Page 1

Moti min.

4

max.

VITI 3 | Nr. 623 | ÇMIMI: 15 DEN

www.zhurnal.mk

Evropa po humb durimin Anulimi i vizitës nga ana e Evrokomesarit është mesazh që bart me vete dëshpërimin e BE-së sa i përket situatës në Maqedoni në lidhje me proceset integruese, demokracinë parlamentare, lirinë e shprehjes e kështu me radhë... FQ.2

18

E ENJTE, 7 NËNTOR 2013

Rama “bashkoi” Ahmetin dhe Thaçin

Nisin punimet tek Burmalia

Kryeministri shqiptar Edi Rama gjatë mbrëmjes së të martës i është shtruar një darkë në të cilën kanë qenë të pranishëm kryetari BDI-së Ali Ahmeti dhe kryetari i PSH-së, Menduh Thaçi

Kompania private që ka blerë truallin e Xhamisë Burmali në sheshin e Shkupit, ka aktivizuar ekskavatorët për gërryerjen e themeleve të hotelit që planifikon të ndërtojë

FQ.3

FQ.5

FQ.3

K R O N I K Ë

FQ.4

Flisni lirshëm nga T-Mobile me Albafone

FQ.5

FQ.5


K r o n ik ë

2 KOSOVË

SPECIALE

Mustafa i kënaqur me rezultatin, Haradinaj jo “Para së gjithash, kjo rritje është meritë e qytetarëve të Kosovës, të cilët treguan besim për programet e kandidatëve tanë, dhe ne ju sigurojmë që këto programe do të zbatohen ashtu siç janë premtuar”, ka deklaruar Mustafa FQ.8

Ahmeti përshëndet takimin MerkelNimic

e enjte, 7 nëntor 2013

NgaBrendia www.zhurnal.mk

Shkencëtari hebre që i shpiku Gjermanisë armët kimike Procedimi i amoniakut, që përdor azot nga atmosfera si përbërës kryesor, u shpik nga kimisti gjerman me prejardhje hebre, Fritz Haber, për të zgjidhur problemin që hasnin fermerët kudo në botë. Në fillim të shekullit 20, atyre po u mbaronte plehu natyral për të korrat FQ.16

FYLE FRENON VIZITËN NË MAQEDONI

Evropa po humb durimin Anulimi i vizitës nga ana e Evrokomesarit është mesazh që bart me vete dëshpërimin e BE-së sa i FYLE MBËSHTET përket situatës në Maqedoni në lidhje me proceset integruese, demokracinë parlamentare, lirinë e JUGOSLLAVINË E RE shprehjes e kështu me radhë, komentojnë analistët politik. Sipas tyre, edhe pse BE-ja ndaj këtyre çështjeve përgjigjet me “gjuhë” diplomatike në periudhën e ardhshme vërejtjet e Brukselit do të Komisionari i BEsë për zgjerim Stefan Fyle i ka dhënë jenë të drejtpërdrejta mbështetje formimit të feder

Kryetari i BDI-së, Ali Ahmeti, ka pritur dje në Tetovë shefin e Zyrës së NATO-s në Maqedoni, Aleksandar Aleksandrov. Ahmeti ka falënderuar z.Aleksandrov për ndihmesën në realizimin e vizitës në Bruksel pranë selisë së NATO-s dhe shprehu kënaqësinë për mikpritjen dhe mesazhet inkurajuese nga nivelet më të larta të aleancës veriperëndimore. “Bashkëbiseduesit folën për zhvillimet politike në vend si dhe për nevojën imediate për ta integruar Maqedoninë në NATO dhe në Bashkimin Evropian. Ahmeti vlerësoi lartë gatishmërinë e Z. Vershboë për të organizuar një seance të Këshillit të NATO-s në Maqedoni duke theksuar që në këtë mënyrë, Maqedonia mbetet në krye të agjendës së komunitetit ndërkombëtar. Gjithashtu, Ahmeti shfrytëzoi rastin për të ftuar Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s z. Rasmusen dhe Zëvendësin Vershboë për vizitë në Shkup”, qëndron në komunikatën e kabinetit të Ahmetit. Shefi i Zyrës së NATO-s në Maqedoni, madje shpreu vlerësimin e lartë të NATO-s për rolin konstruktiv të Ahmetit në zhvillimet në vend dhe rajon duke theksuar që për anëtarësim të vendit në NATO do të duhet të zgjidhet çështja e emrit. “Që të dy theksuan që NATO mundëson siguri, stabilitet dhe paqe të qëndrueshme në vend dhe rajon. Çështja e emrit duhet të zgjidhet që mos të paraqes më pengesë për rrugëtimin e vendit drejt NATO-s dhe BE-së”, thuhet më tej në komunikatë. Për zgjedhjet presidenciale, Ahmeti theksoi se BDI mund të mbështesë një kandidat konsensual midis dy komuniteteve më të mëdha në vend, kandidat që do të ishte pa paragjykime, i pranueshëm për shqiptarët dhe premtues për të gjithë qytetarët. Ahmeti, gjithashtu përshëndeti takimin Merkel – Nimic si kontribut i drejtpërdrejt dhe shumë i çmuar drejt zgjidhjes së çështjes së emrit. Ndryshe, kreu i BDI-së Ahmeti ka takuar edhe ambasadorin zviceran në Shkup Stefano Lazarato.

Bekim BUÇI omisari për zgjerim Shtefan Fyle është funksionari i fundit që heq dorë nga ardhja në Maqedoni, e planifikuar për në muajin dhjetor. Të njëjtën këtyre ditëve e bëri edhe drejtori për zgjerim Krisitijan Daniellson, ndërsa më parë edhe Komiteti i përzier Maqedoni-BE, edhe pse formalisht për këtë u sollën arsye objektive. Për shefin e diplomacisë Nikolla Poposki, për këtë nuk ka ndonjë sinjal nga Brukseli, ndërsa dialogu me BE-në zhvillohet drejtpërdrejtë. “Bëhet fjalë për përgjigje konkrete operative për takime. I bindur jam se takimet mes deputetëve do të realizohen, ndërsa me KE kemi një problem të hapur dhe dialog direkt, që çdo ditë po zhvillohet. Zaten, kryeministri para dy javësh ishte në Bruksel, ku kishte takime me komisarin Fyle dhe me partner të vendeve anëtare. Ai komunikim po zhvillohet dhe ekziston vetëm një çështje kyçea do të mund ta bindim Greqinë se mund të jetë partner konstruktiv dhe ta shfrytëzoj kryesimin e saj me BEnë për ndonjë gjest në drejtim të integrimeve, jo bllokadave”, është përgjigjur Poposki. Mirëpo, analistët politik janë të mendimit se anulimi i vizitës nga ana e Evrokomesarit është mesazh që bart me vete dëshpërimin e BE-së sa i përket situatës në Maqedoni në lidhje me proceset integruese, demokracinë parlamentare, lirinë e shprehjes e kështu me radhë. Sipas tyre, edhe pse BE-ja ndaj këtyre çështjeve përgjigjet me “gjuhë” diplomatike në periudhën e ardhshme vërejtjet e Brukselit do të jenë të drejtpërdrejta. Bashkim Bakiu nga Instituti për krijim dhe hulumtim të politikave thotë se nëse shihet më hollësisht diplomacia e BE-së ata janë më të kujdesshëm. Sipas tij, diplomatët evropianë gjërat i thonë tërthorazi madje edhe vet integrimi nënkupton një proces që imponon një temp të ngadalshëm dhe të kujdesshëm. Megjithatë ai thotë se në periudhën e ardhshme mesazhet e BE-së do të jenë më direkte. “Të njëjtën nëse e shohim në raportin e Komisionit që çdo vjet përgatitet për çdo shtet që dëshiron të bëhet pjesë e BE-së si dhe për Maqedoninë, do të shohim një fjalor tejet diplomatik ku sugjerimet dhe rekomandimet janë po ashtu me një ‘ton’ diplomatik. P.sh., nëse të njëjtën e krahason me raportin e Departamentit amerikan të shtetit është krejtësisht ndryshe, ku ky raport kri-

K

VEPRIMET E TILLA TË PRITSHME “Veprimet e tilla janë të pritshme sepse në këtë rast humb durimi dhe përkushtimi i BEsë, meqë bëhet fjalë për një proces ku vendi dhe shumica e popullatës dëshi rojnë që shteti të bëhet pjesë e BEsë dhe jo e kundërta. Kjo periudhë mund të parashikohet si periudhë ku vërejtjet dhe mesazhet do të jenë më direkte dhe të qarta dhe veprime të cilët do të japin porosi se vendi nuk bën hapa pozitive kon form kërkesave të BEsë”, thotë Bashkim Bakiu nga Instituti për krijimin dhe hu lumtimin e politikave. EVROPA DEMONSTRON MOSDISPONIM “Ekziston një kohë e shkurtër deri në Samitin e dhjetorit kështu që llogaritja e Evrokomesarit Fyle është se këtu më veç nuk mund të bëhet asgjë e posaçme që të ndërrohen gjërat deri në dhjetor. Nga këtu supozoj se nuk ka nevojë që të vjen. Në diplomaci çdo herë anulimi i vizitës nënkupton demonstrim i disponimit, gjegjësisht mosdiponimit në rastin konkret për situatën në Maqe doni. Kjo kështu mund të trajtohet”, deklaroi ish diplomati Denko Maleski. tikon direkt. Por në suaza të gjithë kësaj dhe problematikën që ka Maqedonia, kemi një situatë ku VMRO -DPMNE-ja e sidomos kryeministri sillen sikur ‘nuk po kuptojnë asgjë’ dhe sikurse gjithçka është në rregull dhe se Maqedonia nuk ka kurrfarë problemi”, deklaroi Bashkim Bakiu nga Instituti për krijimin dhe hulumtimin e politikave. Ai është i mendimit se veprimet e tilla janë të pritshme sepse në këtë rast humb edhe durimi dhe përkushtimi i BE-së, meqë bëhet fjalë për një proces ku vendi dhe shumica e popullatës dëshirojnë që shteti të bëhet pjesë e BE-së dhe jo e kundërta. “Prandaj kjo periudhë mund të parashikohet si periudhë ku vërejtjet do të jenë më direkte, mesazhet më direkte dhe të qarta dhe veprime të cilët do të japin porosi se vendi nuk bën veprime pozitive konform kërkesave të BE-së. Por mos të harrojmë se këtu do të jetë kyç roli i faktorit shqiptar dhe mesazhi i parë

u dha/do të jepet me ligjin për mediet, që njashtu u kritikua nga BEja”, potencon Bakiu. Ndërkohë ish diplomati Denko Maleski thotë se anulimi i vizitës së Fyles edhe njëherë dëshmon dëshpërimin evropian për situatën në Maqedoni dhe për ngecjen e proceseve integruese, demokracisë parlamentare, gjendjes së medieve dhe shumë sfera të tjera. “Ekziston një kohë e shkurtër deri në Samitin e dhjetorit kështu që llogaritja e Evrokomesarit Fyle është se këtu më veç nuk mund të bëhet asgjë e posaçme që të ndërrohen gjërat deri në dhjetor. Nga këtu supozoj se nuk ka nevojë që të vjen. Në diplomaci çdo herë anulimi i vizitës nënkupton demonstrim i disponimit, gjegjësisht mosdiponimit në rastin konkret për situatën në Maqedoni. Kjo kështu mund të trajtohet”, deklaroi ish diplomati Denko Maleski. Ai beson se Fyle nuk është i lumtur nga gjithë ajo që ndodh në

Maqedoni kur është në pyetje demokracia parlamentare, dialogu politik mes pushtetit dhe opozitës, liria e medieve etj. “Këto sjellje në përgjithësi, mendimet e papjekura dhe e gjithë kjo regjistrohet jashtë dhe na kategorizojnë se çka do të thotë prania e diplomatëve të huaj për të bërë vlerësime dhe përshtypjet e njëjta për ti dërguar në Bruksel. Kështu nuk kemi se me çfarë të lavdërohemi muajve të fundit. Edhe problemi me mediet mbetet një shqetësim i madh për BE-në”, vlerëson Maleski. Ai më tej shton se Maqedonia nuk zbaton kërkesat evropiane në këtë drejtim dhe në vend të bashkëpunimit autoritetet kundërshtojnë këshillat apo apelet e tyre. “Praktikisht Maqedonia duhet të diplomojë në këtë shkollë, duhet ta japin provimin dhe kërkojmë shkolla më të lehta në vende të tjera. Nëse Maqedonia lëviz në kundërshtim të kërkesave evropiane atëherë do të shkyçet nga proceset inte-

atës së 6 vendeve ballkanike nëpërmjet së cilës do të përsh pejtoheshin integrimet e evropi ane të kësaj pjese të Europës. Fyle gjatë një takimi në Bu dapest kur ka biseduar me 6 liderë të partive në Bosnjë e Hercegovinë, Ministrat e Jashtëm të Ballkanit Perëndim dhe shefat e diplomacive të grupit të Vishegradit, që për bëhet nga Hungaria, Sllovakia, Çekia, Polonia, ka thënë se ideja e Igor Luksic është e mirë dhe meriton përkrahje. "Në këtë ini ciativë është veçmas intere sante ideja që shtetet anëtare të saj të avancojë në fushat që kanë ndërlidhen me legjisla cionin e BE'së" ka thënë Fyle. Madje, një një prononcim për "Dnevni Avaz", Luksic ka thënë se Mali i Zi, Bosnja dhe Herce govina, Shqipëria, Kosova, Ser bia dhe Mali i Zi duhet të punojnë në projekte të për bashkëta infrastrukturore, për forcimin e mekanizmave në luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit dhe eliminimin e barrierave të biznesit që do të mundësojnë zvogëlimin e sh penzimeve për qytetarët dhe ekonomisë dhe forcimin e konkurrencës të vendeve të ra jonit. Por, propozimi i Luksic ishte kundërshtuar nga pala kosovare. Ministri Enver Hoxhaj kishte thënë se pala kosovare ka pasur shqetësime edhe lid hur me draftdokumentin e kësaj iniciative, projektet e propozuara, qendrat e ndryshme institucionale, prej bashkëpunimit parlamentar, policisë dhe sundimit të ligjit e deri te bashkëpunimi kulturor dhe arsimor. gruese të cilat e kanë përfshirë tërë rajonin dhe do të mbetemi si ndonjë territor i pashënuar”, vlerëson ish diplomati Maleski. Ndryshe, edhe në Samitin e BEsë që do të mbahet në dhjetor nuk do të ketë lajm të mirë për Maqedoninë. Problemi me emrin është larg zgjidhjes ndërsa situata në vend në aspektin politik, ekonomik, marrëdhënieve ndëretnike, lirisë së medieve dhe sferave tjera mbeten pika shqetësuese për BE-në në të cilat vendi në vend se të shënojë progres ka bërë kthim mbrapa.


K r o n ik ë

e enjte, 7 nëntor 2013

3

KRYEMINISTRI RAMA QËNDROI PËR VIZITË NË MAQEDONI

Shqiptarët shtetformues Kryeministri shqiptar Edi Rama në takimet në Shkup ka shprehur mbështetjen e paekuivokë të qeverisë shqiptare për dokumentin paqësor të vitit 2001, duke thënë se Marrëveshja e Ohrit, duhet të jetë pikë referimi për procesin e brendshëm politik. Ai ka ulur madje në një tavolinë të përbashkët liderët shqiptar Ali Ahmeti e Menduh Thaçi, ndërsa ka shfaqur shqetësime për incidentet ndëretnike në Maqedoni Mefail ISMAILI ryeministri shqiptar Edi Rama ka qëndruar për vizitë dyditore në Maqedoni, duke realizuar kështu vizitën e parë në vend pas marrjes së këtij posti. Ai ka takuar krerët e lartë shtetëror të Maqedonisë, homologun e tij Nikolla Gruevski, presidentin Gjorge Ivanov, kryeparlamentarin Trajko Veljanovski si dhe liderët shqiptar Ali Ahmeti nga BDI e Menduh Thaçi nga PDSH. Pas takimit njëorësh me homologun Nikolla Gruevski, ku është diskutuar për tema me interes nga bashkëpunimi dypalësh mes dy vendeve, Rama ka shprehur mbështetjen e paekuivokë të qeverisë shqiptare për dokumentin paqësor të vitit 2001. Sipas tij, madje Marrëveshja e Ohrit duhet të jetë pikë referimi për procesin e brendshëm politik të Maqedonisë. “Për ne, për Shqipërinë dhe për shqiptarët është e rëndësishme që edhe vetë Marrëveshja e Ohrit të jetë pikë referimi në të gjithë procesin e brendshëm politik në Maqedoni dhe të implementohet dita-ditës si një bazë e patjetërsueshme e mbarëvajtjes së punëve këtu dhe suksesit të këtij vendi, për të cilin edhe ne jemi shumë të interesuar dhe e mbështesim”, ka deklaruar Rama.

K

Erdha si mik, jo si korrier Në pyetjen nëse ka porosi për emrin pas takimit me presidentin grek Karolos Papulias në Tiranë, kryeministri Rama me përgjigje se ka ardhur këtu si një fqinj dhe si një mik, dhe siç shtoi, “nuk kam ardhur këtu për të dhënë porosi dhe nuk do t’ia lejoja kurrë vetes që të merrja porosi”. “Kam ardhur këtu për të diskutuar, kështu siç diskutuam në mënyrë të hapur, të drejtpërdrejtë dhe miqësore për të gjitha çështjet në interes të përbashkët, dhe sigurisht, për ne, sa më shpejt Maqedonia të integrohet në NATO dhe BE aq më mirë është për rajonin, aq më mirë është për shqiptarët që jetojnë këtu dhe kudo që jetojnë, aq më mirë është edhe për maqedonasit”, ka thënë Rama, në takimin që kishte me kryeministrin Nikolla Gruevski. “Ne jemi në pritje dhe njëkohësisht në mbështetje të çdo zgjidhjeje dhe mirëkuptim mbi emrin dhe sigurisht jemi të bindur se çështja e emrit mund të zgjidhet dhe se me vullnet të mirë është një çështje e kapërcyeshme në funksion të një të ardhme që është e ardhme për të cilën të gjithë së bashku biem dakord, në NATO dhe BE”, ka vijuar më tej Rama. Sipas tij, Shqipëria është e interesuar për marrëdhënie me intensive me fqinjët, në këtë rast me Maqedoninë, në të gjitha fushat.

RAMA U PRIT ME NDERIME TË LARTA?! Ndërkohë, nga Qeveria kanë thënë dje se kryeministri Rama në Shkup është pritur me nderimet më të larta shtetërore, të parashikuara me protokoll me rastin e vizitave të burrështetasve të huaj. “Protokolli parasheh që flamuj shtetëror nëpër rrugë të ven dohen vetëm atëherë kur për vizitë zyrtare në vend qëndron presidenti i shtetit. Kryem inistri Rama është pritur me të gjitha nderimet e larta shtetërore, dhe sipas procedurave që parasheh protokolli diplomatik”, thuhet në reagimin e Qeverisë. “Jemi të gatshëm të hapim rrugë të reja bashkëpunimesh dhe të përforcojmë bashkëpunimin ekonomik me ide dhe projekte konkrete për një zhvillim të përbashkët”, ka deklaruar ai. Në anën tjetër, kryeministri Gruevski, ka deklaruar se takimi ishte në vazhdën e takimeve në funksion të intensifikimit të marrëdhënieve me fqinjët. Rama ka takuar edhe presidentin Gjorge Ivanov ku marrëdhëniet dypalëshe dhe bashkëpunimi i deritanishëm mes dy vendeve, kanë qenë në qendër të takimit. Sipas njoftimit të Presidencës, Rama dhe Ivanov kanë konstatuar bashkërisht se marrëdhëniet politike mes dy vendeve shënojnë trend pozitiv të zhvillimit, me dialog frytdhënës dhe të vazhdueshëm politik. Dy bashkëbiseduesit kanë rënë dakord se dy shtetet duhet të përqendrohen në të ardhmen tek mundësitë

për avancimin dhe thellimin e bashkëpunimit ekonomik. “Marrëdhëniet politike mes vendeve tona kanë arritur nivelin që na mundëson të përqendrohemi plotësisht tek ajo që është më me rëndësi, pra për mirëqenien e qytetarëve tanë, dhe kjo është ekonomia, lidhja infrastrukturore dhe energjetike, bashkëpunimi tejkufitar, turizmi dhe të tjera. Këto janë fushat ku ne duhet të orientojmë energjinë tonë”, citohet të ketë thënë presidenti Ivanov. Ai ka vënë theksin e tij edhe mbi nevojën e përfundimit të magjistrales Adriatik-Jon dhe lidhjen e saj me Korridorin 8. Kryeministri shqiptar, në anën e tij, ka ripohuar përcaktimet dhe mbështetjen e Shqipërisë për anëtarësimin e plotfuqishëm të Maqedonisë në NATO, gjë për të cilën ka marrë falënderimet e presidentit Ivanov.

Shqetësime nga incidentet ndëretnike Në pyetjen se si i vlerëson marrëdhëniet ndëretnike në Maqedoni, ku kohë pas kohe ato po përkeqësohen ku në të të përfshirë janë të rinjtë maqedonas e shqiptarë, Rama me konstatim se Tirana i ndjen me shqetësim momentet kur shfaqet intolerancë, dhunë e natyrës ndëretnike... “Dhe, kemi qenë dhe mbetemi gjithmonë të vendosur që të bëjmë vazhdimisht thirrje për qetësi, maturi dhe për vetëdije se është tek mbarëvajtja e marrëdhënieve ndëretnike edhe suksesi i përbashkët dhe suksesi më vete i çdo familje dhe çdo individi. Për ne është e domosdoshme që të kuptohet sa më mirë se e ardhmja është e përbashkët dhe bashkërisht do ta ndërtojmë të ardhmen në këtë rajon

TAULANT CAPA ARSYETOHET

por edhe këtu në këtë vend, ku shqiptarët janë pjesë shtetformuese dhe ku shqiptarët janë të angazhuar në të gjithë procesin politik, kanë të organizuar dhe përfaqësuar dhe në Qeverinë e sotme të Maqedonisë dhe ku shqiptarët janë të interesuar që MO të implementohet dita ditës me më shumë sukses. Por nga ana tjetër ne duhet të gjithë të jemi mirëkuptues për kohën që kërkojmë të proceseve politike dhe mbi të gjitha për faktin që çdo shprehje intolerance, çdo shprehje dhune i çon proceset mbrapa dhe jo përpara. Ne jemi mbështetës të palëkundur të integrimit të Maqedonisë në BE dhe NATO dhe jemi mbështetës të palëkundur të idesë se e ardhmja e përbashkët në këtë rajon ku kaq shumë jemi vonuar dhe kaq shumë kemi vuajtur në breza nga konfliktet dhe mosmarrëveshjet, është e ardhmja nën qiellin e Evropës së bashkuar, është e ardhmja që kufijtë i bën krejtësisht të parëndësishëm kur vjen puna për të bashkërenduar forca, energji ide dhe projekte dhe për të garantuar mirëqenie për të gjithë nisoj”, tha kryeministri Rama. Për ne siç tha, ai gjenerata tjetër e shqiptarëve, maqedonasve, serbëve, e shqiptarëve në Kosovë, po ashtu e shqiptarëve në Preshevë, e serbëve në veriun e Kosovës, në Mal të Zi e me radhë, “është një e ardhme që vetëm e përbashkët mund të jetë një e ardhme mirëqenie, e ardhme suksesi kombëtar dhe suksesi individual”. Sipas Gruevskit, madje marrëdhëniet ndëretnike në Maqedoni i vlerësoj si stabile, me dialog të hapur për të gjithë sfidat e përbashkëta.

Përplasen PDSH e BDI Ndërkohë, derisa ka rrjedhur vizita e Ramës, Partia Demokratike Shqiptare (PDSH) edhe një herë ka shprehur shqetësimin për sa i përket faktit që asnjë flamur shqiptar në Shkup gjatë vizitës së kryeministrit shqiptar nuk ua pa përgjatë rrugëve te kryeqytetit. “Asnjë flamur kombëtar shqiptar nëpër bulevardet e Shkupit, siç mund të shihni, as një flamur kombëtar para institucioneve shtetërore, ku kryeministri Rama zhvillon takimet bilaterale. Ra kjo vizitë e kryeministrit shqiptar z. Edi Rama, që gjithë të binden se sa është pesha e Ali Ahmetit dhe BDI-së në këtë Qeveri.

“BASHKOI” AHMETIN DHE THAÇIN Kryeministri shqiptar Edi Rama gjatë mbrëm jes së të martës i është shtruar një darkë në të cilën kanë qenë të pranishëm kryetari BDI së Ali Ahmeti dhe kryetari i PSHsë, Menduh Thaçi. Vetë kryeministri shqiptar nëpërmjet rrjetit social Facebook ka shkruar: “Darkë vëllazërore në Shkup me Ali Ahmetin dhe Menduh Thaçin”. Nëse në të njëjtën tavolinë

kanë qëndruar edhe Ahmeti edhe Thaçi, ashtu siç ka shkruar vetë Rama në Facebook, atëherë është për tu përshëndetur ky veprim i kryeministrit shqiptar, pasi deri më tani dy liderët e partive më të mëdha shqiptare në Maqedoni nuk janë ulur publikisht në darka ose dreka pune. Deri më tani këta dy poli tikanë kanë zhvilluar takime të ndara me

mysafirët nga jashtë, ndërsa është kryemi nistri Rama që i ka bashkuar ata.

VMRODPMNE dyfishon epërsinë Anketa e fundit e Qendrës për hulumtime dhe analizë (QHA) përdëfton për epërsi të dyfishtë të VMRODPMNE-së përballë LSDM-së. Në pyetjen se për cilën parti do kishit dhënë votën në zgjedhjet e ardhshme

parlamentare VMRO-DPMNE ka “rrëmbyer” 31 përqind , derisa 14.7 përqind do kishin dhënë votën për LSDM-në. Te shqiptarët BDI vazhdon dominimin edhe atë 5.8 përqind, PDSH 3.3 përqind, RDK 1 përqind, derisa

partia e Stevçe Jakimovskit 5.3 përqind! Me këtë rast, 44 përqind e qytetarëve janë kundër zgjedhjeve të parakohshme që ata të mbahen në paket me ato presidenciale. Identike

Personazhi i shumëpërfolur në dy ditët e fundit, Taulant Capa, i është drejtuar opinionit me një letër, ku paraqet arsyet për takimin e tij me kryeministrin Nikola Gruevski. Në letrën, të cilën e nis me “të nderuar bashkëkombës”, Capa thotë se takimi i tij me kryeministrin e ven dit është iniciuar nga qarqe diplo matike në Tiranë. Capa pretendon se qëllimi i takimit ka qenë stabi lizimi i marrëdhënieve shqiptaro maqedonase dhe krijimi i atmosferës relaksuese gjatë vizitës së kryeministrit Rama në Shkup, duke i dhënë kësisoj vetes një rol edhe të një faktori diplomatik. “Ju garantoj se nuk kam lëvizur qoftë edhe një milimetër nga pozicionet e mia për të luftuar për të drejtat e shqiptarëve në Maqedoni, por nga takimet intensive që kam pasur kohët e fundit më shumë diplo matë të huaj në Tiranë më kanë sugjeruar që t’i shmangem dhunës dhe t’i kthehem rrugës së dialogut dhe këtë jam duke e bërë”, thotë në letrën e tij i riu nga Dibra. Capa i kërkoi falje kryeministrit për sul min me vezë gjatë vizitës së tij në Tiranë. Gjesti u pasua me reagime të shumta përbuzëse në rrjetet so ciale dhe në mediat shqipe. Ky është kurorëzimi i punës 10 vjeçare të BDI-së dhe Ali Ahmetit në Qeverisje’, tha deputeti i PDSH-së Bekim Fazliu. “Nënçmimi dhe diskriminimi i shqiptarëve është bërë përditshmëri, por i përkujtojmë maqedonasit por edhe këta servilet e këtyre, se shqiptarët në Maqedoni nuk janë BDI-ja. Krenaria dhe dinjiteti do të vazhdojnë të jenë tipare të shqiptarëve, përkundër servilitetit të BDIsë dhe kësaj politike anti shqiptare shumë shpejtë do t’i vjen fundi”, theksoi Fazliu i PDSH-së. Ndërkohë, nga Qeveria thonë se kryeministri Rama në Shkup është pritur me nderimet më të larta shtetërore, të parashikuara me protokoll me rastin e vizitave të burrështetasve të huaj. “Protokolli parasheh që flamuj shtetëror nëpër rrugë të vendohen vetëm atëherë kur për vizitë zyrtare në vend qëndron presidenti i shtetit. Kryeministri Rama është pritur me të gjitha nderimet e larta shtetërore, dhe sipas procedurave që parasheh protokolli diplomatik”, thuhet në reagimin e Qeverisë. Në pyetjen nëse qeveria e tij do të punojë për më tepër të drejta të maqedonasve përmes punësimit në administratën publike dhe lokale, Rama me konstatim se, “do të bëjmë gjithçka që kemi në dorë për të përmirësuar sa të mundemi, dita ditës, jetën e kujt do që jeton në Republikën e Shqipërisë pa dallim, dhe ky është një angazhim që Shqipëria e ka pasur e ka dhe do ta ketë pavarësisht se kush parti qeveris në Shqipëri”.

