetor synoj

fitoren e radhës” theksoi Gjergjaj. Gjergjaj kishte një lëndim dhe qëndroi larg ringut nga muaji maj. Ai ishte në fazën e përgatitjeve me boksierin perspektiv Tyson Fury kur pësoi një lëndim. Për Gjergjaj ky do të jetë meçi i tretë këtë vit. Ai kishte ofertë të boksoj edhe kundër Dereck Chisora për titullin e EBU-së, por oferta dhe kushtet e lojës ishin jo serioze, andaj Gjergjaj po ecë me hapa të sigurtë drejt udhëtimit të kreut. Gjergjaj premton në të ardhmen dhe vetëm koha do të tregoj se kur do të sfidon një titull të madh. Viti 2014 mund të jetë i tij.

Islami: Renovës i mungoi realizimi ende nuk dihet se si do të startojnë në pjesën e dytë kampionale pasi nga skuadra mund të largohen disa lojtar standard sepse të njëjtëve iu ka kaluar marrëveshja. Ata janë Argjend Gafuri, Bashko Ristov, Ersen Sali, Suat Zendeli dhe Agron Memedi. Nga ana tjetër, skuadra nga Xhepçishti ka kontaktuar Flamur Tairi i cili sezonin pranveror e luajti me sukses për skuadrën e Gostivarit. Por strugani ka zbuluar për “Zhurnal Plus” se për momentin synim i tij është dalja jashtë vendit. Rreth situatës

momentale në tabelën e klasifikimit është prononcuar ndihmës trajneri i ekipit, Bujar Islami, i cili mendon se pozita momentale në tabelë nuk është ajo reale duke pas parasysh lojën e treguar në fushë. “Ekipi ynë ka mundur të tregojë më shumë sepse kemi futbollist mjaft cilësor. Por nga ana tjetër, nuk kemi pasur edhe fat sepse shumë herë kemi humbur pikët edhe pse ishim më të mirë se kundërshtari. Ceki lojën me Horizont kur edhe pse kontrollonim ndeshjen në fund u

desh të pajtohemi me humbje të thellë 4:0. Poashtu pjesë e dështimit e shoh edhe referimin ndaj nesh që nuk ishte edhe aq i realt”, pohoi Islami, i cili shtoi se problem i skuadrës ka qen edhe realizimi. “Ka munguar realizimi, pasi s’kemi qen konkret në fazën ofensive. Kështu siç dukej është duhur të punohet më shumë në aspektin psikik por edhe atë tekniko taktik. Tani në pjesën e dytë kampionale do ti japim rëndësi ti eliminojmë këto gjera negative”, tha Bujar Islami.

Etrit Berisha del nga spitali Etrit Berisha ka lënë spitalin dhe është rikthyer në skuadër. E përditshmja sportive italiane “Corriero dello Sport” ka shkruar për dëmtimin që ka kaluar portieri shqiptar. Të dielën Etriti nuk ishte në grumbullim dhe mungoi për Lazion shkak i një dëmtimi të pësuar në stërvitje. Portieri

Januzaj, talent i jashtëzakonshëm Trajneri i Stoke Cityt, Mark Hughes mendon se futbollisti i ri i Manchester Unitedit, Adnan Januzaj, ka nevojë për të mësuar se si t’i përballojë më mirë ndërhyrjet e ashpra në futbollin anglez dhe mendon se Ryan Giggs është njeriu i duhur që mund t’i japë mësim në këtë drejtim. “Është e tmerrshme ajo çfarë mund të bëjnë kundërshtarët me të ak-

7 viteve të kaluara jashta vendit, Mustafi kthehet në ekipin e tij amë ku pritet të jetë një ndër shtyllat kryesore të skuadrës. “Jam i kënaqur që pas disa fiteve jam rikthyer tek ekipi i Shkëndijës dhe shpresoj se së bashku do të arrijmë suksese nën petkun kuqezi”, tha Mustafi. Cekim se Nuri Mustafi te Shkëndija do të luajë së bashkë me vëllaun e tij, Nebi Mustafi i cili gjatë gjysmësezonit të parë mbante shiritin e kapitenit te skuadra tetovare. (A.S.)

SHPRESOJNË SË NË PJESËN PRANVERORE DO TË JENË MË TË RREZIKSHËM

Avdyl SALIHU

Gjergjaj kundër Gilberto Domingos

e enjte, 19 dhjetor 2013

tualisht, duke pasur parasysh se ai është një talent i jashtëzakonshëm. U takon gjyqtarëve ta mbrojnë, kjo është punë e tyre”, ka theksuar Hughes. Megjithatë, ai mendon se Januzaj duhet të mësohet me lojë të tillë të ashpër dhe duhet të mësojë shumë nga Ryan Giggs, i cili po ashtu e nisi karrierën shumë i ri dhe ka përvojë të madhe në këtë drejtim.

kishte marre një dëmtim në koke dhe u detyrua të shtrohej në një klinikë në Romë. Pasi bëri analizat dhe u mjekua në plagën e lehtë, ai është rikthyer në shtëpi pa asnjë shqetësim serioz duke qetësuar familjarët e tij dhe stafin e klubit lacia. Megjithatë, reprezentuesi shqiptar pritet të rikthehet në

Puthja e Maradonës, trazira në Algjeri Diego Armando Maradona po qëndron për një vizitë në Algjeri. Mediat algjeriane i kanë dhënë rëndësi të veçantë vizitës të ish futbollistit më të mirë në botë. Por një gjest i Maradonës ka bërë që vizita e tij të merr kahje tjetër. Maradona ishte duke u transmetuar në një televizion publik algjerian kur i dhuroi një puthje të dashurës së tij. Me-

diat u gjendën në vështirësi në këtë moment, ndërsa edhe reagimi i të pranishmëve në tavolinë ishte i ftohët. Në media ky moment u quajt provokues, ndrsa jashtë hotelit të rinjë algjerian u mblodhën për të protestuar me thirrjet që Maradona të kthehet në vendlindje sepse është provokues.

Zhurnal plus #654  

NE AGJENDE, VITIN TJETER

Zhurnal plus #654  

NE AGJENDE, VITIN TJETER

Advertisement