është situata edhe në korealacionin mes liderëve të dy partive më të mëdha maqedonase. Nikolla Gruevski ka dy e gjysmë herë rejting më të madh nga oponenti i tij, kryetari socialdemokrat Zoran Zaev. Greuvski ka 34,1 përqind rejting, Zaev 13,6, derisa këtu i rëndësishëm është rejtingu edhe i Jakimovskit me 6,4 përqind. Në anketë është marrë mendimi i 672 qytetarëve.


K r o n ik ë

4

Zëvendëskryeministri Musa Xhaferi, ka pritur dje në takim Ambasadorin e Norvegjisë i akredituar për Maqedoninë, Serbinë dhe Malin e Zi, Nils Ragnar Kamsvag. Implementimi i Marrëveshjes së Ohrit, marrëdhëniet ndëretnike, bashkëpunimi ekonomikë kanë qenë disa nga temat për të cilat kanë biseduar zëvendëskryeministri Xhaferi dhe ambasadori Kamsvag. Zëvendëskryeministri Xhaferi e njohu ambasadorin me dinamikën e implementimit të Marrëveshjes së Ohrit dhe obligimeve që dalin nga ky dokument paqësor. Ai rikonfirmoi qëndrimin e Qeverisë për të implementuar këtë marrëveshje e cila ka hapur

Gruevski është njeri i rrezikshëm

e enjte, 7 nëntor 2013

Mbështetje norvegjeze për integrimet rrugën vendit drejt integrimit në strukturat euro-atlantike. Ambasadori Nils Ragnar Kamsvag theksoi se Norvegjia mbështet Maqedoninë dhe vendet e rajonit drejt integrimit në strukturat euroatlantike. “Të dy bashkëbiseduesit konstatuan se marrëdhëniet në mes dy vendeve janë të mira dhe se ky bashkëpunim i mirë do të vazhdojë edhe në të ardhmen. Zëvendëskryeministri Xhaferi dhe ambasadori Kamsvag nënvizuan se fokus në të ardhmen duhet të jetë thellimi i bashkëpunimit ekonomikë që kompani norveg-

jeze të vijnë të investojnë në Maqedoni, duke nënvizuar se kompani nga Norvegjia do të menaxhojë me Zonën e lirë ekonomike në Tetovë”, thuhet në komunikatën e SIMO-s. Madje, edhe zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane, Fatmir Besimi, ka realizuar ditën e djeshme një takim me ambasadorin e Norvegjisë në Bullgari, përgjegjës për Republikën e Maqedonisë, SH.T. Nils Ragnar Kamsvag, i cili ndodhet për vizitë në Shkup. Siç njofton SÇE, bashkëbiseduesit kanë rënë dakord se integrimi evropian është

çelës për integrimin e brendshëm dhe integrimin rajonal. “Gjendja e status-quo nuk është e qëndrueshme dhe prej këtu është e nevojshme që Republika e Maqedonisë të hapëroj drejt hapit tjetër të procesit, përkatësisht fillimit të bisedimeve për anëtarësim. Ky përparim do të jetë një vlerë të shtuar drejt promovimit të mëtutjeshëm dhe tejkalimit të çështjeve të hapura me fqinjët”, ka qenë konkluzioni i përbashkët i Besimit dhe Kamsvag. Zv/kryeministri ka informuar bashkëbiseduesin e tij për statusin momental të procesit të in-

tegrimit evropian të vendit, marrjes së rekomandimit të pestë me radhë nga ana e KE-së për fillimin e bisedimeve si dhe pritjet nga Këshilli i BE-së në dhjetor. Në këtë drejtim, vëmendje të veçantë njoftohet t’i jetë kushtuar përpjekjeve të cilat ndërmerren për fuqiz-

imin e sundimit të së drejtës, promovimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore si dhe tejkalimin e çështjeve të hapura me Greqinë dhe Bullgarinë, lirinë e shprehjes, dialogun politik, reformat në gjyqësor, reforma zgjedhorë si dhe dialogu ndëretnik.

MANIFESTIME MODESTE PËR NDER TË DITËS SË FLAMURIT DHE DITËS SË ALFABETIT

Sivjet, Nëntori më pak kuq e zi Institucionet shtetërore sivjet do të organizojnë manifestime më modeste për nder të Ditës së Flamurit, për dallim nga viti i kaluar kur shënohej 100-vjetori i shtetit shqiptar. Nëntori i festave të Ditës së Flamurit dhe Ditës së Alfabetit, në Maqedoni do të shënohet me manifestime kulturore në të cilat do të marrin pjesë intelektualë dhe artistë edhe nga Shqipëria dhe Kosova Agim FAZLIU

Kryetari i Partisë së Re Social Demokrate (PRSD) në intervistën për Televizionin “NOVA” pranoi se ka bërë gabim të madh kur ka bërë koalicion me Nikolla Gruevskin për shkak se ngjarjet në vitin 2006, sipas tij, kanë treguar se Gruevski është njeri i rrezikshëm, në kuptimin e politikave të tij për Maqedoninë. Petkovski zbulon se për koalicionin ka patur sugjerime diplomatike nga ambasadorja e atëhershme e SHBA-ve Gjilian Millovanoviq. “Ambasadorja e atëhershme amerikane Millovanoviq më bindte se Gruevski është reformator ekonomik e jo nacionalist, se nuk ka lidhje me historinë e VMRO-së, se nuk ka hipotekë të tillë. Ndoshta për atë imazh tjetër ka shfaqur Gruevski por kyçe ishte se Gruevski nuk do të merret me historinë por me të ardhmen”, sqaron Gruevski. Ai shton se më vonë kanë nisur mospajtimet për shkak të ekonomisë dhe historisë. “Por kur u dha pas historisë, kur e emëroi aeroportin, autostradën, thash se punët dolën jashtë kontrollit. Filloi ta këndojë kombin maqedonas si civilizim botëror. Ndërsa atë që sot e bën, politika e tij e çon Maqedonisë drejt shkatërrimit, qërim hesapesh me ata që mendojnë ndryshe. Kemi punë me një njeri të rrezikshëm, në kuptimin e qëllimeve të tij për Maqedoninë”, thekson Petkovski.

y nëntor do të jetë më pak kuq e zi në Shkup dhe në qytetet e tjera ku jetojnë shqiptarët në Maqedoni. Për Ditën e Flamurit dhe Ditën e Alfabetit sivjet do të ketë organizime më të vogla sesa vitin e kaluar kur ishte 100-vjetori i Pavarësisë së Shqipërisë dhe kur në Shkup kishin ardhur për të marrë pjesë në festime dhe ish-kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha dhe kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi. Fakti që shënohej 100 vjet shtet shqiptar ishte normale që të kishte manifestime madhështore, thekson Muzafer Bislimi, sekretar në Ministrinë e Kulturës së Maqedonisë. "Ishte 100-vjetori i pavarësisë dhe kishe manifestime të shumta, ku ishin të pranishëm edhe kryeministri i Shqipërisë dhe kryeministri i Kosovës, të cilat kanë qenë të organizuara nga Ministria e Kulturës dhe Qeveria e Maqedonisë", ka thënë Bislimi, për "Zhurnal plus". Ai thotë se këtë vit Ministria do të financojë institucionet dhe shoqatat e ndryshme kulturore që do të organizojnë manifestime të ndryshme për Ditën e Flamurit më 28 nëntor dhe për Ditën e Alfabetit, më 22 nëntor. Gazmend Hoxha, drejtor i Muzeut të Manastirit, thotë se më 22 nëntor kanë paraparë të mbahet një tribunë shkencore në Muzeun e Alfabetit, ku kanë konfirmuar ardhjen akademiku Kristaq Prifti, Tomor Osmani, përfaqësues nga Instituti për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore në Shkup, historianë dhe profesorë nga Universiteti i Tetovës. "Do të mbahet

"KOÇO RACIN" ORGANIZON MANIFESTIM PËR DITËN E ALFABETIT

K

MANIFESTIME MË TË VOGLA SESA VITIN E KALUAR Muzafer Bislimi, sekretar në Ministrinë e Kulturës së Maqedonisë , ka thënë se për Ditën e Flamurit dhe Ditën e Alfabetit sivjet do të ketë organizime më të vogla sesa vitin e kaluar kur ishte 100vjetori i Pavarësisë së Shqipërisë dhe kur në Shkup kishin ardhur për të marrë pjesë në festime dhe ishkryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha dhe kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi. MANIFESTIME NGA MUZEU I MANASTIRIT Muzeu i Manastirit më 22 nëntor do të organizojë një tribunë shkencore në Muzeun e Alfabetit, ku kanë konfirmuar ardhjen akademiku Kristaq Prifti, Tomor Osmani, për faqësues nga Instituti për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore në Shkup, historianë dhe profesorë nga Universiteti i Tetovës. Akademi Solemne edhe në Qendrën për Kulturë në Manastir. Do të ketë edhe vizita në Muzeun e Alfabetit të nxënëseve dhe studentëve nga fakulteteve nga mbarë vendi", ka thënë

Trajanov kërkon ulje të dënimeve Deputeti Pavle Trajanov, i cili në përbërjen e shumicës parlamentare të VMRO-DPMNE vjen si përfaqësues i Lidhjes Demokratike, ka ngritur iniciativë për ndryshime dhe plotësime të Ligjit për mbrojtjen e dëshmitarëve. Siç potencon ai, këtë iniciativë e ka ngritur për shkak se, ligji aktual parasheh dënime drakonike për zbulimin e identitetit të dëshmitarit mbrojtës. “Dënimet që janë për gjykatës, Prokuror publik, përfaqësues të policisë apo të tjerë, që në mënyrë direke janë të përfshirë në projektin për zbatimin programit për mbrojtjen e dëshmitarëve, mbeten të njëjta, këto nuk ndryshohen. Propozimi jonë ka të bëjë me zvogëlimin e dënimeve për per-

sonat e tretë që pësojnë, ja rasti konkret për gazetarët apo persona të tjerë”, deklaroi në arsyetimin e tij, deputeti Trajanov. Por për këtë propozim i cili vjen nga një deputet i shumicës parlamentare, mbështetje dhanë edhe LSDM-ja si parti opozitare edhe deputetët e partisë shqiptare në pushtet. Nënkryetarja e Parlamentit nga radhët e BDI-së, Suzana Saliu potencoi se rasti i gazetarit Kezharovski, i ka bërë të gjithë

Shtëpia e Kulturës "Koço Racin"  Shkup, më 21 nëntor 2013 organizon manifestim solemn në lokalet e Kinotekës së Maqedonisë, ku do të mba het një ligjëratë nga Fatmir Sulejmani, një minikoncert me muzikë klasike interpret uar nga Sihana Badivuku dhe Blerim Grubi, si dhe një ek spozitë nga piktori i njohur nga Shqipëria Parid Dule.

syçelë, se Maqedonia ka ndëshkime shumë të mëdha kur është në pyetje zbulimi i dëshmitarit mbrojtës. ”Iniciativën e deputetit Trajanovski e vlerësojmë si qëllimmirë, vlen që të shqyrtohet kjo iniciativë dhe mendojmë se Republika e Maqedonisë, nëse në këto momente shumë të rëndësishme arrin që t’i zvogëloj politikat ndëshkuese, kur është në pyetje dëshmitari mbrojtës, mendojmë se do të tregojmë një vullnet të mirë dhe mendojmë se me zbutjen e dënimeve do të zbutet edhe atmosfera e përgjithshme që është krijuar në Republikën e Maqedonisë, një atmosferë e pasigurisë juridike që është krijuar pikërisht me rastin Kezharovski”, deklaroi deputetja Suzana Saliu.

Hoxha, për "Zhurnal plus". Drejtori i Shtëpisë së Kulturës "Koço Racin" - Shkup, Safet Kamberi thotë se me rastin e Ditës së Alfabetit të Gjuhës Shqipe, më 21 nëntor 2013 organiNdërsa, nga LSDM, deputeti Gordan Georgiev, potencoi se do të mbështesin diçka të tillë nëse pika iniciuese do të jetë rasti Kezharovski i cili veç më u bë rast evropian e jo maqedonas. “Nëse ju kujtohet, LSDM dërgoi informacion për keqpërdorimin e paraburgimit, prezumimi i pafajësisë dhe ne mendojmë se ato janë tema të rëndësishme në shoqëri, dhe ndoshta kryesoret që gjenerojnë frikë, auto-censurë tek gazetarët, por edhe tek qytetarët e rëndomtë. Edhe po të jetë kjo iniciativë ndonjë shtyrje në derë të vogël nga ana e koalicioni më të madh VMRO-DPMNE, ajo mund të jetë e mirëseardhur nëse teksti dhe propozimi zgjedh së paku një pjesë të këtyre problemeve me të cilat është kapluar Maqedonia këtyre ditëve”, deklaroi deputeti i partisë më të madhe opozitare në vend, Gordan Georgiev. (M.I.)

zon manifestim solemn që do të mbahet në lokalet e kinotekës së Maqedonisë. "Programi i manifestimit përmban ligjëratë nga prof. akademik Fatmir Sulejmani, mini-

koncert nga muzika klasike interpretuar nga Sihana Badivuku dhe Blerim Grubi, poezi me tematikë nga ABC-ja, ekspozitë nga piktori i njohur nga Shqipëria Parid Dule", ka shpjeguar Kamberi. Ky manifestim organizohet për të tretën herë dhe tashmë është bërë tradicional në organizim të Shtëpisë së Kulturës "Koço Racin" -Shkup. Në anën tjetër, Sermine Purini, drejtoreshë e Qendrës Informative Kulturore në Shkup, ka thënë se kanë përgatitur disa organizime kulturore për nder të këtyre festave kombëtare. Ajo ka shpjeguar për "Zhurnal plus", se ndër të tjera është planifikuar edhe një koncert me këngëtaren Rona Nishliu, edhe pse ende nuk është konfirmuar data.

BEja të vendosë çka të bëhet me Maqedoninë Ministri sllovak për punë të jashtme dhe ish deputet ndërkombëtar për Ballkanin, Mirosllav Lajçak pret që në të Samitin e ardhshëm të Bashkimit Evropian, Maqedonia sërish të mbetet e bllokuar nga Greqia, për shkak të çështjes së emrit, edhe pse për herë të pestë me radhë Komisioni Evropian rekomandon hapjen e negociatave për anëtarësim. “Këshilli evropian me siguri që sërish nuk do të ndajë datë për bisedime për Maqedoninë. BE-ja duhet të vendosë se çfarë do të bëjë me Maqedonisë, pasi edhe pas rekomandimeve nga KE-ja për hapje të negociatave, Këshili evropian nuk mund të sjellë

vendim për fillimin e negociatave. Maqedonia është e bllokuar nga viti 2005, dhe kjo nuk është mirë, pasi nëse nuk është e preokupuar me agjendë pozitive, do të jetë e ngarkuar me ndonjë agjendë tjetër. Është e nevojshme të ndryshohet retorika, pasi nuk mundeni që edhe pas 20 herëve Komisioni të thotë “po”, ndërsa Këshili “jo”. Kjo është frustruese”, tha Lajçak.


K r o n ik ë

e enjte, 7 nëntor 2013

5

Nisin punimet tek Burmalia Kompania private që ka blerë truallin e Xhamisë Burmali në sheshin e Shkupit, ka aktivizuar ekskavatorët për gërryerjen e themeleve të hotelit që planifikon të ndërtojë. Që nga mëngjesi i së mërkurës, në vendin e rrethuar, vërehet lëvizja e punëtorëve dhe e një ekskavatori, që me sa shi-

Vendimi i MASH-it për të përfshirë lëndën e matematikës në maturën shtetërore, ka “befasuar” prindërit e nxënësit. Vendimi duket i jorealët, për arsye se bie ndesh me interesin e pakët të maturantëve për këtë lëndë, në provimet e maturës të viteve paraprake

het nga ambientet e “Zhurnal”, po gërryen themelet. Ndjeshmëria e truallit të Burmalisë, ka anuluar për disa muaj fillimin e ndërtimit të hotelit, sidomos pas paralajmërimeve të Bashkësisë Fetare Islame (BFI) se nuk do të lejojë kurrë në këtë truall ndërtime komerciale. Trualli, për të cilin

Flisni lirshëm nga TMobile me Albafone

BFI pretendon të jetë pronë e saj dhe e besimtarëve myslimanë, iu shit me ankand një biznesmeni grek. Në prill të këtij viti, institucioni fetar paralajmëroi organizimin e një proteste, por pas njoftimit të Qeverisë se aktivitetet ndërtimore do të pushojnë, ajo u shty për një afat të pacaktuar.

MATEMATIKA NË MATURËN SHTETËRORE, REAGON LASH

Vendim që ndeshet me interesin e nxënësve

Enis MURTEZI endimi që lënda e matematikës nga viti i ardhshëm shkollor të jetë lëndë obligative eksterne në provimin e maturës shtetërore, është pritur me shqetësim nga mësimdhënësit, prindërit dhe nxënësit. Ky vendimi i ministrit të Arsimit dhe Shkencës, Spiro Ristovski, duket i çuditshëm për ta, kur dihet numri i vogël i maturantëve që kanë zgjedhur këtë lëndë, si fakultative deri tani, në provimin e maturës të viteve paraprake. Sa për ilustrim, këtë vit, nga gjithsej 19.289 maturantë që janë nënshtruar maturës shtetërore vetëm 2.184 “heronj” janë përballur me testin në lëndën e matematikës. Provimit në lëndën e matematikës nuk do t’i “ikin” as shkollat profesionale të cilët këtë lëndë e mësojnë vetëm në vitin e parë dhe të dytë. Kryetari i LASH-it, Nuhi Dardhishta, shprehet se lënda e matematikës dhe pyetjet që do të formulohen për këtë testim nuk duhen të jenë të njëjta për të gjitha shkollat, pasi që diku ajo mësohet me më shumë orë, siç është rasti në gjimnazet, dhe diku me më pak orë si në shkollat profesionale. “Testimi i lëndës së matematikës për disa shkolla të mesme

V

ISENI: MATEMATIKA, JO E PREFERUAR NË MATURË “Nga përvoja ime deri tani që e kam besoj se do të jetë e vështirë pasi që deri tani pjesa më e madhe e nxënësve në shkollën tonë mos të them të gjithë në provimin e maturës shtetërore si lëndë të dytë përpos gjuhës shqipe çdoherë e kanë zgjed hur gjuhën e huaj dhe i kanë ikur lëndës së matematikës”, ka deklaruar përgjegjësi i “8 Shtatorit”, Vullnet Iseni. është jo real dhe i pakuptimtë. Nëse marrim si shembull drejtimet e mjekësisë, matematikën e mësojnë vetëm në vitin e parë dhe të dytë, si ata me pauzë dy vjet, në vitin e katërt në maturë do t’i nënshtrohen testimit të matematikës. Mendoj se askund nuk bëhet një gjë e tillë, nuk është në rregull kur ata dy

vjet bëjnë pauzë nuk mësojnë matematik dhe tani duhet t’i nënshtrohen testit në matematikë. Pra për ato drejtime matematika nuk duhet të jetë në testimin ekstern“, deklaroi për “Zhurnal plus”, kryetari i LASH-it, Nuhi Dardhishta. Për përgjegjësin në shkollën e mesme “8 Shtatori”, Vullnet

Iseni çështja e vendosjes së matematikës si lëndë obligative në maturën shtetërore do të ngrejë shqetësime për shkak se nxënësit që janë nënshtruar maturës shtetërore çdoherë e kanë shmangur atë “Do të duhet të shohim se si nxënësit do të përballen me këtë situatë të re. Nga përvoja

ime deri tani që e kam besoj se do të jetë e vështirë pasi që deri tani pjesa më e madhe e nxënësve në shkollën tonë mos të them të gjithë në provimin e maturës shtetërore si lëndë të dytë përpos gjuhës shqipe çdoherë e kanë zgjedhur gjuhën e huaj dhe i kanë ikur lëndës së matematikës. E tash kjo situatë si do të reflektojë dhe si nxënësit do të reagojnë do të shohim në të ardhmen”, ka deklaruar Iseni. Sipas vendimit të ministrisë së arsimit, matematika do të jetë lënda e tretë obligative eksterne në maturën shtetërore nga viti 2014/2015 për gjimnazistët, ndërsa nga viti 2015/2016 për maturantë në arsimin e mesëm profesional. Nga matematika janë përjashtuar nxënësit e shkollave të mesme të artit, sepse ata nuk e ndjekin këtë lëndë. Reforma do të zbatohet në etapa në tre vitet e ardhshme. Këto risi i ka kumtuar ministri i Arsimit dhe Shkencës Spiro Ristovski, i cili vlerëson se në këtë mënyrë do të rritet objektivitetit në vlerësim dhe do të sigurohet kualifikim më cilësor i kandidatëve për regjistrim në fakultet. Krahas maturës shtetërore, maturantët e sivjetmë do të kenë edhe testim ekstern, që është obligim për të gjithë nxënësit në ardhmen. Testimi është reforme e vendosur prej vitit të kaluar, kur u përjashtuan maturantët. Ristovski tha se ende definohet se kur do të jetë testimi i tyre. Që të kenë kohë mes dy lëndëve, testimi ekstern eventualisht do të jetë në gjysmë vjetorin e parë apo fillimin e të dytit.

Ka mbërritur një lajm i mirë për të gjithë përdoruesit e “besatuar” me ALBAFONE. Kompania ka informuar se ka nënshkruar marrëveshjen për ndërlidhje (interkoneksion) me operatorin T-Mobile dhe THome. Kjo do të thotë se të gjithë përdoruesit e këtyre dy operatorëve, do të mund të realizojnë telefonata dhe SMS drejt rrjetit ALBAFONE. Kompania njofton gjithashtu se kjo mundësi do të vlejë nga java e ardhshme edhe për përdoruesit e VIP. “Të gjitha vështirësitë dhe pengesat tashmë u tejkaluan! Tani flasim lirshëm pa problem - SHQIP”, thuhet në njoftimin e kompanisë.

VMRO kërkon kryesues të ri në Qendër VMRO-DPMNE ka propozuar emërimin e një kryesuesi të ri të Këshillit Komunal të Qendrës, në kushte kur kryesuesi aktual, Miroslav Shipoviq, ndodhet në paraburgim në Vjenë. Por, propozimi i tillë është hedhur poshtë nga këshilltarët e LSDM-së, të cilët kishin paralajmëruar që më parë se arrestimi i këshilltarit të tyre ka si qëllim bllokimin e Këshillit të Qendrës. Përkundër këtyre pretendimeve, këshilltari Tomislav Lazarov nga VMRO-DPMNE, mbështet kërkesën e tij në ligjin dhe afatet që parashihen për t’u zgjedhur kryesuesi, pikërisht, siç thotë, për të mos u bllokuar puna. “Ekziston një obligim ligjor për të votuar kryesuesin e Këshillit me qëllim të mos bllokohet puna e Këshillit dhe të funksionojë Komuna. Pikërisht për shkak se duam të sigurojmë funksionimin e papenguar të Komunës, grupi i këshilltarëve të VMRODPMNE-së kërkon në interes të qytetarëve të propozojë zgjedhjen e një kryesuesi të ri të Këshillit. Ne jemi të gatshëm të mbështesim cilindo emër të propozuar nga shumica e udhëhequr nga LSDM dhe Zhernovski”,ka deklaruar Lazarov.

Kontrolle të jashtëzakonshme në kopshtet për fëmijë Pas helmimit të tre fëmijëve me bakterin “salmonela”, ministri i Nikola Todorov ka paralajmëruar një kontroll të jashtëzakonshëm dhe gjithëpërfshirës në kopshtet për fëmijë Inspektorati Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor ngriti një kallëzim penal ndaj drejtores së kopshtit "Detska Radost" në komunën e Gazi Babës, ndërsa në seancën e djeshme kuvendore është vendosur të bëhet inspektim i jashtëzakonshëm në të gjitha kopshtet për fëmijë të cilën do ta kryejnë Inspektorati

Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor dhe Agjencia për ushqim dhe veterinari. Këtë sot e deklaroi ministri i Shëndetësisë Nikolla Todorov pas vizitës së Spitalit klinik në Manastir. Trembëdhjetë fëmijë nga kopshti "Detska Radost" kishin simptoma të helmimit, prej të cilëve, në tre është konfirmuar prezenca e

bakteries salmonela. Gjithashtu theksoi ministri, analizë e tilla do të bëhet edhe në të gjitha shkollat fillore ku shërbehet ushqim posaçërisht do të kontrollohet nëse kompanitë që e sigurojnë ushqimin apo kuzhinat ku përgatitet ushqimi kanë siguruar HACCP sistem. Ai shtoi se kjo pritet të

përfundojë deri në fund të vitit dhe në gjysmën e parë të janarit të vitit të ardhshëm do të kenë raport të hollësishëm për gjendjen nga ky aspekt në të gjitha kopshtet për fëmijë dhe në të gjitha shkollat në vend. Drejtori i ISHSHS Gjevgjez Shaqrir deklaroi dje se kallëzime penale ndaj institucionit dhe drejtores, do të depozitohen pranë Prokurorisë Publike. Kallëzimi pason kontrollin në kuzhinën e kopshtit, ku janë konstatuar kushte të papërshtatshme higjienike dhe sanitare.


B iz n e s

6

Prodhimet turke, nis panairi në Shkup Në Arenën Metropolis në Panairin e Shkupit, filloi dje Panairi i tretë i prodhimeve eksportuese turke, që e organizon Organizata ndërkombëtare e panaireve "Meridian" dhe oda ekonomike e Maqedonisë Turqisë (MATTO). Vizitorët do të kenë mundësi deri të shtunën t'i shohin prodhimet e rreth 40 kompanive turke nga sfera e tekstilit, kozmetikës, bujqësisë, logjistikës, turizmit, ndërtimtarisë, arsimit... Gjysma e kompanive tashmë janë të pranishme apo e kanë hulumtuar tregun në Maqedoni, ndërsa gjysma për herë të parë do të prezantohen para konsumatorëve të Maqedonisë. Stendë do të ketë edhe Oda tregtare e Eskishehirit dhe Oda ekonomike e Maqedonisë - Turqisë - (MATTO). Panairi do të jetë i hapur prej orës 10 deri në orën 18, ndërkaq hyrja do të jetë pa pagesë. Vitin e kaluar panairin e vizituan 8.000 njerëz, ndërsa këtë vit organizuesit presin vizitueshmëri më të madhe. Turqia është njëra nga 10 partnerët tregtar të Maqedonisë. Këmbimi tregtar ndërmjet Maqedonisë dhe Turqisë është në ngritje të vazhdueshme dhe në tetë muajt e parë të këtij viti është vërejtur rritje e këmbimit tregtar prej rreth 10 për qind në krahasim me periudhën e njejtë të vitit të kaluar. pritet që këmbimi tregtar deri në fund të vitit të arrijë deri 400 milionë dollarë.

Kosovë, 1.865 km rrugë të asfaltuar Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Statistikat e Transportit dhe Telekomunikacionit” TM3 – 2013. Sipas të dhënave të prezantuara, nga viti 2005 deri në vitin 2012, në territorin e Kosovës kemi gjithsej 1.985.5 km. Prej tyre, 3 për qind janë rrugë ndërkombëtare, kurse 31.8 për qind rrugë magjistrale dhe 65.2 për qind janë rrugë rajonale. “Në vitin 2012, nga gjithsej 1.985.1 km rrugë, 1.865.4 km ose 93.95 për qind e tyre janë rrugë të asfaltuara, ndërsa 120.1 km ose 6.05 për qind e rrugëve janë të paasfaltuara. Në territorin e Kosovës, kemi gjithsej 333 km binarë hekurudhorë për transport dhe 110 privat. Në hekurudhat e Kosovës qarkullojnë 8 lokomotiva disell, të cilat bartin 27 vagonë, 9 të udhëtarëve dhe 18 për bagazh”, ka treguar ASK-ja. Në TM3 2013, numri i pasagjerëve, që e kanë shfrytëzuar trenin si mjet udhëtimi, është rreth 99 mijë. Në raport me TM3 2012, numri i udhëtarëve është rritur 4.28 për qind. Transporti i mallrave me tren në TM3 2013 është 171 mijë tonë, në raport me tremujorin e njëjtë të vitit të kaluar ka pasur ulje për 26.01 për qind. Numri i fluturimeve në TM3 2013 është 2.379 ose 8.28 për qind më shumë se në tremujorin e njëjtë të vitit të kaluar (TM3 2012). Numri i udhëtarëve, që e kanë shfrytëzuar aeroplanin si mjet transporti është 560 mijë, ku në raport me tremujorin e njëjtë të vitit të kaluar (TM 3- 2012) kemi një rritje për 5.60 për qind.

e enjte, 7 nëntor 2013

DAP mbyll edhe 58 biznese Ekipe mobile të Drejtorisë për të Ardhura Publike (DAP) gjatë kontrolleve të rregullta shqiptuan masë të përkohshme me mbyllje dhe gjobë në të holla për gjithsej 58 objekte. Prej tyre 26 janë nga Tetova, tetë nga Velesi, 10 nga Kumanova, nga tre objekte nga Ohri dhe Manastiri, pesë nga Prilepi dhe një nga Vevçani. Gjatë kontrolleve janë mbyllur

edhe dy bastore "pa leje" në fshatrat strugane Veleshtë dhe Radolishtë, ku është marrë edhe tërë pajisja në objekte. Gjatë kontrolleve, informojnë nga DAP-i, ekipet e tyre evidentuan dy raste të ofendimit dhe pengimit të zyrtarëve të DAP-it gjatë kryerjes së detyrave zyrtare. Në komunën Çashkë, gjatë kontrollit të fiskalizimit tek një obligues tatimor,

disa persona janë tubuar jashtë objektit dhe me zë kanë janë drejtuar me fjalë

ofenduese. Me qëllim të parandalimit të incidenteve të mundshme, është parashtruar padi në MPB, me ç'rast është konstatuar se njëri nga personat është nëpunës i lartë policor. rasti është paraqitur në Sektorin për kontroll të brendshëm dhe standarde profesionale të MPB-së. Në Veles, pronar i një depoje për produkte ushqimore ka tentuar ta zvarrisë kontrollin për fiskalizim me qëllim të "ndërmjetësimit" përmes një inspektori në DAP, me të cilin kishte lidhje familjare dhe djali i të cilit punonte në depo.

RAPORTI VJESHTOR I KESË PËR PARASHIKIMET EKONOMIKE Maqedonia do të mbetet edhe gjatë një kampion në Evropë për nga papunësia. Raporti i KE-së, i cili u publikua ditën e martë, nuk parasheh ulje të ndjeshme të papunësisë. Sipas raportit, papunësia mund të ulet deri në 28 për qind apunësia, rritja e borxhit publik dhe deficiti buxhetor më i madh për 3%. Parashikimet për rritje ekonomike paralajmërojnë optimizëm. Këto janë pikat kryesore nga Raporti më i ri vjeshtor i Komisionit Evropian, dedikuar për vlerësimet dhe pritjet e parametrave kryesore të ekonomive rajonale, evropiane e të tjera. Analiza e krahasimit të numrave nga raporti, përgatitur nga portali “Faktor”, tregon se Maqedonia mbetet një lider sipas shkallës së papunësisë edhe në krahasim me shtetetanëtare të BE-së edhe në krahasim me ato shtete që kanë status kandidati, siç kemi ne. Sipas Raportit vjeshtor të Komisionit Evropian, papunësia në vend, këtë vit do të jetë 30%. Ulja e shkallës pritet, por në dy vitet e ardhshme, ashtu sipas parashikimeve, vitin e ardhshme, papunësia do të zvogëlohet në 29%, ndërsa në vitin 2015, shkalla do të jetë 28,1%. Edhe me këtë tendencë të uljes, Maqedonia mbetet shtet- lider sipas numrit të per-

Maqedonia do të mbetet kampion i papunësisë

P

KE: TREGU, NË GJENDJE TË RËNDË PËR TË RINJTË “Gjendja e tregut mbetet shumë e rëndë veçanërisht për të rinjtë, me shkallën e papunësisë te ata që janë në moshë midis 15 dhe 24 vjet në 51,7%, që është ulur gjithashtu për 1,3% në krahasim me vitin 2012. Duke pasur parasysh vazhdimin e politikës aktive në tregun e punës, punësimi është planifikuar të rritet më shumë në krahasim me prognozë. Shkalla e papunësisë sigurisht do të ulet në mënyrë të kufizuar për rreth 1% çdo vit”, vlerëson Komisioni. sonave të papunësuar, më të mira se ne nuk janë vetëm ekonomitë e krizës, por edhe ato që kanë status kandidati për anëtarësimin e BE-së. “Në krahasim me fundin e

vitit 2012, shkalla e papunësisë u zvogëlua nga 31% në 28,8%, me që deri në një shkallë të caktuar e reflekton pjesëmarrjen e rritur aktive për personat e papunësuar më parë në tregun e

punës dhe procedurat e rrepta për regjistrim. Në krahasim me zhvillimin e prodhimit, një pjesë e madhe nga vendet e reja të punës janë krijuar në sektorin e ndërtimtarisë”, thuhet në ra-

portin vjeshtor dhe shtohet se: “Gjendja e tregut mbetet shumë e rëndë veçanërisht për të rinjtë, me shkallën e papunësisë te ata që janë në moshë midis 15 dhe 24 vjet në 51,7%, që është ulur gjithashtu për 1,3% në krahasim me vitin 2012. Duke pasur parasysh vazhdimin e politikës aktive në tregun e punës, punësimi është planifikuar të rritet më shumë në krahasim me prognozë. Shkalla e papunësisë sigurisht do të ulet në mënyrë të kufizuar për rreth 1% çdo vit”- vlerëson Komisioni. Sipas parashikimeve të KEsë, në shtetet anëtare të BE-së, duke i përfshirë edhe shtetet e krizës siç janë Spanja, Italia, Greqia, pritet ulje e shkallës së papunësisë, ndërsa te disa të tjera madje parashikohet edhe rritje e punësisë. Pasi deficitit buxhetor u rrit në 3,9%, KE pret nga Qeveria në dy vitet e ardhshme të ulë minusin në arkën shtetërore, me çka do të pasojë ulja e borxhit publik. Deficiti buxhetor, sipas raportit vjeshtor, këtë vit do të jetë 3,7% ( madje me rebalancimin e buxhetit ai është pozicionuar në 3,9%). Ulja pritet edhe në vitet e ardhshme, ashtu në vitin 2014 prognozat shënojnë se minusi do të jetë 3,5%, kurse në vitin 2015 3,2 % nga PBV-ja.

Impuls shtesë për bashkëpunimin ekonomik me Bullgarinë Kreu i Odës Ekonomike theksoi se gradualisht duhet të kapërcehen paragjykimet dhe të kuptohet se marrëdhëniet e mira fqinjësore mundësojnë implementim të kapitalit dhe rezultate më të mira Oda Ekonomike MaqedoniBullgari dhe Këshilli për zhvillim të Rajonit Planor Lindor nënshkruan dje një Memorandum për bashkëpunim, qëllimi i së cilës është mundësimi i bashkëpunimit më të mirë rajonal dhe futjen më transparente të kapitalit mes Maqedonisë dhe Bullgarisë. "Duam të krijojmë ambient të bukur ekonomik, i cili përmes

kryetarëve të komunave të Rajonit planor lindor do të vijë deri te qytetarët me beneficionet që do t'i hetojnë nga kapitali dhe investimet nga biznesmenët seriozë nga Bullgaria", deklaroi kryetari i Odës, Zore Temellkovski pas nënshkrimit të Memorandumit. Ai theksoi se gradualisht duhet të kapërcehen paragjykimet dhe të kuptohet se

marrëdhëniet e mira fqinjësore mundësojnë implementim të kapitalit dhe rezultate më të mira. Investimi në tregun bullgar,

shtoi do t'u japë mundësi, ekonomistëve të Maqedonisë të marrin certifikata evropiane për produktet e tyre. Kompanitë bullgare, thanë, më shumë janë

të interesuar për bashkëpunim në fushën e turizmit, sistemit bankar, prodhimeve bujqësore dhe transmetimit të përvojave të tyre nga veprimtaria e shërbimit. Zëvendësministri i Pushtetit Lokal, Gjorgjija Sajkovski tha se pikërisht Rajoni planor lindor është rrëfim i suksesshëm me shfrytëzim të mjeteve për bashkëpunim ndërkufitar dhe zhvillim rajonal prej 90 përqindëve. Për tre thirrjet ky rajon ka shfrytëzuar gjithsej 20 milionë euro ndihmë. Ambasadori bullgar në Maqedoni, Ivan Petkov konsideron se nënshkrimi i Memorandumit do të kontribuojë për përmirësimin e marrëdhënieve ndërfqinjësore mes dy vendeve.

Botues: Bexhet MUSLIJA Lajme të dorës së parë

www.zhurnal.mk

Kryeredaktor: Fami BAJRAMI; Zëvendëskryeredaktor: Shkëlzen LUSHAJ; Redaktorë: Bekim BUÇI, Avdyl SALIHU (Sport); Redaktor teknik: Sejhan BAJRAMI, Xhemaledin JASHARI (teknik); Marketing: email: marketing@zhurnal.mk; Tel. i redaksisë: (02) 32 17  815, 32 17  816, Fax: 32 17  817, Email: info@zhurnal.mk; Xhirollogaria: 210065405030191, "Tutunska Banka", EDB 4043009502853; Rr.11 Oktomvri, 2/64, 1000 Shkup, Maqedoni


K r o n ik ë

e enjte, 7 nëntor 2013

7

Kronikë e zezë

Nis faza e 3të për sanimin e Korridorit 10 Ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Mile Janakieski shënoi fillimin e fazës së tretë të projektit "Sanimi dhe përforcimi i urave të Korridorit 10". Ministri theksoi se zbatimi i projektit për përforcimin dhe sanimin e urave paraqet përfundim të këtij projekti të suksesshëm në të cilin në dy fazat e kaluara janë rikonstruuar 51 konstruksione të urave

me gjatësi të përgjithshme prej 4.090 metra dhe me investim prej 22,5 milionë euro. "Në periudhën e ardhshme do të përmirësohen 13 konstruksione të urave nëpër trasenë në aksin Veles - Katllanovë nga Korridori 10 në vlerë prej rreth 8,6 milionë euro. Aktivitetet e kësaj faze do të përfundojnë më vonë deri në shtator të vitit 2015", tha Janakieski. Sipas tij, ky projekt

është shumë i rëndësishëm nëse merret parasysh fakti se urat e ndërtuara sipas standardeve të vjetra në vitet e gjashtëdhjeta të shekullit të kaluar pas sanimit do të jenë garanci për sigurinë e udhëtarëve dhe transportuesve të Maqedonisë. Ai iu falënderua shërbimeve të NATOs për mjetet e ndara për realizimin e këtij projekti të rëndësishëm dhe për mbështet-

Arrestohet polici, falsifikoi numrat e makinës jen e tyre për Maqedoninë në realizimin e qëllimeve dhe prioriteteve të saj strategjike.

NIS KONFERENCA “INTEGRITETI POLICOR, RAPORTI DHE MBIKËQYRJA E JASHTME” “Korrupsioni paraqet një shqetësim për çdo shoqëri. Nuk mund ta fitojmë brenda natës këtë sfidë, mirëpo ka nevojë për përkushtim dhe përpjekje afatgjate”, ka deklaruar Shefi i Misionit të OSBE-së në Shkup, Ambasadori Ralf Breth ëllimi i konferencës rajonale të përkrahur nga OSBE-ja e cila filloi dje në Shkup, është zbatimi më i mirë i mekanizmave mbikëqyrës transparent të brendshëm në polici. Ky takim do të përfshijë rreth pesëdhjetë përfaqësues të policisë nga shteti nikoqir, Shqipëria, Austria, Bulgaria, Kroacia, Hungaria, Mali i Zi, Romania, Sllovenia dhe Serbia, si dhe përfaqësues nga bashkësia ndërkombëtare. Pjesëmarrësit do të diskutojnë mbi progresin në shtetet e tyre në lëmin e luftës kundër korrupsionit brenda strukturave për zbatimin e ligjit nëpërmjet zbatimit të mekanizmave mbikëqyrës të brendshëm. Konferenca dyditore është një nismë e Ministrisë për Punë të Brendshme dhe e përkrahur nga Misioni i OSBE-së në Shkup, si dhe nga Qendra e Gjenevës për Kontroll Demokratik të Forcave të Armatosura (DCAF). “Korrupsioni paraqet një shqetësim për çdo shoqëri. Nuk mund ta fitojmë brenda natës këtë sfidë, mirëpo ka nevojë për përkushtim dhe përpjekje afatgjate”, ka deklaruar Shefi i

Fitorja mbi korrupsionin do përpjekje afatgjate

Q

POLICIA, INSTRUMENT PËR SUNDIMIN E LIGJIT Aneta Stançevska, ndihmës ministër për Kontroll të Brendshëm dhe Standarde Profe sionale shtoi: “Policia është një nga instrumentet kyçe shtetërore për prezervimin e sundimit të ligjit. Besimi në polici ekziston vetëm kur nëpunësit përgjegjës për zbatimin e ligjit i ushtrojnë detyrat e tyre në mënyrë profesionale, sipas ligjit dhe me integritet.” Misionit të OSBE-së në Shkup, Ambasadori Ralf Breth. “Unë besoj fuqimisht se nismat e kësaj natyre do të ndihmojnë në përforcimin e mëtutjeshëm të sjelljes profesionale dhe standardeve brenda policisë, do t’i bëjë procedurat për mbikëqyrje të brendshme vërtet demokratike, përgjegjëse dhe transparente, për më shumë do të ndihmojë në zhvillimin e mëtutjeshëm të

bashkëpunimit ndërkufitar”, ka vijuar Breth. Aneta Stançevska, ndihmës ministër për Kontroll të Brendshëm dhe Standarde Profesionale shtoi: “Policia është një nga instrumentet kyçe shtetërore për prezervimin e sundimit të ligjit. Besimi në polici ekziston vetëm kur nëpunësit përgjegjës për zbatimin e ligjit i ushtrojnë detyrat e tyre në mënyrë profesionale,

sipas ligjit dhe me integritet.” Ajo theksoi se parashtresa për të cilat më shpesh është konfirmuar se kanë bazë kanë të bëjë me veprim joprofesional, si dhe në pjesën e keqpërdorimeve të cilat i bëjnë të punësuarit në MPB. Nëse një pjesëtarë i MPB-së kryen vepër penale, krahas asaj që ka kallëzim penal deri te prokuroria publike, ka edhe masa disiplinuese, ndërsa nëse bëhet

fjalë për lëndim më të vogël në pjesën e sjelljes joprofesionale apo sjellje jokorrekte komisioni sjellë masë për dënim me para deri më 6 muaj nga 15 për qind nga paga. Nëse një pjesëtarë i policisë merr masën paraburgim, sanksioni është pushim nga vendi i punës. Krahasuar me vitin e kaluar, informon Stançevska, është ulur numri i parashtresave për korrupsion. SKBSP ka një numër të madh të parashtresave, por kjo sqaroi , nuk ka të bëjë me numrin e rritur të keqpërdorimeve dhe shkeljet të cilat i bëjnë pjesëtarët e MPB-së, por janë falë transparencës së madhe. Çdo e martë është ditë e hapur për qytetarët, megjithatë SKBSP punon 24 orë me shërbim kujdestarë, nëse dikush ka nevojë për denoncim apo parashtresë. Janë vendosur edhe sënduqe në të gjitha stacionet policore me qëllim që qytetarët të mund të vendosin parashtresa apo ankesa që kanë të bëjnë me veprim policor. Risi është edhe dritarja e posaçme e vendosur në ueb faqen e MPB-së, ku çdo qytetarë mund drejtpërdrejtë të parashtrojë edhe ankesë deri Sektori, ndërsa është hapur edhe e-mail adresë e posaçëme në të cilin anonim do të mund të parashtrohen ankesa për keqpërdorim apo veprim joprofesional të disa nëpunësve policor.

Falsifikonte diploma, Nxënësit e “8 Shtatorit” vizitojnë në pranga falsifikatori USHTnë Policia ka vënë në pranga një të dyshuar për falsifikimin e diplomave të Universitetit Shtetëror të Tetovës. Ai është një 30-vjeçar, banues i fshatit Sellcë të Tetovës, në shtëpinë e të cilit është zbuluar një “punëtori” për fabrikimin e diplomave. Diplomat e falsi-

fikuara, për gjoja mbarimin e studimeve të stomatologjisë, i dyshuari i verifikonte tek noteri e më pas ua shiste “mjekëve” të interesuar nga Italia. Policia ka gjetur dhe sekuestruar disa diploma të falsifikuar në shtëpinë e të dyshuarit.

Nxënësit e vitit IV, të Shkollës së mesme ekonomike “8 Shtatori”, ishin për vizitë në ambientet e Universitetit Shtetërorë të Tetovës. Në këtë vizitë, nxënësit u njohën me programet studimore që ofron Universiteti Shtetëror i Tetovës, me mundësitë dhe benificionet e këtyre programeve. Të udhëhequr nga profesorët e Fakultetit të Kulturës Fizike, Prof. Dr. Metin Dalipi dhe Mr.sc Shpresa Memishi, nxënësit patën mundësi të njihen nga afër me kushtet dhe ambientet që disponon veçanërisht Fakulteti i Kulturës Fizike dhe që shfrytëzohen nga studentët e këtij drejtimi.

Policia ka kallëzuar penalisht një 36-vjeçar, banues i fshatit Çegran të Tetovës, nën dyshimin se ka falsifikuar numrin e karrocerisë së makinës. Bëhet fjalë për 36-vjeçarin Sh.A, pjesëtar policie në Gostivar, i cili dyshohet se në vitin 2008, kishte blerë një makinë nga jashtë dhe i kishte skalitur në karroceri numrin e makinës së vjetër (e njëjtë me makinën importuar), e me të cilën ishte aksidentuar. Në këtë mënyrë, polici kishte arritur të mashtrojë për disa vjet shërbimet për regjistrimin e makinës.

Trafikoi koso varen, kallëzim për 22vjeçaren Një e re nga fshati Llojan i Kumanovës, me inicialet K.I, është kallëzuar penalisht për veprën “trafik me njerëz”. E kallëzuara që ka vetëm 22 vjeç, dyshohet se ka trafikuar në Maqedoni, në bashkëpunim me disa persona të tjerë, një 23vjeçare nga Kosova. Pasi i kishte mundësuar hyrjen ilegale në vendin tonë, K.I e kishte strehuar të rejën kosovare në një apartament ku ndodheshin edhe katër femra nga Shqipëria e Maqedonia. E dyshuara i kishte premtuar viktimës së saj se do të punonte si balerinë dhe këngëtare në një objekt hotelerie në Tetovë, por jo gjithçka kishte vajtur mirë. Pak ditë pasi ishte vendosur në apartament, K.I e kishte detyruar me forcë B.M të konsumonte drogë dhe alkool, por edhe të kishte marrëdhënie intime me mysafirët e pranishëm në lokal, duke e kërcënuar me jetë nëse do të refuzonte. Viktima ia kishte dalë të njoftonte Policinë e Tetovës.

Rrahje në mes të rrugës, arrest për dhunuesit Tre persona, banues të Manastirit, janë kallëzuar penalisht për veprën “dhunë”. Ata dyshohet se kanë sulmuar fizikisht, më datë 4 të këtij muaji, dy persona të tjerë, nga fshati Rakotincë dhe nga Shkupi. Ngjarja ka ndodhur në rrugën “Shirok Sokak”, duke përhapur frikë dhe pasiguri tek shumë kalimtarë dhe të pranishëm në kafenetë pranë. Policia ka arrestuar të dyshuarit, ndërsa gjykatësi hetues u ka caktuar paraburgim 30-ditor.

Sherri për pronën, e sulmon me mjet të fortë

Ata, gjithashtu u njohën më hollësisht me rezultatet nga Projekti “Ballkan Sport Tempus”. Ndër të tjera, profesorët, Prof dr. Metin Dalipi dhe Mr.sc Shpresa Memishi, u folën nxënësve edhe për arritjet e sportistëve nga ky Universitet. Çmimet, medaljet

dhe mirënjohjet e fituara në gara dhe konkurrime të ndryshme, si kombëtare ashtu dhe ndërkombëtare. Nxënësit u ndanë shumë të kënaqur nga kjo vizitë, duke e parë USHT-në si një mundësi optimale për t’i vijuar studimet e tyre në të ardhmen.

Policia ka ngritur një kallëzim penal kundër 57vjeçarit S.G nga Gjevgjelia, për veprën penale “lëndim i rëndë trupor”. Ngjarja për të cilën ngarkohet 57-vjeçari, ka ndodhur në shtëpinë familjare të S.K, me të cilin kishte pasur një mosmarrëveshje paraprake për çështje pronësie. S.G dyshohet ta ketë goditur me mjet të fortë S.K, duke i shkaktuar lëndim të rëndë në dorë. Policia ka shoqëruar dhunuesin.


Ko s ov ë

8

e enjte, 7 nëntor 2013

Kusari Lila: Rezultati aktual, fakton fituesin Kandidatja e Aleancës Kosova e Re për Kryetare të Komunës së Gjakovës, Mimoza Kusari Lila, ka mbajtur konferencë për media, ku ka folur për mbarëvajtjen e përgjithshme të procesit zgjedhor, si dhe rezultatet e këtyre zgjedhjeve. Ajo theksoi se është e kënaqur me rezultatin si dhe me procesin zgjedhor përgjithësisht, sepse këtë herë

shanset për vjedhje të votës ishin të vogla. Ajo po ashtu tha se ka pasur raste ku është provuar që të manipulohet me votën e qytetarit, por se policia dhe organet e rendit kishin reaguar me kohë. “Rezultati aktual në Gjakovë, jep shpresë dhe fakton fituesin e 1 dhjetorit. Rezultati është mesazh për kryetarin aktual që qytetarët duan ndryshim”, ka thënë

Agim Deva, kryetar i Mitrovicës së Veriut

Kryetari i ri i Mitorvicës së veriut është shqiptar. Kështu tha Emir Azemi, bartës i listës së PDK-së për Mitrovicën e Veriut. Duke kërkuar që të mos anulohen zgjedhjet në veri, Azemi tha se shkas i prishjes së tre vendvotimeve është dalja masovike e shqiptarëve në veri dhe jehona e vogël e votuesve serbë. “Informacionet tona thonë se 2 mijë vota kanë shkruar për Agim Devën, derisa 500

vota tjera kanë qenë për serbët. Kjo ka qenë arsye pse u prishën kutitë e votimit në 3 qendra të veriut të Mitrovicës. Kjo u pa qartë edhe nga deklarata e Kërstimir Pantiqit pasditen e së dielës se Hashim Thaçi po na mund në veri”, theksoi Azemi, transmeton ORAinfo. Duke folur në emisionin Info Magazine të Klan Kosovës përballë gazetarit Kushtrim Sadiku, Azemi deklaroi se OSBE ka ndërprerë procesin e votimit në formë arbitrare edhe në Suhadoll, Lagje të Boshnjakëve e në Kodrën e Minatorëve edhe pse aty nuk ka pas probleme. Kandidati i vetëm shqiptar në veri të Mitrovicës është Agim Deva i PDK-së.

ajo. Ajo ka pohuar se, ky rezultat i zgjedhjeve në Gjakovë, tregon se qytetarët e këtij vendi tashmë kanë vendosur për ndryshim dhe kanë vendosur t`i lëvizin gjërat. “Tendenca është për të lëvizur gjërat në aspektin pozitiv pas shumë vite keqqeverisjesh”, ka theksuar Kusari Lila, duke shtuar se elektorati është ai i cili vendos për ndryshimin.

Ajo ka falënderuar edhe organet e rendit për punën e tyre gjatë procesit zgjedhor, pasi që ka pasur reagim të shpejtë në tendencat për manipulim me votën. Kusari Lila, ka thënë se pret një dalje masive të qytetarëve për të votuar më 1 dhjetor, si dhe ka bërë thirrje që qytetarët të vendosin për ndryshim dhe largim të keqqeverisjes.

LDK RRITJE NË GJITHË VENDIN, AAK RRITJE TË “KUFIZUAR”

Mustafa i kënaqur me rezultatin, Haradinaj jo “Para së gjithash, kjo rritje është meritë e qytetarëve të Kosovës, të cilët treguan besim për programet e kandidatëve tanë, dhe ne ju sigurojmë që këto programe do të zbatohen ashtu siç janë premtuar”, ka deklaruar Mustafa

SHBA premton përkrahje për FSKnë Ministri i Forcës së Sigurisë të Kosovës (MFSK), Agim Çeku, priti në një takim zyrtar, gjeneralin Frank J. Grass, shefi i 27-të me radhë i Byrosë së Gardës Kombëtare të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA). Çeku, me këtë rast, e ka falënderuar gjeneralin Frank Grass dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për ndihmën e vazhdueshme që po japin për Kosovën dhe për Forcën e Sigurisë së Kosovës. Gjeneralin Grass, ministri Çeku, e njoftoi edhe me të arriturat e përgjithshme të FSKsë: plotësimin e kapaciteteve operacionale, trajnimet, shkollimin e pjesëtarëve të FSK-së, bashkëpunimin e përgjithshëm rajonal, me Shtetet e Bashkuara të Amerikës e në

ryetari i LDK-së, Isa Mustafa theksoi të mërkurën se mbështetja e fuqishme që iu dha LDK-së anembanë Kosovës, iu jep forcë që të vazhdojnë punën e madhe. Ai tha se Lidhja Demokratike e Kosovës ka shënuar një rritje jashtëzakonisht të madhe në nivel vendi. “Një numërim prej 98% të votave kumulative të kryetarëve të komunave, tregon një rritje prej 50 345 vota në krahasim me vitin 2009 (rritje prej rreth 30%), dhe një rritje prej 56 634 vota në krahasim me zgjedhjet e vitit 2010. Para së gjithash, kjo rritje është meritë e qytetarëve të Kosovës, të cilët treguan besim për programet e kandidatëve tanë, dhe ne ju sigurojmë që këto programe do të zbatohen ashtu siç janë premtuar”, tha ai.

K

veçanti me Gardën Kombëtare të Ajovës, si dhe me punën, që po bëhet, për Rishikimin e Sektorit Strategjikë të Sigurisë. Ndërsa, gjenerali amerikan, Frank Grass, ka përshëndetur të arriturat e përgjithshme të Ministrisë dhe Forcës së Sigurisë të Kosovës, si dhe ka premtuar vazhdimin e bashkëpunimit dhe përkrahjen e FSK-së, edhe në të ardhmen.

ALEANCA AAKPDK NË PRIZREN, VENDIM I DEGËS Ndërsa lidhur me koalicionet e mundshme Haradinaj tha se janë degët ato që do të vendosin se cilin kandidat do ta përkrahin. Haradinaj u ndal edhe te koalicioni me PDKnë në Prizren, ku tha se ka qenë vendim i degës, pas një oferte që kanë marr nga PDKja për marrjen e katër drejtorive dhe postin e nënkryetarit, transmeton KP. Sipas tij, rritja e LDK-së është e konsiderueshme edhe në asambletë komunale, nëse krahasohet me vitin 2009, pasi siç tha ai ka një rritje prej rreth 21 mijë votash. “Kjo rritje e LDK-së prej mbi 50 000 votash, përderisa të gjitha partitë e tjera kanë rënie të konsiderueshme të votës, dëshmon fuqinë e Lidhjes Demokratike të Kosovës, dëshmon ripërtëritjen e saj të vazhdueshme, rezultat i së cilës, pashmangshëm, do të jetë fi-

Redxhepi: Policia reagoi mirë në veri Ministri i Punëve të Brendshme, Bajram Rexhepi, vlerëson se Policia e Kosovës nuk ka qenë e paftë për ta ruajtur sigurinë në ditën e zgjedhjeve në veriun e Mitrovicës, por iu ka përmbajtur planit operativ, në bashkëpunim të ngushtë me EULEX-in dhe KFOR-in. Rexhepi, ka shtuar se është respektuar zinxhiri komandues, në një ambient ku së pari herë janë mbajtur zgjedhjet të organizuara nga Institucionet e Kosovës. “Relativisht mirë e kanë kryer detyrën e tyre, kanë qenë në bashkëpunim të ngushtë me EULEX-in dhe KFOR-in, është respektuar zinxhiri komandues në një ambient të tillë, ku së pari herë janë mbajtur zgjedhjet të organizuara

nga institucionet e Kosovës...”, ka thënë Rexhepi. Rexhepi, ka thënë se e kanë ditur se struktura të caktuara kanë qenë kundër këtyre zgjedhjeve dhe

kanë kërcënuar dhe dekurajuar qytetarët për të votuar. Ai ka thënë se këto struktura kanë qenë në distancë dhe me qëllim nuk i kanë larguar në mënyrë që mos të

ngritën tensionet që do të pamundësonin procesin zgjedhor. “Ne kemi pasur informata që strukturat të caktuara që kanë qenë kundër këtyre zgjedhjeve që gjatë gjithë muajit kanë bërë fushatë kundër zgjedhjeve, kanë qenë në një distancë nga vendvotimet sa lejohet me rregullat zgjedhore, pavarësisht se ne e kemi ditur se ata i kanë kërcënuar dhe dekurajuar qytetarët me shku me votu, megjithatë për neve me rëndësi është që një numër relativisht i qytetarëve të komunitetit serb iu kanë përgjigjur pozitivisht ftesës për zgjedhje të organizuara nga institucionet tona dhe në këto raste është çështja operative”, ka thënë Rexhepi, raporton KP.

torja në zgjedhjet e ardhshme nacionale”, tha ndër të tjera, Mustafa. Ndërkohë, kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës Ramush Haradinaj në një konferencë për media ka deklaruar se nuk janë të kënaqur me rezultatin e zgjedhjeve të 3 nëntorit, pavarësisht se sipas tij, AAK ka rritje të votave. Ai tha se janë në balotazh në tetë komuna dhe do të vazhdojnë garën për të fituar, ndërsa lidhur me koalicionet e mundshme

Haradinaj tha se janë degët ato që do të vendosin se cilin kandidat do ta përkrahin. Haradinaj u ndal edhe te koalicioni me PDK-në në Prizren, ku tha se ka qenë vendim i degës, pas një oferte që kanë marr nga PDK-ja për marrjen e katër drejtorive dhe postin e nënkryetarit, transmeton KP. Ai gjithashtu tha se është i befasuar me rezultatin në dy komunat, të cilat i ka udhëhequr deri më tani, Pejën dhe Gjakovën.

Thaçi e Dacic pajtohen për rivotim në veri Pas përfundimit të takimit në Bruksel në mes të kryeministrave Thaçi e Dacic, zyra e baroneshës Catherine Ashton, e cila është ndërmjetësuese e këtyre bisedimeve, ka lëshuar një komunikatë për medie, me qëndrimin e baroneshës Ashton rreth rrjedhës së takimit. “Pata një takim shumë të mirë me kryeministrin serb Ivica Dacic dhe kryeministrin kosovar Hashim Thaçi. Jam e lumtur që të dy kryeministrat u pajtuan sot për hapat e mëtutjeshëm në përmbylljen e suksesshme të procesit elektoral në veri të Kosovës”, ka thënë Ashton në qëndrimin e saj pas takimit. Tutje

në qëndrimin e saj pas takimit, baronesha Ashton, ka thënë se “Autoritetet relvenate në Prishtinë do të vendosin për elementet specifike të këtij procesi”. Ajo ka shtuar, se “Kryeministrat janë pajtuar që të vazhdojnë të punojnë në implementimin e marrëveshjes së prillit dhe se kanë konfirmuar vullnetin e tyre për të bërë gjithçka që është e për implementimin e plotë të saj”. Takimi Thaçi – Dacic, u zhvillua në kuadër të dialogut Prishtinë-Beograd, të lehtësuar nga Bashkimi Evropian, ndërsa temë kyçe ishin zgjedhjet lokale të 3 nëntorit, me theks të veçantë procesin në veri.


S h q ip ë r i

e enjte, 7 nëntor 2013

PD: Rama mashtroi me skenarin grek Partia Demokratike ka akuzuar kryeministrin Edi Rama se po mashtron për financat publike. Koordinatorja për mediat, Silvi Bardhi theksoi se Rama ka gënjyer kur ka deklaruar se gjendja e financave publike është e rëndë dhe rreziku i rënies në skenarin grek është real. “Më 31 tetor, në relacionin që i ka dërguar parla-

do të meritonte analizën e psikologëve. Është më e rëndë, është mashtrim i hapur. Në relacionin e projektligjit për dorëzimin e doganave tek ‘Crown Agents’, Edi Rama thotë se rreziku i skenarit grek është real, sepse i duhet të justifikojë këtë prokurim të drejtpërdrejtë, të kushtueshëm dhe jo transparent. Kurse para të tijve i duhet

mentit Edi Rama thotë se gjendja e financave publike është e rëndë dhe rreziku i rënies në skenarin grek është real. 5 ditë më pas, me 4 nëntor, në mbledhjen me deputetët e tij Edi Rama thotë se financat janë përmirësuar dhe rreziku i skenarit grek është shmangur. Kjo nuk është një paqëndrueshmëri emocionale e Kryeministrit që

9

të justifikojë emërimet e drejtoreshave, dhe t’u thotë se falë punës së tyre të paepur vendi e kaloi lumin, dhe e la pas skenarin grek. Në fakt, ekonomia shqiptare i rezistoi krizës globale dhe rajonale, nuk ra në stanjacion dhe ruajti rritje, siç cilësojnë edhe raportet e BE dhe FMN, falë politikave të drejta të qeverisjes demokrate. I vetmi rrezik për ekonominë tonë, për mirëqenien dhe për demokracinë është Edi Rama”, ka deklaruar Bardhi.

ANKIMIMI I PDsë PARA GJYKATËSVE KUSHTETUES Në materialin prej 17 faqesh, të firmosur nga shumica e deputetëve të koalicionit të djathtë, argumentohet se përse akti normativ bie ndesh me ligjin themeltar të shtetit dhe si i tillë duhet pezulluar ykata Kushtetuese do të shqyrtojë më datën 26 nëntor, në orën 10:00, ankimimin e Partisë Demokratike për shpalljen si të papajtueshëm me ligjin, të aktit normativ për shtyrjen e ligjit “Për nëpunësin Civil” . Njoftimin e bën vetë Gjykata Kushtetuese në faqen e saj zyrtare, në listën e çështjeve të planifikuara për gjykim. Sipas Kushtetueses, kërkues janë “një e Pesta e Deputetëve të Shqipërisë (Anëtarë të Grupit Parlamentar të Partisë Demokratike, Partisë Republikane, Partisë për Drejtësi, Integrim dhe Unitet)”. Ndërkohë që objekti është “Shpallja si i papajtueshëm me Kushtetutën i aktit normativ nr.5, datë 30.09.2013 të Këshillit të Ministrave “Për disa ndryshime në ligjin nr.152/2013 “Për nëpunësin civil””. Pezullimi i aktit normativ nr.5, datë 30.09.2013 të Këshillit të Ministrave “Për disa ndryshime në ligjin nr.152/2013 “Për nëpunësin civil””. Në materialin prej 17 faqesh, të firmosur nga shumica e deputetëve të koalicionit të djathtë, argumentohet se përse akti normativ bie ndesh me ligjin themeltar të shtetit dhe si i tillë duhet pezulluar. “Mungesa e nevojës dhe

“Nëpunësi Civil”, Kushtetuesja vendos brenda nëntorit

Gj

PD: SHTYRJA E LIGJIT, PËR TË SPASTRUAR ADMINISTRATËN “Duke shtyrë me 6 muaj prodhimin e efekteve të ligjit të ri, Këshilli i Ministrave i ka dhënë 3 muaj kohë vetes për të bërë të mundur largimin e nëpunësve civilë aktualë dhe zëvendësimin e tyre deri më datë 1 janar 2014 me punonjës të rekrutuar jashtë procedurave të parashikuara nga ligji. Kjo për faktin se neni 68 i ligjit nr. 152/ 2013 do t’i shtrijë efektet për periudhën 1 janar 2014 – 1 prill 2014, duke mos mbuluar peri udhën 1 tetor 2013 – 1 janar 2014”. urgjencës, si dhe mungesa e shkaqeve reale që përligjin ekzistencën e një gjendjeje jo normale në jetën e vendit, që do të justifikonte nxjerrjen e aktit normativ, përbën shkak për deklarimin e tij të papajtueshëm me Kushtetutën. Kjo për faktin se nevoja dhe urgjenca duhen kuptuar si parakushte të domosdoshme, mosqenia e të cilave sjell në këtë rast pavlefshmërinë e aktit nor-

mativ me fuqinë e ligjit”, thuhet në kërkesë-padinë e demokratëve. Një tjetër argument i PD-së është edhe ai i faktit se ligji për nëpunësin civil është votuar në Kuvend me shumicë të cilësuar, ndërkohë që qeveria aktuale nuk ka marrë pëlqimin e 3/5 të anëtarëve të Parlamentit. “Një tjetër aspekt me rëndësi në këtë çështje është edhe fakti se akti normativ nr. 5/2013 ka vendosur

ndryshimin e një ligji të miratuar me votat e më shumë se 3/5 e deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë. Paraprakisht sqarojmë se përbërja aktuale e Këshillit të Ministrave ka marrë pëlqimin e më pak se 3/5 të deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë”, thuhet më tej në materialin e depozituar dje në mesditë në Gjykatën Kushtetuese. Sipas PD-së, shtyrja e hyrjes në

fuqi të ligjit të nëpunësit civil është bërë në mënyrë arbitrare dhe në shkelje të parimit të ndarjes së pushteteve. Në kërkesë-padi argumentohet, sipas PD-së, edhe fakti se përse ligji është shtyrë me gjashtë muaj. “Duke shtyrë me 6 muaj prodhimin e efekteve të ligjit të ri, Këshilli i Ministrave i ka dhënë 3 muaj kohë vetes për të bërë të mundur largimin e nëpunësve civilë aktualë dhe zëvendësimin e tyre deri më datë 1 janar 2014 me punonjës të rekrutuar jashtë procedurave të parashikuara nga ligji. Kjo për faktin se neni 68 i ligjit nr. 152/ 2013 do t’i shtrijë efektet për periudhën 1 janar 2014 – 1 prill 2014, duke mos mbuluar periudhën 1 tetor 2013 – 1 janar 2014″.

Gjosha e Bushati në Francë, lobing për statusin në dhjetor “Ne e falënderojmë Francën për mbështetjen qe na ka dhënë vazhdimisht gjatë procesit të integrimit dhe njëkohësisht i kërkojmë asaj që të vazhdojë të na mbështesë edhe në dhjetor”, u shpreh Gjosha Ministrja e Integrimit Evropian, Klajda Gjosha, gjatë vizitës së punës në Francë, zhvilloi një sërë takimesh me përfaqësues të lartë të këtij shteti. Kryefjala e këtyre takimeve, ka qenë kërkesa për mbështetje ndaj Shqipërisë në muajin dhjetor, kur vendet anëtare të Bashkimit Evropian, do të japin vendimin në lidhje me statusin e vendit kandidat të Shqipërisë. Po kështu u prezantua progresi që ka bërë Shqipëria duke synuar përmirësimin e mëtejshëm të imazhit tek vendet anëtare, ku bën pjesë edhe Franca. Theksi

është vënë gjithashtu te reformat dhe masat konkrete që po ndërmerren nga qeveria për përmbushjen e prioriteteve të

lëna. Ministrja Gjosha së bashku me Ministrin e Punëve të Jashmte z. Ditmir Bushati u prit nga z. Daniel Renier, Sen-

ator dhe nënkryetar i Komisionit të Jashtëm dhe të Mbrojtjes të Senatit dhe z. Michel Berson, Senator, kryetar i grupit të miqësisë FrancëShqipëri. Znj. Gjosha shprehu mirënjohjen për mundësimin e këtij takimi për të prezantuar vizionin dhe programin e qeverisë shqiptare tek një nga vendet kyçe te BE. Ministrja theksoi se integrimi ne BE është një nga prioritetet kryesore te kësaj qeverie dhe marrja e statusit te vendit kandidat do ta inkurajonte Shqipërinë për të vazhduar rrugën e reformave.

“Ne e falënderojmë Francën për mbështetjen qe na ka dhënë vazhdimisht gjatë procesit të integrimit dhe njëkohësisht i kërkojmë asaj që të vazhdoje të na mbështesë edhe në dhjetor në vendimin e vendimin final”, u shpreh Ministrja Gjosha gjatë takimit. Ajo i njohu senatoret me masat konkrete qe qeveria shqiptare ka ndërmarrë ne luftën kundër korrupsionit dhe krimit te organizuar si edhe vendosmërinë e qeverise për t’i zbatuar ato me përpikëri në përmbushje të 5 prioriteteve të lëna nga Komisioni Evropian.

Gjykata e Lartë, Nishani konsulton partitë

Presidenti i Republikës Bujar Nishani nis takimet konsultative me krerët e grupeve parlamentare për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtarë të Gjykatës së Lartë. Takimin e parë kreu i shtetit e ka zhvilluar me kreun e grupit parlamentar të PS, Gramoz Ruçi, për të vijuar më pas me kreun e grupit parlamentar të PD, Edi Paloka. Në një prononcim për mediat pas takimit, kreu i grupit demokrat Edi Paloka u shpreh se ende nuk ka emra konkretë për anëtarë të Gjykatës së Lartë. “Ende nuk ka emra, ne jemi të përcaktuar në kriteret që kemi pasur dhe në momentin që presidenti do të përcaktojë dhe emrat besoj se nëse kriteret do të zbatohen absolutisht ne do të jemi dakord. Nuk i kemi kërkuar emra nuk kam paraqitur asnjë emër, kemi biseduar për kriteret, presidenti shpjegoi edhe procedurën dhe presim dekretimin e emrave” tha Paloka. Ndërsa, kreu i grupit parlamentar të LSI, Petrit Vasili theksoi se lista e paraqitur nga presidenti ishte mjaft e pasur dhe linte mundësi për zgjedhje por nuk preferoi të deklarohej se cilët janë kandidatët e pëlqyer nga LSI-ja.

Blerja e votës në Korçë, kërkohet anulimi i zgjedhjeve

Partia Demokratike do të kërkojë nga Komisioni Qëndror i Zgjedhjeve anulimin e zgjedhjeve për kryetarin e bashkisë së Korçës. Demokratët pritet të depozitojnë zyrtarisht kërkesën në komisionin e administrimit të zgjedhjeve për anulimin e zgjedhjeve në Korçë pas transmetimit të pamjeve filmike në media për blerje vote nga ana e Partisë Socialiste. Kërkesa për anulimin e zgjedhjeve në Korçë u paralajmërua një ditë më parë nga kreu i opozitës Lulzim Basha i cili duke përsëritur kërkesën për hetim të plotë të krimit të blerjes së votës në Korçë theksoi se PD-ja do të kërkojë përsëritjen e zgjedhjeve sipas ligjit. “Kemi përgatitur dhe do të zyrtarizojmë kërkesën për anullimin e zgjedhjeve botërisht të manipuluara të së dielës në Korçë, dhe krijimin e kushteve për përsëritjen e tyre në një kohë të përshtatshme, me garancitë e domosdoshme ligjore dhe kushtetuese” tha dje Basha. Më herët, kreu i Grupit parlamentar të PD, Edi Paloka është shprehur se blerja e votës në Korçë do të jetë objekt edhe i një komisioni hetimor parlamentar. Ndërkohë, Prokuroria e Korçës urdhëroi sot sekuestrimin e materialeve në zyrën e PS, ku është filmuar shpërndarja e parave për të bërë të mundur ekzaminimin e pamjeve filmike nga ekspertët. Një ditë më parë organi i akuzës nisi hetimin për çështjen e blerjes së votave për zgjedhjet në Bashkinë e Korçës.


V ë s h t r im e

10

e enjte, 7 nëntor 2013

Politikat e sigurimit nuk ia vlejnë të mbahen

New York Times epublikanët e kongresit kanë ushqyer frikën e konsumit dhe konfuzionit me akuzat se reforma e ligjit për kujdes shëndetësor është duke i detyruar të siguruarit të anulojnë politikat ekzistuese dhe do të detyrojnë shumë njerëz të paguajmë primet e ndjeshme më të larta gjatë vitit të ardhshëm për mbulimin që ata nuk duan. Ata thonë se kjo shkel zotimin e Presidentit Obama se nëse ju pëlqen sigurimi që keni, atëherë mund ta mbani atë. Z. Obama sigurisht se nuk foli në mënyrë të qartë kur tha se me ligj, siguruesit nuk mund të vazhdojnë të shesin politikat që nuk ofrojnë përfitime minimale dhe mbrojtje të konsumit të kërkuar për vitin e ardhshëm. Pra, ata dërguan njoftimet për anulim të qindra e mijëra njerëzve të cilët mbajnë këto politika të rëndomta. (Në çështje këtu nuk janë 149 milionë njerëz të mbuluar nga planet e punëdhënësit, por 10 deri në 12 njerëz që blejnë politikat direkt në tregu individual). Por siguruesit nuk janë të lejuar të braktisim programin. Ata duhet ti ofrojnë konsumatorëve opsionet që veprojnë në përputhje me ligjin, dhe ata po përpiqen të mbajnë sa më shumë klientë të jetë e mundur me poli-

R

Por siguruesit nuk janë të lejuar të braktisim programin. Ata duhet ti ofrojnë konsumatorëve opsionet që veprojnë në përputhje me ligjin, dhe ata po përpiqen të mbajnë sa më shumë klientë të jetë e mundur me politika të reja që janë pothuajse të sigurta dhe më gjithëpërfshirëse se ato të tyre të vjetra tika të reja që janë pothuajse të sigurta dhe më gjithëpërfshirëse se ato të tyre të vjetra. Vërtet, në gjithë këtë zhurmë, njerëzit harrojnë sa të tmerrshme shumë nga këto politika të braktisura ishin. Disa kishin shuma të larta si 10 mijë dollarë apo 25 mijë dhe kërkuan pagesa të mëdha pas kësaj, dhe disa nuk mbuluan kujdesin spitalor. Kjo polemikë e ekzagjeruar ka errësuar edhe thelbin e asaj reforme të kujdesit shëndetësor që është duke u përpjekur ta bëjë, e cila është për të garantuar që të gjithë mund të blejnë sigurim pa u larguar apo akuzuar nga normat e tepruara për parakushtet ekzistuese dhe që të gjithë mund të marrin përfitime që me të vërtetë mbrojnë ata kundër katastrofës financiare ose përfitimeve mjekësore, kur një krizë godet. Duke filluar vitin e ardhshëm, të gjitha planet të shitura në këtë vend do tu kërkohet të ofrojnë 10 përfitime thelbë-

sore, duke përfshirë disa si shëndeti mendor dhe trajtimi i abuzimit të substancave dhe kujdesit të amësisë dhe të porsalin-

dur, që nuk janë pjesë e politikave të shumta. Dhe primet mund të rriten, pjesërisht për shkak se kompanitë e sig-

urimeve duhet të pranojnë të gjithë aplikuesit, jo vetëm të shëndoshët. Primet janë të prira të bien për pacientët e moshuar dhe të sëmurë me sëmundje kronike. Primet kanë të ngjarë të shkojnë për të rinj, dhe pacientët e shëndetshëm. Edhe kështu, analistët në Fondacionin Kaiser besojnë se shumica e njerëzve vërtetë do të paguajnë më pak vitin e ardhshëm, sepse ata me të ardhurat modeste do të kualifikohen për subvencione federale dhe për shumë njerëz të varfër të pasiguruar do të jenë të ligjshëm për kujdesin ndihmën shëndetësore. Shumë njerëz me të ardhura më të larta të ardhura të cilët nuk do të kualifikohen për subvencione, megjithatë, do të duhet të blejnë politikat e sigurimit për më shumë përfitime siç ata duan. Kujdesi i Maternitetit për ata të cilët nuk do të kenë fëmijë është një pikë e lënduar. Por ky është një çmim i lëvizur drejt mbulimit universal me përfitime gjithëpërfshirëse. Dhe disa prej

këtyre njerëzve me të ardhura të larta mund të vuajnë një aksident katastrofik ose sëmundje që më parë do ti kishte falimentuar ata, por që tani do të paguhen nga sigurimi. Njerëzit nën moshën 30 vjeç, që mund të pengojnë primet e larta, kanë një tjetër mundësi. Ata mund të blejnë një plan katastrofik që ofron të gjitha përfitimet themelore, por që mban prime të ulëta duke i bërë përfitues të mbajnë një pjesë më të madhe të kostos. Problemi është se njerëzit që blejnë plane të tilla nuk janë të pranueshëm për subvencione federale, kështu që ndoshta shumë prej tyre do të ishte më mirë të blinin plane të lira në dispozicion në shkëmbime. Analistët Federal, vlerësuan javën e kaluar se pas subvencioneve dy të tretat e të rriturve të rinj të pasiguruar në 34 shkëmbimeve në të gjithë vendin mund të marrin mbulim për më pak se 100 dollarë në muaj, dhe gati gjysma mund të marrin atë për më pak se 50 dollarë në muaj. Kjo tingëllon si një ujdi për mbulim të plotë. Disa grupe konservatore, të etura të dëmtojnë tregun individual duke frenuar regjistrimin, janë duke u bërë thirrje konsumatorëve që të mos marrin sigurim dhe në vend të kësaj të paguajnë gjobën e cila është më e lirë se kostoja e sigurimit, por zor e papërfillshme. Për individët, ajo fillon nga 95 dollarë, përkatësisht 1 për qind e të ardhurave vjetore në fuqi në vitin 2014, që është më e lartë, dhe që rritet në 695 dollarë ose 2,5 për qind e të ardhurave në fuqi në vitin 2016. Por, pse të paguajnë dënimin dhe të mos marrin asgjë, kur munden të paguajnë një tarifë të arsyeshme për të marrë një politikë të mirë?

KUR SHTETI ULET KËMBËKRYQ !

Fadil LEPAJA ur ai del në skenë, skena gjallërohet ! Ngjarja merr karakter dramatik. Qoftë me karrige, qoftë me petulla, kur përmendet “GG-ja”, ngjarja vetvetiu bëhet interesante! Gazetarët vdesin pas tij! Ai njihet si njeri që flet pa rrotulla, nxjerr fakte dhe nuk e përton edhe rrezikun për të dëshmuar fjalët e veta. Madje fjala rrezik mund të merret edhe si mbiemri i tijë i dytë! Në një fotografi të publikuar këto ditë në media, ai me pamje tejet serioz shihet duke e futur një revole në brez! Kjo foto i ka mbushur faqet e gazetave, megjithëse askush nuk e dallon dot nëse revolja është plastike apo ajo tjetra! Ka edhe shumë të tjerë të cilët e kanë sfiduar shtetin, por shteti i ka kundërgoditë. Njësitet speciale e kryejnë punën shpejt. Por GG-ja i del karshi shtetit! I del përpara edhe kushtetutës! E ka kuptuar se shteti ynë udhëhiqet me familje dhe se kushtetuta shërben për me i mbrojt oligarkët nga qytetarët dhe jo e kundërta. Ai i doli shtetit karshi me familje dhe me kanun! I ka kapur! Shteti në vend se të zemërohet, qohet e shkon te ai. Në odë! Shteti ynë

K

ulet këmbëkryq në odë dhe arsyetohet! Shteti jonë i fuqishëm i cili vjet i rrihte me çizme protestuesit paqësorë në sheshet e kryeqytetit, apo në Merdare! Shteti jonë i fuqishëm i cili nëpërkëmbet me dhjetëra herë në çdo bashkësi lokale të veriut! E ai, nuk e bënë hesap shtetin! Ai i njihte ata para se të bëheshin shtet! Atëherë, ata ishin veç dajë, e nip, miq e dhëndurë, shokë e vëllazëri! Tash, të veshur me petk shtetërorë i trokitën në derë të odës, Gani Gecit, por ai nuk ua hapi derën! Deshën të rrëfehen! Shteti filloi me trokit me radhë nëpër oda, derisa ja qelën një derë! Hajde bujrum, shtet! Shteti hyri, me kollare, dhe u ul këmbëkryq në krye të vendit! Te oxhaku! Kështu në teren neutral filluan negociatat GG – Shteti i Kosovës! Pa ndërmjetësim ndërkombëtarë! Kështu GG-ja ulet dhe u mban ligjëratë për petulla! E shteti ynë i do petullat! Vdes për to! GG-ja edhe kryeministri i Kosovës u takuan, pra, në një odë të Drenicës dhe biseduan për (para)politikë edhe për petulla! Shteti nuk e pranoi krimin, por e pranoi se i ka fshehur dorasit! Edhe kjo është krim, por më i vogël! Pra, petullat? Po, si hynë petullat në këtë rrëfim do pyesni ju, për shkak të seriozitetit të situatës?! GG-ja, pas këmbëkryqit, e tha p[r media një fjali shumë mbresëlënëse, e cila njëherit flet shumë për ngjash-

Ka edhe shumë të tjerë të cilët e kanë sfiduar shtetin, por shteti i ka kundërgoditë. Njësitet speciale e kryejnë punën shpejt. Por GG-ja i del karshi shtetit! I del përpara edhe kushtetutës! E ka kuptuar se shteti ynë udhëhiqet me familje dhe se kushtetuta shërben për me i mbrojt oligarkët nga qytetarët dhe jo e kundërta. Ai i doli shtetit karshi me familje dhe me kanun! I ka kapur! mëritë në mes të SHBA dhe Kosovës. Aty, për herë të parë ndër ne përmenden petullat në kontekst politik dhe të sigurisë! “Mos e prit armikun me petulla, kur të hyn në oborr”! Kështu thonë amerikanët, tha GG-ja! As mos e diskutoni! Pra, ka mbetur vend për petulla, sepse kësaj radhe, askush askujt nuk i kishte hyrë në oborr! Krejt ngjarja që u parapriu negociatave u zhvillua në shesh! E sheshi i qytetit të Skenderajt është i të gjithëve edhe pse disa e konsiderojnë si më të vetin! Këta, po festonin zhurmshëm pas një mitingu parazgjedhorë. Militantët e ngacmuan me fjalë GG-në, e ai i ndoqi me revole. Me revole të plastikës, po thotë. Pastaj u kuptua se ai i kishte dy revole me veti. Nëse tuten ... atëherë veç

me plastikë! Nëse jo...! Por, u tutën! Deklarata pas takimit i lehtësoi qytetarët e këtij vendi dhe ata iu kthyen aktiviteteve të tyre të përditshme, si fushata për shembull! Por, pasojat e këtij takimi, do të hetohen pastaj! Ato janë institucionale! Kjo ngjarje, e ka instaluar në sistemin tonë, një institucion më tepër: atë të odës! Atë të këmbëkryqit! Edhe një akt normativ, mbi kushtetutën! Kanunin! Por, Institucionin e odës luteni të mos e ngatëroni me teatrin “Oda”! Edhe pse tetri alternativ tashmë ka karakter (ndër)kombëtarë! Artistët performojnë lakuriq! Si në politikë! Pra, krejt kjo është po ashtu një teatër! Jetojmë në shoqëri të spektaklit, ku asgjë nuk ndodhë në realitet, e qyte-

tarët ngopen me seriale dhe afera! Vendi është në krizë! Shteti nuk e respekton kushtetutën! As institucionet! Ato nuk po kryejnë, më, punë! Falë zotit që e kemi ruajt odën tradicionale! Sepse, kësaj radhe pikërisht oda e shpëtoi shtetin e brishtë të Kosovës! Se shteti janë ata! Nëse biem ne, bien edhe shteti, ky është slogani i heshtur që kërcënon në prapavijë! Por, të e lëmë rrezikun, se populli nuk i do rreziqet. Të kthehemi te petullat! Kështu , në vend të rezymesë, roli i petullave për stabilitetin politik të vendit është i madh! Roli i tyre ishte edhe historik. Kur dikush të shanë, ti thjesht ja dërgon një pjatë me petulla! Është simbolike! Ai e kupton që ka bërë keq! Po e hëngër një petull, nuk e përsëritë më! Por, nëse të hyn në oborr, nuk ka petulla! Kështu bëjnë amerikanët, e kështu do bëjmë edhe ne! Hajt, merreni nga një petull! Me Serbinë, kjo metodë nuk pat bërë punë. Po të bënte, krejt puna do kryhej me një pjatë me petulla! Kështu puna mori tatëpjetën: ne me petulla e ata me plumba. Fuqia magjike e petullave kishte rënë! Kur e kuptuam këtë, edhe ne ia kthyem me plumba! Pastaj puna erdh duke u “trashur” dhe ata filluan të na sulmojnë me tanke. Ne tanke nuk kishim, por petulla po. Ha

petulla dhe ik, kjo u bë strategjia e jonë gjeniale! Kur ata lodheshin, ne ja fusnim një guerileje të shpejtë. Pastaj përmes telefonave satelitor njoftonim opinionin vendorë dhe ndërkombëtarë për përleshjet e ashpra! Ah petullat! Dikur edhe bashkësia ndërkombëtare e kuptoi se politika e petullave ka marrë fund. Filluan të përdoren edhe aeroplanët ! Pastaj filluan bombardimet e NATO-s dhe ne me gjithë petulla ikëm jashtë, kush në Kukës e kush në Stenkovec, ndërkohë që ushtria dhe policia Serbe po bënte kërdinë ndër civil! GG-ja, i cili asokohe rrinte në Llaushë, nuk pështillej me shtetin nëpër konferenca. Madje ai dhe disa të tjerë thonë se në atë tollovi nuk dihej kush kujt po i jepte petulla! As plumba! Koniunktura e ngritur për të shpallur pavarësinë, po shpërbëhet! Baraspesha ka lëvizë vetvetiu sikur kodrat përreth Kaçanikut, dikur! Gojkqinjët flisnin se dikush u kishte vënë eksploziv, kodrave! Por, shteti nuk zbuloi asgjë! Tash, dikush po kërkon që edhe EULEX-i të shkojë në shpi! Pra, në Evropë! Hajtni ju se ne vijmë pas disa vitesh, po thonë! GG-ja ja qet shtetit një cigare! “Dheze” shtet, se në odat tona nuk vlen ligji i duhanit! Shteti, këmbëkryq, përplot gajle e dredhë cigaren prej kutisë dhe...rrëfehet! Tym! Shumë, shumë tym!

REDAKSIA “Z H U R N A L P L U S ” JO GJITHMONË PA JTOHET ME MENDIMIN E AUTORËVE


V ë s h t r im e

e enjte, 7 nëntor 2013

11

Hillary në vitin 2016? Jo edhe aq shpejt

Frank BRUNI illary Clinton nga të gjithë njerëzit e di se si fatet politike kthehen në një monedhë. Por, megjithatë ajo duhet të jetë në mëdyshje dhe frikësuese që, gjatë një periudhe prej gjashtë muajsh nuk bëri asnjë lajm të madh dhe popullariteti i saj mori një rënie dyshifrore. Një sondazh i publikuar javën e kaluar nga NBC News dhe Wall Street Journal dëshmoi rënien. Ai sondazh gjeti se përqindja e amerikanëve të cilët kishin pikëpamje të favorshme për të, ka rënë në 46 nga 56. Përqindja me pamje të pafavorshme është ringjallur, në 33 nga 29. Ja ku jemi. Fillimi i fundit të saj është i pashmangshëm. Është çështje kohe sepse e vërteta më e dukshme është se ajo ka probleme serioze si një konkurrente potenciale presidenciale gjatë vitit 2016, dhe tifozllëku i parakohshëm i Chuck Schumer dhe demokratëve të tjerë nuk do të ndryshojë atë. Në prag të mbylljes federale dhe në mes të shkrirjes së projektit Obamacare, neveria e votuesve me biznesin si zakonisht është në llojin e pikut që siguron më shumë sesa pjesa e zakonshme e surprizave në zgjedhjet e ardhshme. Në një sondazh të kohëve të fundit, 60

H

E shtëna e fundit shkatërrimtare në xham e Hillary, një piketë e vonuar, mund të jetë mjaft risi. Por a do të kursehej ajo nga një sfidant potencialisht përçarës nga e majta në zgjedhjet paraprake Demokratike? Ngjitja e Bill de Blasio dhe entuziazmi për Elizabeth Warren tani demonstrojnë një oreks për liberalët lashtë se pothuajse çdo konkurrent të mund të ketë bërë. Ne kemi pasur rikujtime të shpeshta të lajmërimeve se: në sagën e Anthony Weiner, në raportet e keq menaxhimit në Fondacionin Klinton, në mbulimin e ofertës së Terry McAuliffe për t'u bërë guvernator i Virxhinia. Ne kemi pasur edhe gjëra tjera të Klintonëve si një klasë titulluar dhe e rrënjosur në pushtet. Deri në një shkallë që ka fikur edhe disa prej besnikëve të çiftit, Bill dhe Hillary së fundmi kanë qenë të patrembur në kurorëzimin e bijës së tyre Chelsea Clinton si trashëgimtare e fronit. Ata kanë riemëruar themelin e familjes për t’i dhënë faturë të barabartë asaj me të tyren, dhe Hillary e cila gjatë një interviste dhënë revistës New, thotë se rritja e Chelsea ishte "në ADN". Ata tërheqin Chelsea në piedestal pas piedestal, duke e

për qind e amerikanëve thanë se ata do të donin të shihnin të gjithë në Kongres, përfshirë edhe përfaqësuesit e tyre të zëvendësuar me disa tjerë një shumicë të ngjashme për një palë të tretë. Këto shifra jashtëzakonisht të mëdha sugjerojnë një klimë, në të cilën dikush i cili ka qenë qendra e parë dhe në politikë për gati një çerek shekulli nuk do t’i bëjë gjitha ato zemra të rrahin shpejtë. Zgjedhësit janë të vështirë për operatorët e njohur politikë, veçanërisht për ata të lidhur me Uashington. Kjo është arsyeja pse Klinton ka rënë. Ajo ra së bashku me Presidentin Obama me liderët e kongresit, dhe me tërë ata të fyerit. Dhe disa nga mënyrat në të cilat ajo dallohet nga shumë nuk janë hije. Ajo vjen me një histori më shumë politike të dhuruar me dhurata, favore borxhi, besnikëri të koracuar dhe armiqësi të

Nëse votat janë blerë… Skënder MINXHOZI ikur të zhvillohej sot një konkurs për klasifikimin e lajmit më absurd që është transmetuar së fundi në mediat elektronike, me shumë gjasë kronika e emisionit “Fiks Fare” për paratë nën dorë gjatë fushatës elektorale në Korçë, do të merret një vend nderi. Dhe absurdi, edhe këtë radhë, nuk ka të bëjë me lajmësin, por me lajmin. Të blesh zgjedhjet e Bashkisë së Korçës (nëse kjo ka ndodhur vërtet), në momentin kur askush, edhe vetë PD-ja, nuk shpresonte për fitore, do të thotë si të blesh një ndeshje futbolli miqësore. Ose, siç e tha dikush me të drejtë, të shqyesh me sup një derë të hapur. Prej pak orësh nga transmetimi i skenave ku studentë të ardhur në Korçë marrin dy mijë lekë të reja secili, në një zyrë elektorale të PS-së, lajmi ka bërë xhiron e shtypit dhe ka ndezur, siç pritej, një stuhi të vërtetë politike. Opozita nxitoi ta shfrytëzojë parmbrëmë lajmin në fjalë, për të kërkuar përsëritjen e votimeve në Korçë, kurse mazhoranca mbajti një profil të ulët, duke deklaruar disa orë më pas se pagesat ishin bërë për studentë-anëtarë të FRESSH-it, që kishin udhëtuar në Korçë për të

S

Opozita nxitoi ta shfrytëzojë parmbrëmë lajmin në fjalë, për të kërkuar përsëritjen e votimeve në Korçë, kurse mazhoranca mbajti një profil të ulët, duke deklaruar disa orë më pas se pagesat ishin bërë për studentë-anëtarë të FRESSH-it, që kishin udhëtuar në Korçë për të votuar. Pra, jo një blerje vote, por një pagesë biletash autobusi për militantët e partisë votuar. Pra, jo një blerje vote, por një pagesë biletash autobusi për militantët e partisë. Gjithsesi episodi i Korçës ngjan i pakëndshëm. Themi “ngjan”, pasi gjithë sa ka ndodhur është vënë me të drejtë nën hetimin e organeve të drejtësisë. Prokuroria e Përgjithshme njoftoi se Prokuroria e Korçës ka nisur hetimet për “dhënie shpërblimesh dhe premtime”. Në fund të këtij procesi, që për hir të paqes politike në vend, duhet të jetë i shpejtë dhe transparent, do të dimë zyrtarisht nëse ajo që ka ndodhur në pamjet filmike të “Fiksit” ka qenë një veprim burokratik e financiar normal brenda strukturave të PS-së apo nëse kemi pasur të bëjmë me një rast të provuar blerjeje votash. E ky varianti i dytë do të hapte një tjetër kapitull të errët

për zgjedhjet në Shqipëri. Në më shumë se dy dekada zgjedhjeje pluraliste në Shqipëri, balanca e manipulimit të votave ka anuar dukshëm nga PD-ja. Precedenti tashmë klasik i vitit 1996 ka mbetur i papërsëritshëm në vrazhdësinë dhe flagrancën me të cilën u devijuan votat në atë proces aq të kontestueshëm, i cili pak muaj më pas do ta fuste, së bashku me krizën e piramidave, në një qerthull të rëndë krize të gjithë vendin. Kjo vazhdë devijimi e votës ka mbijetuar deri pak kohë më parë, kur PD-ja organizonte një urë të vërtetë ajrore për të sjellë studentë nga Italia, për të votuar për Lulzim Bashën në vitin 2011. Apo kur, në mes të fushatës së 23 qershorit, zyrtarë të lartë të PD-së shpërndanin thasë me miell, vaj e sheqer, në këmbim të votave,

në mes të Tiranës, siç ishte rasti i rrugës “Myslym Shyri”. I parë në këtë kontekst historik, qëndrimi ndaj procesit zgjedhor është një gur prove vendimtar për të gjitha forcat politike që kanë pretenduar pushtetin. Partia Socialiste nuk ka aspak nevojë që ta fusë veten në listën e zezë të prekjes së proceseve elektorale. Aq më tepër, në një garë lokale dhe të kufizuar si Korça, me pak ose aspak peshë në skakierën kombëtare. Kronika filmike e “Fiks Fare” në Korçë, përbën premisën e një incidenti në dukje kalimtar dhe të parëndësishëm, por që mund të mos jetë aspak i tillë. Nëse ngjarja konfirmohet edhe nga organet përkatëse, ashtu siç

e fiksuan kamerat e “Fiksit”, do të duhet një reflektim serioz dhe urgjent i mazhorancës ndaj episodit në fjalë. Të fshihesh pas deklaratave të zëdhënësve periferikë nuk do të bënte më dobi. Sepse ka një problem të madh parimor, i cili nuk mund të anashkalohet, qoftë edhe përballë parave nën dorë të shpenzuara në një zyrë elektorale qindra kilometra larg Tiranës: fitimtarët e 23 qershorit erdhën në pushtet duke premtuar një sjellje krejt të re, të ndryshme dhe pse jo puritane, ndaj atyre që i kanë konsideruar rregullisht si paudhësitë e qeverisjes së mëparshme. Një ndër defektet e anatemuara më së shumti nga Edi Rama, ka qenë mënyra sesi PD-ja zhvillonte

futur në lavdinë e tyre. Dhe kjo gjë funksionoi. Në një intervistë në shtator, Piers Morgan pyeti Bill Clintonin nëse Hillary apo Chelsea do të ishte presidente më e mirë. "Mbi afat të gjatë, ajo di më shumë se ne për çdo gjë”, tha Bill për të bijën Chelsea. Me dinasti të tilla katrore kaq të çuditshme, me atë që formësoni një pasazh anti-ngritje politike amerikane, dhe ekspozimi i tepruar i Klintonëve është një përshtatje për metabolizëm të epokës së Twitter-it, që dëshiron më shumë të reja. E shtëna e fundit shkatërrimtare në xham e Hillary, një piketë e vonuar, mund të jetë mjaft risi. Por a do të kursehej ajo nga një sfidant potencialisht përçarës nga e majta në zgjedhjet paraprake Demokratike? Ngjitja e Bill de Blasio dhe entuziazmi për Elizabeth Warren tani demonstrojnë një oreks për liberalët. Dhe çfarë do jetë argumenti i Hillary për një presidente? Diçka interesante ndodh kur pyesni Demokratët pse ajo në vitin 2016. Ata thonë se është koha për një grua, që të ngrejë morinë e brumit, se kandidatët e tjerë potencialisht të fortë nuk do të guxonin ta merrnin. Përgjigjet janë rreth procesit më shumë sesa për personin apo ndonjë vizion që ajo ka për vendin. Nuk ka asnjë poezi në to. Kjo nuk është e mirë. "Kompetencë", tha një strateg i shquar Demokrat, duke artikuluar premtimin e Hillary. "Dhe në fund të mandatit të dytë të Obamës, ajo mund të jetë më shumë se e mjaftueshme". Ajo kërceu si sekretare shteti, sepse pavarësisht nga Bengazi, ajo arriti dhe mbajti pozitën e vet kryesisht mbi tensionohet partizane. fushatat zgjedhore. Në fakt, zgjedhjet janë parë nga e majta si një element që ka qenë rregullisht i kërcënuar nga tendenca për manipulim nga ana e së djathtës. Frika proverbiale e së majtës për prekjen e votave nga Berisha, ka qenë një ndër fobitë bazë të pluralizmit shqiptar që nga fillimi i viteve ’90. Edi Rama ka premtuar dhjetëra herë se vota nuk do të preket më në Shqipëri. Rasti po e sjell që ai ta dëshmojë këtë eventualisht, shumë kohë më parë se takimi elektoral i radhës, ai i vitit 2015. Natyrisht, gjithmonë nëse do të vërtetohet se në Korçë është kryer një blerje vote, e jo një pagesë banale e shpenzimeve të transportit për militantët e partisë. Opozita e djathtë nuk vonoi që, së bashku me kontestimin e fortë të pamjeve të “Fiksit”, të hedhë edhe një herë, siç pritej, dyshime serioze mbi zgjedhjet e 23 qershorit. Megjithëse nuk ka mendje të shëndoshë të besojë se një milion votat e famshme kundër Berishës qenë fryt i shitblerjes, e jo një dënim politik kapital për një politikë të dështuar tetëvjeçare. Edhe për këtë arsye, pra për heqjen e çdo alibie jo vetëm mbi Korçën, por edhe mbi votimet e qershorit, apo proceset e ardhshme elektorale, qeveria dhe kreu i saj duhet të reagojnë fort dhe prerë ndaj çdo prove të pakundërshtueshme se zgjedhjet në qytetin juglindor u blenë, qoftë edhe pjesërisht. Janë këto gjeste që e forcojnë demokracinë dhe jo fortifikimi pas justifikimeve që nuk bindin. Më mirë një betejë e dytë totalisht e ndershme sesa një fitore e njollosur qoftë edhe pjesërisht.

REDAKSIA “Z H U R N A L P L U S ” JO GJITHMONË PA JTOHET ME MENDIMIN E AUTORËVE


S h ow b iz

12

e enjte, 7 nëntor 2013

Bleona si një striptiste seksi Një luk i ri për këngëtaren e njohur shqiptare Bleona Qereti, e cila ka vendosur të shfaqet ndryshe. Ajo ka postuar në llogarinë e saj në “Facebook”, një foto ku është vetëm me të brendshme.

Ç’do zogu me… “Në vdes, është vetën për të rilindur”, ka shkruar Tuna në mbishkrimin e fotos që shihni. E bukur, seksi, dhe tejet tërheqëse, këngëtarja ka bërë një set fotografish, në të cilat ka vënë në pah linjat e saja trupore. Ajo çka vërehet më shumë në këtë foto është fustani i saj i veçantë, i cili përmban imazhin e një Shqiponjën. Nuk e dimë nëse këngëtarja, me anë të kësaj pamje është munduar të lërë ndonjë mesazh për dikë të caktuar, apo thjesht ka shfaqur simpatinë ndaj Shqiponjës.

Bleona gjithmonë ka befasuar publikun me fotot e saj, ku më herrët ajo ka pozuar nudo. Bleonës i pëlqen të ekspozojë pjesët e saj të trupit, këtë herë ajo ka nxjerrë gjoksin në pah. Në foto Bleona na ngjan

Naomi Campbell: Agjëroni një herë në javë

Sarah Jessica Parker zhgënjen Naomi Campbell mendon se çdokush duhet të agjërojë të paktën njëherë javë, pasi beson se kjo i ndihmon njerëzit të jetojnë më gjatë. Bukuroshja 43-vjeçare thotë se duke mos ngrënë gjatë një dite në javë, ju do t’u ndihmoni zorrëve

të pastrohen më mirë. “Mendoj se çdokush duhet të agjërojë të paktën një herë në javë”. “Ne hamë aq shumë gjëra të ndryshme; mendoj se është mirë për të pastruar zorrët tuaja. Mendoj se kjo mund ta zgjasë jetën tuaj”, ka thënë Campbell.

Puthja e një nëne

Bashkëshorti i saj, David Beckham, fluturoi në Nju

reklama

me një striptiste seksi, e veshur me rripa meshini të zi dhe gjoksin e ka mbuluar me pjesë metalike. Ndërsa flokët i ka bërë bionde, duke vendosur paruke. Ajo ka shkruar se ky është luku i saj më i ri. Luku i Bleonës është pak i ‘dyshimtë’, sepse herë na jep pamjen e një striptiste seksi dhe nga ana tjetër ajo duket si një ‘gladiatore’. Bleona vetëm kështu vazhdon të mbajë famën e saj.

Jork më parë gjatë javës për arsye pune. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se Victoria

nuk kishte me kë të shoqërohej në një ceremoni të ndarjes së disa çmimeve të modës në Londër. 39-vjeçarja u shoqërua nga i biri i parëlindur, Brooklyn, i cili tashmë ka lënë pas në shtat nënën dhe pret të kalojë edhe babain. Victoria, e bërë fillimisht e famshme si këngëtare e grupit “Spice Girls”, tashmë ka si profesion të parë të jetës së saj punën e stilistes.

Sarah Jessica Parker e cila vlerësohej si një ikonë mode, falë rolit të saj te seriali “Sex And The City”, duket se ka humbur shumë pikë nga fama e saj. Parker duket se ka rrëshqitur disi nga modeli që kishte krijuar, ndërsa u paraqit gjatë prezantimit të një dokumentari

në New York, në një formë që ngjalli kritika sa i takon veshjes. Sarah mbante veshur një fustan ngjyrë rozë me rrudha në pjesën e barkut, një xhaketë të zezë me pika metalike, të cilat ja zbehnin disi hijeshinë dhe i tregonin format e trupit skeletor.

Ndryshon stilin Kate Middleton planifikon që të bëj ndryshim të stilit. Bruneta bukuroshe pritet që të ndryshojë stil pasi që sipas medieve britanike ajo ka kërkuar nga një shoqe e shkollës që tani është dizajnere dhe quhet Emilia Jardine - Peterson që ti jep këshilla për këtë. Emilia tashmë i ka dhënë Kateit këshillat dhe ajo po shikon ato gjëra që ajo po i dëshiron për veshjet e saj. “Kate admiron stilin e Emilia’s. Emilia është bërë shumë e rëndësishme për stilin e saj dhe për këtë ajo dëshiron që ta këtë afër vetes. Emilia po përpiqet që ta largojë pak Kate nga ngjyrat dhe stili natyral i pallatit për t’i japur asaj më shumë ngjyra në stilin e saj”, tha një burim për revistën Grazia në Britani.


Fa s h io n

e enjte, 7 nëntor 2013

13

Marc Jacobs

Resort 2014, art i vërtetë për veshje “casual” Me koleksionin e tij më të ri, Marc Jacobs - Resort 2014 dëshmoi edhe një herë se është artist i vërtetë dhe lider në botën e modës, i cili di se si t’i lidhë veshjet “casual” me glamurin, për të krijuar një gardërobë që do të vishet. Ai u bë i njohur me krijimin e kombinimeve të “pamundshme” dhe me stilin pixhama. Në koleksionin më të ri ai i adap-

reklama

toi rigat marinare si dezen për pellushe që duket shumë këndshëm, ndërsa mantelin për në banjë e ridisejnoi si këmishë. Gjithë koleksioni është miks nga monistë, pellushe, riga, mëndafsh dhe thyerje të principeve në kombinimin e këtyre gjërave së bashku. Gjithçka që mund t’ju ofrojë ky koleksion është diçka më ndryshe deri më tani.


R a jo n / B o t ë

14

e enjte, 7 nëntor 2013

SHBA, fitojnë demokratët në Virxhinia Demokrati Terry McAuliffe ka fituar zgjedhjet për guvernator në Virxhinia, duke mundur me rezultat të ngushtë rivalin e tij republikan Ken Cuccinelli. Pas numërimit të 97 përqind të votave mbrëmë, McAuliffe mori 47 përqind ndaj 46 përqind të votave që mori kundërshtari i

tij Ken Cuccinelli. Ndërkohë shteti verilindor i Nju Xhersit, ka zgjedhur për një mandat të dytë guvernatorin republikan Chris Christie i cili mund të kandidoj në zgjedhjet e ardhshme presidenciale. Ende vazhdon numërimi i votave, por anketimet i japin

Kinë, shpërthime te zyrat e Partisë Komuniste

Një seri shpërthimesh të vogla kanë lënë të vdekur të paktën 1 person jashtë një zyre provinciale të Partisë Komuniste në veri të Kinës, raporton media shtetërore. Shpërthimet në Taiyan në provincën Shanxi, besohet të jenë shkaktuar nga bomba artizanale, bën të ditur “Xinhua”, sipas së cilës 8 persona janë plagosur dhe 2 makina janë shkatërruar. Fotot e publikuara në një media sociale tregojnë tym dhe disa zjarrfikës në vendngjarje, ndërkohë që policia ka rrethuar skenën. Policia e Shanxi tha se incidenti i së mërkurës ndodhi rreth 07:40 me orën lokale, vetëm 40 minuta pas mesnate me orën tonë. “Disa pajisje të vogla eksplozive kanë shpërthyer në rrugën Yingze të Taiyan, pranë

zyrtës provinciale të partisë”, tha policia në një njoftim në mikroblogun e tyre zyrtar. “Liderët provincialë shkuan menjëherë në vendngjarje, ndërsa policia është duke hetuar ngjarjen e fundit”, thuhej në postim. Blloqe çeliku janë gjetur të shpërndara në skenë, duke sugjeruar se ato janë përdour në bomba artizanale, raporton “Xinhua”. Pajisjet shpërthyese ishin fshehur në pragjet e luleve buzë rruge, sipas televizionit shtetëror kinez. Gjithsesi, dy dëshmitarë thanë për “Xinhua” se kishin parë një mikrobus të shpërthente, duke bërë që pjesë të mbeturinave të saj të fluturonin përreth. Dëshmitarët thonë se kanë dëgjuar “7 shpërthime të fuqishme” dhe kanë parë një sasi të dendur tymi në vendngjarje.

Ford: Kam thithur kokainë, por s’jam i varur Kryetari i Torontos, Rob Ford, ka pranuar të martën se ka thithur kokainë, por ka thënë se nuk është i varur nga droga. Shefi i policisë në Toronto ka thënë javën e kaluar se ekziston një video, e cila tregon Fordin duke thithur kokainë me një llullë. Ford, 44 vjeç, u ka thënë gazetarëve se ka thithur drogën rreth një vit më parë, kur ka qenë shumë i dehur. Ai ka refuzuar të japë dorëheqje, pavarësisht thirrjeve për të bërë një gjë të tillë. Negociatorët izraelitë u kanë thënë homologëve të tyre palestinezë se “Muri Ndarës” që kalon përmes Bregut Perëndimor të pushtuar do të shërbejë si kufiri i një shteti të ardhshëm palestinez, bëjnë të ditur mediat lokale. Vetëm pak orë para mbërritjes së Sekretarit amerikan të Shtetit, John Kerry, për bisedime të niveleve të larta mbi negociatat e drejtpërdrejta në procesin e paqes të martën, dy raportime mediatike thanë se ekipi izraelit ka bërë tashmë propozimin. “Pozicioni aktual i Izraelit është që si kufi të shërbejë itinerari i barrierës ndarëse (murit) dhe jo vija kufitare e vitit 1967 siç kanë kërkuar

“E gjitha çfarë mund të them është: kam bërë gabime”, ka thënë Ford. Toronto, qyteti më i madh i Kanadasë, ka rreth 2.6 milionë banorë.

Chris Christie një epërsi të madhe ndaj kundërshtarit të tij të Partisë Demokrate, senatores së shtetit Barbara Buono. Guvernatori Christie tashmë ka mbajtur fjalimin e tij të fitores, duke e quajtur veten “njeriu më me fat në botë.” Chris Christie u bë një fig-

urë kombëtare, kur superstuhia Sandy shkatërroi shtetin e tij vitin e kaluar. Ai u vlerësua nga liberalët e partisë demokrate, por zemëroi konservatorët e partisë republikane, kur punoi ngushtë me Presidentin Barack Obama për të pastruar dëmet e shkaktuara nga stuhia.

Ndërkohë qyteti i Nju Jorkut ka zgjedhur kryebashkiakun e parë demokrat në më

INFORMACIONET E SHËRBIMEVE INTELIGJENTE TË SHBAsë Njoftimet e inteligjencës nuk janë përfundimtare, por “ka tema të ndryshme të informacionit, që do të trondiste besimin tonë”, tha një zyrtar amerikan për CNN htetet e Bashkuara janë duke shqyrtuar të dhënat e fundit të inteligjencës, të cilat bëjnë të ditur se qeveria siriane mund të mos e ketë deklaruar tërësisht sasinë e armëve kimike të zotëruara prej saj. Kjo do të thotë se Siria mund të ketë ende një depo të fshehtë armësh kimike, edhe pas përpjekjeve të bazuara në marrëveshjen për shkatërrimin e tyre. Njoftimet e inteligjencës nuk janë përfundimtare, por “ka tema të ndryshme të informacionit, që do të trondiste besimin tonë”, tha një zyrtar amerikan për CNN. “Ata kanë bërë disa gjëra së fundi, të cilat tregojnë se Siria nuk është gati të heqë dorë tërësisht nga armët e tyre kimike”. CNN ka folur me disa zyrtarë amerikan për të pasur akses në informacionet e fundit sekrete mbi Sirinë, të cilët konfirmuan lajmin. Të gjithë ata refuzuan të identifikoheshin, për shkak të ndjeshmërisë së çështjes dhe informacioneve. Agjencinë amerikane të inteligjencës, Departamenti i Mbrojtjes, Departamenti i Shtetit dhe Shtëpia e Bardhë janë duke e shqyrtuar me hollës informacionin. Njëri prej zyrtarëve paralajmëroi se ende nuk ka një konkluzion përfundimtar të SHBA-ve mbi qëllimet e Sirisë, bazuar mbi këtë informacion, por ka një përpjekje për të mbledhur të tjera info verifikuese për të kuptuar më mirë se për çfarë mund të jetë në

Siria po i fsheh armët kimike?

S

S’KA DATË PËR KONFERENCËN GJENEVA 2 Ndërkohë, i dërguari i Kombeve të Bashkuara dhe Ligës Arabe për krizën në Siri, Lakhdar Brahimi, ka thënë se nuk ka ende datë të caktuar për konferencën e paqes për Sirinë dhe ka shfaqur shpresën se ajo do të caktohet para fundit të këtij viti. Brahimi ka bërë këtë deklaratë pas bisedimeve me diplomatë të lartë në Gjenevë, në kuadër të përgatitjeve për konferencëm Gjeneva 2, e cila synon t’i japë fund konflik tit civil në Siri. gjendje regjimi i tyre. Aktualisht ekziston një marrëveshje mes zyrtarëve amerikanë, se deklaratat zyrtare të Sirisë ndaj Organizatës për Parandalimin e Armëve Kimike (OPCË) janë bërë në besim të plotë, pas kërcënimit për sulme ushtarake nga SHBA-të, për shkak të përdorimit nga Siria të armëve kimike ndaj civilëve. SHBA-të besojnë se presidenti sirian, Bashar al-Assad, e ka kuptuar tashmë që nuk mundet

ta bëjë sërish diçka të tillë. Ndërkohë, i dërguari i Kombeve të Bashkuara dhe Ligës Arabe për krizën në Siri, Lakhdar Brahimi, ka thënë se nuk ka ende datë të caktuar për konferencën e paqes për Sirinë dhe ka shfaqur shpresën se ajo do të caktohet para fundit të këtij viti. Brahimi ka bërë këtë deklaratë pas bisedimeve me diplomatë të lartë në Gjenevë, në kuadër të përgatitjeve për

Izraeli “cakton” kufijtë e Palestinës së re “Pozicioni aktual i Izraelit është që si kufi të shërbejë itinerari i barrierës ndarëse (murit) dhe jo vija kufitare e vitit 1967 siç kanë kërkuar palestinezët”, raporton radioja publike palestinezët”, thuhej në një raportim të publikuar në radion publike. Që prej rifillimit të bisedimeve në fund të korrikut, palestinezët janë ankuar vazhdimisht për mungesën e qartësisë së Izraelit mbi çështjen e kufijve. Palestinezët këmbëngulin se bisedimet duhet të bazohen mbi kufitë që ekzistonin përpara Luftës 6-ditore të 1967s, kur Izraeli sulmoi dhe pushtoi Gazën, Bregun

shumë se 20 vjet. Aktivisti Bill de Blasio fitoi me një diferencë të madhe ndaj republikanit Joe Lhota, një ishkryetar i autoritetit të qytetit për çështjet e transportit. Votuesit në disa qytete të tjera të mëdha, përfshirë Atlantën, Bostonin, Detroitin, Hjustonin dhe Majemin, gjithashtu zgjodhën kryebashkiakët e tyre..

Perëndimor dhe Jeruzalimin lindor arab. Por, kryeministri izraelit, Benjamin Netanyahu, ka refuzuar një rikthim të kufijve të 1967 si “të papërligjshëm”, duke shtuar se një gjë e tillë nuk do të merrte parasysh “ndryshimet demografike” përgjatë 46 viteve të fundit, në një eufemizëm të qartë për vendbanimet hebreje. Ndërkohë, Sekretari amerikan i Shtetit John Kerry ndodhet në Izrael ku do të

konferencëm Gjeneva 2, e cila synon t’i japë fund konfliktit civil në Siri. Brahimi ka takuar zëvendësministrat e Jashtëm rusë, Gennady Gatilov dhe Mikhail Bogdanov, nënsekretaren amerikane të Shtetit për çështje politike, Ëendy Sherman, dhe të dërguarit nga Kina, Franca dhe Britania. Ai ka thënë se do të takohet sërish me të dërguarit amerikanë dhe rusë më 25 nëntor. zhvillojë bisedime të ndara me kryeministrin izraelit, Benjamin Netanyahu dhe presidentin palestinez Mahmoud Abbas. Sekretari i Shtetit John Kerry takimin e parë të tij në Izrael e zhvilloi me vajzën dhe mbesën e ish-kryeministrit izraelit, Yitzhak Rabin një ditë pas 18- vjetorit të vrasjes së tij nga një ekstremist izraelit në Tel Aviv. Duke rikujtuar këngën e paqes që ish Kryeministri Rabin dhe Presidenti Shimon Peres kënduan në momentet para vrasjes së Yitzhak Rabin-it, Sekretari Kerry tha se ka ardhur koha që izraelitët dhe palestinezët të bien dakord për një zgjidhje me dy shtete të konfliktit dhjetëra vjeçar mes tyre.


F e jt o n

e enjte, 7 nëntor 2013

15

MONOGRAFIA “HASAN PRISHTINA” (11)

Kongresi i Elbasanit

Prof. Dr. Branisllav SINADINOVSKI end kryesor në punën e Kongresit të Elbasanit gjithsesi pati problemi i autonomisë së Shqipërisë. Për t’u arritur ky qëllim, sipas pohimit të I. S. Galkin, Kongresi i Elbasanit solli rekomandim që të bashkëpunohet me kryengritësit maqedonas dhe ndarjes së shqiptarëve ortodoks nga Patrikana greke. Meqë ne nuk gjetëm material burimor lidhur me këtë rekomandim, pajtohemi ta citojmë këtë mendim të Galkinit. Për një organizim më të mirë të klubeve shqiptare, Kongresi i Elbasanit miratoi rekomandimin e këtyre klubeve, bashkë me organizatat tjera politike, ta njohin Klubin e Manastirit si Klubi qendror kombëtar. Gjatë punës së tyre delegatët e Kongresit të Elbasanit e dënuan politikën austro-hungareze, bashkë me qeveritë tjera të Gadishullit ballkanik dhe Evropës, të cilat gjithnjë e më tepër preokupoheshin me Lëvizjen Çlirimtare Shqiptare. Të gjitha këto vendime që u miratuan nga Kongresi i Elbasanit qartë treguan se ato nuk patën vetëm rëndësi kulturo-arsimore, por edhe politike, kur është në pyetje lufta e popullit shqiptar për çlirim kombëtar. Më 2 prill, 1910, në prezencë të delegatëve nga vise të ndryshme të Shqipërisë, filloi Kongresi i dytë i Manastirit, në të cilin mbretëroi ideja kryesore për unitet politik të shqiptarëve, pa dallim të fesë dhe rajonit, për mbrojtjen e popullit shqiptar dhe për çlirimin nga robëria osmane. Si detyrë kombëtare u caktua mësimi i historisë shqiptare, rrënjëve të saj, me theks se shqiptarët janë pasardhës të pellazgëve dhe ilirëve të vjetër dhe fëmijë të Skënderbeut. Me një qëllim të vetëm – ngritja e vetëdijes kombëtare, zhvillimi i mëtejmë i arsimit shqip dhe forcimi i unitet shqiptar. Si Kongresi i parë, ashtu edhe Kongresin i dytë i Manastiri paraqet ngjarje me rëndësi të madhe historike, kurse pjesëmarrja e delegatëve të Vilajetit të Kosovës tregon se ky Kongres kishte karakter të përgjithshëm kombëtar. Vendimet e sjella janë të rëndësishme pasi kanë të bëjnë me mbrojtjen e alfabetit shqip, shkollën shqipe dhe të mbrojtjes së çështjes kombëtare në tërësi, të cilat bashkërisht paraqesin reflektim autokton të aspiratave të përgjithshme të Lëvizjes Çlirimtare Shqiptare në rrugën e emancipimit kombëtar, arsimor dhe kulturor të popullit shqiptar. Me këtë dështuan përpjekjet e xhonturqve ta imponojnë bindjen për ekzistimin e një kombi turk, një gjuhe dhe një feje në kuadër të Perandorisë osmane. Pas shuarjes së rebelimit në Stamboll nga ana e Lëvizjes xhonturke, për të cilin sukses merita të madha pati edhe populli shqiptar dhe ai maqedonas, masat e ndërmarra pas kësaj nga ana e xhonturqve shkaktuan reaksion të hapur te popujt tjerë. Nën moton “luftë për rend parlamentar”,

V

Gjatë punës së tyre delegatët e Kongresit të Elbasanit e dënuan politikën austro-hungareze, bashkë me qeveritë tjera të Gadishullit ballkanik dhe Evropës, të cilat gjithnjë e më tepër preokupoheshin me Lëvizjen Çlirimtare Shqiptare. Të gjitha këto vendime që u miratuan nga Kongresi i Elbasanit qartë treguan se ato nuk patën vetëm rëndësi kulturo-arsimore, por edhe politike, kur është në pyetje lufta e popullit shqiptar për çlirim kombëtar

Politika demagogjike e xhonturqve me kujdes i përcillte të gjitha aksionet që ishin ndërmarrë nga ana e Lëvizjes Çlirimtare Shqiptare. Edhe përkundër faktit se xhonturqit solemnisht deklaruan se nuk janë kundër përdorimit të alfabetit latin dhe se kjo është çështje e vet shqiptarëve, fshehtas merrnin masa për kundërgrusht. Ata, duke u nisur nga ideja se Shqipëria në shtetin e tyre është një perlë e vërtetë për t’u ruajtur interesat e tyre në këtë pjesë të Ballkanit, lufta e tyre kundër Rilindjes shqiptare e orientuan kah shfrytëzimi i paragjykimeve fetare, të cilat ishin prezent midis popullatës myslimane shqiptare. Komiteti “Bashkim dhe përparim” ndikoi që në parlament të miratohen disa rregulla ligjore, të cilat mundësonin që të përdoret forcë ndaj të gjitha lëvizjeve çlirimtare të popujve tjerë. Duke e pasur këtë armë “arsyetimi” në duart e veta, xhonturqit filluan t’i çarmatosin çetat shqiptare dhe maqedonase. Rezistencën që e bënë deputetët jo-turq në Parlamentin turk kundër këtij koncepti të politikës xhonturke mbetën pa mbështetje. Gjendja e rëndë ekonomik që ishte më e shprehur në viset malore, e detyroi popullatën e Kosovës të ngrihet kundër pushteti turk në ditët e para të muajit maj të vitit 1909. Këtë kryengritje e shfrytëzuan xhonturqit si shkas për t’iu kundërvënë Lëvizjes Çlirimtare Shqiptare si dhe aspiratave kombëtare të popujve tjerë që ishin të preokupuar me këtë problem. Prandaj, qarqet e larta ushtarake në Stamboll, nën direktivën e Komitetit “Bashkim dhe përparim” i urdhëruan komandantit turk, Xhavid Pasha, të niset me forcat e saja elite në Kosovë për ta “qetësuar” kryengritjen. Represaliet e përgjakshme që i zbatonte ky koman-

dant turk për ta qetësuar popullatën në Kosovë dhe në Veri të Shqipërisë shkaktuan trazira të mëdha midis popullatës shqiptare. Së pari reaguan klubet politike shqiptare (sidomos ai i Selanikut), pastaj ushtarët dhe oficerët që shërbenin në armatën turke, e sidomos ata që gjendeshin në garnizonet ushtarake në Dibër dhe Janinë. Kundër brutalitetit të Xhavid Pashës, deputetët shqiptarë, të udhëhequr nga Ismail Qemali dhe Hasan Prishtina, dorëzuan interpelancë në Parlamentin turk, duke kërkuar jo vetëm ndërrimin e këtij komandanti, por edhe dënimin e tij. Politika demagogjike e xhonturqve me kujdes i përcillte të gjitha aksionet që ishin ndërmarrë nga ana e Lëvizjes Çlirimtare Shqiptare. Edhe përkundër faktit se xhonturqit solemnisht deklaruan se nuk janë kundër përdorimit të alfabetit latin dhe se kjo është çështje e vet shqiptarëve, fshehtas merrnin masa për kundërgrusht. Ata, duke u nisur nga ideja se Shqipëria në shtetin e tyre është një perlë e vërtetë për t’u ruajtur interesat e tyre në këtë pjesë të Ballkanit, lufta e tyre kundër Rilindjes shqiptare e ori-

entuan kah shfrytëzimi i paragjykimeve fetare, të cilat ishin prezent midis popullatës myslimane shqiptare. Turqizimin asimilues xhonturqit donin ta realizonin përmes përdorimit të alfabetit arab, duke shfrytëzuar në këtë drejtim popullatën myslimane shqiptare, e cila në qarqe të caktuara (feudale) politika e tyre gjente mbështetje të plotë, e sidomos te ajo pjesë e popullatës, ku vetëdija kombëtare ishte në nivel të ulët. Duke e ditur këtë fakt, për ta ndarë popullatën shqiptare, xhonturqit predikonin se alfabetin latin mund ta zbatojnë vetëm katolikët shqiptarë, kurse myslimanët shqiptarë ftoheshin ta pranojnë alfabetin arab. Aksioni konkret i xhonturqve lidhur me këto probleme manifestohej jo vetëm përmes presionit ndaj alfabetit latin, por edhe me hapjen e shumë shkollave fillore dhe të mesme, por edhe klube të ndryshme në Shqipëri dhe Maqedoni. Me angazhimin e tyre në Shkup u hap Shkolla pedagogjike, kurse në Dibër kurse të ndryshme pedagogjike, me qëllim që të krijohet kuadri i dëshirueshëm - mësues shqiptaro-turk, të cilët do të punonin

Në fillim të viti 1910 anëtarët e ish partisë “Ahrar” krijuan grupimin e ri, të njohur me emrin “Partia Liberale e Moderuar”, me të cilën udhëhiqte deputeti shqiptar, Ismail Qemali. Kjo parti, edhe përkundër faktit se me programin e saj angazhohej për mbro jtje të Perandorisë nga intervenimet e jashtme dhe kryengritjet e brendshme, me parimin e saj  autonomi për kombësitë, në radhët e veta tërhoqi numër të madh të deputetëve që i takonin reaksionit turk si dhe deputetë nga radhët e kombësive tjera, sidomos shqiptarë, arabë, armenë e të tjerë. Njëkohësisht, disa veprimtarë shqiptarë opozitën e tyre ndaj xhonturqve e manifestonin duke i lidhur me parti turke jashtë ku fijve të Turqisë dhe me shumë shtet evropiane.

me alfabetin arab dhe në gjuhën turke. Duhet thënë se të gjitha klubet e reja dhe shkollat e hapura nga ana e xhonturqve qenë drejtpërdrejtë nën kontrollin e tyre. Duhet thënë se motor kryesor i kësaj politike xhonturke ishte Klubi i Stambollit, i formuar nga xhonturqit, kurse i drejtuar nga Haxhi Ali Elbasani. Në politikën e tyre pan-turke, xhonturqit gjetën dhe përdorën forma të ndryshme. Kështu, me qëllim që t’i tërheqin masat fshatare shqiptare drejt këtij qëllimi, ata u premtonin parcela të mëdha toke, kurse në qytetet më të mëdha organizuan mitingje të veçanta për t’u manifestuar politika e tyre. Mirëpo, angazhimi i këtillë i xhonturqve nuk dha kurrfarë rezultati, sepse qëndrimi i hapur i Lëvizjes Çlirimtare Shqiptare kundër xhonturqve forcohej edhe më shumë në Parlamentin turk. Kështu, deputetët shqiptarë, të udhëhequr nga aspiratat kombëtare të Ismail Qemalit, Ibrahim Temos, Hasan Prishtinës dhe të tjerëve, publikisht e manifestuan mospajtimin e tyre me politikën xhonturke, e cila zhvillohej sipas diktatit të Komitetit “Bashkim dhe përparim”. Kjo situatë politike, të cilën e imponoi lëvizja çlirimtare shqiptare dhe maqedonase, kontribuoi që edhe më shumë të forcohet opozita në radhët e Parlamentit turk. Gjendja e këtillë mundësoi që të paraqiten organizata opozitare në tërë Turqinë, të cilët udhëhiqeshin nga veprimtarë të shquar shqiptarë dhe deputetë. Vend të dukshëm në Parlamentin

turk kishte grupi i shquar opozitar, i njohur me emrin “Partia Demokratike Otomane”, e cila u paraqit kah fundit i viti 1909 dhe udhëhiqej nga deputeti shqiptar, dr. Ibrahim Temo. Kodi kryesor i programit të kësaj partie ishte reforma e plotë e Turqisë, me të drejte të përgjithshme për zgjedhje, kufizimi i të drejtave të sulltanit, mbrojtja e të drejtave kushtetuese, mbrojtja e fshatarëve dhe punëtorëve etj. Platforma e këtillë politike e kësaj partie, i mundësoi që në radhët e veta të tubojë mbi 30 deputetë me prejardhje shqiptare, armene, arabe, turke etj. Kësaj partie iu bashkëngjit edhe Dimitar Vllahovi si deputet i maqedonasve dhe përfaqësues i Partisë Federative Popullore. Me një përbërje të këtillë dhe programit të proklamuar, Partia Demokratike Otomane në mënyre autoritative e zgjeroi ndikimin e saj te popullata shqiptare dhe maqedonase. Në klubet e saja, të cilat i hapi në Maqedoni dhe Shqipëri, u anëtarësuan shqiptarët, maqedonasit dhe turqit. Klubi i Manastirit, i krijuar nga kjo parti, aq shumë u forcua, sa që nga Qeveria turke kërkoi që të legalizohet partia e saj. Këtë kërkesë të shkruar në letër e nënshkruan individë të shquar me prejardhje shqiptare, maqedonase e turke. Mirëpo, xhonturqit, të frikësuar nga aktiviteti i shtuar i kësaj partie, në fillim filluan t’i ndjekin anëtarët, kurse udhëheqësi i saj, dr. Ibrahim Temo, u ftua nga vet ministri i Punëve të Brendshme, i cili e kushtëzoi ta shpërndajë Partinë Demokratike Otomane. Në fillim të viti 1910 anëtarët e ish partisë “Ahrar” krijuan grupimin e ri, të njohur me emrin “Partia Liberale e Moderuar”, me të cilën udhëhiqte deputeti shqiptar, Ismail Qemali. Kjo parti, edhe përkundër faktit se me programin e saj angazhohej për mbrojtje të Perandorisë nga intervenimet e jashtme dhe kryengritjet e brendshme, me parimin e saj - autonomi për kombësitë, në radhët e veta tërhoqi numër të madh të deputetëve që i takonin reaksionit turk si dhe deputetë nga radhët e kombësive tjera, sidomos shqiptarë, arabë, armenë e të tjerë. Njëkohësisht, disa veprimtarë shqiptarë opozitën e tyre ndaj xhonturqve e manifestonin duke i lidhur me parti turke jashtë kufijve të Turqisë dhe me shumë shtet evropiane. Një disponim të tillë treguan vëllezërit Toptani, të cilët vendosën kontakte me përfaqësuesit e “Partisë Otomane për Reforma Bazë” dhe me diplomatin austriak, Kvjatovski, i cili në emër të ministrit për Punë të Jashtme të Austro-Hungarisë, e refuzoi ndihmën e kërkuar nga këta dy veprimtarë shqiptarë, me motivacion se Austro-Hungaria nuk dëshiron të përzihet në punët e brendshme të Turqisë. Politika dyfytyrëshe dyvjeçare e xhonturqve për shuarjen e aspiratave kombëtare të popujve të robëruar në rrugë të qetë, pësoi disfatë të plotë. Prandaj, ajo e pranoi, si parim, zbatimin e forcës, e cila së pari u manifestua përmes shtimit dhe mbledhjes më të rregullt të tatimeve, ndërrimin e nëpunësve shqiptarë me ata që ishin besnik ndaj Perandorisë, me stacionimin e garnizoneve ushtarake të veçanta në gjithë territorin e Shqipërisë, me çarmatimin e popullatës dhe me zbatimin e shumë akteve ligjore, të cilat nuk dallonin shumë nga metodat të cilat dikur i zbatonte sulltan Hamidi II. (vijon)


S p e c ia le

16

e enjte, 7 nëntor 2013

Shkencëtari hebre që i shpiku Gjermanisë armët kimike Procedimi i amoniakut, që përdor azot nga atmosfera si përbërës kryesor, u shpik nga kimisti gjerman me prejardhje hebre, Fritz Haber, për të zgjidhur problemin që hasnin fermerët kudo në botë. Në fillim të shekullit 20, atyre po u mbaronte plehu natyral për të korrat indra shkencëtarë nga i gjithë globi do të mblidhen në Ludwigshafen të Gjermanisë javën e ardhshme, për të diskutuar mbi një qind vitet e sintezës së amoniakut. Diskutimet do të prekin transformimin industrial të shekullit të shkuar dhe rreziqet akoma më të mëdha që do të vijnë në përfundim të shekullit 21. Procedimi i amoniakut, që përdor azot nga atmosfera si përbërës kryesor, u shpik nga kimisti gjerman me prejardhje hebre, Fritz Haber, për të zgjidhur problemin që hasnin fermerët kudo në botë. Në fillim të shekullit 20, atyre po u mbaronte plehu natyral për të korrat. Bima Haber në Ludwigshafen, e nxjerrë nga gjiganti kimik BASF, e përdori amoniakun në sasi industriale për herë të parë, duke shkaktuar një revolucion të gjelbër. Miliarda njerëz janë gjallë sot vetëm për shkak se Haber gjeti një mënyrë për ta kthyer azotin në atmosferë në pleh amoniaku. “Bukë nga ajri” ishte slogani i reklamës së punës së kimistit në atë kohë. Por ekziston edhe një anë tjetër, akoma më e errët e historisë së procesit të Haberit. Duke i siguruar Gjermanisë një burim industrial të amoniakut, kjo ishte në gjendje t’i zgjeronte luftimet në Luftën e Parë Botërore për më shumë se një vit. Bllokada detare e Britanisë mendohej se do të shkaktonte mungesë të madhe plehu natyral për të korrat në Gjermani. Për më tepër, Gjermanisë do t’i mbaronin edhe përbërësit e azotit, si nitrat potasi për eksplozivët e saj. Procesi i Haberit i plotësoi të dyja kërkesat. Trenat që shpërthenin me eksplozivët e shpikjes së Haberit dhe ku shkruhej “Vdekje francezëve”, do të dilnin shpejt në front duke zgjatur kështu luftën dhe vuajtjet e Europës.

Q

Më vonë Haber u shpreh se asfiksimi nuk ishte më i keq se vrasja me armë e një njeriu, por shumë nuk ranë dakord, përfshirë këtu edhe gruan e tij, Klarën, po ashtu kimiste. Një javë pas sulmit në Ypres, ajo vrau veten me armën e shërbimit të Haberit dhe vdiq në krahët e djalit të tyre të vetëm. Në vitin 1918, Haber u nderua me çmimin Nobel në kimi, një vendim që u prit me indinjatë të përgjithshme. Shumë shkencëtarë dhe diplomatë britanikë, francezë dhe amerikan, refuzuan të merrnin pjesë në ceremoninë e ndarjes së çmimit e organizuar në Stokholm.

Falë procesit Haber, qindra njerëz ndenjën gjallë, sepse mundën të ushqeheshin. Nga ana tjetër, ekzistojnë efektet mjedisore që shkakton popullsia botërore gjithnjë e në rritje, e mbështetur nga plehu Haber. Për më tepër, ekziston një ndotje e shkaktuar prej plehut të amoniakut në rezervat ujore në të gjithë globin, po ashtu edhe në atmosferë. Puna e Haberit ka qenë një bekim sa pozitiv aq edhe negativ për njerëzit, pasi që prej shpikjes së procesit të Haberit 100 milionë persona janë vrarë nga eksplozivët e kri juar prej përbërësve industrialë të tij. “Nëse vëreni efektin e procesit Haber në planet, do të kuptoni se ka qenë më i madh se çdo zbulim apo proces tjetër industrial në 100 vitet e shkuara”, u shpreh profesor Mark Sutton, nga Universiteti i Edinburgut. Falë procesit Haber, qindra njerëz ndenjën gjallë, sepse mundën të ushqeheshin. Nga ana tjetër, ekzistojnë efektet mjedisore që shkakton popullsia botërore gjithnjë e në rritje, e mbështetur nga plehu Haber. Për më tepër, ekziston një ndotje e

shkaktuar prej plehut të amoniakut në rezervat ujore në të gjithë globin, po ashtu edhe në atmosferë. Puna e Haberit ka qenë një bekim sa pozitiv aq edhe negativ për njerëzit, pasi që prej shpikjes së procesit të Haberit 100 milionë persona janë vrarë nga eksplozivët e krijuar prej përbërësve industrialë të tij. Nacionalist i flaktë dhe shumë gjerman në sjellje, Haber ishte i lumtur që procesi i tij po ndihmonte në krijimin e ek-

splozivëve, sepse ai i mbronte me fanatizëm armët kimike. Si rezultat i kësaj, më 22 prill të vitit 1915, në Ypres, 400 tonë të gazit të klorit u liruan nën udhëzimet e tij në formën e reve mbi trupat aleate. Ishte sulmi i parë masiv me armë kimike. Rreth 6000 njerëz vdiqën. Më vonë Haber u shpreh se asfiksimi nuk ishte më i keq se vrasja me armë e një njeriu, por shumë nuk ranë dakord, përfshirë këtu edhe gruan e tij, Klarën, po ashtu kimiste. Një

javë pas sulmit në Ypres, ajo vrau veten me armën e shërbimit të Haberit dhe vdiq në krahët e djalit të tyre të vetëm. Në vitin 1918, Haber u nderua me çmimin Nobel në kimi, një vendim që u prit me indinjatë të përgjithshme. Shumë shkencëtarë dhe diplomatë britanikë, francezë dhe amerikan, refuzuan të merrnin pjesë në ceremoninë e ndarjes së çmimit e organizuar në Stokholm. Pas ardhjes në pushtet të Hitlerit, Haber, që ishte bërë një industrialist i pasur, u dëbua nga Gjermania për shkak të prejardhjes së tij nga një familje hebreje dhe vdiq në Zvicër 16 vjet më vonë. Ironitë që shoqëronin jetën e Haberit vazhduan edhe pas vdekjes. Një nga insekticidet më të dobishme që shkencëtari ndihmoi të zhvillohej ishte Zyklon B, substancë që u përdor nga nazistët për të vrarë më shumë se

një milion njerëz, përfshirë këtu edhe kushërinjtë e dytë dhe të tretë të familjes Haber. Që atëherë, përdorimi i procesit të Haberit, ose më saktë procesi Haber-Bosch që njohu edhe punën e Karl Bosch, i ktheu idetë e Haberit në dobi të proceseve praktike industriale. Çdo vit, rreth 100 milionë tonë azot merren nga atmosfera dhe kthehen në përbërës amoniaku, në bimët Haber-Bosch. Këto më pas shpërndahen në sipërfaqen e tokës, për ta kthyer tokën e djerrë në pjellore. Në këtë mënyrë, planeti ynë ka qenë në gjendje të ushqejë dhe mbështesë numrin e paparashikuar të njerëzve që lindin çdo ditë. Në vitin 1900, ishin 1.6 miliardë njerëz në planet. Sot ne jemi 7 miliardë. Shumica e gojëve shtesë janë ushqyer prej ushqimeve të prodhuara falë procesit Haber-Bosch.


S p e c ia le

e enjte, 7 nëntor 2013

Familjet rregullisht këshillohen të instalojnë dritare me xhama të dyfishtë, të mbështjellin me izolante shtëpitë apo të ndryshojnë sistemin e ngrohjes që mund të jetë i vjetruar dhe joeficent. Por përveç këtyre taktikave të kushtueshme, ka disa mënyra të thjeshta për të mbajtur ngrohtë shtëpinë amiljet rregullisht këshillohen të instalojnë dritare me xhama të dyfishtë, të mbështjellin me izolante shtëpitë apo të ndryshojnë sistemin e ngrohjes që mund të jetë i vjetruar dhe joeficent. Por përveç këtyre taktikave të kushtueshme, ka disa mënyra të thjeshta për të mbajtur ngrohtë shtëpinë. 1. Përdorni fletë alumini. Një mënyrë për të shmangur humbjen e panevojshme të nxehtësisë nga radiatorët, veçanërisht atyre që janë vendosur përgjatë mureve të jashtme, është që të përdoret një fletë alumini që reflekton ngrohtësinë pas radiatorit/kaloriferit në fjalë. Kjo parandalon zhdukjen e nxehtësisë përtej murit duke e reflektuar atë në dhomë, thotë Sofi (Sophie) Neuburg, një aktiviste mjedisore. Fletët aluminat të dizajnuara posaçërisht për këtë qëllim, mund të blihen shumë lirë, por njerëzit mund të përdorin edhe fletët aluminat të kuzhinës, mjafton të jenë paksa të trasha për të siguruar të njëjtin funksion. 2. Perdet e trasha janë një mënyrë e rëndësishme në mbrojtjen e shtëpisë nga humbja e ngrohtësisë. Ka edhe perde të posaçme me fije termale, por këtu rregulli është se sa më të trasha perdet, aq më mirë është. Në rastet kur bën me të vërtetë shumë ftohtë, perdet mund të vendosen edhe te dyert e jashtme për të shtuar një shtresë tjetër mbrojtëse. 3. Por gjatë ditës ka më shumë leverdi që drita e diellit të lejohet të hyjë brenda. Është shumë e rëndësishme të maksimizohet përdorimi i ngrohjes natyrore, e cila është falas në formën e dritës së diellit. Grilat dhe perdet duhet të mbahen të hapura gjatë ditës dhe të mbyllen në muzg. 4. Xhamat e dyfishtë janë shumë efikas për nxehtësinë, por janë relativisht të kushtueshëm. Nëse nuk je në gjendje të përballosh xhamat e dyfishtë, ka një zgjidhje. Ka disa mbështjellëse xhamash që mund të vendosen mbi dritaret me një fije xhami për të imituar efektin e dritareve të dyfishta. Rezultati është gjithsesi më i paktë në këtë rast. Një fije plastike mund të vendoset në xham dhe të fiksohet duke përdorur një tharëse flokësh. Si alternativë, një shkumë industriale që përdoret për të zënë hapësirat mes xhamave mund t’ju ndihmojë t’i mbyllni dritaret apo të izoloni më mirë vendin e puthitjes së xhamit me dërrasën. 5. Nëse keni një oxhak, duhet të mendoni si të ndaloni humbjen e nxehtësisë nëpër të. Është shumë e zakonshme sot pasja e oxhaqeve dekorative

17

14 mënyra joteknologjike për t’u ngrohur Izolimi i të gjithë shtëpisë mund të jetë i kush  tueshëm, por edhe për këtë ka zgjidhje të lira. Izolantet prej shkume mund të blihen lirë dhe të instalohen vetë me pak ku jdes e me pak mundim për të mbajtur shtëpinë ngro htë. Edhe leshi i xhamit apo izolantet e prodhuara me letër të ricikluar funk sionojnë gjithashtu mirë. Çelësi i instalimit të tyre është lënia e një hapësire te pikat ku puthiten pan elet, në mënyrë që të shmanget kondensimi.

F

nëpër shtëpi. Në treg ka disa pajisje në formën e balonës së prodhuar me një laminat të posaçëm që vendoset brenda oxhakut dhe që ndalon ajrin e ftohtë të hyjë dhe ajrin e nxehtë të dalë. Por këto pajisje duhet të hiqen para se të ndizet zjarri dhe të vendosen vetëm pasi druri i djegur të jetë bërë tërësisht prush. 6. Mbyllni vrimat. Në shumë raste shtëpitë kanë vrima në formën e kutive postare apo dritareve të paputhitura mirë. Duhet të kihet kujdes që gjatë dimrit këto vrima të mbyllen. Ajrosja e shtëpisë është e domosdoshme si në verë ashtu

Xhamat e dyfishtë janë shumë efikas për nxehtësinë, por janë relativisht të kushtueshëm. Nëse nuk je në gjendje të përballosh xhamat e dyfishtë, ka një zgjid hje. Ka disa mbështjellëse xhamash që mund të vendosen mbi dritaret me një fije xhami për të imituar efektin e dritareve të dyfishta. Rezultati është gjithsesi më i paktë në këtë rast. Një fije plastike mund të vendoset në xham dhe të fiksohet duke përdorur një tharëse flokësh. Si alternativë, një shkumë industriale që përdoret për të zënë hapësirat mes xhamave mund t’ju ndihmojë t’i mbyllni dritaret apo të izoloni më mirë vendin e puthitjes së xhamit me dërrasën.

edhe në dimër, por kjo ajrosje mund të bëhet ndryshe. 7. Qilimat e dyerve. Qilimat e vegjël që vendosen për të fshirë këmbët para se të hyjmë në shtëpi janë një zgjidhje tradicionale që vijon të funksionojë. Ato mund të puthiten mirë, në mënyrë që të zënë hapësirën mes derës dhe dyshemesë, e cila është gjithmonë një korridor ajri i ftohtë. 8. Pastroni kaloriferët dhe radiatorët. Metoda të thjeshta për të maksimizuar energjinë e përdorur për ngrohje janë të tilla si pastrimi i radiatorëve nga pluhuri apo shmangia e vendosjes së mobilieve para kaloriferëve. Përndryshe janë mobiliet ato që do të ngrohen, jo shtëpia. 9. Nëse keni shtëpi të lartë, një raft i vendosur mbi kaloriferë ndihmon në drejtimin e ngrohjes në vendin ku ju rrini. Askush nuk i kalon mbrëmjet në tavan, pra është dyshemeja ajo që duhet të ngrohet. 10. Mbyllni dhomat e papërdorura. Nëse i mbani dyert të

mbyllura, ajri i ftohtë do të izolohet në pjesën e papërdorur të shtëpisë, ndërsa ajri i ngrohtë do të përdoret në një mjedis më të kufizuar. 11. Qilimat ndihmojnë shumë. Dyshemetë janë përgjegjëse për deri në 10 për qind të humbjes energjetike në rast se nuk janë të mbuluara me qilima, sixhade apo thjeshtë moket. Qilimat kanë lindur për një arsye materiale, jo thjeshtë për bukuri. Ata që kanë dysheme prej dërrase kanë normë të lartë të humbjes së ngrohjes. Qilimat ndihmojnë për këtë dhe kanë edhe bonusin që mbajnë këmbët tuaja dhe të fëmijëve ngrohtë. 12. Izolimi i të gjithë shtëpisë mund të jetë i kushtueshëm, por edhe për këtë ka zgjidhje të lira. Izolantet prej shkume mund të blihen lirë dhe të instalohen vetë me pak kujdes e me pak mundim për të mbajtur shtëpinë ngrohtë. Edhe leshi i xhamit apo izolantet e prodhuara me letër të ricikluar funksionojnë gjithashtu mirë. Çelësi i instalimit të tyre është lënia e një hapësire te pikat ku puthiten panelet, në mënyrë që të shmanget kondensimi. 13. Kini parasysh se tavanet shumë shpesh janë të vjetruara dhe joeficente. Ato të vjetrat prej dërrase mund të duken shumë të këndshme dhe të dashura, por mund të jenë jo shumë mirë të izoluara. Izolimi mund të bëhet me shkumë të thjeshtë të aplikuar në anën e sipërme të tavanit. Ia vlen gjithashtu të shohësh se mos ka ndonjë tjegull të lëvizur nga vendi për rastet e shtëpive me çati. 14. Vendosja e kohës te ngrohësit është e rëndësishme. Është thjesht një mit ajo që thotë se mbajtja e ngrohësve të ndezur përgjatë të gjithë ditës është një metodë e leverdishme për të ruajtur energji. Nëse është shumë ftohtë, ngrohja e shtëpisë duhet të nisë më herët në vend që të rritet temperatura për të ngrohur shtëpinë më shpejt.


K u lt u r ë

18

e enjte, 7 nëntor 2013

“Befasia e madhe” e zbulimit të 1500 veprave as pirgjesh me kuti konservash të skaduara dhe kutish të vjetra kartoni u gjetën në Munih para dy vjetësh piktura me vlerë të paçmueshme. Tani me këtë rast do të merren fillimisht juristët. Por edhe drejtorëve të muzeumeve dhe ekspertëve për veprat e artit që janë grabitur ka të ngjarë t'u dalë shumë punë. Zbulimi i 1.500 veprave të artit të plaçkitur nga nazistët është për të gjithë një surprizë dhe zbulimi më i madh në këtë lloj në historinë gjermane të pasluftës. Fjala është për piktura të Pablo Picassos dhe Henri Matisse, të Marc Chagall dhe Max Beckmann apo pikëtorëve të tjerë të mëdhej në historinë e artit. Hetuesit e policisë doganore i gjetën pikturat në banesën e Rolf Gurlitt Nicholas Cornelius. Ata i takonin babait të tij, tregtarit të njohur të veprave të artit Gurlitt Hildebrand, i cili vdiq në vitin 1956. Në vitet 1920-të dhe 1930të ai ishte drejtor i Muzeut në Zwickau dhe më pas i Shoqatës së Artit në Hamburg. Ai konsiderohej si koleksionist dhe përkrahës i artit modern. Pas ardhjes në pushtet të nazistëve, ata e quanin artin modern si "art të degjeneruar" dhe prandaj i konfiskuan këto vepra dhe e pushuan Gurlitt nga puna me motiv "për angazhimin e tij për artin bashkëkohor" por edhe për shkak se Gurlitt nuk ishte "arian i pastër". Por në vitet e mëvonshme Gurlitt u përshtat me kushtet e reja dhe bashkëpunoi

P

Por në vitet e mëvonshme Gurlitt u përshtat me kushtet e reja dhe bashkëpunoi me nazistët. Së bashku me tre tregtarë të tjerë Hildebrand Gurlitt u ngarkua të organizonte tregtinë e veprave të artit, e cila qe e kontrolluar nga nazistët

Hetuesit e policisë doganore i gjetën pikturat në banesën e Rolf Gurlitt Nicholas Cor nelius. Ata i takonin babait të tij, tregtarit të njohur të veprave të artit Gurlitt Hilde brand, i cili vdiq në vitin 1956. Në vitet 1920të dhe 1930të ai ishte drejtor i Muzeut në Zwickau dhe më pas i Shoqatës së Artit në Hamburg. Ai konsiderohej si kolek sionist dhe përkrahës i artit modern. Pas ardhjes në pushtet të nazistëve, ata e quanin artin modern si "art të degjeneruar" dhe prandaj i konfiskuan këto vepra dhe e pushuan Gurlitt nga puna me motiv "për angazhimin e tij për artin bashkëkohor" por edhe për shkak se Gurlitt nuk ishte "arian i pastër".

me nazistët. Së bashku me tre tregtarë të tjerë Hildebrand Gurlitt u ngarkua të organizonte tregtinë e veprave të artit, e cila qe e kontrolluar nga nazistët. Fjala qe për vepra nga arti bashkëkohor, që u konfiskuan nëpër muzeume, sepse quheshin si "art i degjeneruar" dhe filluan të shiteshin për llogari të qeverisë

naziste sidomos jashtë Gjermanisë. Kryesisht ato ishin vepra moderne, sidomos të ekspresionizmit gjerman. Por disa prej pikturave i blenë vetë tregtarët, sikurse thotë për Deutschen Wellen Dr. Uwe Hartmann, Drejtori i Qendrës federale për Hulumtime për Origjinën e Veprave të Artit. Historiania e artit Meike Hoffmann, e cila ka dy vjet që merret me koleksionin e gjetur në Mynih, tha për DW se sipas vlerësimeve të para pikturat mund të shiten në tregun aktual të artit për rreth 1 miliardë euro. Eksperti tjetër Stefan Koldehoff është skeptik për këtë shumë. Si ai mendon edhe Uwe Hartmann. Por ekspertët shtrojnë edhe pyetjen, se pse kaluan dy vjet deri sa u bë publik zbulimi i koleksionit. Një nga shpjegimet është se në mes të pikturave të gjetura mund të ketë edhe shumë që u takojnë familjesh çifute, të cilave nazistët ua kanë marrë me forcë. Në një rast të tillë, pritet të ketë një seri procesesh gjyqësore. Në këtë kuadër në Gjermani po diskutohet edhe për rolin e tregtarëve të ankandit të veprave të artit në kohën e nazizmit. Juridikisht ata nuk mund t'i vësh para përgjegjësisë, sepse ata kanë blerë dhe kanë shitur vepra arti. Por moralisht po, sepse Hildebrand Gurlitt dhe tregtarë të tjerë veprash arti, ishin përfitues të regjimit nazist dhe janë pasuruar prej tregtisë me vepra arti të grabituara apo të konfiskuara prej nazistëve atë kohë.

shpallje NORMAK INVESTMENT GROUP AD Tetovë, e cila është zgjedhur për Partner Privat në lidhje me Zhvillimin, Financimin, Menaxhimin dhe Kryerjen e punëve të themeluesit të zonës teknologjike industriale zhvillimore në Tetovë (ZTIZH - Tetovë), shpall Konkurs për punësim, për nevojat e shoqatës.

Përshkrimi i vendeve të punës Menaxher 1. Përgatja e planit të akviteteve për kompaninë prej 1 vi në të njëjtën kohë me revizionin, 2. Zbami i akviteteve për vendimin e Bordit të Drejtorëve (fimi i mjeteve financiare, buxhe, orari, fushëveprimi dhe dimensionet), 3. Rapormi i Bordit të drejtorëve, 4. Kontrolli dhe menaxhimi i akviteteve të kompanisë (qëllimi ekonomia - rrjedha) 5. Delegimi i detyrave të punonjësve, 6. Menaxhimi, kontrolli dhe monitorimi i punëtorëve 7. Ndërmarrja e iniciavës së plotë 8. Marrëdhëniet me publikun në nivel lokal dhe kombëtar, 9. Në bashkëpunim me Kryetarin e Bordit të Drejtorëve, thërret mbledhje të rregullta 10. Përgatja e buxheteve, analizave të qëllimeve. 11. Komunikimi në gjuhët lokale (maqedonase dhe shqipe) dhe në gjuhën angleze 12. Përgjegjësia rreth marrëdhënieve juridike në bashkëpunim me Përfaqësuesin ligjor të shoqatës 13. Bindja se prakkat e mira të kontabilitet themelohen dhe mirëmbahen. 14. I autorizuar për të gjitha llojet e kontratave të cilat e obligojnë Shoqatën në përputhje me instruksionet e Bordit të drejtorëve dhe Përfaqësuesit ligjor të shoqatës 15. Kontribu ndaj markengut me përpjekje për tërheqjen e Përdoruesve të ri të ZTIZH -Tetovë 16. Përgjegjësi tjera nga statu i shoqatës dhe Kontratës së menaxhimit. ------------------- Arsim i lartë profesional - Njohja e gjuhës angleze, maqedonase dhe shqipe - Përvoja e punës prej 5 vite në menaxhim me shoqatat tregtare,

Inxhinier 1. Përgatja e Planit të akviteteve për zhvillimin e shpenzimeve ekonomike, zgjidhje opmale teknike / përdorimi i tokës, 2. Përgatja e përmbledhjeve të infrastrukturës së rëndësishme, siç është energjia elektrike, uji dhe përçuerja, 3. Përgatja e buxhet për zhvillim, 4. Organizimi i tenderëve për ndarjen e punëve ndërmore, 5. Pjesëmarrje në përgatjen e kontratave për punë ndërmore, konsulme dhe kontrata të tjera të ngjashme në bashkëpunim me Drejtorin gjeneral dhe Përfaqësuesin e shoqatës, 6. Të ndihmuarit e qiramarrësve të ardhshëm për zgjidhje teknike, 7. Sigurimi i shqyrmit të detyrave operave dhe lidhja e Kontratave për kryerjen e shërbimeve. Përgatja e buxheteve për punë 8. Ndihmë në markeng me përpjekje për tërheqjen e qiramarrësve të rinj 9. Përgjegjësia për stafin teknik 10. Komunikimi në gjuhët lokale (maqedonase dhe shqipe) dhe në gjuhën angleze 11. Raporm deri te Drejtori dhe Menaxheri gjeneral

------------------- Arsim i lartë profesional (inxhinier, arkitekt dhe të ngjashme) - Njohja e gjuhës angleze, maqedonase dhe shqipe - Përvoja e punës prej 5 vite në projekte ndërmore – kompani ndërmore ose akvitete të ngjashme

Kontakt me tregun 1. Zhvillimi i planeve të markengut, planeve strategjike dhe akvitete për tërheqjen e qiramarrësve të mundshëm të ZTIZH Tetovë në bashkëpunim me Drejtorin ekzekuv 2. Përgatja e buxheteve dhe zbami i analizave të tregut të punës 3. Zhvillimi dhe mirëmbajtja e ueb- faqes, broshurave dhe ngjashëm. 4. Përgatja e çmimoreve në bashkëpunim me Drejtorin ekzekuv 5. Krijimi dhe mirëmbajtja e bazave të të dhënave për qiramarrësit e mundshëm 6. Informues për qiramarrësit ekzistues dhe të mundshëm 7. Bashkëpunimi dhe koordinimi i akviteteve të markengut me Investoni në Maqedoni dhe të tjera. 8. Zbami i akviteteve të markengut 9. Bashkëpunimi me Drejtorin ekzekuv në bord 10. Komunikimi në gjuhën lokale dhe në gjuhën angleze 11. Përgatja dhe mirëmbajtja e kontratave për qira në bashkëpunim me Drejtorin Ekzekuv dhe Përfaqësuesin ligjor të shoqatës 12. Bashkëpunimi me Drejtorin ekzekuv në lobim në nivel lokal dhe kombëtar 13. Kryerja edhe e detyrave tjera të cilat në mënyrë pike janë të orientuara kah tregu 14. Rapormi deri tek Drejtori dhe Menaxheri ------------------- Arsim i lartë profesional - Njohja e gjuhës angleze - Përvoja e punës deri 5 vite në Marketing, Analizë të tregut ose akvitete të ngjashme

Kandidatët e interesuar të dërgojnë rezyme në gjuhën angleze në e-postën vijuese: office@zeqir.com Kandidatët të cilët do të kualifikohen në rrethin më të ngushtë do të thirren në bisedë. Afa i dorëzimit të rezymesë suaj është 10.11.2013.

KONKURS Shoqata e Artistëve Figurativë të Maqedonisë "DRAUDACUM" me seli në Gostivar, shpall konkurs për ekspozitën tradicionale mbarëkombëtare “Çmimi i Nëntorit”, me rastin e 28 Nëtorit, Ditës së Flamurit, e cila do të mbahet në Galerinë e Qendrës për Kulturë në Gostivar. Kushtet e konkurimit: • Të drejtë konkurimi kanë të gjithë artistët figurativë nga të gjitha trevat shqiptare dhe diaspora. • Mund të konkurohet me: pikturë, skulpturë, grafikë, vizatim, dizajn grafikë, fotografi artistike, instalacion etj. • Dimensioni i veprave artistike nuk duhet të tejkaloj 100 cm. • Të mos jenë më të vjetra se 2 vite, • Veprat artistike duhet t’i kenë të shënuara këto të dhëna: Emir i autorit, titulli i veprës, teknika, viti dhe dimensionet. • Veprat të cilat jan të kornizuara dhe që janë në qelq, duhet që t’iu bashkangjitet edhe një CD me fotografinë e punimit përkatës. • Kjo ekspozitë shpërblen veprën më të mire me "Çmimin e Nëntorit" si dhe do ndahet edhe çmimi për pikturë, grafikë, skulpturë, vizatim, fotografi dhe dizajn grafik. • Afati i fundit i konkurimit dhe i dorëzimit të veprave është 12 Nëntor 2013. • Veprat konkuruese i nënshtrohen seleksionimit nga Këshilli Artistik i shoqatës. • Punimet duhet të dorëzohen prej ora 9:00h deri më 15:00h në Qendrën për Kulturë në Gostivar. Adresa: SHAFM „Draudacum“ Qendra për Kulturë rr. Braqa Gjinoski p.n. 1230 Gostivar MAQEDONI Mob: +389 78 322 622 +389 78 273 660 e-mail: draudacum@gmail.com


Te k n o lo g ji

e enjte, 7 nëntor 2013

Akademia Amerikane e Pediatrisë ka publikuar deklaratë së fundi që bën thirrje që prindërit të mos jenë naivë kur bëhet fjalë për mënyrën dhe shtrirjen që fëmijët e tyre e kanë në media ditëve të sotme. “Ky është shekulli XXI dhe ata kanë nevojë të merren me të,” tha për Associated Press, autori udhëheqës i politikës së re dhe specialisti i mjekësisë së adoleshentëve në Universitetin e Nju Meksikos, Dr. Victor Strasburger. “Unë ju garantoj që nëse keni një fëmijë 14 vjeç dhe ai ka një lidhje me internetin në dhomën e tij të gjumit, ai mund të jetë duke shikuar pornografi.” Por nëse grupi mendon që prindërit duhet të merren me këtë çështje, fëmijët mund ta thonë të njëjtën gjë për politikën e re. Më saktësisht, grupi thotë që prindërit duhet të kufizojnë argëtimin e fëmijëve me media në një deri në dy orë në ditë, të vëzhgojnë fëmijët e tyre se çka janë duke përdorur dhe ku po qasen, të shikojnë video së bashku si një rrugë për të diskutuar vlerat familjare dhe për të vendosur një plan për përdorim shtëpiak familjar të të gjitha mediave si një mënyrë për të modeluar veprimtarinë e mirëfilltë mediatike. “Mediat, nga televizori deri tek mediat e reja (duke përfshirë telefonët celularë, iPad-ët dhe mediat sociale),

19

Mjekët Pediatër: Kufizoni përdorimin e mediave nga fëmijët në 2 orë në ditë janë një forcë kryesuese në jetët e fëmijëve të tyre,” shkruan grupi. “Ndonëse televizori është ende mediumi kryesues për adoleshentët dhe fëmijët, teknologjitë e reja janë duke u popullarizuar në shpejtësi. Akademia Amerikane e Pediatrisë vazhdon të jetë e shqetësuar nga dëshmia për efektet e mundshme të dëmshme të porosive dhe imazheve mediatike; sidoqoftë, efektet pozitive dhe pro-shoqërore të përdorimit të mediave po ashtu duhet të njihen.” Në Mbretërinë e Bashkuar për shembull, 1 në 10 fëmijë kanë një telefon celular në moshën 5 vjeçare. Në fakt, bëhet lajm ndalesa e përdorimit të telefonëve celularë për fëmijët. Strasburger tha që barra nuk është vetëm tek prindërit. Mjekët Pediatër, shkollat, organizatat hulumtuese, industritë e argëtimit dhe reklamimit dhe qeveria luajnë një rol dhe grupi ka rekomandime për pediatret dhe shkollat, duke përfshirë

vizitat e fëmijëve, të tregojnë se sa kohë fëmijët kalojnë me media dhe se çfarë pajisje të lidhura me internet janë në dhomën e gjumit. Ai tregoi po ashtu për USA Today që qeveria federale nuk e ka projektuar një raport të qartë në rolin që mediat luajnë në jetën e fëmijëve që nga viti 1982, vit kur Komisioni Federal për Komunikim autorizoi së pari shërbimin celular në SHBA. Deklarata e këtij rregulli thotë që mesatarisht fëmijët e moshave 8-10 vjeç kalojnë pothuajse tetë orë në ditë duke përdorur ndonjë lloj të mediave të reja, ndërsa fëmijët më të rritur dhe adoleshentët mesatarisht kalojnë 11 orë. Jo vetëm që shumica e fëmijëve janë online (84 për qind), por shumica e tyre kanë telefonë celularë (75 për qind e 12-17 vjeçarëve) dhe shumica kanë një kujtim të tanishëm nga e kaluara – një TV – në dhomat e tyre të gjumit (71 për qind). Ky është përditësimi i parë i kësaj politike nga kjo akademi për pesë vite. Duke e parë përdorimin e madh të mediave, përdorim i cili ka lidhje me probleme shëndetësore si shëndoshja e tepërt, mungesa e gjumit dhe agresiviteti, grupi thotë që “vazhdon të jetë i shqetësuar nga dëshmia e efekteve të mundshme të dëmshme të porosive dhe imazheve medatike.”

Android, teknologjia me rritjen 9 viruset më të rrezikshëm më të shpejt në vitet e fundit në “Facebook” elefoni i parë me Android doli pas më tepër se një viti kur u paraqit pajisja iPhone e Apple, por platforma mobile e Google ka pasur një ndikim më të madh në botë se sa sistemi operativ iOS i Apple. Për dëshmi, le ta shikojmë tabelën e postuar në Technology Review që përdor të dhëna të përgatitura nga Horace Dediu i Asymco-s për të shfaqur që Androidi ka pasur

një adoptim të madh që kur u lëshua T-Mobile G1 në vitin 2008. Me 1 miliard aktivizime në vetëm 5 vite, Android është adoptuar nga më tepër njerëz dhe me një ritëm më të shpejt se sa çdo teknologji në vitet e fundit, duke përfshirë iOS-sin, Facebook-un ose Symbian-in. Tabela nga Technology Review i shfaq më hollësisht arritjet e këtij sistemi operativ.

Fëmijët suedezë: Prindërit janë shumë të varur nga teknologjia Në një studim të fundit, ka rezultuar se 33 % e prindërve suedezë nga 521 të intervistuar, pranuan se e përdornin tabletin dhe smartfonin e tyre pothuajse më shumë se fëmijët. Fëmijët thanë se prindërit e tyre harxhojnë shumë kohë mbi këto pajisje. Ekspertët po shprehin ndikimin mbi dëmtimet që mund të ketë kjo sjellje. Rezultatet e studimit gjithashtu tregojnë se 20% e prindërve në Stokholm, e kanë humbur fëmijën e tyre për të paktën një herë sepse ata ishin duke iu kushtuar vëmendje pajisjeve të tyre mobile.

reklama

Suedia ndodhet në vend të dytë përsa i përket numrit të adoptimit të smartfonëve në Europën Perëndimore me rreth

63% të të rriturve. Roland Sennerstam, një pediatër suedez që ka folur mbi këtë çështje ka thënë për The Guardian:

“Patjetër që do ndikojë në gjendjen e tyre emocionale.. unë i inkurajoj prindërit të përdorin gjuhën gjatë aktiviteteve ditore, dhe ti japin fëmijëve të tyre fjalë të reja gjatë kohës së qëndrimit me të. Nëse prindërit janë më të interesuar mbi smartfonin e tyre, mendoj se do të ketë një efekt negativ mbi ambientin gjuhësor dhe zhvillimin e fëmijëve të tyre.” Jo të gjithë mjekët bien dakord mbi ndikimin që mund të ketë përdorimi i shumtë i smartfonëve, duke qenë se fëmijëve gjithmonë iu është dashur të përballen me prindër të shpërqendruar, pavarësisht nëse ata po gjuanin mamuth apo po luanin Candy Crash. Por të gjithë bien dakord se nëse kjo sjellje do përshkallëzohet do të ketë konsekuenca reale.

Muajin e kaluar “BuzzFeed”, raportoi për një virus në “Facebook”, i postuar që në vitin 2004 dhe që akoma vazhdon të shpërndahet në rrjetin social, edhe pse ka vite që është provuar se është i rremë. Postimi, i cili akuzon punonjësit e “WalMart-it” për vjedhje të parave gjatë transaksioneve të parave kur kthehen mbrapa, i tërheq njerëzit thjeshtë me një faturë, duke pretenduar se paratë vidheshin nga një klient. Virusi i Facebook-ut, vjen tek përdoruesit e këtij rrjeti social, në forma të ndryshme, duke u munduar që t’i prekë njerëzit me video apo foto të ndryshme. Shekulli online sjell disa nga viruset më të shpërndara në Facebook, nga të cilat duhet të keni kujdes: 1-Obamacare do të vjedhë para nga llogaria juaj bankare.

2-Jini nën vigjilencën e këtij repisti. 3-Ata nuk duan që ju të mësoni së çfarë po shkakton kjo katastrofë e tmerrshme. 4-Në qoftë se ju votoni “gjithë demokratët” në kutinë e votimit, Obama do të përjashtohet. 5-Përtoni të bëni ndonjë gjë që mund t’ju ndihmojë? Atëherë bëhuni pjesë e këtij grupi në Facebook. 6-Personat e dashur, të vdekur 7-Ndihmojeni këtë fëmijë të sëmurë duke u lidhur me këtë link dhe duke e shpërndarë. 8-Rishpërndaje këtë histori të frikshme, të pabesueshme, e marrë nga histori që mund të ndodhin. 9-Mbroje veten tënde nga “Big Brother” thjeshtë duke marrë një status “copy-paste” dhe më pas shpërndaje në profilin tënd.


Sport

20

Llorente dhe Bufon, ende ka shpresa për LK

e enjte, 7 nëntor 2013

PAS GOLIT NDAJ JUVENTUSIT, PORTUGEZI NDIHET MIRË

Ronaldo: Përgjigjet e mia i jap në fushë Një makinë e vërtetë lufte, goli i Ronaldos ndaj Juventusit, shërbeu për të thyer plot 4 rekorde, dy invidiuale dhe dy kolektive, çka është demonstrimi më i mirë se në çfarë niveli udhëton sulmuesi portugez

Fernando Llorente mbetet i bindur se Juventusi mund të kualifikohet në fazën e ardhshme të Ligës së Kampionëve, pas barazimit 202 ndaj Real Madridit. “Grupi ende është i hapur dhe nëse ne fitojmë dy ndeshjet e ardhshme, ende mendoj se do të kualifikohemi. Ne arritëm të nxjerrim një pikë shumë të rëndësishme, veçanërisht duke marrë parasysh disfatën e Galatasaray në Copenhagen”. “Mendoj se ne kemi bërë një ndeshje shumë të mirë ndaj Madridit. Ne pamë një Juve të fuqishëm, një ekip të vetëdijshëm për atë çfarë lufton. Nuk ishte e lehtë, por skuadra punoi fuqishëm dhe ia doli mirë”, ka thënë Llorente.

Nga ana tjetër, Gianluigi Buffon mendon se Juventusi duhet të jetë krenar me pikën e nxjerrë ndaj Real Madridit në takimin e mbrëmshëm të Ligës së Kampionëve. “Nuk është turp të humbësh pikë ndaj një skuadre të madhe si Real Madridi. Ata kanë kualitet të shkëlqyeshëm individual, sulmues të mahnitshëm dhe secilën herë që i afrohen golit, ju ndjeni presionin që rritet”. “Nuk do të jetë lehtë për ne, por ne do të bëjmë gjithçka që është në mundësitë tona për t’u kualifikuar”, ka thënë Buffon. Juventus rikthehet në fushë të dielën kur do të jetë nikoqir i Napolit.

Januzaj, megjithatë nuk debutoi në LK

Mesfushori i talentuar i Manchester Unitedit nuk është grumbulluar fare në barazimin pa gola në Spanjë me Real Sociedad. Ndonëse ishte paralajmëruar edhe nga vet trajneri i Manchester Unitedit, David Moyes se talenti 18 vjeçar, Adnan Januzaj është i gatshëm për ndeshjet e Ligës së Kampionëve të Evropës në futboll, një gjë e tillë nuk ndodhi të martën. Skuadra angleze ka luajtur pa gola në fushën e Real Sociedadit në San Sebastian, por Jonuzaj jo që nuk ka luajtur, por nuk ka qenë as në mesin e lojtarëve të grumbulluar apo më mirë thënë rezervist të kësaj ndeshje. Moyes kishte deklaruar se Januzaj është i gatshëm për Ligën e Kam-

pionëve, por nuk ka theksuar kur do të luaj. Nga ana tjetër, Ryan Giggs beson se Manchester United do të kualifikohet në fazën e eliminimit direkt në Ligën e Kampionëve edhe pse barazuan 00 kundër Real Sociedadit. “Unë mendoj se e kontrolluam lojën, patëm dy apo tre raste të mira me të cilat mund të kishim fituar ndeshjen”, ka thënë ai për ITV Sport. “Ne jemi të kënaqur me lojën tonë por jemi të zhgënjyer që nuk mund të merrnim tre pikë”, ka shtuar uellsiani. Ndryshe, Manchester United është lidere e grupit A me 8 pikë, një më shumë se Bayer Leverkusen, në fushën e së cilës luan takimin e radhës në Ligën e Kampionëve.

e finalizimin në portën e Buffon, i 14-ti për të në këtë vit kalendarik në Champions Cristiano la pas Lionel Messin me 13 golat e tij në 2012 në Champions League. Ky ishte goli i 59 i luzitanit në kompeticionin madhor, shifër me të cilën barazon Andrey Shevchenkon ndërsa para tij janë Lionel Messi me 63 finalizime dhe Raul me 71. Me golin e tij të tetë në këtë sezon të Championsit Ronaldo barazon rekordin e Inzaghit përsa i përket finalizimeve në katër ndeshjet e para të fazës së grupeve. Goli i Ronaldos i shërbeu edhe Realit të Madridit si klub që të thyejë dy rekorde. Bëhet i pari klub në gjithë historinë e kompeticioneve europiane që shënon në 20 ndeshje radhazi në transfertë, dhe veç të tjerash Reali barazon dhe regjistrat e Barcelonës

M

tim mund të luajmë shumë më mirë, por ne do ta bëjmë këtë hap pas hapi”. Ronaldo gjithashtu shprehu bindjen e tij se Juventusi do të arrijë të zërë vendin e dytë në Grupin B duke u kualifikuar në 1/8 e Champions League, ndërsa refuzoi të përfshihej edhe një

herë në polemikat e ngritura në lidhje me presidentin e FIFA-s Sepp Blatter i cili mbështeti Lionel Messin në garën për Topin e Artë duke i lejuar vetes dhe të imitonte portugezin. “ Blatter? Unë përgjigjet e mia i jap vetëm në fushë dhe jo jashtë saj. Gjithçka që mund të them është se ndihem shumë mirë për momentin”.

Guardiola: Durim, jemi ekip në rritje

Mancini: Merituam të fitojmë

Një fitore minimale 1-0 ndaj Viktoria Plzen nuk e shqetëson aspak Pep Guardiolën, për të cilin duhet bërë durim që Bayerni të ketë një markë unike futbolli. Kampionët e Bundesligës kanë vuajtur në dominimin e ndeshjeve të para të sezonit, por për teknikun spanjoll është logjike që skuadra nuk ka arritur ende 100% e formës ideale. “Në vitin tim të parë te Barcelona, performancat e skuadrës kishin disa luhatje. Qëndruam në nivele të larta, por loja jonë u stabilizua pas 2 apo 3 vjetësh. Zakonisht ishim në gjendje të luanim më mirë se kundërshtarët. Tani te Bayerni ka një trajner të ri, lojtarë të ardhur gjatë verës dhe do të duhet kohë që gjërat të shkojnë në harmoni dhe në vendin e tyre”. Duke iu referuar sfidës së fundit me Viktoria Plzen, trajneri 42-vjeçar i bavarezëve pohoi se ndeshjet në transfertë janë gjithmonë të vështira në kompeticionin më elitar për klubet europiane. “Ky takim ishte shumë më i vështirë se ai që luajtëm 2 javë më parë. I mbaj mend shumë mirë përballjet me Plzen kur isha te Barcelona, por ky i fundit ishte pa dyshim më i vështiri”. Pavarësisht fitores së mundimshme në Çeki, Bayerni mund t’i gëzohet kualifikimit në raundin e 1/8-ve në Champions me 12 pikë të grumbulluara nga 4 takimet e para të Grupit D.

Roberto Mancini e ka quajtur disfatën 1-0 të Galatasarayt nga Copenhagen një rezultat “të keq” pasi ata humbën shansin të shfrytëzojnë avantazhin e barazimit të Juventusit ndaj Real Madridin. Skuadra turke ka mundur të krijojë një diferencë prej katër pikësh në mes tyre dhe Bianconerëve me edhe dy runde të mbetura, por pësoi në Danimarkë për të mbetur vetëm një pikë larg Juves. “Rezultati është shumë i keq, por nuk mendoj se e merituam këtë disfatë. Mbi të gjitha ne merituam të fitojmë”, ka thënë Mancini. Galatasaray në ndeshjen e ardhshme do të përballet me Real Madridin më 27 nëntor, para se të presë në fushë të vet Juventusin më 10 dhjetor, në ndeshjen vendimtare të grupit.

Domenicali: I kënaqur nga Abu Dhabi Drejtori i Përgjithshëm i Ferrarit, Stefano Domenicali, nxorri përfundime pozitive nga Çmimi i Madh i Abu Dhabit, ku gjatë fundjavës "kokëkuqja" arriti të rendiste në vendin e pestë Alonson dhe në të tetin Massën. "Në një garë që për karakteristika ishte tërësisht kundër nesh dhe duke pasur parasysh vendet tona në nisje, mendoj se në Abu Dhabi

që nga viti 2009 deri në 2012 shënoi në 29 ndeshje rradhazi. Vetë Ronaldo padyshim që është i lumtur, por motoja e tij është "dua më shumë" e ndoshta është pikërisht kjo ambicie ajo që e shtyn përpara duke dhuruar përditë e më tepër nga klasi i tij. “ Jam shumë i lumtur. Ky është një moment i madh për karrierën time. Ndjej afeksionin e tifozëve dhe përpiqem gjithmonë të jap më të mirën time. Nuk shqetësohem për rekordet, ato vijnë në mënyrë natyrale. Është diçka pozitive, por unë dua të fitoj më shumë dhe të jem më i mirë në të ardhmen. I dinim vështirësitë që do ta hasnim ndaj Juventusit. Në pjesën e parë vuajtëm, por në të dytën reaguam si duhet dhe ishim ne më mirë. Ne ende jemi duke u përmirësuar si skuadër. Për mendimin

bëmë një punë të mirë, duke kufizuar sa më shumë dëmet", tha Domenicali, në një komunikatë të skuadrës. Paguam gjatë garës çmimin e rezultatit të dobët në kualifikuese. Pavarësisht kësaj, jam i kënaqur me rezultatet e Felipes dhe Fernandos, pasi të dy dhanë maksimumin në një garë shumë të vështirë për ne", shtoi Domenicali.

Spurs përmbysën Nuggets San Antonio ka shënuar fitore në Denver, duke mposhtur Nuggets, me rezultat 94:102. Për Spurs kjo ishte fitorja e tretë në katër takimet e deritashme të edicionit të ri në NBA. Në tri periudhat e para basketbollistët e Greg Popovich ishin vazhdimisht në ndjekje të rezultatit dhe në çerekun e fundit hyn me 8 pikë ngecje, 70:78. Mirëpo, në 12 minutat e fundit Spurs patën paraqitje

të përkryer, duke e përmbysur rezultatin. “Fitoren e arritëm falë mbrojtjes së mirë. Në fund e gjetëm mënyrën për t’i frenuar. Në tri periudhat e para vazhdimisht na mungonte diçka, por në çerekun e fundit arritëm t’i korrigjojmë gjërat. Seria 11:2, me të cilën krijuam epërsi prej 8 pikësh (92:84) ishte vendimtare për fitore”, ka thënë Tim Duncan, i cili realizoi 17 pikë.


Sport

e enjte, 7 nëntor 2013

ME 26 MARS TAKOHET ME TIM BOWMAN Edmondi i madh për nga natyra me një fizikus të fortë, rastis në një pjesë të qytetit ku e përcjell një luftë të rrugës “Street Fight” ku i pëlqen shumë dhe fillon të merr pjesë në këtë garë ilegale dmond Xhelili emigroi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës me 1999. Ai ishte vetëm 13-vjeçar kur u shpërngul me familje për në Amerikë. Familja Xhelili u vendosën në qytetin Las vegas. Shkollën e mesme (Gjimnazin) e kreu në Amerikë ku diplomoi me sukses të lart. Qyteti i bixhozit apo i kazinove siç quhet ndryshe ia imponoi disa gjëra duke pasur parasysh se në këtë qytet zhvillohen lojëra të ndryshme të fatit. Edmondi i madh për nga natyra me një fizikus të fortë, rastis në një pjesë të qytetit ku e përcjell një luftë të rrugës “Street Fight” ku i pëlqen shumë dhe fillon të merr pjesë në këtë garë ilegale. Kjo kishte ngjarë në vitin 2006 ku fitoi disa duele në rrugë. Neper rrugët e Las Vegasit silleshin shumë expert, agjent, apo edhe trainer të arteve marciale, ndër ta ishte trainer i njohur i UFC-së, Frank Mir. Me të parë talentin e luftëtarit tonë, ai i bëri ftesë të vazhdoj mësimin

Edmond Xhelili dhe karriera e tij në MMA

E

dhe karrierën në klubin e tij, Striking Unlimited. Nga viti 2007 Edmond Xhelili me trainerin e tij mësoi shumë në diciplinat që përdoren në këtë sport luftarak, box, kick-box, Muay Thai, Brazilian Jiu Jitsu e shumë diciplina tjera. Në vitin 2009 debuton duke shënuar fitore në turneun “Tuff n Uff” me ndërprerje në raund të dytë.

kalimtar veror. Strootman kaloi nga PSV-ja për 16.5 milion euro te Roma. Aubameyang shkoi nga St Etienne te skuadra gjermane për 13 milion euro, deri sa te Borussia kaloi edhe Mkhitaryan nga Shakhtari për plotë 27.5 milion euro. Kroati, Dejan Lovren shkoi te skuadra angleze e Southampton nga Lyoni për 10 milion euro. Meksikani, Giovani dos Santos la skuaderën e Mallorca për të kaluar te nëndetësja e verdhë si quhet ndryshe ekipi i Villarrealit për 6 milion eura. Turko-gjermani, Ozil pranoi largimin nga Real Madridi te Arsenali për 50 miliona euro.

Talenti i tij i bie në sy selektorit të SHBA-ve ku merr ftesën për të marr pjesë në një duel mes Amerikës dhe Kanadasë. Edhe në ketë duel shfaqet shumë mire duke fituar me ndërprerje në raund të parë vetem pas 28 sekondave. Prej këtij dueli ai tashmë është reprezentues i rregullt i SHBA-ve. Duelin e tretë e fitoi

me 27 Nëntor 2009 prapë me ndërprerje në raund të dytë. Edmond Xhelili luftën e radhës do ta zhvilloj me 26 Mars në Hotel Casino Orleans në Las Vegas . Ai tashmë ka marr nofkën “Albanian Assassin” dhe në çdo duel prezentohet me të shkurta me shqiponjë tonë dy krenare. Kundërshtari i tij do të jetë Tim Bowman.

përveç Kampionatit Botëror, që do të zhvillohet në Brazil. Jam i koncentruar duke përcjellë lojërat e lojtarëve që i kam në mendje dhe nuk dua të mendoj për gjëra tjera”, tha Klinsman i cili deklaroi se ka respekt për Përfaqësuesen e Zvicrës. “Kam respekt për Zvicrën, por nuk mund të them asgjë më tepër tani për tani”, tha Klinsman. Ndërkohë ‘Blick’, ka hapur një sondazh se sa e donë zviceranët gjermanin për trajner, dhe shumica prej votuesve ishin kundër ardhjes së tij në krye të Zvicrës.

E vërteta e Maradonës

Finalistët e “Atleti i Vitit”, Bolt favorit Xhamajkani Usain Bolt, ukrainasi Bohdan Bondarenko dhe britaniku Mo Farah janë tre finalistët meshkuj për çmimin “Atleti më i mirë i vitit 2013”. Sprinteri nga Karaibet konsiderohet favorit në këtë garë pas fitores së trefishtë në Botërorin e Moskës, ku listës së gjatë të trofeve i i shtoi edhe ato në 100 e 200 metra, si dhe triumfin në stafetën 4X100 metra. Rivali më kërcënues i Bolt për Cmimin e Atletit të Vitit duket britaniku dy herë kampion olimpik, fitues në garat 5 mijë dhe 10 mijë metra në kompeticionin e madh që u zhvillua në kryeqytetin rus. I treti në listë pas kësaj dysheje të fortë është Bondarenko, kampioni i botës në kërcimin së larti me 2.41 metra. Një lartësi e tillë rezultonte e pakapshme në 19 vitet e fundit, deri në momentin e suksesit të ukrainasit në Moskë. Ka një xhamajkane edhe në kategorinë e femrave për

City ndër më të mirët në Evropë Samir Nasri thotë se Manchester City është po aq i mirë sa çdo skuadër tjetër në Evropë. Edhe pse zhgënjeu në dy sezonet e fundit në Ligën e Kampionëve, ish-anësori i Marseillet dhe Arsenalit është i ngazëllyer që më në fund arrin në 16-shen e fundit të garës. “Kjo është diçka që ne kemi dashur për tre vite

Klinsman afër Zvicrës

Trajneri gjerman, Jurgen Klinsman, është futur në garë për postin e trajnerit në Përfaqësuesen e Zvicrës. Gjermani 49vjeçar aktualisht është duke udhëhequr Kombëtaren e Amerikës, dhe shihet si një pasardhës i trajnerit momental Otmar Hitzfeld tek ‘helvetikët’. Vetë trajneri gjerman ka folur për këtë opsion, duke deklaruar se fillimisht ai ka mendjen vetëm tek Kampionati Botëror ‘Brazili 2014’, ku do të marrë pjesë me Amerikën. “Aktualisht nuk jam duke menduar për asgjë tjetër,

Përforcimet që tashmë janë shpaguar

Cilat janë përforcimet më të njohura në futbollin evropian që tashmë janë shpaguar nëpër ekipet e tyre? Përforcimet edhe kur bëhen, nuk kanë kurrë garancion dhe për herë përballen me rrezikun e dështimit. Megjithatë për këta dy muaj e gjysmë të stinorëve, tashmë pesë përforcime janë dëshmuar. Kevin Strootman (Roma), Pierre-Emerick Aubameyang dhe Henrikh Mkhitaryan (Borussia Dortmund), Dejan Lovren (Southampton), Giovani dos Santos (Villarreal) dhe Mesut Ozil (Arsenal) konsiderohen pesë përforcimet më të suksesshme deri më tani nga afati

21

dhe e bëmë sot – është një arritje e madhe. Një klub si Manchester City duhet të jetë atje çdo vit”, ka thënë Nasri pas fitores ndaj CSKA Moskës. “Sigurisht, në letra, nëse merrni parasysh çdo lojtar, ne kemi kualitete si Barcelona, Real Madridi, Manchester United dhe Arsenali”, ka shtuar francezi.

Atleten e Vitit. Sprinterja 26vjeçare, Shelly-Ann FraserPryce, ashtu si Usain Bolt, ka fituar në Kampionatin Botëror të Moskës medalje ari në 100 e 200 metra dhe stafetën 4X100. Ndërkohë pretendente për çmimin prestigjioz janë edhe neo-zelandezja e hedhjes së gjyles, Valerie Adams dhe atletja çeke e 100 dhe 200 metrave me pengesa, Zuzana Hejnova. Fituesit do të shpallen më 16 Nëntor në një ceremoni gala që Federata Ndërkombëtare e Atletikës do të zhvillojë në Monaco.

Nga taksat te droga, nga fusha e lojës në problemet e pafundme jashtë saj. Këto janë vetëm disa nga temat kryesore ku do të bazohet libri i Diego Armando Maradonës. Bota e tij është ndalur shpesh herë mes dramës personale të drogës dhe 40 milionë eurove të papaguara në llogari të shtetit italian, detajet e të cilave do t’i sqarojë shumë shpejt. “Beteja ime me organet fiskale po zgjat që prej 25 vjetësh, por shumë shpejt të gjithë do të mësojnë të vërtetën. Bashkë me avokatin tim dhe një gazetar po shkruaj një libër me titullin “Maradona, një e vërtetë e vetme. Njeriu i dashur nga njerëzit dhe i përndjekur nga të fortët”. Në intervistën dhënë nga shtëpia e tij në Dubai, “El pibe de oro” shton se shpreson që shumë shpejt të rikthehet në

Itali si një njeri i lirë. “E përsëris që nuk kam bërë asnjëherë padrejtësi. Gjatë periudhës që akuzohem se kam falsifikuar disa akte zyrtare, unë isha duke u kuruar në Kubë. Me kalimin e kohës, ai akt i cili nuk m’u dorëzua asnjëherë, grumbulloi interesa me vlerën 6 miliardë lireta”. Në fund, edhe një koment për problemet me drogën. “Ishte një monstër që po më shkatërronte jetën. Nuk kam pasur asnjëherë frikë për ta luftuar, sepse e dija që mund të lija jetime dy vajzat e mija. Në fund ia dola mbanë, fitova ndeshjen më të vështirë të jetës sime dhe tani mund të shijoj i qetë ditët me nipin tim, Benjamin. Maradona dhe droga nuk takohen më me njëri-tjetrin që prej 10 vjetësh. Fitova unë, sepse e dua jetën”.

Basha, kthimi i shpirtit luftarak Migjen Basha, ka qenë ndër protagonistët kryesor në barazimin e rëndësishëm të Torinos në shtëpi me liderin e pamposhtur, AS Roma. Pas një dështimi në Napoli, që kulmoi me kartonin e kuq, të dielën në ndeshjen kundër Romës, Basha është kthyer në nivelin e tij, raportojnë mediat e tifozërisë së Torinos. “Ai e arsyetoi besimin e

trajnerin me dinamizëm në mesfushë, me aftësi të bllokojë romanistët, por gjithashtu shërbeu ekipin me topa, siç ishte rasti i lansimit të aksionit nga u shënua goli i Cercit”, shkruan Toro News. “Një kthim i vërtetë i Toros, me zemër dhe përkushtim, në stilin Basha”, përfundon shkrimi.


Sport

22

KAMPIONATI BOTËROR NË KARATE “Për këtë Kampionat Botëror jam përgatitur maksimalisht, kështu që premtoj se do të jap maksimumin që ti fitoj luftërat e para, e më pastaj të mendoj edhe për në finale. Më kanë ndihmuar shumë stërvitjet në Klubin e Karatesë ‘Fati’ dhe me kampionin Berat Jakupi, si dhe përgatitjet që i bëmë me përfaqësuesen në Dojran. Konkurrenca është jashtëzakonisht e madhe, mirëpo unë shpresoj se do të kthehem me medalje”, deklaroi Osmani

Osmani: Ndihem shumë i përgatitur

Avdyl SALIHU ë mërkurën në mbrëmje në Guadalajara të Spanjës është zhvilluar tërheqja e shortit për sistemin e garave të kampionatit botëror të karatesë për kadet, junior dhe U21. Ky eveniment që do të zhvillohet nga 7 deri më 11 nëntor do të jetë shumë e rëndësishme për kampionin ballkanik Doan Osmani, i cili mezi pret që të paraqitet në tatami. Ai

T

për gazetën “Zhurnal Plus” tha se është i përgatitur maksimalisht kështu që me ndihmën e Allahut pret edhe rezultate pozitive. “Për këtë Kampionat Botëror jam përgatitur maksimalisht, kështu që premtoj se do të jap maksimumin që ti fitoj luftërat e para, e më pastaj të mendoj edhe për në finale. Më kanë ndihmuar shumë stërvitjet në Klubin e Karatesë ‘Fati’ dhe me kampionin Berat Jakupi, si

dhe përgatitjet që i bëmë me përfaqësuesen në Dojran. Konkurrenca është jashtëzakonisht e madhe, mirëpo unë shpresoj se do të kthehem me medalje” – deklaroi Osmani. Ai paraqitjen e tij të parë në këtë aktivitet do ta ketë ditën e diell (13:00). Cekim se në Spanjë gjendet edhe kampioni Berat Jakupi i cili në tatami do të paraqitet të enjten (sot) duke filluar në ora 11:00. Ai nga Spanja ka premtuar

poashtu se do të jep gjithçka nga vetja. “Tash jam i përgatitur më tepër se çdo herë tjetër. Jam shumë i motivuar dhe kam shumë besim në vetën. Po i lutem Zotit të kem vetëm pak fat dhe mendoj se medalja nuk do të mungojë”, tha Jakupi. Reprezentacioni Maqedonisë do të udhëhiqet nga Alim Hajredini si udhëheqës i grupi, Besnik Murati delegat dhe Arlind Huseini seleksionues i U-21.

edhe aspak nuk ka mundur të stërvitet. Në këtë gjendje nuk mund ai të boksoj andaj vendosëm edhe ta tërhiqmi nga turneu Gongu i Artë që fillon nga e premtja. Shpresoj se ai në vitin e ardhshëm do të jetë në formën e duhur dhe do të paraqitet në këtë aktivitet”, tha Haruni. Ndryshe, turneu në fjalë fillon të premten ku ndeshjet gjysmëfinale do të zhvillohen në Radovish, kurse luftërat finale janë të dielën në Shkup duke filluar në ora

Vjen momenti i Etrit Berishës Po vjen momenti i debutimit të Etrit Berishës me fanellën e Lazios. Trajneri i bardhekaltërve Vladimit Petkovic po mendon ta aktivizojë titullar portierin e kombëtares shqiptare në sfidën e Europa League ndaj Apoel Limasol. Është një mundësi konkrete që

25-vjeçari mezi po e pret, pasi ka punuar shumë gjatë kësaj kohe duke e bindur stafin teknik të Lazios se është gati për të bërë hapin cilësor në karrierë. Federico Marchetti është aktualisht numri 1 I portës së Lazios dhe trajneri Petkovic as që e vë në

11:00. Në ringun e kësaj gare do të paraqiten edhe boksierët

më të mirë që ka Kosova dhe Shqipëria. (A.S.)

dyshim këtë fakt, në muajin Qershor klube të mëdha europiane si Barcelona apo Manchester United, por edhe Manchester City, Arsenal dhe Tottenham, pritet të trokasin në dyert e skuadrës italine me një ofertë konkrete që do të ishte e parefuzueshme për presidentin Lotito. Për t’i paraprirë një situata të tillë, Lazio synon të promovojë gradu-

alisht portierin shqiptar, që ai të jetë gati për të marrë të gjitha përgjegjësitë nëse Marchetti largohet gjatë merkatos së verës. Për përgatitësin e portierëve Grigioni, Berisha, që aktualisht po shijon çmimin e portierit më të mirë në Suedi për 2013, I akorduar nga Federata Suedeze e Futbollit, është gati për këtë hap të madh në karrierë.

Kombëtarja nuk luan në fushë hoteli Ndeshja miqësore Shqipëri - Bjellorusi nuk do të luhet në fushën e një hoteli në Antalja, por në stadiumin e Antalyasporit, lajmërojnë nga FSHF-ja. Stadiumi është shtëpia e skuadrës Antaliaspor, e cila militon në ligën e parë turke. Ai është ndër më të rinjtë në Turqi, pasi është hapur vetëm një vit e gjysmë më parë, pra në 2012ën, dhe ka një kapacitet prej

Ndaj Rrufejës kthehet Bunjamin Asani

KF Shkupi pas barazimit në xhiron e fundit ndaj Pobedës (1:1), ka vazhduar përgatitjet për ndeshjet e ardhshme kampionale. Kundërshtar i ardhshëm për të përzgjedhurit e trajnerit Nexhat Shabani do të jenë futbollistë nga Miletina, Rufeja, takim ky që do të zhvillohet të shtunën në stadiumin e Çairit. Tek KF Shkupi mbretëron një atmosferë shumë pozitive dhe presin të vazhdojnë serinë pa disfatë. Deri më tani djemtë e Shabanit kanë pësuar vetëm një disfatë në shtëpi. Mirëpo për këtë ndeshje trajneri nuk mund të llogarisë në shërbimet e njërit prej futbollistëve më të mirë, Besir Demiri, i cili në ndeshjen ndaj Pobedës u ndëshkua me karton të verdhë, që

ishte i pesti dhe që e obligon atë të pushojë dhunshëm në ndeshjen ndaj Rrufejës. Lajm i mirë është se në këtë ndeshje pritet të kthehet në lojë Bujamin Asani, i cili pushoi disa javë me radhë shkaku i intervenimit kirurgjikal. “Shpresoj që sa në ndeshjen e radhës kundër Rrufesë do të jap maksimumin, pasi që klubi ka nevojë për mua, duke marrë parasysh se kemi disa mungesa. Dëshiroj që të jap atomin e fundit nga forca ime që Shkupi të vazhdojë me paraqitje të suksesshme, sidomos pas pikës së fituar në Prilep”, ka thënë Asani. KF Shkupi në tabelën e klasifikimit gjendet e 10-ta me 16-të pikë të tubuara, ndërsa Rrufeja është e parafundit e 14-ta me vetëm 11 pikë. (A.S.)

Tairi: Ndaj Shkëndijës për rezultat pozitiv

Hajdrin Ferati jashtë “Gongut të Artë” Anëtari i KB Shkupi, Hajdin Ferati, i cili u shpall boksieri më i mirë i vitit 2012, nuk do të mund të paraqitet në turneun e boksit ndërkombëtarë “Gongu i Artë“ që fillon nga e premtja në vendin tonë. Lajmin e konfirmoi për gazetën “Zhurnal Plus” edhe trajneri i tij Naser Haruni i cili tha se reprezentatuesi i Maqedonisë nuk ndihet mirë andaj kanë vendos ta tërheqin nga garat. “Hajdin Ferati javën e fundit ndihet me grip andaj

e enjte, 7 nëntor 2013

7.100 vendesh të ulura, ndërsa është projektuar si një stadium multifunksional. Sipas informacioneve nga Federata Shqiptare e Futbollit, pagesa për zhvillimin e kësaj miqësoreje në këtë impiant do të ndahet përgjysmë mes bjellorusëve dhe federatës shqiptare, paçka se si skuadër pritëse rezulton të jetë Shqipëria.

Të dielën në Tetovë do të zhvillohet ndeshje interesante në mes dy ekipeve që po luajnë ftohtë – ndehtë në kampionat ato të Gostivarit dhe Shkëndijës. Të dy skuadrat në xhiron e fundit humbën nga kundërshtarët e saj Rabotniçkit dhe Metallurgu. Njëri prej atyre që pret rezultat pozitiv është strugani Flamur Tairi i cili për gazetën “Zhurnal plus” tha se atmosfera është e mirë në ekip dhe mezi po presin momentin

për tu përball me kuqezinjtë. “Atmosfera është shumë e mirë në taborin tonë përkundër faktit se në xhiron e fundit humbëm në Shkup. Jemi të kompletuar për këtë ndeshje dhe na pret një derbi i vërtet ndaj Shkëndijës. Në lojë janë tre rezultatet prandaj shpresoj se do ta korrim atë që na konvenon neve. Edhe ne edhe Shkëndija sivjet nuk po shënojmë rezultate të pritura kështu që mendoj se dyja skuadrat do të japin maksimumin në këtë ndeshje”, tha Tairi, i cili pret një ambient shumë të mirë në stadium. “Personalisht pres një festë pasi aty do të jenë tifozeria më e mirë në trojet tona Ballistet për të cilët kamë shumë respekt por do të jenë edhe Kastriotët që po na mbështetin vazhdimisht”, deklaroi mesfushori Flamur Tairi. (A.S.)

Lahti nënshkruan për dy vite me Shalën Futbollisti kosovar është nda me skuadrën turke, Tavsanli Linyitsporia, për t’iu kthyer ekipit të njohur finlandez, FC Lahti, për të cilin pati luajtur edhe nga viti 2006 deri në vitin 2012, kur ishte transferuar në Turqi. Shala do të luajë për Lahtin gjatë dy viteve të ardhshme. Lajmi është konfirmuar nga klubi finlandez edhe nëpërmjet ueb faqes zyrtare të saj, për të cilën ka folur sulmuesi. Shala është shprehur i

lumtur për faktin që është kthyer në klubin ku kishte kaluar kohëra mjaft të mira. “FC Lahti është shtëpia ime. Eshtë kënaqësi shumë e madhe për mua që u ktheve në shtëpi. Koha ime në Turqi ishte e mirë. Aty mendoj se kam përparuar si lojtar, andaj në FC Lahti besoj se po vij më i zhvilluar dhe kjo i konvenon skuadrës”, ka deklaruar Shala për ueb faqen zyrtare të klubit.a


e enjte, 7 nëntor 2013

E n ig m a

23

HOROSKOPI DASHI Jupiteri do mundohet ta mbroje jetën tuaj ne çi gjate kësaj dite, por kjo do jete mja e vëshrë. Kokëfortësia dhe padurimi juaj do jene pikat me te dobëta te cilat mund te shkatërrojnë gjithçka. Beqaret do e pëlqejnë jashtë mase një person qe do takojnë, por ai do tregohen indiferent. Mos u dorëzoni lehte. Sektori i financave do ketë përmirësime te ndjeshme.

BINJAKËT Duhet te komunikoni me tepër me partnerin tuaj gjate kësaj dite dhe t’i shprehni me tepër ato qe ndjeni. Vetëm ne këtë mënyrë lidhje juaj do ece si duhet dhe nuk do ketë probleme. Beqaret me gjase do hedhin hapat e para drejt një lidhjeje te qëndrueshme. Edhe për planin financiar dita do jete pozive. Mund te ketë edhe përmirësime te buxhet.

LUANI Kushtojini vëmendjen e duhur sot aj qe keni ne krah sepse po e late pas dore dikush mund t’ua “rrëmbejë” menjëherë. Është një person qe po e vështron nga larg marrëdhënien tuaj dhe mezi pret qe ajo te prishet. Beqaret do kenë disa takime gjate kësaj dite dhe do kenë mundësi te bëjnë zgjedhjen e duhur. Për financat do jete dite me fat. Buxhe do përmirësohet ndjeshëm.

PESHORJA Tregohuni sa me te sinqerte me partnerin tuaj gjate kësaj dite dhe mos i mbani asnjë te fshehte aj. Ne këtë mënyrë do ndiheni me pranë njeri-tjetrit dhe atmosfera do ngrohet se tepërmi. Beqaret do vazhdojnë te jene ne kërkim te dashurisë, por pa fat. Ne planin financiar duhet te hiqni dore nga disa shpenzime nëse doni qe situata mos jete problemake.

SHIGJETARI Do bashkëpunoni me se miri me partnerin tuaj gjate kësaj dite dhe do e përforconi lidhjen ne çi. Ne disa momente atmosfera do ngrohet mja dhe emocionet do jene te fuqishme. Beqaret nuk do jene shume kërkues dhe për këtë fakt do gjejnë shume persona te përshtatshëm. Prisni pak para se te filloni një lidhje. Për financat do jete dite goxha e vëshrë.

UJORI Sot do futeni ne një periudhe shume te favorshme për jetën tuaj ne çi. Do ndiheni me te sigurte se personi qe keni ne krah është i duhuri dhe do hidhni hapa me tej. Beqaret do kenë një dite te zakonshme dhe pa te reja. Gjithsesi fale pranisë se miqve ata nuk do e ndiejnë nevojën e dikujt ne krah. Para se te kryeni shpenzime duhet te mateni mire. Financat nuk do jene shume te qëndrueshme.

DEMI Për shkak te një ambien shume te trazuar ne jetën tuaj ne çi, dita nuk do jete aspak pozive. Përkundrazi debatet do duken te pafundme. Duhet me patjetër te ndërtoni një marrëdhënie barazie edhe mosmarrëveshjet te marrin fund. Beqaret do kenë vetëm flirme, asgjë me tepër. Ne planin financiar situata do jete e paqëndrueshme prandaj mos kryeni shpenzime te tejskajshme.

GAFORJA Dite shume e qete dhe pa problemin me te vogël kjo e sotmja për ata qe janë ne një lidhje. Do ndiheni mire pranë partnerit dhe do e mbroni lidhjen nga çdo faktor i jashtëm. Beqaret duhet te kërkojnë personin qe ju përshtatet me mire ne çdo sektor, jo dike me lart apo me poste se ta. Ne planin financiar do e rigjeni ekuilibrin dhe do mund te shpenzoni disa para me tepër.

VIRGJËRESHA Dita e sotme do jete paska e ndërlikuar sot. Do debatoni ashpër me personin qe keni ne krah dhe asnjeri nuk do hape rruge. Kujdes, kështu si e keni nisur nuk do shkoni shume gjate bashke. Beqaret do ndihen mire ashtu si janë dhe nuk do e ndiejnë aspak nevojën e krijimit te nje lidhjeje. Ne planin financiar nuk është koha te ndërmerrni rreziqe te mëdha.

AKREPI Do keni disa vëshrësi sot ne jetën tuaj ne çi, por me mirëkupm dhe tolerance mund te zgjidhni gjithçka. Bashkëpunoni me tepër dhe flisni për çdo gjë. Beqaret do kenë një nga takimet me mbresëlënëse dhe do kenë mundësi reale për te filluar një lidhje te qëndrueshme. Ne planin financiar duhet te tregoheni vigjilente dhe te kujdesshëm me shpenzimet.

BRICJAPI Venusi do e mbroje jetën tuaj ne çi gjate kësaj dite. Do i sqaroni mosmarrëveshjet qe keni pasur dhe do e shihni me opmizëm te ardhmen. Beqaret nga ana tjetër do i marrin gjerat si t’iu vijnë dhe nuk do kërkojnë asgjë me ngulm. Ne planin financiar nuk do kenë vëshrësi te mëdha, por duhet me patjetër te bëni një riorganizim tërësor te situatës.

PESHQIT Ka mundësi te bëni edhe ndonjë çmenduri te vogël sot ne jetën tuaj ne çi, vetëm e vetëm qe lidhja juaj te jete me emocionuese. Beqaret nga ana tjetër do pëlqejnë me shume sesa duhet një person i cili ka tashmeje angazhim. Mos hidhni hapa te nxituar qe te mos lëndoheni. Situata financiare do jete komplekse. Me mire mos kryeni invesme te tejskajshme sot.


Zhurnal plus #623  

SHQIPTARET SHTETFORMUES